EPUB+MOBI - Atlantis

September 12, 2017 | Author: Hapciu Cough | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

EPUB+MOBI - Atlantis...

Description

Metoda 1 . Salvare ca HTML filtrat si conversie MOBI cu Calibre.

1. Formatele uzuale ce se preteaza cel mai bine la conversia in formatul MOBI, sunt: - DOC, DOCX, RTF, EPUB, TXT. PDF-ul e cel mai problematic la convertire, nu e recomandata convertirea. 2. In cazul acesta vom folosi un fisier DOC/DOCX. Este preferabil ca documentul sa aiba capitolele/partile setate pe stilul HEADING 1, 2 etc. Desi nu este obligatoriu, acest lucru permite generarea corecta a unui cuprins. 3. Se acceseaza fisierul, folosind WORD-ul, si se face o convertire (Save as...) in WEB PAGE, FILTERED. Daca documentul contine si o imagine de coperta, efectuati salvarea in format html cu coperta stearsa, urmeaza sa fie adaugata in etapa de convertire a cartii!

Dupa selectarea locatiei de salvare si a formatului de salvare a fisierului (Web Page, Filtered), este obligatoriu sa accesam meniul Instrumente (imaginile de mai jos). In

fereastra ce apare selectam tabul Codificare, si alegem Unicode(UTF-8). Dupa care apasam OK si Save.

4. Descarcam CALIBRE. Aici folosim varianta portabila. 5. Executabilul va extrage fisierele in locul ales de utilizator. Urmeaza setarile de baza ale programului.

Setarea limbii romane este foarte importanta! Cartile ce vor fi convertite pe viitor, vor fi setate implicit pe limba romana si vor putea fi folosite impreuna cu dictionarele de limba romana. Daca cartea si dictionarul nu sunt setate pe aceeasi limba, nu vor putea fi folosite impreuna!

In cazul de fata o sa alegem ca reader Kindle Touch.

Fereastra de mai jos nu necesita completare. Apasati Next.

Apasati Finish.

6. Rularea programului CALIBRE.

7. Folosim butonul Adauga Carti pentru a adauga in CALIBRE fisierul WEB PAGE, FILTERED. 8. Apoi apasam butonul Converteste Carti. In fereastra ce apare (mai jos) formatul de iesire (dreapta sus) va fi implicit MOBI, datorita readerului selectat la inceput. Meniul din stanga, optiunea Metadate, ne permite sa personalizam cartea (nume autor, descriere etc.). Pentru adaugarea unei coperti, daca fisierul html nu are deja imaginea inclusa in el, se cauta o imagine din PC (apasati butonul din dreapta campului Modifica Coperta). Nu adaugati coperta daca ea exista deja in fisierul html, veti avea 2 poze identice consecutive! Sterge-ti imaginea din documentul original si apoi salvati ca html! Daca fisierul html are deja imaginea inclusa in el (trebuie sa fie prima imagine), se bifeaza optiunea Folositi coperta din fisierul sursa (uneori poate prelua alta imagine decat cea corecta!).

Submeniul Cuprins (imaginea de mai jos), optiunea Cuprins Nivel 1, trebuie sa contina: //h:h1 (sau se apasa butonul cu bagheta si se alege formatarea corespunzatoare). Acest camp e legat de generarea cuprinsului si de folosirea stilului HEADING 1 in documentul sursa. Daca se foloseste alt stil, e nevoie de alta setare. Daca nu se foloseste, nu mai e necesara completarea campului Cuprins Nivel 1.

Submeniul Aspect si comportament (imaginea de mai jos), optiunea Sterge spatiul dintre paragrafe, elimina spatierea dintre paragrafe. Nu afecteaza randurile goale dintre paragrafe.

In meniul Iesire Mobi (imaginea de mai jos), in campul Titlu pentru Cuprins, scriem Cuprins sau ceva asemanator, altfel cuprinsul cartii va aparea sub denumirea Table of Contents. Sau putem bifa optiunea Nu adauga Cuprinsul, iar cartea nu va mai beneficia de cuprins, acest lucru e recomandat documentelor ce nu au stiluri de capitole, deoarece Calibre va adauga la cuprins notele de subsol si alte ciudatenii.

9. Dupa ce terminam setarile conversiei, apasam OK, iar programul va converti fisierele selectate. Aceste fisiere pot fi gasite in locul in care a fost extras CALIBRE: Calibre Portable\Calibre Library\

Metoda 2.Formatare document si conversie EPUB/MOBI cu Atlantis Word Processor.

Primii 3 pasi sunt optionali! 1. Fisierul (doc, docx, rtf, txt) este deschis cu Atlantisul. Folositi o copie a fisierului original! Din clipa in care incepeti prelucrarea cu Atlantis a fisierului, este preferabil sa il deschideti/salvati numai in Atlantis! 2. Se face formatarea capitolelor (Heading 1, Heading 2 etc.) si remedierea eventualelor probleme ce se mai gasesc. Se pot incarca si documente gata formatate in Word cu Heading 1, 2 etc. aceste formatari vor fi pastrate de Atlantis. 3. Dupa ce verificam documentul, il salvam. In acest moment documentul ar trebui sa contina forma finala a cartii. 4. Daca dorim ca programul Atlantis sa produca si un fisier MOBI, este necesara descarcarea programului Kindlegen. Poate fi gasit si pe Amazon.com. Arhiva contine mai multe fisiere, dar ne intereseaza doar executabilul. Acesta va fi copiat in dosarul in care se afla executabilul Atlantis.

Fisierul MOBI va fi generat automat, imediat dupa salvarea EPUB (vezi mai jos). 5. Salvati documentul in format EPUB. In Atlantis, in meniul File > Save as special > Save as ebook... In fereastra ce apare (e mai jos) se alege locatia si numele fisierului epub:

Apoi vor fi facute cateva setari minore, dar obligatorii, a epub-ului:

Se completeaza numele cartii, al autorului (restul sunt optionale). Se alege coperta cartii, meniul Cover Image permite incarcarea unei imagini deja existente in document, a unei imagini dintr-o sursa exterioara sau sa nu folositi o coperta. In meniul Fonts e preferabil sa alegem Save and Embed. Pentru epub-uri e preferabil ca fonturile sa fie incorporate in ele. Atentie! Nu toate fonturile arata bine pe readere/tablete si nu toate se pot mari/micsora fara probleme. Fonturile se incorporeaza doar daca dorim ca epub-ul sa arate intr-un anumit fel sau daca contine limbaje straine (de regula, limba romana se numara printre ele). Apasam pe Save si epub-ul e gata. Imediat dupa finalizarea fisierului EPUB, Atlantis-ul va lansa si programul Kindlegen pentru a produce fisierul MOBI. Acesta va rula sub forma unei ferestre negre, dispare dupa ce salveaza fisierul MOBI.

Câteva sugestii si detalii pentru formatarea documentelor Word, în scopul convertirii lor în epub-uri/mobi-uri cu aspect corect. Pentru maximă compatibilitate e bine să se ţină seama de toate recomandările, deşi unele convertoare, sau ereadere, sunt mai capabile decât altele. Lista este rezultatul discuţiilor purtate între mai mulţi membri ai forumului, şi poate fi corectată/completată dacă vor exista idei noi sau comentarii. – Dimensiunea paginii nu contează. – Lăţimea marginilor albe nu contează. – Paginile pot fi numerotate sau nu, nu are importanţă. – Tot documentul se scrie cu acelasi font, inclusiv notele de subsol; un al doilea font se poate folosi în cazuri excepţionale (la titluri sau la citate mai speciale, de exemplu). – Fontul folosit nu contează, nici mărimea lui. – Textul nu se colorează, fiindca pe ereaderele non-color se vede "şters". – Nu se folosesc efecte de font (umbrire, reliefare etc.) fiindcă se pierd la conversie. Dacă vrem să facem drop-caps, le facem manual, în epub. – Pentru îmbunătăţirea aspectului documentului, după linia de dialog se pune Nonbreaking Space (Ctrl-Shift-Space), la fel şi după numărul notelor din subsol. – Nu se folosesc niciodată Enter-uri consecutive; doar în cazuri excepţionale se foloseşte un singur Enter pentru crearea unui rând liber. – Salturile la pagină nouă nu se fac cu Enter-uri succesive, ci cu un singur Ctrl-Enter. – Pentru acurateţea conversiei, nu se folosesc alte liniuţe decat cratima, en-dash şi em-dash. Nu se foloseşte non-breaking hyphen (care arată ca o cratimă, dar nu e). – Nu se atribuie paragrafelor, indiferent de felul lor, distanţa "Exactly" între linii, ci se lasă spaţiere "Single", sau cel mult "Multiple" de o valoare aleasă. – Mărimea alineatelor se alege 4,5 mm (12 pt) sau maxim 5 mm (14 pt). – Nu are importanţă dacă se desparte sau nu textul în silabe în Word. (Atenţie! În Word despărţirea manuală în silabe se face cu combinaţia de taste Ctrl-Minus.) Oricum, majoritatea readerelor actuale nu despart în silabe. – Titlurilor li se atribuie stilul predefinit "Heading 1" ( "Titlu 1" ), titlurilor de gradul al doilea stilul predefinit "Heading 2" ( "Titlu 2" ) ş.a.m.d. Nu se creează stiluri noi pentru titluri, ci stilurile predefinite se reformatează după dorinţă. – Paragrafelor-titlu li se atribuie şi proprietatea "Keep with next". – Paragrafele-titlu nu se separă cu Enter-uri de restul textului, ci cu "Spaţiu paragraf înainte/după" de valori potrivite.

– Numărul de capitol se separă de titlul capitolului cu Shift-Enter, în aşa fel incât sâ formeze un singur paragraf. – În loc de Manual Page Break, înaintea titlurilor e preferabilă bifarea proprietăţii "Page Break Before" în stilul paragrafelor-titlu. – După pagina de titlu se generează Cuprinsul, fără afişarea numerelor de pagină. – Din motive practice e bine să limităm cuprinsul la numai două niveluri. – Pentru compatibilitate cu unele convertoare, tabelele se desfiinţează şi se înlocuiesc cu text formatat (cât de cât). – Nu se desenează în Word nimic mai complicat decât linia orizontală. – Figurile se plasează în text Inline ( "În linie cu textul" ). – Figurile mai mari de jumătate de A5 se separă de text cu un Ctrl-Enter înainte şi unul după, ca sa apară singure pe un ecran de reader. Formatare cu Stiluri: “Natural”, Word-ul e orientat pe “stiluri”, ceea ce inseamna ca orice paragraf din text are asociat un stil (in cazul in care nu-l definesti tu, il defineste Word implicit ca “Normal”). “Are asociat un stil” inseamna ca Word tine minte numele stilului si foloseste elementele de formatare (fontul, dimensiune, identare, etc) definite in acel stil. Atunci cand salvam in format html, paragraful va arata ceva de genul: Paragraf de test 1 - classMsoNormal e “legatura” cu stilul folosit, in cazul nostru e stilul “Normal” Formatare directa: Orice modificam prin formatare directa (font, culoare, dimensiune, identare, etc) va fi memorat de Word individual, in sensul ca va crea descriptori aditionali ai paragrafului pentru fiecare element de formatare (-> petice diferite). Aceste valori sunt prioritare celor definite in stil, in sensul ca daca sunt prezente, acestea sunt folosite iar cele din stil sunt ignorate (au rol de petic peste textura originala). Exemplu: Formatez direct fontul unui paragraf la Arial. Atunci cand salvez in html, paragraful va arata ceva de genul: Paragraf de test 1 -> S-a adaugat ('font-family:"Arial","sans-serif"') la codul initial (“MsoNormal”) Mai schimb si marimea fontului, tot prin formatare directa: Paragraf de test 1 -> Am mai adaugat cod ('font-size:12.0pt'), langa cel existent. In cazul in care mai multe paragrafe sunt formatate direct (selectez o portiune de text, de exemplu), descriptorii aditionali vor fi creati pentru fiecare paragraf in parte. In exemplul de mai sus, daca selectatam tot textul, fiecare paragraf din document va primi un descriptor aditional style='font-family:"Arial","sans-serif". -> fiecare paragraf va primi noul sau cod. Deci, cu cat facem mai multe formatari directe, cu atat devin mai “stufosi” descriptorii de formatare ai paragrafelor. Cum prelucreaza Calibre campurile astea? La conversie in epub, Calibre adauga clase aditionale de “stiluri” (“CalibreX” – nu sunt stiluri in sensul stilurilor Word, dar le numesc asa pentru simplificare). Cu asta simplifica printre altele si formatarile directe din html-ul folosit la intrare. In principiu, se uita la toti descriptorii, gaseste elementele comune si creaza clase noi css. Apoi inlocuieste sirul de elemente din descrierea sirului cu clasa corespunzatoare. Rezultatul e un cod html mult mai compact in epub-ul generat. Exemplu: Paragraf de test 1 "Bun, dar codul generat de Atlantis e totusi si mai compact" Asa este, iar asta e pentru ca Atlantis a ales sa simplifice formatarile directe intr-un

alt mod: La conversie in epub, Atlantis modifica stilul paragrafului folosit, pentru a ingloba formatarile directe. Deci genereaza cod nou, in loc sa mentina textura originala + petic. Cel mai folosit cod in text este declarat ca implicit, de aceea la majoritatea paragrafelor nu apare nimic aditional ca si atribute de formatare. Rezultatul e un cod html si mai compact in epub-ul generat. Exemplu: Paragraf de test 1 Paragraf de test 2 Destul de interesant facut, si se preteaza foarte bine la carti, unde avem un numar foarte mare de paragrafe de text normal si un numar mic de paragrafe formatate altfel (Titluri, motto-uri, etc) ”Pe mine unul ma deranjeaza teribil cum arata formatarile astea directe in Word HTML filtrat“ In cazul nostru, rolul lui html_filtrat din Word este de fisier intermediar, folosit intre Doc si Epub (un capat al procesului e doc-ul, celalalt capat e epub-ul). Echivalentul lui in cazul folosirii Atlantis-ului, ar fi un fisier temporar, folosit intern doar de Atlantis la conversia din Doc in Epub. ”Bun, si cam ce-ar trebui sa facem acum? Formatam totul cu stiluri si nimic direct, ca sa avem fisiere html mici? Formatarile directe nu sunt neaparat gresite, nu e nimic gresit in a le folosi moderat. E adevarat, reprezentarea interna e mai stufoasa (ne-optimala), se pierde posibilitatea reformatarii unitare prin modificarea stilului, fisierele salvate vor fi mai mari. “Atat timp cat soft-ul se descurca cu ele” depinde in acest caz de cat de moderat folosim formatarea directa.

Mai pe scurt: - pentru producerea unui epub/mobi de calitate este necesar un cod html cat mai curat posibil, acest cod html depinde foarte mult de formatarea documentului din care se obtine. Pentru a intelege mai bine despre ce este vorba va prezint 2 imagini: - imaginea 1 prezinta codul html dintr-un epub facut dupa prima metoda. - imaginea 2 prezinta codul html dintr-un epub facut dupa a doua metoda.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF