EE 7-26 A-T ΠAO 106
January 10, 2018 | Author: dmanos | Category: N/A
Short Description
Download EE 7-26 A-T ΠAO 106...
Description
ΤΟ ΠΑΟ ΤΩΝ 106 ΧΙΛ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΜΗΜΑ 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1.
ΣΚΟΠΟΣ α. Το εγχειρίδιο αυτό αποσκοπεί στην παροχή οδηγιών για την εκπαίδευση των υπηρετών του ΠΑΟ 106 χιλ. Μ40Α1. β. Περιλαµβάνει την τεχνική εκπαίδευση, τα ανταλλακτικά και υλικά, τα πυροµαχικά, τη συντήρηση, την τεχνική της βολής, την προπαρασκευαστική και ειδική εκπαίδευση του σκοπευτή, καθώς και οδηγίες για τους εκπαιδευτές. γ. Αν υπάρχουν τεκµηριωµένα σχόλια ή προτάσεις που µπορούν να βελτιώσουν το Εγχειρίδιο, πρέπει να υποβάλλονται ιεραρχικά στο ΓΕΣ/∆ΠΖ/2ο Γρ.
Εικ. 1α. ΠΑΟ 106 χιλ. Μ40Α1 σε όχηµα 1/4 τον. (Mercedes).
2.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ α. Το ΠΑΟ (δηλ. Πυροβόλο 'Aνευ Oπισθοδροµήσεως) 106 χιλ. Μ40Α1 είναι όπλο µικρού σχετικά βάρους, και χρησιµοποιείται εναντίον αρµάτων και
2
προσωπικού. Είναι όπλο αερόψυκτο, οπισθογεµές και εκτοξεύει ένα ολόσωµο βλήµα σε κάθε βολή. Είναι εφοδιασµένο µε χειροκίνητο µηχανισµό πυγαίου και έχει κρουστικό πυροδοτικό µηχανισµό.
Εικ. 1β. ΠΑΟ 106 χιλ. στο έδαφος. β. Η κανονική βάση του ΠΑΟ 106 χιλ. είναι η τύπου Μ79. Η βάση αυτή χρησιµοποιείται για την προσαρµογή του πυροβόλου σε διασκευασµένο όχηµα 1/4 τον., τύπου Mercedes, και τη στήριξή του, όταν βάλλει από το έδαφος (εικόνες 1α,β). γ. Αριθµητικά ∆εδοµένα (1) Βάρη: Πυροβόλο 106 χιλ. (µε δακτύλιους σκοπεύσεως, καλώδια πυροδοτήσεως, βάση σκοπευτικής διόπτρας Μ90, κάλυµµα διόπτρας και κιβωτίδιο µεταδόσεως κινήσεως) 113,950 κιλά Τυφέκιο επισηµάνσεως 0,50" (άδειο) 11,350 " Γεµιστήρας τυφ. 0,50" 0,454 " Βάση Μ 79 81,700 " Σκοπευτική διόπτρα Μ92 D ή F και όργανα νυκτερινής σκοπεύσεως (µε ξηρά στοιχεία) 1,350 " Συνολικό Βάρος 209 κιλά (2) Συνολικό µήκος 3,40 µ (3) 'Υψος βάσεως Μ79 1,12 µ (4) Πλάτος βάσεως Μ79 (σκέλη ανοικτά) 1,52µ Πλάτος βάσεως Μ79 (σκέλη κλειστά) 0,80µ (5) Μήκος κοίλου σωλήνα : 2,73µ (6) Είδος κλείστρου : Με διακεκοµµένες ραβδώσεις (7) Μέγιστο βεληνεκές : 8400γιάρ.(7700µ) (8) Ωφέλιµο βεληνεκές (εναντίον κινητού στόχου) 1200γιάρ.(1100µ) (9) Ωφέλιµο βεληνεκές (εναντίον σταθερού στόχου) 2200γιάρ.(2012µ) περίπου
3.
Η αρχή της µη οπισθοδροµήσεως του Πυροβόλου. Αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο κάλυκας του βλήµατος του ΠΑΟ 106 χιλ. έχει οπές, που επιτρέπουν την οµαλή διαφυγή των αερίων που παράγονται από την καύση του προωθητικού γεµίσµατος µέσα στη διευρυµένη θαλάµη. Τα αέρια αυτά ασκούν ίση πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις µέσα στη θαλάµη. Η προς τα µπροστά αναπτυσσόµενη πίεση (Γ) (η ασκούµενη στα κεκλιµένα τοιχώµατα της
3
θαλάµης) είναι ισοδύναµη µε αυτή που αναπτύσσεται προς τα πίσω (Κ) (προς τα κλειστά µέρη του κλείστρου), µε αποτέλεσµα να εξουδετερώνονται µεταξύ τους. Το υπόλοιπο των αναπτυσσόµενων µέσα στη θαλάµη αερίων θα προκαλούσε την, σε ένα συµβατικό όπλο συνηθισµένη, οπισθοδρόµηση, κάτι που δε συµβαίνει στο άνευ οπισθοδροµήσεως όπλο, όπου τα αέρια αυτά διαφεύγουν προς τα πίσω, µέσα από τις οπές διαφυγής που υπάρχουν στο πυγαίο (Ζ, Η, Θ και Ι), µε αποτέλεσµα όταν το όπλο εκτελεί βολή να παραµένει ακίνητο. (Εικόνα 2).
Λ
Α ∆
Ε
∆
Ε
∆
Ε
∆
Ε
∆
Ε
Γ
∆ ∆
Ε Ε
Β Η
Ζ
K Θ
Ι
Εικ. 2. Ενέργεια Αερίων. ∆ και Ε είναι οι δυνάµεις που αναπτύσσονται στα κεκλιµένα τοιχώµατα της θαλάµης. Γ είναι η συνισταµένη των ∆ και Ε. Λ είναι η δύναµη που ωθεί το βλήµα προς τα εµπρός. Α είναι η συνισταµένη των δυνάµεων Γ και Λ που αποτελεί τη συνολική προς τα εµπρός ασκούµενη πίεση. Κ είναι η πίεση που ασκείται στα κλειστά µέρη του κλείστρου. Ζ, Η, Θ και Ι είναι οι δυνάµεις που αντιστοιχούν στη διαφυγή των αερίων από τις τέσσερεις οπές του κλείστρου. Β είναι η συνισταµένη όλων των προς τα πίσω δυνάµεων. Οι Α και Β είναι ίσες και αντίθετες. Επιπλέον οι Γ και Κ είναι ίσες και αντίθετες.
4.
ΠΑΟ 106 χιλ. Μ40Α1 α. Σύστηµα Σωλήνα (Εικόνα 3). Το σύστηµα σωλήνα αποτελείται από το σωλήνα διευρυµένης θαλάµης και τον δακτύλιο συνδέσεως. Ο σωλήνας είναι κατασκευασµένος από κράµα χάλυβα και φέρει ελικώσεις στο πίσω άκρο του, στις οποίες βιδώνεται η διευρυµένη θαλάµη. Το πίσω άκρο της θαλάµης φέρει ελικώσεις, για να δέχεται τον δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως. Στην αριστερή πλευρά της
4
θαλάµης και στο πίσω άκρο της υπάρχουν οπές για τις βίδες, οι οποίες ασφαλίζουν τον κορµό του στροφέα και συγκρατούν τον δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως στη θέση του. Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν οπές για βίδες, µε τις οποίες στερεώνεται ο µηχανισµός της σκανδάλης στη θαλάµη. Μία βίδα επίσης ασφαλίζει τον δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως. Ο δακτύλιος συνδέσεως της χειρολαβής µεταφοράς είναι στερεά προσαρµοσµένος και ασφαλισµένος στη θαλάµη (εικόνα 3). 'Ενας σύρτης πυροδοτήσεως βρίσκεται στη θήκη του συστήµατος της σκανδάλης, για την πυροδότηση σε έκτακτες περιστάσεις, όταν το καλώδιο πυροδοτήσεως ή ο µηχανισµός πυροδοτήσεως υποστούν βλάβη.
Εικ. 3. Σύστηµα σωλήνα ΠΑΟ 106 χιλ. β. Μηχανισµός του κλείστρου (Πυγαίο) Ο µηχανισµός του κλείστρου αποτελείται από το δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως, το κλείστρο, το στροφέα του κλείστρου και το µοχλό χειρισµού του κλείστρου. (1) Ο δακτύλιος αερισµού και ρυθµίσεως είναι ένας λεπτός κύλινδρος από κράµµα χάλυβα, που έχει ελικώσεις, για να βιδώνεται στο πίσω µέρος της θαλάµης.
Εικ. 4. Μηχανισµός του κλείστρου ΠΑΟ 106 χιλ. (πυγαίο). 'Οταν ένα βλήµα µπαίνει στη θαλάµη, η στεφάνη του κάλυκα του βλήµατος κάθεται στο κεντρικό µέρος του δακτυλίου αερισµού και ρυθµίσεως. Ο δακτύλιος αερισµού και ρυθµίσεως έχει διακεκοµµένες ελικώσεις, αντίστοιχες µε εκείνες οι οποίες υπάρχουν στο κλείστρο, ώστε αυτό να µπορεί να ασφαλίζεται στη θέση "κλειστό". Ο δακτύλιος αερισµού και ρυθµίσεως και το κλείστρο είναι κατασκευασµένα έτσι, ώστε να σχηµατίζουν τέσσερα ανοίγµατα που απέχουν εξίσου, όταν το κλείστρο είναι κλειστό και ασφαλισµένο. Τα ανοίγµατα αυτά ελέγχουν την προς τα πίσω διαφυγή των αερίων. Η αριστερή πλευρά του δακτυλίου αερισµού και ρυθµίσεως έχει επίσης µια υποδοχή, για το ωστήριο συγκρατήσεως του κάλυκα (εικόνα 4). Ο δακτύλιος αερισµού και ρυθµίσεως περιλαµβάνει έναν
5
ρυθµιστικό δακτύλιο (ο οποίος πρέπει να προσαρµόζεται µόνο από το προσωπικό του Τ.Σ.) Αυτός βρίσκεται στη µπροστινή άκρη του δακτυλίου αερισµού και ρυθµίσεως και χρησιµεύει για τη ρύθµιση της κινήσεως του όπλου και του συστήµατος οπών διαφυγής αερίων. Το κλείστρο και ο δακτύλιος αερισµού και ρυθµίσεως έχουν τον ίδιο αριθµό µητρώου και πρέπει να χρησιµοποιούνται µαζί. (2) Το κλείστρο, το οποίο είναι σχεδόν κυλινδρικό, έχει στο κέντρο οπή, η οποία χρησιµεύει για τη σύνδεση του κλείστρου στη θήκη του επικρουστήρα (εικόνα 5).
Εικ. 5. Κλείστρο ΠΑΟ 106 χιλ. (3) Ο στροφέας του κλείστρου είναι ένα ορθογώνιο τεµάχιο, το οποίο συγκρατεί το κλείστρο και ένα µέρος του µηχανισµού λειτουργίας του. Στο αριστερό άκρο του στροφέα υπάρχουν δύο παρεκτάµατα. Το κεντρικό του µέρος έχει οπή, στην οποία βιδώνεται η θήκη του επικρουστήρα (εικόνα 6).
Εικ. 6. Στροφέας κλείστρου ΠΑΟ 106 χιλ. (4) Το σύστηµα χειρισµού του κλείστρου αποτελείται από την οδηγήτρια πλάκα, το δακτύλιο συνδέσεως, τους πύρρους του δακτυλίου συνδέσεως, το µοχλό χειρισµού του κλείστρου και το σφιγκτήρα του µοχλού χειρισµού του κλείστρου. Η συνδετική κλείδα (τύπου WOODRUFF) του µοχλού χειρισµού είναι µικρής διατοµής, ώστε να µπορεί να κοπεί αν ο µοχλός χειρισµού υποστεί δυνατό αιφνιδιαστικό χτύπηµα. Ανταλλακτικές συνδετικές κλείδες φυλάσσονται µέσα στο σφαίρωµα του µοχλού χειρισµού. γ. Πυροδοτικός Μηχανισµός. Ο Πυροδοτικός µηχανισµός αποτελείται από τεµάχια τα οποία βρίσκονται στο κλείστρο, στο σύστηµα σκανδάλης, στο καλώδιο πυροδοτήσεως και στη βάση Μ79. 'Ετσι: (1) Στο κλείστρο βρίσκονται ο επικρουστήρας, το ελατήριο του επικρουστήρα, η θήκη του επικρουστήρα, το κάλυµµα της θήκης του
6
επικρουστήρα, η σχαστηρία, η οδηγήτρια πλάκα, ο τόρµος οπλίσεως και ο εξολκέας. (2) Στο σύστηµα της σκανδάλης µε το καλώδιο πυροδοτήσεως βρίσκονται η σκανδάλη, η θήκη της σκανδάλης, το ελατήριο της σκανδάλης, ο σύρτης πυροδοτήσεως (εφεδρική σκανδάλη), το καλώδιο πυροδοτήσεως και ο µοχλός καλωδίου πυροδοτήσεως, ο οποίος βρίσκεται µέσα στο κιβώτιο µεταδόσεως κινήσεως στο δακτύλιο συνδέσεως της βάσης Μ79 µε το πυροβόλο. (3) Στη βάση Μ 79 βρίσκεται το κοµβίο πυροδοτήσεως (εικόνα 7).
Εικ. 7. Βάση Μ79 ΠΑΟ 106 χιλ. 5.
Βάση Μ79 του ΠΑΟ 106 χιλ. α. Η βάση Μ79 του πυροβόλου 106 χιλ. έχει ειδικά κατασκευαστεί, ώστε να προσαρµόζεται σ'αυτή το πυροβόλο 106 χιλ. Η βάση είναι σε τρίποδα, του οποίου τα πίσω σκέλη έχουν χειρολαβές µεταφοράς και άγκιστρα σταθεροποιήσεως, ενώ το µπροστινό σκέλος έχει τροχό από σκληρό ελαστικό. Περιλαµβάνει, επίσης, τους µηχανισµούς της κατά διεύθυνση και καθ' ύψος σκοπεύσεως και τµήµα του πυροδοτικού µηχανισµού (εικόνα 7). Η βάση Μ79 από τη µια παρέχει τη δυνατότητα χρησιµοποιήσεως του πυροβόλου από το έδαφος, κι' από την άλλη επιτρέπει την προσαρµογή του στο όχηµα. β. Τα πίσω σκέλη µπορούν να ανοιχτούν, ώστε να προσαρµόζουν στις δύο πίσω γωνίες του οχήµατος ή να κλειστούν για µεταφορά µε τα χέρια µέσα από στενές διόδους. Αυτό επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους άντρες να µετακινούν κυλώντας το πυροβόλο σε µικρές αποστάσεις σε επίπεδο έδαφος (εικόνα 8) . 'Ενας µοχλός συσφίγξεως είναι προσαρµοσµένος στην αριστερή πλευρά του µπροστινού σκέλους και ασφαλίζει τα πίσω σκέλη, όταν αυτά είναι πλήρως ανεπτυγµένα ή πλήρως συνεπτυγµένα. Ο µηχανισµός της κατά διεύθυνση σκοπεύσεως προστατεύεται εσωτερικά από ένα µάνδαλο, το οποίο επιτρέπει στο µηχανισµό αυτό να γλυστρά χωρίς φθορά, αν το πυροβόλο υποστεί ξαφνικό χτύπηµα.
7
Εικ. 8. Μετακίνηση ΠΑΟ 106 χιλ. µε τα χέρια. γ. Για την προσαρµογή του πυροβόλου και της βασεώς του στο όχηµα, αναπτύσσονται και ασφαλίζονται τα σκέλη και ανεβάζεται το πυροβόλο στο όχηµα. 'Οταν ο τροχός βρεθεί στο δάπεδο του οχήµατος, κυλιέται το πυροβόλο µε τη βάση προς τα εµπρός, µέχρι που τα άκρα των πίσω σκελών να έλθουν σε επαφή µε τις πίσω γωνίες του οχήµατος. Χαµηλώνουν οι χειρολαβές µεταφοράς, οι οποίες σηκώνουν τα άγκιστρα σταθεροποιήσεως µέσα στο εσωτερικό χείλος των γωνιών του οχήµατος και ασφαλίζεται η βάση στο όχηµα. (εικόνα 9).
Εικ. 9. Ασφάλιση βάσεως σε όχηµα 1/4 τον. δ. Ο µηχανισµός της κατά διεύθυνση σκοπεύσεως επιτρέπει ελεύθερη ή ελεγχόµενη κίνηση 360ο. Για ελεγχόµενη κίνηση κατά διεύθυνση, η θέση του κοµβίου απελευθερώσεως του µηχανισµού κατά διεύθυνση είναι προς τα κάτω
8
(εικόνα 10α). Για ελεύθερη κίνηση κατά διεύθυνση, το παραπάνω κοµβίο είναι προς τα πάνω (εικόνα 10β).
Εικ. 10α. Θέση κοµβίου για ελεγχόµενη κίνηση κατά διεύθυνση.
Εικ. 10β. Θέση κοµβίου για ελεύθερη κίνηση κατά διεύθυνση.
-9ε. Ο µηχανισµός της καθ' ύψος σκοπεύσεως, που βρίσκεται στο αριστερό µέρος της βάσεως, επιτρέπει αργό και γρήγορο ρυθµό υψώσεως (εικόνα 11). Ο στρόφαλος της καθ' ύψος σκοπεύσεως δίνει γρήγορη ύψωση (16 χιλ. ανά στροφή), ενώ το κοµβίο πυροδοτήσεως παρέχει αργή ύψωση (3,8 χιλ. ανά στροφή). Τα όρια της υψώσεως µε το πυγαίο µεταξύ των σκελών είναι από +65ο µέχρι -17ο. Η µέγιστη ύψωση µε το πυγαίο πάνω από ένα από τα σκέλη είναι +27ο.
Εικ. 11. Mηχανισµός της καθ' ύψος σκοπεύσεως στ. Με το κοµβίο πυροδοτήσεως επιτυγχάνεται πυροδότηση του πυροβόλου και του τυφεκίου επισηµάνσεως. 'Οταν το κοµβίο πυροδοτήσεως τραβηχτεί προς το µέρος του σκοπευτή, πυροδοτείται το τυφέκιο επισηµάνσεως, ενώ όταν πιεστεί µε αντίθετη φορά (δηλ. προς το µέρος του πυροβόλου), πυροδοτείται το πυροβόλο. 6.
Τυφέκιο Επισηµάνσεως 0,50" α. Το τυφέκιο επισηµάνσεως είναι ηµιαυτόµατο αερόψυκτο όπλο, λειτουργεί µε τη δύναµη των αερίων και τροφοδοτείται µε γεµιστήρες. 'Εχει σκοπό να βοηθά το σκοπευτή στον προσδιορισµό των στοιχείων του στόχου (απόσταση και απόκλιση). Το τυφέκιο ρίχνει ειδικά τροχειοδεικτικά φυσίγγια 0,50". β. Το τυφέκιο επισηµάνσεως είναι τοποθετηµένο στο πάνω µέρος του πυροβόλου. Ο µπροστινός δακτύλιος συνδέσεως (εικ. 12) επιτρέπει ρύθµιση 11 χιλ. καθ' ύψος και 11 χιλ. κατά διεύθυνση (δεξιά ή αριστερά) από το κέντρο. Ο πίσω δακτύλιος συνδέσεως του τυφεκίου επισηµάνσεως συνδέεται µε το σωλήνα µε µια σφαιροειδή άρθρωση. Ο δακτύλιος αυτός λειτουργεί ως ένας αρθρωτός σύνδεσµος ο οποίος επιτρέπει να γίνονται διορθώσεις ρυθµίσεως στο µπροστινό δακτύλιο του τυφεκίου επισηµάνσεως. Και οι δύο δακτύλιοι συνδέσεως είναι σταθερά προσαρµοσµένοι γύρω από το σωλήνα του πυροβόλου.
- 10 -
Εικ. 12. Mπροστινός δακτύλιος συνδέσεως (του τυφεκίου επισηµάνσεως) 7. Σκοπευτικό Μηχάνηµα 'Αµεσης Βολής - Τηλεσκοπική Αγκωνωτή ∆ιόπτρα Μ92D και F. α. Το πυροβόλο των 106 χιλ. είναι εφοδιασµένο µε την τηλεσκοπική διόπτρα Μ92 D ή F. Η Μ92 D (εικόνα 13) χρησιµοποιείται για άµεση βολή µέχρι µέγιστη απόσταση 2.200 γιαρδών (2.012 µέτρων) και είναι οπτικό όργανο σταθερής εστιακής αποστάσεως µεγεθύνσεως × 3 και οπτικού πεδίου 12ο και 12' ενώ η Μ92 F χρησιµοποιείται για άµεση βολή µέχρι µέγιστη απόσταση 2.400 µέτρων.
ΡΙΚΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΧΛΙΑΣ
ΚΑΛΥΜΜΑ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΡΙΚΝΟ ΚΟΜΒΙΟ ∆ΙΟΡΘΩΣΕΩΝ
ΧΩΡΟΒΑΤΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣΕΩΣ
ΜΑΝ∆ΑΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΥΜΜΑΤΟΣ
Εικ. 13. Αγκωνωτή τηλεσκοπική διόπτρα Μ92 D και βάση Μ90. β. Το διάγραµµα του σκοπευτικού κύκλου της διόπτρας Μ92 D αποτελείται από σειρά διακεκοµµένων οριζόντιων και κατακόρυφων γραµµών
- 11 (εικόνα 14). Στην κορυφή του σκοπευτικού κύκλου υπάρχει νηµατόσταυρος, ο οποίος αντιστοιχεί σε απόσταση (γωνία βολής) "0" και απόκλιση "0". Ο νηµατόσταυρος αυτός χρησιµεύει και για τη ρύθµιση κάννης και διόπτρας. Κάθε κατακόρυφη γραµµή ή διάστηµα µεταξύ των γραµµών αντιστοιχεί σε βεληνεκές 100 γιαρδών (91 µέτρων). Κάθε οριζόντια γραµµή ή διάστηµα αντιστοιχεί σε γωνιακή απόκλιση 5 χιλ. ή σε φαινοµένη ταχύτητα 5 µαω. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τη διόπτρα Μ92 F, µε µόνη διαφορά ότι οι τιµές που αναγράφονται στο σκοπευτικό της κύκλο αντιπροσωπεύουν αποστάσεις σε µέτρα (εικ. 14α).
Εικ. 14. ∆ιάγραµµα σκοπευτικού κύκλου (αγκωνωτής διόπτρας Μ92 D) γ. Οι καµπύλες σταδιακές γραµµές αποτελούν ένα βοηθητικό µέσο για την εκτίµηση των αποστάσεων. Τα κέντρα των µικρών κύκλων µέσα στο διάγραµµα του σκοπευτικού κύκλου παριστάνουν τα άκρα των αντίστοιχων γραµµών αποκλίσεων, οι οποίες παραλείπονται για εξασφάλιση καλύτερου οπτικού
- 12 πεδίου. Στο κάτω µέρος του σκοπευτικού κύκλου της διόπτρας υπάρχει µία οριζόντια κλίµακα σε χιλιοστά, βαθµονοµηµένη ανά 1 χιλιοστό από 0-30 χιλ. δεξιά και αριστερά της κατακόρυφης κεντρικής γραµµής. Η πρώτη διαίρεση δεξιά και αριστερά της κεντρικής γραµµής αντιστοιχεί σε 2 χιλ. Η υποδιαίρεση 1 χιλ. αποκλείστηκε για µεγαλύτερη διαύγεια. Στο κέντρο της οριζόντιας κλίµακας υπάρχει άλλη κατακόρυφη κλίµακα χιλιοστών, η οποία είναι διαιρεµένη και βαθµονοµηµένη ανά 1 χιλιοστό από 1-5 χιλ. πάνω και κάτω από την οριζόντια κλίµακα. 'Ενας χωροβάτης οριζοντιώσεως κατά διεύθυνση επιτρέπει στο σκοπευτή να απαλείφει κλίση του σκοπευτικού µηχανήµατος που πιθανόν να υπάρχει, περιστρέφοντας το ρικνό κοµβίο διορθώσεως της κλίσεως που βρίσκεται στη βάση του σκοπευτικού µηχανήµατος, έως ότου η φυσαλίδα µέσα στο χωροβάτη βρεθεί στο κέντρο του. Ο µηχανισµός αυτός διορθώνει κλίση από +15ο έως -15ο.
24
24
Εικ. 14α. ∆ιάγραµµα σκοπευτικού κύκλου (αγκωνωτής διόπτρας Μ92 F) δ. Το µπροστινό τµήµα της διόπτρας (όπου βρίσκονται οι δύο τηλεσκοπικοί φακοί) καταλήγει σε κωνοειδή επιφάνεια, για να προσαρµόζεται στην
- 13 κωνοειδή υποδοχή της βάσεως της διόπτρας. Η διόπτρα µπαίνει στην υποδοχή της βάσεως, µε τέτοιο τρόπο ώστε οι προεξοχές του µηχανισµού ασφαλείας να εµπλέκουν τις γλυφές τους, µέσα στην υποδοχή. Σπρώχνεται η τηλεσκοπική διόπτρα µέσα στην υποδοχή, µέχρις ότου οι προεξοχές αφήσουν ελεύθερα τα µπροστινά άκρα των γλυφών. Περιστρέφεται ο ρικνός ασφαλιστικός κοχλίας αριστερόστροφα, για να φέρει τις ασφαλιστικές προεξοχές προς τα πίσω, µέσα στις υποδοχές τους, στη βάση της διόπτρας. Η ενέργεια αυτή ασφαλίζει την τηλεσκοπική διόπτρα στη βάση. Υπόψη ότι η βάση της τηλεσκοπικής διόπτρας Μ90, κατασκευάζεται µε τέτοιο τρόπο ώστε οι αντικειµενικοί φακοί της διόπτρας να προστατεύονται όσο χρειάζεται. Η βάση της διόπτρας περιλαµβάνει το µηχανισµό της διορθώσεως κλίσεων και τους µηχανισµούς διορθώσεως παραλληλισµού των αξόνων πυροβόλου-διόπτρας, µέσω των οποίων µηχανισµών επιτρέπονται µεταβολές 11 χιλ. καθ' ύψος ή κατά διεύθυνση (µε περιστροφή των κοχλιών ρυθµίσεως, που βρίσκονται στο πίσω µέρος της βάσεως). 8.
Φωτιστική Λυχνία Μ49 (εικόνα 15α). Ο σκοπευτικός κύκλος της αγκωνωτής τηλεσκοπικής διόπτρας Μ92 D µπορεί να φωτιστεί. Μια κατάλληλη υποδοχή πάνω στη διόπτρα δέχεται τη βάση του λαµπτήρα της φωτιστικής λυχνίας (εικόνα 15β). Η φωτιστική λυχνία τροφοδοτείται, µε καλώδιο, από δύο ξηρά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται µέσα σε θήκη. 'Ενας ροοστάτης, στο άκρο της θήκης των ξηρών στοιχείων, χρησιµεύει για το άναµα και το σβήσιµο του φωτός και τη ρύθµιση της εντάσεώς του στο σκοπευτικό κύκλο. 'Ενας φακός µε καλώδιο διατίθεται για γενική χρήση γύρω από το πυροβόλο.
Εικ. 15α. Φωτιστική λυχνία Μ49
Εικ. 15β. Φωτιστική λυχνία Μ49 προσαρµοσµένη πάνω στο ΠΑΟ 106 χιλ.
9.
'Αλλα Υλικά ∆ιοικήσεως Πυρός α. Πυξίδα. Για την περιγραφή και τον τρόπο χρησιµοποιήσεως της πυξίδας βλέπε ΕΕ 7-32. β. ∆ιόπτρα. Για την ονοµατολογία, τον τρόπο χρησιµοποιήσεως και τη συντήρηση βλέπε ΕΕ 7-32.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
- 14 -
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑ 1. ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ 10.
Εισαγωγή α. Γενικά. Η λύση του ΠΑΟ 106 χιλ. εκτελείται µέχρι το σηµείο που απαιτείται για το συνηθισµένο καθάρισµα και συντήρηση (συνηθισµένη λύση). Λεπτοµερής λύση επιτρέπεται µόνο από το ειδικό προσωπικό του Τ.Σ. β. Εργαλεία. Το µόνο εργαλείο που απαιτείται για τη συνηθισµένη λύση του ΠΑΟ 106 χιλ. είναι το κλειδί ρυθµίσεως του τυφεκίου επισηµάνσεως (κλειδί πυροβόλου-τυφεκίου). 11.
Συνηθισµένη Λύση Η συνηθισµένη λύση του πυροβόλου συνίσταται στη λύση του µηχανισµού του κλείστρου. α. Λύση (εικόνα 16) (1) 'Ανοιγµα του Κλείστρου. Ανοίγεται το κλείστρο πιέζοντας το µοχλό χειρισµού του κλείστρου και περιστρέφοντάς τον κατά 180ο µε τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Εξετάζεται η θαλάµη, για να εξακριβωθεί ότι το πυροβόλο είναι άδειο. Κλείνεται το κλείστρο, χωρίς όµως να ασφαλιστεί. (2) Αφαίρεση του Συστήµατος Μοχλού Χειρισµού Κλείστρου. Χρησιµοποιώντας το κλειδί ΑLLEN 3/16", το οποίο βρίσκεται στο κλειδί ρυθµίσεως, αφαιρούνται οι συγκρατητικοί κοχλίες του µοχλού χειρισµού από το στροφέα του κλείστρου. Με το ένα χέρι υποστηρίζεται ο στροφέας ενώ συγχρόνως έλκεται ο µοχλός χειρισµού προς τα πάνω περίπου δύο ίντσες. Αφαιρείται η συνδετική κλείδα (τύπου WOODRUFF) και στη συνέχεια ο µοχλός χειρισµού από τον κορµό του στροφέα.
Εικ. 16. Απάρτια του ΠΑΟ 106 χιλ. κατά τη συνήθη λύση. (3) Στροφέα.
Αφαίρεση του Κλείστρου και του Συστήµατος του
- 15 Πιάνεται ο στροφέας µε το αριστερό χέρι και στηρίζεται ο σφιγκτήρας του µοχλού χειρισµού µε το ένα δάκτυλο. Το κάλυµµα της θήκης του επικρουστήρα κρατιέται µε το δεξί χέρι και αφαιρείται το κλείστρο και το σύστηµα του στροφέα. Αφαιρείται, υψώνοντάς τον, ο σφιγκτήρας του µοχλού χειρισµού και ο κύλινδρος του στροφέα. Τοποθετείται το κλείστρο και το σύστηµα του στροφέα µε το εσωτερικό του κλείστρου και του στροφέα προς τα κάτω, σε επίπεδη επιφάνεια και µε τον εξολκέα να προεξέχει στο άκρο της επιφάνειας αυτής (εικόνα 17).
Εικ. 17. Τοποθέτηση του µηχανισµού του κλείστρου για λύση. (4)
Αφαίρεση του συστήµατος του Επικρουστήρα. Με το κλειδί πυροβόλου -τυφεκίου επισηµάνσεως, ξεβιδώνεται και αφαιρείται το κάλυµµα της θήκης του επικρουστήρα. Αφαιρείται µε την προς τα πάνω έλξη το ελατήριο του επικρουστήρα. Αναστρέφεται το κλείστρο και το σύστηµα του στροφέα και αφήνεται ο επικρουστήρας να πέσει. Τοποθετούνται το κλείστρο και ο στροφέας σε επίπεδη επιφάνεια. (5) Αφαίρεση του στροφέα και της Σχαστηρίας. Περιστρέφεται ο στροφέας περίπου 45ο προς τη θέση οπλίσεως. 'Ελκεται η σχαστηρία περίπου 5 εκ. ή µέχρι να βγει από τη θήκη του επικρουστήρα. Αφαιρούνται, ανυψώνοντάς τα, η σχαστηρία και ο στροφέας από το κλείστρο και στη συνέχεια αφαιρείται η σχαστηρία από το στροφέα. (6) Αφαίρεση της Οδηγήτριας Πλάκας. Αφαιρείται ο τόρµος οπλίσεως. Υψώνεται και αφαιρείται η οδηγήτρια πλάκα από τη θήκη του επικρουστήρα και του συστήµατος του κλείστρου. (7) Αφαίρεση της Θήκης του Επικρουστήρα. Υψώνεται το κλείστρο και αφαιρείται η θήκη του επικρουστήρα. (8) Αφαίρεση του Συστήµατος ∆ακτυλίου Συνδέσεως. Αφαιρούνται οι πείροι του δακτυλίου συνδέσεως και στη συνέχεια ο δακτύλιος συνδέσεως µε την εισαγωγή του κλειδιού ALLEN σε µία υποδοχή των πείρων του δακτυλίου συνδέσεως. (9) Αφαίρεση του Ωστηρίου Συγκρατήσεως Κάλυκα. Πιέζεται το µπροστινό άκρο του ωστηρίου στην υποδοχή του, µέσα στο δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως. Ταυτόχρονα το ωστήριο βγαίνει από την υποδοχή του, µε το κλειδί πυροβόλου -τυφεκίου, που χρησιµοποιείται σαν µοχλός στο πίσω άκρο (υποµόχλιο) του (εικόνα 18).
- 16 -
Εικ. 18. Αφαίρεση του Ωστηρίου Συγκρατήσεως Κάλυκα. β.
Αρµολόγηση Ο µηχανισµός του Κλείστρου αρµολογείται µε σειρά αντίστροφη
αυτής της λύσεως. (1) Τοποθετείται το πίσω άκρο (υποµόχλιο) του ωστηρίου, µε τον αριθµό προς τα πάνω, στην υποδοχή του, µέσα στο δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως, έτσι ώστε οι δυο τορµίσκοι του ελατηρίου του ωστηρίου να µπουν µέσα στην υποδοχή αυτή, µε το µπροστινό άκρο του ωστηρίου να προεξέχει από το πίσω µέρος του πυροβόλου (Εικόνα 19). Περιστρέφεται το µπροστινό άκρο του ωστηρίου κατά 45ο περίπου προς το εσωτερικό του όπλου, µέχρι που το ελατήριο του ωστηρίου δεν προκαλεί πλέον κίνηση του ωστηρίου και ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό κλικ. Στη συνέχεια βγαίνει το ωστήριο από την υποδοχή του και επανατοποθετείται από την αρχή σε αυτή, αλλά µε τον αριθµό προς τα κάτω και το µπροστινό άκρο του µέσα στην υποδοχή και προς τη θαλάµη. Πιέζεται το πίσω άκρο (υποµόχλιο) του ωστηρίου προς τα αριστερά, ώστε το ωστήριο να γλυστρήσει στη θέση του. (Εικόνα 20).
Εικ. 19. Τοποθέτηση του πίσω άκρου (υποµόχλιου) του ωστηρίου συγκρατήσεως κάλυκα.
- 17 -
Εικ. 20. Επανατοποθέτηση του ωστηρίου συγκρατήσεως κάλυκα µέσα στην υποδοχή του. (2) Τοποθετείται ο δακτύλιος συνδέσεως µέσα στην υποδοχή του στο κλείστρο. (3) Ευθυγραµµίζονται οι υπάρχουσες µέσα στο δακτύλιο συνδέσεως υποδοχές των πείρων µ'αυτές των αντίστοιχων του κλείστρου. Επανατοποθετούνται οι πείροι. (4) Επανατοποθετείται η θήκη του επικρουστήρα και κάτω από αυτή (και το κλείστρο) τοποθετείται ο σφιγκτήρας του µοχλού χειρισµού, µε σκοπό η θήκη του επικρουστήρα να παραµείνει στην κανονική της θέση. (5) 'Ολα τα παραπάνω εξαρτήµατα, τοποθετούνται σε τραπέζι ή άλλη επιφάνεια, µε τέτοιο τρόπο ώστε το µέρος του κλείστρου στο οποία γράφεται η λέξη HINGE και σηµειώνεται βέλος να εξέχει από αυτή. (6) Επανατοποθετείται η οδηγήτρια πλάκα έτσι, ώστε οι πείροι να µπουν µέσα στις αυλακώσεις της, η λέξη HINGE στο κλείστρο να φαίνεται µέσα από την υποδοχή του εξολκέα που βρίσκεται πάνω στην οδηγήτρια πλάκα. (7) Τοποθετείται ο τόρµος οπλίσεως, µε την προεξοχή του µέσα στη µικρή οπή της οδηγήτριας πλάκας και την κεκλιµένη επιφάνειά του στο ορθογώνιο άνοιγµα της θήκης του επικρουστήρα. (8) Η σχαστηρία µπαίνει, µε την εγκοπή του επικρουστήρα προς τα µπροστά, περίπου 9 εκατοστά µέσα στην οπή του στροφέα η οποία βρίσκεται προς την πλευρά, η οποία έρχεται σε επαφή µε την σκανδάλη. (9) Επανατοποθετούνται στο κλείστρο ο στροφέας και η σχαστηρία, έτσι ώστε η θήκη του επικρουστήρα να εξέχει µέσα από το στροφέα και οι τόρµοι του στροφέα να προεξέχουν από το άκρο του τραπεζιού ή άλλης επιφάνειας. (10) Σηκώνεται λίγο ο στροφέας πάνω από το κλείστρο και η σχαστηρία µπαίνει µέσα στην υποδοχή της, στη θήκη του επικρουστήρα. (11) Ο επικρουστήρας µπαίνει µέσα στη θήκη του µε την ακίδα προς τα κάτω και την αυλάκωση του επικρουστήρα στραµµένη προς τους τόρµους του στροφέα. (12) Περιστρέφεται η σχαστηρία, µέχρι να πέσει ο επικρουστήρας και να φανεί η ακίδα του µέσα από την οπή, στο µπροστινό µέρος της θήκης του επικρουστήρα.
- 18 (13) Επανατοποθετείται το ελατήριο του επικρουστήρα. Περιστρέφεται ο στροφέας περίπου 45ο κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Υψώνεται λίγο ο στροφέας και µπαίνει ο εξολκέας. Βιδώνεται το κάλυµµα της θήκης του επικρουστήρα. (14) Στρέφεται το κλείστρο µε την εσωτερική του επιφάνεια προς τα πάνω. Ο κύλινδρος του στροφέα τοποθετείται µέσα στην υποδοχή που υπάρχει στο σφιγκτήρα του µοχλού χειρισµού. Ο σφιγκτήρας τοποθετείται στη θέση του, ώστε η επίπεδη επιφάνειά του να εφάπτεται στην οδηγήτρια πλάκα και ο κύλινδρος του στροφέα να µπει στην εγκοπή σχήµατος Τ η οποία βρίσκεται στην οδηγήτρια πλάκα. (15) Πιάνεται το κλείστρο και ο στροφέας µε το δεξί χέρι από το κάλυµµα της θήκης του επικρουστήρα, ο σφιγκτήρας του µοχλού χειρισµού συγκρατείται µε ένα από τα δάκτυλα του αριστεριού χεριού. Στη συνέχεια το κλείστρο τοποθετείται στη θέση του στο πυγαίο, τοποθετώντας τους τόρµους του στροφέα µέσα στον κορµό του στροφέα. (16) Κατόπιν µπαίνει ο µοχλός χειρισµού µέσα στον στροφέα, περίπου 4 εκατοστά. Ευθυγραµµίζεται η εγκάθιση της συνδετικής κλείδας (τύπου WOODRUFF) του µοχλού χειρισµού µε την αντίστοιχη αυλάκωση του κορµού του στροφέα. Τοποθετείται η συνδετική κλείδα (τύπου WOODRUFF) στο µοχλό χειρισµού και ωθείται ο µοχλός χειρισµού µέσα στον κορµό του στροφέα, µέχρι που η στεφάνη του µοχλού που προεξέχει έρθει σε επαφή µε τον κορµό του στροφέα. (17) Επανατοποθετούνται οι συγκρατητικές βίδες του µοχλού χειρισµού, στον κορµό του στροφέα. (18) Κλείνεται και ασφαλίζεται το κλείστρο. Ο πυροδοτικός µηχανισµός ελέγχεται πιέζοντας το κοµβίο πυροδοτήσεως.
- 19 -
ΤΜΗΜΑ 2.- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 12.
Γενικότητες.
α. Ο σκοπευτής και οι υπόλοιποι υπηρέτες του πυροβόλου πρέπει να γνωρίζουν πλήρως τις αρχές λειτουργίας του ΠΑΟ των 106 χιλ., όπως και της λειτουργίας των διαφόρων µερών του , για να µπορούν να διατηρούν το πυροβόλο σε λειτουργία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. β. Η λειτουργία του πυροβόλου διαιρείται σε τρεις φάσεις: (1) 'Ανοιγµα του κλείστρου (2) Κλείσιµο του κλείστρου (3) Πυροδότηση γ. Η ανάλυση της λειτουργίας µπορεί να αρχίσει από οποιαδήποτε από τις παραπάνω τρεις φάσεις. Αν υποτεθεί ότι το πυροβόλο έβαλε ένα βλήµα, τότε η σειρά των φάσεων είναι αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω, συµπληρώνοντας έτσι ένα πλήρη κύκλο λειτουργίας. 13.
'Ανοιγµα του κλείστρου α. Αποσφήνωση. (1) Απασφαλίζεται το κλείστρο µε πίεση προς τα κάτω και περιστροφή του µοχλού χειρισµού του κλείστρου, µε τη φορά των δεικτών του ρολογιού (εικόνα 21).
Εικ. 21. Αποσφήνωση του µηχανισµού του κλείστρου. (2) Ο σφιγκτήρας του µοχλού χειρισµού είναι ασφαλισµένος στο µοχλό χειρισµού µε τη συνδετική κλείδα (τύπου WOODRUFF). Περιστροφή του µοχλού χειρισµού προκαλεί την περιστροφή του σφιγκτήρα µέσα στον κορµό του στροφέα. Ο σφιγκτήρας συνδέεται µε την οδηγήτρια πλάκα µέσω του κυλίνδρου του στροφέα, έτσι ώστε η περιστροφή του σφιγκτήρα κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού να προκαλεί κίνηση της οδηγήτριας πλάκας προς τα αριστερά (εικόνα 22).
Εικ. 22. Μηχανισµός του κλείστρου (σε θέση αποσφηνώσεως).
- 20 (3) Η οδηγήτρια πλάκα συνδέεται επίσης µε το συµπαγές κλείστρο µέσω του δακτυλίου συνδέσεως και των δυο πείρων του (εικόνα 23α και 23β). Η κίνηση της οδηγήτριας πλάκας προς τα αριστερά προκαλεί την περιστροφή του κλείστρου µε φορά αντίστροφη αυτής των δεικτών του ρολογιού, µέσα στις γλυφές της οδηγήτριας πλάκας, µε τη βοήθεια των κινούµενων πείρων. Οι υποδοχές των πείρων στο κλείστρο επεκτείνονται.
Eικ. 23α. ∆ακτύλιος συνδέσεως και οδηγήτρια πλάκα (Θέση σφηνώσεως). Αυτό επιτρέπει κάποια αρχική κίνηση της οδηγήτριας πλάκας και του δακτυλίου συνδέσεως, χωρίς κίνηση του κλείστρου. Αυτό εξασφαλίζει οµαλώτερη ενέργεια κατά το άνοιγµα του κλείστρου, εφόσον η οδηγήτρια πλάκα και ο δακτύλιος συνδέσεως κινούνται πριν µεταδοθεί η κίνηση στο κλείστρο. Οι υποδοχές των πύρρων στο δακτύλιο συνδέσως εφαρµόζουν ακριβώς γύρω από τους πύρρους. Αυτό εµποδίζει τους πύρους να γλιστράνε έξω από τις επιµήκης υποδοχές του κλείστρου.
Eικ. 23β. ∆ακτύλιος συνδέσεως και οδηγήτρια πλάκα (Θέση αποσφηνώσεως). (4) Το κλείστρο αποσφηνώνεται όταν τα µέρη του που έχουν ελικώσεις απαγκιστρωθούν από τις αντίστοιχες ελικώσεις του δακτυλίου αερισµού και ρυθµίσεως. Στο σηµείο αυτό η οδηγήτρια πλάκα έχει φτάσει στο τέλος της διαδροµής της προς τα αριστερά και η επίπεδη επιφάνεια του σφιγκτήρα εφάπεται ολόκληρη στη µπροστινή όψη της οδηγήτριας πλάκας. Η συνεχιζόµενη περιστροφή του µοχλού χειρισµού και του σφιγκτήρα προκαλεί το άνοιγµα του κλείστρου και του στροφέα. β. 'Οπλιση (1) Η κίνηση της οδηγήτριας πλάκας προς τα αριστερά προκαλεί την όπλιση, ταυτόχρονα µε την περιστροφή του κλείστρου. (2) 'Οταν η οδηγήτρια πλάκα βρίσκεται στη δεξιά θέση (κλειστή θέση) η ακή του τόρµου οπλίσεως είναι µέσα στην ορθογώνια οπή της θήκης του επικρουστήρα, χωρίς όµως να βρίσκεται σε επαφή µετά τον επικρουστήρα (εικόνα 24α). (3) Το τετράγωνο άκρο (προεξοχή) του τόρµου οπλίσεως τοποθετείται στη µικρή οπή της οδηγήτριας πλάκας, προκαλώντας τη σφήνωση του
- 21 τόρµου οπλίσεως σ'αυτή. Η περιστροφή του σφιγκτήρα του µοχλού χειρισµού µετακινεί την οδηγήτρια πλάκα.
Eικ. 24α. Θέση του τόρµου οπλίσεως (Θέση σφηνώσεως). (4) Καθώς η οδηγήτρια πλάκα κινείται προς τα αριστερά, ο τόρµος οπλίσεως κινείται µαζί µε αυτή. Η κεκλιµένη επιφάνεια του τόρµου οπλίσεως µπαίνει µέσα στην ορθογώνια οπή της θήκης του επικρουστήρα και έρχεται σε επαφή µε τον κεκλιµένο αναβαθµό του επικρουστήρα. Η επαφή αυτή σπρώχνει τον επικρουστήρα προς τα πίσω και ενεργεί αντίθετα προς τη δύναµη του ελατηρίου του επικρουστήρα, το οποίο και συσπειρώνεται (εικόνα 24β).
Eικ. 24β. Θέση του τόρµου οπλίσεως (Θέση αποσφηνώσεως). (5) Καθώς η οδηγήτρια πλάκα κινείται προς τα αριστερά, έρχεται σε επαφή µε το µικρό αναβαθµό του άκρου της σχαστηρίας που βρίσκεται προς την πλευρά του επικρουστήρα και µετακινεί τη σχαστηρία προς τα αριστερά. Με την κίνηση αυτή, αποσύρεται η προεξοχή της σχαστηρίας από την εγκοπή της σκανδάλης και επιτρέπεται έτσι στο στροφέα να περιστραφεί και να συµπληρώσει το άνοιγµα του µηχανισµού του κλείστρου. Επίσης η κίνηση της σχαστηρίας αναγκάζει τη γλυφή του αναβαθµού του προς την σκανδάλη άκρου της σχαστηρίας να έρθει σε επαφή µε το χείλος (προεξοχή της οπής) του στροφέα, επιτυγχάνοντας έτσι την περιστροφή της σχαστηρίας. Η περιστροφή αυτή αναγκάζει την εγκοπή της σχαστηρίας να περιστραφεί προς τα µπροστά, µακριά από τον ευθύ αναβαθµό του επικρουστήρα και έτσι ο επικρουστήρας, συγκρατείται στη θέση οπλίσεως από τη σχαστηρία (εικόνα 25). Σηµειώνεται, ότι η εγκοπή αυτή της σχαστηρίας δεν είναι ευθυγραµµισµένη µε τον επικρουστήρα, λόγω της κινήσεως της σχαστηρίας προς τα αριστερά από την οδηγήτρια πλάκα. Με τη σχαστηρία στη θέση αυτή, το πυγαίο (κλείστρο) µπορεί να κλειστεί, χωρίς η προεξοχή της σχαστηρίας να προσκρούσει στη θήκη της σκανδάλης (εικόνα 25).
Eικ. 25. Επικρουστήρας και σχαστηρία-πρόσοψη (Θέση αποσφηνώσεως).
- 22 γ.
Εξαγωγή (1) 'Οταν η κίνηση της οδηγήτριας πλάκας προς τα αριστερά συµπληρωθεί, το αριστερό άκρο του εξολκέα κινείται προς τα µπροστά κάτω από την ενέργεια του ελατηρίου του εξολκέα και του στελέχους του και υπερβαίνει την επιφάνεια του περιοριστήρα της επιµήκους σχισµής της οδηγήτριας πλάκας. Κατ'αυτόν τον τρόπο το άγκιστρο του εξολκέα έρχεται σε θέση µπροστά από τη στεφάνη του κάλυκα. Καθώς το κλείστρο και ο µηχανισµός του στροφέα έρχονται προς τα πίσω, ο εξολκέας σύρει τον κάλυκα µερικώς έξω από τη θαλάµη. Περισσότερη περιστροφή του στροφέα προκαλεί την απαγκίστρωση του αγκίστρου του εξολκέα από τη στεφάνη του κάλυκα. Το αριστερό άκρο του εξολκέα παρεµποδίζει την περιστροφή του κλείστρου, εφόσον βρίσκεται σε επαφή µε την επιφάνεια του περιοριστήρα, όταν το κλείστρο είναι ανοικτό. (2) Καθώς ο εξολκέας σύρεται προς τα πίσω (µε τον στροφέα), το ωστήριο συγκρατήσεως κάλυκα περιστρέφεται προς τα δεξιά, µε την ενέργεια του ελατηρίου του. 'Ετσι το ωστήριο συγκρατήσεως, παίρνει κατάλληλη θέση, ώστε να µπορεί να υποδεχτεί τη στεφάνη του επόµενου βλήµατος. (3) Η προς τα πίσω κίνηση του κλείστρου σταµατά, όταν η αριστερή πλευρά του στροφέα έρθει σε επαφή µε τον κορµό του στροφέα. 14.
Κλείσιµο του κλείστρου Με ανοικτό το κλείστρο, υποτίθεται ότι µπαίνει µέσα στη θαλάµη ένα βλήµα. Καθώς το βλήµα κινείται προς τα µπροστά, η στεφάνη του κάλυκα έρχεται σε επαφή µε το ωστήριο και σπρώχνει αυτό στην υποδοχή του. 'Οταν το βλήµα µπει πλήρως µέσα στη θαλάµη, το ωστήριο βγαίνει από την υποδοχή του και συγκρατεί την στεφάνη του κάλυκα, στη θαλάµη. Αυτό παρεµποδίζει το βλήµα από το να γλυστρίσει έξω από τη θαλάµη όταν το πυροβόλο ανυψωθεί. Ενόσω ο γεµιστής περιστρέφει το µοχλό χειρισµού, πραγµατοποιούνται οι ακόλουθες ενέργειες: α. Ενέργειες εξολκέα. 'Οταν ο µοχλός χειρισµού περιστρέφεται µε φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού και ο µηχανισµός του κλείστρου φέρεται προς τα µπροστά, στη θέση σφηνώσεως, ο εξολκέας έρχεται σε επαφή µε το ωστήριο του κάλυκα, και το αναγκάζει να έρθει µέσα στην υποδοχή του στο δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως. Το κλείστρο (σχεδόν κλειστό) ήδη εµποδίζει το βλήµα να γλυστρίσει προς τα πίσω κατά την ανύψωση του πυροβόλου. Η συνεχιζόµενη κίνηση του µηχανισµού του κλείστρου µέσα στο δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως προκαλεί την επαφή του αγκίστρου και του εξολκέα µε τη στεφάνη του κάλυκα. (Αν δεν υπάρχει βλήµα µέσα στη θαλάµη, το άγκιστρο του εξολκέα έρχεται σε επαφή µε το δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως). Η ενέργεια αυτή οδηγεί το αριστερό άκρο του εξολκέα προς τα πίσω, παρά την αντίθετη ενέργεια του ελατηρίου του εξολκέα και του στελέχους του και προετοιµάζει το άγκιστρο του εξολκέα ώστε να γλυστρίσει πάνω από τη στεφάνη του κάλυκα. Περαιτέρω κίνηση του µηχανισµού του κλείστρου µέσα στο δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως προκαλεί τη συνέχιση της προς τα πίσω κινήσεως του αριστερού άκρου του εξολκέα µέσα στην επιµήκη σχισµή της οδηγήτριας πλάκας. Με το τέλος αυτής της κινήσεως προκαλείται η διακοπή της επαφής του αριστερού άκρου του εξολκέα µε την επιφάνεια του περιοριστήρα πάνω στην επιµήκη σχισµή της οδηγήτριας πλάκας. 'Ετσι η οδηγήτρια πλάκα µπορεί ελεύθερα να κινηθεί προς τα δεξιά. β. Σφήνωση. Κατά το χρόνο αυτό το κλείστρο είναι κλειστό, όχι όµως σφηνωµένο. Συνεχίζοντας την περιστροφή του µοχλού χειρισµού µε φορά αντίθετη προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, προκαλείται η περιστροφή του σφιγκτήρα του µοχλού χειρισµού. Η κίνηση αυτή µεταδίδεται στην οδηγήτρια πλάκα
- 23 από τον κύλινδρο του στροφέα. Η οδηγήτρια πλάκα, κινούµενη προς τα δεξιά, προκαλεί την περιστροφή του κλείστρου µε φορά αυτή των δεικτών του ρολογιού ενεργώντας µε τις γλυφές της και τους πείρους του δακτυλίου συνδέσεως. Με την παραπάνω περιστροφή εµπλέκονται οι ελικώσεις του κλείστρου µε τις αντίστοιχες του δακτυλίου αερισµού και ρυθµίσεως και έτσι επιτυγχάνεται η σφήνωση του πυγαίου (κλείστρου). γ. Ενέργειες Πυροδοτικού Μηχανισµού. Η κίνηση της οδηγήτριας πλάκας προς τα δεξιά, µετά την εισαγωγή του κλείστρου µέσα στο δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως, φέρει τον πυροδοτικό µηχανισµό στη θέση πυροδοτήσεως. Ο τόρµος οπλίσεως έρχεται προς τα δεξιά και δεν συγκρατεί πλέον τον επικρουστήρα. Ο επικρουστήρας κινείται λίγο προς τα µπροστά και έρχεται σε επαφή µε τη σχαστηρία. Η οδηγήτρια πλάκα, όταν έρχεται σε επαφή µε το ενισχυµένο άκρο της σχαστηρίας που βρίσκεται προς το µέρος της σκανδάλης, την αναγκάζει να κινηθεί προς τα δεξιά µε αποτέλεσµα να ευθυγραµµιστεί η κοίλη εγκοπή της σχαστηρίας µε τον επικρουστήρα και η προεξοχή του άκρου της να µπει µέσα στην σχισµή της σκανδάλης. Ο πυροδοτικός µηχανισµός είναι τώρα σε θέση πυροδοτήσεως. 15.
Πυροδότηση Η πυροδότηση περιλαµβάνει δύο φάσεις, την ενέργεια του πυροδοτικού µηχανισµού και την ενέργεια των αερίων. α. Ενέργειες του Πυροδοτικού Μηχανισµού. Με την πίεση του πυροδοτικού κοµβίου του µηχανισµού της καθ' ύψος σκοπεύσεως προκαλείται η περιστροφή της κλείδας, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του κιβωτιδίου µεταδόσεως της κινήσεως. Η κλείδα είναι εµπεπλεγµένη µε την εγκοπή του µοχλού του πυροδοτικού καλώδιου. Κατ' αυτό τον τρόπο, η κίνηση του πυροδοτικού κοµβίου µεταδίδεται στους µοχλούς του πυροδοτικού καλώδιου και έτσι προκαλείται η κίνηση του πυροδοτικού καλώδιου. Το άκρο του πυροδοτικού καλώδιου που βρίσκεται προς το µέρος της σκανδάλης εµπλέκεται στους όνυχες της σκανδάλης, οπότε η κίνηση του πυροδοτικού καλώδιου προκαλεί περιστροφή της σκανδάλης, η οποία περιστρέφει και τη σχαστηρία. Η περιστροφή της σχαστηρίας έχει την κοίλη εγκοπή της προς τον επικρουστήρα, µε αποτέλεσµα αυτός να απελευθερωθεί και να κινηθεί προς τα µπροστά, µε την πίεση του ελατηρίου του. Ο επικρουστήρας κτυπά το καψύλιο του βλήµατος και προκαλείται η ανάφλεξη του προωθητικού γεµίσµατος. β. Ενέργεια Αερίων. Αµέσως µόλις το προωθητικό γέµισµα αναφλεγεί, µετατρέπεται σε µάζα θερµών αερίων, τα οποία εξασκούν ίση πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πίεση (δύναµη) που ασκείται προς τα εµπρός σπρώχνει το βλήµα µέσω του σωλήνα. Η πίεση προς τα πλάγια εξουδετερώνεται από τα τοιχώµατα του σωλήνα. Η πίεση που ασκείται προς τα πίσω, δηλαδή στον πυθµένα του κάλυκα και µέσα στη διευρυµένη θαλάµη, θα προκαλούσε, αν το όπλο ήταν συνηθισµένο, την οπισθοδρόµησή του. Όµως λόγω της υπάρξεως των οπών του κλείστρου, τα επιπλέον αέρια που ενεργούν προς τα πίσω διαφεύγουν από τις οπές αυτές, µε αποτέλεσµα το όπλο να παραµένει ακίνητο (εικόνα 2). 16.
Μέτρα Ασφαλείας Η εκπαίδευση στη λειτουργία του πυροβόλου, πρέπει να περιλαµβάνει και τις παρακάτω οδηγίες για τα µέτρα ασφαλείας: α. 'Οταν ο µοχλός χειρισµού βρίσκεται στη θέση ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (εικόνα 26), ασφαλίζεται ταυτόχρονα και το πυγαίο, επιτυγχάνοντας έτσι την προστασία του προσωπικού από πρόωρη πυροδότηση του βλήµατος. Η ενέργεια αυτή γίνεται όπως παρακάτω: Ο µοχλός χειρισµού περιστρέφεται πάνω σε µια
- 24 περόνη στο άκρο του βραχίονά του. Η ενέργεια ενός ελατηρίου και ενός σφαιριδίου, που βρίσκονται µέσα στο µοχλό χειρισµού διατηρεί κανονικά το µοχλό σε µια ανυψωµένη θέση. Αυτό εξαναγκάζει τον τόρµο ασφαλείας του µοχλού χειρισµού να µπει σε µια από τις δύο εγκοπές σφηνώσεως (ασφαλείας) του συστήµατος του στροφέα. 'Οταν ο µοχλός χειρισµού περιστρέφεται, φέρει τον οδηγό ασφαλείας πάνω από τη µια από τις δύο εγκοπές του συστήµατος του στροφέα. Ο τόρµος ασφαλείας του στροφέα εµπλέκεται (εισέρχεται) στην εγκοπή και ο µηχανισµός του κλείστρου δεν µπορεί να κινηθεί, εκτός αν εφαρµοστεί πίεση προς τα κάτω (και πλαγίως), στη λαβή του µοχλού χειρισµού.
Eικ. 26. Μοχλός χειρισµού του κλείστρου σε θέση ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. β. Ο µηχανισµός της κατά διεύθυνση σκοπεύσεως προστατεύεται από ένα µοχλό ασφαλίσεως στο επάνω µέρος, το οποίο επιτρέπει στο µηχανισµό να στρέφεται χωρίς βλάβη, αν το πυροβόλο υποστεί ξαφνικό χτύπηµα. γ. Η συνδετική κλείδα (τύπου WOODRUFF) του µοχλού χειρισµού είναι κατασκευασµένη κατά τρόπο ώστε να σπάει, όταν ο µοχλός χειρισµού υποστεί ξαφνικό δυνατό χτύπηµα. Αυτό προστατεύει το υπόλοιπο του µηχανισµού του κλείστρου από βλάβη. Συνδετικές κλείδες (ανταλλακτικές) υπάρχουν µέσα στη σφαιρική λαβή του µοχλού χειρισµού.
ΤΜΗΜΑ 3.-ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 17.
Ορισµοί α. Εµπλοκή είναι η διακοπή της λειτουργίας του πυροβόλου, χωρίς τη θέληση του σκοπευτή. β. 'Αµεση ενέργεια είναι η χωρίς δισταγµό προσπάθεια για θεραπεία πιθανής εµπλοκής, χωρίς να εξετάζεται η αιτία που την προκάλεσε.
18.
Εµπλοκές Όταν ο σκοπευτής κατανοήσει τη λειτουργία του πυροβόλου, εκτελεί κανονικά την προβλεπόµενη συντήρηση και τον καθαρισµό του, και ενεργεί συχνά
- 25 ελέγχους για την εξακρίβωση τυχόν κατεστραµµένων ή σπασµένων µερών, η πιθανότητα να συµβούν εµπλοκές περιορίζεται στο ελάχιστο. Τα συνηθισµένα αίτια των εµπλοκών είναι: α. Αδυναµία Πυροδοτήσεως. Η εµπλοκή αυτή µπορεί να οφείλεται σε: (1) Χαλάρωση του καλύµµατος της θήκης του επικρουστήρα. (2) Κόψιµο ή κακή προσαρµογή του καλωδίου πυροδοτήσεως. (3) Εξασθένηση ή σπάσιµο του ελατηρίου του επικρουστήρα. (4) Σπάσιµο ή παραµόρφωση του επικρουστήρα. (5) Συσσώρευση καταλοίπων πυρίτιδας στον πυροδοτικό µηχανισµό. (6) Ελαττωµατικό καψύλιο βλήµατος. (7) Σπάσιµο της προεξοχής της σχαστηρίας β. Αδυναµία Οπλίσεως. Η εµπλοκή αυτή µπορεί να οφείλεται σε: (1) Σπάσιµο ή παραµόρφωση του τόρµου οπλίσεως. (2) Σπάσιµο ή παραµόρφωση της σχαστηρίας, ώστε αυτή να µην µπορεί να συγκρατήσει τον επικρουστήρα στη θέση οπλίσεως. (3) Συσσώρευση ακαθαρσιών οι οποίες παρεµποδίζουν την κίνηση της οδηγήτριας πλάκας και του στροφέα. γ. Αδυναµία εξαγωγής του κάλυκα. Η εµπλοκή αυτή µπορεί να οφείλεται σε: (1) Απώλεια εµβόλου του εξολκέα. (2) Σπάσιµο του εξολκέα. (3) Εξασθένηση ή σπάσιµο του ελατηρίου του εξολκέα. (4) Παραµόρφωση του κάλυκα. δ. Αδυναµία Σφηνώσεως ή Αποσφηνώσεως. Η εµπλοκή αυτή µπορεί να οφείλεται σε: (1) Χαλάρωση του καλύµµατος της θήκης του επικρουστήρα. (2) Εξασθένηση του επανατατικού ελατήριου της σκανδάλης. (3) Σπάσιµο ή απώλεια της συνδετικής κλείδας (τύπου WOODRUFF). (4) Απώλεια του κυλίνδρου του στροφέα. (5) Απώλεια πείρων του δακτυλίου συνδέσεως. (6) Σπάσιµο ή καταστροφή των ελικώσεων στο κλείστρο ή στο δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως. (7) Συσσώρευση ακαθαρσιών στις γλυφές της οδηγήτριας πλάκας. ε. Αδυναµία Γεµίσεως. Η εµπλοκή αυτή µπορεί να οφείλεται σε: (1) Ακαθαρσίες ή σε µη αναφλεγµένο προωθητικό γέµισµα ή σε τεµάχια του κάλυκα συσσωρευµένα στις ραβδώσεις και αυλακώσεις κοντά στη θαλάµη. (2) Καταστροφή ή παραµόρφωση της ραβδωτής ζώνης σφηνώσεως του βλήµατος. 19.
'Αµεση Ενέργεια
- 26 α. 'Οταν το πυροβόλο δεν πυροδοτεί, ο σκοπευτής αφήνει το πυροδοτικό κοµβίο και φωνάζει "ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑ". Ο γεµιστής επαναλαµβάνει "ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑ" και περιµένει για ένα (1) λεπτό. Στη συνέχεια ο γεµιστής ανοίγει και κλείνει το κλείστρο και φωνάζει "ΕΤΟΙΜΟΣ". Ο σκοπευτής επιχειρεί να πυροδοτήσει ξανά. β. Αν το πυροβόλο εξακολουθεί να µην πυροδοτεί, ο σκοπευτής αφήνει και πάλι το πυροδοτικό κοµβίο και αναφωνεί "ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑ". Ο γεµιστής επαναλαµβάνει "ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑ" και περιµένει για ένα (1) λεπτό. Τότε ο γεµιστής ανοίγει το κλείστρο και απογεµίζει. 20.
Περιορισµός Εµπλοκών Αν το πυροβόλο και για δεύτερη φορά παρουσιάσει αφλογιστία και η άµεση ενέργεια δεν θεραπεύσει την εµπλοκή, επιβάλλεται να εφαρµοσθούν τα παρακάτω επιπρόσθετα µέτρα: α. Μετά την απογέµιση του βλήµατος, ο σκοπευτής και ο γεµιστής, για καθορισµό της ακριβούς αιτίας της εµπλοκής, απαντούν στα παρακάτω ερωτήµατα: (1) Ποιού είδους εµπλοκή είναι αυτή; (2) Ποιά είναι η αιτία που την προκάλεσε; (3) Ποιά µέρη δε λειτούργησαν; β. Μετά τον παραπάνω προσδιορισµό της αιτίας, προβαίνουν στη Θεραπεία της εµπλοκής. 21.
Κακή Λειτουργία και Ισορροπία α. 'Οταν το ΠΑΟ λειτουργεί οµαλά, παραµένει ακίνητο κατά τη βολή, λόγω του ότι οι δυνάµεις που ενεργούν στο πυροβόλο αλληλοεξουδετερώνονται και το πυροβόλο βρίσκεται σε ισορροπία. 'Οταν η ποσότητα των αερίων, η οποία διαφεύγει προς τα πίσω δεν είναι κανονική, το πυροβόλο παρουσιάζει µια από τις παρακάτω ελαττωµατικές λειτουργίες, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές για τα ΠΑΟ: (1) Το πυροβόλο κινείται προς τα εµπρός, όταν η ποσότητα των αερίων, τα οποία διαφεύγουν προς τα πίσω, είναι υπερβολική. (2) Το πυροβόλο κινείται προς τα πίσω, όταν η ποσότητα των αερίων, τα οποία διαφεύγουν προς τα πίσω, είναι ανεπαρκής. β. 'Οταν ο δακτύλιος αερισµού και ρυθµίσεως και το κλείστρο είναι καινούργια, οι οπές είναι λίγο µικρότερες από τις απαιτούµενες για την τέλεια ισορροπία και το πυροβόλο οπισθοδροµεί ελαφρώς. Τα αέρια που διαφεύγουν µέσα από τις οπές κατά τη βολή του πυροβόλου, προκαλούν διάβρωση των οπών αυτών, οι οποίες διευρύνονται προοδευτικά και η οπισθοδρόµιση εξαφανίζεται. Αν το πυροβόλο εξακολουθεί να οπισθοδροµεί µετά τη βολή 100 περίπου βληµάτων, πρέπει να εξετάζεται από προσωπικό του Τ.Σ. γ. Αν γίνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση εκτός από αυτή που αναγράφεται στην υποπαράγραφο (β), τότε το πυροβόλο πρέπει να µη ρίξει ξανά πριν εξεταστεί από εξειδικευµένο προσωπικό του Τ.Σ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ' ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ ΤΥΦΕΚΙΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΩΣ 0,50" ΤΜΗΜΑ 1. - ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
- 27 -
22.
Εισαγωγή Το τυφέκιο επισηµάνσεως των 0,50" είναι ηµιαυτόµατο, αερόψυκτο όπλο, που λειτουργεί µε τη δύναµη των αερίων και τροφοδοτείται µε γεµιστήρες. Το βάρος του είναι 11,350 κιλά. Χρησιµοποιείται για να υποβοηθήσει το σκοπευτή στον καθορισµό των στοιχείων βολής (απόσταση και κατεύθυνση) του στόχου. Το τυφέκιο προσαρµόζεται στο ΠΑΟ 106 χιλ. µε δύο συνδετικούς δακτυλίους (Εικόνες 27α,27β).
Εικ. 27α. Τυφέκιο επισηµάνσεως 0,50" Μ8C (Αριστερή όψη).
Εικ. 27β. Τυφέκιο επισηµάνσεως 0,50" Μ8C (∆εξιά όψη). 23.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Βάρος χωρίς γεµιστήρα Χωρητικότητα γεµιστήρα Βάρος γεµιστήρα (πλήρης φυσιγγίων)
11.350 γραµ. 10 φυσίγγια 1.816 γραµ.
- 28 Μήκος τυφεκίου Μήκος κάννης Αριθµός ελικώσεων κάννης Μέγιστο βεληνεκές Βεληνεκές τροχιοδεικτικού φυσιγγίου Αρχική ταχύτητα
1,11 µέτρα 0,60 µέτρα 8 3100 µ. (3.400 γιάρδες) 1500 µ. (1.465 γιάρδες) 535 µέτρα/1"
ΤΜΗΜΑ 2.- ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ 24.
Εισαγωγή α. Η λύση του τυφεκίου επισηµάνσεως των 0,50" διαιρείται σε δύο
φάσεις: (1) Στη συνηθισµένη λύση, η οποία περιλαµβάνει τη λύση του συστήµατος του κορµού, και ενδεχοµένως του συστήµατος εµβόλου και θαλάµης αερίων (λύνεται µόνο όσο απαιτείται για την κανονική κάθαρση). (2) Στη λεπτοµερή λύση, η οποία περιλαµβάνει τη λύση του συστήµατος της θήκης του µηχανισµού ελέγχου βολής και η οποία πρέπει να εκτελείται από ειδικευµένο προσωπικό. β. Το χρησιµοποιούµενο εργαλείο, για τη συνήθη λύση του τυφεκίου, είναι η κλείδα ρυθµίσεως Μ8. 25.
Συνηθισµένη Λύση α. Λύση (Εικόνα 28). (1) Αφαίρεση του γεµιστήρα. Πιέζεται ο µοχλός απελευθερώσεως του γεµιστήρα προς τα εµπρός και αφαιρείται ο γεµιστήρας.
Εικ. 28. Εξαρτήµατα του τυφεκίου επισηµάνσεως κατά τη συνηθισµένη λύση. (2) Αφαίρεση των Επανατατικών Ελατηρίων και των Στελεχών τους (Εικόνα 29). Πιέζονται και περιστρέφονται οι συγκρατητικές περόνες των στελεχών των επανατατικών ελατηρίων, µέχρι που να ευθυγραµισθούν µε τις υποδοχές τους στην οπίσθια πλάκα. 'Ελκονται και αφαιρούνται τα στελέχη και τα επανατατικά ελατήρια από το σύστηµα της οπίσθιας πλάκας.
- 29 -
Εικ. 29. Πίεση και περιστροφή της συγκρατητικής περόνης των επανατατικών ελατηρίων. (3) Αφαίρεση του Συστήµατος Οπίσθιας Πλάκας (εικόνα 30). Τραβιέται προς τα έξω ο αναστολέας της οπίσθιας πλάκας και περιστρέφεται αυτή αριστερόστροφα, µέχρι που οι διακεκοµένες ελικώσεις απαγκιστρωθούν από τον κορµό. Αφαιρείται η οπίσθια πλάκα.
Εικ. 30. Αφαίρεση του συστήµατος της οπίσθιας πλάκας. (4) Αφαίρεση του Μοχλού Οπλίσεως (εικόνα 31). 'Ελκεται το κλείστρο προς την πίσω θέση του και συγρατείται προς τα πίσω. 'Ελκεται κατόπιν ο µοχλός οπλίσεως και περιστρέφεται αυτός, συρόµενος προς τα µπροστά, µέχρι που ο συγκρατητικός παράκυκλος ευθυγραµµιστεί µε την υποδοχή του στο σύστηµα της θήκης του κλείστρου. Ακολούθως έλκεται ο µοχλός οπλίσεως προς τα έξω και αφαιρείται.
- 30 -
Εικ. 31. Αφαίρεση του µοχλού οπλίσεως. (5) Αφαίρεση του Συστήµατος της Θήκης του Κλείστρου. Το σύστηµα της θήκης του κλείστρου αφαιρείται, µε ώθηση προς τα πίσω. Αµέσως µόλις αυτό γλυστρίσει έξω από τον κορµό αρπάζεται µε το χέρι, για να αποφύγουµε την απώλεια των οδηγών του κλείστρου. (6) Αφαίρεση των Οδηγών του κλείστρου. Αφαιρούνατι οι οδηγοί του κλείστρου από το σύστηµα της θήκης του κλείστρου. (7) Αφαίρεση του συστήµατος του Κλείστρου (εικόνα 32). ∆ιατηρείται το σύστηµα της θήκης του κλείστρου µε το κλείστρο προς τα πάνω. Αφαιρείται στη συνέχεια, το κλείστρο ανυψώνοντάς το και γλιστρώντας το προς τα πίσω.
Εικ. 32. Αφαίρεση του συστήµατος του κλείστρου από το σύστηµα της θήκης του κλείστρου. (8) Αφαίρεση του Επαναφορέα του Επικρουστήρα και του Επικρουστήρα. Αφαιρείται ο επαναφορέας του επικρουστήρα και έπειτα ο επικρουστήρας από το κλείστρο. β.
Αρµολόγηση (1) Επανατοποθετείται ο επικρουστήρας µέσα στο κλείστρο και ευθυγραµµίζεται η οπή του επαναφορέα του επικρουστήρα µε την υποδοχή που βρίσκεται στο κλείστρο. (2) Επανατοποθετείται ο επαναφορέας του επικρουστήρα, µε το µικρότερο άκρο προς τα µπροστά. (3) Επανατοποθετείται το σύστηµα του κλείστρου µέσα στο σύστηµα της θήκης του κλείστρου. (4) Επανατοποθετούνται οι οδηγοί του κλείστρου. (5) Εισάγεται το σύστηµα της θήκης του κλείστρου µέσα στον κορµό.
- 31 (6) Τοποθετείται ο µοχλός οπλίσεως µέσα στην υποδοχή του συστήµατος της θήκης του κλείστρου.Πιέζεται ο µοχλός οπλίσεως και έλκεται προς τα πίσω, µέχρι που ο συγκρατητικός παράκυκλος καθήσει µέσα στην υποδοχή του, στο σύστηµα της θήκης του κλείστρου. (7) 'Ελκεται προς τα έξω ο αναστολέας της οπίσθιας πλάκας και ευθυγραµµίζονται οι διακεκοµµένες ελικώσεις της µε τα διάκενα των διακεκοµµένων ελικώσεων του κορµού. Περιστρέφεται η οπίσθια πλάκα µέχρι που οι διακεκοµµένες ελικώσεις που βρίσκονται σ'αυτή αγκιστρωθούν στις αντίστοιχες ελικώσεις του κορµού. Απελευθερώνεται ο αναστολέας της οπίσθιας πλάκας ώστε να αγκιστρωθεί πάνω σ'αυτή. (8) 'Ελκεται το κλείστρο τελείως προς τα πίσω. Μπαίνουν τα στελέχη και τα επανατατικά ελατήρια µέσα στις υποδοχές που βρίσκονται στην οπίσθια πλάκα και πιέζονται προς τα µπροστά, όσο το δυνατό περισσότερο. Αφήνεται το κλείστρο να γλυστρίσει προς τα µπροστά αργά. 'Επειτα τοποθετούνται οι συγκρατητικές περόνες των στελεχών των επανατατικών ελατηρίων στην οπίσθια πλάκα, µε περιστροφή των στελεχών µέσα στις υποδοχές τους. γ. Λύση του Συστήµατος Εµβόλου και Θαλάµης Αερίων (εικόνα 33).
Εικ. 33. Λύση του συστήµατος εµβόλου και θαλάµης αερίων. (1) Χαλαρώνεται ο πτερυγωτός κοχλίας της βελόνας ρυθµίσεως των αερίων. Χαλαρώνεται και αφαιρείται η βελόνα ρυθµίσεως αερίων από την υποδοχή της θαλάµης αερίων. (2) Στρέφεται η θαλάµη αερίων κατά τη µισή στροφή, µε φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού. Αφαιρείται η θαλάµη αερίων µε τράβηγµα προς το στόµιο της κάννης. (3) 'Ελκεται και φέρεται το έµβολο µακριά από την υποδοχή της θαλάµης αερίων και σε αρκετή απόσταση, που να επιτρέπει τον καθαρισµό της κεφαλής του εµβόλου. δ.
Αρµολόγηση Εµβόλου και Θαλάµης Αερίων (1) Αν το ελατήριο του εµβόλου έχει φύγει από τον αναστολέα επανατοποθετείται στη θέση του µε τη βοήθεια µικρού κατσαβιδιού. (2) Επανατοποθετείται η θαλάµη αερίων και στερεώνεται, µε περιστροφή κατά µισή στροφή µε τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
- 32 (3) Σφίγγεται τελείως ο πτερυγωτός κοχλίας στην περόνη ρυθµίσεως αερίων, έπειτα βιδώνεται η περόνη ρυθµίσεως αερίων και ο πτερυγωτός κοχλίας µέσα στο άνοιγµα της υποδοχής της θαλάµης αερίων. Στη συνέχεια ξεβιδώνεται το σύστηµα ρυθµίσεως αερίων κατά µισή στροφή και ασφαλίζεται η περόνη, µε σύσφιγξη του πτερυγωτού κοχλία. (4) Η περιστροφή κατά µισή στροφή δεν παρέχει πάντα την απαιτούµενη ποσότητα αερίων για την κανονική λειτουργία του όπλου. Η µη κανονική αυτή ποσότητα των αερίων, µπορεί να είναι ή ανεπαρκής (η πιο συνήθης περίπτωση) ή υπερβολική, οπότε έχουµε τις παρακάτω ενδείξεις: (α) Σε περίπτωση ανεπάρκειας : 1/ Αδυναµία παραλαβής νέου φυσιγγίου 2/ Αδυναµία εξαγωγής άδειου κάλυκα (β) Σε περίπτωση υπερβολικής ποσότητας : Πρόσκρουση της βολίδας στο εµπρόσθιο τοίχωµα του κορµού ή στα χείλη του γεµιστήρα. Για τη θεραπεία της πρώτη και της δεύτερης περίπτωσης απαιτείται ανάλογη ρύθµιση της ποσότητας των αερίων, η οποία επιτυγχάνεται µε την περιστροφή της βελόνας, µε φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού, όταν επιζητείται αύξηση των αερίων, και κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού όταν επιζητείται ελάττωση.
ΤΜΗΜΑ 3.-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 26.
Γενικά α. Για τη συνεχή και οµαλή λειτουργία του τυφεκίου επισηµάνσεως, πρέπει όλοι οι υπηρέτες του Στοιχείου να έχουν κατανοήσει πλήρως τις αρχές λειτουργίας και τις ενέργειες των διαφόρων µερών του. β. Η λειτουργία του τυφεκίου επισηµάνσεως διαιρείται σε τρεις φάσεις: (1) Στην ενέργεια του συστήµατος της θήκης του µηχανισµού ελέγχου βολής. (2) Στο άνοιγµα του κλείστρου (3) Στο κλείσιµο του κλείστρου Οι φάσεις αυτές, διαδέχονται η µία την άλλη, συµπληρώνοντας έναν πλήρη κύκλο λειτουργίας. 27. Βολής.
Ενέργεια του Συστήµατος της Θήκης του Μηχανισµού Ελέγχου
α. Για να βληθεί ένα φυσίγγιο, έλκεται το πυροδοτικό κοµβίο προς το µέρος του σκοπευτή. Στην περίπτωση αυτή γίνονται οι παρακάτω ενέργειες στο σύστηµα της θήκης του µηχανισµού ελέγχου βολής (εικόνες 34α και 34β). (1) Το σφαιρικό άκρο του καλώδιου πυροδοτήσεως τοποθετείται στην εγκοπή του ελευθερωτή της σχαστηρίας. 'Οταν το καλώδιο πυροδοτήσεως κινηθεί προς τα πίσω, αναγκάζεται ο ελευθερωτής της σχαστηρίας να στραφεί γύρω από την περόνη του. (2) Η περιστροφή αυτή του ελευθερωτή της σχαστηρίας προκαλεί, µε τη βοήθεια του βραχίονα του ελευθερωτή, και την περιστροφή της σχαστηρίας γύρω από την περόνη της.
- 33 -
Εικ. 34α. Μέρη του συστήµατος της θήκης του µηχανισµού ελέγχου βολής σε θέση οπλίσεως. (3) Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα την απελευθέρωση του άγκιστρου της σφύρας (που είναι ήδη εµπεπλεγµένο µε τη σχαστηρία), η οποία όταν απαγκιστρώνεται περιστρέφεται γύρω από την περόνη της (µε την πίεση του ελατηρίου της σφύρας) και προσκρούει στον επικρουστήρα.
Εικ. 34β. Μέρη του συστήµατος της θήκης του µηχανισµού ελέγχου βολής µετά την πυροδότηση. (4) Κατά την όπλιση, το επίµηκες άκρο του ελατηρίου της σφύρας σπρώχνει τη σχαστηρία, µε αποτέλεσµα αυτή να παίρνει την κατάλληλη θέση, ώστε να µπορεί να αγκιστρώσει τη σφύρα, όταν η τελευταία επανέρχεται στη θέση οπλίσεως. (5) 'Οταν το καλώδιο πυροδοτήσεως κινείται προς τα πίσω, προκαλεί τη συσπείρωση του ελατηρίου του ελευθερωτή της σχαστηρίας. 'Οταν η τάση αυτή του καλώδιου παύει να υπάρχει, το ελατήριο του ελευθερωτή της σχαστηρίας αποσυσπειρώνεται και αναγκάζει τον ελευθερωτή της σχαστηρίας να αγκιστρωθεί σ' αυτή. β. Με την κίνηση του ασφαλίστρου προς τα έξω και πίσω, ο τόρµος που υπάρχει σ'αυτό εµποδίζει την περιστροφή της σχαστηρίας γύρω από την περόνη της, µε αποτέλεσµα να µην είναι δυνατή η απαγκίστρωση της σφύρας και η πρόσκρουσή της στον επικρουστήρα, δηλαδή η πυροδότηση (εικ. 35).
- 34 -
Εικ. 35. Ενέργειες του ασφάλιστρου (τυφ. επισηµάνσεως 0,50") 28.
'Ανοιγµα του Κλείστρου α. Ενέργεια των Αερίων (εικόνα 36). 'Οταν βληεί ένα φυσίγγιο, τα παραγόµενα αέρια από την κατάκαυση της πυρίτιδας σπρώχνουν τη βολίδα προς τα µπροστά. 'Οταν η βολίδα περάσει την οπή διαφυγής αερίων, µέρος των αερίων µπαίνει µέσα από την οπή αυτή στη θαλάµη των αερίων, προσκρούει στην κεφαλή του εµβόλου και το αναγκάζει να κινηθεί προς τα πίσω.
Εικ. 36. Ενέργειες αερίων (Τυφεκίου επισηµάνσεως 0,50"). β. Ενέργεια του Εµβόλου και του Ελατηρίου του. Το έµβολο, που εφάπτεται µε τη θήκη του κλείστρου, τη σπρώχνει βίαια προς τα πίσω, ενώ ταυτόχρονα συσπειρώνεται το ελατήριό του. Αµέσως όταν το έµβολο συµπληρώσει την προς τα πίσω κίνησή του (περίπου 3 εκ) το πεπλατυσµένο πίσω άκρο του κτυπά στον κορµό του τυφεκίου επισηµάνσεως, µε αποτέλεσµα την
- 35 αποσυσπείρωση του ελατηρίου και την επαναφορά του στην κανονική θέση (δηλαδή µπροστά). γ. Αποσφήνωση (εικόνα 37). 'Οταν η θήκη του κλείστρου κινηθεί προς τα πίσω περίπου 1,5 εκ., έρχεται σε επαφή µε την (οδηγήτρια) επιφάνεια του συστήµατος του κλείστρου και αναγκάζει το πίσω µέρος του τελευταίου να κινηθεί προς τα δεξιά και µέσα στη θήκη του, µέχρι που να υπερβεί τη σταθερά προσαρµοσµένη πλάκα του κλείστρου πάνω στην αριστερή πλευρά του κορµού. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στη βολίδα να φύγει από το στόµιο της κάννης και ελαττώνει την πίεση µέσα στη θαλάµη, πριν την αποσφήνωση του κλείστρου.
Εικ. 37. Κλείστρο σε θέση αποσφηνώσεως µέσα στη θήκη του. δ. Εξαγωγή του Κάλυκα. Ο Εξολκέας αγκιστρώνει το πυθµένιο του κάλυκα για όσο χρόνο ο κάλυκας βρίσκεται µέσα στη θαλάµη. 'Οταν το κλείστρο κινείται προς τα πίσω, ο εξολκέας τραβάει τον άδειο κάλυκα από τη θαλάµη. ε. Απόκρυψη Επικρουστήρα. 'Οταν η θήκη του κλείστρου κινηθεί προς τα πίσω περίπου 1,5 εκ. αναγκάζεται ο επαναφορέας του επικρουστήρα να κινηθεί προς τα κάτω, αναγκάζοντας στη συνέχεια τον επικρουστήρα να κινηθεί προς τα πίσω, και να µπει τελείως µέσα στο κλείστρο, επιτυγχάνοντας έτσι την απόκρυψή του. στ. Απόρριψη Κενού Κάλυκα. 'Οταν ο κάλυκας φύγει τελείως από τη θαλάµη, ο εξωστήρας (που βρίσκεται πίσω από την υποδοχή του γεµιστήρα) κτυπά τη βάση του κάλυκα και τον απορρίπτει έξω από τον κορµό. ζ. 'Οπλιση. Το κλείστρο, κατά την κίνησή του προς τα πίσω, συναντά τη σφύρα, την οποία εξαναγκάζει να κινηθεί επίσης προς τα πίσω. Η σφύρα κινούµενη προς τα πίσω περιστρέφεται γύρω από την περόνη της και αγκιστρώνεται στη σχαστηρία, επιτυγχάνοντας έτσι την όπλιση του τυφεκίου επισηµάνσεως. η. Τέλος της κινήσεως προς τα πίσω. Η προς τα πίσω κίνηση τελειώνει, όταν το σύστηµα του κλείστρου έρθει σε επαφή µε το χαλινωτήριο της οπίσθιας πλάκας. Τη στιγµή αυτή τα επανατατικά ελατήρια έχουν συσπειρωθεί µέσα στις υποδοχές τους στη θήκη του κλείστρου. 29.
Κλείσιµο του Κλείστρου. α. Παραλαβή Νέου Φυσιγγίου.'Οταν το κλείστρο είναι στην τελική πίσω θέση του (δηλαδή εφάπτεται µε το χαλινωτήριο), ο ανυψωτήρας των φυσιγγίων του γεµιστήρα, µε την πίεση του ελατηρίου του, σηκώνει και φέρει το πρώτο φυσίγγιο του γεµιστήρα µπροστά από το κλείστρο. β. Εισαγωγή Φυσιγγίου Μέσα στη Θαλάµη. Καθώς το σύστηµα της θήκης του κλείστρου κινείται µπροστά, µε την πίεση των αποσυσπειρούµενων επανατατικών ελατηρίων, το κλείστρο παρασύρει το πρώτο φυσίγγιο του γεµιστήρα και το σπρώχνει µέσα στη θαλάµη. 'Οταν το κλείστρο φτάσει στην τελική προς τα εµπρός θέση, ο εξολκέας αγκιστρώνει τη στεφάνη του πυθµενίου του κάλυκα.
- 36 γ. Σφήνωση (εικόνα 38). 'Οταν το κλείστρο εκτελέσει ολόκληρη τη διαδροµή του προς τα εµπρός, δηλαδή έρθει σε επαφή µε το στόµιο της θαλάµης, η θήκη του κλείστρου συνεχίζει την κίνησή της µπροστά µε την πίεση των επανατατικών ελατηρίων. Κατά την κίνηση αυτή της θήκης του κλείστρου, οι επιφάνειες σφηνώσεως που βρίσκονται πάνω σ'αυτή έρχονται σε επαφή µε τις αντίστοιχες επιφάνειες σφηνώσεως του κλείστρου, αγγιστρώνονται µεταξύ τους και εξαναγκάζουν το πίσω µέρος του κλείστρου να κινηθεί προς τα αριστερά ώσπου να φτάσει µπροστά από τη σταθερά προσαρµοσµένη πλάκα του κλείστρου στην αριστερή πλευρά του κορµού, οπότε και τελειώνει και η κίνηση της θήκης του κλείστρου, µε αποτέλεσµα τη σφήνωση του κλείστρου στη θαλάµη.
Εικ. 38. Κλείστρο σε θέση σφηνώσεως µέσα στη θήκη του. δ. Τέλος της Κινήσεως Μπροστά. Η κίνηση προς τα εµπρός τελειώνει, όταν το µπροστινό µέρος της θήκης του κλείστρου έρθει σε επαφή µε το πίσω στόµιο της θαλάµης.
ΤΜΗΜΑ 4. ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 30.
Εµπλοκές Οι αιτίες εµπλοκής του τυφεκίου επισηµάνσεως 0,50" διακρίνονται όπως παρακάτω : α. Αδυναµία Πυροδοτήσεως. Η εµπλοκή αυτή µπορεί να οφείλεται σε: (1) Σπασµένο ή κακώς προσαρµοσµένο καλώδιο πυροδοτήσεως. (2) Ελαττωµατικό ή σπασµένο επικρουστήρα. (3) Ατελή σφήνωση. (4) Ελαττωµατικά πυροµαχικά. β. Αδυναµία Εξαγωγής Κάλυκα. Η εµπλοκή αυτή µπορεί να οφείλεται σε: (1) Μη κανονική ρύθµιση αερίων. (2) Σπασµένο ή φθαρµένο εξολκέα. (3) Ακαθάριστη ή ανώµαλη θαλάµη αερίων. γ. Αδυναµία Γεµίσεως. Η εµπλοκή αυτή µπορεί να οφείλεται σε: (1) Μη κανονική ρύθµιση αερίων. (2) Ασθενές ελατήριο γεµιστήρα. (3) Σπασµένο κάλυκα µέσα στη θαλάµη. (4) Ακαθάριστη ή ανώµαλη θαλάµη αερίων. 31.
'Αµεση Ενέργεια
- 37 'Οταν το όπλο δεν πυροδοτεί, ο σκοπευτής ανοίγει το κλείστρο, κτυπά ελαφρά το γεµιστήρα, κλείνει το κλείστρο, επανασκοπεύει και πυροδοτεί από την αρχή. 32.
Θεραπεία Εµπλοκών Αν το όπλο δεν πυροδοτήσει και για δεύτερη φορά παρά την άµεση ενέργεια, τότε γίνονται οι παρακάτω πρόσθετες ενέργειες : α. Μετά την εξαγωγή του φυσιγγίου, ο σκοπευτής εξετάζει το καψύλιο. Αν έχει χτυπηθεί, τότε τα φυσίγγια είναι ελαττωµατικά και το όπλο γεµίζει µε άλλα φυσίγγια. β. Αν το καψύλιο δεν έχει κτυπηθεί, τότε το τυφέκιο δε λειτουργεί καλά και ο σκοπευτής µε το γεµιστή προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία της εµπλοκής και να τη θεραπεύσουν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆'
- 38 -
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ,ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΜΗΜΑ 1. ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ 33.
Ανταλλακτικά Σε κάθε Μονάδα ΠΑΟ 106 χιλ. χορηγείται συλλογή ανταλλακτικών για το πυροβόλο και το τυφέκιο επισηµάνσεως. Τα ανταλλακτικά αυτά χορηγούνται για αντικατάσταση των µερών εκείνων, τα οποία συνήθως φθείρονται, σπάζουν ή µε οποιοδήποτε τρόπο γίνονται µη χρησιµοποιήσιµα. Τα ανταλλακτικά πρέπει συνεχώς να συµπληρώνονται, ώστε το κιβώτιο ανταλλακτικών να είναι πάντα πλήρες. Οι αιτήσεις για το σκοπό αυτό πρέπει να γίνονται µε βάση τους πίνακες συνθέσεως που ισχύουν. 34.
Υλικά Τα υλικά και εργαλεία χρειάζονται για την επιτρεπόµενη λύση, αρµολόγηση και συντήρηση του πυροβόλου χορηγούνται µαζί µε αυτό. Επίσης χορηγούνται τα απαιτούµενα καλύµατα και θήκες εργαλείων. Τα υλικά αυτά πρέπει να χρησιµοποιούνται µόνο για τους προαναφερόµενους σκοπούς. 35.
Συσκευή Υποδιαµετρήµατος α. Χρησιµοποίηση. Η συσκευή υποδιαµετρήµατος για το πυροβόλο 106 χιλ. (εικόνα 39) είναι ένα εκπαιδευτικό βοήθηµα, το οποίο χρησιµοποιείται, από τη µια, κατά τις ασκήσεις γεµίσεως κι από την άλλη κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικών βολών µε κοινά φυσίγγια, αποφεύγοντας έτσι τη χρησιµοποίηση πραγµατικών βληµάτων, τα οποία είναι ακριβά, δεν είναι κατάλληλα για εκπαίδευση και καταστρέφουν τα κοινά πεδία βολής.
Εικ. 39. Συσκευή υποδιαµετρήµατος 0,30" Μ9. β.
Περιγραφή και Λειτουργία. (1) Η συσκευή υποδιαµετρήµατος αποτελείται από ένα διασκευασµένο κάλυκα βλήµατος ΠΑΟ 106 χιλ., µια τροποποιηµένη κάννη
- 39 διαµετρήµατος 0,30 ", έναν παράκυκλο της κάννης στη βάση του κάλυκα, µια τοµή βλήµατος ΠΑΟ 106 χιλ., και έναν κοχλία συγκρατήσεως της κάννης. Η κάννη 0,30" βιδώνεται και σφηνώνεται εσωτερικά και στο µέσο του κάλυκα πάνω στον παράκυκλο, την τοµή του βλήµατος και το συγκρατητικό κοχλία της. Ο παράκυκλος έχει θυρίδα, η οποία περιέχει ένα κινητό επικρουστήρα (εικόνα 40). 'Εχει 24 οπές, οι οποίες από τη µια, µειώνουν την αρχική ταχύτητα του φυσιγγίου του υποδιαµετρήµατος κι από την άλλη παράγουν ωστικό κύµα προς τα πίσω, το οποίο µοιάζει µε εκείνο του ΠΑΟ 106 χιλ.
Εικ. 40. Συσκευή υποδιαµετρήµατος 0,30" Μ9 (λυµένη). (2) Το φυσίγγιο του υποδιαµετρήµατος τοποθετείται στη θαλάµη της κάννης 0,30" µε το χέρι. (3) Κατά την πυροδότηση, ο επικρουστήρας του ΠΑΟ 106 χιλ. κτυπά τον επικρουστήρα του υποδιαµετρήµατος, ο οποίος µε τη σειρά του κτυπά το καψύλιο του φυσιγγίου, το οποίο και αναφλέγεται. (4) Ο κάλυκας του φυσιγγίου βγαίνει από τη θαλάµη της κάννης µε το χέρι. (5) Ο µηδενισµός της συσκευής υποδιαµετρήµατος επιτυγχάνεται µε τη µέθοδο που περιγράφεται στην παράγραφο 76. 'Οταν η συσκευή µηδενιστεί, δεν µετακινείται, εκτός αν υπάρχει ανάγκη, γιατί η µετακίνησή της επιδρά στο µηδενισµό. 36.
Σύστηµα Καταγραφής Υλικού (Μητρώο Υλικού) α. Γενικά. Το µητρώο υλικού χορηγείται µε κάθε πυροβόλο και χρησιµοποιείται για την καταγραφή λεπτοµερών στοιχείων. Φυλάσσεται, µέσα σε θήκη από πλαστικό. β. Περιεχόµενα. Το µητρώο περιλαµβάνει: (1) Πίνακα Υλικού. (2) Καταχώρηση λιπάνσεως. (3) Καταχώρηση συντηρήσεως Μονάδας. (4) Καταχώρηση στοιχείων του όπλου. (5) Καταγραφή τροποποιήσεων υλικού. (6) Καταχώρηση συντηρήσεως σε εκστρατεία. (7) Καταχώρηση µετακινήσεως υλικών. (8) Καταχώρηση παραληφθέντος υλικού.
- 40 (9) (10)
Καταχώρηση αποδείξεων παραλαβής. Κατάλογο ή πίνακα εξαρτηµάτων.
γ. Σπουδαιότητα. Η καταχώρηση των παραπάνω στοιχείων στο Μητρώο Υλικού παρέχει τα παρακάτω πλεονεκτήµατα : (1) ∆ίνει τη δυνατότητα στους ∆ιοικητές να γνωρίζουν κάθε στιγµή την κατάσταση και ετοιµότητα του υλικού τους. (2) Κάνει δυνατή την προφύλαξη του υλικού, το οποίο έχει ανάγκη µεγαλύτερης συντηρήσεως. (3) Παρέχει ουσιαστικές ενδείξεις, µέσω της εκτίµησης των καταχωρηθέντων στοιχείων, για καθορισµό επάρκειας και χρόνου χρήσεως του υλικού. (4) Επιτρέπει την αναγνώριση του προβλεπόµενου υλικού από την ονοµατολογία του, την καταγραφή του και τον αύξοντα αριθµό του. δ. Οδηγίες Χρήσεως. Πλήρεις οδηγίες για την υποβολή των αναγκαίων καταχωρήσεων περιέχονται στο µητρώο. Το µητρώο πρέπει να τηρείται συνεχώς µαζί µε το όπλο και να ενηµερώνεται πλήρως και καθηµερινά. ε. ∆ιαδικασία Μεταφοράς του 'Οπλου. Σε περίπτωση µετακινήσεως του όπλου από µια Μονάδα σε άλλη, αυτό πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από το µητρώο του. Τα συνεργεία επισκευών πρέπει να µη δέχονται όπλα για επισκευή ή συντήρηση χωρίς το µητρώο τους, το οποίο πρέπει να είναι πλήρες και πρόσφατα ενηµερωµένο. στ. Απώλεια Μητρώου. Το µητρώο είναι ένα κανονικό έγγραφο, του οποίου η απώλεια ή καταστροφή από αµέλεια, επισύρει τον έλεγχο που προβλέπεται. Αν το µητρώο χαθεί, αντικαθίσταται αµέσως και καταχωρούνται όλα τα υπάρχοντα σχετικά στοιχεία στο νέο µητρώο. Επιπρόσθετες πληροφορίες (στοιχεία) µπορούν να ζητηθούν ιεραρχικά. ζ. Απώλεια Πυροβόλου. 'Οταν το όπλο αχρηστευθεί, καταστραφεί ή για οποιοδήποτε λόγο, πάψει να χρησιµοποιείται από την Υπηρεσία, αποστέλλεται το µητρώο του Ιεραρχικά στη ∆ιεύθυνση Τεχνικού του ΓΕΣ. η. Μέτρα Ασφαλείας. Ορισµένα από τα στοιχεία, τα καταχωρηµένα στο µητρώο ενός πυροβόλου, µπορούν να αποτελέσουν σηµαντική πηγή πληροφοριών για τον εχθρό. Συνεπώς, σε πολεµική περίοδο, πρέπει να λαµβάνεται ειδική µέριµνα για την εξασφάλιση του µητρώου ή την καταστροφή του σε περίπτωση ανάγκης.
ΤΜΗΜΑ 2.- ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ 37. Γενική Περιγραφή Τα πυροµαχικά του πυροβόλου των 106 χιλ. χορηγούνται υπό τύπου ολοµερών φυσιγγίων. Ο όρος "ολοµερές φυσίγγιο" σηµαίνει ότι το βλήµα και ο κάλυκας είναι σφηνωµένα µεταξύ τους, δηλ. αποτελούν ένα σώµα. Αυτό εξασφαλίζει ευθυγράµµιση του βλήµατος και του κάλυκα και επιτρέπει γρηγορότερη γέµιση γιατί το βλήµα και ο κάλυκας µπαίνουν µέσα στο πυροβόλο σαν ένα σώµα. Το προωθητικό γέµισµα περιέχεται µέσα στον κάλυκα, σε θήκη από πλαστικό. Ο κάλυκας ειναι διάτρητος, ώστε να επιτρέπεται η διαφυγή των εκτονούµενων αερίων του προωθητικού γεµίσµατος µέσα στη διευρυµένη θαλάµη. Το καψύλιο είναι µέσα σε κοιλότητα στο πυθµένιο του κάλυκα, για να διευκολύνεται το κλείσιµο του κλείστρου. Το κατάλληλο διάκενο δίνεται αυτόµατα, µε την εγκάθιση της στεφάνης του κάλυκα στο δακτύλιο αερισµού και ρυθµίσεως.
- 41 38.
Ταξινόµηση Ανάλογα µε το είδος του βλήµατος, τα πυροµαχικά του ΠΑΟ 106 χιλ. ταξινοµούνται σε εκρηκτικά αντιαρµατικά(Ε/Κ-Α-Τ) και εκρηκτικά τροχιοδεικτικά(ΕΚΤ). Τα ΕΚ-Α-Τ και ΕΚ-Τ βλήµατα περιέχουν ισχυρή εκρηκτική ύλη και έχουν χρώµα ελαιώδες φαιοκίτρινο, µε κίτρινες επισηµάνσεις. Τα παραπάνω διακριτικά χρωµατισµού, υπάρχουν και στις ταινίες ασφαλείας των φορέων των βληµάτων που είναι κατασκευασµένοι από πεπιεσµένο χαρτί. Και τα δύο βλήµατα έχουν µέγιστο βεληνεκές 8400 γιάρδες (7.700 µέτρα). 39.
Εκρηκτικό-Αντιαρµατικό (ΕΚ-Α-Τ) α. Το ΕΚ-Α-Τ βλήµα βασίζεται στην αρχή του κοίλου γεµίσµατος, σύµφωνα µε την οποία η αποτελεσµατικότητα στο στόχο δεν εξαρτάται από την ταχύτητα του βλήµατος κατά τη στιγµή της πρόσκρουσης, αλλά από την συγκέντρωση της ισχύος του εκρηκτικού γεµίσµατος σε ένα σηµείο. Το κωνικό σχήµα του γεµίσµατος επιτρέπει τη δηµιουργία πυρακτωµένης µάζας αερίων κυλινδρικής µορφής, η οποία διαπερνά το θώρακα και δρα µέσω των αερίων. Το κωνικής µορφής γέµισµα διατηρείται µέσα σε µεταλλικό κώνο, ο οποίος σχηµατίζει µια µάζα, όταν το γέµισµα εκρήγνυται. Η µάζα αυτή του µετάλλου µπορεί να ακολουθήσει ή όχι την εκτονούµενη εκρηκτική µάζα των αερίων µέσω του θώρακα. Το ολοµερές φυσίγγιο ζυγίζει περίπου 16,300 χιλιογρ. Το βλήµα ζυγίζει 7,700 χιλιογρ. περίπου και η αρχική ταχύτητα του είναι 503 µέτρα το δευτερόλεπτο. β. Για να επιτευχθεί η µέγιστη αποτελεσµατικότητα, το κοίλο γέµισµα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στη σωστή απόσταση από τη µπροστά επιφάνεια του θώρακα τη στιγµή της εκρήξεως. Η απόσταση αυτή λέγεται "εστιακή απόσταση". Η εστιακή απόσταση εξασφαλίζεται από το αεροδυναµικό κάλυµα που υπάρχει στο µπροστά µέρος του βλήµατος. γ. Επίσης, το βλήµα έχει αιχµή που θέτει σε ενέργεια πυροσωλήνα βάσεως και σταθεροποιείται µε πτερύγια. 40.
Εκρηκτικό-Τροχιοδεικτικό (ΕΚ-Τ) α. Το εκρηκτικό τροχιοδεικτικό βλήµα χρησιµοποιείται κυρίως εναντίον τεθωρακισµένων. Η έκρηξη του εκρηκτικού γεµίσµατος δηµιουργεί ισχυρά εκρηκτικά κύµατα, τα οποία προκαλούν καταστροφή ή εξουδετέρωση του εσωτερικού του άρµατος, χωρίς διάτρηση του θώρακα. Καλύτερα αποτελέσµατα επιτυγχάνονται όταν το βλήµα προσκρούσει σε κεκλιµένη επιφάνεια θώρακα, παρά σε κάθετη. β. Κατά την πρόσκρουση, το γέµισµα από πλαστίτιδα έχει την τάση να εξαπλώνεται στην επιφάνεια του στόχου.Το βλήµα αυτό είναι πολύ αποτελεσµατικό εναντίον ισχυρών σκέπαστρων, κατασκευών από κορµούς δέντρων και προσωπικού. γ. Το βλήµα έχει πυροσωλήνα βάσεως, ο οποίος περιέχει τροχιοδεικτική ύλη. Ζυγίζει 7,700 χιλιογρ. περίπου και η αρχική ταχύτητά του είναι 503 µέτρα το δευτερόλεπτο. Το ολοµερές φυσίγγιο ζυγίζει 17,250 χιλιογρ. περίπου. 41.
Τροχιοδεικτικό Φυσίγγιο του Τυφεκίου Επισηµάνσεως 0,50" α. Το τυφέκιο επισηµάνσεως χρησιµοποιεί τροχιοδεικτικά φυσίγγια. Η βολίδα του φυσιγγίου περιέχει τροχιοδεικτική ύλη και εµπρηστικόκαπνογόνο γέµισµα. Κατά την πρόσκρουση, το εµπρηστικό-καπνογόνο γέµισµα παράγει µικρό σύννεφο λευκού καπνού, το οποίο βοηθάει στην προσαρµογή της βολής στο στόχο. Η βολίδα είναι ορατή µέχρι 1500-1600 µ., δηλαδή απόσταση
- 42 ανάλογη της διάρκειας κατακαύσεως της τροχειοδεικτικής ύλης. Το φυσίγγιο µπορεί να αναγνωρισθεί από τις κόκκινες και κίτρινες επισηµάνσεις, τις οποίες έχει στο µπροστά µέρος της βολίδας (εικόνα 41). Ο χειρισµός των φυσιγγίων του τυφεκίου επισηµάνσεως πρέπει να γίνεται µε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί υπάρχει κίνδυνος αναφλέξεως. 'Ενα βίαιο κτύπηµα, µπορεί να σπάσει το µπροστά µέρος της βολίδας, µε αποτέλεσµα να προξενηθούν ατυχήµατα στο προσωπικό ή βλάβες στο υλικό.
Εικ. 41. Γεµιστήρας και τροχιοδεικτικά φυσίγγια τυφεκίου επισηµάνσεως. β. Το τροχιοδεικτικό φυσίγγιο έχει κατασκευαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η τροχιά του να είναι άµεσα σχετιζόµενη µε αυτή των πραγµατικών βληµάτων του ΠΑΟ 106 χιλ. Η αρχική ταχύτητά του είναι 533 µ. το δευτερόλεπτο και το µέγιστο βεληνεκές του 3.100 µ. Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση, για το τυφέκιο επισηµάνσεως, πυροµαχικών άλλου είδους εκτός από τα παραπάνω περιγραφόµενα τροχιοδεικτικά φυσίγγια. 42.
Φροντίδα-Χρήση-Εναποθήκευση (εξασφάλιση). Τα βλήµατα του ΠΑΟ 106 χιλ. συσκευάζονται ανά ένα σε προστατευτικούς φορείς κατά της υγρασίας, από πεπιεσµένο χαρτί, και σφραγίζονται µε κολλητική ταινία. ∆ύο βλήµατα µε τους φορείς τους, συσκευάζονται µέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο και ζυγίζουν 56 χιλιογρ. περίπου. Η συκευασία αυτή εξασφαλίζει τα βλήµατα ικανοποιητικά κατά τις µεταφορές, εναποθηκεύσεις κτλ. ∆εδοµένου ότι η υγρασία και η θερµοκρασία έχουν βλαβερή επίδραση στα πυροµαχικά, πρέπει να λαµβάνονται τα ακόλουθα προστατευτικά µέτρα : α. Να µην αφαιρείται η κολλητική ταινία ασφαλείας από το φορέα, παρά µόνο όταν πρόκειται να χρησιµοποιηθούν. β. Να προστατεύονται από ψηλές θερµοκρασίες και από τις ηλιακές ακτίνες. ∆εν λύνονται οι πυροσωλήνες. γ. Να επιθεωρούνται για τυχόν διάτρηση της µεµβράνης από πλαστική ύλη, η οποία περιέχει το προωθητικό γέµισµα, για παραµορφώσεις και για υπερβολική βαφή του βλήµατος ή της ζώνης σφηνώσεως. δ. Να διατηρούνται καθαρά από ακαθαρσίες και λάσπη. ε. Να επανατοποθετούνται τα µη βληθέντα βλήµατα στους αρχικούς φορείς τους και να σηµειώνονται ιδιαίτερα, να βάλλονται, δε, αυτά στην αµέσως επόµενη βολή. στ. Ποτέ δεν αγγίζονται τα βλήµατα που δεν έχουν εκραγεί. Αν το βλήµα πυροδοτηθεί και δεν εκραγεί, ο πυροσωλήνας του µπορεί να έχει οπλιστεί.
- 43 Συνεπώς οποιαδήποτε κίνηση του βλήµατος, µπορεί, να προκαλέσει την έκρηξή του. 43.
Μη εκραγέντα Βλήµατα Στους χώρους Ασκήσεων και τα Πεδία Βολής, οι θέσεις ή οι περιοχές, στις οποίες υπάρχουν µη εκραγέντα βλήµατα, επισηµαίνονται και αναφέρονται στον Αξιωµατικό βολής.
ΤΜΗΜΑ 3. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 44.
Γενικά α. Οι υπηρέτες του πυροβόλου ή οποιοσδήποτε υπεύθυνος για τη συντήρησή του, εκτελούν την προληπτική συντήρηση που περιγράφεται σ' αυτό το τµήµα. Με τη συντήρηση αυτή εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του υλικού και αυξάνεται η διάρκεια ζωής του πυροβόλου. β. 'Αµµος ή ξένα σώµατα, συσσωρευµένα κατά την κίνηση ή κατά την εκτόνωση των αερίων, όταν το πυροβόλο εκτελεί βολή, σχηµατίζουν αιχµηρά αντικείµενα τα οποία κοιλαίνουν ή διαβρώνουν τις επιφάνειες του πυροβόλου. Επίσης, στερεά κατάλοιπα της πυρίτιδας συσσωρεύονται στο πυροβόλο, προκαλούν δηµιουργία υγρασίας, οξείδωση και παρεµποδίζουν την κανονική λειτουργία των κινούµενων µερών του. Συνεπώς όλα τα µέρη του πυροβόλου πρέπει να καθαρίζονται συχνά από τις ακαθαρσίες της άµµου και των κατάλοιπων της πυρίτιδας. Η οξείδωση µπορεί να αφαιρεθεί µε τη χρήση ενός λεπτού γυαλόχαρτου. 'Οταν χρησιµοποιούνται κανάβινα ή άλλου είδους καλύµµατα, η υγρασία συγκεντρώνεται στα µεταλλικά µέρη. Για αποφυγή οξειδώσεως, τα καλύµµατα πρέπει να αφαιρούνται καθηµερινά. 'Ολες οι µη χρωµατισµένες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται, να στεγνώνουν και να αλείφονται µε λάδι. γ. Στα πυροβόλα τοποθετούνται προστατευτικά καλύµµατα που δεν χρησιµοποιούνται. Πριν την εναποθήκευση, καθαρίζονται όλες οι εκτεθειµένες και µη χρωµατισµένες επιφάνειες, στεγνώνουν και αλείφονται µε αντιοξειδωτικό προστατευτικό µείγµα. δ. ∆εν χρησιµοποιούνται νερό, ατµός ή αέρας υψηλής πιέσεως σε οποιοδήποτε µέρος του πυροβόλου. Η πλύση γίνεται µε σφουγγάρι ή κουρέλια. Στεγνώνονται προσεκτικά όλα τα µέρη του πυροβόλου, τα οποία πλύθηκαν και αλείφονται µε λάδι. Απαγορεύεται η χρήση πετρελαίου ή βενζίνης για να καθαρίζεται το πυροβόλο. ε. Επαναχρωµατίζονται οι τυχόν αποχρωµατισµένες επιφάνειες. ∆εν χρωµατίζονται οι επιφάνειες στις οποίες υπάρχουν γράµµατα. στ. Σφίγγονται τυχόν χαλαρωµένα µέρη και αντικαθιστώνται τυχόν φθαρµένα ή άχρηστα. Χρησιµοποιούνται µόνο κατάλληλα εργαλεία. Η χρήση µη κατάλληλων εργαλείων µπορεί να προκαλέσει φθορές στα µέρη του πυροβόλου. ζ. Για την καθαριότητα οποιουδήποτε µέρους του πυροβόλου δεν χρησιµοποιούνται αποτριπτικά µέσα, σκληρότερα από µαλακό γυαλόχαρτο. 45.
Προληπτική Συντήρηση Η προληπτική συντήρηση του ΠΑΟ 106 χιλ. εκτελείται µε τον παρακάτω τρόπο: α. Συντήρηση πριν τη βολή Η σωστή συντήρηση πριν τη βολή προλαβαίνει τις περισσότερες από τις εµπλοκές.
- 44 (1)
Π υ ρ ο β ό λο 106 χιλ. (α) Αφαιρείται και λύνεται ο µηχανισµός του κλείστρου. Στεγνώνονται όλα τα µέρη του πυροβόλου από το λάδι, για την πρόληψη σχηµατισµού κατάλοιπων πυρίτιδας. Επιθεωρούνται όλα τα µέρη του πυροβόλου για να διαπιστωθεί, ότι αυτά είναι κατάλληλα για χρήση. (β) Καθαρίζεται και στεγνώνεται το κοίλο του σωλήνα και η θαλάµη. (γ) Αρµολογείται ο µηχανισµός του κλείστρου και στεγνώνονται καλά όλες οι εξωτερικές επιφάνειες µε καθαρά κουρέλια. (δ) Ελέγχεται το πυροβόλο αν λειτουργεί καλά. (ε) Εξακριβώνεται ότι το σκοπευτικό µηχάνηµα είναι κατάλληλα και σταθερά προσαρµοσµένο. (2)
Τ υ φ έ κ ι ο Ε π ι ση µ ά ν σ ε ω ς (α) Εκτελείται η συνήθης λύση του τυφεκίου. Καθαρίζονται και στεγνώνονται όλα τα µέρη καλά.Επιθεωρούνατι όλα τα µέρη για να διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλα για χρήση. (β) Αλείφονται µε λίπος τυφεκίου οι οδηγήτριες εγκοπές του κλείστρου και οι τόρµοι της θήκης του κλείστρου. Το λίπος χρησιµοποιείται µε οικονοµία, για να µην επιβραδύνεται η ελεύθερη κίνηση των µερών. (γ) Αρµολογείται το τυφέκιο και ελέγχεται η λειτουργία του µηχανισµού πυροδοτήσεως. (δ) Ελέγχεται η κανονική ρύθµιση της περόνης ρυθµίσεως αερίων (Παρ.25 δ(3)). (ε) Καθαρίζονται οι γεµιστήρες από τις ακαθαρσίες και τη σκόνη. Ελέγχονται για την ύπαρξη στρεβλώσεων ή παραµορφώσεων στα χείλη τους, οι οποίες µπορούν να παρεµποδίσουν την οµαλή τροφοδοσία τους. β.
Συντήρηση κατά τη ∆ιάρκεια της Βολής (1) Πυροβόλο (α) Ελέγχονται το κλείστρο, η θαλάµη και το κοίλο της κάννης, για να διαπιστωθεί ότι αυτά είναι ελεύθερα από ξένα σώµατα. (β) Επιθεωρείται η οπή του επικρουστήρα, για να διαπιστωθεί αν είναι καθαρή. (γ) Ελέγχεται η καλή εφαρµογή του καλύµµατος της θήκης του επικρουστήρα. (2)
Τυφέκιο Επισηµάνσεως (α) Ελέγχονται η θαλάµη και η κάννη, για να διαπιστωθεί αν είναι ελεύθερες από ξένα σώµατα. (β) Ελέγχονται, περιοδικά, η µπροστά όψη του κλείστρου και η οπή του επικρουστήρα, για να διαπιστωθεί ότι αυτές δεν εµποδίζονται από ξένα σώµατα. (γ) Ελέγχεται αν εφαρµόζει καλά ο πτερυγωτός κοχλίας της βελόνας ρυθµίσεως αερίων. γ. Συντήρηση µετά τη βολή Οι παρακάτω εργασίες εκτελούνται αµέσως µετά τη βολή και επαναλαµβάνονται επί τρεις συνεχείς ηµέρες ή µέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν συνεχίζεται η εφίδρωση του σωλήνα του πυροβόλου.
- 45 (1) Σ ω λ ή ν α ς. Χρησιµοποιούνται τα παρακάτω υλικά και µέθοδοι καθάρσεως κατά σειρά προτιµήσεως: (α) Μείγµα Καθάρσεως Κοίλου (∆ιαλυτικό). Αφού ο σωλήνας ψυχθεί αρκετά, ώστε να αγγίζεται µε γυµνά χέρια, καθαρίζεται πλήρως το κοίλο του µε το µείγµα καθάρσεως. Εξακριβώνεται ότι όλες οι επιφάνειες έχουν επαλειφθεί καλά. Το µείγµα καθάρσεως κοίλου είναι ένα εξαίρετο προληπτικό κατά της σκουριάς, για περίοδο 24 έως 48 ωρών. Αν το πυροβόλο πρόκειται να ρίξει µέσα στις επόµενες 24 ώρες, δεν στεγνώνεται, παρά µόνο ακριβώς πριν τη βολή. Αν το πυροβόλο δεν πρόκειται να ρίξει µέσα στις επόµενες 24 ώρες, στεγνώνεται καλά και αλείφεται µε το χορηγούµενο λάδι. Από την τέταρτη ηµέρα µετά τη βολή, η επάλειψη µε λάδι ανανεώνεται καθηµερινά ενώ κάθε πέµπτη ηµέρα καθαρίζεται µε µίγµα καθάρσεως κοίλου, στεγνώνεται καλά και αλείφεται µε λάδι. (β) Σαπούνι. Με διάλυση 1/2 χιλιογρ. κοινού σαπουνιού µέσα σε τέσσερα γαλόνια ζεστού νερού, παρασκευάζεται κατάλληλο διάλυµα, µε το οποίο καθαρίζεται το κοίλο του σωλήνα. Σε περίπτωση κατά την οποία η θερµοκρασία είναι κάτω των 0ο Κ. και ο σωλήνας έχει ψυχθεί, προστίθεται στο παραπάνω διάλυµα η ανάλογη ποσότητα αντιπηκτικού. Μετά την καθαριότητα µε σαπούνι, πρέπει το κοίλο να ξεπλένεται τελείως, καθόσον το σαπούνι µπορεί να περιέχει καυστικές ουσίες, οι οποίες αν δεν αφαιρεθούν τελείως, θα προξενήσουν διαβρώσεις. (γ) Ζεστό Νερό. Το πυροβόλο µπορεί να καθαρίζεται ενώ είναι ακόµα ζεστό, µε χρησιµοποίηση πανιού εµποτισµένου σε ζεστό νερό. Μετά την καθαριότητα, το κοίλο του σωλήνα στεγνώνεται πλήρως και αλείφεται αµέσως µε λάδι, για να µη σκουριάσει. Η µέθοδος αυτή θεωρείται σαν προσωρινή, διότι διάφορα κατάλοιπα της πυρίτιδας ενδεχοµένως να µην αφαιρεθούν τελείως. Το συντοµώτερο δυνατόν, το πυροβόλο πρέπει να καθαριστεί µε µια από τις παραπάνω µεθόδους (α) ή (β). (2) Θ α λ ά µ η κ α ι Μ η χ αν ισ µ ό ς Π υ γα ί ο υ (Κ λ ε ί στ ρ ο υ). Για την καθαριότητα της θαλάµης και του δακτύλιου αερισµού και ρυθµίσεως χρησιµοποιείται το µείγµα καθαριότητας κοίλου(διαλυτικό), όπως περιγράφεται στην παράγραφο (1)(α) παραπάνω. Για τον καθαρισµό της θαλάµης χρησιµοποιείται, επίσης, κοµµάτι λινάτσας ή υφάσµατος σε µικρή βέργα. Λύνεται ο µηχανισµός του πυγαίου, καθαρίζονται και αλείφονται µε λάδι όλα τα κινητά µέρη µετά από κάθε βολή. Επίσης, και ο δακτύλιος αερισµού και ρυθµίσεως πρέπει να καθαρίζεται και να αλείφεται µε λάδι µετά από κάθε βολή. Χρησιµοποιείται και είναι προτιµότερο µείγµα καθαριότητας κοίλου (διαλυτικού), µπορεί όµως να χρησιµοποιηθούν και άλλα λιπαντικά. (3) Τ υ φ έ κ ι ο Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ω ς. Λύνεται το τυφέκιο επισηµάνσεως µετά τη βολή κάθε ηµέρας. Καθαρίζονται πλήρως όλα τα µέρη του και εξακριβώνεται ότι τα διάφορα κατάλοιπα και οι ακαθαρσίες, οι οποίες δηµιουργούνται κατά τη βολή έχουν αφαιρεθεί. Στη συνέχεια αλείφεται ελαφρά µε λάδι και αρµολογείται από την αρχή. 46. Προληπτική Συντήρηση της Βάσεως ΠΑΟ 106 χιλ. Η βάση του ΠΑΟ 106 χιλ. έχει κατασκευαστεί ώστε να µπορεί να λειτουργεί µε την ελάχιστη (απαιτούµενη) συντήρηση. Για εξασφάλιση οµαλής λειτουργίας και διαφυλάξεως του υλικού από αδικαιολόγητη φθορά και διάβρωση, εκτελείται η ακόλουθη συντήρηση κατά κανονικά χρονικά διαστήµατα. α. Χρωµατισµένες Επιφάνειες. Πρέπει να τηρούνται καθαρές. Επαναχρωµατίζονται όταν απαιτείται. ∆εν χρωµατίζονται τα σηµεία στα οποία υπάρχουν εγγραφές. Αποφεύγεται η συγκέντρωση βαφής γύρω από τα κινητά µέρη
- 46 αρθρώσεων ή σηµείων περιστροφής, καθόσον και η κίνησή τους θα δυσκολεύεται και το προστατευτικό επίχρισµα βαφής θα γδαρθεί. β. 'Ελεγχος Καθαριότητας της Βάσεως. Ακαθαρσίες, οι οποίες συσσωρεύονται στη βάση, διαβρώνουν τις επιφάνειές της και προκαλούν αδικαιολόγητη φθορά. Εξακριβώνεται, πριν τη συνδεσή τους µε το πυροβόλο, ότι ο µοχλός συνδέσεως και αποσυνδέσεως πυροβόλου-τρίποδα και το κιβωτίδιο µεταδόσεως κινήσεως είναι καθαρά. γ. Μέρη (της Βάσεως) Αλειφόµενα µε Λάδι. Για την εξασφάλιση οµαλής λειτουργίας αλείφονται µε λάδι µια φορά την εβδοµάδα τα παρακάτω σηµεία: (1) Τα µέρη που έχουν ελικώσεις, του µοχλού συνδέσεως και αποσυνδέσεως πυροβόλου-τρίποδα. (2) Το ασφάλιστρο του πτυσσόµενου σκέλους. (3) Τα προς το κέντρο άκρα των πίσω σκελών. (4) Ο άξονας του τροχού. (5) Το σύστηµα συσφίγξεως των πίσω σκελών. δ. Λίπανση. Οι µηχανισµοί της κατά διεύθυνση και καθ' ύψος σκοπεύσεως λιπαίνονται και σφραγίζονται κατά το χρόνο κατασκευής τους. Σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας ή χρήσεως του όπλου οι µηχανισµοί αυτοί δεν έχουν ανάγκη παραπέρα συντηρήσεως. Σε περίπτωση όµως κατά την οποία η βάση βυθιστεί µέσα στο νερό, πρέπει να αποσταλεί σε συνεργείο του Τ.Σ. για καθαριότητα και λίπανση. ε. Υλικά Καθαριότητας και Λιπάνσεως. Τα προβλεπόµενα υλικά καθαριότητας και λιπάνσεως αναγράφονται στον πίνακα λιπάνσεως, ο οποίος χορηγείται µε το πυροβόλο. 47. Φροντίδα και Συντήρηση Σκοπευτικής ∆ιόπτρας Μ92 D ή F και Υπόλοιπων Οργάνων ∆ιοικήσεως Βολής α. 'Οταν τα όργανα διοικήσεως βολής του ΠΑΟ 106 χιλ. δε χρησιµοποιούνται, φυλάσσονται µέσα στις προβλεπόµενες θήκες. β. Τα όργανα αυτά πρέπει να διατηρούνται στεγνά και δεν τοποθετούνται µέσα στις θήκες τους όταν είναι υγρά. γ. Εκτελούνται µόνο οι επιτρεπόµενες ρυθµίσεις. Απαγορεύεται η περιστροφή βιδών(σφιγκτήρων) ή άλλων µερών µη ουσιωδών για τη χρήση των οργάνων. δ. Απαγορεύεται ο χρωµατισµός των οργάνων διοικήσεως βολής. ε. Από καιρό σε καιρό τα εκτεθειµένα κινητά µέρη των οργάνων αλείφονται µε µικρή ποσότητα λαδιού. Αν το λάδι διαρρέει από τους µηχανισµούς στεγνώνεται καλά για αποφυγή συσσωρεύσεως σκόνης και ακαθαρσιών. ∆εν αλείφονται µε λάδι τα εσωτερικά µέρη ή ο προσοφθάλµιος ελαστικός δακτύλιος. στ. Απαγορεύεται η εξάσκηση πιέσεως για την περιστροφή των κοµβίων πέρα από τα όρια περιστροφής τους. ζ. Τα οπτικά όργανα πρέπει να µη στρέφονται κατευθείαν στον ήλιο. η. Οι εκτεθειµένες επιφάνειες των φακών και των υπόλοιπων οπτικών αντικειµένων πρέπει να διατηρούνται καθαρές και στεγνές για αποφυγή διαβρώσεων. Σε καµιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρησιµοποίηση γυαλιστικών ή άλλων ουσιών για το καθάρισµα των φακών. Για την αφαίρεση της σκόνης, οι γυάλινες επιφάνειες σκουπίζονται ελαφρά µε καθαρή µαλακή βούρτσα. Η ενέργεια αυτή επαναλαµβάνεται µέχρι να καθαρισθούν τελείως οι γυάλινες επιφάνειες.
- 47 θ. Για την αφαίρεση λαδιού και λίπους από τα γυάλινα µέρη, χρησιµοποείται καθαρό οινόπνευµα. Στη συνέχεια σκουπίζονται τα γυάλινα µέρη ελαφρά µε λεπτό µαλακό ύφασµα. Αν δεν υπάρχει καθαρό οινόπνευµα, σκουπίζουµε µε λεπτό µαλακό ύφασµα, αφού προηγουµένως ζεστάνουµε µε την εκπνοή. ι. 'Οταν η θερµοκρασία των οπτικών εξαρτηµάτων είναι χαµηλότερη αυτής του περιβάλλοντος, µπορεί να επικαθίσει σ'αυτά υγρασία. Η υγρασία αυτή αν δεν είναι υπερβολική, µπορεί να αφαιρεθεί µε την τοποθέτηση του οργάνου µέσα σε θερµό χώρο. Απαγορεύεται να ζεσταίνονται απότοµα τα όργανα, γιατί ενδέχεται η άνιση διαστολή των µεταλλικών µερών τους, να προκαλέσει σπάσιµο ή παραµόρφωση των οπτικών εξαρτηµάτων τους. 48.
Φροντίδα σε εκστρατεία Οι µέθοδοι συντηρήσεως που περιγράφονται στις παραγράφους 4547 εφαρµόζονται εφόσον η διαθεσιµότητα των υλικών και οι συνθήκες που επικρατούν το επιτρέπουν. 'Οταν δεν διατίθενται τα απαιτούµενα υλικά καθαριότητας, το πυροβόλο καθαρίζεται µε υγρό ύφασµα, και στη συνέχεια στεγνώνεται πλήρως. Στη συνέχεια τρίβεται µε κοµµάτι από ύφασµα ή κουρέλι ποτισµένο µε λάδι. Πάντως η µέθοδος αυτή, αποτελεί προσωρινό τρόπο καθαρισµού. α. Καθαριότητα σε Ψυχρά Κλίµατα (1) Σε θερµοκρασία κάτω των 0ο Κ.,τα κινητά µέρη του πυροβόλου πρέπει να στεγνώνουν από την υγρασία και το λάδι, διότι στις χαµηλές θερµοκρασίες το λάδι πήζει και µπορεί να προκληθεί επιβράδυνση της λειτουργίας, ή πλήρης διακοπή της. Αυτό, κατεξοχήν αφορά στα µέρη του µηχανισµού του πυγαίου (κλείστρου) και του µηχανισµού πυροδοτήσεως που λειτουργούν µε ελατήρια. Το πυροβόλο προστατεύεται από το κρύο όταν τηρείται στεγνό και όταν καλύπτεται (όταν δεν λειτουργεί) µε κατάλληλα καλύµµατα. (2) 'Οταν το πυροβόλο µεταφερθεί σε κλειστό (θερµό) χώρο, µετά την παραµονή του στο κρύο και η θερµοκρασία του φτάσει περίπου το ύψος της θερµοκρασίας του περιβάλλοντος, λύνεται και στεγνώνεται καλά. 'Ετσι αφαιρείται η συγκεντρωµένη υγρασία στο πυροβόλο και προλαβαίνεται η σκουριά. Πριν την αρµολόγησή του, αλείφεται µε λάδι. β. Καθαριότητα σε θερµά κλίµατα. Σε θερµά κλίµατα, το ελαφρύ στρώµα λαδιού, το αναγκαίο για τη λειτουργία και συντήρηση του πυροβόλου, διαλύεται γρηγορότερα από το κανονικό και πρέπει να ανανεώνεται συχνότερα, για πρόληψη σκουριάς. Οι βίδες και οι περόνες πρέπει να έχουν πάντοτε ελαφρύ στρώµα λαδιού, προς αποφυγή ακινητοποιήσεώς τους, λόγω τυχόν σκουριάς στις υποδοχές τους. Η εφίδρωση προκαλεί σκουριά. Μετά από κάθε χρήση το πυροβόλο καθαρίζεται, σκουπίζεται καλά και αλείφεται µε λεπτό στρώµα λαδιού. γ. Καθαριότητα σε Αµµώδεις ή Καλυπτόµενες από Σκόνη Περιοχές. Σε τέτοιες περιοχές, το πυροβόλο προστατεύεται µε τη χρησιµοποίηση κατάλληλων καλυµµάτων. Η άµµος και η σκόνη µέσα στο κοίλο του σωλήνα και στο µηχανισµό του πυροβόλου, σχηµατίζουν κολλώδη ουσία η οποία παρεµποδίζει τη λειτουργία του πυροβόλου, ανακατεµένη, δε, µε λάδι σχηµατίζει διαβρωτικό µείγµα, το οποίο φθείρει τα µέρη του πυροβόλου. Για προληπτικούς λόγους, πρέπει το πυροβόλο να καθαρίζεται και να λιπαίνεται το δυνατόν συχνότερα.
- 48 Κατά τη λίπανση, χρησιµοποιείται τόσο λεπτό στρώµα λαδιού, όσο διευκολύνει την κανονική λειτουργία του πυροβόλου. Αλείφονται µε λάδι τα κινούµενα µέρη και γενικά οι τριβόµενες επιφάνειες(του πυροβόλου). Τα υπόλοιπα µέρη του πυροβόλου διατηρούνται στεγνά και αφαιρείται από αυτά η υγρασία. δ. Καθαριότητα σε Υγρή ή σε Ατµόσφαιρα που περιέχει 'Αλατα. Η υγρασία και ο αέρας που περιέχει άλατα, προκαλούν γρήγορη σκουριά του µέταλλου και ανατρέπουν γρήγορα τις προληπτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λαδιού. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να καταβάλλεται ιδιαίτερη φροντίδα για τη συντήρηση του πυροβόλου. Η µέθοδος καθαριότητας είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω για τα θερµά κλίµατα. 49.
∆ιαδικασία Απολυµάνσεως α. Αν προβλέπεται επίθεση µε Ρ.Β.Χ. ουσίες, αλείφονται µε λάδι το πυροβόλο και το τυφέκιο επισηµάνσεως. Αλείφονται επίσης µε λάδι τα παρελκόµενα, εκτός από τα πυροµαχικά. Εφόσον είναι δυνατό, τα πυροµαχικά τηρούνται συσκευασµένα. Ελέγχεται η ύπαρξη τυχόν Ρ.Β.Χ. µολύνσεως. Αν έχουν χρησιµοποιηθεί χηµικές ουσίες στην περιοχή αυτή, ο έλεγχος γίνεται ανεξάρτητα από την πιθανότητα ή µη µολύνσεως του υλικού. Αν το υλικό δεν έχει µολυνθεί, καθαρίζεται και προετοιµάζεται για χρήση. β. Αν το υλικό έχει µολυνθεί, το προσωπικό απολυµάνσεως χρησιµοποιεί πλήρη προστατευτική στολή (διαπερατή ή αδιαπέρατη), συµπεριλαµβανοµένων προστατευτικών αδιαπέρατων γαντιών και µάσκας. (1) Υλικό που µολύνθηκε µε χηµικές πολεµικές ουσίες, εκτός από καυστικές ή αέρια νεύρων, απολυµαίνεται µε αερισµό. Για γρηγορότερη απολύµανση και προστασία κατά της διαβρώσεως, καθαρίζονται το πυροβόλο και τα παρελκόµενα µε το µείγµα καθαριότητας κοίλου (διαλυτικού), καθαρό οινόπνευµα ή σαπούνι µε νερό. (2) Υλικό που µολύνθηκε µε καυστικές ουσίες ή αέρια νεύρων απολυµαίνεται όπως παρακάτω: (α) Αφαιρούνται όλες οι ακαθαρσίες, η σκόνη, το λίπος και το λάδι. (β) Εκτίθενται όλα τα µέρη στον αέρα (γ) Απολυµαίνονται όλες οι µεταλλικές επιφάνειες, εκτός του κοίλου, µε απολυµαντική ουσία µη διαβρωτική. Το ζεστό νερό µε σαπούνι είναι επίσης, αποτελεσµατικό µέσο καθαρισµού. (δ) Για απολύµανση επείγουσας ανάγκης χρησιµοποιείται η προστατευτική αλοιφή Μ5. (ε) Προκειµένου να διαπιστωθεί αν η απολύµανση ήταν πλήρης, γίνεται έλεγχος(δοκιµασία) µε τη συσκευή ανιχνεύσεως. Σε καταφατική περίπτωση, το πυροβόλο καθαρίζεται, στεγνώνεται, αλείφεται µε λάδι και προετοιµάζεται για χρήση. (στ) Τα χρησιµοποιηµένα κουρέλια ή υλικά καθαριότητας καίγονται ή κατά προτίµηση, θάβονται. Επίσης, λαµβάνονται µέτρα προστασίας των ανδρών εναντίον τυχόν ατµών που δηµιουργούνται από το κάψιµο. (3) Γενικά οι παραπάνω ενέργειες εφαρµόζονται για υλικό που µολύνθηκε από βιολογικές ή ραδιολογικές ουσίες. Λεπτοµερείς πληροφορίες για την απολύµανση περιλαµβάνονται στα σχετικά Εγχειρίδια που χρησιµοποιούνται. 50. Καταστροφή του Πυροβόλου Χρησιµοποιήσεώς του από τον Εχθρό.
για
Παρεµπόδιση
- 49 α.
Γενικά (1) Η καταστροφή του πυροβόλου και των παρελκοµένων του γίνεται από τη Μονάδα που το χρησιµοποιεί, όταν υπάρχει κίνδυνος να πέσει στα χέρια του εχθρού ή να εγκαταλειφθεί στο πεδίο της µάχης, και µόνο όταν ο ίδιος ο ∆ιοικητής της Μονάδας κρίνει κάτι τέτοιο απόλυτα αναγκαίο, σύµφωνα και µε τις ισχύουσες διαταγές και οδηγίες της προϊστάµενης Μονάδας. (2) 'Οταν η καταστροφή του πυροβόλου θεωρηθεί από τον υπεύθυνο ∆ιοικητή απόλυτα αναγκαία, τότε αυτή διατάσσεται, για να παρεµποδιστεί: (α) Η κυρίευση του πυροβόλου, από τον εχθρό και η χρησιµοποίησή του εναντίον φίλιων τµηµάτων . (β) Η εγκατάλειψή του στο πεδίο της µάχης. (γ) Η γνώση, από την εχθρική υπηρεσία πληροφοριών, της ύπαρξής του και της λειτουργίας του. β. Αρχές Καταστροφής (1) Οι µέθοδοι καταστροφής πρέπει να είναι επαρκείς, οµοιόµορφες και εύκολα εφαρµόσιµες στο πεδίο της µάχης. (2) Η καταστροφή πρέπει να είναι το δυνατόν πληρέστερη και εντός των προβλεποµένων χρονικών περιορισµών και του διατιθέµενου υλικού και προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, τα κυριώτερα µέρη (τεµάχια) του πυροβόλου και του τυφεκίου επισηµάνσεως καταστρέφονται ή µεταφέρονται. Από όλες όµως τις Μονάδες, πρέπει να καταστρέφονται ή να µεταφέρονται τα ίδια µέρη (τεµάχια), ώστε να µην µπορεί ο εχθρός να κατασκευάσει (συναρµολογήσει) ένα πλήρες πυροβόλο από τα τεµάχια διαφόρων καταστραφέντων πυροβόλων. (3) Οι υπηρέτες πρέπει να είναι καλά εκπαιδευµένοι στις µεθόδους καταστροφής που αναφέρονται. (4) Ορισµένες µέθοδοι καταστροφής απαιτούν ειδικά εργαλεία και υλικά όπως το Τ.Ν.Τ. και οι εµπρηστικές χειροβοµβίδες. Η χορήγηση τέτοιου υλικού και η χρησιµοποίησή του αποφασίζεται από το ∆ιοικητή και εξαρτάται από την τακτική κατάσταση. (5) Οι µέθοδοι καταστροφής των οργανικών οχηµάτων των πυροβόλων καθορίζονται στους αντίστοιχους κανονισµούς. (6) Η παρακάτω σειρά περιγραφής των µεθόδων καταστροφής του πυροβόλου, είναι ανάλογη µε την αποτελεσµατικότητα της κάθε µιας. Ακολουθείται η καταλληλότερη για την κάθε περίπτωση, µέθοδος. Παρακάτω αυτές περιγράφονται κατά στάδια. γ. Καταστροφή του Πυροβόλου 106 χιλ. (1) Ο π τ ι κ ά 'Ο ρ γ α ν α. Αφαιρείται το σκοπευτικό µηχάνηµα αµέσου βολής. Επειδή αυτό είναι µεγάλου κόστους, δυσαναπλήρωτο και σχετικά ελαφρύ, πρέπει να µεταφέρεται. Αν η µεταφορά του από τους υπηρέτες δεν είναι δυνατή, τότε όλα τα σκοπευτικά µηχανήµατα και οι διόπτρες, καταστρέφονται. (2) Π ρ ώ τ η Μ έ θ ο δ ο ς: Με χρήση εµπρηστικών βοµβίδων. Με το στόµιο του σωλήνα ψηλότερα από το πυγαίο, µπαίνουν στο µέσο του σωλήνα τέσσερις µη εµπυρευµατισµένες εµπρηστικές βοµβίδες, µε τις βάσεις να εφάπτονται µεταξύ τους και προκαλείται η ανάφλεξή τους µε µία πέµπτη βοµβίδα, εφοδιασµένη µε εναυστήρα επιβραδύνσεως 15". Ποσότητα µέταλλου του σωλήνα και του κλείστρου τήκεται, γεµίζουν οι αυλακώσεις του πυροβόλου και µπορεί να φραχθεί το κάτω µέρος του δακτυλίου αερισµού και ρυθµίσεως (µπορεί να χρησιµοποιηθούν, και λιγότερες από 4 βοµβίδες αν δεν υπάρχουν αρκετές, όµως το αποτέλεσµα της καταστροφής δεν θα είναι τόσο πλήρες). Για τη σίγουρη καταστροφή του δακτυλίου αερισµού και ρυθµίσεως, τοποθετείται µια επί πλέον
- 50 εµπρηστική βοµβίδα, µε εναυστήρα επιβραδύνσεως 15" στο άκρο του σωλήνα που βρίσκεται κοντά στο πυγαίο και όσο το δυνατό προς τα πίσω. Απαιτούµενος χρόνος 2 έως 3 λεπτά. (3) ∆ ε ύ τ ε ρ η Μ έ θ ο δ ο ς: Με χρήση υλικών καταστροφής. Προπαρασκευάζονται και τοποθετούνται γεµίσµατα Τ.Ν.Τ., µε το αναγκαίο ακαριαίο πυραγωγό σκοινί, όπως παρακάτω: (α) Εισάγεται 1 χιλιογρ. περίπου γεµίσµατος ΤΝΤ στο στόµιο του σωλήνα. Το στόµιο κλείνεται καλά σε βάθος περίπου 0,30 εκατ. µε οποιοδήποτε υλικό που υπάρχει, όπως κουρέλια,λάσπη κ.τ.λ.. (β) Εισάγονται 2 χιλιογρ., περίπου, γεµίσµατος ΤΝΤ µέσα στη θαλάµη. Το ακαριαίο πυραγωγό σκοινί περνά µέσω µίας από τις οπές του δακτυλίου αερισµού και ρυθµίσεως και συνδέεται µε όλα τα γεµίσµατα, για επίτευξη ταυτόχρονης έκρηξης. Κλείνονται οι οπές µε οποιοδήποτε υλικό που υπάρχει και καταβάλλεται ιδιαίτερη φροντίδα, για την πρόληψη φθοράς στο ακαριαίο πυραγωγό σκοινί. (γ) Εµπυρευµατίζεται το γέµισµα είτε µε ένα κοινό πυροκροτητή, συνδεδεµένο µε βραδύκαυστο πυραγωγό σκοινί, µήκους 1,5 µ. τουλάχιστον (το βρακύκαυστο πυραγωγό σκοινί καίγεται µε ρυθµό 30 εκατοστά σε 30 - 45 δευτερόλεπτα και πρέπει να γίνεται δοκιµή πριν τη χρήση), είτε µε ένα ηλεκτρικό πυροκροτητή, συνδεδεµένο µε καλώδιο πυροδοτήσεως. Οι πυροκροτητές, το ακαριαίο πυραγωγό σκοινί και το βραδύκαστο, πρέπει να τηρούνται µακριά από τα γεµίσµατα, µέχρι που να παραστεί ανάγκη για τη χρησιµοποίησή τους. Το βραδύκαυστο πυραγωγό σκοινί, το οποίο περιέχει µαύρη πυρίτιδα και οι κοινοί πυροκροτητές, πρέπει να προστατεύονται από την υγρασία πριν από τη χρήση τους. Το βραδύκαυστο πυραγωγό σκοινί παίρνει φωτιά µε εναυστήρα, σπίρτο κ.τ.λ. Για την πυροδότηση του ηλεκτρικού πυροκροτητή, απαιτείται δυναµοεκρηκτήρας ή ισοδύναµη πηγή ηλεκτρισµού. Αν τα γεµίσµατα έχουν εµπυρευµατιστεί µε κοινό πυροκροτητή και βραδύκαστο πυραγωγό σκοινί, ανάβονται πρώτα αυτά και κατόπιν λαµβάνονται θέσεις καλύψεως. Αν έχουν εµπυρευµατιστεί µε ηλεκτρικό πυροκροτητή, πρώτα λαµβάνονται θέσεις καλύψεως και κατόπιν προκαλείται η πυροδότηση. Απαιτούµενος χρόνος 15 λεπτά. (4)
Τ ρ ί τ η Μ έ θ ο δ ο ς: Με άλλο ΠΑΟ, πυροβόλο ή Α-Τ
εκτοξευτή. Εκτελούνται βολές κατά του ΠΑΟ 106 χιλ. µε ΕΚ-Α-Τ ή ΕΚ βλήµατα µέχρι που το ΠΑΟ 106 χιλ. αχρηστευτεί. δ. Καταστροφή του Τυφεκίου Επισηµάνσεως 0,50" Λύνεται το τυφέκιο. Με τη βοήθεια τσεκουριού σπάει ή παραµορφώνεται ο κορµός µε κτυπήµατα. Τοποθετείται το άκρο κάθε στελέχους του επανατατικού ελατηρίου στο πέλµα και παραµορφώνεται το σχήµα του. Καταστρέφονται µε κτυπήµατα η οπίσθια πλάκα, το σύστηµα χαλινωτηρίων και οι γεµιστήρες. Βγαίνει ο επικρουστήρας από το κλείστρο και καταστρέφεται µε χτυπήµατα σε σκληρή επιφάνεια. Στρεβλώνεται η κάννη και το έµβολο µε χτυπήµατα τσεκουριού. Αφαιρούνται και µεταφέρονται από τους υπηρέτες οι οδηγοί του κλείστρου και ο αναστολέας του επικρουστήρα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θάβονται (µέσα στο έδαφος) ή διασκορπίζονται (σε ευρεία περιοχή). Απαιτούµενος χρόνος 3 λεπτά. ε. Καταστροφή Πυροµαχικών
- 51 (1) Γ ε ν ι κ ά. Ο χρόνος, συνήθως, δεν επιτρέπει την καταστροφή όλων των πυροµαχικών που βρίσκονται στις προκεχωρηµένες περιοχές µάχης. Πάντως αν διατίθεται επαρκής χρόνος και µέσα, τα πυροµαχικά καταστρέφονται όπως περιγράφεται παρακάτω στις υποπαραγράφους (2) και (3), αφού ληφθούν τα ενδεικνυόµενα µέτρα ασφαλείας. (2) Μ η σ υ σ κ ε υ α σ µ έ ν α Π υ ρ ο µ α χ ι κ ά. Αυτά: (α) Συσσωρεύονται σε µικρούς σωρούς. Συγκεντρώνονται ή στοιβάζονται τα περισσότερα από τα διαθέσιµα δοχεία (κάνιστρα) βενζίνης γύρω από τα πυροµαχικά. Ρίχνονται στο σωρό όλα τα διαθέσιµα εύφλεκτα υλικά, όπως κουρέλια, άχρηστα ξύλα, θάµνοι κ.τ.λ., σε ικανή όµως ποσότητα ώστε να δηµιουργηθεί φωτιά µεγάλης θερµοκρασίας. Περιβρέχονται µε το υπόλοιπο της διαθέσιµης βενζίνης. Καίγεται η βενζίνη και λαµβάνονται θέσεις καλύψεως. (β) Τα πυροµαχικά του πυροβόλου των 106 χιλ. µπορούν να καταστραφούν µε συµπαθητική έκρηξη, προκαλούµενη από έκρηξη ΤΝΤ. Γι'αυτό, τα πυροµαχικά συσσωρεύονται σε δύο σωρούς, που απέχουν µεταξύ τους 8 εκ. περίπου, µε τους πυροσωλήνες τους αντιµέτωπους. Χρησιµοποιείται 1/2 χιλιογρ.περίπου ΤΝΤ για 3 έως 5 βλήµατα. Λαµβάνονται θέσεις καλύψεως και προκαλείται η ταυτόχρονη έκρηξη όλων των γεµισµάτων ΤΝΤ. (3) Σ υ σ κ ε υ α σ µ έ ν α Π υ ρ ο µ α χ ι κ ά. Συσσωρεύονται τα συσκευασµένα σε κιβώτια πυροµαχικά, σε µικρούς σωρούς. Καλύπτονται µε όλα τα διαθέσιµα εύφλεκτα υλικά, όπως κουρέλια, άχρηστα ξύλα, θάµνους, και µε δοχεία ή κάνιστρα βενζίνης. Ο σωρός περιβρέχεται µε βενζίνη, προκαλείται η ανάφλεξη και λαµβάνονται θέσεις καλύψεως. (Τα πυροµαχικά ελαφρών όπλων και του τυφεκίου επισηµάνσεως πρέπει, προηγουµένως, να βγαίνουν από τα κιβώτια ή τα χαρτόνια τους). στ. Καταστροφή της Βάσης του ΠΑΟ 106 χιλ. (1) Η καταστροφή της βάσεως επιχειρείται µόνο αφού έχουν ήδη καταστραφεί το πυροβόλο 106 χιλ.(σωλήνας) το τυφέκιο επισηµάνσεως και τα όργανα διοικήσεως βολής. Και αυτό, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, στις οποίες απαιτείται καταστροφή του ΠΑΟ 106 χιλ., δεν θα υπάρχει άνεση χρόνου και, συνεπώς, συµφέρει να γίνεται πρώτα η καταστροφή των κυριότερων και ευπαθέστερων µερών του πυροβόλου (όπως ο σωλήνας τυφεκίου επισηµάνσεως και τα όργανα διοικήσεως βολής) και κατόπιν της βάσεως. (2) Τα ευκολότερα καταστρεφόµενα µέρη της βάσεως, είναι οι µηχανισµοί της καθ' ύψος και κατά διεύθυνση σκοπεύσεως. Για την καταστροφή των µηχανισµών αυτών αφαιρούνται και θραύονται όλα τα µέρη τους.
- 53 -
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ 51.
Ορισµοί και Σκοπός α. Ορισµοί (1) Τ ε χ ν ι κ ή τ η ς β ο λ ή ς. Τεχνική της βολής λέγεται το σύνολο των µεθόδων προσαρµογής αποτελεσµατικής βολής στο στόχο. (2) 'Α µ ε σ η Σ κ ό π ε υ σ η. 'Αµεση Σκόπευση καλείται το σύνολο των ενεργειών, οι οποίες γίνονται για τη σκόπευση ενός όπλου, καθ' ύψος και κατά διεύθυνση, ώστε η σκοπευτική γραµµή να κατευθύνεται σε κάποιο ορατό στόχο. (3) 'Α µ ε σ η Β ο λ ή. 'Αµεση βολή λέγεται η µε άµεση σκόπευση εκτελούµενη βολή. β. Σκοπός Η προπαρασκευαστική εκπαίδευση του σκοπευτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διδασκαλία της άµεσης σκοπεύσεως. Η εκπαίδευση στην άµεση σκόπευση απαιτεί γνώση των παρακάτω αντικειµένων: (1) Χαρακτηριστικά της βολής. (2) Προσδιορισµός αποστάσεων, φαινοµένης ταχύτητας και µονάδων αποκλίσεων. (3) Παραγγέλµατα βολής. (4) ∆ιοίκηση βολής. (5) Σχεδιαγράµµατα επισηµάνσεως. 52.
Χαρακτηριστικά της βολής. α. Τροχιά (1) Τροχιά ενός βλήµατος είναι η καµπύλη γραµµή, την οποία διαγράφει το βλήµα κατά τη διαδροµή του στον αέρα, από το στόµιο του σωλήνα µέχρι το σηµείο πτώσεώς του στο έδαφος. Η γνώση των στοιχείων της τροχιάς (του βλήµατος) έχει ιδιαίτερη σηµασία, κυρίως όταν εκτελείται βολή Α-Τ βληµάτων και όταν εκτελείται βολή πάνω από φίλια τµήµατα. (2) Το ΠΑΟ 106 χιλ. χαρακτηρίζεται ως όπλο ευθυτενούς τροχιάς. Η αρχική ταχύτητα και το βάρος του βλήµατος είναι οι πιο σηµαντικοί παράγοντες, για τον καθορισµό της ευθυτένιας της τροχιάς. Σε όλες όµως τις περιπτώσεις, λόγω της βαρύτητας και της αντιστάσεως του αέρα, η τροχιά του βλήµατος είναι, στην πραγµατικότητα, καµπύλη και όχι ευθεία γραµµή. Η αντίσταση του αέρα επιβραδύνει την ταχύτητα του βλήµατος κατά τη διαδροµή του στον αέρα,µε αποτέλεσµα η γωνία πτώσεως να είναι µεγαλύτερη από τη γωνία βολής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα το βλήµα να φθάνει στη µέγιστη τεταγµένη (ψηλότερο σηµείο), όταν βρίσκεται πιο κοντά στο σηµείο πτώσεως παρά προς το πυροβόλο (εικόνα 42). (3) Η εφαπτόµενη της τροχιάς στο σηµείο πτώσεως λέγεται γραµµή πτώσεως. Η κατακόρυφη γωνία που σχηµατίζεται από τη γραµµή πτώσεως και το οριζόντιο επίπεδο λέγεται γωνία πτώσεως (εικόνα 42).
- 54 -
Εικ. 42. Στοιχεία τροχιάς. β.
∆ιασπορά (1) Όταν ένα πυροβόλο βάλλει µεγάλο αριθµό βληµάτων µε την ίδια γωνία βολής (ανύψωση) και απόκλιση και µε παρόµοιες, όσο είναι δυνατόν, συνθήκες, τα σηµεία πτώσεως των βληµάτων διασπείρονται κατά βεληνεκές και κατά διεύθυνση. Αυτό καλείται διασπορά. Η µεγαλύτερη συγκέντρωση σηµείων πτώσεως παρατηρείται κοντά στο κέντρο της κατανοµής των σηµείων αυτών (µέσο σηµείο διασποράς). Ο αριθµός των βληµάτων, τα οποία πέφτουν δεξιά ή αριστερά, µακρύτερα ή πιο κοντά στο µέσο σηµείο διασποράς είναι περίπου ο ίδιος (δηλ. η κατανοµή των σηµείων πτώσεως των βληµάτων γύρω από το µέσο σηµείο της διασποράς είναι οµοιόµορφη). (2) Παράγοντες που προκαλούν τη διασπορά των βληµάτων είναι η διαφορά του βάρους και της συνθέσεως του προωθητικού γεµίσµατος, το βάρος και η ισορροπία των βληµάτων και οι ατµοσφαιρικές συνθήκες. γ. Ορθογώνιο ∆ιασποράς και πιθανό σφάλµα κατά βεληνεκές Η περιοχή που καλύπτεται από τα σηµεία πτώσεως των βληµάτων που βάλλονται από ένα όπλο µε τα ίδια στοιχεία βολής, σχηµατίζει, περίπου, ορθογώνιο (µε µεγαλύτερο άξονα κατά µήκος της γραµµής πυροβόλουστόχου), το οποίο καλείται ορθογώνιο διασποράς. Αν το ορθογώνιο αυτό διαιρεθεί σε οκτώ ίσα τµήµατα, µε ευθείες κάθετες προς τον άξονα βολής, το επί τις εκατό ποσοστό των σηµείων πτώσεως το οποίο αναµένεται να πέσει σε κάθε τµήµα, φαίνεται στην εικόνα 43.
Εικ. 43. Ορθογώνιο διασποράς.
- 55 Σηµειώστε ότι, το καθένα από τα δύο τµήµατα, τα οποία βρίσκονται πλησιέστερα στο κέντρο (µέσο σηµείο διασποράς) του ορθογώνιου διασποράς, περιέχει το 25% των σηµείων πτώσεως. Το µήκος (κατά τον άξονα βολής) κάθε τµήµατος του ορθογώνιου διασποράς, αντιπροσωπεύει ένα πιθανό σφάλµα κατά βεληνεκές. Οι διαστάσεις, σε γιάρδες, ενός πιθανού σφάλµατος κατά βεληνεκές, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα µε την απόσταση του πυροβόλου από το κέντρο (µέσο σηµείο), φαίνονται στους πίνακες βολής, οι οποίοι ανταποκρίνονται στον τύπο των πυροµαχικών που βάλλονται. Το πιθανό σφάλµα κατά διεύθυνση ακολουθεί το ίδιο πρότυπο και οι διαστάσεις του φαίνονται, επίσης, στους πίνακες βολής. 53.
Προσδιορισµός Αποστάσεων α. Γενικά (1) Ο ακριβής προσδιορισµός της αποστάσεως έχει επίδραση στην αποτελεσµατικότητα (ακρίβεια) του πρώτου βλήµατος του πυροβόλου των 106 χιλ. Ο διατιθέµενος χρόνος, για την εκτέλεση άµεσης βολής, είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, πολύ περιορισµένος. Έτσι, ο γρήγορος και ακριβής προσδιορισµός της αποστάσεως έχει ιδιαίτερη σηµασία. (2) Η κυριώτερη µέθοδος εκτιµήσεως των αποστάσεων στο ΠΑΟ 106 χιλ., είναι αυτή των σταδιακών γραµµών. Άλλες µέθοδοι είναι: (α) Με το χάρτη. (β) Με το µάτι. (γ) Με διόπτρες. (δ) Με αποστασιόµετρο Laser. (3) Η κυριώτερη µέθοδος ακριβούς προσδιορισµού των αποστάσεων στο ΠΑΟ 106 χιλ., είναι µε τη χρήση του τυφεκίου επισηµάνσεως. β. Χρήση των Σταδιακών Γραµµών (1) Οι σταδιακές γραµµές, που υπάρχουν στο σκοπευτικό κύκλο της διόπτρας Μ92D και F, βοηθούν (το σκοπευτή) στην εκτίµηση της αποστάσεως στόχων γνωστών διαστάσεων.Οι σταδιακές γραµµές είναι καµπύλες γραµµές, που βρίσκονται στο πάνω µέρος του σκοπευτικού κύκλου. Οι σταδιακές γραµµές µετρούν αποστάσεις µε τη βοήθεια γωνιών. Η κατασκευή των σταδιακών γραµµών βασίστηκε στην προϋπόθεση, ότι σχεδόν όλα τα γνωστά άρµατα είναι µήκους 6µ και πλάτους 3µ. περίπου. Οι διαστάσεις αυτές δεν είναι ακριβείς για όλα τα άρµατα, αλλά οι αυξοµειώσεις των διαστάσεών τους δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την ακριβή εκτίµηση των αποστάσεων. (2) Για την κατανόηση του τρόπου κατασκευής των σταδιακών γραµµών στο σκοπευτικό µηχάνηµα, βλέπε εικόνα 44. Ας υποθέσουµε ότι το πυροβόλο είναι σκοπευµένο κατά µήκος µιας ευθείας οδού. Η κατακόρυφη διακεκοµένη γραµµή των αποστάσεων διχοτοµεί την απόσταση µεταξύ των δυο σταδιακών γραµµών. Στην οδό αυτή, και σε απόσταση 100 γυαρδων (91 µ) από τη διόπτρα, βρίσκεται ένα όχηµα που έχει ένα οριζόντιο ακόντιο µήκους 6 µ.περίπου, και κάθετο προς τη γραµµή σκοπεύσεως. Αν το όχηµα αποµακρύνεται από το πυροβόλο, και η σκόπευση του πυροβόλου κατά βεληνεκές τηρείται ακριβώς και συνεχώς στο ακόντιο, τα άκρα του ακοντίου κατά την κίνησή τους παραµένουν εφαπτόµενα στις σταδιακές γραµµές του σκοπευτικού κύκλου. Οι σταδιακές γραµµές κατασκευάζονται µε βάση τον τύπο του χιλιοστού (Μ=Α.Χ) όπου Μ=µέτωπο του στόχου σε γυάρδες, Α=απόσταση στόχου σε χιλιάδες γυαρδών, Χ=γωνία στόχου σε χιλιοστά.
- 56 -
Εικ. 44. Η αρχή των σταδιακών γραµµών. ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ. 'Εστω ότι τα σηµεία Χ,Ψ,Ζ απέχουν, αντίστοιχα, 200, 400 και 1000 γυάρδες ή 183,366 και 914 µέτρα από τη διόπτρα (εικόνα 45α). (α) Το σ η µ ε ί ο Χ. Από τον τύπο Μ=Α.Χ έχουµε Χ=Μ/Α απ' όπου µε αντικάτασταση Χ=6,66/0,2=33,3 χιλιοστά. 'Ετσι στην απόσταση των 200 γυαρδών ο στόχος -ακόντιο φαίνεται υπό γωνία 33,3 χιλ. (Χρησιµοποιούνται οι γραµµές µονάδων αποκλίσεων των 5 χιλ. για τη µέτρηση).
- 57 -
Εικ. 45α. Παράδειγµα χρήσεως σταδιακών γραµµών. (β) Το σ η µ ε ί ο Υ. Από τον τύπο Μ=Α.Χ. έχουµε Χ=Μ/Α και µε αντικατάσταση Χ=6,66/0,4=16,6 χιλ. 'Ετσι στην απόσταση των 400 γυαρδών ο στόχος-ακόντιο φαίνεται υπό γωνία 16.6 χιλ. (γ) Το σ η µ ε ί ο Ζ. Από τον τύπο Μ=Α.Χ παίρνουµε Χ=Μ/Α και µε αντικατάσταση Χ=6,66/1=6,66χιλ. 'Ετσι στην απόσταση των 1.000 γυαρδών ο ίδιος στόχος-ακόντιο φαίνεται υπό γωνία 6,66 χιλ. Από τα παραπάνω συµπεραίνεται ότι, οποιοδήποτε αντικείµενο πλάτους 6 µέτρων µε τα άκρα του εφαπτόµενα στις σταδιακές γραµµές, εµφανίζεται στον κύκλο της διόπτρας, στην αντίστοιχη (πραγµατική) απόσταση. Οι σταδιακές γραµµές της διόπτρας διακόπτονται περίπου στην απόσταση των 1440 γυαρδων (1280µ), εξαιτίας του ότι από το σηµείο αυτό και πέρα οι σταδιακές γραµµές γίνονται
- 58 σχεδόν παράλληλες και πλησιάζουν τόσο η µία την άλλη, ώστε να µη γίνεται δυνατή η ακριβής εκτίµηση των αποστάσεων. (3) Πρέπει να έχουµε υπόψη τους παρακάτω κανόνες εφαρµογής, για µετρήσεις µε τη χρήση των σταδιακών γραµµών. (α) 'Οταν το άρµα είναι κάθετο, κινούµενο ή όχι, προς τον άξονα βολής του πυροβόλου (δηλ.φαίνεται η µεγάλη πλευρά του), τα άκρα του τοποθετούνται µεταξύ των σταδιακών γραµµών ώστε να εφάπτονται σ' αυτές. (β) 'Οταν το άρµα προσεγγίζει ή αποµακρύνεται κατευθείαν από το πυροβόλο (δηλ.φαίνεται η µικρή πλευρά του), τα άκρα του τοποθετούνται µεταξύ µιας από τις σταδιακές γραµµές και της κατακόρυφης διακεκοµµένης γραµµής των αποστάσεων (εικόνα 45β). Στον παραπάνω τρόπο µετρήσεως χρησιµοποιείται το µισό διάστηµα µεταξύ των σταδιακών γραµµών,δεδοµένου ότι το πλάτος του άρµατος που φαίνεται (φαινόµενο πλάτος) είναι 3 µέτρα περίπου.
Εικ. 45β. Παράδειγµα χρήσεως σταδιακών γραµµών.
- 59 (γ) 'Οταν το άρµα κινείται λοξά προς τον άξονα βολής του πυροβόλου και το µήκος του φαίνεται µεγαλύτερο από το πλάτος του, τα άκρα της περιµέτρου του,τοποθετούνται µεταξύ των δυο σταδιακών γραµµών (εικόνα 45γ).
Εικ. 45γ. Παράδειγµα χρήσεως σταδιακών γραµµών. (δ) 'Οταν το άρµα κινείται λοξά προς τον άξονα βολής του πυροβόλου και το πλάτος του φαίνεται µεγαλύτερο από το µήκος του, τα άκρα του εµπρός ή του πίσω µέρους του (πλάτους) τοποθετούνται µεταξύ µιας από τις σταδιακές γραµµές και της κατακόρυφης διακεκοµµένης γραµµής των αποστάσεων (εικόνα 45δ).
- 60 -
Εικ. 45δ. Παράδειγµα χρήσεως σταδιακών γραµµών. (ε) Σε κάθε µια από τις παραπάνω περιπτώσεις,η απόσταση του στόχου (άρµατος) διαβάζεται στο σκοπευτικό κύκλο, κατευθείαν απέναντι από τα σηµεία, στα οποία τα άκρα του άρµατος ακουµπούν τις σταδιακές γραµµές. Οι σταδιακές γραµµές βοηθούν µόνο στην εκτίµηση της αποστάσεως και δεν δίνουν την ορθή σκοπευτική εικόνα, για την προσβολή του στόχου. Μετά την εκτίµηση της αποστάσεως µέσω των σταδιακών γραµµών, τοποθετείται ο στόχος στον σκοπευτικό κύκλο της διόπτρας, σε συνάρτηση µε την απόσταση και τις µονάδες αποκλίσεως, και εκτελείται η κανονική σκόπευση.
- 61 γ.
Μέτρηση από το Χάρτη Ο ακριβής προσδιορισµός της αποστάσεως από το χάρτη εξαρτάται από την πείρα αυτού που διαβάζει το χάρτη και από την ακρίβεια του χάρτη. δ. Εκτίµηση Αποστάσεως εξ όψεως 'Οπως περιγράφεται στο σχετικό κανονισµό (ΕΕ 7-4) ε. Χρήση ∆ιόπτρων Οι διόπτρες, χρησιµοποιούµενες σε συνδιασµό µε τον τύπο του χιλιοστού Μ=Α.Χ, χρησιµεύουν για την εκτίµηση αποστάσεων. Γι'αυτό εκλέγεται ένα αντικείµενο, του οποίου το µέγεθος είναι γνωστό ή µπορεί να υπολογιστεί µε ακρίβεια. Με τη χρήση της κλίµακας των χιλιοστών των διοπτρών, µετράται το ύψος ή το πλάτος του αντικείµενου που έχει επιλεγεί. Κατόπιν, στον τύπο του χιλιοστού Μ=Α.Χ ή Α=Μ/Χ αντικαθίστανται τα γνωστά Μ και Χ και βρίσκεται η απόσταση Α. στ. Χρησιµοποίηση του Τυφεκίου Επισηµάνσεως (1) Η τροχιά του τυφεκίου επισηµάνσεως, όταν αυτό ρυθµιστεί κατάλληλα, ταυτίζεται σχεδόν µε την τροχιά του πυροβόλου 106 χιλ., µέχρι την απόσταση των 1500 γυαρδών (1372 µ). (2) Το τυφέκιο επισηµάνσεως παρέχει τη γρηγορότερη µέθοδο προσαρµογής της βολής στο στόχο για το ΠΑΟ 106 χιλ. 'Οταν µια βολίδα του τυφεκίου επισηµάνσεως προσκρούσει στο επιθυµητό σηµείο του στόχου (ο σκοπευτής πρέπει να παρακολουθεί συνέχεια την τροχειοδεικτική βολίδα του τυφεκίου επισηµάνσεως καθ'ολη τη διάρκεια της πτήσης της), αµέσως εκτελείται βολή µε το πυροβόλο 106 χιλ.
ΤΜΗΜΑ 2. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ∆ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΑ∆ΩΝ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΣ 54.
Γενικά Η εκτίµηση της φαινοµένης ταχύτητας είναι στενά συνδεδεµένη µε τον προσδιορισµό των µονάδων αποκλίσεως. Η κύρια µέθοδος προσδιορισµού των µονάδων αποκλίσεων, για το πυροβόλο 106 χιλ., συνίσταται στην εκτίµηση της φαινοµένης ταχύτητας του στόχου και στη µετατροπή της σε µονάδες αποκλίσεως. Εκτελείται βολή µε το τυφέκιο επισηµάνσεως και γίνονται οι αναγκαίες προσαρµογές, µέχρι να προσβληθεί ο στόχος. 55.
Εκτίµηση φαινοµένης Ταχύτητας Η ταχύτητα, µε την οποία ένας στόχος φαίνεται να κινείται προς ή µακριά από τη σκοπευτική γραµµή, λέγεται φαινόµενη ταχύτητα. Η φαινόµενη ταχύτητα προσδιορίζεται µε λήψη (υλοποίηση) της σκοπευτικής γραµµής και στη συνέχεια µε εκτίµηση της ταχύτητας του στόχου, καθώς αυτός κινείται προς ή µακριά από την σκοπευτική γραµµή. Στην εικόνα 46, το άρµα Α δεν έχει φαινόµενη ταχύτητα, ανεξάρτητα του πόσο γρήγορα κινείται, γιατί κινείται κατευθείαν προς το σκοπευτή. Το ίδιο ισχύει, αν το άρµα αποµακρύνεται από το σκοπευτή. Το άρµα Β, κινούµενο κάθετα προς τη σκοπευτική γραµµή, έχει φαινόµενη ταχύτητα ίση προς την πραγµατική. Το άρµα Γ, κινούµενο λοξά έχει φαινόµενη ταχύτητα µικρότερη της πραγµατικής. Η συνεχής πρακτική εξάσκηση είναι η µόνη µέθοδος, µε την οποία οι υπηρέτες θα γίνουν ικανοί να εκτιµήσουν ακριβώς τη φαινόµενη ταχύτητα του άρµατος.
- 62 -
Εικ. 46. Εκτίµηση φαινοµένης ταχύητητας. 56.
Προσδιορισµός Μονάδων Αποκλίσεως α. Η κατά διεύθυνση διόρθωση σκοπεύσεως αντιστοιχεί στην απόσταση, την οποία ο στόχος θα διανύσει κατά το χρόνο από την πυροδότηση του βλήµατος µέχρι την πρόσκρουσή του επάνω στον κινούµενο στόχο. Οι µονάδες αποκλίσεως µετρώνται µε την τηλεσκοπική διόπτρα Μ92D ή F. Πέντε (5) µαω φαινοµένης ταχύτητας αντιστοιχούν µε µία µονάδα αποκλίσεως. Ο αριθµός των µονάδων αποκλίσεως µεταβάλλεται µε τη φαινόµενη ταχύτητα του στόχου, όχι όµως και µε την απόστασή του. β. Τα βλητικά χαρακτηριστικά του ΠΑΟ και του τυφεκίου επισηµάνσεως είναι τέτοια ώστε για κάθε 5 µαω φαινοµένης ταχύτητας του στόχου, χρησιµοποιείται µία µονάδα αποκλίσεως στο σκοπευτικό κύκλο της διόπτρας. Αµέσως µόλις ο ακριβής αριθµός των µονάδων αποκλίσεως προσδιορισθεί, µε το τυφέκιο επισηµάνσεως, ο σκοπευτής χρησιµοποιεί την ίδια σκοπευτική εικόνα για την προσβολή του στόχου µε το ΠΑΟ 106 χιλ. γ. Μία άλλη µέθοδος προσδιορισµού µονάδων αποκλίσεων, για όχι καλά εκπαιδευµένο προσωπικό, είναι ο απλός κανόνας των µονάδων αποκλί-
- 63 σεων (µέθοδος του ρολογιού). Οι αποκλίσεις τοποθετούνται στην τηλεσκοπική διόπτρα και υπολογίζονται µε τη µέθοδο του ρολογιού. Ο αριθµός των απαιτούµενων αποκλίσεων εξαρτάται από την κατεύθυνση του κινούµενου στόχου, σε σχέση µε τον άξονα βολής του πυροβόλου (Εικόνα 47). Η ταχύτητα του στόχου δεν λαµβάνεται υπόψη. Αν ο στόχος κινείται, πάνω στον άξονα βολής, προς το πυροβόλο ή αντίθετα, δεν τοποθετούνται αποκλίσεις. Αν ο στόχος κινείται στην κατεύθυνση της 1ης και 11ης ώρας του ρολογιού τοποθετείται µία απόκλιση, δεξιά ή αριστερά, στην κατεύθυνση της 2ας ή 10ης ώρας χρησιµοποιούνται δύο αποκλίσεις και στην κατεύθυνση της 3ης ή 9ης ώρας, τρεις αποκλίσεις.
Εικ. 47. Απλός κανόνας µονάδων αποκλίσεων (µέθοδος ρολογιού).
ΤΜΗΜΑ 3. ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΒΟΛΗΣ
- 64 57.
Γενικά α. Τα παραγγέλµατα βολής είναι εντολές οι οποίες δίνονται προς τους υπηρέτες του πυροβόλου, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να προσβάλουν επιτυχώς ένα στόχο. Κανονικά, τα παραγγέλµατα βολής εκδίδονται από το στοιχειάρχη. Σε ορισµένες περιπτώσεις όµως, κυρίως όταν ο χρόνος δεν το επιτρέπει, µπορεί να απαιτηθεί, ο σκοπευτής να δώσει ένα σύντοµο παράγγελµα βολής. Και στις δυο περιπτώσεις, ακολουθείται ο ίδιος τύπος για την έκδοση των παραγγελµάτων. β. Η εκπαίδευση στα παραγγέλµατα βολής έχει σκοπό να αναπτύξει την ικανότητα των ανδρών του Στοιχείου σε τέτοιο βαθµό, ώστε αυτοί να µπορούν, µετά το πρώτο βλήµα , να προσαρµόζουν τα πυρά τους στο στόχο, χωρίς παράγγελµα του στοιχειάρχη, µέχρι που να καταστραφεί ο στόχος ή ο στοιχειάρχης αποφασίσει να αρχίσει πάλι προσαρµογή του βολής. γ. Υπάρχουν δύο είδη παραγγελµάτων βολής. Τα αρχικά και τα µεταγενέστερα. Τα αρχικά παραγγέλµατα βολής περιλαµβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη σκόπευση, γέµιση και πυροδότηση του πυροβόλου. Τα µεταγενέστερα παραγγέλµατα βολής περιλαµβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία απαιτούνται για προσαρµογή, µεταφορά, παύση, ή διακοπή της βολής. Πάντως, κανονικά, σε ένα παράγγελµα βολής δίνονται µόνο τα απολύτως αναγκαία στοιχεία για την εκπλήρωση κάθε µιας από τις προαναφερθείσες αποστολές. δ. 'Ενα σωστό παράγγελµα βολής πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σύντοµο και σαφές, να περιλαµβάνει όλα τα αναγκαία στοιχεία για την εκπλήρωση της αποστολής βολής και να εκδίδεται κατά λογική σειρά, για να συνηθίζουν οι υπηρέτες στην εκτέλεση οδηγιών µε µία καθορισµένη σειρά. Μεταδίδεται µε τέτοιο ρυθµό, ώστε να επιτρέπεται η λήψη και η εφαρµογή των οδηγιών που δίνονται, χωρίς σύγχυση. Στοιχεία µη αναγκαία παραλείπονται. ε. Τα παραγγέλµατα βολής εκφωνούνται (δίνονται) συνήθως δια ζώσης. 'Οσες φορές όµως αυτή η εκφώνηση γίνεται αδύνατη, αυτά µεταδίδονται µε το τηλέφωνο, ασύρµατο ή µε συνθηµατικά οπτικά σήµατα (µε χέρια κλπ). στ. 'Ολοι οι υπηρέτες του Στοιχείου πρέπει να επαναλαµβάνουν ένα ένα το κάθε στοιχείο του παραγγέλµατος βολής. 58.
Τρόπος Εκφώνησης Στοιχείων Παραγγελµάτων Βολής. α. Σειρά Εκφωνήσεως Στοιχείων. Καθορίζεται η ακόλουθη σειρά για το αρχικό παράγγελµα βολής. Οποιοδήποτε από τα παρακάτω στοιχεία δεν είναι αναγκαίο, σε κάθε περίπτωση, παραλείπεται. (1) ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ (ΠΡΟΕΙ∆ΟΠΟΙΗΣΗ) (2) ΕΙ∆ΟΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ (3) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ (4) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟΧΟΥ (5) ΑΠΟΣΤΑΣΗ (6) ΜΟΝΑ∆ΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΣ (7) ∆ΙΑΤΑΓΗ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΒΟΛΗΣ β. Ετοιµότητα (Προειδοποίηση). Η προειδοποίηση είναι συνήθως το πρώτο στοιχείο του αρχικού παραγγέλµατος βολής. Εκφράζεται µε το παράγγελµα "ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΛΗΣ" σε περίπτωση σταθερού στόχου ή του παραγγέλµατος "ΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ" σε περίπτωση κινητού στόχου. Η προειδοποίηση αυτή βάζει τους υπηρέτες του πυροβόλου σε ετοιµότητα εκτελέσεως του παραγγέλµατος βολής, µε την ελάχιστη δυνατή καθυστέρηση. γ. Είδος Πυροµαχικών. Η εντολή για το είδος των πυροµαχικών που θα χρησιµοποιηθούν εκφωνείται όπως παρακάτω:
- 65 "Εκρηκτικό - Αντιαρµατικό" "Εκρηκτικό - Τροχειοδεικτικό" Το στοιχείο αυτό εκφωνείται αµέσως µετά το στοιχείο ετοιµότητας. Αµέσως µόλις δοθεί αυτό, ο γεµιστής γεµίζει µε το κατάλληλο βλήµα το πυροβόλο. δ. Κατεύθυνση. Η κατεύθυνση δίνεται προφορικά ή µε σήµα ή µε συνδυασµό και των δύο µεθόδων. Ο Στοιχειάρχης χρησιµοποιεί για την κατάδειξη στόχων µία από τις γνωστές µεθόδους καταδείξεως. ε. Περιγραφή Στόχου. Ο στόχος πρέπει να περιγράφεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και απλούστερα, αλλά µε την απαιτούµενη σαφήνεια. Ο Στοιχειάρχης πρέπει να χρησιµοποιεί γι'αυτό τις ακόλουθες λέξεις για τη διάκριση του στόχου: Οποιοδήποτε Τ/Θ όχηµα ΑΡΜΑ Οποιοδήποτε µη τεθωρακισµένο όχηµα ΟΧΗΜΑ Προσωπικό ΤΜΗΜΑΤΑ (προσωπικό) Αυτόµατο όπλο ΠΟΛΥΒΟΛΟ Οποιοδήποτε Α-Τ όπλο ή οποιοδήποτε Πυροβόλο ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟ Οποιοσδήποτε άλλος στόχος Συντοµώτατη Περιγραφή Αν φαίνονται διάφοροι στόχοι, αυτός περιγράφει τον ακριβή στόχο ή µέρος του στόχου, ο οποίος πρόκειται να προσβληθεί. πχ ΠΡΩΤΟ (επικεφαλής) ΑΡΜΑ ή ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΜΑ. στ. Απόσταση. Η απόσταση δίνεται δια ζώσης ή µε σήµατα σε γυάρδες ή µέτρα. ζ. Μονάδες Αποκλίσεως. Το στοιχείο αυτό δίνεται µόνο σε περίπτωση κινητών στόχων. Οι µονάδες αποκλίσεως εκφωνούνται σε αριθµούς µονάδων αποκλίσεως των 5 χιλ. ως πχ. ∆ΥΟ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ Η ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ η. ∆ιαταγή Ενάρξεως Βολής. Το στοιχείο αυτό δίνεται µε τη λέξη "ΠΥΡ". 'Οταν είναι αναγκαία µια µικρή καθυστέρηση, τότε δίνεται η ένδειξη "ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ" ακολουθούµενη, στον επιθυµητό χρόνο, από το παράγγελµα "ΠΥΡ". 59.
Παραδείγµατα Αρχικών Παραγγελµάτων Βολής α. Στόχος Σταθερός. Απόσταση 600 γιάρδες (549 µέτρα) "ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΛΗΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ - ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟ ΕΜΠΡΟΣ ∆ΕΞΙΑ ΑΡΜΑ ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΠΥΡ" β.
Στόχος Σταθερός-Απόσταση 950 γιάρδες (896 µέτρα) "ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΛΗΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ - ΤΡΟΧΙΟ∆ΕΙΚΤΙΚΟ ΕΜΠΡΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΩΣ ΦΡΑΧΤΗΣ ή ∆ΕΞΙΑ ΓΩΝΙΑ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΧΟΣ: ΠΟΛΥΒΟΛΟ ΕΝΝΕΑ ΠΕΝΤΕ ΜΗ∆ΕΝ ΠΥΡ"
- 66 γ. Στόχος Κινητός-Απόσταση 800 γιάρδες (732 µ.) και Φαινοµένη ταχύτητα 15 µ. "ΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟ ΕΜΠΡΟΣ ΟΧΗΜΑ ΟΚΤΑΚΟΣΙΑ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΠΥΡ" 60.
Μεταγενέστερα Παραγγέλµατα Βολής α. Εκτιµήσεις Σηµείου ∆ιαρρήξεως. Κατά την άµεση βολή, τα σηµεία πτώσεως και οι διαρρήξεις των βληµάτων (τυφεκίου επισηµάνσεως και πυροβόλου) εκτιµούνται κατά βεληνεκές και κατά διεύθυνση. Καµία από τις εκτιµήσεις αυτές δεν εκφωνείται. Στην παράγραφο 70 περιέχονται λεπτοµέρειες διαρρήξεως και εκτελέσεως βολής. β. Στοιχεία. Τα µεταγενέστερα παραγγέλµατα βολής περιλαµβάνουν γενικά εκείνα µόνο τα στοιχεία, τα οποία υπέστησαν κάποια µεταβολή σε σχέση µε το προηγούµενο παράγγελµα. Πάντως τα στοιχεία της αποστάσεως και της διαταγής ενάρξεως της βολής, περιλαµβάνονται οπωσδήποτε σε ένα µεταγενέστερο παράγγελµα βολής, ανεξάρτητα από κάποια µεταβολή τους ή όχι. γ. Εκφώνηση Μεταγενέστερων Παραγγελµάτων Βολής. Τα µεταγενέστερα παραγγέλµατα βολής δίνονται ως διορθώσεις (σκοπεύσεως) σε σχέση µε το προηγούµενο βλήµα. Χρησιµοποιούνται οι ακόλουθοι όροι για την εκφώνηση των διορθώσεων αυτών: Πυρ στην ίδια απόσταση ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ Αύξηση αποστάσεως ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ...................... Ελάττωση αποστάσεως ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ........................ Μετατόπιση της διαρρήξεως ή του σηµείου πτώσεως δεξιά ∆ΕΞΙΑ.................................. Μετατόπιση της διάρηξης ή του σηµείου πτώσεως αριστερά ΑΡΙΣΤΕΡΑ.................... Αύξηση µονάδων αποκλίσεως ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ............... Ελάττωση µονάδων απόκλισης ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ................. 61.
∆ιόρθωση α. Κατά ∆ιεύθυνση. 'Οταν εκτελείται βολή κατά σταθερών στόχων, οι διορθώσεις κατά διεύθυνση (απόκλιση) δίνονται σε χιλιοστά, όπως π.χ. ∆ΕΞΙΑ ΠΕΝΤΕ (5), ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΝΑ ΜΗ∆ΕΝ (10) κτλ. 'Οταν η απόκλιση (διεύθυνση) είναι σωστή, το στοιχείο αυτό παραλείπεται. β. Κατά Βεληνεκές. Το στοιχείο αυτό περιλαµβάνεται οπωσδήποτε σε ένα µεταγενέστερο παράγγελµα βολής. Αν απαιτέιται διόρθωση, εκφωνείται ως "ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ∆ΙΑΚΟΣΙΑ", "ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ∆ΙΑΚΟΣΙΑ" κοκ. Αν η απόσταση είναι σωστή, το στοιχείο αυτό δίνεται ως "ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ" γ. Μονάδων Αποκλίσεως. Όσες φορές εκτελείται βολή κατά κινητών στόχων, η διόρθωση σε µονάδες αποκλίσεως δίνεται ως "ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ∆ΥΟ ΜΟΝΑ∆ΕΣ", "ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ∆ΥΟ ΜΟΝΑ∆ΕΣ". Το στοιχείο αυτό περιλαµβάνεται στα µεταγενέστερα παραγγέλµατα βολής µόνο όταν είναι αναγκαίο. Σε διαφορετική περίπτωση παραλείπεται.
- 67 62.
Παραδείγµατα για Σταθερούς Στόχους Παρακάτω αναφέρονται Παραδείγµατα µεταγενέστερων παραγγελµάτων βολής για σταθερούς στόχους, όταν ο Στοιχειάρχης εκτελεί κανονισµό βολής. α. "ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΕΝΤΕ ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ∆ΙΑΚΟΣΙΑ ΠΥΡ" β.
"∆ΕΞΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΚΑΤΟ ΠΥΡ"
63.
Παραδείγµατα για κινητούς στόχους Παρακάτω αναφέρονται παραδείγµατα µεταγενέστερων παραγγελµάτων βολής για κινητούς στόχους, όταν ο στοιχειάρχης εκτελεί κανονισµό βολής: α. "ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ∆ΙΑΚΟΣΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑ∆Α ΠΥΡ" β.
"ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΚΑΤΟ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ∆ΥΟ ΜΟΝΑ∆ΕΣ ΠΥΡ"
γ.
"ΕΠΑΝΑΛΑΒΑΤΕ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑ∆Α ΠΥΡ"
64.
Μεταγενέστερα Παραγγέλµατα Σκοπευτή. Όταν ο σκοπευτής έχει δώσει αρχικό παράγγελµα βολής και προσαρµόζει τα πυρά του, τα µόνα µεταγενέστερα παραγγέλµατα τα οποία δίνει, είναι εκείνα τα οποία αναφέρονται σε αλλαγή πυροµαχικών. Ενδείκνυται όλα τα µεταγενέστερα παραγγέλµατα βολής να δίνονται από το σκοπευτή, για κέρδος χρόνου. Η βολή συνεχίζεται χωρίς διακοπή, µέχρι να παρουσιαστεί ανάγκη αλλαγής των πυροµαχικών ή να εκπληρωθεί η αποστολή. 65.
Επανάληψη και ∆ιόρθωση Παραγγελµάτων α. Επανάληψη. Αν ο γεµιστής ή ο σκοπευτής δεν καταλάβει οποιοδήποτε στοιχείο του παραγγέλµατος βολής, ζητάει την επανάληψή του στοιχείου αυτού. Για αποφυγή παρανοήσεων κατά την επανάληψη, µπαίνει µπροστά από το επαναλαµβανόµενο στοιχείο η φράση: ΤΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑ ΗΤΑΝ.............................. Η φράση αυτή χρησιµοποιείται µόνο όταν επαναλαµβάνεται ένα στοιχείο παραγγέλµατος βολής που δεν εκτελέσθηκε. β. ∆ιορθώσεις. Σε όλα τα αρχικά παραγγέλµατα βολής, στοιχείο που έχει δοθεί λάθος διορθώνεται µε τη λέξη "∆ΙΟΡΘΩΣΗ" και δίνεται το νέο (σωστό) στοιχείο. Για τη διόρθωση πχ, απόστασης που έχει δοθεί λάθος 500 γιάρδες (457µ) στη σωστή 600 γιάρδες (549 µ) εκφωνείται το παρακάτω παράγγελµα "∆ΙΟΡΘΩΣΗ, ΕΞΑΚΟΣΙΑ, ΠΥΡ". Να σηµειωθεί ότι το διορθωµένο αρχικό παράγγελµα ακολουθείται από το παράγγελµα "ΠΥΡ".
- 68 Στο µεταγενέστερο παράγγελµα βολής, η διόρθωση στοιχείου που έχει δοθεί λάθος, δίνεται µε τη λέξη "∆ΙΟΡΘΩΣΗ" και επαναλαµβάνεται ολόκληρο το παράγγελµα σωστά. 66.
Παύση-∆ιακοπή- 'Εναρξη Βολής. Το παράγγελµα "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ" εκφωνείται όταν ο στοιχειάρχης θέλει για οποιονδήποτε λόγο να σταµατήσει τη βολή. Αυτό σηµαίνει το τέλος της βολής µε τα τοποθετηµένα ήδη στοιχεία στο σκοπευτικό µηχάνηµα. Για την καινούργια έναρξη βολής, απαιτείται νέο αρχικό παράγγελµα βολής. Το παράγγελµα "∆ΙΑΚΟΨΤΕ ΠΥΡ" είναι παράγγελµα προσωρινής διακοπής της βολής. 'Οταν δοθεί το παράγγελµα "ΑΡΧΙΣΤΕ ΠΥΡ", µετά το"∆ΙΑΚΟΨΤΕ ΠΥΡ", η βολή συνεχίζεται µε τα ίδια στοιχεία (του προηγούµενου παραγγέλµατος βολής). 67.
Τέλος Ετοιµότητας Το τέλος της ετοιµότητας δίνεται µε τη φράση "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ-ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ". Αν δεν είναι δυνατό να δοθεί αυτό προφορικά, χρησιµοποιούνται συνθηµατικά µε τα χέρια.
ΤΜΗΜΑ 4. ∆ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΟΛΗΣ 68.
Γενικά ∆ιοίκηση βολής, είναι η ικανότητα του ηγήτορα να αρχίζει τη βολή τη στιγµή κατά την οποία επιθυµεί, να προσαρµόζει τη βολή του όπλου ή των όπλων του στο στόχο, να µεταφέρει τη βολή από τον ένα στόχο στον άλλο, να κανονίζει το ρυθµό βολής και, τέλος, να σταµατάει τη βολή όταν το θέλει. Για να είναι όµως η βολή αποτελεσµατική, πρέπει όλα τα παραπάνω, να εκτελούνται γρήγορα. Η έλλειψη κατάλληλης διοίκησης βολής έχει σαν αποτέλεσµα την απώλεια του στοιχείου του αιφνιδιασµού, την πρόωρη αποκάλυψη της θέσεως του πυροβόλου, την εκτέλεση βολής κατά ασήµαντων στόχων, χάσιµο χρόνου κατά την προσαρµογη της βολής και τη σπατάλη πυροµαχικών. Η ∆ιοίκηση της βολής βασίζεται στην απόλυτη πειθαρχία, τεχνική εκπαίδευση και πρωτοβουλία των υπηρετών του στοιχείου. Επιπρόσθετα λόγω του δηµιουργούµενου θορύβου, των σχετικά αποµονωµένων θέσεων βολής, της περιορισµένης ορατότητας και συντόµων εµφανίσεων στόχων ευκαιρίας, η διοίκηση βολής πρέπει να στηρίζεται σε απλές µεθόδους, για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποτελεσµατικής εκτέλεσης της αποστολής και άµεσης προσβολής νέων και µη αναµενόµενων στόχων. 69.
Ιεραρχία ∆ιοίκησης Βολής Ο υπεύθυνος για τη χρησιµοποίηση των πυροβόλων διοικητής, δίνει τις απαιτούµενες διαταγές απευθείας προς το διµοιρίτη. Ο διµοιρίτης, στη συνέχεια δίνει τις διαταγές του προς τους στοιχειάρχες. Ο στοιχειάρχης είναι υπεύθυνος για τον τελικό έλεγχο (διοίκηση) του στοιχείου του και την εκπλήρωση της αποστολής του. 70. Κανονισµός Βολής α. Γενικά Ο κανονισµός βολής (προσαρµογή της βολής στο στόχο) είναι µια από τις σπουδαιότερες φάσεις της διοικήσεως βολής. Αν το πρώτο βλήµα δεν πετύχει το στόχο, γίνεται αµέσως κανονισµός βολής µε τα επόµενα βλήµατα. Γι'αυτό χρησιµοποιούνται διάφορες µέθοδοι, ανάλογα µε την απόσταση, την ορατότητα και τον τύπο των πυροµαχικών που θα χρησιµοποιηθούν. Οι µέθοδοι αυτές διακρίνονται σε τρεις γενικές κατηγορίες:
- 69 (1) Με το τυφέκιο επισηµάνσεως 0,50" (2) Με τη διάρρηξη στο στόχο και (3) Με την παρατήρηση του τροχιοδεικτικού. β. Κανονισµός Βολής µε το Τυφέκιο Επισηµάνσεως 0,50" (1) Αυτή είναι βασική µέθοδος κανονισµού βολής για το πυροβόλο, µέχρι την απόσταση των 1200 γιαρδών (1097µ). Αν εφαρµόζεται από ένα καλά εκπαιδευµένο σκοπευτή, αποτελεί την πλέον ακριβή και γρήγορη µέθοδο κανονισµού βολής. Ο σκοπευτής µπορεί επίσης να ελέγχει πλήρως τον κανονισµό της βολής του µε τη χρησιµοποίηση των µεθόδων της διαρρήξεως στο στόχο και της παρατηρήσεως του τροχιοδεικτικού. (2) Ο σκοπευτής εκτελεί βολή µε το τυφέκιο επισηµάνσεως. Σηµειώνει στο σκοπευτικό κύκλο της διόπτρας το σηµείο που εµφανίζεται η διάρρηξη και στη συνέχεια φέρνει το σηµείο αυτό στο κέντρο του στόχου (εικόνες 48α,β). Εκτελεί και πάλι βολή µε το τυφέκιο επισηµάνσεως. Αυτή πρέπει να πετύχει το στόχο. Αν συµβεί αυτό εκτελεί αµέσως βολή µε το πυροβόλο.
Εικ. 48α. Κανονισµός βολής µε το τυφέκιο επισηµάνσεως. (3) Σε περίπτωση κατά την οποία το βλήµα περάσει πάνω από το στόχο, ο σκοπευτής χρησιµοποιει τη µέθοδο της παρατηρήσεως του τροχιοδεικτικού. Η τεχνική της µεθόδου αυτής είναι ουσιαστικά η ίδια µε εκείνη της διαρρήξεως στο στόχο. Η µόνη διαφορά είναι ότι, αν το τροχιοδεικτικό περάσει πέρα από το στόχο, ο σκοπευτής δεν αντιλαµβάνεται την έκρηξη. Αντίθετα, αντιλαµβάνεται το σηµείο, στο σκοπευτικό κύκλο, όπου το τροχιοδεικτικό πέρασε πάνω από το στόχο, οπότε φέρνει το σηµείο αυτό στο σκοπευτικό κύκλο στο κέντρο του στόχου και ρίχνει το επόµενο βλήµα.
- 70 -
Εικ. 48β. Κανονισµός βολής µε το τυφέκιο επισηµάνσεως. γ.
Μέθοδος µε Παρατήρηση της ∆ιάρρηξης (1) Κανονισµός Βολής από το σκοπευτή. Η µέθοδος αυτή χρησιµοποιείται, όταν το τυφέκιο επισηµάνσεως δεν λειτουργεί ή όταν η απόσταση είναι µεγαλύτερη από 1500 γιάρδες (1372 µ) αλλά όχι περισσότερο των 2200 γιαρδών (2012 µ). Εφόσον είναι δυνατό ο κανονισµός εκτελείται από τον ίδιο το σκοπευτή. Αν ο σκοπευτής δεν πετύχει το στόχο µε το πρώτο βλήµα, εντοπίζει, στο σκοπευτικό κύκλο της διόπτρας, το κέντρο της διαρρήξεως, πριν η εικόνα της πάψει να φαίνεται στο σκοπευτικό κύκλο. Στη συνέχεια φέρνει αυτό το σηµείο στο κέντρο του στόχου, και εκτελεί βολή µε το επόµενο βλήµα. Τυχόν αποτυχία προσβολής του στόχου µε το δεύτερο βλήµα δείχνει, ότι η παραπάνω µετακίνηση του κέντρου της διαρρήξεως δεν έγινε κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση ο σκοπευτής επαναλαµβάνει τη διαδικασία, µετακινώντας το νέο κέντρο της διαρρήξεως στο κέντρο του στόχου. Γι' αυτό χρησιµοποιεί τους µηχανισµούς της καθ' ύψος και κατά διεύθυνση σκοπεύσεως. (2) Κανονισµός Βολής από τον Στοιχειάρχη. Σε περίπτωση κατά την οποία ο σκοπευτής δεν µπορεί να παρατηρήσει τη διάρρηξη, ο κανονισµός βολής µε τη µέθοδο αυτή, εκτελείται από το στοιχειάρχη. Συνεπώς ο στοιχειάρχης πρέπει να µπορεί να παρατηρεί τις διαρρήξεις και να δίνει τα αντίστοιχα µεταγενέστερα παραγγέλµατα βολής.
- 71 -
Εικ. 49. Κανονισµός βολής µε τη διάρρηξη στο στόχο. (α) Για βλήµατα που πέφτουν εγγύτερα από το στόχο, ο στοιχειάρχης εκτελεί την ακόλουθη διαδικασία: 1/ Εκτιµά την, πραγµατική, απόσταση του σηµείου πρόσκρουσης του βλήµατος από τη θέση του στόχου (ΑΒ στην εικόνα 49). Η κατά βεληνεκές διόρθωση της σκοπεύσεως κατά το µήκος αυτό (ΑΒ, σε γιάρδες), θα έφερνε το σηµείο πρόσκρουσης του βλήµατος στη θέση Β της εικόνας 49. 2/ Για να επιτύχει πρόσκρουση του βλήµατος του ΠΑΟ 106 χιλ. στην ενδεδειγµένη θέση (περίπου στο µέσο του ύψους του στόχου), στο σηµείο Γ στην εικόνα 49, ο στοιχειάρχης µετρά το φαινόµενο µισό ύψος του στόχου, δηλ την απόσταση ΒΓ, σε χιλιοστά και το µετατρέπει σε διόρθωση σκοπεύσεως (σε γιάρδες, για τα σκοπευτικά του ΠΑΟ 106 χιλ.) µε τη χρήση µιας σταθεράς C: Η µετατροπή χιλιοστών σε γιάρδες ακολουθεί τον παρακάτω κανόνα: Σε απόσταση έως 2.200 γιάρδες (2012µ), µεταβολή 100 γιαρδών (91µ) πραγµατικού µήκους (ή βαθµονοµήσεως στα σκοπευτικά του ΠΑΟ 106 χιλ.) αντιστοιχεί σε γωνία (ή φαινόµενο µήκος) περίπου 3 χιλιοστών. Έτσι, για το φαινόµενο µήκος ΒΓ (της εικόνας 49) σε χιλιοστά Τα 3 χιλ. αντιστοιχούν σε 100 γιάρδες (91µ) τα ΒΓ χιλ. σε πόσες γιάρδες αντιστοιχούν; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτηµα, µε χρήση της απλής «µεθόδου των τριών», είναι Τα ΒΓ χιλ. αντιστοιχούν σε ΒΓ×100/3 γιάρδες Με τον ίδιο τρόπο, για τυχαίο µήκος Μ, σε χιλιοστά, η µετατροπή του σε γιάρδες (ή µέτρα) δίνει Μ×100/3 γιάρδες (ή Μ×91/3 µέτρα). Το µέγεθος 100/3, που χρησιµοποιείται στους υπολογισµούς, είναι η σταθερά C που αναφέρθηκε. Χρησιµοποιώντας τα προηγούµενα, για το παράδειγµα της εικόνας 49:
- 72 ΑΒ=75 γιάρδες (εκτίµηση του στοιχειάρχη), ΒΓ=2 χιλ. ή, µετατρέποντας σε γιάρδες, ΒΓ=2×C =2×100/3 =66 2/3 γιάρδες. Οπότε, η συνολική απαιτούµενη διόρθωση κατά βεληνεκές θα είναι: ΑΒ+ΒΓ= 75+66 2/3= 141 2/3 γιάρδες, που, µε στρογγύλευση στο πλησιέστερο πολλαπλάσιο του 25, δίνει διόρθωση 150 γιάρδες. Το µεταγενέστερο παράγγελµα θα είναι: "ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ, ΠΥΡ" (β) Για βλήµατα ΕΚ-Α-Τ τα οποία περνάνε πάνω από το στόχο, ο στοιχειάρχης δίνει στο σκοπευτή ένα µεταγενέστερο παράγγελµα βολής, µε ελαττωµµένο βεληνεκές (όχι πάνω από 200 γιάρδες (183µ)). Αν το δεύτερο βλήµα πέσει πιο κοντά στο στόχο, ο στοιχειάρχης χρησιµοποιεί τη µέθοδο κανονισµού βολής, η οποία αναπτύχθηκε παραπάνω. δ. Μέθοδος Βολής µε Παρατήρηση του Τροχειοδεικτικού (1) Κανονισµός Βολής από τον Σκοπευτή (µε χρήση τροχιοδεικτικού) 'Οταν ο σκοπευτής εκτελεί ο ίδιος κανονισµό βολής σε ένα στόχο, χρησιµοποιώντας ΕΚ-Τ βλήµατα, επιλέγει τη µέθοδο "τροχιοδεικτικό επί στόχου". Ο µηχανισµός της µεθόδου αυτής είναι στην ουσία ο ίδιος µε εκείνον της µεθόδου της παρατηρήσεως της διαρρήξεως στο στόχο. Η µόνη διαφορά µεταξύ των δύο µεθόδων είναι ότι, αν το τροχιοδεικτικό βλήµα περάσει πάνω από το στόχο, ο σκοπευτής δεν αντιλαµβάνεται τη διάρρηξη ενώ, αντίθετα εντοπίζει το σηµείο στο σκοπευτικό κύκλο όπου το τροχιοδεικτικό πέρασε πάνω από το στόχο και µεταφέρει το σηµείο αυτό του σκοπευτικού κύκλου στο κέντρο του στόχου, για να ρίξει το επόµενο βλήµα. (2) Κανονισµός Βολής από τον Στοιχειάρχη. (α) 'Οταν ο στοιχειάρχης εκτελεί κανονισµό µε ΕΚ-Τ βλήµατα, χρησιµοποιείται διαφορετική µέθοδος. Με τη µέθοδο αυτή, ο στοιχειάρχης εκτελεί κανονισµό βολής περισσότερο στο κατακόρυφο επίπεδο του στόχου παρά στο οριζόντιο επίπεδο του εδάφους. Συνεπώς µπορεί, αν το τροχιοδεικτικό βλήµα περάσει πάνω από το στόχο, να αντιληφθεί περίπου το σηµείο αυτό. (β) 'Ετσι, καθώς το τροχιοδεικτικό βλήµα περνάει πάνω από το στόχο, ο στοιχειάρχης µετράει σε χιλιοστά το ύψος του τροχιοδεικτικού, πάνω από το κέντρο του στόχου µε τις διόπτρες του (εικόνα 50). 'Αρα για να χτυπηθεί το κέντρο του στόχου, ο σκοπευτής πρέπει να κατεβάσει την τροχιά του βλήµατος κατά τον αριθµό των χιλιοστών που υπολόγισε παραπάνω (από το Α ως το Β, εικόνα 50). (γ) Ακολουθεί µετατροπή των χιλιοστών σε αντίστοιχο αριθµό γιαρδών, ώστε να κατέβει ανάλογα η τροχιά του βλήµατος και να χτυπηθεί το κέντρο του στόχου. Η µετατροπή αυτή γίνεται µε το συντελεστή "C" (όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην παρ. 70γ(2)(α)). (δ) Ο παρατηρητής λύνει το αντίστοιχο πρόβληµα για βλήµα που περνάει πάνω από το στόχο (εικόνα 50) κάνοντας τον παρακάτω υπολογισµό: 100 3 άρα η µεταβολή του βεληνεκούς (αποστάσεως) είναι 200 γιάρδες (183 µ.) και το µεταγενέστερο παράγγελµα: "ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ∆ΙΑΚΟΣΙΑ, ΠΥΡ" (ε) Για βλήµατα που πέφτουν πιο κοντά από το (συντελεστής C) πάνω από το κέντρο του στόχου) × 6χιλη (χιλιοστά στόχο, χρησιµοποιείται µέθοδος της υποπαραγράφου 70γ(2)(α) παραπάνω.
- 73 -
Εικ. 50. Μέθοδος παρατηρήσεως του τροχιοδεικτικού. 71.
Υπερκείµενη Βολή α. Το πυροβόλο ΠΑΟ 106 χιλ. µπορεί να εκτελέσει υπερκείµενη βολή µε ασφάλεια και ακρίβεια. Παρέχει την ακρίβεια όπλου ευθυτενούς τροχιάς, το οποίο προσαρµόζει τις βολές του µε τη βοήθεια τροχιοδεικτικών φυσιγγίων. β. Ο σκοπευτής είναι υπεύθυνος για το όριο ασφαλείας του προκαλύπτοντος όγκου. Αυτός εξασφαλίζει το όριο ασφαλείας του προκαλύπτοντος όγκου, για κάθε βλήµα που ρίχνεται, ελέγχοντας τη σκοπευτική γραµµή της διόπτρας για τυχόν εµπόδια. Η σκοπευτική γραµµή της διόπτρας λαµβάνεται µε κανονική σκόπευση του στόχου. Αν η σκοπευτική γραµµή περνάει πάνω από τον προκαλύπτοντα όγκο, τότε είναι δυνατή η υπερκείµενη βολή, µε δεδοµένο ότι η τροχιά του βλήµατος, περνάει ψηλότερα από τη σκοπευτική γραµµή. γ. Οι βολές ανακαλούνται είτε µε δγη του ∆κτού είτε όταν το όριο ασφαλείας του προκαλύπτοντος όγκου δεν είναι πλήρως εξασφαλισµένο. Σηµείωση: 'Οταν το ΠΑΟ 106 χιλ. χρησιµοποιείται για υποστήριξη τυφεκιοφόρων, πρέπει να ρίχνει εναντίον στόχων σηµείου και όχι εναντίον στόχων περιοχής.
- 74 -
72.
Τεχνική της Νυκτερινής Βολής. Η κύρια µέθοδος εκτελέσεως βολής µε το πυροβόλο κατά τη διάρκεια της νύκτας βασίζεται στη χρήση τεχνητών φωτιστικών οργάνων. Οι χρησιµοποιούµενες µέθοδοι κανονισµού βολής, παραµένουν οι ίδιες (όπως ήδη περιγράφηκαν). Τα µέσα παροχής τεχνητού φωτισµού εξαρτώνται από την κατάσταση και τη διαθεσιµότητα του φωτιστικού υλικού. 73.
Σχεδιαγράµµατα Επισηµάνσεως α. Γενικά (1) Σχεδιάγραµµα επισηµάνσεως για το ΠΑΟ 106 χιλ. (εικόνα 51) είναι ένα προσανατολισµένο σκαρίφηµα, το οποίο περιλαµβάνει τη θέση του πυροβόλου, την κατεύθυνση του µαγνητικού βορρά, αποστάσεις, γωνίες θέσεως και κατευθύνσεις ευδιάκριτων χαρακτηριστικών σηµείων του εδάφους και πιθανών στόχων. Με την καταγραφή των παραπάνω στοιχείων, οι υπηρέτες του πυροβόλου είναι ικανοί να καθορίζουν γρήγορα και ακριβώς τα στοιχεία τα οποία απαιτούνται για την προσβολή οποιουδήποτε στόχου, που βρίσκεται µέσα στον τοµέα βολής.
Εικ. 51. Σχεδιάγραµµα επισηµάνσεως. (2) Τα σχεδιαγράµµατα επισηµάνσεως καθιστούν επίσης δυνατή την εκτέλεση βολών κάτω από συνθήκες περιορισµένης ορατότητας και παρέχουν ασφαλή και γρήγορη διαβίβαση των υπαρχόντων πληροφοριών στο προσωπικό που ενδεχοµένως να αντικαταστήσει άλλο. Το αµέσως προϊστάµενο κλιµάκιο, µπορεί να χρησιµοποιεί τα σχεδιαγράµµατα επισηµάνσεως για το
- 75 συντονισµό των βολών. Αυτά συντάσσονται σε δυο τουλάχιστον αντίγραφα, από τα οποία το ένα στέλνεται στο αµέσως προϊστάµεν κλιµάκιο. β. Κατασκευή Σχεδιαγραµµάτων Επισήµανσης (1) Σε φύλλο χαρτί µε κατάλληλο µέγεθος και στο κάτω αριστερό άκρο γράφεται η Μονάδα και η ηµεροµηνία. Στο κέντρο περίπου του χαρτιού σηµειώνεται η θέση του πυροβόλου (µε τελείες). Τραβιέται ευθεία γραµµή από τη θέση του πυροβόλου, που παριστάνει το µαγνητικό βορρά, κάτι το οποίο σηµειώνεται πάνω στο σχεδιάγραµµα. Προσδιορίζεται η απόσταση και το αζιµούθιο διαφόρων ευδιάκριτων (χαρακτηριστικών) εδαφικών σηµείων από τη θέση του πυροβόλου. Οι θέσεις των χαρακτηριστικών αυτών σηµείων σηµειώνονται στο σχεδιάγραµµα µε ένα απλό σκαρίφηµα. Τραβιούνται ευθείες γραµµές από τη θέση του πυροβόλου προς τα σηµεία αυτά και σηµειώνονται πάνω σ' αυτές το αζιµούθιο και η απόσταση από τη θέση του πυροβόλου. (2) Σκοπεύεται το πυροβόλο καθ' ύψος και κατά διεύθυνση, µε τη χρήση του σκοπευτικού µηχανήµατος αµέσου βολής, σε οποιοδήποτε πιθανό στόχο ή ευδιάκριτο εδαφικό σηµείο µέσα στον τοµέα βολής. Για τον ακριβή προσδιορισµό της αποστάσεως, χρησιµοποιείται, αν είναι δυνατόν, το τυφέκιο επισηµάνσεως ή το αποστασιόµετρο Laser.
ΤΜΗΜΑ 5. ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ-ΤΥΦΕΚΙΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΩΣ 74.
Γενικά Για την καλή εκπαίδευση στην σκόπευση, απαιτείται ακριβής ρύθµιση του πυροβόλου και µηδενισµός του τυφεκίου επισηµάνσεως. Επίσης η βολή µε τη συσκευή του υποδιαµετρήµατος απαιτεί τo µηδενισµό της καθώς και του τυφεκίου επισηµάνσεως. 75.
Μέθοδος Ενεργείας α. Ρύθµιση (1) Στο χείλος του στόµιου του σωλήνα του πυροβόλου υπάρχουν τέσσερις εγκοπές, που ορίζουν διαδοχικά ανά δύο γωνία 90ο. Εκτείνονται δύο κοµµάτια νήµατος ή ίδιου υλικού µεταξύ των απέναντι εγκοπών. Το σηµείο τοµής των νηµάτων ορίζει το σηµείο του νοητού άξονα του κοίλου του σωλήνα στο στόµιό του. (2) Για τον καθορισµό του άξονα του σωλήνα στο πυγαίο, µπαίνει µέσα στη θαλάµη, ο δίσκος ρυθµίσεως (χορηγούµενος µε κάθε πυροβόλο). (3) Αν δεν διατίθεται δίσκος ρυθµίσεως, χρησιµοποιείται κοµµάτι από πεπιεσµένο χαρτί, το οποίο να έχει µικρή τρύπα στο κέντρο του. 'Αλλη εµπειρική µέθοδος είναι µε την εισαγωγή του κλείστρου µέσα στη θαλάµη, αφού προηγουµένως αφαιρεθεί ο επικρουστήρας έτσι ώστε ο άξονας του σωλήνα στο πίσω µέρος να περνάει από την οπή του κλείστρου του επικρουστήρα. (4) Εκλέγεται ένα σηµείο σκοπεύσεως πέρα από την απόσταση οποιουδήποτε πιθανού στόχου (2.200 γιάρδες ή 2012 µ.). Με το µάτι µερικά εκατοστά πίσω από το κλείστρο, ευθυγραµµίζεται ο άξονας του κοίλου του σωλήνα στο σηµείο σκοπεύσεως, µε χειρισµό στους µηχανισµούς καθ' ύψος και κατά διεύθυνση σκοπεύσεως. Χωρίς διατάραξη της σκοπεύσεως του πυροβόλου, ελέγχεται η οριζοντίωση της φυσαλίδας του χωροβάτη της τηλεσκοπικής διόπτρας, για να εξακριβωθεί ότι αυτή βρίσκεται στο κέντρο. Αν δεν είναι, τοποθετείται στο κέντρο µε κατάλληλο χειρισµό του διορθωτικού κοµβίου οριζοντιώσεως, που βρίσκεται στη βάση της διόπτρας.
- 76 (5) Βεβαιώνεται, µε παρατήρηση µέσα από την τηλεσκοπική διόπτρα, ότι ο νηµατόσταυρος του σκοπευτικού κύκλου είναι ευθυγραµµισµένος στο ίδιο σηµείο σκοπεύσεως. Αν ο νηµατόσταυρος δεν είναι ευθυγραµµισµένος, φέρεται στο σηµείο σκοπεύσεως µε περιστροφή των κοχλιών ρυθµίσεως καθ' ύψος και κατά διεύθυνση, µε τη βοήθεια του κατσαβιδιού. Ελέγχεται από την αρχή η ευθυγράµµιση, µέσω του κοίλου του σωλήνα και της τηλεσκοπικής διόπτρας. 'Οταν το κοίλο του σωλήνα και η διόπτρα είναι ακριβώς ευθυγραµµισµένες στο σηµείο σκοπεύσεως, το ΠΑΟ 106 χιλ. είναι ρυθµισµένο (εικόνα 52).
Εικ. 52. Σκοπευτική εικόνα κατά τη ρύθµιση β.
Μηδενισµός του Τυφεκίου Επισηµάνσεως (1) Η κύρια µέθοδος µηδενισµού του τυφεκίου επισηµάνσεως συνίσταται στην εκτέλεση βολής µε πραγµατικά βλήµατα, αρχικά στην απόσταση µεταξύ των 1000 και 1200 γιαρδών (κατά προτίµηση 1100 γιάρδες ή 1006 µ.). Κατόπιν εκτελείται βολή µε το τυφέκιο επισηµάνσεως µε την ίδια σκοπευτική εικόνα, η οποία χρησιµοποιήθηκε µε τα πραγµατικά βλήµατα. Αν το
- 77 φυσίγγιο του τυφεκίου επισηµάνσεως δεν προσκρούσει στο σηµείο προσκρούσεως του πραγµατικού βλήµατος. Για τη ρύθµιση αυτή, χρησιµοποιείται το κλειδί ρυθµίσεως, το οποίο πιέζει τα συγκρατητικά ελατήρια και επιτρέπει στους οδοντωτούς τροχούς να περιστραφούν µέχρις ότου επιτευχθεί η διόρθωση, µε ακρίβεια χιλιοστού. (Πριν να γίνουν οι ρυθµίσεις στο µπροστινό δακτύλιο συνδέσεως, αφαιρείται, πάντοτε, ο γεµιστήρας και απογεµίζεται το τυφέκιο). Αµέσως µόλις το φυσίγγιο επισηµάνσεως πετύχει το κέντρο του σηµείου προσκρούσεως του πραγµατικού βλήµατος, το τυφέκιο επισηµάνσεως ρυθµίζεται µε περιστροφή των καθ' ύψος και κατά διεύθυνση οδοντωτών τροχών του µπροστινού δακτυλίου συνδέσεως. Η βολή µε το τυφέκιο επισηµάνσεως και η ρύθµιση επαναλαµβάνονται µέχρι το φυσίγγιο επισηµάνσεως να προσκρούσει στο κέντρο του σηµείου προσκρούσεως του πραγµατικού βλήµατος, το τυφέκιο επισηµάνσεως έχει µηδενιστεί και το σύστηµα πυροβόλου-τυφεκίου επισηµάνσεως, έχει ευθυγραµµισθεί. (2) Η άλλη µέθοδος µηδενισµού του τυφεκίου επισηµάνσεως συνίσταται στην εκλογή ενός στόχου γνωστής αποστάσεως µεταξύ 1.000 και 1200 γιαρδών (κατά προτίµηση 1.100 γιάρδες), και την εκτέλεση βολής µε το τυφέκιο επισηµάνσεως, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση, ενώ ο σκοπευτικός κύκλος της διόπτρας µε την απόσταση που αντιστοιχεί πραγµατικά στο στόχο τηρείται σταθερά στο κέντρο του στόχου. Αν το τροχιοδεικτικό φυσίγγιο δεν προσκρούσει στο στόχο, ρυθµίζεται το τυφέκιο επισηµάνσεως ανάλογα ώστε το επόµενο φυσίγγιο να προσκρούσει στο κέντρο του στόχου. 76.
Μηδενισµός της Συσκευής Υποδιαµετρήµατος α. Για το µηδενισµό της συσκευής υποδιαµετρήµατος, τοποθετείται η συσκευή µέσα στη θαλάµη του πυροβόλου, µε το κοµµένο µέρος της βάσης του κάλυκα προς το µέρος του εξολκέα και διαπιστώνεται ότι έχει στερεωθεί καλά. Κατόπιν οριζοντιώνεται η διόπτρα, µε το ρικνό διορθωτικό κοµβίο οριζοντιώσεως και εκλέγεται ένας στόχος που βρίσκεται σε απόσταση µεταξύ 600 και 800 γιαρδών (549 και 732 µ.). β. Φέρεται η σκοπευτική γραµµή που αντιστοιχεί στην επιλεγείσα απόσταση στο κέντρο του στόχου και ρίχνονται τρία φυσίγγια. Με την ενέργεια αυτή εξασφαλίζεται ότι η ρύθµιση της συσκευής δε γίνεται µε ελαττωµατικό φυσίγγιο. Για στόχους αποστάσεως 30 γιαρδών χρησιµοποιείται η ίδια µέθοδος. γ. Αν το κέντρο συγκεντρώσεως των βολίδων δεν είναι στο κέντρο του στόχου, µε κατάλληλους χειρισµούς των διορθωτικών κοχλιών της διόπτρας, φέρνουµε την επιλεγείσα σκοπευτική γραµµή στο κέντρο της συγκεντρώσεως των βολίδων. Στη συνέχεια ρίχνεται ένα βλήµα, για να εξακριβωθεί ότι η συσκευή έχει µηδενισθεί (ρυθµιστεί). δ. Αν πάλι η συσκευή υποδιαµετρήµατος δεν έχει µηδενισθεί, επαναλαµβάνεται η ίδια διαδικασία. Η συσκευή δεν µετακινείται ούτε κατά τη διάρκεια ούτε µετά το πέρας της ρυθµίσεως. Αν η συσκευή µετακινηθεί σε οποιοδήποτε χρόνο, ο µηδενισµός πρέπει να επαναληφθεί όπως περιγράφεται στις υποπαραγράφους 76 β,γ παραπάνω. ε. Αν το τυφέκιο επισηµάνσεως πρόκειται να χρησιµοποιηθεί σε συνδυασµό µε τη συσκευή υποδιαµετρήµατος, είναι δυνατό να ρυθµιστεί αυτό στην ίδια απόσταση, όπως η συσκευή υποδιαµετρήµατος, µε χρήση της µεθόδου, η οποία περιγράφεται στην παράγραφο 75 β (1).
- 78 -
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ' ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑ 1. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΗΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ
- 79 -
77.
Γενικά Η προπαρασκευαστική εκπαίδευση διδάσκει την τεχνική της σκοπεύσεως και αναπτύσσει σταθερές και σωστές µεθόδους εφαρµογής της, πριν την έναρξη πραγµατικής βολής. Η πλήρης διδασκαλία και η, µε προσοχή, ελεγχόµενη εξάσκηση κατά την προπαρασκευαστική εκπαίδευση, εξοικονοµεί χρόνο και πυροµαχικά κατά τη διάρκεια της βολής και καθιστά τους υπηρέτες του πυροβόλου ικανούς στην εφαρµογή ορθών µεθόδων και τρόπων ενέργειας. 78.
Καθήκοντα Υπηρετών Στοιχείου α. Ο στοιχειάρχης είναι ο άµεσος διοικητής του στοιχείου και υπεύθυνος για το υλικό του. Παρατηρεί, προσαρµόζει, ελέγχει και επιβλέπει το πυρ του ΠΑΟ 106 χιλ. Χρησιµοποιεί το Στοιχείο του σύµφωνα µε τις διαταγές του διµοιρίτη και είναι υπεύθυνος για την κατάλληλη απόκρυψη του πυροβόλου. Τηρεί ενήµερο το διµοιρίτη για την κατάσταση του εφοδιασµού σε πυροµαχικά και επιβλέπει τον ανεφοδιασµό του Στοιχείου του σε πυροµαχικά. β. Τα καθήκοντα του γεµιστή περιλαµβάνουν τη γέµιση του πυροβόλου, την εκτέλεση των καθηκόντων του σκοπευτή, αν παραστεί ανάγκη, τη µεταφορά πυροµαχικών και τον έλεγχο του χώρου πίσω από το πυροβόλο (χώρος εκτονώσεως των αερίων) πριν τη βολή. γ. Τα καθήκοντα του οδηγού περιλαµβάνουν συντήρηση, απόκρυψη και παραλλαγή του οχήµατος του. Βοηθά επίσης, στον ανεφοδιασµό των πυροµαχικών µε ή χωρίς το όχηµά του. δ. Ο σκοπευτής σκοπεύει και εκτελεί βολή µε το πυροβόλο των 106 χιλ. και το τυφέκιο επισηµάνσεως. Χειρίζεται το τυφέκιο επισηµάνσεως και εκτελεί τις αναγκαίες προσαρµογές και ρυθµίσεις, µε ∆γή του Στοιχειάρχη του. 79.
Υπηρέτηση Πυροβόλου. α. Απογέµιση (1) Πυροβόλο 106 χιλ. (Εικ. 53 α και β). Για το άνοιγµα του κλείστρου, ο γεµιστής πιάνει τη λαβή του µοχλού χειρισµού µε το δεξί χέρι, πιέζει προς τα κάτω και περιστρέφει το µοχλό τελείως προς τα πίσω. Κατόπιν πιάνει τον κάλυκα που έχει βγει λίγο και τον αφαιρεί. (2) Τυφέκιο Επισηµάνσεως. Για την απογέµιση του τυφεκίου επισηµάνσεως ο σκοπευτής πιέζει το µοχλό απελευθερώσεως του γεµιστήρα του τυφεκίου και τον αφαιρεί. Κατόπιν τραβάει το κλείστρο προς τα πίσω για να αδειάσει τη θαλάµη και καταβάλλει ιδιαίτερη φροντίδα για τη συλλογή των φυσιγγίων που απορίφθηκαν.
- 80 -
Εικ. 53β. Εξαγωγή του κάλυκα. β.
Γέµιση (1) Πυροβόλο 106 χιλ. (εικόνα 54). Για τη γέµιση του πυροβόλου των 106 χιλ., ο γεµιστής εισάγει ένα βλήµα µέσα στη θαλάµη και το σπρώχνει τελείως προς τα µπροστά. Για να κλείσει και να ασφαλίσει το κλείστρο, πιάνει τη χειρολαβή του µοχλού χειρισµού µε το δεξί χέρι, πιέζει και περιστρέφει το µοχλό χειρισµού τελείως προς τα µπροστά. Μετά τη σφήνωση του κλείστρου, επιθεωρεί την περιοχή εκτονώσεως των αερίων, για να βεβαιωθεί ότι αυτή είναι ελεύθερη. Αν είναι ελεύθερη, φωνάζει "ΕΤΟΙΜΟΣ", για να δείξει στο σκοπευτή, ότι το όπλο είναι έτοιµο να εκτελεσει βολή.
- 81 -
Εικ. 54. Γέµιση του ΠΑΟ 106 χιλ. (2) Τυφέκιο επισηµάνσεως. Για τη γέµιση του τυφεκίου επισηµάνσεως, ο σκοπευτής πιέζει το µοχλό απελευθερώσεως του γεµιστήρα, τον αφαιρεί και τοποθετεί νέο. Κατόπιν σύρει το κλείστρο τελείως προς τα πίσω, χτυπά ελαφρά τη βάση του γεµιστήρα και απελευθερώνει το κλείστρο. γ. Πυροδότηση (1) Πυροβόλο 106 χιλ. Για να πυροδοτήσει το πυροβόλο των 106 χιλ., ο σκοπευτής πιέζει το κοµβίο πυροδοτήσεως προς το µέρος του πυροβόλου (προς τα µέσα). (2) Τυφέκιο Επισηµάνσεως. Για να πυροδοτήσει το τυφέκιο επισηµάνσεως, ο σκοπευτής πιέζει το µοχλό απελευθερώσεως του γεµιστήρα, τοποθετεί έναν γεµάτο γεµιστήρα και κατόπιν έλκει το κοµβίο πυροδοτήσεως προς το µέρος του (προς τα έξω). Ο γεµιστής φροντίζει, να µη βρίσκεται στην τροχιά των άδειων καλύκων που απορίπτονται από το τυφέκιο επισηµάνσεως. δ. Κένωση Πυροβόλου-Τυφεκίου (1) Πυροβόλο 106 χιλ. Ο γεµιστής ανοίγει το κλείστρο και ελέγχει τη θαλάµη, για να βεβαιωθεί ότι το πυροβόλο είναι απογεµισµένο. Φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΚΕΝΟ" (2) Τυφέκιο Επισηµάνσεως. Ο σκοπευτής πιέζει το µοχλό απελευθερώσεως του γεµιστήρα του τυφεκίου επισηµάνσεως και αφαιρεί το γεµιστήρα. Κατόπιν τραβάει το κλείστρο τελείως προς τα πίσω και ελέγχει τη θαλάµη, για να βεβαιωθεί ότι το τυφέκιο είναι απογεµισµένο. Φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ-ΤΥΦΕΚΙΟ ΚΕΝΑ", για να δείξει , ότι και τα δύο, πυροβόλο και τυφέκιο , είναι άδεια. ε. Μέτρα Ασφαλείας (1) Πυροβόλο 106 χιλ. 'Οταν ο µοχλός βρίσκεται στη θέση ασφαλείας (παραγρ.26) το πυροβόλο µπορεί να κινηθεί, µε βλήµα µέσα στη θαλάµη, χωρίς κίνδυνο τυχαίας πυροδοτήσεως. Ο γεµιστής µετά την τοποθέτηση ενός βλήµατος µέσα στη θαλάµη, κλείνει το πυγαίο, χωρίς να πιέσει προς τα κάτω το µοχλό χειρισµού του κλείστρου, ο οποίος έτσι σταµατά, µε τη βοήθεια ενός ελατηρίου του αγκίστρου, λίγο πριν τη θέση της πλήρους σφηνώσεως. Στη θέση
- 82 αυτή το κλείστρο δεν είναι πλήρως σφηνωµένο και το πυροβόλο δεν µπορεί να πυροδοτήσει. Στη συνέχεια για την προετοιµασία του πυροβόλου 106 χιλ. για βολή, ο γεµιστής έχει µόνο να περιστρέψει το µοχλό χειρισµού τελείως προς τα µπροστά (θέση πλήρους σφηνώσεως), να ελέγξει το χώρο εκτονώσεως αερίων και να φωνάξει "ΕΤΟΙΜΟΣ". Αν όµως το πυροδοτικό κοµβίο πιεστεί στο χρόνο τον οποίο ο µοχλός βρίσκεται στη θέση ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ή σε άλλη θέση µεταξύ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΟΠΛΙΣΕΩΣ, αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει το κλείσιµο του κλείστρου (όπλιση) και πυροδότηση του πυροβόλου. Από την ξαφνική αυτή εκπυρσοκρότηση του όπλου µπορεί να προκληθούν ζηµιές στο προσωπικό. (2) Τυφέκιο Επισηµάνσεως. Για να ασφαλιστεί το τυφέκιο επισηµάνσεως, προκειµένου το όπλο να µετακινηθεί, ο σκοπευτής τραβάει προς τα πίσω την ασφάλεια. Κατόπιν πιέζει προς τα εµπρός τον αναστολέα του γεµιστήρα και βάζει ένα γεµάτο γεµιστήρα (∆εν βάζει φυσίγγιο µέσα στη θαλάµη, µέχρι που να διαταχθεί να πυροβολήσει).
ΤΜΗΜΑ 2. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ 80.
Γενικά α. Σκοπός των ασκήσεων στοιχείου είναι η ανάπτυξη του πνεύµατος της οµαδικότητας κατά την τάξη του πυροβόλου προς πυροβόληση, µε ακρίβεια και ταχύτητα. Η ακρίβεια επιτυγχάνεται µε την αυστηρή τήρηση της καθιερωµένης κατά την εκπαίδευση, διαδικασίας. 'Οταν πετύχουµε την ακρίβεια, τότε αρχίζει να αναπτύσσεται η ταχύτητα. β. Η οµαδική εργασία εξασφαλίζεται µε συχνή εναλλαγή των υπηρετών σε όλα τα καθήκοντα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ώστε ο καθένας από τους άνδρες του στοιχείου να εξοικειωθεί µε τα καθήκοντα των υπόλοιπων υπηρετών του στοιχείου. Εξασφαλίζεται, έτσι, η δυνατότητα εναλλαγής στα καθήκοντα του στοιχειάρχη, του γεµιστή και του σκοπευτή. γ. Η πρακτική εξάσκηση για την επίτευξη ταχύτητας, είναι το τελευταίο στάδιο στις ασκήσεις στοιχείου. Κατά το στάδιο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η ταχύτητα να µην είναι σε βάρος της ακρίβειας και της οµαδικής εργασίας. Κατά τις ασκήσεις αυτές, η κίνηση από τη µια θέση στην άλλη, γίνεται τροχάδην και η αρχική εκπαίδευση, για την επίτευξη ακριβείας, εκτελείται σε γρήγορο ρυθµό, εκτός αν έχει διαταχθεί αλλοιώς. 81.
Οργάνωση και Υλικό κατά τις ασκήσεις του Στοιχείου.
Υπηρέτες Στοιχείου Στοιχειάρχης Σκοπευτής Γεµιστής Οδηγός
82.
Ατοµικός Οπλισµός G3A3 ή FN PARA Πιστόλι 0,45" Πιστόλι 0,45" Τυφέκιο G3A3 ή FN STANDARD
Σύνταξη Στοιχείου
Φερόµενα Υλικά ∆ιόπτρες,πυξίδα Πίνακες Βολής -
- 83 Με το παράγγελµα "ΣΥΝΤΑΞΗ" (εικ.55), οι υπηρέτες του Στοιχείου, εκτός από το Στοιχειάρχη, συντάσσονται σε ένα ζυγό, δύο βήµατα µπροστά από το όχηµα, παίρνοντας τη στάση της προσοχής. Ο στοιχειάρχης τοποθετείται δυο βήµατα µπροστά από τον οδηγό, µε µέτωπο προς το στοιχείο. Για τον καθορισµό των θεσεων των υπηρετών, ο στοιχειάρχης παραγγέλνει "ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ". Με το παράγγελµα αυτό οι υπηρέτες, αναφέρουν ο καθένας τα καθήκοντά του (από δεξιά προς τα αριστερά).
Εικ. 55. Σύνταξη Στοιχείου. 83.
Τάξη του Στοιχείου Με το παράγγελµα "ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ", οι άνδρες του Στοιχείου εκτελούν µεταβολή και παίρνουν τις θέσεις τους στο αυτοκίνητο (εικ.56). 84.
∆ιατάξεις Μάχης (Επιθεώρηση υλικού πριν τις ασκήσεις) Με το παράγγελµα "∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΑΧΗΣ", οι υπηρέτες (βρισκόµενοι στις θέσεις τους πάνω στ' αυτοκίνητο) επιθεωρούν το υλικό τους κατά τον ακόλουθο τρόπο: α. Στοιχειάρχης (1) Ελέγχει το ασφάλιστρο πορείας κάννης, για να διαπιστώσει αν λειτουργεί κανονικά. (2) Βεβαιώνεται ότι έχει τους κατάλληλους πίνακες βολής. (3) Ελέγχει τις διόπτρες του για να διαπιστώσει ότι οι φακοί είναι καθαροί και ότι δεν υπάρχουν σπασµένα µέρη.
- 84 (4) Κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, αποµακρύνεται λίγο από αυτό και ελέγχει την πυξίδα για να βεβαιωθεί ότι είναι εντάξει και ότι λειτουργεί κανονικά. Παραµένει σ'αυτή τη θέση, στραµµένος προς το πυροβόλο, ώσπου να συµπληρωθεί ο έλεγχος όλου του υλικού και να αναφερθεί: "ΠΥΡΟΒΟΛΟ-ΤΥΦΕΚΙΟ-ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΕΝΤΑΞΕΙ". β. Γεµιστής (1) Ελέγχει τη θαλάµη και το πυγαίο (µηχανισµό του κλείστρου), για να βεβαιωθεί ότι η θαλάµη είναι καθαρή και το πυγαίο σε κατάσταση βολής. (2) Ελέγχει όλα τα πυροµαχικά, για να βεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλα ασφαλισµένα µε τον προβλεπόµενο τρόπο. (3) Ελέγχει τα υλικά καθαριότητας και τη σωστή τοποθέτηση των τεµαχίων της ράβδου καθαριότητας.
Εικ. 56. Τάξη του Στοιχείου στο όχηµα. γ.
Σκοπευτής. (1) Ελέγχει το τυφέκιο επισηµάνσεως, για να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί και ότι είναι άδειο. (2) Ελέγχει τους γεµιστήρες του τυφεκίου επισηµάνσεως και τα πυροµαχικά, για να βεβαιωθεί ότι λειτουργούν και είναι κατάλληλα ασφαλισµένα. (3) Ανασηκώνει το κάλυµµα του σκοπευτικού µηχανήµατος και το ελέγχει, για να βεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλο για χρήση, ότι ο χωροβάτης δεν είναι σπασµένος και ότι η διόπτρα είναι καθαρή και σταθερά προσαρµοσµένη στο δακτύλιο. (4) Ελέγχει τους µηχανισµούς καθ' ύψος και κατά διεύθυνση σκοπεύσεως, για να διαπιστώσει την καλή λειτουργία τους. 85.
Αναφορές. 'Οταν ελεγχθεί όλο το υλικό, δίνονται οι ακόλουθες αναφορές:
- 85 α. β.
Ο γεµιστής αναφέρει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ-ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΕΝΤΑΞΕΙ". Ο σκοπευτής αναφέρει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ-ΤΥΦΕΚΙΟ-ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ
ΕΝΤΑΞΕΙ". 86.
Τάξη του Πυροβόλου για Πυροβόληση Για την τάξη του πυροβόλου για πυροβόληση ο στοιχειάρχης δίνει το παράγγελµα "ΤΑΞΗ ΠΡΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΗ" α. Ο οδηγός σταµατά το όχηµα και βάζει χειρόφρενο. Κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, κινείται προς τη µια από τις δυο πλευρές του και παίρνει θέση καλύψεως. β. Ο στοιχειάρχης απελευθερώνει το ασφάλιστρο πορείας κάννης, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και παίρνει τέτοια θέση, ώστε να διοικεί µε τον καλύτερο τρόπο τις βολές του στοιχείου του. γ. Ο γεµιστής κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και κινείται στο δεξί του πυγαίου. Ανοίγει το κλείστρο. Αµέσως µόλις καθορισθεί το είδος των χρησιµοποιούµενων πυροµαχικών, προετοιµάζει το βλήµα. Το βάζει µέσα στη θαλάµη και βεβαιώνεται ότι έχει καθήσει σταθερά. Στη συνέχεια κλείνει και ασφαλίζει το κλείστρο και ελέγχει την περιοχή εκτονώσεως των αερίων για να βεβαιωθεί ότι είναι ελεύθερη. Αν αυτή είναι πράγµατι ελεύθερη φωνάζει "ΕΤΟΙΜΟΣ" για να δείξει ότι το πυροβόλο είναι έτοιµο να ρίξει. δ. Ο σκοπευτής ανασηκώνει το κάλυµµα του σκοπευτικού µηχανήµατος. Γεµίζει το τυφέκιο επισηµάνσεως, σκοπεύει το πυροβόλο στο στόχο, τοποθετεί το δεξί του χερι στο κοµβίο πυροδοτήσεως και περιµένει το "ΕΤΟΙΜΟΣ". Εκτελεί βολή µε δγή του στοιχειάρχη. ε. Μετά τη βολή, ο γεµιστής ανοίγει το κλείστρο µε το δεξί χέρι και βγάζει τον άδειο κάλυκα, τον οποίο απορρίπτει πλάγια και µακριά από το όχηµα. 87.
Τέλος Αποστολής Ο στοιχειάρχης διατάσσει: "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ - ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ". Αµέσως όταν δοθεί το παράγγελµα αυτό, ο γεµιστής απογεµίζει το πυροβόλο, φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΚΕΝΟ", κλείνει το κλείστρο και ανεβαίνει στο αυτοκίνητο. Ο σκοπευτής απογεµίζει το τυφέκιο επισηµάνσεως και φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟΤΥΦΕΚΙΟ ΚΕΝΑ", για να δείξει ότι και το πυροβόλο και το τυφέκιο επισηµάνσεως είναι κενά. Καλύπτει το σκοπευτικό µηχάνηµα µε το κάλυµµά του και µε κατάλληλους χειρισµούς βάζει την κάννη του πυροβόλου µέσα στο ασφάλιστρο πορείας. Μετά την αναφώνηση από το σκοπευτή "ΠΥΡΟΒΟΛΟ-ΤΥΦΕΚΙΟ ΚΕΝΑ", ο στοιχειάρχης και ο οδηγός ανεβαίνουν στο όχηµα και ο στοιχειάρχης ασφαλίζει το ασφάλιστρο πορείας. 88.
Προπαρασκευή Αποσυνδέσεως του ΠΑΟ 106 χιλ. Πριν από την προπαρασκευή για την αποσύνδεση του πυροβόλου από το αυτοκίνητο (εικ.57α), οι υπηρέτες καταλαµβάνουν τις θέσεις τους στο αυτοκίνητο. α. Ο Στοιχειάρχης, διατάσσει: "ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΑΠΟΣΥΝ∆ΕΣΗ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ". β. Ο οδηγός σταµατάει το όχηµα και βάζει χειρόφρενο. γ. Ο γεµιστής κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, απογεµίζει το πυροβόλο και φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΚΕΝΟ". Στη συνέχεια παίρνει µέτωπο προς την πίσω πλευρά του αυτοκινήτου, απαγκιστρώνει το δεξί ασφάλιστρο της χειρολαβής µεταφοράς του πυροβόλου, σηκώνοντας τη λαβή µεταφοράς σε οριζόντια θέση και είναι έτοιµος να βοηθήσει στην αποσύνδεση του όπλου.
- 86 -
Εικ. 57α. Προπαρασκευή αποσυνδέσεως ΠΑΟ 106 χιλ. (από το όχηµα). δ. Ο σκοπευτής απογεµίζει το τυφέκιο επισηµάνσεως και φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ-ΤΥΦΕΚΙΟ ΚΕΝΑ". Στη συνέχεια γυρίζει το στρόφαλο της καθ' ύψος σκοπεύσεως, επτά πλήρεις περιστροφές και κατεβαίνει από το αυτοκίνητο. Παίρνει µέτωπο προς την πίσω πλευρά του αυτοκινήτου και απαγκιστρώνει το αριστερό ασφάλιστρο της χειρολαβής µεταφοράς του πυροβόλου. ε. Ο στοιχειάρχης, αφού ακούσει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ-ΤΥΦΕΚΙΟ ΚΕΝΑ", απασφαλίζει το ασφάλιστρο πορείας, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και κινείται προς µία θέση στο πίσω µέρος του πυροβόλου απ'όπου µπορεί να διευθύνει και να βοηθήσει στην αποσύνδεση του όπλου.
- 87 στ. Ο οδηγός, όταν ακούσει το σκοπευτή να φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΤΥΦΕΚΙΟ ΚΕΝΑ", κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, περνάει από το µπροστινό µέρος του αυτοκινήτου και σταµατά στο δεξί µπροστινό κάθισµα. Σπρώχνει το κάθισµα προς τα µπροστά, ανεβαίνει στο αυτοκίνητο, πιάνει το σωλήνα του πυροβόλου και είναι έτοιµος να βοηθήσει στην αποσύνδεση του πυροβόλου. 89.
Αποσύνδεση του ΠΑΟ 106 χιλ. Ο στοιχειάρχης διατάσσει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΑΠΟΣΥΝ∆ΕΣΤΕ" (εικ.57β). α. Ο οδηγός αρχικά πιέζει το σωλήνα προς τα κάτω. β. Ο γεµιστής και ο σκοπευτής απαγκιστρώνουν τον τρίποδα από το όχηµα, τοποθετώντας τους αγκώνες τους κάτω από τις χειρολαβές µεταφοράς και σπρώχνοντάς τες προς τα πάνω. Μετά την απαγκίστρωση του τρίποδα κινούνται κατ'ευθείαν προς τα πίσω, κυλώντας το πυροβόλο στο αυτοκίνητο. γ. 'Οταν το πυροβόλο φθάσει κυλώντας στο πίσω µέρος του αυτοκινήτου ο οδηγός πιάνει και σηκώνει ψηλά το σωλήνα, έτσι ώστε να µπορεί να βοηθήσει το σκοπευτή και το γεµιστή να τοποθετήσουν το πυροβόλο στο έδαφος. δ. Με τη βοήθεια δύο ή τριών ανδρών, το πυροβόλο µεταφέρεται στην επιθυµητή θέση , κυλώντας το στον τροχό του. ε. Ο γεµιστής και ο σκοπευτής κατεβάζουν τις αντίστοιχες χειρολαβές µεταφοράς. στ. Ο σκοπευτής αναλαµβάνει τη θέση του. ζ. Ο γεµιστής και οδηγός µεταφέρουν το αναγκαίο υλικό από το αυτοκίνητο. η. Ο γεµιστής αναλαµβάνει τη θέση του . θ. Ο οδηγός κινεί το όχηµα στη θέση που καθορίζεται από το στοιχειάρχη. ι. Ο στοιχειάρχης παίρνει κατάλληλη θέση, εκδίδει παράγγελµα βολής, και στέλνει τον οδηγό, αν υπάρχει ανάγκη, για ανεφοδιασµό σε πυροµαχικά. 90.
Προπαρασκευή Συνδέσεως του ΠΑΟ 106 χιλ. α. Ο στοιχειάρχης διάτάσσει "ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΑΤΕ ΣΥΝ∆ΕΣΗ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ" (Εικ.57β). β. Ο γεµιστής απογεµίζει το πυροβόλο , φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΚΕΝΟ" και είναι έτοιµος να βοηθήσει στη σύνδεση του πυροβόλου. γ. Ο σκοπευτής απογεµίζει το τυφέκιο επισηµάνσεως και φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ -ΤΥΦΕΚΙΟ ΚΕΝΑ", για να δείξει ότι και τα δύο , πυροβόλο και τυφέκιο επισηµάνσεως, είναι κενά. Στη συνέχεια, σηκώνει το σωλήνα του πυροβόλου και παίρνει θέση στην αριστερή χειρολαβή µεταφοράς. δ. Ο οδηγός, αφού ακούσει το "ΠΥΡΟΒΟΛΟ-ΤΥΦΕΚΙΟ ΚΕΝΑ", τοποθετεί το όχηµα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο σωλήνας του πυροβόλου να βρίσκεται (εκτείνεται) µέσα στο πήγµα του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια σταµατά το αυτοκίνητο, βάζει χειρλόφρενο, κατεβαίνει και περνάει από το µπροστινό µέρος του αυτοκινήτου όπου και σταµατάει στο δεξιό µπροστινό κάθισµα. Σπρώχνει το κάθισµα προς τα εµπρός, ανεβαίνει στο αυτοκίνητο και είναι έτοιµος να βοηθήσει στη σύνδεση του πυροβόλου. ε. Ο στοιχειάρχης παίρνει τέτοια θέση, ώστε να µπορεί να βοηθήσει και να κατευθύνει τη σύνδεση του πυροβόλου στο αυτοκίνητο.
- 88 -
Εικ. 57β. Αποσύνδεση. (Αυτή είναι επίσης η θέση προπαρασκευής συνδέσεως για τους υπηρέτες). 91.
Σύνδεση του Πυροβόλου 106 χιλ. α. Ο στοιχειάρχης διατάσσει: "ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΣΥΝ∆ΕΣΑΤΕ" β. Ο γεµιστής και ο σκοπευτής κινούνται κατά µήκος των πίσω σκελών, έχοντας µέτωπο προς το πυγαίο. Πιάνουν τις χειρολαβές µεταφοράς και τις σηκώνουν ψηλά µε τους αγκώνες, οπότε σηκώνονται τα σκέλη του τρίποδα, και κυλούν το πυροβόλο προς το αυτοκίνητο. γ. Ο οδηγός σηκώνει ψηλά το σωλήνα, ώσπου ο τροχός του τρίποδα να βρεθεί στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, σπρώχνει προς τα κάτω το σωλήνα και τον κατευθύνει στη θέση του (στο αυτοκίνητο). Ο στοιχειάρχης βοηθά
- 89 στη φόρτωση του πυροβόλου στο αυτοκίνητο, µε ανύψωση του πυγαίου από τις λαβές µεταφοράς του. δ. 'Οταν το πυροβόλο βρίσκεται στο αυτοκίνητο, ο στοιχειάρχης κινείται σε µία θέση, από την οποία µπορεί να κατευθύνει τις υπόλοιπες ενέργειες. ε. Ο γεµιστής και ο σκοπευτής κυλούν το πυροβόλο µέσα στη θέση του στο αυτοκίνητο και αγγιστρώνουν τα δύο ασφάλιστρα των χειρολαβών µεταφοράς, µε ώθηση προς τα κάτω. στ. Ο οδηγός κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και κατεβάζει το µπροστινό κάθισµα. Βοηθά το σκοπευτή στη φόρτωση και ασφαλή τοποθέτηση των πυροµαχικών, των υλικών καθαριότητας και του µάκτρου του πυροβόλου (της ράβδου καθαρισµού). ζ. Ο σκοπευτής ανεβαίνει στο αυτοκίνητο και φέρνει το πυροβόλο σε θέση πορείας. Ο σκοπευτής και ο οδηγός, παίρνουν τις θέσεις τους στο αυτοκίνητο. η. Ο στοιχειάρχης ανεβαίνει στο αυτοκίνητο και αγκιστρώνει το ασφάλιστρο πορείας. Σηµείωση. 'Οταν, κατά τις ασκήσεις του Στοιχείου ή υπό συνθήκες τακτικής εµπλοκής διατίθεται αυτοκίνητο πυροµαχικών, αυτό πλησιάζει τη θέση του πυροβόλου από πίσω και δεξιά. Η θέση αυτή του αυτοκινήτου επιτρέπει στους υπηρέτες να µεταφέρουν και να προετοιµάσουν τα πυροµαχικά για την εκτέλεση βολής χωρίς να µπουν στην περιοχή εκτονώσεως των αερίων. 92. ∆ιαχωρισµός (ή Αποσύνδεση) του Πυροβόλου σε δύο Μεταφερόµενα Μέρη. α. Το πυροβόλο που αποσυνδέθηκε από το αυτοκίνητο, µπορεί να µεταφερθεί πάνω από εµπόδια και ανώµαλα εδάφη, διαχωριζόµενο από τη βάση του όπως παρακάτω: (1) Πριν το διαχωρισµό του πυροβόλου από τη βάση, οι υπηρέτες εκτός από το στοιχειάρχη, βρίσκονται σε θέση προσοχής, ευθυγραµµισµένοι, δύο βήµατα πίσω από πυροβόλο. (2) Ο στοιχειάρχης τοποθετείται 2 βήµατα πίσω από τον οδηγό και διατάσσει "ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ" (3) Ο γεµιστής κινείται σε θέση κοντά στο δεξί σκέλος, απογεµίζει το πυροβόλο και φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΚΕΝΟ". (4) Ο σκοπευτής κινείται σε µία θέση κοντά στο αριστερό σκέλος, απογεµίζει το τυφέκιο επισηµάνσεως και φωνάζει "ΠΥΡΟΒΟΛΟ- ΤΥΦΕΚΙΟ ΚΕΝΑ" για να δείξει ότι και τα δύο, πυροβόλο και τυφέκιο, είναι άδεια. (5) Ο οδηγός απελευθερώνει το µοχλό συσφίγξεως των σκελών της βάσεως και τοποθετείται κοντά στο δεξί µέρος της κάννης του πυροβόλου. (6) Ο γεµιστής και ο σκοπευτής πιάνουν τις χειρολαβές µεταφοράς και κλείνουν τα πίσω σκέλη. (7) Ο στοιχειάρχης κινείται κοντά στο κιβωτίδιο µεταδόσεως κινήσεως και απελευθερώνει το µοχλό ταχείας συνδέσεως και αποσυνδέσεως του τρίποδα. Στη συνέχεια επιστρέφει στην αρχική του θέση και φωνάζει "ΕΤΟΙΜΟΣ". (8) Ο γεµιστής και ο σκοπευτής πιάνουν τις χειρολαβές µεταφοράς του πυγαίου και ο οδηγός πιάνει το στόµιο του σωλήνα του πυροβόλου. Στη συνέχεια και οι τρεις, σηκώνουν και αποχωρίζουν το πυροβόλο από τη βάση και κινούνται προς τα δεξιά.
- 90 (9) Ο στοιχειάρχης κινείται µπροστά, πιάνει και τις δυο χειρολαβές µεταφοράς και κυλάει τη βάση του πυροβόλου προς τη νέα θέση. Οι υπόλοιποι υπηρέτες, µεταφέροντας το σωλήνα του πυροβόλου ακολουθούν το στοιχειάρχη. β. Για την Επανατοποθέτηση του Πυροβόλου στη Βάση : (1) Ο στοιχειάρχης τοποθετεί τη βάση στην επιθυµητή θέση. (2) Οι υπηρέτες σηκώνουν και τοποθετούν κατάλληλα το πυροβόλο στη βάση. (3) Ο στοιχειάρχης ασφαλίζει, στη συνέχεια, το πυροβόλο στη βάση, µε περιστροφή του µοχλού ταχείας συνδέσεως και αποσυνδέσεως πυροβόλου-τρίποδα κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού. (4) Αµέσως όταν το πυροβόλο συνδεθεί και ασφαλιστεί στη βάση, ο στοιχειάρχης διατάσσει "ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ". (5) Ο γεµιστής και ο σκοπευτής, πιάνουν τις χειρολαβές µεταφοράς, ανοίγουν τελείως τα σκέλη της βάσεως και παίρνουν τις θέσεις βολής. (6) Ο οδηγός ασφαλίζει το µοχλό συσφίγξεως των σκελών και παίρνει θέση κάλυψης. (7) Ο στοιχειάρχης παίρνει τέτοια θέση, ώστε να µπορεί να ελέγχει πλήρως το στοιχείο του. Σηµείωση. Κατά την επανατοποθέτηση του πυροβόλου στη βάση, το άκρο της πυροδοτικής κλείδας που βρίσκεται στη βάση, και έχει σχήµα κατσαβιδιού, πρέπει αυτόµατα να εµπλακεί στην αντίστοιχη υποδοχή του πυροβόλου, µε τη βοήθεια του πυροδοτικού κοµβίου που κινείται µέσα έξω. Αν µετά από αυτά το πυροβόλο δεν πυροδοτεί κανονικά, τότε χαλαρώνεται ο ρυθµιστικό κοχλίας µε αποσύσφιγξη του µοχλού ταχείας συνδέσεως και προσαρµόζει αναλογα το καλώδιο πυροδοτήσεως.
ΤΜΗΜΑ 3.- ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΤΗ 93.
Κλιµάκωση Εκπαιδεύσεως Η προπαρασκευαστική εκπαίδευση του σκοπευτή διαιρείται σε στάδια, τα οποία κανονικά διδάσκονται µε την ακόλουθη σειρά: α. Θέσεις βάλλοντος. β. Σκοπευτική γραµµή και σκόπευση γ. Χειρισµός πυροδοτικού κοµβίου. δ. Συγκράτηση αναπνοής. ε. Παρακολούθηση του στόχου. στ. Κανονισµός βολής. ζ. ∆οκιµασίες. 94.
Θέσεις Βάλλοντος Οι ασκήσεις λήψεως θέσεων βάλλοντος διδάσκουν τις θέσεις τις οποίες παίρνουν ο σκοπευτής και ο γεµιστής όσες φορές εκτελείται βολή, είτε από το αυτοκίνητο, είτε από το έδαφος, εναντίον σταθερών ή κινητών στόχων. Η σκόπευση και η υπηρέτηση του πυροβόλου και του τυφεκίου επισηµάνσεως µπορούν να συµπεριληφθούν στις ασκήσεις λήψεως θέσεων βάλλοντος. Κατά τις παραπάνω ασκήσεις δίνεται προσοχή σε όλες τις λεπτοµέρειες έτσι ώστε οι υπηρέτες να είναι σε θέση να παίρνουν τις σωστές θέσεις αυτόµατα. Για την υπηρέτηση του ΠΑΟ 106 χιλ. βλέπε παραγρ. 79. α. Θέση Σκοπευτή
- 91 (1) Πυροβόλο Συνδεδεµένο στο όχηµα. 'Οταν το πυροβόλο είναι συνδεδεµένο στο αυτοκίνητο, ο σκοπευτής παίρνει θέση καθήµενος στο αριστερό πίσω σκέλος του τρίποδα (εικ.58α) ή πάνω από τον αριστερό τροχό του οχήµατος (εικ.58β).
Εικ. 58α. Θέση σκοπευτή στο όχηµα (καθήµενος στο σκέλος του τρίποδα).
Εικ. 58β.
Θέση σκοπευτή στο όχηµα (Καθήµενος πάνω από τον αριστερό τροχό του οχήµατος)
Ο σκοπευτής σκύβει µπροστά και παρατηρεί µέσα από τη διόπτρα ενώ χειρίζεται το µηχανισµό της κατά διεύθυνση σκοπεύσεως µε το αριστερό χέρι και το µηχανισµό της καθ' ύψος σκοπεύσεως µε το δεξί χέρι. Αν ο σκοπευτής παρακολουθεί κινούµενο στόχο µε το µηχανισµό της κατά διέθυνση σκοπεύσεως ελεύθερο, µπορεί να κινεί το πυροβόλο κατά διεύθυνση µε το αριστερό χέρι τοποθετηµένο στη βάση του σκοπευτικού µηχανήµατος εµµέσου βολής. Αν επιτυγχάνεται επαρκής ταχύτητα, είναι προτιµότερο να χρησιµοποιείται η ελεγχόµενη κατά διεύθυνση κίνηση (του σωλήνα), εφόσον αυτή είναι οµαλότερη από την ελεύθερη. (2) Πυροβόλο επί του εδάφους. 'Οταν το πυροβόλο είναι αποσυνδεδεµένο από το αυτοκίνητο και βρίσκεται στο έδαφος, ο σκοπευτής µπορεί:
- 92 (α) Να γονατίσει στο αριστερό γόνατο (Εικ.59α). (β) Να γονατίσει και στα δυο γόνατα (Εικ.59β). (γ) Να πάρει τη θέση του ηµικαθήµενου (Εικ.59γ) ή να καθίσει στο ένα σκέλος του τρίποδα (Εικ.59δ). (δ) Αν το πυροβόλο βρίσκεται σε τέτοια θέση , ώστε ο σκοπευτής να µπορεί καθιστός στο ένα σκέλος του τρίποδα να χειρίζεται µε ευχέρεια το πυροβόλο, τότε παίρνει κανονικά τη θέση αυτή.
Εικ. 59β. β.
Θέση σκοπευτή (γονυπετώς και στα δυο γόνατα).
Θέση Γεµιστού (1) Πυροβόλο Συνδεδεµένο στο 'Οχηµα. 'Οταν το πυροβόλο είναι συνδεδεµένο στο αυτοκίνητο, ο γεµιστής υπηρετεί το πυροβόλο, βρισκόµενος στο πίσω δεξιό µέρος του αυτοκινήτου (εικ.58α). Στο χρόνο κατά τον οποίο
- 93 βρίσκεται δεξιά του πυγαίου, παρακολουθεί µε ιδιαίτερη προσοχή οποιαδήποτε µετακίνηση του πυροβόλου, έτσι ώστε να βρίσκεται πάντα σε αρκετή απόσταση από το πυγαίο και έξω από τη ζώνη εκτονώσεως των αερίων.
Εικ. 59δ. Θέση σκοπευτή (καθήµενος στο σκέλος του τρίποδα). (2) Πυροβόλο επί του Εδάφους. 'Οταν το πυροβόλο είναι αποσυνδεδεµένο από το αυτοκίνητο και βρίσκεται στο έδαφος ο γεµιστής παίρνει θέση δεξιά του πυγαίου. Μπορεί να γονατίσει στο αριστερό γόνατο (εικ.59α) ή και στα δυο γόνατα (εικ.59β). Στο χρόνο κατά τον οποίο υπηρετεί το πυροβόλο, φροντίζει ώστε να βρίσκεται πάντα σε αρκετή απόσταση από το πυγαίο και εκτός της ζώνης εκτονώσεως των αερίων.
- 94 -
95.
Λήψη Σκοπευτικής Γραµµής και Σκόπευση α. Σκόπευση κατά Βεληνεκές (1) Κατά την πρώτη άσκηση, χρησιµοποιείται σαν σηµείο σκοπεύσεως ένας σταθερός στόχος σε απόσταση 30 γιαρδών, όπως ο στόχος τυφεκίου τύπου "Α" ή άλλος κατάλληλος στόχος. Για τη σκόπευση κατά βεληνεκές προσδιορίζεται, στην κατακόρυφη γραµµή του σκοπευτικού κύκλου, το σηµείο, το οποίο αντιστοιχεί στην επιλεγείσα απόσταση και φέρεται αυτό στο κέντρο του στόχου (εικ.60).
Εικ.60. Σωστή σκοπευτική εικόνα, σταθερός στόχος, απόσταση 700 γιάρδες (640 µ.). (2) Ο σκοπευτής βρίσκει την σωστή σκοπευτική εικόνα, για κάθε διαδοχική απόσταση 100 γιαρδών (91 µ) του στόχου. Κατόπιν εκπαιδεύεται προοδευτικά στη λήψη σκοπευτικών εικόνων, οι οποίες παρεµβάλλονται µεταξύ των αποστάσεων, των αναγραφόµενων στο σκοπευτικό κύκλο, πχ. αποστάσεις 350, 625 γιαρδών (320, 572 µέτρων). 'Ενας εκπαιδευόµενος σκοπευτής, που ενεργεί σαν προγυµναστής, ελέγχει τη λήψη κάθε σκοπευτικής εικόνας.
- 95 β. αποκλίσεως).
Σκόπευση
κατά
∆ιεύθυνση
(προσδιορισµός
µονάδων
(1) Το διάγραµµα του σκοπευτικού κύκλου περιέχει οριζόντιες διακεκοµµένες γραµµές, κάθε µια από τις οποίες αντιστοιχεί σε 5 χιλιοστά (1 µονάδα απoκλίσεως). Οι γραµµές αυτές χρησιµοποιούνται για τη σκόπευση κατά διεύθυνση και τον προσδιορισµό των µονάδων απoκλίσεως. (2) Για τη σκόπευση κατά διεύθυνση (εικόνα 61), τηρείται η κατακόρυφη γραµµή του σκοπευτικού κύκλου, στο κέντρο του στόχου. Για την προσβολή στόχου που κινείται πλευρικά, σε σχέση µε τη διεύθυνση βολής, ο άξονας του σωλήνα πρέπει να κατευθύνεται σε σηµείο µπροστά από το στόχο. Οι µονάδες απoκλίσεως χρησιµοποιούνται για την προσβολή κινουµένων στόχων. ∆εν χρησιµοποιούνται αποκλίσεις για στόχους κινούµενους κατά τον άξονα του πυροβόλου (κατευθείαν προς ή µακριά από το πυροβόλο). Αυτοί σκοπεύονται στο κέντρο του ορατού στόχου.
Eικ. 61. Σωστή σκοπευτική εικόνα, άρµα που κινείται από δεξιά προς τα αριστερά, 3 µονάδες αποκλίσεως, απόσταση 800 γιάρδες (732µ.). (3) Εκτελούνται ασκήσεις µε το στόχο υποδιαµετρήµατος (30 γιαρδών) ή άλλο κατάλληλο σηµείο σκοπεύσεως, κατά τις οποίες δίνονται παραγγέλµατα µε διαφορετικές µονάδες αποκλίσεων, οι οποίες υπολογίζονται από το σκοπευτή κατά τη σκόπευση. Ο στόχος παραµένει σταθερός (ακίνητος), αλλά
- 96 πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκεται ο καθένας σε διάφορες αποστάσεις από 0-2200 γιάρδες (2012 µ) και κινείται από τα δεξιά προς τα αριστερά, µε ταχύτητες, οι οποίες απαιτούν την τοποθέτηση ορισµένου αριθµού µονάδων αποκλίσεως. (4) Ο προγυµναστής ελέγχει τη σωστή σκόπευση και η άσκηση επαναλαµβάνεται. γ. Σκόπευση κατά Βεληνεκές και κατά ∆ιεύθυνση Η απόσταση και οι αποκλίσεις παριστώνται σε συνδυασµό στο σχεδιάγραµµα του σκοπευτικού κύκλου µε τις διακεκοµµένες κάθετες και οριζόντιες γραµµές. (1) Οι γραµµές αποκλίσεων εκτείνονται δεξιά και αριστερά από την κατακόρυφη γραµµή των αποστάσεων ενώ το µεταξύ τους διάστηµα, κατά την έννοια του κατακόρυφου επίπεδου, αντιστοιχεί σε απόσταση 200 γιαρδών (183 µ). Οι ενδιάµεσες αποστάσεις, παρεµβάλλονται µεταξύ των οριζόντιων αυτών διακεκοµµένων γραµµών των 200 γιαρδων του σκοπευτικού κύκλου. Κατά τη σκόπευση επιλέγονται, η αντίστοιχη απόσταση και οι αποκλίσεις στο διάγραµµα του σκοπευτικού κύκλου, και προεκτείνονται οι γραµµές αποστάσεως (βεληνεκούς) και αποκλίσεων µέχρι του σηµείου τοµής τους. Το σηµείο αυτό φέρεται στο κέντρο του στόχου. (2) Κάθε τµήµα της οριζόντιας γραµµής ή κάθε διάστηµα (κενό) µεταξύ των τµηµάτων αυτής, αντιστοιχεί σε µια µονάδα αποκλίσεως: πχ. το σηµείο στο άκρο του πρώτου διαστήµατος (κενού) αντιστοιχεί προς µια απόκλιση, το σηµείο στο άκρο του δεύτερου τµήµατος της οριζόντιας γραµµής, αντιστοιχεί προς 4 µονάδες αποκλίσεως (2 διαστήµατα (κενά) και 2 τµήµατα). Οι διορθώσεις σκοπεύσεως κατά διεύθυνση, αριστερά ή δεξιά, υπολογίζονται µε βάση την κατακόρυφη γραµµή του βεληνεκούς (των αποστάσεων). Η σωστή σκοπευτική εικόνα για ένα άρµα, κινούµενο από αριστερά προς τα δεξιά, σε απόσταση 1000 γιαρδών (914 µ) και µε απαιτούµενη διόρθωση 2 µονάδων αποκλίσεως, φαίνεται στην εικόνα 62. (3) Κατά τις ασκήσεις, το πυροβόλο σκοπεύεται στο στόχο µε διαφορετικά βεληνεκή και αποκλίσεις. Ο στόχος παραµένει σταθερός, αλλά χρησιµοποιούνται κάθε φορά διάφορα βεληνεκή, κατευθύνσεις και αποκλίσεις, για την πρακτική εξάσκηση του σκοπευτή. Ο προγυµναστής ελέγχει κάθε σκοπευτική εικόνα. Κατά τις ασκήσεις αυτές δίνονται και αποστάσεις και διορθώσεις µονάδων αποκλίσεως οι οποίες δεν συµπίπτουν µε τις κάθετες και οριζόντιες γραµµές του σκοπευτικού κύκλου, αλλά παρεµβάλλονται µεταξύ των γραµµών, οπότε γίνεται ο ανάλογος υπολογισµός. (4) Τουλάχιστον µια περίοδος εκπαιδεύσεως πρέπει να διατίθεται για τη χρησιµοποίηση οργάνων νυκτερινής σκοπεύσεως. 'Ετσι οι υπηρέτες του πυροβόλου εξοικειώνονται στη σκόπευση, κάτω από συνθήκες περιορισµένης ορατότητας. 96.
Χειρισµός Κοµβίου Πυροδοτήσεως. α. 'Ενα από τα σπουδαιότερα στάδια της εκπαιδεύσεως του σκοπευτή, είναι ο χειρισµός του κοµβίου πυροδοτήσεως. Αν ο σκοπευτής έλκει ή σπρώχνει το κοµβίο πυροδοτήσεως αποτόµα, χάνει τον έλεγχο του πυροβόλου. Παρ' ότι ο απότοµος χειρισµός του κοµβίου πυροδοτήσεως ενδεχοµένως να φαίνεται ότι επηρεάζει ελάχιστα τη σκόπευση, ακόµη και µια ελαφρά κίνηση µπορεί να προκαλέσει την αποτυχία της βολής. Μία απότοµη κίνηση, που γίνεται από αντίδραση κατά την πυροδότηση, λέγεται "οπλοφοβία" (αντίδραση του νευρικού συστήµατος κατά τη στιγµή της εκπυρσοκρότησης). Αυτή γίνεται µόνο όταν ο σκοπευτής γνωρίζει την ακριβή στιγµή της εκπυρσοκρότησης. Ο χειρισµός του
- 97 κοµβίου πυροδοτήσεως από το σκοπευτή πρέπει να γίνεται µε τέτοιο τρόπο, ώστε να µη γνωρίζει την ακριβή στιγµή της εκπυρσοκρότησης, τόσο του τυφεκίου επισηµάνσεως όσο και του πυροβόλου.
Εικ. 62. Σωστή σκοπευτική εικόνα άρµατος που κινείται από αριστερά προς τα δεξιά, σε απόσταση 1000 γιαρδών και µε απαιτούµενη διόρωση 2 απολίσεων. β. Ο σκοπευτής ευθυγραµµίζει τη σκοπευτική γραµµή στο στόχο, µε περιστροφή του κοµβίου πυροδοτήσεως µε το δεξί χέρι, για να επιφέρει τυχόν απαραίτητες µικροαλλαγές στην ύψωση, πριν ρίξει το πρώτο βλήµα. 'Οταν είναι έτοιµος να ρίξει, τραβάει το κοµβίο πυροδοτήσεως µε µια οµαλή και σταθερή έλξη, για να πυροδοτήσει το τυφέκιο επισηµάνσεως. Αφήνει το κοµβίο πυροδοτήσεως έτσι, ώστε αυτό να επανέρχεται στο νεκρό (ουδέτερο) σηµείο µετά τη βολή κάθε φυσιγγίου. 'Οταν ο σκοπευτής είναι έτοιµος να πυροδοτήσει το ΠΑΟ 106 χιλ. πιέζει το κοµβίο πυροδοτήσεως, µε οµαλή και σταθερή πίεση. Αν ακολουθείται συνέχεια η µέθοδος αυτή, η ακριβής στιγµή πυροδοτήσεως κάθε βλήµατος που ρίχνεται θα είναι άγνωστη στο σκοπευτή και συνεπώς θα περιορίζεται η "οπλοφοβία". ∆ιαρκής εξάσκηση στο χειρισµό του κοµβίου πυροδοτήσεως, κάτω από την άµεση επίβλεψη ενός καλού προγυµναστή, βελτιώνει σε µεγάλο βαθµό την ακρίβεια.
- 98 γ. Ενδιαφέροντα σηµεία κατά το χειρισµό του κοµβίου πυροδοτήσεως είναι τα παρακάτω: (1) Εφαρµόζεται απαλή και σταθερή πίεση, τόσο κατά την έλξη, όσο και κατά την πίεση του κοµβίου πυροδοτήσεως. (2) ∆εν αφήνεται να περάσει µεγάλο χρονικό διάστηµα για την πυροδότηση ενός βλήµατος. (3) Συγκεντρώνεται η προσοχή του σκοπευτή περισσότερο στη σκοπευτική εικόνα παρά στο δεξί χέρι (το οποίο χειρίζεται το κοµβίο πυροδοτήσεως). (4) Ο σκοπευτής να µη γνωρίζει την ακριβή στιγµή της εκπυρσοκρότησης. (5) Αποφεύγεται οποιαδήποτε περιστροφή του κοµβίου πυροδοτήσεως, τόσο κατά την έλξη, όσο και κατά την πίεση. 97.
Συγκράτηση Αναπνοής. Για να αποφευχθεί δυσµενής επίδραση της αναπνοής του σκοπευτή στην σκόπευση, αυτός αρχικά εισπνέει, κατόπιν εκπνέει µέρος του αέρα και συγκρατεί το υπόλοιπο. Αν ο σκοπευτής δεν πυροδοτήσει µέσα σε ορισµένο χρονικό διάστηµα (8"-9"), δεν επιχειρεί να πυροδοτήσει αλλά αναπαύεται, εισπνέει και εκπνέει πολλές φορές, συγκρατεί και πάλι την αναπνοή του και επιχειρεί να πυροδοτήσει από την αρχή. Ο έλεγχος της κατάλληλης συγκρατήσεως της αναπνοής από το σκοπευτή, επιτυγχάνεται µε παρατήρηση της πλάτης του. Αν αυτή ανυψώνεται και πέφτει κατά τη διάρκεια της σκοπεύσεως, ο σκοπευτής αυτός δεν συγκρατεί κατάλληλα την αναπνοή του. 98.
Παρακολούθηση Κινητού Στόχου 'Οταν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική επίδοση στην εκπαίδευση λήψεως σκοπευτικής γραµµής, σκοπεύσεως, λήψεως θέσεων βάλλοντος και χειρισµού, τότε αρχίζει η εκπαίδευση της παρακολουθήσεως του κινητού στόχου. Η εκπαίδευση αυτή προχωρεί προοδευτικά, από απλή παρακολούθηση κινουµένων αντικειµένων στην απόσταση των 30 γιαρδών, µέχρι τις δυσκολότερες ασκήσεις παρακολουθήσεως κινητών στόχων σε συνθήκες µάχης. Κάθε αυτοσχέδιο µέσο µπορεί να χρησιµοποιηθεί κατά τις προκαταρκτικές φάσεις. Για την παρακολούθηση κινητών στόχων σε συνθήκες µάχης χρησιµοποιούνται άρµατα, καθώς και οχήµατα µάχης. 99.
Κανονισµός Βολής. α. Γενικά. 'Οταν οι εκπαιδευόµενοι εξοικειωθούν µε τη χρήση του σκοπευτικού µηχανήµατος και συµπληρώσουν την εκπαίδευσή τους στην τεχνική της βολής, είναι πια ικανοί να εκτελέσουν απλές ασκήσεις κανονισµού βολής. Γι' αυτό, πρέπει να εξασκηθούν στις παρακάτω περιγραφόµενες, δύο µεθόδους. β. ∆ιάρρηξη στο Στόχο. (1) Χρησιµοποιείται στόχος σε απόσταση 30 γιαρδών και ορίζεται ένα βεληνεκές για την αρχική σκόπευση του πυροβόλου. Με τη χρησιµοποίηση ενός δίσκου καταδείξεως, καταδεικνύεται η υποτιθέµενη διάρρηξη ενός βλήµατος στην επιφάνεια του στόχου. Η θέση του σηµείου διαρρήξεως θα είναι µακριά ή κοντά, ως προς το κέντρο του στόχου. (2) Οι εκπαιδευόµενοι και οι προγυµναστές σηµειώνουν νοερά τη θέση της διαρρήξεως στο διάγραµµα του σκοπευτικού κύκλου. Στη
- 99 συνέχεια, κατεβάζεται ο δίσκος καταδείξεως από την επιφάνεια του στόχου, και οι εκπαιδευόµενοι φέρουν το υποτιθέµενο σηµείο διαρρήξεως στο κέντρο του στόχου. γ. Τροχιοδεικτικό στο Στόχο (1) Χρησιµοποιείται ένας δείκτης µε κόκκινο σκοπόσηµο ή απλά ένα µικρό κοµµάτι κόκκινου χαρτιού, το οποίο κολλάται στο στόχο (στο ίχνος της βολίδας). (2) Ακολουθείται η ίδια διαδικασία, όπως και κατά τη µέθοδο της διαρρήξεως στο στόχο. Σηµειώνονται στο στόχο, µε κόκκινα κοµµάτια χαρτιού, τα σηµεία τα οποία καταδεικνύουν ότι το υποτιθέµενο τροχιοδεικτικό πέρασε πάνω από το στόχο. (3) Βεβαιώνεται ότι αφαιρέθηκαν τα κόκκινα κοµµάτια χαρτιού, πριν οι εκπαιδευόµενοι επιφέρουν τις απαιτούµενες διορθώσεις, ώστε να επιτύχουν την σωστή προσαρµογή κατά τη δεύτερη σκοπευτική εικόνα. 100.
∆οκιµασίες. α. Γενικά. Πριν την έναρξη πραγµατικών βολών, οι υπηρέτες του ΠΑΟ πρέπει να εξεταστούν, για να εξακριβωθεί αν έχει επιτευχθεί το επιθυµητό επίπεδο επιδόσεώς τους στο Π.Ε.Σ. Τυχόν ελλείψεις, όπως αυτές εντοπίσθηκαν από την εξέταση, συµπληρώνονται µε πρόσθετη εκπαίδευση. Οι δοκιµασίες µπορεί να είναι γραπτές, προφορικές ή τύπου πρακτικής εφαρµογής. β. Γραπτές δοκιµασίες. Περιλαµβάνουν έγγραφη δοκιµασία σε ερωτήσεις που αφορούν σε όλα τα αντικείµενα που διδάχθηκαν στο Π.Ε.Σ. γ. Προφορικές ∆οκιµασίες. Οι προφορικές δοκιµασίες διεξάγονται υπό τύπου ερωταπαντήσεων, και περιλαµβάνουν ερωτήσεις γενικότερης φύσεως, οι οποίες απαιτούν εξήγηση και συζήτηση από τους εκπαιδευόµενους. δ. ∆οκιµασίες Τύπου Πρακτικής Εφαρµογής. Περιλαµβάνουν οργάνωση των παρακάτω συνεργείων, απ' όπου διέρχονται όλοι οι εκπαιδευόµενοι: (1) Συνεργείο Λήψεως Σκοπευτικής Γραµµής και Σκοπεύσεως. Στο συνεργείο αυτό, ο Υπαξιωµατικός εκπαιδευτής δίνει στους εκπαιδευόµενους διάφορες καταστάσεις λήψεως σκοπευτικής γραµµής και σκοπεύσεως και κατόπιν ελέγχει την ορθότητα και ακρίβεια των ενεργειών τους. Επίσης δίνει διάφορες καταστάσεις, που απαιτούν µεταβολές της αρχικής σκοπευτικής εικόνας, κανονισµό της βολής ή έκδοση µεταγενέστερων παραγγελµάτων βολής. (2) Συνεργείο Λήψεως Μέτρων Ασφαλείας. Στο συνεργείο αυτό, ο υπαξιωµατικός εκπαιδευτής ζητά από τους εκπαιδευόµενους να περιγράψουν και να εξηγήσουν τα λαµβανόµενα µέτρα ασφαλείας για το πυροβόλο, το τυφέκιο επισηµάνσεως και τα πυροµαχικά. (3) 'Αλλα Συνεργεία. Είναι δυνατόν να οργανωθούν και άλλα συνεργεία, όπως συνεργείο για το χειρισµό του κοµβίου πυροδοτήσεως, για την συγκράτηση της αναπνοής κλπ., καθώς επίσης και οποιοδήποτε άλλο συνεργείο κρίνεται απαραίτητο.
ΤΜΗΜΑ 4. ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΒΟΛΩΝ 101.
Μέτρα Ασφαλείας
- 100 α. Λόγω του κινδύνου, τον οποίο διατρέχει το προσωπικό των ΠΑΟ από την εκτόνωση των αερίων, πρέπει να καταβάλλεται ιδιαίτερη µέριµνα για την ασφάλειά του, σε όλες τις φάσεις της εκπαιδεύσεως και να δίνεται ιδιαίτερη έµφαση στον κίνδυνο, από τα πρώτα στάδια της εκπαιδεύσεως. Οι ασκήσεις υπηρετήσεως, λήψεως θέσεων βάλλοντος, παρακολουθήσεως κινούµενων στόχων και βολής µε υποδιαµέτρηµα πρέπει να διεξάγονται σαν να χρησιµοποιούνταν πραγµατικά πυρά. β. Η περιοχή εκτονώσεως των αερίων είναι τριγωνική µε την κορυφή του τριγώνου στο πυγαίο. Η περιοχή αυτή εκτείνεται 40µ. πίσω από τη θέση του πυροβόλου και έχει βάση 45µ., δηλαδή 22,5µ. εκατέρωθεν του άξονα της κάννης του πυροβόλου. ∆ιαιρείται σε δύο ζώνες: Στην επικίνδυνη ζώνη και τη ζώνη σχετικής ασφαλείας. Στην επικίνδυνη ζώνη, η οποία εκτίνεται 24µ. πίσω από το πυγαίο του πυροβόλου, είναι δυνατόν να συµβούν σοβαρά ή θανατηφόρα ατυχήµατα, λόγω της εκτονώσεως των αερίων και της εκτοξεύσεως διαφόρων αντικειµένων. Στη ζώνη σχετικής ασφαλείας, η οποία εκτείνεται 16µ. πίσω από την επικίνδυνη ζώνη, ένα άτοµο είναι σχετικά ασφαλές µε την προϋπόθεση ότι έχει στραµµένα τα νώτα του προς το πυγαίο του πυροβόλου. Συνήθως η περιοχή αυτή τηρείται κενή κατά τη διάρκεια της εκπαιδεύσεως (εικόνα 63).
Θαλάµη Πυροβόλου
24 m
A B
16 m
A = Eπικίνδυνη Περιοχή Β = Περιοχή Σχετικής Ασφαλείας
Εικ. 63.
22,5 m
Χώρος 45 Εκτονώσεως Αερίων. m
γ. ∆εν εκτελείται βολή µε το ΠΑΟ 106 χιλ. από κλειστούς χώρους, σε ορύγµατα, δωµάτια κ.λ.π. Σε περίπτωση εκτελέσεως βολής σε κλειστό χώρο, είναι δυνατόν να προκληθούν ζηµιές στη δοµή του κτιρίου, µε αποτέλεσµα τον τραυµατισµό των ενοίκων αφού δηµιουργούνται ισχυρές δονήσεις, συγκεντρώνονται τοξικά αέρια και υπάρχει κίνδυνος προκλήσεως πυρκαγιάς.
- 101 δ. Τα περισσότερα είδη των θέσεων βολής των όπλων που χρησιµοποιούνται σήµερα, είναι ακατάλληλα για το ΠΑΟ 106 χιλ. Οποιοδήποτε εµπόδιο κοντά στο πηγαίο, είναι δυνατόν να αναστρέψει την οπίσθια εκτόνωση προς το µέρος των υπηρετών του πυροβόλου. Οι πλέον κατάλληλες θέσεις βολής για το πυροβόλο είναι εκείνες πίσω από τις οποίες η περιοχή είναι ελεύθερη ή ηµιελεύθερη, χωρίς εµπόδια πίσω από το πυγαίο και οι οποίες παρέχουν κάλυψη στους υπηρέτες και από τις δύο πλευρές, όπως και για το όχηµα, όταν το πυροβόλο είναι συνδεδεµένο πάνω στο όχηµα. ε. Εάν το πυροβόλο των 106 χιλ. βάλλει συνεχώς για µεγάλο χρονικό διάστηµα ο σωλήνας και η θαλάµη υπερθερµαίνονται. Η υπερθέρµανση αυτή είναι δυνατόν να προκαλέσει την ανάφλεξη ή την έκρηξη του προωθητικού γεµίσµατος, του πυροσωλήνα ή του κυρίως γεµίσµατος. Αυτή η ανάφλεξη ή έκρηξη ονοµάζεται πρόωρη έκρηξη βλήµατος. Οι πρόωρες εκρήξεις είναι δυνατόν να συµβούν µεταξύ 10'' έως 5'' από την εισαγωγή του βλήµατος µέσα στην υπερθερµασµένη θαλάµη. Εάν σηµειωθεί αφλογιστία κατά το χρόνο στον οποίο ο σωλήνας του πυροβόλου είναι πολύ θερµός, πρέπει πρώτα να τον ψύξουµε, περιβρέχοντάς τον µε νερό, και κατόπιν να αφαιρεθεί το βλήµα. Εάν δεν διατίθεται νερό, οι υπηρέτες πρέπει να αποµακρυνθούν από το πυροβόλο και από την περιοχή εκτονώσεως αερίων, µέχρι να ψυχθεί ο σωλήνας, οπότε και αφαιρούν το βλήµα. στ. Οι ρυθµοί βολής του πυροβόλου 106χιλ. είναι οι εξής: (1) Μέγιστος ρυθµός παρατεταµένης (συνεχούς) βολής: 'Ενα βλήµα ανά λεπτό για απεριόριστο χρόνο. (2) Μέγιστος ρυθµός ταχείας βολής: Ενα βλήµα ανά 6 δευτερόλεπτα, αλλά όχι για περισσότερα από 5 βλήµατα. Για να επαναληφθεί µία ταχεία βολή (µετά από τη βολή 5 βληµάτων) απαιτείται να περάσει χρονικό διάστηµα τουλάχιστον 15 λεπτών για την ψύξη του πυροβόλου. (3) Αµέσως µετά την εκτέλεση ταχείας βολής µεγίστου ρυθµού, είναι δυνατόν να ακολουθήσει η εκτέλεση παρατεταµένης βολής µεγίστου ρυθµού. Πάντως µεταξύ µίας περιόδου ταχείας βολής και µίας περιόδου παρατεταµένης βολής πρέπει να µεσολαβήσει διάστηµα 15 λεπτών για την ψύξη του πυροβόλου. ζ. Απογέµιση µη Βληθέντος Βλήµατος (1) Σε περίπτωση κατά την οποία το βλήµα που έχει εισέλθει στη θαλάµη δεν βληθεί, αφαιρείται, συνήθως, µε το άνοιγµα του κλείστρου. Ανοίγοντας το κλείστρο το βλήµα εξάγεται µε τη βοήθεια του εξολκέα µέχρι ενός σηµείου και κατόπιν, µε τη βοήθεια των χεριών, τραβιέται προς τα πίσω και εξάγεται από το πυγαίο. (2) Εάν, όµως, εξαιτίας βλάβης, ο εξολκέας δεν µπορέσει να βγάλει το βλήµα έξω από τη θαλάµη τότε χρησιµοποιείται το µάκτρο. Ο σωλήνας του πυροβόλου υψώνεται 5ο περίπου και ανοίγεται το κλείστρο. Μπαίνει το µάκτρο µέσα στο σωλήνα, από το στόµιο, µέχρι να έρθει σε επαφή µε το βλήµα. Πιέζεται το µάκτρο ελαφρά, µέχρι το βλήµα να αποσφηνωθεί από το σωλήνα. Στη συνέχεια αφαιρείται όπως προηγουµένως. (3) Εάν ο κάλυκας αποχωριστεί από το βλήµα, η θαλάµη καθαρίζεται µε προσοχή και αφαιρείται τελείως η πυρίτιδα. Τοποθετούνται διάφορα πανιά στον πυθµένα της θαλάµης, για να υποδεχθούν (οµαλώς) το βλήµα, όταν αυτό ωθείται µέσα στη θαλάµη. Κλείνεται το κλείστρο. Το βλήµα αποσφηνώνεται όπως περιγράφεται στη υποπαράγραφο (2). Στη συνέχεια ανοίγεται το κλείστρο και αφαιρείται το βλήµα. Ο κάλυκας (µε την πυρίτιδα µέσα σ' αυτό) και το βλήµα δεν
- 102 αποµακρύνονται από τη θέση της βολής. Κρατείται ο αριθµός της µερίδας των πυροµαχικών και υποβάλλεται ειδική αναφορά, ιεραρχικά, στη ∆νση ΣΥΠ/ΓΕΣ. η. Σε καµµία περίπτωση δεν λύνονται οι πυροσωλήνες. θ. 'Οταν βάζουµε πραγµατικά πυροµαχικά, οι υπηρέτες πρέπει να φέρουν ωτοασπίδες και να έχουν υπόψη τους ότι είναι επικίνδυνη η επαφή γυµνών µελών του σώµατος µε το πυροβόλο µετά τη βολή 2-3 βληµάτων (λόγω υπερθερµάνσεως). 102.
∆ιαδικασίες Εκτελέσεως Βολής α. Κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών βολών, πρέπει να δίνεται έµφαση στο γρήγορο κανονισµό βολής, έτσι ώστε το ελάχιστο επιδιωκόµενο αποτέλεσµα να επιτυγχάνεται µε το δεύτερο βλήµα στο στόχο. β. Στις αρχικές φάσεις της εκπαιδευτικής βολής, ο Αξκός βολής, µπορεί κατά την κρίση του να ελαττώσει την ταχύτητα του στόχου και τον αριθµό των βληµάτων που ρίχνονται σε κάθε διαδροµή του στόχου. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι από τη µια ν' αυξηθεί η εµπιστοσύνη των ανδρών και από την άλλη να δοθει έµφαση στη σηµασία των διάφορων χειρισµών και στην ακρίβεια. γ. 'Ολες οι βολές διεξάγονται µε την καθορισµένη σειρά και ελέγχονται µε κατάλληλα παραγγέλµατα βολής. δ. Κατά τις εκπαιδευτικές βολές εναντίον κινουµένων στόχων προηγούνται µία ή περισσότερες διαδροµές του στόχου χωρίς να εκτελούνται πυρά. ε. 'Ολα τα ΠΑΟ 106χιλ. και τα τυφέκια επισηµάνσεως πρέπει να επιθεωρούνται από ειδικευµένο προσωπικό του Τ.Σ πριν και µετά τη βολή, για να διαπιστωθεί ότι είναι καθαρά, ότι δεν είναι υπερβολικά φθαρµένα και ότι λειτουργούν καλά. στ. Οι εκπαιδευτές βεβαιώνονται ότι κανένα µέλος του σώµατος των υπηρετών δεν βρίσκεται πίσω από το πυγαίο του πυροβόλου όταν εισάγεται πραγµατικό βλήµα µέσα στη θαλάµη. Συνιστάται ιδιαίτερα στους γεµιστές, να µην έχουν τα χέρια τους πίσω από το πυγαίο κατά την διάρκεια της βολής. ζ. Πρέπει να καταβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή τη στιγµή, κατα την οποία ανοίγεται το κλείστρο πυροβόλου που έχει πάθει αφλογιστία. Ο κίνδυνος ατυχήµατος κατά τη στιγµή αυτή είναι µεγάλος. Μετά την απογέµιση του πυροβόλου (θεραπεία αφλογιστίας) πρέπει να επιθεωρειται από ειδικευµένο προσωπικό του Τ.Σ. για τον προσδιορισµό των αιτίων της αφλογιστίας. Πυροβόλο το οποίο δεν πυροδοτεί, δεν χρησιµοποιείται, µέχρις ότου επιθεωρηθεί από ειδικευµένο προσωπικό του Τ.Σ. και κριθεί κατάλληλο. η. Είναι σηµαντικό οι υπηρέτες να αντιληφθούν πλήρως ότι το ΠΑΟ 106 χιλ. αποτελείται από δύο διαφορετικά όπλα (πυροβόλο και τυφέκιο επισηµάνσεως) το καθένα από τα οποία πρέπει να απογεµίζεται και να ελέγχεται, πριν επιτραπεί η κίνηση προσωπικού γύρω από το ΠΑΟ 106 χιλ. 103.
Αξιωµατικός Βολής Ο Αξιωµατικός βολής είναι υπεύθυνος για: α. Τον καθορισµό, συντονισµό και επίβλεψη της γραµµής βολής. β. Τον καθορισµό του είδους της βάσεως, η οποία πρόκειται να χρησιµοποιηθεί σε κάθε βολή (πυροβόλο στο όχηµα ή στο έδαφος). γ. Την έκδοση παραγγελµάτων βολής και γενικών οδηγιών στη γραµµή βολής. δ. Την τήρηση των µέτρων ασφαλείας. ε. Την οργάνωση πεδίου βολής.
- 103 104.
Αξιωµατικός Βαθµολογίας Ο Αξκός βαθµολογίας είναι εντεταλµένος να επιβλέπει τις βολές επιδόσεως, πρέπει επιπλέον, εάν είναι δυνατόν, να προέρχεται από άλλη Μονάδα από εκείνη που εκτελεί τη βολή. Πριν την εκτέλεση της βολής επιδόσεως, αυτός εξοικειώνεται πλήρως µε όλη τη διαδικασία της βολής και εκτελεί τα ακόλουθα ειδικά καθήκοντα: α. Ελέγχει τις διαστάσεις των στόχων και των κύκλων βαθµολογίας (σκοποσήµων). β. Ελέγχει όλους τους στόχους πριν τη βολή, για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν σ' αυτούς οπές από βολίδες που δεν έχουν κολληθεί. γ. Μετρά τον αριθµό των φυσιγγίων, τα οποία βάλλονται από το σκοπευτή σε κάθε άσκηση. δ. Βεβαιώνεται ότι η βολή διεξάγεται σύµφωνα µε τη διαδικασία που έχει καθοριστεί. ε. Ελέγχει το χρόνο εµφανίσεως ή διαδροµής των κινητών στόχων και δίνει λύσεις σε περιπτώσεις ανωµαλιών. στ. Αποφαίνεται εάν τυχόν αφλογιστία ή κακή λειτουργία του όπλου οφείλεται σε σφάλµατα του σκοπευτή. ζ. Αποφασίζει αν θα εκτελεστούν και άλλες διαδροµές των κινητών στόχων, σε περίπτωση θραύσεως ή εµπλοκής της συσκευής τους. η. Με την κάθε βολή (εκτός του πίνακα ΙΙΙ) καταµετρά τη βαθµολογία σε κάθε στόχο και την καταγράφει. 105.
Προγυµναστές Κατά τη διάρκεια των βολών εκπαιδεύσεως σε κάθε πυροβόλο υπάρχει ένας προγυµναστής, ο οποίος καθοδηγεί και βοηθά το σκοπευτή. Εξαίρεση γίνεται για τις βολές επιδόσεως, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπάρχει προγυµναστής. Αντιθέτως ο γεµιστής παρίσταται σε όλες τις βολές. Οι προγυµναστές: α. Απαιτούν από τον σκοπευτή και γεµιστή την εφαρµογή όλων των µέτρων ασφαλείας και επιβλέπουν την τήρηση των οδηγιών, οι οποίες αφορούν την υπηρέτηση του πυροβόλου και του τυφεκίου επισηµάνσεως. β. Επιβλέπουν όλες τις εργασίες υπηρετήσεως του πυροβόλου και βεβαιώνονται ότι τα παραγγέλµατα εκτελούνται κανονικά. Επαναλαµβάνουν τις διαταγές και οδηγίες, εάν υπάρχει ανάγκη, για να εξασφαλιστεί η πλήρης κατανόηση και η έγκαιρη εκτέλεσή τους. γ. Αναφέρουν όλες τις αφλογιστίες, ελλατωµατικές λειτουργίες ή εµπλοκές στον Αξκό βολής. δ. Εκτελούν κριτική για τη βολή.
106.
Γεµιστής Το πρωταρχικό καθήκον του γεµιστή είναι η υπηρέτηση του πυροβόλου κατά τη διάρκεια όλων των βολών. Κατά τις εκπαιδευτικές βολές είναι δυνατόν να εκτελεί και καθήκοντα βοηθού προγυµναστού. Κατά τη βολή επιδόσεως δεν διορθώνει ούτε καθοδηγεί το σκοπευτή. Ο γεµιστής: α. Γεµίζει το πυροβόλο σύµφωνα µε τα παραγγέλµατα του Αξκού βολής.
- 104 β. Αναφέρει "ΕΤΟΙΜΟΣ" όταν το πυροβόλο γεµισθεί και η περιοχή εκτονώσεως αερίων είναι ελεύθερη. γ. ∆ίνει το σήµα "ΕΤΟΙΜΟΣ" στον Αξκό βολής. δ. Επαναλαµβάνει όλα τα παραγγέλµατα, τα αναφερόµενα στην απογέµιση, παύση βολής κ.τ.λ. ε. Γνωστοποιεί στο σκοπευτή τον αριθµό των βληµάτων, τα οποία διατίθενται (αποµένουν). 107.
Βοηθός Αξκού Βολής Ο βοηθός Αξκού βολής παρακολουθεί και ελέγχει τις κινήσεις του προσωπικού προς και από τη γραµµή βολής και δεν επιτρέπει την κίνησή του πίσω από τα πυροβόλα, εκτός και µόνο µε διαταγή του Αξκού βολής. α. ∆εν επιτρέπει κίνηση προσωπικού προς και από τη γραµµή βολής παρά µόνο, όταν όλα τα πυγαία είναι ανοικτά και οι υπηρέτες βρίσκονται µακριά από τα πυροβόλα. β. Μετά το πέρας της βολής κάθε σειράς στέλνει στα πυροβόλα για βολή την επόµενη σειρά (µε διαταγή του Αξκού βολής). γ. Υψώνει κόκκινη σηµαία στο άκρο της γραµµής βολής, εκτός αν: (1) 'Ολα τα πυγαία των πυροβόλων είναι ανοικτά, και τα τυφέκια επισηµάνσεως κενά από φυσίγγια. (2) 'Ολο το προσωπικό έχει αποµακρυνθεί από τα πυροβόλα. (3) ∆ίνονται οδηγίες από τον Αξκό βολής. δ. ∆εν επιτρέπεται στο προσωπικό να κινείται πίσω από τα πυροβόλα, όταν είναι υψωµένη η κόκκινη σηµαία. 108.
Οργάνωση α. Η οργάνωση (των θέσεων) της γραµµής βολής γίνεται σύµφωνα µε την εικόνα 64. β. Για τα καθήκοντα του προσωπικού βλέπε παραγράφους 103 107. γ. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε χρόνο να µπει στο χώρο βολής, εκτός από εκείνους οι οποίοι είναι πράγµατι αναγκαίοι στη γραµµή βολής. δ. ∆εν επιτρέπεται στο προσωπικό να κινείται προς ή από τη γραµµή βολής, ούτε µεταξύ των πυροβόλων, όταν η κόκκινη σηµαία είναι υψωµένη. ε. Πριν από κάθε βολή, το κάθε πυροβόλο και τυφέκιο επισηµάνσεως πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά από ειδικευµένο προσωπικό (Τ.Σ.) για να εξακριβωθεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση βολής.
- 105 -
Εικ. 64. Οργάνωση των θέσεων της γραµµής βολής. ΤΜΗΜΑ 5.-ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ (ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ) 109.
Γενικά Σκοπός της εκπαιδεύσεως στοιχείου (ασκήσεις µάχης) είναι η ανάπτυξη της ικανότητας των στρατιωτών, σαν άτοµα και σαν σύνολο σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Κάθε Μονάδα πρέπει να εκτελεί σειρά ασκήσεων οι οποίες να απεικονίζουν, όσο είναι δυνατόν, συνθήκες πεδίου µάχης. Η τακτική κατάσταση για κάθε άσκηση δίνεται από τον εκπαιδευτή, ο οποίος ενεργεί και σαν ∆ιοικητής. Οι ∆ιοικητές Μονάδων διευθύνουν και ελέγχουν τις Μονάδες τους κατά την εκτέλεση αυτών των ασκήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της κάθε ασκήσεως διεξάγεται από το ∆ιαιτητή κριτική. 110.
Ασκήσεις 'Οταν είναι δυνατόν, πρέπει να εκλέγεται διαφορετικό έδαφος, για κάθε άσκηση, ώστε το ασκούµενο τµήµα να ασκείται κάθε φορά σε διαφορετικές συνθήκες. Στις παραγράφους 120-121 δίνονται οι πίνακες για εκτέλεση βολής, οι οποίες πρέπει να λαµβάνονται υπόψη κατά την προπαρασκευή αυτών των ασκήσεων. 111.
'Αµεση Βολή α. Σκοπός. Η εξάσκηση του στοιχειάρχη στη διοίκηση και έλεγχο του στοιχείου κατά την προσβολή στόχων διαφόρων τύπων. Επίσης η εκπαίδευση και η εξάσκηση των υπηρετών του Στοιχείου στην εκλογή θέσεων βάλλοντος, στην κάλυψη και απόκρυψη, στον ανεφοδιασµό σε πυροµαχικά και στην τεχνική της βολής. β. Μονάδα. Στοιχείο ΠΑΟ 106 χιλ.
- 106 γ. Τακτική Κατάσταση. Το στοιχείο παίρνει θέση στην περιοχή συγκεντρώσεως και χορηγούνται σ' αυτό πυροµαχικά. Στο στοιχειάρχη δίνεται απόσπασµα ∆Ε, που περιλαµβάνει περιοχές θέσεων βολής, τοµείς βολής και θέσεις φιλίων Τµηµάτων. 112.
Μέθοδος Ο στοιχειάρχης εκλέγει δροµολόγιο προσεγγίσεως και θέσεις βολής όπλου. Εκδίδει τις αναγκαίες διαταγές για την τάξη του στοιχείου για βολή. Οταν καταδειχθεί ο στόχος, ο στοιχειάρχης εκδίδει παράγγελµα βολής και εκτελεί κανονισµό βολής. Η δραστική βολή δεν αποτελεί µέρος αυτών των ασκήσεων. Αµέσως µόλις συµπληρωθεί ο κανονισµός βολής οι υπηρέτες εναλλάσονται στα καθήκοντά τους και γίνεται κατάδειξη νέου στόχου. Ο στοιχειάρχης είναι προετοιµασµένος, ώστε να µπορεί ανά πάσα στιγµή να µετακινηθεί σε ανταλλακτική ή συµπληρωµατική θέση, ή να συµπτυχθεί σε καλυµµένη περιοχή. Επίσης είναι υπεύθυνος για την εκλογή του κατάλληλου τύπου των πυροµαχικών που θα χρησιµοποιηθούν. 113.
Είδη Στόχων α. Οµοίωµα άρµατος µάχης ή πλαίσιο άρµατος. Απόσταση 8001300 γιάρδες (732-1189µ.). β. Παραλλαγµένο πολυβολείο από κορµούς δέντρων και χώµα. Απόσταση 500-900 γιάρδες (457-823µ.). γ. Συγκέντρωση εχθρικού προσωπικού η οποία παριστάνεται µε ανδρείκελα. Απόσταση 800-1100 γιάρδες.(732-1006µ.). 114.
Πυροµαχικά 'Εχει καθορισθεί, πραγµατικά πυροµαχικά. Εάν επιτρέπουν, χρησιµοποιούνται περίπτωση, ο στοιχειάρχης δίνει θα χρησιµοποιούσε.
οι παραπάνω ασκήσεις να εκτελούνται µε όµως οι συνθήκες του πεδίου βολής δεν το πυροµαχικά υποδιαµετρήµατος. Σ' αυτή την τον τύπο των πραγµατικών πυροµαχικών τα οποία
115.
Κριτική Μετά την ολοκλήρωση κάθε ασκήσεως πρέπει να διεξάγεται κριτική επί των παρακάτω σηµείων (λαµβάνεται µέριµνα, ώστε ο Αξκός που διεξάγει την κριτική να µή συγχέει την αποτελεσµατικότητα των πυρών µε τη γενική απόδοση της Μονάδος). α. Αναγνωρίσεις. β. Ενέργειες και διαταγές των Ηγητόρων των Τµηµάτων. γ. Καταλληλότητα παρατηρητηρίων. δ. Καταλληλότητα θέσεων βολής. ε. Καταλληλότητα ανταλλακτικών θέσεων. στ. Κάλυψη και απόκρυψη. ζ. Τεχνική της βολής. η. Σχέδια ανεφοδιασµού πυροµαχικών. θ. Ενέργειες του Στοιχείου.
ΤΜΗΜΑ 6. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΟΛΩΝ
- 107 -
116.
Βολή Εκπαιδεύσεως α. Πριν τη βολή, ο Αξκός βολής περιγράφει στους εκπαιδευόµενους το πεδίο βολής και δίνει ειδικές οδηγίες, που αφορούν τη βολή και τον τρόπο διεξαγωγής της. β. Τα πυροβόλα αριθµούνται από δεξιά προς τα αριστερά. γ. Ο προγυµναστής, ο γεµιστής και ο σκοπευτής λαµβάνουν τις θέσεις τους στο πυροβόλο. Ο σκοπευτής ελέγχει τους µηχανισµούς πυροδοτήσεως και σκοπεύσεως κατά βεληνεκές και διεύθυνση. Ο γεµιστής εξασφαλίζει τα αναγκαία πυροµαχικά. δ. 'Οταν τα πυροβόλα είναι έτοιµα για τη βολή και έχει ελεγχθεί η λήψη όλων των µέτρων ασφαλείας, ο Αξκός βολής δίνει τα παραγγέλµατα βολής. ε. Μετά το πέρας της κάθε βολής ο Αξκός βολής δίνει το παράγγελµα "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ". Ο γεµιστής απογεµίζει γρήγορα το πυροβόλο και βεβαιώνεται ότι όλο το προσωπικό βρίσκεται µακριά από το πυροβόλο, οπότε αναφέρει σχετικά, µε σήµα, στον Αξκό Βολής. 117.
Βολή κατά Σταθερού Στόχου Πιο κάτω δίνεται παράδειγµα της κανονικής σειράς των στοιχείων ενός παραγγέλµατος βολής: "ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΥΡΟΣ, ΕΜΠΡΟΣ, ΥΠΟ∆ΙΑΜΕΤΡΗΜΑ, ΣΤΟΧΟΣ 700". 'Οταν οι γεµιστές όλων των πυροβόλων αναφέρουν "ΕΤΟΙΜΟΣ", ο Αξκός βολής δίνει το παράγγελµα "ΠΥΡ". Κάθε σκοπευτής βάλλει όπως διατάσσεται µέχρι να καταναλώσει όλα τα πυροµαχικά ή µέχρι να του δοθεί το παράγγελµα "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ". 118.
Βολή Επιδόσεως Κατά την εκτέλεση των βολών επιδόσεως τηρείται η διαδικασία που ακολουθείται κατά τις βολές εκπαιδεύσεως, µε τις παρακάτω διαφορές: α. Κάθε άνδρας πρέπει, πριν από την εκτέλεση βολής επιδόσεως, να έχει συµπληρώσει τις προβλεπόµενες βολές εκπαιδεύσεως. β. Κατά κανόνα, η βολή επιδόσεως δεν εκτελείται την ηµέρα κατά την οποία εκτελείται βολή εκπαιδεύσεως, εκτός και αν ο διατιθέµενος χρόνος είναι πολύ περιορισµένος. γ. Πριν από οποιαδήποτε βολή επιδόσεως, δίνεται στο σκοπευτή αρκετός χρόνος για τον έλεγχο του πυροβόλου, του τυφεκίου επισηµάνσεως και των πυροµαχικών. δ. Ο σκοπευτης ρυθµίζει (µηδενίζει) το πυροβόλο πριν τη βολή επιδόσεως. ε. Η ταχύτητα κινήσεως του στόχου και ο διατιθέµενος χρόνος πρέπει να γνωστοποιούνται σε κάθε σκοπευτή, πριν από τη βολή. στ. Εάν, κατά τη διάρκεια της βολής επιδόσεως, συµβεί αφλογιστία, εµπλοκή ή κακή λειτουργία, ο σκοπευτής ή ο γεµιστής πρέπει να υψώσει το χέρι του και να φωνάξει "ΕΜΠΛΟΚΗ" . Στη συνέχεια κανένας δεν αγγίζει το πυροβόλο µέχρι αυτό να ελεγχθεί από τον Αξκό βαθµολογίας. ζ. Εάν η παραπάνω αφλογιστία, εµπλοκή ή κακή λειτουργία του όπλου δεν οφείλεται σε σφάλµα του σκοπευτή, η διακοπή αυτή δεν λαµβάνεται υπόψη κατά τη βαθµολογία και η βολή επαναλαµβάνεται. η. Οι αποφάσεις αυτές (µη καταγραφή αποτελεσµάτων και επανάληψη ολόκληρου ή µέρους της βολής) λαµβάνονται από τον Αξκό βαθµολογίας.
- 108 θ. Εάν όµως η αφλογιστία ή η κακή λειτουργία οφείλεται σε σφάλµα του σκοπευτή, τότε η βολή δεν επαναλαµβάνεται αλλά καταγράφεται. 119.
Βαθµολογία µε Ταξινόµηση α. Η µη τήρηση των διατάξεων, οι οποίες αφορούν στην εκτέλεση της βολής, έχει ως αποτέλεσµα τη µείωση της βαθµολογίας. β. Μετά την έναρξη της βολής όλα τα φυσίγγια, τα οποία βάλλονται από κάθε άνδρα, λαµβάνονται υπόψη κατά τη βαθµολογία. γ. Ο σκοπευτής βαθµολογείται µόνο µε τις επιτυχίες, οι οποίες βρίσκονται στο δικό του στόχο. δ. Ως επιτυχία θεωρείται κάθε σηµείο προσκρούσεως στο στόχο. Τυχόν υπάρχοντα σηµεία προσκρούσεως, επί πλέον του προβλεποµένου αριθµού φυσιγγίων, δεν λαµβάνονται υπόψη. Κατά τη βολή εναντίον κινουµένου στόχου σε µέσες αποστάσεις, η παρατήρηση της προσκρούσεως ενός τροχιοδεικτικού επί του στόχου υπολογίζεται σαν επιτυχία. Κατά τη βολή µε πραγµατικά βλήµατα, η παρατήρηση της προσκρούσεως επί του στόχου υπολογίζεται σαν επιτυχία. ε. Το τυφέκιο επισηµάνσεως χρησιµοποιείται µόνο για τον προσδιορισµό της αποστάσεως και των µονάδων αποκλίσεως και γι αυτό οι βολίδες δεν βαθµολογούνται. στ. Κατά τις βολές σε απόσταση 30 γιαρδών, αναγράφεται σε κάθε στόχο, πριν τη βολή, το ονοµατεπώνυµο του σκοπευτή. Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να αγγίξει τους στόχους µέχρι να βαθµολογηθούν από τον Αξκό βαθµολογίας. ζ. Σηµείο προσκρούσεως στην (εξωτερική) γραµµή, η οποία ορίζει το στόχο, λογίζεται ως επιτυχία. Σηµείο προσκρούσεως µεταξύ δύο λωρίδων (κύκλων) βαθµολογίας λογίζεται ως επιτυχία της εσωτερικής λωρίδας, δηλαδή βαθµολογείται µε το µεγαλύτερο βαθµό. η. Κατά τη βολή εναντίον κινητού στόχου τα πυροµαχικά τα οποία δεν εβλήθησαν κατά το χρόνο της εµφανίσεως του στόχου, δεν επιτρέπεται να βληθούν µετά. θ. Οι οπές που δηµιουργούνται από εξοστρακισθέντα βλήµατα, πέτρες ή άλλα ξένα σώµατα, δεν υπολογίζονται. ι. Οι συµµετέχοντες στη βολή επιδόσεως εκπαιδευόµενοι και η επίδοσή τους, αναγράφεται στον πίνακα βαθµολογίας, µε µελάνι. Ο πίνακας αυτός επικυρώνεται µε την υπογραφή του Αξκού βαθµολογίας. Απαγορεύονται τυχόν διορθώσεις. Μόνο ο Αξκός βαθµολογίας µπορεί να κάνει διορθώσεις, οι οποίες πρέπει να µονογράφονται από τον ίδιο. ια. Ο πίνακας βαθµολογίας µπορεί να συµπληρώνεται κατά τη διάρκεια των βολών (εικόνα 65).
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ - ΣΕΙΡΑ: ....................... ΠΑΟ 106 ..................................................
..........................................
- 109 (Ονοµατεπώνυµο)
(Βαθµός)
................................................. (Αριθµός Μητρώου)
.......................................... (Μονάδα)
Πίνακας Βαθµολογίας
Πίνακας Ι Πίνακας ΙΙ Πίνακας ΙΙΙ Πίνακας ΙV Πίνακας V
1η βολή εκπσεως 121 45 35 35 30
2η βολή εκπσεως 130 55 45 40
............................................................ (Υπογραφή Βαθµολογουµένου)
3η βολή βολή εκπσεως επιδόσεως 137 60 50 50 35 Σύνολο 332
Υπογραφή βαθµολογητή
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ.............................. ΘΕΩΡΗΣΗ ΑΞΚΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ................. (ΥΠΟΓΡΑΦΗ)
Εικ. 65. Πίνακας Βαθµολογίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ' ΕΙ∆ΙΚΗ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΥΣΗ
- 110 -
ΤΜΗΜΑ 1. ΒΟΛΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΩΣ 120.
Σειρές Βολών Ταξινοµήσεως α. Γενικά. Πιο κάτω δίνονται τρεις εγκεκριµένες σειρές βολών ταξινοµήσεως οι οποίες περιλαµβάνουν Πίνακες Βολών, οι οποίοι µπορούν να εφαρµόζονται όπως έχουν ή σε συνδυασµό, ανάλογα µε τις υπάρχουσες ευκολίες, τις δυνατότητες και το επιθυµητό αποτέλεσµα. Οι βολές αυτές είναι δυνατόν να εκτελεστούν µε το πυροβόλο από το όχηµα ή από το έδαφος. β. Αρχές. Οι αρχές οι οποίες τονίζονται ιδιαίτερα κατά τις βολές ταξινοµήσεως είναι οι παρακάτω: (1) Ταχεία και ακριβής βολή πρώτου βλήµατος. (2) Ταχεία και ακριβής βολή των επόµενων βληµάτων (3) Ταχύς προσδιορισµός της φαινοµένης ταχύτητας, των µονάδων αποκλίσεως και της αποστάσεως. (4) Ταχεία προσβολή διαδοχικών στόχων (5) Ταχύς και ακριβής κανονισµός βολής. (6) Χρησιµοποίηση του τυφεκίου επισηµάνσεως για τον προσδιορισµό της αποστάσεως και των µονάδων αποκλίσεως. γ. Εκτέλεση Βολής. Για τα µέτρα ασφαλείας, τη διαδικασία στο πεδίο βολής και τις οδηγίες βολής, βλέπε παραγράφους 101-108. 121.
Πίνακες Βολών Ταξινοµήσεως (Πίνακες Ι - VΙ)
Πίνακας Ι. Πεδίο βολής 38 γιάρδων, βολή υποδιαµετρήµατος, σταθερός στόχος.
α/α 1 2 3 4 5 6
α.
Μεταφορά κατά διεύθυνση Βραδεία Βραδεία Βραδεία Ταχεία Ταχεία Ταχεία
Αριθµός φυσιγγίων
Χρόνος σε δευτερόλεπτα
Μέγιστη βαθµολογία
5 5 5 5 5 5 30
60 60 60 40 40 40
25 25 25 25 25 25 150
Πίνακας Ι (1) Οδηγίες Εκτελέσεως Βολών Πίνακα Ι (α) ∆ιάταξη και είδος στόχων (εικόνα 66) (β) Χρησιµοποιείται ο στόχος τυφεκίου τύπου "Γ", αποστάσεως 30 γιαρδών. Βεβαιώνεται ότι αυτός έχει επικολληθεί ή καρφωθεί σε στόχο ανδρείκελου στη θέση του πρηνηδόν τύπου Ι. (γ) Χρησιµοποιούνται φυσίγγια 0,30''.
- 111 -
ΟΙ ΠΑΣΣΑΛΟΙ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ∆ΗΠΟΤΕ ΤΥΠΟ ΞΥΛΟΥ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ∆ΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ. ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΚΑΘΕ ΠΑΣΣΑΛΟΥ ΣΤΕΡΕΩΝΕΤΑΙ (ή καρφώνεται) ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΑΝ∆ΡΕΙΚΕΛΟΥ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΡΗΝΗ∆ΟΝ, ΤΥΠΟΥ Ι ΚΑΙ ΠΑΝΩ Σ' ΑΥΤΟΝ ΚΟΛΛΑΤΑΙ ΣΤΟΧΟΣ "Γ" ΤΥΦΕΚΙΟΥ.
Εικ. 66. ∆ιάταξη στόχου για τη βολή υποδιαµετρήµατος, αποστάσεως 30 γιαρδών, σταθερού στόχου. (δ) Μηδενίζεται (ρυθµίζεται) το πυροβόλο στην απόσταση των 30 γιαρδών µε τη χρήση γραµµής αποστάσεως 600 γιαρδών (549µ.). (ε) Ο Αξκός βολής δίνει τα παρακάτω παραγγέλµατα βολής: "ΣΚΟΠΕΥΣΑΤΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ Νο 5" (όλα τα πυροβόλα σκοπεύουν επί του στόχου Νο5). " ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΥΡΟΣ" "ΥΠΟ∆ΙΑΜΕΤΡΗΜΑ" "ΕΜΠΡΟΣ" "ΣΤΟΧΟΙ Νο 1 µέχρι Νο 5, ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ" "600" "ΠΥΡ" (στ) Βάλλεται ένα φυσίγγιο σε κάθε στόχο κατά σειρά. (2) Τρόπος Ενέργειας Αξιωµατικού Βολής (α) Κατά τις βολές εκπαιδεύσεως, ο Αξκός βολής, αµέσως µόλις περάσει ο διατιθέµενος χρόνος βολής, φωνάζει "ΠΕΡΑΣ ΧΡΟΝΟΥ", χωρίς όµως να δίνει στη συνέχεια "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ", µέχρις ότου όλοι οι σκοπευτές τελειώσουν την βολή τους. (Μετά την εκτέλεση των δύο πρώτων βολών εκπαιδεύσεως αυτού του πίνακα, οι σκοπευτές οι οποίοι συναντούν δυσχέρειες στο να επιτύχουν πέντε καλώς σκοπευµένες βολές, στο χρόνο που τους διατίθεται, υφιστανται συµπληρωµατική εκπαίδευση στην εκτέλεση των βολών αυτού του πίνακα χωρίς τη χρήση όµως πραγµατικών πυροµαχικών και, πάντως, πριν από τις βολές επιδόσεως). (β) Κατά τη διάρκεια των βολών επιδόσεως, ο Αξιωµατικός βολής παραγγέλλει: "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ" στο τέλος του προκαθοριζοµένου χρόνου. Φυσίγγια, τα οποία βάλλονται µετά από αυτό το παράγγελµα, δεν βαθµολογούνται.
- 112 (γ) Οι βολές επί του στόχου "Γ" της αποστάσεως των 30 υαρδών, βαθµολογούνται όπως φαίνεται στο στόχο. Βολές εκτός του πλαισίου δεν βαθµολογούνται. β. Πίνακας ΙΙ (1) Οδηγίες Εκτελέσεως Βολών Πίνακα ΙΙ Χρησιµοποιούνται στόχοι, οι οποίοι φαίνονται στις εικόνες 67 και 68.
Εικ. 67. Κινητός στόχος, βολή υποδιαµετρήµατος, αποστάσεως 30 γιαρδών.
Εικ. 68. Κινητός στόχος, βολή υποδιαµετρήµατος, αποστάσεως 30 γιαρδών (τροποποιηµένος). (α) που φαίνεται στην εικόνα 69.
Χρησιµοποιείται όργανο (συσκευή) βαθµολογίας
- 113 -
Εικ. 69. 'Οργανο βαθµολογίας για την απόσταση των 30 γιαρδών, κινούµενος στόχος. (β) Χρησιµοποιούνται πυροµαχικά 0,30''. (γ) Τοποθετείται το πυροβόλο απέναντι από το κέντρο διαδροµής του στόχου έτσι ώστε η διόπτρα να απέχει 30 γιάρδες από το στόχο. (δ) Μηδενίζεται (ρυθµίζεται) το πυροβόλο σε απόσταση 30 γιαρδών, µε τη χρήση της γραµµής αποστάσεως 600 γιαρδών (549µ.). (ε) Ο σκοπευτής βάλλει τρία φυσίγγια σε κάθε άρµα µε την ακόλουθη σειρά: πάνω άρµα, µεσαίο άρµα, κάτω άρµα, καθώς ο στόχος κινείται από αριστερά προς τα δεξιά ή και αντιθέτως. Το πάνω άρµα σκοπεύεται µε µηδέν απόκλιση, το µεσαίο µε µία και το κάτω µε δύο µονάδες αποκλίσεως. Ο πρώτος σκοπευτής βάλλει στην αριστερή κάθετη στήλη (σειρά) τριών αρµάτων και ο δεύτερος βάλλει στη δεξιά κάθετη στήλη (σειρά) των τριών αρµάτων. Πίνακας ΙΙ. Πεδίο 30 γιαρδών. Βολή υποδιαµετρήµατος. Κινητός στόχος (οριζόντια παρακολούθηση). Αριθµός φυσιγγίων
Ταχύτητα σε µέτρα ανά δευτερόλεπτο
Χρόνος εκθέσεως του στόχου
Μεταφορά κατά διεύθυνση
Μονάδες αποκλίσεως
Μέγιστη βαθµολογία
Στόχος
3 3 3 3 3 3 18
2µ. 2µ. 2µ. 3µ. 3µ. 3µ.
60’’ 60’’ 60’’ 40’’ 40’’ 40’’
Βραδεία Βραδεία Βραδεία Ταχεία Ταχεία Ταχεία
0 1 2 0 1 2
15 15 15 15 15 15 90
Πάνω Μεσαίος Κάτω Πάνω Μεσαίος Κάτω
(στ) Για κάθε επιτυχηµένη βολίδα στην αντίστοιχη επιφάνεια του στόχου (άρµα) δίνονται 5 βαθµοί. Οι παραπάνω από 3 επιτυχηµένες
- 114 βολίδες σε κάθε στόχο (άρµα) δεν λαµβάνονται υπόψη, όταν η βαθµολογία διεξάγεται µε τη χρήση του οργάνου βαθµολογίας. Σηµείωση. Το όργανο βαθµολογίας κατασκευάζεται από πλαστική ή άλλη διάφανη ύλη και σε αυτό σχεδιάζονται σηµεία ενδείξεως και η σιλουέτα του άρµατος µε σινική µελάνη. Τα σηµεία ενδείξεως χρησιµεύουν σαν οδηγός για να βοηθούν στην κατάλληλη τοποθέτηση του οργάνου για τη βαθµολογία. Το όργανο αυτό µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη βαθµολογία συγκεντρώσεων που βλήθηκαν µε µία ή δύο µονάδες αποκλίσεως. (2)
Τρόπος Ενεγείας Αξιωµατικού Βολής Ο υπεύθυνος Αξιωµατικός Βολής εκδίδει το ακόλουθο
παράγγελµα: "ΣΚΟΠΕΥΣΑΤΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΟΝΤΙΩΝ ΣΚΟΠΕΥΣΕΩΣ" (όλα τα πυροβόλα σκοπεύονται επί των ακοντίων σκοπεύσεως στο κέντρο της διαδροµής του στόχου). "ΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ" "ΥΠΟ∆ΙΑΜΕΤΡΗΜΑ" "ΑΡΙΣΤΕΡΑ (∆ΕΞΙΑ) ΕΜΠΡΟΣ" ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ (ΚΕΝΤΡΟΝ) (ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ)" "600" "ΑΝΩ ΑΡΜΑ,ΜΗ∆ΕΝ ΑΠΟΚΛΙΣΗ" "(ΜΕΣΑΙΟ ΑΡΜΑ, ΜΙΑ ΑΠΟΚΛΙΣΗ)" "(ΚΑΤΩ ΑΡΜΑ, ∆ΥΟ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ)" "ΠΥΡ" (3) Οι βολές του πίνακα αυτού εκτελούνται τουλάχιστον δύο φορές σαν βολές εκπαιδεύσεως. 'Οταν ολοκληρωθούν οι βολές αυτές, οι σκοπευτές οι οποίοι δεν πέτυχαν ικανοποιητικά αποτελέσµατα, παρακολουθούν συµπληρωµατική εκπαίδευση χωρίς τη χρήση πραγµατικών πυροµαχικών. Αυτοί εκτελούν τις βολές αυτές από την αρχή πριν τις βολές επιδόσεως. γ.
Πίνακας ΙΙΙ (1) Οδηγίες Εκτελέσεως Βολών Πίνακα ΙΙΙ (α) Χρησιµοποιούνται πυροµαχικά τροχιοδεικτικάεπισηµάνσεως 0,50'' για το τυφέκιο επισηµάνσεως και πυροµαχικά τροχιοδεικτικά 0,30'' για τη συσκευή υποδιαµετρήµατος. (β) Μηδενίζονται (ρυθµίζονται) το πυροβόλο-τυφέκιο επισηµάνσεως στην απόσταση των 700 γιαρδών (640µ.) σε στόχο πλαίσιο, διαστάσεων 2,30Χ2,30µ. (γ) Για τους δύο πρώτους στόχους είναι αναγκαίο ο σκοπευτής να προσαρµόσει τη διάρρηξη των τροχιοδεικτικών φυσιγγίων επισηµάνσεως στο στόχο, µε τη µέθοδο της παρατήρησης της διαρρήξεως. Η επιθυµητή πρόοδος είναι η επιτυχία του στόχου από το σκοπευτή µε το δεύτερο βλήµα. 'Οταν βληθεί µε επιτυχία ο στόχος, εκτελείται βολή στη συνέχεια µε το υποδιαµέτρηµα, µε τροχιοδεικτικό φυσίγγιο 0,30''. (δ) Στον τρίτο και τέταρτο στόχο εκτελείται βολή µόνο µε τη συσκευή του υποδιαµετρήµατος µε τη χρησιµοποίηση τροχιοδεικτικών πυροµαχικών των 0,30'' και τη µέθοδο της παρατηρήσεως του τροχιοδεικτικού στο στόχο.
- 115 Πίνακας ΙΙΙ. Στόχος πραγµατικής αποδόσεως για την εξάσκηση, αποκλειστικά, στον κανονισµό βολής, µε τις µεθόδους της διαρρήξεως του βλήµατος στο στόχο και του τροχιοδεικτικού στο στόχο (δεν βαθµολογούνται). Αριθµός φυσιγγίων Τροχ. επισηµάνσ. τροχ. 0.30’’ 0.50’’ Παρατήρηση της διαρρήξεως στο στόχο 3 1 3 1 Τροχιοδεικτικό 3 στο στόχο 3 8 6
Απόσταση (γιάρδες-µέτρα)
300-500 (274-457) 500-800 (457-732) 300-500 500-800
Στόχος
Στόχος 2,30Χ2,30 ανθεκτικότητας ικανής να προκαλέσει τη διάρρηξη του φυσιγγίου 0.50’’
(2)
Σκοπός του Πίνακα ΙΙΙ Ο σκοπός του παραπάνω πίνακα είναι από τη µια ο σκοπευτής να κατανοήσει τις µεθόδους του κανονισµού βολής, δηλαδή της παρατηρήσεως, της διαρήξεως στο στόχο και της παρατηρήσεως τροχιοδεικτικού στο στόχο, και από την άλλη να εξασκηθεί στην πρακτική εφαρµογή των παραπάνω µεθόδων, πριν την εκτέλεση των βολών του πίνακα ΙV. δ. Πίνακας IV (1) Γενικά (α) Με τον πίνακα αυτόν ελέγχεται η ικανότητα του σκοπευτή στον κανονισµό βολής, µε την µέθοδο παρατηρήσεως της διαρήξεως στο στόχο. (β) Τοποθετείται Αξκός ή Υπξκός βαθµολογίας σε κάθε θέση όπλου. (γ) Η βολή αυτή εκτελείται σε πεδίο βολής πραγµατικής αποστάσεως, του οποίου το έδαφος επιτρέπει την παρατήρηση της πτώσεως των βολίδων.
Πίνακας IV. Πραγµατική απόσταση, βολή υποδιαµετρήµατος, σταθερός στόχος.
- 116 Αριθµός φυσιγγίων ΤροχιοδειΤροχιοδεικτικά κτικά επιση0.30’’ µάνσεως 0.50’’
Απόσταση σε γιάρδες (µέτρα)
Στόχος
Μέγιστη βαθµολο γία
2
4
300 (274)
Στόχος 1: Ανδρείκελο πρηνηδόν
20
2
4
500 (457)
Στόχος «Ε»: Ανδρείκελο γονυπετώς
20
2
4
700 (640)
Πλαίσιο στόχου 2.30Χ2.30, ανθεκτικότητας ικανής να προκαλέσει τη διάρρηξη του τροχιοδεικτικού φυσιγγίου επισηµάνσεως 0.50’’, όπως π.χ. σκάφος άρµατος ή σκέπαστρο από κορµούς δένδρων.
20
6
12 60
(2)
Οδηγίες Εκτελέσεως Βολών Πίνακα IV (α) Χρησιµοποιούνται τροχιοδεικτικά πυροµαχικά επισηµάνσεως 0,50'' για το τυφέκιο επισηµάνσεως, και τροχιοδεικτικά 0,30'' για τη συσκευή υποδιαµετρήµατος. (β) Μηδενίζονται (ρυθµίζονται) το πυροβόλο και το τυφέκιο επισηµάνσεως στις 700 γιάρδες στο πλαίσιο στόχου διαστάσεων 2,30Χ2,30µ. Μετά το µηδενισµό (ρύθµιση) της συσκευής του υποδιαµετρήµατος, προσαρµόζεται η βολή του τυφεκίου επισηµάνσεως, έως ότου τα σηµεία προσκρούσεως συµπέσουν στην απόσταση των 700 γιαρδών (640µ.). (γ) Για τον κανονισµό της βολής σε κάθε στόχο επιτρέπεται η χρησιµοποίηση δύο φυσιγγίων 0,50''. Εάν η µέθοδος της παρατηρήσεως της διαρρήξεως του στόχου εφαρµοσθεί κατάλληλα, πρέπει το δεύτερο φυσίγγιο να πετύχει το στόχο. Εάν το δεύτερο βλήµα δεν πετύχει το στόχο, αφαιρούνται 5 βαθµοί από τη βαθµολογία του σκοπευτή (στο στόχο). (δ) Ο σκοπευτής παίρνει 5 βαθµούς για κάθε επιτυχία, µετά τη βολή των φυσιγγίων για τον κανονισµό. Η µέγιστη βαθµολογία είναι 4 επιτυχίες για κάθε στόχο. ε. Πίνακας V (1) Οδηγίες Εκτελέσεως Βολών Πίνακα V (α) 'Οταν είναι δυνατόν, χρησιµοποιείται σαν στόχος ένα άρµα. (β) Χρησιµοποιούνται τροχιοδεικτικά πυροµαχικά επισηµάνσεως 0,50'' για το τυφέκιο επισηµάνσεως και τροχιοδεικτικά 0,30'' για τη συσκευή υποδιαµετρήµατος. (γ) Μηδενίζονται (ρυθµίζονται) το πυροβόλο και το τυφέκιο επισηµάνσεως σε απόσταση 700 γιαρδών. (δ) Εκτελείται βολή στο πεδίο βολής πραγµατικής αποστάσεως, εναντίον κινητού στόχου. (ε) Τοποθετείται το κέντρο διαδροµής του στόχου 450 έως και 700 γιάρδες µπροστά από τη γραµµή βολής.
- 117 (στ)
Ο ρυµουλκούµενος στόχος χρησιµοποιείται σαν
(ζ)
Το µήκος διαδροµής του στόχου είναι 300 γιάρδες
οµοίωµα του άρµατος. περίπου. Πίνακας V. Πραγµατική απόσταση, βολή υποδιαµετρήµµατος, κινητός στόχος. Αριθµός φυσιγγίων ΤροχιοδειΤροχιοδεικτικά επικτικά 0.30’’ σηµάνσεως 0.50’’
Ταχύτητα σε µαω
Μονάδες αποκλίσεως
Μέγιστη βαθµολογία
Παρατηρήσεις
2
3
10 µαω
2
15
Από τα αριστερά προς τα δεξιά
2
3
15 µαω
3
15
Από τα δεξιά προς τα αριστερά
2
3
10 µαω
12
15
Από τα αριστερά προς τα δεξιά
2
3
15 µαω
3
15
Από τα δεξιά προς τα αριστερά
8
12
(2)
60
Βαθµολογία (α) Τοποθετείται ένας Αξκός ή Υπξκός βαθµολογίας
σε κάθε θέση όπλου. (β) Βαθµολογείται µε 5 βαθµούς κάθε επιτυχής βολή υποδιαµετρήµατος. Χρησιµοποιούνται πυροµαχικά τυφεκίου επισηµάνσεως µόνο για τον κανονισµό βολής και τα οποία δεν βαθµολογούνται. Επίσης δεν βαθµολογούνται περισσότερες από τρείς επιτυχίες µε φυσίγγια υποδιαµετρήµατος, για κάθε διαδροµή του στόχου (άρµατος) µπροστά από το σκοπευτή. στ. Πίνακας VΙ (1) Οδηγίες Εκτελέσεως Βολών Πίνακα VI (α) Μηδενίζονται (ρυθµίζονται) το πυροβόλο και το τυφέκιο επισηµάνσεως στην απόσταση των 1200 γιαρδών (1097µ.). (β) Ο αξκός βαθµολογίας κάθε όπλου σηµειώνει τη βαθµολογία, µε παρατήρηση της διαρρήξεως των βληµάτων, από τη γραµµή βολής. (γ) Βάλλεται ένα βλήµα στις 800 υάρδες (732µ.), δύο στις 1200 γιάρδες, τρία για εξάσκηση και έξι για επίδοση. (2) Βαθµολογία (α) Ο σκοπευτής χρησιµοποιεί το τυφέκιο επισηµάνσεως για τον κανονισµό βολής. Σταµατάει τη βολή αµέσως µόλις επιτύχει µε το βλήµα του πυροβόλου των 106 χιλ. βολή στο στόχο, σε κάθε απόσταση. (β) Ο σκοπευτή παίρνει 10 βαθµούς για επιτυχή βολή του πρώτου βλήµατος των 106 χιλ. για κάθε στόχο, και 5 βαθµούς για κάθε επόµενο βλήµα. Τα φυσίγγια του τυφεκίου επισηµάνσεως δεν βαθµολογούνται. Πίνακας VΙ. Πραγµατική απόσταση, πραγµατικά βλήµατα Αριθµός φυσιγγίων
- 118 Τροχιοδεικτικά επισηµάνσεως 0.50’’
Πραγµατικά βλήµατα
Απόσταση σε γυάρδες (µέτρα)
Στόχος
Μέγιστη βαθµολογία
2
3*1
800 (732)
20
2
3*2
1200 (1097)
__ 4
___ 6*3
Πλαίσιο στόχου 2.30Χ2.30, ανθεκτικότητας ικανής να προκαλέσει τη διάρρηξη του τροχιοδεικτικού φυσιγγίου επισηµάνσεως 0.50’’ και την έκρηξη του βλήµατος 106χιλ., όπως π.χ. σκάφος άρµατος ή σκέπαστρο από κορµούς δένδρων ή περίµετρος στόχου σε αντέρισµα.
20
__ 40
* : ∆οκιµαστική βολή 122.
Σειρά Α'. α. Γενικά. Οι βολές εκπαιδεύσεως περιλαµβάνουν εκτέλεση των βολών των πινάκων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV και V δύο φορές, και εκτέλεση των βολών του πίνακα VI (τρία µόνο πραγµατικά βλήµατα) µία φορά. Οι βολές επιδόσεως περιλαµβάνουν εκτέλεση των βολών των πινάκων Ι, ΙΙ, IV, V και VΙ µία φορά, κάτω από συνθήκες επιδόσεως (έξι πραγµατικά βλήµατα διατίθενται για βολή επιδόσεως). β. Παροχές Πεδίου Βολής. Αναγκαίες παροχές πεδίου βολής για την εκτέλεση των βολών της σειράς Α' περιλαµβάνουν πεδίο βολής υποδιαµετρήµατος 30 γιαρδών, πεδίο βολής υποδιαµετρήµατος για κινητούς στόχους και πεδίο βολής που επιτρέπει τη χρήση πραγµατικών πυροµαχικών. γ. Υλικό για Κάθε όπλο. Απαιτούνται: 1 συνδυασµένη κλείδα Μ8 1 κλειδί ρυθµίσεως τυφεκίου επισηµάνσεως. 1 ρυθµιζόµενη κλείδα για κάθε πυροβόλο (γαλλικό κλειδί) 1 όργανο (συσκευή) βαθµολογίας (Πίνακας ΙΙ) για τον Αξκό βαθµολογίας. Υλικά ρυθµίσεως και απαιτούµενοι στόχοι. δ. Συνθήκες Εκτελέσεως. Βλέπε παραγράφους 116-119. Για την οργάνωση της βολής πρέπει να λαµβάνονται υπόψη τα σχετικά κεφάλαια του ΕΕ 721 και ΤΕ 170-201. ε. Βαθµολογία Βολών Ταξινοµήσεως, Σειρά Α'. Η ταξινόµηση είναι: Επίλεκτος (άριστος) (σκοπευτής) 330-400 1ης τάξεως " 295-329 2ας τάξεως " 238-294 Απαράδεκτος " 237 και κάτω 123. Σειρά Β' α. Γενικά. Οι βολές εκπαιδεύσεως περιλαµβάνουν την εκτέλεση των βολών των πινάκων Ι, ΙΙ,ΙΙΙ, IV και V από δύο φορές. Οι βολές επιδόσεως περιλαµβάνουν την εκτέλεση των βολών των πινάκων Ι,ΙΙ,IV και V µία φορά κάτω από συνθήκες επιδόσεως. β. Παροχές Πεδίου Βολής. Οι αναγκαίες παροχές πεδίου βολής για την εκτέλεση των βολών της σειράς Β' περιλαµβάνουν πεδίο βολής υποδιαµετρήµατος 30 γιαρδών και πεδίο βολής µέσης αποστάσεως. Η σειρά αυτή
- 119 των βολών προορίζεται για τις Μονάδες εκείνες των οποίων οι παροχές πεδίου βολής δεν επαρκούν για τη βολή πραγµατικών βληµάτων. γ. Υλικό. 'Οπως στη σειρά Α'. δ. Συνθήκες Εκτελέσεως. 'Οπως στη σειρά Α'. ε. Βαθµολογία Βολών Ταξινοµήσεως, Σειρά Β'. Η ταξινόµηση είναι: Επίλεκτος(άριστος) (σκοπευτής) 306-360 1ης τάξεως " 260-305 2ας τάξεως " 216-259 Απαράδεκτος " 215 και κάτω. 124.
Σειρά Γ'. α. Γενικά. Οι βολές εκπαιδεύσεως περιλαµβάνουν την εκτέλεση των βολών των πινάκων Ι και ΙΙ, από δύο φορές. Οι βολές επιδόσεως περιλαµβάνουν την εκτέλεση των βολών των πινάκων Ι και ΙΙ µία φορά, κάτω από συνθήκες επιδόσεως. β. Παροχές Πεδίου Βολής. Για την εκτέλεση βολών της σειράς Γ΄ είναι αναγκαίο µόνο ένα πεδίο βολής υποδιαµετρήµατος 30 γιαρδών. Η σειρά αυτή των βολών προορίζεται για τις Μονάδες εκείνες των οποίων οι παροχές πεδίου βολής δεν επιτρέπουν την εκτέλεση βολών µε υποδιαµέτρηµα στις µεσαίες αποστάσεις και µε πραγµατικά βλήµατα. γ. Υλικό. 'Οπως στη σειρά Α'. δ. Συνθήκες Εκτελέσεως. 'Οπως στη σειρά Α'. ε. Βαθµολογία Βολών Ταξινόµησης, Σειρά Γ'. Η ταξινόµηση είναι: Επίλεκτος(άριστος) (σκοπευτής) 195-240 1ης τάξεως " 173-194 2ας τάξεως " 135-172 Απαράδεκτος " 134 και κάτω
ΤΜΗΜΑ 2. ΒΟΛΕΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΕΩΣ 125.
Γενικά Η προκαταρκτική εκπαίδευση πριν από τις βολές εξοικειώσεως συνίσταται στην εκπαίδευση τουλάχιστον 4 περιόδων. Αυτή περιλαµβάνει τις δυνατότητες και τους περιορισµούς του πυροβόλου-τυφεκίου επισηµάνσεως, και των πυροµαχικών, τη συντήρηση, τη λειτουργία (τεχνική εκπαίδευση και ασκήσεις στοιχείου) και διοίκηση βολής. 126.
Πίνακες Βολών Εξοικειώσεως (VΙΙ και VIII) Πίνακας VII. Πραγµατική απόσταση, βολή σταθερός στόχος, βολή εξοικειώσεως. Αριθµός φυσιγγίων Τροχιοδεικτικά Τροχιοδεικτικ επισηµάνσεως ά 0.30’’ 0.50’’ 5 2
Απόσταση σε γυάρδες (µέτρα) 300 (274)
υποδιαµετρήµατος,
Στόχος Στόχος «Ι»: Ανδρείκελο σε στάση πρηνηδόν
- 120 2
5
500 (457)
Στόχος «Ε»: γονυπετώς
2
5
700 (640)
Πλαίσιο στόχου 2.30Χ2.30, ανθεκτικότητας ικανής να προκαλέσει τη διάρρηξη του τροχιοδεικτικού φυσιγγίου επισηµάνσεως 0.50’’, όπως π.χ. σκάφος άρµατος ή σκέπαστρο από κορµούς δένδρων.
α. για το τυφέκιο υποδιαµετρήµατος.
Ανδρείκελο
σε
στάση
Πίνακας VII (1) Οδηγίες Εκτελέσεως Βολών Πίνακα VII. Χρησιµοποιούνται τροχιοδεικτικά επισηµάνσεως 0,50'' επισηµάνσεως και τροχιοδεικτικά 0,30'' για τη συσκευή (2)
Μηδενισµός (Ρύθµιση) και Εκτέλεση Βολής. (α) Μηδενίζονται (ρυθµίζονται) το πυροβόλο και το τυφέκιο επισηµάνσεως στην απόσταση των 700 γιαρδών. (β) Εκτελείται βολή σε πεδίο βολής, το οποίο επιτρέπει παρατήρηση των τροχιοδεικτικών πυροµαχικών. Εκτελείται κανονισµός βολής µε παρατήρηση των τροχιοδεικτικών και των σηµειων προσκρούσεως. β. Πίνακας VIII (1) Οδηγίες Εκτελέσεως Βολών Πίνακα VIII. Ρυθµίζεται το πυροβόλο 106 χιλ. και το τυφέκιο επισηµάνσεως στην απόσταση των 1100 γιαρδών (1006µ.). (2) Οργάνωση Πεδίου Βολής. Βλέπε εικ. 64. Πίνακας VΙΙΙ. Πραγµατική απόσταση, βολή µε πραγµατικά βλήµατα, βολή εξοικειώσεως. Αριθµός φυσιγγίων Τροχιοδεικτικά Πραγµατικά επισηµάνσεως βλήµατα 0.50’’
2
2
Απόσταση
Στόχος
800 µ. (730 µ.)
Στόχος 2.30Χ2.30, ανθεκτικότητας ικανής να προκαλέσει τη διάρρηξη του τροχιοδεικτικού φυσιγγίου επισηµάνσεως 0.50’’ και την έκρηξη του βλήµατος 106χιλ., όπως π.χ. σκάφος άρµατος ή σκέπαστρο από κορµούς δένδρων ή περίµετρος στόχου σε αντέρεισµα.
ΤΜΗΜΑ 3. ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΒΟΛΗ 127.
Γενικά Το τµήµα αυτό προορίζεται για την εξοικείωση στην εκτέλεση βολής κατά τις ώρες που δεν υπάρχει επαρκής φωτισµός. Η εκπαίδευση στη νυκτερινή βολή περιλαµβάνει προκαταρκτική εκπαίδευση, στην τεχνική της νυκτερινής βολής σύµφωνα µε τον πίνακα Ι. Η µέθοδος φωτισµού του πεδίου βολής εξαρτάται από τα διατιθέµενα µέσα. Για τις µεθόδους τεχνητού φωτισµού βλέπε το αντίστοιχο εγχειρίδιο.
- 121 α. Παροχές Πεδίου Βολής. Για την εκτέλεση των βολών της σειράς αυτής, απαιτείται µόνο ένα πεδίο βολής υποδιαµετρήµατος, µέσης αποστάσεως. β. Υλικά. Απαιτούνται: (1) 'Οπως στη σειρά Α'. (2) Φωτιστικά για κάθε όπλο. (3) 'Οργανα τεχνητού φωτισµού. (4) Φωτιστικές λυχνίες µε ασφάλεια προσωπικού. γ. Συνθήκες Εκτελέσεως. Βλέπε παραγράφους 116-119. 128.
Πίνακας ΙΧ α. Οδηγίες Εκτελέσεως Βολών Πίνακα ΙΧ. Χρησιµοποιούνται τροχιοδεικτικά πυροµαχικά επισηµάνσεως 0,50'' για το τυφέκιο επισηµάνσεως και τροχιοδεικτικά 0,30'' για τη συσκευή υποδιαµετρήµατος. Πίνακας ΙΧ. Νυκτερινή Βολή, πραγµατική υποδιαµετρήµατος, σταθερός στόχος, βολή εξοικειώσεως. Αριθµός φυσιγγίων Τροχιοδεικτικά Τροχιοδεικτι επισηµάνσεως κά 0.30’’ 0.50’’ 2 4
απόσταση,
βολή
Απόσταση σε γυάρδες (µέτρα) 300 (274)
Στόχος «Ι»: Ανδρείκελο σε στάση πρηνηδόν
Στόχος
4
2
500 (457)
Στόχος «Ε»: Ανδρείκελο σε στάση γονυπετώς
4
2
700 (640)
___ 12
___ 6
Πλαίσιο στόχου 2.30Χ2.30, ανθεκτικότητας ικανής να προκαλέσει τη διάρρηξη του τροχιοδεικτικού φυσιγγίου επισηµάνσεως 0.50’’, όπως π.χ. σκάφος άρµατος ή σκέπαστρο από κορµούς δένδρων.
β.
Μηδενισµός και Εκτέλεση Βολής. Για το σκοπό αυτό: (1) Μηδενίζονται (ρυθµίζονται) το πυροβόλο και το τυφέκιο επισηµάνσεως κατά τη διάρκεια της ηµέρας στην απόσταση των 700 γιαρδών. (2) Εκτελείται βολή σε πεδίο βολής το οποίο επιτρέπει την παρατήρηση των τροχιοδεικτικών πυροµαχικών. Εκτελείται κανονισµός βολής µε την παρατήρηση των τροχιοδεικτικών και των σηµείων προσκρούσεως.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η' Ο∆ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΕΣ 129.
Σκοπός Το Κεφάλαιο αυτό παρέχει οδηγίες για τους εκπαιδευτές, οι οποίες αφορούν την οργάνωση, προετοιµασία και παρουσίαση της εκπαιδεύσεως στα ΠΑΟ 106χιλ. 130.
Μέθοδοι Εκπαιδεύσεως
- 122 Οι κύριες µέθοδοι εκπαιδεύσεως που αναφέρονται στο Εγχειρίδιο ΕΕ 170-1, εφαρµόζονται και στην εκπαίδευση των ΠΑΟ 106 χιλ. Η ειδική φύση των περιλαµβανοµένων αντικειµένων, καθιστά την επίδειξη και την πρακτική εξάσκηση ως τις πλέον αποτελεσµατικές µεθόδους εκπαιδεύσεως. 131.
Προγράµµατα Αντικειµένων Εκπαιδεύσεως Τα αντικείµενα και οι περίοδοι εκπαιδεύσεως κατά ειδικότητα και Μονάδα καθορίζονται από τις ΓΟΕ/ΓΕΣ και τις οδηγίες Εκπαιδεύσεως της ∆νσεως Πεζικού του ΓΕΣ, καλύπτουν, δε, τόσο την ειδική εκπαίδευση όσο και αυτή στις Μονάδες εκστρατείας. 132.
Εκπαιδευτικά Βοηθήµατα Τα εκπαιδευτικά βοηθήµατα χρησιµεύουν για την επεξήγηση αντικειµένων (λειτουργία, λήψη σκοπευτικής γραµµής,σκόπευση,πυροµαχικά και πυροσωλήνες) των οποίων η κατανόηση είναι δύσκολη µόνο µε τη χρησιµοποίηση του υλικού. Τέτοια εκπαιδευτικά βοηθήµατα για το ΠΑΟ 106 χιλ. είναι τα παρακάτω: α. Πίνακες Ονοµατολογίας. Βλέπε εικόνες 70α και 70β. β. ∆ιαγράµµατα (Ντροπς).Χρησιµοποιούνται: (1) Εισαγωγή στο ΠΑΟ 106 χιλ. (2) Φάσεις λειτουργίας πυροβόλου και τυφεκίου επισηµάνσεως (εικ. 71) και µεγάλα σχεδιαγράµµατα, τα οποία µπορούν να σχεδιαστούν από τις εικόνες 34-36. (3) Εµπλοκές και άµεση ενέργεια πυροβόλου και τυφεκίου επισηµάνσεως (εικ. 72). (4) Πλήρης τοµή πυροβόλου. (5) Περιοχή εκτονώσεως αερίων (εικ. 63) (6) Σχεδιαγράµµατα επισηµάνσεως (εικ. 51). (7) Πυροµαχικά και Πυροσωλήνες. γ. Οµοιώµατα. Χρησιµοποιούνται : (1) Αδρανή πυροµαχικά. (2) Τοµές πυροµαχικών. δ. Κινηµατογραφικές Ταινίες. Χρησιµοποιούνται : (1) Εισαγωγή στο ΠΑΟ 106 χιλ. (2) Οι σταδιακές γραµµές της διόπτρας. (3) Παραλληλισµός (ρύθµιση) του συστήµατος του όπλου.
- 123 -
Εικ. 70α. Πίνακας ονοµατολογίας (πυροβόλου). 133.
Τεχνική Εκπαίδευση Οι υπηρέτες του πυροβόλου εκπαιδεύονται σε: α. Λύση και αρµολόγηση του πυροβόλου. β. Λειτουργία του πυροβόλου. γ. Προσδιορισµό των συνηθισµένων εµπλοκών και την άµεση θε-
ραπεία τους. δ. Αναγνώριση των διαφόρων ειδών πυροµαχικών από το χρωµατισµό τους και τις λωρίδες αναγνωρίσεως, καθώς επίσης και των δυνατοτήτων τους, τη συντήρησή τους και την προπαρασκευή τους για βολή. ε. Συντήρηση και κάθαρση του πυροβόλου. στ. Την καταστροφή του πυροβόλου, όταν αυτό διαταχθεί.
- 124 -
Εικ. 70β. Πίνακας ονοµατολογίας (τυφεκίου επισηµάνσεως). 134.
Τεχνική Βολής Οι υπηρέτες του πυροβόλου εκπαιδεύονται σε: α. Εκτίµηση αποστάσεως και µονάδων αποκλίσεως γρήγορα και
µε ακρίβεια. β. γ. δ. ε. 135.
Προσδιορισµό αποστάσεως και µονάδων αποκλίσεως. Προσβολή στόχων. Έλεγχο βολής. Προετοιµασία και χρήση σχεδιαγραµµάτων επισηµάνσεως.
Ειδική Εκπαίδευση Σκοπευτή ΟΙ υπηρέτες εκπαιδεύονται σε: α. Εναλλαγή καθηκόντων µεταξύ τους. β. Ρύθµιση (παραλληλισµό) του συστήµατος των όπλων. γ. Κατάλληλη γέµιση του πυροβόλου. δ. Τάξη για πυροβόληση. ε. Τήρηση των µέτρων ασφαλείας. στ. Εκτέλεση βολών µε πραγµατικά πυροµαχικά. ζ. Ταξινόµησή τους, σε σκοπευτές δευτέρας τάξεως και πάνω.
- 125 -
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΟ 106 χιλ. ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΡΟΥ Αποσφήνωση 'Οπλιση Εξαγωγή ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΡΟΥ Ενέργεια του εξολκέα Σφήνωση Ενέργειες πυροδοτικού µηχανισµού (όπλιση) ΠΥΡΟ∆ΟΤΗΣΗ Ενέργεια του πυροδοτικού µηχανισµού (πυροδότηση) Ενέργεια αερίων. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΥΦΕΚΙΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΩΣ 0,50'' ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΥΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΚΙΝΗΣΗΣ Ενέργεια των αερίων. Αποσφήνωση Απόκρυψη επικρουστήρα Εξαγωγή Οπλιση Απόρριψη (κενού κάλυκα) Τέλος της προς τα πίσω κινήσεως Τροφοδοσία ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ Ενέργεια των επανατατικών ελατηρίων και των στελεχών τους. ΣΦΗΝΩΣΗ Τέλος της προς τα εµπρός κινήσεως.
Εικ. 71. Φάση λειτουργίας.
- 126 -
ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ 106 χιλ. Αδυναµία πυροδοτήσεως. Αδυναµία οπλίσεως. Αδυναµία εξαγωγής κάλυκα. Αδυναµία σφηνώσεως ή αποσφηνώσεως (πυγαίου-κλείστρου) Αδυναµία τροφοδοσίας. ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1η φάση Αναµονή 1' λεπτού 2η φάση Επανόπλιση-επανασκόπευση-δοκιµή για πυροδότηση από την αρχή- Επανάληψη αδυναµίας πυροδοτήσεως. 3η φάση Αναµονή 1' λεπτού 4η φάση Εξέταση πυροβόλου και φυσιγγίου. ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΤΥΦΕΚΙΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΩΣ 0,50'' Αδυναµία πυροδοτήσεως " εξαγωγής κάλυκα " γέµισης. ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1η Φάση 'Ελξη του κλείστρου προς τα πίσω 2η Φάση Ελαφρό κτύπηµα του γεµιστήρα 3η Φάση Απελευθέρωση του κλείστρου 4η Φάση Επανασκόπευση 5η Φάση ∆οκιµή για πυροδότηση.
Εικ. 72. Εµπλοκές και άµεση ενέργεια.
- 127 -
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Α" ΣΤΟ ΕΕ 7-26 Ο∆ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΥΠΟ∆ΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΟΣ ΠΑΟ 106 ΧΙΛ. ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (Α/Ο 6920-810-2155) 1.
Γενικά α. Η συσκευή υποδιαµετρήµατος ΠΑΟ 106 χιλ. (Α/Ο 6920-8102155) προέρχεται από γερµανική βοήθεια. Αυτή χορηγήθηκε σε κάποιες Μονάδες του Πεζικού για συµπλήρωση των εκπαιδευτικών βοηθηµάτων τους. β. Η παραπάνω συσκευή χρησιµοποιείται στην εκπαίδευση για ασκήσεις γέµισης - απογέµισης του ΠΑΟ 106 χιλ. και για εκτέλεση εκπαιδευτικών βολών µε κοινά φυσίγγια, αποφεύγοντας έτσι τη χρησιµοποίηση των πραγµατικών βληµάτων. γ. Πριν τη χορήγηση του υποδιαµετρήµατος στις µονάδες εκτελέστηκε δοκιµαστική βολή στο ΚΕΒΟΠ, τα αποτελέσµατα της οποίας ήταν άριστα. 2.
∆ιαφορές Η συσκευή Υποδιαµετρήµατος ΠΑΟ 106 χιλ. Γερµανικής βοήθειας συγκρινόµενη µε αυτή που υπάρχει σήµερα στις Μονάδες, την 0,30΄΄Μ9, παρουσιάζει τις παρακάτω διαφορές: α. Η κάννη είναι σταθερά προσαρµοσµένη στη βάση του υποδιαµετρήµατος. β. Λόγω της σταθερότητας προσαρµογής της στη βάση της κάννης, δεν έχει τοµή βλήµατος, ούτε συγκρατητικό δακτύλιο, όπως η συσκευή 0,30΄΄Μ9 όπως φαίνεται στο παρόν εγχειρίδιο, σελίδα 39, εικόνα 40 γ. Τα φυσίγγια που ρίχνονται από την συσκευή είναι διαµετρήµατος 7,62 χιλ. δ. Το υποδιαµέτρηµα συνοδεύεται από τα παρακάτω ανταλλακτικά: (1) Από έναν επικρουστήρα υποδιαµετρήµατος, ο οποίος είναι κατασκευασµένος από διαφορετική ύλη, µικρότερης αντοχής από αυτή του όπλου. (2) Μια οπαία (δακτύλιο συγκρατήσεως του επικρουστήρα), η οποία δεν χρησιµοποιείται κατά την εκτέλεση βολής µε πραγµατικά βλήµατα ΠΑΟ 106 χιλ. (3) Ένα υπόδειγµα φυσιγγίου υποδιαµετρήµατος 7,62 χιλ, για διευκόλυνση των Μονάδων, για υποβολή αιτήσεων εφοδιασµού τους µε το παραπάνω πυροµαχικό. 3.
∆ιαδικασία Εκτελέσεως Βολής Για την εκτέλεση βολής υποδιαµετρήµατος µε την παραπάνω συσκευή απαιτούνται οι παρακάτω ενέργειες: α. Πριν τη βολή (1) Άνοιγµα του κλείστρυ του πυροβόλου. (2) Ξεβίδωµα του περικοχλίου της θήκης του επικρουστήρα.
- 128 (3) Εξαγωγή του ελατηρίου του επικρουστήρα. (4) Εξαγωγή του επικρουστήρα του πυροβόλου. (5) Τοποθέτηση του επικρουστήρα του υποδιαµετρήµατος στη θέση του εξαχθέντος επικρουστήρα του πυροβόλου. (6) Τοποθέτηση του ελατηρίου του επικρουστήρα. (7) Βίδωµα του περικοχλίου της θήκης του επικρουστήρα (8) Τοποθέτηση της «οπαίας», του υποδιαµετρήµατος στο µπροστινό µέρος της θήκης του επικρουστήρα ΠΡΟΣΟΧΗ: Η µη τοποθέτηση της «οπαίας», εγκυµονεί κινδύνους για σπάσιµο των εξαρτηµάτων του κλείστρου, λόγω των αερίων που παράγονται κατά την εκπυρσοκρότηση. β. Κατά τη διάρκεια της βολής Έλεγχος καλής λειτουργίας του όπλου γ. Μετά τη βολή (1) Επαναλαµβάνονται οι αντίστροφες ενέργειες της παραγράφου 3α, για αντικατάσταση του επικρουστήρα του υποδιαµετρήµατος µε αυτόν του πυροβόλου. Η «οπαία», δεν ξανατοποθετείται. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο επικρουστήρας του υποδιαµετρήµατος θεωρείται ακατάλληλος για βολή πραγµατικών βληµάτων ΠΑΟ 106 χιλ. (2) Εκτελείται η συνηθισµένη καθαριότητα και συντήρηση του όπλου.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Β» ΣΤΟ
- 129 -
ΕΕ 7-26 ΟΡΓΑΝΟ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΣ ΥΠΕΡΜΙΝΙΟΣΚΟΠΙΟ VARO ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑ 9823Ε ΤΜΗΜΑ 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.
Γενικά Το υπερµινιοσκόπιο, υπόδειγµα 9823 Ε (εικόνες 73 και 74) είναι φορητό, ηλεκτροοπτικό όργανο που λειτουργεί µε συσσωρευτές και χρησιµοποιείται για την παρατήρηση και σκόπευση µε το ΠΑΟ 106 χιλ. κατά τη διάρκεια της νύκτας. Ενισχύει το διαθέσιµο φως, όπως το φως της σελήνης, των άστρων και του ουρανού ώστε ο χειριστής να βλέπει καθαρά τα προς παρατήρηση ή σκόπευση αντικείµενα. ∆εδοµένου ότι το όργανο αυτό δεν εκπέµπει ορατό ή υπέρυθρο φως, µπορεί να χρησιµοποιείται χωρίς κίνδυνο ανίχνευσής του από τον εχθρό. Τα κυριότερα µέρη του είναι τα παρακάτω: α. Το συγκρότηµα του αντικειµενικού φακού. β. Ο ενισχυτής ειδώλου. γ. Το κύριο περίβληµα. δ. Ο προσοφθάλµιος φακός (Εικ. 75).
Εικ. 73. Υπερµινιοσκόπιο, Υπόδειγµα 9823 Ε.
- 130 -
Εικ. 74. Υπερµινιοσκόπιο, Υπόδειγµα 9823 Ε. 2.
Χαρακτηριστικά Στοιχεία Υπερµινιοσκοπίου, Υπόδειγµα 9823Ε. α. Συνήθεις εφαρµογές Πολυβόλα Μ2 και Μ85, ΠΑΟ 106 χιλ. Μ40 Α1, Πυροβόλο Μ139 στον τρίποδα. β. Προδιαγραφές. Υπόδειγµα 9823Ε, αντικεµενικός 155 χιλ. Οπτικά Μέρη Μεγέθυνση 5,7 Χ Πεδίο όρασης 6ο 30΄ Ανάλυση συστήµατος: 100% αντίθεση (κοντράστ) γραµµή στόχου ζεύγη ανά MILIRADIAN σε 3Χ10-3 FT-L 4,4 3,1 σε 3Χ10-5 FT -L Ρύθµιση βαθµονοµηµένου δίσκου 1/4 mil Αντικειµενικός F/No 1,2 Βάρος και διαστάσεις Μήκος ∆ιάµετρος Βάρος
46 εκ. 15 εκ. 3,95 Kg
Ηλεκτρική Ενέργεια Πηγή παροχής ρεύµατος ΜALORY RM 401(4 απαιτούµ) ή ισοδύναµη ∆ιάρκεια λειτουργίας σε 20ο C 40 ώρες Ενισχυτής ειδώλου όπως προδιαγραφές ΜΙL-Ι-55553 Περιβάλλον Θερµοκρασία λειτουργίας Θερµοκρασία αποθηκεύσεως Υγρασία (λειτουργίας) Βύθιση (βάθος νερού)
-54Ο C έως +52Ο C -54Ο C έως +68ο C 98% C σε +31ο C µέχρι 1 µέτρο
- 131 -
1. Συγκρότηµα αντικειµενικού 8. φακού 9. 2. Κοµβίο ρυθµίσεως καθ' ύψος 10. 3. Κύρια θήκη 11. 4. Ποτενσιόµεντρο ρυθµίσεως 12. φωτεινότητας βαθµονοµηµένου δίσκου. 13. 5. ∆ακτύλιος εστιάσεως ειδώλου 14. 6. ∆ακτύλιος εστιάσεως διοπτριών 7. Κοµβίο ρυθµίσεως κατά διεύθυνση
Εικ. 75.
Συνδετικός δακτύλιος ∆ιακόπτης ΟΝ/OFF Βάση προσαρµογής Κάλυµµα συσσωρευτών Συγκρότηµα προσοφθάλµιου Ενισχυτής ειδώλου 18 χιλ. Συγκρότηµα προσοφθαλµίου.
Εξαρτήµατα Υπερµινιοσκοπίου
3.
Συγκρότηµα Αντικειµενικού φακού Το συγκρότηµα αντικειµενικού φακού είναι σφραγισµένη µονάδα που περιλαµβάνει πέντε φακούς και δύο κάτοπτρα και προσαρµόζεται µπροστά από την κύρια θήκη του συγκροτήµατος. Στο συγκρότηµα αυτό περιλαµβάνεται και ένας βαθµονοµηµένος προβολέας. Τα κοµβία ελέγχου κατά διεύθυνση και καθ' ύψος για το βαθµονοµηµένο δίσκο βρίσκονται στο εξωτερικό συγκρότηµα του αντικειµενικού φακού. Ο προβολέας του βαθµονοµηµένου δίσκου υπερθέτει βαλλιστικό διάγραµµα (πατέντα) στο είδωλο της σκηνής που παρατηρείται. Το βαλιστικό διάγραµµα µετακινείται οπτικώς ώστε να µηδενίζεται το όργανο πάνω στο όπλο. 4.
Ενισχυτής ειδώλου ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ενισχυτής ειδώλου δεν πρέπει να εκτίθεται για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε φως εντονότερο από εκείνο της µέγιστης φωτεινότητας του προβαλλόµενου βαθµονοµηµένου δίσκου. Το συγκρότηµα του ενισχυτή ειδώλου είναι σφραγισµένη µονάδα και περιλαµβάνει τη λυχνία ειδώλου και την πηγή ρεύµατος η οποία απαιτείται για τη λειτουργία. Ο ενισχυτής ειδώλου βιδώνεται στο συγκρότηµα του προσοφθάλµιου φακού και σύρεται µέσα στην κύρια θήκη, εφόσον το συγκρότηµα του προσοφθάλµιου είναι τοποθετηµένο. 5.
Κύρια Θήκη
- 132 Η κύρια θήκη είναι σωληνωτή και πάνω σ' αυτή βρίσκονται στερεωµένα τα συγκροτήµατα του προσοφθάλµιου και του αντικειµενικού φακού. Τα χειριστήρια σκοπεύσεως και βαθµονοµηµένου δίσκου βρίσκονται στο συγκρότηµα της κύριας θήκης µέσα στην οποία υπάρχει και το συγκρότηµα του ενισχυτή ειδώλου. Όλοι οι βραχίονες προσαρµογής των όπλων, πάνω στα οποία µπορεί να προσαρµοστεί η διόπτρα, προσαρµόζονται στη θήκη αυτή. 6.
Συγκρότηµα Προσοφθάλµιου Το συγκρότηµα του προσοφθάλµιου είναι σφραγισµένη µονάδα η οποία περιλαµβάνει τέσσερις φακούς και είναι προσαρµοσµένη στο πίσω µέρος του ενισχυτή ειδώλου. Ελαστικός προφυλακτήρας µατιών βρίσκεται προσαρµοσµένος στο συγκρότηµα του προσοφθάλµιου, για την αποφυγή φωτισµού του προσώπου του χειριστή και για προστασία των µατιών από την οπισθοδρόµηση του όπλου κατά την πυροδότησή του. Ο προφυλακτήρας περιλαµβάνει δυο ελαστικά φύλλα, που κλείνουν όταν το µάτι του χειριστή αποµακρύνεται από το όργανο, αποφεύγοντας έτσι τη διάχυση του φωτός. Ο προσοφθάλµιος είναι ρυθµιζόµενος, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το όργανο να µπορεί να χρησιµοποιείται χωρίς γυαλιά. Ο προσοφθάλµιος και ο ενισχυτής ειδώλου είναι προσαρµοσµένοι στην κύρια θήκη µε το δακτύλιο εστιάσεως. 7.
Φίλτρο ∆ιόπτρας Το σκοτεινό γυάλινο φίλτρο που χορηγείται µε το σκοπευτικό όργανο εξυπηρετεί δυο λειτουργίες. Παρέχει προστασία στο συγκρότηµα των αντικειµενικών φακών όταν το όργανο βρίσκεται εκτός λειτουργίας και επιτρέπει σε αυτό να λειτουργεί σε συνθήκες ηµέρας. Το φίλτρο µειώνει την είσοδο φωτός στο όργανο σε επίπεδο ισχυρού σεληνόφωτος.
ΤΜΗΜΑ 2 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΙ - ΕΝΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 8.
Γενικά Η διαδικασία αυτή πρέπει να ακολουθείται κατά την παραλαβή του υλικού και να επαναλαµβάνεται περιοδικά για εξασφάλιση της κανονικής λειτουργίας του. Ελέγξτε το όργανο παρατηρήσεως για την πληρότητά του και τα εξαρτήµατα του, όπως στις εικόνες 73 και 74. 9.
Ηλεκτρικός Έλεγχος Αφαιρέστε το κάλυµµα των συσσωρευτών και τοποθετήστε τέσσερις συσσωρευτές όπως δείχνεται στις χαραγµένες εικόνες στη θήκη (εικ.76). Καλύψτε τον αντικειµενικό φακό µε προσαρµογή του φίλτρου της διόπτρας, σπρώξτε το διακόπτη προς τα πάνω και ακούστε το χαρακτηριστικό ήχο. Παρατηρήστε µε τον προσοφθάλµιο και στρέψτε το βαθµονοµηµένο δίσκο δεξιόστροφα µέχρι που να φανεί ο βαθµονοµηµένος δίσκος.
- 133 -
Εικ. 76.
Τοποθέτηση συσσωρευτών.
10.
Οπτικός Έλεγχος Η διαδικασία αυτή µπορεί να εκτελείται στο σκοτάδι ή στο φως της ηµέρας µε το φίλτρο της διόπτρας προσαρµοσµένο στον αντικειµενικό φακό. Κατ’αρχή πιέστε τον προφυλακτήρα µατιών και ρυθµίστε το δακτύλιο προσοφθαλµίου µέχρι που ο βαθµονοµηµένος δίσκος να εµφανίζεται καθαρά. Στη συνέχεια στρίψτε το δακτύλιο εστιάσεως µέχρι που ένα αποµακρυσµένο αντικείµενο (σε απόσταση 1 χιλιοµέτρου) ή ένα αστέρι να εµφανιστεί ακριβώς στην εστία. Στη συνέχεια στρίψτε το δακτύλιο εστιάσεως προς τα αριστερά για να εστιαστεί σε ένα κοντινό αντικείµενο. Για τη βοήθεια του καθορισµού της κανονικής λειτουργίας του Υπερµινιοσκόπιου, υπάρχει µια καρτέλα αναλύσεως (στόχος) (εικ. 77). Αφαιρέστε την κάρτα αυτή και τοποθετήστε την στον τοίχο ή σε άλλη επιφάνεια στην απόσταση των 25 µέτρων. Μειώστε το φως σε επίπεδο, κατά προσέγγιση, ισοδύναµο του σεληνόφωτος. Προσαρµόστε το Υπερµινιοσκόπιο στον τρίποδα ή άλλο κατάλληλο σταθερό αντικείµενο και εστιάστε το στον στόχο. Το υπερµινιοσκόπιο πρέπει να αναλύει και τις δυο οριζόντιες και κάθετες γραµµές (-4,1).
ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 25 ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ 9823Ε
Εικ. 77. Καρτέλα Αναλύσεως. 11.
Αποθήκευση
- 134 Σταµατήστε τη λειτουργία του οργάνου, στρίψτε το χειριστήριο του βαθµονοµηµένου δίσκου εντελώς αριστερά, αφαιρέστε τους συσσωρευτές και αποθηκεύστε τους ξεχωριστά στη θήκη. Αφαιρέστε όλη την ακαθαρσία και υγρασία και στη συνέχεια τοποθετήστε το κάλυµµα της διόπτρας στον αντικειµενικό φακό και τοποθετήστε το όργανο στη θήκη.
ΤΜΗΜΑ 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 11.
Προκαταρκτικές Εργασίες Ελέγξτε το όργανο παρατηρήσεως για κανονική λειτουργία όπως στο τµήµα 2. 12.
Εγκατάσταση Προσαρµόστε το όργανο παρατηρήσεως στο βραχίονα προσαρµογής του όπλου. Συσφίγξτε τον κοχλία για να πιεστεί εντελώς ο ελατηριωτός παράκυκλος. 13.
Λειτουργία Οι προκαταρκτικές εργασίες είναι οι ίδιες όπως στις παραγράφους 9 και 10 του τµήµατος 2. α. Τοποθετήστε τις µπαταρίες. Παρατηρήστε την πολικότητα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε θερµοκρασίες κάτω από 0ο C, χρησιµοποιείστε συσσωρευτή MALLORY Αρ. 9R81 για µεγαλύτερη διάρκεια ζωής. β. Βάλτε το όργανο παρατηρήσεως σε λειτουργία µε πίεση του διακόπτη προς τα πάνω. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν φοράτε γυαλιά, πρέπει να τα βγάλετε. γ. Βάλτε το µάτι στον προφυλακτήρα µατιού ώστε να ανοίξουν τα ελαστικά φύλλα. δ. Στρίψτε το χειριστήριο του βαθµονοµηµένου δίσκου προς τα δεξιά, µέχρι ο βαθµονοµηµένος δίσκος να φανεί ε. Ρυθµίστε το δακτύλιο προσοφθάλµιου για ευκρινέστερη εικόνα ειδώλου του διαγράµµατος του βαθµονοµηµένου δίσκου. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για κάθε χειριστή ενδέχεται να απαιτείται διαφορετική τοποθέτηση του προσοφθάλµιου. Η τοποθέτηση του προσοφθάλµιου δεν επηρεάζεται από τη ρύθµιση της εστίας ειδώλου. στ. Περιστρέψτε το δακτύλιο εστίας ειδώλου για ευκρινέστερη απεικόνιση του ειδώλου. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στρίψτε το δακτύλιο εστίας ειδώλου προς τα δεξιά, όπως παρατηρείται από το άκρο του προσοφθάλµιου για την εστίαση αποµακρυσµένων αντικειµένων. 14.
Παρατήρηση µε το Στόχαστρο Ο προβολέας του βαθµονοµηµένου δίσκου είναι ο οπτικός µηχανισµός προσαρµοσµένος σε ένσφαιρους τριβείς µέσα στον αντικειµενικό φακό. Οι δύο ενεργοποιητές µε την κάθετη σχισµή στρέφονται µε νόµισµα, στεφάνη φυσιγγίου ή παρόµοιο αντικείµενο για τη ρύθµιση της θέσης του βαθµονοµηµένου δίσκου (εικ.78). Πρέπει να ακολουθείται η παρακάτω σειρά εργασιών:
- 135 α. Επιλέξτε στόχο στην κατάλληλη περιοχή (100 µέτρα για όπλα µικρού διαµετρήµατος) β. Τοποθετήστε το όπλο σε σταθερή θέση µε σάκους άµµου ή προσαρµοσµένο σε βάση. γ. Παρατηρήστε µε το στόχαστρο και ευθυγραµµίστε την κηλίδα στο κέντρο του βαθµονοµηµένου δίσκου µε το στόχο. Χρησιµοποιήστε το φως της ηµέρας, αν είναι δυνατόν, ως οδηγό για χοντρική ρύθµιση της παρατηρήσεως. δ. Σκοπεύστε µε το όπλο και πυροδοτήστε κατ’ επανάληψη ώστε να επιτευχθεί σειρά βολών. ε. Μετακινήστε το βαθµονοµηµένο δίσκο, ώστε να συµπέσει στο µέσο της σειράς βολών. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε κλικ του δίσκου κινεί το σηµείο που σκοπεύεται κατά 1/4 mil (25 χιλ. ανά 100 µέτρα).
Εικ. 78. Ρύθµιση βαθµονοµηµένου δίσκου.
- 136 -
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Γ» ΣΤΟ ΕΕ 7-26 Ο∆ΗΓΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΒΟΛΗΣ ΠΑΟ 106 χιλ. ΑΠΟ ΦΟΡΕΑ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ 1/4 ΤΟΝΩΝ 1.
Γενικά α. Όταν το ΠΑΟ 106 χιλ. εκτελεί βολή µε πραγµατικά πυρά από το φορέα Μερσεντές 1/4 τον., υπόκειται σε περιορισµούς που αφορούν στην κατά διεύθυνση και καθ’ ύψος σκόπευση, η µη τήρηση των οποίων θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό που το υπηρετεί και προκαλεί σοβαρές καταστροφές στο όχηµα φορέα από την εκτόνωση των αερίων εκπυρσοκροτήσεως. β. Οι όροι Αζιµούθιο και Ανύψωση, που αναφέρονται στο Νοµοδιάγραµµα του ΠΑΟ 106 χιλ. της εικόνας 79, αντιπροσωπεύουν οριζόντιες και κατακόρυφες γωνίες όπως παρακάτω: (1) Αζιµούθιο Είναι η γωνία που σχηµατίζεται από το µηδέν (0) του κύκλου του Νοµοδιαγράµµατος, όταν αυτό βρίσκεται στο κέντρο του καπώ του οχήµατος, και το σωλήνα του Πυροβόλου όταν αυτός µετακινείται κατά διεύθυνση και κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού (προς τα δεξιά). ΠΡΟΣΟΧΗ: Η γωνία αυτή δεν έχει καµία σχέση µε το γνωστό αζιµούθιο το οποίο µετριέται µε βάση το µαγνητικό βορρά, και συνεπώς, κατά τη µέτρησή της, δεν πρέπει να χρησιµοποιείται πυξίδα, εκτός από την περίπτωση που η κατεύθυνση του µαγνητικού βορρά και το κέντρο του καπώ του οχήµατος συµπίπτουν. (2)
Ανύψωση Είναι η κατακόρυφη γωνία βολής που σχηµατίζεται από την οριζόντια γραµµή που διέρχεται από το κέντρο του σωλήνα του πυροβόλου, όταν ο σωλήνας είναι σε οριζόντια θέση, και της γραµµής που σχηµατίζεται όταν αυτός µετακινηθεί πάνω ή κάτω. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο σωλήνας στην προκειµένη περίπτωση, θεωρείται ότι βρίσκεται σε οριζόντια θέση όταν η γραµµή που διέρχεται από το κέντρο του είναι παράλληλη µε το δάπεδο του οχήµατος, πάνω στο οποίο βρίσκεται το πυροβόλο, και ΟΧΙ µε το έδαφος. 2.
Σκοπός Σκοπός αυτών των οδηγιών είναι η παροχή των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών στους Αξκούς εκπαιδευτές και οπλίτες χειριστές του ΠΑΟ 106 χιλ. για ασφαλή εκτέλεση βολής από το φορέα του Μερσεντές 1/4 τόνων. 3.
Οδηγίες Εκτελέσεως Βολής
- 137 α.
Η διαδικασία εκτελέσεως βολής µε το πυροβόλο, που περιγράφεται στα προηγούµενα κεφάλαια του παρόντος εγχειριδίου εφαρµόζεται και στην περίπτωση εκτελέσεως βολής από τον φορέα 1/4 τόνων. Οι παρούσες οδηγίες, συνεπώς, αποσκοπούν στον καθορισµό των προϋποθέσεων και περιορισµών, κάτω από τους οποίους η βολή είναι ασφαλής και δεν θα θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό και το υλικό. β. Για την ασφαλή βολή του ΠΑΟ 106 χιλ. πρέπει να ληφθούν υπόψη οι περιορισµοί που τίθενται στο Νοµοδιάγραµµα της εικόνας 79 και οι οποίοι, αναλυτικά κατά Τοµέα Βολής, είναι οι παρακάτω: (1) Τοµέας Βολής 0ο-30ο Επιτρέπεται η βολή µε ανύψωση από 0ο µέχρι ο +15 και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 0ο µέχρι -15ο. (2) Τοµέας Βολής 30ο-60ο Επιτρέπεται η βολή µε ανύψωση από -5ο µέχρι +10ο και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από -5ο µέχρι -15ο και +10ο µέχρι +15ο. (3) Τοµέας Βολής 60ο -115ο Επιτρέπεται η βολή µε ανύψωση από -15ο µέχρι ο +15 . (4) Τοµέας βολής 115ο -245ο Στον τοµέα αυτό, συνολικού εύρους 130ο, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εκτέλεση βολής σε οποιαδήποτε ανύψωση και χαρακτηρίζεται ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΒΟΛΗΣ (5) Τοµέας Βολής 245ο -300ο Επιτρέπεται η βολή µε ανύψωση από -15ο µέχρι ο +15 (6) Τοµέας Βολής 300ο-330ο Επιτρέπεται η βολή µε ανύψωση από -5ο µέχρι +10ο και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από -5ο µέχρι -15ο και +10ο µέχρι +15ο. (7) Τοµέας Βολής 330ο-360ο Επιτρέπεται η βολή µε ανύψωση από 0ο µέχρι +15ο και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 0ο µέχρι -15ο. γ. Για λόγους ασφαλείας συνιστάται η εκτέλεση των εκπαιδευτικών βολών να πραγµατοποιείται στους τοµείς βολής (οριζόντιες γωνίες) 60ο-115ο και 245ο-300ο όπου δεν υφίσταται κανένας περιορισµός ως προς τις ανυψώσεις, προκειµένου να αποκλεισθεί η πιθανότητα ατυχήµατος οφειλοµένου σε ενδεχόµενο εσφαλµένο υπολογισµό της κατακόρυφης γωνίας βολής (ανυψώσεως).
- 138 -
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "∆" ΣΤΟ ΕΕ 7 - 26
- 139 -
∆ΙΟΠΤΡΑ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΣ - ΣΚΟΠΕΥΣΕΩΣ VARO AN/TVS-5 ΤΜΗΜΑ 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.
Γενικά. Η διόπτρα VARO AN/TVS-5 χρησιµοποιείται ως όργανο νυκτερινής παρατηρήσεως - σκοπεύσεως για το ΠΑΟ 106 χιλ., για την προσαρµογή της στο πυροβόλο απαιτείται ένας αγνωνωτός προσαρµοστήρας. Το Τεχνικό Εγχειρίδιο του παραπάνω υπερµινιοσκοπίου είναι το ΤΕ 32-950-12. Σκοπός του παρόντος Παραρτήµατος είναι η παροχή των σηµαντικότερων στοιχείων που αφορούν την VARO AN/TVS-5, υπόδειγµα 9865, έτσι ώστε οι χειριστές του Α-Τ ΠΑΟ να γνωρίσουν τον τρόπο χρησιµοποίησης, λειτουργίας, χειρισµού, συντηρήσεως και µηδενισµού της. 2.
Περιγραφή. Η διόπτρα ΑΝ/ΤVS-5 είναι ένα φορητό ηλεκτροοπτικό όργανο που λειτουργεί µε συσσωρευτές και χρησιµοποιείται για παρατήρηση και σκόπευση των πυρών κατά τη νύκτα. Ενισχύει το διαθέσιµο φως, όπως π.χ. το φως της σελήνης, των άστρων κλπ, ώστε ο χειριστής να µπορεί να παρατηρεί καθαρά αντικείµενο ή τον χώρο που επιθυµεί. Η διόπτρα δεν εκπέµπει ορατή υπέρυθρη ακτινοβολία µε συνέπεια να µην µπορεί ν’ ανιχνευτεί και εντοπιστεί από τον εχθρό. Μπορεί να χρησιµοποιείται σε ένα ευρύ φάσµα όπλων, µε την προυπόθεση ότι θα διατίθενται οι αντίστοιχοι προσαρµοστήρες, η κύρια χρησιµοποίησή της όµως είναι µε το πολυβόλο 0,50 Μ2 και το ΠΑΟ 106 χιλ. Μ40. 3.
Στοιχεία Υπερµινιοσκοπίου VARO AN/TVS-5 υπόδειγµα 9865 - Μεγέθυνση 5,8 Χ - Οπτικό Πεδίο 9° - Εστίαση Προσοφθαλµίου φακού +3 µέχρι -6,0 διοπτρίες - Εστίαση Αντικειµενικού φακού 25 µέτρα έως το άπειρο - Απόσταση 800-1200 µέτρα για οχήµατα µε αστρικό φως ή σεληνόφως. - Ρύθµιση βαθµονοµηµένου δίσκου ±2,5 (για διαβαθµίσεις
1/4 mil) - Συνθήκες Λειτουργίας - Τύπος Συσσωρευτή
από -54°C έως +52° C ΒΑ-1567/U
- Τάση Ρεύµατος Συσσωρευτή - Όριο ζωής Συσσωρευτή - Χρόνος λειτουργίας Συσσωρευτή
2,7 V Συνεχ. ρεύµατος 9 µήνες (αποθήκευση) 50 ώρες περίπου σε κανονικές συνθήκες
- 140 - Τύπος Συσσωρευτή -Τάση ρεύµατος Συσσωρευτή -Όριο ζωής -Χρόνος λειτουργίας
ΒΑ-3058/V 1,5V (απαιτούνται δύο) 9 µήνες 50 ώρες περίπου σε κανονικές συνθήκες.
Εικόνα 80. Κύρια εξαρτήµατα και τοποθέτηση συσσωρευτών ΠΡΟΣΟΧΗ - Πρέπει να τονισθεί ότι η διόπτρα ΑΝ/TVS-5 είναι ένα ηλεκτροοπτικό όργανο ακριβείας και γι’ αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη χρησιµοποίηση της, προκειµένου ν’ αποφευχθούν ζηµίες και καταστροφές των διαφόρων µερών της διόπτρας.
ΤΜΗΜΑ 2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ 1.
Αποσυσκευασία της ∆ιόπτρας (υπερµινιοσκοπίου)
- 141 Για την αποσυσκευασία της διόπτρας εκτελούνται οι παρακάτω διαδοχικές ενέργειες. α. Απελευθερώνεται ο αέρας που υπάρχει υπό πίεση στη θήκη µεταφοράς και αποθήκευσής της, πιέζοντας τη βαλβίδα ανακουφίσεως που βρίσκεται πλησίον της λαβής µεταφοράς της θήκης. β. Απελευθερώνονται οι έξι (6) µάνδαλοι ασφαλείας της θήκης µεταφοράς και αποθήκευσης και αφαιρείται το καπάκι. γ. Ελέγχεται το περιεχόµενο της θήκης, για να διαπιστωθεί αν όλα τα τµήµατα που συνοδεύουν τη διόπτρα είναι πλήρη. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές, θα πρέπει να αναφέρονται αρµοδίως. δ. Αφαιρείται ο σάκος µεταφοράς από τη θήκη µεταφοράς, ανοίγεται και αφαιρείται η διόπτρα. ε. Εξετάζεται προσεκτικά η διόπτρα για διαπίστωση τυχόν εµφανών ζηµιών (ρωγµές, θραύσµατα, κλπ). Κάθε ζηµιά θα πρέπει ν’ αναφέρεται αρµοδίως.
1. Θήκη µεταφοράς και αποθήκευσης. 2. Σάκκος µεταφοράς. 3. Συσσωρευτές (µπαταρίες) 4. Βουρτσάκι καθαρισµού φακών. 5. Πανάκι καθαρισµού φακών.
Εικόνα 81. Όργανο νυντερινής διόπτρα ΑΝ/TVS-5, υπόδειγµα 9865. 2.
6. Οδηγίες χρησιµοποιήσεως. 7. Προστατευτικό κάλυµµα κατά του φωτός της ηµέρας. 8.Υπόδειγµα οργάνου 9865.
παρατηρήσεως
-
σκοπεύσεως,
Τοποθέτηση Συσσωρευτών. Για να λειτουργήσει η διόπτρα πρέπει να τοποθετηθούν οι ανάλογοι συσσωρευτές στις αντίστοιχες υποδοχές τους. ΠΡΟΣΟΧΗ - Πρίν από την τοποθέτηση των συσσωρευτών στη διόπτρα, ο διακόπτης φωτεινότητας λυχνίας ON-OFF και ο διακόπτης φωτεινότητας του βαθµονοµηµένου δίσκου ON-OFF πρέπει να τοποθετηθούν στη θέση OFF.
- 142 α.
Τοποθέτηση συσσωρευτών BA-1567/U (1) Αφαιρέστε τα πώµατα συσσωρευτών, όπως φαί-
νεται στην εικ. 80. (2) Τοποθετείστε από ένα συσσωρευτή στο κάθε πώµα µε τον αρνητικό πόλο στραµµένο προς το εσωτερικό του πώµατος όπως φαίνεται στην εικ. 80. (3) Ξανατοποθετείστε τα πώµατα µε τους συσσωρευτές στις αντίστοιχες θέσεις και σφίξτε τα καλά. ΠΡΟΣΟΧΗ - Οι συσσωρευτές πρέπει να αφαιρούνται όταν το υπερµινιοσκόπιο δεν χρησιµοποιείται, για να αποφευχθεί ζηµιά σ΄αυτό.
1. Εργαλείο που χορηγείται µε κάθε συλλογή. 2. Αντικαταστείστε τον κοχλία µε την εγκοπή µε τον κοχλία που έχει πλατιά κεφαλή (προβλέπεται στη συλλογή). 3. Συνδετικοί κοχλίες. 4. Συσσωρευτές (µπαταρίες) "ΑΑ". 5. Συσφιγκτικός δακτύλιος θήκης προσαρµογής συσσωρευτή. 6. Θήκη συσσωρευτή "Α Α". 7. ∆ακτύλιος "Ο" σύσφιγξης πάνω στον δακτύλιο προσαρµογής.
Εικόνα 82. Κύρια εξαρτήµατα και τοποθέτηση συσσωρευτών στο προσαρµοστήρα αυτών.
- 143 -
1. Αντικειµενικός φακός 2. Συγκρατητικός κοχλίας 3. Θήκη Προσαρµοστήρα Συσσωρευτών
4. 5. 6. 7.
Προσαρµοστήρας Πώµα Προσοφθάλµιος φακός Ενισχυτής Ειδώλου (Εσωτερικός) .
Εικόνα 83. Τοποθέτηση θήκης προσαρµοστήρα συσσωρευτών στην διόπτρα
1. Σταυρωτός κοχλίας προσαρµοστήρα καθ' ύψος βαθµονοµηµένου δίσκου. 2. ∆ιακόπτης ΟΝ - OFF φωτεινότητας βαθµονοµηµένου δίσκου 3. ∆ακτύλιος εστιάσεως αντικειµένου 4. ∆ακτύλιος εστιάσεως προσοφθαλµίου 5. ∆ιακόπτης ΟΝ - OFF φωτεινότητας λυχνίας 6. Σταυρωτός κοχλίας προσαρµογής βαθµονοµηµένου δίσκου κατά διεύθυνση.
Εικόνα 84. Όργανα λειτουργίας β.
Προαιρετικός προσαρµογέας Συσσωρευτών Η συλλογή του προσαρµογέα είναι προαιρετικό υλικό το οποίο επιτρέπει την χρήση τυποποιηµένων συσσωρευτών (standard) "ΑΑ" στο υπερµινιοσκόπιο. (1) Αφαιρέστε το πώµα του συσσωρευτή. (2) Αφαιρέστε τον κοχλία (βίδα) µε την εγκοπή που βρίσκεται πάνω από την υποδοχή του συσσωρευτή, ο οποίος συνδέει την
- 144 θήκη του συσσωρευτή µ' αυτήν του αντικειµενικού. Τοποθετείστε αντί γι' αυτόν, τον κοχλία µε την πλατιά κεφαλή ο οποίος περιέχεται στην συλλογή. (3) Ξεβιδώστε τους κοχλίες (βίδες) και αφαιρέστε τον προσαρµογέα πάνω από την υποδοχή του συσσωρευτή. (4) Χρησιµοποιείστε το εργαλείο που χορηγείται µε την συλλογή και βιδώστε τον συσφιγκτικό δακτύλιο στην υποδοχή του συσσωρευτή. (5) Τοποθετείστε τους συσσωρευτές "ΑΑ". Ξανατοποθετείστε το κάλυµµα και σφίξτε τους κοχλίες. Μην αφαιρείτε τον προσαρµογέα από το όργανο εκτός εάν έχει υποστεί ζηµιά. Αφαιρέστε τους συσσωρευτές όσες φορές το όργανο παρατηρήσεως - σκοπεύσεως δεν χρησιµοποιείται. 3.
Χειριστήρια Τα χειριστήρια και τα όργανα ενδείξεως (εικ. 84), τα οποία απαιτούνται για την λειτουργία του οργάνου της νυκτερινής παρατηρήσεως σκοπεύσεως είναι τα ίδια για τους τους τύπους 9865 και 9866. Ο προσαρµογέας στηρίξεως στην βάση του οργάνου χρησιµεύει για να στηρίξει το όργανο στο όπλο. Ονοµασία
Λειτουργία
∆ιακόπτης ON-OFF φωτεινότητας λυχνίας.
Παρέχει ρεύµα στο όργανο και χρησιµεύει για το χειροκίνητο όργανο απολαβής. Παρέχει επίσης ρεύµα στο χειριστήριο του βαθµονοµηµένου δίσκου. Παρέχει ρεύµα στο βαθµονοµηµένο δίσκο και χρησιµεύει για την ρύθµιση της φωτεινότητας αυτού. Χρησιµεύει για την εστίαση του προσοφθαλµίου για να συµφωνεί ως προς τον χειριστή. Ρυθµίζει το βαθµονοµηµένο δίσκο προς τα πάνω ή κάτω για τον µηδενισµό του οργάνου στο όπλο. Κάθε "κλικ" ρύθµισης µετακινεί το σηµείο πρόσπτωσης της βολίδας κατά 25χιλ. στα 100µ. Ρυθµίζει τον βαθµονοµηµένο δίσκο προς τα αριστερά ή δεξιά. Κάθε "κλικ" ρύθµισης µετακινεί το σηµείο πρόσπτωσης της βολίδας κατά 25χιλ. στα 100µ. ∆είχνει τα σηµεία σκόπευσης του όπλου και παρέχει πληροφορίες για την απόσταση.
∆ιακόπτης ON-OFF φωτεινότητας βαθµονοµηµένου δίσκου. Εστίαση προσοφθαλµίου Ενεργοποιητής ρύθµισης καθ' ύψος του βαθµονοµηµένου δίσκου.
Ενεργοποιητής ρύθµισης κατά διεύθυνση του βαθµονοµηµένου δίσκου.
∆ιάγραµµα βαθµονοµηµένου δίσκου.
4.
Λειτουργία βοηθητικών οργάνων ∆ιόπτρας α. Προσαρµοστήρας Χαµηλής Θερµοκρασίας (1) Γενικά Ο προσαρµοστήρας χαµηλής θερµοκρασίας (εικ. 85) χρησιµοποιείται σε συνθήκες υπερβολικού ψύχους για να διατηρεί τους συσσωρευτές σε θερµή και καλή κατάσταση. Ο προσαρµοστήρας θα τοποθετηθεί όταν η θερµοκρασία περιβάλλοντος που θα λειτουργήσει η διόπτρα είναι κάτω των -20° F.
- 145 (2) Τοποθέτηση του Προσαρµοστήρα µε συσσωρευτές BA-1567 U (α) Αφαιρέσατε τα δύο πώµατα συσσωρευτών από τη διόπτρα και τοποθετείστε τον ένα συσσωρευτή στη τσέπη σας. (β) Ξανατοποθετείστε ένα πώµα συσσωρευτή και βιδώστε τον προσαρµοστήρα τροφοδοσίας στη διόπτρα και στη θέση του άλλου πώµατος του συσσωρευτή (εικ. 85 ). (γ) Τοποθετείστε ένα συσσωρευτή µέσα στο δεύτερο πώµα συσσωρευτή (µε τον ακροδέκτη πολικότητας όπως φαίνεται στην εικ.80 ) και βιδώστε το πώµα και το συσσωρευτή στη θήκη του προσαρµοστήρα χαµηλής θερµοκρασίας. (3) Τοποθέτηση του προσαρµοστήρα µε συσσωρευτές BA-3058/U Ισχύουν όσα αναφέρθησαν παραπάνω και επιπλέον για την τοποθέτηση εφαρµόζονται τα παρακάτω. (α) Αφαιρέστε τον προσαρµοστήρα συσσωρευτών από τη διόπτρα (εικ.85)
1.Πώµα προσαρµογέα 2. Θήκη προσαρµογέα
3. Πώµα συσσωρευτή 4. Συσσωρευτής (µπαταρία)
Εικόνα 85. Τοποθέτηση συγκροτήµατος προσαρµογέα χαµηλών θερµοκρασιών. (β) Βιδώστε τον προσαρµοστήρα τροφοδοσίας Νο 4 στη διόπτρα και στη θέση που προσαρµόζεται ο προσαρµοστήρας συσσωρευτών Νο2 της Εικ 85. (γ) Βιδώστε τον προσαρµοστήρα Νο1 στη θήκη του προσαρµοστήρα Νο 3 της εικ. 85. (δ) Τοποθετείστε τους συσσωρευτές στον προσαρµοστήρα συσσωρευτών Νο2, στη συνέχεια βιδώστε τον προσαρµοστήρα συσσωρευτών στον προσαρµοστήρα Νο1 της εικ 85. β. Προστατευτικό Κάλυµµα κατά του φωτός ηµέρας
- 146 (1)
Γενικά Το προστατευτικό κάλυµµα κατά του φωτός ηµέρας πρέπει να τοποθετείται όταν το όργανο χρησιµοποιείται την ηµέρα για την προστασία της λυχνίας του ενισχυτή ειδώλου από τυχόν βλάβη. Όταν χρησιµοποιείται το κάλυµµα ρυθµίστε το στην επιθυµητή στάθµη φωτός, στρέφοντας το κεντρικό κοµβίο είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά. Η στάθµη φωτός είναι κανονικά ρυθµισµένη, όταν ο φωτιζόµενος βαθµονοµηµένος δίσκος, σε πλήρη ένταση φαίνεται µε ευκρίνεια. Πρέπει επίσης να ρυθµίζεται η εστιακή απόσταση του αντικειµενικού φακού γιατί διαφορετικά το είδωλο θα εµφανίζεται τριπλό ή δυσδιάκριτο.
1. Προστατευτικό κάλυµµα κατά του φωτός ηµέρας 2. Προσοφθάλµιο κάλυµµα
Εικόνα 86.
Τοποθέτηση προσοφθάλµιου καλύµµατος και προστατευτικού καλύµµατος κατά του φωτός της ηµέρας. (2)
Τοποθέτηση του Προστατευτικού καλύµµατος Το κάλυµµα αυτό (εικ. 86) αφαιρείται για να καθαριστεί το σύστηµα αντικειµενικού φακού. Το κάλυµµα απλά σύρεται προς τα έξω ή πιέζεται προς τα µέσα από την πλευρά της διόπτρας που βρίσκεται ο αντικειµενικός φακός. γ. Το προσοφθάλµιο κάλυµµα Το προσοφθάλµιο κάλυµµα (εικ.86) χρησιµεύει για να προστα-τεύει το πρόσωπο του χειριστή (και πιό συγκεκριµένα τον οφθαλµό του) από την οπισθοδρόµηση του όπλου και για να εµποδίζει τη διαφυγή φωτός από το σύστηµα του προσοφθαλµίου. Όταν το ελαστικό προστατευτικό κάλυµµα πιέζεται επί του οφθαλµού ανοίγουν δύο εσωτερικά ελαστικά φύλλα και επιτρέπουν τη σκόπευση. Αυτό αφαιρείται για καθαρισµό του εξωτερικού φακού ως εξής:
- 147 (1) Για την αφαίρεση του προσοφθαλµίου καλύµµατος κρατείστε σταθερά στο σηµείο που συνδέεται µε το προσοφθάλµιο και στρέψατε προς τα αριστερά, µέχρι να απελευθερωθεί από το προσοφθάλµιο. (2) Για την τοποθέτηση του προσοφθαλµίου καλύµµατος τοποθετείστε το στις ελικώσεις του προσοφθαλµίου και βιδώστε το δεξιόστροφα µέχρι να σταθεροποιηθεί τελείως.
ΤΜΗΜΑ 3 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ∆ΙΟΠΤΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΟ 106χιλ. 1.
∆ιαδοχικές ενέργειες τοποθετήσεως α. Τοποθετείστε τον προσαρµοστήρα στο πάνω µέρος του σωλήνα και σύρτε τον προς τα εµπρός µέχρι οι δύο περόνες σταθεροποιήσεως να σφηνώσουν στις αντίστοιχες υποδοχές της στεφάνης. β. Περιστρέψτε το δευτερεύον µέρος του σφιγκτήρα προς τα κάτω και γύρω από το σωλήνα µέχρι να συνδεθεί µε τον πρωτεύοντα σφιγκτήρα.
- 148 γ. Περιστρέψτε τους κοχλίες προς τα κάτω µέχρι να εισέλθουν στις εγκοπές του δευτερεύοντα σφιγκτήρα και σφίξτε τα πτερυγωτά περικόχλια. δ. Τοποθετείστε τη διόπτρα στο προσαρµοστήρα, έτσι ώστε η κίτρινη οδηγός γραµµή του προσαρµοστήρα να ευθυγραµµισθεί µε την οδηγό γραµµή της διόπτρας. ε. Βιδώστε τον κοχλιωτό βραχίονα στη διόπτρα και σφίξτε τον µέχρι να ασφαλίσει η διόπτρα πάνω στον προσαρµοστήρα.
1. 2. 3. 4.
Σωλήνας Πτερυγωτό περικόχλιο Κοχλίας Πρωτεύων σφιγκτήρας
5. 6. 7. 8.
Κοχλιωτός βραχίονας σύνδεσης ∆ευτερεύων σφικτήρας Περόνες σταθεροποιήσεως Στεφάνη
Εικόνα 87. Τοποθέτηση του προσαρµοστήρα στο ΠΑΟ 106 χιλ. Μ40. 2.
Σύστηµα Αγκωνωτής Προσθήκης Για να είναι δυνατή η σκόπευση του ΠΑΟ από το πλευρό, διατίθεται ένα σύστηµα δεξιάς αγκωνωτής προσθήκης, η οποία προσαρµόζεται στη διόπτρα και στη θέση που προσαρµόζεται το προσοφθάλµιο κάλυµµα. Για την τοποθέτηση της αγκωνωτής προσθήκης στη διόπτρα, ξεβιδώστε το προσοφθάλµιο κάλυµµα και στη θέση του βιδώστε την αγκωνωτή προσθήκη. Στη συνέχεια βιδώστε το προσοφθάλµιο κάλυµµα στην άλλη άκρη της αγκωνωτής προσθήκης.
- 149 -
ΤΜΗΜΑ 4 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΜΕΝΩΝ ∆ΙΣΚΩΝ 1.
Γενικά Η διόπτρα µπορεί να χρησιµοποιηθεί µε διάφορους τύπους όπλων, αρκεί να διατεθεί ο κατάλληλος για το κάθε όπλο βαθµονοµηµένος δίσκος. Στο τµήµα αυτό θα περιγραφτεί η χρήση και λειτουργία του βαθµονοµηµένου δίσκου Μ40, ο οποίος χρησιµοποιείται για το ΠΑΟ 106χιλ.. Η διόπτρα που έχει χορηγηθεί φέρει το δίσκο Μ40 και συνεπώς για να χρησιµοποιηθεί η διόπτρα απαιτείται η γνώση της κανονικής αγκωνωτής διόπτρας του ΠΑΟ 106 χιλ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάθε αλλαγή και συντήρηση του βαθµονοµηµένου δίσκου πρέπει να γίνεται µόνο από το εξουσιοδοτηµένο προσωπικό συντηρήσεως. 2. Βαθµονοµηµένος ∆ίσκος Μ40 για το ΠΑΟ 106χιλ. και χρησιµοποίηση των Σταδιακών Γραµµών α. Η απόσταση ενός στόχου που έχει µήκος 6 µέτρα, όπως π.χ. ένα άρµα το οποίο παρατηρούµε από το πλευρό µπορεί να µετρηθεί µε τη τοποθέτηση της διόπτρας, έτσι ώστε το άρµα να εφαρµόζει ακριβώς µεταξύ των καµπύλων σταδιακών γραµµών το δε εµπρός και πίσω µέρος του να εφάπτεται αυτών. Η απόσταση διαβάζεται σε εκατοντάδες µέτρα από την κλίµακα στο δεξιό του βαθµονοµηµένου δίσκου. β. Τα σηµεία σκοπεύσεως για στόχους από 200 µέχρι 1600 µέτρα προσδιορίζονται µε µικρές κάθετες γραµµές στο κέντρο του κύκλου. Τα βεληνεκή που αναγράφονται στο δεξιό του δίσκου αντιστοιχούν στην πάνω άκρη της κάθετης γραµµής, ενώ τα βεληνεκή που αντιστοιχούν στην κάτω άκρη της κάθετης γραµµής είναι αυξηµένα κατά 100 µ. σε σχέση µε τα βεληνεκή της πάνω άκρης. γ. Κάθε οριζόντια γραµµή και κάθε διάκενο µεταξύ των γραµµών αντιπροσωπεύει 5χιλ.
- 150 -
Εικόνα 88. Βαθµονοµηµένος δίσκος Μ40 (πάνω) και παράδειγµα διαγράµµατος σταδιακών γραµµών (κάτω).
ΤΜΗΜΑ 5 ΜΗ∆ΕΝΙΣΜΟΣ ∆ΙΟΠΤΡΑΣ 1.
Γενικά Η ακολουθούµενη διαδικασία µηδενισµού της διόπτρας AN/TVS-5 ισχύει ακριβώς και για τα άλλα υποδείγµατα διοπτρών τύπου VARO. 2.
∆ιαδικασία Μηδενισµού Η διόπτρα είναι δυνατό να µηδενισθεί είτε κατά τη διάρκεια της ηµέρας, είτε κατά τη διάρκεια της νύκτας. Εάν ο µηδενισµός γίνεται κατά τη διάρκεια της ηµέρας, πρέπει πάνω στη διόπτρα να είναι τοποθετηµένο το προστατευτικό κάλυµµα κατά του φωτός ηµέρας. Εάν ο µηδενισµός γίνεται κατά τη διάρκεια της νύκτας, τότε το παραπάνω κάλυµµα αφαιρείται.
- 151 Η απόσταση µηδενισµού της διόπτρας µε το ΠΑΟ 106 χιλ. γίνεται στη απόσταση των 1000 µέτρων. ΠΡΟΣΟΧΗ - Παρατεταµένη χρησιµοποίηση της διόπτρας µε συνθήκες ισχυρού φωτισµού, χωρίς το προστατευτικό κάλυµµα κατά του φωτός ηµέρας, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο σύστηµα του ενισχυτή ειδώλου. α.
Μηδενισµός ∆ιόπτρας. (1) Επιλέξτε µία σταθερή θέση βολής. (2) Προσαρµόστε τη διόπτρα στο πυροβόλο. (3) Επιλέξτε ένα στόχο στα 1000 µ. και προσαρµόστε τόσο τη διόπτρα ηµέρας όσο και τη διόπτρα νύχτας του ΠΑΟ να κοιτάζουν τον ίδιο στόχο. (4) Ελέξτε την ακρίβεια του µηδενισµού εκτελώντας βολή µε το τυφέκιο επισηµάνσεως στο στόχο χρησιµοποιώντας τη διόπτρα νυκτερινής σκοπεύσεως µε άµεση βολή. (5) Προσαρµόστε το βαθµονοµηµένο δίσκο, όπως περιγράφεται µέχρι που το κατάλληλο σηµείο σκόπευσης της διόπτρας ευθυγραµµισθεί µε το σηµείο προσπτώσεως των βολίδων του τυφεκίου επισηµάνσεως. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Εδώ κρίνεται σκόπιµο να διευκρινιστεί, προς άρση τυχόν παρερµηνειών, ότι το σηµείο προσπτώσεως των βολίδων ουσιαστικά δεν µετακινείται γιατί είναι σταθερό επί του στόχου, µετακινείται όµως το σηµείο του σκοπευτικού κύκλου που αντιστοιχεί στο κέντρο της συγκεντρώσεως. Τα σηµεία προσαρµογής του βαθµονοµηµένου δίσκου είναι µαρκαρισµένα έτσι ώστε να δείχνουν την κατεύθυνση κινήσεως του σηµείου προσπτώσεως των βολίδων. Εάν για παράδειγµα το µέσο σηµείο προσπτώσεως των βολίδων είναι ψηλά και προς τα αριστερά του επιθυµητού σηµείου προσπτώσεως, µετακινείστε το ρυθµιστή καθ’ ύψος προς τα κάτω και το ρυθµιστή κατά διεύθυνση προς τα δεξιά. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε «κλικ» του κοµβίου προσαρµογής καθ’ ύψος και κατά διεύθυνση θα µετακινήσει το σηµείο προσπτώσεως της βολίδας 2,5 εκατ. στα 100 µ. (ή 25 εκατοστά στα 1000 µέτρα).
ΤΜΗΜΑ 6 ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΣ 1.
Σκοπός της συντήρησης χειριστή. Η συντήρηση χειριστή αφορά την εξωτερική επιθεώρηση των εξαρτηµάτων του οργάνου παρατήρησης για καταλληλότητα, καθαρισµό και τοποθέτηση του συγκροτήµατος προσαρµογής χαµηλών θερµοκρασιών και των συγκροτηµάτων βραχιόνων στήριξης. 2.
Τοποθέτηση προσοφθάλµιου καλύµµατος. Ο προφυλακτήρας οφθαλµών (προσοφθάλµιο κάλυµµα) αφαιρείται, για να καθαριστεί ο εξωτερικός φακός του προσοφθαλµίου (εικ.86). Αυτός αφαιρείται και ξανατοποθετείται ως εξής. α. Για την αφαίρεση του προφυλακτήρα οφθαλµών κρατείστε σταθερά στο σηµείο που συνδέεται µε το προσοφθάλµιο και
- 152 περιστρέψτε προς τα αριστερά, µέχρι ν' απελευθερωθεί από το προσοφθάλµιο τµήµα της διόπτρας. β. Για να τοποθετήσετε τον προφυλακτήρα οφθαλµών τοποθετείστε τον στις ελικώσεις του προσοφθαλµίου τµήµατος, κρατείστε σταθερά κοντά στο προσοφθάλµιο και βιδώστε δεξιόστροφα µέχρι τέλος. 3. Ηµέρας.
Τοποθέτηση Προστατευτικού καλύµµατος κατά του Φωτός
Το κάλυµµα αυτό (Εικ.86) αφαιρείται για τον καθαρισµό του αντικειµενικού συστήµατος. Το κάλυµµα αυτό απλώς έλκεται προς τα έξω ή πιέζεται προς τα µέσα στον αντικειµενικό φακό. 4. Επιθεώρηση του συγκροτήµατος των βραχίονων Στηρίξεως και του προσαρµοστήρα στερέωσης της ∆ιόπτρας. Οταν το όργανο παρατήρησης (διόπτρα) και ο βραχίονας στήριξης είναι τοποθετηµένα πάνω στο όπλο, πρέπει να συγκρατώνται σταθερά στη θέση τους όταν το όπλο εκτελεί βολή. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν όλα τα µέρη του συγκροτήµατος των βραχίονων και βρίσκονται σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Αν ο προσαρµοστήρας στήριξης του οργάνου ή ο βραχίονας στήριξης είναι χαλαροί ή έχουν κάποια βλάβη, απευθυνθείτε στη ∆ρια Συντηρήσεως 1ου-2ου Κλιµακίου. 5.
Καθαρισµός. Ο χειριστής είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του οργάνου και των εξαρτηµάτων του. Για την εργασία αυτή χρειάζεται ένα καθαρό κοµµάτι υφάσµατος χωρίς χνούδι. Η διαδικασία καθαρισµού είναι η ακόλουθη: α. Φακοί Καθαρίστε τον αντικειµενικό φακό, τον προσοφθάλµιο και τους φακούς του καλύµµατος που προστατεύει από το φως της µέρας, ως εξής: (1) Αφαιρέστε τις ακαθαρσίες µε ειδικό πανί καθαρισµού φακών. (2) Καθαρίστε τη γυάλινη επιφάνεια των φακών µε το ειδικό πανί καθαρισµού. Μπορείτε να βρέξετε το πανί µε νερό (αποσταγµένο, αν υπάρχει) για να αφαιρέσετε τις ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στην επιφάνεια. (3) Στεγνώστε και γυαλίστε µε στεγνό πανί. β. Μεταλλικές Επιφάνειες. Καθαρίστε όλες τις εκτεθειµένες µεταλλικές επιφάνειες µε ύφασµα χωρίς χνούδι. Αν χρειαστεί, βρέξτε το ύφασµα µε νερό. Αφήστε τις επιφάνειες να στεγνώσουν καλά πριν αποθηκεύσετε το όργανο παρατήρησης. γ. Προφυλακτήρας Ματιών Καθαρίστε τον ελαστικό προφυλακτήρα µατιών µε στεγνό ύφασµα. δ. Σάκος µεταφοράς Τινάξτε τον σάκκο για να φύγει η σκόνη και τα σκουπίδια. Σκουπίστε το εσωτερικό και το εξωτερικό του σάκου µε βρεγµένο ύφασµα. ε. Θήκη αποθήκευσης και µεταφοράς.
- 153 Τινάξτε τη θήκη για να φύγει η σκόνη και οι ξένες ουσίες. Καθαρίστε το εξωτερικό της θήκης µε καθαρό ύφασµα (βρεγµένο αν χρειαστεί). Σκουπίστε το εσωτερικό της συσκευασίας µε καθαρό ύφασµα (µην βρέχετε το ύφασµα, παρά µόνο αν είναι τελείως απαραίτητο). Αφήστε το εσωτερικό να στεγνώσει καλά, πριν αποθηκεύσετε το όργανο και κλείσετε τη θήκη.
Θαλάµη
Πυροβόλο
24 m
Α
16m
Β 22,5m 45m A = Eπικίνδυνη Περιοχή Β = Περιοχή Σχετικής Ασφαλείας
Εικ. 63.
Χώρος Εκτονώσεως Αερίων
- 138 360o - 0o 330o
ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ
30o
300o
60o
90o
270o
ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ 245o
115o
-15o -10o -5o 0o +5o +10o +15o
ΝΟΜΟ∆ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΟ 106 ΥΠΟΜΝΗΜΑ : ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΒΟΛΗΣ
Εικ. 79. Απαγορευµένες Ζώνες Βολής
View more...
Comments