Curs nr 6 Agro
July 5, 2018 | Author: herklul | Category: N/A
Short Description
Download Curs nr 6 Agro...
Description
Acarianul făinii – Acarus siro Acari, cari, familia A Acaridae caridae ordinul A
0,4 mm mascul 0,7 mm femela
Biologie şi ecologie. În În depozite iernează în toatestadiile de dezvoltare.
La 2-3 zile după împerecher împerechere, e, femelele hiernante depun 20-40 ouă, din care după o perioadă de incua!ie de 3-" zile eclozează larvele. #upă 3-4 zile de hrănire, larvele se transformă protonimfe, care apoi se t ransformă în protonimfe, transformă în tritonimfe $i apoi în adul!i. Într Într-un -un an în depozite se pot dezvolta %0-%" &enera!ii, durata unei &enera!ii, în condi!ii optime de temperatură $i umiditate 'ind de (-%0 zile. În condi!ii nefavoraile de temperatură, protonimfa se transformă în hipopus)deutonimfă*, stadiu imoil de rezisten!ă, în care acarianul poate suprave!ui %-2 ani. +nd revin condi!ii favoraile, hipopusul se transformă în tritonimfă $i apoi în adult, relundu-se dezvoltarea normală. ăspndirea acarianului $i infestarea noilorv stocuri de produse depozitate are loc preponderent în stadiul de hipopus, acarienii 'ind vehicula!i prin curen!ii de aer, praf, apă, unelte, îmrăcăminte, rozătoare etc. Mod de dăunare. pecia pecia este polifa&ă. e hrăne$te cu făină, paste făinoase, semin!e de cereale, le&uminoase, /oarea soarelui, fructe $i le&ume uscate, tutun, dro&uri de plante medicinale etc. rodusele atacate con!in e1uvii, e1cremente $i sun înconurate cu 're mătăsoase 'ne. ăina atacată este mai închisă la culoare, are miros de miere stricată $i este improprie pentru consum. La semin!e este distrus mai înti emrionul, atacul producndu-se producndu-se mai înti pe oaele sparte, atacate de al!i dăunători. +onsumul produselor atacate poate produce &rave into1ica!ii la om $i la animale, chiar manipularea acestor produse poate produce dermatoze, conunctivite, astm etc.
Viermele făinii (moleţul) – Tenebrio molitor ordinul Coleoptera, familia Tenebrionidae
run-închis %2-20 run-ro$at
re o sin&ură &enera!ie pe Biologie şi ecologie. re
an. 5ernează în stadiul de larvă în făină sau în pastele făinoase. rimăvara, are loc transformarea larvelor în pupă, stadiu care durează circa două săptămni. dul!ii apar în luna mai $i trăiesc 4-" luni. 6i sunt mai activi în timpul nop!ii. emela depune, e$alonat, timp de 2-3 luni, izolat sau &rupat 200-"00 ouă, în stratul superior al făinii sau pe alte produ produse. se. 5ncua!ia durează %0-%" zile, stadiul de larvă %0-%% luni, perioadă în care au loc %7-%( năprliri. Mod de dăunare.6ste o specie polifa&ă. tacă, ca larvă $i ca adult făina, pastele făinoase, tăr!ele, semin!ele etc. În urma atacului se formează a&lomerări ale-cenu$ii, cu miros neplăcut $i cu resturi de e1uvii $i deec!ii, care fac produsele produ sele produs ele atacate improprii pentru consum.
Gândăcelul făinii – Tribolium confusum ordinul Coleoptera, familia Tenebrionidae
-7 mm al-&ălui
3-" mm run-ro$cat
Biologie şi ecologie. 5ernează 5ernează în stadiul de adult în
produsele depozitate sau în crăpăturile pere!ilor $i du$umelelor depozitelor. depozitelor. rimăvara, în luna mai, adul!ii î$i reiau activitatea de hrănire, apoi au loc copula!ia $i ponta. erioada durează (-%0 luni. 8uăle sunt depuse erioada ovipozitară durează izolat pe sustratul alimentar alimentar.. dul!ii au o lon&evitate de pnă la 4 ani. În func!ie de temperatură, incua!ia durează "-7 zile, stadiul de larvă 2"-%00 zile, iar stadiul de pupă 7%2 zile. În timpul dezvoltării larvele năprlesc de -7 ori, iar transformarea în pupă are loc în sustratul alimentar. În condi!ii oi$nuite are 2-3 &enera!ii pe an, iar în depozitele încălzite are 3-" &enera!ii pe an.
Mod de dăunare. Este o specie polifagă. Este ct $i în stadiul de dăunător atât n stadiul de adult ct
larvă, consumnd făina, pastele făinoase, fructele uscate, semin!ele de plante olea&inoase, dro&uri de plante medicinale, piper etc. ăina atacată are o culoare mai închisă, miros $i &ust neplăcut, 'ind improprie impro prie pentru miros $i improprie consum. În ea se &ăsesc a&lomerări $i &alerii pline cu e1cremente , e1uvii larvare $i cadavre.
Gândacul pâinii – Stegobium paniceum paniceum ordinul Coleoptera, familia Anobiidae
3-4 al-&ăluie
%,-2,- 2,73,7
Biologie şi ecologie. 5ernează 5ernează în stadiul de adult în
produsele depozitate sau în crăpăturile pere!ilor $i du$umelelor depozitelor. depozitelor. rimăvara, în luna mai, adul!ii î$i reiau activitatea de hrănire, apoi au loc copula!ia $i ponta. erioada erioa daa ovipozitară durează (-%0 luni. 8uăle sunt depuse erioad izolat pe sustratul alimentar alimentar.. dul!ii au o lon&evitate de pnă la 4 ani. În func!ie de temperatură, incua!ia durează "-7 zile, stadiul de larvă 2"-%00 zile, iar stadiul de pupă 7%2 zile. În timpul dezvoltării larvele năprlesc de -7 ori, iar transformarea în pupă are loc în sustratul alimentar. În condi!ii oi$nuite are 2-3 &enera!ii pe an, iar în depozitele încălzite are 3-" &enera!ii & enera!ii &ene ra!ii pe an.
Mod de dăunare. Este o specie polifagă. Este ct $i în stadiul de dăunător atât n stadiul de adult ct
larvă, consumnd făina, pastele făinoase, fructele uscate, semin!ele de plante olea&inoase, dro&uri de plante medicinale, piper etc. ăina atacată are o culoare mai închisă, miros $i &ust improprie pentru &ust neplăcut, 'ind improprie consum. În ea se &ăsesc a&lomerări $i &alerii pline cu e1cremente , e1uvii larvare $i cadavre.
Gărgăriţa grâului – Sitophilus granarius ordinul Coleoptera, familia Curculionidae
Biologie şi ecologie.re 2-3 &enera!ii pe an $i iernează în stadiul
de adult, larvă sau pupă. +nd temperatura depă$e$te în primăvară %09+ , adul!ii î$i reiau activitatea$i activitatea$ activitatea$ii după o perioadă de hrănire au loc împerecherea $i ponta. entru pontă, femela roade un ori'ciu în o, în care depune oul. stupă apoi ori'ciul cu o sustan!ă mucila&inoasă, care ulterior se întăre$te $i proteează oul. Într-un Într-un o de secară, &ru, orz etc., este depus un sin&ur ou, în cele de porum porum pot ' depuse 2-3 ouă. ouă. Lon&evitatea Lon&e vitatea femelelor Lon&evita tea femelelor este de 4-" luni , putndu-se prelun&i pnă la 2 ani, avnd o perioadă foarte lun&ă de depunere a ouălelor. 5ncua!ia durează durează %0-%" zile, dezvoltarea larvară %"-30 zile, iar stadiul de pupă %0 -20 zile.. :ransformarea în pupă are loc în interiorul oaelor, iar adul!ii din noua &enera!ie, care apar prin luna iulie, părăsesc oul în care s-au dezvoltat dezvoltat prin roaderea ro aderea te &umentului. roa derea te&umentului. te& umentului. Mod de dăunare. tacă tacă mai ales &rul, secara, porumul $i mai pu!in ovăzul. dul!ii se pot hrăni $i cu paste făinoase, ciocolată, făină, dar pe care nu se reproduc. dul!ii rod oaele de cereale de la e1terior începnd cu re&iunea emrionului în timp ce ,larvele se hrănesc cu, con!inutul con!inutul oaelor, oaelor, din din care rămne doar te&umentul. ;oaele atacate au ovaloare culturală redusă, iar făina rezultată este improprie cosumului, cosumului, avnd un miros miros neplăcut neplăcut $i un &ust amar.
Molia cenuşie a cerealelor – Sitotroga cerealella ordinul Lepidoptera, familia Gelechiidae .a. cafenii-&ălui%(-20 mm
... cenu$ii-a . cenu$ii-ar&intii r&intii
-( mm al-side'u
Biologie şi ecologie. 5ernează 5ernează în stadiul de larvă în oaele infestate în
depozite. re 2-3 &enera!ii pe an din care una în cmp $i %-2 în depozite. În luna aprilie, are loc transformarea în pupă a larvelor, în în interiorul interiorul oaelor oaelor infestate. #upă -%0 zile, în aprilie-mai apar adul!ii. adul!ii . ce$tia sunt activi adul!ii. noaptea.
View more...
Comments