Class 10 Ieo 5 Year e Book

September 24, 2017 | Author: Nilesh Gupta | Category: Smoke, Pollution, Dogs, Water, Air Pollution
Share Embed Donate


Short Description

Class 10 Ieo 5 Year e Book...

Description

1

Copyright © 2015 Science Olympiad Foundation. Printed with the permission of Science Olympiad Foundation. No part

of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the possessor the ebook copyright. All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of IEO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd. Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana. Phone : 0124 - 4951200 Web: mtg.in Email: [email protected] Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit

www.mtg.in for buying books online.

CLASS 10

Contents ªª 1st IEO 2010 ªª 2nd IEO 2011 ªª 3rd IEO 2012 - SET A ªª 3rd IEO 2012 - SET B ªª 4th IEO 2013 - SET A ªª 4th IEO 2013 - SET B ªª 5th IEO 2014 - SET A ªª 5th IEO 2014 - SET B

MTG Work-Books / olympiad books CLASS 1

International Mathematics Olympiad

National Science Olympiad

International English Olympiad

MTG CSS Series

CLASS 2

International Mathematics Olympiad

National Science Olympiad

National Cyber Olympiad

International English Olympiad

MTG CSS Series

International English Olympiad

MTG CSS Series

CLASS 3

International Mathematics Olympiad

National Science Olympiad

National Cyber Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books CLASS 4

International Mathematics Olympiad

National Science Olympiad

National Cyber Olympiad

International English Olympiad

MTG CSS Series

International English Olympiad

MTG CSS Series

International English Olympiad

MTG CSS Series

CLASS 5

International Mathematics Olympiad

National Science Olympiad

National Cyber Olympiad

CLASS 6

International Mathematics Olympiad

National Science Olympiad

National Cyber Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books CLASS 7

National Science Olympiad

International Mathematics Olympiad

National Cyber Olympiad

Science IQ Challenge

Math IQ Challenge

International English Olympiad

MTG CSS Series

Master Mental Ability in 30 Days

CLASS 8

International Mathematics Olympiad

National Science Olympiad

National Cyber Olympiad

International English Olympiad

MTG CSS Series

Math IQ Challenge

Science IQ Challenge

Psychology of Success

The Secrets of SUCCESS

Master Mental Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books CLASS 9

International Mathematics Olympiad

Math IQ Challenge

National Science Olympiad

Science IQ Challenge

National Cyber Olympiad

Psychology of Success

The Secrets of SUCCESS

International English Olympiad

Master Mental Ability in 30 Days

CLASS 10

International Mathematics Olympiad

Math IQ Challenge

National Science Olympiad

Science IQ Challenge

National Cyber Olympiad

Psychology of Success

The Secrets of SUCCESS

International English Olympiad

Master Mental Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books CLASS 11

International Mathematics Olympiad

Math IQ Challenge

Science IQ Challenge

National Science Olympiad

Psychology of Success

National Cyber Olympiad

The Secrets of SUCCESS

Master Mental Ability in 30 Days

CLASS 12

International Mathematics Olympiad

Math IQ Challenge

Science IQ Challenge

National Science Olympiad

Psychology of Success

National Cyber Olympiad

The Secrets of SUCCESS

Master Mental Ability in 30 Days

Class

1 to 10

JEE (Main & Advanced) | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FOUNDATION COURSE For Classes 7, 8, 9 & 10 Class 7

Class 8

Class 9

Class 10

Class 10 1st

Year 2010

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010



WORD & STRUCTURE KNOWLEDGE 

Choose the odd pair.  1. 

A.  B.  C.  D. 

cat: feline  monkey: simian  horse: stallion  cow: bovine 

2. 

A.  B.  C.  D. 

shrug: shoulders  fold: arms  bite: nails  clench: fingers 

Choose the odd one out from each set of words.  3. 

A.  B.  C.  D. 

praise  flatter  complement  laud 

4. 

A.  B.  C.  D. 

guitar  sitar  tabla  mandolin 

5. 

A.  B.  C.  D. 

stamps  coins  antiques  paints 

6. 

A.  B.  C.  D. 

useless  hopeless  priceless  thoughtless 

Choose the odd one out from these expressions.  7. 

A.  B.  C.  D. 

cloudy suspicion  thunderous applause  sunny disposition  whirlwind romance

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

Choose the right spelling.  8. 

The actor was ______________ when his wig came off the stage.  A.  embbarassed  B.  embarrassed  C.  embrrased  D.  emberrassed 

Fill in the blanks with the correct word/phrase.  9. 

The police have been ______________the house for weeks.  A.  seeing  B.  entering  C.  finding  D.  watching 

10.  Akash is______________ ; he promises to do things but very often doesn’t keep his word.  A.  unreliable  B.  inflexible  C.  impractical  D.  unpleasant 

11.  Why are you giving me the ______________? Have I done something to upset you?  A.  cold feet  B.  cold shoulder  C.  cold look  D.  cold blood 

12.  He was so furious that he ______________ before I could explain.  A.  rang off  B.  rang back  C.  rang out  D.  rang in 

13.  Simon was all ready to do the bungee jump but at the last moment he _________  A.  checked out.  B.  chickened out.  C.  sneaked out.  D.  ratted out.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

14.  Deepika has ______________ shoulders and a small waist.  A.  vast  B.  wide  C.  broad  D.  large  15.  The poor investors were left ______________ when the company went bankrupt.  A.  B.  C.  D. 

high and mighty  high and tight  high and low  high and dry 

Fill in the blanks in the following sentences by choosing one of the 4 options given below the  sentence.  16.  I’ve thought about what you said, and now, I ____   what you mean.  A.  see  B.  saw  C.  will see  D.  am seeing  17.  If you had reserved our seats, we ___________________ travel  in the last row of the bus  last night.  A.  B.  C.  D. 

wouldn’t have to  wouldn’t have had to  would have had to  would have to 

18.  He came to the party dressed in his ________________  jeans.  A.  old blue tattered usual  B.  usual blue old tattered  C.  usual old blue tattered  D.  usual tattered old blue  19.  I don’t think I heard you correctly: “Who ___________  wanted to meet me this morning?”  A.  did you say  B.  you did say  C.  you said that  D.  said you that

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

20.  _______________ cannot be expected to live on their savings.  A.  Unemployed  B.  All unemployed  C.  An unemployed  D.  The unemployed  21.  The Indian wrestlers won the gold, silver and bronze.  _____________________  went to  them.  A.  First three places  B.  The first three places  C.  The three first places  D.  Three first places 

Choose the part of the sentence that contains an error. If there is no error, mark ‘D'.  22.  Several of the letters  /  typed by the new secretary  /  they were full of mistakes.  /  A  B  C  No error  D  23.  She uses too much of oil / in her cooking / and that is not good for health. / No error  A  B  C  D  Given below are sets of two sentences. Both sentences may be right or both wrong or one of  the two may be right. Select the correct option.  24.    P.  She told them that had enjoyed every moment of her visit.  Q. 

He said them that they must come to his wedding without fail. 

A.  B.  C.  D. 

both right  both wrong  only P right  only Q right 

25.    P. 

The success of the plan is dependent in your cooperation. 

Q.  We are banking on your assistance.  A.  B.  C.  D. 

both right  both wrong  only P right  only Q right

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

READING  Passage 1  RD: 

When you were in prison all those years ago on Robben Island and elsewhere, was  there something that came back to you, something you  had either in your mind, a  message or passage from a book, a song,  something that helped sustain you and  keep up your spirits? 

Mandela: 

There was a poem by an English poet, W. E. Henley, called ‘Invictus.’ The last lines  go:  It matters not how straight the gate,  How charged with punishments the scroll,  I am the master of my fate:  I am the captain of my soul. 

26.  According to the text, which of the following statements is true?  A. 

Mandela  read ‘Invictus’ while he was on Robben Island. 

B. 

W.E. Henley wrote  ‘Invictus’ on Robben Island. 

C. 

‘Invictus’ is a film based on Mandela’s life. 

D. 

Mandela quoted lines from the poem, ‘Invictus’. 

27.  These lines of the poem were special to Mandela because  A. 

they made him feel at peace. 

B. 

they gave him strength and hope. 

C. 

they freed him from punishment. 

D. 

they made him feel like a captain. 

28.  This text is more likely to be  A. 

a piece of poetry and literature. 

B. 

an excerpt from an interview. 

C. 

a scene from a play. 

D. 

a dialogue from a film.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

Passage 2  Ha long bay is the premier tourist destination in northern Vietnam. The vast majority of visitors  come on organized tours from Hanoi, traveling by road to Ha Long City on the bay’s northern  shore.  While an organized tour is without doubt the easiest option, it’s perfectly possible—though not  necessarily any cheaper— to do it under your own steam. Both Ha Long City and Cat Ba, the  other main jumping—off point, on the southern edge of the bay, can be easily reached by public  transport. 

29.  According to the text which of the following statements is true?  A. 

An organized tour is definitely the most economical option. 

B. 

Touring on your own in a steam boat is cheaper. 

C. 

Undoubtedly organized tours are easy though expensive. 

D. 

Touring on one’s own is possible but still expensive. 

30.  Ha Long City and Cat Ba being ‘jumping‐off points’ means that one can  A. 

start a new journey from these places. 

B. 

make a change of plans from these places. 

C. 

get off the steam boat at these places. 

D. 

take off or land at the bay near these places. 

31.  The phrase ‘to do it under your own steam’ means to  A. 

get somewhere quicker at a great speed. 

B. 

do something more exciting and fun. 

C. 

get somewhere without paying much. 

D. 

get somewhere without the help of others.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

Passgae 3  Hari is at the Plaza Hotel in Porna City.  He has only Rs 650 and it is half past two. He has to be at  the Navi Bai Airport in Hingoda at five.  Ø 

He can take a taxi but it is often slow because of the traffic. The journey takes about two  hours and costs about Rs 750. 

Ø 

He can take a subway to Dubli train station in Hingoda and then a bus to the airport  terminal, a journey of about three hours. The subway costs Rs 150 and the Airport minibus  costs Rs 300. 

Ø 

He can walk through the City Garden to the Nagaram port (about thirty minutes). From  there he can take the subway to Dubli train station in Hingoda (Rs 150), a journey of about  two hours and then an Air Train to Navi Bai Airport station. There is an Air Train every hour  on the hour which costs Rs 400 and takes 10 minutes. 

Ø 

He can take the subway near the Hotel to Munni River station. It takes 20 minutes and  costs Rs 150. From there he can take the Airport Express bus. The journey takes about  ninety minutes and costs Rs 450. In the afternoon, the buses leave every 25 minutes at  three o’clock, twenty five past three and ten to four, etc. 

32.  The best way for Hari to reach the airport is to take  A.  B.  C.  D. 

a taxi all the way to the airport.  the subway and then the minibus.  the subway and the Air Train.  the subway and the Express bus. 

33.  Hari tends to get carsick, he should actually have  A.  B.  C.  D. 

started at a quarter past two and gone to the Munni River station.  started at two and walked to Nagaram port.  started at half past one and walked to Nagaram port .  started at two and taken a subway to Dubli train station. 

Passgae 4  Sniffer dog Tucker uses his nose to help researchers find out why a killer whale population off the  northwest coast of the United States is in decline. He searches for whale faeces floating on the  surface  of  the  water,  which  are  then  collected  for  examination.  He  is  one  of  an  elite  team  of  detection dogs used by scientists studying a number of species including right whales and killer  whales.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

Scientists have been using Conservation Canines in their research since 1997. These dogs have  enabled them to non‐invasively access vast amounts of genetic and physiological information  which is used to tackle conservation problems around the world. Such information has proved  vital for determining the causes and consequences of human disturbances on wildlife as well as  the actions needed to mitigate such impacts.  The ideal detection dog is extremely energetic with an excessive play drive.  These dogs will  happily work all day long, motivated by the expectation of a ball game as reward for sample  detection. The obsessive, high‐energy personalities of detection dogs also make them difficult to  maintain as pets. As a result, they frequently find themselves abandoned to animal shelters,  facing euthanasia. The programme rescues these dogs and offers them a satisfying career in  conservation research.  34.  Tucker sniffs for  A.  whale faeces.  B.  whale species.  C.  whale waste.  D.  whale pods.  35.  According to the text there are ________________detection dogs like Tucker.  A.  only a select few  B.  many breeds of  C.  hardly any  D.  only a top few  36.  The dogs are special because they assist in research without  A.  accessing genetic information of whales.  B.  disturbing or cutting up whales.  C.  invading the northwest coastline.  D.  disturbing the wildlife population.  37.  The ideal detection dog  A.  is energetic and playful with an interest in a game.  B.  has energy and bounce and is immersed in play.  C.  is lively, vigorous, hardworking with a passion for play.  D.  has bounce, an obsessive personality and is impossible.  38.  This excerpt is most likely to be found in studies related to  A.  human ecology.  B.  canine  conservation.  C.  physiology and genetics.  D.  biology and conservation.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

Passage 5  Interviewer:  Maya  Angelou: 

What other qualities do you think made him an effective leader?  Intelligence, a very profound intelligence. Now, that does not  always go hand‐in‐hand with intellect. With Dr. King, it did. But I point out that  intelligence is a separate gift, for the benefit of students, so that they may think  of themselves as intellectual and not very intelligent, or intelligent and not very  intellectual. One hopes, of course, that they try to bring the two virtues, the two  elements, into their lives at the same time.  Dr. King was profoundly intelligent. That is to say, he was able to see, to  examine, to analyze, to evaluate, to measure the climate of the times, the  expediency of his calling, of his ministry. That's intelligence. Now intellect, of  course, helped him to be able to explain what he saw with grace and eloquence  and wonderful quotations, whether from Paul Laurence Dunbar or Longfellow.  That was out of the virtue of his studies. 

39.  The question in the first line is one that  A.  the interviewer has asked Dr. King.  B.  Maya Angelou has asked Dr. King.  C.  was put to Maya Angelou about Dr. King.  D.  was put to Dr. King about Maya Angelou.  40.  According to the text, Maya Angelou does not believe that intelligence and intellect  A.  are both virtues.  B.  are two elements.  C.  differ greatly.  D.  exist together. 

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION  Spoken Expression  Choose the correct option to complete the dialogue.  41.  Kuldeep:  Ma’am, I need to talk to you. When can I see you?  Teacher:  How about Monday?  Kuldeep:  _________________________________  A.  Monday is not convenient.  B.  But it is a holiday.  C.  Your assignments are too difficult.  D.  I have a small problem. Can I talk to you today?  Teacher:  Oh I see. After five?  42.  Aijaz:  I hate mathematics. I think it was invented to trouble people like me.  Dolly:  ________________________________________  A.  Oh come on! Maths is fun. You should just get your basics right.  B.  Don’t exaggerate. You are not that important to mathematicians.  C.  Don’t let Mr. Reddy, our Maths teacher hear you. You’ll regret it.  D.  I don’t believe that maths was invented just to trouble someone.  Aijaz: 

I need to! Maybe I’ll ask your father to help me.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

43.  Avani:  Pranav: 

Will you come with me to Taru’s house this evening?  ______________________________________  A.  B.  C.  D. 

Avani:  44.  John:  Aunty:  John: 

You know I don’t like Taru.  Not today. I have a test.  Amma’s told you not to go to Taru’s house.  Don’t bother me! Buzz off! 

You’re always studying and you never have time.  Hello, aunty.  This is Krishna. Is Neetu there?  She’s gone shopping with her father. They’ll be back only in the evening.  ________________________________________  A.  B.  C.  D. 

Why is Neetu never home when I call?  Will you please tell her that I’ll call after 9?  Oh, that means I can’t talk to her. How terrible!  What a pity! I too wanted to go out. 

45.  Wife: 

Let’s get Preeja a dog; she’ll feel less lonely and it will make her  responsible.  Husband:  ________________________________________  A.  B.  C.  D. 

Wife: 

Preeja is too young. It will become your pet.  A dog? Do we need another addition to the family?  Are you sure?  It will only be more work for you.  A pet? All the peace and quiet we have will just disappear. 

I don’t mind it if it makes her happy. 

Written Expression  Given below are four sentence paragraphs (S1‐S4). S1 and S4 are given. From the options (P, Q,  R) choose two sentences for S2 and S3.  46.  S1.  Mongolia celebrated its biggest national festival, Naadam in July this  year.  P.  In the Mongolian language, Naadam means game.  Q.  Celebrated for centuries, it is seen as a test of courage, strength, horsemanship  and marksmanship.  R.  The festival is usually inaugurated with cultural performances and  sports shows.  S4.  It, therefore, culminates with the three ‘men’s games’, wrestling, archery and  horse racing.  A.  RP  B.  RQ  C.  QR  D.  PQ

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 10 | 1st IEO - 2010

47.  S1.  In the past, the study of plants must have been seen as fun and not as a burden.  P.  In the 19 th  century, British surgeons and missionaries studied plants  in  their spare time.  Q.  In ancient times detailed treatises were written on this subject.  R.  One wonders whether nature has lost its charm in the 20 th  century.  S4.  Today, however, this interest seems to have vanished.  A.  PQ  B.  QP  C.  RP  D.  PR  48.  S1.  In Mumbai’s century old system, sewage is collected from homes and factories and  piped to various small pumping stations.  P.  The sewage also pollutes beaches and coastal areas.  Q.  From there it is dumped into nearby streams and creeks.  R.  People living near these creeks have to live with foul smells and in unhygienic  conditions.  S4.  Under the new system, a 3.7 kilometre outfall tunnel will carry treated filtered  sewage far out to sea.  A.  PR  B.  QP  C.  QR  D.  PQ  49.  S1. 

In December 2002, a group of Indian scientists appealed to UNESCO to declare the  Lonar crater as a heritage site.  P.  Lonar is a village about 800 kms from Mumbai in Maharashtra.  Q.  It is like any other village in India, except that 50,000 years ago a huge meteorite  fell there.  R.  The meteorite, about 50 to 60 kms across came hurtling down from outer space  and hit the ground in this region.  S4.  The result is that it now has a huge crater, one of the largest in the world.  A.  PQ  B.  QR  C.  PR  D.  RQ 

50.  S1.  The Bhopal gas tragedy is a catastrophe that has no parallel in industrial history.  P.  The disastrous effects of the massive poisoning may also affect future  generations.  Q.  Around 8000 people died and about 3,00,000 more suffered agonizing injuries.  R.  In the early morning hours of December 3 1984, a rolling wind carried a  poisonous grey cloud past the Union Carbide plant in Bhopal.  S4.  The cause was the contamination of Methyl Isocyanate storage tank with water; the  safety valve opened and the gas was released into the atmosphere.  A.  RP  B.  PQ  C.  QR  D.  RQ 

JJJ

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 10 2nd

Year 2011

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2

CLASS 10 | 2nd IEO - 2011

SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE I Complete sentences 1-5 with the WORD THAT best fits each blank. 1.

As the plane _________ down the runway, Dinesh began to sweat nervously.



(A) accelerated



(C) alighted

2.

Without realising it Jaya _________ into a lamppost.



(A) endangered

(B) ascended



(C) accelerated

(D) reversed

3.

In thick rain, the two buses _________ outside the bus depot.



(A) accelerates



(C) sparred

4.

The captain refused to ________ the safety of the crew.



(A) danger



(B) risk



(C) chances



(D) seen

5.

The balloon _________ gracefully into the summer sky.



(A) accelerates



(B) risen



(C) rose

(D) blew





(B) ran (D) collided

(B) ran (D) collided

II Complete the following sentences with the correct ending from (A)-(D). 6.

I don’t really like computers, even ____________________.



(A) when I should be doing other things



(B) if I find ones that I think will interest me



(C) though I know I will have to use them in the future



(D) also they will be important

7.

Unfortunately, we failed to ____________________.



(A) in getting all our money back



(B) booking well in advance



(C) get to the Eiffel Tower



(D) getting into Eiffel Tower

8.

As a child I found it was better to be self reliant, ____________________ .



(A) so long as I could get along with the team



(B) and eat a solitary meal in my room



(C) than to depend on other people for things



(D) but now there is always something wrong with me Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

3

CLASS 10 | 2nd IEO - 2011

9.

I walked to the very end of the high diving board ____________________.



(A) to take my life in my hands



(B) gathering my life in my hands



(C) picking my life in my hands



(D) taking my life in my hands

10. Unless it has a private bathroom ____________________.

(A) it’s not first-class accomodation



(B) it’s not a first-class accomodation



(C) it’s not the first-class accomodation



(D) it’s being the first-class accomodation III Complete the following sentences with the right word or phrase. Choose from (A), (B), (C) or (D).

11. No exit from this part of the theatre, except _______ an emergency.

(A) on

(B) at



(C) under

(D) in

12. I can’t believe they accused me _______ shop lifting.

(A) on

(B) with



(C) of

(D) by

13. Many people seem unaware that the ‘silence in the library’ rule applies to them as _______ to anyone else.

(A) many of





(C) lots of

(B) much as (D) lot of

14. The new SUV has a superb suspension system that makes _______ an easy ride over bumpy roads.

(A) off with



(B) out



(C) for



(D) up

15. It’s a pity you didn’t ask because I _______ you.

(A) can’t help



(B) must have helped



(C) could have helped



(D) couldn’t have helped.

16. The heating comes on automatically. You _______ turn it on.

(A) might as well





(C) needing to

(B) couldn’t have to (D) don’t have to

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4

CLASS 10 | 2nd IEO - 2011

17. After the second attack, the troops were easily put to _______.

(A) expense



(B) flight



(C) test

(D) vote

18. The children were calling each other _______ in the playground.

(A) questions



(B) attention



(C) names



(D) out

IV In each of these sentences one section is wrong. Choose the section that is incorrect. 19. The term

(A)

20. Dolly showed

22. A lot of homes

in the area have been

(A)

(B)

(D)

headaches.

(C)

being broken into

(D)

her own safety.

(C)

from periodic

(B)

of chemical substance.

(C)

disregard with

(B)

I was suffered

(A)

many of kinds

(B)

a complete

(A)

21. For several weeks

‘drugs’ covers

(D)

by burglars.

(C)

(D)

SECTION-II : READING V Choose the best word or phrase which best completes each sentence. Choose from (A)-(D). 23. In the old days people believed that the world was flat and ships would fall off the _________ .

(A) boundary





(C) border

(B) edge (D) limit

24. She used to _________ her living by delivering vegetables to college hostels.

(A) earn





(C) get



(B) gain (D) win

25. Our friends are very _________ on camping holidays.

(A) eager





(C) interested

(B) enthusiastic (D) keen

26. Every few minutes we’d be completely soaked to the _________ by a large wave we couldn’t see coming.

(A) flesh





(C) bones



(B) skin (D) toes

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5

CLASS 10 | 2nd IEO - 2011

27. The magician waved the _________ and the bird vanished.

(A) beam



(B) pole



(C) rod



(D) wand

28. I’m not joking. I’m speaking in _________.

(A) doubt





(C) comparison

(B) advance (D) earnest

29. When he was told he had been dismissed, he saw _________.

(A) better days





(C) red

(B) light (D) the last

30. The crowd _________ in disagreement as the politician left the platform.

(A) booed





(C) banged

(B) rustled (D) whimpered

VI You are going to read some information for gardeners living in the hill stations. For the questions that follow choose from the plants (A), (B), (C), or (D). Some of the plants may be chosen more than once. (a) Dahlias are sturdy plants bearing showy flowers in a wide range of rather gaudy colours. Sow in a frame in April and plant the seedlings out when frosts are over. Dahlias flower throughout the summer and into autumn. When autumn frosts begin to make them look unhappy, you should dig up the tuberous roots and save them. A shed or garage that is frost free is the ideal place. The following season you can plant the tubers instead of sowing seeds again. (b) Lupins are hardy perennials. This means that the plants will stay in your garden and carry on flowering year after year. Seeds sown in April will usually give you some spikes of colour in the first summer, and year after year the plants get bigger and the flowering stems get taller and grander. Selective breeding has led to the introduction of some fine, bicoloured varieties in some dazzling shades. The short-lived flowers make a real midsummer spectacle. (c) Like dahlias, busy lizzies need to be started off under glass, as they cannot stand frost, and planting out is best done in May. Outdoor flowering ends in September, but beat the frosts and bring your favourite specimens indoors to give your home some winter colour! Indoors they will carry on flowering indefinitely, though you may like to plant them out again when spring returns. Like pansies they do well in sun or shade, but the soil must be moist. Most varieties grow to a height of only 20 cm or so. (d) Pansies have a good long flowering season year after year, and some varieties can be sown in spring to give truly splendid results the first autumn. Unlike dahlias and lupins, which can grow a meter tall, pansies grow no higher than 10 or 20 cm. Their soil, position and moisture requirements are just like those of busy lizzies but pansies differ in being hardy. Give them a try.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6

CLASS 10 | 2nd IEO - 2011

31. Which of the plants described are not very easy to grow from seeds?

(A) Dahlias





(C) Busy lizzies

(B) Lupins (D) Pansies

32. Which of the plants described make good pot plants?

(A) Dahlias

(B) Lupins



(C) Busy lizzies

(D) Pansies

33. Which of the plants described have a short flowering season?

(A) Dahlias





(C) Busy lizzies

(B) Lupins (D) Pansies

34. Which of the plants described can be stored over winter?

(A) Dahlias





(C) Busy lizzies

(B) Lupins (D) Pansies

35. Which of the plants described will do well in shade?

(A) Dahlias & pansies

(B) Pansies & lupins



(C) Lupins & busy lizzies

(D) Busy lizzies& dahlias

SECTION-III : SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION VII Complete each sentence with one of the words from (A), (B), (C) or (D). 36. I think it would do you ________ to listen to our advice for a change. 37. She tried to improve her lifestyle but to no ________. 38. It would certainly be in your ________ to take that course of action. 39. Please don’t go to a lot of trouble on my ________. (A) behalf

(B) avail

(C) good

(D) interest

40. I realised I was ________ my breath because no one was listening to me. 41. The latter years of his life was marked by ________ health. 42. I’m fighting a ________ battle trying to get her to change her mind. 43. He wants people to like him but his poor attitude is ________ the object. (A) losing

(B) failing

(C) defeating

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) wasting

7

CLASS 10 | 2nd IEO - 2011

VIII For each of the sentences choose the right situation. Choose from (A), (B), (C) or (D). 44. In Britain, never click your fingers or call out. It’s considered very rude. Wait patiently until you can catch his eye.

(A) Tipping a waiter



(B) Being a waiter



(C) Becoming a waiter



(D) Attracting a waiter

45. It’s rather more than we were planning to pay for the computer.

(A) A bargain



(B) Extra expense



(C) High quality



(D) A fast machine

46. None of them could quite believe the score of five-nil as they went home.

(A) Training



(B) Defeat



(C) Scandal



(D) Disinterest IX Each conversation has the sentences mixed up. Reorder them correctly. Choose from (A), (B), (C) or (D).

47. __________

(a) It’s very good.



(b) Yes but my mother’s is better. She got the recipe from her grandmother.



(c) This soup is excellent. What’s it called?



(d) We call it sea weed soup. We use a kind of bean paste and a kind of seaweed.



(A) d, c, b, a

(B) c, d, a, b



(C) a, b, d, c

(D) b, c, a, d

48. __________

(a) Yes, please. And you have to wear this badge all the time.



(b) No, you can keep it until you leave.



(c) OK, we need to do a couple of things first. You need to fill in your details here.



(d) Do I give it back when I finish in the evening?



(e) Fine. Shall I do that now?



(A) a, d, e, b, c



(B) b, c, d, e, a



(C) c, e, a, d, b

(D) c, a, e, d, b

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8

CLASS 10 | 2nd IEO - 2011

49. __________

(a) Yes. My father and I love taking pictures. Do you like photography?



(b) It’s beautiful. And you have some lovely photographs too.



(c) Yes, we’ve been here ten years now. It didn’t look like this when we moved in.



(d) What a beautiful house. Have you lived here long?



(A) d, c, b, a



(B) c, d, b, a



(C) c, b, a, d



(D) b, a, c, d

50. __________

(a) No, I didn’t see the paper yesterday.



(b) Problems in schools. Did you see it?



(c) What was it about?



(d) There was a good article in yesterday’s paper.



(e) You should read it. I’ll email a copy to you.



(A) a, d, e, b, c



(B) b, c, d, e, a



(C) d, c, b, a, e

(D) c, a, e, d, b

ppp

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 10 3rd

Set A Year 2012

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2

3rd IEO - SET A SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

CHOOSE THE BEST WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE. 1.

When Girija arrived at the theatre, Usha ____________.



(A) already left

(B) has been left



(C) had already left

(D) had been leave

2.

If I_________ on holiday to Shimla, I wouldn’t have met Sumitra.



(A) didn’t go

(B) haven’t gone



(C) hadn’t gone

(D) wouldn’t go

3.

By the time you get this letter I _________.



(A) ’ll have left



(C) would leave

4.

Shekhar forgot ________ the lights before he left.



(A) turn off

(B) to turning off



(C) to turn off

(D) turned off

5.

It’s no use _______ to him. He doesn’t listen.



(A) to speak

(B) spoke



(C) speaking

(D) spoken

6.

Rupa was offered the role ______ having no talent for acting.



(A) despite

(B) although



(C) even though

(D) apart from

7.

The offer was too good for David to turn __________.



(A) off

(B) down



(C) away

(D) over

8.

Sham’s father ordered him _______ out late again.



(A) not to stay

(B) not stay



(C) not staying

(D) not to staying

9.

If only I ________ to the theatre instead of staying at home!



(A) went

(B) had gone



(C) did go

(D) have been

(B) ’m going to leave

(D) ’ll be left

10. Not only ________ to London, but she also visited many other places in England.

(A) she went

(B) went she



(C) did she go

(D) had she go

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

3

3rd IEO - SET A

11. My sister _________ regretted turning down the chance of studying at the Teacher Training College in Lucknow.

(A) entirely

(B) bitterly



(C) absolutely

(D) devastatingly

12. Now remember, you ________ the test until the teacher tells you to.

(A) are not start

(B) are not to start



(C) haven’t started

(D) haven’t to start

13. She wasn’t ______ to reach the top branch of the rose bush.

(A) tall enough



(C) high enough

(B) enough tall

(D) sufficient height

14. He was thought _______ the disease when he was in Bangladesh.

(A) to catch



(C) to have caught

(B) catching



(D) to caught

15. My flat needs ____________ as soon as possible. It’s in an awful state.

(A) redecorating



(C) redecorated

(B) to redecorate



(D) to be redecorating

16. He eventually managed ______ the door by kicking it hard.

(A) open

(B) opening



(C) to opening

(D) to open

17. There’s no point ______ staying up all night if your exam is tomorrow.

(A) on

(B) with



(C) of

(D) in

18. ______ I known he was going to be here, I __________ have come.

(A) Had/wouldn’t

(B) If/would



(C) Has/will

(D) If/will

CHOOSE THE CLOSEST DEFINITION OF THE UNDERLINED WORDS. 19. A dishevelled appearance is _______.

(A) untidy

(B) fierce



(C) foolish

(D) peculiar

20. An ominous report is _______.

(A) loud

(B) threatening



(C) untrue

(D) serious

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4

3rd IEO - SET A

21. A prevalent disease is one which is ________.

(A) dangerous

(B) identified



(C) known

(D) widespread

22. A baffling problem is _______.

(A) funny

(B) simple



(C) puzzling

(D) long

23. In retrospect means _______.

(A) hindsight



(C) anticipation

(B) by accident



(D) second thoughts

CHOOSE THE ONLY WORD WHICH IS MISSPELT IN EACH GROUP. 24.

(A) surprise



(C) innoculate

(B) disappear



(D) description



25.

(A) wierd



(C) receive

(B) achieve

(D) leisure

26.

(A) campus



(C) compuss

(B) compass



(D) compile

MATCH THE FIRST PART WITH THE CORRECT COLLOCATION FROM THE CHOICES GIVEN. 27. Come to ___________.

(A) a profit

(B) a decision



(C) a drink

(D) a justice

28. Take ___________.

(A) a break

(B) a play



(C) a pause

(D) a try

29. Make ___________.

(A) a fit

(B) exercise



(C) an impression

(D) a cartwheel

30. Do ___________.

(A) a gesture

(B) a mistake



(C) business

(D) shopping

31. Go ___________.

(A) run

(B) swim



(C) hiking

(D) eating

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5

3rd IEO - SET A 32. Have ___________.

(A) a laugh



(C) a lunch

(B) a cheer

(D) a drinking



33. Look ___________.

(A) up on

(B) down to



(C) up to

(D) down for

SECTION-II : READING READ THE FOLLOWING PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW. Thick, black, smoke curling out of smokestacks, horrible – tasting chemicals in your drinking water, pesticides in your food – these are examples of pollution. Pollution is any contamination which causes harm to the environment or its inhabitants. There are many kinds of pollution, and there are many pollutants. Some obvious kinds of pollution are air, soil, and water. Some less obvious, or less well-known kinds of pollution are radioactive, noise, light pollution, and green-house gases. Air pollution can be caused by particles, liquids, or gases that make the air harmful to breathe. There are two main types of air pollution – primary and secondary. Primary pollutants enter the air directly, like smoke from factories and car exhaust pipes. Secondary pollutants are chemicals that mix together to pollute the air like mixtures of emissions, or waste output from vehicles and factory smoke that change to form more dangerous pollutants in the air and sunlight. Soil pollution can be caused by pesticides, leakage from chemical tanks, oil spills, and other chemicals which get into the soil through dumping or accidental contamination. Soil pollution can also cause water pollution when underground water becomes contaminated by coming into contact with the polluted soil. Water pollution can be caused by waste products such as sewage, oil spills, and litter in streams, rivers, lakes, and oceans. Some scientists believe that water pollution is the largest cause of death and disease, causing about 14,000 deaths in the world each day. 34. What is an example of air pollution?

(A) Smoke from factories

(B) A car’s exhaust pipe



(C) Oil from tankers

(D) Noise from traffic

35. Something salient is _______.

(A) incredible

(B) salty



(C) dangerous

(D) prominent

36. What kind of pollution causes the most loss of life?

(A) Air pollution

(B) Soil pollution



(C) Noise pollution

(D) Water pollution

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6

3rd IEO - SET A

COMPLETE SENTENCES WITH THE CORRECT WORD. Example

The thief abandoned his _________ vehicle in the park near the house.



(A) getaway

(B) throwaway

(C) breakaway

(D) castaway

37. I find his manner very ____________. He’s so unapproachable.

(A) standoffish

(B) outlandish



(C) pertinent

(D) garrulous

38. Sometimes his ideas aren’t very popular as they are so ____________.

(A) funny

(B) perturbing



(C) boyish

(D) believable

39. She tried really hard to fit in, but she was always considered as ____________.

(A) acceptable

(B) an outcast



(C) too funny

(D) too popular

SECTION-III : Spoken and written expression CHOOSE THE SITUATION WHERE YOU WOULD MOST EXPECT TO HEAR EACH PHRASE. 40. This is really scrumptious!

(A) at dinner

(B) after work



(C) in a taxi

(D) at a football match

41. I am feeling a bit queasy!

(A) at a meeting



(C) at the mechanic’s

(B) in a supermarket



(D) on a boat

42. That was truly gripping!

(A) in a meeting

(B) at the cinema



(C) on a train

(D) in a shop

43. Don’t mind if I do thanks.

(A) at a party

(B) on the street



(C) in a shop

(D) at the cinema

44. Isn’t this spectacular?

(A) at school

(B) at the Taj Mahal



(C) at home

(D) in a taxi

FILL THE BLANK TO COMPLETE THE CONVERSATION. 45. A : What are you doing tonight? B : I’m not sure, I _________ to the cinema.

(A) ’ll go



(C) might go

(B) would go

(D) have go

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7

3rd IEO - SET A

COMPLETE THE CONVERSATION BETWEEN VEENA AND AARTI USING THE CORRECT FORM OF THE PHRASAL VERBS LISTED BELOW. Veena

: Hello Aarti. If it’s ok with you, I’d like to start by talking about your early life – your childhood.

Aarti

: My childhood?

Veena

: Yes, I want _______ (46) ________, to remember your childhood.

Aarti

: So we’re going back in time?

Veena

: Yes and on the journey we’ll be meeting lots of phrasal verbs, so let’s

_______ (47) ________! Veena

: So, Aarti, where were you born?

Aarti

: I was born in Pune.

Veena

: And where did you live as a child?

Aarti

: Well... I _______ (48) ________ in a town called Chennai which is on the East Coast.

Veena

: So you spent your childhood there. And what kind of upbringing did you have? I mean, were your parents strict with you?

Aarti

: I guess my parents didn’t really _______ (49) ________ me too strictly.

Veena

: So your upbringing wasn’t too strict?

Aarti

: Not overly so.

I was always told to be polite and have respect and

so on, but they tried to let me make my own mistakes. I think it was because they wanted me to be able to _______ (50) ________. Veena

: Ok, so moving on ……

46. _________

(A) to take you back



(C) taken you back

(B) taking you back



(D) take you back

47. _________

(A) get along

(B) get going



(C) get through

(D) get upon

48. _________

(A) growing up

(B) grow up



(C) grew up

(D) grown up

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8

3rd IEO - SET A

49. _________

(A) big me up

(B) brag me up



(C) look me up

(D) bring me up

50. _________

(A) teach myself



(C) stand up for myself

(B) learn myself

(D) understand myself

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 10 3rd

Set B Year 2012

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2

3rd IEO - SET B SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

Choose the right option to complete the blanks. 1.

Anita ___________ always leave the light on before she went out, because she didn’t like coming back to a dark house.



(A) was used to

(B) used to



(C) would

(D) will

2.

While my bike _________ my brother and I wandered around the tiny village.



(A) be repaired

(B) was repairing



(C) was being repaired

(D) was to be repaired

3.

You look really busy Indira. _______ I put the books away for you?



(A) Would

(B) Shall



(C) Will

(D) Must

4.

There hasn’t been _______ new information since this morning.



(A) any

(B) some



(C) no

(D) many

5.

________ to the British Council after school so I can’t play tennis with you.



(A) I’m going

(B) I’ll go



(C) I am

(D) I’m go

6.

Until last Monday, Rakesh _______ a cycle before.



(A) hasn’t ridden

(B) hadn’t never ridden



(C) has never ridden

(D) had never ridden

7.

An honest man is liked and __________ by everyone.



(A) revered

(B) responsible



(C) disrespected

(D) disingenuous

8.

Rising prices have made it difficult to maintain a good __________ of living.



(A) lifestyle

(B) standard



(C) way

(D) type

9.

Sanjay thought he was in the right but was clearly ___________.



(A) outguided

(B) disguided



(C) unguided

(D) misguided

10. Ruby couldn’t believe he’d had the __________ to ask her age.

(A) paucity

(B) audacity



(C) alacrity

(D) palatability

11. My grandfather has become __________ because of his old age.

(A) scarcity

(B) slowly



(C) sluggish

(D) snooty

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

3

3rd IEO - SET B 12. It is an __________ to think that such a tyrant has won the election again.

(A) incredulous

(B) outrage



(C) wondrous

(D) amazing

13. Kindly send the books by __________ post.

(A) registrar

(B) register



(C) registered

(D) registry

14. The government has ordered a/an __________ inquiry into the incident.

(A) governmental



(C) official

(B) judicial



(D) political

15. His arguments were not strong enough to __________ the judge.

(A) perceive

(B) convince



(C) disgrace

(D) revert

16. Sufficient __________ must be taken to avoid accidents.

(A) actions

(B) precautions



(C) warnings

(D) alarms

17. We decided to __________ the schedule as originally planned.

(A) keep

(B) carry off



(C) adhere

(D) stick

18. He only drinks __________ amount of coffee everyday.

(A) an excess

(B) a less



(C) a moderate

(D) a mean

19. They were __________ to wait till the signal was given.

(A) reprimanded

(B) told



(C) enquired

(D) assumed

20. I don’t know what to do this weekend. I am at a/an ____________.

(A) bad start



(C) awful finish

(B) loose end



(D) tight strap

Choose the most appropriate word to complete the sentence. 21. Because Sarah had slept very badly she was absolutely

________.



(A) sleepy

(B) exhausted



(C) tricky

(D) tiring

22. Don’t worry about Ashok, he’s a ___________.

(A) loner

(B) lonely



(C) lone one

(D) lonelier

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4

3rd IEO - SET B

23. The flowers you gave me are lovely. I was so ________.

(A) amazing

(B) flabbergasted



(C) touched

(D) fantastic

SECTION-II : READING Read the passage AND answer THE questions THAT FOLLOW. “Counting” Archaeologists believe that counting large quantities began about 10,000 years ago. Early farmers had to account for communally stored crops. Early counting systems involved the use of small tokens which represented farmers’ stores. In the area which is now Southern Iraq, little figures shaped like discs, balls and pyramids were used from about 7500 BC, to represent various holdings. Later, marks which represented the figures were inscribed on clay tablets by use of a blunt reed to cut into the wet clay. Still, the symbols were always connected with specific merchandise. Around 3000 BC, people began using clay tablets and a new accounting system which they perfected over the next 4,000 years. A writing system called cuneiform, which consisted of wedge–shaped symbols, was also invented. At the same time, other cultures were independently developing numbering and writing systems. Soon philosophers began to discover that nature was subject to laws which could be expressed with numbers. 24. Tokens represented _______.

(A) crops

(B) merchandise



(C) people

(D) both (A) and (B) are correct

25. _______ consisted of wedge shaped symbols.

(A) Calculation system

(B) Merchandise



(C) Clay tablets

(D) None of the above

26. What shape tokens were found in Iraq?

(A) Discs

(B) Balls



(C) Pyramids

(D) All of the above

27. Marks that were inscribed in clay tablets were _______.

(A) painted

(B) carved



(C) counted

(D) represented

28. Something which is subject to laws is _______.

(A) free from laws



(C) above the law

(B) ruled by laws

(D) none of the above

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5

3rd IEO - SET B Choose the right answer A, B, C or D to the question. An example has been given. Example Whose floor is more likely to still be wet? (A) Mrs. Shetty had washed her kitchen floor. (B) Mrs. Jain has washed her kitchen floor. (C) Neither of them had washed their kitchens floors. (D) Both of them had washed their kitchen floors.

29. Who is most likely to do the work?

(A) Even if I had the time I wouldn’t have done it.



(B) If only I had the time I would do it.



(C) If I had time I wouldn’t do it.



(D) If you had the time could you do it?

30. Who will reach the restaurant first?

(A) If Suraj left an hour ago, he will be there by now.



(B) If Neelam had left an hour ago, she would be there by now.



(C) If Devi had gone earlier, she would have arrived.



(D) If Rahul hadn’t left late, he would have got there by now.

31. Who talks regularly on the phone for hours?

(A) Leena has been talking on the phone for hours.



(B) Jeevan talks on the phone for hours.



(C) Anu is talking on the phone.



(D) Michelle has spoken on the phone before.

32. Who is now the company’s President?

(A) Mr. Desai has been the President for five years.



(B) Mr. Gupta was the President for five years.



(C) Mrs Shah had been the President for 20 years.



(D) Mr Arora had never wanted to be the President.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6

3rd IEO - SET B

33. Who started drinking during the film?

(A) Pavan had been having a drink when the film started.



(B) Dilip had had a drink when the film started.



(C) Aparna had a drink when the film started.



(D) Raunik hadn’t had a drink before the film started.

SECTION-III : Spoken and written expression Each of these phrases contains an underlined word. Choose the closest definition of each word. 34. A gratuitous gesture is ________.

(A) difficult

(B) unwanted



(C) unnecessary

(D) crazy

35. A loathsome task is ________.

(A) fabulous

(B) tricky



(C) dreadful

(D) desirable

36. A complacent driver is one who is ________.

(A) crazy

(B) inattentive



(C) foolish

(D) useless

37. A clumsy attempt is ________.

(A) nimble

(B) artistic



(C) awkward

(D) unbelievable

38. A mediocre result is ________.

(A) substandard

(B) amazing



(C) expected

(D) dazzling

Find the odd one out. An example is given. Example

(A) grapes

(B) banana



(C) almond

(D) apple

39. ________

(A) timid

(B) confident



(C) shy

(D) quiet

40. ________

(A) punish

(B) praise



(C) cheer

(D) encourage

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7

3rd IEO - SET B 41. ________

(A) cackle

(B) giggle



(C) laugh

(D) crackle

42. ________

(A) meander

(B) amble



(C) stroll

(D) jog

43. ________

(A) stare

(B) glimpse



(C) glance

(D) garble

44. ________

(A) stick

(B) branch



(C) trunk

(D) stem

45. ________

(A) aggressive

(B) dominant



(C) wild

(D) demure

46. ________

(A) witty

(B) abrasive



(C) subtle

(D) clever

Choose the correct word to fill the blanks. This morning I woke up and was shocked to find my alarm _____ (47) ______ gone off. I ran downstairs to see my mother was ____ (48) ______ because she’d had to wait for me and was late herself. I apologised, grabbed my stuff and ran out the door. I could see the school bus but ____ (49) ____ I was running, I _____ (50) _____ and fell ending up at the hospital instead of school!

47. ________

(A) had

(B) went



(C) already had

(D) was

48. ________

(A) excited

(B) fuming



(C) ecstatic

(D) impatient

49. _________

(A) because

(B) although



(C) for

(D) however

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8

3rd IEO - SET B

50. ________

(A) jumped

(B) tripped



(C) stumble

(D) leap

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 10 4th

SET A Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2

4th IEO - Set A

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE FOR QUESTIONS 1 TO 3, CHOOSE THE CORRECT WORD FOR THE FOLLOWING SENTENCES. ONE OF THE WORDS IS EXTRA.

FOR QUESTIONS 7 TO 20, CHOOSE THE BEST WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example

He looked up at the sky for a moment, and then carried ________ with this painting.

1.

i.

I have had ____(B)____ problems with my fridge since I bought it.

ii.

My fridge makes a ____(C)____buzzing noise.

off away on out

7.

Strawberries cause her skin to break _________.





A. B. C. D.

8.

People in the neighbourhood were annoyed when the siren went _________ in the middle of the night.



A. B. C. D.

9.

Losing my job turned out to be a __________ because it gave me time to do what I always wanted work with orphans and children on the street.



A. B. C. D.

A. B. C. D.

continue continual continuous continuing

She was happy to see the fine fabric and the _______ of the floral design on her wedding dress. The Goan fish curry is an Indian ___________ you can't afford to miss.

3.

The chocolate cake was soft, moist and _________ flavoured with mint.



A. B. C. D.

delicately delicacy delicate delicateness

FOR QUESTIONS 4 TO 6, MATCH THE WORDS ON THE RIGHT WITH THOSE ON THE LEFT. ONE OF THE WORDS ON THE RIGHT IS EXTRA. Example i. Take ii. Do iii. Get

A. B. C. D.

a difference a rest angry the shopping

Pay

5. Strike Do



in out up away

away on off by

black sheep blessing in disguise silver lining small mercy

10. Since he lives abroad, he only gets to meet us once __________.

A. B. C. D.

upon a time and for all in a blue moon and again

11. Wood is __________.

(i) B. (ii) D. (iii) C.

6.

A. B. C. D.

iii. After they found a major clue the police didn’t think it was worth ____(D)____the investigation.

2.

4.

Example

A. B. C. D.

flexible magnetic translucent combustible

A. a survey

12. To perish means to __________.

B. a deal



C. a discovery D. a compliment

A. B. C. D.

flourish die act cry

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

3

4th IEO - Set A

13. A perilous journey is a ______________ one.

17. _____________ are going for a movie tomorrow.





A. B. C. D.

dangerous long boring exciting

14. Riya : I’m so glad I found the keys.

A. B. C. D.

Me and my friends My friends and me I and my friends My friends and I

18. Ritika : Which shirt do you want for Diwali?

Dad : Yes, I would have been stuck if you ________ them.

A. B. C. D.

wouldn’t find haven’t found hadn’t found couldn’t find



Sharad : Either _______ fine with me.



A. B. C. D.

are one is not

15. Suraj _______ his leg while he _______ football.

19. You _______ cook today. We’ve got enough food left over from the party last night.





A. B. C. D.

broke, was playing was breaking, was playing was breaking, played broke, played

A. B. C. D.

shouldn’t to couldn’t wouldn’t needn’t

16. Amy is back from Paris and has got me a ________ purse.

20. The baby has just gone to sleep. You ________ make any noise.





A. B. C. D.

black big lovely black lovely big lovely big black big lovely black

A. B. C. D.

mustn’t don’t have to couldn’t needn’t

READING FOR QUESTIONS 21 TO 26, READ THE TEXT AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

The constant fear and distress have a ripple effect on all areas of life – work, relationships, school and family. Owing to this, bullying is now a problem that has everyone worried, not just the people affected by it.

The Collins dictionary defines bullying as ‘hurting or intimidating a weaker or a smaller person especially to make him do something’. Every morning hundreds of people and school children all over the world wake up afraid to face the bullies in their lives. Bullying can take many different forms. Spreading rumours, forming cliques and turning someone’s friends against them are some forms of bullying seen more commonly in adults whereas hitting or threatening to hit, stealing and name-calling are more common with children. Sometimes it can be as subtle as someone constantly refusing to acknowledge your contribution or value your existence. Whatever form it takes though, it is just as damaging. The impact of bullying can be seen in the form of plummeting performance at work, loss of appetite, loss of confidence, high levels of stress and anxiety and overall a more subdued and scared existence.

Example According to the passage, which of them is not an impact of bullying? A. B. C. D.

Low self esteem Name-calling Decreased hunger Irrational fears

21. What does the author have to say about the ‘forms of bullying’ in paragraph 2?

A.



B. C.



D.

It is difficult to identify different forms of bullying in children. Bullying can take a myriad of forms. Some forms of bullying have a less damaging impact on the victim than the others. Adult forms of bullying are more damaging than the ones common in children.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4

4th IEO - Set A

22. How many different forms of bullying has the author mentioned in paragraph 2? A. Six B. Seven C. Eight D. Nine

Most established chefs are of the opinion that knowing how a dish tastes when perfectly cooked is the one thing you need to learn in order to cook well. This is because you are more likely to cook it ten times better if you know what you want it taste like in the end. Taking classes is not absolutely necessary as experience is the ultimate teacher. However, education coupled with experience can go a long way in giving you an edge over your peers.

23. Why is bullying ‘now a problem that has everyone worried, not just the people affected by it’? A. There has recently been an increase in the number of bullying cases. B. It can happen to just about anyone when they’re feeling weak or unprotected. C. Its negative impact leaves no area of the victim’s life untouched. D. The emerging forms of bullying are more worrying than those in the past. 24. ‘Refusing to acknowledge your contribution and value your existence’ is __________. A. a physical form of bullying B. difficult to perceive as a form of bullying C. an acute form of bullying D. an undisguised form of bullying 25. Which of these words BEST describes the tone of this passage? A. Persuasive B. Discursive C. Technical D. Scientific 26. What do you think would be a suitable title for the passage? A. It isn’t big to make others small. B. Bullying - a global concern. C. Are you being bullied? D. The different forms of bullying. FOR QUESTIONS 27 TO 30, READ THE TEXT AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW. SO YOU WANT TO BECOME A CHEF? Simple though it may seem, but becoming a chef is not a piece of cake. Cooking is an art that requires culinary and people skills, a willingness to explore and the tenacity to stay the course and perform in highly stressful situations. It starts with being a cook and working under a chef until you’re ready to take charge of the whole kitchen. ‘Cooking is an amazing journey. It is like studying medicine, it takes ten to fifteen years to learn’, says celebrity chef Gordon Ramsay. For this reason, patience and perseverance are the key ingredients, when both cooking a dish, and making a career in the food industry.

Other qualities that make a great chef include commitment to quality, attention to detail and above all, a thorough understanding of how different flavours complement each other. However, passion for food is the icing on the cake! 27. According to the author coupling education with experience can help you _______.

A. B. C. D.

learn how to cook ten times better develop patience and perseverance become an established chef be better than other chefs

28. Which of the following information is NOT mentioned in the text?

A. Knowing how a dish tastes like in the end is of vital importance to good cooking. B. It is imperative to couple education with experience to be a successful chef. C. No other way of learning how to cook is better than learning on the job. D. Gordon Ramsay believes that it takes over a decade to master the art of cooking.

29. According to the passage, which of the following is NOT the quality of an aspiring chef ?

A. B. C. D.

Determination An aversion to trying out new recipes Never cutting corners in preparing food Interpersonal skills

30. Which of the following statements describe the author’s overall opinion on making a career as a chef ?

A. B. C. D.

It always has humble beginnings. It’s an art that requires patience and perseverance. It is deceptively simple. It needs both education and experience.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5

4th IEO - Set A

Spoken and written expression FOR QUESTIONS 31 TO 40, CHOOSE THE BEST RESPONSE. Example Mark : Hey Serra! Are you doing anything later? Serra : Hey Mark. _______ . Why? A. B. C.

Yes, of course Not at all Strange question

D.

I’m quite busy at the moment

31. Which of the following is the politest way to interrupt someone who has been speaking for a while?

A.

Could I just say that......



B.

Wait a minute!



C.

Hang in there.



D.

What I’m trying to say is.....

32. In an interview, if you face a question that you aren’t

35. In which of the following questions is the speaker paraphrasing what they just heard?

A. B. C. D.

What exactly do you mean by.......? Do you mean to say that...............? Could you throw some light on......? What do you think about................?

36. If your younger brother is in tears because his friend said something unkind to him, how would you respond sympathetically?

A. B. C. D.

Come on! Pull yourself together! You must be really worried! That sounds awful! I know how it feels. There’s no point in getting upset about it.

37. Which of the following is the incorrect way of giving advice to a friend who’s trying to lose weight?

A. B. C. D.

Try doing aerobics, it really helps. I would do aerobics, if I were you. Do one thing, start doing aerobics. How about doing aerobics?

sure of the answer to, what would be the best way to

38. How would you politely decline an invitation to a New Year’s party in your neighbourhood?

respond?



A.



B. C.



D.



A.

Can you repeat the question please?



B.

Could you change the question?



C.

Is it okay if don’t answer this?



D.

May I think about it for a moment?

33. Choose the politest and the most appropriate way to let someone know that you haven’t understood what they just said:

A.

I’m afraid I didn’t catch that.



B.

Sorry, what did you just say?



C.

Pardon please. I don’t understand you.



D.

I am not getting what you’re saying.

34. How can we respond to a polite interruption (e.g. “May I interrupt for a moment?”) in a friendly manner?

A.

Obviously



B.

Hang on



C.

Surely



D.

Certainly

I wish I could come, but I don’t think I’ll be able to. I’ve got an exam on 1st January, I have to study. I’m sorry but studying is a priority for me right now. I appreciate the invite, but I haven’t got time for a party right now.

39. In a formal letter, how do you say that you expect a reply?

A. B. C. D.

Write back to me soon, please. Please drop me a line soon. I look forward to hearing from you soon. Please revert back soon.

40. In a letter to the Municipal Commissioner, how will you thank them in advance for the action they will take in response to your complaint?

A. B. C. D.

Thank you for your attention in this matter. Thanks for doing something about it. I’m grateful that you will do the needful. Thanks in advance for your future endeavour on the same.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6

4th IEO - Set A

FOR QUESTIONS 41 AND 42, ARRANGE THE GIVEN SENTENCES IN A LOGICAL ORDER. Example i.

ii.

For example, when the early homo-sapiens left their homes in search for food, they would risk death and injury from dangerous animals. Throughout human history, the universe has presented an innumerable amount of dangers to explorers.







i.

At least 267 marine species are known to have suffered due to ingestion of plastic bags resulting in death by starvation. ii. Nevertheless, people should be made aware of the dangers of using them. iii. It seems that banning plastic bags is useless because people always find a way around any ban. iv. However, there are always some people who choose to turn a blind eye to the harmful effects of rampant plastic pollution. A. iii ii i iv B. i ii iii iv C. iii iv ii i D. i iii ii iv

iii. Today, many adventure enthusiasts seek to find the thrills and adrenaline rush which their ancestors had experienced in the wild.



iv.

The tradition of humans going out to experience the dangers of unknown nature still exists.

A.

i ii iii iv

FOR QUESTIONS 43 TO 45, CHOOSE THE MOST A P P R O P R I AT E P H R A S E T O R E P L A C E T H E UNDERLINED PHRASES IN THE KIND OF WRITING SPECIFIED.

B.

ii i iv iii

C. D.

iv i ii iii iii ii i iv

43. I think the best place to go for a vacation in December is Kerala. (A letter to your friend)

41.

42.

i.

However, the real issue today is in unlearning, which is much more challenging. ii. But the new world of business behaves differently from the world in which we grew up. iii. Learning is essential for the growth of both people and organisations. iv. Each of us has a mental model that we have used over the years to make sense of the world around us. A. iv iii ii i B. iv ii i iii C. iii i iv ii D. iii iv ii i

A. B. C. D.

I’m absolutely certain that I personally believe.... I am of the opinion that.... If you ask me....

44. I just can’t understand how you can describe your sub-standard product as ‘world class dental care’. (A complaint letter to a toothpaste company)

A. B. C. D.

can’t deal with don’t get fail to comprehend can’t wrap my head around

45. I am unhappy with the service I received at your hotel recently. (An email to the manager of a hotel)

A. B. C. D.

I I I I

am am am am

annoyed disgraced dissatisfied grossed out

achievers section FOR QUESTIONS 46 TO 50, CHOOSE THE CORRECT ANSWER.



46. Sarah : Hey! what happened? Why are you feeling sick?

47. Choose the correct prefix to form the opposite of ‘reproachable’.



Sumit : I ate too much last night. If I hadn’t eaten the hamburger, I __________ fallen sick.



A. B.



may not have shouldn’t have

C. D.

A. B. C. D.

wouldn’t have couldn’t have

in un non ir

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7

4th IEO - Set A

48. Which of the following is the politest way of disagreeing with someone?

A.



B. C. D.

I think you’re wrong, I don’t agree with you on this. I’m sorry but I am completely disagreeing. I see things rather differently myself. I can’t agree because that’s just not right.

49. In an e-mail to a classmate, how will you ask for a soft copy of the homework given in class on a particular day?

A.



B.



C. D.

P l e a s e s e n d m e a s o f t c o p y o f t o d a y ’s homework. I would be grateful if you could send me a soft copy of the homework. Send me the homework, will you? I will be very thankful if you were to send me a soft copy of today’s homework.

50. Arrange the given sentences in a logical order.







i.

What’s more, English is the medium of higher education, even in non-English speaking countries. ii. Knowing the language, therefore, immediately opens up career opportunities in these fields regardless of your ethnicity and background. iii. For this reason it’s imperative for you to be a competent user of the language. iv. One of the strongest arguments in favour of learning English is that English is considered to be the international language for business, science and technology. A. ii i iii iv B. iv ii i iii C. i ii iii iv D. iii iv i ii

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 10 4th

SET B Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2

4th IEO - Set B

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE FOR QUESTIONS 1 TO 3, CHOOSE THE CORRECT WORD FOR THE FOLLOWING SENTENCES. ONE OF THE WORDS IS EXTRA. Example

6.

Make

C a grudge



D. homework

FOR QUESTIONS 7 TO 19, CHOOSE THE BEST WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

i.

I have had ______(B)______ problems with my fridge since I bought it.

ii.

My fridge makes a _____(C)__________ buzzing noise.



He looked up at the sky for a moment, and then carried _________ with this painting.

iii. After they found a major clue the police didn’t think it was worth _____(D)____ the investigation.



A. B. C. D.



A. B. C. D.

continue continual continuous continuing

1.

The committee holds Mr. Mittal in very high ______ no one wants him to resign for as long as possible.

2.

With __________ to your last letter about the faulty lighting, we are looking into the matter and will get back to you soon.

3.

Meera decided to be kind to everyone _______ of whether she knew them.



A. B. C. D.

regards regarded regardless regard

FOR QUESTIONS 4 TO 6, MATCH THE WORDS ON THE RIGHT WITH THOSE ON THE LEFT. ONE OF THE WORDS ON THE RIGHT IS EXTRA. Example i.

Take

ii. Do iii. Get

A. a difference B. a rest C. angry D. the shopping

i. B ii. D iii. C

Example

off away on out

7.

Somebody broke ___________ my car last night and stole my laptop.



A. B. C. D.

8.

To everyone's surprise, the kid who couldn't get through high school went _____________ to become the biggest businessman for the century.



A. B. C. D.

9.

We ______ save tigers or they’ll be extinct soon.



A. B. C. D.

out up into away

away on off by have could must shall

10. To participate in the school play, you have to wear a costume. But, you _________ buy one. If you can’t afford it, we will make one.

A. B. C. D.

mustn’t don’t have to shouldn’t can’t

11. ___________ like to shop for clothes and accessories together.

4.

Hold

A. a hand

5.

Lend

B. a claim



A. B. C. D.

My sister and I Me and my sister I and my sister My sister and me

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

3

4th IEO - Set B

12. He ________ his girlfriend while he ______________ in Singapore.

A. B. C. D.

was meeting, was working met, was working was meeting, worked met, worked

13. If the report __________ reach you by this weekend, please___________ me.

A. B. C. D.

didn’t, informed doesn’t, inform don’t, inform does, informed

14. Tanya : What _____________ you do if you won Rs. 1 crore in a lottery.

Varun : I’d buy all the cookies in the world!



A. B. C. D.

A. B. C.

D.

thinking, choosing to think, you choose a thought, a choice

you think, you chose

16. Can you hear what Smita is __________ ?

A. B. C. D.

speaking saying telling talking

17. The government is doing all it can to _________ a war against crime in the capital.

A. B. C. D.

battle wage launch stage

18. Neha got this dress on ____________ that she could take it back if it didn’t fit her.

are you going to will would are you planning to

15. It’s worth ___________ about your natural abilities and strengths before _____________ a career.



A. B. C. D.

affirmation agreement affirmed approval

19. Roma and Sunil had a _________ romance. They met and married in two months.

A. B. C. D.

hurricane cyclone typhoon whirlwind

READING FOR QUESTIONS 20 TO 24, READ THE TEXT AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW. An Olympic medalist, five time World Amateur Boxing champion and Padma Bhushan recipient Mangte Chungneijang Mary Kom is an epitome of confidence, humility and dogged determination. Her grandmother named her Chungneijang which means ‘prosperity’ but she decided to assume the name Mary because it was easier to pronounce. In her childhood between attending school and playing all kinds of sports, Mary helped her parents in the fields. She was her father’s right hand, accompanying him wherever he found work as a farm hand. Life was tough because her family struggled to make ends meet and she always dreamed of living up to her name and supporting her family. Although she loved all sport, the martial arts were her personal favourite.

In 1998 when Manipuri boxer Dingko Singh won a gold medal at the Asian Games, Mary Kom decided to build a career in sports. In the year 2000 when she was adjudged best boxer at the state level sub-junior boxing championship, she realized that she was gifted and resolved to make a career in sport. Today the boxing champion and mother of two, who defied many a stereotype , is setting up her own boxing academy along with taking care of her family and training for the 2016 Olympics. When asked in an interview if there was anything she would like to say to the youth of the nation, she said ‘The world today is full of distractions in almost every form and if you fail to notice them and overcome them you will end up nowhere or somewhere much less preferred.’

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4

4th IEO - Set B

I no longer need to be opaque It's time for me to see That my failures and past mistakes Do not label me.

Example

What did the name given by her grandmother to Mary mean?



A. B. C. D.

Abundance Respect Determination Faith

No longer trusting what used to assure Sorting out things that will last Mistakes filter out what really endures Permitting to learn from the past.

20. Which of the following is Mary Kom NOT the ideal example of ______.

A. B. C. D.

modesty resoluteness imperiousness self-belief

21. What does Mary Kom’s message to the youth?

A. B. C. D.

To be committed to your family. To be focused on what you want. To use distractions to your advantage. To overcome life’s challenges with determination and confidence.

22. According to the passage, Mary Kom ______.

A. doesn’t believe in traditional values B. was only interested in martial arts as a child C. challenged the widely held clichéd opinions about female boxers D. makes no bones about being a world champion in boxing

23. Mary Kom is ______.

A. B. C. D.

courageous, successful but humble focused, dedicated but underprivilieged hard working, inspiring but flippant bold, beautiful but irresolute

24. On winning the state sub-junior level boxing champion she did not feel ______.

A. B. C. D.

I know life has its ups and downs I can't help things don't go to plan But mistakes no longer bring 'that frown' Now that I know who I am. 25. In the poem, what does the poet mean to say by ‘not be so hard on myself’?

A. He can calmly look at his mistakes. B. H e d o e s n ’t j u d g e h i m s e l f f o r h i s p a s t mistakes. C. He understands that life is a roller-coaster ride. D. He no longer expects life to turn out as planned.

26. What does the poet mean by being ‘opaque’?

A. To trust himself blindly B. To be infallible C. To not be able or willing to reflect on his past D. To know who he is

27. According to the poet how are mistakes helpful?

A. B. C. D.

They They They They

help help help help

us us us us

see what’s real. become better people. through life’s ups and downs. deal with other mistakes.

28. What do you think the “frown” signifies?

grateful ecstatic apprehensive determined

FOR QUESTIONS 25 TO 29, READ THE POEM AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW. Learning from mistakes By Peter Hall I have finally come to the place Where things can come off the shelf So I can try to learn from mistakes And not be so hard on myself.



A. B. C. D.

Self-deprecation Confusion Discomfort Worry

29. The poet ________________.

A. accepts himself as he is B. finds it difficult to forgive others’ mistakes C. hates himself for the mistakes he made in his past D. likes learning from mistakes

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5

4th IEO - Set B

Spoken and written expression FOR QUESTIONS 30 TO 33, CHOOSE THE BEST RESPONSE TO COMPLETE THE CONVERSATIONS.

Aarna (to the new neighbour) : Hello! Good to see you again. Are you _______(34) ______? Neighbour : Yes, almost. Aarna : Good! What do you do? Are you a homemaker or do you work? Neighbour : I’m a doctor. In fact I’m just ____(35)_____ . Aarna : Oh, ok. _____(36)_________. By the way, where do you practice? Neighbour : I work at the Lilavati Hospital. What about you? Aarna : What a coincidence ______(37)___!

Example

Mark : Hey Serra! Are you doing anything later?



Serra : Hey Mark. ________. Why?



A. B. C. D.

Yes, of course Not at all Strange question I’m quite busy at the moment

30. Sakshi : Would you like a cup of coffee?

Sameer : _______________________

34.



A. B. C. D.



I want one. Have one? Give me one. I could do with one.

31. Mom : So how was your computer science exam?

Aryan : Not so good. I passed by ____________.



A. B. C. D.

the skin of my teeth opening the book leaps and bounds the smallest of points

A. B. C. D.

A. B. C. D.

A. B. C. D.

going for work heading off to work thinking about working running away for work

A. B. C. D.

I wouldn’t stop you then. Not going to trouble you anymore. Sorry to have kept you then! Off you go then.

A. B. C. D.

even I work there I also work there I work there, too that’s my workplace also

35. 37.

swim in the river walk in the park free meal in a cafe game in the ground

33. Choose the most formal way to end a call with a colleague.

all settled in ready to live here still unpacking still shifting

36.

32. Ana : So how’s your sister getting on with the job search? Karishma : She’s doing fine. She’s confident that with her experience and expertise it’s going to be a ________.

A. B. C. D.

I regret that I have to go now. Good bye. I have to hang up now. Bye! I’m afraid I’ll have to go now. Good bye. I can’t talk right now. Ciao.

FOR QUESTIONS 34 TO 37, CHOOSE THE PHRASE WHICH IS MOST SUITABLE TO COMPLETE THE CONVERSATION.

FOR QUESTIONS 38 AND 39, ARRANGE THE GIVEN SENTENCES IN A LOGICAL ORDER. Example

i.



ii.

For example, when the early Homosapiens left their homes in search for food, they would risk death and injury from dangerous animals. Throughout human history, the universe has presented an innumerable amount of dangers to explorers.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6

4th IEO - Set B



iii. Today, many adventure enthusiasts seek to find the thrills and adrenaline rush which their ancestors had experienced in the wild. iv. The tradition of humans going out to experience the dangers of unknown nature still exists.





A. B. C. D.

i ii iii iv ii i iv iii iv i ii iii iii ii i iv

38. i.

Kids’ fashion is becoming big, getting all the attention from designers, companies and parents. ii. And expectedly the trend first started in Hollywood iii. And this generation is young, small and tender. iv. The world of fashion is taking a new generation by storm. A. i iii ii iv B. iv iii i ii C. i ii iv iii D. iv ii i iii

39. i.

Since the dawn of human civilisation man has been creating things to meet his needs. ii. For this reason, they are also known as lifesavers as they can help people in emergencies. iii. Mobiles are now inexpensive, user-friendly and equipped with almost every feature we may require or desire. iv. The mobile phone is one such portable electronic device. A. i iv iii ii B. i ii iii iv C. iv ii i iii D. iv i ii ii

FOR QUESTIONS 40 TO 43, CHOOSE BEST OPTION TO FILL IN THE BLANKS. Yevgeny Salinde, an 11-years-old Russian boy, has (e.g.)_____(B)_____ a 30,000-year-old mammoth carcass near his home in Russia's far north. Experts___ (40) ____ this is the second most well ____(41) _____ mammoth specimen ever discovered. A similar find like this hasn't been encountered in a century. ____(42)____ did not only find a skeleton, ____(43)_____ a complete carcass - skin, meat, fat hump, organs and a tusk. Scientists estimate the mammoth was 15 to 16 years old when it succumbed.

Example

A. B. C. D.

discovered found acquired saw

40.

A. B. C. D.

confound believe consider debate

A. B. C. D.

preserved observed reserved conserved

A. B. C. D.

Historians Palaeontologists Geologists Naturalists

A. B. C. D.

also even but although

41.



42. 43.

FOR QUESTIONS 44 AND 45, CHOOSE THE MOST APPROPRIATE RESPONSE. Example

What do we put at the end of a letter?



A. B. C. D.

Senders name and address Date Place Receiver’s address

44. Which of the following is NOT the correct way to end a letter or an email?

A. B. C. D.

I look forward to hearing from you soon. All the best. I really hope you’re well. Write back soon.

45. Which of the following is the most appropriate way to begin a reply to a letter/an email from a friend?

A. B. C. D.

I am grateful for…. Anyways, the reason I’m writing…. I am not happy about…. Lovely to hear from you.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7

4th IEO - Set B

ACHIEVERS SECTION FOR QUESTIONS 46 TO 48, CHOOSE THE BEST WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE. 46. Neither of the two traffic lights _______ working.

A. B. C. D.

is are will am

47. I’m afraid his argument against having a child protection policy doesn’t hold _________.

A. B. C. D.

water sense meaning firm



Swati : How do you know?



Garima : A little _____ told me.



A. B. C. D.

ARRANGE THE GIVEN SENTENCES IN A LOGICAL ORDER. 50. i.



48. Meera took us out to this __________ cafe in Khan Market. It was really nice!







A. B. C. D.

new, American, trendy trendy, American, new trendy, new, American American, trendy, new

49. Choose the best response to complete the conversations.

Garima : I heard you’re engaged.

kid kitty bird bee



Apart from that the hard working journalists always complain of being underpaid and underappreciated in comparison to other professionals.

ii.

Most journalists join the profession with a dream of changing the world and making a difference through reporting. iii. Reporting is back breaking work, involves long and very irregular hours and tremendous work pressure. iv. A few years later they seem to resign themselves to the fact that reporting is unlikely to do that. A. B. C. D.

ii ii iii iii

iv iii i i iii iv ii iv i i iv ii

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 10 5th

Set A Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2

5th IEO - Set A

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE FOR QUESTIONS 1 TO 20, CHOOSE THE RIGHT OPTION TO COMPLETE EACH SENTENCE.

8.

As soon as I ___________ a wallet full of money in the bus, I rushed to the police station to hand it over to them.



A. B. C. D.

9.

You have a wonderful voice. Why don’t you ___________ singing?



A. B. C. D.

1.

When Girija arrived at the theatre, Heera _________.



A. B. C. D.

2.

I ____________ my cousins from Jamshedpur for the first time, last Saturday.



A. B. C. D.

3.

“__________ the grass,” says the sign. We cannot play here in this lawn.



A. B. C. D.

4.

___________ books from the library are missing.



A. B. C. D.

5.

I wish I __________ speak French or German.

12. She wasn’t _________ to reach the top branch of the mango tree.



A. B. C. D.



6.

Rupa was offered the role _________ having no talent for acting.



A. B. C. D.

7.

The offer was too good for David to turn it ________.



A. B. C. D.

already left has already left had already left left had already

meet did met met was met

Keep off Go down Turn over Bring up

Fewer Several Both None of the above

might could should would

despite although even though since

off down away from

would find did find had found found

bring up set up take out carry on

10. Would you like to _______________ a business in India?

A. B. C. D.

bring up set up break down go down

11. Now remember, you _________ the test until the teacher tells you to.

A. B. C. D.

A. B. C. D.

are not starting are not to start haven’t started are to start

tall enough so tall as tall short enough

13. Shikha ___________ a book about her adventures in Tibet.

A. B. C. D.

is currently writing is being currently written has been currently writing none of the above

14. My flat _________ as soon as possible. It’s in an awful state.

A. B. C. D.

needed redecorating to redecorate redecorated needs redecorating

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5th IEO - Set A

15. I am

3

home after office. There is

someone waiting for me.

A. B. C. D.



hurry up lining up broke out rushing off

A. B. C. D.

has have having haven’t

A. B. C. D.

Loud Threatening Untrue Serious



A. B. C. D.

Dangerous Catching Childhood Widespread

24. In retrospect

17. Rarely _________ fish.

A. B. C. D.

23. Prevalent disease

16. Our cat’s _____________ kittens in the next couple of days.

22. Ominous report

I eat do I eat I have eaten have I ate

A. B. C. D.

view of the past artistic balance anticipation second thoughts

FOR QUESTIONS 25 TO 27, CHOOSE THE RIGHT WORD TO COMPLETE THE SENTENCE.

18. She went to live in Spain for a year _________ she could pick up the language.

A. B. C. D.

Example The thief abandoned his _________ bike in the park near the house.

because of in order so that therefore

19. Most of the _________ members aboard the new luxury liner were from Mauritius.

A. B. C. D.

team crew gang staff

A. B. C. D.

get away

B. C. D.

outgoing off-putting bygone

25. I find his manner very unfriendly.

20. She was three kilos _________ so she decided to enrol in a gym.

A.

fat heavy too large overweight



A. B. C. D.

. He’s so

throw back outgoing laid out off-putting

26. The girls decided to use _________ paper plates and cups for the party.

FOR QUESTIONS 21 TO 24, CHOOSE THE WORD CLOSEST IN MEANING TO THE UNDERLINED WORD.



A. B. C. D.

throw away get away pre-packed take away

21. Dishevelled appearance

27. ‘I’m sorry I said that Kiran. It wasn’t my _________ to hurt you.’





A. B. C. D.

Untidy Fierce Foolish Peculiar

A. B. C. D.

intention purpose meaning plan

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4

5th IEO - Set A

FOR QUESTIONS 28 TO 31, CHOOSE THE PART OF THE SENTENCE THAT HAS AN ERROR.



C. D.

she was suffering from cold and cough.

31.

A. B. C. D.

Because of the internet, working at home have become much more common.

A.

Example He is capable

B.

doing any work

C. D.

without hesitation at any time.

28.

A. B. C. D.

The small child does whatever his father was done.

29.

A. B. C. D.

My cousin, who is in school at Delhi is eager to visiting us in Chennai.

32. Make

A. a break, a decision, drink B. a contract, a cheque, an agreement

When I last see her

33. Take 34. Sign

30. A. B.

FOR QUESTIONS 32 TO 34, MATCH THE WORDS WITH ITS COLLOCATION. AN EXTRA OPTION IS GIVEN. Example Reach A. B.

a goal a decision

C.

a consensus

D.

a resolution

C. decision, sale, contract sale D. a decision, a profit, money

READING for questions 35 to 37, READ THE FOLLOWING PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Soil pollution can be caused by pesticides, leakage from chemical tanks, oil spills, and other chemicals which get into the soil by dumping or accidental contamination. Soil pollution can also cause water pollution, when underground water becomes contaminated by coming into contact with the polluted soil.

Thick black smoke curling out of smokestacks, horrible–tasting chemicals in your drinking water, pesticides in your food –– these are salient examples of pollution. Pollution is any contamination of the environment which causes harm to the environment or the inhabitants of the environment. There are many kinds of pollution, and there are many pollutants. Some obvious kinds of pollution are air, soil, and water. Some less obvious or well-known kinds of pollution are radioactive, noise, light pollution, and greenhouse gases. Air pollution can be caused by particles, liquids, or gases that make the air harmful to breathe. There are two main types of air pollutants: Primary and secondary. Primary pollutants enter the air directly, like smoke from factories and car exhaust. Secondary pollutants are chemicals that mix together to pollute the air, like mixtures of emissions, or waste output from vehicles and factory smoke that change to form more dangerous pollutants in the air and sunlight.

Water pollution can be caused by waste products, sewage, oil spills, and litter in streams, rivers, lakes, and oceans. Some scientists believe that water pollution is the largest cause of death and disease in causing about 14,000 deaths in the world, each day. 35. Primary pollutant(s) is/are _________.

A. B. C. D.

smoke from factories chemicals mixed together waste output from industries all of the above

36. Something salient is _________.

A. B. C. D.

incredible outstanding potential dangerous

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5th IEO - Set A

5

37. What kind of pollution is thought to cause most death and disease?

A. B. C. D.

Garbage on the streets Pollutants in soil Chemicals in the air Wastes and chemicals dissolved in water

(38)

about the

universe all the time. Daily, we read about new (39)

that they say will have a great

(40)



A. B. C. D.

discoveries creations inventions journeys

A. B. C. D.

techniques finds inventions facts

A. B. C. D.

result difference change effect

39.

for questions 38 to 40, READ THE TEXT AND CHOOSE THE RIGHT OPTION TO fill in the blanks. Scientists are making new

38.

on

our daily lives.

40.

Spoken and written expression FOR QUESTIONS 41 TO 43, CHOOSE THE BEST



B.

scrumptious

RESPONSE TO COMPLETE THE CONVERSATION.



C.

surreptitious



D.

salacious

Example It was a real disaster. Nothing went as planned! A.

Wow! how nice.

B.

Really? That’s bad.

C. D.

You look happy. See you soon.

FOR QUESTIONS 44 AND 45, CHOOSE THE ODD W O R D T H AT D O E S N O T H AV E T H E S A M E PRONUNCIATION AS THE UNDERLINED SOUND. Example SHOE A. FASHION B. NATION

41. It’s crashed again. Can you tell me what to do?

A.

Sure, just hit the number.



B.

No, I’m afraid I didn’t.



C.

It’s straight on and first left.



D.

Have you tried switching it off and on again?

42. My car has broken down. Could I use your phone please?

A.

No, I’m afraid I didn’t.



B.

Sure, just dial the number.



C.

I’m sorry, I’ll try.



D.

Yes. It looks heavy.

43. Thanks for the treat, it was really _________.

A.

scrupulous

C.

PLEASURE

D.

MISSION

44. BUZZER

A.

JAZZ



B.

CRAZY



C.

DIZZY



D.

ASSURE

45. DECIDED

A.

PLEASED



B.

DECISION



C.

ACIDIC



D.

RACED

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6

5th IEO - Set A

ACHIEVERS SECTION FOR QUESTIONS 46 TO 48, CHOOSE THE RIGHT OPTION TO COMPLETE THE SENTENCE.



46. X: ‘What are you doing tonight?’

49. Choose the word closes in meaning to the underlined word.



Y: ‘I’m not sure, I _________ to the cinema.’ A. will go B. would go C. might go D. am going

47. Not only _________ to London, but she also visited many other places in England.

A. B. C. D.

she went she gone she is going did she go

48. The photographs of the aircraft and trains were from a/an _________ period.

A. B.

throw back ancient



C. D.

bygone new

A baffling problem A. difficult B. simple C. puzzling D. long

50. CHOOSE THE BEST RESPONSE TO COMPLETE THE CONVERSATION.

I sent a letter to the school a month ago but nobody has replied yet.



A.



B.



C.



D.

Really, that must have been an administrative error? I’m sorry about that. Can you tell me the date you sent it? Oh, I’m sorry about the mistake. I’ll send the right one. That’s strange. We sent the book yesterday.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 10 5th

Set B Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2

5th IEO - Set B

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE FOR QUESTIONS 1 TO 21, CHOOSE THE RIGHT OPTION TO COMPLETE EACH SENTENCE. Example Arun does not enjoy computer games now, but he like them when he was in school. A

was used to

B.

used to

C. D.

would using to

1.

While our bike tiny village.

, we wandered around the



A. B. C. D.

2.

You look really busy Indira, books away for you?



A. B. C. D.

3.

I don’t know what this rule _________.



A. B. C. D.

4.

I always remember kites and marbles that gave us so pleasure during our summer vacations in Chennai.

be repaired was repairing was being repaired is repaired I put the

would shall will can

A. B. C. D.

5.

Until last Monday, he



A. B. C. D.



A. B. C. D.

off the lights before he

turn turning turned to turn

8.

Writing books is not a/an



A. B. C. D.

9.

I wonder if you could give me a/an the washing-up?



A. B. C. D.



A. B. C. D.

career.

rewarding awarding absorbed repaying with

help attendance support hand

10. He has become



great much many few

because of his old age.

slugging brackish cantankerous senility

A. B. C. D.

except apart but with the exception

12. According to some historians, if Napoleon had not invaded Russia, he the rest of Europe.

A. B. C. D.

had conquered would conquer would have conquered conquered

13. His arguments were not adequate to the judge. ridden a cycle.

does never have will have never had never might have never

6.

We expected Giri at 9.00 am, but he



A. B. C. D.

hasn’t arrived has arrived didn’t arrive hadn't arrived

Shekhar forgot left.

11. Everyone’s been invited to the party Dinesh.

is meaning meants mean means



7.

yet.



A. B. C. D.

impress convince please flatter

14. Adequate accidents.

A. B. C. D.

rules warning measures planning

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

must be taken to prevent

5th IEO - Set B

15. He drinks a

A. B. C. D.

3

amount of coffee.

FOR QUESTIONS 23 TO 26, CHOOSE THE MOST A P P R O P R I AT E W O R D T O C O M P L E T E T H E

excess less moderate only

SENTENCE. Example

16. If you don’t know a word, you can look in your dictionary.

Don’t bother to keep those old coins –they’re .



A. B. C.

valuable harmful harmless

D.

worthless

A. B. C. D.

it up up it them up into

17. Chemicals in paint that pose a fire hazard as combustible, flammable, or extremely flammable.

A. B. C. D.

are listed listed being listed they are listed

been

A. B. C. D.

it rains.

in case even though despite because

A. B. C. D.

A. B. C. D.

let allow provide devise



A.

restless



B.

homeless



C.

clueless



D.

harmless

WORD.

If there On account of In case of Supposing is

27. Abstemious

A.

Extravagant



B.

Austere



C.

Pure



D.

Indulgent



A.

Tax free





B.

Grow



C.

Make ends meet



D.

Stretch

a garden the garden many garden much gardens

22. CHOOSE THE ODD WORD OUT. A. B. C. D.

Jovial Talkative Gregarious Morose

as to what present to

CLOSEST IN MEANING TO THE UNDERLINED

28. Augment



.

FOR QUESTIONS 27 TO 29, CHOOSE THE WORD

21. Most of the houses in the hill station have . A. B. C. D.

.

give her friend for her birthday.

20. There was a large notice in the school corridor saying: ‘ fire, press the alarm bell!’

25. Don’t worry about the dog; he’s 26. Asha is absolutely

19. Scientists are developing cars which hands free driving on the highways.

.

24. He slept very badly; he was really

18. Take an umbrella with you,

23. Their house burned down and ever since they have

29. Bombastic language

A.

Pompous



B.

Humble



C.

Deflated



D.

Fiery

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4

5th IEO - Set B

FOR QUESTIONS 30 TO 32, CHOOSE THE PART OF THE SENTENCE THAT HAS AN ERROR. Example A.

He is capable

B.

doing any work

C. D.

without hesitation at any time.

A. B. C. D.



A.

I hope that



B.

the next time



C.

you will be coming to Kolkata



D.

you will bring my bag.



A.

Somewhere along the discussion



B.

I lost track



C.

of what Bill says



D.

about the new curriculum.

32.

30.

31.

The new boy was angry with treatment he had received at the hands of his seniors.

READING FOR QUESTIONS 33 TO 37, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW. An aged hermit resided in the Lun Mountains of Korea. Many people sought his advice for he was a source of wisdom and was conversant in the miraculous arts. One day, a woman came and pleaded with him to help her regain her husband’s lost fondness. “He was so loving and caring before he left for the wars,” she lamented. “He has returned after three years but now he is indifferent and aloof.” “War does these things to men,” said the hermit pensively. “They say you can make a potion that can kindle love in the person who consumes it,” said the woman. “I surely can make that potion, it is true, but I lack one of the main ingredients that go into its making”, said the hermit. “Which is that?”, asked the woman. “It is a tiger’s whisker”, replied the patient hermit. The woman left promising to get what he required. The next day she went in search of a tiger and finally saw one on the banks of a large river. The tiger snarled when he saw her and she retreated. She returned to the spot the next day. Again, the tiger snarled and again she retreated. However, she kept going to the place and gradually the animal got used to her presence and stopped snarling. She began to bring him food. In course of time, the tiger became so friendly that he would come right up to her to take the food. One day she hesitantly reached out and patted his head. A few days later, she ran her hand down the side of his face. Moreover, while doing so she deftly pulled out one of his whiskers. Thereafter she rushed to the hermit’s house with the whisker. “I’ve got it!” she said, triumphantly. “Good,” said the hermit. He took the whisker of tiger to the fireplace and dropped it into the fire. “What have you done!” said the woman, stunned. “You promised to make me a magic potion with this!” “You don’t need one,” said the hermit, smiling gently. “Tell me, how did you win the tiger’s affection? Naturally, you had to deal with him with gentleness and a great deal of patience. Would a man be less responsive than a savage and blood thirsty beast? Go and win over your husband as you did the tiger.” The woman turned over what the hermit had said, in her mind, as she slowly made her way home. When she saw her husband her first instinct was to turn away, then remembering the tiger and the hermit’s words, she checked herself and moved forward with a smile on her face. 33. A suitable title for the story is “

A.

The tiger and the woman



B.

The apathetic husband



C.

A whisker of the tiger



D.

Woman who knew a wise recluse

.”

34. Dropping of the whisker into fire, by the old man was an act of .

A. B. C. D.

revenge towards the woman vengeance on behalf of the tiger assertion of faith that the hermit has on love all of the above

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5th IEO - Set B

5

35. On seeing the tiger, the woman

A. B. C.



D.

.

ran away, only to never come back took help of the hunters to tame him saw him standing at the other end of the river bank gradually tried to be friends with him

36. The hermit asked the woman to get a whisker of the tiger as .

A.

he wanted her to be a good huntress



B. C.



D.

he was sure of the tiger eating her if she could find way in the beast’s heart, she could do so with anyone none of the above

37. ‘Savage and blood thirsty beast’ means

A. B. C. D.

.

hungry flesh eating grass eating war like

Spoken and written expression FOR QUESTIONS 38 TO 40, CHOOSE THE RIGHT RESPONSE.

FOR QUESTIONS 41 AND 42, CHOOSE THE ODD W O R D T H AT D O E S N O T H AV E T H E S A M E PRONUNCIATION AS THE UNDERLINED SOUND.

Example Example

Whose floor is more likely to still be wet? A.

Mrs. Shetty had washed her kitchen floor.

SHOE

B.

Mrs. Jain has washed her kitchen floor.

A. B.

FASHION NATION

C.

Mrs. Gupta will wash her kitchen floor.

D.

Mrs. Aggarwal would wash her kitchen floor.

C.

PLEASURE

D.

MISSION

38. Who will reach the restaurant first?

41. EXERCISE



A.



B.





C.



D.

Henry will have reached the restaurant, when we get there. Norma will reach the restaurant, when we get there. Rosy will be reaching the restaurant, when we get there. Mona might be reaching the restaurant, when we get there.

39. Who makes a regular practice of talking on the phone for hours?

A. B. C. D.

Leena has been talking on the phone for hours. Steve talks on the phone for hours. Tom had been talking on the phone for hours. Rita has talked on the phone for hours.

40. Who is the company’s president?

A. B. C. D.

Mr. Desai has been president for five years. Mr. Gupta was president for five years. Mr. Das will be president in next five years. Mr. Jain might be the president for the next five years.

A. B. C. D.

FROZEN THOUSAND VISION HAZARD

42. MUSEUM

A. B.

VISIT RESULT



C. D.

RAZOR DIVISION

F O R Q U E S T I O N S 4 3 T O 4 5 , M AT C H T H E DESCRIPTIONS WITH THE RIGHT MEANING. 43. Raji is at the end of her tether. 44. Mary is on the go all day. 45. Hema took on a new secretary.

A. B. C. D.

She She She She

is always busy. gave someone a job. has run out of patience. was dismissed.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6

5th IEO - Set B

ACHIEVERS SECTION FOR QUESTIONS 46 AND 47, CHOOSE THE RIGHT OPTION TO COMPLETE EACH SENTENCE.



46. It is

49. CHOOSE THE ODD WORD THAT DOES NOT HAVE THE SAME PRONUNCIATION AS THE UNDERLINED SOUND : CHIC



A. B. C. D.

but true. informal incredible inaccurate nonsensical

47. We decided to was originally planned.

A. B. C. D.

to the schedule as it

A. B.

Hopeless Final

A. B. C. D.

Dissimilar Failure

CHICAGO NIECE MICHIGAN OCEAN

50. CHOOSE THE RIGHT RESPONSE.

keep retain cling stuck

48. CHOOSE THE WORD CLOSEST IN MEANING TO THE UNDERLINED WORD : Disparate



C. D.



Who was sick during vacation?



A.



B.



C. D.

Aparna had the flu, when Diwali vacation started. Dilip had had the flu, when Diwali vacation started. Geeta had the flu after the Diwali vacation. Rina was having the flu after the Diwali vacation.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

ANSWER KEYS 1ST  IEO  1.  (C)  11.  (B)  21.  (B)  31.  (D) 

2.  (D)  12.  (A)  22.  (C)  32.  (D) 

3.  (C)  13.  (B)  23.  (A)  33.  (C) 

4.  (C)  14.  (C)  24.  (B)  34.  (A & C) 

5.  (D)  15.  (D)  25.  (D)  35.  (A) 

6.  (C)  16.  (A)  26.  (D)  36.  (B) 

7.  (A)  17.  (B)  27.  (B)  37.  (C) 

8.  (B)  18.  (D)  28.  (B)  38.  (D) 

9.  19.  29.  39. 

(D)  (A)  (D)  (C) 

10.  20.  30.  40. 

(A)  (D)  (A)  (D) 

41.  (D) 

42.  (A) 

43.  (B) 

44.  (B) 

45.  (C) 

46.  (B) 

47.  (B) 

48.  (C) 

49.  (A) 

50.  (D) 

7.  (C)  17.  (B)  27.  (D)  37.  (B)  47.  (B) 

8.  (C)  18.  (C)  28.  (D)  38.  (D)  48.  (C) 

9.  19.  29.  39.  49. 

(D)  (C)  (C)  (A)  (A) 

10.  20.  30.  40.  50. 

(B)  (C)  (A)  (D)  (C) 

7. 17. 27. 37. 47.

8. 18. 28. 38. 48.

(A)  (A)  (A)  (B)  (C) 

9. 19. 29. 39. 49.

(B)  (A)  (C)  (B)  (D) 

10. 20. 30. 40. 50.

(C)  (B)  (C)  (A)  (C) 

7.  (A)  17.  (A)  27.  (B)  37.  (C)  47.  (A) 

8.  (B)  18.  (C)  28.  (B)  38.  (A)  48.  (B) 

9.  19.  29.  39.  49. 

(D)  (B)  (B)  (B)  (A) 

10.  20.  30.  40.  50. 

(B)  (B)  (A)  (A)  (B) 

2ND  IEO  1.  (A)  11.  (D)  21.  (B)  31.  (A)  41.  (B) 

2.  (D)  12.  (C)  22.  (C)  32.  (C)  42.  (A) 

3.  (D)  13.  (B)  23.  (B)  33.  (B)  43.  (C) 

4.  (B)  14.  (C)  24.  (A)  34.  (C)  44.  (D) 

5.  (C)  15.  (C)  25.  (D)  35.  (C)  45.  (B) 

6.  (C)  16.  (D)  26.  (B)  36.  (C)  46.  (A) 

3RD  IEO  1. 11. 21. 31. 41.

(C)  (B)  (D)  (C)  (D) 

1.  (C)  11.  (C)  21.  (B)  31.  (B)  41.  (D) 

2. 12. 22. 32. 42.

(C)  (B)  (C)  (A)  (B) 

2.  (C)  12.  (B)  22.  (A)  32.  (A)  42.  (D) 

3. 13. 23. 33. 43.

(A)  (A)  (A)  (C)  (A) 

3.  (B)  13.  (C)  23.  (C)  33.  (C)  43.  (D) 

4. 14. 24. 34. 44.

(C)  (C)  (C)  (A)  (B) 

4.  (A)  14.  (C)  24.  (A)  34.  (C)  44.  (A) 

5. 15. 25. 35. 45.

SET A  (C)  6. (A)  16. (A)  26. (D)  36. (C)  46.

(A)  (D)  (C)  (D)  (A) 

SET B  5.  (A)  6.  (D)  15.  (B)  16.  (B)  25.  (D)  26.  (D)  35.  (C)  36.  (B)  45.  (D)  46.  (B) 

(B)  (D)  (B)  (A)  (B) 

4TH  IEO  SET A  1.  (D)  11.  (D)  21.  (B)  31.  (A)  41.  (C) 

1.  (D)  11.  (A)  21.  (B)  31.  (A)  41.  (A) 

2.  (B)  12.  (B)  22.  (D)  32.  (D)  42.  (A) 

2.  (A)  12.  (B)  22.  (C)  32.  (B)  42.  (B) 

3.  (A)  13.  (A)  23.  (C)  33.  (A)  43.  (D) 

3.  (C)  13.  (B)  23.  (A)  33.  (C)  43.  (C) 

4.  (D)  14.  (C)  24.  (B)  34.  (D)  44.  (C) 

5.  (B)  15.  (A)  25.  (B)  35.  (B)  45.  (C) 

6.  (A)  16.  (C)  26.  (C)  36.  (C)  46.  (C) 

7.  (B)  17.  (D)  27.  (D)  37.  (C)  47.  (D) 

8.  (C)  18.  (C)  28.  (B)  38.  (A)  48.  (C) 

9.  19.  29.  39.  49. 

(B)  (D)  (B)  (C)  (A) 

10.  20.  30.  40.  50. 

(C)  (A)  (C)  (A)  (B) 

4.  (C)  14.  (C)  24.  (C)  34.  (A)  44.  (C) 

SET B  5.  (A)  6.  (B)  15.  (A)  16.  (B)  25.  (B)  26.  (C)  35.  (B)  36.  (C)  45.  (D)  46.  (A) 

7.  (C)  17.  (B)  27.  (B)  37.  (C)  47.  (A) 

8.  (B)  18.  (D)  28.  (A)  38.  (B)  48.  (C) 

9.  19.  29.  39.  49. 

(C)  (D)  (A)  (A)  (C) 

10.  20.  30.  40.  50. 

(B)  (C)  (D)  (B)  (C)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5TH  IEO  1.  (C)  11.  (B)  21.  (A)  31.  (C)  41.  (D) 

2.  (C)  12.  (A)  22.  (B)  32.  (D)  42.  (B) 

3.  (A)  13.  (A)  23.  (D)  33.  (A)  43.  (B) 

4.  (B)  14.  (D)  24.  (A)  34.  (B)  44.  (D) 

SET A  5.  (B)  6.  (A)  15.  (D)  16.  (C)  25.  (D)  26.  (A)  35.  (A)  36.  (B)  45.  (A)  46.  (C) 

7.  (B)  17.  (B)  27.  (A)  37.  (D)  47.  (D) 

8.  (D)  18.  (C)  28.  (D)  38.  (A)  48.  (C) 

9.  19.  29.  39.  49. 

(D)  (B)  (C)  (C)  (C) 

10.  20.  30.  40.  50. 

(B)  (D)  (B)  (D)  (B) 

1.  (C)  11.  (A)  21.  (A)  31.  (C)  41.  (C) 

2.  (B)  12.  (C)  22.  (D)  32.  (C)  42.  (D) 

3.  (D)  13.  (B)  23.  (B)  33.  (C)  43.  (C) 

4.  (B)  14.  (C)  24.  (A)  34.  (C)  44.  (A) 

SET B  5.  (C)  6.  (A)  15.  (C)  16.  (A)  25.  (D)  26.  (C)  35.  (D)  36.  (C)  45.  (B)  46.  (B) 

7.  (D)  17.  (A)  27.  (B)  37.  (B)  47.  (A) 

8.  (A)  18.  (A)  28.  (B)  38.  (A)  48.  (C) 

9.  19.  29.  39.  49. 

(D)  (B)  (A)  (B)  (B) 

10.  20.  30.  40.  50. 

(C)  (C)  (B)  (A)  (A)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.