Dogma Plirifirion SJ
November 30, 2017 | Author: George Avramidis | Category: N/A
Short Description
Download Dogma Plirifirion SJ...
Description
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΟΓΜΑΤΟΣ ΣΚ 31-14
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ∆ΟΓΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2005 . /.
- 10 -
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Α/Α Τροποποίησης
Αριθµός και Ηµερ/νία ∆γής Τροποποίησης
Ηµεροµηνία Καταχώρησης Τροποποίησης
Βαθµός
Καταχώρησε την Τροποποίηση Ονοµατεπώνυµο Μονογραφή
Οδηγίες: 1. Οι µεταβολές στον παρόντα κανονισµό επιφέρονται µόνον κατόπιν ∆γής του ΓΕΣ/∆Ι∆Ο. 2. ∆ίπλα στη θέση κάθε µεταβολής και στο περιθώριο της σελίδας αναγράφεται το κεφαλαίο Τ και ο α/α της τροποποίησης (π.χ Τ1, Τ2 κλπ). 3. Στον παραπάνω πίνακα καταχωρείται κάθε διαταγή για να επιβεβαιωθεί η εγγραφή της τροποποίησης.
. /.
- 11 -
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. 2. 3.
Σκοπός……………………………………………………….................. ∆οµή ∆όγµατος…………………………………................................. Εφαρµογή – Ισχύς ∆όγµατος………………………………................
Σελίδα 1 1 2
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ∆Ε∆ΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 4. 5. 6. 7. 8. 9.
Γενικά…………………………………………………………............... Στοιχεία – ∆εδοµένα – Απλές Πληροφορίες……………….……….. Επεξεργασµένες Πληροφορίες…...………………....………………. Επίπεδα και Τύποι Επεξεργασµένων Πληροφοριών………........... Περιοχές Επιχειρήσεων – Πληροφοριών …………………………... Πηγές και Όργανα Πληροφοριών…………………..……………….
3 3 4 4 6 7
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Αρχές Παραγωγής Επεξεργασµένων Πληροφοριών………........... Κύκλος Πληροφοριών…………………………………………........... ∆ιεύθυνση.(Έργου Αναζήτησης Πληροφοριών)…………............... Συλλογή.……………………………………………………….............. Επεξεργασία…………………………………………………............... Εκµετάλλευση…………………………………………………............ ∆ιαδοχική Σειρά ∆ραστηριοτήτων για την Παραγωγή Επεξεργασµένων Πληροφοριών/ Πληροφοριακών Προϊόντων ………..……. 17. Η Έννοια της ∆ιαχείρισης Πληροφοριακών Απαιτήσεων και Συντονισµού Συλλογής Πληροφοριών………………………………. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Α» ∆ιαδοχική Σειρά ∆ραστηριοτήτων για την Παραγωγή Επεξεργασµένων Πληροφοριών/ Πληροφοριακών Προϊόντων ………..… 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.
9 10 11 12 13 14 15 16 Α-1
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆’ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 18. Ο Ρόλος των Πληροφοριών στις Επιχειρήσεις……………............. 19. Επιδιώξεις Πληροφοριών …….……………………………............. 20. Στοχοποίηση ………………………………………………………….. 21. Πληροφοριακές Επιχειρήσεις ………………………….................... 22. Ο Ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ………………… 23. Συστήµατα Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης ΣΠΕΣΤΑ - ISTAR………………………………………….. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ«Α» Πίνακας ∆ιαδικασίας Επιχειρησιακής Σχεδίασης και Πληροφορίες . /.
17 19 22 23 27 29 Α-1
- 12 -
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.
Σκοπός Σκοπός του παρόντος Στρατιωτικού Κανονισµού (ΣΚ 31-14) είναι:
α. Η ανάπτυξη, διατύπωση και καθορισµός ενιαίου ∆όγµατος Πληροφοριών για το ΣΞ, εναρµονισµένου µε το ∆ιακλαδικό ∆όγµα Πληροφοριών, ώστε αυτό να καταστεί το κατευθυντήριο πλαίσιο για όλους όσους εµπλέκονται στη διαδικασία των Πληροφοριών και να βοηθήσει αυτούς που δεν ασχολούνται µε τις πληροφορίες να κατανοήσουν πως αυτές παράγονται και εφαρµόζονται – αξιοποιούνται στις επιχειρήσεις. β. Η συµβολή, συνεισφορά και προώθηση της διαλειτουργικότητας στον τοµέα των πληροφοριών του ΣΞ, που είναι αναγκαία για την επιτυχή διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, τη δηµιουργία κοινής βάσης, την αναγνώριση των λειτουργικών αναγκών και το σχεδιασµό, για την εξασφάλιση συστηµάτων, δοµών και εξοπλισµών που σχετίζονται µε τη διαχείριση Πληροφοριών, Αντιπληροφοριών και Ασφάλειας. γ. Η διαµόρφωση ενός βασικού βοηθήµατος πληροφοριών για εκπαίδευση του προσωπικού του ΣΞ που να εξυπηρετεί τις διαδικασίες Πληροφοριών, Αντιπληροφοριών και Ασφάλειας σε επίπεδο κλαδικών και διακλαδικών επιχειρήσεων στο σύγχρονο και µελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον. 2.
∆οµή ∆όγµατος
Η ανάπτυξη του κειµένου – πλαισίου του δόγµατος περιλαµβάνονται και αναλύονται τα παρακάτω 7 κεφάλαια: α. Το Κεφάλαιο Α’ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ) παρέχει το σκοπό, τη δοµή, την εφαρµογή και την ισχύ του δόγµατος. β. Το Κεφάλαιο Β’ (ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ∆Ε∆ΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ) παρέχει βασικά στοιχεία για τις απλές και επεξεργασµένες πληροφορίες, τα επίπεδα και τους τύπους επεξεργασµένων πληροφοριών και αναφέρεται στις πηγές και στα όργανα πληροφοριών. γ. Το Κεφάλαιο Γ’ (ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ) περιγράφει τις αρχές παραγωγής και τη διαχείριση του κύκλου πληροφοριών. δ. Το Κεφάλαιο ∆’ (ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ) περιγράφεται και αναλύεται η υποστήριξη και ο ρόλος των πληροφοριών στις επιχειρήσεις, καθώς και οι διαδικασία επιχειρησιακής σχεδίασης και οι πληροφορίες. Οι εφαρµογές των πληροφοριών κατά τη στοχοποίηση, ο ρόλος των πληροφοριακών συστηµάτων και τα Συστήµατα Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης (ΣΠΕΣΤΑISTAR). . /.
- 13 -
ε. Το Κεφάλαιο Ε’ (ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ) αναφέρεται στην ανάλυση των απειλών για την ασφάλεια και πώς αυτές µπορούν να αντιµετωπιστούν, επίσης αναλύεται ο ρόλος των αντιπληροφοριών, η διαδικασία διεξαγωγής αντιπληροφοριών καθώς και οι αρχές που διέπουν τις αντιπληροφορίες και τις επιχειρήσεις ασφάλειας. στ. Το Κεφάλαιο ΣΤ΄ (ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) αναλύεται η προστασία των δυνάµεων, οι ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία των δυνάµεων καθώς και το οργανωµένο σύστηµα των αµυντικών µέτρων, που θεσπίζονται, µε σκοπό την επίτευξη και διατήρηση της ασφάλειας. ζ. Το Κεφάλαιο Ζ’ (ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Σ.Ξ) αναφέρεται στις αρµοδιότητες και ευθύνες των εµπλεκοµένων στην πληροφοριακή υποστήριξη του Σ.Ξ. η. Στο τέλος περιλαµβάνονται η ορολογία, οι συντµήσεις και η βιβλιογραφία που χρησιµοποιήθηκε 3.
Εφαρµογή – Ισχύς ∆όγµατος.
α. Το παρόν δόγµα εφαρµόζεται σ’ όλες τις δραστηριότητες πληροφοριών και σε κάθε µορφής επιχειρήσεις του ΣΞ. β. Η ισχύς του αρχίζει από την ηµέρα της κύρωσής του και θ’ αναθεωρείται, αν απαιτείται, κάθε πέντε χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όµως θα επανεκδίδεται κάθε δέκα χρόνια.
. /.
- 14 -
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ∆Ε∆ΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
4.
Γενικά
α. Οι πληροφορίες αποτελούν παράγοντα επιτυχίας κάθε ενέργειας και νίκης στη µάχη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ενός καλού σχεδιασµού και αναντικατάστατο εργαλείο στο οπλοστάσιο κάθε επιτυχηµένου ηγέτη. Για το στρατιωτικό ηγέτη που αρχίζει µια επιχείρηση χωρίς να έχει προσπαθήσει να αποκαλύψει τις προθέσεις και τις δυνατότητες του αντιπάλου είναι σαν να ενεργεί στο πεδίο της µάχης µε τα µάτια κλειστά. β. Οι τεχνολογικές εξελίξεις αυξάνουν κατά πολύ τον όγκο των πληροφοριών και εξασφαλίζουν συνεχή ροή παρέχοντας δυνατότητα στο στρατιωτικό ηγέτη να µπορεί να γνωρίζει τι κάνει ο αντίπαλός σε πραγµατικό χρόνο. Ένα µέρος από αυτά τα δεδοµένα, αφού αναλυθούν και επεξεργαστούν κατάλληλα, θα αποτελέσουν τις πληροφορίες µε βάση τις οποίες µπορούν να γίνουν προβλέψεις - εκτιµήσεις για τις δυνατότητες του αντιπάλου και τους πιθανούς τρόπους που µπορεί να ενεργήσει. 5.
Στοιχεία - ∆εδοµένα – Απλές Πληροφορίες
α. Απλές Πληροφορίες είναι οποιοδήποτε µη επεξεργασµένο στοιχείο που προέρχεται από παρατήρηση, αναφορά, φήµη εικόνα, αισθητήρα ραντάρ και λοιπές πηγές, το οποίο χρησιµοποιείται για παραγωγή επεξεργασµένων πληροφοριών. β. Στις επιχειρήσεις, ο ∆ιοικητής θα έχει πρόσβαση σε µεγάλο αριθµό απλών πληροφοριών που σχετίζονται µε το επιχειρησιακό περιβάλλον. Τα δεδοµένα αυτά καλύπτουν ένα εξαιρετικά µεγάλο εύρος θεµάτων, που έχουν σχέση µε τις φίλιες και τις εχθρικές δυνάµεις όπως: µέγεθος, ταυτότητα, εξοπλισµό, θέση, κατάσταση ανεφοδιασµού, απώλειες, ενισχύσεις, κατάσταση καυσίµων και πυροµαχικών και άλλα. Επίσης θα υπάρξει ένας εξίσου µεγάλος όγκος πληροφοριών, που σχετίζονται µε το περιβάλλον του πεδίου της µάχης, το κλίµα, τον καιρό, το έδαφος, και άλλους παράγοντες του επιχειρησιακού περιβάλλοντος. γ. Κατά την προετοιµασία της διεξαγωγής της διαδικασίας λήψης απόφασης, ο ∆ιοικητής προσδιορίζει, ποιες πληροφορίες - που σχετίζονται µε τις εχθρικές και τις φίλιες δυνάµεις - απαιτούνται, που µετά από εκτίµηση να λάβει απόφαση και να καταρτίσει το σχέδιό του. Οι ερωτήσεις, για τις οποίες ο ∆ιοικητής χρειάζεται απαντήσεις, σχηµατίζουν τις Κρίσιµες Πληροφοριακές Απαιτήσεις του ∆ιοικητή (ΚΠΑ∆). Από τις ΚΠΑ∆ το προσωπικό πληροφοριών αναπτύσσει τα Ουσιώδη Στοιχεία Πληροφοριών (ΟΥΣΠ). Αυτά είναι οι ερωτήσεις πληροφοριών . /.
- 15 – κλειδιά ιδιαίτερης προτεραιότητας, για τις οποίες ο ∆ιοικητής πρέπει να έχει απαντήσεις για την εκπόνηση του επιχειρησιακού του σχεδίου.
6.
Επεξεργασµένες Πληροφορίες
α. Οι επεξεργασµένες πληροφορίες ορίζονται ως: «Το προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία των απλών πληροφοριών που αφορούν σε ξένα κράτη, εχθρικές ή ενδεχόµενα εχθρικές δυνάµεις ή περιοχές πραγµατικών ή ενδεχοµένων επιχειρήσεων». Ο όρος επίσης περιλαµβάνει και την όλη δραστηριότητα που έχει ως αποτέλεσµα την παραγωγή επεξεργασµένων πληροφοριών καθώς και το προσωπικό που διεξάγει αυτή τη διαδικασία. Αναφέρονται στον εχθρό, τις καιρικές συνθήκες και το έδαφος. β. Η σχέση µεταξύ των στοιχείων – δεδοµένων (data), απλών πληροφοριών (information) και επεξεργασµένων πληροφοριών (intelligence) απεικονίζεται διαγραµµατικά, στο παρακάτω σχήµα 1.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ και ΑΠΟΚΤΗΘΕΙΣΑ ΓΝΩΣΗ
ΑΠΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΑΛΛΑΓΗ ΜΟΡΦΗΣ
Σχήµα 1: Σχέση Στοιχείων - ∆εδοµένων και Πληροφοριών ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ∆Ε∆ΟΜΕΝΑ
Σχήµα 1: Σχέση Στοιχείων – ∆εδοµένων και Πληροφοριών
Σχήµα 1:Σχέση Στοιχείων – ∆εδοµένων και Πληροφοριών . /.
- 16 7.
Επίπεδα και Τύποι Επεξεργασµένων Πληροφοριών
Όλες οι επεξεργασµένες πληροφορίες κατατάσσονται σε επίπεδα και τύπους, προκειµένου να διευκολυνθεί η διαχείριση της πληροφοριακής διαδικασίας. α.
Επίπεδα Επεξεργασµένων Πληροφοριών
Υπάρχουν τρία επίπεδα επεξεργασµένων πληροφοριών, η διάκριση των οποίων βασίζεται στη χρήση που θα έχουν οι πληροφορίες. Αυτά είναι: Επίπεδο Στρατηγικών Πληροφοριών Περιλαµβάνονται οι πληροφορίες που αποκτούνται για τη διαµόρφωση στρατηγικής, τον καταρτισµό στρατιωτικών σχεδίων και διεξαγωγή επιχειρήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Είναι το υψηλότερο επίπεδο πληροφοριών που παράγονται από πληροφορίες οι οποίες συγκεντρώνονται από µία όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, σύµφωνα µε τις απαιτήσεις που τίθενται από την κυβέρνηση της χώρας και καλύπτουν το συνολικό φάσµα των πολιτικών, διπλωµατικών, οικονοµικών και στρατιωτικών θεµάτων. Χρησιµοποιούνται για τη διαµόρφωση Εθνικής Στρατηγικής, την ανάπτυξη της Αµυντικής Πολιτικής, την παρακολούθηση της διεθνούς κατάστασης, την προετοιµασία στρατιωτικών σχεδίων, τον καθορισµό των απαιτήσεων σηµαντικών οπλικών συστηµάτων και ∆οµής ∆υνάµεων καθώς και τη διεξαγωγή Στρατηγικών Επιχειρήσεων. Οι στρατηγικές πληροφορίες υποστηρίζουν τόσο κλαδικές, όσο και διακλαδικές επιχειρήσεις σε όλο το φάσµα των Στρατηγικών Επιχειρήσεων. Επίσης, καθορίζουν τις τρέχουσες δυνατότητες και προβλέπουν τις µελλοντικές εξελίξεις των αντιπάλων, ή των πιθανών αντιπάλων, που θα µπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά συµφέροντα της χώρας. (1)
(2)
Επίπεδο Επιχειρησιακών Πληροφοριών Περιλαµβάνονται οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη σχεδίαση και διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός θεάτρου ή περιοχής επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες αυτές παράγονται εντός της γεωγραφικής περιοχής του θεάτρου επιχειρήσεων. Οι επιχειρησιακές πληροφορίες εστιάζονται στις στρατιωτικές δυνατότητες και προθέσεις του αντιπάλου ή των πιθανών αντιπάλων. Βοηθούν το ∆ιοικητή να είναι πάντα ενήµερος για τα γεγονότα εντός της περιοχής των επιχειρήσεων και να καθορίσει το που, το πότε και µε πόση δύναµη θα διεξαγάγει επιχειρήσεις ο αντίπαλος. Οι επιχειρησιακές πληροφορίες είναι οι πληροφορίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση των στρατιωτικών ΑΝΣΚ εντός του θεάτρου επιχειρήσεων και των περιοχών επιχειρήσεων, συµπεριλαµβανοµένης και της σχεδίασης και της διεξαγωγής επιχειρήσεων. (3)
Επίπεδο Τακτικών Πληροφοριών Περιλαµβάνονται οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη σχεδίαση και τη διεξαγωγή τακτικών επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες αυτές είναι αναγκαίες στο ∆ιοικητή για τη σχεδίαση και διεξαγωγή των τακτικών επιχειρήσεων και παράγονται µέσα στην περιοχή του πεδίου της µάχης. Αποτελούν τον κύριο όγκο των πληροφοριών µάχης. Αναφέρονται κυρίως στις δυνατότητες και τις προθέσεις του αντιπάλου καθώς και στο περιβάλλον του πεδίου της µάχης (έδαφος, . /.
- 17 καιρός). Είναι σχετικά ακριβείς και επίκαιρες και επιτρέπουν στους ∆ιοικητές να αναπτύξουν πλεονεκτήµατα έναντι του αντιπάλου. Η ακριβής εκτίµηση και αναφορά της κατάστασης των απειλών και των στόχων είναι ουσιαστική για την επιτυχία κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης τακτικής αποστολής. β. Τύποι Επεξεργασµένων Πληροφοριών Σε κάθε ένα από τα επίπεδα πληροφοριών, οι επεξεργασµένες πληροφορίες µπορούν να υποδιαιρεθούν παραπέρα σε τρεις τύπους, όπως παρακάτω: (1) Βασικές Πληροφορίες Οι βασικές πληροφορίες διατηρούνται σε βάση δεδοµένων που ανανεώνονται διαρκώς σε καιρό ειρήνης και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Η πρωταρχική χρήση των βασικών πληροφοριών είναι να προετοιµάσουν τις επιχειρήσεις και να καλύψουν τις πληροφοριακές απαιτήσεις που είναι δυνατόν να προκύψουν κατά την πορεία µιας επιχείρησης και αφορούν σε αµετάβλητα δεδοµένα όπως το έδαφος (του πεδίου µάχης) και οι καιρικές συνθήκες. Εποµένως: Βασικές Πληροφορίες είναι πληροφορίες, που µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως υλικό αναφοράς για τη σχεδίαση των επιχειρήσεων και ως βάση επεξεργασίας µεταγενέστερων πληροφοριών. Συνήθως είναι σε κάποιο βαθµό µόνιµες, γενικού ενδιαφέροντος και πιο ουσιώδεις. Τυπικό παράδειγµα είναι τα εγχειρίδια πληροφοριών για διάφορες χώρες. (2)
Τρέχουσες Πληροφορίες Είναι οι πληροφορίες που παράγονται για την κάλυψη πληροφοριακών απαιτήσεων που συνδέονται µε µια τρέχουσα επιχείρηση και που αναφέρονται σε συµβάντα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής. Εποµένως Τρέχουσες Πληροφορίες είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται στην τρέχουσα κατάσταση σε επιχειρησιακό ή τακτικό επίπεδο. Χαρακτηρίζονται από σηµαντικές αλλαγές και απαιτούν συνεχή ανάλυση και εκτίµηση. (3)
Πληροφορίες Στόχου Ορίζονται ως πληροφορίες που απεικονίζουν και εντοπίζουν τα βασικά στοιχεία ενός στόχου ή συµπλέγµατος στόχων και δείχνουν την τρωτότητα του στόχου και τη σχετική σπουδαιότητα του. Οι πληροφορίες στόχων παρέχουν τα στοιχεία στοχοποίησης για τη διαδικασία στοχοποίησης. 8.
Περιοχές Επιχειρήσεων – Πληροφοριών
Για να µπορεί κάθε ∆ιοικητής και το Επιτελείο Πληροφοριών να επικεντρώνει την προσπάθειά του, καθιερώνονται γεωγραφικές Περιοχές Πληροφοριακής Ευθύνης (ΠΠΕ) και Πληροφοριακού Ενδιαφέροντος (ΠΕΝ) σε συνάρτηση µε την Περιοχή των Επιχειρήσεων (ΠΕΠΙΧ) όπως παρακάτω: α.
Περιοχή Πληροφοριακής Ευθύνης (ΠΠΕ) Ορίζεται ως η περιοχή που ανατίθεται σε ένα ∆ιοικητή, για την οποία είναι υπεύθυνος, να παρέχει επεξεργασµένες πληροφορίες µε τα µέσα που διαθέτει. Στην πράξη, το µέγεθος αυτής της περιοχής ορίζεται από τις δυνατότητες, κυρίως του εύρους των συστηµάτων συλλογής που βρίσκονται στην διάθεση του ∆ιοικητή. Συνεπώς ο ∆ιοικητής θα κατευθύνει την κύρια προσπάθεια του επιτελείου ή του προσωπικού πληροφοριών στην περιοχή αυτή. . /.
- 18 β.
Περιοχή Πληροφοριακού Ενδιαφέροντος (ΠΠΕΝ) Αυτή ορίζεται ως η περιοχή για την οποία ο ∆ιοικητής χρειάζεται επεξεργασµένες πληροφορίες όσον αφορά τους παράγοντες και τις εξελίξεις που είναι πιθανό να επηρεάσουν το αποτέλεσµα των τρεχουσών ή των µελλοντικών του επιχειρήσεων. Ο ∆ιοικητής θα χρειαστεί, επίσης, πληροφορίες σχετικά µε το χώρο έξω από την Περιοχή Πληροφοριακής Ευθύνης του, αν πρόκειται να επηρεάσουν τις τρέχουσες ή τις µελλοντικές του επιχειρήσεις. Καθώς είναι απίθανο να αποκτήσει αυτές τις πληροφορίες µέσω των δικών του µέσων συλλογής, το επιτελείο ή το προσωπικό πληροφοριών θα πρέπει να το ζητήσει από προϊστάµενα ή γειτονικά κλιµάκια. Οι απλές και οι επεξεργασµένες πληροφορίες που αποκτώνται εκτός της Περιοχής Πληροφοριακού Ενδιαφέροντος πρέπει να διανέµονται σε όσα άλλα κλιµάκια µπορεί να ενδιαφέρουν. γ. Στο Σχήµα 2 φαίνεται η σχέση µεταξύ των Περιοχών Επιχειρήσεων-Πληροφοριακής Ευθύνης και Πληροφοριακού Ενδιαφέροντος
Σχήµα 2
9.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠ/ΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦ/ΚΟΥ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Πηγές και Όργανα Πληροφοριών
Τα στοιχεία - δεδοµένα και απλές πληροφορίες που πρέπει να µετατραπούν σε επεξεργασµένες συλλέγονται από πηγές και όργανα. α.
Πηγή Πληροφοριών
(1) Είναι πρόσωπα, αντικείµενα ή δραστηριότητες από τις οποίες είναι δυνατόν να ληφθούν στοιχεία πληροφοριών. Η εχθρική δραστηριότητα είναι πηγή, από την οποία προέρχονται οι περισσότερες από τις πληροφορίες µάχης. (2) Οι πληροφορίες µε βάση την πηγή από την οποία προέρχονται ταξινοµούνται στις παρακάτω κατηγορίες: (α) Πληροφορίες που προέρχονται από Ακουστικά Μέσα συλλογής (ΠΑΜ-ACINT): Πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από ηχητικά φαινόµενα. . /.
- 19 (β) Πληροφορίες που προέρχονται από Ανθρώπινη ∆ραστηριότητα (ΠΑ∆-HUMINT): πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από ανθρώπινες πηγές. (γ) Πληροφορίες που προέρχονται από Εικόνες (ΠΕIMINT): Πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από φωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες, εικόνες από radar, ηλεκτροοπτικές και θερµικές συσκευές. (δ) Πληροφορίες που προέρχονται από Επικοινωνίες του Εχθρού (ΠΕΕ-COMINT): Πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από υποκλοπές στα επικοινωνιακά συστήµατα του εχθρού. (ε) Πληροφορίες Ηλεκτρονικών Εκποµπών (ΠΗΕELINT): Πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από ηλεκτρονικές εκποµπές πλην αυτών των επικοινωνιών και των εκποµπών ραντάρ. (στ) Πληροφορίες που προέρχονται από στοιχεία που συλλέχθηκαν από ΡΑντάρ (ΠΡΑ-RADINT): Πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από τη χρήση ραντάρ ως συσκευής ανίχνευσης. (ζ) Πληροφορίες που προέρχονται από Ανοικτές Πηγές (ΠΑΠ-OSINT): Πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από ανοικτές πηγές (Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας-internet κ.λπ). (η) Πληροφορίες Τεχνολογίας (ΠΤΕΧ-TECHINT) που αφορούν στις ξένες τεχνολογικές εξελίξεις και επιχειρησιακές δυνατότητες υλικού που έχει πρακτική στρατιωτική εφαρµογή και που προέρχονται από επιστηµονική εξέταση και από έλεγχο του υλικού (συστήµατα και λογισµικό Η/Υ). β.
Όργανα Πληροφοριών
Είναι ένας οργανισµός, µια οµάδα ή µεµονωµένο άτοµο που εµπλέκεται στη συλλογή και/ή στην επεξεργασία πληροφοριών. Ένα όργανο έχει την δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες και να τις διαβιβάζει σε άλλο όργανο για επεξεργασία. (Στο ένα άκρο του φάσµατος των οργάνων µπορεί να είναι το τµήµα αναγνώρισης µιας Μονάδας Πεζικού που αναφέρει την εχθρική δραστηριότητα σε ένα χώρο και στο άλλο άκρο ένας µεγάλος κρατικός φορέας, όπως το ΓΕΕΘΑ, που λαµβάνει τις πληροφορίες, από µια ευρεία ποικιλία πηγών και εφαρµόζει πολλές και ποικίλες διαδικασίες επεξεργασίας των πληροφοριών ώστε να παραχθούν Εθνικές Στρατηγικές Πληροφορίες).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
. /.
- 20 10.
Αρχές Παραγωγής Επεξεργασµένων Πληροφοριών α.
Γενικά (1) Οι διαδικασίες παραγωγής πληροφοριών κατευθύνονται από τον ∆ιοικητή το δε επιτελείο πληροφοριών που τον υποστηρίζει πρέπει να έχει κατανοήσει σαφώς αυτές τις διαδικασίες και τις λειτουργίες για την υλοποίηση του κύκλου πληροφοριών σε κάθε κλιµάκιο.
(2) Στο πλαίσιο της ευθύνης των ∆ιοικητών για την καθοδήγηση του προσωπικού τους πρέπει να εξασφαλίζεται στενή συνεργασία µεταξύ του προσωπικού επιχειρήσεων και πληροφοριών. Η ευθύνη αντίστοιχα του προσωπικού που σχεδιάζει επιχειρήσεις είναι να δηλώσει τις ανάγκες του σε πληροφορίες, ενώ ευθύνη του προσωπικού πληροφοριών είναι να παρέχει και να προβλέπει τις ειδικές επεξεργασµένες πληροφορίες που απαιτούνται. β.
Οι αρχές που διέπουν την οργάνωση και παραγωγή πληροφοριών είναι: (1)
Κεντρικός Έλεγχος Οι πληροφορίες πρέπει να ελέγχονται από κεντρικό όργανο για να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη της εργασίας, να παρέχεται αµοιβαία υποστήριξη και να διασφαλίζεται η αποτελεσµατική και οικονοµική χρήση όλων των πηγών και οργάνων. (2) Επικαιρότητα Ακόµη και οι πιο ακριβείς και αξιόπιστες επεξεργασµένες ή µη πληροφορίες είναι άχρηστες αν φτάσουν στον προορισµό τους καθυστερηµένα. Εποµένως, τα συστήµατα µέσω των οποίων λειτουργούν οι αρµόδιες πηγές και φορείς πρέπει να είναι ικανά να ανταποκρίνονται, χωρίς καθυστέρηση, σε οποιεσδήποτε αλλαγές της κατάστασης. (3)
Συστηµατική Εκµετάλλευση Εκµετάλλευση των πηγών και των οργάνων συστηµατικά, µεθοδικά και ανάθεση αποστολών, βασισµένη σε λεπτοµερή γνώση των δυνατοτήτων, των περιορισµών και των αδυναµιών τους. (4)
Προσιτότητα Οι πληροφορίες πρέπει να είναι προσιτές – διαθέσιµες στα επιτελεία ή το προσωπικό πληροφοριών και τους χρήστες. Κάθε πληροφορία πρέπει να υποβάλλεται σε επεξεργασία από το επιτελείο πληροφοριών. Αυτή η διαδικασία περιλαµβάνει και τη σύγκριση αυτών µε τις υπάρχουσες πληροφορίες. Οι πληροφορίες δεν έχουν αξία αν δεν διανέµονται ή δεν είναι διαθέσιµες σε αυτούς που τις χρειάζονται. (5)
Αντικειµενικότητα Καταπολέµηση κάθε τάσης να αλλοιώνονται οι πληροφορίες για να ταιριάζουν σε προκαταλήψεις ή σε προσωπικές επιθυµίες. (6)
Ανταπόκριση Το επιτελείο ή το προσωπικό πληροφοριών πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις πληροφοριών του ∆ιοικητή ανά πάσα στιγµή. (7)
Προστασία Πηγών και Οργάνων . /.
- 21 Όλες οι πηγές και τα όργανα πληροφοριών πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα. Μη επαρκής προστασία θα έχει ως αποτέλεσµα την εξουδετέρωσή τους. (8) Συνεχής Επανεξέταση - Αναθεώρηση Οι πληροφορίες πρέπει να επανεξετάζονται συνεχώς και να αναθεωρούνται, όπου είναι αναγκαίο, λαµβάνοντας υπόψη όλες τις νέες πληροφορίες και συγκρίνοντάς τες µε τις ήδη γνωστές. Η επαναλαµβανόµενη µελέτη των υφισταµένων πληροφοριών οδηγεί σε νεότερα και πλέον ορθά συµπεράσµατα. 11.
Κύκλος Πληροφοριών α. Για να καταστεί δυνατή η διαχείριση όλων των απλών πληροφοριών, ώστε αυτές τελικά να αποτελέσουν επεξεργασµένες πληροφορίες, απαιτείται µια σωστά δοµηµένη και συστηµατική σειρά ενεργειών. Ο Κύκλος Πληροφοριών είναι το πλαίσιο µέσα στο οποίο διεξάγονται διακριτές λειτουργίες, σε τέσσερα στάδια οι οποίες καταλήγουν στην εκµετάλλευση του τελικού προϊόντος. Οι λειτουργίες αυτές είναι: (1) ∆ιεύθυνση (2) Συλλογή (3) Επεξεργασία (4) Εκµετάλλευση β.
Η ακολουθία των λειτουργιών είναι κυκλική, καθώς οι πληροφορίες
απαιτούν συνεχή επανεκτίµηση και ανανέωση ώστε να παραµένουν επίκαιρες και σχετικές µε τις ανάγκες του ∆ιοικητή. Οι λειτουργίες αυτές είναι ξεχωριστές, διότι καθώς οι απλές πληροφορίες αρχίζουν να ρέουν, επεξεργάζονται και διανέµονται ως επεξεργασµένες πληροφορίες, οι παραπάνω λειτουργίες θα επικαλύπτονται και θα συµπίπτουν σε τρόπο ώστε να διεξάγονται ταυτόχρονα και συνεχώς όχι σε ακολουθία, ή µία µετά την άλλη. Τα στάδια του κύκλου πληροφοριών απεικονίζονται διαγραµµατικά στο σχήµα 3.
Κ Υ Κ Λ Ο Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ ΙΩ Ν
∆ ΙΕ Υ Θ Υ Ν Σ Η Ε Κ Μ Ε Τ Α Λ/ Σ Η
ΑΠ Ο Σ ΤΟ Λ Η
Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ
. /.
Σ Υ Λ Λ Ο Γ Η
- 22 -
12.
Σχήµα 3: Στάδια Κύκλου Πληροφοριών ∆ιεύθυνση (Έργου Αναζήτησης Πληροφοριών)
α. Η ∆ιεύθυνση είναι το πρώτο στάδιο του κύκλου πληροφοριών και περιλαµβάνει τον καθορισµό των πληροφοριακών απαιτήσεων, το σχεδιασµό της προσπάθειας συλλογής, την έκδοση διαταγών και απαιτήσεων στα όργανα συλλογής και τη διατήρηση διαρκούς ελέγχου στην παραγωγικότητα των οργάνων αυτών. β. Πληροφοριών:
Υπάρχουν δύο πτυχές στη ∆ιεύθυνση του Έργου Αναζήτησης
(1) Η κατεύθυνση που δίδεται από τον ∆ιοικητή στο Επιτελείο Πληροφοριών Ο ∆ιοικητής πρέπει να κατευθύνει το επιτελείο του και το προσωπικό πληροφοριών, εκδίδονται σαφείς οδηγίες σχετικά µε τις πληροφορίες που χρειάζεται, καθορίζοντας και χρονικό όριο για την απόκτησή τους, όπου απαιτείται. Οι κατευθύνσεις του πρέπει να είναι πάντα συγκεκριµένες και οι . /.
- 23 πληροφοριακές του απαιτήσεις να τίθενται µε σειρά προτεραιότητας όπου αυτό είναι δυνατόν. (2) Η κατεύθυνση Πληροφοριών στις Πηγές και τα Όργανα
που
δίδεται
από
το
Επιτελείο
Αυτή αποτελεί τη βάση του Σχεδίου Αναζήτησης Πληροφοριών και περιλαµβάνει: (α) Τον καθορισµό του τρόπου µε τον οποίο πρέπει να απαντώνται οι ερωτήσεις του ∆ιοικητή και ποιες πληροφορίες απαιτούνται για να γίνει αυτό. (β) Τον καθορισµό κατάλληλων πηγών και οργάνων για τη συλλογή των αναγκαίων πληροφοριών. (γ) Tη διατήρηση ελέγχου ώστε να εξασφαλίζεται η συλλογή σωστών πληροφοριών. γ.
Η διεύθυνση του έργου αναζήτησης πληροφοριών περι-
λαµβάνει : (1) Τον καθορισµό των ενδείξεων οι οποίες σχετίζονται µε τις πληροφοριακές απαιτήσεις του Επιχειρησιακού ∆ιοικητή. (2)
Τον καθορισµό των ΚΠΑ∆ - ΟΥΣΠ .
(3)
Τη σύνταξη του Σχεδίου Αναζήτησης Πληροφοριών
(4)
Την επιλογή των Πηγών και Οργάνων για τη συλλογή
(ΣΑΠ ). των πληροφοριών. (5) Το συνεχή έλεγχο των οργάνων για την πιστή εφαρµογή των διαταγών και την ικανοποίηση των αιτήσεων που τους έχουν αποσταλεί . δ.
Κρίσιµες Πληροφοριακές Απαιτήσεις του ∆ιοικητή (ΚΠΑ∆) Στο ξεκίνηµα µιας επιχείρησης ο ∆ιοικητής αρχίζει να διατυπώνει ερωτήσεις και να απαιτεί απαντήσεις που θα τον βοηθήσουν στην επιτυχή διεξαγωγή της επιχείρησης. Καθώς αναλύει την αποστολή του, αυτή η διαδικασία θα συνεχίζεται µε την προσθήκη και άλλων ερωτήσεων και την τροποποίηση υφισταµένων καθώς διεξάγει τη διαδικασία λήψης απόφασης και καταρτίζει ένα σχέδιο επιχειρήσεων. Αυτές οι ερωτήσεις αποτελούν τις Κρίσιµες Πληροφοριακές Απαιτήσεις (ΚΠΑ∆) του ∆ιοικητή και αφορούν στην επιχειρησιακή κατάσταση και στις δυνατότητες των εχθρικών δυνάµεων, στις δυνατότητες και προθέσεις του αντιπάλου και στις λεπτοµέρειες του επιχειρησιακού περιβάλλοντος. ε.
Ουσιώδη Στοιχεία Πληροφοριών (ΟΥΣΠ) Πολλά από τα ερωτήµατα που περιέχονται στις Κρίσιµες Πληροφοριακές Απαιτήσεις του ∆ιοικητή (ΚΠΑ∆) απαιτούν στοιχεία και µπορούν να απαντηθούν µε τη συλλογή και εκµετάλλευση των πληροφοριών. Εντούτοις θα υπάρχουν και µερικά ερωτήµατα που αφορούν στον αντίπαλο και το επιχειρησιακό περιβάλλον τα οποία είναι πρωταρχικής σηµασίας για τη σχεδίαση και την επιτυχή . /.
- 24 εκτέλεση των τρόπων ενεργείας των φιλίων δυνάµεων, τα οποία δεν είναι δυνατό να απαντηθούν µε απλά στοιχεία ή γεγονότα και ως εκ τούτου θα απαιτούν πληροφορίες που θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας προκειµένου να παρέξουν απαντήσεις. Τα Ουσιώδη Στοιχεία Πληροφοριών (ΟΥΣΠ) είναι αυτά για τα οποία ο Επιχειρησιακός ∆ιοικητής έχει αναµενόµενη και δηλωµένη προτεραιότητα στη διαδικασία σχεδίασης και λήψης απόφασης. στ.
Ενδείξεις Ενδείξεις, είναι οι «Πληροφορίες» που δείχνουν την πρόθεση ή τη δυνατότητα ενός πιθανού αντιπάλου να υιοθετήσει ή να απορρίψει έναν τρόπο ενέργειας. Πριν αρχίσει η διαδικασία κατάρτισης του Σχεδίου Αναζήτησης Πληροφοριών, το προσωπικό του επιτελείου πληροφοριών πρέπει να αναγνωρίσει τις κατάλληλες ενδείξεις για τη συγκεκριµένη επιχείρηση. ζ.
Σχέδιο Αναζήτησης Πληροφοριών (ΣΑΠ ) Το ΣΑΠ συντάσσεται από τον Αξκό Πληροφοριών και περιλαµβάνει τα ΚΠΑ∆, τα ΟΥΣΠ, τις ενδείξεις που προέρχονται από την ανάλυση αυτών, το σκελετό των διαταγών ή αιτήσεων που αναγκαιούν για κάθε ένδειξη, τα όργανα που ενδείκνυνται για τη συλλογή και το χρόνο και τόπο αναφοράς των πληροφοριών. η. Λεπτοµέρειες περί ΟΥΣΠ, ενδείξεων και τρόπου συντάξεως του ΣΑΠ περιέχονται στα Εγχειρίδια Εκστρατείας Πληροφοριών. 13.
Συλλογή
α. Η Συλλογή είναι το δεύτερο στάδιο του κύκλου πληροφοριών. Είναι η εκµετάλλευση των πηγών από τα όργανα συλλογής και η διακίνηση απλών πληροφοριών στον κατάλληλο φορέα επεξεργασίας για χρήση στην παραγωγή επεξεργασµένων πληροφοριών. Είναι η διαδικασία κατά την οποία αποκτώνται πληροφορίες για να καλυφθούν οι πληροφοριακές απαιτήσεις του ∆ιοικητή που περιγράφηκαν στη φάση της ∆ιεύθυνσης. β.
Η διαδικασία συλλογής περιλαµβάνει:
(1) Την εκµετάλλευση των πηγών από τα όργανα συλλογής και των πηγών και οργάνων από το επιτελείο πληροφοριών. (2) Την έγκαιρη διακίνηση των απλών πληροφοριών στην επόµενη φάση του κύκλου πληροφοριών, όπου θα µετατραπούν σε επεξεργασµένες πληροφορίες. (3) Τη διατήρηση του ελέγχου για την εξασφάλιση ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι ορθές. 14.
Επεξεργασία
Η Επεξεργασία είναι το τρίτο στάδιο του κύκλου πληροφοριών, όπου οι απλές πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί σύµφωνα µε τις κατευθύνσεις του ∆ιοικητή µετατρέπονται σε επεξεργασµένες πληροφορίες. Στο στάδιο της επεξεργασίας λαµβάνουν χώρα οι παρακάτω διαδικασίες: . /.
- 25 -
α.
Καταχώρηση Η καταχώρηση ορίζεται ως το στάδιο της φάσης επεξεργασίας στο οποίο η συγκέντρωση πληροφοριών παρέχει ένα αρχείο γεγονότων και διευκολύνει την περαιτέρω επεξεργασία. Ουσιαστικά είναι οι διαδικασίες παραλαβής, οµαδοποίησης και η καταγραφή όλων των αναφορών που φτάνουν στο γραφείο πληροφοριών οποιουδήποτε επιπέδου. β.
Αξιολόγηση Είναι το στάδιο της φάσης επεξεργασίας όπου γίνεται η εκτίµηση των πληροφοριών όσον αφορά την αξιοπιστία της πηγής και του οργάνου, και την ακρίβεια των πληροφοριών. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι πληροφορίες µπορεί να µην είναι αξιόπιστες ή εντελώς ακριβείς, πράγµα που απαιτεί έλεγχο. Κατά το στάδιο αυτό οι πληροφορίες καταχωρούνται ανάλογα µε το βαθµό αξιοπιστίας της πηγής ή οργάνου και ακρίβειας των πληροφοριών, σύµφωνα µε τον πίνακα: Αξιοπιστία της Πηγής Πληροφοριών Ακρίβεια της Πληροφορίας Επιβεβαιωµένη και από άλλες Α Πλήρως αξιόπιστη 1 πηγές Β Συνήθως αξιόπιστη 2 Πιθανόν αληθής Γ Σχεδόν αξιόπιστη 3 ∆υνατόν αληθής ∆ Συνήθως µη αξιόπιστη 4 Αµφιβόλου ακρίβειας Ε Αναξιόπιστη 5 Απίθανης ακρίβειας Η αξιοπιστία δεν µπορεί να ΣΤ 6 Η ακρίβειά δεν µπορεί να ελεγχθεί αξιολογηθεί γ.
Ανάλυση και Συσχέτιση Ανάλυση είναι το στάδιο της φάσης επεξεργασίας στο οποίο οι πληροφορίες υποβάλλονται σε λεπτοµερή εξέταση για να εντοπισθούν σηµαντικά στοιχεία για µεταγενέστερη ερµηνεία και Συσχέτιση είναι το στάδιο στο οποίο απλές και επεξεργασµένες πληροφορίες που έχουν αναλυθεί επιλέγονται και συσχετίζονται µε ένα πρότυπο πληροφοριών για την παραγωγή νέων επεξεργασµένων πληροφοριών. Η συσχέτιση είναι συνέχεια της ανάλυσης και οι διαδικασίες αυτές λογίζονται σαν µία. δ.
Ερµηνεία Αυτή ορίζεται ως το τελικό στάδιο της επεξεργασίας, όπου η σηµασία των απλών ή των επεξεργασµένων πληροφοριών κρίνεται σε σχέση µε την υπάρχουσα γνώση και εµπειρία. Η φάση αυτή ολοκληρώνει τη µετατροπή των απλών πληροφοριών σε επεξεργασµένες. 15.
Εκµετάλλευση
Η εκµετάλλευση είναι το τέταρτο στάδιο του κύκλου πληροφοριών και ορίζεται ως η εκτίµηση και η έγκαιρη διάθεση επεξεργασµένων πληροφοριών, σε κατάλληλη µορφή και µε οποιοδήποτε κατάλληλο µέσο, σε αυτούς που τις χρειάζονται. Τα κύρια χαρακτηριστικά της εκµετάλλευσης είναι: α.
Επικαιρότητα Η πληροφορία
η
οποία . /.
φτάνει
στον
προορισµό
της
- 26 καθυστερηµένα για το σκοπό τον οποίο προοριζόταν, είναι άχρηστη. Επίσης η πλειοψηφία των επεξεργασµένων πληροφοριών (πληροφοριακών προϊόντων), σε επιχειρησιακό ή τακτικό επίπεδο, σχετίζεται άµεσα µε το χρόνο µε την έννοια ότι µε το πέρασµα του χρόνου εξασθενούν ή χάνουν την αξία τους. Και στις δύο περιπτώσεις η έγκαιρη διάθεση των επεξεργασµένων πληροφοριών είναι αναγκαία. β.
Καταλληλότητα Η διανοµή και αξιοποίηση των επεξεργασµένων πληροφοριών δεν έχει νόηµα όταν οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του χρήστη, ή δεν γίνονται κατανοητές από αυτόν, ή ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση στο σύστηµα που χρησιµοποιούν τα µέσα διανοµής. Οι επεξεργασµένες πληροφορίες πρέπει να έχουν µια µορφή σχετική µε τις απαιτήσεις του χρήστη, να τις καλύπτουν και να διανέµονται µέσω ενός κοινού συστήµατος για τον αποστολέα και τον παραλήπτη. Η µορφή των επεξεργασµένων πληροφοριών σχετίζεται µε τις Αναφορές Πληροφοριών, όπως λεπτοµερώς περιγράφονται στο ΕΘΣΥΣΑΝ. γ.
Σαφήνεια Μεταξύ των γεγονότων και της ερµηνείας αυτών θα πρέπει πάντοτε να γίνεται µια σαφής διαφοροποίηση. Σε όλα τα κείµενα η κάθε ερµηνεία θα πρέπει να συνοδεύεται από τη λέξη “Σχόλιο”. Σε προφορικές ενηµερώσεις, η διαφορά µεταξύ του γεγονότος και της ερµηνείας θα πρέπει να υπογραµµίζεται µε τη χρήση της φράσης “Το συµπέρασµα που εξάγεται από αυτό είναι…” , ή “ Εµείς θεωρούµε/ πιστεύουµε ότι αυτό σηµαίνει……”. δ.
Περιεκτικότητα-Συντοµία Οι Επιχειρησιακοί ∆ιοικητές δεν έχουν το χρόνο για εκτεταµένες προφορικές ενηµερώσεις ή για ανάγνωση µακροσκελών αναφορών. Οι αναφορές θα πρέπει να είναι σύντοµες και να περιλαµβάνουν όλα τα απαραίτητα προς γνώση στοιχεία. Η αποτελεσµατικότητα των οπτικών παρουσιάσεων στη γρήγορη παρουσίαση των πληροφοριών θα πρέπει πάντα να λαµβάνεται υπόψη.
ε.
Επιτακτικότητα Οι πληροφορίες θα πρέπει να µετατρέπονται σε επεξεργασµένες πληροφορίες καθόσον η ερµηνεία των γεγονότων έχει µεγαλύτερη σηµασία από τα ίδια τα γεγονότα. Εντούτοις όταν ο χρόνος πιέζει η επεξεργασία επειγουσών πληροφοριών είναι δυνατό να µη γίνει. Στις περιπτώσεις αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να διανέµονται το συντοµότερο δυνατό µε την ένδειξη ότι δεν έχουν επεξεργαστεί και πιθανόν να µην είναι αξιόπιστες. Οι περιπτώσεις αυτές συνήθως εστιάζονται σε τρέχουσες πληροφορίες στο τακτικό επίπεδο. στ.
Τυποποίηση Οι αναφορές γίνονται περισσότερο αντιληπτές όταν είναι διατυπωµένες µε µια λογική σειρά που ακολουθεί µια συγκεκριµένη τυποποίηση. Το ΕΘΣΥΣΑΝ περιέχει ένα κατάλογο των αναφορών πληροφοριών και επιπλέον λεπτοµέρειες του κάθε τύπου αναφοράς. ζ.
∆ιανοµή . /.
- 27 Τα Επιτελεία Πληροφοριών είναι υπεύθυνα για την εξασφάλιση της διανοµής των πληροφοριών σε όλους τους χρήστες που απαιτείται. Επισηµαίνεται η αναγκαιότητα της εκ πλαγίου διανοµής καθώς και την σε διακλαδικό επίπεδο διανοµή µέχρι το επίπεδο τοπικού σχηµατισµού. η.
Τακτικότητα Οι επείγουσες πληροφορίες που συλλέγονται για την ικανοποίηση των πληροφοριακών απαιτήσεων θα διανέµονται µόλις γίνονται διαθέσιµες. Ο Επιχειρησιακός ∆ιοικητής καθώς και το Επιτελείο Πληροφοριών του θα χρειάζονται επιπρόσθετα περιλήψεις όλων των πληροφοριών που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τους. Οι αναφορές αυτές περιλαµβάνονται στο ΕΘΣΥΣΑΝ. θ.
Ασφάλεια Η διαβάθµιση των πληροφοριών µε βαθµό ασφαλείας υψηλότερο από ότι απαιτείται, δηµιουργεί καθυστερήσεις στο χειρισµό και στη µετάδοσή τους. Ως γενικός κανόνας οι πληροφορίες που αφορούν στον αντίπαλο δεν απαιτείται να είναι κρυπτογραφηµένες εφόσον εκτιµάται ότι ο αντίπαλος δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να ενεργήσει εάν υποκλέψει τη µετάδοση των εν λόγω πληροφοριών. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να λαµβάνεται σοβαρά υπόψη η µη αποκάλυψη της πηγής πληροφοριών. Καθίσταται αυτονόητο ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου θα πρέπει να σταθµίζεται από τη µία ο κίνδυνος αποκάλυψης της πηγής και από την άλλη η άξια της πληροφορίας , και θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα χρησιµοποιηθεί η πληροφορία ή όχι. Στις περιπτώσει αυτές το Επιτελείο Πληροφοριών θα πρέπει να κάνει προτάσεις όσον αφορά το αποτέλεσµα µιας τέτοιας απόφασης έτσι ώστε να βοηθά τον Επιχειρησιακό ∆ιοικητή στη λήψη απόφασης. 16. Στο παράρτηµα «A» του Κεφαλαίου «Γ’» φαίνεται η διαδοχική σειρά δραστηριοτήτων για την παραγωγή επεξεργασµένων πληροφοριών/ πληροφοριακών προϊόντων
17. Η Έννοια της ∆ιαχείρισης Πληροφοριακών Απαιτήσεων και Συντονισµού Συλλογής Πληροφοριών ∆ιαχείριση Πληροφοριακών Απαιτήσεων και Συντονισµού Συλλογής Πληροφοριών (∆ΠΑΣΣΠ) είναι ο όρος που περιγράφει τις δραστηριότητες που καταλήγουν στην αποτελεσµατική και αποδοτική διαχείριση των φάσεων του κύκλου πληροφοριών (∆ιεύθυνση, Συλλογή, Επεξεργασία και Εκµετάλλευση), ώστε να ανταποκρίνονται στις τακτικές, επιχειρησιακές, στρατηγικές και εθνικές απαιτήσεις πληροφοριών. Πρόκειται για µια λειτουργία που επιτρέπει την έγκαιρη ροή των επεξεργασµένων πληροφοριών, µε το συντονισµό της προσπάθειας συλλογής απλών πληροφοριών και µε τη διευκόλυνση της παροχής επεξεργασµένων πληροφοριών. Η ∆ιαχείριση Πληροφοριακών Απαιτήσεων και Συντονισµού Συλλογής Πληροφοριών (∆ΠΑΣΣΠ) αποτελείται από δύο κύριες δραστηριότητες: α.
∆ιαχείριση Απαιτήσεων Πληροφοριών . /.
- 28 Η ∆ιαχείριση Απαιτήσεων Πληροφοριών αρχίζει µε το σχηµατισµό των Ουσιωδών Στοιχείων Πληροφοριών (ΟΥΣΠ) του ∆ιοικητή. Μόλις καθοριστούν αυτά, µετατρέπονται σε ερωτήµατα. Οι µέθοδοι που αναζητούνται για να απαντηθούν τα ερωτήµατα αυτά αποτελούν τη βάση του Σχεδίου Αναζήτησης Πληροφοριών (ΣΑΠ). β.
Συντονισµός Συλλογής Πληροφοριών
Ο συντονισµός της προσπάθειας συλλογής πληροφοριών επιτυγχάνεται µε την ανάπτυξη και τον έλεγχο του Σχεδίου Αναζήτησης Πληροφοριών, το οποίο καθορίζει πως πρέπει να συλλεχθούν οι πληροφορίες που ανταποκρίνονται στις πληροφοριακές απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις αυτές µετατρέπονται σε συγκεκριµένα ερωτήµατα που τίθενται στις πηγές και τα όργανα.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ «A» ∆ιαδοχική Σειρά ∆ραστηριοτήτων για την Παραγωγή Επεξεργασµένων Πληροφοριών/ Πληροφοριακών Προϊόντων
. /.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «A» ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
∆ΙΑ∆ΟΧΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕ∆ΙΩΝ
ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
∆ΙΑΝΟΜΗ ΣΕ ΧΡΗΣΤΕΣ
ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΗΓΕΣ
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΟΧΙ
. /.
-18 -
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆’
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Γνώρισε τον εχθρό, γνώρισε τον εαυτό σου, και η νίκη σου ποτέ δεν θα διακινδυνεύσει. Γνώρισε το έδαφος, γνώρισε τον καιρό και τότε η νίκη σου θα είναι συνολική.
Sun Tzu, Η Τέχνη του Πολέµου 500 π. Χ 18.
Ο Ρόλος των Πληροφοριών στις Επιχειρήσεις
Οι πληροφορίες διαδραµατίζουν κύριο και διαρκή ρόλο στην υποστήριξη των επιχειρήσεων. Οι εξελίξεις στην επεξεργασία πληροφοριών µέσω υπολογιστών, στις τηλεπικοινωνίες και στα συστήµατα προσδιορισµού θέσεως, παρέχουν στους ∆ιοικητές τη δυνατότητα να προσδιορίσουν τις ακριβείς θέσεις των φιλίων και αντίπαλων δυνάµεων και να συλλέξουν, να επεξεργαστούν και να διανείµουν πληροφορίες σε πολλούς αποδέκτες. Προς τούτο στο Στρατηγείο θα πρέπει να υπάρχει οργανωµένο επιτελείο πληροφοριών µε κατάλληλη υποδοµή πληροφοριών, πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων. α.
Ο Ρόλος και το Έργο του Επιτελείου Πληροφοριών (1) Το Επιτελείο Πληροφοριών είναι υπεύθυνο για την παροχή εγκαίρων και αξιόπιστων πληροφοριών ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του Επιχειρησιακού ∆ιοικητού για πληροφορίες στη ανατεθείσα περιοχή πληροφοριακής ευθύνης. Επιπρόσθετα πρέπει να αναπτύξει: (α) Αυτοδύναµη οργανωτική δοµή (κατάλληλη για την υποστήριξη, µε πληροφορίες, του Επιχειρησιακού ∆ιοικητού και του Επιτελείου, σε περίοδο ειρήνης – κρίσης ή πολέµου) για τη διαβίβαση πληροφοριών προς προϊσταµένους, υφισταµένους, γειτονικούς ∆ιοικητές και Επιτελεία. (β) Συνδετικό ιστό µέσω ενός αρχιτεκτονικού δικτύου συνδετικό ιστό ο οποίος θα συνδέει τα όργανα συλλογής, το προσωπικό παραγωγής και τους χρήστες πληροφοριών. Το δίκτυο πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ροής κρισίµων πληροφοριών. (γ)
Στενό σύνδεσµο µε το Επιτελείο Επιχειρήσεων.
(δ) ∆υνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης για απειλή κατά της χώρας από στρατηγικές κινητοποιήσεις στον εγγύς περιβάλλοντα χώρο.
. /.
-19 (ε) Να προπαρασκευάσει την περιοχή επιχειρήσεων, από πλευράς πληροφοριακής προετοιµασίας και να υποστηρίζει τις πληροφοριακές επιχειρήσεις και τη διαδικασία στοχοποίησης.
(2) Η βασικότερη αρµοδιότητα του Επιτελείου Πληροφοριών είναι η παροχή πλήρους εικόνας για τον αντίπαλο και το επιχειρησιακό περιβάλλον. Η εικόνα αυτή του αντιπάλου θα εµφανίζει, µε περιεκτικό τρόπο, τη στρατηγική του, τις τακτικές του, τις δυνατότητες και αδυναµίες του, τη διάταξη µάχης καθώς και κάθε χαρακτηριστικό που αφορά στο πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονοµικό και εθνολογικό υπόβαθρό του. (3) Ο Επιχειρησιακός ∆ιοικητής µε την υποστήριξη των Επιτελείων Επιχειρήσεων και Πληροφοριών, προσδιορίζει τις ΚΠΑ∆ και κατ’ επέκταση τα ΟΥΣΠ και κατευθύνει το έργο των πληροφοριών. Για την αποστολή του Επιχειρησιακού ∆ιοικητού το έργο αυτό είναι ζωτικής σηµασίας για την επιτυχή διεξαγωγή της επιχείρησης. (4) Ο Επιχειρησιακός ∆ιοικητής µε το Επιτελείο Πληροφοριών εξασφαλίζει ότι οι απαιτήσεις πληροφοριών του είναι ορθές, επαρκώς προσδιορισµένες και δεόντως κατανοητές. Επιπρόσθετα το Επιτελείο Πληροφοριών και σε συνεργασία µε το Επιτελείο Επιχειρήσεων θα εξασφαλίσει το συγχρονισµό µε τον καθορισµό προτεραιότητας στις απαιτήσεις πληροφοριών και την ανάληψη ενεργειών που θα έχουν ως αποτέλεσµα την παραγωγή ανάλογων πληροφοριών για την επιτυχή διεξαγωγή της αποστολής. β.
Βασικά Χαρακτηριστικά Προσωπικού Πληροφοριών
Στο σύγχρονο πεδίο µάχης, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη επιτυχούς ελιγµού είναι η υλοποίηση των διαδικασιών πληροφοριακής υποστήριξης της απόφασης του ∆ιοικητή. Προκειµένου να επιτευχθεί αυτό, το προσωπικό πληροφοριών οφείλει: (1) Να έχει δηµιουργήσει την απαραίτητη υποδοµή διαχείρισης του πληροφοριακού υλικού, ώστε να εξασφαλίζεται η ευέλικτη αναπροσαρµογή του, για την αντιµετώπιση κάθε ταχείας εξελισσόµενης κατάστασης. (2) Να έχει τη δυνατότητα να εντάσσει ταχέως νεοεισερχόµενα όργανα και µέσα επιτήρησης στο σχέδιο αναζήτησης πληροφοριών και να τους αναθέτει συγκεκριµένο έργο. (3) Να προετοιµάζει µελλοντικές επιχειρήσεις µε την κατάρτιση ουσιωδών στοιχείων πληροφοριών (ΟΥΣΠ) και αναζήτηση κατάλληλων ενδείξεων για τις προθέσεις του αντιπάλου. γ.
Ο Ρόλος των Πληροφοριών στην Επιχειρησιακή Σχεδίαση
(1) Σε επίπεδο Επιχειρησιακού Στρατηγείου οι πληροφορίες αναγκαιούν στη σχεδίαση, στην εκτέλεση, και στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων εντός του θεάτρου επιχειρήσεων.
. /.
-20 (2) Το Επιτελείο Πληροφοριών του Επιχειρησιακού Στρατηγείου παρέχει στον Επιχειρησιακό ∆ιοικητή πληροφορίες και πληροφοριακά προϊόντα αναφορικά µε τις ικανότητες και τις ενέργειες που ο αντίπαλος κάνει ή πρόκειται να κάνει µελλοντικά, συνεισφέροντας µε τον τρόπο αυτό στη δηµιουργία πληρέστερης εικόνας του πεδίου επιχειρήσεων/ µάχης. (3) Οι πληροφορίες, σε επιχειρησιακό επίπεδο, υποστηρίζουν όλες τις φάσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων (από την ανάπτυξη, την εµπλοκή και διατήρηση στο πεδίο επιχειρήσεων µέχρι την αποχώρηση) ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των στρατηγικών ΑΝΣΚ και στην υποβοήθηση της σχεδίασης και εκτέλεσης υφισταµένων σχεδίων και επιχειρήσεων. (4) Το έργο των πληροφοριών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της επιχειρησιακής σχεδίασης (∆ΕΣ) περιγράφεται συνοπτικά στο Παράρτηµα «Α» του κεφαλαίου ∆’. δ.
Προπαρασκευή της Περιοχής Επιχειρήσεων (ΠΠΕΠΙΧ)
(1) Η Προπαρασκευή της Περιοχής Επιχειρήσεων (ΠΠΕΠΙΧ) από πλευράς πληροφοριών, είναι µια συστηµατική και κυκλική διαδικασία, που σχετίζεται στενά µε τα στάδια της διαδικασίας λήψης απόφασης του Επιχειρησιακού ∆ιοικητή. Τα αποτελέσµατα της ΠΠΕΠΙΧ αναπαρίστανται σε µορφή γραφικών Η/Υ ή διαφανών. Τα διαφανή περιλαµβάνουν βασικά στοιχεία για το έδαφος, τον καιρό και το τακτικό δόγµα του αντιπάλου. Πριν και κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, προστίθενται τρέχοντα στοιχεία τα οποία όταν ενσωµατωθούν παρουσιάζουν σε µορφή διαφανών ή γραφικών διαφανειών Η/Υ: (α)
Πιθανές εχθρικές απειλές
(β) Τοποθεσίες στις οποίες θα πρέπει να χρησιµοποιηθούν µέσα συλλογής πληροφοριών για την παρακολούθηση ή εντοπισµό των εχθρικών ενεργειών. (γ) Τοποθεσίες όπου οι φίλιες δυνάµεις είναι δυνατό να επηρεάσουν την εξέλιξη των γεγονότων µε τη χρήση µέσων ελιγµού και κρούσης. (δ) Σηµεία λήψης απόφασης στα οποία ο Επιχειρησιακός ∆ιοικητής πρέπει να ενεργήσει προκειµένου να επηρεάσει τις επιχειρήσεις του αντιπάλου. (2) Τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας είναι τα ίδια µε εκείνα της Εκτίµησης Πληροφοριών. Τα κυριότερα πλεονεκτήµατα της ΠΠΕΠΙΧ επί της εκτίµησης πληροφοριών είναι: (α) Η ευκολία και η ταχύτητα στην αναθεώρηση και παρουσίαση µεγάλου όγκου πληροφοριών. (β) Η ευκολία αφοµοίωσης πληροφοριών και δηµιουργίας τροποποιήσεων στην πληροφοριακή εικόνα λόγω των αλλαγών µεταβλητών παραγόντων, όταν λαµβάνουν χώρα, µε τη δηµιουργία απλών αλλαγών σε διαφανή ή σε γραφικά ηλεκτρονικών υπολογιστών. . /.
-21 (γ) Η ευκολία συντονισµού µεγάλου όγκου µη πρωταρχικών πληροφοριών που περιέχονται σε βάση δεδοµένων πληροφοριών. (δ) Η ευκολία προσδιορισµού ουσιαστικών περιοχών πληροφοριακού ενδιαφέροντος και ζωτικών σηµείων λήψεως αποφάσεων. 19. Επιδιώξεις Πληροφοριών Το επιτελείο πληροφοριών και γενικότερα οι Πληροφοριών καθοδηγούνται από τις παρακάτω κύριες πληροφοριών:
Υπηρεσίες επιδιώξεις
α.
Υποστήριξη του ∆ιοικητή Το επιτελείο πληροφοριών υποστηρίζει άµεσα το ∆ιοικητή, σχετικά µε τον καθορισµό των ΑΝΣΚ, τη διεύθυνση των επιχειρήσεων και την αξιολόγηση των αποτελεσµάτων αυτών. Υποστηρίζει την εκτέλεση του σχεδίου µε τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διεξαγωγή της επιχείρησης, την ολοκλήρωση των τεθέντων ΑΝΣΚ, την παροχή υποστήριξης στις υφιστάµενες ∆ιοικήσεις και τη συνεχή προστασία της δύναµης επιχειρήσεων. Επίσης αναλύει τις πιθανές απειλές και παρέχει εκτιµήσεις για την υποστήριξη των φίλιων δυνατοτήτων. β.
Προσδιορισµός, Καθορισµός και ∆ιατύπωση Σκοπών Η εκλογή του σκοπού είναι η πρώτη αρχή του πολέµου που υποστηρίζεται από τις πληροφορίες. Όλες οι παράµετροι των στρατιωτικών επιχειρήσεων εξαρτώνται κυρίως από τον προσδιορισµό ευκρινώς καθορισµένων, αποφασιστικών και εφικτών σκοπών. Οι πληροφορίες πρέπει να βοηθούν το ∆ιοικητή να κατανοεί τις προθέσεις, τις δυνατότητες, τις αδυναµίες, τους πιθανούς τρόπους ενεργείας, τις αξίες και τα κύρια τρωτά σηµεία του αντιπάλου. Το επιτελείο προτείνει αντικειµενικούς σκοπούς (ΑΝΣΚ) ώστε να προσδιορίζει και διατυπώνει µε ακρίβεια και αποφασιστικότητα το σκοπό της επιχείρησης. γ.
Σχεδίαση και ∆ιεξαγωγή των Επιχειρήσεων Οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται σε όλα τα επίπεδα ∆ιοίκησης για τη σχεδίαση, τη διεύθυνση και την επιτυχή διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες είναι ουσιώδεις στους ∆ιοικητές και τα επιτελεία για τον εντοπισµό και την επιλογή συγκεκριµένων ΑΝΣΚ, και τον προσδιορισµό των µέσων και των τακτικών που θα χρησιµοποιηθούν για την εκπλήρωση της αποστολής. Ο ∆ιοικητής κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, για να διατηρήσει την πρωτοβουλία θα προσπαθήσει να διεισδύσει στον κύκλο λήψης αποφάσεων του αντιπάλου, θα προσπαθήσει δηλαδή να αναπτύξει τις κατάλληλες διαδικασίες και τα συστήµατα, ώστε να δέχεται επίκαιρες και ακριβείς πληροφορίες και να ανταποκρίνεται στην νέα κατάσταση πιο άµεσα από τον αντίπαλο. Για να το επιτύχει αυτό πρέπει να εντοπίζει και να εκµεταλλεύεται πλήρως κάθε αδυναµία του κύκλου λήψης αποφάσεων του αντιπάλου. δ. Ασφάλεια των Επιχειρήσεων – Αποφυγή Παραπλάνησης και Αιφνιδιασµού Κατά τη λειτουργία του κύκλου πληροφοριών, το επιτελείο πληροφοριών θα πρέπει να εξετάζει µε προσοχή την πιθανότητα εξαπάτησης εκ µέρους του αντιπάλου, ώστε να συµβάλλει στην αποφυγή παραπλάνησης και αιφνιδιασµού και στην ασφάλεια της δύναµης των επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες . /.
-22 που χαρακτηρίζονται από έλλειψη δραστηριότητας και, γενικότερα, οι αρνητικές πληροφορίες πρέπει να θεωρούνται ιδιαίτερα σηµαντικές. ε.
Ασφάλεια των Επιχειρήσεων µέσω Στρατιωτικής Παρα-
πλάνησης Η παραπλάνηση, η σύγχυση και η δηµιουργία αβεβαιότητας στον αντίπαλο βοηθούν στην επίτευξη των αρχών ασφαλείας και αιφνιδιασµού στον πόλεµο. Οι πληροφορίες παρέχουν δύο σηµαντικά συστατικά, που αποτελούν τη βάση για αποτελεσµατικές ενέργειες των φιλίων Μονάδων και τις αποτελεσµατικές ψυχολογικές επιχειρήσεις προς υποστήριξη των παραπλανητικών ενεργειών που ενισχύουν την ασφάλεια των επιχειρήσεων και τον αιφνιδιασµό. (1) Το πρώτο συστατικό είναι η ανάλυση «ευαισθησίας» του αντιπάλου στην παραπλάνηση και τον αιφνιδιασµό.
της
(2) Το δεύτερο συστατικό είναι η ανατροφοδότηση των επιχειρήσεων, σχετικά µε τις ενέργειες του αντιπάλου και ο καθορισµός, του αν οι ενέργειες αυτές αποτελούν αντίδραση σε παραπλάνηση. Ο ∆ιοικητής θα πρέπει να συντονίζει διαρκώς τις προσπάθειες των µέσων επιχειρήσεων, πληροφοριών και αντιπληροφοριών για την επίτευξη εξαπάτησης – παραπλάνησης και αιφνιδιασµού του αντιπάλου, που θα συµβάλλει στην επιτυχή ολοκλήρωση των επιχειρησιακών ΑΝΣΚ. στ. Εκτίµηση των Αποτελεσµάτων των Επιχειρήσεων Οι πληροφορίες βοηθούν τους ∆ιοικητές ώστε να προσδιορίζουν πότε έχουν επιτευχθεί οι τεθέντες ΑΝΣΚ, προκειµένου να αποφασίσουν αν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τροποποιηθούν ή και να τερµατιστούν. Οι πληροφορίες εκτιµούν τα αποτελέσµατα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αξιολογώντας την επίδραση τους στην κατάσταση του αντιπάλου, σχετικά µε τις προθέσεις και τους στόχους του ∆ιοικητή. Στο Σχήµα 4 φαίνονται περιληπτικά οι επιδιώξεις των πληροφοριών.
ΕΠΙ∆ΙΩΞΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟ∆ΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΚΥΡΙΕΣ ΕΠΙ∆ΙΩΞΕΙΣ: Να υποστηρίζουν το ∆ιοικητή. Να προσδιορίζουν, καθορίζουν και διατυπώνουν απαιτήσεις. Να σχεδιάζουν και διεξάγουν επιχειρήσεις προς υποστήριξη των ΑΝΣΚ του ∆ιοικητή. Να συµβάλλουν στην ασφάλεια των επιχειρήσεων και την αποφυγή παραπλάνησης και του αιφνιδιασµού. Να συµβάλλουν στην ασφάλεια των επιχειρήσεων µέσω της . /. στρατιωτικής παραπλάνησης. Να εκτιµούν τα αποτελέσµατα των επιχειρήσεων και τροποποιούν ή τερµατίζουν τις επιχειρήσεις.
-23 -
Σχήµα 4: Επιδιώξεις Πληροφοριών
20.
Στοχοποίηση
α. Η στοχοποίηση ως διαδικασία, αποτελείται από δύο διαφορετικές δραστηριότητες, την συλλογή πληροφοριών στόχων και την σχεδίαση προσβολής των στόχων που επελέγησαν. β. Η διαδικασία προσδιορισµού πιθανών στόχων διευθύνεται από την ανάλυση των πληροφοριών για τον αντίπαλο, που οδηγεί στις προτάσεις για την προσβολή των συγκεκριµένων στόχων. Οι στόχοι αυτοί δυνατό να είναι στρατηγικοί (στόχοι οι οποίοι επηρεάζουν τη µακροχρόνια ικανότητα για εχθροπραξίες ενός αντιπάλου πχ. συστήµατα διοικήσεως και ελέγχου, οικονοµική υποδοµή, όπλα µαζικής καταστροφής ή πυρηνική ενέργεια κλπ), επιχειρησιακοί (στόχοι οι οποίοι επηρεάζουν τη στρατιωτική ικανότητα του αντιπάλου, πχ. συστήµατα αεράµυνας, αποθήκευση πυροµαχικών, γραµµές επικοινωνιών κλπ), τακτικοί (πχ. οι στρατιωτικές δυνάµεις ενός αντιπάλου, οι οποίες έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν το τακτικό πεδίο µάχης του Επιχειρησιακού ∆ιοικητή). γ. Η σχεδίαση προσβολής των στόχων καθορίζει το ποιοι στόχοι πρόκειται να προσβληθούν µε ποια µέσα και µε ποια σειρά προτεραιότητας. ∆ιευκρινίζει επίσης τους στόχους που είναι απαγορευµένοι, ή δεν µπορούν να προσβληθούν καθόλου. Η σχεδίαση προσβολής των στόχων που επελέγησαν αποτελεί δραστηριότητα του Κλάδου των Επιχειρήσεων. δ.
Κύκλος Στοχοποίησης Αποτελεί το µηχανισµό µέσω του οποίου τα προϊόντα των ΣΠΕΣΤΑ συνδέονται µε τις µονάδες κρούσης µε σκοπό την εξασφάλιση της προσβολής κάθε στόχου µε το κατάλληλο οπλικό σύστηµα. Ακολουθεί τα στάδια των παρακάτω δραστηριοτήτων τα οποία σχηµατικά φαίνονται στο σχήµα 7: (1) Κατευθύνσεις Επιχειρησιακού ∆ιοικητή, ήτοι κατευθύνσεις και επιχειρησιακές προτεραιότητες που εκδίδει ο Επιχειρησιακός ∆ιοικητής. (2) Προσδιορισµός των ΑΝΣΚ, ήτοι αναγνώριση των επιχειρησιακών και τακτικών στόχων. (3) Προτάσεις Στόχων, ήτοι στο στάδιο αυτό οι επιθυµητοί στόχοι περιλαµβάνονται ένας κατάλογος στόχων προτεραιότητας που υποβάλλονται για έγκριση. . /.
-24 (4) Επιλογή Οπλικών Συστηµάτων Προσβολής, ήτοι προσδιορισµός των κατάλληλων οπλικών συστηµάτων επί των στόχων. (5) προσβολή των στόχων.
Σχεδίαση, ήτοι η εκπόνηση του σχεδίου για την
(6)
Εκτέλεση, ήτοι η προσβολή των στόχων.
(7) Εκτίµηση Ζηµιών Μάχης, ήτοι η εκτίµηση επί των αποτελεσµάτων των προσβολών επί των στόχων και η ανάλυση της αποτελεσµατικότητας των όπλων. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ∆ΙΟΙΚΗΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ∆ΙΟΙΚΗΤΗ ∆ΙΑΚΛΑ∆ΙΚΗΣ ∆ΥΝΑΜΗΣ
ΠΡΟΣ∆ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΣΚ
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΜΑΧΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΧΩΝ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΣΧΕ∆ΙΑΣΗ
Σχήµα 5: Κύκλος Στοχοποίησης ε.
Πληροφοριακή Υποστήριξη του Κύκλου Στοχοποίησης
(1) Το επιτελικό κλιµάκιο στοχοποίησης των πληροφοριών αφού καθορίσει τις απαιτήσεις πληροφοριών, τις εισάγει στο σχέδιο συλλογής πληροφοριών. (2) Το πρώτο στάδιο σε αυτήν τη δραστηριότητα περιλαµβάνει τον προσδιορισµό των περιοχών βασικών στόχων. Τα κύρια στοιχεία, σε αυτό το στάδιο του κύκλου, προέρχονται από την ΠΕΠΙΧ και τις βασικές πληροφορίες που τηρούνται στις βάσεις δεδοµένων πληροφοριών σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Όταν οι περιοχές βασικών στόχων προσδιοριστούν, γίνεται καθορισµός των κατηγοριών των στόχων, στους οποίους πρόκειται να εστιαστεί η κύρια προσπάθεια η οποία θα περιλαµβάνει τους στόχους υψηλής αξίας και στόχους υψηλής ανταπόδοσης. (3) Στο επόµενο στάδιο (προτάσεις στόχων και στη σχεδίαση) οι πληροφορίες όλων των προτεινοµένων στόχων ενσωµατώνονται σε έναν ενοποιηµένο πίνακα στόχων και εισάγονται στο σχέδιο συλλογής πληροφοριών. (4) Το τελικό στάδιο περιλαµβάνει την εκτίµηση µάχης επί των αποτελεσµάτων των προσβολών επί των στόχων και ανάλυση της αποτελεσµατικότητας των όπλων από πλευράς επιτελείου πληροφοριών, µε βάση τα κριτήρια που τέθηκαν στο στάδιο της σχεδίασης. . /.
-25 -
21.
Πληροφοριακές Επιχειρήσεις
α. Οι Πληροφοριακές Επιχειρήσεις ορίζονται ως συντονισµένες ενέργειες που αναλαµβάνονται σε περίοδο ειρήνης, κρίσεως ή πολέµου, σε όλα τα επίπεδα (στρατηγικό, επιχειρησιακό, τακτικό) προς υποστήριξη εθνικών πολιτικών και στρατιωτικών αντικειµενικών σκοπών, υπονοµεύοντας τη θέληση και συνοχή του αντιπάλου και επηρεάζοντας τη διαδικασία λήψεως αποφάσεώς του, προσβάλλοντας τις πληροφορίες, τις διαδικασίες παραγωγής πληροφοριών και τα πληροφοριακά του συστήµατα, µε παράλληλη προστασία των αντιστοίχων φιλίων. ∆ιακρίνονται σε: (1) Αµυντικές Πληροφοριακές Επιχειρήσεις Οι αµυντικές πληροφοριακές επιχειρήσεις αποσκοπούν στην προστασία των φίλιων πληροφοριών και πληροφοριακών συστηµάτων, από αντίστοιχες επιθετικές ενέργειες των αντιπάλων. (2)
Επιθετικές Πληροφοριακές Επιχειρήσεις Οι επιθετικές πληροφοριακές επιχειρήσεις αποσκοπούν στην προσβολή πληροφοριών και πληροφοριακών συστηµάτων των αντιπάλων. β.
Βασικές ∆ραστηριότητες Πληροφοριακών Επιχειρήσεων Οι πληροφοριακές επιχειρήσεις περιλαµβάνουν τις παρακάτω βασικές δραστηριότητες: (1)
Ασφάλεια Επιχειρήσεων
(α) Η ασφάλεια επιχειρήσεων συµβάλλει στην επιτυχία των Πληροφοριακών Επιχειρήσεων µε τη λήψη µέτρων που µειώνουν τη δυνατότητα συλλογής του αντιπάλου σε κρίσιµες πληροφορίες για τις φίλιες δυνατότητες και προθέσεις. (β) Μέσω της ΠΠΕΠΙΧ, οι πληροφορίες προσδιορίζουν τις αδυναµίες και τα τρωτά σηµεία των φίλιων δυνάµεων. (γ) Οι πληροφορίες παρέχουν µια αξιολόγηση των προθέσεων και της πιθανής τακτικής του αντιπάλου στις οποίες ο Επιχειρησιακός ∆ιοικητής µπορεί να βασίσει το σχέδιο προστασίας της δύναµής του. (2)
Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (ΨΕ) Οι βασικές πληροφορίες παρέχουν µια αντίληψη των στάσεων και ανησυχιών του στόχου ακροατηρίου καθώς και της εθνολογικής και πολιτιστικής σύνθεσής του. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η κατάλληλη σχεδίαση και διεξαγωγή των ΨΕ. (3)
Παραπλάνηση
(α) Η παραπλάνηση εξαπατά τον αντίπαλο σε ότι αφορά τις φίλιες δυνατότητες – προθέσεις και σχεδιαζόµενες επιχειρήσεις. Σκοπός της είναι να οδηγήσει προσεκτικά τον αντίπαλο να ενεργήσει ή να µην ενεργήσει µε τον τρόπο που δεν εννοεί τα σχέδια του. Απαιτεί σχεδίαση και στενό συντονισµό µε . /.
-26 τις πραγµατικές επιχειρήσεις ώστε να αποδειχθεί αποτελεσµατικό µέσο εξαναγκασµού του εχθρού να προβεί σε ενέργειες που θα έχουν δυσµενείς γι’ αυτόν επιπτώσεις. (β) Κατά την παραπλάνηση, οι πληροφορίες προσδιορίζουν: τον κατάλληλο στόχο, το σύστηµα και τα µέσα του Συστήµατος Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης (ΣΠΕΣΤΑISTAR) του αντιπάλου, τους πιθανούς ενδείκτες του αντιπάλου για την παραπλάνηση των συστηµάτων και µέσων συλλογής πληροφοριών και τέλος εκτιµούν τα αποτελέσµατα του σχεδίου επιχειρήσεων παραπλάνησης.
(4)
Ηλεκτρονικός Πόλεµος (ΗΠ)
(α) Η συλλογή πληροφοριών από υποκλοπές των επικοινωνιακών συστηµάτων του αντιπάλου, καθιστά ικανό τον προσδιορισµό των τρωτών σηµείων των συστηµάτων διοικήσεως και ελέγχου και κατά συνέπεια στόχο των επιχειρήσεων ΗΠ. (β) Ο τρόπος µε τον οποίο ο ΗΠ διεξάγει επιχειρήσεις εξαρτάται από την απειλή που προβάλλει ο αντίπαλος. Οι πληροφορίες προσδιορίζουν και αξιολογούν το µέγεθος της απειλής. (5)
Φυσική Προσβολή
(α) Οι πληροφορίες µέσω των µέσων του συστήµατος Συστήµατος Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης (ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR) και της διαδικασίας Πληροφοριακής Προπαρασκευής της Περιοχής Επιχειρήσεων (ΠΠΕΠΙΧ), παράγουν στοιχεία στοχοποίησης για τα επιθετικά µέσα προσβολής και κρούσης. (β) Οι πληροφορίες παρέχουν εκτιµήσεις αποτελεσµάτων προσβολής των στόχων, ως µέρος της διαδικασίας εκτίµησης ζηµιών µάχης. Στο σχήµα 6 απεικονίζεται διαγραµµατικά η εξέλιξη των πληροφοριακών δραστηριοτήτων σε όλες τις φάσεις των συγκρούσεων.
. /.
-27 -
Σχήµα 6: Θεωρητικό ∆ιάγραµµα Εξέλιξης Πληροφοριακών Επιχειρήσεων γ. Πληροφοριακή Υποστήριξη στις Πληροφοριακές Επιχει-ρήσεις Τα συστήµατα πληροφοριών υποστηρίζουν τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων των πληροφοριακών επιχειρήσεων µε τον ακόλουθο τρόπο: (1)
Ασφάλεια Επιχειρήσεων
(α) Μέσω της πληροφοριακής προπαρασκευής του χώρου µάχης, οι πληροφορίες επιτρέπουν τον προσδιορισµό των τρωτών σηµείων των φίλιων δυνάµεων. (β) Οι πληροφορίες παρέχουν µια εκτίµηση των εχθρικών προθέσεων και των πιθανών τακτικών, πάνω στις οποίες ο ∆ιοικητής µπορεί να βασίσει το σχέδιό του για την προστασία των δυνάµεών του. (γ) Οι πληροφορίες προσδιορίζουν τα µέσα συλλογής του Συστήµατος Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης (ISTAR) του αντιπάλου, επιτρέποντας τη λήψη µέτρων προς αποφυγή της έκθεσης των φιλίων δυνάµεων σ’ αυτά. (δ) Οι δραστηριότητες συνεισφέρουν στην προστασία των δυνάµεων. (2)
αντιπληροφοριών
Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (ΨΕ)
(α) Οι πληροφορίες εντοπίζουν ακροατήριο - στόχο για Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (ΨΕ). . /.
το
κατάλληλο
-28 -
(β) Οι πληροφορίες παρέχουν µια εκτίµηση των στάσεων και συµπεριφορών του ακροατηρίου - στόχου, καθώς και της εθνολογικής και πολιτιστικής του σύστασης. Αυτό επιτρέπει τη σχεδίαση και τη διεξαγωγή των κατάλληλων Ψυχολογικών Επιχειρήσεων. (γ) Οι πληροφορίες καθιστούν δυνατή την εκτίµηση του αποτελέσµατος των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων επί του ακροατηρίου - στόχου και προσδιορίζουν οποιαδήποτε ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων. (3)
Παραπλάνηση
(α) Οι πληροφορίες ακροατήριο - στόχο για παραπλάνηση.
εντοπίζουν
το
κατάλληλο
(β) Οι πληροφορίες εντοπίζουν το Σύστηµα Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης (ISTAR) του αντιπάλου και τα µεµονωµένα µέσα του συστήµατος προκειµένου να στραφεί εναντίον τους η παραπλάνηση. (γ) Οι πληροφορίες εντοπίζουν τις πιθανές εχθρικές ενδείξεις ώστε να παραπλανήσουν τα εχθρικά συστήµατα συλλογής πληροφοριών στο µεγαλύτερο δυνατό βαθµό. (4) Ηλεκτρονικός Πόλεµος (ΗΠ) (α) Η ανάλυση των εχθρικών συστηµάτων ∆ιοικήσεως και Ελέγχου (C2) εντοπίζει τους στόχους - κλειδιά για τον Ηλεκτρονικό Πόλεµο. (β) Η απόκτηση πληροφοριών από ηλεκτρονικά µέσα καθιστά δυνατό τον εντοπισµό των τρωτών σηµείων και των «σηµείων – κλειδιών» σε ένα εχθρικό σύστηµα ∆ιοίκησης και Ελέγχου (C2) και την προσβολή τους µε τη χρήση συστηµάτων Ηλεκτρονικού Πολέµου. (γ) Ο τρόπος µε τον οποίο διεξάγεται ο Ηλεκτρονικός Πόλεµος, επηρεάζεται από την εχθρική απειλή. Οι πληροφορίες προσδιορίζουν και εκτιµούν την απειλή. (5)
Φυσικές Προσβολές
(α) Οι πληροφορίες µέσω του Συστήµατος Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης (ISTAR) και της πληροφοριακής προπαρασκευής του πεδίου της µάχης, παρέχουν στοιχεία στοχοποίησης, προκειµένου να χρησιµοποιηθούν από κατάλληλα µέσα προσβολής. (β) Οι πληροφορίες παρέχουν εκτιµήσεις µετά την προσβολή, για την εκτίµηση των Ζηµιών Μάχης και παρέχουν στοιχεία για την ανάγκη επαναστοχοποίησης. . /.
-29 22.
Ρόλος Πληροφοριακών Συστηµάτων α.
Γενικά (1) Οι νέες τεχνολογίες, στο τοµέα της πληροφορικής, παρέχουν τη δυνατότητα στους ∆ιοικητές, να παρακολουθούν σε πραγµατικό χρόνο (real time), τα συµβαίνοντα στο πεδίο της µάχης. Τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήµατα, επιτρέπουν την άµεση διαβίβαση επεξεργασµένων πληροφοριών και κατάλληλη εκµετάλλευση αυτών. Μέσα συλλογής σύγχρονης τεχνολογίας είναι: (α) (β) (γ) (δ) (ε)
Αεροµεταφερόµενα συστήµατα επιτήρησης. ∆ορυφόροι. UAV’s Ραντάρ-Αισθητήρες. Επανδρωµένα Α/Φ, Ε/Π.
(2) Τα πληροφοριακά συστήµατα υποστηρίζουν άµεσα τη ∆ιοίκηση στη µάχη, επειδή όλα τα στοιχεία των χερσαίων επιχειρήσεων (σχεδίαση, επιχειρήσεις ∆Μ, επεξεργασµένες πληροφορίες για τον εχθρό, κλπ.) εξαρτώνται από την υποδοµή των συστηµάτων αυτών και το βαθµό άµεσης ανταπόκρισής τους. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν την τρέχουσα επιχειρησιακή ανάπτυξη των δυνάµεων καθώς και τις µελλοντικές ενδεχόµενες καταστάσεις. Η διαλειτουργικότητα και η ευελιξία είναι τα δύο κρίσιµα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε πληροφοριακού συστήµατος. (3) Τα πληροφοριακά συστήµατα επιτρέπουν την ενοποίηση όλων των δραστηριοτήτων επιχειρήσεων πληροφοριών και σχηµατίζουν την αρχιτεκτονική η οποία: (α)
Υποστηρίζει την επιτελική διαδικασία.
(β)
Υποστηρίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
(γ) συγχρονισµό των δυνάµεων.
Παρέχει τη σχετική κοινή εικόνα που βοηθάει στο
(δ)
∆ιασυνδέει αισθητήρες συλλογής πληροφοριών,
µαχητές και ∆ιοικητές. (ε) Υποστηρίζει δυνατότητες προσβολής του εχθρικού συστήµατος διοίκησης και ελέγχου, και προστασίας του αντίστοιχου φίλιου. (4) Η επιταχυνόµενη ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής έχει δηµιουργήσει νέες τεχνικές για τη διεύθυνση, διαβίβαση, επεξεργασία και παρουσίαση δεδοµένων. Αυτές περιλαµβάνουν οπτικά σήµατα, video, έγχρωµα γραφικά και ψηφιακές επιστρώσεις, χάρτες και τεχνολογία βάσης δεδοµένων. Στη σηµερινή «Πληροφοριακή Επανάσταση (Information Revolution)», οι εξελίξεις στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα και η τεχνολογία υπολογιστών, καθώς και η υποδοµή των στρατιωτικών και µη πληροφοριακών συστηµάτων, συνδυάζονται για να παρέχουν στο ∆ιοικητή µια δυνατότητα πρόσβασης στα γεγονότα σε παγκόσµιο επίπεδο. Οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορία και η αρχιτεκτονική αυτοµατισµού, επιτρέπουν την υποστήριξη των συστηµάτων . /.
-30 διοίκησης και ελέγχου των δυνάµεων που ενεργούν στο πεδίο της µάχης, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής οποιασδήποτε φάσης µιας επιχείρησης. β.
Στρατιωτικά Πληροφοριακά Συστήµατα
(1) Τα στρατιωτικά πληροφοριακά συστήµατα (σχήµα 7) ενοποιούν τα αναπτυγµένα αυτοµατοποιηµένα οπλικά συστήµατα στο πεδίο της µάχης και τις επικοινωνίες για να συνδέσουν λειτουργικά στρατηγεία αναλόγων επιπέδων. Τα πληροφοριακά συστήµατα µεγιστοποιούν τα διαθέσιµα δίκτυα πληροφοριών µέσω διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας. (2) Οι σύγχρονες και µελλοντικές επιχειρήσεις, διεξαγόµενες σε περιβάλλοντα πολυκατευθυνόµενα και πολυδιάστατα, διαµορφώνουν απαιτήσεις που επιβάλλουν: (α) ∆υνατότητα ταχείας ανταπόκρισης σε διαφορετικά είδη αποστολών, όπως ειρηνευτικές, αντιµετώπισης κρίσεων και πολεµικές. (β)
Έµφαση στο διακλαδικό, συνδυασµένο και µικτό
τους χαρακτήρα. (γ) Αναγκαιότητα απόκτησης υπεροχής σε πληροφορίες στα πλαίσια των προκλήσεων, που δηµιουργεί το ψηφιοποιηµένο πεδίο µάχης του 21ου αιώνα. (3) Η επίτευξη των παραπάνω είναι αδύνατη χωρίς την ύπαρξη ολοκληρωµένων συστηµάτων C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), µέσω των οποίων βελτιστοποιούνται οι τοµείς πληροφορίες και διοίκηση-έλεγχος µε άµεση συνέπεια την επιτυχή υποστήριξη τεσσάρων βασικών επιχειρησιακών χαρακτηριστικών δηλ. της κυριαρχίας στον ελιγµό, της ακρίβειας στην εµπλοκή, της πολυδιάστατης προστασίας των δυνάµεων και της παροχής επιτυχούς υποστήριξης ∆ιοικητικής Μέριµνας (∆Μ).
. /.
-31 -
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜ ΑΤΑ
ΕΓΚ Α Ε Π ΙΚ Τ ΑΣ Τ ΑΣ Ε ΙΣ Ο ΙΝ Ω Ν ΙΩ Ν
Υ Π Ο ΣΤ Η Ρ
ΟΣ Ε ΙΣ Ο ∆ Ν Ω Ν ΜΕ ∆Ε∆Ο
Ο Ρ ΙΩ Ν
ΣΜ ΓΑ ΕΡ Ω Ν Ξ Ι Ε ΕΠ ΦΟ Ρ ΙΞ Η Ο Η Ρ ΛΗ Ρ Τ Π ΟΣ
Ε
Ν ΝΩ
ΠΛ ΗΡ ΟΦ ΟΡ ΙΕ
ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕ∆Ο
Σ ΥΠ Ο ΣΤ ΗΡ ΙΞ ΗΣ
∆Μ
ΞΗ Υ ΡΙ Ο Η ΙΚ ΣΤ Π Ο ΣΩ ΥΠ Ρ Ο Π
ΥΠ
ΙΞ Η Π Λ Η Ρ ΟΦ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΥΠΟ∆ΟΜΗ
Σχήµα 7: Στρατιωτικά Πληροφοριακά Συστήµατα (4) Το πρωταρχικό στρατιωτικό πληροφοριακό σύστηµα στο ΣΞ είναι το Σύστηµα ∆ιοίκησης, Ελέγχου και Πληροφοριών (Σ∆ΕΠ). Ως Σ∆ΕΠ νοείται το σύνολο του προσωπικού των µέσων, των διαδικασιών και της οργάνωσης που συλλέγει, διακινεί και επεξεργάζεται µεγάλο όγκο πληροφοριών για την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε κάθε κλιµάκιο της στρατιωτικής ιεραρχίας. 23. Συστήµατα Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης [(ΣΠΕΣΤΑ)-(ΙSTAR)] α. Το Σύστηµα Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης (ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR) παρέχει τη δυνατότητα εµφάνισης και διατήρησης µιας κοινής επιχειρησιακής εικόνας, και ανάπτυξης µιας αντίληψης της κατάστασης για το ∆ιοικητή, το Επιτελείο και όλους τους άλλους χρήστες του συστήµατος σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, καθώς και άµεσης υλοποίησης του ελιγµού και των επιθετικών προσβολών.
β.
Το ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR έχει τρία βασικά στοιχεία:
(1) Τις πληροφορίες, σε µορφή µη επεξεργασµένων στοιχείων, δεδοµένων και απλών πληροφοριών, ή συλλεχθεισών επεξεργασµένων πληροφοριών. (2) Τις διαδικασίες που επιτρέπουν τη συλλογή, τη συσχέτιση, την ανάλυση και τη µετατροπή των απλών πληροφοριών σε επεξεργασµένες πληροφορίες. . /.
-32 (3) Την αρχιτεκτονική, που συνδέει τις λειτουργίες συλλογής του συστήµατος ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR, τους φορείς που τις ελέγχουν, το προσωπικό του επιτελείου που αναθέτει καθήκοντα στους συλλέκτες και που επεξεργάζεται τα δεδοµένα που αυτοί συλλέγουν, καθώς και τους χρήστες. γ.
Οι βασικοί χρήστες του ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR είναι: (1)
Το Επιτελείο Επιχειρήσεων Για να καλύψει τις Κρίσιµες Απαιτήσεις Πληροφοριών
του ∆ιοικητή. (2)
Το Επιτελείο Πληροφοριών Για να καλύψει τις Κρίσιµες Πληροφοριακές Απαιτήσεις του ∆ιοικητή (ΚΠΑ∆) και να διεξάγει τη διαδικασία αντιπληροφοριών. (3)
Το Επιτελείο Στοχοποίησης Για να παράγει πληροφορίες στοχοποίησης και να διεξάγει τη διαδικασία της στοχοποίησης. δ. Μια σύντοµη περιγραφή των συστατικών δραστηριοτήτων του ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR έχει ως εξής: (1)
Πληροφορίες Η διαδικασία πληροφοριών είναι ένα συστατικό του συστήµατος ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR και παράγει τις πληροφορίες, οι οποίες είναι βασικές για τη σχεδίαση και διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Οι Πληροφορίες επιτρέπουν στο ∆ιοικητή να ελέγχει την απειλή και να λειτουργεί µέσα στους περιορισµούς του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, µε αποτέλεσµα να µειώνεται ο κίνδυνος για τις δυνάµεις του. (2)
Επιτήρηση Είναι µια από τις συστατικές δραστηριότητες συλλογής του συστήµατος ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR, και ορίζεται ως «Η συστηµατική παρατήρηση του επίγειου και εναέριου χώρου, µε οπτικά, ακουστικά ηλεκτρονικά, φωτογραφικά ή άλλα µέσα». Η επιτήρηση καλύπτει περιοχές και δραστηριότητες, παθητικά πάνω από µια ευρεία περιοχή, ή ενεργητικά καλύπτοντας συγκεκριµένες περιοχές ή δραστηριότητες. Η επιτήρηση καθοδηγεί και καθοδηγείται από τα µέσα αναγνώρισης και εντοπισµού στόχων, για να διερευνήσει συγκεκριµένες δραστηριότητες ή να αποκτήσει πιο λεπτοµερείς Πληροφορίες σχετικές µε µια συγκεκριµένη παρατήρηση. Η επιτήρηση έχει αποτέλεσµα όταν ο εχθρός ενεργεί ή κινείται γιατί είναι παθητική από τη φύση της.
(3)
Εντοπισµός (Απόκτηση) Στόχου Αυτή η δραστηριότητα αποτελεί ένα πρόσθετο συστατικό συλλογής πληροφοριών του συστήµατος ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR. Είναι η ανίχνευση, η εξακρίβωση και ο εντοπισµός ενός στόχου, µε επαρκείς λεπτοµέρειες, ώστε να διευκολύνεται η αποτελεσµατική χρήση των όπλων. Η απόκτηση του στόχου εκτείνεται από την υποστήριξη της χρήσης των όπλων, µέχρι και την εξακρίβωση των αποτελεσµάτων των προσβολών. Εντοπίζει µε ακρίβεια εχθρικές
. /.
-33 δυνάµεις, για να καταστραφούν άµεσα ή έµµεσα από πυρά φίλιων οπλικών συστηµάτων. (4) Αναγνώριση Είναι το τρίτο συστατικό συλλογής του συστήµατος ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR. Είναι «Μια αποστολή που αναλαµβάνεται για να αποκτηθούν πληροφορίες σχετικά µε τις δραστηριότητες και τα µέσα ενός αντιπάλου ή πιθανού αντιπάλου, µέσω οπτικής παρατήρησης ή άλλων µεθόδων ανίχνευσης, ή να εξασφαλιστούν δεδοµένα σχετικά µε τα µετεωρολογικά, υδρογραφικά ή γεωγραφικά χαρακτηριστικά µιας συγκεκριµένης περιοχής». Η αναγνώριση είναι γενικά µια συγκεκριµένη και σχετικά µικρής διαρκείας µέθοδος συλλογής πληροφοριών για τον αντίπαλο. Η αναγνώριση ως δραστηριότητα δεν περιορίζεται µόνο στις «Μονάδες Αναγνώρισης», αλλά µπορεί να αναληφθεί και από πολλές άλλες Μονάδες, των οποίων πρωταρχικό έργο δεν είναι η αναγνώριση. ε.
Το ΣΠΕΣΤΑ - ISTAR και ο Κύκλος Πληροφοριών Όπως όλες οι άλλες διαδικασίες πληροφοριών έτσι και το ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR βασίζεται στο κύκλο πληροφοριών (σχήµα 8). Ένα αποτελεσµατικό σύστηµα ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR επιτρέπει στο ∆ιοικητή να εντοπίζει τις αδυναµίες, του αντιπάλου και να λαµβάνει σωστές αποφάσεις, ώστε να αξιοποιεί τις αδυναµίες αυτές. Συστήµατα που συλλέγουν πληροφορίες χρησιµοποιούνται για να παρέχουν µια γενική εικόνα της εχθρικής δραστηριότητας και για να ενεργοποιούν συστήµατα επεξεργασίας πληροφοριών, που επιτρέπουν την παραγωγή και ανάπτυξη πληροφοριών σε όση λεπτοµέρεια απαιτεί ο ∆ιοικητής µέσα στο χώρο ευθύνης του. Το ISTAR επιτρέπει την εκµετάλλευση κάθε παρουσιαζόµενης ευκαιρίας σχετικά µε την εχθρική δραστηριότητα και την ανίχνευση, παρακολούθηση κινητών στόχων.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ ΜΑΧΗΣΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
∆ΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΕ∆Α ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΣΧΕ∆ΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΜΕΣΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ISTAR
∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΗ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σχήµα 8: Σχεδίαση ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR και Κύκλου Πληροφοριών γ. Μη Στρατιωτικά Πληροφοριακά Συστήµατα (1) Η τεχνολογία πληροφορικής αναπτύσσεται διαρκώς και µετασχηµατίζει τον τρόπο που διεξάγονται οι επιχειρήσεις, η διπλωµατία και ο πόλεµος, απαιτώντας από τους ∆ιοικητές να έχουν µια ευρύτερη και εκτεταµένη άποψη όλων των πηγών των πληροφοριακών συστηµάτων όταν εκτελούν πληροφοριακές επιχειρήσεις. Οι τεχνολογικές βελτιώσεις στην . /.
-34 ευκινησία, στα όπλα κατευθυνόµενης ενέργειας, στην ψηφιοποίηση και στους αισθητήρες συλλογής πληροφοριών µειώνουν συνεχώς τους παράγοντες χρόνος και χώρος και επιβάλουν ταχύτερους ρυθµούς στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Ο αυξανόµενος παγκόσµιος πληθυσµός, οι ταχέως επεκτεινόµενες παγκόσµιες οικονοµικές αγορές και οι πρωτοφανείς πρόοδοι στην τεχνολογία πληροφοριακών συστηµάτων συνεχίζουν την παγκόσµια έκρηξη στα πληροφοριακά δίκτυα µη στρατιωτικής ή εµπορικής φύσης. Αυτά τα διαρκώς αυξανόµενα δίκτυα δηµιουργούν ένα παγκόσµιο ιστό πληροφοριών (διαδίκτυο). (2) Σήµερα ο Στρατός Ξηράς βασίζεται, εκτός από τα στρατιωτικά και σε µη στρατιωτικά πληροφοριακά συστήµατα που δεν ελέγχει. Η διαθεσιµότητα των µη στρατιωτικών πληροφοριακών συστηµάτων συχνά προσφέρει στη ∆ιοίκηση ένα εναλλακτικό µέσο για να ικανοποιήσει ανάγκες πληροφοριών, διοίκησης και ελέγχου. Αυτό είναι εφικτό µετά από προσεκτική εκτίµηση των κινδύνων ασφάλειας, που συνεπάγεται η χρήση αυτών των µη στρατιωτικών πληροφοριακών συστηµάτων. Η επιχειρησιακή χρήση των συστηµάτων αυτών επιτρέπει στους σχεδιαστές να αντισταθµίζουν την έλλειψη αντιστοίχων στρατιωτικών συστηµάτων και να αντιµετωπίζουν τις αυξηµένες απαιτήσεις σε πληροφορίες κυρίως στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάµεων.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ «A» Πίνακας ∆ιαδικασίας Επιχειρησιακής Σχεδίασης και Πληροφορίες
. /.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «A» ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆΄ ΠΙΝΑΚΑΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕ∆ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Στάδια Σχεδίασης Έκδοση ∆ιαταγής Σχεδιάσεως
∆ΕΣ • Λήψη διαταγής σχεδίασης/ οδηγιών σχεδίασης • Ο Επιχειρησιακός ∆κτής αρχίζει τη ∆ΕΣ εν όψη λήψης µιας αποστολής
Έργο Πληροφοριών • • • •
• • • • •
Εκτίµηση Καταστάσεως α. Προσανατολισµός ∆ΕΣ
Αρχικές κατευθύνσεις του Επχσκού ∆κτή • Ανάλυση/ ∆ιερεύνηση αποστολής • Ενηµέρωση επί της ανάλυσης/ διερεύνησης της αποστολής • Προετοιµασία των κατευθύνσεων σχεδίασης του Επχσκού ∆κτή (Οι κατευθύνσεις περιλαµβάνουν λεπτοµερή θέµατα όπως προϋποθέσεις, προθέσεις, ΑΝΣΚ, την επιθυµητή τελική κατάληξη και κριτήρια επιτυχούς έκβασης). •
•
•
• • •
•
Μελέτη-ανάλυση της ∆ιαταγής για έναρξη της Σχεδίασης Μελέτη, ανασκόπηση των βάσεων δεδοµένων πληροφοριών Αποστολή αρχικών Αιτήσεων Πληροφοριών Ανασκόπηση των Γεωγραφικών στοιχείων/ δυνατοτήτων και πρόβλεψη νέων απαιτήσεων Έκδοση γεωγραφικών προϊόντων στο Επιτελείο Οργάνωση της οµάδας σχεδιάσεως επιχειρήσεων Έναρξη της διαδικασίας ΠΠΕΠΙΧ, προετοιµασία αρχικών ενηµερώσεων Εκπόνηση ΣΑΠ Παρακολούθηση της κατάστασης Αρχική ενηµέρωση Οµάδας Σχεδίασης στοιχείων ΠΠΕΠΙΧ και ενηµέρωση επί της ανάλυσης αποστολής. Προσδιορισµός της κατάστασης, των προθέσεων του αντιπάλου, των δυνατοτήτων και αδυναµιών, των κέντρων βάρους, των πιθανών ενεργειών, των δεσµεύσεων, περιορισµών και προϋποθέσεων και άλλων σηµαντικών παραγόντων όπως η επιθυµητή τελική κατάληξη, θέµατα στοχοποίησης και πληροφοριακών επιχειρήσεων (καθορισµός στόχων). Οργάνωση και συµµετοχή στην ενηµέρωση ανάλυσης της αποστολής. ∆ιασφάλιση κατανοήσεως της αποστολής εκ µέρους του Επιτελείου Προετοιµασία της συνεισφοράς των πληροφοριών στην έκδοση των κατευθύνσεων σχεδίασης του Επχσκού ∆κτή. Σύνταξη της Εκτίµησης Πληροφοριών Παρακολούθηση της κατάστασης (έγκαιρη προειδοποίηση)
Α-2 Στάδια Σχεδίασης
∆ΕΣ
Έργο Πληροφοριών
. /.
-36 -
β. Ανάπτυξη της Ιδέας Ενεργείας
Αναθεώρηση του Σχεδίου
Ανάλυση της Κατάστασης • Ανάπτυξη των τρόπων ενεργείας(ηµετέρων /αντιπάλων) • Ανάλυση των τρόπων ενεργείας(έλεγχος, πολεµικό παίγνιο, συγκρότηση) • Προετοιµασία παρουσίαση της ενηµέρωσης για τη λήψη απόφασης • Επιλογή του Τρόπου Ενεργείας – Απόφαση • Έγκριση του Τρόπου Ενεργείας – Απόφαση • Εξακρίβωση των απαιτούµενων δυνάµεων • Ανάπτυξη της ιδέας ενεργείας • Πρόταση έγκρισης Ιδέας Ενεργείας • Έγκριση ιδέας ενεργείας • Σύνταξη Σχεδίου Υποστηρίξεως – Συναφών Σχεδίων • Έγκριση Σχεδίου Επιχειρήσεων • Έγκριση Σχεδίου Υποστηρίξεως και Συναφών Σχεδίων. • Επανεξέταση του σχεδίου επιχειρήσεων • Αξιολόγηση του σχεδίου επιχειρήσεων • Ενηµέρωση Επχσκού ∆κτή για αναθεώρηση της απόφασης (εφόσον απαιτείται) •
. /.
• •
•
•
•
•
•
• • •
•
• • • •
Παρουσίαση/ ανασκόπηση των κατευθύνσεων σχεδίασης του Επχ/κού ∆κτή. Εκτίµηση Επιτελείου – ανάλυση/ εξέταση των πλέον σηµαντικών παραγόντων του αντιπάλου και προσδιορισµός άλλων (πολιτικοί, κοινωνικοί κ.α παράγοντες) Ανάπτυξη των ΤΕ του αντιπάλου (ανάπτυξη τριών ή περισσοτέρων ΤΕ ανάλογα µε το διαθέσιµο χρόνο) Καθορισµός τεχνικής προσοµοίωσης και διεξαγωγή προσοµοίωσης των ΤΕ έναντι των ηµετέρων ΤΕ. Καταγραφή αποτελεσµάτων. Καταγραφή των κυρίων Αποφασιστικών Σηµείων και πρόβλεψη για συλλογή απαιτήσεων υποστήριξής των. Προετοιµασία του τµήµατος/ συνεισφοράς πληροφοριών για την ενηµέρωση επί της λήψης απόφασης. Οριστικοποίηση των ΤΕ του αντιπάλου σύµφωνα µε τις κατευθύνσεις του ∆κτού και διανοµή τους. ∆ηµιουργία καταλόγου στόχων υψηλής αξίας από την απειλή. Επεξεργασία πληροφοριών και στοιχείων στόχων (διαδικασία στοχοποίησης) Συνεισφορά στη σύνταξη της Ιδέας Ενεργείας. Σύνταξη του Παραρτήµατος Πληροφοριών. Παρακολούθηση της κατάστασης (έγκαιρη προειδοποίηση)
Παρακολούθηση της κατάστασης (έγκαιρη προειδοποίηση) Επανεξέταση του Σχεδίου Συλλογής Πληροφοριών Συνέχιση αναλύσεων και εκτιµήσεων Παροχή υποστήριξης στην ενηµέρωση για αναθεώρησης της απόφασης
-37 -
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 24.
Άµεσες–Έµµεσες Απειλές Ασφάλειας α.
Η απειλή στην ασφάλεια συνίσταται από: (1)
Την Άµεση Απειλή Η πιο προφανής άµεση απειλή είναι αυτή που παρουσιάζεται από τον αντίπαλο. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ο αντίπαλος θα χρησιµοποιήσει όλα τα µέσα πληροφοριών που διαθέτει, για: (α) Απόκτηση πληροφοριών, µε τη χρήση συστηµάτων ISTAR και µε σκοπό να ανακαλύψει τη διάταξη µάχης, την ανάπτυξη, τη δύναµη, τις δυνατότητες και τις προθέσεις των φιλίων δυνάµεων. (β) Κατασκοπεία, µε σκοπό να ανακαλύψει τις µακροπρόθεσµες προθέσεις, τα µέσα και τις δυνατότητες των φίλιων δυνάµεων. (γ) ∆ολιοφθορά, µε την καταστροφή «σηµείωνκλειδιών» ή υλικού, µε επιχειρήσεις ειδικών δυνάµεων ή τοπικών οµάδων υποστήριξης. (δ) Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (ΨΕ), µε δραστηριότητες σχεδιασµένες να καταστρέψουν ή να υποβαθµίσουν την µαχητική αποτελεσµατικότητα των φίλιων δυνάµεων. (2)
Την Έµµεση Απειλή Τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και συγκρούσεων, πιθανοί αντίπαλοι θα προσπαθούν να βελτιώσουν την επιχειρησιακή τους προπαρασκευή και τις οικονοµικές τους δυνατότητες, προς υποστήριξη επιχειρήσεων µε: (α)
Απόκτηση Πληροφοριών Αυτή µπορεί να γίνει όπως µε: 1/
Φανερή Συλλογή Υπάρχουν άµεσα διαθέσιµες πληροφορίες από ποικίλες ανοιχτές πηγές. Μεµονωµένες πληροφορίες µπορεί να έχουν µικρή αξία, αλλά όταν αντιπαραβληθούν – συσχετισθούν µπορεί να σχηµατίσουν µια πολύ χρήσιµη και ακριβή «χαµηλού επιπέδου» εικόνα πληροφοριών. 2/
Συγκεκαλυµµένη (κρυφή) Συλλογή Καθώς οι «ευαίσθητες πληροφορίες» θα προστατεύονται, ο αντίπαλος θα προβαίνει σε σκόπιµες επιθέσεις για να αποκτήσει αξιόπιστες πληροφορίες, που µπορεί να είναι µακροπρόθεσµης αξίας. (β)
Ανατροπή Αυτή µπορεί να γίνει ως εξής: . /.
-38 -
1/
Με
τη
διατύπωση
παραποιηµένων
πληρο-φοριών. 2/ Με µυστικό και κατάλληλο χειρισµό τυχόν οργανώσεων που διάκεινται ευµενώς προς τον αντίπαλο. 3/
∆ιεισδύοντας κατάλληλα σε τοπικές οργα-
4/
Στρατολογώντας άτοµα σαν πράκτορες.
νώσεις.
(γ)
∆ολιοφθορά,
µε
την
καταστροφή
υλικού
ζωτικής σηµασίας. (δ)
Ασύµµετρες Απειλές Είναι η προσπάθεια εκείνη, υπονόµευσης της ισχύος ενός αντιπάλου, η οποία στηρίζεται στην εκµετάλλευση των αδυναµιών του µε χρήση µέσων, που διαφέρουν σηµαντικά από το συνήθη τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων. Ως ασύµµετρες απειλές νοούνται: 1/
Τροµοκρατία
α/ Τροµοκρατία είναι η απειλή που προέρχεται από µικρές οµάδες µε έντονο το στοιχείο του ακραιφνή φανατισµού και της αυτοθυσίας, µας οδηγεί στο συµπέρασµα ότι οι νέες µορφές τροµοκρατίας, δεν αναγνωρίζουν σύνορα ούτε έχουν συγκεκριµένες γεωγραφικές περιοχές και απαιτούν να εφεύρουµε νέες µεθόδους αντιµετωπίσεώς τους, όπως π.χ ανίχνευση των λεπτών διαφορών ανάµεσα στις προθέσεις, τις προσεγγίσεις και τους στόχους των τροµοκρατών. β/ Η τροµοκρατία, ενώ στην πραγµατικότητα δεν συνιστά άµεση απειλή για τις φίλιες δυνάµεις, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά γι’ αυτές το περιβάλλον διεξαγωγής των επιχειρήσεων. 2/
∆ιασπορά Όπλων Μαζικής Καταστρο-
φής Η απειλή αυτή µπορεί να θέσει υπό αµφισβήτηση την ασφάλεια οποιουδήποτε κράτους και να είναι πυρηνική, βιολογική ή χηµική, ανάλογα µε τα όπλα και την τεχνολογία που κατέχει ο αντίπαλος. Ειδικά τα βιολογικά και χηµικά όπλα (και η αντίστοιχη τεχνογνωσία) µπορούν µε σχετική ευκολία να βρεθούν στην κατοχή τροµοκρατικών οργανώσεων. 3/
∆ιεθνές
Οργανωµένο
Έγκληµα
και
Λαθροµετανάστευση Αν σηµειωθούν δραστηριότητες διεθνούς οργανωµένου εγκλήµατος σε µεγάλη κλίµακα, όπως για παράδειγµα εµπόριο ναρκωτικών, λαθροµετανάστευση κ.λπ, ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την οικονοµία και ανθροπογεωγραφία της ευρύτερης περιοχής των επιχειρήσεων.
. /.
-39 -
4/
Πληροφοριακός Πόλεµος – Κυβερνο-
πόλεµος α/ Η έκρηξη των τεχνολογιών πληροφορικής, έχει επιφέρει σηµαντικές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν τη δοµή και λειτουργία των κοινωνιών σε όλα τους τα επίπεδα. Είναι φανερό πλέον ότι ενώ αρκετές χώρες αποκτούν σηµαντικά πλεονεκτήµατα από τα προηγµένα πληροφοριακά συστήµατα διοικήσεως και ελέγχου που διαθέτουν, γίνονται ταυτόχρονα τρωτές στις διαδικτυακές επιθέσεις από τον εχθρό. β/ Ως πιθανοί στόχοι ασύµµετρων απειλών, του Πληροφοριακού Πολέµου – Κυβερνοπολέµου, είναι : 1. Τα στρατιωτικά πληροφορια-κά συστήµατα, από µη εξουσιοδοτηµένη είσοδο, είτε για απόκτηση πληροφοριών, είτε για εισαγωγή δεδοµένων. 2. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Στρατού, µε εισαγωγή επικίνδυνου λογισµικού (όπως ιοί υπολογιστών, λογισµικές βόµβες, και λοιπά σχετικά προγράµµατα, σχεδιασµένα να παρακάµπτουν το λογισµικό προστασίας), προκειµένου να εκτραπούν από τον προβλεπόµενο τρόπο λειτουργίας τους. 3. Οι βάσεις δεδοµένων που χρησιµοποιεί ο Στρατός και που µπορούν να καταστραφούν, µε ειδικό προς τούτο λογισµικό, για τροποποίηση ή αχρήστευση των δεδοµένων. 4. Οι στρατιωτικές επικοινωνίες που βασίζονται σε συστήµατα πληροφορικής. 5. Τα µέσα συλλογής πληροφοριών (radar, UAVs κλπ). 6. Τα εµπορικά ή εθνικά επικοι-νωνιακά δίκτυα (πχ. ΟΤΕ), καθώς και οι ιδιωτικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, που χρησιµοποιούνται για στρατιωτικούς ή µη σκοπούς, καθόσον, όπως είναι γνωστό, ένας σηµαντικός όγκος πληροφοριών µεταφέρεται από εµπορικά µέσα επικοινωνιών, τα οποία είναι εκτός ελέγχου και προστασίας του Στρατού ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτούν τα στρατιωτικά πληροφοριακά συστήµατα. β.
Πηγές της Απειλής. Η απειλή παρουσιάζεται κυρίως από:
(1)
Εχθρικές Υπηρεσίες Πληροφοριών.
(2)
Ανατρεπτικές οργανώσεις, οµάδες ή άτοµα.
(3)
Τροµοκρατικές οργανώσεις, οµάδες ή άτοµα.
(4)
Ειδικευµένες εχθρικές Μονάδες όπως πχ. Μονάδες
Ειδικών ∆υνάµεων, κλπ.
(5)
Εγκληµατικές οργανώσεις και οµάδες. . /.
-40 -
(6) (7)
Άτοµα µε ακαθόριστες προθέσεις. Την εναέρια, θαλάσσια, και επίγεια επιτήρηση και αναγνώριση από διάφορα µέσα συλλογής πληροφοριών, συµπεριλαµβανοµένων και των δορυφόρων. γ. Κάθε δραστηριότητα πρέπει να αξιολογείται µε βάση την τρέχουσα πληροφοριακή κατάσταση, καθώς µπορεί να δώσει ενδείξεις προθέσεων και δυνατοτήτων του αντιπάλου. 25.
Γενικά περί Αντιπληροφοριών
α. Οι αντιπληροφορίες ορίζονται ως «οι δραστηριότητες, που έχουν σχέση µε τον εντοπισµό και την αντιµετώπιση απειλών στην ασφάλεια, που δηµιουργούνται από εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών ή από άτοµα που χρησιµοποιούνται για κατασκοπεία, δολιοφθορά, ανατροπή (υπονόµευση) ή τροµοκρατία». β. Ο ∆ιοικητής θα χρειασθεί µεν τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες για τις δυνατότητες και τις προθέσεις του αντιπάλου, θα θελήσει όµως παράλληλα, να εµποδίσει τον αντίπαλο να αποκτήσει πληροφορίες, σχετικά µε τις δυνατότητες, τις προθέσεις και, γενικότερα τα «τρωτά» σηµεία των φίλιων δυνάµεων. γ. Οι αντιπληροφορίες καλύπτουν τις υπόψη απαιτήσεις, εντοπίζοντας και αντικρούοντας την απειλή που δηµιουργείται από το σύστηµα ISTAR του αντιπάλου. Επίσης, εµποδίζουν την απόκτηση πληροφοριών εκ µέρους του αντιπάλου και βοηθούν στην προστασία των φίλιων δυνάµεων. δ. Η διαδικασία αντιπληροφοριών εντοπίζει τα σηµεία των φιλίων δυνάµεων, που είναι ευάλωτα στις προσπάθειες του αντιπάλου για απόκτηση πληροφοριών και ενεργώντας µε αυτόν τον τρόπο, παρέχει παράλληλα στοιχεία για τη σχεδίαση των επιχειρήσεων, της αντιεπιτήρησης και της παραπλάνησης. ε. Η ανάλυση αντιπληροφοριών παρέχει σηµαντικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις του αντιπάλου στην περιοχή επιχειρήσεων των φίλιων δυνάµεων, καθώς και για τις δραστηριότητες των ανατρεπτικών οργανώσεων που τυχόν δρουν στην περιοχή των επιχειρήσεων. Οι αντιπληροφορίες υποστηρίζουν την προστασία πληροφοριών και δυνάµεων. 26.
Ο Ρόλος των Αντιπληροφοριών
Οι αντιπληροφορίες ασχολούνται µε τον εντοπισµό και την αντιµετώπιση της απειλής που τίθεται από το ΣΠΕΣΤΑ ISTAR του αντιπάλου, καθώς και από κάθε είδους ανατρεπτικών οργανώσεων. Βοηθούν στην προσπάθεια για την απαγόρευση πληροφοριών στον αντίπαλο, στην προστασία των φίλιων δυνάµεων και στη διατήρηση της Μαχητικής τους Ισχύος. Κατά κύριο λόγο, οι αντιπληροφορίες εντοπίζουν τις επιχειρήσεις του αντιπάλου στην περιοχή επιχειρήσεων και στα µετόπισθεν των φίλιων δυνάµεων, καθώς και τις . /.
-41 -
δραστηριότητες ανατρεπτικών οργανώσεων, παρεµποδίζοντας τον αντίπαλο στη συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών, στη διαδικασία της στοχοποίησης και στη διεξαγωγή επιχειρήσεων πληροφοριών.
27.
∆ιαδικασία ∆ιεξαγωγής Αντιπληροφοριών
Η ακολουθούµενη διαδικασία αντιπληροφοριών εξασφαλίζει την αποτελεσµατική και µε κοινό τρόπο διεξαγωγή των αντιπληροφοριών από τις φίλιες δυνάµεις και βασίζεται στον κύκλο πληροφοριών. Η σχέση µεταξύ της διαδικασίας των αντιπληροφοριών και του κύκλου πληροφοριών φαίνεται διαγραµµατικά στο σχήµα 9. Επιτελείο Επιχειρήσεων
Σχεδίαση Αντιµέτρων Και ∆ιεξαγωγή Επιχειρήσεων Ασφαλείας
Παρακολούθηση Αποτελεσµατικότητας
Επιτελείο Αντιπληροφοριών
Απαιτήσεις Πληροφοριών ΑσφάλειαςΕκτίµηση Αντιπληροφοριών
Ανάθεση Καθηκόντων
Μέσα Συλλογής ISTAR
∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ
Προϊόν Πληροφοριών ΑσφάλειαςΕκτίµηση Απειλής
ΕΚΜΕΤΑΛ/ΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛ/ΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛ/ΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
∆εδοµένα Αντιπληροφοριών Και Ασφάλειας
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
∆εδοµένα Μάχης Αντιπληροφοριών και Ασφάλειας
Πληροφορίες Ασφάλειας
Σχήµα 9: ∆ιαδικασία Αντιπληροφοριών α.
Εκτίµηση Αντιπληροφοριών
(1) Παράλληλα µε την εκτίµηση πληροφοριών, που πραγµατοποιείται από το επιτελείο πληροφοριών για την υποβοήθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και της σχεδίασης, καταρτίζεται µια εκτίµηση αντιπληροφοριών. Η εκτίµηση αυτή εστιάζεται στη δυνατότητα του συστήµατος ISTAR του αντιπάλου, στην απειλή που προέρχεται από ανατρεπτικές και τροµοκρατικές οργανώσεις, και στα τρωτά σηµεία των φίλιων δυνάµεων αναφορικά µε το σύστηµα ISTAR του αντιπάλου και τις λοιπές απειλές. Η εκτίµηση αντιπληροφοριών παρέχει κατευθύνσεις για την υπόλοιπη διαδικασία αντιπληροφοριών. . /.
-42 -
(2) Η εκτίµηση αντιπληροφοριών υποστηρίζει και συµπληρώνει την Εκτίµηση Πληροφοριών µε την παροχή: (α) Εκτίµησης της τρωτότητας των φίλιων δυνάµεων στις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών του αντιπάλου, παρέχοντας- παράλληλα στοιχεία για τη σχεδίαση της ασφάλειας των επιχειρήσεων, της αντιεπιτήρησης και της παραπλάνησης. (β) Εικόνας των πληροφοριών που υποστηρίζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του αντιπάλου. Αυτό βοηθά στην επιλογή του πιθανότερου τρόπου ενέργειας του αντιπάλου. (γ) Βοήθειας για τον εντοπισµό πιθανών δραστηριοτήτων του αντιπάλου στα µετόπισθεν των φίλιων δυνάµεων, συµβάλλοντας έτσι στην προστασία των δυνάµεων. β.
Σχεδίαση Αντιπληροφοριών
Η έγκαιρη εκµετάλλευση των στόχων αντιπληροφοριών απαιτεί την κατάρτιση ενός λεπτοµερούς και συντονισµένου Σχεδίου Αντιπληροφοριών. Στο σχέδιο αυτό οι στόχοι χαρακτηρίζονται από προτεραιότητα, αναφορικά µε το βαθµό απειλής στην ασφάλεια που αυτοί αντιπροσωπεύουν, και εποµένως, το βαθµό του επείγοντος για την εξουδετέρωση ή εκµετάλλευσή τους, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα που επιδιώκονται στο σχέδιο αντιπληροφοριών. Κατά τη σχεδίαση αντιπληροφοριών θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα σηµεία τρωτότητας των φίλιων δυνάµεων, τα οποία µπορεί να εκµεταλλευτεί ο αντίπαλος µε τα µέσα που διαθέτει. γ.
Συλλογή Αντιπληροφοριών
Η συλλογή αντιπληροφοριών διεξάγεται κυρίως µε τη χρήση των µέσων του συστήµατος ΣΠΕΣΤΑ - ISTAR, καθώς και µε κάθε άλλο διαθέσιµο µέσο. δ.
Εκτίµηση-Αξιολόγηση της Απειλής
(1) Η εκτίµηση – αξιολόγηση της απειλής αποτελεί το πρώτο βήµα για την αντιµετώπιση της απειλής, δεδοµένου ότι όλα τα άλλα µέτρα ασφάλειας πηγάζουν από αυτή. Η εκτίµηση – αξιολόγηση της απειλής απαιτείται να γίνεται από όλα τα κλιµάκια διοίκησης και γενικότερα από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς. Κάθε επίπεδο διοίκησης και γενικότερα κάθε εµπλεκόµενος φορέας πρέπει να προβαίνει σε µια προσεκτική εκτίµηση – αξιολόγηση της απειλής. Η εκτίµηση – αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να υφίσταται συνεχή αναθεώρηση και τροποποίηση υπό το φως των νέων δεδοµένων ή των αλλαγών της επιχειρησιακής κατάστασης. (2)
Η εκτίµηση της απειλής περιλαµβάνει µια αξιολόγηση
των:
. /.
-43 -
(α) Στοιχείων του αντιπάλου που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των επιχειρήσεων και για τις φίλιες δυνάµεις. (β) Προθέσεων και δυνατοτήτων του αντιπάλου για επιχειρήσεις πληροφοριών µέσω του συστήµατος ISTAR που διαθέτει, στο πλαίσιο της διεξαγωγής των επιχειρήσεων. (γ) Μεθόδων που είναι πιθανόν να χρησιµοποιήσει ο αντίπαλος για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων πληροφοριών. (δ)
Στόχων που είναι πιθανόν να προσβληθούν από
τον αντίπαλο.
ε.
Αντίµετρα Αντιπληροφοριών Τα Αντίµετρα Αντιπληροφοριών παρακάτω σκοπούς ασφάλειας:
εκπληρώνουν
τους
(1)
Αποτροπή Ισχυρά και φανερά µέτρα συνιστούν αποτελεσµατική αποτροπή για τον αντίπαλο. Επίσης, ακόµη και η γνώση για την ύπαρξη λιγότερο φανερών µέτρων, αρκεί για να αποτρέψει τον αντίπαλο από τη διεξαγωγή πληροφοριακών και λοιπών επιχειρήσεων. (2)
Απαγόρευση Ενέργειες για την απαγόρευση της πρόσβασης του αντιπάλου σε ευαίσθητες πληροφορίες προλαµβάνουν την υπονόµευση του προσωπικού και την διάσπαση της φυσικής ασφάλειας των φίλιων δυνάµεων. (3)
Ανίχνευση Μέτρα ανίχνευσης συντελούν στην αποκάλυψη και εξουδετέρωση των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών του αντιπάλου. (4)
Παραπλάνηση Ενέργειες παραπλάνησης χρησιµοποιούνται για τη σύγχυση του αντιπάλου, σχετικά µε τις δυνατότητες και προθέσεις των φιλίων δυνάµεων. στ.
Στόχοι Αντιπληροφοριών Μετά την ολοκλήρωση της εκτίµησης–αξιολόγησης της απειλής, µπορεί να γίνει ο εντοπισµός των στόχων. Στόχοι αντιπληροφοριών µπορεί να είναι εγκαταστάσεις, Σχηµατισµοί – Μονάδες και προσωπικότητες, ενδιαφέροντος πληροφοριών ή αντιπληροφοριών , που πρέπει να κυριευθούν καταστραφούν, εκµεταλλευτούν ή προστατευτούν. 28.
Αντιµετώπιση Απειλών
α. Η απειλή στην ασφάλεια µπορεί να εξουδετερωθεί µέσω αντιπληροφοριών και προστατευτικών µέτρων ασφάλειας. Οι υπηρεσίες
. /.
-44 -
αντιπληροφοριών, στρατιωτικές ή πολιτικές, είναι υπεύθυνες για την καταπολέµηση της απειλής στην ασφάλεια που δηµιουργείται από εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών και ανατρεπτικές, εγκληµατικές ή τροµοκρατικές οµάδες. Οι ∆ιοικητές σε όλα τα επίπεδα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και η προσπάθεια αντιπληροφοριών σε όλα τα επίπεδα διευθύνεται από τη ∆ιοίκηση. β. Προσωπικό Αντιπληροφοριών και Ασφάλειας θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ∆ιοίκησης. (1)
Στρατηγικό Επίπεδο Στο στρατηγικό επίπεδο ∆ιοίκησης το προσωπικό ασφάλειας και αντιπληροφοριών θα είναι υπεύθυνο για τη συνολική διεύθυνση των αντιπληροφοριών και ασφάλειας στο θέατρο των επιχειρήσεων. Αυτό περιλαµβάνει την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής της ασφάλειας και των αντιπληροφοριών, ως µέρος του Σχεδίου ∆ιαχείρισης Πληροφοριών, και τον καταµερισµό καθηκόντων και την οργάνωση των µέσων αντιπληροφοριών και ασφάλειας. (2)
Επιχειρησιακό Επίπεδο Το προσωπικό ασφάλειας και αντιπληροφοριών θα υπάρχει σε κάθε Μείζονα Σχηµατισµό για να συµβουλεύει το ∆ιοικητή και να διευθύνει τις δραστηριότητες ασφάλειας και αντιπληροφοριών. Ανάλογα µε τη φύση της επιχείρησης, το παραπάνω προσωπικό µπορεί να υποστηριχθεί από έµπειρους αναλυτές αντιπληροφοριών, οι οποίοι θα παρέχουν ενιαία κατεύθυνση για την παραγωγή πληροφοριών ασφάλειας κάθε µορφής και τη διατήρηση των αρχείων και βάσεων δεδοµένων ασφάλειας. Το προσωπικό πληροφοριών θα παράγει την εκτίµηση αντιπληροφοριών. (3)
Τακτικό Επίπεδο Το προσωπικό ασφάλειας των Σχηµατισµών – Μονάδων συµβουλεύει το ∆ιοικητή σε θέµατα αντιπληροφοριών και ασφάλειας. Συνεργάζεται στενά µε το προσωπικό του Συστήµατος Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης (ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR), το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της εκτίµησης αντιπληροφοριών. Η Μονάδα ή Υποµονάδα στρατιωτικών πληροφοριών είναι επίσης ικανή να παρέχει πληροφορίες για την απειλή, υποστήριξη αντιπληροφοριών και συµβουλές ασφάλειας στους αξιωµατικούς ασφάλειας των Σχηµατισµών -Μονάδων. γ. Οι κύριες ευθύνες του προσωπικού αντιπληροφοριών και ασφάλειας, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, είναι:
(1)
Να συµβουλεύει το ∆ιοικητή για όλα τα θέµατα
ασφάλειας.
(2)
Να διευθύνει την προσπάθεια αντιπληροφοριών και ασφάλειας σε κάθε επίπεδο ∆ιοίκησης.
(3) Να επεξεργάζεται πληροφορίες ασφάλειας, και να παράγει - διανέµει ενηµερωµένες εκτιµήσεις για την απειλή. . /.
-45 -
(4)
Να συνεισφέρει στη διαδικασία ασφάλειας των επιχειρήσεων, συµπεριλαµβανοµένης της σχεδίασης, του συντονισµού και της εφαρµογής προστατευτικών µέτρων ασφάλειας σε ολόκληρο το Σχηµατισµό.
(5)
Να αναθέτει χρειάζεται, το προσωπικό ασφάλειας.
(6)
καθήκοντα
και
να
διευθύνει
όπου
Να αποκαθιστά και διατηρεί σύνδεσµο µε τις λοιπές
κρατικές αρχές ασφάλειας. 29. Αρχές που ∆ιέπουν τις Αντιπληροφορίες και τις Επιχειρήσεις Ασφάλειας Οι επιχειρήσεις αντιπληροφοριών και ασφάλειας, πρέπει να διεξάγονται σύµφωνα µε τις παρακάτω αρχές: α. Οι ∆ιοικητές, σε όλα τα επίπεδα, είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και πρέπει να καθοδηγούν την προσπάθεια αντιπληροφοριών. β. Οι επιχειρήσεις αντιπληροφοριών και ασφάλειας πρέπει να διευθύνονται από το προσωπικό πληροφοριών, σε συνεργασία µε το προσωπικό επιχειρήσεων και το λοιπό προσωπικό ως µέρος της όλης διαδικασίας πληροφοριών. γ. Πρέπει να υπάρχει µια ενιαία κατεύθυνση, σε κάθε επίπεδο ∆ιοίκησης, σχετικά µε την «πολιτική» της ασφάλειας. δ. Οι οµάδες αντιπληροφοριών και ασφάλειας πρέπει να συγκροτούνται για την εκτέλεση αποστολών σχετικών µε την ασφάλεια, και να παρέχουν συµβουλές ασφάλειας στους ∆ιοικητές κάθε επιπέδου διοίκησης. ε. Οι πληροφορίες σχετικά µε την απειλή, πρέπει να παράγονται από το προσωπικό αντιπληροφοριών και ασφάλειας ως προειδοποιήσεις εκτιµήσεις για κάθε επίπεδο της απειλής. Στις πληροφορίες αυτές πρέπει να δίδεται η χαµηλότερη δυνατή διαβάθµιση ασφάλειας ώστε να διανέµονται σε όσο το δυνατό περισσότερους αποδέκτες. στ. Η δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών ασφάλειας πρέπει να συντονίζεται σε κάθε επίπεδο διοίκησης και να ενοποιείται µε την όλη προσπάθεια συλλογής πληροφοριών. ζ. Η ευθύνη καθιέρωσης και διατήρησης των βάσεων στοιχείων – δεδοµένων (data basis) πληροφοριών ασφάλειας, πρέπει να καθορίζεται και όπου είναι δυνατό να ενοποιείται µε την όλη πληροφοριακή προσπάθεια – διαδικασία.
. /.
-46 -
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 30.
Προστασία ∆υνάµεων
α. Όταν στρατεύµατα αναπτύσσονται στο θέατρο των επιχειρήσεων, τόσο κατά τις πολεµικές επιχειρήσεις όσο και κατά τη διάρκεια Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΕΥΕ) ή Επιχειρήσεων Αντιµετώπισης Κρίσεων (ΕΑΚ), εκτός από την αποστολή, αυτή καθ’ αυτή πρέπει επίσης να δίνεται έµφαση στην προστασία των δυνάµεων και του εξοπλισµού τους. Όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του σκοπού περιλαµβάνονται στον όρο «Προστασία ∆υνάµεων». β. Προστασία ∆υνάµεων είναι: η διαδικασία που αποσκοπεί στη διατήρηση της µαχητικής ισχύος µιας ανεπτυγµένης δύναµης, και στην προστασία της ακεραιότητας και των ικανοτήτων της, µε την αντιµετώπιση της ευρύτερης απειλής, για όλα τα στοιχεία της δύναµης, η οποία προέρχεται από τον εχθρό και από φυσικούς ή περιβαλλοντικούς κινδύνους. γ. Η προστασία δυνάµεων ενοποιεί το επίπεδο των δυνάµεων και τα συλλογικά µέτρα προστασίας, όπως η αεράµυνα, η περιβαλλοντική ασφάλεια, και η όλη προσπάθεια ασφάλειας των επιχειρήσεων, περιλαµβανόµενης της αντιεπιτήρησης και της παραπλάνησης µαζί µε τα κατάλληλα φυσικά και διαδικαστικά µέτρα ασφάλειας για µια ανεπτυγµένη δύναµη. δ.
Αντικειµενικοί Σκοποί της Προστασίας ∆υνάµεων Η προστασία δυνάµεων αποσκοπεί στα εξής:
(1) Να µειώσει τον κίνδυνο που δηµιουργείται από τον αντίπαλο στις επιχειρήσεις, τις πληροφορίες, το προσωπικό και υλικό και να επιτρέψει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και λοιπών δραστηριοτήτων χωρίς παρεµβολή εκ µέρους του αντιπάλου. (2) Να µειώσει την αβεβαιότητα που δηµιουργείται από τον αντίπαλο και να εµπνεύσει ένα αίσθηµα ασφαλείας, ευεξίας και εµπιστοσύνης. (3)
Να διευκολύνει και να ενισχύσει επιχειρήσεις και
δραστηριότητες. ε. Πληροφορίες για την προστασία δυνάµεων λαµβάνονται από ένα ευρύ φάσµα πηγών και ειδικότερα από: (1)
Ανθρώπινες πηγές.
(2)
Πληροφορίες επικοινωνιών.
. /.
-47 -
(3)
Τοπικές ανοικτές πηγές.
(4)
Εθνικές
Υπηρεσίες
Πληροφοριών
και
Αντιπληροφοριών. 31.
Ενέργειες Προστασίας ∆υνάµεων
Η προστασία δυνάµεων περιλαµβάνει κυρίως την ασφάλεια επιχειρήσεων, την αντιεπιτήρηση και την παραπλάνηση. Οι ενέργειες αυτές είναι συµπληρωµατικές. Η παραπλάνηση απαιτεί αποτελεσµατική αντιεπιτήρηση και ένα ολοκληρωµένο σχέδιο ασφάλειας επιχειρήσεων. Η αντιεπιτήρηση είναι σηµαντική για το σχέδιο ασφάλειας επιχειρήσεων, ώστε να είναι αποτελεσµατικό. α.
Ασφάλεια Επιχειρήσεων
(1) Ασφάλεια επιχειρήσεων είναι «η διαδικασία που παρέχει σε µια στρατιωτική επιχείρηση ή άσκηση, την κατάλληλη ασφάλεια, χρησιµοποιώντας παθητικά ή ενεργητικά µέσα, για να απαγορεύσει την εχθρική πληροφόρηση σχετικά µε τη διάταξη, τις δυνατότητες και τις προθέσεις των φίλιων δυνάµεων». H ασφάλεια επιχειρήσεων είναι ευθύνη του ∆ιοικητή και πρώτιστο καθήκον του προσωπικού επιχειρήσεων. Η όλη διαδικασία αποτελεί ένα αναπόσπαστο τµήµα του επιχειρησιακού σχεδιασµού. Η ασφάλεια επιχειρήσεων δεν αποµακρύνει την ανάγκη εφαρµογής των παραδοσιακών µέτρων ασφάλειας, ώστε να υπάρχει πάντοτε η µέγιστη διαρκής προστασία. (2) Ο κύριος αντικειµενικός σκοπός της ασφάλειας επιχειρήσεων είναι να αποτρέψει τον εχθρό από το να αναπτύξει µια αντίληψη για τις προθέσεις και τα τρωτά σηµεία της φίλιας δύναµης, µε άλλα λόγια να «παραµορφώσει» την εχθρική αντίληψη για την κρατούσα κατάσταση. Η ασφάλεια επιχειρήσεων προστατεύει µόνο τις κρίσιµες πληροφορίες, δηλαδή δεν απευθύνεται στη φυσική προστασία του προσωπικού. (3) Η διεξαγωγή της ασφάλειας επιχειρήσεων συνίσταται στην εξέταση κάθε πλευράς µιας προτεινόµενης επιχείρησης, υπό το πρίσµα των γνωστών ή εκτιµώµενων δυνατοτήτων του εχθρικού συστήµατος ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR, ώστε να εντοπιστούν οι ενδείξεις από τις οποίες ο αντίπαλος µπορεί να εξάγει πληροφορίες για την επιχείρηση. Οι ενδείξεις αυτές, στη συνέχεια, προστατεύονται κατάλληλα από τα µέσα του εχθρικού συστήµατος ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR. Η ασφάλεια επιχειρήσεων δεν αποσκοπεί στην προστασία όλων των πληροφοριών ή στην απόκρυψη όλης της στρατιωτικής δραστηριότητας, αλλά πάντα πρέπει να γίνεται µια εκτίµηση του κινδύνου. Ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας επιχειρήσεων έχει επιπτώσεις στα µέσα και περιορίζει τις δραστηριότητες, ενώ ένα µέσο επίπεδο ασφάλειας επιχειρήσεων επιτρέπει µεγαλύτερη ελευθερία ενεργειών, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο. (4) Τα µέτρα ασφάλειας επιχειρήσεων περιλαµβάνουν πολλά στοιχεία της προστατευτικής ασφάλειας, καθώς και εκείνα της αντιεπιτήρησης και της παραπλάνησης. Η ασφάλεια επιχειρήσεων συνεισφέρει στην προστασία δυνάµεων µειώνοντας την απειλή για τις φίλιες δυνάµεις.
. /.
-48 -
β.
Αντιεπιτήρηση
Η αντιεπιτήρηση είναι «η διαδικασία που περιλαµβάνει όλα τα ενεργητικά και παθητικά µέτρα για να αντιµετωπιστεί η εχθρική επιτήρηση». Ο αντίπαλος θα αναπτύξει ένα ευρύ φάσµα µέσων ΣΠΕΣΤΑ-ISTAR για να ανιχνεύσει και να εντοπίσει τις φίλιες δυνάµεις µέσα στο χώρο µάχης. Η αντιεπιτήρηση στοχεύει στην αποτροπή του εχθρού από το να αποκτήσει χρήσιµες πληροφορίες, µέσω της αναγνώρισης και εκµετάλλευσης των αδυναµιών των φίλιων δυνάµεων. Ένα αποτελεσµατικό σχέδιο αντιεπιτήρησης θα κάνει τον εχθρό να αµφιβάλλει για την αποτελεσµατικότητα των αισθητήρων του και να χάσει την εµπιστοσύνη στις πληροφορίες που αυτοί συλλέγουν. Στο επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο η παραλλαγή, η απόκρυψη, η παραπλάνηση και η φυσική καταστροφή των µέσων επιτήρησης του αντιπάλου παίζουν σηµαντικό ρόλο στο σχέδιο αντιεπιτήρησης. γ.
Παραπλάνηση
(1) Σκοπός της παραπλάνησης είναι να εξαπατήσει τον αντίπαλο µε κατάλληλο χειρισµό, παραµόρφωση ή παραποίηση γεγονότων και εποµένως να τον παρακινήσει να υιοθετήσει µια σειρά ενεργειών ή να αντιδράσει µε ένα τρόπο επιζήµιο για τα συµφέροντά του. Όπου είναι δυνατόν, αυτό επιτυγχάνεται µέσω της ενίσχυσης προκαταλήψεων ή αντιλήψεων του αντιπάλου µε σκοπό να πεισθεί να υιοθετήσει µια συγκεκριµένη σειρά ενεργειών. Ταυτόχρονα η παραπλάνηση έχει τους παρακάτω σκοπούς: (α)
Αιφνιδιασµό Ένα επιτυχές σχέδιο παραπλάνησης θα συγκαλύψει ή θα αποκρύψει τις προθέσεις των φίλιων δυνάµεων, τα ισχυρά και τα τρωτά σηµεία τους και τη διάταξή τους. (β)
Ασφάλεια Η παραπλάνηση στοχεύει στο να απεικονίσει µια «ψευδή» φίλια σειρά ενεργειών. Αν ο εχθρός πιστεύει ότι έχει ανιχνεύσει τον τρόπο ενέργειας και κύρια στοιχεία των φιλίων δυνάµεων, αυτό θα παρέχει ασφάλεια στις φίλιες δυνάµεις που υλοποιούν τον πραγµατικό τρόπο ενέργειας. (γ)
Ελευθερία Ενεργειών Απασχολώντας τις εχθρικές δυνάµεις µε το να αντιµετωπίσουν µια υποτιθέµενη απειλή, ο ∆ιοικητής θα επιτύχει µεγαλύτερη ελευθερία ενεργειών σε κάποια άλλη περιοχή του χώρου µάχης. (δ)
Οικονοµία Προσπαθειών Η επιτυχής παραπλάνηση θα απώλειες των φιλίων δυνάµεων σε χρόνο, µέσα και προσωπικό.
µειώσει
τις
(2) Η παραπλάνηση µπορεί να διεξαχθεί σε κάθε ένα από τα επίπεδα των επιχειρήσεων:
. /.
-49 -
(α)
Στρατηγικό Επίπεδο Η στρατηγική παραπλάνηση σχεδιάζεται για να παραπλανήσει τον αντίπαλο στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι συνήθως µακροπρόθεσµη και µπορεί να εµπλέκει ένα πλήθος υπηρεσιών στη σχεδίαση και εφαρµογή, περιλαµβανοµένων και κρατικών υπηρεσιών. Συνήθως σχεδιάζεται από µια όσο το δυνατόν µικρότερη οµάδα ειδικών που εργάζεται κάτω από τον άµεσο έλεγχο ενός υψηλού κλιµακίου. (β)
Επιχειρησιακό Επίπεδο
Στο θέατρο των επιχειρήσεων η παραπλάνηση αποσκοπεί στο να εξαπατήσει τον αντίπαλο σχετικά µε τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων των φιλίων δυνάµεων. Η επιχειρησιακή παραπλάνηση µπορεί να συµπληρώνει ένα σχέδιο στρατηγικής παραπλάνησης. Σε αυτό το επίπεδο η παραπλάνηση είναι συνήθως βραχυπρόθεσµη για την υποστήριξη µιας συγκεκριµένης φάσης µιας επιχείρησης. (γ)
Τακτικό Επίπεδο
Η τακτική παραπλάνηση είναι βραχυπρόθεσµη και συνήθως περιλαµβάνει στοιχεία όπως παραλλαγή, απόκρυψη και χαµηλού επιπέδου επιχειρήσεις αντιπερισπασµού. 32.
Προστατευτική Ασφάλεια
α. Η προστατευτική ασφάλεια ορίζεται ως το οργανωµένο σύστηµα των αµυντικών µέτρων, που θεσπίζονται και διατηρούνται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, µε σκοπό την επίτευξη και διατήρηση της ασφάλειας. Είναι η προστασία των µέσων και του προσωπικού, από ένα ανεπιθύµητο γεγονός ή κίνδυνο. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες µέτρων προστατευτικής ασφάλειας, σχετικά µε: (1)
Την ασφάλεια προσωπικού.
(2)
Τη φυσική ασφάλεια.
(3)
Τα οργανωτικά µέτρα ασφάλειας.
(4) Τα µέτρα ασφάλειας πληροφοριών και αυτόµατης επεξεργασίας δεδοµένων. β.
Στόχοι της Προστατευτικής Ασφάλειας (1)
Στόχοι των µέτρων της προστατευτικής ασφάλειας είναι
να: (α) Αποκαλύπτουν κάθε απόπειρα εξουσιοδοτηµένα άτοµα να διεισδύσουν στα συστήµατα ελέγχου.
. /.
από
µη
-50 -
(β) Αποτρέπουν εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών ή ανατρεπτικές, εγκληµατικές, τροµοκρατικές οργανώσεις, οµάδες ή άτοµα, από το να αποκτήσουν πληροφορίες, να προκαλέσουν αποδιοργάνωση ή να υπονοµεύσουν στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό. (γ) Παρέχουν τα ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφάλειας που µπορούν να εφαρµοστούν σε όλους τους Σχηµατισµούς και τις Μονάδες. (δ) Αποτρέπουν την πιθανότητα µη εξουσιοδοτηµένης πρόσβασης σε ψηφιακά στοιχεία-δεδοµένα και την καταστροφή ή αλλοίωση δεδοµένων σε δίκτυα αυτόµατης επεξεργασίας δεδοµένων ή προσωπικούς υπολογιστές. (ε) Βοηθούν περιπτώσεις παραβίασης της ασφάλειας.
στις
έρευνες
των
ειδικών
σε
(2) Επειδή οποιοσδήποτε έλεγχος ασφάλειας δεν είναι αποτελεσµατικός όταν γίνεται µεµονωµένα, η προστατευτική ασφάλεια πρέπει να αποτελείται από έναν αριθµό σχετιζόµενων και αµοιβαία υποστηριζόµενων µέτρων, που θα επιτυγχάνουν µαζί ένα αποδεκτό βαθµό ασφάλειας. Σε πολυεθνικό περιβάλλον η εφαρµογή των µέτρων προστατευτικής ασφάλειας αποτελεί, κυρίως, εθνική ευθύνη. Οι εθνικές δυνάµεις που αναπτύσσονται σε άλλες χώρες, εφαρµόζουν µέτρα προστατευτικής ασφάλειας µέσα στην περιοχή ευθύνης τους, τα οποία συντονίζουν µε τη φιλοξενούσα χώρα. Η ανταλλαγή πληροφοριών ασφάλειας και ο συντονισµός στην εφαρµογή των µέτρων προστατευτικής ασφάλειας, είναι µια βασική προϋπόθεση για την επίτευξη επαρκούς ασφάλειας. (3) Οι πληροφορίες αντιπληροφοριών και ασφάλειας αποτελούν το έναυσµα για τη σχεδίαση και διεξαγωγή παθητικών και ενεργητικών προστατευτικών µέτρων, τα οποία θα πρέπει να εκτελούνται κυρίως από τους ∆ιοικητές, το προσωπικό πληροφοριών και τα στοιχεία ασφάλειας των φιλίων δυνάµεων.
. /.
-51 -
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’ ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Σ.Ξ
33.
Αρχηγός του Γενικό Επιτελείου Στρατού
Με βάση την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, ο Α/ΓΕΣ οργανώνει στο Επιτελείο του, τµήµα µε δυνατότητα παραγωγής αξιόπιστων επεξεργασµένων πληροφοριών, καθώς και εκτιµήσεων για την εχθρική απειλή, δηλαδή για τις δυνατότητες και τις προθέσεις του αντιπάλου. Επιπλέον συµβάλλει στις πληροφοριακές απαιτήσεις του Α/ΓΕΕΘΑ, όπως αυτές προσδιορίζονται στις κατευθύνσεις του και συνεργάζεται µε την ∆ιακλαδική ∆ιεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ µέσω της αντίστοιχης ∆ιεύθυνσης Πληροφοριών και Ασφαλείας.
34.
Γενικό Επιτελείο Στρατού/Φορείς Πληροφοριών και Ασφαλείας
Αποτελεί το όργανο του ΓΕΣ στο Ενιαίο Σύστηµα Συλλογής, Επεξεργασίας και Εκµετάλλευσης πληροφοριών του Κλάδου και σε όλα τα θέµατα που σχετίζονται µε πληροφορίες και ασφάλεια. Ιδιαίτερα ευθύνεται για:
α. του,
εκδίδοντας
Το συντονισµό της συλλογής πληροφοριών, αρµοδιότητός κατευθύνσεις
και
προσδιορίζοντας
υφιστάµενους σχηµατισµούς και διοικήσεις.
. /.
απαιτήσεις,
στους
-52 -
β.
Τη
διαχείριση
των
πάσης
φύσεως
τρεχουσών
πληροφοριών, ενδιαφέροντος εθνικής άµυνας καθώς και των πληροφοριών του εθνικού συστήµατος ενδείξεων και προειδοποιήσεως.
γ.
Τη συνδροµή, προς το ΓΕΕΘΑ, για τη συνολική εκτίµηση
της απειλής καθώς και των λοιπών εκτιµήσεων πληροφοριών σε εθνικό και συµµαχικό επίπεδο. δ.
Την εκπαίδευση του προσωπικού πληροφοριών που
επανδρώνει τις θέσεις πληροφοριών σε κλαδικό και διακλαδικό επίπεδο.
35.
Ευθύνη Συλλογής Πληροφοριών και Ασφαλείας
α.
Γενικά
(1) Η συνεχής αναγνώριση και επιτήρηση του εχθρού, για συλλογή πληροφοριών, είναι ευθύνη όλων των ∆ιοικητών. Με ή χωρίς συγκεκριµένες ∆ιαταγές, κάθε Σχηµατισµός ή Μονάδα πρέπει να είναι προετοιµασµένη να διεξάγει αναγνώριση και επιτήρηση του εχθρού, µε όλα τα διατιθέµενα µέσα. Με αυτές τις πληροφορίες οι ∆ιοικητές προσδιορίζουν τις εχθρικές δυνατότητες και εκτιµούν τους πιθανότερους ΤΕ του εχθρού. (2) Όσο συχνότερα αλλάζει η κατάσταση και όσο περισσότεροι ταχυκίνητοι Σχηµατισµοί και Μονάδες ενεργούν στο πεδίο της µάχης, τόσο περισσότερο αυξάνει η σηµασία της αναγνώρισης και επιτήρησης. Οι ∆ιοικητές αναφέρουν τις πληροφορίες στο προϊστάµενο κλιµάκιο και τις διανέµουν στα υφιστάµενα και γειτονικά. (3) Ο ∆ιοικητής µεριµνά προσωπικά, ώστε να πραγµατοποιείται πλήρης, λεπτοµερής και συνεχής αναγνώριση. Η αναγνώριση διευκρινίζει µία ασαφή κατάσταση και παρέχει στο ∆ιοικητή πληροφορίες, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη λήψη της τελικής απόφασης. (4) Ο ∆ιοικητής είναι υπεύθυνος για τον κατάρτιση των σχεδίων συλλογής πληροφοριών και τη λήψη µέτρων ασφάλειας εντός του Σχηµατισµού ή της . /.
-53 -
Μονάδας του. Το Επιτελείο Πληροφοριών είναι επιφορτισµένο µε τη γενική επιτελική ευθύνη για την κατάρτιση των σχεδίων και την κατεύθυνση των ενεργειών συλλογής πληροφοριών και ασφαλείας. (5) Με την εκτίµηση ασφάλειας καθορίζονται οι δυνατότητες του εχθρού στη συλλογή πληροφοριών, δολιοφθορές και ανατρεπτικές ενέργειες, καθώς και η σχετική πιθανότητα υιοθέτησης από τον εχθρό ορισµένων ΤΕ, σχετικών µε τις παραπάνω δυνατότητες. Σε αυτήν περιλαµβάνεται και η εξέταση των επιδράσεων των παραπάνω δυνατοτήτων στην εκπλήρωση της αποστολής, καθώς και στις φίλιες επιχειρήσεις ασφάλειας. (6) Η ορθή εκτίµηση των εχθρικών δυνατοτήτων πρέπει να βασίζεται αφενός σε ευρεία και πλήρη γνώση της οργάνωσης, εκπαίδευσης, οπλισµού και µέσων, δόγµατος, τακτικής, διάταξης µάχης και ανάπτυξης των εχθρικών Μονάδων πληροφοριών, που ενεργούν µε άµεσες ή έµµεσες µεθόδους και αφετέρου σε συγκριτική ανάλυση των αδυναµιών µας, δυσχερειών και κενών στον τοµέα της ασφάλειας. β.
Ευθύνες Επιτελείου Πληροφοριών Σχηµατισµού Ο κύριος ρόλος του επιτελείου πληροφοριών είναι να παρέχει
πληροφοριακή υποστήριξη στη ∆ιοίκηση της δύναµης. Οι παρακάτω ενέργειες (η λίστα δεν είναι εξαντλητική) αποτελεί ευθύνη του προσωπικού της ∆ιεύθυνσης Πληροφοριών και Ασφάλειας. (1)
Παροχή µιας αρχικής πληροφοριακής εκτίµησης και
συνεχής αναβάθµισή των.
(2)
Παροχή
βραχυπρόθεσµων
και
µακροπρόθεσµων
αξιολογήσεων πληροφοριών.
(3)
Συντονισµός και διατήρηση τεχνικού ελέγχου της
υποστήριξης αντιπληροφοριών, πληροφοριών από διάφορες κατηγορίες και ειδικών πληροφοριών.
. /.
-54 -
(4)
Εδραίωση και διατήρηση ενός συστήµατος διαχείρισης
συλλογής πληροφοριών και αιτήσεων πληροφοριών.
(5)
Ανάθεση πηγών πληροφοριών εντός των διαθέσιµων
δυνάµεων. Ανάπτυξη (µε άλλα επιτελεία) επεξεργασίας των Ουσιώδη Στοιχείων Πληροφοριών.
(6) γ.
Εξασφάλιση και διατήρηση της συνολικής ασφάλειας.
Επιχειρησιακές ∆ιοικήσεις
(1) Οι Επιχειρησιακές ∆ιοικήσεις αντλούν πληροφορίες από τους υφιστάµενους Σχηµατισµούς, από πηγές πληροφοριών άλλων κλάδων και από εθνικές πηγές πληροφοριών. Πληροφορίες απλές και επεξεργασµένες για τον εχθρό σε απόσταση ακόµα και πέραν των 200 χλµ. από το ΠΟΤ, παρέχονται στις Επιχειρησιακές ∆ιοικήσεις και στους υφιστάµενους τους Σχηµατισµούς από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τα δικά τους µέσα συλλογής πληροφοριών [Μονάδες πληροφοριών και UAVs, Πυροβολαρχίες Παρατήρησης, Μονάδες Αεροπορίας Στρατού κ.λπ] την αεροπορική αναγνώριση ή άλλες πηγές υψηλότερων κλιµακίων. (2) Οι προϊστάµενες Επιχειρησιακές ∆ιοικήσεις ή Σχηµατισµοί καθορίζουν την Περιοχή Ενδιαφέροντος υφισταµένων Σχηµατισµών και Μονάδων. δ.
Σχηµατισµοί µε Περιοχή Ευθύνης Οι Σχηµατισµοί µε Περιοχή Ευθύνης αντλούν τις πληροφορίες για την Περιοχή Επιρροής (ΠΕΠ) και την Περιοχή Ενδιαφέροντος (ΠΕΝ) τους, από τους υφιστάµενους Σχηµατισµούς και Μονάδες, τις Μονάδες Πληροφοριών των προϊσταµένων, τις Μονάδες ΠΒ, τις Πυροβολαρχίες Παρατήρησης (εφόσον διατίθεται) και τους γειτονικούς Σχηµατισµούς. Σε περίπτωση που διατίθενται ραντάρ επιτήρησης, αυτά αποτελούν σηµαντική πηγή πληροφοριών, ιδιαίτερα για τις κινήσεις των Μηχανοκίνητων/ΤΘ εχθρικών Σχηµατισµών και Μονάδων. ε. Σχηµατισµοί Χωρίς Περιοχή Ευθύνης (Εφεδρεία) Οι Σχηµατισµοί χωρίς Περιοχή Ευθύνης (Εφεδρείας) έχουν τις ίδιες περιοχές πληροφοριακού ενδιαφέροντος µε τις περιοχές των Σχηµατισµών επ' ωφελεία των οποίων ή στην περιοχή των οποίων θα ενεργήσουν, από τους οποίους λαµβάνουν και τις απαιτούµενες πληροφορίες καθώς και από τις προϊστάµενες
. /.
-55 -
Επιχειρησιακές ∆ιοικήσεις. ∆ύναται δε να έχουν διαφορετικές περιοχές επιρροής, εφόσον έχουν διαφορετικές δυνατότητες. στ.
Μονάδες Λαµβάνουν επεξεργασµένες πληροφορίες για την Περιοχή Επιρροής τους κυρίως από τον προϊστάµενο Σχηµατισµό και έχουν την ευθύνη συλλογής πληροφοριών µε τις Υποµονάδες, τους ιδίους ανιχνευτές, τα ραντάρ επιτήρησης εδάφους (όπου διατίθενται) και τους παρατηρητές ΠΒ που τους διατίθενται. Τις πληροφορίες αυτές αναφέρουν στον προϊστάµενο Σχηµατισµό.
. /.
-56 -
ΟΡΙΣΜΟΙ Αισθητήρας: Είναι το µέσο που ανιχνεύει και που µπορεί να υποδεικνύει ή και να καταγράφει αντικείµενα και δραστηριότητες µέσω του ηλεκτροµαγνητικού φάσµατος. Αξιολόγηση Πληροφοριών: Είναι το στάδιο της φάσης της επεξεργασίας όπου γίνεται η εκτίµηση των πληροφοριών όσον αφορά την αξιοπιστία της πηγής και του οργάνου, και την ακρίβεια των πληροφοριών. Ανάλυση Πληροφοριών: Είναι στάδιο της φάσης της επεξεργασίας στο οποίο οι πληροφορίες υποβάλλονται σε λεπτοµερή εξέταση για να εντοπισθούν σηµαντικά στοιχεία για µεταγενέστερη ερµηνεία. Αντιεπιτήρηση: Είναι η επιτήρηση που περιλαµβάνει όλα τα ενεργητικά και παθητικά µέτρα για να αντιµετωπιστεί η εχθρική επιτήρηση. Αντίπαλος: Ένας εχθρός ή ένα αντιµαχόµενο µέρος σε µία σύγκρουση, στην οποία ο Στρατός Ξηράς έχει άµεση εµπλοκή, όπως στη διεξαγωγή πολέµου ή στις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) αντίστοιχα. Αντιπληροφορίες: Είναι οι δραστηριότητες, που αφορούν στον εντοπισµό και την αντιµετώπιση απειλών στην ασφάλεια, που δηµιουργούνται από εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών ή από άτοµα που χρησιµοποιούνται για κατασκοπεία, δολιοφθορά, ανατροπή (υπονόµευση) ή τροµοκρατία. Αρχιτεκτονική Πληροφοριών: Είναι ο σχεδιασµός και συνδετικός κρίκος που χρησιµοποιείται για να συνδέσει συλλέκτες, παραγωγούς και χρήστες σε ένα δίκτυο πληροφοριών. Ασφάλεια: Είναι η κατάσταση που επιτυγχάνεται όταν καθορισµένες πληροφορίες, υλικό, προσωπικό, δραστηριότητες και εγκαταστάσεις προστατεύονται από κατασκοπεία, δολιοφθορά (σαµποτάζ), ανατροπή και τροµοκρατία, καθώς και από απώλεια ή αδικαιολόγητη αποκάλυψη. Ασφάλεια Επιχειρήσεων: Είναι η διαδικασία που παρέχει σε µια στρατιωτική επιχείρηση ή άσκηση, την κατάλληλη ασφάλεια, χρησιµοποιώντας παθητικά ή ενεργητικά µέσα, για να απαγορεύσει την εχθρική πληροφόρηση σχετικά µε τη διάταξη, τις δυνατότητες και τις προθέσεις των φίλιων δυνάµεων. Βασικές Πληροφορίες: Είναι πληροφορίες, για οποιοδήποτε θέµα, που µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως υλικό αναφοράς για τη σχεδίαση των επιχειρήσεων και ως βάση επεξεργασίας µεταγενέστερων πληροφοριών. ∆εδοµένα: Είναι µη επεξεργασµένα στοιχεία όπως, κάθε γεγονός, έγγραφο, φωτογραφία, σχεδιάγραµµα, αναφορά, διάδοση, παρατήρηση ή άλλο στοιχείο, τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν στην παραγωγή πληροφοριών.
. /.
-57 -
∆ιοικητής: Η στρατιωτική αρχή, σε οποιοδήποτε επίπεδο, για την οποία παράγονται οι πληροφορίες. Εκµετάλλευση Πληροφοριών: Είναι η έγκαιρη µεταφορά επεξεργασµένων πληροφοριών, σε κατάλληλη µορφή και µε οποιοδήποτε κατάλληλο µέσο, σε αυτούς που τις χρειάζονται. Ενδείξεις: Είναι οι «Πληροφορίες που δείχνουν την πρόθεση ή τη δυνατότητα ενός πιθανού αντιπάλου να υιοθετήσει ή να απορρίψει έναν τρόπο ενέργειας. Επεξεργασία Πληροφοριών: Είναι η παραγωγή επεξεργασµένων πληροφοριών µέσω καταχώρησης, αξιολόγησης, ανάλυσης, συσχέτισης και ερµηνείας των απλών και / ή άλλων επεξεργασµένων πληροφοριών. Επεξεργασµένες Πληροφορίες: Είναι το προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία των απλών πληροφοριών που αφορούν σε ξένα κράτη, εχθρικές ή ενδεχόµενα εχθρικές δυνάµεις ή περιοχές πραγµατικών ή ενδεχοµένων επιχειρήσεων. Επιτήρηση: Είναι η συστηµατική παρατήρηση του επίγειου και εναέριου χώρου, µε οπτικά, ακουστικά ηλεκτρονικά, φωτογραφικά ή άλλα µέσα. Ερµηνεία Πληροφοριών: Είναι το τελικό στάδιο της επεξεργασίας, όπου η σηµασία των απλών ή των επεξεργασµένων πληροφοριών κρίνεται σε σχέση µε την υπάρχουσα γνώση και εµπειρία. Καταχώρηση Πληροφοριών: Είναι το στάδιο της φάσης της επεξεργασίας στο οποίο η συγκέντρωση πληροφοριών παρέχει ένα αρχείο γεγονότων και διευκολύνει την περαιτέρω επεξεργασία. Κύκλος Πληροφοριών: Είναι το πλαίσιο µέσα στο οποίο διεξάγονται τέσσερις ξεχωριστές λειτουργίες, οι οποίες καταλήγουν στην διανοµή του τελικού προϊόντος. Κυριαρχία Πληροφοριών: Είναι η κατάσταση υπεροχής, σε πρόσβαση και αξιοποίηση πληροφοριών, που επιτρέπει στον κάτοχο ενός πληροφοριακού συστήµατος να χρησιµοποιήσει τις δυνατότητες του, προκειµένου να αποκτήσει επιχειρησιακά πλεονεκτήµατα και ταυτόχρονα να περιορίσει την αντίστοιχη δραστηριότητα του εχθρού. Όργανο Πληροφοριών: Είναι ένας οργανισµός, µια οµάδα ή µεµονωµένο άτοµο που εµπλέκεται στη συλλογή και / ή στην επεξεργασία πληροφοριών. Ουσιώδη Στοιχεία Πληροφοριών: Είναι ουσιαστικές πληροφορίες για τον εχθρό, καιρό και έδαφος, οι οποίες αναγκαιούν στο διοικητή για λήψη ορθών και έγκαιρων αποφάσεων. Οι πληροφορίες αυτές ιεραρχούνται κατά σειρά επείγοντος και έχουν χρονικούς περιορισµούς. Περιοχή Πληροφοριακής Ευθύνης: Είναι η περιοχή που ανατίθεται σε ένα ∆ιοικητή, για την οποία είναι υπεύθυνος, να παρέχει επεξεργασµένες πληροφορίες µε τα µέσα που διαθέτει.
. /.
-58 -
Περιοχή Πληροφοριακού Ενδιαφέροντος: Είναι η περιοχή για την οποία ο ∆ιοικητής χρειάζεται επεξεργασµένες πληροφορίες όσον αφορά τους παράγοντες και τις εξελίξεις που είναι πιθανό να επηρεάσουν το αποτέλεσµα των τρεχουσών ή των µελλοντικών του επιχειρήσεων. Πηγή Πληροφοριών: Είναι ένα άτοµο, αντικείµενο ή δραστηριότητα από τα οποία µπορούν να αποκτηθούν πληροφορίες. Πληροφοριακές Επιχειρήσεις: Είναι ενέργειες που πραγµατοποιούνται για την υποστήριξη, πολιτικών και στρατιωτικών αντικειµενικών σκοπών, µέσω του επηρεασµού των διαδικασιών και των συστηµάτων ∆ιοίκησης, Ελέγχου Πληροφοριών και Επικοινωνιών των αντιπάλων, µε παράλληλη εκµετάλλευση και προστασία των αντίστοιχων φιλίων συστηµάτων. Πληροφοριακό Σύστηµα: Είναι το σύστηµα που περιλαµβάνει την αναγκαία υποδοµή και οργάνωση ώστε το προσωπικό να µπορεί να συλλέγει, να επεξεργάζεται, να αποθηκεύει, να παρουσιάζει και να διανέµει πληροφορίες που σχετίζονται µε παρελθούσες, τρέχουσες και µελλοντικές επιχειρήσεις. Πληροφοριακός Πόλεµος: Είναι οι ενέργειες που λαµβάνουν χώρα για την επίτευξη κυριαρχίας στον χώρο των πληροφοριών επηρεάζοντας, την πληροφόρηση του αντιπάλου, τις διαδικασίες που βασίζονται σε πληροφορίες, τα πληροφοριακά συστήµατα και τα επικοινωνιακά του δίκτυα που βασίζονται σε Η/Π, µε ταυτόχρονη λήψη µέτρων προστασίας των αντίστοιχων φιλίων. Πληροφορίες Ανθρώπινης Προέλευσης: Είναι οι πληροφορίες προέρχονται από ανθρώπινες πηγές ή υπηρεσίες παντός είδους.
που
Πληροφορίες Ανοικτών Πηγών: Είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από ένα ευρύ φάσµα ανοικτών πηγών όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφηµερίδες και βιβλία, στα οποία έχει πρόσβαση το κοινό. Πληροφορίες από Απεικόνιση: Είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από εικόνες που συλλέγονται µε ραντάρ, φωτογραφικούς, ηλεκτροοπτικούς, υπέρυθρους, θερµικούς και πολυφασµατικούς αισθητήρες. Πληροφορίες από Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες: Είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από την υποκλοπή επικοινωνιών και άλλων ηλεκτρονικών µέσων. Πληροφορίες Στόχου: Είναι οι πληροφορίες που απεικονίζουν και εντοπίζουν τα βασικά στοιχεία ενός στόχου ή συµπλέγµατος στόχων και δείχνουν την τρωτότητα και τη σχετική σπουδαιότητα του. Προβλεπτικότητα: Είναι η ικανότητα κάποιου να προβλέπει σωστά και έγκαιρα τις εξελίξεις.
. /.
-59 -
Προστασία ∆υνάµεων: Είναι η διαδικασία που αποσκοπεί στη διατήρηση της µαχητικής ισχύος µιας ανεπτυγµένης δύναµης, και στην προστασία της ακεραιότητας και των ικανοτήτων της, µε την αντιµετώπιση της ευρύτερης απειλής, για όλα τα στοιχεία της δύναµης, η οποία προέρχεται από τον εχθρό και από φυσικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Προστατευτική Ασφάλεια: Είναι το οργανωµένο σύστηµα των αµυντικών µέτρων, που θεσπίζονται και διατηρούνται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, µε σκοπό την επίτευξη και διατήρηση της ασφάλειας. Προσωπικό Πληροφοριών: Το επιτελείο και τα πρόσωπα που εµπλέκονται στην παραγωγή πληροφοριών µέσω της διεξαγωγής της διαδικασίας πληροφοριών. Στρατιωτικό ∆όγµα: Είναι θεµελιώδεις αρχές µε βάση τις οποίες οι στρατιωτικές δυνάµεις κατευθύνουν τις ενέργειές τους για την επίτευξη των αντικειµενικών τους σκοπών. Οι αρχές αυτές είναι δεσµευτικές, αλλά απαιτείται κρίση κατά την εφαρµογή τους. Συλλογή Πληροφοριών: Είναι η διαδικασία εκµετάλλευσης των πηγών από τα όργανα συλλογής και η παράδοση απλών πληροφοριών στον κατάλληλο φορέα επεξεργασίας για χρήση στην παραγωγή επεξεργασµένων πληροφοριών. Συσχέτιση Πληροφοριών: Είναι το στάδιο στο οποίο απλές και επεξεργασµένες πληροφορίες που έχουν αναλυθεί, επιλέγονται και συσχετίζονται µε ένα πρότυπο πληροφοριών για την παραγωγή επεξεργασµένων πληροφοριών. Τρέχουσες Πληροφορίες: Είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται στην τρέχουσα κατάσταση σε επιχειρησιακό ή τακτικό επίπεδο.
. /.
-60 -
ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ ΑΝΣΚ ΣΠΕΕΣΤΑ ISTAR
: :
∆ΠΑΣΣΠ
:
ΕΑΚ ΕΑΣΠ Ε∆ ΕΥΕ Η/Μ ΗΠ ΚΠΑ∆ ΟΥΣΠ ΠΕΝ ΠΕΠ ΠΕΠΙΧ ΠΠΕ ΡΒΧΟ ΣΑΠ Σ∆ΕΠ ΣΕΜΑΠ ΣΨΕ ΨΕΠΜ ΨΕΣ ΨΕΥΕ
: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :
Αντικειµενικός Σκοπός Σύστηµα Πληροφοριών, Επιτήρησης, Εντοπισµού Στόχων και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) ∆ιαχείριση Πληροφοριακών Απαιτήσεων και Συντονισµού Συλλογής Πληροφοριών Επιχειρήσεις Αντιµετώπισης Κρίσεων Ενιαίο Αυτοµατοποιηµένο Σύστηµα Πληροφοριών Ένοπλες ∆υνάµεις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης Ηλεκτροµαγνητικό Ηλεκτρονικός Πόλεµος Κρίσιµες Πληροφοριακές Απαιτήσεις του ∆ιοικητή Ουσιώδη Στοιχεία Πληροφοριών Περιοχή Πληροφοριακού Ενδιαφέροντος Περιοχή Επιρροής Περιοχή Επιχειρήσεων Περιοχή Πληροφοριακής Ευθύνης Ραδιολογικές – Βιολογικές – Χηµικές Ουσίες Σχέδιο Αναζήτησης Πληροφοριών Σύστηµα ∆ιοίκησης, Ελέγχου και Πληροφοριών Στρατιωτικές Επιχειρήσεις µη Αποσκοπούσες σε Πόλεµο Στρατηγικές Ψυχολογικές Επιχειρήσεις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις Πεδίου Μάχης Ψυχολογικές Επιχειρήσεις Σταθεροποίησης Ψυχολογικές Επιχειρήσεις για την Υποστήριξη Ειρήνης
. /.
-61 -
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΣΚ 31-1 Το Στρατιωτικό ∆όγµα του Στρατού Ξηράς. • ΣΚ 31-2 Το Επιχειρησιακό ∆όγµα του Στρατού Ξηράς. •
ΣΚ 31-4 ∆όγµα Ε Υ Ε του Στρατού Ξηράς.
•
ΣΚ 42-1 Στρατιωτική Ορολογία.
•
ΣΚ 80-1 Στρατιωτική Ασφάλεια.
•
ΣΚ 80-20 Κανονισµός Ασφάλειας Πληροφορικής.
•
ΕΕ 124-1 Πληροφοριακός Πόλεµος.
•
ΕΕ 151-1 Πληροφορίες Μάχης.
• Πα∆ 0-28/2002/ΓΕΣ/∆ΕΠΛΗ Αρχιτεκτονική και Πρότυπα Συστηµάτων
Πληροφορικής Στρατού Ξηράς. •
∆ιακλαδικό ∆όγµα Πληροφοριών ΓΕΕΘΑ/∆Ι∆∆Ο
•
Εγχειρίδιο Αντιπληροφοριών ΓΕΕΘΑ
•
STANAG 2363/93 ∆όγµα Ασφάλειας.
•
STANAG 2936/86 ∆όγµα Πληροφοριών.
•
STANAG 2192 ∆όγµα Ασφάλειας – Αντιπληροφοριών.
•
‘’Περί του Πολέµου’’ «K. Klausewitz» (Εκδόσεις Βάνιας)
•
‘’Η Τέχνη του Πολέµου’’
•
Εκδόσεις Στρατιωτικής Επιθεώρησης.
«Σουν Τσου» (Μετάφραση Πάνος Πικραµένος).
. /.
-62 -
ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ •
AAP-6/98 North Atlantic Treaty Organisation – Military/Agency for Standardisation
•
AJP 2.0 Joint Intelligence, Counter Intelligence and Security Doctrine
•
AJP 2.1 Joint Intelligence Procedures
•
AJP 2.2 Joint Counter Intelligence and Security Procedures
•
JP 2-0/2000 Doctrine for Intelligence Support to Joint Operations
•
JP 2-01/1996 Joint Intelligence Support to Military Operations
•
JP 3-13/1998 Joint Doctrine for Information Operations
•
FM 100-6/1996 Information Operations
•
FM 30-5 Battle Intelligence
•
FM 34-1/1994 Intelligence and Electronic Warfare Operations
•
FM 34-3/1990 Intelligence Analysis
•
Defense and Foreign Affairs Strategic Policy/ISSA
•
“Conflict or Calm? Views of the Coming Decade”/ISSA
•
“The Third Wave” Alf. Tofler
. /.
View more...
Comments