Economia si statistica ramurii

January 28, 2017 | Author: dorin rotaru | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Economia si statistica ramurii...

Description

Continutul cursului de prelegeri la disciplina « Economia ramurii » Tema 1. Economia de piata contemporana. 1.1 Obiectul si metodele de studiere a economiei ramurii. Logica si continutul cursului. 1.2 Particularitatile activitatii economice a ramurii. 1.3 Piata si concurenta in sistemul businessului. Tipuri de concurenta. Cererea si oferta, utilitatea marfurilor si rolul lor in economia de piata.. Tema 2. Indicatorii rezultatelor activitatii economice a intreprinderilor. 2.1 Indicatorii naturali ai programului de productie si caracteristica lor. 2.2 Indicatorii valorici si metodele de apreciere. Dinamica indicatorilor programului de productie si analiza lor. 2.3 Notiunea de indicatori ai calitatii productiei.Dirijarea calitatii productiei la etapa actuala. Tema 3. Fondurile fixe de productie (Capitalul fix) 3.1 3.2 3.3 3.4

Esenta economica, componenta si structura fondurilor fixe. Metodele de evaluare a fondurilor fixe. Uzura FF si metodele de reflectare in costul productiei. Indicatorii folosirii eficiente a fondurilor fixe si estimarea rezrvelor de folosire la etapa actuala. Indicatorii dinamicii FF. 3.5 Reproducerea FF. Constructia capitala si investitiile capitale. Tema 4. Mijloacele circulante (capitalul circulant) si aprovizionarea tehnico-materiala a intreprinderilor. 4.1 Esenta economica, componenta si structura fondurilor circulante. 4.2 Normarea mijloacelor circulante si sursele de formare a lor in economia de piata. 4.3 Indicatorii utilizarii eficiente a mijloacelor circulante si estimarea resurselor de folosire la etapa actuala. 4.4 Relatiile de producere si comerciale ale intreprinderilor. Relatiile contractuale. Tema 5. Munca si remunerarea ei. 5.1 Resursele de munca---factorul principal al producerii. 5.2 Componenta, structura si indicatori. 5.3 Productivitatea muncii-criteriul principal al folosirii eficiente a muncii. Indicatorii productivitatii muncii si metodele de apreciere. 5.4 Esenta, formele si sistemele remunerarii muncii. Tema 6. Costul de productie 6.1 Esenta economica si felurile costului de productie. Continutul, clasificarea si structura cheltuielilor de productie. 6.2 Indicatorii costului de productie si analiza factorilor ce influienteaza asupra reducerii costului. 6.3 Analiza in dinamica a costului de productie. 6.4 Calculatia cheltuielilor de productie. Devizul planului de cheltuieli.

Tema 7. Strategia formarii preturilor in conditiile economiei de piata. 7.1 Strategia formarii preturilor in conditiile economiei de piata. 7.2 Sistemul de preturi si metodele de formare a lor. Formarea si structura preturilor in diferite modele de piata (monopol, oligopol) 7.3 Reglarea de stat a preturilor in conditiile economiei de piata. Tema 8. Eficienta activitatii economice a intreprinderii 8.1 Esenta economica a eficientei productiei si insemnatatea sporirii ei in conditiile economiei de piata. 8.2 Profitul. Continutul economic, felurile, metodele de determinare si directiile de repertizare a lui. 8.3 Rentabilitatea-felurile si metodele de determinare. Analiza indicatorilor finali ai activitatii economice a intreprinderii. Tema 9. Sistemul de impozitare la intreprindere. 9.1 Esenta economica a impozitelor. 9.2 Felurile de impozite si metodele de calculare a lor. Legislatia RM cu privire la impozite (codul fiscal). 9.3 Rolul impozitelor in reglarea relatiilor economice. Tema 10. Relatiile financiar-bancare ale intreprinderilor 10.1 10.2 10.3 10.4

Esenta sistemului financiar-bancar. Relatiile economice cu bancile si partenerii. Felurile de decontari. Creditarea intreprinderilor.

Tema 11. Relatiile economice externe ale intreprinderilor. 11.1 Felurile de relatii economice externne a intreprinderilor. 11.2 Incheierea contractelor cu agentii economici externi. 11.3 Reglementarea de stat a relatiilor economice externe. Impozite vamale si licente.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF