cum sa faci un site?

July 1, 2016 | Author: Benczelits Alexandru | Category: Types, Presentations
Share Embed Donate


Short Description

cum sa faci un site...

Description

Cum să-ţi faci propriul site de companie

1. Ce este Internet-ul? Internet reprezintă reţeaua globală, accesibilă în mod public şi formată prin interconectarea a milioane de reţele de calculatoare din toată lumea. Este o reţea de reţele, interconectate prin protocoalele (regulile) de comunicare Transmission Control Protocol şi Internet Protocol, denumite pe scurt TCP/IP.

Internetul şi paginile Web - au patruns adânc şi puternic în viata noastră. Se pune problema insa: prin ce ne-au câştigat? Iată câteva motive pentru care interesul pentru tehnologia comunicaţiei virtuale ar trebui să ne atragă cat mai mult: 1. 2. 3. 4.

facilitează comunicarea interumană: aceasta se poate desfaşura aproape instantaneu; facilitează colaborarea între oameni aflaţi în diferite colţuri ale lumii. este o reală sursă de documentare. un site web al unei companii poate fi o modalitate foarte eficientă de marketing din punctul de vedere al rezultatelor; 5. să nu uitam site-urile care se adresează consumatorului final, cele prin intermediul carora se pot face, on-line, cumpărături , rezervări , plăţi de facturi , studiu la distanţă.

Paginile Web pot fi vizualizate prin aplicaţia software numită browser Web sau navigator Web. Această aplicaţie permite utilizatorilor să afişeze text, grafică, video, muzică şi alte informaţii localizate pe o pagină din World Wide Web, dar şi să comunice cu ofertantul de informaţii şi chiar şi cu alţi utilizatori care accesează acea pagină.

Unele dintre cele mai cunoscute browsere web sunt Mozilla Firefox , Microsoft Internet Explorer, Apple Safari, Google Chrome, Mozilla Camino, Opera Software - Opera, Nintendo DS browser şi Flock.

Internet-ul (inclus în domeniul tehnologiei informaţiei) este protejat prin legislaţie. Pentru a citi despre legile româneşti care guvernează utilizarea Internetului, puteţi accesa pagina http://www.legiinternet.ro/legislatie-itc.html .

Vrei mai mulţi clienţi? Postează infomaţii despre compania ta pe Internet!

2. Avantajele prezenţei online a companiei dvs.

Promovarea este una din cele mai întâlnite probleme în domeniul afacerilor. Orice produs comercial are de câstigat în urma promovarii sale. În acelaşi timp, Internetul se află într-o continuă expansiune zilnic, ceea ce inseamna un număr mai ridicat de utilizatori online. Din punctul de vedere al promovării unui produs, aceşti noi utilizatori pot deveni potenţiali clienţi, alături de utilizatorii deja existenţi ai Internetului. Prin intermediul unui site web, puteţi prezenta un produs, un serviciu, vă puteţi prezenta compania dvs, puteţi prezenta portofoliul sau partenerii cu care vă desfasuraţi activitatea. Practic, Internetul reprezintă o nouă piaţă de desfacere, caracterizată de o dezvoltare rapidă, un domeniu cu potenţial ridicat. Este esenţial să vă faceţi cunoscută prezenţa online cât mai curând, considerând că într-un viitor relativ apropiat Internetul va deveni cea mai importantă sursa de clienţi, pentru companiile din multe domenii. Avantajele unui site web :  cu ajutorul unui site web este foarte simplu să vă adresaţi oricui, din orice zonă a lumii.  promovarea afacerii timp de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 12 luni pe an, fără încetare şi fără cheltuieli suplimentare.  nu implică cheltuieli materiale semnificative. Un site web este modalitatea ideală de prezentare a produselor sau serviciilor proprii, fără a necesita un spaţiu de depozitare a acestora, fără a necesita un program de relaţii cu publicul.  un site web poate fi privit ca o modalitate de identificare online a unei companii, calitatea acestuia fiind în concordanţă cu profesionalismul şi performanţele firmei pe care acesta îl reprezintă.  aveţi posibilitatea de a ţine legătura cu clienţii dumneavoastră într-un mod ieftin şi facil. Transparenţa şi comunicarea vor fi aspecte foarte importante în cadrul companiilor de viitor. Contactul dintre companie şi clienţii acesteia este facilitat de prezenţa unui site web.  imaginea companiei dumneavoastră va avea de câştigat. O companie care este prezentă în toate domeniile de promovare inspiră un grad sporit de profesionalism şi încredere. Aveţi posibilitatea

de a fi întotdeauna înaintea concurenţei. Pe Internet, modul de prezentare al produselor sau serviciilor este principala modalitate de a câştiga clienţii concurenţei.

3. Realizarea site-ului Web Pentru a realiza un site aveţi nevoie să folosiţi următoarele limbaje: HyperText Markup Language (HTML) este un limbaj de marcare utilizat pentru crearea paginilor web ce pot fi afişate într-un browser (sau navigator). Scopul HTML este prezentarea informaţiilor – paragrafe, fonturi, tabele ş.a.m.d. CSS este un acronim provenind de la Cascading Style Sheets, care înseamnă "foi de stil în cascadă". Aceste stiluri sunt scrise într-un limbaj special, denumit Style Sheet Language (limbaj pentru foile de stil) şi care este un limbaj pentru computer utilizat pentru a descrie prezentarea documentelor structurate, aşa cum sunt şi documentele HTML. CSS este proiectat în primul rând pentru a permite separarea conţinutului documentului (scris în HTML sau într-un limbaj similar) de prezentarea documentului, incluzând elemente cum ar fi culori, fonturi, aspectul paginii. Aceasta separare poate imbunatăţi accesibilitatea conţinutului, poate da o mai mare flexibilitate şi control în specificarea caracteristicilor prezentării, poate reduce complexitatea şi repetarea continului structural al paginilor (ca de exemplu la tabele). Limbajul JavaScript a fost inventat de o echipă de la Netscape, care dorea să facă browserul lor să interacţioneze mai mult cu utilizatorul şi să facă paginile mai dinamice. Un script JavaScript este un program inclus într-o pagina HTML. JavaScript vă permite să creaţi o interfaţă activă cu utilizatorul, să dea o impresie vizuală plăcută în timp ce navigaţi prin paginile site-ului. Pentru realizarea unui site puteţi apela la un sistem pentru managementul conţinutului. Sistemele pentru gestionarea conţinutului au devenit una din cele mai puternice unelte pentru dezvoltarea facială a site-urilor web, de către persoane care nu necesită foarte multe cunoştinţe tehnice. Un sistem de gestiune al conţinutului (Content Management System - CMS) este o aplicaţie Web care utilizează o bază de date (de obicei, MySQL) sau alte metode pentru a crea, edita, şi se păstrează conţinutul HTML într-un mod uşor de gestionat. Conţinutul este creat şi editat pe web într-o porţiune de administrare a aplicaţiei web (denumit în continuare Backend). Conţinutul rezultat este apoi afişat pe site pentru a fi accesat de utilizatori. Există mai multe motive posibile pentru utilizarea unui CMS, dar motivul principal este de a face crearea şi editarea de conţinut un proces simplu şi uşor. Cele mai importante aspecte în alegerea unui CMS sunt:

1. Instalare rapidă şi uşoară 2. Interfaţa de administrare simplă 3. Extinderea rapidă şi uşoară a CMS pentru funcţionalităţi suplimentare 4. Administrarea uşoară a şabloanelor de prezentare (template pentru design) 5. Existenţa unei comunităţii de utilizatorilor Cele mai importante sisteme pentru gestiunea conţinutului (CMS)  Joomla

CMS este foarte simplu, chiar si pentru utilizatorul non-tehnic. Principalele funcţionalităţi sunt de a adauga conţinut, actualizare imagini şi administrarea datelor. Pentru a utiliza Joomla sunt necesare cunostinte primare de MS Word.  Drupal

Drupal este unul dintre CMS-urile open-source disponibile cu cele mai multe funţionalităţi. Acesta permite editarea de conţinut direct de pe pagină, şi este uşor extins deoarece utilizează module. Temele pot fi dezvoltate cu uşurinţă cu CSS.  Wordpress

Wordpress a început ca un sistem de blogging-ul, dar a crescut într-unul dintre cele mai puternice CMS lui de pe Internet. Interfaţa de administrare a devenit foarte uşor de folosit pentru milioane de bloggeri.  Radiant CMS

Design simplist şi modul de gestionare al conţinutului face posibilă editare foarte uşoară a conţinutului site-ului. Accentul acestei CMS este de a oferi funcţionalităţi pentru a personaliza cu uşurinţă site-ul companiei.

 Magenta

Acest CMS este destinat sistemelor e-commerce de management al conţinutului. Oferă funcţionalităţi peste majoritatea CMS, cum ar fi posibilitatea adăuării unui coş de cumpăroturi. Recomandat pentru site-urile de tip magazin online.

 Silverstripe

Un CMS simplist, cu o comunitate in crestere. Permite personalizarea site-ului destul de uşor şi dispune de o interfaţă cu utilizatorul foarte intuitivă. 4. Cum să creezi site-ul care să îţi aducă clienţi noi Un site de prezentare ar trebui în mod clar şi concis să comunice vizitatorilor informaţii despre serviciile care sunt oferite şi ceea ce compania are de oferit clienţilor potenţiali.

Scopul unui site-ului companie este de a arăta proiectele trecute ale companiei, serviciile actuale, clienţi cărora le-a oferit servicii, de a comunica în mod eficient vizitatorilor modalitatea de contact cu reprezentaţii companiei, de exemplu cu persoanele din departamentul de vânzări. În prima pagina a site-ului este necesar să fie incluse principalele elemente de navigaţie, pentru ca un nou utilizator să poată accesa informaţia despre produsele sau profilul companiei uşor. Pe prima pagina este recomandat să fie afişat în prima parte a paginii imagini şi principalele caracteristici ale celor mai noi sau importante produse ale companiei. Prima pagina este recomandat un design nu prea încărcat, prea multe elemente pe prima pagina vor îngreuna utilizatorul în găsirea informaţiei dorite şi acesta poate părăsi site-ul.

Când realizezi o pagină Web ţine cont că cei mai mulţi utilizatori de Internet vor să se încarce repede această pagină, să găsească uşor informaţiile. Ca să fii sigur că site-ul tău va avea un design reuşit, trebuie să ţii cont de următoarele:  Foloseşte câteva tonuri cromatice apropriate  Postează un număr mic de imagini pe aceeași pagină pentru a nu mări timpul de încărcare al unei pagini  Adaugă un logo site-ului tău  Subliniază anumite cuvinte cheie sau include linkuri  Inserează subtitluri sugestive  Creează o structură a paginii şi foloseşte această structură în majoritatea paginilor site-ului. Prima pagină sau paginile secţiunilor importante au de obicei altă structură.  Creaţi site-ului o navigare activă, astfel utilizatorul să cunoască mereu în ce secţiune se află şi în ce secţiuni mai poate naviga pe site pentru a afla informaţii despre produsele site-ului.  Adaugă o formă de contact, pentru a primi feedback de la clienţi 5. Reguli de urmărit la crearea unui site web Accessibilitate  Timpul de încărcare al site-ului este rezonabil  Contrastul între culoarea textului şi cea de fundal este adecvat

 Dimensiunea fontului şi spaţierea textului permit citirea textului uşor  Obiectele de tip Flash şi alte componente sunt folosite cu moderaţie  Site-ul are definit o pagină 404, pagină care va fi afişată când se încearcă accesarea unei pagini care nu există Identitate  Logo-ul companiei are expunere foarte bună  Sloganul companiei expune clar obiectivele şi valorile companiei  Navigare clară către informaţii despre companie  Navigare clasă către informaţiile de contact Navigare  Meniul principal este uşor de identificat  Etichetele meniului principal sunt clare şi concise  Numărul de butoane şi link-uri este rezonabil  Logo-ul companiei direcţionează către pagina principală a site-ului  Modulul de căutare al site-ului este uşor de accesat Conţinut  Principalele titluri sunt clare şi descriptive  Conţinutul critic este primul disponibil utilizatorului când accesează site-ul  Stilurile şi culorile sunt consistente  Reclamele şi ferestrele pop-up sunt discrete  URLs sunt sugestive  Titlurile paginilor HTML sunt explicative 6. Găzduirea site-ului Web Pentru a publica un site web, o variantă mai simplă este găzduirea acestuia la un Internet Service Provider care oferă găzduire pe serverele proprii de Web (Hosting). Există două variante:  Găzduirea gratuită

În acest caz de obicei cel care furnizează această găzduire adaugă bannere publicitare pe site-ul publicat, aceasta fiind metoda lui de a câstiga bani din găzduire. Un exemplu de hosting de acest tip este FreeWeb Hosting 4 All: http://www.webhosting4all.info/freehosting.php.  Găzduirea contra cost Acest tip de găzduire este similar cu cel gratuit, cu diferenţa că nu se afişează acele bannere externe în pagina site-ului găzduit. De asemenea, în cazul unui hosting plătit, clientul beneficiază de garantarea unui nivel de serviciu agreat, în ceea ce priveşte lărgimea de bandă, siguranţa serverului, etc.

Dicţionar de termeni utili: SITE WEB: o locaţie într-o reţea de calculatoare, unde se stochează informaţia sub forma unor pagini sau documente, acestea fiind disponibile printr-un navigator. HIPERTEXT: metodă de prezentare a informaţiei, unde anumite cuvinte ale textului pot fi apelate în orice moment pentru a furniza alte informaţii. PORTAL: un site Web care oferă o gamă diversă de servicii şi resurse, cum ar fi: motor de căutare, zonă de ştiri, acces la magazine virtuale, informaţii de referinţă, şi o serie de posibilităţi de comunicare – forum de discuţii, e-mail, cutie poştală etc. BLOG: jurnal online, de obicei accesibil tuturor HTML: limbaj de marcare utilizat pentru crearea paginilor web ce pot fi afişate într-un browser. CSS: standard pentru formatarea elementelor unui document HTML. Sistem de management al conţinutului: sistem software utilizat la asistarea utilizatorilor săi în procesul de editare, controlare, organizare şi publicare a documentelor sau altor tipuri de conţinut, cum ar fi imagini si resurse multimedia. Web CMS: CMS cu facilităţi adiţionale pentru uşurarea publicării de conţinut pe siturile web.

Link-uri utile:  Romanian National R/D Computer Network http://www.rnc.ro  Joomla templates

http://www.joomla-templates.com/  HTML tutorial http://www.w3schools.com/html/default.asp  CSS Zen Garden http://www.csszengarden.com  CMS Drupal http://drupal.org  CMS LightN Easy http://www.lightneasy.org

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF