Desen Tehnic Curs 2

March 31, 2023 | Author: Anonymous | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Desen Tehnic Curs 2...

Description

 

CURS 2

1

 

CURS 2

Proiecţia unui punct pe cele şase feţe ale cubului de proiecţie 

  Proiecţiile punctului pe desfăşuratele feţelor cubului de proiecţie 2

 

CURS 2

Desfăşuratele feţelor cubului de proiecţie 

3

 

CURS 2

4

 

CURS 2

Regulile generale de cotare în desenul industrial sunt  prezentare în SR ISO 129:2004. Cotarea trebuie să se execute astfel încât să ofere toate datele necesare înţelegerii şi execuţiei piesei reprezentate.

Prin cotarea unei piese se înţelege  operaţia de înscriere  pe un desen a dimensiunilor formelor geometrice simple din care este alcătuită piesa, precum şi a celor care stabilesc  poziţia reciprocă a acestora. Pentru executarea piesei reprezentate, cotarea trebuie să  fie completă astfel încât să fie determinante dimensiunile înscrise pe desen, nu şi cele care rezultă prin diferenţe de cotare sau prin măsurare pe desen. 5

 

CURS 2

Cotele înscrise pe desen pot rezulta prin: obii ectul u i exi ste ten n t  relevare adică prin măsurarea ob ; proiectare care implică calcule sau soluţii constructive  .

Instrumentele de măsurare  directă utilizate pentru măsurarea dimensiunilor pieselor sunt, în cele mai multe cazuri, şublerul şi micrometrul. Şublerul este folosit pentru măsurarea lungimilor sau

grosimilor de circa 250÷300 mm, mm, cu precizia de citire a măsurătorilor efectuate de 0,1 mm, 0,05 mm sau 0,02 mm. mm. 6

 

CURS 2

7

 

CURS 2

8

 

CURS 2

9

 

CURS 2

 - se înscrie înaintea cifrelor care indică dimensiunea dimensiunea unui diametru 

10

 

CURS 2

R - se înscrie înaintea cotelor care definesc raza de curbură

11

 

CURS 2

S  - se înscrie înaintea unei cote care indică diametrul unei sfere  

12

 

CURS 2

SR - se înscrie înaintea unei cote care indică raza unui sector  

13

 

CURS 2

se înscrie în faţa valorii unei conicităţi, orientarea simbolului grafic trebuie să coincidă cu cea a suprafeţei conice 

14

 

CURS 2

se înscrie în faţa valorii unei înclinări, orientarea simbolului grafic trebuie să coincidă cu cea a suprafeţei conice

15

 

CURS 2



- se înscrie în faţa cotei care indică latura unui pătrat 

16

 

CURS 2

= - se înscrie deasupra liniei de cotă când este necesar  să se indice egalitatea informativă a două cote alăturate 

17

 

CURS 2

Linia de cotă este linia deasupra căreia se înscrie cota şi care determină limitele de măsurare pentru elementul cotat. Linia de cotă se trasează cu linie continuă subţire tip B şi nu se întrerupe atunci când elementul la care se referă este prezentat întrerupt.

18

 

CURS 2

Linia de cotă poate fi: linie dreaptă  paralelă cu elementul cotat, utilizată în cele mai trasează la o distanţă de minimum 7 mm între multe cazuri; se acestea, precum şi faţă de liniile de contur ale elementului cotat.

arc de cerc, concentric cu arcul cotat.

linie frântă, linia de cotă cu  braţ de indicaţie pentru înscrierea cotelor şi a altor date suplimentare Nu se admite folosirea liniilor de contur drept linie de cotă, şi nici a liniilor de axă sau a liniilor ajutătoare, cu excepţia  cotării   profilelor curbe curbe în coordonate coordonate rectangulare. rectangulare. 19

 

CURS 2

Liniile de cotă, se recomandă: a nu se intersecta între ele  şi  cu liniile ajutătoare, dispunerea acestora trebuie efectuată  în în afara desenului, în ordine crescătoare.

20

 

CURS 2

Linia de cotă este delimitată de săgeţi, care pot fi dispuse din interior către exterior sau din exterior către interior. Aceste săgeţi din cauza lipsei de spaţiu se pot înlocui cu bare oblice sau puncte.

21

 

CURS 2

Unghiul la vârful săgeţii poate fi de 15o…90o, recomandând recomandându-se u-se utilizarea săgeţii cu unghiul la vârf de 15o şi înnegrită. Pe acelaşi desen se foloseşte un singur tip de săgeată. Nu se admite ca săgeţile  să fie intersectate de linii, acestea se întrerup, doar liniile de haşură pot fi intersectate de liniile de cotă. Săgeţile se pot sprijini pe linii ajutătoare de cotă, pe linii de contur sau pe linii de axă. 22

 

CURS 2

L ini a de cotă poa poate te fi  f i delimitată de săgeată numai l a una di di n  extremităţi , în următoarele cazuri

cotarea razelor de racordare racorda re 

cotarea

diametrelor reprezentată complet

a căror  circumferinţă

nu este

23

 

CURS 2

la cotarea elementelor simetrice reprezentate prin  proiecţii  combinate (jumătate vedere,  jumătate  secţiune), sau simplificate (numai pe sfert)

24

 

CURS 2

cotarea pe proiecţii complete a mai multor elemente succesiv paralele şi simetrice faţă de aceeaşi axă 

25

 

CURS 2

la cotarea faţă de un punct de origine, liniar sau unghiular într-un sens sau în ambele sensuri

Punctul de origine este sub forma unui cerc trasat cu linie continuă subţire cu diametrul aproximativ de 3 mm. mm. 26

 

CURS 2

Drept linii ajutătoare pot fi utilizate liniile de contur, liniile de axă sau liniile trasate în acest scop, cu linie continuă  subţire, în  prelungirea elementului cotat şi care delimitează linia de cotă. Liniile ajutătoare de cotă  depăşesc cu 2 … 3 mm linia de cotă, şi sunt, de regulă, perpendiculare pe acestea. Pentru a câştiga în claritatea desenului, se admite ca liniile o ajutătoare de cotă să facă un unghi de 60  faţă de linia de cotă.

27

 

CURS 2

Liniile ajutătoare de cotă se trasează  radial la cotarea mărimilor   unghiulare, sau al lungimii arcelor de cerc corespunzătoare  unghiurilor obtuze. La cotarea coardelor de cerc sau a lungimii arcelor de cerc ce corespund unor unghiuri mai mici de 90o, liniile ajutătoare de cotă se trasează paralele cu bisectoarea unghiului respectiv.

28

 

CURS 2

Linia de indicaţie  serveşte la precizarea elementului la care se referă:

o cotă;; o prescripţie o notare convenţională, care din lipsă de spaţiu nu poate fi înscrisă deasupra liniei de cotă. Linia de indicaţie se trasează cu linie continuă  subţire, ea putând avea un braţ atunci când este necesar. Dacă  linia de indicaţie se referă la o suprafaţă, se sprijină pe aceasta printr-un punct.

29

 

CURS 2

Când linia de indicaţie se referă la o cotă, linia de indicaţie se sprijină direct pe linia de cotă.

30

 

CURS 2

Prin cotă se înţelege valoarea numerică a dimensiunii înscrisăsimilare elementului direct sau simbol literalîncamai în cazul cotăriicotat, elementelor ca printr-un formă, dar executate multe variante constructive.

Cotele se înscriu cu cifre arabe cu înălţimea  minimă de 3,5 mm, conform scrierii standardizate, SR ISO 3098/1…4:2002 

Cotele care exprimă valoarea unor dimensiuni măsurate în milimetri.. milimetri La cotele exprimate în alte unităţi de măsură decât milimetri, valoarea numerică va fi însoţită de simbolul unităţii de măsură  respective. 31

 

CURS 2

Cota se în scr crii e de deas asu u pr pra a li l i n i ei de cotă de 1-2 mm, m m, de obice obi cei  i  l a mij mi j l oc ocul ul ac ace este teii a  , excepţie făcând următoarele cazuri:

la cotarea diametrelor suprafeţelor cilindrice coaxiale, cotele se înscriu alternativ faţă de axa de rotaţie comună;

când spaţiul pentru înscrierea cotei este insuficient, cota se  poate scrie în afara liniilor ajutătoare, în dreapta sau în dreptul liniei de indicaţie; la indicarea conicităţii, când  prescripţiile privind conicitatea se înscriu pe o linie de indicaţie sprijinită pe suprafaţa conică la care se referă; la cotarea suprapusă, cota se înscrie în continuarea liniei ajutătoare de cotă sau deasupra liniei, lângă săgeată.

32

 

CURS 2

Înscrierea cotelor se realizează astfel încât să  poată poată fi citite de jos în sus şi de la stânga la dreapta, în raport cu baza formatului.

În SR ISO 129:1994 se admite şi  ci cititirr ea cotel cotel or pe de dessen  numai de la stânga la dreapta    faţă de baza formatului,  permiţându-se întreruperea liniei liniei de cotă. 

33

 

CURS 2

exprimate numerele 6, 9, la 66,citirea 66 , 68 68,, 86 86, vor fi Cotele urmatecare de unsunt punct, pentru aprin elimina confuziile lor, .98  lor. Cifrele, simbolurile sau cuvintele cu ajutorul cărora se înscrie cota se recomandă a nu fi intersectate de diferite linii. Cota înscrisă se subliniază  dacă nu se respectă scara la care este întocmit desenul.

34

 

CURS 2

Realizarea cotării unui desen în cele mai bune condiţii  necesită  aplicarea regulilor şi principiilor de cotare menţionate anterior. Deoarece la realizarea în practică a unei piese intervin o serie de factori tehnologici şi  funcţionali de care trebuie să se ţină seama la cotare, s-au stabilit cinci sisteme de cotare: cotarea în serie; cotarea faţă de un element comun; cotarea combinată; cotarea în coordonate; cotarea tabelară.

35

 

CURS 2

Bazele de cotare pot fi: suprafeţele care sunt plane  , prelucrate, perpendiculare pe  planul de  proiecţie, accesibile pentru măsurare, de regulă extreme şi  care îndeplinesc un rol funcţional;

ur me mell e plane planell or de simetrie ale pieselor; li ni niilil e de axă ale piesei sau ale formelor geometrice din care este alcătuită piesa; baze baz el e teh teh n ol ologi ogice  ce   ale pieselor prelucrate.

36

 

CURS 2

Cotarea în serie  constă în faptul că fiecare cotă preia altă  bază bază  de referinţă  (aşezarea în continuare a tuturor cotelor care se referă la elementele alăturate ale pieselor). Acest sistem se utilizează numai în cazul în care cumularea toleranţelor  nu influenţează calitatea funcţională a piesei.

37

 

CURS 2

faţă de un element comun se poate efectua paralel Cotarea sau suprapusă cu dispunerea cotelor pe o singură linie de cotă, cu orientarea corespunzătoare a săgeţilor  faţă de punctul de origine notat cu cifra 0.

38

 

CURS 2

Cotarea combinată este alcătuită din cote înscrise atât în serie cât şi faţă de un element comun.

39

 

CURS 2

Cotarea în coordonate se utilizează atunci când elementul cotat  prezintă un număr  de găuri dificil de definit, găurile  numerotându-se, iar într-un tabel se determină atât  poziţia  găurilor,  cât şi mărimea acestora. 

40

 

CURS 2

Cotarea tabelară se realizează în cazul pieselor similare ca formă, executate în mai multe variante.numai Pentru aceasta, se execută dar la scară un singur desen de execuţie pentru una din variante, se notează cu simboluri literale dimensiunile corespunzătoare elementului care se execută în diferitele variante constructive. constructiv e. Valorile numerice corespunzătoare diferitelor variante

se înscriu într-un tabel situat în câmpul desenului.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF