Echilibru in Viata Ta!

April 28, 2017 | Author: Loredana Cibotaru | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Invatam in fiecare zi daca vrem. Educatia noastra nu se termina niciodata! Nu este contraindicat sa citesti mereu si sa ...

Description

Echilibru in viata ta! Loredana Cibotaru

1

2

Introducere

Motto: Echilibrul si norocul vin in viata noastra numai atunci cand o persoana se simte echilibrata si norocoasa.

Vrem ca toate lucrurile pe care ni le dorim sa se intample repede, sa nu asteptam mult pana ni se indeplinesc visele. Trebuie sa fim constienti ca: Gandurile noastre se desfasoara mult mai repede decat lucrurile din lumea reala. In tot ceea ce facem ne trebuie: Rabdare si Perseverenta!

Daca te-ai decis sa citesti aceasta carte iti multumesc din suflet. M-am gandit sa impartasesc lucruri care sunt importante pentru viata noastra de zi cu zi. As vrea ca fiecare dintre noi sa avem o viata mai buna facand cateva lucruri simple. Cu totii meritam sa fim fericiti, impliniti, linistiti, relaxati si sa ne bucuram de lucrurile 3

din aceasta viata. Nu trebuie neaparatsa avem bani multi ca sa fim fericiti. In primul rand trebuie sa fii bogat sufleteste ca sa te poti bucura de celalalte. Daca ai grija de mintea ta, spiritul tau si de fizicul tau si le dai atentia cuvenita, fii sigur ca viata ta se va imbunatati radical. Renuntand, la obiceiurile care iti intuneca viata si mintea precum (alcoolul, fumatul, neglijarea sanatatii, pierderea timpului facand lucruri inutile, prietenii nefavorabile, ganduri toxice, medii de lucru negative etc), te vei putea bucura de lumina fiecarei dimineti plin de energie, vitalitate si incredere in tot ceea ce vrei sa faci.

Sunt sigura ca vei gasi in aceasta carte multe lucruri pe care deja le stii. Poate consideri ca nu am scris nimic nou. As vrea sa iei in considerare aceste lucruri pentru care am depus efort ca sa le impartasesc cu tine. Dar desigur depinde de tine daca vei aplica anumite lucruri ca sa-ti creezi un echilibru interior si exterior.

Am scris aceasta carte pentru cel care intr-adevar vrea sa-si schimbe atitudinea fata de el insusi si fata de cei din jur. As vrea sa nu fie inca o carte in plus, ci as vrea sa pui 4

in practica cele scrise aici pentru ca imi doresc ca noi toti sa fim sanatosi, plini de vitalitate si deschisi spre lucrurile bune din viata noastra. Sa invatam sa apreciem pe cei care obtin lucruri deosebite si sa spunem mai departe doar faptele bune.

Sunt lucruri despre care cu totii stim cate ceva. Dar poate fiecare dintre voi, care cititi aceste pagini veti gasi si ceva util pe care sa folositi in fiecare zi pentru a va imbunatati viata. Nu am scris lucruri pe care le fac oamenii cu bani, pentru ca si oamenii bogati au fost si ei odata saraci. Este vorba despre canalizarea efortului nostru in a ne transforma in niste oameni sanatosi din toate punctele de vedere si sa promovam in jurul nostru aceleasi lucruri cu principii sanatoase. Poate nu am reusit sa scriu aici despre multe alte amanunte importante dar as vrea ca aceasta carte sa fie un reper in transformarea caracterului, fizicului nostru si psihicului nostru, al tuturor.

Am scris aceasta carte pentru trezirea constiintei noastre ca 5

toate lucrurile care se intampla in viata ta se intampla cu un motiv, si ca fiecare amanunt conteaza, fiecare cauza are si efect, care te vor ajuta sa-ti indeplinesti visele si pentru

linistea

interioara.

Tao The Ching spunea: Sa intelegi pe ceilalti, inseamna sa ai cunostinte, Sa te intelegi pe tine, inseamna sa fii luminat’ Sa-i cuceresti pe ceilalti, iti trebuie putere, Sa te cuceresti pe tine, este cel mai dificil, Sa fii multumit cu ceea ce ai, insemna sa fii bogat spiritual..

Jocul vietii in fiecare zi:

1. Nu te baza pe ceea ce nu ai. Afirma, vizualizeaza si actioneaza. 2. Nu te baza pe viitor, vorbind si gandindu-te constant la acesta. Fa momentul ‘acum’ special, si bucura-te pentru ceea ce ai si 6

ceea ce ai obtinut deja. 3. Incepe sa-ti planifici viata ta ca sa nu ai nevoie sa ceri de la ceilalti.. Incearca sa ai nevoie doar de lucrurile pe care le poti obtine tu! Nu te baza pe emotiile si inteligenta altora.

Imagineaza-ti viata ta ca o gradina frumos ingrijita, mereu verde, cu flori de tot felul , copaci infloriti, copaci cu fructe, cu un rau frumos curgatoar, cu locuri de relaxare si meditatie, cu frumuseti care iti incanta privirea ori de cate ori privesti spre gradina ta. Aici iti gasesti linistea sufleteasca, echilibrul, linistea interioara si a mintii, echilibrul in tot ceea ce ti-ai propus sa faci in viata ta.

Gradina reprezinta persoana ta ca intreg si care are multe lucruri de ingrijit in fiecare zi: sanatatea, mintea, spiritul, familia, cariera, timpul tau liber, prietenii. Asa cum in gradina trebuie sa cureti copacii de crengile uscate, sa rupi buruienile care umbresc celelate plante sa creasca frumos, asa cum apa trebuie ingrijita si toate locurile mici sunt puse in ordine pentru a arata cat mai bine 7

pentru cel care priveste. Asa si in viata ta personala trebuie sa ai ordine in ceea ce vrei sa faci. Sa scrii obiectivele pe care vrei sa le realizezi. Sa-ti creezi timp si spatiu pentru relaxare. Sa-ti faci timp de prietenii de valoare si mai ales sa te bucuri alaturi de familia ta de fiecare realizare.

Toate lucrurile pe care le facem in viata noastra se numesc rezultate. Sanatatea nostra este un rezultat. Bogatia spirituala si materiala sunt

un rezultat. Boala este un rezultat. Greutatea

noastra corporala este un rezultat. Lumea in care traim are cauza si efect.

Noi traim in patru lumi odata si diferite: cea fizica, mentala, spirituala si emotionala. Ceea ce se petrece in lumea noastra mentala, spirituala si emotionala, se reflecta in aspectul nostru fizic: tristete, bucurie, sanatate, boala, vitalitate, etc. Toate lucrurile pe care vrei sa le obtii devin realitate atunci cand in fiecare zi actionezi spre ceea ce iti doresti. Rezultatele vin facand pasi mici zi de zi. Nimeni nu a spus ca va fi usor. Totii 8

oamenii de succes au preseverat pana au ajuns acolo unde si-au dorit si nu au renuntat. Cu totii intampinam obstacole, important este sa nu ne pierdem din vedere obiectivul.

Cheia tuturor lucrurilor bune este concentrarea. Un vechi proverb spune:

‘Ceea ce vezi, iti amintesti, Ceea ce faci, tu intelegi.’

E bine ca la fiecare trei luni sa-ti revezi aspectele importante din viata ta si daca ai reusit sa schimbi ceva in legatura cu sanatatea ta, relatia cu familia, relatia cu prietenii, relatia cu partenerul de viata, cariera ta, casa ta, pasiunile si situatia ta financiara inseamna ca esti pe drumul cel bun.

Probabil te gandesti: dar cine are timp de obiective cand 9

viata este atat de grea? Intrebarea este: intr-adevar viata este grea sau asa o vezi tu? Cunosti si oamenii care au o viata frumoasa? Daca da, oare ei cum au reusit? Cum vad ei viata? Daca ai ocazia mergi si ii intreaba sau daca nu, citeste despre acestia. In felul acesta vei afla cum au reusit!

La fiecare trei luni da-ti o nota de la 10 la 0. Zece (10) insemana foarte multumit, iar zero (o) inseamna dezamagit total.

Sanatate: Cand iti oferi o nota in privinta sanatatii incearca sa te gandesti la urmatoarele aspecte: la cat esti de multumit cu somnul, cu nutritia, exercitiile fizice, energia ta in ansamblu, sanatatea ta mentala si daca ai o pozitie sanatoasa in fata calculatorului.

Familia: cat esti de satisfacut in relatia cu membrii familiei si cat timp de calitate petreci cu ei? 10

Prietenii: cat esti de multumit in relatia cu acestia si cat timp stai cu ei?

Partenerul de viata: cat de multumit esti in relatia cu partenerul tau si cat timp petreceti impreuna? Sau daca nu ai un partener cat de multumit/a esti in situatia respectiva? Sunt momente in viata noastra cand te simti bine si singur.

La lucru: cat esti de multumit cu locul de munca in care lucrezi (daca ai unul)? Si daca nu lucrezi cat esti de multumit cu situatia actuala? Sau poate te gandesti sa ai propria ta afacere.

Casa: cat esti de multumit in casa in care locuiesti si cu locul unde este situata?

Pasiunile tale: cat esti de multumit cu ceea ce faci? Ai timp 11

suficient sa faci si ceea ce-ti place?

Situatia financiara: cat esti de multumit de starea ta financiara la momentul actual?

Sanatatea ta si energia de zi cu zi iti vor permite sa obtii mai multe lucruri intr-un timp mai scurt, avand astfel si mai mult timp pentru lucrurile care iti fac placere.

Fa o lista de dorinte, cu lucrurile pe care ai vrea sa le obtii, sa le faci sau pe care iubesti sa le faci. Gandeste-te la toate cele descrise mai sus si hotaraste trei actiuni care te vor duce mai aproape de ceea ce-ti doresti.

Pentru multi dintre noi scrisul e

activitate care nu ne

incanta sa o realizam. E posibil ca nici la scoala nu am fost prea incantati cand aveam de scris foarte mult. Iata cum sa scrii ceea ce-ti doresti are o importanta majora pentru mintea ta in primul rand si apoi pentru a vedea exact 12

dorintele tale intr-o anumita ordine puse pe hartie. Odata scrise avem sansa sa le ajustam, sa le modificam, sau chiar sa mai adaugam si altele. Mintea nostra este foarte incarcata cu milioane de ganduri care se schimba la fiecare secunda. De aceea odata scrise gandurile tale despre visurile si obiectivele tale ai mai multe putere asupra mintii tale.

Mai fa o lista cu lucrurile inutile din viata ta si stabileste ce ai putea sa nu mai faci ca sa-ti faci mai mult timp pentru ceea ce-ti face placere: ai putea sa reduci uitatul la televizor, mai putin timp pe Facebook si emails etc. Ai putea oare sa renunti la facebook pentru 30 de zile? Sau ai putea sa nu te mai uiti la televizor seara cand te duci acasa? Ce pas crezi ca ai sa faci? Poti incerca sa citesti ceva sau sa te gandesti la viata ta pe care o ai in prezent si ce ai vrea sa imbunatatesti. Renuntand la TV si facebook de exemplu ai castiga timp pretios pentru tine. Unii dintre noi nu realizam cat timp pretios pierdem facand lucruri inutile. Unii

stim acest lucru, dar nu facem absolut nimic sa

schimbam ceva. Dupa un timp realizam ca vai a trecut timpul si 13

nu am facut nimic important. Apoi ne resemnam ca nu mai facem fata obligatiilor si asa mai departe..

Stabileste o limita clara intre timpul petrecut la munca si cel de acasa. Pentru unii e chiar foarte dificil sa faca asta, pentru ca se cer atatea lucruri acolo unde muncesti incat nu prea poti sa te desprinzi. Dar daca ai gasi o modalitate comoda prin care sa le faci pe amanadoua? Iata cateva idei: cand termini lucrul si ajungi acasa sa renunti pentru cateva ore la munca pana ce copii dorm. Sau ai putea sa te trezesti mai devreme dimineata si termini ce crezi ca ai de terminat. Incearca ca la sfarsitul saptamanii sa fii cat mai relaxat si regula e sa nu lucrezi, doar rar sa faci asta daca trebuie, sau sa te trezesti devreme dimineata si sa lucrezi cateva ore ca apoi sa te relaxezi cu lucrurile care te incarca de energie pozitiva.

Identificarea problemei din viata noastra:

14

Cu totii ducem o lupta, sau cel putin asa consideram unii dintre noi. Am auzit poate inca din copilarie ca viata este o lupta. Daca avem aceste ganduri se prea poate ca viata noastra de zi cu zi sa fie intr-adevar o lupta. Primul pas este reducerea greutatilor pe care le avem zi de zi prin identificarea luptei sau a ceea ce ni se pare noua dificil. O metoda ar fi sa te gandesti la fiecare aspect al vietii tale si sa pui in balanta ceea ce obtii de la viata in general si ce trebuie sa investesti ca sa schimbi ce nu-ti place.

Principalele aspecte din viata ta la care te poti gandi sunt: ■

Corpul tau



Echilibrul tau emotional



Relatiile tale



Conditiile tale fizice de viata



Situatia ta financiara



Atitudinea ta fata de lumea in care traiesti



Aptitudinea ta de a face fata conflictelor



Aptitudinea ta de a face fata stresului



Starea ta psihologica 15



Echilibrul tau spiritual.

1.

Corpul tau: daca te simti slabit si fara putere, acest lucru poate insemna ca e genetic sau exista un dezechilibru de alt fel. Daca slabiciunea ta este genetica, ai putea sa schimbi atitudinea “ saracul de mine”intr-una de constientizare ca slabiciunea ta poate fi un dar. Poti sa-ti exprimi calitatile in ciuda felului tau fizic. Este ca si cum ai avea doua vasle intro barca, dar niciun om care sa le manevreze, dar barca oricum isi continua druml. Un pic mai incet, dar tot va ajunge la destinatie. Chiar daca dureaza mai mult pana ajungi la destinatie, e bine sa te bucuri de calatorie. Iar daca slabiciunea corpului tau nu este genetica, cauta o modalitate si repara. Sau cel putin incearca sa folosesti energia ta in a-ti vindeca corpul ca sa nu-ti domine viata. Daca pui efort in vindecare, energia care rezulta din acest lucru te va inspira sa continui. Tu vei deveni mai fericit si mai echilibrat.

2.

Echilibrul tau emotional: agitatia emotionala este un alt 16

raspuns programat inca de cand ne nastem. De mici copii suntem obisnuiti sa plangem cand ne dorim ceva si unii dintre noi fac acest lucru si cand sunt adulti. Antreneaza-te sa te ierti mai mult, sa fii mai detasat ca sa poti vedea viata cu posibilitati nelimitate, nu cu posibilitati limitate. Tot ce se intampla cu tine si in jurul tau sa fie ca o lectie pentru tine, un mod de te intari. Canalizeaza-ti nivelul de furie. Cu toti putem, cand aceasta emotie apare incearca sa faci ceva pozitiv ca sa o poti elimina. Comunicarea de obicei te ajuta. De asemeanea, evita conflictul. Aminteste-ti ca numai “prostul sta si lupta, inteleptul pleaca”. Este inutil sa incerci sa schimbi parerea cuiva sau sa-l faci sa actioneze in modul in care vrei tu. Cel mai bine este sa eviti persoanele si situatiile care iti creeaza discomfort psihic. Incearca sa votezi cu picioarele, daca o situatie devine de neschimbat si obositoare, indeparteaza-te.

3.

Relatiile tale cu cei din jur: cu ajutorul celorlati noi invatam despre noi insine, pentru ca oamenii din jurul nostru ne arata 17

de fapt cum suntem si noi. De aceea multe relatii sunt dificile. Daca relatiile tale iti dau batai de cap, intreaba-te de ce. Ce ganduri sau pareri ai tu despre anumite relatii sau despre tine care te opresc sa obtii ceea ce-ti doresti? Ce incerci sa obtii de fapt? Care este nivelul de a primi si care este cel de a darui? Te lasi folosit de ceilalti, este bine pentru tine, sau vrei sa schimbi aceste lucruri?

4.

Conditiile tale de viata: conditiile tale fizice de viata (casa, hainele, spatiul intim, organizarea, etc) sunt cele care te hranesc fizic si spiritual, te ajuta sa ai un echilibru sau esti la mila imprejurarilor? (cearta, zgomote, forfota, dezorganizare totala, lipsa de inters). Ce ai de gand sa faci? Care este nivelul de lupta aici? De exemplu este foarte greu sa-ti mentii casa in care locuiesti intr-un echilibru, adica depui efort mult ca sa o mentii asa cum iti doresti? Si daca depui acest efort, primesti si conditiile necesare pentru a te relaxa?

5.

Situatia ta financiara: intrebarea aici nu se refera, daca ai 18

destui bani. Viata este satisfactoare si echilibrata cu banii pe care ii ai? Daca nu, te afli in situatia in care te lupti sa-ti mentii stilul de viata pe care ego-ul tau simte ca are nevoie, dar care iti consuma toata energia?

6.

Atitudinea ta fata de cei din jurul tau: viata ta - evolutia ta este doar problema ta, ce fac ceilalti cu viata lor este numai si numai problema lor. Daca vei lasa pe cei din jurul tau sa-ti controleze sentimentele vei ajunge repede la concluzia ca nu tu iei deciziile, ci altcineva. Te lupti sa indrepti lumea? Daca e asa, de ce? Cand oamenii considera ca pot schimba ceva de fapt vor sa schimbe ceva la ei insisi. Considera ca lumea este intr-o continua dezvoltare si chiar daca este mai mult sau mai putin perfecta nu poti sa o schimbi. Atunci cand noi vedem ca totul in jurul nostru este limitat atunci si emotiile si personalitatea noastra nu arata perfect. Intr-o secunda poti deveni

liber

si

fericit,

lasand

lumea

la

o

parte

si

concentrandu-ne pe noi insine. Intarandu-ti caracterul ii vei ajuta pe cei din jur, fiecare suntem legati unul de celalat.

19

7.

Aptitudinea ta de a face fata conflictelor:

conflictul apare

atunci cand avem pareri diferite de ceilalti si incercam sa-i convincem ca noi avem dreptate. Nu trebuie sa iti consumi energia incercand sa-i convingi pe ceilalti ca de fapt tu ai drepatate, nu se merita efortul.

8.

Aptitudinea ta de a face fata stresului: in aceasta lume cu multe cerinte si obligatii pe care ni le asumam, stresul este un lucru normal. Dar cum reactionam la acest lucru este foarte important. Esti emotional afectat de stres? Il poti controla atunci cand se manifesta mai puternic? Unora le place sa considere ca sunt atat de ocupati si sunt atat de stresati ca nu au timp sa termine ceea ce si-au propus. Unii considera ca stresul le da adrenalina si de aceea le palce sa traiasca mereu asa, intr-o continua agitare fara rost. Viata e mai usoara cand stii cum sa te relaxezi, fara a pleca in vacante exotice.

9.

Starea ta psihologica: starea ta

mentala este una de

frustrare? Este o stare permanenta sau doar o parere 20

proprie?

10.

Echilibrul tau spiritual: sa

ai echilibru in toate aspectele

vietii tale este un lucru absolut normal. Cand te fortezi ca sa obtii ceva, atunci nu te mai afli in echilibru. Cat de mult te straiduiesti sa obtii ceea ce vrei? Cat astepti pana actionezi sa obtii ceea ce-ti doresti? Diferenta dintre o persoana evoluata spiritual si o persoana mai putin evoluata, este ca prima categorie sunt adevaratii oameni, ei stiu cat valoreaza ca oamneni, ei nu se prefac si nu inventeaza scuze si nici nu pretind ca sunt ceva ce nu sunt. Stiu exact cine sunt si ce-si doresc de la viata. Sunt persone care vor sa pretinda ca sunt altcineva

decat

in

realitate,

si

lupta

cu

o

energie

extraordinara sa mentina aparentele. In acest fel toata energia lor se consuma in a-si mentine stilul de viata ales si viata lor este este din ce in ce mai fragmentata de frustrarea de a mentine ceea ce au ales.

21

Prin starea ta de stabilitate si siguranta, vei ajuta si pe cei din jur sa se simta le fel. Ei te vor cauta Si viata devine mai usoara si te vei simti mult mai bine. Ia decizii intelepte, fii integru si linistit, Accepta ceea ce ai si nu-ti creea prea multe nevoi

Stabilitatea ta se va reflecta in psihicul tau si in tot ceea ce vrei sa faci.

E greu sa fii stabil pentru ca multi ne ingrijoram din diferite motive: oamenii se ingrijoreaza in fata mortii si a violentei; ei se ingrijoreaza ca lucrurile se schimba mereu, in lume si in interiorul lor. Tot ceea ce vad ca se schimba si in general ii ingrijoreaza terminarea unei relatii, schimbarea locului de munca, schimbarea unui stil de viata, pierderea unei functii importante, etc.

Mintea noastra functioneaza in felul acesta: ‘Daca relatia asta nu functioneaza, nici eu nu mai sunt bun de nimic’, ‘daca imi pierd locul de munca si stilul de viata se schimba’ si ca o consecinta si corpul meu nu o sa se mai simta fericit. 22

La un nivel mult mai profund, o cearta intre doi adolescenti se poate transforma intr-o problema de viata si de moarte. Lumea nu se termina aici. Fiecare relatie are un inceput si un sfarsit. Sfarsitul poate fi intr-o nunta sau o despartire finala. Nu trebuie dramatizat acest lucru si transformat intr-o experienta tragica. Fiecare dintre noi avem calitati si insusiri alese. Ganditi-va ca lucrurile se intampla cu un motiv intemeiat si de multe ori in favoarea voastra. Chiar daca pe moment esti coplesit de ceea ce simti, nu esti singur. Sunt atatia oameni care au nevoie de tine. Ia totul ca pe o lectie de viata. Invata din greseli. Mergi mai departe. Cu cat inaintezi in timp si in viata, cu atat durerile trec. Fii tu insuti. Nu-ti refuza bucuria de

a incepe o alta relatie, de a

cunoaste alti oameni. Ofera-ti timpul necesar de vindecare. Cere ajutor de la un specialist, prieten, mama, tata, etc. Sunt atatea mijloace prin care sa gasesti lucruri utile. Fa ceea ce-ti place, acum ai mai mult timp!

23

Capitolul 1 1.Valori si atitudini 1.1. Sentimente si ganduri:

Cand ne nastem, gandurile si sentimentele noastre sunt infinite pentru ca si mintea noastra este noua si curata. Daca observati copiii, veti vedea ca ei au puteri neobisnuite de a-si imagina tot felul de realitati fara a fi limitati de ceva. Copiii incearca si imposibilul sa reuseasca, ei nu stiu ca de fapt sunt si lucruri care ii pot opri.

Aceste limite sunt iluzorii, ele sunt formate din

credintele si

principiile nascute din nestiinta sau majoritatea transmise din generatie in generatie. Cu totii avem o misiune de indeplinit pe pamant. Cu totii ne nastem la fel, dar depinde de noi cum ne traim viata, ce invatam si

ce transmitem mai departe copiilor

nostri.

In viata de zi cu zi avem de a face cu sentimente, ganduri si 24

atitudini, si daca vrei sa-ti schimbi conditiile din prezent, trebuie sa fii foarte sigur de ceea ce vrei in viitor. Trebuie sa scrii clar ceea ce-ti doresti si sa fii pregatit

sa accepti ceea ce ceri. Nu se

intampla foarte repede, dar se spune ca ai grija ce-ti doresti ca sar putea sa se intample. Asa ca fii pregatit! Scrisul te elibereaza, chiar daca traim intr-o lume in care nu mai avem timp. Nu se mai pierde timp scriind, acum avem alte griji: sa ne jucam pe facebook, sa ne uitam la televizor, etc.

Dreptul nostru din nastere este de a fi invingatori, cu totii ne nastem la fel, dar depinde de noi cum folosim toate calitatile. Fiecare persoana are calitati unice, si aceste calitati ii ofera fiecaruia dintre noi posibilitatea sa indeplineasca lucruri marete, daca el sau ea invata cum sa le foloseasca si sa le indrepte in directia potrivita.

Dorinta de a obtine ceva in viata ta are un rol important in tot ceea ce-ti doresti sa faci. Si daca intr-adevar iti doresti ceva 25

atunci mintea ta se gandeste numai la acel lucru, si atunci cand te gandesti majoritatea timpului la ceea ce-ti doresti, daca vorbesti foarte des despre aceasta, atunci iti vor veni in minte o multime de idei care te vor ajuta sa obtii ceea ce-ti doresti.

Atunci cand ai multe idei despre cum vei planifica ceea ce-ti doresti, acest lucru se va intampla de la sine, natural fara prea mult efort, pentru ca tu deja vizualizezi ce-ti doresti.

Dorinta este mama motivatiei, dorinta poate fi catalizatorul care iti creeaza abilitatea sa concurezi impotriva celor care au talent si sa castigi. Toata lumea are potential dar depinde de fiecare cum il foloseste. Nimic nu este mai emotionant atunci cand un talent mediocru castiga impotriva tuturor celor care nu i-au dat nici o sansa si devine campion prin foarte multa munca, efort si perseverenta pentru indeplinirea obiectivelor.

Dorinta de a-ti indeplini un anumit obiectiv iti ofera energia necesara sa te ridici din pat de dimineata chiar si atunci cand nu 26

ai chef. Dorinta apare in viata noastra cand ceva se intampla si ne schimba felul nostru de a vedea viitorul. Fiecare dintre noi avem diferite momente importante care ne marcheaza in viata, momente bune sau mai putin placute, si care ne schimba felul de a privi lucrurile spre viitor. Este bine sa cauti aceste momente care te-au schimbat de-a lungul vietii si sa-ti regasesti obiectivele si scopurile care te-au ajutat sa continui.

Realitatea este ca tu poti avea multe idei bune si care ti-ar putea oferi multe oportunitati, dar daca nu faci ceva cu ele, pot fi considerate ca si non-existente. Este uimitor cum oamenii amana momentul de a face ceva pentru a obtine ceea ce-si doresc si apoi se plang cum ca ei nu au niciodata timp.

1.2. Ce ne consuma energia in fiecare zi:

Sunt lucruri care iti pot consuma energia si care ai putea sa le 27

eviti: ●

Nu te mai gandi si te ingrijora in privinta trecutului; concentreza-te pe aici si acum.



Nu iti amana fericirea pentru viitor, pentru ca acest lucru devine obicei, mereu amani anumite lucruri pentru viitor. De exemplu, cand am sa am casa mea atunci o sa fiu fericit si atunci o sa ma mai mult timp pentru mine. Nimeni nu te opreste sa faci si in momentul prezent lucrurile care iti fac placere.



Nu gandi si nu vorbi negativ, nici tie insusi, nici in gandurile tale si nici atunci cand vorbesti cu ceilalti.



Nu vorbi de rau pe altii.



Nu petrece prea mult timp cu cei care iti consuma energia ta (se plang intr-una ca nimic nu le iese si care le si place starea in care se afla).



Nu te compara cu altii, ci incearca sa fii cel mai bun in ceea ce faci.



Nu lua viata prea in serios - rade de tine si de situatiile in care te afli.



Nu-ti da etichete negative: ‘Nu am noroc’, ‘viata este grea’, 28

‘nu ma descurc cu banii’, ‘niciodata nu ma voi indragosti si nu voi gasi partenerul potrivit’. Aceste etichete in cele din urma vor deveni realitate.

Lauda. Nu te lauda inainte cu ceva ce nu ai obtinut. Oamenii nu vor vorbe, ci REZULTATE. Arata celor din jur dovezile muncii tale, daca vor sa stie, si lasa pe ceilalti din jurul tau sa admire munca ta. Dupa cum toti stim: “Lauda de sine, nu miroase a bine.”

Ce iti poate creste nivelul de energie? 1. Pentru a avea mai multa energie in ceea ce faci este important sa ai parte de un somn linistit. Pentru o saptamana intreaga dormi 8 ore sau un pic mai mult. Aceasta saptamana iti va reincarca bateriile. Dar pentru a castiga timp pentru tine si pasiunile tale asta nu inseamna ca trebuie sa devina un obicei.

2. Consuma jumatate din cat ai manca la masa de pranz si la masa de seara. Tuturor ne place sa mancam. Chiar daca nu ne 29

este foame tot mancam cate ceva. Reducandu-ti mancarea la jumatate corpul tau isi va reduce din greutate. Apoi corpul nu va mai consuma foarte multa energie pentru a digera mancarea, si aceasta energie va fi valabila pentru creierul nostru.

3. Trebuie sa mergi sau sa alergi. E cam greu sa ne apucam de asa ceva (am incercat si eu, dar nu cred ca mi se potriveste alergatul. Merg mult, acuma nu stiu daca e de folos, dar tot exercitiu este.) Incercati sa faceti miscare de oricare fel ar fi ea. De exemplu lasati masina acasa si mergeti pe jos la serviciu daca aveti posibiliatea, sau coborati din autobuz o statie mai devreme si faceti o plimbare. Important e sa gasiti o solutie care vi se potriveste.

4. Inlocuieste pe cat posibil chipsurile, biscuitii cu fructe si legume.

5. Multi dintre noi consumam sare multa, unt si ulei. Inlocuiti sarea cu piper, boia de ardei, oregano, rozmarin, etc.

30

6. Zaharul este cel care ne adauga kilograme in plus la greutate si nici nu ne ofera energie. Folositi zaharul brun la cafea si chiar la prajituri este mult mai sanatos. Consumati ciocolata neagra, pentru micile placeri.

7. Nu uita sa te mai si joci! Daca ai copii petrece timpul cu ei, facand impreuna diferite jocuri.

8. Atunci cand te simti rau, sau apar

anumite probleme de

sanatate ai grija de tine. Ofera-ti timpul necesar pentru odihna si recuperare.

Daca incerci sa te fortezi la maximum si sa-ti folosesti toate resursele de energie efectele nu vor intarzia sa apara. Fii atent la cerintele corpului tau ca sa te pastrezi intr-o forma maxima.

Cum poti castiga energia de la ceilalti? Relatiile construite pe sentimente de furie

si frica te pot

demoraliza, in timp ce realtiile construite pe incredere si intelegere te pot revitaliza. 31

Cauta o modalitate de a ajuta trei oameni pe zi, direct sau indirect. Cateodata nu e usor si nici nu stim cum sa ne oferim ajutorul. Oferim locul la cineva mai in varsta, ajutam o vecina de bloc sa duca bagajul. Mai nou se fac tot felul de ajutore online, da un link mai departe, da un like pentru pagina cuiva, si spune si prietenilor tai, etc. Toate lucrurile mici pot ajuta pe cineva.

In jurul nostru gasim mereu persoane care nu ne plac, dar intrand mereu in contact cu ei s-ar putea sa va creeze sentimente neplacuta. Fie ca va amintinti de niste lucruri pe care vi le-a facut, fie lucrati impreuna si este seful/a voastra. Ca sa va imbunatati punctul de vedere si ca sa va simti mai bine in prezenta aceste persoane, ganditi-va si la trei lucruri care totusi va plac la acea/acele persoanae. Gasind cateva calitati pozitive va vor ajuta sa scapati de emtiile negative de fiecare zi. Acest lucru va va imbunatati atitudinea in general si nivelul de energie.

1.3. Principalele emotii

pozitive

32

si

negative:

Dorinta Credinta Iubire Sex Entusiasm Romantism Speranta

Frica Gelozie

Ura Razbunare Lacomie Superstitie Manie

Ce valori si atitudini transmitem mai departe copiilor nostri? In primul rand prin exemplul nostru de a promova ganduri pozitive despre tot ceea ce ne inconjoara ajuta enorm la formarea unor copii pozitivi pentru societatea in care traim. Inca din primii ani de viata copiii invata de la noi. Ce vad ca facem noi, vor face si ei. Ce cuvinte folosim noi, aceleasi cuvinte le vor folosi si ei. Daca nu vrei sa-i transmiti anumite atitudini pe care si tu le-ai preluat de la parintii tai, modifica-ti comportamentul. Modifica la tine in primul rand, ca sa poti face o schimbare si la ceilalti.

Memoriile noastre se formeaza in jurul varstei de 7 ani. De atunci incepem sa preluam de la cei din jurul nostru obiceiuri, principii,

33

credinte si care ne vor defini personalitatea noastra de mai tarziu. Ajunsi adulti nu o sa stim exact de unde avem anumite obiceiuri.

Stim cu totii ca atunci cand un copil se naste, restul familiei se intreba cu cine seamana. Isi vor da cu parerea ca a luat nasucul de la mama, barbia de la tata, culoarea ochilor de la bunica, etc. Asa si cu obiceiurile noastre, ne vom aduce aminte ca am preluat dragostea de a recita poezii de la bunicul, ca ne place sa hranim animalele ca asa faceam cand eram la bunici, etc.

Copiii imita ce vad la parinti. Acestia sunt primii care influenteaza viata celor mici. Daca facem noi si ei vor face. Fiti deschisi la ideile noi si care sunt de folos noua dar si celor din jur cum ar fi voluntariatul sau munca in folosul comunitatii, reciclarea deseurilor, mancarea sanatoasa, exercitiile, sa foloseasca cu masura calculatorul, socializarea cu ceilalti, sa fie ei la randul lor un exemplu pentru ceilalti.

Transmite mai departe copiilor tai sau celor pe care ii inveti, sau 34

copiilor in general, lucrurile folositoare si demne de o persoana cu principii bune. Este important sa formam noua generatie altfel poate decat am crescut noi, traim intr-o lume a informatiei bune dar si intr-o lume plina de tentatii. Implementeaza principii de calitate dar oferind un exemplu prin tine. Trebuie ca tu sa dai dovada de un exemplu demn de urmat ca mai apoi sa transmiti ceea ce ai invatat. Cu totii gresim, important e sa invatam din greselile noastre si mai ales sa invatam de la cei mai buni.

1.4. Valoarea care o transmiti celor din jur:

Multi dintre noi lucram in diferite locuri si avem diferite functii. Intrebarea este cati dintre noi facem ca munca noastra sa fie valoroasa? Cati dintre noi ne concentram pe ceea ce facem ca sa avem rezultate uimitoare? Cati dintre noi dam importanta tuturor lucrurilor care ni se intampla zi de zi si le tratam cu aceeasi valoare? 35

Conteaza foarte mult cum ii tratezi pe cei din jur, nu conteaza cum te trateaza ei pe tine, aici ne referim la ceea ce ai tu de oferit celor din jur si daca serviciile tale sunt de calitate, indiferent ca faci o munca excelenta, sau ca esti un prieten devotat, un tata responsabil, o mama muncitoare, etc.

In lumea asta cu totii ne nastem cu un anumit talent. Cei mai fericiti oameni sunt cei care isi folosesc talentul si calitatile sale pentru a-i ajuta pe cei din jurul sau. O parte din misiunea vietii tale este sa imparti talentul si valoarea ta cu cat mai multi oameni posibili. Aceasta inseamna sa gandesti in termeni mari, sa vrei sa obtii lucruri marete. Produsul pe care il vinzi se refera la: cu cat ajuti mai multi oameni cu atat devii mai bogat: emotional, mental, spiritual si desigur financiar.

Jonathan Livingston Seagul spune: Cum o sa stiu ca imi indeplinesc misinunea aici pe pamant? Raspunsul este: Daca inca respiri, inseamna ca nu ai terminat. 36

Suntem multi dintre noi care nu folosim la maxim potentialul nostru, ma refer la felul de a ne trai viata si de a-i ajuta si pe ceilalti.

1.5. Tu esti CONCENTRAT pe ceea ce vrei sa obtii?

Oamenii care sunt determinati sa obtina rezultatele dorite se concentreaza pe sansele care se ivesc in calea lor. Ei vad toate lucrurile care li se intampla ca niste oportunitati de a avansa in directia dorita.

Dar exista si persoane care vad in calea lor numai obstacole. Atunci cand apare o dificultate considera ca e prea greu sa mearga mai departe si renunta la primul obstacol aparut.

Sunt oamnei care se concentreza pe dezvoltarea lor chiar daca asta nu se intampla imediat, pentru ca stiu ca vor avea de castigat. Dar sunt si persoane care se concentreza pe riscurile 37

care apar si nu mai vor sa avanseze, sperand ca ceea ce simt va trece de la sine. Dar e total gresit sa crezi ca ceea ce se intampla in viata noastra depinde de cei din jur si ca nu trebuie facut nimic. Totul pleaca din interiorul si din gandurile noastre. Cei din jur nu ne pot ajuta, ci doar sutine in procesul de schimbare. Trebuie sa devenim constienti ca avem nevoie sa luam atitudine si sa rezolvam ce ne deranjeaza si care ne impiedica sa fim concentrati pe ceea ce ne dorim.

Ni se pare ca stim atatea lucruri si ca nu mai avem nevoie de altcineva sa ne spuna ce avem de facut. Dar de multe ori avem nevoie de un ajutor specializat sa ne ajute sa facem ordine in gandurile si sentimentele noastre, cineva obiectiv si care sa ne ofere anumite solutii de schimbare a atitudinii cu care vedem ceea ce ni se intampla.

Un principiu dupa care sa te ghidezi in fiecare zi se refera la faptul ca trebuie sa fii concentrat pe ceea ce-ti doresti, nu te mai gandi la toate lucrurile pe care NU le vrei. Nu uita gandurile pozitive aduc experiente pozitive in fiecare zi. 38

Legea universului spune ca pe ceea ce te concentrezi, se dezvolta. Ai grija pe ce fel de experinte, ganduri te concentrezi ca sa-ti fie bine!

Concentreaza-te ca vrei sa gasesti posibilitati de a avansa in viata de zi cu zi si asta vei gasi, mai multe oportunitati. Daca te concentrezi cate obstacole sunt de intampinat pentru a obtine ceva, atunci numai din acestea vei gasi. Foloseste-ti timpul si energia pentru a creea numai ceea ce-ti face placere, elimina tot ceea ce nu doresti. De exemplu fa o lista cu tot ceea ce faci intr-o zi si apoi vezi ce anume poti elimina ca sa-ti faci timp pentru tine si pentru ideile pe care vrei sa le pui in practica.

Ideea principala se refera aici sa incepi sa faci ceva, acolo unde esti, cu ce ai la indemana. Acesta este primul pas si cel mai important in a pune in practica dorinta sau dorintele tale.

1.6. Admira pe cei care au succes: 39

“Umbla cu cei de la care ai ce invata si nu o sa ai ce regreta!”

Apreciaza oamenii care au succes. Sunt multi care in loc sa se bucure de succesele celor din jur, simt invidie si nici nu mai vor sa vorbeasca cu ei. Unii simt gelozie pentru ca au obtinut mai mult succes decat ei. Si de aici pleaca de tot felul de ganduri si sentimente negative. Problema e ca aceste sentimente de invidie, gelozie, frustrare nu ii afecteaza pe oamenii de succes, ci pe cei pe care le simt, pe cei care le gandesc si in felul acesta le afecteaza viata in general si atitudinea lor in fata situatiilor de genul acesta.

Trebuie sa ai in vedere ca daca ii vezi pe oamenii care au succes, bani si alte realizari ca niste oameni rai sau zgarciti, si tu iti doresti sa fii un om bun, atunci tu nu vei putea ajunge niciodata sa ai ceea ce au oamenii de succes. Cu totii putem cadea in capcana gandurilor noastre. Si cu totii putem avea ganduri negative despre cei care au succes. Dar nu trebuie sa uitam ca gandurile si parerile nu sunt bune sau rele, dar ele pot fi cele care 40

ne motiveaza sau ne dezarmeaza in fata succesului si a fericirii noastre viitoare.

Nu poti fi perfect si gandurile noastre ne pot insela, dar trebuie sa le recunosti atunci cand gandurile noastre devin negative sa le schimbam in unele mai motivante si care sa ne aminteasca ca si noi suntem capabili sa obtinem ceea ce ne dorim. De exemplu: Maria si-a cumparat de curand un covor in camera de zi. Este foarte multumita de el. La ea vine in vizita o prietena. Stau de vorba la o cafea despre una despre alta. Prietena ei, Emilia, ii admira covorul, apoi o intreba cat a dat pe el, de unde la luat, etc. Emilia isi termina vizita urandu-i toate cele bune prietenei sale. Pe drum se gandeste ca poate ar trebui sa-si schimbe si ea covorul din camera de zi chiar daca are numai 1 an de cand l-a luat, ca al Mariei parca e mai frumos, parca da mai bine decat al ei, dar acum nu-si permite unul ca nu e asa de instarita ca Maria. Dar poate o sa imprumute niste bani si tot o sal schimbe.

Iata cum de la un lucru banal mintea noastra produce tot felul de 41

ganduri mai putin placute si cauta o solutie acolo unde de fapt nu este nevoie. Ne consumam energia in directia gresita. Cand de fapt ar trebui sa fim multumiti de ceea ce avem si sa ne bucuram pentru ceilalti.

Dispui de calitatea de a fi de incredere? Este important ca ceilalti sa aiba incredere in tine dar trebui sa dispui de anumite calitati: atitudine optimista, de incredere, concentrat, determinat, hotarat, persistent, muncitor, energetic, bun cu ceilalti, competent, semiinteligent, si expert macar intr-un domeniu.

Multi dintre noi suntem conditionati inca de mici ca nu vom putea fi oameni de succes si bogati, ca daca esti bogat esti om rau. Si aceste idei le avem pana cand devenim adulti.

Practică binecuvantarea celor care au obtinut succes. Învață sa-i admiri pe cei care sunt mai buni ca noi. Practica sa inveti.

Cu totii suntem oameni care avem anumite obiceiuri si pe care le 42

practicam de multe ori fara sa ne dam seama. Pentru a depasi obiceiurile care nu ne sunt de folos trebuie sa practicam pe cele care consideram ca ne-ar ajuta sa obtinem ceea ce ne dorim. De multe ori incerc sa-i ajut pe cei din jurul meu. Dar sunt foarte putini care intr-adevar asculta si ia in calcul si spusele mele. Unii nu vor sa asculte ca deja considera ca stiu ce au de facut si nu mai au nevoie de nimeni care sa le spuna ce sa faca. Altii deja au ales drumul pe care sa-l urmeze fara sa mai intrebe si alte pareri. Mai sunt persoane

pe care vreau sa le intreb cateva detalii

despre situatia lor si imi spun ‘dar iar ma iei cu ale tale.’ Desigur, fiecare alege drumul care I se potriveste in viata. Dar se intampla de cele mai multe ori ca acesti oameni sa faca diferite alegeri si apoi sa-mi spuna ca de fapt nu au facut lucrul cel mai bun. Si atunci imi spun ca de ce nu le-am spus si parerea mea inainte. Atunci ne confruntam cu o contradictie, dar nu din partea mea, ci cu persoana in cauza. Sunt persoane care au nevoie de ajutor pentru a-si pune ordine in ganduri si sentimente, dar sunt prea orgoliosi sa-l caute.

1.7. Cum ne exprimam? 43

Toate lucrurile din viata noastra au importanta. Iar vorbitul sau felul de a ne exprima indica multe informatii despre persoana cu care stai de vorba. Deja stim ca atunci cand stam de vorba cu cineva important (din cauza functiei pe care o detine, sau varstei pe care o au, sau respectului pe care il oferim,etc.) folosim pronumele de politete ‘Dumneavoastra’.

Este important sa detii controlul asupra vorbelor tale. Majoritatea oamenilor vorbesc prea mult, adica fac zgomot si vorbesc pentru ca nu au ce face, sau considera ca incearca sa-i amuze pe altii cu flecarelile lor. Puterea ta o poti castiga din tacere si nu din nevoia de a vorbi tot timpul, se consuma multa energia in a vorbi inutil. Imi aduc aminte de un unchi de-al mamei, un om simplu de la tara, care a spus ca ma pricep sa ascult oamenii, adica se vede ca a stat de vorba cu oamenii de diferite categorii sociale. Pe atunci nu am realizat multe lucruri, dar mai sunt persoane care au mai facut astfel de afirmatii de-a lungul timpului. Acum stiu de fapt despre ce era vorba. Motivarea celor din jur. Unele lucruri vin din 44

interiorul nostru fara prea multa pregatire.

O persoana puternica nu-si consuma energia in discutii inutile, ci se gandeste bine cand vrea sa spuna ceva si isi exprima aceste ganduri intr-un mod cat mai succint si cu un scop anume.

Cand ai o conversatie cu cei din jurul tau, incearca sa te mentii sub nivelul lor psihologic, si nu le arata ca tu stii de fapt mai multe decat ei, sau sa vorbesti numai tu, iar cel cu care dialoguezi sa nu aibe sansa de a spune ceva. Nu vorbi in acelasi timp cu celalalt sau ceilalti. Asculta ca sa fii ascultat la randul tau. Nu-ti impune ideile tale ca fiind cele mai bune. Nu te crede superior fata de ceilalti.

O vorba inteleapta spune asa: ‘ Cei care stiu, nu vorbesc; cei care vorbesc, nu stiu.’

Sunt oameni care se considera importanti, vorbesc doar pentru se auzi ei insisi. Ei nu sunt interesati in ceea ce ai tu de spus. In timp ce vorbesti, ei abia asteapta sa-ti raspunde cu ceva si mai 45

impresionant. E bine sa fii atent la ceea ce spui si sa nu fii in competitie cu ceilalti, desi e dificil

cateodata, totul se poate prin practica si

exercitiu.

Sunt multe persoane care de dragul de a vorbi inventeaza, exagereaza sau rar au cunostinte despre ce se discuta. Nu sunt atenti la ceea se vorbeste si se trezesc spunand ceva fara nicio legatura. Ori sunt unii care repeta ceea ce au citit in ziar sau ce au vazut la televizor si ti le reproduce exact, de dragul conversatiei.

Suntem mereu tentati sa dam replica la ceea ce ni s-a comunicat. De multe ori ne pare rau ca nu ne-am gandit inainte de a vorbi. Vorbele aruncate la intamplare raman in mintea ascultatorului si ramane si cu o parere despre tine.

Limiteaza-te la cunostintele tale, daca esti expert intr-un domeniu foarte bine. Poti sa vorbesti despre asta daca cei din jur te intreaba. Dar, in general, abtine-te sa vorbesti tot felul de lucruri 46

doar pentru a impresiona pe cei din jur. Oricum e cam dificil sa impresionezi oamenii doar prin vorbe. Fii tacut si observa pe cei din jur. Intreband tu demonstrezi un interes real

despre ceea ce se discuta si ceilalti observa ca ii

sprijini in ceea ce vorbesc. Intotdeauna incearca sa nu ironizezi pe ceilalti, nu este necesar, daca ironizezi pe ceilalti scoti la iveala furia ta ascunsa si asta iti consuma energia.

Aduna informatii despre ceea ce te pasioneaza si aproprie-te de cei care iti plac. Nu ii forta pe cei din jurul tau sa-ti accepte punctele de vedere.

Este o diferenta majora intre lupta ta de fiecare zi si efortul pe care il depui ca sa-ti atingi anumite obiective. Lupta zilnica este incarcata de emotii negative si se refera la: abia astepti sa termini munca in ziua respectiva, te lupti ca sa castigi o pozitie mai buna, te lupti ca sa fii acceptat de ceilalti, te lupti ca sa termini un proiect la timp, etc.

47

Efortul este o parte naturala a experientei umane. Nu te poti duce la magazin fara efort - vei arde niste calorii pe drum, cand faci cumparaturi si pe drum inapoi. Efortul este natural. Cateodata simti ca viata e o lupta pentru ca ai prea multe de facut si nu esti organizat. Sau ti-ai pus in minte un obiectiv dar se pare ca dureaza pana se indeplineste si atunci iar consideri ca viata e o lupta.

Cateodata e bine sa stai si sa astepti, sa te relaxezi, sa continui in fiecare zi cu efortul natural de a face lucrurile, pentru ca obiectivele tale se indeplinesc de la sine. Gandurile noastre ne obosesc si ne seaca de energie. Nu te mai concentra pe fiecare dintre ele, ci doar pe cele care fac referire la prezent.

Sa fii LIBER inseamna sa poti spune NU. Atunci cand trebuie sa realizezi un anumit proiect, sau cand vrei sa fii prieten cu cineva, cand trebuie sa ai o anumita suma de bani in caateva zile, atunci tu nu esti Liber. Te simti inchis in mintea ta care cauta o solutie.

Se stie ca bogatia, relatiile dorite si experientele placute vin 48

atunci cand esti relaxat si eliberat de toate grijile, atunci cnd te afli in echilibru cu tine, atunci si lucrurile pe care ti le doreai apar.

Cauta echilibru in fiecare lucru pe care il realizezi!

Capitolul 2

2. Sanatatea mentala si spirituala

Dirijarea mintii: “Daca faci ceea ce iti place, te trezesti de dimineata.”

49

Mintea noastra poate fi cea mai mare telenovela scrisa din istorie. Compune multe povesti, multe dintre ele bazate pe drame si dezastre vazute in viata de fiecare zi, multe dintre aceste povesti nu s-au intamplat niciodata si probabil care nu se vor intampla niciodata.

Mark Twain spunea bine: “Am o mie de probleme in viata mea, multe dintre ele nici nu s-au intamplat.” Cu alte cuvinte vedem probleme acolo nu sunt. Ne facem griji pentru ceva care nu exista.

Un lucru important este ca tu nu esti numai minte. Tu esti ceva mult mai mare si mai important decat numai mintea in sine. Mintea ta este o parte din tine asa cu si mana face parte din corpul tau.

Mintea noastra controleaza totul: sanatatea noastra, energia, performanta, succesul si nu in ultimul rand fericire; mintea controleaza cum gandim, cum ne descurcam cu stresul, cum cooperam cu o pierdere si cum ramanem pozitivi intr-o lume, care 50

e din ce mai negativa si in care gasim tot felul de provocari la tot pasul. E bine sa stii cum sa-si dirijezi mintea ca sa ai parte numai de beneficii.

Este o adevarata provocare sa fii fericit si pozitiv zi de zi mai ales in lumea vitezei in care traim. Simplul adevar este ca suntem bombardati in fiecare zi numai de stiri negative si de multe provocari de tot felul( esti prins in trafic, intarzii la lucru, copii nu sunt gata la timp sa mearga la scoala, un sofer nervos sau mai multi, etc. ) Multe dintre situatii sunt asa cum noi le percepem, pentru ca pentru unii pot fi stresanate, iar pentru altii ar putea fi amuzante.

2.2 Iata cateva exemple de situatii negativiste:

Provocari personale: Acestea se pot referi la: familie, sanatate, prieteni, partenerul de viata, munca, casa si finante.

Stirile din presa si TV: 51

Ar fi grozav sa avem si canale TV care sa emita numai stiri imbucuratoare. Ar fi si corect pentru ca sunt destule care dau tot felul de probleme si suferinte. Cum ne comportam atunci cand avem un deces in familie sau atunci cand te desparti de cineva? Mintea nostra este neantrenata si de aceea pune accentul

pe

ceea ce este gresit, chiar periculos; se pare ca acest lucru este ceea ce ne-a tinut in viata si care ne-a ajutat sa evoluam. Noi ne concentram pe ceea ce reprezinta raul care este 5% din viata noastra, in loc sa ne concentram pe 95% care reprezinta toate lucrurile bune.

Cu totii suntem curiosi sa aflam si mai multe informatii atunci cand se spune despre barfe sau accidente, mai ales atunci cand se intampla in mijlocul vedetelor. Toate canalele de televiziune vorbesc despre acelasi lucru si fiecare dintre ei nu mai stiu ce sa inventeze ca sa castige popularitate. E bine ca vrei sa catigi audienta, dar sunt atatea persoane care privesc mai ales copii, acestia din urma isi creeaza tot felul de idei si impresii, nu se mai duc la scoala, vor sa devina vedeta,etc. E greu sa schimbi 52

mentalitati, dar trebuie macar incercat.

Ar trebui sa promovam din ce in ce mai mult succesele, talentele si oamenii care intr-adevar ajuta pe ceilalti.

2.3. Situatii pozitive:

Educa-ti mintea sa asculte numai povesti frumoase de viata. Subconstientul se va linisti, iar mintea ta te va rasplati cu buna dispozitie.

Ne putem dirija mintea pentru a se concentra numai pe lucruri pozitive daca ne luam angajamentul sa ne creem cateva obiceiuri constructive. Aici intervine calitatea de a fi disciplinat in tot ceea ce faci.

1. Dupa cum si Robin Sharma spune: incearca sa faci o lista in care sa scrii toate lucrurile pentru care esti recunoscator. E bine sa ne facem timp sa scriem in fiecare zi lucrurile pentru care suntem recunoscatori din acea zi si astfel ne vom crea o doza de 53

energie care sa ne motiveze. Mai putem aduga inca o foaie in care sa scriem cele mai bune 7 lucruri care ni s-au intamplat in viata si 7 obiective pentru viitor. Mai jos sunt descrise cateva exemple:

Cele mai bune lucruri

Obiective de viitor

Sanatatea si energia mea

Sa fiu mereu sanatos si in

forma Ma simt pozitiv si fericit

Sa fiu pozitiv si fericit

Am o familie minunata

Sa imi ajut familia sa fie

sanatoasa si fericita Am prieteni minunati

Sa ma casatoresc si sa am

trei copii Am un partener minnunat

Sa devin fluent intr-o limba

straina Am o casa minunata

Sa petrec mai mult timp cu

prietenii Cariera, etc.

Sa detin o casa cu trei

dormitoare in Spania 54

2. In fiecare zi sa citim aceste obiective si sa ne petrecem cateva minute gandindu-ne la ele. Este estimat ca 98% din gandurile noastre sunt repetitive. Acest lucru nu este foarte productiv, mai ales daca gandurile noastre sunt doar negative, si poate consuma foarte multa energie. Aceasta continua gandire este despre viitor si trecut, ceea ce inseamna ca noi pierdem momentul prezent. Creeaza un obicei de a te ancora in prezent si care te va ajuta sa te bucuri mai mult de momentele

prezente, iar daca reusesti sa

faci acest lucru atunci vei obtine rezultate uimitoare in sanatate, nivel de energie, fericire si succes.

3. Traieste in prezent. Ca sa incepi deja sa implimentezi acest pas: alege trei lucruri pe care sa le faci in fiecare zi si pe care sa te concentrezi 100% fara sa mai ai si alte ganduri. Iata cateva exemple: sa faci un dus, sa mananci micul dejun, un proiect important la munca, sa alergi, sai citesti copilului tau o poveste, sa dansezi, etc. Cheia succesului este sa fii total concentrat in actiunea pe care o 55

faci si sa ai toate simturile tale concentrate acolo.

4. Scrie (chiar daca nu-ti place, macar incearca) ceea ce-ti place sa faci cel mai mult si fa din ce in ce mai mult. De exemplu: Fa aceste lucruri pentru a-ti imbunatati buna dispozitie, daca te duci mereu nu mai are acelasi farmec, nu trebuie sa te duci in fiecare zi: sa mananci ceea ce-ti place sau sa mergi la un restaurant faimos, sa faci meditatie si yoga, sa planuiesti o vacanta. Acest proces te va ajuta sa realizezi ca sunt o multime de lucruri pe care le iubesi si care intr-adevar te fac sa te simti mai bine. Dar acum depinde de noi cum ne construim un plan pe care sa-l urmam si in care sa scriem aceste lucruri care ne incanta si sa stabilim anumite zile din saptamna, din luna sau din an, in care vom realiza tot ce ne-am propus.

5. Petrece mai mult timp cu prietenii/oamenii favoriti. Este important sa te incarci cu energie pozitiva doar de la cei care te inteleg cu adevarat si care iti sunt adevaratii prieteni. De multe 56

ori prietenii adevarati nu sunt multi, dar prin simplul fapt ca va intalniti si discutati ceea ce va intereseaza va da o stare de bine pentru toata ziua. Cu cat intri in contact cu oameni de valoare, cu atat vei avea de castigat.

6. Gandeste pozitiv/ Transforma orice ‘Nu pot’in‘ Pot’: Sa nu ne mai plangem ca oricum nu rezolvam nimic. Si daca ne plangem in stanga si in dreapta tot nu putem primi mare ajutor. E bine sa te gandesti la tine in termeni pozitivi, chiar si la intamplarile nefericite sa le dam o prezentare optimistica. Ai posibilitatea sa accepti toate lucrurile care ti s-au intamplat in trecut si sa faci alegeri mai bune pentru viitor. Acceptarea trecutului te face sa fii mai increzator in prezent si cu mintea linistita. Daca esti pozitiv si vorbesti despre ceea ce ti se intampla tot intro maniera pozitivista atunci si cel care te asculta ti-ar putea da sfaturi reale si care sa te ajute. Cand suntem nefericiti nu prea ascultam ce ni se spune. Poate veti considera ca asa ceva nu se poate mai ales pentru cei care au atatea probleme reale in viata lor ca decesul in familie, un 57

copil cu probleme, frate sau sora bolnava, divort, etc. Da, sunt intr-adevar situatii nefericite si care ne consuma toata energia de aceea spun ca fiind optimisti te simti in stare sa-i sustii. Viata aceasta e plina de situatii placute si neplacute, multi vor spune ca au avut parte numai de probleme. E timpul acum sa realizam ca problemele trec intr-un fel sau altul, dar noi ramanem marcati, suparati, stresati, obositi fara chef de a continua cu viata de zi cu zi. Dupa furtuna vine si soarele, dar din cauza gandurilor noastre nu mai putem vedea soarele. Toate atidinile

pleaca de la

gandurile noastre. Emotiile noastre se imprima in fizicul nostru.

De aceea e important sa-ti gasesti pasiunea care te incanta, munca care-ti place, locul unde stai, etc sa poti sa te concentrezi asupra lor ca sa poti continua si sa nu uiti sa razi si sa te bucuri de micile placeri ale vietii.

7. Fii tu insuti. Oriunde ai fi (la lucru, la scoala, in vizita, la prieteni, in public, etc.) fii tu insuti, incearca sa fii cel mai bun in munca pe care o 58

faci foloseste-ti talentul si cunostintele. Putem sa ne adresam urmatoarele intrebari: Am sansa sa fac ceea ce stiu eu cel mai bine in fiecare zi? Iubesc ceea ce fac? Depun mult efort in ceea ce fac? Pot sa fac acelasi lucru la cele mai inalte standarde majoritatea timpului?

2.4. Principiul 80/20:

O regula importanta pe care am gasit-o in mai multe carti de dezvoltare personala este regula sau principiul 80/20. Aceasta regula spune ca 80 la suta din rezultatele noastre vin din cele 20 la suta in care depunem efort si timp. Concentreaza-ti energia pe lucrurile care au importanta in viata ta si gandeste-te care dintre ele iti consuma energia inutil si inceraca sa le anulezi.

Mareste-ti productivitatea in proiectele tale dandu-ti anumit timp in care sa termini ceea ce ai inceput. De exemplu vreau sa-mi 59

termin de reparat apartamentul pana in iulie 2014. S-ar putea sa fii uimit cate se pot realiza atunci cand ai scris pe hartie termenul limita, enegia ta se va concentra numai acolo unde trebuie.

Imbunatateste-ti modul de lucru prin a te concentra numai pe un singur proiect, pentru ca daca vrei sa faci multe lucruri deodata sar putea sa nu ai enegia suficienta. Daca esti organizat in toate acele proiecte de care te ocupi vei avea mai mult timp si pentru tine.

Daca gandurile negative nu-ti dau pace, incearca sa-ti formezi un obicei de a le transforma in ganduri pozitive. Pastreaza acel gand pozitiv pana cand vei castiga ceea ce-ti doresti. De exemplu: in loc de “Sunt asa de suparat ca relatia mea s-a terminat” foloseste “Sunt acum liber sa-mi gasesc barbatul/femeia visurilor mele”. In loc

de

‘Nu

mai

vreau

sa

fumez.’

Spune



Vreau

sa-mi

imbunatatesc sanatatea.’

Nu e usor sa fii intotdeauna optimist si sa fii cu zambetul pe fata. Viata este o provocare la fiecare pas, zi de zi. Sunt multe lucruri 60

care se intampla si din care cu greu iti revii (cum ar fi decesul unei persoane dragi). Mai ales in acele momente trebuie sa cautam sprijin la cei apropiati, sa ne capatam energia si sa apreciem ceea ce avem. Mintea noastra ne poate tine in intuneric si ne poate duce pe cai nu foarte placute, ne poate creea vicii de care nu mai putem scapa. Aici depinde doar de tine daca reusesti sa gasesti calea spre lumina cea aducatoare de energie si de bucurii.

Intotdeauna sarbatoreste micile tale succese fie ca ai reusit sa raspunzi la toate mesajele, fie ca le-ai organizat, fie ca le-ai sters. Imi aduc aminte ca am trimis la cineva cateva e-mailuri, dar niciodata nu am primit raspuns la ele. De ce? Pentru ca persoana respectiva avea asa de multe incat nu le mai gasea pe cele care ii trebuia. Cand i-am spus ca trebuie sa-si faca ordine a zis ca nu are timp, ca are altele de facut. Iata dezorganizarea ne face si mai imprastiati, si prin acest lucru putem pierde informatii pretioase.

Organizarea in toate lucrurile noastre ne va creea starea de relaxare. E important sa ai organizat dulapul tau cu haine, 61

sertarele, biroul la care lucrezi, bucataria, baia, etc. E bine sa faci o triere a lucrurilor de care nu mai ai nevoie si nu le mai folosesti, o data la 6 luni sau un an. Eliberarea si aerisirea incaperilor de lucrurile inutile te vor face sa te simti eliberat, relaxat si cand te vei gandi ca trebuie sa lucrezi la un anumit proiect, vei sti ca ai totul in ordine. Nimic nu-ti va distrage atentia. Cateodata prea multa curatenie si organizare iti va consuma energie si poate aceasta ocupatie te distrage de la dezordinea si stresul din interiourl tau. Analizeaza-te in amanunt sa vezi in care situatie te afli.

“Daca ti-e lene sa faci lucrurile care nu-ti plac, inseamna ca nu faci foarte multe.”

Ideea e ca trebuie sa te ocupi si de lucrurile care nu-ti fac placere si atunci ai un motiv intemeiat de a sarbatori ca ai realizat un obiectiv. Viata nu e numai placere. Concentreaza-te in viata pe ceea ce-ti doresti sa obtii si nu pe ceea ce nu vrei. De multe ori ne spunem eu nu vreau sa ajung un exemplu negativ pentru copilul meu, nu vreau sa depind de sotul 62

meu financiar. Schimba aceasa gandire intr-una pozitiva: sunt si voi fi un exemplu bun pentru copilul meu, lucrez si voi lucra sa fiu independenta financiar, economisesc bani pentru a nu fi stresat cand voi ramane fara de lucru si pana o sa gasesc in alta parte. Eticheteaza-te in mod optimistic: “intodeauna am fost norocos”, “sunt sanatos”, “atrag banii si stiu sa-i dirijez in directia buna”, “sunt fericit”.

Gandeste-te ca numele tau este “Perseverenta”. Se intampla ca in viata noastra sa intalnim oameni pe care ii admiram cum ar fi: profesori, o matusa, bunici etc. Acestia ne pot admira pentru efortul nostru de a obtine ceva cand suntem mai mici. De aici putem fi incurajazi sa contiunam cu ceea ce ne place sa facem, chiar daca unii nu ne dau sanse multe. Iata ca sunt lucruri care se intampla de-a lungul vietii noastre si carora nu le dam importanta, sau nu credem ca noi am putea realiza ceva important. Ne aducem aminte doar de sansele pe care le-am avut si nu le-am luat in calcul. Doar atat facem ne aducem aminte, uitam si facem la fel, nu actionam sa ne fie mai bine.

63

Intotdeauna vorbeste si gandeste pozitiv despre situatiile in care te afli; exista o latura pozitiva in fiecare problema. Chiar daca nu te-ai odihnit foarte bine cu o seara in urma, nu trebuie sa te plangi de asta, fii pozitiv si descrie partea buna a lucrurilor sau nu te mai gandi foarte mult la acest aspect, gandeste-te la ceea ce vei obtine in ziua respectiva.

2.5. Spiritul nostru:

Asa cum mintea noastra trebuie hranita pentru a avea rezultate pozitive in tot ceea ce facem, asa si spiritul nostru trebuie ingrijit. Iata de ce ar trebui sa avem grija ca sa avem liniste sufleteasca:

- Credinta in Dumnezeu; - Pacea interioara; - Influenta asupra celorlati; - Relatia cu sotul/sotia; - Contributia ta in cadrul bisericii/ comunitatii; - Motivatiile tale; - Atitudinea ta fata de donatii; 64

- Rugaciunea.

Mintea nostra este in continua miscare. Imaginati-va un musuroi de furnici in care toata ziua se alearga, se cauta cate ceva. Asa este si mintea cu gandurile noastre, care sunt de tot felul: pozitive, negative, rautacioase, de bucurie, de invidie, de cearta. Avem forfota mare la noi. Aceasta dezordine trebuie linistita. Dupa cum sunt gandurile tale asa te vei simti si tu. Linistirea mintii se poate face prin diferite exercitii de meditatie, prin exercitii fizice facute regulat, prin post (abtinerea de la mancare mai ales de la produsele de natura animala care te ajuta sa te linistesti), sa practici tacerea

pentru anumit interval de timp,

toate acestea te vor ajuta sa-ti linistesti gandurile si sa-ti dea o stare de relaxare. Sa fii disciplinat in tot ceea ce vrei sa faci iti vor da incredere, liniste si putere.

Antreneaza-ti mintea sa observe orice detaliu, chiar si cel mai nesemnificativ. In acest fel vei dezvolta abilitatea sa descoperi si cele mai subtile perceptii pe care de-a lungul timpului le-ai uitat sau nu credeai ca le detii. 65

Incearca acest exercitiu: Du-te intr-un loc aglomerat, la mall sau in alta parte. Cauta un loc in care sa stai comfortabil si sa poti observa pe toti cei care sunt acolo. Retine in mintea ta orice detaliu despre imprejurimi. Spunandu-i mintii tale sa observe si sa-si aminteasca anumite detalii, o vei forta sa se concentreze pe forfota care are loc in jurul tau si asa isi va muta interesul din lumea ta interioara spre lumea exterioara. Apoi indreapta-ti atentia spre oamenii care sunt acolo. Priveste-i cu atentie. Nu-i judeca, numai observa-i cum arata. De obicei asa cum oamenii arata in exterior asa se simt si in interior. De-a lungul anilor fata noastra se va schimba in sentimentele si emotiile care primeaza in interiorul nostru. De exemplu, oamenii speriati vor avea ochii speriati. Rautatea se arata atunci cand o persoana are buza de sus foarte subtire si ochii ingusti. Mania se observa si in umerii unei persoane. Oamenii maniosi sunt curbati in jurul lor ca si cum incearca sa-si protejeze inima lor ranita si pentru ca vor sa se protejeze de durerea care este inchisa acolo. 66

Multi dintre noi nici nu realizam ca am avea probleme de vreun fel. Dar deoadata se poate sa te simti rau, sa nu stii ce ai si de acolo sa se porneasca spre un drum de cautari de motive si cauze.

Linistea ta interoara conteaza pentru fizicul tau si pentru oamenii care te inconjoara. Dezvolta o legatura cu natura, cu plantele si animalele si imprumuta de la ele resursele necesare pentru a te linisti, pentru a crea si pentru a te incarca cu energie pozitiva. Fiecare specie de pe pamant evolueaza in fiecare zi, luna an si asa si noi evoluam in fiecare zi. Stai langa un copac si extrage energia acestuia. Te poti odihni langa un lac si acesta te poate ajuta sa te vindeci de confuzie, suparare si dezechilibru. Poti vedea ca puterea unui foc de lemne in soba, sau in tabara te poate ajuta sa-ti cureti ideile si emotiile. Ia puterea pamantului, foloseste aceste resurse naturale pe care le avem la indemana. Nu considera ca daca ai anumite vicii iti vor da energia de care ai nevoie. Cauta lucrurile de durata, energia curata. Viciile noastre sunt de scurta durata si ne fac sa ne simtim ca mai inainte. Incearca 67

lucrurile pe care nu le-ai facut pana acum adica intoarce-te la natura, este o infinita putere pe care o poti extrage pentru tine si pentru linistea ta interioara. Multumeste in fiecare zi pentru darurile naturale care le avem si pe care le putem folosi in sprijinul nostru. Binecuvanteaza natura si toate lucrurile care cresc si se dezvolta pe pamant si vei si tu binecuvantat cu energia necesara.

Fii disciplinat cu energia pe care o emani. Lumea este plina de energie, si noi suntem responsabili de cum folosim energia noastra. Imagineaza-ti ca tot ceea ce tu spui, faci si atingi va fi afectat si schimbat de energia ta. Te-ai gandit vreodata ca daca esti frustrat/manios si ai plante in casa si arati acesta manie si lor, ele vor incepe sa se usuce? Sau daca esti violent iar cainele tau este in preajma ta, se poate sa-ti ia din aceasta enegie si sa se imbolnaveasca? Daca o persoana este maniosa si vrea sa se razbune si se afla intr-o camera cu alte persoane, energia negativa se va simti in aer si in mijlocul celorlati si parca totul devine amenintator?

68

Perceptia noastra este cea care ne face responsabili de ceea ce urmeaza. Gandeste-te ca poti fi in interiorul lucrururilor si ca prin emotiile tale le poti schimba.

Iti protejezi sanatatea ta mentala prin a te abtine de a face critici si de a judeca pe altii. Elimina sentimentele tale de ura, manie si divergente. Cea mai buna protectie pentru tine este sa nu ai nimic de protejat. Din planul tau de a fi disciplinat sa nu lipseasca faptul ca trebuie sa arati dragoste si pace tuturor celor pe care ii intalnesti.

69

Capitolul 3

3. Oamenii de valoare din viata noastra

Motto:

Daca

ai

reusit

sa

ajungi

sa

depasesti

toate

obstacolele care au aparut in viata ta de pana acum, este de inteles ca vei reusi sa mergi mai departe tot restul vietii tale.

3.1. Calitatile unui om de valoare:

70

TI s-a intamplat vreodata sa faci tot posibilul sa faci anumite lucruri cat mai bine posibil, ai depus toata energia, efortul, integritatea ta in munca pe care ai facut-o, si ai sperat ca cel care a primit roadele muncii tale sa te aprecieze, aici ne referim la parintii nostri, la seful nostru, la frati, prieteni etc?. dar niciodata sa nu primim inapoi de la ei o atitudine mai buna, sau respect, sau motivare, etc? Vestea buna e sa nu te intristezi, cel care ofera va si primi, daca nu de la cel caruia i-a oferit, sigur din alta parte si cand te astepti mai putin. E important sa continui in acelasi mod sa faci ca toate lucrurile sa-ti iasa cat mai bine cu putinta, si sa nu depui efort a intelege motivele celorlati de a nu te aprecia asa cum iti doresti. Daca vei fi atent la ceea ce se intampla in viata ta, vei vedea ca recompensele vin pe alte cai. Prin faptul ca esti sanatos, ca ai cele de trebuinta pentru traiul zilnic si alte lucruri care de multe ori uitam sa le luam in calcul, pentru ca ne bucuram de ele fara sa multumim ca le-am primit.

De multe ori se spune ca cu cine ne petrecem timpul tindem sa 71

preluam din atitudinile lor: bune sau mai putin bune. Incearca sa te observi sa vezi daca este adevarat. Cu cine iti petreci timpul si ce ai preluat sau ai invatat de la persoanele din jurul tau?

Iubirea este rabdatoare, Iubirea este blanda, Iubirea nu se lauda, Iubirea nu este aroganta, Iubirea nu poate fi singura.

Integritatea a fost descrisa ca tu faci ceea ce trebuie cand nimeni nu se uita la tine. Adica iti faci treaba ta acolo unde te afli, in cel mai bun mod posibil fara ca cineva sa-ti tina evidenta.

Ce inseamna sa fii loial? Oamenii care sunt loiali sunt cei care isi asuma responsabilitati si isi tin promisiunile. Ei sunt loiali principiilor despre care vorbesc si sunt loiali oamenilor care fac parte din viata lor. O persoana care este loiala nu vorbeste de rau pe cei cu care tine legatura si le 72

doreste numai bine celor din jurul sau. Intr-un cuvant sa fii loial inseamna iubirea aproapelui, sa nu fii egoist.

Zig Ziglar spune ca sunt 6 caracteristici care creeaza fundatia unui om de succes, acestea sunt: ONESTITATEA CARACTERUL CREDINTA INTEGRITATEA DRAGOSTEA LOIALITATEA

Am mai adugat si eu cateva:

Integritate Respect Atitudine Cinstit Corect 73

Muncitor Educat/Manierat Sincer

Am mai spus si o sa mai repet. Cu totii ne nastem la fel. Sa nu uitam acest lucru niciodata. Doar ca de noi depinde cum ne formam si ce invatam de-a lungul vietii.Vreau sa-ti amintesc ca esti ceea ce esti din cauza gandurilor care le ai in mintea ta.

Dar poti schimba acest lucru prin a schimba gandurile tale despre ceea ce vrei sa devii. Gandurile noastre nu se schimba peste noapte si nu este suficient sa ai un moment in mintea ta cu ceea ce-ti doresi si apoi sa revii la vechile tale ganduri. Trebuie sa ne comportam ca niste copii care nu au limite atunci cand isi propun sa faca ceva. Trebuie sa persevaram in incercarea noastra de a ne schimba traiectoria vietii in una mai buna si eficienta. Nu uita ca suntem ceea ce gandim si nimic mai mult. Ceea ce este in gandul nostru se manifestea in fizicul nostru. Atunci cand esti suparat, cei din jur isi dau seama. La fel si cand 74

esti fericit, toti osbserva. Deci, toate gandurile noastre

ies la

iveala intr-o forma sau alta.

3.2. Puterea gandului:

Frank Outlaw descrie cel mai bine puterea gandurilor in felul urmator: Cititi cu atentie de mai multe ori si ganditi-va la fiecare in parte sa vedeti daca e adevarat. Ganditi-va la o anumita situatie care a plecat de la un gand negativ. Iata un exemplu, daca te gandesti ca nu ai dormit bine azi noapte, consideri ca toata ziua ta va fi data peste cap. Vei fi obostit la munca, nu vei avea energia suficenta sa-ti termini treaba, apoi se poate sa te certi cu vreun coleg pentru ca tu esti morocanos, etc. Si toate aceste lucruri pleaca de la un singur gand. Incercati sa va ganditi la o situatie asemanatoare.

- Priveste-ti gandurile tale, pentru ca ele se transforma in cuvinte; 75

- Priveste-ti cuvintele tale, ele se transforma in actiuni; - Priveste actiunile tale, ele se transforma in obiceiuri; - Priveste obiceiurile tale, ele iti formeaza caracterul tau; - Priveste caracterul tau, pentrtu ca acesta devine destinul tau.

Ce rost are sa fiu cinsit cand altii fura? Ce rost are sa fac scoala cand sunt atatea persoane care au facut bani fara a mai si invata?

Robin Sharma spune ca in viata poti sa pierzi totul, dar un singur lucru nu poate sa ti-l ia nimeni, cunostintle si educatia ta. Si cu ajutorul acestora iti vei putea reface ceea ce ai pierdut.

Oamenii valorosi din viata noastra sunt cei care ne ofera un exemplu in primul rand, de sanatate, vitalitate, energie, ganduri si indemnuri bune. Daca ai sansa sa ai in preajma ta pe cineva care are o personalitatea frumoasa si calitati deosebite poti sa observi de 76

asemenea ca acesti oameni gandesc pozitiv despre toate lucrurile care ii inconjoara. Sunt incantati sa invete mereu de la cei mai buni. Stiu sa aprecieze lucrurile de valoare. Apreciaza oamenii interesanti si pozitivi. Chiar ei insisi au o atitudine diferita in ceea ce priveste succesul, banii si ceilalti oameni.

3.3 Oamenii victima:

Societatea noastra este impartita in oameni fara motivatie sau oamenii victima,

oamenii cu o anumita motivatie dar care sunt

usor de influentat si oamenii bogati spiritual, mental, financiar, care nu renunta la ceea ce-si doresc. Oamenii lipsi de motivatie sunt si cei care joaca rolul de victima in societatea noastra.

Ce fac oamenii victima?

- Dau vina pe economie, pe guvern, pe piata muncii, pe faptul ca nu si-au deschis afacerea lor, sau daca au afacerea lor se plang ca 77

trebuiau sa faca altceva, dau vina pe angajatorul lor, pe director, dau vina pe partenerul lor, pe sotul/sotia lor, parinti, etc. - Mereu gasesc scuze: ca nu au timp, ca nu gasesc ceea ce le place, ca se simt rau, ca nu au educatia necesara, ca parintii nu iau ajutat, etc. - Mereu se plang de situatia in care se afla. Se spune ca pe ce te concentrezi, dezvolti (fie ca se refera la ganduri, atitudini, barfe, bani, prietenii, etc).

Exercitiu: pentru urmatoarele 7 zile, te provoc sa nu te plangi de nimic (sa nu te gandesti si sa nu spui ca noaptea care a trecut nu ai dormit bine, ca de fapt azi nu te simti bine, ca nu prea mai ai bani, ca nu castigi suficient, ca nici copii nu te mai asculta, ca sotul face ceva ce nu-ti convine, etc). Dar trebuie sa o faci in toate cele 7 zile. Pentru unii dintre noi acest exercitu va fi dificil in primele zile, mai ales daca suntem obsinuiti sa vorbim despre ceea ce ne deranjeaza tot timpul.

Fa anumite observatii cand vei aplica

exercitiul in fiecare zi.

Observa cum te simti cand te plangi tot timpul de cate ceva, dar 78

observa sau chiar scrie cum te simti atunci cand mintea ta nu se mai plange de lucrurile rele. Observa cum e sa stai de vorba cu oameni pozitivi care nu se vaita de experientele lor negative, ci inceraca mereu sa gaseasca partea buna a lucrurilor.

Vina pe ceilalti, justificarea si vaitatul sunt ca si pastilele. Ele sunt doar cele care reduc un pic stresul de zi cu zi si iti alina stresul ca ai esuat in planurile tale. Aminteste-ti ca noi suntem cei care ne creeam viata noastra si fiecare moment pe care il avem il folosim fie pentru a atrage succesul sau esecul in tot ceea ce ne propunem.

Daca esti o persoana care te vaiti tot timpul ai si tu parte de avantajele tale. De multe ori ne vaitam pentru ca vrem atentie din partea celor din jur. Este de fapt imposibil sa fii cu adevarat fericit si implint cand tu mereu cauti sa ti se acorde atentie si importanta asupra nevoilor tale. Trebuie sa te decizi ce vrei sa fii: vicitima sau sa devii bogat financiar, spiritual, energic, etc. 79

Nimic in viata noastra nu se schimba pana in momentul cand realizam ca trebuie sa ne luam un anagajament fata de noi insine, ca intr-adevar vrem sa schimbam tot ceea ce este neplacut in viata noastra.

Un alt lucru important de care trebuie sa ne da seama este sa descoperi de fapt ceea ce-ti doresti, adica care este intentia ta. Ce vrei sa obtii de la viata ta? Sa fii sanatos doar asa cat sa-ti fie bine, stiind ca ai obiceiuri care iti pun sanantate in pricol, dar nu vrei sa renunti la ele? Vrei sa castigi bani doar ca sa iti platesti cheltuielile de baza? Care sunt obiectivele tale de viitor? Ele sunt clar stabilite, sau inca te afli in ceata?. Sau stii cam ce ai vrea sa obtii dar nu ai timp acuma sa te gandesti pentru ca esti prins cu alte griji.? Grijile astea mici de zi cu zi nu ne lasa sa vedem lucrurile mari si importante pentru fiecare. Fiecare lucru pe care il faci in viata ta, zi de zi, te va ajuta sa obtii succesul la care visezi, sau insuccesul si frustrarea de fiecare zi.

Trebuie sa te gandesti la viitor. Dar sa iei in considerare ca viitor 80

inseamna o luna, 6 luni, 1 an, 5 ani, 10 ani. Sa-ti faci planul pe termen lung si sa te aproprii de ceea ce-ti doresti cu pas mici si siguri. Tuturor ni se pare ca lucrurile nu se intampla asa cum vrem noi. Nimic nu este imposibil doar ca noi gandim mult mai repede decat se poate implini ceea ce ne dorim noi in realitate. In aceasta viata nu cauta sa te simti doar comfortabil, cauta sa obtii tot ceea ce-ti doresti, indiferent cat timp iti va lua. Beneficiile vor fi imense.

3.4.Oamenii sunt de multe feluri. Iata cateva trasaturi care ii caracterizeaza pe diferite persoane:

Eroul: Barbatilor le place sa lupte sa obtina ceva, dar si femeile fac la fel. Barbatul erou se gandeste in sine lui: daca ma zbat intruna si ma agit mereu ca fac ceva , oamenii ma vor vedea ca sunt om bun si muncitor si ma vor trata cu respect. Nu conteaza daca obtin rezultate sau nu, important este sa se vada ca ma stradui si depun mult efort. Ca sa se asigure ca toti cei din jur ii apreciaza 81

eroismul, isi creeaza tot felul de actiuni prefacute, arata ca are un program inacarcat, intalniri de maxima importanta, lucreaza multe ore si se afla mereu in actiune. Prin toate aceste lucruri incearca sa castige afectiunea celor din jur.

Teroristul: Aceasta persoana nu se simte bine in pielea lui si nici nu se poate incadra in societate. El s-a nascut dezavantajat din diferite cauze, nu a fost niciodata acceptat sau are diferite probleme. Nu accepta ajutorul nimanui. Se lupta cu o suta de proiecte, dar nu reuseste sa termine macar unul. Chaiar daca reuseste sa termine un proiect cu succes chiar, sau sa aibe o relatie, aceast tip de persoana nu se bucura de succesul in sine, pentru ca el/ea de fapt vrea acceptare din partea celorlati nu succes. De obicei, actiunile sale sunt vazute ca o amenintare pentru cei din jur si incet incet va fi indepartat. Teroristul se lupta intodeauna cu sistemul in loc sa se foloseasca de el si de aceea nu va obtine ceea ce-si doreste.

Plangaretul profesionist: Acest tip de persoana este asa de instabila in a-si conduce propria 82

viata, incat le permite celor din jur sa-l “duca de nas”. Il infurie acest lucru ca toata lumea face ce vrea din el, dar protestele lui nu sunt auzite. Pentru ca el e lipsit de energia necesara pentru a se putea face auzit. Oricum el nu obtine nimic prin protestele sale si nimanui nu-i pasa.

La acest fel de personaj se aduga si Plangaretul spiritual. Acesta se considera asa de pretios incat considera ca Dumnezeu l-a lasat pe pamant doar ca sa fie si el prin preajma pentru ca este foarte special. El se considera asa de special incat nu-si poate murdari mainele cu viata de zi cu zi, nici nu-si bate capul. Se astepta ca oamenii sa-l divinizeze si sa-l onoroze. El se lupta cu viata ca un nebun, dar oameniii din jur lui gasesc dificil sa-i inteleaga stilul de viata, si esecurile sale ii indeparteaza pe ceilalti.

Zeita: Acest tip de persoana este similara cu plangaretul spiritual. Ea joaca rolul “te rog sa ma accepti pentru ca sunt cineva si sunt puternica ca orice barbat, chiar mai puternica. Ca totul sa arate 83

ca un barbat se imbraca ca unul, are masina performanta si este foarte agresiva, toate acestea ca sa mascheze lipsa de incredere in sine.

Femeia de portelan: Acest tip de persoana se simte foarte neajutorata. Este un lucru dificil sa inteleaga viata, se plange mereu ca nu stie sa faca mai nimic si ca se emotioneaza din orice fleac. Cauta mereu la cei din jur ajutor ca sa nu faca mare lucru, asa daca ceilalti fac totul in locul ei, ea poate sta intr-un loc si sa nu faca prea mult efort. Pentru ca-si joaca acest rol asa de bine, aceasta femeie va simti din ce in ce mai mult ca ea chiar nu poate realiza nimic in viata. Acest lucru o va duce spre oamenii care o vor folosi in avantajul lor. In incercarea sa de a obtine atentia pe care si-o doreste, trebuie sa creeze scenarii din ce mai dramatice, in cele din urma va ajunge sa joace rolul victimei in societate: nu are, nu poate, nu stie, etc.

Ce au acesti oameni in comun? Li se pare ca viata este o lupta continua.

Ei

joaca

aceste

roluri 84

care

de fapt

nu

tin

de

personalitatea lor, dar asa au vazut de le ceilalti. De fapt pentru ei este o lupta sa se comporte in felul asta. Desi ar putea face cateva eforturi sa depaseasca momentele pe care le considera dificile, refuza categoric si se complac in situatia lor.

Probabil ati intalnit astfel de oameni in viata voastra de zi cu zi. Sunt cei care se plang ca nu poate face orice munca pentru ca-i doare spatele, sau nu poate lucra intr-un anumit loc pentru ca-i creeeaza anumite strai, etc. Nu ne nastem cu aceste probleme dar le vedem la parintii nostri, la rudele noastre etc si consideram ca asa este normal. Ajungem adulti si ne comportam la fel si nu stim de ce.

3.5.Familia: Cele mai multe amintiri si cele mai multe atitudini le invatam in sanul familiei. Cand ajungem la scoala deja avem formate unele obiceiuri, care de multe ori nu sunt pe placul celorlalti.

Pentru noi toti familia are un rol major in dezvoltarea noastra ca adulti. Unii se considera ferciti ca au niste parinti, frati, surori, 85

binici, etc de la care au invatat multe lucruri folositoare. Dintre toti acestia fiecare ne alegem un model. In primii ani sunt parintii nostri, iar mai apoi ne gasim mai multe modele pe care sa le urmam. Ne place sa ne petrecem timpul cu bunicul sau cu o matusa. Toate aceste lucruri ne ajuta pe noi sa ne transformam in adulti.

Nu toti avem bucuria sa traim o copilarie fericitia si lipsita de grji. Pentru unii copilaria a insemnat grija fata de fratii mai mici, pentru altii mai ales in ziua de azi, statul in fata calculatorului.

Ce bine e atunci cand avem parintii langa noi si avem o copilarie linistita. Ar fi bine

ca cei care au parintii aproape sa fie

recunoscatori pentru ceea ce primesc de la ei. Totul decurge lin si usor atunci cand ai sprijin de la mama si tata. Ei sunt cei care ne indruma pasii si ne invata primii sa devenim viitorii adulti in societatea in care traim. Parintii au un rol decisiv pentru formarea si integrarea copilului in societate. Din ceea ce am vazut in diferite cazuri, sunt familii care isi cresc copiii cu dragoste si ii ajuta sa avanseze in aceasta viata. 86

Apoi sunt familii in care se intampla tot felul de tragedii si copiii raman marcati: decesul unui parinte, divortul lor, violenta din cauza alcoolui, sau din cauza lipsei banilor etc. De aici copiii nu prea stiu cum sa reactioneze si nu foarte multi ajung intr-o situatie foarte buna. Nu stiu pe ce cale sa o ia si nici nu stiu de unde sa ceara ajutor. Isi cauta alinare in diferite prietenii periculoase, sau casatorii la fel de dezastruoase. Totul se repeta. Unii nu stiu sa aprecieze oamenii de valoare care apar in calea lor sau care le dau sfaturi intelepte, considera ca toti sunt la fel si astfel viata lor nu se schimba. Li se pare ca numai cei norocosi au puterea sa ajunga sus, considera ca cei cu bani vor avea bani intotdeauna, etc.

Unii vad viata ca o lupta si sunt pesimisti, altii ca o provocare si nu-si pierd speranta. Tu din care categorie faci parte?

Cei care vad viata ca o lupta au si un anumit comportament in societate. Ei sunt considerati cei care mereu au nevoie de ajutor sa mearga mai departe. Iata cateva trasaturi ale celor care in loc 87

sa caute solutii de a continua in tot ceea ce fac, prefera sa caute scuze:

A. Oamenii care considera ca viata e grea nu au incredere suficienta in calitatile de care dispun. Nici nu vor sa auda de asa ceva. Vor sa fie acceptati de cei din jur si isi cauta sa-si conduca viata dupa valori nefondate.

B. Oamenii victima sunt ingrijorati de ce o sa zica lumea despre ei si faptele lor. Traiesc in functie de spusele altora. Sunt foarte afectati atunci cand altii ii critica. Acestia se lasa condusi de altii. De exemplu: ce o sa zica lumea daca divortez? ce o sa zica lumea ca nu am reusit la examen? etc. Traim in functie de ceilalti si acest lucru ne creeaza stres.

C. Nu au echilibru in viata lor. Nu vor sa invete din lectiile pe care I le ofera viata.

D. Nu sunt concentrati. Concentrarea este cheia de succes pentru dezvoltare personala. 88

E. Stilul de viata este haotic. Lipsa de organizare in tot ce presupune munca, relatii personale si profesionale, sanatate, etc. duc la scaderea stimei de sine.

F. Isi stabilesc obiective care nu se pot indeplini. Dupa ce nu se pot indeplini spun ca in viata lor nu au noroc, ca nimic nu le iese, se simt singuri, frustrati, nesanatosi.

G. Refuza sa inteleaga lucrurile naturale si echilibrul pe care il pot capata daca fac anumite lucruri esentiale.

3.6.Prietenii:

Oamenii care tin la tine si te accepta asa cum esti tu, iti vor fi alaturi oriunde ai fi!

89

Cauta oamenii care te ajuta atunci cand ai nevoie. Vorbeste cu cei care sunt deschisi sa te ajute. Leaga prietenii cu cei care au o energie pozitiva si care te ajuta sa vezi lucrurile si din alta perspectiva. Incearca intotdeauna sa inveti lucruri noi si in felul acesta sa avansezi. Nu te inchide in tine si nu fi incapatanat sa faci lucrurile doar in felul tau, pentru ca nu intotdeauna ai dreptate.

Evita barfele, evita invidia, nu trai in functie de ce au acumulat altii. Nu te gandi ca tu nu vei ajunge la nivelul de trai pe care ti-l doresti pentru ca nu ai noroc, si de aceea te apuci sa barfesti pe la colturi sau chiar sa eviti sa mai vorbesti cu cei care sunt mai instariti ca tine. Nu toti oamenii bogati sunt si zgarciti sau rai. Fiecare dintre noi are felul sau de a vedea lucrurile si de a munci si in felul asta se ajunge la o diferenta sociala.

Pe noi, oamenii, in general, ceea ce ne doboara si ne face sa ne schimbam atitudinea fata de cei din jurul nostru sunt gandurile noastre, care nu intotdeauna sunt pozitive. Si de la gandurile si emotiile noastre pleaca toate celelalte stari. Problema e ca ne 90

facem rau singuri fara sa ne dam seama. Gandurile noastre nu se pot schimba peste noapte. Ne trebuie exercitiu ca sa ne putem schimba obiceiuri pe care le-am capatat de cand ne-am nascut si pana in prezent. De exemplu, cineva se poate gandi ca un prieten de al lui are mai multi bani decat el. Ce face aceasta persoana ca sa castige si el? Mare lucru nu face, dar se gandeste intruna la tot felul de posibilitati si intrigi ca sa obtina si el. Apoi si atitudinea sa se schimba, devine mai morocanos, se izoleaza sau se aliaza cu altii care sunt ca el. Si toate aceste lucruri dauneaza corpului insusi, mintii, etc.

Petrece mai mult timp cu oamenii preferati.

Imi amintesc ca fiind plecata din tara de ceva timp, am avut diferite prietenii care s-au pierdut din diferite cauze. In primul an incercam sa le sun cat de des puteam. Una dintre ele eram chiar apropriata pot spune dar care nu a stiut sa aprecieze efeorul meu. Intr-una din datile in care am sunat si vorbeam la telefon, mi-a spus ca trebuie sa inchida ca o suna o persoana importanta si sa sun mai tarziu. Aceasta persoana nu este prieten cu tine, odata ce 91

altii sunt intotdeauna mai importanti decat tine. Mai ales ca nu o puteam suna foarte des. Desigur ca relatia nu a mai durat si nu am mai vorbit. In fiecare an de Craciun trimit felicitari le prietenii mei dar numai cativa isi dau interesul sa ma anunte ca le-au primit. Iata ce important este sa stii sa apreciezi gesturile si eforturile mici. Conteaza pentru ca sunt oameni carora le pasa de tine. Fii atent care dintre ei stiu sa-ti fie prieteni! Am invatat ca e bine sa-i ajuti pe cei din jurul tau fara sa astepti nimic in schimb. Resplata va veni oricum.

Incearca si tu sa-i ajuti pe cei din jurul tau cu un gest, un zambet, o informatie si ai sa observi ca lumea din jurul tau parca devine mai buna. Vei avea mai multa energie si te vei simti si mai puternic din punct de vedere emotional.

Fa o lista cu cei cinci prieteni pe care iubesti si care te fac sa simti bine. Alege-ti o zi a saptamanii in care sa-i suni si daca e posibil sa gasesti timp sa te intalnesti cu cativa dintre ei. Cu cat intri mai mult in contact cu cei pe care ii indragesti cu atat te vei simti mai 92

fericit.

Fiecare om munceste. Si cu totii muncim pentru ceva si inevitabil, lucram tot cu oameni. Dar avem surpriza neplacuta de cele mai multe ori ca semenii nostri sa ne trateze cu indiferenta si fara respect. Aici fac referire la prietenii care au fost alaturi de tine si din anumite motive v-ati indepartat, fac referire si la vanzatoarea de la magazin care de cele mai multe ori nu este amabila, etc. Dar fiecare dintre noi putem face persoane fericite, persoanele cu care ne intalnim in diferite locuri, prin atitudinea noastra, amabilitatea noastra, prin bunele maniere, etc. Chiar si cea mai morocanoasa persoana se poate schimba atunci cand tu stii sa spui lucruri frumoase si sa-i arati respect.

3.7. EDUCATIA: 93

Robin Sharme spune: ‘Poti sa pierzi multe lucruri in viata ta, dar cunostintele tale nu ti le va lua nimeni.Cum ai realizat anumite lucruri, le poti face iar.’

Educatia este cel mai bun lucru din viata noastra. Educatia, cultura, cunostintele, traditia, toate acestea fac din no,i toti, oameni putenici, cu caracter, care stiu ce-si doresc de la viata. Sa fii educat inseamna sa fii un om puternic. Robin Sharma spune ca: Poti sa pierzi totul in viata (bani, prieteni,etc.) dar cunostintele si educatia ta nu ti le va lua nimeni. Si asa cum ai reusit sa obtii ceea ce-ti doresti, asa se va intampla de multe ori, pentru ca ai invatat deja drumul spre succes. Si toate piediciele din cale vei sti sa le elimini mult mai usor. Vei descoperi si cine ti-a stat alaturi si la bine si la mai putin bine.

De multe ori parintii ne spun noua copiilor, sa nu mai invatam atat ca doar nu ajungem toti doctori, stiind bine ca cei care studiaza medicina au mult de invatat. Cand suntem adolescenti 94

nu realizam ceea ce este cu adevarat important pentru noi. Unii dintre noi realizeaza la timp ce vor sa faca in viata, iar altii nu ii mai intereseaza ce se intampla cu ei. Este important si bine pentru viitorul tau sa acumulezi cat mai multe cunostinte de tot felul, sa inveti de la oamenii din jurul tau, sa citesti cat mai mult, toate acestea te vor ajuta.

Nu renunta nicioadata sa inveti, chiar daca nu mai esti la scoala. Fa lucrurile care te intereseaza, citeste despre ele, informeaza-te, fii cel mai bun in ceea ce-ti place sa faci, vor veni si rezultatele. Cauta intotdeauna oportunitati pentru a avansa. Nu te gandi ca ai ajuns la o anumita varsta si nu mai ai timp. Sau esti asa de ocupat cu griile de fiecare zi de nu ai timp si de altceva. Nu renunta la lucrurile care iti fac placere, pentru ca ele te motiveaza si iti dau energia necesara pentru a trai fiecare zi. Prin lucruri care iti fac placere nu trebuie sa se include (FUMATUL, CONSUMUL DE ALCOOL, lenevitul in pat pana la pranz, sau petrecerea timpului prin baruri, PETRECEREA TIMPULUI CU OAMENII CARE SE VAITA, ETC.)

95

Oamenii carora le pasa de viata lor si carora le place sa realizeze lucruri frumoase pentru ei dar si pentru cei din jurul lor isi organizeaza timpul in asa fel incat sa le faca pe toate si sa-si mentina si buna dispozitie, manierele si amabilitatea.

De folos pentru noi toti este sa invatam traditiile de la parintii si bunicii nostri. Sa stim cand sarbatorim zile importante din viata noastra si din calendarul nostru religios. Sa cunoastem adevarata valoare a sarbatorilor din calendarul nostru. Sa transmitem mai departe cunostintele despre istoria si limba noastra. Sa fim mandri de originea noastra oriunde am fi. Trebuie sa nu ne fie rusine ca suntem romani, mai ales cand plecam in alte tari straine. Sunt atatia oameni care se rusineaza de originea lor romaneasca. Nu trebuie sa ne fie rusine. Fiecare om este diferit. Noi suntem vazuti ca un intreg, si de aceea suntem si umiliti. Suntem multi care ne rusinam cu tara noastra si de aceea suntem vazuti ca o tara saraca, de oamnei care fura si asa mai departe. Dar tot noi putem sa schimbam acesta mentalitate atunci cand esti in strainatate. Ori de cate ori am ocazia sa vorbesc cu seful meu despre tara 96

mea de origine ii spun mereu ca avem atatea lucruri de vizitat si atatea lucruri frumoase: avem cea mai buna sare, cele mai bune siropuri si dulceturi, branzeturi, avem religia noastra cu atatea locuri sfinte, locuri de vizitat si oameni de calitate, de fapt suntem o tara bogata dar nu stim sa apreciem ce avem. Consider ca nicaieri nu este la ca la noi acasa, in tara in care am trait, chiar daca multi am hotarat sa plecam peste hotare. Suntem si mai multi care tot cu gandul la ‘acasa’ traim.

Copiii nostri nu trebuie sa uite ca sunt romani in primul rand, chiar daca sunt nascuti in alta tara. Nu trebuie sa ne rusinam cu originea si limba noastra. Asa cum stim noi

sa vorbim despre

locurile natale asa vor face si copiii. Se intampla de fapt ca sunt parinti care se muta in alte orase cu tot cu copii, si acestia nu mai vin nicioadata sa-si viziteze rudele. Nici nu stiu daca mai traiesc bunicii lor, nici nu mai vorbesc cu verisorii lor, nu mai au timp, nu au bani, etc. Nici macar nu se intereseaza sa-i caute sa reia legatura. Si acum traim in era

comunicatiei unde totul este

posibil. Dar desigur daca nu este vointa si interes, cu forta nu se poate. Sunt oamenii care nu-si mai cauta rudele pentru ca nu au 97

niciun beneficiu si nu ii mai intereseaza soarta lor. Si tratam

cum ne

rudele, parintii, prietenii asa vor face si copiii carora

incercam sa le dam o educatie.. Si tot asa o sa ne comportam in toate situatiile cu care o sa ne confruntam. O sa cautam anumite persoane numai cand o sa avem nevoie sa ne ajute cu ceva.

Concentrarea pe

lucrurile de care esti sigur te vor ajuta

sa mergi inainte. Ceea ce-ti place sa faci te ajuta sa fii motivat. Atitudinea ta conteaza doar pentru tine. Cum te comporti zi de zi iti va influenta viata in viitor.

Invata sa ai incredere in tine si in calitatile tale. Gandeste-te la ceea ce stii sa faci sau ceea ce-ti place sa faci si foloseste acest lucru in avantajul tau. Cauta solutii sa avansezi din locul in care lucrezi pe toate planurile. Nu te gandi ca nu se mai poate face nimic, intotdeauna se gasesc solutii atunci cand ne dorim ceva cu adevarat. Intrerupe gandurile tale negative cu umor, sau asculta muzica sau cauta ceva comic pe internet. Fa acest lucru ori de cate ori te simti prins in capcana gadurilor tale. Vorbeste tare daca esti intr-un loc in care poti, vorbeste despre lucrurile bune 98

care ti se intampla. Fa toate acestea pentru a-ti schimba starea ta generala. Poate fi ciudat la inceput dar lucrurile acestea sunt de folos pentru tine.

Treateaza totii oamenii cu care vii in contact ca si cum ar fi prietenii tai. Ai sa observi diferenta!

Fii creativ! Cauta cat mai multe idei ca sa avansezi. Citeste si documenteaza-te despre ceea ce te interesesaza. Cauta diferite idei care sa te ajute sa o gasesti pe cea potrivita pentru tine. Nu renunta chiar daca nu iese din prima. Cu cat cauti mai multe idei cu atat vor veni si altele. Nu ramane fixat pe o singura idee cauta posibilitati in fiecare oportunitate. Este permis sa visezi cu ochii deschisi si nici nu te costa nimic. Gandeste-te in fiecare zi la visul tau si imagineaza-ti cum o sa fie, cum o sa te simti, cum ai sa te imbraci, ce prieteni o sa ai si vei incepe sa te comporti ca si cum visul tau se realizeaza cate un pic in fiecare zi.

Creierul nostru are extraordinara calitate de a se schimba de-a 99

lungul timpului. Un mod de a stimula activitatea creierului nostru este de a veni in contact cu diferite puncte de vedere despre tot ceea ce ne inconjoara. De exemplu daca mergi la lucru in fiecare zi si ai aceleasi conversatii despre aceleasi lucruri, creierul tau nu are nicio sansa sa invete si alte lucruri noi. Cauta alte modalitati de a-ti imbunatati activitatea mentala. Citeste in alta limba straina, invata cuvinte in alta limba, cauta oameni care au si lucruri interesante de spus, inscrie-te la anumite cursuri pe care vroiai sa le faci demult si acolo vei avea sansa sa gasesti diferiti oameni. Incearca sa faci lucruri noi cu mintea, mainile si corpul si rezultateale nu vor intarzia sa apara.

S-ar putea sa fii surprins cate idei bune ar putea sa apara atunci cand citesti ceva, faci dus, sau chiar inainte de culcare. De ce se intampla tocmai atunci? Pentru ca atunci in sfarsit esti relaxat. Cauta un prieten adevarat care sa te incurajeze in ceea ce vrei sa faci, mai ales daca esti la inceput de drum. Nu ai nevoie de oameni care sa-ti spuna tot timpul ca nu se poate ca ideea ta sa functioneaze si acesta iti poate insira si o mie de motive. Vorbind cu cineva care are incredere in tine iti va oferi energia necesara 100

pentru a continua in ceea ce ti-ai propus.

Capitolul 4

4. Sanatatea fizica

4.1. Ce mancam?

Mananci pentru ca ti-e foame? Mananci pentru ca stii de cand erai mic ca trebuie sa termini tot din farfurie? Mananci pentru ca e pacat sa arunci mancarea? Mananci pentru ca mananca si altii? Mananci chiar daca simti ca esti plin? Mananci pentru ca nu e frumos sa refuzi?

101

Sau poate esti obisnuit sa dai vina pe alte lucruri pentru problemele pe care le ai tu cu tine si nu iti dai seama. Te invinovatesti ca mananci mai mult seara. Sau te gandesti ca iei diferite pastile si de aceea ai pus cateva kilograme in plus si nu mai poti scapa de ele. E posibil sa fi tinut anumite diete si ai realizat ca nu au niciun efect pentru ca ceea ce ai reusit sa dai jos, s-au pus la loc fara sa mai consumi mai nimic. Am auzit si expresia ‘am inceput sa ma ingras si doar cu apa’. Inseamna ca mancarea nu e de vina. Inseamna ca altceva te deranjeaza si nu gasesti cauza. Se intampla ca de multe ori sa auzi de la cei din jurul tau aceleasi lucruri: ca trebuie sa mananci mai putin, ca trebuie sa faci sport, ca trebuie sa fii calm etc dar ca niciodata sa iei in seama tot ce ti se spune. Cu totii avem probleme, dar depinde de fiecare cum le trateaza. Daca te gandesti ca ai de invatat din fiecare situatie care apare in viata ta, atunci vei avea placuta surpriza sa descoperi ca fiecare problema are si o rezolvare, iar tu te vei simti mult mai bine. Cel mai mult conteaza sa te concentrezi pe solutii, cum sa inveti din fiecare si sa mergi mai departe.

102

Dar gandurile tale de ce natura sunt? Cum esti tu ca om cu cei din jurul tau? Te simti un om echilibrat facand toate lucrurile corect? Sau esti felul de persoana care ia asupra lui si problemele care de fapt nu-i apartin? Stii sa ierti pe cei din jurul tau? Stii sa accepti lucrurile care se intampla in fiecare zi si sa cauti sa intelegi mai bine si lucrurile, care cateodata ti se par imposibil de iertat?

Cum sa-ti mentii echilibrul in ceea ce consumi? Mancarea consumata iti da energie. Nu manca mai mult decat energia pe care o consumi, daca ai un dezechilibru aici atunci consecintele se vor vedea in kilogramele acumulate.

Iata cateva motive care te ajuta sa-ti adaugi cateva kilograme in plus la greutatea ta. Sanatate inseamna un corp frumos care radiaza de lumina di fericire. Avand grija de toate aspectele noastre interioare si exterioare, atunci si rezultatele vor fi pe masura.

Ce inseamna sa ai grija de sanatatea ta? Poti sa vezi nivelul 103

conditiei tale fizice daca iti dai o nota de la 1 la 10 la urmatoarele categorii. Asa iti vei da seama ce anume trebuie sa imbunatatesti. Nota 1 inseamna ca nu ai in vedere anumit aspect iar nota 5 sau 6 inseamna ca faci ceva sa-ti imbunatatesti anumita parte a corpului.

- Felul cum arati; - Control regulat la doctor (daca te simti bine poti sa-ti faci programare pentru un control general odata la 6luni sau un an, dar trebuie facute); - Nivelul tau de energie; - Un program de fitness daca iti face placere, exercitii fizice zilnice, alergari matinale, etc; - Sa iti controlezi greutatea; - Sa iti controlezi stresul; - Somnul este foarte important - Cat esti de puternic in anumite situatii si cum le depasesti, etc.

104

Vechea zicala “minte sanatoasa intr-un corp sanatos,” cu totii o stim, dar multi nu o luam in seama si nu avem grija de corpul nostru.

Ceea ce mancam si bem are efecte pozitive sau negative asupra corpului nostru. Ce iti doresti? Sa ai multa energie cu o greutate ideala sau probleme de sanatate si de greutate si cu nivel scazut de energie. Desigur ca toti ne dorim sa avem greutatea ideala si energie maxima.

Gandeste-te la o masina care daca nu are combustibilul necesar si uleiul schimbat nu va functiona la performanta maxima; corpul nostru este la fel. Consumand ceea ce nu e sanatos va duce la scaderea radicala a energiei noastre si rezultatele vor fi la fel.

Aminteste-ti de regula 80/20 chiar si atunci cand ne gandim la ceea ce mancam. Consuma 80% mancare sanatoasa, lasandu-ti 20% timp si pentru o alegere flexibila in ceea ce consumi.

Sunt cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre 105

alimente: 1. Sunt trei categorii de nutrienti: carbohidrati, proteine

si

grasimi. Orice consumi fie sunt carbohidrati, grasimi sau proteine, altceva nu mai este. Unele produse fac parte numai dintr-o categorie sau sunt o combinatie intre cele trei.

2. Este important sa echilibrezi ceea ce mananci si proteine, si grasimi dar si carbohidrati. Asta inseamna sa ai o dieta echilibrata cu toti nutrientii necesari organismului fiecaruia dintre noi. Suntem totusi diferiti si nu exista o regula fixa pe care trebuie sa o urmam, dar ne putem ghida dupa urmatorea dieta: sa mananci in jur de 40% -50% carbohidrati in fiecare zi, 30%-35% proteine si 20% -30% grasimi.

3. Exista proteine, grasimi, carbohidrati pe care sa le consumi regulat si celelalte grasimi, proteine, carbohidrati care trebuie evitate pe cat posibil.

A) Iata o lista de carbohidrati buni de consumat in fiecare zi: legume, fructe, orez brun, cartof dulce, linte, fasole, orez, biscuiti 106

din ovaz, quinoa,naut sau hummus, stir.

Dar evita pe cat posibil urmatorii carbohidrati: biscuitii, chipsurile, painea alba, pastele albe, cerealele cu zahar, ciocolata, bomboanele, prajiturile din orez, cornurile, napolitanele, cartofii, taieteii, orezul alb, bauturile acidulate si bauturile zaharoase.

B) Consuma urmatoarele proteine: carnea de pui, de curcan, peste, alune si seminte nesarate, porumb, linte, fasole, oua, quinoa, stir, soia, iaurturile naturale, iaurt de soia.

Evita pe cat posibil urmatoarele proteine pentru ca au si multe grasimi: carnea de vita, de porc, de miel, carnea de rata, evita carnatii, sunca presata, branza si produsele lactate cu continut ridicat in grasimi.

C) Cele mai bune grasimi de consumat ar fi: pestele, alunele nesarate, seminte, ulei de masline, oua, avocado, masline, unt de migdale.

107

Evita pe cat posibil: carnea rosie, branza, biscuitii, ciocolata, cornurile, produsele de patiserie, semipreparatele din carne (carnatii, cartofii prajiti, prajeli, placinte cu carne).

Beneficiile

unei

alimentatii

sanatoase

si

o

hidratare

corespunzatoare sunt enorme:

Iti creezi energie pentru toata ziua, fara a te simti molesit la pranz;

Iti imbunatatesti concentrarea mintii si performanta;

Iti mentii greutatea corporala;

Iti imbunatatesti sistemul imunitar, deci vei fi mai putin bolnav;

Iti reduci riscul de a te imbolnavi pe viitor;

Te ajuta sa-ti imbunatatesti calitatea somnului. 108

Cateva obiceiuri bune pe care sa le practici ori de cate ori stai la masa:

O buna digestie duce la o sanatate mai buna is la o energie excelenta. Inceraca sa mesteci incet si evita sa mananci cand esti in miscare (stiu ca pentru unii e foarte greu sa stea intr-un loc cand mananca), cand esti stresat sau suparat.

Mentine-ti atentia asupra a ceea ce mananci si evita sa iei masa in timp ce citesti, te uiti la televizor sau in fata calculatorului.

Stiu ca e greu sa iei micul dejun, pranzul si cina la aceleasi ore din zi. Dar e mai rau daca nu incerci.

Evita sa mananci pana esti plin, plin. E bine sa mananci pana cand esti 70% plin ( asa vei evita sa ti se consume toata energia la digestia mancarii si iti va ramane pentru celelalte lucruri pe care vrei sa le faci la munca sau in alta parte).

109

Evita sa bei multa apa in timpul mesei. Un pahar cu apa e suficient, prea multa apa iti va afecta digestia.

Asigura-te ca masa de seara este una usoara si incearca sa ai cel putin 3 ore intre ultima masa si ora de somn.

Intre mesele principale ale zilei e bine sa ai si doua gustari(fructe, alune, migdale nesarate, fructe uscate,etc) sanatoase dupa micul dejun si dupa masa de pranz.

La fiecare masa incearca sa cobmbini proteine si carbohidrati.

Evita pe cat posibil sa consumi alcool.

Bea apa sau ceai din ierburi intre 1.5l- 2l pe zi. Daca nu esti obisnuit sa bei asa de multe lichide incearca treptat. Corpul tau se va acomoda intr-o luna de zile.

Consuma o sursa de multivitamine (care sa contina Omega 3)si vitaminaC sub forma de pastile in fiecare dimineata sunt foarte 110

bune pentru sanatate in general si mai ales pentru sistemul imunitar.

Cauta sa consumi o varietate de legume atat la pranz cat si la cina. Mananca multe legume in starea lor naturala sau foarte putin fierte (sau facute in abur).

Cauta sa ai intotdeauna in casa si la lucru mancare sanatoasa ( migdale, quinoa, seminte de susan, seminte de bostan, fructe, prajituri din ovaz, cereale, legume, fructe uscate, ulei de masline,etc)

Este indicat ca odata pe saptamana sa nu mai consumi carne rosie, lactate, alcool, cafea si alte produse care contin foarte mult zahar.

De cate ori consumi cafea sau alcool bea si apa.

4.1.Somnul din timpul noptii:

111

Un lucru important in viata noastra este somnul. Odihna de peste noapte are mare influenta in energia noastra pentru ziua urmatoare.

Somnul nostru de zi cu zi este fundamental pentru sanatatea noaastra, pentru o energie excelenta si pentru o minte fericita si optimista. Daca nu ai un somn linistit nu poti sa indeplinesti cele de mai sus mentionate.

Daca nu ai un somn foarte linistit mai jos sunt descrise cateva practici pe care sa le aplici pentru a te odihni pe timpul noptii. Si chiar daca dormi bine poate gasesti ceva care schimbi atunci cand te duci la culcare. Noi petrecem o treime din viata noastra dormind. Este recomandat sa dormi intre 6 si 8 ore, dar fiecare dintre noi poate avea nevoie de mai mult somn sau de maiputin. Cheia este calitatea si cantitatea somnului care sa te faca sa te trezesti energizat si pregatit pentru o noua zi.

Este normal ca in unele nopti sa dormi mai mult si mai bine, iar in altele sa ai nevoie de mai putin somn. Ca si lucrurile in viata cu 112

cat muncesti mai mult spre ceea ce-ti doresti cu atat vei avea rezultate bune. Cu somnul e invers, cu cat te straduiesti sa adormi cu atat nu vei reusi sa ai un somn linistit.

Daca ai probleme cu somnul din cauza ca esti prea stresat, ai o viata de noapte activa, probleme cu spatele,etc trebuie sa gasesti o solutie pentru a rezolva problema. Corpul tau stie ca are nevoie de somn asa cum stie si atunci ca o rana se vindeca.

Pentru a-ti forma o practica buna in somnul de peste noapte iti trebuie timp si trebuie ca tu sa-ti iei angajamentul ca vei face tot ceea ce e necesar pentru a-ti crea acest lucru cat mai comfortabil.

Practici care te-ar putea ajuta:

Du-te la somn la aceeaisi ora si trezeste-te la aceeasi ora de 4 - 5 ori pe saptamana. Incearca sa te culci devereme adica 10.15pm si sa te trezesti devreme pe la 6.30am. Daca consideri ca ai nevoie de mai mult somn, culca-te mai devreme, dar inceraca sa te trezesti la aceeasi ora. 113

Mancarea de peste zi are un rol important pentru digestia noastra si de asemenea pentru somnul nostru. Poti sa incluzi in masa ta cateva alimente care te ajuta sa ai un somn linistit cum ar fi: migdalele, carnea de curcan, bananele, spanacul, produsele din soia, produse din grau, ovaz si ouale.

Exercitiile fizice sunt foarte bune pentru somnul linistit. Este indicat sa faci exercitii de dimineata 30 de minute (mersul repede de exemplu). Daca faci exercitii seara iti trebuie ceva mai usor si calm: yoga, Pilates, etc.

Locul unde dormi este de asemenea foarte important. Mentine dormitorul sau camera unde dormi curata, proaspata, aierisita.

Asociaza somnul cu lucruri placute precum odihna,

muzica de

relaxare, citit si sex. Mintea si corpul tau vor face o asociera pozitiva intre patul in care te odihnesti si celelate lucruri. Pe de alta parte daca te uiti la televizior si lucrezi in camera in care si dormi mintea ta va fi treza iar somnul va fi o lupta. 114

Calmeaza-ti corpul si mintea inainte de a trece la somn. Relaxeaza-te cu ajutorul unei bai, sa citesti ceva, sau un masaj de la partenerul tau sau chiar ascultatnd muzica de relaxare sau meditatie.

Asigura-ti comfortul necesar avand patul, perna si plapuma curata care te vor ajuta sa ai un somn linistit.

Evita pe cat posibil urmatoarele practici

Nu consuma bauturi care contin cofeina (ceai verde, cafea, bauturi energizante, etc) dupa 1pm;

Nu-ti supra stimula mintea si corpul pana seara tarziu cu folosirea coputerului, telefonului mobil, uitatul la televizor, etc.

Nu te uita toata noaptea la ceasul cu alarma;

115

Nu te gandi la viitor ( de exemplu: Cum ma voi simti maine daca nu dorm bine in noaptea asta.)

Evita sa vorbesti sau sa te gandesti la noptile trecute in care nu ai dormit bine. Oricum nu poti sa faci nimic sa schimbi lucrurile, de fapt acest lucru iti vor crea vechiul obiceiul de a nu dormi.

Masa de seara sa nu fie foarte copioasa, nu consuma biscuiti si dulciuri.

Evita sa consumi alcool. Vei adormi mai repede, dar somnul nu va fi de calitate si e posibil sa te trezesti pe timpul noptii.

Fumatul iti poate creea probleme cu somnul. Nicotina este un stimulent foarte puternic si te poate trezi in timpul noptii ca sa fumezi.

4.3. Exercitiile fizice si miscarea fizica.

116

Exercitii fizice inseamna energie. Cu totii stim cateva lucruri despre exercitiile fizice. Stim ca sunt de folos, dar putini dintre noi le fac. Daca incerci sa-ti faci timp sa realizezi exercitiile care iti fac placere atunci vei vedea si rezultatele: mai multa energie in primul rand si apoi sanatate, vitalitate.

Perseverenta in miscarea zilnica iti va aduce beneficii pe termen lung. Daca faci exercitii de 3-4 ori pe saptamana timp de cateva luni si apoi te opresti o luna de zile, ceea ce ai realizat pentru sanatatea ta se va pierde repede. Deci fii consistent.

Trebuie sa gasesti exercitiile care iti fac placere si atunci nu te vei vedea fortat sa faci ceva ce nu-ti place.

Sunt trei tipuri de exercitii: - exercitii cardio-vasculare; - exercitii de rezistenta; - exercitii de intindere.

Fiecare dintre ele dau corpului tau beneficii unice. 117

Beneficiile exercitiilor de rezistenta: - cresterea metabolismului; - te ajuta sa ajungi la greutatea dorita; - ajuta la imbunatatirea musculaturii, imbunatatiindu-ti increderea in tine; - iti intaresti oasele reducand riscul de a face osteoporoza; - face ca activitatile tale zilnice sa para mai usoare si te ajuta sa-ti rezolvi si problemele cu spatele.

Beneficiile exercitiilor cardio-vasculare: - ajuta glandele endocrine sa elibereze substantele starii de bine - si asa sa te simti fericit; - imbunatateste nivelul de energie si rezistenta; - iti imbunatateste starea de sanatate in genral, inima si plamanii; - ajuta la arderea caloriilor; - imbunatateste sistemul imunitar; - reduce riscul de a te imbolnavi de cancer si inima; - ajuta la mentinerea unei greutati bune, ajuta la a avea 118

un somn linistit; - ajuta la circulatia sangelui care duce la o piele ma sanatoasa.

Beneficiile exercitiilor de intindere: -imbunatateste echilibru, coordonarea si mobilitatea; - reduce tensiunea musculara si ajuta la prevenirea leziunilor; - imbunatateste performanta musculara in sport si in exercitiile generale, etc.

Cateva practici pe care sa ti le implementezi zi de zi:

1.Plimba-te ori de cate ori ai ocazia.

2. Gaseste exercitiile care iti plac si care te tin activ intreaga zi.

3. Fa exercitiile de dimineata. Daca crezi ca nu ai timp, trezeste-te cu o ora mai devreme si pregateste-te pentru ziua in curs, facand 119

aceste exercitii.

4. Daca te hotarasti sa faci exercitii fizice, cel mai bun moment al zilei este dimineata.

Gaseste-ti exercitiile fizice si activitatile care iti fac placere, in acest fel iti vei creste nivelul de energie si de productivitate in tot ceea ce iti propui sa faci.

4,4. Oglinda si cantarul: Cu totii mancam numai ca la unii se observa mai mult si la altii mai putin. De ce? Sunt unele persoane care depind de cantar. Se canatares dimineata si daca sunt multumiti de ceea ce arata atunci si ei vor avea o zi buna. Daca nu sunt multimiti de kilogramele acumulate atunci si sentimentele si atitudinea lor va fi una negativa. Cantarul a devenit un fel de dicattor care iti dicteaza cum iti va zi in curs. Problema apare atunci cand tu nu ai incredere in corpul tau si te 120

pedepsesti pe tine, ingreunandu-ti astfel sarcina de a pierde din greutate. Si astefel iti creezi un stres in plus la toate celelalte probleme pe care le ai. Te incarci de dimineata cu energie negativa.

‘ Te-ai criticat pe tine insuti de ani buni si nu ai ajuns la niciun rezultat. Inceraca sa te aprobi pe tine si observa ce se intampla.!’ ( Loise L. Hay)

Exista un mit care trebuie dezbatut: si anume ca greutatea ta corporala nu ar trebuie sa fluctueze. Din punct de vedere biologic acest mit este egal cu zero, in special pentru femei. Asa cum hormonii fluctueaza asa si greutatea corporala, si nu facem referire la ciclul menstrual dar si atunci cand nivelul de stres este ridicat. Fluctuatiile de greutate este un proces natural si sanatos, nu este ceva care trebuie reparat. Cand in fiecare zi avem de-a face cu factori de stres mai mari sau mai mici, fluctuatiile care se vad in greutatea ta zilnic sau saptamanl sunt mai usor de inteles. 121

Iata cativa factori care pot duce la schimbari de greutate de la o ora la alta, de la o zi la alta, de la o saptaman la alta, etc: Schimbari in dieta Constipatia Mancatul chiar inainte de culcare Consumul de alimente care nu-ti priesc Exercitiile fizice Cata apa consumi sau nu consumi Medicamente Ciclul menstrual Somnul Stresul Vitaminele Calatoriile Lipsa unui program adecvat al meselor Uiti sa bei lichide

Ceea ce este interesant se refera la faptul ca fluctuatiile de greutate se intampla atunci cand te astepti mai putin. Se intampla sa ai momente cand corpul tau retine mai multa apa, sau din 122

contra elimina apa in exces din diferite cauze: stres, dieta, vitamine, etc. Acelasi principiu se poate aplica si atunci iti schimbi produsele pe care le consumi. Daca incepi sa consumi mai multe legume si fructe decat de obicei, corpul tau va incepe sa retina mai multa apa. Obsnuita ta cu asemenea schimbari te vor ajuta sa-tu capti increderea in tine si in corpul tau. Increderea pe care o oferi corpului tau te va ajuta sa scapi de kilograme nedorite.

Pentru a atrage bucuria, abundanta, buna dispozitie, experiente placute avem nevoie sa ne iubim pe noi. Desigur ca cu totii ne iubim pe noi insine. Dar sunt destule momente cand incercam sa dam vina pe noi: ca putem sa ma exprim altfel in acea conversatie, ca am uitat sa scriu ceva important la examen, ca nu-mi place sa mi se gaseasca motive, ma invinovatesc pentru ca nu am invatat o limba straina, etc. Toate lucrurile la care va ganditi ca nu ati reusit sa le faceti intr- o anumita perioada a vietii atrag dupa ele sentimente de frustrare si suparare pe voi insiva, de multe ori fara sa va dati seama de unde vin atatea sentimente de nemultumire.

123

Exercitiu de fiecare zi: uitati-va in oglinda si spuneti-va ca va iubiti si ca va acceptati cu toate gandurile si cu corpul si sufletul. Notati ce diferente observati dupa o luna.

Ganditi-va ca trebuie sa invatati sa va acceptati cu toate imperfectiunile dar si cu calitati. In loc sa va ganditi la ceea ce trebuie sa schimbati sau sa imbunatatiti, ganditi-va la toate lucrurile la care sunteti talentat sau ce va face placere sa faceti. S-ar putea sa aveti surpriza placuta sa incepeti sa fiti mai atenti la ceea ce mancati, cu ce va imbracati,etc

Din cauza ca nu ne simtim confortabil in corpul nostru avem tendinta sa amanam lucruri importante din viata noastra: sa ne gasim partenerul potrivit sau sa ne cautam ceva de lucru in domeniul de studiu. Atunci cand vom slabi abia atunci vom incepe sa ne apreciem, sa ne bucuram de lucrurile din viata noastra, sa purtam hainele care ne fac sa ne simtim frumoase. Din cauza kilogramelor noastre tot amanam diferite lucruri care ne-ar face placere si asteptam pana o sa avem greutatea mult visata, dar acest lucru poate sa se intample sau nu. In asa fel incat pot trece 124

multe luni si multi ani.

Capitolul 5

5. Situatia financiara

Situatia financiara

Cu totii visam sa avem o viata mai buna. Sa avem bani mai multi sa ne putem cumpara ce ne dorim. Dar toate acestea raman doar la statutul de dorinta. Ne plangem ca nu putem face bani pentru ca nu avem de lucru, sau ca de unde sa ne mai ramana bani cand noi castigam atat.

125

5.1. La ce sunt buni banii?

In acest capitol vreau sa va impartasesc cateva lucruri eficiente pe care le-am descoperit si care cred ca sunt utile in viata noastra. As vrea sa va spun ca asa cum muncesti la tinerete nu o vei putea face si la batranete. Pentru a avea toate zilele vietii tale frumoase, pentru a nu depinde de cei din jur atunci cand nu veti mai putea munci, iar pensia pe care o aveti nu prea va ajuta, ati putea incerca cateva lucruri simple de a economisi bani care pe perioada indelungata isi vor arata rezultatele. Nu trebuie sa va ganditi ca nu mai ajungeti la batranete si ca trebuie sa cheltuiti tot acuma cat puteti. Daca aveti si copii cu atat mai mult trebuie sa va ganditi si la ei si la viitorul lor. Trebuie si ei sa invete cum sa-si administreze banii pentru a avea o viata imbelsugata. Daca as fi stiut lucrurile acestea de cand am inceput sa lucrez, daca mama mea ar fi stiut poate viata noastra ar fi fost diferita. Se pare ca acese lucruri nu se invata la scoala. Dar sunt si multe 126

persoane care nu doresc sa faca asemenea economii, ca dupa spusele lor nu mai ajung pana la batranete.

Luati atitudine si nu lasati nimic la voia intamplarii, atunci cand ai ordine in toate lucrurile tale: sanatate, bani, cariera, etc viata ta decurge mai senin. Cu totii avem nori cenusii deasupra capului dar trebuie sa stim sa-i risipim ca sa vina soarele. Dar ca sa ai bani nu inseamana neaparat sa castigi la loterie si gata esti bogat.

Se spune ca daca nu stii sa-ti administrezi putinii bani pe care ii castigi din munca pe care o faci, nu vei fi in stare sa administrezi nici banii castigati la loterie. De ce se intampla lucrul acesta? Pentru ca asa cum totii banii pe care ii ai in momentul de fata se duc si la sfarsitul lunii te intrebi pe ce i-ai cheltuit asa vei face si cu sumele mai mari. Lipsa de organizare ne fac pe noi stresati. Nimeni nu discuta despre bani, si daca intrebi pe cineva cat castiga, raspunsul este ca foarte putin si de abia ii ajunge. 127

Se spune ca mintea noastra e ca un termometru financiar: unii sunt meniti sa castige cateva sute de lei, altii sunt setati sa castige cateva mii de lei, iar foarte putini cateva milioane. De ce? Pentru ca asa ne formam mentalitatea: ‘cand o sa fiu mare o sa castig si eu cat tata si atunci am sa fac ce vreau eu cu banii’ asa ne spunem in mintea noastra, si asa ne setam pe viata. Dupa aceea suntem frustrati ca nu putem castiga mai mult.

Banii vin spre tine doar daca muncesti ca sa-i atragi. Nu conteaza ceea ce faci si cat dureaza. Important e sa stii ca atunci cand lucrul e bine facut vei avea de castigat.

Imagineaza-ti un copac. Sa presupunem ca acest copac reprezinta copacul vietii. In copac sunt fructe. In viata nostra aceste fructe se numesc rezultate. Ne uitam la copacul nostru cu fructe (rezultate) si nu ne plac pentru ca nu sunt destule, nu sunt foarte coapte, sau sunt prea mici. Si ce facem cu aceste fructe (rezultatele noastre)? Ne concentram asupra lor si ne intrebam de ce nu au iesit asa cum ne dorim? Ce trebuia sa mai facem? Ne 128

consumam toata energia noastra, dar in directia gresita. Pentru ca trebuie sa depunem efort nu in schimbarea fructelor(rezultatelor,) ci a radacinii copacului. De acolo se formeaza totul.

Principiul este ca daca vrei sa obtii rezultate uimitoare ‘schimba radacina si apoi vei avea fructe deosebite.’ Cu totii ne platim factura electrica, desi niciodata noi nu vedem curentul electric. Dar stim ca exista pentru ca il folosim in fiecare zi. Daca ai vreo indoiala de existenta curentului incearca sa atingi niste fire de tensiune si nu vei mai avea nicio indoiala de existenta acestuia. Asa se intampla si cu realizarile noastre de fiecare zi, toate se intampla avand ca punct de plecare starea noastra interioara.

Se spune ca ceea ce creste sub pamant, se arata deasupra acestuia. Asadar, ceea ce este invizibil, creeaza vizibilul.

Ceea ce nu se vede in lumea aceasta emite mai multa putere decat ceea ce se vede.

129

5.2. Gandurile noastre despre bani

Atitudinea noastra personala fata de bani e o combinatie dintre gandurile, sentimentele si actiunile noastre atunci cand vine vorba despre bani. Multe dintre aceste ganduri, situatii le-am preluat de la parinti, frati, prieteni, din scoala, din presa, din cultura fiecaruia,etc. Fiecare dintre noi am fost invatati sau nu prea am invatat, cum sa ne administram banii. Drept urmare cu totii am capatat o atitudine diferita atunci cand vine vorba de bani si probabil ai auzit des ca: ‘Banii sunt cauza la toate relele;’ ‘Strange bani pentru zile negre;’ ‘Oamenii bogati sunt hapsani;’ ‘Trebuie sa muncesti din greu ca sa ai bani multi;’ ‘Banii nu cresc in copac;’ ‘Nu poti sa ai si bani si sa fii si spiritual;’ ‘Banii nu aduc fericirea;’ ‘Oamenii bogati sunt tot mai bogati, iar cei saraci raman tot saraci;’ 130

‘Nu e menit pentru noi sa fim bogati, etc. Sunt sigura ca ati auzit diferite afirmatii despre bani. Ca exerciu va puteti gandi si la alte afirmatii care nu s-au spus aici si apoi sa va ganditi la atitudinea voastra din prezent.

Toate aceste ganduri despre bani, unele sau altele, le-am auzit de-a lungul timpului. Acestea s-au fixat in mintea noastra si asa ne-am conditionat atitudinea noastra in fata banilor. De aceea ne intrebam uneori de ce nu castigam mai mult sau facem mai mult.

Pentru multi dintre noi nu e problema sa castigam bani, dar e o mare problema cand trebuie sa pastram din banii pe care ii castigam. Mereu gasim cate ceva de facut cu ei. Te-ai gandit vreodata ca de fapt esti conditionat de una din afirmatiile de mai sus:ca banii sunt cauza tuturor relelor?

In aceasta viata toate faptele noastre aduc rezultate. Asadar, banii sunt un rezultat, bogatia este un rezultat, sanatatea este un 131

rezultat, boala este un rezultat, greutatea noastra este un rezultat. Traim intr-o lume care are cauza si efect.

Procesul nostru de manifestare: GANDURILE noastre duc la SENTIMENTE. SENTIMENTELE duc la ACTIUNI. ACTIUNILE duc la REZULTATE. GANDURI - SENTIMENTE - ACTIUNI = REZULTATE

5.3. Cum vedem noi banii?

Cheltuim banii asa cum am vazut la cei din jurul nostru, mai mult sau mai putin. Noi de mici am fost invatati cum sa cheltuim banii. Asa ca atunci cand am devenit adulti majoritatea dintre noi am pastrat

vechile

obiceiuri,

ori

cheltuim

tot

ce

avem,

ne

imprumutam mereu de la altii, sau ne casatorim cu cineva care are bani multi, sau cheltuim mai mult cand castigam mai mult si ne abtinem pana cand luam salariul, pensia, ajutorul social, etc.

Sau ne plangem ca nu avem bani, niciodata nu sunt suficienti, ca 132

toate sunt scumpe si cate altele. Aceste situatii negative atrag alte situati negative, astfel traim intr-un cerc vicios si care aduce stres, boala, ganduri negative, etc si cu totii stim ca toate problemele acum se invart in jurul banilor.

Ne dorim masini luxoase, vacante exotice, haine scumpe, iesiri la restaurante, operatii estetice. Cum era viata inainte de toate astea? Parintii nostri nu aveau nevoie de toate lucrurile acestea ca sa fie fericiti. Niciodata nu a fost usor, fiecare perioada a vietii, a timpului in care traim are partile negative si pozitive. Robin Sharma spune ca traim in Era Economiei Generoase si ca cu totii avem dreptul la o viata frumoasa si imbelsugata, dar intelesul unei vieti frumoase depinde de fiecare.

Nu trai in functie de altii, nu fura de la vecini ca sa ai si tu ca tot nu avei avea, mai bine intreaba vecinul cum sa ajungi si tu la o situatie mai buna. Invata zi de zi de la oamenii care muncesc si care fac lucruri bune. Indeparteaza-te de cei care vor sa te foloseasca sau sa te minta. Daca nu vor sa fie prietenii tai evita sa 133

te incarci cu energie negativa.

Gandurile tale despre bani raman adanc inradacinate, doar daca nu faci ceva sa schimbi aceasta atitudine. Aceste atitudini le-am capatat prin discutii auzite cand eram mai mici, prin ceea ce am vazut la altii ca fac cu banii cand eram mai mici sau ce experiente placute sau neplacute am avut legate de bani. Probabil ai vazut ca in familia ta banii se fac usor sau poate se fac dificil, se poate sa fi vazut ca banii sunt un motiv de bucurie sau un motiv in plus de cearta. Toate aceste lucruri au avut o influenta asupra ta. Incearaca sa te observi indeaproape si descopera atitudinea ta fata de bani!

Un lucru este foarte important chiar daca ai toate cunostintele legate de cum sa-ti administrezi banii, dar daca atitudinea ta fata de ei este adanc inradacinata in cunostintele pe care le-ai primit de cand erai mic nimic nu se schimba. Un proverb intelept spunea “Salveaza bani pentru zile negre”. Dar daca strangi bani pentru zile negre, numai zile negre vei avea. Schimba-ti mentalitatea in loc sa strangi bani pentru zile negre, 134

strange bani pentru zile fericite, strange bani pentru o vacanta pe care ti-o doresti de mult, strange bani pentru cursurile pe care vrei sa le faci, strange bani pentru a te simti liber financiar (asta inseamna ca daca iti pierzi locul de munca tu sa ai cu ce trai fara grija zilei de maine).

Ce poti face sa schimbi unele lucruri legate de atitudinea ta fata de bani: Realizarea: scrie toate cuvintele, afirmatiile pe care le-ai auzit despre bani, bogatie si despre oamenii bogati.

Intelegerea: scrie cum consideri ca aceste afirmatii au avut un impact asupra situatiei tale financiare.

Eliberarea: poti sa observi ca aceste ganduri au fost transmise de altii si nu fac parte din propria ta gandire si nu te reprezinta. Acum ai posibilitatea sa alegi si sa fii diferit.

Declaratie: ceea ce am auzit despre bani nu inseamna ca e si adevarat. Eu aleg alt mod de a gandi care imi sustin fericirea si 135

succesul.

Multi oameni care provin din familii sarace, sunt foarte nervosi si suparati cand vorbesc despre bani. De multe ori acesti oameni ies in lume si castiga foarte multi bani sau macar sunt motivati sa faca acest lucru. Acesti oameni chiar daca muncesc mult ca sa aibe succes, ei de obicei nu sunt fericiti. De ce? Pentru ca la baza bogatiei sau motivatiei lor de a avea bani sta furia si frustrarea. In consecinta, banii si furia capata legatura in mintea lor, si cu cat acesti oameni catiga mai mult cu atat is mai suparati.

In cele din urma, acesti oameni devin obositi de a mai fi furiosi si stresati. Isi doresc la un moment dat sa fie fericiti si linistiti. Asa ca se gandesc cum ar putea face sa scape de aceste sentimente negative. Mintea lor face legatura dintre aceste sentimente negative si bani. Se gandesc ca daca vor sa scape de furie va trebui sa scape si de bani. Asa ca daca incep sa cheltuiasca fara sa se mai gandeasca si in acest fel ei scapa de rezultatele muncii lor si nu cauta sa inteleaga de unde vin de fapt toate aceste sentimente de furie. Pana nu se scapa de aceasta furie acesti 136

oameni nu vor reusi sa fie linistiti.

5.4. Motivul de a obtine bani: Motivul sau motivatia pe care le ai ca sa obtii bani sunt vitale. Daca motivatia ta sa obtii bani se creeaza din sentimente de vina, furie, frustrare, sau din dorinta de a demonstra ceva, atunci banii nu iti vor aduce niciodata fericire.

Incidentele sau intamplarile legate de bani de-a lungul timpului creeaza o anumita influenta asupra atitudinii noastre fata de bani. Cu cine ai venit in contact, cu ce fel de oameni cu cei bogati si fericiti sau cei lipsiti de mijloacele necesare si care se plang mereu? Tu dupa care categorie ti-ai propus sa traiesti viata? Diferiti cercetatori au ajuns la concluzia ca multe casatorii ajung la divort si din cauza banilor. Banii stau la radacina despartirii si a multor certuri in familie. De ce? Pentru ca fiecare avem cunostintele noastre despre bani si atitudinea gata formata inca de mici copii. Majoritatea cuplurilor au atitudini diferite cand vine vorba de bani, unul cheltuie prea mult, iar celelalt nu stie cum sa 137

stranga mai mult,de exemplu.

Atunci cand ne confruntam cu situatii de acest fel este important sa realizam ca de fapt motivul de cearta nu sunt banii, ci modul in care a vazut cel de langa noi ca trebuie cheltuit banul. Daca reusesti sa intelegi motivele care stau la radacina partenerului tau in legatura cu banii vei evita foarte multe certuri, acesta fiind primul pas. Al doilea pas ar fi ca cel de langa tine sa constientizeze ca modul de actiona nu este tocmai cel bun, si sunt si alte posibilitati. Odata ce se realizeaza aceste lucruri se pot schimba si atitudine, desigur acest lucru cer un pic de timp si rabdare. Unele femei cand au bani si au plecat la cumparaturi, chiar daca nu au nevoie de anumite lucruri, le cumpara pentru ca le vede la reducere, sau ca se potrivesc cu ceva din garderoba lor, etc. Schimbarea mentalitatii nu se realizeaza imediat, important este sa ne dam seama de greaseala noastra. Nimeni nu zice sa nu cheltui, dar fiecare are o viziune asupra banilor si la ce ii folosim.

Este important ca sa decizi si tu partenerul tau care sunt 138

atitidinile si obiectivele voastre de viitor, ca sa stiti in ce directie se vor duce banii. Atunci cand o sa cadeti de comun acord de lucrurile care va intereseaza pe amandoi veti evita si multe certuri de viitor. Este chiar indicat sa faceti o lista, sa scrieti ceea ce va intereseaza sa obtineti pe viitor si sa o puneti intr-un loc unde o veti vedea intotdeauna. In acest fel o sa fiti intotdeauna alert atunci cand cheltuiti bani fara vreun motiv.

Realizeaza si observa gandurile si actiunile tale in asa fel incat sa traiesti asa cum alegi in momentul prezent, si sa nu mai actionezi dupa cum ai invatat in trecut.

Toate gandurile pe care le avem au consecinte asupra faptelor nostre de peste zi. Fiecare gand pe care il ai poate

o investie sau o cheltuiala. Analizeaza-ti cu grija

gandurile

si

mai

ales

faptele.

Avem

posibiliatea

sa

schimbam gandurile si atitudinile din trecut,pentru ca avem posibilitatea de a alege. Observa-ti gandurile cu atentie si da importanta numai celor care te ajuta sa fii motivat. 139

Daca te gandesti la faptele tale din trecut, mai ales atunci cand ai obtinut un lucru pe care ti-l doreai foarte tare, adu-ti aminte cate energie ai depus acolo,efort si mai ales concentrare pentru a obtine ceva. Aceste lucruri se pot folosi in toate domeniile vietii unde vrem sa imbunatatim anumite aspecte. Ne trebuie energie, efort dar mai ales CONCENTRARE pe obiectivul repectiv.

Cu totii vrem bani mai multi, dar N. Hill spunea ca ‘banii nu vin stand degeaba.’ Trebuie sa gsesti ceva la care esti bun, concentrezi eforturile intr-acolo si iei ei angajamentul ca vei obtine ceea ce-ti doresti, depasind toate obstacolele intalnite.

5.5. Ce platim prima data cand luam salariul?

Harv Ecker spune ca un motiv pentru care oamenii nu au ce-si doresc, pentru ca ei de fapt nu stiu ce vreau. Este diferenta intre a vrea ceva si a obtine cu adevarat acel ceva. Primul nivel

cu totii vrem foarte multe lucruri, dar 140

acestea

raman doar la nivel de ganduri. Alt nivel de a obtine ceva este si felul cum te exprimi, ca de fapt alegi sa-ti imbunatatesti situatia financiara. A alege sa-ti creezi o situatie financiara buna cere decizie din partea ta si te face responsabil sa-ti imbunatatesti situatia. Iar al treilea nivel este angajamentul tau de a-ti creste venitul. Acest lucru inseamna devotare completa din partea ta in directia dorita. Angajamentul tau pentru ceea ce vrei sa obtii inseamna sa faci orice iti sta in putinta sa obtii ceea ce-ti doresti indiferent cat timp iti va lua.

Pentru a obtine ceea ce-ti doresti ai nevoie de concentrare, curaj, cunostinte in domeniu, efortul tau neconditionat, atitudinea de a nu renunta niciodata si desigur mintea ta trebuie setata in directia pe care ti-o doresti. In acelasi timp trebuie sa crezi in adancul inimii tale ca ceea ce-si doresti ti se va indeplini si ca si meriti toate acele lucruri.

O diferenta majora apare intre omenii bogati si ceilalti: oamenii bogati se gandesc sa obtina lucruri mari, pe cand ceilalti se gandesc sa obtina si ei cate ceva ca nu vor putea fi bogati. Unora 141

le e frica sa gandeasca in termeni mari, ca dupa aceea o voce interioara le spune, chiar crezi ca vei putea obtine asa ceva? Si sunt trasi inapoi si le e frica de gandurile lor marete si devin stresati, suparati, nervosi. Mai ales daca sunt si oameni in jurul lor care sa nu aibe incredere in ei, este clar ca acesti oameni nu vor obtine ceea ce-si doresc.

Un principiu important este ca trebuie sa oferi servici valoaroase celor din jurul tau, ca sa primesti si tu acelasi lucru. Fiecare lucru marunt trebuie tratat cu importanta cuvenit ca sa primesti aceleasi rezultate. Un vechi proverb spune: cu care mana dai, cu aceea primesti.

5.6. Cum asiguram viitorul nostru si cel al copiilor nostri?

Multi suntem de acord ca traim intr-o lume dificila si ca e din ce in ce mai greu sa le oferi copiilor tot ce le trebuie. Am vazut la multe familii instarite ca le ofera exact strictul necesar, fara a face prea 142

multa risipa pe lucruri inutile. Nu se gandesc sa faca casa mare sau vila in dorinta de a se muta cu totii in aceeasi casa. Nu fac risipa la haine, nu le cumpara numai haine scumpe, ci le cumpra exact ce au nevoie. Si la ceea ce mananca sunt atenti. Nu se complica sa le gateasca nu stiu ce fel de bucate, trebuie sa manace ceea ce este. Cu totii fac economie la lumina, apa si toate celellate, si va amintesc ca vorbesc de familii instarite.

Cu totii cred ca ati observat ca atuni cand se naste un copil la noi se obisnuieste sa se dea bani, cadouri, etc. Cat e mic mai primeste cate ceva, dupa ce creste primeste doar de la parinti. Numia ca unii parinti isi rasfata copilul de cand e mic si s-ar putea ca atunci cand va fi mare sa nu mai poata sa-l ajute sa faca studiile pe care si le doreste sau o petrecere de 18 ani. Anii trec si traim numai in prezent cateodata, ne gandim la viitor atunci cand nu mai avem ce cheltui.

Unii primesc de la parinti casa si ei o vand pentru ca vor sa faca nu stiu ce afacere. Eseueaza de cele mai multe ori si raman si fara un acoperis deasupra capului. Toate acestea se intampla din lipsa 143

de apreciere spentru ceea ce au primit de-a gata fara a depune vreun efort. Pana nu incepi de la zero ca sa vezi cum creste produsul muncii tale, nu cred ca stim sa apreciem ceea ce primim gata realizat.

Un model in viata copiilor suntem noi. Daca ne plangem ca e greu si ca viata e grea, acelasi lucru vor prelua si ei. De la varsta de 5 ani copiii incep sa realizeze tot ce se intmpla in jurul lor. Daca noi parintii, facem lucrurile cu drag asa vor face si ei, daca ne straidum pentru ziua de maine, la fel vor fi si ei. Am observat in jurul meu ca intr-adevar cei instrariti muncesc mereu, dar si copii lor fac la fel, sunt concentrati sa obtina ceva. Poate generalizez, dar asta am observat in lucrul meu cu diferite persoane.

Cand facem anumite decizii de viitor, fie ca facem o casa, fie ca vindem ceva, fie ca cumparam ceva scump, sau facem o rata, sa ne gandim si la viitor si la cei care vor fi afectati de deciziile noastre. Poate nu trebuie sa faceti o casa mare pentru ca oricum copiii vor avea viata lor si nu se vor muta acolo. Poate ca nu e necesara investitia pe care vreti sa o faceti pe termen lung. Poate 144

e bine sa aveti ceva bani penru copii cand vor creste si sa faca studii. E bine sa va ganditi la toate lucrurile si la toti cei care vor fi afectati de aceasta decizie.

5.7. Cauta oamenii de succes Oamenii care vor sa obtina succes in proiectele lor cauta sa preia exemplul de la oamenii care au reusit. Citeste despre acestia si se informeaza.

Sa imitam pe cei din jurul nostru estre primul

lucru pe care il fac copiii mai mici, dar si cand ajungem adulti tot la fel facem. Diferenta este ca atunci cand suntem adulti putem alege ce vrem sa preluam de la cei din jurul nostru.

Oamenii muncitori ii cauta pe cei care au succes. Cei carora nu le place sa munceasca se apuca de criticat si de judecat. Cauta oamenii care te ajuta sa avansezi din punct de vedere mental, spiritual, financiar, etc. Evita sa fii mult timp in preajma celor care au de spus tot felul de povesti neplacute, inevitabil subconstiinta ta se va incarca de informatii inutile.

Promoveaza si lauda

oamneii de succes. Cauta sa spui si celorlalti atunci cand auzi informatii de calitate. 145

Probelemele sunt la fel pentru totii oamenii. Cei care sunt intelepti si creativi vad in probleme, sansa de a se dezvolta. Cei care sunt mai lenesi intelectual si fara interes considera problemele un adevarat dezastru. Depinde de noi cum percepem situatiile neprevazute, pentru ca din mintea noastra vine si rezolvarea. Drumul spre succes este presarat cu capacane si obstacole, de aceea este drumul cel mai ocolit. Cateodata nu e asa de grava problema, pe cat de grava consideram noi ca este. Totul pleaca de la perceptia noastra asupra lucrurilor care ne inconjoara. In viata avem probleme si obiective, daca alegem sa ne concentram pe obiective, atunci problemele se vor rezolva intr-un fel sau altul. Totul sta in ce alege mintea ta sa se concentreze.

Multi dintre noi consideram ca nu meritam sa primim ce ni se ofera in aceasta lume sau ca nu suntem suficienti de buni sa obtinem ceea ce ne dorim. Suntem multi care nu avem incredere in fortele proprii. Aceasta neincredere ar puteasa vina inca de cand eram mai mici de la parinti, prietenii de joaca, rude, etc. Se intampla sa auzim ca noi nu putem sa construim un castel de nisip, ca nu putem scrie frumos, ca nu o sa obtinem multe lucruri 146

pentru ca nu stim sa ne exprimam, nu o sa ne gasim de lucru pentru ca nu o sa ne accepte cei din jur din cauza unor handicapuri fizice sau psihice, etc. Toate astea adunate de-a lungul timpului ne fac mai neincrezatori in noi. De aici si nevoia de a intreba mereu si la fiecare pas daca am realizat bine un lucru. De aici si nevoia de a primi aprobarea celor din jur cand vrem sa initiem un proiect. De aici si panica la primul obstacol intalnit.

Toate lucrurile au legatura intre ele. Totul se leaga in

viata noastra. Ca sa mearga totul bine trebuie sa mentii un echilibru pe toate planurile.

Totul in aceasta viata este format din energie. Atunci cand vrei sa oferi ceva dar nu poti,

acea energie nu poate fi exprimata si

ramane blocata la tine. Aceasta energie stocata se transforma in emotii negative. De aici iti poti imagina ce se intampla.

Creeaza-ti o suma de bani doar pentru tine. Foloseste acesti bani doar pentru tine, personal: coafor, masaj, manichiura, pedichiura, o haina noua, carti, o iesire in oras, etc. Foloseste-i doar pentru relaxarea ta. 147

Ce bine e atunci cand esti platit pentru serviciul pe care il faci si cand stii ca nu trebuie sa stai la program. Cei care stiu sa-si faca treaba buna chiar daca de cele mai multe ori, lucreaza mai mult decat normal, este fericit cu munca lui. Rezultatele bune in orice faci iti ofera satisfactie personala si de aici obtii sentimente pozitive si motivatia de a continua. Daca ai un serviuciu de 8 ore incearca sa folosesti acel timp in mod util, ca la sfarsitul zilei sa ramai cu sentimentul placut ca in ziua respectiva ai facut un lucru bun. Nu te mai gandi ca nu esti platit suficient pentru munca prestata, universul te va rasplati cu sanantate, sau cu ocazia de a cunoaste oameni deosebiti, sau atunci cand vei avea nevoie de ajutor vei avea pe cine sa suni, etc. Daca consideri ca serviciul pe care il ai iti ofera cat de cat o siguranta financiara inseamna ca nu esti sigur pe tine si ca esti intr-o permanenta stare de frica.

Daca in mintea exista gandul ca ‘nu le poti avea pe toate’ atunci sigur ca nu le vei putea avea pe toate. Se poate ca dorintele tale sa se indeplineasca pe rand si la un moment dat sa realizezi ca ai obtinut tot ce ti-ai dorit si atunci putem spune ca se poate sa ai 148

totul. Intrebarea pe care trebuie sa ti-o adresezi mereu este ‘cum sa obtin si un lucru si celalat?’ si s-ar putea sa-ti vina idei minunate.

Capitolul 6

6. Timpul nostru este pretios

6.1. Tu stii ce vrei?

Sunt 6 motive pentru care e bine sa-ti fixezi anumite obiective pe termen lung sau scurt:

1. Obiectivele iti aduc viitorul in prezent, in prezent putem sa

punem in actiune planul. Stabilind obiectivele este o sansa 149

pentru tine sa realizezi ceva azi pentru a-ti crea viitorul pe care ti-l doresti.

2. Daca nu-ti planuiesti timpul tau, altcineva te va ajuta sa-l irosesti.

3. Sunt oameni care atunci cand pleaca intr-o vacanta realizeaza mai multe lucruri decat in mod obisnuit, pentru ca atunci se gandesc cate trebuie sa lase in ordine: pentru ca atunci isi stabilesc obiectivele principale si ceea ce au de facut. Gandestete sa traiesti fiecare zi in acelasi fel, atunci vei vedea cate lucruri vei realiza doar intr-o singura zi.

4. Cei care au isi scriu obiectivele, fac mai multi bani decat cei care nu le scriu.

5. Obiectivele te mentin concentrat pe ceea ce conteaza cu adevarat si te ajuta sa eviti sa pierzi timpul in lucruri care nu 150

conteza. Concentrarea te ajuta sa treci de la starea de a face mai multe lucruri fara de folos, la starea de a face lucruri specifice.

6. Stabilirea obiectivelor iti ofera directie si un scop in tot ceea ce faci. Obiectivele se leaga intre ele ca intr-un lant care conecteaza fiecare activitate in parte.

Se spune ca lucrurile nu se intampla deodata. Trebuie depus efort si concentrare pe ceea ce-ti doresti. Dar este important sa incepi de undeva. Asa cum un bebelus invata sa mearga, el zi de zi face anumiti pasi pentru a-si imbunatati functia motorie, asa si noi putem sa facem pasi mici pentru implinirea dorintelor noastre. Nimeni nu a spus ca este usor. Toti oamenii de succes au parcurs aceleasi etape. Dar dorinta de a reusi te motiveaza sa treci peste toate obstacolele. Depinde doar de tine daca vrei sa fie AZI sau vei amana mereu pe alta zi. Oricum ar fi trebuie s fii constient ca timpul trece.

151

6.2. Unde se duce timpul?

Unde se duce timpul? Trece asa de repede! Parca nu mai are rabdare. Daca va amintiti de romanul “Morometii” a lui Marin Preda in care spunea ca “ Parca nici timpul nu mai avea rabdare”. Toate lucrurile se intampla mai repede, pentru ca dupa cum se spune chiar traim in timpul vitezei.

Dar de fapt timpul este acelasi ca si in timpurile mai vechi, doar noi ne-am schimbat perceptia de a vedea timpul si toate celelalte lucruri care au legatura cu acesta.

Ce facem cu timpul nostru de peste zi, cel din timpul saptamanii, din luna, an, etc.? - Dormim - Mancam - Muncim - Invatam - Stam cu familia, prieteni, - Ne uitam la televizor, 152

- Si multe alte marunte activitati pe care le facem in fiecare zi,luna, fara sa realizam de multe ori.

In Antichitate, Grecii erau cei care petreceau mult timp gandind, era de fapt o conditie necesara de a sta degeaba pentru a crea idei. Isi puneau sclavii sa faca toata munca, iar ei in acest timp dezbateau, gandeau si se relaxau, Rezultatul a fost ca a iesit la iveala cea mai mare civilizatie, stiinta si literatura care a existat vreodata.

Exista un paradox aici, nu am fost niciodata asa de liberi cum suntem astazi, dar nu vedem adevarata valoare a libertatii noastre.Viata moderna incearca sa ne pacaleasca si sa credem ca totul trebuie facut repede. Ne folosim de mijloace moderne (calculator, internet, telefoane mobile,etc) pentru a realiza multe lucruri intr-un timp relativ scurt. Munca contra timp aduce mai mult stres pentru noi. Realizand mai multe lucruri deodata si repede nu ne dau noua mai mult timp, ci ne face sa ne simtim ca suntem mereu in urma.

153

Henry Austin Dobson spunea: “Crezi ca timpul trece? Oh nu! Timpul ramane, noi ne ducem.!”

In viata noastra de zi cu zi se pot intampla deodata mai multe lucruri, ca de exemplu ai o perioada mai ocupata, cu munca, cu prieteni, musafiri, boala,etc si o perioada mai linistita cand totul decurge fara prea multa bataie de cap. Dar atunci cand nu se intampla nimic, se pot ivi si scurte momente care iti pot schimba perspectiva de viata. Acestea apar in viata noastra pentru a ne indemna sa urmam calea succesului si a fericirii, a linistii interioare si a bucuriilor mici, asta inseamna succes.

Sunt momente cand suntem total absorbiti, foarte fericiti si in armonie cu universul - cand parca si timpul sta pe loc. Abia daca suntem constienti de timp sau de noi insine. Atunci ne aflam intrun moment de fericire interioara si calm. De multe ori ne spunem ‘ Ce repede a mai trecut timpul, ne-am luat cu vorba..si ziua s-a dus..1’ Acestea sunt rarele momente cand suntem cei mai multumiti si obtinem cele mai bune rezultate. Aceste 154

rezultate minunate la anumite intervale de timp sunt binevenite, atunci cand ti se pare ca nimic neobisnuit nu se intampla.

6.3. Calitatea timpului:

Valoarea timpului si cum il petrecem, depinde de cum il folosim, ce simtim despre viata noastra in momentul actual. Multi dintre noi nu folosim timpul la maxim. Lucrurile esentiale si importante care trebuie realizate le facem intr-o perioada scurta de timp, iar in restul timpului se pierde pur si simplu in activitati nesemnificative. De exemplu daca te gandesti la o zi normala de lucru de 8 ore: cat timp te ocupi de ceea ce trebuie sa faci si cat timp pierzi uitandu-de un pic la alte programe pe calculator, sau mai vorbesti cu colega sau colegul, te mai plimbi un pic daca stai la birou, etc. In concluzie lucrurile importante nu se fac intr-un timp indelungat, ci intr-un efort concentrat si un timp relativ scurt, ca sa ajungem la rezultaul dorit.

Nuvelistul francez La Bruyere scria: “Cei care nu folosesc 155

timpul cum trebuie, sunt cei care se plang cel mai mult ca timpul este foarte scurt.”

Ne putem imbunatati calitatea vietii noastre prin simplul fapt de a schimba felul cum folosim timpul. Timp liber:: Fii elev in fiecare zi si invata mereu. Aceasta iti va oferi putere de a face lucruri importante: (Dezvoltarea personala) imbunatatirea a ceea ce stii, acceptarea de noi idei, aprecierea adevaratei valori, schimbarea mentalitatii, ajutarea generatiei viitoare. Ce te ajuta pe tine sa te simti bine? Ce te ajuta sa simti ca ai evoluta ca ai plecat dintr-un anume punct A si ai ajuns la punctul B. ai invatat ceva in aceasta calatorie a vietii.

Ce ai face daca ai avea o ora in plus doar pentru tine in fiecare zi? Intr-un an de zile ar fi 365 de ore doar pentru tine. Probabil ca ai avea timp sa faci ceea ce iti doresti de ceva timp dar nu poti: sa citesti o carte interesanta sau chiar mai multe, sa studiezi o limba straina care te va ajuta sa promovezi la locul de munca sau sa schimbi locul de munca, sa faci exercitii fizice, sa petreci timp cu ce dragi, etc. 156

Sunt multe lucruri pe care poate vrei sa le realizezi dar te pierzi in atatea detalii ca niciodata nu ai timp. Fiind organizat cu timpul tau poti avea numeroase beneficii:

A. Cand suna ceasul de dimineata, trezeste-te chiar atunci, nu mai sta cateva minute, gandindu-te ca ai timp si apoi sa realizezi ca de fapt nu iti ajunge sa faci ceea ce ti-ai propus. Acesta este un obicei care poate fi schimbat. Trezindu-te atunci cand te desteapta ceasul vei avea timp sa faci ceea ce trebuie de dimineata fara a fi presionat ca iar te-ai trezit tarziu. Practica acest lucru in fiecare dimineata pana devine reflex. Daca ai proiecte de lucrat si niciodata nu ai timp, stabileste sa te trezesti in fiecare dimineata cu 5 minute, apoi cu zece si tot asa pana ajungi la o ora sau doua inaintea celorlari cu care locuiesti. In felul acesta te vei putea bucura in liniste de ceea ce-ti face tie placere. Vei castiga energie pentru intrega zi.

B. Ca sa mai scapi de micile trebuiri de dimineata, organizeaza-le de cu seara. Inlocuieste uitatul la televizor cu pregatirea celor necesare pentru a doua zi, daca nu te poti trezi de dimineata. Mai 157

putin uitat la televizor nu strica nimanui.

C. Cu totii suntem distrasi de la ceea ce facem de alte evenimente mici. Concentrarea de prima data la lucrurile care cer atentie salveaza timpul de ingrijorare de mai tarziu: Oare am incuiat usa? Oare am inchis aragazul, fierul de calcat, etc? Din aceasta cauza trebuie sa ne intoarcem sa verificam toate acestea si asa mai pierdem din timp. O solutie la aceste mici activitati importante ar fi sa opresti orice convorbire in acel moment si sa fii concentrat pe ceea ce trebuie lasat in ordine, sau chiar sa spui cu voce tare: “Acum incui usa.”, etc. Acest lucru va avea un impact asupra mintii tale si nu vei mai avea motive de ingrijorare.

D. Micul dejun este o importanta sursa de energie pentru noi toti. Unii il sarim si mancam la pranz sau seara cat pentru toata ziua. Din cauza ca nu avem timp sau nu sunte obisnuiti nu luam micul dejun. Dar aceasta masa nu ar trebui sa-ti ia mai mult de 5minute dar care va avea beneficii enrme pentru energia si sanatatea ta in general. Ce ai putea manca: cereale, un baton cu cereale, fructe. Ceva usor, rapid si sanatos si care sa nu-ti ia mult timp si care te 158

vor ajuta sa te metii si sanatos.

E. Igiena noastra este foarte importanta, unii sar peste lucrurile esentiale, iar altii petrec prea mult timp in baie, si uite asa iar se pierde timp pretios. Depinde de tine ce este important sa faci ca sa castigi timp pentru proiectul tau, pentru dorintele tale.

G. Traim in era tehnologiei in care avem telefoane, tablete si care sunt menite sa ne ia mult timp cand verificam mail-uri, facebook, etc. Unii sunt dependenti si toata ziua sunt ocupati sa le verifice. In acest fel iar pierdem timp pretios in care am putea invata ceva nou. E greu sa te desprinzi de aceste placeri, dar incercand sa verifici mail-ul si alte site-uri cat mai putin in fiecare zi, vei castiga iar timp. Sau poti stabili un anumit moment al zilei cand verifici tot ce iti trebuie si dupa aceea inchizi. Avand inchis sau dat pe silentios telefoanele, tabletele, etc te poti concentra pe activitatile importante. E greu sa le tii inchise mai ales cand afacerea ta depind de acste lucruri. Dar niste limite poti sa impui, vei beneficia tu de liniste si relaxare in primul rand.

159

H. Poti sa rogi pe cei din familia ta sa te ajute la trebuirile casnice. In felul acesta terminati mai repede si va puteti concentra pe ceea ce va face placere.

I. Raspunde la mail-uri numai dimineata sau/si seara. Castgi timp pretios stabilind anumite prioritati.

J. Treci la somn in fiecare seara cu 5minute mai devreme, daca consideri ca te trezesti obosit asa in decurs de o saptamana vei reusi sa dormi mai mult si vei reusi sa fii mai odihnit in dimineata urmatoare.

K. Daca vrei sa castigi timp pentru ceea ce vrei sa faci, comanda mancare o data pe saptamana, sau roaga pe cineva apropiat tie sa-ti gateasca ceva, sau sa te ajute sa termini mai repede cu treburile zilnice. Sunt sigura ca atunci cand ceri ajutorul celor din jur, te vor ajuta negresit.

L. Nu intra in prea multe discutii care nu vor ajunge la niciun rezultat. Nu incerca sa-i convingi pe ceilalti sa accepte ideile tale, 160

iar este pierdere de timp si energie. Accepta punctul lor de vedere si mergi mai departe. Cand vor avea nevoie de ajutorul tau, ti-l vor cere.

Pentru extra timp pentru activitatile care iti fac placere ai mai putea face urmatoarele lucruri: sa renunti la facebook,internet si televizor pentru 30 de zile. Ai putea face acest lucru? Probabil pentru multi este o provocare sau o prostie. Depinde doar de voi ce vrei sa obtineti in aceasta viata.

6.4.Timpul la locul de munca:

Cum putem crea o viata de lucru sanatoasa si echilibrata cand traim intr-o lume in care se lucreaza multe ore ca sa ajungem la un anumit rezultat? Se pare ca ar fi niste lucruri pe care le-ai putea sa le schimbi din care sa beneficiezi si tu si oamenii cu care lucrezi.

1. Ai putea sa incepi lucrul foarte devreme si sa termini devreme, ori sa incepi tarziu si sa termini foarte tarziu. 161

2. Fii recunoscut locul unde lucrezi ca cineva care lucreza din greu dar inteligent si nu in multe ore. Daca reusesti sa schimbi asta la locul tau de munca si vei avea rezultate maxime, atunci si altii te vor urma.

3. Ca sa fii recunoscut pentru timpul pe care il petreci la munca trebui sa obtii si rezultate uimitoare. Asta inseamna ca avand un echilibru in viata ta vei reusi sa obtii rezultate minunate.

4. Alta solutie ar fi sa-ti schimbi locul de munca, acolo unde exista posibilitatea si de a obtine lucruri importante.

5. Inceraca sa fii motivat in ceea ce faci la locul de munca, pentru multi dintre noi ne ducem la munca petru a avea bani pentru strictul necesar. Dar aceasta munca te epuizeaza fizic si psihic. Gasind motive sa fii motivat in ceea ce faci, gasind si lucruri pozitive la locul tau de munca te incarci cu energie, iar acasa vei avea o stare de bine.

162

Mareste motivatia si iata si un exemplu concret: Trei muncitori lucrau la constructia unei catedrale. Fiecare dintre ei sunt intrebati de ce vin la lucru? Primul spune ca vine la munca sa-si asigure traiul de zi cu zi. Al doilea spune ca vine la munca cu gandul ca la sfarsitul lunii va lua salariul. Iar al treilea spune ca vine la munca pentru ca el participa la construirea unei catedrale. Care muncitor este mai motivat? Care are mai multa energie si i se pare ca ziua nu e foarte lunga si ca acasa o sa se bucure de munca lui.

Tu ce faci la munca? Pe cine ajuti? Sau ce ajuti sa se dezvolte, sa creasca? Incearca aceasta alternativa si zilele tale vor fi diferite. Ne putem imbunatati calitatea vietii noastre prin a descoperi sa folosim timpul in mod util.

Este important cum ne trezim in fiecare dimineata si ceea ce facem ca sa ne ajute sa avem o zi minunata. Intr-adevar ca nu intotdeauna poti sa faci acest lucru, dar te poti ajuta pe tine insusi. Asa cum iti formezi obiceiul sa-ti bei cafeaua in fiecare dimineata sau alte obiceiuri, asa iti poti coordona mintea si 163

atitudinea ta ca sa-ti mearga foarte bine De exemplu: in fiecare dimineata stai 5 minute de vorba cu tine: astazi am o zi minunata, lucrez cu colegul sau colega la un proiect important si reusim sa gasim resursele necesare pentru a-l finaliza.

Atitudinea ta de fiecare zi atrage acelasi fel de atitudini. De exemplu: la locul de munca nu te simti chiar in largul tau din diferite motive: dai vina pe colegii tai sau pe seful tau, etc. Cateoadata multe lucruri se intampla numai in mintea noastra, schimba-ti tu atitudinea ca apoi sa vezi o schimbare si de la ceilalti. Accepta-i si intelge, fii tu cel care ai o atitudine pozitiva si o stare placuta ca sa poti sa-i inspiri si pe cei morocanosi.

6.5.Insulele tale de fericire

Ce sunt insulele de fericire? Sunt micile perioade de timp momentele speciale, de glorie - cand suntem, cei mai impliniti, fericiti cu adevarat. Intoarce-te in timp si gandeste-te cand ai fost ultima oara cu adevarat fericit, implinit? Nu te-ai gandit la nimic altceva decat ca 164

iti placea starea de bine pe care o simtei. Mai gandeste-te si la alte astfel de momente.

Ce au toate aceste momente, sau cele mai multe dintre ele, in comun? Te aflai intr-un loc special, sau cu anumite persoane, sau faceai anumite activitati? Cum ai putea sa-ti multiplici timpul placut in insulele tale de fericire?

S-a descoperit prin numeroase statistici facute cu oameni care se uita la televizor, ca sunt foarte putin cei care se simt fericiti dupa ce se uita la televizor. Tot cei care se uita la televizor s-ar parea ca sunt putin mai stresati decat ceilalti. Daca privitul la televizor te face mai fericit e bine sa te uiti mai des, daca nu opreste-te. Gandeste-te si la alte lucruri care te fac nefericit si renunta la ele.

Important pentru tine si fericirea ta e sa gasesti acele lucruri care te fac sa te simti bine si motivat si in felul acesta iti cresti starea de bine in toate aspectele.

Te-ai gandit vreodata sa petreci mai mult timp cu lucrurile care iti 165

fac palcere (cum ar fi un proiect nou, sau sa investesti mai mult timp in hobby-ul tau, sau a experimentezi diferite idei), dar in acelasi timp sa-ti pastrezi si locul de munca. Daca te trezesti cu cateva ore mai devreme si lucrezi la ceea ce-ti place si apoi te duci la lucru crezi ca motivatia ta creste? Trebuie sa incerci si atunci vei vedea si rezultatele.

Cele mai mari idei si inovatii au venit de la oamenii obisnuiti care se duceau la o munca normala zi de zi, dar care au preferat sa-si foloseasca timpul liber in mod util si sa creeze ceva nou.

Daca nu ai o pasiune anume sau nu stii ce anume te intereseaza mai mult, fa o lista cu toate lucrurile care intr-adevar te incanta, pe care le iubesti sa le faci si care fac parte din viata ta, pot fi lucruri de la munca, o pasiune ascunsa sau

sportul. Care

consideri ca ar fi cele mai bune minute ale tale de fiecare zi? Poti sa alegi una dintre ele si sa faci sa devina centrul atentiei tale in viata de zi cu zi.

Incearca sa gasesti ceva care sa-ti placa tie cu adevarat nu ceva 166

care sa-i multumeasca pe cei din jur. Daca reusesti ca sa fii motivat si pozitiv, atunci ai o dispozitie mai buna sa-i ajuti si pe cei din jurul tau.

Un lucru e sigur nu putem sa ne “administram” timpul nostru. Poti sa-ti administrezi banii atunci cand sunt mai putini, dar nu putem face acest lucru cu timpul. Putem sa nu avem idei bune, incredere in noi, bun simt, dar timpul este intodeauna aici. Este foarte probabil sa ducem lipsa de acele momente minunate in care parca timpul sta pe loc si noi ne simtim fericiti si creativi.

Administrarea timpului ne spune ca trebuie sa ne grabim si astfel o sa avem mai mult timp liber si de relaxare, dar se pare ca tot nu avem destul. In lumea aceasta a vitezei, orele de lucru sunt mai lungi, iar timpul liber mai putin si mai mult stres. Cand iti analizezi timpul observi ca zi de zi muncesti mai mult si te relaxezi mai putin (aici depinde de fiecare ce intelege prin munca si relaxare).

Revolutia timpului spune contrarul administrarii timpului: noi avem prea mult timp, nu cum credem noi ca este putin! Din 167

aceasta cauza ca avem prea mult timp noi, il irosim cu voia noastra. Asa ca incearca sa reduci din viteza timpului, fa mai putine lucruri. Fa o lista cu acele lucruri care nu sunt de folos si incearca sa nu le mai faci.

Renunta la ceea ce nu e important pentru tine, si fa o lista cu ceea ce conteaza. Nici nu stii ce vei descoperi. Gandeste-te la ceea ce este intr-adevar important pentru tine. Opreste-te sa mai faci ceea ce nu are valoare, care te face nefericit. Savureaza viata chiar si in lucruri marunte: cafeaua de dimineata, ceaiul de la pranz, plimbarea cu copiii. Lumea in care traim parca a scapat de sub control.

Tehnologia a fost inventata pentru a castiga din ce in ce mai mult timp, dar se pare ca s-a obtinut efectul contrar. Nimeni

nu

s-a

gandit

ca

noua

tehnologie

va

crea

sentimentul de rapiditate si viteza.

Traieste in prezent! Momentul prezent este vital. Nu trai in trecut 168

sau in viitor! Nu te ingrijora in privinta viitorului sau a trecutului. Alege momentul prezent si gaseste motive de bucurii. Timpul nu fuge, nici nu se misca de la stanga spre dreapta, asa cum ceasul ne o arata, timpul este rotund vine mereu inapoi. Timpul petrecut in trecut este inca acolo. Succesele si faptele noastre bune sunt tot acolo. Prezentul nostru este foarte important, indiferent de cat de lung sau scurt va fi viitorul nostru. Putem fi mandri de trecutul nostru si putem spera pentru viitor, dar putem trai doar in prezent.

Avem pretiosul dar de a trai, de a ne bucura si de a experimenta ceea ce noi alegem. Cand timpul sta pe loc, noi suntem total absorbiti in prezent. Noi reprezentam totul si nimic. Timpul zboara in eternitate. Noi suntem fericiti, viata capata un rost. Noi suntem parte din timp, dar si in afara lui.

Revolutia timpului ne aduce mai multe bucurii intr-un timp relativ mai scurt.

169

Capitolul 7

7. Diamantul nostru

Un om trebuie sa aibe grija de mai multe lucruri in viata sa:

1. Corpul fizic 2. Familia 3. Mintea 4. Banii 5. Propria persoana 6. Spiritul/sufletul 170

7. Cariera/ Profesional

Fizic Familia Mintea Banii Person al Spiritu al Cariera

Toate lucrurile in viata noastra sunt strans legate inte ele. Daca una dintre ele este neglijata si celelalte vor avea de suferit. Pe de alta parte daca iti imbunatesti pe cea care este

mai

putin

ingrijita

si

celelalte

vor

deveni

mai

puternice.

Cu totii cautam sau avem multe motive pentru care nu putem

sa

definim

cu

claritate

obiectivele

noastre.

Cateodata nu suntem sinceri cu noi si mereu spunem ca 171

avem alte lucruri de facut. Sunt totusi si anumite motive pentru care oamenii refuza sa stabileasca obiectivele, frica cea mai mare e ca nu se vor indeplini. Unii vor considera ca daca vor depune efort in indeplinirea unui obiectiv si acesta nu se va indeplini, atunci vor considera ca de fiecare data se va intampla la fel. Va fi un esec.

Un vechi proverb spune: ca e mai bine sa incerci chiar daca nu reusesti, sa vezi macar ca ai incercat. Poate de aici vei invata si unde ai procedat gresit si data urmatoare vei face mai bine. Totul este sa nu renunti asa de usor.

Dar ca sa incerci sa-ti schimbi viata trebuie sa ai in minte situatia in care te afli in momentul de fata, luand in considerare fiecare aspect din tabelul de mai sus. Nu uita sa fii sincer, sinceritatea este unul din princiipile care iti vor aduce succes si incepe prin a fi sincer cu tine insuti:

Da-ti o nota de la 1 la 10 la fiecare parte a vietii tale. 1 fiind nota cea mai mica iar 10 nota maxima. 172

Ia in considerare si urmatoarele repere cand iti oferi o nota:

Pentru fizicul tau, inainte de a-ti da o nota gandeste-te la urmatoarele aspecte: - infatisarea ta; - controale regulate; - nivelul tau de energie; - programul tau de exercitii; - greutatea ta corporla; - dieta si nutritia - cum controlezi stresul; - puterea si taria ta de caracter; - altele.

Ia in considerare partea spirituala: - credinta in Dumnezeu; - pacea ta interioara; - influenta ta aupra celorlati; 173

- relatia cu sotul/sotia; - mersul la liturghie; - scopul tau in viata; - atitudinea de a-i ajuta pe ceilalti; - postul si rugaciunea; - cititul de carti Sfinte; - altele.

Gandeste-te la starea ta mentala cand iti oferi o nota: - atitudinea ta in general; - inteligenta o folosesti acolo unde trebuie - educatia ta; - studul continuu; - imaginatia - citesti ca sa inspiri; - imaginea de sine - entusiasmul tau; - altele.

174

Familia: - asculti cand ti se vorbeste; - esti un model de urmat; - ai anumite principii dar dispus sa fii flexibil

Fiecare pas pe care il facem zi de zi in viata noastra ne aduce un echilibru sau un dezechilibru moral, fizic, psihic si spiritual.

Apreciaza tot ce ai in fiecare zi a vietii tale. Nu uita niciodata sa multumesti pentru toate darurile pe care ti lea oferit viata. Incheie ziua amintindu-ti de toate lucrurile bune intamplate in ziua respectiva.

Da dovada de Rabdare, Toleranta si Acceptare! Toate acestea

te

vor

ajuta

sa

depasesti

175

multe

momente

neplacute!

Despre Mine: Citesc carți de când am învățat să citesc. Iubesc cărțile și de aici și pasiunea mea de a scrie. De-a lungul timpului am citit numeroase cărți specifice vîrstei dar și cerințelor de la școala. Principiile mele: “Sa muncesc mereu si sa ajut pe ceilalti ca si cum as face pentru mine!” “Cand fac un bine sa uit imediat si sa nu reprosez celui pe care l-am ajutat.” “Sa ma laud cat mai putin sau chiar deloc cu tot cee ace fac sau cu ce am obtinut!”

176

Studii: 1. Master in Comunicare si Relatii Publice – Suceava 2007 2. Facultatea de Litere, Specializare Engleza – Romana – Suceava 2001-2005 3. Definitivat in Invatamant – Suceava 2007 4. Curs “Dezvoltare Personala” - David Key – Londra 2015 5. Curs “Terapie Cognitiva si de Comportament” – Online Academy -Londra 2015 6.

Curs

“Dezvoltare

Personala

si

Neurolingvist

Practitonist” – Nivel 3 BSY Group – Devon 2014 7. Curs “Numeracy and Literacy” pentru adulti – City and Gulits 2012

177

Blogurile mele: [email protected] (Improve your life step by step) [email protected] (Fresh, Natural, Tasty Food) [email protected]

(

neprevazut!)

178

Iubeste

viata

plina

de

Bibliografie: 1. Change Your Brain; Change Your Life – de Dr Daniel G.

Amen 2. Healing Without Freud or Prozac- de Dr David Servan

– Scheiber 3. Use Your Brain to Change Your Age – de Dr. Daniel G.

Amen 4. Change Your Thoughts, Change Your Life – de Dr.

Wayne W. Dyer 5. Empowerment – de John Randolph Price 6. Living the 80/20 Way – de Richard Koch 7. The Three Keys to Self-Empowerment – de Stuart

Wilde 8. Born to Win: Find Your Success Code – de Zig Ziglar 9. Think and Grow Rich – de Napolen Hill 179

10. What You Can Change and What You Can’t – de Martin

Seligman

11. Secrets of the Millionaire Mind – de T. Harv Eker 12. The Eight Pillars – de James Allen 13. The Leader Who Had No Title- de Robin Sharma 14.

Leadership Wisdom from the Monk Who Sold his Ferrari- de Robin Sharma

15. The Monk Who Sold his Ferrari – de Robin Sharma

180

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF