Please copy and paste this embed script to where you want to embed

Copyright © 2016 Science Olympiad Foundation. Printed with the permission of Science Olympiad Foundation. No part

of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the possessor the ebook copyright. All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as the strategy is completely dependent on its execution.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd. Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana-122003. Phone : 0124 - 6601200 Web: mtg.in Email: [email protected] Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit

www.mtg.in for buying books online.

Chapter-1 : Number Sense 1. (B) : There are 6 stars in the cloud.

The number that Shobhit holds = 2 tens 2 ones = 22 The number that Priya holds = 2 tens 0 ones = 20 Smallest number = 20 So, Priya holds the smallest number.

2. (C) : 1 more than 56 means 1 + 56 = 57 So, abacus which represents 5 beads at ten’s place and 7 beads at one’s place is the answer. Hence, option (C) represents the number 57.

13. (D) : Counting by 2’s means adding 2 to the previous number. So, if we start from number 0, then

3. (A) : The number which comes in between 59 and 61 is 60. 4. (D) : Number of balloons = 8. So, option (D) is correct.

7

14. (A) : 73 is same as 70 + 3 = 7 tens and 3 ones.

5. (C) :

15. (B) : This question can be easily solved using Abacus. Place 9 beads at ones place and 2 beads at tens place as shown. The number comes to be 29.

6. (B) : We have to find out the tree which has mangoes more than 5 but less than 7. It means, we have to find the tree that has 6 mangoes (5 < 6 < 7). Tree in option (B) has 6 mangoes. 7. (C) : Ascending order : The arrangement of the numbers starting from the lowest and proceeding to the largest. Here, 12, 13, 15, 18 are arranged in ascending order.

2 1

8. (D) : Ria has 4 apples. Radhika has 6 apples. Rupal has 8 apples. Rupali has 6 apples. So, Rupal has the maximum number of apples.

16. (A) : The correct match of all the options are :

9. (B) : We have to find out a figure which shows equal dots in both the squares. Option (A) shows one square with 4 dots and other square with 3 dots. Option (B) shows one square with 3 dots and other square with 3 dots. Option (C) shows one square with 4 dots and other square with 5 dots. Option (D) shows one square with 5 dots and other square with 3 dots. Hence, figure in option (B) shows equal collection of dots.

(A)

→ Twenty six

(B)

→ Twenty

(C)

→ Thirty seven

(D)

→ Thirty two

Hence, number name in option (A) is written correctly. 17. (A) : There are 4 flowers and 3 Ice-creams in the picture. So, flowers are more than Ice-creams. 18. (C) : The number comes just after 57 is 58.

10. (A) : The number which comes just before 75 is 74.

19. (C) : The number which comes in between 31 and 33 is 32.

11. (B) : Option (A) contains 2 pencils. Option (B) contains 0 pencil. Option (C) contains 1 pencil. Option (D) contains 3 pencils.

20. (B) : Descending order : The arrangement of numbers starting from the largest and proceeding to the smallest. So, correct descending order of 40, 30, 10, 20 is 40, 30, 20, 10.

12. (D) : The number that Latika holds = 2 tens 3 ones = 23 The number that Saurabh holds = 2 tens 1 ones = 21 vvv Class 1

9 8 7 6 5 4 3 2 1

1

Chapter-2 : ADDITION 11. (B) : First flower pot has 35 flowers Second flower pot has 54 flowers So, total flowers = 35 + 54 = 89

1. (C) : 2 tens + 3 ones = 23 2. (B) :

12. (A) : Number of boys in the class = 11 Number of girls in the class = 20 So, total number of children in the class = 11 + 20 = 31.

3. (B) : 7 more than 10 is,10 + 7 = 17 On the number line first jump should be on 10 and then 7 in addition. Hence, option (B) is correct.

13. (C) : Number of dolls Rita has = 7 Number of dolls Jaya has = 3 Total number of dolls = 7 + 3 = 10

4. (C) : 2 tens = 20 and 4 tens = 40 So, 20 + 40 = 60 = 6 tens

14. (A) : I have 3 sweets. Mona gave me 4 more sweets. So, total number of sweets I have = 3 + 4 Now, Lisa gave me 2 more sweets. Hence, total number of sweets I have = 3 + 4 + 2

5. (C) :

So, to represent 14, we should have 4 beads in ones place and 1 bead in tens place in the abacus. 6. (C) : P 9 +7 16

Q 10 +2 12

R 11 +3 14

15. (A) : Number of flowers in box A = 8 Number of flowers in box B = 5 Total number of flowers = 8 + 5 = 13

S 9 –2 7

16. (B) : Number of toys Jimmy has = 28 Number of toys Jimmy bought = 2 Total number of toys = 28 + 2 = 30 17. (A) : Steps in Ist jump = 3 Steps in IInd jump = 2 Total steps = 5

So, the order is, 7, 12, 14, 16 ⇒ S, Q, R, P 7. (A) :

nd

II

7 6 5 4 3 2 1

3 2 1

= 73

1

2 = 12 1

jump

A boy reaches at 5th point. 18. (D) : Weight of cat = 15

So, 73 + 12 = 85

Weight of tiger = 8

8. (B) :

=8

= 23

+ Cat’s weight + 15

Addition of zero does not change the number. 9. (C) : Number of eggs bought on Monday = 10 Number of eggs bought on Wednesday = 14 Number of eggs bought on Sunday = + 25 \ Total number of eggs bought = 49 10. (C) :

2

= 5

Number of

= 5

Number of

The largest number among 56, 59, 72 and 53 is 72. So,

19. (C) : Number of

= 20

... Total number of animals = 5 + 5 + 20 = 30 20. (A) : Number of hens = 3 Number of chicks = + 4 Total number of birds = 7

is the greatest. vvv

IMO Work Book Solutions

Chapter-3 : SUBTRACTION 12. (C) : Number of cakes Mahima baked = 20 Number of cakes she gave to her sister = – 3 Number of cakes left with her = 17

1. (B) : Total number of apples = 22 Number of apples crossed = – 9 So, number of apples left = 13 \ P = 22

13. (A) : Number of biscuits in the packet = 10 Number of biscuits Polly eat =– 6 Number of biscuits left = 4

2. (B) : 6 – 2 = 4 . 3. (C) : 8 – 2 = 6

14. (C) :

4. (A) : 2 tens 4 ones = 24 1 ten 2 ones = – 12 12

15. (A) : Number of sweets Sonia has = 80 Number of sweets she gave to Danish = – 15 Number of sweets left with Sonia = 65 Now, number of sweets Sonia gave to Megha = 15 \ Number of sweets left with Sonia = 65 – 15 = 50

5. (A) : Number of dolls sold on Monday = 18 Number of dolls sold less on Tuesday = – 2 Number of dolls sold on Tuesday = 16 6. (C) : Total number of flowers = 27 = 2 tens 7 ones Number of crossed flowers = 5 = 5 ones \ 2 tens 7 ones – 5 ones is the correct sentence.

16. (C) :

7. (A) : If

then

53 – 42 11

Number of orange buttons = 1 2 Number of red buttons =– 5 Number of red buttons required = 7 =

17. (B) : Total number of balloons = 6 Number of balloons burst = – 2 Number of balloons left = 4

8. (C) : 17 – 13 = 4 17 can be represented as 1 bead at tens place and 7 beads at ones place.Subtracting 13 means crossing 1 bead from tens place and 3 beads from ones place will result in 4 beads at ones place.

18. (B) : Number of frogs in the pond = 7 Number of frogs jumped out from the pond = – 2 Number of frogs left in the pond = 5 19. (B) : We have, 10 – 2 = 8 (A) 12 – 2 = 10 (B) 12 – 4 = 8 (C) 10 – 4 = 6 (D) 15 – 5 =10 So, option (B) gives same value as 10 – 2.

9. (C) : The greatest number in the cellphone = 98 The smallest number in the cellphone = – 17 So, difference = ______ 81 10. (C) :

20. (C) : Number of

in the garden = 10

Number of went away = 6 So, 4 balls should be crossed.

11. (A) : 7 less than 12 is 12 – 7 = 5

Class 1

vvv

Number of

left = 10 – 6 = 4

3

Chapter-4 : Lengths, Weights and ComparisonS 1. (B) :

So, length of the tape = 13 span.

= 1 unit +2

11. (C) : Each box represents 1 unit. Total number of boxes placed = 7, which is equal to the height of the girl. Therefore, the girl is 7 units tall.

= 15

⇒

+ 2 units = 15 units

⇒

= 13 units

represents 1 foot. 12. (B) : 1 The number of between two trees = 8 Therefore, distance between two trees is 8 feet. . 13. (D) : Each box represents 2 Therefore, height of penguin = 7 boxes = 14 14. (D) : Length of pencil = 9 cm Length of strip P = 8 cm Length of strip Q = 7 cm Length of strip R = 8 cm Length of strip S = 9 cm So, strip S is as long as pencil.

2. (B) 3. (A) : Spider P is nearest to the wall. 4. (C) : Skeleton S is longer than skeleton R.

15. (D) : Mona is taller than Ali but shorter than Ella.

5. (A) : Tree S is taller than tree P.

16. (D) : The axe is 8 units long.

6. (D) : Balloon S has the longest string.

17. (D) : Wire S has many curves. On straightening all the wires, the longest will be the S.

7. (A) : In option (A), the weighing balance is more downward for ball 1 than ball 2. Therefore, ball 1 is heavier than ball 2.

18. (A) : Wire P is the shortest.

8. (A) : Nail is thinner than pen.

19. (D)

9. (A) : Penguin P is nearest to the snowman.

20. (A) : Cup P is the shortest.

10. (C) : 1

which is equal to 13

represents 1 span. vvv

4

IMO Work Book Solutions

Chapter-5 : Time 1. (C) : The day that comes just after Tuesday is Wednesday.

11. (C) : Fourth Saturday is on July 23.

2. (B)

12. (A) : Number of days in 1 week = 7 So, number of days in 2 weeks = 7 + 7 = 14

3. (C) : You wake up to go to school in the morning.

13. (B) : Saturday comes just before Sunday.

4. (B)

14. (C) : Yesterday was Thursday means today is Friday and tomorrow will be Saturday.

5. (A)

15. (A) : 7 months of a year has 31 days.

6. (B) : We go to bed when stars are shining in the sky. It must be night.

16. (D)

7. (A) 8. (A) : Sleeping → Brushing → Bathing → Going to school. 9. (A) : Seventh month of a year is July. The month that comes just after July is August. 10. (A) : The fourth month of a year is April and the eleventh month of a year is November. The months which lies between April and November are May, June, July, August, September and October. So, 6 months lies between April and November.

17. (A) : Rohan walks in 1 day = 5 meters Rohan walks in 1 week means in 7 days = 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 35 meters 18. (A) : Second Thursday is on 11th January. So, Rohan celebrates his birthday on January 11. 19. (B) : Painting a wall, playing football and going to school are the activities which take few minutes to hours to be completed. Sharpening a pencil can be done in 1 minute. 20. (C) : The 8th month of a year is August.

vvv

Class 1

5

Chapter-6 : MONEY 1. (A) : Since ` 1 and ` 5 coins exist. So option (A) is correct.

12. (B) : The money shown in the image is 50 paise + ` 1 + ` 1 + ` 20 = ` 22 and 50 paise

2. (C) : The amount shown in the image is, ` 10 + ` 5 = ` 15

13. (C) : (A) 50 paise + 50 paise = ` 1 (B) ` 2 + ` 2 = ` 4 (C) ` 2 + ` 2 + 50 paise + 50 paise = ` 5 (D) 25 paise + 25 paise + 50 paise + 50 paise = ` 1 and 50 paise So, option (C) is correct.

3. (D) : The amount shown in the image is, ` 50 + ` 10 + ` 2 = ` 62 4. (C) : The cost of the toy is ` 50, so one should have money equal to or more than ` 50 to buy the toy. Therefore option (C) is correct, which is ` 100.

14. (A) : (A) ` 1 + ` 1 = ` 2. (B) 50 paise + 50 paise = ` 1 (C) ` 1 + 50 paise = ` 1 and 50 paise (D) 25 paise + 25 paise + 25 paise + 25 paise = ` 1 Hence, option (A) is correct.

5. (B) : If Mona has ` 100, she can only buy a toy car that costs ` 90. 6. (C) : Two 50 paise coins = ` 1 So, four 50 paise coins = ` 2

15. (D) : Cost of balloon = ` 2 As we know, 50 paise + 50 paise = ` 1 Therefore, 50 paise + 50 paise + 50 paise + 50 paise =`2 So, option (D) is correct.

7. (C) : The amount shown in the image is 50 paise + 50 paise + ` 1 + ` 2 + ` 5 = ` 9 8. (A) : The amount shown in the image is ` 5 + ` 50 + ` 100 = ` 155 9. (B) : Cost of 1 pencil = ` 10 \ Amount required for 3 pencils = ` 10 + ` 10 + ` 10 = ` 30

16. (C) : Money given by Mohan to buy a toy = ` 20 Cost of toy = ` 15 Money that Mohan gets back = ` 20 – ` 15 = ` 5

10. (A) : Cost of 1 teddy bear = ` 20 So, cost of 2 teddy bears = ` 20 + ` 20 = ` 40 Cost of 3 teddy bears = ` 20 + ` 20 + ` 20 = ` 60 So, Mehul can buy only 2 teddy bears in ` 50.

17. (C) : Cost of the handbag = ` 25 Amount of money Meenakshi has = ` 20 \ Amount of money Meenakshi needed = ` 25 – ` 20 = ` 5

11. (B) : Joy pays = ` 70 Cost of doll = – ` 50 Amount left with him = ` 20 He is left with ` 20. So he can buy an item which costs either equal to or less than ` 20. Among the options only pencil box costs ` 20. So, he can buy the pencil box.

18. (A) 19. (D) 20. (A) : ` 20 is less than ` 50. vvv

6

IMO Work Book Solutions

Chapter-7 : Geometrical Shapes 1. (B) : The word ‘on’ implies that the object is in contact and supported by the surface of the table. Therefore, ball is on the table.

10. (B) : is called a triangle. So, number of triangles in the box = 5. 1

2

3

5

4

11. (D) : An object on being filled with colour becomes shaded object. is shaded, and

shape is a circle.

So, circle is shaded.

2. (A) : There are 3 circles in the clown’s cap and 1 circle in clown’s face. So, there are (3 – 1) = 2 more circles in cap than face.

12. (B) : Since the shape of a ring is a circle, so John will put the ring in group Q.

3. (C)

13. (A)

4. (C)

14. (B) : The number of circles in the figure = 8

5. (D)

1

6 (C) : There are 16 circles in the figure. 7. (A) :

2

3

5

6

4

7

Outside Inside

8

15. (C) : Cuboid is a solid or hollow box shaped object with six flat faces. So, the pencil box is a cuboid. As indicated in the image, the objects inside the box Cone are

Cylinder

Cuboid

whereas, other shapes are as follows :

.

8. (B) : Rectangle is a plane figure with 4 straight lines which form the sides of rectangle and opposite sides are of equal length. The only figure present in the question with 4 straight lines and equal opposite sides is

Sphere

Cone

Cylinder

Sphere

Cuboid

16. (C)

.

9. (A) : A cylinder has two circular flat surfaces and one curved surface. 17. (B) : Cone is So, only

Class 1

follows the definition of a cylinder

which is similar to

.

.

7

19. (A)

18. (D) :

20. (D) : There are six triangles in the given figure. (i.e. 1, Cone

Cylinder

Sphere

2, 3, 4, 5, 16).

Cuboid

2

So, clearly it can be seen that cuboid is not shown in the given figure.

1 4 5

3 6

vvv

8

IMO Work Book Solutions

Chapter-8 : Logical Reasoning 1. (A) : The pattern is made up of standing and sleeping rectangles. The circle inside the rectangle is at the same position. Hence, the next figure in the given series will be standing rectangle with circle at the bottom left corner.

11. (D) : The pattern is,

12. (B) :

2. (D) : The pattern is,

R

13. (B)

3. (A) : Bed can be placed inside the house and train outside the house.

14. (B) : As, 5 + 4 = 9 and 9 + 0 = 9 \ 5+4=9+ 0

4. (C) : The pattern is,

15. (C) : The pattern is, 10, 15, 25, +5

+10

30, +5

+10

40,

45, +5

55

+10

16. (B) : 5. (C) : The pattern is, 6. (A) : Between two cylinders, the position of cone and cuboid change alternately. 17. (A) : 7. (B) : 18. (A) : The pattern is repeated after every 4th figure.

So, next figure is

8. (C) : 6th ice-cream is ice-cream F and it is before ice-cream G.

19. (C)

9. (A) : Gift S is the first gift.

20. (B) : 5 and 20

10. (B) : There is a repeating pattern as shown below. ,

,

,

10 = 5 + 10 = 15 ? = 20 – ? = 15

or 20 – 5 = 15

,

\

? = 5

vvv

Class 1

9

ACHIEVERS SECTION 1. (C) : The correct match of all the options are (A) 10 apples + 5 apples = 15 apples (B) 10 eggs + 3 eggs = 13 eggs (C) 9 durion + 4 durion = 13 durion (D) 10 cookies + 9 cookies = 19 cookies Hence, option (C) is correct. 2. (D) :

0

1

2

3

4

5

10. (A) : Set P and Set R have the same number of books. 11. (B) : Set Q has 7 fewer books than set S. 12. (B) : 10 less than 49 is 39 i.e.,

6

3. (B) : Cost of pencil = ` 15 Cost of eraser = ` 5 Cost of chips = + ` 10 \ Total spendings = ` 30 Amount of money Latika has = ` 35 Amount of money she spends = – ` 30 \ Amount of money left = ` 5

T 13. (D)

14. (B) : 8 9 _ 5 3 3 6 \ X = 8 and Y = 9

4. (B) : Number of bananas = 5 \ Number of oranges = 5 + 5 = 10 and number of apples = 10 + 4 = 14 \ Total number of fruits Priya has = 14 + 10 + 5 = 29

15. (A) : Number of balloons Garima has = 76 Number of balloons burst = – 24 Number of balloons left = 52

5. (B) : Total number of birds in the given picture = 8 6. (D) : 28 ones = 28 6 ones = – 6 22 Hence option (D) is incorrect. 7 (D) : We have (i)

16. (B) 17. (C) : Each child will receive 9 stickers.

= 8 – 3

(ii)

=9–2

(iii)

= 7 – 3

(iv)

=

=9–5

+

1

0

2

3

3

3

18. (D) : Comparing two sets of object from balance scale.

Therefore, weight of

8. (C) : Number of ice-creams Mohit bought = 25 Number of ice-creams Rohit bought = 10 Total number of ice-creams = 25 + 10 = 35 Number of ice-creams Mohit ate = 5 Therefore, number of ice-creams left = 35 – 5 = 30 9. (A) :

O

= 2 units

19. (C) : We have, 7 – 3 = 4 and 3 + 1 = 4 So, 7 – 3 = 3 + 1 20. (A) : Third Friday of August 20XX is on August 15 and a day before 15 is 14 i.e. on Thursday. So, Varun will celebrate his birthday on Thursday.

Hence P = 0 and Q = 3 vvv

10

IMO Work Book Solutions

9th imo 2015 1. (A) : Mohit is at 1st position. 2. (A) : Shapes S and Q will form a circle.

Number of triangles in the figure = 12 Number of circles in the figure = 11 Hence, there are (12 – 11) = 1 more triangle than circles.

11. (C) : Since, 10 + 3 = 13. 3.

(B) : Second Thursday of July 20XX, is on 9th July. So, Varun will celebrate his birthday on 9th July.

4. (D) : Figures in option (A), (B) and (C) are divided into two parts and figure in option (D) is divided into four parts. 5. (B) :

12. (C) : The number 6 is greater than 5 but smaller than 7. So, option (C) is correct. 13. (D) : From the given numbers, only eight is less than 10. So, option (D) is correct.

14. (A) :

After jumping two steps from point 3, The boy will reach at 5th point.

15. (D) : Lion is heavier than the brick. 16. (B) : Total number of

6. (D) : Brushing teeth will take the least amount of time. 7. (B) : Tree in option (B) is the shortest tree. 8. (B) : There are 3 objects which can roll.

Number of crossed ...

= 12 =8

Required subtraction sentence = 12 – 8.

17. (B) : Raj pays ` 80, as 50 + 30 gives 80. 18. (A) : 19 comes in between 18 and 20. 19. (B) :

9. (C) : Three sided figure is called triangle. 10. (D) :

Hence, 2 groups of 9 boats can be formed from the given boats. 20. (B) : As options only,

gives the value 8 and out of given gives the same value as 8.

Hence, option (B) is the correct subtraction sentence. 21. (B) : Total number of kites Aman bought = 8 Number of kites he lost =–2 \ Number of kites left with him = 6 Class 1

11

30. (C) : Rehan has ` 20. Golu has ` 10. . . . Amount of money both have altogether

22. (D) : Mini has ` 25. So, she can buy the object which has price less than or equal to ` 25. Hence, option (D) is correct.

= ` (20 + 10) = ` 30

23. (D) : Number of dogs Krish saw in street = 3 Number of dogs Krish saw in park = +2 Number of dogs he saw in all = 5

31. (D) : Number of toffees in bag P = 8 Number of toffees in bag Q = 7 Number of toffees in bag R = 9 Number of toffees in bag S = 7 Hence, bag Q and bag S both have same number of toffees.

24. (B) : Total number of flowers Sanchi has = 18 Total number of vases she has = 6 So, 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 18

32. (B) : Numbers in the phone are 82, 48, 12 and 60. (A) 8 tens + 2 ones = 80 + 2 = 82 (B) 6 tens – 2 tens = 60 – 20 = 40 (C) 19 ones – 7 ones = 19 – 7 = 12 (D) 6 tens = 60 Hence, option (B) does not match with the numbers in the phone.

... Each vase has 3 flowers. 25. (C) : Total number of chocolates Giya has = 45 Number of chocolates she gave to Megha = – 15 ... Number of chocolates left with her = 30 26. (B) :

33. (D) :

Length of key = 4 units Length of comb = +7 units Total required length = 11 units 27. (C) : Cost of

2.

= `20

+

+

28. (B) : Chinki has 10 hair pins.

Number of Number of ... Number of

Latika catches in morning = 7 she catches in afternoon she catches in evening she catches altogether

\ 1 → (q), 2 → (p), 3 → (r)

(A) Cost of 4 pens and 1 stapler = `(20 + 20 + 20 + 20 + 20) = ` 100 (B) Cost of 5 candies and 2 pens = `(10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 20 + 20) = ` 90 (C) Cost of 4 candies and 1 stapler = `(10 + 10 + 10 + 10 + 20) = ` 60 (D) Cost of 4 pens and 4 candies = `(20 + 20 + 20 + 20 + 10 + 10 + 10 + 10) = ` 120 . . . She can buy 4 pens and 1 stapler.

= 10 hair pins

So, Minki and Pinki each will get 5 hair pins.

= Eighteen

34. (A) : Vidhi has ` 100.

29. (B) : Number of

= Fifteen

3.

= `20 + `20 + `20 = `60

Hence, Meeku can buy 3 toy cars for ` 60.

+

= Twelve

1.

= 1 unit

= 3

35. (C) : 27 – 13 14

= +5 = 15

vvv

12

IMO Work Book Solutions

View more...
of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the possessor the ebook copyright. All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as the strategy is completely dependent on its execution.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd. Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana-122003. Phone : 0124 - 6601200 Web: mtg.in Email: [email protected] Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit

www.mtg.in for buying books online.

Chapter-1 : Number Sense 1. (B) : There are 6 stars in the cloud.

The number that Shobhit holds = 2 tens 2 ones = 22 The number that Priya holds = 2 tens 0 ones = 20 Smallest number = 20 So, Priya holds the smallest number.

2. (C) : 1 more than 56 means 1 + 56 = 57 So, abacus which represents 5 beads at ten’s place and 7 beads at one’s place is the answer. Hence, option (C) represents the number 57.

13. (D) : Counting by 2’s means adding 2 to the previous number. So, if we start from number 0, then

3. (A) : The number which comes in between 59 and 61 is 60. 4. (D) : Number of balloons = 8. So, option (D) is correct.

7

14. (A) : 73 is same as 70 + 3 = 7 tens and 3 ones.

5. (C) :

15. (B) : This question can be easily solved using Abacus. Place 9 beads at ones place and 2 beads at tens place as shown. The number comes to be 29.

6. (B) : We have to find out the tree which has mangoes more than 5 but less than 7. It means, we have to find the tree that has 6 mangoes (5 < 6 < 7). Tree in option (B) has 6 mangoes. 7. (C) : Ascending order : The arrangement of the numbers starting from the lowest and proceeding to the largest. Here, 12, 13, 15, 18 are arranged in ascending order.

2 1

8. (D) : Ria has 4 apples. Radhika has 6 apples. Rupal has 8 apples. Rupali has 6 apples. So, Rupal has the maximum number of apples.

16. (A) : The correct match of all the options are :

9. (B) : We have to find out a figure which shows equal dots in both the squares. Option (A) shows one square with 4 dots and other square with 3 dots. Option (B) shows one square with 3 dots and other square with 3 dots. Option (C) shows one square with 4 dots and other square with 5 dots. Option (D) shows one square with 5 dots and other square with 3 dots. Hence, figure in option (B) shows equal collection of dots.

(A)

→ Twenty six

(B)

→ Twenty

(C)

→ Thirty seven

(D)

→ Thirty two

Hence, number name in option (A) is written correctly. 17. (A) : There are 4 flowers and 3 Ice-creams in the picture. So, flowers are more than Ice-creams. 18. (C) : The number comes just after 57 is 58.

10. (A) : The number which comes just before 75 is 74.

19. (C) : The number which comes in between 31 and 33 is 32.

11. (B) : Option (A) contains 2 pencils. Option (B) contains 0 pencil. Option (C) contains 1 pencil. Option (D) contains 3 pencils.

20. (B) : Descending order : The arrangement of numbers starting from the largest and proceeding to the smallest. So, correct descending order of 40, 30, 10, 20 is 40, 30, 20, 10.

12. (D) : The number that Latika holds = 2 tens 3 ones = 23 The number that Saurabh holds = 2 tens 1 ones = 21 vvv Class 1

9 8 7 6 5 4 3 2 1

1

Chapter-2 : ADDITION 11. (B) : First flower pot has 35 flowers Second flower pot has 54 flowers So, total flowers = 35 + 54 = 89

1. (C) : 2 tens + 3 ones = 23 2. (B) :

12. (A) : Number of boys in the class = 11 Number of girls in the class = 20 So, total number of children in the class = 11 + 20 = 31.

3. (B) : 7 more than 10 is,10 + 7 = 17 On the number line first jump should be on 10 and then 7 in addition. Hence, option (B) is correct.

13. (C) : Number of dolls Rita has = 7 Number of dolls Jaya has = 3 Total number of dolls = 7 + 3 = 10

4. (C) : 2 tens = 20 and 4 tens = 40 So, 20 + 40 = 60 = 6 tens

14. (A) : I have 3 sweets. Mona gave me 4 more sweets. So, total number of sweets I have = 3 + 4 Now, Lisa gave me 2 more sweets. Hence, total number of sweets I have = 3 + 4 + 2

5. (C) :

So, to represent 14, we should have 4 beads in ones place and 1 bead in tens place in the abacus. 6. (C) : P 9 +7 16

Q 10 +2 12

R 11 +3 14

15. (A) : Number of flowers in box A = 8 Number of flowers in box B = 5 Total number of flowers = 8 + 5 = 13

S 9 –2 7

16. (B) : Number of toys Jimmy has = 28 Number of toys Jimmy bought = 2 Total number of toys = 28 + 2 = 30 17. (A) : Steps in Ist jump = 3 Steps in IInd jump = 2 Total steps = 5

So, the order is, 7, 12, 14, 16 ⇒ S, Q, R, P 7. (A) :

nd

II

7 6 5 4 3 2 1

3 2 1

= 73

1

2 = 12 1

jump

A boy reaches at 5th point. 18. (D) : Weight of cat = 15

So, 73 + 12 = 85

Weight of tiger = 8

8. (B) :

=8

= 23

+ Cat’s weight + 15

Addition of zero does not change the number. 9. (C) : Number of eggs bought on Monday = 10 Number of eggs bought on Wednesday = 14 Number of eggs bought on Sunday = + 25 \ Total number of eggs bought = 49 10. (C) :

2

= 5

Number of

= 5

Number of

The largest number among 56, 59, 72 and 53 is 72. So,

19. (C) : Number of

= 20

... Total number of animals = 5 + 5 + 20 = 30 20. (A) : Number of hens = 3 Number of chicks = + 4 Total number of birds = 7

is the greatest. vvv

IMO Work Book Solutions

Chapter-3 : SUBTRACTION 12. (C) : Number of cakes Mahima baked = 20 Number of cakes she gave to her sister = – 3 Number of cakes left with her = 17

1. (B) : Total number of apples = 22 Number of apples crossed = – 9 So, number of apples left = 13 \ P = 22

13. (A) : Number of biscuits in the packet = 10 Number of biscuits Polly eat =– 6 Number of biscuits left = 4

2. (B) : 6 – 2 = 4 . 3. (C) : 8 – 2 = 6

14. (C) :

4. (A) : 2 tens 4 ones = 24 1 ten 2 ones = – 12 12

15. (A) : Number of sweets Sonia has = 80 Number of sweets she gave to Danish = – 15 Number of sweets left with Sonia = 65 Now, number of sweets Sonia gave to Megha = 15 \ Number of sweets left with Sonia = 65 – 15 = 50

5. (A) : Number of dolls sold on Monday = 18 Number of dolls sold less on Tuesday = – 2 Number of dolls sold on Tuesday = 16 6. (C) : Total number of flowers = 27 = 2 tens 7 ones Number of crossed flowers = 5 = 5 ones \ 2 tens 7 ones – 5 ones is the correct sentence.

16. (C) :

7. (A) : If

then

53 – 42 11

Number of orange buttons = 1 2 Number of red buttons =– 5 Number of red buttons required = 7 =

17. (B) : Total number of balloons = 6 Number of balloons burst = – 2 Number of balloons left = 4

8. (C) : 17 – 13 = 4 17 can be represented as 1 bead at tens place and 7 beads at ones place.Subtracting 13 means crossing 1 bead from tens place and 3 beads from ones place will result in 4 beads at ones place.

18. (B) : Number of frogs in the pond = 7 Number of frogs jumped out from the pond = – 2 Number of frogs left in the pond = 5 19. (B) : We have, 10 – 2 = 8 (A) 12 – 2 = 10 (B) 12 – 4 = 8 (C) 10 – 4 = 6 (D) 15 – 5 =10 So, option (B) gives same value as 10 – 2.

9. (C) : The greatest number in the cellphone = 98 The smallest number in the cellphone = – 17 So, difference = ______ 81 10. (C) :

20. (C) : Number of

in the garden = 10

Number of went away = 6 So, 4 balls should be crossed.

11. (A) : 7 less than 12 is 12 – 7 = 5

Class 1

vvv

Number of

left = 10 – 6 = 4

3

Chapter-4 : Lengths, Weights and ComparisonS 1. (B) :

So, length of the tape = 13 span.

= 1 unit +2

11. (C) : Each box represents 1 unit. Total number of boxes placed = 7, which is equal to the height of the girl. Therefore, the girl is 7 units tall.

= 15

⇒

+ 2 units = 15 units

⇒

= 13 units

represents 1 foot. 12. (B) : 1 The number of between two trees = 8 Therefore, distance between two trees is 8 feet. . 13. (D) : Each box represents 2 Therefore, height of penguin = 7 boxes = 14 14. (D) : Length of pencil = 9 cm Length of strip P = 8 cm Length of strip Q = 7 cm Length of strip R = 8 cm Length of strip S = 9 cm So, strip S is as long as pencil.

2. (B) 3. (A) : Spider P is nearest to the wall. 4. (C) : Skeleton S is longer than skeleton R.

15. (D) : Mona is taller than Ali but shorter than Ella.

5. (A) : Tree S is taller than tree P.

16. (D) : The axe is 8 units long.

6. (D) : Balloon S has the longest string.

17. (D) : Wire S has many curves. On straightening all the wires, the longest will be the S.

7. (A) : In option (A), the weighing balance is more downward for ball 1 than ball 2. Therefore, ball 1 is heavier than ball 2.

18. (A) : Wire P is the shortest.

8. (A) : Nail is thinner than pen.

19. (D)

9. (A) : Penguin P is nearest to the snowman.

20. (A) : Cup P is the shortest.

10. (C) : 1

which is equal to 13

represents 1 span. vvv

4

IMO Work Book Solutions

Chapter-5 : Time 1. (C) : The day that comes just after Tuesday is Wednesday.

11. (C) : Fourth Saturday is on July 23.

2. (B)

12. (A) : Number of days in 1 week = 7 So, number of days in 2 weeks = 7 + 7 = 14

3. (C) : You wake up to go to school in the morning.

13. (B) : Saturday comes just before Sunday.

4. (B)

14. (C) : Yesterday was Thursday means today is Friday and tomorrow will be Saturday.

5. (A)

15. (A) : 7 months of a year has 31 days.

6. (B) : We go to bed when stars are shining in the sky. It must be night.

16. (D)

7. (A) 8. (A) : Sleeping → Brushing → Bathing → Going to school. 9. (A) : Seventh month of a year is July. The month that comes just after July is August. 10. (A) : The fourth month of a year is April and the eleventh month of a year is November. The months which lies between April and November are May, June, July, August, September and October. So, 6 months lies between April and November.

17. (A) : Rohan walks in 1 day = 5 meters Rohan walks in 1 week means in 7 days = 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 35 meters 18. (A) : Second Thursday is on 11th January. So, Rohan celebrates his birthday on January 11. 19. (B) : Painting a wall, playing football and going to school are the activities which take few minutes to hours to be completed. Sharpening a pencil can be done in 1 minute. 20. (C) : The 8th month of a year is August.

vvv

Class 1

5

Chapter-6 : MONEY 1. (A) : Since ` 1 and ` 5 coins exist. So option (A) is correct.

12. (B) : The money shown in the image is 50 paise + ` 1 + ` 1 + ` 20 = ` 22 and 50 paise

2. (C) : The amount shown in the image is, ` 10 + ` 5 = ` 15

13. (C) : (A) 50 paise + 50 paise = ` 1 (B) ` 2 + ` 2 = ` 4 (C) ` 2 + ` 2 + 50 paise + 50 paise = ` 5 (D) 25 paise + 25 paise + 50 paise + 50 paise = ` 1 and 50 paise So, option (C) is correct.

3. (D) : The amount shown in the image is, ` 50 + ` 10 + ` 2 = ` 62 4. (C) : The cost of the toy is ` 50, so one should have money equal to or more than ` 50 to buy the toy. Therefore option (C) is correct, which is ` 100.

14. (A) : (A) ` 1 + ` 1 = ` 2. (B) 50 paise + 50 paise = ` 1 (C) ` 1 + 50 paise = ` 1 and 50 paise (D) 25 paise + 25 paise + 25 paise + 25 paise = ` 1 Hence, option (A) is correct.

5. (B) : If Mona has ` 100, she can only buy a toy car that costs ` 90. 6. (C) : Two 50 paise coins = ` 1 So, four 50 paise coins = ` 2

15. (D) : Cost of balloon = ` 2 As we know, 50 paise + 50 paise = ` 1 Therefore, 50 paise + 50 paise + 50 paise + 50 paise =`2 So, option (D) is correct.

7. (C) : The amount shown in the image is 50 paise + 50 paise + ` 1 + ` 2 + ` 5 = ` 9 8. (A) : The amount shown in the image is ` 5 + ` 50 + ` 100 = ` 155 9. (B) : Cost of 1 pencil = ` 10 \ Amount required for 3 pencils = ` 10 + ` 10 + ` 10 = ` 30

16. (C) : Money given by Mohan to buy a toy = ` 20 Cost of toy = ` 15 Money that Mohan gets back = ` 20 – ` 15 = ` 5

10. (A) : Cost of 1 teddy bear = ` 20 So, cost of 2 teddy bears = ` 20 + ` 20 = ` 40 Cost of 3 teddy bears = ` 20 + ` 20 + ` 20 = ` 60 So, Mehul can buy only 2 teddy bears in ` 50.

17. (C) : Cost of the handbag = ` 25 Amount of money Meenakshi has = ` 20 \ Amount of money Meenakshi needed = ` 25 – ` 20 = ` 5

11. (B) : Joy pays = ` 70 Cost of doll = – ` 50 Amount left with him = ` 20 He is left with ` 20. So he can buy an item which costs either equal to or less than ` 20. Among the options only pencil box costs ` 20. So, he can buy the pencil box.

18. (A) 19. (D) 20. (A) : ` 20 is less than ` 50. vvv

6

IMO Work Book Solutions

Chapter-7 : Geometrical Shapes 1. (B) : The word ‘on’ implies that the object is in contact and supported by the surface of the table. Therefore, ball is on the table.

10. (B) : is called a triangle. So, number of triangles in the box = 5. 1

2

3

5

4

11. (D) : An object on being filled with colour becomes shaded object. is shaded, and

shape is a circle.

So, circle is shaded.

2. (A) : There are 3 circles in the clown’s cap and 1 circle in clown’s face. So, there are (3 – 1) = 2 more circles in cap than face.

12. (B) : Since the shape of a ring is a circle, so John will put the ring in group Q.

3. (C)

13. (A)

4. (C)

14. (B) : The number of circles in the figure = 8

5. (D)

1

6 (C) : There are 16 circles in the figure. 7. (A) :

2

3

5

6

4

7

Outside Inside

8

15. (C) : Cuboid is a solid or hollow box shaped object with six flat faces. So, the pencil box is a cuboid. As indicated in the image, the objects inside the box Cone are

Cylinder

Cuboid

whereas, other shapes are as follows :

.

8. (B) : Rectangle is a plane figure with 4 straight lines which form the sides of rectangle and opposite sides are of equal length. The only figure present in the question with 4 straight lines and equal opposite sides is

Sphere

Cone

Cylinder

Sphere

Cuboid

16. (C)

.

9. (A) : A cylinder has two circular flat surfaces and one curved surface. 17. (B) : Cone is So, only

Class 1

follows the definition of a cylinder

which is similar to

.

.

7

19. (A)

18. (D) :

20. (D) : There are six triangles in the given figure. (i.e. 1, Cone

Cylinder

Sphere

2, 3, 4, 5, 16).

Cuboid

2

So, clearly it can be seen that cuboid is not shown in the given figure.

1 4 5

3 6

vvv

8

IMO Work Book Solutions

Chapter-8 : Logical Reasoning 1. (A) : The pattern is made up of standing and sleeping rectangles. The circle inside the rectangle is at the same position. Hence, the next figure in the given series will be standing rectangle with circle at the bottom left corner.

11. (D) : The pattern is,

12. (B) :

2. (D) : The pattern is,

R

13. (B)

3. (A) : Bed can be placed inside the house and train outside the house.

14. (B) : As, 5 + 4 = 9 and 9 + 0 = 9 \ 5+4=9+ 0

4. (C) : The pattern is,

15. (C) : The pattern is, 10, 15, 25, +5

+10

30, +5

+10

40,

45, +5

55

+10

16. (B) : 5. (C) : The pattern is, 6. (A) : Between two cylinders, the position of cone and cuboid change alternately. 17. (A) : 7. (B) : 18. (A) : The pattern is repeated after every 4th figure.

So, next figure is

8. (C) : 6th ice-cream is ice-cream F and it is before ice-cream G.

19. (C)

9. (A) : Gift S is the first gift.

20. (B) : 5 and 20

10. (B) : There is a repeating pattern as shown below. ,

,

,

10 = 5 + 10 = 15 ? = 20 – ? = 15

or 20 – 5 = 15

,

\

? = 5

vvv

Class 1

9

ACHIEVERS SECTION 1. (C) : The correct match of all the options are (A) 10 apples + 5 apples = 15 apples (B) 10 eggs + 3 eggs = 13 eggs (C) 9 durion + 4 durion = 13 durion (D) 10 cookies + 9 cookies = 19 cookies Hence, option (C) is correct. 2. (D) :

0

1

2

3

4

5

10. (A) : Set P and Set R have the same number of books. 11. (B) : Set Q has 7 fewer books than set S. 12. (B) : 10 less than 49 is 39 i.e.,

6

3. (B) : Cost of pencil = ` 15 Cost of eraser = ` 5 Cost of chips = + ` 10 \ Total spendings = ` 30 Amount of money Latika has = ` 35 Amount of money she spends = – ` 30 \ Amount of money left = ` 5

T 13. (D)

14. (B) : 8 9 _ 5 3 3 6 \ X = 8 and Y = 9

4. (B) : Number of bananas = 5 \ Number of oranges = 5 + 5 = 10 and number of apples = 10 + 4 = 14 \ Total number of fruits Priya has = 14 + 10 + 5 = 29

15. (A) : Number of balloons Garima has = 76 Number of balloons burst = – 24 Number of balloons left = 52

5. (B) : Total number of birds in the given picture = 8 6. (D) : 28 ones = 28 6 ones = – 6 22 Hence option (D) is incorrect. 7 (D) : We have (i)

16. (B) 17. (C) : Each child will receive 9 stickers.

= 8 – 3

(ii)

=9–2

(iii)

= 7 – 3

(iv)

=

=9–5

+

1

0

2

3

3

3

18. (D) : Comparing two sets of object from balance scale.

Therefore, weight of

8. (C) : Number of ice-creams Mohit bought = 25 Number of ice-creams Rohit bought = 10 Total number of ice-creams = 25 + 10 = 35 Number of ice-creams Mohit ate = 5 Therefore, number of ice-creams left = 35 – 5 = 30 9. (A) :

O

= 2 units

19. (C) : We have, 7 – 3 = 4 and 3 + 1 = 4 So, 7 – 3 = 3 + 1 20. (A) : Third Friday of August 20XX is on August 15 and a day before 15 is 14 i.e. on Thursday. So, Varun will celebrate his birthday on Thursday.

Hence P = 0 and Q = 3 vvv

10

IMO Work Book Solutions

9th imo 2015 1. (A) : Mohit is at 1st position. 2. (A) : Shapes S and Q will form a circle.

Number of triangles in the figure = 12 Number of circles in the figure = 11 Hence, there are (12 – 11) = 1 more triangle than circles.

11. (C) : Since, 10 + 3 = 13. 3.

(B) : Second Thursday of July 20XX, is on 9th July. So, Varun will celebrate his birthday on 9th July.

4. (D) : Figures in option (A), (B) and (C) are divided into two parts and figure in option (D) is divided into four parts. 5. (B) :

12. (C) : The number 6 is greater than 5 but smaller than 7. So, option (C) is correct. 13. (D) : From the given numbers, only eight is less than 10. So, option (D) is correct.

14. (A) :

After jumping two steps from point 3, The boy will reach at 5th point.

15. (D) : Lion is heavier than the brick. 16. (B) : Total number of

6. (D) : Brushing teeth will take the least amount of time. 7. (B) : Tree in option (B) is the shortest tree. 8. (B) : There are 3 objects which can roll.

Number of crossed ...

= 12 =8

Required subtraction sentence = 12 – 8.

17. (B) : Raj pays ` 80, as 50 + 30 gives 80. 18. (A) : 19 comes in between 18 and 20. 19. (B) :

9. (C) : Three sided figure is called triangle. 10. (D) :

Hence, 2 groups of 9 boats can be formed from the given boats. 20. (B) : As options only,

gives the value 8 and out of given gives the same value as 8.

Hence, option (B) is the correct subtraction sentence. 21. (B) : Total number of kites Aman bought = 8 Number of kites he lost =–2 \ Number of kites left with him = 6 Class 1

11

30. (C) : Rehan has ` 20. Golu has ` 10. . . . Amount of money both have altogether

22. (D) : Mini has ` 25. So, she can buy the object which has price less than or equal to ` 25. Hence, option (D) is correct.

= ` (20 + 10) = ` 30

23. (D) : Number of dogs Krish saw in street = 3 Number of dogs Krish saw in park = +2 Number of dogs he saw in all = 5

31. (D) : Number of toffees in bag P = 8 Number of toffees in bag Q = 7 Number of toffees in bag R = 9 Number of toffees in bag S = 7 Hence, bag Q and bag S both have same number of toffees.

24. (B) : Total number of flowers Sanchi has = 18 Total number of vases she has = 6 So, 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 18

32. (B) : Numbers in the phone are 82, 48, 12 and 60. (A) 8 tens + 2 ones = 80 + 2 = 82 (B) 6 tens – 2 tens = 60 – 20 = 40 (C) 19 ones – 7 ones = 19 – 7 = 12 (D) 6 tens = 60 Hence, option (B) does not match with the numbers in the phone.

... Each vase has 3 flowers. 25. (C) : Total number of chocolates Giya has = 45 Number of chocolates she gave to Megha = – 15 ... Number of chocolates left with her = 30 26. (B) :

33. (D) :

Length of key = 4 units Length of comb = +7 units Total required length = 11 units 27. (C) : Cost of

2.

= `20

+

+

28. (B) : Chinki has 10 hair pins.

Number of Number of ... Number of

Latika catches in morning = 7 she catches in afternoon she catches in evening she catches altogether

\ 1 → (q), 2 → (p), 3 → (r)

(A) Cost of 4 pens and 1 stapler = `(20 + 20 + 20 + 20 + 20) = ` 100 (B) Cost of 5 candies and 2 pens = `(10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 20 + 20) = ` 90 (C) Cost of 4 candies and 1 stapler = `(10 + 10 + 10 + 10 + 20) = ` 60 (D) Cost of 4 pens and 4 candies = `(20 + 20 + 20 + 20 + 10 + 10 + 10 + 10) = ` 120 . . . She can buy 4 pens and 1 stapler.

= 10 hair pins

So, Minki and Pinki each will get 5 hair pins.

= Eighteen

34. (A) : Vidhi has ` 100.

29. (B) : Number of

= Fifteen

3.

= `20 + `20 + `20 = `60

Hence, Meeku can buy 3 toy cars for ` 60.

+

= Twelve

1.

= 1 unit

= 3

35. (C) : 27 – 13 14

= +5 = 15

vvv

12

IMO Work Book Solutions

Thank you for interesting in our services. We are a non-profit group that run this website to share documents. We need your help to maintenance this website.

To keep our site running, we need your help to cover our server cost (about $400/m), a small donation will help us a lot.