Chimia in Gospodarie

January 25, 2017 | Author: You1777 | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Chimia in Gospodarie...

Description

CHIMIA IN GOSPODARIE -inlaturarea petelorChimia are numeroase aplicatii intr-o gospodarie, incepand cu folosirea diverselor produse pentru scoaterea petelor de pe tesaturi sau obiecte casnice si pana la efectuarea unor operatii care se pot executa acasa (prepararea unor solutii contra daunatorilor vegetali, colorarea metalelor, vopsirea tesaturilor, nichelarea si argintarea unor obiecte metalice, argintarea oglinzilor, prepararea sapunurilor, executarea unor fotografii pe diverse materiale etc.). Scoaterea petelor de pe tesaturi.Este necesar sa ne confectionam un suport pentru scos petele (asemanator cu suporturile de calcat rufe), sub care se aseaza suportul de absortie format din 2-3 straturi de hartie filtru sau panza alba, necesare pentru absortia prisosului de substanta intrebuintata. Cu cat pata este mai recenta cu atat se scoate mai usor. Nu exista solutii universale pentru scos petele, ci fiecare material necesita un tratament diferit. Petele formate de acizi.Locul atins de acizi trebuie neutralizat cu o solutie de amoniac, de soda sau de borax. Dupa neutralizare, se spala cu apa calduta in cantitate mare. In general, materialele textile atacate de acizi isi pierd rezistenta, iar daca interventia nu se face rapid materialul se degradeaza sau chiar se rupe. Petele datorate arsurilor de la calcat.Se foloseste o solutie de apa oxigenata (concentratie 10% pentru tesaturi albe si 1% pentru cele colorate). Tesaturile sintetice se curata cu o solutie de alcool etilic 70% (50 ml) si apa (100 ml), dupa care se limpezesc imediat in apa. Pete de bere.Se pot curata cu o solutie de apa sarata (sare de bucatarie 2g, apa 100ml) sau chiar apa calda. Tesaturile de lana se tamponeaza cu glicerina, apoi se spala cu apa, iar cele de matase se curata cu alcool diluat (alcool etilic 70% 20ml, apa 100ml). Pete de cacao.Daca pata este recenta se umezeste locul cu apa, dupa care se freaca bine cu sare de bucatarie si apoi se spala cu apa. Se mai poate incerca prin tamponare cu solutie de glicerina (10%), apa calda si apoi oxigenata (3%). In cazul petelor vechi este necesara si folosirea unui detergent. Stofele de lana se tamponeaza cu benzina, apoi se curata cu amoniac, dupa care se spala bine.

Pete de cafea.Se pot curata cu apa calda, eventual, adaugand si un detergent. Daca pata este veche se tamponeaza cu glicerina, apoi cu apa calda si dupa aceasta cu apa oxigenata. Pentru albituri se poate utiliza o solutie de perborat de sodium (5g) si apa (100ml). In cazul stofelor de lana se tamponeaza succesiv, cu neofalina si solutie de amoniac 10%, dupa care se limpezeste bine in apa rece amestecata cu putin otet. Pentru tesaturile de bumbac, in sau matase artificiala se foloseste hipocloritul de sodiu. Petele deceai.Se tamponeaza locul respectiv cu amoniac diluat (5 ml amoniac in 100 ml apa) sau cu glicerina (10 ml glicerina in 100 ml apa) si apoi cu apa cu otet. Se spala totul cu apa calduta. Pete de cerneala.Majoritatea petelor de cerneala se scot (daca sunt proaspete) cu o solutie de acid citric.Daca petele sunt maivechi: -pentru rufele albe se foloseste acid oxalic; -pentru tesaturi de lana se imbiba locul respectiv cu glicerina; - pentru tesaturile colorate se folosesc doua solutii care se amasteca (acid oxalic 75 g cu 500ml apa fierbinte si tiosulfat de sodiu 25 g cu 400 ml apa rece ). In toate cazurile, dupa folosirea solutiei, tesaturile trebuie spalate cu apa multa. Pete de grasimi Pentru petele de grasimi se foloseste un strat suport mai gros, astfel incat sa poata absorbi grasimea. Petele proaspete se indeparteaza presarand un strat gros de talc care se acopera cu o hartie curata si se preseaza cu o greutate. Daca pata nu a disparut dupa 20-24 ore se perie tesatura si operatia se repeta . In cazul petelor vechi se foloseste una din solutiile: -alcool etilic 95% (100ml),amoniac (30ml),neofalina (5ml); - eter etilic (10ml), neofalina (70 ml), terebentina (20 ml). Inainte de a aplica aceste solutii este bine sa se ude cu apa zona din jurul petei pentru a nu se raspandi mai mult. Folosirea acestor solutii trebuie facuta cu mare atentie deoarece substantele componente sunt usor inflamabile. In consecinta, se poate actiona cu aceste solutii numai dupa ce s-a stins orice flacara, chiar si in camerele invecinate, deoarece vaporii se strecoara pe sub usa. Pete de lapteSe recomanda sa nu se calce materialul inainte de a se indeparta pata deoarece aceasta, prin incalzire, se fixeaza mai bine. Pentru scoaterea petelor se tamponeaza pe rand cu apa, benzina, amoniac diluat (5 ml amoniac in 100ml apa), dupa care se neutralizeaza cu solutie de otet (5ml otet 9˚ la 100ml apa) si se limpezeste cu apa calduta. Pete de mucegai.In cazul tesaturilor de matase si lana, petele de mucegai se curata cu ajutorul unei carpe inmuiate in terebentina. Se schimba carpa de mai multe ori pana cand pata dispare, dupa care se spala cu sapun si se clateste cu apa multa.

Pete de mustar.Se inlatura in primul rand, crusta de mustar formata pe tesatura, apoi se uda cu apa calda si se freaca bine. In cazul in care pata nu dispare se pot folosi detergenti. Pete de nicotina (tutun).Petele de pe tesaturi se freaca cu galbenus de ou, apoi se spala cu alcool si in final cu apa calda. Urmele de galbenus de ou le indepartam cu glicerina calda si apoi cu apa si sapun. Pentru petele mai vechi se poate folosi un amestec de acid clorhidric diluat 30% (10ml) cu sulfit de sodium sau potasiu (100g) si apa (200ml). Se dizolva sulfitul de sodiu in apa si se adauga acidul clorhidric. Se recomanda ca solutia sa se spele cu multa apa. Pete de oua.Se tamponeaza locul respectiv cu glicerina incalzita. Dupa un sfert de ora se spala cu apa calda si sapun de buna calitate sau cu un detergent corespunzator. Pentru materialele sintetice se poate folosi neofalina. Pete de rugina.Se tamponeaza cu un amestec format din: acid oxalic(10g), alaun de potasiu (10g), apa (200ml). Se dizolva separat acidul oxalic si alaunul de potasiu in cate 100ml de apa fierbinte. Dupa racire, cele doua solutii se amesteca,a daugandu-se otet 9˚ (20ml). Pete de ruj.Tesatura se curata, in primul rand, cu un mijloc de scoatere a petelor de grasime. Se tamponeaza cu tetraclorura de carbon, apoi se spala cu apa. Daca colorantul nu dispare se tamponeaza cu alcool concentrat. Pete de smantana,frisca Se tamponeaza locul respectiv cu glicerina, dupa care se spala bine cu apa multa. Pete de sampanie Se incearca cu apa calda si daca nu dispare se foloseste o solutie de alcool si acid acetic (in parti egale). In final se tamponeaza cu apa oxigenata. Pete de titei (petrol) Se foloseste neofalina sau alti solvent. In cazul unei tesaturi mai groase se utilizeaza o pasta, formata din magneziu cu benzina, care se intinde pe tesaturi, dupa care se perie bine.

Pete de ulei.Se tamponeaza cu o solutie compusa din tetraclorura de carbon(600ml), acetona(200ml) si benzen (200ml). Solutia se pastreaza intr-o sticla cu inchidere etansa si la loc ferit de foc. Pete de vopsele Petele proaspete se curata cu o solutie preparata astfel: se amesteca 10 ml neofalina cu 200ml alcool etilic 70%. Dupa 24 ore se adauga 50ml amoniac si se agita bine intr-o sticla inchisa etans. Se freaca pata cu un tampon imbibat cu aceasta solutie, avand grija sa punem sub tesatura o hartie filtru (sau sugativa). Pentru petele vechi se umezeste locul respectiv cu o solutie de alcool etilic 70%(100ml), neofalina (100ml) si terebentina(100ml). Se indeparteaza vopseaua si se spala apoi tesatura cu apa calda si detergent. Curatarea si lustruirea obiectelor din metal Pentru curatarea si lustruirea metalelor se folosesc , in general, dizolvantii materialelor grase, cum sunt : alcoolul, sapunul, solutiile de carbonat de sodiu sau de potasiu, benzina. Se mai pot folosi substante abrazive (piatra ponce, nisip, sticla pisata, caramida, carbune) sau diversi acizi si baze . Curatarea obiectelor nichelate si cromate Cu un amestec compus din 250ml spirt tehnic si 10ml acid sulfuric se ung partile nichelate (sau cromate) de mai multe ori; in continuare se spala cu apa, apoi cu spirt si se sterg cu o carpa moale. Curatarea obiectelor de argint Se incalzeste o solutie de 60 g acid tartric si 500 ml apa. In aceasta solutie se introduc obiectele de argint timp de 15-20 minute, dupa care se spala cu apa si se sterg cu o bucata de piele de caprioara.

SURSA: http://www.medicina-naturista.ro/stil-de-viata/chimia-in-gospodarie.html

GACIU MADALINA Clasa a X a G,C.N.GH.M.Murgoci

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF