costul de oportunitate

May 16, 2018 | Author: Oros Robert-Alexandru | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download costul de oportunitate...

Description

Facultatea de Marketing Seria C –

De ce costul de oportunitate nu poate fi niciodata zero Costul de oportunitate este un reper economic care pune laolalta concepte precum raritate si reprezinta sansa sacrificata de o persoana atunci cand aceasta alege dintre doua optiuni.

In mod logic, costul de oportunitate nu poate fi niciodata zero, acest lucru bazandu-se pe “r resurselor” (unul din conceptele acestui reper ). A numiti economisti insa considerau ca „în absenţa resurselor, costul de oportunitate este zero". Ce au vrut acesti economisti sa spuna este ca daca p unei resurse nu ar exista, individul ar putea sa aleaga orice optiune, cop-ul fiind zero. Daca ne refe la partea materiala si fizica, acestia au dreptate. Insa daca ne uitam bine la cel de al doilea concep baza cop-ului, alegerea, si il definim ( „Alegerea este faptul universal  al vieţii omului" ) , vom vedea c fiecare moment individul este pus in situatia de a alege. De exemplu: din momentul in care se treze acesta are mai multe optiuni: sa se spele, sa manance, sa se imbrace pentru scoala. In functie de el va alege sa le urmeze intr-o anumita ordine, sau sa nu le urmeze deloc, caz in care este tot o ale care o face. Dar in acest caz, probabil el este constrans c onstrans de resursa timp,ceea timp,ceea ce rezulta ca cop-ul timpul pe care el il aloca unei activitati. El nu le poate face pe toate in acelasi timp. Dar ce se intam situam individul intr-un spatiu nedeterminat, nedeterminat, un resursele sunt nelimitate, inclusiv timpul. La fel, ace mai multe optiuni. Care este cop- ul? Exista defapt? „ Liberul arbitru , sau capacitatea de a discerne, alege, constituie marca definitorie a raţiunii umane, a naturii umane. Iar capacitatea de a discerne î de fapt, anticamera alegerii: aceasta priveşte capacitatea de a ierarhiza bunurile, fenomenele exter fiinţei umane ori acţiunile acţiunile în ordine inversă inversă a capacităţii lor de a furniza „utilitate", „utilitate", satisfacţie.” Asad semnifica sacrificarea constienta a unei alternative/optiuni disponibile in orice context ce implica ac umana.

In consecinta, din definitia costului de oportunitate, a conceptelor care il alcatuiesc (cop= raritate, cop=alegere, cop=alegere+rari cop=alegere+raritate) tate) si datorita faptului ca alegerea este prezenta in orice situatie/m din viata unui individ, putem deduce concluzia conform careia costul de oportunitate nu poate fi f i nic zero.

Schimbul presupune tranzactia de valori egale sau inegale?

Schimbul, prin definitie inseamna inlocuirea a cuiva cu altcineva sau a ceva cu altceva (de aceeasi natură). I cuvinte, schimbul se mai poate numi si barter (serviciu contra serviciu sau produs contra produs) si este spe de relatie comerciala WIN-WIN . De aici putem deduce faptul ca ambele parti implicate in proces tranzaction egale, teoretic cel putin. Daca privim putin in lumea reala vom vedea ca majoritatea schimburilor care se rea sa fie formate din diferite valori, valori, foarte rar egale. Atunci cum este schimbul? schimbul? Ce presupune acesta? Conform metodologiei neoclasice, toate valorile de schimb pot fi reduse la un numitor comun. Asadar, daca privim sch punct de vedere material, orice tranzactie de acest tip poate contine valori egale sau valori inegale care pot un numitor comun ( 10 unitati din din produsul x sunt egale cu 5 din produsul y asa incat 2x=y ). Daca ne referim din punct de vedere subiectul, la fel , orice tranzactie poate avea o anumita valoare sentimentala pentru un i

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF