Consiliere de Grup Autocunoastere

November 18, 2016 | Author: Anda Druhora | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Activitate de autocunoastere...

Description

PROIECT DE ACTIVITATE

DATA: 28.11.2012 ŞCOALA: Şcoala primară Sânpetru CLASA: a II-a PROFESOR PSIHOLOG: Pop Ana Diana SUBIECTUL ACTIVITĂŢII: “Acesta sunt eu” TIPUL ACTIVITĂŢII: Consiliere psihopedagogică DURATĂ: 50 minute OBIECTIV GENERAL: Dezvoltarea încrederii în sine şi a capacităţii de autocunoaştere. OBIECTIVE OPERAŢIONALE O1 – să-şi identifice punctele tari şi punctele slabe; O2 – să se autoevalueze corect; STRATEGII DIDACTICE: a) METODE ŞI PROCEDEE: Jocul, explicaţia, exerciţiul, povestirea.. b) MATERIAL DIDACTIC: Fişe de lucru. FORME DE ORGANIZARE: frontală, individuală. BIBLIOGRAFIE: Bibliografie: Băban, Adriana –“Consiliere educaţională”, Ed.„ARDEALUL" Cluj B-dul 21 Decembrie nr. 146 Cluj-Napoca.

Secvenţele activităţii Moment organizatoric Spargerea ghieţii

Captarea atenţiei

Conţinuturile activităţii Se asigură condiţii optime pentru începerea orei.

Metode şi procedee Conversaţia

„Afişul”- Se cere fiecărui participant să noteze pe o foaie de hârtie 3 calităţi personale. Foaia este lipită pe spatele fiecăruia cu partea scrisă în interior astfel încât nimeni să nu poată citi ce este scris. Fiecare participant se va plimba prin clasă şi va nota câte un lucru bun, pozitiv pe foaia de pe spatele fiecăruia dintre colegi. După ce fiecare a scris fiecăruia dintre colegi, foile se iau jos şi fiecare citeşte mesajele primite. Se discută despre concordanţa dintre părerea proprie despre sine şi părerea celorlalţi. Poveste „Alegoria broscuţelor”- A fost odata un grup de broscute care vroiau sa se ia la intrecere. Telul lor era sa ajunga in varful unui turn foarte inalt.

Conversaţia

Se adunsaera deja multi spectatori, pentru a urmari cursa si a le incuraja pe broscute. Cursa urma sa inceapa. Totusi, dintre spectatori nu credea nici unul ca vreuna dintre broscute va reusi sa ajunga in varful turnului. Tot ce se auzea erau exclamatii de genul: „Oh, ce obositor!!! Nu vor reusi niciodata sa ajunga sus!” sau: „Nici nu au cum sa reuseasca, turnul este mult prea inalt!” sau „Sunteti mult prea slabe pentru a ajunge in varf”. Broscutele incepura sa abandoneze cu exceptia uneia singure, care se catara vioaie mai departe. Ele ajunsesera sa creada ca chiar nu puteau face acest lucru. Unele abandonasera inainte de a incepe cursa. Pur si simplu nu se mai simteau in stare, aveau impresia ca nu sunt bune

Material didactic

Forme de evaluare

Observaţia Jocul

Povestirea

Observaţia

Obv.

de nimic. Spectatorii continuau sa strige: „E mult prea obositor! Nu va putea nimeni sa ajunga sus! Tot mai multe broscute se resemnau si abandonau, doar una singura se catara consecvent mai departe. Nu voia cu nici un chip sa abandoneze! In final renuntasera toate, cu exceptia acelei broscute, care cu o imensa ambitie si rezistenta reusi sa ajunga singura in varful turnului! Dupa aceea, toate celelalte broscute si toti spectatorii au vrut sa afle cum a reusit broscuta sa ajunga totusi in varf, dupa ce toate celelalte se vazusera nevoite sa abandoneze cursa! Unul din spectatori se duse la broscuta s-o intrebe cum de a reusit sa faca un efort atat de mare si sa ajunga in varful turnului. Asa a aflat ca.......... BROSCUTA INVINGATOARE ERA SURDA!!! Morala? Nu asculta niciodata pe oamenii care au prostul obicei de a fi intotdeauna negativi si pesimisti fiindca ei iti rapesc cele mai frumoase dorinte si sperante pe care le porti in suflet! Gandeste-te mereu la puterea cuvintelor, caci tot ceea ce auzi sau citesti te influenteaza in ceea ce faci!

Anunţarea temei şi obiectivelor

Deci: FII MEREU OPTIMIST ! Si mai ales fii pur si simplu SURD cand cineva iti spune ca nu-ti poti realiza visurile! Gandeste-te: POTI REUSI IN VIATA DACA VREI CU ADEVARAT ! Se anunţă tema şi obiectivele ei.

Conversaţia

Desfăşurarea activităţii

1. Fişe de lucru “Acesta sunt eu”

2. Joc “Pot, nu pot”- elevii se vor grupa in perechi si se va da fiecarui elev cate o fisa de lucru. Partenerii trebuie sa se identifice ca fiind A sau B. A ii va citi lui B o situatie la care acesta va raspunde cu "nu pot"; dupa care B ii va citu lui A o situatie la care A va raspunde cu "nu pot".Se continua astfel pana cand se epuizeaza intreaga lista. Intrebari de continut si personalizare Ce efect a avut asupra voastra faptul ca partenerul a raspuns in continuu "nu pot"? Stiti si alte variante de raspuns pe care le-ati fi putut oferi? Atunci cand cineva spune "nu pot" credeti acea persoana? Spuneti des "nu pot" cand , de fapt puteti ? Atunci cand va simitit rau si spuneti ca "nu aveti ce face" , va ganditi ca ceea ce spuneti este adevarat? Considerati ca va puteti controla emotiile sau nu? Vom arata ca cel mai adesea tindem sa credem ca nu putem face un anumit lucru, cand, de fapt , in cele mai multe situatii ne putem controla emotiile, gandurile si comportamentele.

Exerciţiul

Conversaţia Explicaţia Jocul

Fişe de lucru

O1

Urmăresc O2 permanent activitatea elevilor şi fac aprecieri verbale

Încheierea activităţii

Aprecieri asupra modului de desfăşurare a activităţii.

Conversaţia

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF