Curs nr 6 Agro

July 5, 2018 | Author: herklul | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Curs nr 6 Agro...

Description

Acarianul făinii – Acarus   siro  Acari, cari, familia A  Acaridae caridae ordinul A

0,4 mm mascul 0,7 mm femela







Biologie şi ecologie.  În În depozite iernează în toatestadiile de dezvoltare.

La 2-3 zile după împerecher împerechere, e, femelele hiernante depun 20-40 ouă, din care după o perioadă de incua!ie de 3-" zile eclozează larvele. #upă 3-4 zile de hrănire, larvele se transformă protonimfe, care apoi se t ransformă în protonimfe, transformă în tritonimfe $i apoi în adul!i. Într Într-un -un an în depozite se pot dezvolta %0-%" &enera!ii, durata unei &enera!ii, în condi!ii optime de temperatură $i umiditate 'ind de (-%0 zile. În condi!ii nefavoraile de temperatură, protonimfa se transformă în hipopus)deutonimfă*, stadiu imoil de rezisten!ă, în care acarianul poate suprave!ui %-2 ani. +nd revin condi!ii favoraile, hipopusul se transformă în tritonimfă $i apoi în adult, relundu-se dezvoltarea normală. ăspndirea acarianului $i infestarea noilorv stocuri de produse depozitate are loc preponderent în stadiul de hipopus, acarienii 'ind vehicula!i prin curen!ii de aer, praf, apă, unelte, îmrăcăminte, rozătoare etc. Mod de dăunare.  pecia pecia este polifa&ă. e hrăne$te cu făină, paste făinoase, semin!e de cereale, le&uminoase, /oarea soarelui, fructe $i le&ume uscate, tutun, dro&uri de plante medicinale etc. rodusele atacate con!in e1uvii, e1cremente $i sun înconurate cu 're mătăsoase 'ne. ăina atacată este mai închisă la culoare, are miros de miere stricată $i este improprie pentru consum. La semin!e este distrus mai  înti emrionul, atacul producndu-se producndu-se mai înti pe oaele sparte, atacate de al!i dăunători. +onsumul produselor atacate poate produce &rave into1ica!ii la om $i la animale, chiar manipularea acestor produse poate produce dermatoze, conunctivite, astm etc.

Viermele făinii (moleţul) – Tenebrio   molitor  ordinul Coleoptera, familia Tenebrionidae

run-închis %2-20 run-ro$at





re o sin&ură &enera!ie pe Biologie şi ecologie.  re

an. 5ernează în stadiul de larvă în făină sau în pastele făinoase. rimăvara, are loc transformarea larvelor în pupă, stadiu care durează circa două săptămni. dul!ii apar în luna mai $i trăiesc 4-" luni. 6i sunt mai activi în timpul nop!ii. emela depune, e$alonat, timp de 2-3 luni, izolat sau &rupat 200-"00 ouă, în stratul superior al făinii sau pe alte produ produse. se. 5ncua!ia durează %0-%" zile, stadiul de larvă %0-%% luni, perioadă în care au loc %7-%( năprliri. Mod de dăunare.6ste o specie polifa&ă. tacă, ca larvă $i ca adult făina, pastele făinoase, tăr!ele, semin!ele etc. În urma atacului se formează a&lomerări ale-cenu$ii, cu miros neplăcut $i cu resturi de e1uvii $i deec!ii, care fac produsele produ sele produs ele atacate improprii pentru consum.

Gândăcelul făinii – Tribolium  confusum ordinul Coleoptera, familia Tenebrionidae

-7 mm al-&ălui

3-" mm run-ro$cat



Biologie şi ecologie.  5ernează 5ernează în stadiul de adult în

produsele depozitate sau în crăpăturile pere!ilor $i du$umelelor depozitelor. depozitelor. rimăvara, în luna mai, adul!ii î$i reiau activitatea de hrănire, apoi au loc copula!ia $i ponta. erioada durează (-%0 luni. 8uăle sunt depuse erioada ovipozitară durează izolat pe sustratul alimentar alimentar.. dul!ii au o lon&evitate de pnă la 4 ani. În func!ie de temperatură, incua!ia durează "-7 zile, stadiul de larvă 2"-%00 zile, iar stadiul de pupă 7%2 zile. În timpul dezvoltării larvele năprlesc de -7 ori, iar transformarea în pupă are loc în sustratul alimentar. În condi!ii oi$nuite are 2-3 &enera!ii pe an, iar în depozitele încălzite are 3-" &enera!ii pe an. 

Mod de dăunare. Este o specie polifagă. Este ct $i în stadiul de dăunător atât n stadiul de adult  ct

larvă, consumnd făina, pastele făinoase, fructele uscate, semin!ele de plante olea&inoase, dro&uri de plante medicinale, piper etc. ăina atacată are o culoare mai  închisă, miros $i &ust neplăcut, 'ind improprie impro prie pentru miros $i improprie consum. În ea se &ăsesc a&lomerări $i &alerii pline cu e1cremente , e1uvii larvare $i cadavre.

Gândacul pâinii – Stegobium  paniceum paniceum ordinul Coleoptera, familia Anobiidae

3-4 al-&ăluie

%,-2,- 2,73,7



Biologie şi ecologie.  5ernează 5ernează în stadiul de adult în

produsele depozitate sau în crăpăturile pere!ilor $i du$umelelor depozitelor. depozitelor. rimăvara, în luna mai, adul!ii î$i reiau activitatea de hrănire, apoi au loc copula!ia $i ponta. erioada erioa daa ovipozitară durează (-%0 luni. 8uăle sunt depuse erioad izolat pe sustratul alimentar alimentar.. dul!ii au o lon&evitate de pnă la 4 ani. În func!ie de temperatură, incua!ia durează "-7 zile, stadiul de larvă 2"-%00 zile, iar stadiul de pupă 7%2 zile. În timpul dezvoltării larvele năprlesc de -7 ori, iar transformarea în pupă are loc în sustratul alimentar. În condi!ii oi$nuite are 2-3 &enera!ii pe an, iar în depozitele  încălzite are 3-" &enera!ii & enera!ii &ene ra!ii pe an. 

Mod de dăunare. Este o specie polifagă. Este ct $i în stadiul de dăunător atât n stadiul de adult  ct

larvă, consumnd făina, pastele făinoase, fructele uscate, semin!ele de plante olea&inoase, dro&uri de plante medicinale, piper etc. ăina atacată are o culoare mai  închisă, miros $i &ust improprie pentru &ust neplăcut, 'ind improprie consum. În ea se &ăsesc a&lomerări $i &alerii pline cu e1cremente , e1uvii larvare $i cadavre.

Gărgăriţa grâului – Sitophilus   granarius ordinul Coleoptera, familia Curculionidae







Biologie şi ecologie.re 2-3 &enera!ii pe an $i iernează în stadiul

de adult, larvă sau pupă. +nd temperatura depă$e$te în primăvară %09+ , adul!ii î$i reiau activitatea$i activitatea$ activitatea$ii după o perioadă de hrănire au loc împerecherea $i ponta. entru pontă, femela roade un ori'ciu în o, în care depune oul. stupă apoi ori'ciul cu o sustan!ă mucila&inoasă, care ulterior se întăre$te $i proteează oul. Într-un Într-un o de secară, &ru, orz etc., este depus un sin&ur ou,  în cele de porum porum pot ' depuse 2-3 ouă. ouă. Lon&evitatea Lon&e vitatea femelelor Lon&evita tea femelelor este de 4-" luni , putndu-se prelun&i pnă la 2 ani, avnd o perioadă foarte lun&ă de depunere a ouălelor. 5ncua!ia durează durează %0-%" zile, dezvoltarea larvară %"-30 zile, iar stadiul de pupă %0 -20 zile.. :ransformarea în pupă are loc în interiorul oaelor, iar adul!ii din noua &enera!ie, care apar prin luna iulie, părăsesc oul  în care s-au dezvoltat dezvoltat prin roaderea ro aderea te &umentului. roa derea te&umentului. te& umentului. Mod de dăunare.  tacă tacă mai ales &rul, secara, porumul $i mai pu!in ovăzul. dul!ii se pot hrăni $i cu paste făinoase, ciocolată, făină, dar pe care nu se reproduc. dul!ii rod oaele de cereale de la e1terior începnd cu re&iunea emrionului în timp ce ,larvele se hrănesc cu, con!inutul con!inutul oaelor, oaelor, din din care rămne doar te&umentul. ;oaele atacate au ovaloare culturală redusă, iar făina rezultată este improprie cosumului, cosumului, avnd un miros miros neplăcut neplăcut $i un &ust amar.

Molia cenuşie a cerealelor – Sitotroga   cerealella ordinul Lepidoptera, familia Gelechiidae .a. cafenii-&ălui%(-20 mm

... cenu$ii-a . cenu$ii-ar&intii r&intii

-( mm al-side'u





Biologie şi ecologie.  5ernează 5ernează în stadiul de larvă în oaele infestate în

depozite. re 2-3 &enera!ii pe an din care una în cmp $i %-2 în depozite. În luna aprilie, are loc transformarea în pupă a larvelor, în în interiorul interiorul oaelor oaelor infestate. #upă -%0 zile, în aprilie-mai apar adul!ii. adul!ii . ce$tia sunt activi adul!ii. noaptea.
View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF