Deseuri de ambalaje

November 4, 2017 | Author: Ralu Dragan | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Deseuri de ambalaje...

Description

201 0

Ambalajele și deșeurile de ambalaje DIRECTIVA 94/62/CE

Universitatea Babeș- Bolyai, Facultatea de Știința Mediului, Specializarea Știința Mediului, anul III.

Semida Duna 1

6/4/2010

Cuprins

1. DEFINIREA DEȘEURILOR- pag. 3 2. MANAGEMENTUL DESEURILOR- pag.3 3.

CADRUL LEGISLATIV AL SISTEMULUI DE GESTIONARE A DEȘEURILOR- pag.4 4. AMBALAJE SI DEȘEURI DE AMBALAJE- pag. 6

4.1.LEGISLAȚIE EUROPEANĂ-pag. 6 4.2. LEGISLAȚIE NAȚIONALĂ- pag. 7 5. IMPLEMENTAREA DIRECTIVEI 2004/12/CE- pag. 12 ACTIUNI PENTRU IMPLEMENTAREA DIRECTIVEI 94/62/CE ȘI A AMENDAMENTELOR PREVĂZUTE ÎN DIRECTIVA 2004/12/CE- pag. 12

5.1.

6. DATE PRELIMINARE PRIVIND AMBALAJELE INTRODUSE PE PIAŢĂ ŞI

DEŞEURILE DE AMBALAJE GESTIONATE- pag. 16 7. CONCLUZII- pag 18 8. BIBLIOGRAFIE și WEBOGRAFIE- pag.20

2

1. DEFINIREA DEȘEURILOR

Caracterul complex al deșeurilor și varietatea lor le plaseaza într-o categorie aparte pe plan stiințific si tehnic. Înainte de orice masură particulară în ceea ce priveste valorificarea, tratarea sau stocarea deșeurilor trebuie ca acestea sa fie definite corect. Cei mai mulți autori sunt de acord cu ipoteza că pentru moment, nicio definitie nu satisface pe deplin notiunea de deșeu. Din punct de vedere legislativ, atenția este concentrată pe reglementări care se referă la tratarea deșeurilor înterzicând depozitarea necontrolată a acestora în mediu sau încercarea de a scăpa de obligațiile legale ce revin producătorilor de deșeuri. Legea nr. 426/2001, privind regimul deseurilor, definește deșeurile ca fiind: “orice substanta sau orice obiect din categoriile stabilite in anexa nr. I B, pe care detinatorul le arunca, are intentia sau obligatia de a le arunca”. Deci, din punct de vedere legislativ , “intenția de abandon” constituie centrul definiției. Definirea europeană din 18 martie 1991 (care modifica directiva din 1975) defineste deșeurile ca fiind: “toate substantele sau obiectele care figurează la anexa I pe care detinatorii doresc sau au obligația sa le elimine”. Această definiție impreună cu cea din textul legii 426 nu sunt totuși destul de restrictive, deoarece un produs poate fi abandonat, dar dacă acesta nu figurează în anexele legii și ale directivei, acesta nu întră în categoria deșeurilor. Din punct de vedere al protecției mediului, un deșeu constituie o amenințare din momentul în care acesta intră in contact cu mediul inconjurător. Acest contact poate fi in mod direct sau ca rezultat al unui tratament la care este supus deșeul. (Petrescu&Culic, 2006, p.13,14) 2. MANAGEMENTUL DESEURILOR Managementul este tehnica organizării și conducerii unei intreprinderi (DEX 1998, p.595). Politica de mediu furnizează cadrul conceptual pentru managementul mediului. Sistemul de management de mediu este o componenta a sistemului de management general, care include stuctura organizatorică, activitațile de planificare, responsabilitațile, practicile, procedurile, procesele si resursele pentru elaborarea, implementarea, realizarea, analizarea și mentinerea politicii de mediu, in vederea maximizării bunastarii sociale și pentru a preveni și micșora posibilele efecte negative asupra mediului, prin tratarea cauzelor generatoare. Problemele mediului nu pot fi privite izolat, ci trebuie abordate in concordanță cu principiul dezvoltării durabile, luând in considerare importanța esențială a menținerii unui echilibru adecvat între dezvoltarea economică, creșterea demografică, utilizarea rațională a resurselor naturale, protecția și conservarea mediului. 3

Promovarea efectivă a managementului de mediu implică satisfacerea următoarelor condiții: 

existenta unei legislații adecvate;



instituirea de autorizații si licențe corespunzatoare;



elaborarea standardelor de mediu;



operaționalizarea cadrului normativ.(Petrescu-Mag, 2008, p.127, p.149)

Managementul deșeurilor. Gestionarea deseurilor cuprinde toate activitațile de colectare, transport, tratare,valorificare și eliminare a deseurilor. Responsabilitatea pentru activitatile de gestionare a deseurilor revine generatorilor acestora în conformitate cu principiul “poluatorul platește” sau dupa caz, producatorilor în conformitate cu principiul “responsabilitatea producatorului”. Organizarea activitatilor de colectare, transport și eliminare a deseurilor municipale este una dintre obligatiile administratiilor publice locale. Optiunile de gestionare a deseurilor urmaresc urmatoarea ordine descrescatoare a prioritatilor: - prevenirea apariției – prin aplicarea “tehnologiilor curate” în activitatile care genereaza deseuri; -reducerea cantitaților – prin aplicarea celor mai bune practici în fiecare domeniu de activitate generator de deseuri; - valorificarea – prin refolosire, reciclare materiala si recuperarea energiei. În mediul urban, gestionarea deseurilor municipale este realizata în mod organizat, prin intermediul serviciilor proprii specializate ale primariilor sau al firmelor de salubritate. În mediul rural, in general nu exista servicii organizate pentru gestionarea deseurilor, transportul la locurile de depozitare fiind facut în mod individual de catre generator. Organizarea activității de gestionare a deșeurilor de producție este obligația generatorului. Unitațile economice realizează aceste activități cu mijloace proprii sau contracteaza serviciile unor firme specializate. La momentul actual, există putine firme care au ca domeniu de activitate gestionarea deșeurilor de productie, iar serviciile pe care le ofera acestea sunt limitate atât în ceea ce priveste tipurile de deseuri, cât si capacitatile de lucru. Situaţia actuală a managementului deseurilor în România este caracterizată de:  cresterea cantităţilor de deseuri;  insuficienţa echipamentului pentru colectare si transport;  infrastructură de valorificare nedezvoltată corespunzător.

3. CADRUL LEGISLATIV AL SISTEMULUI DE GESTIONARE A DEȘEURILOR 4

Directiva Cadru privind Deseurile a fost transpusa în legislatia României prin: • OUG nr. 78/2000 privind regimul deseurilor aprobata prin Legea nr. 426/ 2001, modificata si completata de OUG nr. 61/2006, aprobata prin Legea 27/2007; • HG nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprizând deseurile, inclusiv deseurile periculoase – a abrogat HG 155/1999. Regimul deseurilor in Romania Capitolul IV al O.U.G. nr. 195/2005 are ca obiect Regimul Deseurilor, (Art 29-33) prin care precizeaza urmatoarele: 

Gestionarea deseurilor trebuie sa se efectueze in conditii de protectie a sanatatii populatiei si se supune prevederilor O.U.G. 195/2005, ca si intregii legislatii specifice in vigoare.



Controlul gestionarii deseurilor revine autoritatilor publice competente pentru protectia mediului, ca si celorlalte autoritati cu competente stabilite de legislatia in vigoare.



Autoritatile administratiei publice locale, precum si persoanele fizice si juridice care desfasoara activitati de gestionare a deseurilor, au atributii si obligatii in conformitate cu prevederile acestei O.U.G., ca si a altor hotarari legislative din domeniul gestionarii deseurilor.



Introducerea pe teritoriul Romaniei a deseurilor de orice natura, in scopul eliminarii acestora este interzisa.Introducerea in Romania a deseurilor, in scopul recuperarii, se realizeaza in baza reglementarilor specifice in domeniu si numai cu aprobarea Guvernului.Tranzitul si exportul de deseuri de orice natura se realizeaza in conformitate cu acordurile si conventiile la care Romania este parte, dar si cu respectarea legislatiei nationale in domeniu.



Transportul intern al deseurilor periculoase se realizeaza potrivit prevederilor legale specifice.Transportul international si tranzitul deseurilor periculoase trebuie realizate in conformitate cu prevederile acordurilor si conventiilor internationale la care Romania este parte. (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 1.196/30.XII.2005- O.U.G. nr 195/2005)

5

4. AMBALAJE SI DEȘEURI DE AMBALAJE

4.1.LEGISLAȚ IE EUROPEANĂ DIRECTIVA 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, amendată prin Directiva 2004/12/EC Comunitatea Europeana a introdus pentru prima dată masuri cu privire la deșeurile de ambalaje in 1985 prin adoptarea Directivei ambalajelor pentru lichide de consum uman. Directiva ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje a parut la inițiativa nemților. La inceputul anilor ‘’90, capacitatea terenurilor in Germania a scăzut și cantitatea deșeurilor de ambalaje generate de industrie era intr-o continua crestere. La acele timpuri, ambalajele reprezentau 25-30% din deseurile Europei si nu exista nicio actiune pentru a le reduce volumul. Vazand intelepciunea planului Germaniei, in 1994 Comunitatea Europeana(UE) a adoptat Directiva privind ambalajele si deseurile de ambalaje, modificata in 2004. Scopul Directivei 94/62/CE este de a armoniza măsurile nationale privind managementul ambalajelor si deseurilor de ambalaje in vederea prevenirii sau minimizarii impactului asupra mediului. Directiva urmareste, de asemenea, eliminarea barierelor in calea liberei concurente pe piața unica europeana. Comunicatul 2005/C44/13 este cadrul de implementare a Directivei prin armonizarea standardelor. Prezenta directivă are ca obiect toate ambalajele introduse pe piață din cadrul Comunității și toate deșeurile de ambalaje, fie că ele sunt utilizate, fie că provin din industrie, comerț, birouri, magazine, servicii, gospodărie sau din orice alt domeniu, indiferent de materialul utilizat. Directiva 94/62/EC stabileste masuri care au ca scop in primul rand: a) prevenirea producerii de deșeuri de ambalaje, b) cresterea gradului de reutilizare a ambalajelor; c) cresterea gradului de reciclare a deșeurilor de ambalaje; d) cresterea gradului de valorificare a acestor deseuri. Aceste masuri includ cerinte esentțiale pentru materialele din care sunt produse ambalajele și obiective pentru valorificarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje. Directiva 2004/12/CE are ca scop stabilirea obiectivelor de reciclare pentru fiecare material deșeu, luând in considerare evaluarea ciclului de viața și analiza cost-beneficiu, care au indicat diferente clare atât in costurile cat si in beneficiile reciclării diferitelor materiale de ambalaj, si realizarea unei coerente a pietei interne pentru reciclarea acestor material. Cerinţele esenţiale reprezintă patru abordări distincte ale problematicii ambalajelor, menite să reducă la minimum impactul acestora asupra mediului pe parcursul producţiei, utilizării şi/sau eliminării lor:

6

1) Volumul şi masa de ambalaje trebuie reduse la minimum pentru a menţine nivelurile necesare de siguranţă, igienă şi acceptabilitate pentru produsul ambalat şi pentru utilizatorul acestuia.Ex: In Franta, greutatea unei sticle de apa de 1.5 l in anul 2000 era de 36.4 grame, dar in anul 2005 cantarea doar 33 de grame 2) Ambalajele trebuie fabricate astfel încât să permit reutilizarea conform normelor în vigoare. 3) Ambalajele trebuie fabricate astfel încât să permita recuperarea materialelor, valorificarea energetică sau compostarea, în conformitate cu normele în vigoare. 4) Cantitatea de substanţe toxice sau periculoase din ambalaje trebuie redusă la minimum în vederea minimizării prezenţei acestora în emisii, în cenuşa sau în levigatul generat la staţiile de incinerare sau la depozitele de deşeuri. Comisia promovează, în special, elaborarea de standarde europene privind: - criteriile și metodologiile pentru analiza ciclului de viață al ambalajului; - metodele pentru măsurarea și verificarea prezenței metalelor grele și a altor substanțe periculoase în componența ambalajelor si eliberarea lor în mediu din ambalaje și deșeurile de ambalaje; -criteriile pentru un conținut minim de material reciclat în cadrul ambalajului pentru tipurile adecvate de ambalaj; -criteriile pentru metodele de reciclare; - criteriile pentru metodele de compostare și compostul produs; -criteriile pentru marcajul ambalajelor. 4.2.

LEGISLAȚ IA NAȚ IONALĂ

Hotărârea nr. 1872 din 21 decembrie 2006 pentru modificarea și completarea Hotarârii Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje Art. 4. – (1) Activitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje are la bază principiile generale prevazute la art 3. Din O.U.G. nr. 78/2000 privind regimul deșeurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001. (2) Principiile specifice activității de gestionare a deșeurilor de ambalaje sunt : a) prevenirea producerii de deșeuri de ambalaje; b) reutilizarea ambalajelor; c) reciclarea deseurilor de ambalaje; d) alte forme de valorificare a deseurilor de ambalaje care sa conduca la reducerea cantitatilor eliminate prin depozitare finala. Art. 5. – (1) Se admite introducerea pe piata “numai a ambalajelor care indeplinesc cerintele esentiale prevazute in anexa nr. 2. Cerinț ele esenț iale prevăzute privind compoziț ia și caracterul reutilizabil și recuperabil al ambalajelor 1.Cerinț ele esenț iale specifice privind fabricarea ș i.compozitia ambalajului : 7

a)ambalajul va fi publicat astfel incat volumul si greutatea acestuia sa fie limitate la minimum necesar pentru a asigura nivelul cerut de siguranta, igiena si acceptabilitate atat pentru produsul ambalat, cat si pentru consumator; b)ambalajul va fi conceput, fabricat și comercializat intr-un mod care să permita reutilizarea sau recuperarea sa, inclusive reciclarea, sis a reduca la minimum impactul nagativ asupra mediului; c)ambalajul va fi fabricat urmarindu-se reducerea la minimum a continutului de substante si material toxice si de alte substante periculoase in materialul de ambalare si in elementele sale, substante care se pot regasi in emisiile, cenusa sau levigatul care rezulta din procesele de eliminare a deseurilor de ambalaje. 2.Cerinț e specifice privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj: a) proprietatile fizice si caracteristicile ambalajului trebuie sa permita mai multe rotatii in conditii normale de utilizare preconizate; b) ambalajul reutilizat trebuie pregatit, dupa caz, pentru a satisface exigentele in materie de sanatate si de securitate; c) ambalajul care nu mai poate fi reucperabil trebuie sa devina deseu de ambalj recuperabil. 3.Cerinț e esenț iale specifice privind caracterul recuperabil al unui ambalaj: a) ambalajul trebuie sa fie astel incat fabricat incat sa permita, atunci cand devine deseu de ambalaj, ca un anumit procent din greutatea materialelor folosite sa fie reciclat.Fixarea acestui procent poate diferi in functie de tipul materialului folosit la fabricarea ambalajului; b)ambalajul trebuie sa fie astfel fabricat incat sa permita, atunci cand devine deseu de ambalj, ca deseurile de ambalaj tratate in vederea valorificarii energetic sa aiba o valoare caloric minima optimizarea recuperarii de energie; c)ambalajul trebuie sa fie astfel fabricat incat sa permita, atunci cand devine deseu de ambalj, ca deseurile de ambalaje tratate in vederea compostarii sa fie sufficient de biodegradabile; d)ambalajul biodegradabil trebuie sa fie astfel fabricat incat sa permita, atunci cand devine deseu de ambalaj, o descompunere fizica, chimica, termica sau biologica, astfel incat cea mai mare parte a materialuui sa se transforme in bioxid de carbon, biomasa si apa. Art. 8. – (1) Operatorii economici sunt obligati sa introduca pe piata numai ambalaje la care suma nivelurilor concentraț iilor de plumb, cadmiu, mercur ș i crom hexavalent prezente in ambalaj sau in componentele acestuia nu depaseste 100 de parti/ million raporatat la greutate, incepand cu data de 1 ianuarie 2007. (2)Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) ambalajele realizate numai din sticlă cristal cu continut de plumb. Art. 10. – (1) Operatorii economici care produc ambalaje reutilizabile sunt obligati sa ia masurile necesare la fabricarea de ambalaje astfel incat ele sa corespunda unor reutilizari multiple. (2) Operatorii economici care produc si/sau comercializeaza produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligati sa aplice sistemul depozit în vederea asigurarii unui numar optim de cicluri de utilizare a acestora. (3) Operatorii economici care produc produse ambulate in amlaje reutilizabile sunt obligati sa organizeze un sistem pentru colectarea, in vederea reutilizarii multiple a 8

ambalajelor, prin operatorii economici care comercializeaza aceste produse sau prin centre specializate de colectare a acestor tipuri de ambalaje. (5)Operatorii economici care comercializeaza produse ambulate in ambalaje reutilizabile sunt obligati sa informeze consumatorii asupra sistemului depozit si asupra sistemului de colectare a ambaljelor reutilizabile in vederea asigurarii reutilizarii multiple. Art. 11. – Operatorii economici care produc produse ambalate in ambalaje reutilizabile sunt obligati sa marcheze sau sa inscrie pe ambalaj ori pe eticheta sintagma “ Ambalaj reutilizabil”. Art. 13. Operatorii economici care comercializeaza produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalaje reutilizabile la schimb sau sa ramburseze, la solicitarea cumparatorului, valoarea depozitului. Art. 14. - Obiectivele privind valorificarea sau incinerarea in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si, respectiv, reciclarea deseurilor de ambalaje ce trebuie atinse la nivel national sunt urmatoarele: a) valorificarea sau incinerarea în instalații de incinerare cu recuperare de energie a minimum 50% din greutatea deseurilor de ambalaje, pana la data de 31 decembrie 2011; b) valorificarea sau incinerarea în instalații de incinerare cu recuperare de energie a minimum 60% din greutatea deseurilor de ambalaje, pana la data de 31 decembrie 2013; c) reciclarea a minimum 25% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaj, cu minimum 15% pentru sticla, hartie/carton si pentru metal, din greutatea fiecarui tip de material continut in deseurile de ambalaj, pana la data de 31 decembrie 2006; d) reciclarea a minimum 60% pentru hartie/carton si minimum 50% pentru metal, din greutatea fiecarui tip de material continut in deseurile de ambalaj, pana la data de 31 decembrie 2008; e) reciclarea a minimum 15% pentru plastic si pentru lemn, din greutatea fiecarui tip de material continut in deseurile de ambalaj, pana la data de 31 decembrie 2011; f) reciclarea a minimum 55% din greutatea totală a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaje, cu minimum 60% pentru sticla si minimum 22,5% pentru plastic, considerandu-se numai materialul reciclat ca material plastic, din greutatea fiecarui tip de material continut in deseurile de ambalaj, pana la data de 31 decembrie 2013. Art. 16. (1) Pentru realizarea obiectivelor nationale, operatorii economici au responsabilitatea valorificarii unor cantitati de deseuri de ambalaje astfel încât sa îndeplineasca atât obiectivele anuale globale, cât si cele pentru fiecare tip de material, prevazute în anexa nr. 4, dupa cum urmeaza: a) operatorii economici care introduc pe piata produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare, secundare si tertiare folosite pentru ambalarea produselor lor; b) operatorii economici care ambaleaza produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata;

9

c) operatorii economici care introduc pe piata ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective introduse pe piata; (2) Obiectivele anuale de valorificare, respectiv de reciclare, a deseurilor de ambalaje se pot realiza: a) individual, de catre operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit. a)-c), prin gestionarea deseurilor de ambalaje generate si a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe piata; b) prin transferarea responsabilității catre un operator economic autorizat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. (3) Operatorii economici autorizați de Ministerul Mediului și Gospodaririi Apelor pentru preluarea responsabilitatii realizarii obiectivelor anuale au obligatia sa asigure valorificarea unor cantitati de deseuri de ambalaje astfel încât sa îndeplineasca obiectivele anuale calculate pentru întreaga cantitate contractata cu operatorii economici prevazuti la alin. (1) (4) Procedura si criteriile de autorizare in vederea transferului de responsabilitate pentru operatorii economici prevazuti la alin. (2) lit. b) se stabilesc prin ordin comun al ministrului mediului si gospodaririi apelor, ministrului economiei si comertului si ministrului administratiei si internelor. (5) Cantitațile de deșeuri de ambalaje care sunt valorificate sau incredintate spre valorificare de catre operatorii economici care au transferat responsabilitatea se comunica operatorului economic autorizat sa preia responsabilitatea, iar cantitatile respective se constituie ca parte din obligatiile acestora pentru atingerea obiectivelor prevazute la alin. (1). (6) Gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje trebuie sa fie astfel organizata incat sa nu introduca bariere in calea comertului. (7) Operatorii economici care vând pe piața interna ambalaje sunt responsabili pentru asigurarea posibilitatii de valorificare/reciclare a unei cantitati de deseuri din ambalajele respective corespunzatoare obiectivelor anuale prin: a) asigurarea capacitatii de valorificare/reciclare în mod nemijlocit; b) asigurarea posibilitatii de valorificare/reciclare pentru cantitatea respectiva de catre un operator economic autorizat pentru valorificarea/reciclarea acestora; c) asigurarea posibilitatii de export în vederea valorificarii pentru cantitatea respectiva. (8) Pâna la sfârsitul anului 2011, ambalajele din lemn introduse pe piata pot fi excluse din calcul la stabilirea obiectivului de reciclare de catre operatorii economici prevazuti la alin. (1), daca sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii: a) deșeurile de ambalaje din lemn nu sunt deșeuri periculoase; b) minimum 60% din întreaga cantitate de deseuri de ambalaje de lemn este valorificata inclusiv prin utilizare sau încredintare spre utilizare drept combustibil alternativ celui fosil ori lemnelor pentru foc, cu respectarea normelor de sanatate si de protectie a mediului, si; c) pentru restul cantitatii de ambalaje introduse pe piata obiectivul anual de valorificare prevazut în anexa nr. 4 este îndeplinit exclusiv prin reciclare." 10

Art. 19. -(1) Autorităț ile ș i instituț iile administratiei publice locale asigură colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje de la populatie, prin: a) servicii publice de salubrizare, conform Ordonantei Guvernului nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localitatilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 139/2002, cu modificarile si completarile ulterioare; b) spații amenajate si dotate prin amplasarea de containere adecvate. (2) Autoritatile si institutiile administratiei publice locale asigura organizarea valorificarii cantitatilor de deseuri de ambalaje colectate selectiv, conform alin. (1). (3) Pentru aplicarea unitara la nivel national a colectarii selective, modalitatile de identificare a containerelor pentru diferite tipuri de materiale se stabilesc prin ordin comun al ministrului mediului si gospodaririi apelor si ministrului administratiei si internelor. Art. 20. -(1) Instituț iile publice, asociaț iile, fundaț iile ș i persoanele fizice deținătoare de deșeuri de ambalaje au urmatoarele obligatii: a) sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite, inscriptionate corespunzator, amplasate special de autoritatile administratiei publice locale; b) sa predea deseurile de ambalaje la operatorii economici specializati sa colecteze si/sau sa valorifice deseuri. (2) Operatorii economici deț inători de deș euri de ambalaje au urmatoarele obligatii: a) sa asigure valorificarea si, respectiv, reciclarea deseurilor de ambalaje prin mijloace proprii sau prin predare catre operatori economici autorizati pentru desfasurarea acestor activitati; b) sa raporteze, la solicitarea autoritatii locale pentru protectia mediului, cantitatile de deseuri de ambalaje gestionate in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Art. 21. - Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor, prin unitățile subordonate si autoritatile publice locale, are obligatia sa promoveze campanii de informare și educare a publicului si a operatorilor economici in domeniul gestionarii ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si in legatura cu obiectivele prevazute la art. 14 si la art. 16 alin. (1). Art. 22. -(1) Ministerul Economiei si Comerțului propune programe de cercetare și strategii de dezvoltare cu privire la fabricarea, compoziția, caracterul reutilizabil și valorificabil al ambalajelor, precum și cu privire la optimizarea modului de ambalare și a formei ambalajelor în vederea reducerii consumului specific de material pe tip de ambalaj si produs. 5

IMPLEMENTAREA DIRECTIVEI 2004/12/CE

Coordonarea implementării prevederilor Directivei 94/62/CE revine Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor, autoritatea competentă desemnată în acest sens. Principalele autoritati

11

implicate în implementarea Directivei sunt Ministerul Economiei si Comerțului, și consiliile locale. Ministerul Economiei si Comerț ului are urmatoarele responsabilitati: • promovarea de campanii de informare si educare in domeniul gestionarii ambalajelor si deseurilor de ambalaje • propunerea de programe de cercetare avand ca obiect fabricarea si compozitia ambalajului, caracterul reutilizabil al ambalajului si caracterul valorificabil al ambalajului. • adoptarea standardelor privind continutul anumitor metale grele in materialele de ambalaje si pentru respectarea cerintelor H.G. 349/2002, referitoare la proiectarea si caracteristicile ambalajelor • realizarea campaniilor de informare a publicului si agentii economici privind masurile si obiectivele nationale, implicarea tuturor factorilor interesati pentru incurajarea utilizarii de materiale obtinute din deseuri de ambalaje reciclate Consiliile locale sunt responsabile de : • realizarea unor sisteme moderne de colectare, depozitare, transport şi prelucrare a deşeurilor; amenajarea unor locuri speciale de depozitare în fiecare localitate; • coordonarea serviciilor de salubrizare care cuprind activităţi de precolectare, colectare, transport şi depozitare a reziduurilor solide, precum si preselectarea şi organizarea reciclării deşeurilor.

ACTIUNI PENTRU IMPLEMENTAREA DIRECTIVEI 94/62/CE SI A AMENDAMENTELOR PREVAZUTE IN DIRECTIVA 2004/12/CE SNGD si PNGD constituie instrumentele de baza prin care se asigura implementarea în România a politicii Uniunii Europene în domeniul gestionarii deseurilor, fiind aprobate prin HG nr. 1470/2004, anexa 2 fiind modificata prin HG nr. 358/2007 SNGD a fost elaborata pentru perioada 2003 – 2013, urmând a fi revizuita periodic în conformitate cu progresul tehnic si cerintele de protectie a mediului. PNGD a fost elaborat pe baza Strategiei Nationale de Gestiune a Deseurilor si a datelor referitoare la deseuri, precum si a necesitatilor identificate în planurile judetene de gestionare a deseurilor elaborate de autoritatile teritoriale de protectia mediului. SNGD prevede obiective privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje in conformitate cu cerințele directivei. De asemenea, PNGD cuprinde un capitol distinct privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje. Actiunile care urmeaza a fi întreprinse in domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje, ca si acțiunile privind gestionarea celorlalte categorii de deșeuri, au la bază conceptul de ierarhie a opțiunilor de gestionare a deșeurilor, inclus in Strategia Uniunii Europene, care indică urmatoarea ordine de prioritizare: o prevenirea aparitiei deșeurilor, inclusiv minimizarea cantitatilor generate; o reciclarea materialelor; o valorificarea energetica; o eliminarea. 5.1.

12

Principalele actiuni cuprinse in PNGD referitoare la gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje, care urmeaza a fi intreprinse in vederea conformarii cu cerinte comunitare, sunt: • Modificarea si corelarea legislatiei existente; o Incurajarea prevenirii producerii de deseuri de ambalaje prin reducerea la sursa a cantitatii de ambalaje produse ca urmare a aplicarii standardelor europene armonizate; o Limitarea cantitatii specifice de material pentru ambalaj/tip de ambalaj/produs in conditiile respectarii cerintelor calitative implicite, respectiv impuse prin acte normative; o Extinderea si imbunatatirea sistemului de colectare a deseurilor si implementarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje rezultate de la populatie; o Crearea unor entitati economice care, in baza autorizarii obtinute din partea autoritatii competente, sa opereze o schema de gestionare a deseurilor de ambalaje in vederea atingerii obiectivelor, preluand responsabilitatea agentilor economici care introduc pe piata ambalaje si produse ambalate. o Asigurarea cooperarii dintre administratia publica locala si agentii economici responsabili; o Valorificarea respectiv reciclarea cantitatilor de deseuri de ambalaje secundare si de transport produse de catre agentii economici; o Folosirea sistemului depozit pentru toate ambalajele reutilizabile; o Imbunatatirea sistemului de raportare a datelor privind ambalajele si deseurile de ambalaje. Validarea datelor raportate prin actiuni de inspectie si control. o Controlul periodic al respectarii de catre operatorii economici ai cerintelor esentiale: o Controlul si aplicarea de masuri pentru ca operatorii economici sa nu depaseasca

limitele de metale grele de 600 ppm din anul 2004, 250 ppm incepand cu 2005 si 100 ppm dinanul 2007; o Controlul marcarii materialelor din ambalaje; o Campanii de informare si educare. In conformitate cu prevederile HG nr. 349/2002: - art.19, MMGA are obligatia promovarii de campanii de informare si de educare in domeniul ambalajelor si deseurilor de ambalaje. - art.9 alin (5), agentii economici care realizeaza produse in ambalaje reutilizabile sunt obligati sa informeze consumatorii asupra sistemului de recuperare si, conform art. 10, sa inscriptioneze pe ambalaj sintagma “ambalaj reutilizabil”. Alte actiuni la nivel national

13

Alfabetul colectarii selective in școli. Eco-Rom Ambalaje a lansat la nivel national un program prin care sprijină educația ecologică despre colectarea selectivă. Programul constă în distribuția gratuită a manualului „Învaț ăm să reciclăm ambalaje” în scolile din localitatile în care se desfasoara colectarea selectiva a deșeurilor de ambalaje. Totodata, a fost realizata si versiunea on-line a manualului, însotita de jocuri interactive.

Cluj. ClujNapoca va fi primul oras din tara in care operatorii de salubritate vor colecta selectiv deseurile de la fiecare locuinta. Cetatenii vor avea containere speciale pentru deseurile reciclabile. Programul va incepe in vara anului 2009. Locuitorii clujeni ar putea economisi 25% din costurile pentru ridicarea gunoiului. Deseurile menajere vor fi separate de cele reciclabile chiar de la locuintele clujenilor, iar ridicarea gunoiului menajer se va plati in functie de numarul membrilor care locuiesc in gospodaria respectiva. Gunoiul preselectat de catre locuitori se va ridica gratuit.Apostu a spus ca persoanele care nu vor preselecta deseurile vor plati mai mult, iar asociatiile de proprietari risca penalizari. Operatorul de salubritate va fi obligat sa organizeze campanii de informare.

14

Asociatia Romana a Ambalajelor si Mediului este o asociatie independenta, non- profit, a importatorilor de ambalaje si produse ambalate. A fost înființată în ianuarie 2001. Scopurile acestei asociatii sunt: -Implementarea unui sistem integrat de management al deseurilor de ambalaje, transparent, bazat pe costuri minime, eficient si eficace; -Tratament nediscriminatoriu pentru toate tipurile de ambalaje; -Sprijinirea solutiilor rezonabile pentru reducerea impactului ambalajelor asupra mediului. Nu s-au gasit informatii vis-à-vis de activitatea acestei asociatii in momentul de fata. Responsabilitati Responsabilitatea pentru indeplinirea cerintelor esentiale pentru ambalaje revine, potrivit legii, agentului economic care introduce pe piata ambalajul respectiv.Producatorii/importatorii de produse ambalate vor lua toate masurile pentru prevenirea producerii de deseuri de ambalaje. Responsabilitatea privind realizarea obiectivelor nationale de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje revine agentilor economici producatori / importatori de produse ambalate precum si tuturor agentilor economici din lantul de distributie. Agentii economici care preiau responsabilitatile de valorificare/reciclare de la producatori/importatori de produse ambalate si asimilabile ambalajelor trebuie sa fie autorizat de catre autoritatea competenta desemnata. Administratia publica locala, prin operatorii de salubrizare au obligatia de a introduce deseurile de ambalaje, din deseurile menajere colectate selectiv, intr-o schema, in vederea valorificarii, prin intermediul unui agent economic autorizat. “Responasabilitatea producatorului” a devenit un termen integrant in politica de mediu a UE,ceea ce adus la implementarea sistemului Green Dot. Pro Europe ( Packaging Recovery Organization Europe) are misiunea de a ajuta organizatiile nationale sa ofere cele mai bune servicii clientilor si sa adopte Green Dot logo ca un simbol al responsabilitatii producatorului pentru un management eficient al deseurilor de ambalaje. Sistemul Green Dot a fost implementat in Romania de compania Eco-Rom Ambalaje SA in anul 2004.Deoarece este puţin probabil ca în condiţiile economice concrete existente în România, fiecare companie în parte să poată îndeplini condiţiile impuse în privinţa reciclării şi valorificării, organizaţia ECO-ROM AMBALAJE S.A. (www.ecoromambalaje.ro), are rolul de a prelua responsabilităţile companiilor care acceptă să participe la o schemă colectivă de colectare şi reciclare/valorificare a deşeurilor de ambalaje prin intermediul acestei organizaţii.Prin aderarea la Green Dot European System, societatile comerciale au posibilitatea de a urma obiectivele Directivei la costuri reduse cu 70-80% in functie de tipul ambalajului prin solutii ecologice.

15

Membrii Pro Europe vor sa demonstreza ca reciclarea ambalajelor este un pas important in lupta pentru o societate durabila , necesar pentru a salva resursele planetei pentru generatiile viitoare. Un alt obiectiv important al PRO EUROPE este promovarea conceptului de responsabilitate.Acestia organizeaza activitati educationale , evenimente informationale cu privire la managementul deseurilor si reciclare, cat si programe al caror grup tinta sunt copiii si tinerii, care prezinta idea de durabilitate intr-un mod distractiv si interactive. 6. DATE PRELIMINARE PRIVIND AMBALAJELE INTRODUSE PE PIAŢĂ ŞI DEŞEURILE DE AMBALAJE GESTIONATE

În baza Ordinului Ministrului Mediului şi Gospodăririi Apelor nr. 927/2005 cu privire la procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje şi deşeuri de ambalaje au fost raportate datele privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje gestionate în anul 2007. Analiza şi interpretarea datelor a fost efectuată în cadrul ANPM – DDSCP. Sunt prezentate în continuare principalele rezultate obţinute şi interpretarea acestora. Cantitatea totală de ambalaje introdusă pe piaţă in anul 2007 a fost de 1287018,84tone. Structura ambalajelor introduse pe piaţă pe tip de material.

Tip material

Cantitate totala % ambalaje introduse pe piaţă

sticlă

232617,66

18,07

plastic

375307,54

29,16

hârtie/carton

386855,09

30,06

aluminiu

22959,31

1,78

oţel

52931,30

4,11

total metal

75890,61

5,90

lemn

213172,05

16,56

16

altele

3175,90

0,25

TOTAL

1287018,84

100,00

În anul 2007 au fost valorificate o cantiate totală de 471330,6 tone de deşeuri de ambalaje, din care 393285,65 tone au fost reciclate. Raportat la întreaga cantitate de ambalaje introdusă pe piaţă în anul 2007, procentul total de valorificare a fost de 36,62% iar procentul de reciclare a fost de 30,56%. Structura deşeurilor de ambalajele valorificate şi reciclate pe tip de material Tip material

Cantitatea deşeuri ambalaje valorificată

de % valorificare de

Cantitatea de % reciclare deşeuri de ambalaje reciclată

sticlă

38578,98

16,58

38578,98

16,58

plastic

79686,95

21,23

57312,43

15,27

hârtie/carton

270531,15

69,93

236917

61,24

aluminiu

3605,68

15,70

3605,68

15,70

oţel

38196,2

72,16

38196,2

72,16

total metal

41801,88

55,08

41801,88

55,08

lemn

39979,7

18,75

18314,7

8,59

altele

751,94

23,68

360,66

11,36

TOTAL

471330,6

36,62

393285,65

30,56

In momentul de fata in Suedia, 81% a populatiei colecteaza selectiv deșeurile, in Spania 73 %, si in Norvegia 60%. 7. CONCLUZII În încercarea de a atinge obiectivele unei societăți durabile, România are o mare problemă în ceea ce priveste managementul deșeurilor. Vorbim acum, mai mult ca oricând, despre poluare, 17

despre efectul de sera și despre consecintele acestor fenomene asupra vițtii noastre. Deșeurile au și ele un rol important în accentuarea acestor fenomene. Nu numai ca ocupă din ce în ce mai mult spațiu peste tot in lume, dar majoritatea poluează aerul, solul si apa. Odată ajunse în natură, acestea reprezintă o amenințare pentru plante, animale și om, afectând astfel biodiversitatea. Consider că problema României, din punctul de vedere al gestiunii deșeurilor, nu este reprezentată de legislația aferentă, ci de aplicarea necorespunzătoare a planurilor și strategiilor in vederea păstrării unui mediu mai curat. În ceea ce privește gestionarea deșeurilor, avem câte un deficit din toate punctele de vedere: pornind de la educația cetățenilor până la insuficienţa echipamentului pentru colectare și transport, lipsa unei infrastructuri de valorificare dezvoltată corespunzător. Costul ridicat al creării infrastructurii necesare, capacitatea de reciclare limitată (și anume în sectorul sticlei) și experiența actuală insuficientă a organismului de valorificare a ambalajelor, conduc la concluzia că termenul limita de 2013 ar fi realist pentru atingerea noilor obiective. Implementarea colectării selective se realizează deseori concomitent cu introducerea sau modernizarea serviciului de colectare. Colectarea selectivă este esențială pentru o mai bună gestiune a deșeurilor, urmată de reciclare, metoda de economisire a resurselor și a energiei. Deci, informarea și conștientizarea cetățenilor este cu atât mai importantă. Reușita colectării selective are la bază, înainte de orice, modul de comportare al fiecărui cetățean. Eficiența invesțiilor realizate depinde de sensibilizarea întregii populații referitor la necesitatea colectării selective. Un obiectiv foarte important din punctul meu de vedere este conştientizarea, prin informaţie, asupra dimensiunilor problemei, a tuturor cetăţenilor şi agentilor economici, în calitate de producători de deşeuri, schimbarea mentalității prestatorului de servicii şi a beneficiarului serviciului, luând în considerare aspectele sociale şi potenţialul economic. O mica schimbare in mentalitatea si atitudinea cetatenilor, ar putea aduce cu sine schimbări la nivel economic și mai apoi environmental. Având in vedere, cele prezentate mai sus, se poate observa o evoluție în acest domeniu, al managementului deșeurilor, al deșeurilor de ambalaje. Schimbarea nu e încă evidentă la nivel practic, dar există incercări de educare a populatiei și de schimbare a infrastructurii.

18

Bibliografie:    

Ruxandra Malina Petrescu-Mag, Politici, institutii si legislatie pentru mediu, Ed. AcademicPres, Cluj-Napoca, 2008; Ana Culic, Ruxandra Malina Petrescu, Managementul si legislatia deseurilor, Ed. Fundatia pentru Studii Europene, Cluj-Napoca, 2006; Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 1.196/30.XII.2005O.U.G. nr 195/2005; Planul National de gestionare a deseurilor, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor,Romania;

Webografie:  

    

http://www.anpm.ro/content.aspx?id=14 http://www.mmediu.ro/departament_mediu/gestiune_deseuri/inform atii_generale.htm http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm www.gestiuneadeseurilor.ro/Data/pdf/cap_04.pdf www.gestiuneadeseurilor.ro/Data/pdf/cap_02.pdf www.gestiuneadeseurilor.ro/Data/pdf/cap_03.pdf http://www.mmediu.ro/dezvoltare_durabila/strategia.htm 19

    

         



http://ghid-mediu.ngo.ro/Ot33din1995.htm http://www.sort.ro/index.php?page=LEGISLATIE http://www.ecologic.rec.ro/legislatie_interna.php http://www.mmediu.ro/departament_mediu/gestiune_deseuri/inform atii_generale.htm http://eur-lex.europa.eu/Result.do? T1=V3&T2=2004&T3=12&RechType=RECH_naturel&Submit=C %C4%83utare http://www.mmediu.ro/proiecte_europene/planuri_implementare.ht m http://www.ecoromambalaje.ro/legislatie.php http://www.legestart.ro/Hotărâre-nr-621-din-2005(MTUxNTI1).htm http://ec.europa.eu/environment/waste/packaging/legis.htm http://www.mmediu.ro/departament_mediu/gestiune_deseuri/deseuri _municipale.htm http://www.arpm7c.ro/Ambalaje-si-deseuri-din-ambalaje-33 http://www.ecoromambalaje.ro/articol.php?id=20 http://www.green-report.ro/stiri/interviu-green-report-presedinteleproeurope-avocatul-unui-sistem-de-colectare-construit-incet http://www.green-report.ro/category/categorii-dinecologie/colectarea-selectiva-deseurilor http://capitalaverde.ro/proiecte.html http://www.aram.org.ro/program.php

20

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF