Cultura Nucului

July 18, 2018 | Author: Moga Alexandru | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Cultura Nucului...

Description

USAMVBT

Facultatea de Horticultura si Silvicultura

Specializarea-Horticultura Specializarea-Horticultura IFR 

Cultura Nucului 

Timisoara 2012

Cultura Nucului

Nucul se cultiva, in primul rand, pentru fructele sale, care se consuma atat in stare proaspata, cat si prelucrate. Miezul de nuca constituie un aliment complet si concentrat continand substante grase (5270%), substante proteice (12-25%), zaharuri (5-25%) substante minerale (1,3-2,4%), etc. Valoarea energetica a unui kg de miez de nuca este echivalenta cu: 1 kg paine + 0,5 kg carne +0,5 kg cartofi + 0,5 kg peste + 0,5 kg prune uscate + 1 kg pere, asigurand 6364 calorii (V. Cociu, 1983).

Miezul de nuca este folosit in fabricarea de ulei comestibil si tehnic folosit in pictura, fabricarea cernelii tipografice, fabricarea sapunului de lux etc.  Nucile verzi, se folosesc pentru dulceturi, dulceturi, continand o cantitate mare de vitamina C si anume de patruzeci de ori mai mult decat sucul de portocale: dintr-un kg de coji verzi de nuca se poate extrage o cantitate de vitamina C egala cu cea extrasa din 10 kg de lamai.

Frunzele, lastarii, mugurii, scoarta si radacinile constituie un izvor de materie prima inca foarte  putin folosit la noi in tara. Odinioara, populatia la sate folosea intens vopselele extrase din frunze, lastari si scoarta de nuc  pentru vopsitul vopsitul lanii, bumbacului bumbacului si chiar a matasii, matasii, fiind considerate considerate vopsele vopsele netoxice netoxice si deosebit de rezistente la deodorare.

Frunzele de nuc verzi puse la macerat in petrol lampant, constituie un bun unguient in tratarea reumatismului. Miezul de nuca este indicat pentru diabetici si pentru completarea regimului alimentar vegetarian. Lemnul de nuc este foarte apreciat datorita calitatii sale superioare la fabricarea mobilierului de lux, in industria automobilelor de lux si in industria aeronautica.  Nucul  Nucul este considerat considerat Regele pomilor, pomilor, plecand in primul rand de la denumirea denumirea sa in latina Iuglans Regia, preferand sa fie plantat intr-o livada in zona cea mai inalta. Datorita cantitatii mari de iod pe care o degaja prin frunze nu este indicata odihna si relaxarea la umbra nucului, iar plantele anuale si perene din zona umbrita de nuc, mor. Ca specie pomicola nucul prezinta si alte avantaje. Desi creste lent si intra tarziu pe rod, comparativ cu alte specii, nucul este foarte longeviv traind, in medie, circa 80-100 de ani si dupa 15-16 ani da productii mari. Coroana masiva, trunchiul puternic, coaja neteda cenusie si frumoasa in tinerete, frunzele mari de culoare verde inchis si aromate, fac din nuc una din speciile decorative de mare efect. Aria de raspandire a nucului, mare, de la ses si pana la 700-800 m, poate aduce mari foloase cultivatorilor. Din toate aceste cauze, nucului i s-a atribuit o lege speciala in Romania, fiind protejat de stat.

Consideratii generale Se considera ca nucul a rezistat perioadei glaciatiunilor numai in cateva puncte situate in centrul si vestul Asiei si in cateva depresiuni din Peninsula Balcanica si Peninsula Iberica. Se mai intalneste inca in stare salbatica in masivele silvice din estul Turciei, in Caucaz, Irac, Iran, Afganistan, Pakistan, India, Nepal, Tibet si China precum si in cateva zone din Peru si Brazilia. Primele tari care au cultivat nucul au fost China, Japonia si India (inaintea erei crestine) apoi fiind preluat de europeni. Prin luarea in cultura, nucul s-a extins mult in afara arealului sau natural, gasindu-se in prezent aproape in toate tarile cu climat temperat. Limita nordica de extindere a culturii lui pe glob este impusa de izoterma anuala de +5°C.

Cultura nucului pe plan mondial In lume, exceptand S.U.A. si intr-o oarecare masura Franta, in toate celelalte tari, cultura nuculu nuculuii are un caracter caracter extens extensiv, iv, majoritat majoritatea ea pomilo pomilorr crescand crescand izolat in vatra vatra satelor, satelor, pe marginea proprietatilor, de-a lungul cursurilor de apa, a drumurilor, etc.

Intr-o serie de tari din arealul de raspandire naturala naturala a nucului, nucului, exista suprafete relativ mari de  paduri  paduri crescute crescute spontan spontan sau plantate in fondul forestier, dar nici aici nu exista o inventariere inventariere  precisa.  precisa. Plantatii comerciale comerciale exista in putine tari si pe suprafete relativ restranse, restranse, comparativ cu celelalte specii. Printre acestea, S.U.A. ocupa primul loc pe glob sub aspectul suprafetei de livezi organizate si a productiei de nuci. Pana in anii 1980 California avea peste 100000 ha cu livezi de nuc altoit din soiuri valoroase. Bulgaria avea in anii 1975-1980 circa 14000 ha cu nuci. Pana in deceniul al saselea si al saptelea al secolului XX, Romania era printre primele trei tari mari producatoare de nuci. In majoritatea tarilor, productia de nuci este stabilita prin evaluare si nu prin inregistrare exacta. Printre tarile mari producatoare de nuci se numara: China, S.U.A., Iran, Turcia, Romania, Franta (tabelul 9.1.).

Cultura nucului in tara noastra In tara noastra nucul este stravechi. Pana la inceputul secolului XX forma paduri si plantatii intinse in judetele Gorj, Valcea, Dambovita, Prahova, Bacau, Neamt, Iasi, Suceava. Atat in perioada celui de-al doilea razboi mondial cat si dupa aceea s-a remarcat o scadere masiva a numarului de pomi, cat si a productiei de nuci. Goana dupa lemnul de nuc, dar si desele desele sistem sistematiz atizari ari si organiza organizari ri de teritor teritoriu, iu, datorita datorita colectivi colectivizari zariii tarii, tarii, au dus la taierea taierea nechibzuita a acestui pom. Astfel, ca exemplu, putem spune ca: in anul 1938 in Romania existau 4,3 milioane de nuci cu o productie medie evaluata la 199000 tone nuci. In anul 1975 in Romania existau circa 3 milioane de nuci, cu o productie medie de 29000 tone. In anul 2002 Romania producea circa 33-34 tone de nuci (vezi tab. 9.2.).

Deoarece altoirea nucului este o problema greoaie si inca nerezolvata pana la capat, in lume si in Romania se obtin puieti de nuc din soiuri selectionate. Diferenta majora intre pomii de nuc altoiti si cei nealtoiti consta in urmatoarele: nucii obtinuti prin altoire la masa sau in camp direct  pastreaza  pastreaza prin altoire toate caracteristicile soiului de unde s-au recoltat ramurile si intra pe rod foarte repede . Primele nuci apar chiar din anul I dupa plantarea nucului. Nucii obtinuti din samanta (nuci semanate in camp) din soiuri selectionate, nu pot pastra caracteristicile soiului de unde am recoltat nucile si intra foarte greu pe rod, abia dupa 10-12 ani. Privitor la productia de nuci obtinute, rezultate foarte bune se obtin atat de la pomii altoiti de nuc cat si de la cei nealtoiti. In Romania nucul a fost si este protejat de lege. Nucii pot fi taiati in urmatoarele conditii: - exemplarele care au cel putin 1/3 din coroana uscata; - exemplarele care sunt pe suprafete unde s-a autorizat construirea de obiective;

-exemplarele dezradacinate din cauze naturale. Pentru fiecare nuc taiat, chiar in aceste conditii, proprietarul este obligat prin lege sa planteze planteze la loc trei nuci tineri.

Tehnica formarii coroanei la specia nuc Atat la pomii plantati primavara, cat si la cei plantati toamna, taierile de formare incep  primavara  primavara devreme, in martie - aprilie si se aplica in toata perioada perioada de crestere. Prin aplicarea lor se urmare urmareste ste formare formareaa cat mai rapida rapida a unei unei coroane coroane luminate luminate si aerisit aerisite, e, garnisi garnisita ta cu numeroase ramuri de semischelet si de rod . Fiind o specie foarte pretentioasa fata de lumina, formele de coroana cele mai recomandate sunt sunt vasu vasull amel amelior iorat at si piram piramida ida neet neetaja ajata. ta. Pentr Pentru u ambe ambele le forme forme de coroa coroana, na, inalti inaltime meaa trunchiului trebuie sa fie de 0,9-1,1 m, deoarece s-a constatat ca la trunchiuri mai inalte de 1,20m, intrarea pe rod a pomilor intarzie cu un an pentru fiecare 20 cm in plus. In anul intai de la plantare, primavara, vergile se scurteaza la 1,3m - 1,4 m deasupra unui mugure. Pana la inaltimea de 1 m se orbesc toti mugurii. Intre 1m si 1,3 sau 1,4 se orbesc toti mugurii principali, portiune rezervata pentru proiectarea sarpantelor. In perioada de vegetatie cand lastarii inregistreaza lungimea de circa 20 cm, se aleg trei lastari, dintre care doi pentru formarea primelor doua sarpante si unul care va prelungi axul. Lastarii alesi ca sarpante, trebuie sa fie orientati in directii opuse de-a lungul randului de pomi. Daca vergile nu au inaltimea necesara pentru proiectarea coroanei, ele nu se scurteaza. Daca vergile au lungimea sub 1 m, ele se recepeaza la 3 - 4 muguri deasupra punctului de altoire,  pentru a obtine o varga de peste 1,3 m. Daca lastarii aparuti pe cep au lungimea lungimea de 20 cm, se alege unul, cel mai viguros, pentru a reface tulpina. Restul de lastari se elimina in doua faze si anume: cand lungime lor are 20 cm, acestia intai se ciupesc iar in luna august, lastarii ciupiti se suprima. In anul al doilea, primavara, primavara, ramurile alese pentru formarea formarea sarpantelor sarpantelor se scurteaza scurteaza la acelasi nivel, deasupra unui mugure exterior. Dupa alegerea sarpantelor se face corectarea unghiurilor de insertie prin palisari si ancorari. Dupa fixarea in pozitie corespunzatoare, toate ramurile se scurteaza cu 1/4 - 1/3 din lungimea lor, pentru a pastra numai lemnul matur si cu muguri bine formati. Ramura de prelungire a axului se scurteaza la 50 cm deasupra sarpantei superioare. In perioada de vegetatie se aleg lastarii de prelungire ai sarpantelor si axului. Pe fiecare sarpanta la circa 50 cm de punctul ei de prindere, se alege cate un lastar pentru formarea  primelor  primelor subsarpante. subsarpante. Pe ax se aleg doi lastari pentru formarea urmatoarelor sarpante. Acestia trebuie sa fie orientati in directii opuse, perpendicular pe randul de pomi. Restul de lastari se ciupesc. In anul al treilea, primavara, se suprima ramurile anuale amplasate pe latura superioara sau cea inferioara inferioara ale sarpantelor, sarpantelor, cat si ramurile lacome. lacome. Ramura de prelungire a axului se va scurta la 30-35 cm deasupra sarpantei superioare. Daca nu depasesc lungimea de 1 m, ramurile de  prelungire  prelungire a le sarpantel sarpantelor or si subsarpa subsarpantelor ntelor nu se vor scurta. In perioada de vegetatie cand lastarii inregistreaza lungimea de circa 20 cm se formeaza noi elemente de schelet. Se alege un lastar pentru formarea urmatoarei sarpante si unul care va  prelungi  prelungi axul. Se aleg lastarii de prelungire prelungire ai sarpantelor sarpantelor si subsarpantel subsarpantelor. or. Pe primele doua sarpante se alege cate un lastar amplasat in partea opusa a primei subsarpante la distanta de 3040 cm de la punctul ei de prindere, pentru formarea celei de a doua subsarpanta. Pe urmatoarele doua sarpante sarpante se alege cate un lastar, la circa 50 cm de punctul punctul lor de insertie, pentru formarea  primelor  primelor subsarpante. subsarpante. Lastarii amplasati amplasati pe latura superioara si cea inferioara ale sarpantelor se  plivesc.  plivesc.

In anul al patrulea, patrulea, primavara, se aleg definitiv ramurile ramurile provenite din lastarii alesi in perioada de vegetatie a anului anterior si se scurteaza la 80-110 cm pentru echilibrarea si stimularea ramificarii. Prelungirea axului se scurteaza la 40 cm deasupra punctului de insertie a ultimei sarpante, pentru a forta aparitia lastarului din care se va alege urmatoarea sarpanta si ultima. Tot cu acest prilej se taie la inel eventualele ramuri concurente concurente si cele ce cresc pe partea superioara superioara a sarpantelor. Daca pomii cresc incet si ramurile de prelungire sunt mici, se scurteaza o parte din ramurile de rod pentru a stimula cresterea. Prin taierile taierile din perioada perioada de vegetat vegetatie ie se urmare urmareste ste alegerea alegerea lastarilo lastarilorr de prelung prelungire, ire, a ramurilor de schelet si a unui lastar pe fiecare sarpanta, pentru formarea celei de-a doua sarpante. Acest lastar trebuie plasat in partea opusa subsarpantei anterioare si sa aiba punctul de insertie cu 70-80 cm mai sus de subsarpanta precedenta.

Combaterea bolilor si daunatorilor la nuc Cand pomii sunt tineri, lucrarile de combatere combatere a bolilor si daunatorilor daunatorilor urmaresc urmaresc mentinerea in  perfecta stare de sanatate sanatate a aparatului aparatului foliar, pentru a sintetiza sintetiza cantitati maxime de substante substante care sa asigure pomilor cresteri viguroase.

Dintr Dintree boli boli,, cea cea mai mai pagu pagubi bito toare are este este bacte bacterio rioza za prod produs usaa de Xanto Xantomo mona nass Jugl Jugland andis is si antracnoza produsa de Gnomonia leptospyla. Pomii tineri sunt destul de sensibili la aceste boli. Bacterioza Bacterioza este favorizata favorizata de precipitatii precipitatii abundente si temperaturi moderate. Atacul este maxim in perioada cresterii intense a lastarilor si in lunile iulie-august. Pe frunzele si lastarii atacati apar necrozari specifice, datorita distrugerii tesuturilor. Pentru combaterea combaterea acestor boli, pana in prezent, cele mai eficace produse produse chimice s-au dovedit a fi produsele cuprice in doza mica. La concentratia de 1% Zeama bordeleza apar numeroase necrozari, mai ales daca tratamentele se aplica cand frunzele sunt tinere. Primul tratament se aplica la dezmugurire, cand se poate folosi o concentratie mai mare si anum anumee 1,5 1,5 % Zeam Zeamaa borde bordelez lezaa . Al doile doileaa tratam tratamen entt trebu trebuie ie aplica aplicatt la apar apariti itiee prime primelo lor  r  frunzulite, cand se va reduce concentratia la 0,5 %, iar al treilea tratament se va aplica la inceputul cresterii lastarilor tot cu 0,5 % Zeama bordeleza. Ultimul tratament se va face tot dupa caderea frunzelor cu 1,5-2 % si are rolul de a micsora infectiile pentru anul viitor. Tratame Tratamentel ntelee recoman recomandate date pentru pentru combat combaterea erea bacterio bacteriozei zei sunt sunt eficient eficientee si impotriv impotrivaa antracnozei. antracnozei. In afara de produsele produsele cuprice, pentru combaterea antracnozei antracnozei s-a dovedit destul de eficient si Dithane M45, care in asociere cu substantele cuprice combate si bacterioza. Dintre daunatori, in tinerete, nucul poate fi atacat de paduchii testosi, paduchii de frunze, de omizile defoliatoare, de omizile xilofage si de acarieni. Pentru combaterea lor se aplica tratamente cu insecticide sau acaricide specifice.

Cuprins: 1-Consideratii generale 2-Cultura nucului pe plan mondial  3-Cultura nucului in tara noastra 4-Tehnica formarii coroanei la specia nuc 5-Combaterea bolilor si daunatorilor la nuc

Bobliografie:

-Grintescu, 1985, Botanica  Enciclopedica , Bucuresti

,

Editura

Stiintifica

si

-Patrut , D. , I. , Imbrea, I. , M. , 2005 , Botanica , Editura  Eurobit , Timisoara -http://sfaturipomicole.tripod.com -http://www.agricultor.ro -http://www.infogradina.ro -http://www.armonianaturii.ro/Nucul-(Junglans-regia) -http://www.ecomagazin.ro/nucul  -http://ro.wikipedia.org/wiki/Nuc

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF