Chestionare Auto

June 1, 2016 | Author: ellennee | Category: Types, Instruction manuals
Share Embed Donate


Short Description

Chestionare pentru obtinerea permisului auto...

Description

CHESTIONARUL 1 1. Ce masuri trebuie sa luati atunci cand circulati in conditii atmosferice ce impiedica mult vizibilitatea?

a) sa circulati pe distante scurte si cu luminile de pozitie in functiune; b) sa folositi luminile de pozitie si sa circulati cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului; c) sa folositi luminile de intalnire. 2. Care este semnificatia indicatorului insotit de panoul aditional?

a)marcheaza sfarsitul zonei unde este interzisa oprirea; b)marcheaza inceputul zonei unde este interzisa oprirea; c)marcheaza inceputul zonei unde este interzisa stationarea.



[click pentru a mari imaginea]

3. Precizati care dintre indicatoarele de mai jos indica o cale rutiera cu sens unic:

a)indicatorul 1; b)indicatorul 2; c)ambele indicatoare.



[click pentru a mari imaginea]

4. Care este ordinea de trecere prin intersectie a autovehiculelor?

a)autocamionul, autoturismul, motocicleta, troleibuzul; b)troleibuzul, autocamionul, motocicleta, autoturismul; c)autocamionul, autoturismul, troleibuzul, motocicleta.



[click pentru a mari imaginea]

5. Cum veti proceda corect daca, aflandu-va in interiorul unei intersectii cu circulatie in sens giratoriu, observati ca pe un drum lateral circula o coloana cu regim de circulatie prioritara?

a)va continuati drumul, deoarece aveti prioritate de trecere in sensul giratoriu; b)opriti si acordati prioritate coloanei cu regim prioritar; c)virati la dreapta si parasiti intersectia. 6. Caror vehicule le este interzisa circulatia pe autostrazi?

a)motocicletelor si automobilelor care nu pot circula cu mai mult de 60 km/h; b)celor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h; c)autovehiculelor care transporta incarcaturi periculoase. 7. Un tramvai aflat in mers poate fi depasit de regula:

a) pe oricare parte; b)pe partea stanga; c)pe partea dreapta. 8. Ce trebuie sa faca un conducator de vehicul pentru ca depasirea sa fie considerata regulamentara?

a)sa se asigure ca manevra poate fi executata in conditii de siguranta, dupa care sa semnalizeze intentia de schimbare a pozitiei de mers si sa efectueze depasirea; b)sa semnalizeze din timp intentia de schimbare a directiei de mers; c)sa mareasca viteza de deplasare, astfel incat sa scurteze timpul de realizare a depasirii. 9. Care autoturism isi continua deplasarea prin intersectie?

a)autoturismul alb; b)autoturismul rosu; c)autoturismul albastru.



[click pentru a mari imaginea]

10. Care autoturisme s-au incadrat corect pentru a traversa intersectia prezentata?

a)toate; b)autoturismul verde si cel rosu; c)autoturismul albastru si cel galben.



[click pentru a mari imaginea]

11. Care este ordinea de trecere prin intersectia prezentata?

a)motocicleta, autoturismul, autocamionul; b)autocamionul, autoturismul, motocicleta; c)autoturismul, motocicleta, autocamionul.



[click pentru a mari imaginea]

12. Balansarea, in plan vertical, a bratului drept al unui biciclist semnifica:

a)intentia de a schimba directia de mers la dreapta; b)intentia de a opri; c) intentia de a se angaja in depasire. 13. In cazul unui accident de circulatie cu victime si cu deformarea accentuata a caroseriei sau a blocarii usilor, ocupantii vehiculelor pot fi imobilizati. Cum se actioneaza in astfel de situatii?

a)se extrag victimele rapid si ferm;

b)se apeleaza la serviciile specializate ale unitatilor pentru situatii de urgenta, care intervin cu utilaje de descarcerare; c)se cere ajutorul celor din jur si se scot rapid victimele dintre fiarele contorsionate. 14. Care dintre faptele de mai jos, comise intr-un interval de 12 luni de la restituirea permisului de conducere, atrag sanctiunea contraventionala de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, pentru 60 de zile?

a)incalcarea dispozitiilor legale cu privire la semnalizarea schimbarii directiei de mers; b) incalcarea dispozitiilor legale cu privire la folosirea luminilor din dotare pe timp de noapte; c)acumularea din nou a cel putin 15 puncte de penalizare. 15. Trecerea cu autovehiculul la semnalul luminos de culoare rosie se sanctioneaza astfel:

a)cu amenda penala; b)cu amenda contraventionala si puncte de penalizare; c)cu amenda contraventionala si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehiculul. 16. Semnalul galben intermitent al semaforului va avertizeaza ca:

a)sunteti obligat sa respectati regulile de circulatie aplicabile in acea intersectie; b)va este interzisa intrarea in intersectie; c)semaforul este defect. 17. Semnalele date dintr-un autovehicul al politiei, care insoteste o coloana oficiala de vehicule, prin folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonora si luminoasa, obliga la:

a)parasirea drumului pe prima strada la dreapta; b)oprirea, de indata, in afara partii carosabile sau cat mai aproape de bordura ori acostament, pana la trecerea coloanei; c)reducerea vitezei si deplasarea cat mai aproape de bordura sau acostament. 18. Interzicerea trecerii la nivel cu calea ferata curenta, prevazuta cu instalatii de semnalizare automata fara bariere, se realizeaza prin:

a)dispozitivele cu lumini intermitent-alternative rosii si stingerea semnalizarii reprezentata de lumina intermitent alba; b)semnalele luminoase intermitente de culoare alba; c)dispozitivele optice cu lumini alternative rosii si albe. 19. Care este limita maxima de viteza pe autostrazi?

a)110 km/h; b)100 km/h; c)130 km/h. 20. Care sunt organele mobile ale mecanismului motor?

a) blocul motor, cilindrii, chiulasa si carterul; b)pistonul, segmentii, boltul, biela, arborele cotit si volantul; c)rotile directoare si cele tractoare. 21. Este permisa deschiderea portierelor autoturismului pe timpul opririi sau stationarii pe un drum public?

a)da, numai dupa ce conducatorul sau pasagerul s-a asigurat ca aceasta nu prezinta pericol pentru trafic; b)da, numai pe drumurile cu trafic redus; c)da, dar numai pe partea dreapta. 22. Consumul de alcool, chiar si in cantitati mici:

a)poate determina o maniera de conducere riscanta sau excesiv de degajata; b)poate reduce capacitatea vizuala; c) poate reduce capacitatea auditiva. 23. Cum se recomanda sa procedati pentru a conduce ecologic un autovehicul?

a)sa utilizati frana de motor pentru a incetini; b)sa scoateti autovehiculul din viteza in timpul franarii; c)sa folositi frana de mana concomitent cu frana de serviciu, pentru a obtine o franare rapida si eficienta. 24. Este recomandabil sa pastram sau sa depozitam anumite obiecte pe podeaua autovehiculului?

a)da, atata vreme cat acestea nu ne stanjenesc in actionarea comenzilor autovehiculului; b)da, daca nu mai exista un alt loc in care sa asezam obiectele de mici dimensiuni; c)nu, intrucat exista posibilitatea rostogolirii acestor obiecte, care pot ajunge sub pedale si crea situatii periculoase. 25. Imobilizarea voluntara a unui vehicul se considera oprire, daca:

a)dureaza cel mult 5 minute; b)vehiculul a fost oprit pentru imbarcarea sau debarcarea unor persoane, fara ca prin aceasta sa fie perturbata circulatia; c)vehiculele de pana la 3,5 tone executa operatiunea de aprovizionare cu marfuri alimentare. 26. Care este ordinea de trecere a autovehiculelor, daca ajung simultan in intersectie?

a)autocamionul, tramvaiul, autoturismul; b)autoturismul, autocamionul, tramvaiul; c)tramvaiul, autoturismul, autocamionul.



CHESTIONARUL 2 1. Ce obligatii aveti daca sunteti oprit regulamentar de catre un politist rutier?

a)sa ramaneti in vehicul, cu mainile pe volan, respectand indicatiile politistului; b)sa coborati din vehicul pentru a prezenta permisul de conducere; c)sa coborati din vehicul pentru a lua la cunostinta abaterea comisa. 2. Ce trebuie sa faceti cand intalniti indicatorul din imagine?

a)semnalizati inscrierea in curba prin mijloace specifice; b)reduceti viteza si circulati cu atentie, deoarece intrati intr-o curba deosebit de periculoasa; c)semnalizati sonor intrarea in curba.



[click pentru a mari imaginea]

3. Ce trebuie sa faceti la intalnirea indicatorului din imagine?

a)opriti, fara a depasi coltul intersectiei, va asigurati si acordati prioritate tuturor autovehiculelor; b)reduceti viteza, va asigurati si, daca in acel moment circula pe drumul prioritar alte vehicule, opriti pentru a le acorda prioritate; c)va asigurati din stanga si din dreapta si va continuati drumul.



[click pentru a mari imaginea]

4. Care dintre urmatoarele obligatii revin conducatorului de vehicul?

a)sa reduca viteza, atunci cand trece pe langa un politist de circulatie aflat in serviciu pe drumul public; b)sa mentina curate placutele cu numarul de inmatriculare, pentru a fi vizibile; c)sa circule cu o viteza inferioara celei prescrise de indicatorul Viteza minima obligatorie . 5. Cum trebuie sa procedeze corect conducatorul de vehicul, pentru a trece de pe banda intai a unui drum public pe banda a treia?

a) reduce viteza de mers si trece de pe o banda pe alta, asigurandu-se continuu in oglinda retrovizoare; b)daca trecerea de pe o banda pe alta nu s-a facut cu cel pubin 200 m inainte de intersectie, manevra nu mai este posibila;

c)se asigura din spate si semnalizeaza intentia de a trece succesiv de pe banda intai pe a doua, apoi pe a treia. 6. Pe autostrada se interzice:

a)circulatia cu o viteza sub 80 km/h; b)manevra de mers inapoi; c)folosirea benzii de langa zona mediana ce desparte cele doua parti carosabile. 7. Puteti depasi in aceasta situatie?

a)nu, deoarece va aflati in zona unei treceri la nivel cu calea ferata; b)nu, deoarece va aflati la mai putin de 150 m de calea ferata; c)da, este regulamentar.



[click pentru a mari imaginea]

8. In situatia data puteti continua depasirea?

a)da, daca conducatorul autocamionului reduce viteza; b)nu, pentru ca sunt trei benzi de circulatie; c)da.



[click pentru a mari imaginea]

9. Ce obligatii are conducatorul auto care intentioneaza sa repuna in miscare autovehiculul aflat intre alte vehicule stationate?

a)semnalizeaza plecarea de pe loc, pentru a fi observat de cei care circula in acelasi sens; b)semnalizeaza din timp plecarea de pe loc, se asigura ca poate efectua manevra fara a perturba circulatia sau fara a pune in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic si acorda prioritate vehiculelor care circula pe drumul public, indifer c)manevreaza cu grija autovehiculul, pentru a nu lovi vehiculele din fata sau din spatele sau, dupa care se repune in miscare. 10. Care dintre cele trei vehicule nu au prioritate de trecere?

a)autoturismul si autobuzul; b)autobuzul si autocamionul;

c)autocamionul si autoturismul.



[click pentru a mari imaginea]

11. Care este ordinea de trecere a autovehiculelor, daca ajung simultan in intersectie?

a)autocamionul, tramvaiul, autoturismul; b)autoturismul, autocamionul, tramvaiul; c)tramvaiul, autoturismul, autocamionul.



[click pentru a mari imaginea]

12. Intentionati sa remorcati un autoturism cu servodirectie ramas in pana de motor. Ce trebuie sa aveti in vedere?

a)blocati directia; b)manevrarea volanului solicita un efort fizic mai mare, de aceea veti efectua tractarea cu deosebita atentie; c)nu aveti voie sa-l remorcati in aceasta situatie. 13. Cum trebuie scoase dintr-un autovehicul persoanele ranite?

a)prin ridicare; b)prin tragere; c)prin impingere. 14. In care dintre situatii pot fi retrase placutele cu numarul de inmatriculare ale unui autovehicul?

a)atunci cand placutele cu numarul de inmatriculare nu sunt conforme cu standardele in vigoare; b)atunci cand certificatul de inmatriculare este pierdut; c)atunci cand conducatorul autovehiculului nu poate prezenta cartea de identitate si carnetul de conducere. 15. Poate fi retinut de catre politistul rutier certificatul de inmatriculare al unui vehicul?

a)nu, deoarece legea prevede o asemenea masura numai pentru permisul de conducere; b)da, daca autovehiculul sau remorca prezinta defectiuni tehnice care pun in pericol siguranta circulatiei;

c)da, dar numai pentru o perioada de 15 zile. 16. Cum trebuie sa procedati in situatia data, daca semnalele luminoase si sonore nu functioneaza?

a)opriti fara a depasi calea ferata, va asigurati si va continuati deplasarea, daca nu se apropie trenul; b)reduceti viteza si va continuati deplasarea, dupa ce va asigurati ca nu se apropie trenul; c)opriti numai daca se apropie trenul.



[click pentru a mari imaginea]

17. Ce semnifica aceasta pozitie a politistului rutier?

a)nu aveti nicio obligatie; b)oprire; c)drum blocat.



[click pentru a mari imaginea]

18. Ce obligatii aveti la trecerea la nivel cu calea ferata curenta prevazuta cu bariere, daca acestea sunt ridicate?

a)va asigurati ca nu sunteti depasit de alt autovehicul si va angajati in traversarea caii ferate; b)ziua dati semnale sonore, iar noaptea aprindeti faza de drum intermitenta, apoi traversati; c)reduceti viteza, va asigurati ca din partea stanga sau din partea dreapta nu se apropie un vehicul feroviar, apoi va angajati in traversare. 19. Ce obligatii aveti, in calitate de conducator auto?

a)sa circulati cu o viteza cel putin egala celei prescrise de indicatorul Viteza minima obligatorie ; b)sa nu accelerati in intersectie; c)sa circulati cu o viteza inferioara celei inscrise in indicatorul Viteza minima obligatorie . 20. Fumul de culoare albastra emis de esapament indica:

a)un consum exagerat de ulei; b) infundarea partiala a tobei de esapament;

c)folosirea unor benzine colorate. 21. Imobilizarea unui vehicul de catre politistul rutier se dispune:

a)pentru lipsa triunghiurilor reflectorizante; b)pentru lipsa trusei medicale de prim ajutor; c)pentru refuzul de legitimare. 22. Care dintre urmatoarele tipuri de carosabil este cel mai periculos in conditii de ploaie?

a)carosabilul cu suprafata asfaltata; b)carosabilul cu suprafata betonata; c)carosabilul cu piatra cubica. 23. Conduita ecologica in conducerea unui autovehicul inseamna:

a)sa nu poluati fonic mediul inconjurator, folosind sistemul de sonorizare la putere maxima; b)sa intretineti in permanenta autovehiculul curat, prin spalare si degresare zilnica; c)sa fiti calm si sa anticipati situatiile astfel incat sa evitati accelerarea si franarea brusca. 24. Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand circulati pe langa un sir de autovehicule stationate?

a)o portiera poate fi deschisa in orice moment de catre unul dintre ocupantii autovehiculelor; b) respectati viteza legala, deoarece conducatorii autovehiculelor sunt obligati sa se asigure cand deschid o portiera; c)claxonati, pentru a-i avertiza pe ceilalti conducatori ca va deplasati in zona respectiva. 25. Circulati in spatele unui autobuz si va apropiati de o intersectie semnalizata cu indicatorul Oprire . Cum veti proceda in aceasta situatie pentru a traversa in siguranta intersectia?

a)va continuati deplasarea, traversand intersectia o data cu autobuzul, in cazul in care conducatorul acestuia a oprit si s-a asigurat ca prin intersectie nu circula alte vehicule; b)va opriti in dreptul indicatorului, dupa care va continuati drumul intrucat, daca a trecut autobuzul, nu sunt pericole; c)va opriti in locul in care aveti vizibilitate maxima si va asigurati, chiar daca in acelasi mod a procedat si conducatorul autobuzului. 26. Sunteti obligat sa nu depasiti viteza de 50 km/h in afara localitatilor, in urmatoarele situatii:

a)cand partea carosabila este acoperita cu mazga; b)la coborarea drumurilor in panta; c)la intalnirea indicatorului Prioritate pentru circulatia din sens invers .

 o

1. Puteti depasi in aceasta situatie, daca va aflati la volanul autoturismului?

a)

nu, deoarece treceti de axul drumului;

o

b)

da, deoarece linia discontinua permite acest lucru;

o

c)

nu, deoarece marcajul orizontal interzice manevra.

  o

[click pentru a mari imaginea]

2. Indicatorul urmator va arata ca:

a)

aveti prioritate de trecere fata de vehiculele care circula din sens opus;

o

b)

incepe un drum cu sens unic;

o

c)

trebuie sa acordati prioritate vehiculelor care circula din sens opus.

  o

[click pentru a mari imaginea]

3. Care este semnificatia indicatorului din imagine?

a)

prioritate pentru vehiculele care vin din fata;

o

b)

drum cu prioritate;

o

c)

interzis accesul tuturor vehiculelor.

  o

[click pentru a mari imaginea]

4. Conducatorul auto care circula pe banda de langa acostament, in acelasi sens cu autovehiculele din serviciile regulate de transport public de persoane, este obligat:

a)

sa nu depaseasca un asemenea vehicul, cand se afla oprit in statie;

o

b)

sa permita conducatorilor acestor vehicule sa efectueze manevrele necesare repunerii in miscare din statie, daca este prevazuta cu alveola;

o

c)

sa permita traversarea calatorilor pentru a se urca intr-un asemenea vehicul.

 o

5. Ce obligatie ii revine conducatorului de vehicul care schimba directia de mers la dreapta, la semnalul verde al semaforului, in timp ce pietonii sunt angajati la randul lor in traversare?

a)

sa semnalizeze schimbarea directiei de mers si sa acorde prioritate de trecere pietonilor angajati in traversarea strazii pe care urmeaza sa intre, pe sensul sau de mers;

o

b)

sa semnalizeze schimbarea directiei de mers si sa-si continue deplasarea cu prudenta, pietonii fiind obligati sa-i cedeze trecerea;

o

c)

sa semnalizeze schimbarea directiei de mers si sa pastreze o distanta laterala suficienta fata de bordura din dreapta.

 o

6. Cum va comportati daca intentionati sa parasiti autostrada in acest loc?

a)

franati si iesiti cu o viteza orientativa de 130 km/h;

o

b)

semnalizati si va angajati pe banda de iesire;

o

c)

mariti viteza, pentru a nu stanjeni vehiculele care circula din spate.

 

[click pentru a mari imaginea]

7. Puteti depasi mai multe vehicule in situatia de fata?

o

a)

da;

o

b)

nu;

o

c)

numai daca sunt peste doua benzi de circulatie.

 

[click pentru a mari imaginea]

8. Indicatorul va interzice depasirea?

o

a)

da;

o

b)

nu;

o

c)

indicatorul nu vi se adreseaza.

  o

[click pentru a mari imaginea]

9. Circulatia pe banda rezervata transportului public de persoane, semnalizata ca atare, este permisa:

a)

vehiculelor care efectueaza transport public de persoane si autovehiculelor cu regim de circulatie prioritar, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta;

o

b)

numai vehiculelor care efectueaza transport public de persoane;

o

c)

tuturor vehiculelor, daca nu incomodeaza circulatia vehiculelor prioritare.

 o

10. Pentru a vira la stanga:

a)

autoturismele vor folosi traiectoriile care ocolesc prin stanga centrul imaginar al intersectiei;

o

b)

autoturismul rosu va ceda trecerea;

o

c)

autoturismul rosu va trece prin spatele celui albastru.

  o

[click pentru a mari imaginea]

11. In acest caz:

a)

trebuie sa permiteti trecerea autocamionului;

o

b)

aveti voie sa virati inaintea autocamionului;

o

c)

trebuie sa permiteti numai trecerea autoturismului.

  o

[click pentru a mari imaginea]

12. Cum asigurati un autoturism cu schimbator de viteza, pentru ca acesta sa nu se deplaseze din panta?

a)

actionati frana de serviciu;

o

b)

aduceti maneta in punctul mort ;

o

c)

introduceti maneta intr-o treapta inferioara si actionati frana de ajutor sau stationare.

 o

13. La imobilizarea cu atele, in cazul fracturilor, se va tine cont ca:

a)

atela sa nu fie rigida;

o

b)

nu sunt necesare criterii pentru imobilizarea fracturilor cu atele;

o

c)

atela sa fie suficient de lunga.

 o

14. Un vehicul va fi imobilizat daca:

a)

numarul de inmatriculare sau de inregistrare este fals;

o

b)

starea tehnica a pneurilor este necorespunzatoare;

o

c)

conducatorul auto refuza sa poarte centura de siguranta.

 o

15. Ce masuri ia conducatorul de autovehicul, angajat intr-un accident cu avarii usoare?

a)

asteapta sosirea politistului din zona;

o

b)

scoate autovehiculul in afara partii carosabile si anunta politia in termen de 24 de ore;

o

c)

anunta politia, fara a schimba pozitia autovehiculului.

 o

16. Ce semnificatie are lumina de culoare rosie a semaforului?

a)

obliga atat conducatorii de vehicule cat si pietonii sa se opreasca;

o

b)

ii obliga la oprire doar pe conducatorii auto care circula pe directia inainte, permitand in unele situatii virajul la dreapta, pietonilor fiindu-le interzisa traversarea;

o

c)

nu permite intrarea in intersectie a autovehiculelor, ci doar traversarea strazii de catre pietoni.

 o

17. Daca politistul se afla in intersectie cu fata catre conducatorul motocicletei si ii adreseaza acestuia un alt semnal decat pozitia sa, care inseamna Oprire , conducatorul trebuie:

a)

sa respecte semnalul politistului;

o

b)

sa continue mersul, deoarece semnele politistului sunt contradictorii;

o

c)

sa opreasca si sa astepte semnalul pentru continuarea deplasarii.



18. Unde trebuie sa asteptati daca va aflati la o trecere de cale ferata cu bariera coborata?

o

a)

la panoul cu doua dungi;

o

b)

in fata indicatorului in cruce;

o

c)

in fata barierei.

 o

19. Sunteti obligat sa circulati cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati, in urmatoarele situatii:

a)

in zona de actiune a indicatorului de avertizare Copii , in intervalul orar 07.00-22.00;

o

b)

intr-o zona rezidentiala;

o

c)

la schimbarea benzii de circulatie.

 o

20. Ce obligatii ii revin conducatorului auto cand constata, noaptea, ca lumina farurilor nu se mai aprinde?

a)

sa foloseasca luminile de pozitie pana ajunge intr-un loc de parcare unde poate remedia defectiunea;

o

b)

sa asigure functionarea cel putin a luminii de intalnire din stanga a autovehiculului si a unei lumini de pozitie din spate;

o

c)

sa circule cu atentie pana la primul service auto.

 o

21. Intentionati sa consultati o harta rutiera pe timp de noapte. Cum este recomandat sa procedati?

a)

opriti, cu luminile de intalnire aprinse;

o

b)

opriti autovehiculul in afara carosabilului;

o

c)

nu aveti voie sa consultati harta pe timp de noapte.



22. Ce autovehicule pot opri in randul doi, langa alte vehicule stationate pe partea dreapta a carosabilului?

o

a)

toti cei care au ceva urgent de rezolvat;

o

b)

taximetrele, la urcarea sau coborarea pasagerilor, atunci cand circulatia permite acest lucru;

o

c)

orice autoturism.

 o

23. In sensul conducerii ecologice a unui autovehicul, se recomanda:

a)

sa evitati transportul obiectelor inutile in portbagaj sau in habitaclu;

o

b)

sa nu aveti montat in permanenta pe autovehicul portbagajul suplimentar;

o

c)

sa utilizati spoilere si faruri suplimentare.

 o

24. La ce trebuie sa va asteptati atunci cand, in fata dvs., a oprit in statie un autobuz destinat transportului de calatori?

a)

urmeaza o intersectie, intrucat majoritatea statiilor mijloacelor de transport in comun se amenajeaza in astfel de locuri;

o

b)

este posibil ca unii calatori sa coboare si sa traverseze prin fata autobuzului, fara a se asigura in mod corespunzator;

o

c)

la plecarea din statie, autobuzul poate sa-si schimbe directia de mers spre stanga, fara sa se asigure.



25. Care dintre cele trei autovehicule a parcat regulamentar?

o

a)

niciunul;

o

b)

autoturismul 3;

o

c)

autoturismele 1 si 2.

  o

[click pentru a mari imaginea]

26. La plecarea de pe loc cu autovehiculul, va revin urmatoarele obligatii:

a)

sa evitati ambalarea excesiva a motorului;

o

b)

sa evitati bruscarea comenzilor autovehiculului;

o

c)

sa acordati prioritate de trecere vehiculelor care circula pe drum, indiferent de directia de mers.



1. Sunteti obligat sa va supuneti recoltarii probelor biologice, in cazul unui accident de circulatie din care a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unor persoane?

o

a)

da, dar numai daca sunteti vinovat de producerea accidentului;

o

b)

nu, daca ati fost testat cu un aparat autorizat;

o

c)

da.

 o

2. Ce semnificatie au panourile alaturate?

a)

panouri suplimentare la nodurile rutiere de pe autostrazi;

o

b)

panouri suplimentare pentru intersectia cu calea ferata;

o

c)

panouri succesive la apropierea de drumurile europene.

  o

[click pentru a mari imaginea]

3. Ce veti respecta in intersectia prezentata?

a)

semnificatia luminii semaforului;

o

b)

regula prioritatii de dreapta;

o

c)

semnificatia indicatoarelor.

 

[click pentru a mari imaginea]

4. Cum procedati daca v-ati incadrat pe banda din stanga, desi intentionati sa virati la dreapta?

o

a)

semnalizati, claxonati si virati la dreapta;

o

b)

virati la stanga;

o

c)

intrucat din sens opus nu circula alte vehicule, virati accelerat la dreapta.

  o

[click pentru a mari imaginea]

5. Este permisa schimbarea directiei de mers spre stanga de catre conducatorul autovehiculului incadrat corespunzator pe banda de circulatie, daca semaforul pentru aceasta manevra indica semnalul verde, iar cel pentru directia inainte, semnalul rosu?

a)

da, deoarece semnalul care i se adreseaza este verde;

o

b)

nu, deoarece unul dintre semnale este rosu;

o

c)

nu, deoarece semafoarele sunt defazate.

 o

6. Caror categorii de autovehicule le este interzis sa circule pe autostrada?

a)

celor care, prin constructie, nu pot depasi viteza de 50 km/ora;

o

b)

motocicletelor cu si fara atas;

o

c)

tractoarelor si masinilor agricole autopropulsate.



7. Cum este recomandat sa procedati pentru a depasi, in conditii de siguranta, un tramvai oprit intr-o statie cu refugiu?

o

a)

sa avertizati sonor persoanele aflate in zona statiei;

o

b)

sa semnalizati din timp intentia de depasire a tramvaiului;

o

c)

sa reduceti viteza de deplasare.



8. Autobuzul este stationat. Care dintre cei doi conducatori procedeaza neregulamentar?

o

a)

conducatorul autobuzului;

o

b)

conducatorul autoturismului;

o

c)

ambii conducatori procedeaza regulamentar.

 

[click pentru a mari imaginea]

9. Care este traseul de urmat pentru autoturismul din imagine?

o

a)

traseul 1;

o

b)

traseul 2;

o

c)

oricare dintre cele doua, daca respecta toate prevederile legii.

 

[click pentru a mari imaginea]

10. Daca intr-o intersectie conducatorul de vehicul intalneste semnalul verde al semaforului, precum si indicatorul Cedeaza trecerea , el este obligat:

o

a)

sa respecte semnificatia semnalului verde;

o

b)

sa respecte semnificatia indicatorului;

o

c)

sa respecte semnificatia semnalului verde, acordand prioritate de trecere vehiculelor care circula pe drumul prioritar.



11. La intersectia nedirijata dintre un drum comunal si unul local, prioritatea de trecere se acorda:

o

a)

vehiculelor care circula pe drumul comunal;

o

b)

vehiculelor care circula pe drumul local;

o

c)

vehiculelor care vin din dreapta.



12. Precizati daca presiunea din pneuri are efect asupra consumului de carburant:

o

a)

da;

o

b)

nu;

o

c)

numai in cazul vehiculelor de mare tonaj.

 o

13. In cazul unei entorse a gleznei, procedati astfel:

a)

interziceti victimei sa se sprijine pe glezna respectiva;

o

b)

ridicati piciorul afectat si aplicati un bandaj elastic strans;

o

c)

nu interveniti si asteptati ca victima sa fie transportata la spital.

 o

14. Ce masuri vor fi luate in cazul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul cu defectiuni grave la mecanismul de directie?

a)

amenda contraventionala, retinerea certificatului de inmatriculare, precum si retinerea permisului de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule;

o

b)

amenda contraventionala;

o

c)

amenda contraventionala si retinerea certificatului de inmatriculare.

 o

15. Certificatul de inmatriculare se retine:

a)

daca sistemul de franare este defect;

o

b)

daca pneurile nu sunt umflate la presiunea minima admisa;

o

c)

daca sistemul de inchidere centralizatt a usilor este defect.



16. Semaforul instalat pe trotuar are in functiune semnalul rosu, iar cel suspendat, pentru directia de mers la stanga, semnalul verde. Conducatorul de vehicul care doreste sa mearga inainte are dreptul sa intre in intersectie?

o

a)

da, deoarece semaforul suspendat are semnalul verde in functiune;

o

b)

nu, deoarece semaforul de pe trotuar, care i se adreseaza, are semnalul rosu in functiune;

o

c)

nu, deoarece deplasarea pe directia inainte este permisa numai atunci cand semnalul verde este in functiune la ambele semafoare.



17. Conducatorul autocamionului poate patrunde in intersectie?

o

a)

da;

o

b)

nu, in intersectie vor patrunde tramvaiul si autoturismul;

o

c)

nu, indicatorul Cedeaza trecerea il obliga sa acorde prioritate celorlalte vehicule.

  o

[click pentru a mari imaginea]

18. Va apropiati de o trecere peste calea ferata si observati ca se coboara semibariera. Cum procedati?

a)

accelerati si treceti cat mai repede peste calea ferata;

o

b)

opriti in fata semibarierei;

o

c)

daca nu se apropie trenul, ocoliti semibariera.

 o

19. Va deplasati pe drum intr-o coloana. Cum va comportati?

a)

depasiti coloana, pe cat posibil printr-o singura manevra;

o

b)

pastrati o distanta corespunzatoare fata de cel care circula in fata si urmariti comportamentul celorlalti participanti la trafic;

o

c)

circulati foarte aproape de vehiculul din fata, pentru a nu ramane in urma.

 o

20. Ce rol are cutia de viteze?

a)

asigura transmiterea puterii la roti;

o

b)

permite mersul inapoi, fara a inversa sensul de rotatie a motorului;

o

c)

permite stationarea cu motorul in functiune.

 o

21. Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand lasati copiii sa urce sau sa coboare din autoturismul pe care il conduceti?

a)

copiii trebuie invitati sa urce sau sa coboare numai pe partea dinspre trotuar;

o

b)

copiilor le este permis sa coboare singuri, pe orice parte;

o

c)

nu trebuie sa aveti nimic in vedere, deoarece copiii se comporta intotdeauna corect in circulatie.

 o

22. Ce obligatii are conducatorul unui autovehicul, daca pe drumul pe care circula observa evenimente de natura a pune in pericol siguranta circulatiei?

a)

sa semnalizeze participantii la trafic care circula din sens opus, schimband alternativ lumina de drum cu lumina de intalnire;

o

b)

sa emita semnale acustice ori de cate ori se intalneste cu un alt vehicul circuland din sens opus;

o

c)

sa sesizeze cea mai apropiata unitate de politie in legatura cu obstacolele sau situatiile care pun in pericol siguranta circulatiei.



23. Ce se intelege prin conducere ecologica a unui autovehicul?

o

a)

obligatia de a folosi in permanenta carburant biodegradabil;

o

b)

deplasari urbane cu bicicleta, pe jos sau cu alte mijloace care nu polueaza atmosfera;

o

c)

un ansamblu de masuri comportamentale, de control sau de verificare a vehiculului, prin care se realizeaza o importanta economie de energie si protectia mediului.



24. Cativa copii traverseaza strada jucandu-se cu o minge. Cum este recomandat sa va comportati?

o

a)

reduceti viteza, deoarece comportamentul copiilor poate fi imprevizibil;

o

b)

circulati fara restrictii, deoarece copiii vor urca pe trotuar;

o

c)

accelerati, pentru a parasi cat mai repede zona.



25. Este interzisa stationarea unui autoturism pe un drum public cu o latime mai mica de 6 m?

o

a)

da;

o

b)

nu;

o

c)

legal, nu este prevazut.



26. Unde va este permisa stationarea pe partea stanga in directia de mers?

o

a)

pe strazile cu sens unic;

o

b)

in nicio situatie;

o

c)

pe soselele cu banda laterala consolidata.

 o

1. Conducatorul auto este obligat:

a)

sa nu conduca dupa ce a consumat medicamente impotriva bolilor cronice;

o

b)

sa se prezinte la termen, la unitatea de politie care l-a citat, pentru solutionarea oricarei probleme legate de calitatea sa de conducator;

o

c)

sa anunte imediat cea mai apropiata unitate de politie, daca s-a imbolnavit.

 o

2. La intalnirea acestui indicator, aveti obligatia:

a)

sa sporiti atentia, deoarece la o distanta de 50 m urmeaza o intersectie cu un drum prioritar;

o

b)

nu aveti nicio obligatie, intrucat circulati pe un drum prioritar;

o

c)

sa acordati prioritate de dreapta la indicatorul urmator.

  o

[click pentru a mari imaginea]

3. La intalnirea carui indicator aveti prioritate de trecere?

a)

Circulatie in ambele sensuri";

o

b)

Prioritate fata de circulatia din sens invers";

o

c)

Prioritate pentru circulatia din sens invers".



4. In aceasta situatie, intentionati sa virati pe prima strada la dreapta. Ce obligatii aveti?

o

a)

opriti, va asigurati, apoi schimbati directia de mers spre dreapta;

o

b)

ocoliti sensul giratoriu, apoi schimbati directia de mers spre dreapta;

o

c)

semnalizati intentia de a executa manevra, va asigurati, va angajati cat mai aproape de marginea din dreapta, apoi virati la dreapta.

 

[click pentru a mari imaginea]

5. Ce se intelege prin distanta de cel putin 50 m de la care conducatorul de autovehicul este obligat sa semnalizeze intentia de a depasi in localitate?

o

a)

distanta dintre autovehiculul care depaseste si cel care urmeaza sa fie depasit;

o

b)

distanta dintre locul in care s-a semnalizat intentia de a depasi si locul in care se schimba pozitia de mers a autovehiculelor pentru inceperea depasirii;

o

c)

distanta dintre autovehiculul angajat in depasire si locul unde efectueaza depasirea.



6. Este corecta manevra de devansare pe autostrada a unui autovehicul pe banda dreapta a acestuia?

o

a)

da;

o

b)

nu;

o

c)

da, dar numai daca se folosesc semnalele de atentionare sonore si luminoase.



7. Conducatorul unui autovehicul poate executa o depasire la intalnirea indicatorului Limitare de viteza ?

o

a)

da, daca in timpul manevrei viteza sa nu este mai mare decat cea inscrisa pe indicator;

o

b)

nu, pana la intalnirea indicatorului care semnalizeaza terminarea zonei de limitare a vitezei;

o

c)

da, daca depasirea se executa in afara unei localitati.



8. Este interzisa depasirea:

o

a)

tuturor vehiculelor, la 100 m de trecerile la nivel cu calea ferata curenta;

o

b)

vehiculelor cu tractiune animala, motocicletelor fara atas, mopedelor si bicicletelor, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m;

o

c)

in intersectiile cu circulatie nedirijata.



9. Cand sunteti obligat sa pastrati o distanta corespunzatoare fata de cel care ruleaza in fata dumneavoastra?

o

a)

numai atunci cand nu aveti experienta in conducere;

o

b)

numai daca autovehiculul pe care il conduceti nu are franele eficiente;

o

c)

in orice situatie.

 o

10. Ce obligatii are conducatorul de vehicul care intentioneaza sa intre pe prima strada la dreapta, intr-o intersectie cu sens giratoriu?

a)

ocoleste sensul giratoriu, apoi schimba directia de mers spre dreapta;

o

b)

semnalizeaza intentia de a executa manevra, se asigura, se angajeaza cat mai aproape de marginea din dreapta, apoi intra pe strada respectiva;

o

c)

opreste autovehiculul, se asigura si executa schimbarea directiei de mers spre dreapta.



11. Cui trebuie sa acordati prioritate daca va aflati in autoturismul albastru?

o

a)

autobuzului, fiind vehicul de transport public de persoane;

o

b)

autoturismului rosu, deoarece nu-si schimba directia de mers;

o

c)

ambelor vehicule.

 

[click pentru a mari imaginea]

12. La franare, vehiculul derapeaza. Cum reactionati corect?

o

a)

franati la maximum;

o

b)

nu actionati frana si rotiti volanul in sens invers deraparii;

o

c)

opriti motorul.

 o

13. Cum se acorda primul ajutor in cazul plagilor taiate?

a)

acoperiti rana si opriti sangerarea, apoi transportati ranitul la medic sau la spital;

o

b)

opriti sangerarea prin coaserea plagii;

o

c)

transportati ranitul la medic, fara sa faceti nimic altceva.



14. Puteti schimba pozitia autovehiculului, daca acesta a fost implicat intr-un accident din care a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unor persoane?

o

a)

da, cu incuviintarea politiei, care cerceteaza accidentul;

o

b)

da, daca persoana vatamata se poate deplasa singura;

o

c)

nu, pana la sosirea ambulantei.



15. Incredintarea cu stiinta a unui autovehicul, pentru a fi condus pe drumul public, unei persoane care nu poseda permis de conducere se pedepseste:

o

a)

penal;

o

b)

contraventional;

o

c)

cu amenda contraventionala si anularea permisului de conducere.



16. La schimbarea directiei de mers spre stanga, la semnalul verde al semaforului, conducatorul de autovehicul este obligat sa acorde prioritate:

o

a)

numai vehiculelor care vin din sens opus;

o

b)

vehiculelor care circula din sens opus si pietonilor care traverseaza regulamentar strada pe care acesta urmeaza sa intre;

o

c)

numai pietonilor care sunt angajati in traversarea strazii.

 o

17. La semnalul politistului situat intr-o intersectie, cu bratul ridicat vertical, aveti obligatia:

a)

sa circulati cu prudenta maxima;

o

b)

sa reduceti viteza;

o

c)

sa opriti, indiferent din ce directie circulati.

 o

18. Cum trebuie sa procedati in situatia prezentata?

a)

reduceti viteza si opriti la limita de vizibilitate maxima;

o

b)

reduceti viteza si opriti in dreptul ultimului panou suplimentar;

o

c)

reduceti viteza si va asigurati ca puteti traversa fara niciun pericol.

  o

[click pentru a mari imaginea]

19. In care dintre situatii nu este permisa marirea vitezei de deplasare a autovehiculului?

a)

cand un alt vehicul s-a angajat in depasire;

o

b)

in zona de actiune a indicatorului Viteza recomandata ;

o

c)

cand acesta circula pe prima banda, iar pe cea de langa axul drumului se deplaseaza alte autovehicule, cu viteze superioare.



20. Cursa libera a pedalei de frana, mai mica decat cea obisnuita, indica:

o

a)

blocarea pedalei de frana;

o

b)

un joc insuficient intre saboti si tamburi;

o

c)

pierderi de lichid pe la garnituri.

 o

21. Cine nu este obligat sa poarte centura de siguranta?

a)

pasagerii din taxiuri;

o

b)

persoanele suferinde;

o

c)

examinatorul, in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului.

 o

22. Conducatorul unui autovehicul este obligat:

a)

sa nu permita pasagerilor folosirea telefonului mobil in timpul mersului;

o

b)

sa aiba asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare sau inregistrare si, dupa caz, atestatul profesional, precum si celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare;

o

c)

sa verifice, la fiecare deplasare, presiunea din pneuri.

 o

23. Comportamentul ecologic in conducerea unui autovehiculul presupune:

a)

planificarea traseului pentru a economisi timp si combustibil;

o

b)

evitarea zonelor cu circulatie densa, cu lucrari pe carosabil sau cu teren accidentat;

o

c)

viteza si acceleratie mai mari, pentru a scurta timpul de deplasare.



24. Circulati cu un autoturism cu remorca pe o sosea cu o singura banda pentru fiecare directie si va apropiati de o curba la stanga, foarte stransa si fara vizibilitate. Cum trebuie sa adaptati modul de conducere?

o

a)

reduceti viteza inaintea curbei, din cauza pericolului marit de derapare a remorcii;

o

b)

reduceti viteza, circulati pe mijlocul benzii si accelerati usor cand ajungeti in varful curbei;

o

c)

mentineti viteza, iar in curba franati.



25. Cum veti proceda corect la intalnirea indicatoarelor Oprire si Trecere la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere ?

o

a)

opriti si va asigurati, la 1 m de calea ferata;

o

b)

reduceti viteza si traversati cu atentie linia ferata;

o

c)

opriti in locul in care exista vizibilitate maxima asupra caii ferate, fara a depasi indicatoarele mentionate sau marcajul pentru oprire.



26. Bratul stang, intins orizontal, al unui biciclist semnifica:

o

a)

intentia de a schimba directia de mers la stanga sau de a depasi;

o

b)

intentia de a opri;

o

c)

faptul ca nu trebuie sa fie depasit.



1. Conducatorilor de autovehicule le este interzis:

o

a)

sa transporte in si pe autoturism obiecte a caror lungime sau latime depaseste, impreuna cu incarcatura, dimensiunile acestuia;

o

b)

sa aiba aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, luneta ori geamuri laterale, care reduc vizibilitatea;

o

c)

sa circule cu vehiculele avariate mai mult de 30 de zile.



2. Ce semnificatie are marcajul longitudinal continuu de separare a sensurilor de circulatie?

o

a)

orienteaza conducatorii de vehicule in conditii de vizibilitate redusa;

o

b)

interzice incalcarea lui;

o

c)

interzice depasirea pe sectorul pe care este aplicat.



3. Care este rolul marcajelor rezonatoare?

o

a)

dubleaza marcajele conventionale in zonele periculoase;

o

b)

avertizeaza conducatorii de autovehicule ca depasesc zona de carosabil marcata si destinata sensului de deplasare;

o

c)

avertizeaza conducatorii de autovehicule ca vor patrunde intr-o zona supravegheata cu aparatura radar.



4. Ce autovehicul isi poate continua deplasarea in imaginea prezentata?

o

a)

autocamionul;

o

b)

autoturismul verde;

o

c)

autoturismul rosu.

  o

[click pentru a mari imaginea]

5. Care dintre autoturisme s-a incadrat corect pentru a schimba directia de mers?

a)

autoturismul rosu;

o

b)

autoturismul albastru;

o

c)

ambele autoturisme.

  o

[click pentru a mari imaginea]

6. Vreti sa parasiti autostrada. Cum procedati in situatia data?

a)

virati brusc dreapta pentru a fi sigur ca apucati sa parasiti autostrada;

o

b)

semnalizati intentia dvs. si va asigurari ca puteti efectua manevra in conditii de siguranta si treceti pe banda de decelerare;

o

c)

opriti cu avarii unde sunteti si asteptati sa puteti efectua manevra cat mai rapid.

  o

[click pentru a mari imaginea]

7. Conduceti autoturismul albastru. V-ati angajat corect in depasirea motocicletei?

a)

da, deoarece din sens opus nu circula niciun vehicul;

o

b)

da, deoarece motocicleta nu trece peste axul drumului;

o

c)

nu, deoarece motocicleta depaseste autocamionul.

  o

[click pentru a mari imaginea]

8. Este corecta depasirea autocamionului din imagine?

a)

da, deoarece din sens opus nu se apropie alt vehicul;

o

b)

nu, pentru ca depasirea s-ar face intr-o curba cu vizibilitate redusa sub 50 m;

o

c)

nu, pentru ca linia continua interzice acest lucru.



[click pentru a mari imaginea]

 o

9. Pe drumul public cu cel mult doua benzi pe sens si cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axa drumului, conducatorii de vehicule:

a)

pot folosi banda pe care este amplasata linia tramvaiului, fara sa incomodeze circulatia acestuia;

o

b)

nu pot folosi banda pe care este amplasata linia tramvaiului;

o

c)

legal, nu este prevazut.

 o

10. Ce trebuie sa aveti in vedere daca intentionati sa circulati spre dreapta, dupa masina din fata?

a)

pietonii vor acorda prioritate neconditionat;

o

b)

sa acordati prioritate pietonilor aflati pe sensul dumneavoastra de mers;

o

c)

pietonii nu au voie sa traverseze in acest loc.

  o

[click pentru a mari imaginea]

11. In ce ordine vor circula autoturismele prin intersectiile prezentate?

a)

albastru, rosu, galben;

o

b)

rosu, albastru, galben;

o

c)

galben, rosu, albastru.

  o

[click pentru a mari imaginea]

12. Fumul de culoare neagra emis de esapament indica:

a)

defectarea supapelor de evacuare;

o

b)

un consum exagerat de combustibil;

o

c)

un consum exagerat de ulei.

 o

13. Cum se imobilizeaza fractura labei piciorului?

a)

se suspenda piciorul intr-o chinga rigida;

o

b)

cu atele sau cu un bandaj gros, de la degete pana la genunchi;

o

c)

cu o fasa de la glezna pana la sold.

 o

14. Cum se penalizeaza patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca prin aceasta se produce blocarea circulatiei in intersectie?

a)

cu amenda contraventionala si aplicarea punctelor de penalizare;

o

b)

cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe o perioada de 30 de zile;

o

c)

cu amenda contraventionala.



15. Care dintre urmatoarele fapte constituie infractiuni?

o

a)

nerespectarea semnalelor politistilor la trecerea coloanelor oficiale;

o

b)

conducerea sub influenta unor produse sau substante stupefiante sau a unor medicamente cu efecte similare;

o

c)

depasirea limitei legale de viteza cu peste 50 km/h.



16. Intr-o intersectie, prezenta unei ambulante ce se deplaseaza la o interventie obliga pe ceilalti conducatori:

o

a)

sa reduca viteza si sa-si continue drumul cu atentie;

o

b)

sa respecte semnificatia culorii semaforului;

o

c)

sa acorde prioritate de trecere ambulantei.



17. Semnalul politistului din autovehiculul de politie semnifica:

o

a)

oprire;

o

b)

mariti viteza;

o

c)

reduceti viteza.



[click pentru a mari imaginea]



18. Avebi obligatia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:

o

a)

ofiterii sau subofiterii Jandarmeriei Romane;

o

b)

politistii comunitari;

o

c)

agentii de cale ferata, la trecerile la nivel.



19. Viteza va fi redusa pana la limita legala in urmatoarele situatii:

o

a)

in perimetrul pietelor aglomerate;

o

b)

la intalnirea indicatorului Oprire ;

o

c)

cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda.



20. Care sunt factorii care fac ca motorul Diesel al unui autoturism sa emita fum excesiv?

o

a)

lipsa combustibilului;

o

b)

busonul rezervorului inchis la maximum;

o

c)

defectiuni la instalatia de injectie.



21. Circulati printr-o localitate, in spatele unui vehicul cu numar de inmatriculare din alta localitate sau din strainatate. La ce va puteti astepta?

o

a)

vehiculul care circula in fata merge corect;

o

b)

inainte de a vira, conducatorul vehiculului respectiv va semnaliza din timp schimbarea directiei de mers;

o

c)

conducatorul care circula in fata poate sa franeze si sa opreasca in mod neasteptat, pentru a cere informatii privind drumul.



22. Proprietarul unui autovehicul este obligat:

o

a)

sa declare autoritatilor schimbarea domiciliului in cel mult 24 de ore;

o

b)

sa declare organului fiscal valoarea politei de asigurare auto;

o

c)

sa declare autoritatii emitente pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de inmatriculare, in cel mult 48 de ore de la constatare.



23. Pentru a conduce ecologic un autovehicul, se recomanda:

o

a)

folosirea motorului la relanti, in cazul in care stationati mai mult timp in acelasi loc;

o

b)

mentinerea unei viteze constante, de preferinta medie;

o

c)

oprirea motorului in timp ce coborati o panta, pentru a economisi carburant.



24. Intentionati sa va puneti in miscare dintr-o parcare de pe marginea soselei. In spatele dvs. parcheaza un autoturism. Ce pericol prezinta aceasta situatie?

o

a)

niciun pericol;

o

b)

vehiculele care circula din sens opus va pot observa cu intarziere;

o

c)

din cauza vizibilitatii reduse din spate, vehiculele care vin din urma pot observa cu intarziere semnalizarea vehiculului dvs.



25. Cum veti proceda corect in intersectia care urmeaza, daca intalniti indicatorul Oprire ?

o

a)

daca autobuzul s-a oprit in dreptul indicatorului, va puteti continua drumul imediat dupa acesta;

o

b)

depasiti autobuzul, care s-a asigurat in prealabil in dreptul indicatorului;

o

c)

dupa plecarea autobuzului, opriti in locul in care vizibilitatea este maxima, va asigurati, apoi va continuati drumul.

  o

[click pentru a mari imaginea]

26. Puteti circula cu autovehiculul intr-o zona pietonala daca:

a)

prestati servicii comerciale;

o

b)

aveti sistemul de iluminare in stare de functionare;

o

c)

locuiti in acea zona.



1. Cum va asigurati ca nu exista niciun pericol atunci cand manevrati autoturismul inapoi?

o

a)

aprindeti lanterna de ceata din spate;

o

b)

claxonati inainte de a pleca;

o

c)

va asigurati din fata, din spate si din lateral.



2. Ce indicator urmeaza sa fie intalnit in intersectia aflata la 100 m de indicatorul 1?

o

a)

indicatorul 3;

o

b)

indicatorul 2;

o

c)

oricare dintre cele doua indicatoare.

 

[click pentru a mari imaginea]

3. Care autovehicul va trece primul prin intersectie?

o

a)

autoturismul;

o

b)

autocamionul;

o

c)

autobuzul.

  o

[click pentru a mari imaginea]

4. In care dintre situatii este interzisa schimbarea directiei de mers spre stanga?

a)

cand conducatorul de vehicul este incadrat pe banda din dreapta;

o

b)

cand drumul pe care urmeaza sa se intre este semnalizat cu indicatorul Circulatia interzisa in ambele sensuri ;

o

c)

cand strada pe care urmeaza sa se intre este semnalizata cu indicatorul Drum fara iesire .

 o

5. Cum veti proceda daca intentionati sa schimbati directia de mers spre dreapta?

a)

semnalizati schimbarea directiei de mers; pietonii va vor acorda prioritate;

o

b)

semnalizati schimbarea directiei de mers; acordati prioritate vehiculelor care circula din partea stanga;

o

c)

semnalizati schimbarea directiei de mers si acordati prioritate de trecere pietonilor.

  o

[click pentru a mari imaginea]

6. Ce obligatii aveti atunci cand intrati pe autostrada folosind banda de accelerare?

a)

sa cedati trecerea autovehiculelor care circula pe prima banda a autostrazii si sa nu stanjeniti in niciun fel circulatia acestora;

o

b)

sa semnalizati stanga, pentru a-i preveni pe ceilalti conducatori sa va acorde prioritate;

o

c)

sa opriti si sa va asigurati din fata si din spate.

 o

7. Depasirea vehiculelor pe drumurile publice este interzisa:

a)

pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de autovehicule in asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie;

o

b)

in intersectiile dirijate doar cu indicatoare rutiere;

o

c)

atunci cand cel depasit este remorcat si are puse in functiune luminile de avarie.

 o

8. Cum procedati atunci cand, circuland pe un drum public, la o curba cu vizibilitate redusa sub 50 m, observati ca in fata dumneavoastra se deplaseaza un vehicul cu tractiune animala?

a)

claxonati, pentru a determina vehiculul cu tractiune animala sa iasa in afara carosabilului;

o

b)

efectuati depasirea, fiind permisa prin lege;

o

c)

circulati in spatele vehiculului cu tractiune animala pana cand aveti o buna vizibilitate si puteti depasi in siguranta.

 o

9. La trecerea autovehiculelor cu regim de circulatie prioritar, care au in functiune mijloacele de avertizare sonora si luminoasa de culoare albastra, sunteti obligat:

a)

sa reduceti viteza;

o

b)

sa circulati cat mai aproape de marginea drumului in sensul de deplasare;

o

c)

sa acordati prioritate de trecere.

 o

10. Ce interdictie aveti in aceasta situatie?

a)

sa acordati prioritate vehiculelor care intra in intersectie;

o

b)

sa opriti autovehiculul;

o

c)

sa circulati cu o viteza mai mica de 30 km pe ora.

  o

[click pentru a mari imaginea]

11. Care este ordinea de trecere a autovehiculelor prin intersectie?

a)

motocicleta, bicicleta, autoturismul;

o

b)

autoturismul, motocicleta, bicicleta;

o

c)

bicicleta, autoturismul, motocicleta.

  o

[click pentru a mari imaginea]

12. Circulatia autovehiculelor pe drumurile publice se interzice atunci cand:

a)

certificatul de inmatriculare este deteriorat;

o

b)

acestea nu corespund normelor tehnice cu privire la siguranta rutiera si la protectia mediului inconjurator;

o

c)

termenul de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat.

 o

13. Imobilizarea membrului inferior fracturat al unei victime intr-un accident de circulatie se face:

a)

prin bandajarea stransa a locului fracturii;

o

b)

prin folosirea atelelor;

o

c)

prin folosirea pansamentului compresiv.

 o

14. Care dintre faptele de mai jos atrag suspendarea exercitarii dreptului de conduce pe o perioada de 90 de zile?

a)

conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

o

b)

conducerea sub influenta produselor stupefiante;

o

c)

conducerea unui vehicul neinmatriculat.

 o

15. Care dintre faptele de mai jos se considera infractiune si se pedepseste ca atare?

a)

sustragerea de la obligatia de a supune autovehiculul inspectiei tehnice periodice;

o

b)

parasirea locului accidentului care a avut ca urmare avarii;

o

c)

repararea autovehicului ce prezinta urme de accident, fara autorizatia politiei.



16. Care sunt vitezele maxime admise pentru subcategoria de autovehicule B1?

o

a)

90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau nationale europene si 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri;

o

b)

110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau nationale europene si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri;

o

c)

130 km/h pe autostrazi si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.



17. Ce indica semnalul politistului?

o

a)

oprire;

o

b)

mariti viteza;

o

c)

reduceti viteza.

  o

[click pentru a mari imaginea]

18. Conducatorii auto aflati la o trecere la nivel cu o cale ferata industriala trebuie:

a)

sa sporeasca atentia;

o

b)

sa respecte semnalele agentului de cale ferata;

o

c)

sa se asigure si sa opreasca, daca observa ca se apropie vreun tren.



19. Dupa o ploaie torentiala, este necesar sa se pastreze o distanta considerabil mai mare fata de vehiculul care circula in fata?

o

a)

da, intrucat spatiul de franare se mareste;

o

b)

nu, intrucat acest lucru duce la aglomerarea traficului;

o

c)

da, deoarece nu se observa indicatoarele.

 

[click pentru a mari imaginea]

20. Ce va indica, de regula, faptul ca bateria de acumulatori este descarcata?

o

a)

la aprinderea farurilor, intensitatea luminoasa a acestora scade progresiv;

o

b)

actionand claxonul, acesta emite un sunet slab, intrerupt;

o

c)

demontand bateria, constatam ca aceasta este mai usoara decat de obicei.



21. Pe timp de ploaie veti circula cu :

o

a)

luminile de drum;

o

b)

luminile de intalnire;

o

c)

luminile de pozitie.

 o

22. Sunteti obligat sa folositi luminile de intalnire in timpul zilei:

a)

pe toate categoriile de drumuri;

o

b)

pe drumurile judetene, comunale si locale;

o

c)

pe autostrazi, drumuri expres si nationale europene.

 o

23. Cand se recomanda sa opriti motorul pentru a reduce consumul de combustibil?

a)

in cazul unei opriri lungi la o trecere la nivel cu calea ferata;

o

b)

la culoarea rosie a unui semafor care, de regula, dureaza foarte mult;

o

c)

la semnalul politistului rutier facut in acest sens.

 o

24. Ce se recomanda pe timp de noapte, din punct de vedere al conduitei preventive, pentru un conducator de autovehicul incepator?

a)

sa aiba bateria de acumulatori in stare buna de functionare;

o

b)

sa evite, pe cat posibil, deplasarea, daca trebuie sa parcurga un traseu lung, care cuprinde drumuri intens circulate;

o

c)

sa aiba in dotare setul de triunghiuri reflectorizante, precum si becuri de rezerva, pentru a asigura functionarea ireprosabila a farurilor.

 o

25. Ce semnifica panoul aditional?

a)

inceputul zonei de actiune a indicatorului Stationarea interzisa ;

o

b)

inceputul zonei de actiune a indicatorului Oprirea interzisa ;

o

c)

stationarea este interzisa pana la indicator.

  o

[click pentru a mari imaginea]

26. Ce masuri se recomanda atunci cand urmeaza sa strabateti o portiune de drum public acoperita cu piatra cubica?

a)

sa folositi numai frana de ajutor pentru a evita derapajul;

o

b)

sa reduceti din timp viteza, evitand bruscarea comenzilor;

o

c)

sa circulati cat mai aproape de axul drumului, pentru a evita lovirea acostamentului.



1. La intalnirea unui vehicul cu un ansamblu de vehicule, pe un drum public ingust, unde trecerea din sensuri opuse este imposibila sau periculoasa, va manevra cu spatele:

o

a)

ansamblul de vehicule;

o

b)

vehiculul;

o

c)

la libera intelegere.



2. Care este denumirea indicatorului?

o

a)

sens giratoriu;

o

b)

punct de colectare a materialelor reciclabile;

o

c)

presemnalizarea unei intersectii cu sens giratoriu.

  o

[click pentru a mari imaginea]

3. Ce semnificatie are marcajul rutier alaturat?

a)

marcaj pentru benzi cu circulatie reversibila;

o

b)

marcaj pentru drumuri publice aglomerate;

o

c)

marcaj cu elemente rezonatoare.

  o

[click pentru a mari imaginea]

4. In ce situatie este interzisa intoarcerea?

a)

in apropierea statiilor de tramvai;

o

b)

cand vizibilitatea este redusa sub 100 m;

o

c)

in locurile unde soliditatea drumului nu permite.

 o

5. Ce se intelege prin distanta de 100 m pentru semnalizarea schimbarii directiei de mers in afara localitatii?

a)

distanta fata de vehiculul care circula din spate;

o

b)

distanta parcursa din momentul semnalizarii intentiei de a efectua manevra si locul unde se produce schimbarea directiei de mers;

o

c)

distanta fata de locul terminarii manevrei de depasire.

 o

6. La circulatia pe autostrazi, conducatorului auto ii este interzis:

a)

sa stationeze pe banda de urgenta, cu exceptia cazurilor justificate;

o

b)

sa opreasca pentru a remedia o defectiune;

o

c)

sa depaseasca alte autovehicule.

 o

7. In care dintre situatii depasirea este interzisa?

a)

in intersectiile cu circulatie nedirijata si la trecerile pentru pietoni semnalizate;

o

b)

in intersectii si la o distanta de 50 m de acestea;

o

c)

in zona de actiune a indicatorului Limitare de viteza .

 o

8. Puteti depasi tramvaiul oprit in statie?

a)

nu, deoarece tramvaiul se depaseste prin partea stanga;

o

b)

nu, deoarece in statie nu exista refugiu pentru pietoni;

o

c)

da, deoarece intre sina de tramvai si trotuar exista spatiu suficient pentru depasire.

  o

[click pentru a mari imaginea]

9. Cum trebuie sa aveti reglat sistemul de lumini pentru circulatia pe timp de noapte?

a)

astfel incat sa vedeti si sa fiti vazut, fara a-i stanjeni pe ceilalti participanti la trafic;

o

b)

sa vedeti cat mai bine in fata, indiferent daca sunt deranjati ceilalti participanti la trafic cu care va intersectati;

o

c)

sa asigurati, cel putin, functionarea farului din partea dreapta.



10. Cum procedeaza conducatorul de autovehicul care intentioneaza sa circule pe directia inainte printr-o intersectie nedirijata?

o

a)

reduce viteza si acorda prioritate tuturor vehiculelor;

o

b)

reduce viteza si acorda prioritate vehiculelor care vin din dreapta sa;

o

c)

reduce viteza si acorda prioritate vehiculelor care circula din sens opus si urmeaza sa schimbe directia de mers spre stanga.



11. Cum veti proceda in intersectia care urmeaza?

o

a)

acordati prioritate numai vehiculelor care vin din stanga;

o

b)

acordati prioritate numai vehiculelor care vin din dreapta;

o

c)

acordati prioritate celor in drept.

 

[click pentru a mari imaginea]

12. Pentru a circula pe un drum cu polei, se recomanda sa echipati autoturismul cu:

o

a)

lanturi pentru zapada;

o

b)

pneuri speciale sau lanturi antiderapante;

o

c)

lopata si nisip.

 o

13. In ranile cu hemoragie se va avea in vedere, in faza initiala:

a)

curatarea si pansarea ranii;

o

b)

pansarea ranii;

o

c)

oprirea hemoragiei.

 o

14. Permisul de conducere se restituie, dupa expirarea perioadei de suspendare si promovarea testului de cunoastere a regulilor de circulatie, daca a fost retinut pentru:

a)

neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie soldat cu pagube materiale;

o

b)

nefolosirea in timpul mersului a centurii de siguranta;

o

c)

utilizarea excesiva a stergatoarelor de parbriz.

 o

15. Care dintre faptele de mai jos, comise intr-un interval de un an de la restituirea permisului de conducere, atrag majorarea perioadei suspendirii dreptului de a conduce?

a)

incilcarea dispozitiilor legale cu privire la semnalizarea schimbirii directiei de mers;

o

b)

incilcarea dispozitiilor legale cu privire la folosirea luminilor din dotare pe timp de noapte;

o

c)

acumularea din nou a cel putin 15 puncte de penalizare.

 o

16. Intr-o intersectie nedirijata, conducatorul unui vehicul este obligat sa acorde prioritate unui autovehicul destinat stingerii incendiilor, care circula din stanga, avand in functiune semnalizarea speciala luminoasa si sonora?

a)

nu, deoarece si in acest caz se aplica regula prioritatii de dreapta;

o

b)

nu, deoarece autovehiculul destinat stingerii incendiilor nu face parte din categoria autovehiculelor cu regim prioritar;

o

c)

da.



17. Cum veti proceda la semnalul politistului, atunci cand conduceti autoturismul din imagine?

o

a)

opriti, deoarece semnalul vi se adreseaza;

o

b)

va continuati deplasarea, deoarece semnalul nu vi se adreseaza;

o

c)

schimbati directia de mers spre stanga.

 

[click pentru a mari imaginea]

18. Semnalul agentilor cailor ferate, executat cu un fanion rosu, aflati la trecerea la nivel cu o cale ferata industriala din orase, va obliga:

o

a)

sa reduceti viteza, sa va asigurati, iar daca trenul este la mai mult de 50 m de pasaj, sa treceti cu atentie;

o

b)

sa opriti;

o

c)

nu aveti nicio obligatie, deoarece agentul dirijeaza manevrele garniturii de tren.

 o

19. Viteza de deplasare trebuie redusa:

a)

la intalnirea indicatorului Cedeaza trecerea ;

o

b)

atunci cand se circula din directia opusa tramvaielor, troleibuzelor si autobuzelor oprite in statie, pe drumurile cu o singura banda pe sens;

o

c)

la intalnirea indicatorului Prioritate fata de circulatia din sens invers .

 o

20. Aprinderea luminii martor de la bord, care semnalizeaza functionarea generatorului de curent, poate indica:

a)

griparea rotorului pompei de apa;

o

b)

ruperea curelei de antrenare a pompei de apa, a ventilatorului si a alternatorului;

o

c)

scurgeri de electrolit din acumulatori.

 o

21. Cum veti semnaliza faptul ca autovehiculul cu care circulati a ramas in pana pe partea carosabila?

a)

prin folosirea luminilor de pozitie;

o

b)

prin instalarea triunghiurilor reflectorizante si prin folosirea luminilor de avarie;

o

c)

prin purtarea vestei reflectorizante.

 o

22. Cum poate fi mentinuta luminozitatea farurilor in conditii meteorologice nefavorabile?

a)

prin reglarea periodica a fasciculului luminos;

o

b)

pastrand curate permanent farurile;

o

c)

folosind numai lumina de drum.

 o

23. Pentru a conduce ecologic un autovehiculul, este necesar:

a)

sa verificati o data pe luna, la rece, presiunea din pneuri;

o

b)

sa schimbati intre ele pneurile, la aproximativ 10 000 km;

o

c)

sa inlocuiti pneurile la fiecare 1000 km.



24. Cum procedati in cazul in care observati in timp util o persoana in varsta care traverseaza neregulamentar drumul public, in fata dvs.?

o

a)

semnalizati cu claxonul si cu luminile, pentru a impiedica persoana respectiva sa traverseze;

o

b)

reduceti din timp viteza si luati toate masurile de evitare a lovirii persoanei care traverseaza;

o

c)

legal nu aveti nicio obligatie, iar in caz de accident, pietonul imprudent va raspunde, inclusiv pentru eventualele avarii produse.

 o

25. Semnificatia indicatoarelor Oprire si Cedeaza trecerea , instalate in intersectiile semaforizate, trebuie respectata:

a)

atunci cand traficul este redus;

o

b)

atunci cand semafoarele nu functioneaza;

o

c)

atunci cand indicatoarele sunt instalate impreuna cu semaforul pe acelasi suport.

 o

26. Unde trebuie sa declarati pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere:

a)

la unitatea emitenta;

o

b)

la politia de care apartineti cu domiciliul;

o

c)

la cea mai apropiata sectie de politie.



1. Este permisa folosirea luminilor de ceata noaptea, daca cerul este senin?

o

a)

Regulamentul nu precizeaza;

o

b)

da;

o

c)

nu.



2. Trebuie respectata semnificatia unui indicator instalat pe partea stanga a drumului, orientat catre conducatorii de vehicule care se apropie?

o

a)

nu, deoarece se adreseaza circulatiei din sens invers;

o

b)

da, dar numai de catre cei care circula pe banda cea mai apropiata de axul drumului;

o

c)

da, de catre toti conducatorii de vehicule care il intalnesc.

 o

3. Unde se intalneste acest indicator?

a)

in zonele de deal si de munte;

o

b)

la inceputul sectoarelor de drum acoperite de zapada, gheata sau polei;

o

c)

pe toate drumurile lunecoase.

  o

[click pentru a mari imaginea]

4. Circulati in spatele unui vehicul cu tractiune animala si constatati ca acesta doreste sa schimbe directia de mers. Cum procedati?

a)

semnalizati sonor intentia de a-l depasi;

o

b)

permiteti vehiculului efectuarea in siguranta a manevrei;

o

c)

nu aveti nicio obligatie.

 o

5. Pe o autostrada cu trei benzi, s-a blocat circulatia. Pe unde vor circula vehiculele de interventie?

a)

pe banda de urgenta;

o

b)

intre banda din stanga si banda din mijloc;

o

c)

intre banda din dreapta si banda din mijloc.

 o

6. In care dintre situatiile de mai jos puteti folosi banda de langa axa drumului pe o autostrada?

a)

cand efectuati depasirea altor autovehicule, daca celelalte benzi in directia de mers sunt ocupate;

o

b)

cand conduceti autoturismul cu viteza maxima admisa;

o

c)

cand nu sunteti precedat de alte autovehicule.

 o

7. Autoturismul semnalizeaza intentia de a se pune in miscare. Puteti efectua depasirea?

a)

nu, deoarece a semnalizat corect;

o

b)

nu, vehiculele care pleaca de pe loc au prioritate;

o

c)

da, procedati regulamentar.

  o

[click pentru a mari imaginea]

8. Se poate efectua depasirea in situatia data?

a)

da, legea nu interzice;

o

b)

da, deoarece din sens opus nu se apropie niciun vehicul;

o

c)

nu, deoarece va aflati in curba.

  o

[click pentru a mari imaginea]

9. Intoarcerea unui autovehicul este interzisa:

a)

la o distanta mai mica de 50 m de statia de autobuz, troleibuz sau tramvai;

o

b)

in rampa, unde vizibilitatea este sub 50 m;

o

c)

pe strazile pe care circulatia se desfasoara in ambele sensuri.

 o

10. Intentionati sa virati la dreapta. Cum procedati?

a)

treceti prin fata pietonilor;

o

b)

acordati prioritate pietonilor;

o

c)

acordati prioritate numai biciclistilor.

  o

[click pentru a mari imaginea]

11. Cum procedati in situatia data, daca va aflati la volanul autoturismului rosu?

a)

negociati prioritatea cu celalalt conducator;

o

b)

acordati prioritate;

o

c)

circulati inaintea autoturismului albastru.



[click pentru a mari imaginea]

 o

12. In ce conditii pot circula pe drumurile publice autovehiculele si remorcile?

a)

cand au un aspect civilizat;

o

b)

cand nu depasesc greutatea si gabaritul inscrise in certificatul de inmatriculare;

o

c)

cand sunt in buna stare de functionare si indeplinesc conditiile tehnice stabilite prin lege.

 o

13. In cazul in care exista mai multe persoane accidentate este important sa se stabileasca prioritatile?

a)

da, primul ajutor se acorda cu prioritate persoanei celei mai grav accidentate;

o

b)

nu, nu are importanta ordinea in care se acorda primul ajutor;

o

c)

se incepe acordarea primului ajutor de la victima cea mai apropiata de salvator.

 o

14. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplica sanctiuni contraventionale?

a)

conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice, avand o imbibatie sub 0,8 g/l alcool pur in sange;

o

b)

punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat;

o

c)

conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana fara permis de conducere.

 o

15. Distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare, in mod intentionat, a indicatoarelor, semafoarelor, amenajarilor rutiere se pedepseste astfel:

a)

cu amenda contraventionala si puncte de penalizare;

o

b)

penal;

o

c)

cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule.



16. La semnalul intermitent de culoare galbena:

o

a)

opriti si asteptati culoarea verde;

o

b)

reduceti viteza si respectati regulile de circulatie;

o

c)

nu aveti nicio obligatie.



17. Cum trebuie sa procedeze conducatorul de autovehicul atunci cand, intr-o intersectie, intalneste un politist orientat cu fata spre el, care ii face semn sa-si continue deplasarea?

o

a)

opreste pana cand politistul isi schimba pozitia;

o

b)

fiind un semnal in afara Regulamentului, opreste si asteapta revenirea la o pozitie care sa-i permita continuarea drumului;

o

c)

se conformeaza semnalului politistului.



18. Va apropiati de o trecere la nivel cu calea ferata curenta fara bariere, in traversarea careia s-a angajat o caruta aflata in fata dvs. In aceasta situatie puteti efectua depasirea?

o

a)

da, daca aceasta nu a ajuns inca la linia de tren;

o

b)

da, intrucat caruta este un vehicul lent;

o

c)

nu.



19. Cu ce viteza maxima pot circula in afara localitatilor autovehiculele din categoriile A si B?

o

a)

130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau nationale europene si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri;

o

b)

110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau nationale europene si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri;

o

c)

130 km/h pe autostrazi si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.



20. Schimbarea uleiului si a elementului filtrant se face:

o

a)

conform periodicitatii stabilite de constructor;

o

b)

din 5 in 5 ani;

o

c)

din 3 in 3 ani.

 o

21. Ce consecinte poate avea transportul bagajelor pe acoperisul autoturismului?

a)

nu se pot executa viraje;

o

b)

creste instabilitatea vehiculului la vant lateral;

o

c)

se reduce distanta de franare.

 o

22. Cum trebuie sa procedati pentru a va pastra starea de vigilenta pe tot parcursul deplasarii?

a)

conduceti cat mai incordat, cu fata cat mai aproape de parbriz, pentru a vedea tot ce se intampla pe drumul public, in fata dvs.;

o

b)

va concentrati atentia, dar adoptati o atitudine relaxata la volan, avand control asupra efectuarii tuturor manevrelor de care depinde siguranta calatoriei;

o

c)

va gasiti o preocupare mai placuta, cum ar fi manevrarea aparaturii radio-video, intretinerea unor discutii cu pasagerii sau folosirea telefonului mobil.

 o

23. Cum se recomanda sa procedati pentru a conduce ecologic un autovehicul?

a)

sa utilizati frana de motor pentru a incetini;

o

b)

sa scoateti autovehiculul din viteza in timpul franarii;

o

c)

sa folositi frana de mana concomitent cu frana de serviciu, pentru a obtine o franare rapida si eficienta.

 o

24. Cum se recomanda sa va comportati in aceasta situatie?

a)

opriti numai in cazul in care mingea se opreste pe carosabil;

o

b)

reduceti viteza si va pregatiti sa opriti;

o

c)

circulati mai departe, intrucat copiilor le este interzis sa intre pe carosabil.

  o

[click pentru a mari imaginea]

25. Autoturismul a oprit regulamentar?

a)

da, deoarece drumul nu este intens circulat;

o

b)

da, pentru ca spatiul ramas este suficient pentru depasire;

o

c)

nu, deoarece pe aceasta categorie de drum sunt interzise oprirea si stationarea.

  o

[click pentru a mari imaginea]

26. Cand se poate face radierea din evidenta a unui vehicul, la cererea proprietarului?

a)

la schimbarea oricaror date referitoare la identificarea vehiculului respectiv;

o

b)

la schimbarea domiciliului ori a sediului unitatii detinatoare;

o

c)

cand proprietarul face dovada dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului la unitati specializate, in vederea dezmembrarii.



1. Ce obligatie are conducatorul unui autovehicul imobilizat intr-un pasaj subteran?

o

a)

sa opreasca motorul si sa actioneze luminile de avarie;

o

b)

sa tracteze autovehiculul pana la iesirea din pasajul subteran;

o

c)

sa anunte imediat pompierii in legatura cu locul in care se afla.



2. La intalnirea panoului de pe stalp aveti obligatia:

o

a)

sa va deplasati cu atentie pe sectorul de drum ingustat;

o

b)

sa acordati prioritate numai autocamioanelor si autobuzelor care circula din sens opus;

o

c)

sa acordati prioritate vehiculelor care circula din sens opus.

 

[click pentru a mari imaginea]

3. In aceasta situatie ce va este interzis:

o

a)

sa parcati pe partea carosabila;

o

b)

sa depasiti;

o

c)

sa intoarceti;

 

[click pentru a mari imaginea]

4. Cum trebuie sa procedati atunci cand autovehiculul derapeaza cu spatele catre dreapta?

o

a)

franati puternic si redresati vehiculul prin virare la stanga;

o

b)

trageti rapid de volan spre stanga, fara a frana;

o

c)

eliberati pedala de acceleratie si virati usor spre dreapta.



5. Daca semnalul verde este insotit de un indicator Inainte sau la dreapta , conducatorului de vehicul ii este permis sa circule:

o

a)

in toate directiile, deoarece semnalele luminoase primeaza asupra semnalizarii rutiere;

o

b)

numai la stanga;

o

c)

numai inainte sau la dreapta.

 o

6. Este permisa remorcarea unui autovehicul pe autostrada?

a)

nu, legea interzice in mod expres acest lucru;

o

b)

da, daca ansamblul astfel format poate depasi viteza de 50 km/h;

o

c)

da, daca autovehiculul remorcat este un autoturism.



7. Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand intentionati sa depasiti atat biciclisti, cat si grupuri de pietoni care se deplaseaza pe carosabil?

o

a)

puteti depasi numai dupa ce pietonii si biciclistii v-au facut semn in acest sens;

o

b)

respectati prevederile legale;

o

c)

biciclistii si pietonii pot fi depasiti numai daca distanta laterala este de 3 m.



8. Cum se sanctioneaza depasirea pe partea dreapta a sensului de mers, fara semnalizare si incadrare corespunzatoare directiei de deplasare?

o

a)

cu amenda contraventionala si puncte de penalizare;

o

b)

cu amenda contraventionala;

o

c)

cu amenda contraventionala si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehiculul.



9. In ce situatie va este permis sa opriti vehiculul sau sa stationati pe partea stanga a sensului de mers?

o

a)

pe drumurile cu sens unic, daca ramane libera cel putin o banda de circulatie;

o

b)

pe drumurile secundare;

o

c)

pe drumurile cu cel putin doua benzi pe sens.



10. La apropierea de statiile prevazute cu alveola, cand circulati pe banda de langa acostament, iar conducatorul autovehiculului de transport public de persoane semnalizeaza pornirea din statie:

o

a)

opriti obligatoriu;

o

b)

reduceti viteza si, la nevoie, opriti;

o

c)

mariti viteza.

 o

11. In ce ordine vor trece prin intersectie cele trei autovehicule?

a)

autobuzul, autocamionul, autoturismul;

o

b)

autocamionul, autobuzul, autoturismul;

o

c)

autoturismul, autobuzul, autocamionul.

  o

[click pentru a mari imaginea]

12. Se interzice circulatia pe drumurile publice a autovehiculelor daca:

a)

echipamentul de franare este defect;

o

b)

emisia de gaze atinge limita legala admisa;

o

c)

au montate dispozitive de iluminare si de semnalizare, altele decat cele omologate de autoritatea competenta.

 o

13. Ce obligatii ii revin conducatorului de autovehicul care a accidentat un pieton ce a traversat strada printr-un loc nepermis?

a)

sa se prezinte de urgenta la cea mai apropiata unitate de politie;

o

b)

intrucat nu este vinovat de accident, poate parasi locul faptei;

o

c)

sa anunte politia si, in lipsa altor mijloace de transport, sa-l transporte el insusi la cea mai apropiata unitate sanitara, apoi sa se intoarca la locul accidentului.



14. Care dintre faptele de mai jos constituie infractiune si se pedepseste ca atare?

o

a)

conducerea pe drumul public a unui autovehicul neinmatriculat;

o

b)

conducerea pe drumul public a unui autovehicul fara certificat de inmatriculare;

o

c)

conducerea pe drumul public a unui autovehicul cu numar de inmatriculare fals.



15. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplica puncte de penalizare?

o

a)

pentru conducerea autovehiculului de catre o alta persoana decat proprietarul;

o

b)

pentru conducerea autovehiculului fara una dintre placutele cu numarul de inmatriculare;

o

c)

noxele motorului ating limita legala admisa.



16. Intr-o intersectie nedirijata, conducatorul unui vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere unui autovehicul al ambulantei care circula din partea stanga, avand in functiune dispozitivul special cu lumini de culoare albastra si pe cel sono

o

a)

nu, deoarece in acest caz se aplica regula prioritatii de dreapta;

o

b)

nu, deoarece ambulanta nu face parte din categoria autovehiculelor cu regim prioritar;

o

c)

da.

 o

17. La semnalul politistului trebuie sa opreasca:

a)

autoturismul si autocamionul;

o

b)

autocamionul si bicicleta;

o

c)

bicicleta si autoturismul.

  o

[click pentru a mari imaginea]

18. Acest indicator va avertizeaza:

a)

ca mai sunt 150 m pana la calea ferata;

o

b)

ca mai sunt 80 m pana la calea ferata;

o

c)

ca mai sunt 50 m pana la calea ferata.

  o

[click pentru a mari imaginea]

19. Cu ce viteza veti circula cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda?

a)

viteza va fi redusa la jumatate din viteza legala;

o

b)

viteza sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor;

o

c)

viteza va fi redusa in functie de conditiile atmosferice.



20. Ce reprezinta simbolurile EURO I, EURO II, EURO III si EURO IV?

o

a)

caracteristicile tehnice de provenienta a unor vehicule din Uniunea Europeana;

o

b)

standardele de poluare din Uniunea Europeana;

o

c)

incadrarea autovehiculelor in diferite norme de consum.



21. Cum procedeaza conducatorul de autovehicule noaptea, cand este orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circula din sens opus?

o

a)

pune sau mentine in functiune faza de drum, pentru a observa mai bine drumul pe directia de deplasare;

o

b)

aprinde alternativ faza de drum si de intalnire, pentru a-l atentiona pe celalalt conducator ca circula incorect;

o

c)

mentine in functiune luminile de intalnire, reduce viteza de deplasare si opreste daca este cazul.



22. Purtarea centurii de siguranta este obligatorie in timpul circulatiei pe drumurile din localitati?

o

a)

nu;

o

b)

da, numai de catre conducatorul autovehiculului;

o

c)

da, de catre cel de la volan si de catre pasagerii care ocupa locurile prevazute cu asemenea dispozitive.



23. Conduita ecologica in conducerea unui autovehicul inseamna:

o

a)

sa nu poluati fonic mediul inconjurator, folosind sistemul de sonorizare la putere maxima;

o

b)

sa intretineti in permanenta autovehiculul curat, prin spalare si degresare zilnica;

o

c)

sa fiti calm si sa anticipati situatiile astfel incat sa evitati accelerarea si franarea brusca.



24. Din punct de vedere al conduitei preventive, la ce va puteti astepta in aceasta situatie?

o

a)

biciclistul va opri;

o

b)

biciclistul poate schimba directia de mers spre stanga fara sa se asigure;

o

c)

biciclistul se va comporta corect.

  o

[click pentru a mari imaginea]

25. Cand circulati pe un drum national european va este interzisa:

a)

folosirea mijloacelor de averizare sonora;

o

b)

remorcarea altui autovehicul;

o

c)

stationarea voluntara pe partea carosabila.



26. Poate stationa noaptea, pe un drum public, remorca unui autoturism?

o

a)

nu;

o

b)

da, daca drumul este iluminat;

o

c)

da, daca aceasta este semnalizata cu triunghiuri reflectorizante.



1. Ce interdictie au conducatorii de autovehicule atunci cand circula pe drumuri acoperite de zapada, gheata sau polei?

o

a)

de a circula pe sectoarele respective de drum fara autorizatie de la administratia drumurilor;

o

b)

de a circula cu un autovehicul a carui masa totala maxima este mai mare de 3,5 tone, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate;

o

c)

de a efectua depasiri.



2. Care dintre indicatoarele alaturate creeaza obligatii pentru conducatorii de vehicule?

o

a)

indicatorul nr. 1;

o

b)

indicatorul nr. 2;

o

c)

ambele indicatoare.

  o

[click pentru a mari imaginea]

3. Semnificatia indicatorului si a panoului aditional este:

a)

oprirea si stationarea sunt interzise;

o

b)

zona de oprire permisa pentru cel mult 30 de minute;

o

c)

zona de stationare permisa pentru cel mult 30 de minute.

 

[click pentru a mari imaginea]

4. Cum trebuie sa se incadreze conducatorul de autovehicul, daca intentioneaza sa schimbe directia de mers spre stanga intr-o intersectie prin care circula si tramvaie, iar spatiul dintre sina din dreapta si bordura trotuarului permite deplasarea vehic

o

a)

pe linia tramvaiului;

o

b)

pe singurul rand ramas la dispozitie, lasand liber traseul tramvaiului;

o

c)

in aceasta situatie nu se poate schimba directia de mers spre stanga.



5. Trecerea peste marcajul discontinuu este permisa:

o

a)

in orice situatie, acesta avand un caracter orientativ;

o

b)

atunci cand un asemenea marcaj nu delimiteaza cele doua sensuri de circulatie;

o

c)

la schimbarea benzii de circulatie, a directiei de mers sau la depasire.



6. Autoturismul echipat cu o remorca poate circula pe autostrada?

o

a)

nu;

o

b)

da, daca ansamblul respectiv poate depasi viteza de 50 km/h;

o

c)

da, daca ati obtinut autorizatie de la politia rutiera.

 o

7. Ce obligatii aveti inainte de efectuarea unei depasiri?

a)

sa semnalizati intentia si sa efectuati depasirea;

o

b)

sa va asigurati din fata si sa reduceti corespunzator viteza;

o

c)

sa va asigurati si sa semnalizati intentia de depasire.

 o

8. In ce situatii este interzisa depasirea unei biciclete?

a)

in zona de actiune a indicatorului Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, interzisa ;

o

b)

pe trecerile de pietoni semnalizate;

o

c)

la mai putin de 100 m de trecerea la nivel cu calea ferata.

 o

9. Care dintre autoturisme stationeaza regulamentar?

a)

autoturismul rosu;

o

b)

autoturismul albastru;

o

c)

ambele autoturisme.



[click pentru a mari imaginea]



10. Care dintre cele trei vehicule trece primul prin intersectie?

o

a)

tramvaiul, deoarece are prioritate in mers;

o

b)

autoturismul galben, deoarece isi schimba directia de mers;

o

c)

autoturismul rosu, deoarece vine din dreapta celorlalte doua vehicule.

 

[click pentru a mari imaginea]

11. Ce obligatii va revin la trecerile pentru pietoni?

o

a)

sa circulati cu viteza redusa, pentru a putea ocoli pietonii angajati in traversare;

o

b)

sa reduceti viteza, daca sunt pietoni angajati in traversare, pentru evitarea unui posibil accident;

o

c)

daca sunt pietoni angajati in traversare pe sensul dvs. de mers, sa le acordati prioritate.



12. Principala cauza a exploziei pneului in timpul mersului este:

o

a)

umflarea insuficienta;

o

b)

umflarea exagerata;

o

c)

uzura moderata.



13. Ce tip de hemoragie este mai periculoasa?

o

a)

cea care determina o sangerare lenta si continua;

o

b)

cea care determina o pierdere rapida a sangelui;

o

c)

orice mica sangerare vizibila.



14. Exercitarea dreptului de a conduce se suspenda pe o perioada de 60 de zile pentru:

o

a)

circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire;

o

b)

depasirea cu cel mult 30 km/h a vitezei maxime admise;

o

c)

cumul de 10 puncte de penalizare.



15. Exercitarea dreptului de a conduce se suspenda pe o perioada de 30 de zile pentru:

o

a)

nerespectarea regulilor referitoare la remorcare;

o

b)

utilizarea excesiva a claxonului;

o

c)

depasirea unei coloane de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului.



16. Care dintre autovehicule isi poate continua deplasarea?

o

a)

toate trei;

o

b)

autobuzul si autocamionul;

o

c)

autoturismul.

 

[click pentru a mari imaginea]

17. Prin intersectia prezentata pot trece:

o

a)

tramvaiul 1 si autoturismul;

o

b)

bicicleta;

o

c)

tramvaiul 1 si tramvaiul 2.

  o

[click pentru a mari imaginea]

18. Cum veti proceda corect daca, la apropierea de o trecere la nivel cu o cale ferata prevazuta cu semibariere automate, semnalele sonore si luminile rosii sunt in functiune?

a)

reduceti viteza si opriti inaintea semibarierelor;

o

b)

ocoliti semibariera si va continuati drumul, daca trenul nu se apropie;

o

c)

mariti viteza pentru a nu fi surprinsi de inchiderea semibarierei.

 o

19. Ce va este interzis in situatia data?

a)

indicatorul se adreseaza conducatorilor mijloacelor de transport public de persoane;

o

b)

sa circulati cu o viteza mai mica de 60 km/h;

o

c)

sa circulati cu o viteza mai mare de 60 km/h.

  o

[click pentru a mari imaginea]

20. Care este rolul uleiului pentru motor?

a)

asigura demontarea mai usoara a pieselor motorului;

o

b)

reduce uzura motorului, prin crearea unui film rezistent de lubrifiant intre suprafetele pieselor aflate in miscare;

o

c)

protejeaza motorul fata de patrunderea amestecului carburant in baia de ulei.

 o

21. Pe o portiune de drum acoperita cu polei, sesizati impactul inevitabil cu un caine. Cum veti proceda pentru evitarea unui accident?

a)

considerati ca o asemenea situatie nu vi se poate intampla;

o

b)

eliberati acceleratia, mentineti ferm volanul pe directia de deplasare, fiind pregatit pentru a stabiliza autovehiculul dupa impact, prin manevrarea lina a volanului;

o

c)

incercati, pe cat posibil, sa evitati impactul frontal, prin manevrarea brusca a volanului in directia de deplasare opusa cainelui.

 o

22. In care dintre situatii conducatorul de autovehicule este obligat, pe timp de noapte, sa schimbe lumina de drum cu cea de intalnire?

a)

cand drumul este neiluminat;

o

b)

cand circula in localitate, pe un drum cu mai multe benzi pe sens;

o

c)

in cazul in care din sens opus se apropie un autovehicul, de la o distanta de cel putin 200 m.

 o

23. In sensul conducerii ecologice a unui autovehicul, se recomanda:

a)

sa evitati transportul obiectelor inutile in portbagaj sau in habitaclu;

o

b)

sa nu aveti montat in permanenta pe autovehicul portbagajul suplimentar;

o

c)

sa utilizati spoilere si faruri suplimentare.

 o

24. Cum veti proceda noaptea, cand vizibilitatea este redusa din cauza cetii, din punct de vedere al circulatiei preventive?

a)

circulati cat mai aproape de axul drumului;

o

b)

circulati cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului public;

o

c)

pastrati o distanta egala intre axa drumului si marginea din dreapta a partii carosabile, ruland cu o viteza care sa asigure oprirea intr-un spatiu mai mic decat cel de vizibilitate.

 o

25. Este permisa oprirea voluntara a unui vehicul pe trotuar?

a)

da, daca se asigura un spatiu de cel putin 1 m latime pentru circulatia pietonilor, iar semnalizarea rutiera permite aceasta manevra;

o

b)

legal, nu este prevazut;

o

c)

nu.

 o

26. Cum puteti stationa regulamentar noaptea pe un drum luminat?

a)

cu toate luminile stinse;

o

b)

numai cu luminile de pozitie;

o

c)

numai cu luminile de avarie.

Chestionarul Numarul 12 Pentru completarea acestui chestionar aveti la dispozitie 30 de minute.Succes! TIMP RAMAS: 29:46



1. Purtarea centurii de siguranta este obligatorie in timpul circulatiei pe drumurile din afara localitatilor?

o

a)

da;

o

b)

nu;

o

c)

legea nu prevede.

 o

2. Ce semnificatie are marcajul rutier din imagine?

a)

banda de circulatie destinata opririi voluntare;

o

b)

spatiu pentru oprirea in caz de urgenta;

o

c)

marcaj transversal de oprire.

  o

[click pentru a mari imaginea]

3. Indicatorul din imagine va avertizeaza ca urmeaza:

a)

o succesiune de curbe pe o distanta de 1,5 km, prima curba fiind la stanga;

o

b)

o succesiune de curbe in rampa la o distanta de 1,5 km fata de indicator, prima curba fiind la dreapta;

o

c)

o curba dubla, prima la dreapta, la o distanta de 1,5 km fata de indicator.

 

[click pentru a mari imaginea]

4. Va apropiati de o intersectie fara indicatoare de circulatie. Vizibilitatea in ambele directii este imposibila, din cauza vehiculelor stationate. Cum procedati?

o

a)

intrati incet in intersectie, cu atentie marita;

o

b)

traversati cat mai rapid intersectia;

o

c)

semnalizati luminos si intrati in intersectie.



5. Cum veti parca regulamentar intr-o piata cu sens giratoriu?

o

a)

paralel cu bordura trotuarului si cat mai aproape de aceasta;

o

b)

partial pe trotuar;

o

c)

in acest loc nu este permisa parcarea.

 o

6. Sunteti corespunzator incadrat pentru a folosi prima iesire de pe autostrada?

a)

da, deoarece circulati pe banda din dreapta;

o

b)

nu, deoarece veti calca banda continua;

o

c)

nu, pentru ca circulati pe banda de urgenta.

  o

[click pentru a mari imaginea]

7. Sunteti depasit de un autovehicul care a apreciat gresit distanta si viteza cu care se apropie din sens opus un alt vehicul. Cum trebuie sa procedati pentru a evita un accident rutier?

a)

mariti viteza de deplasare, pentru a-l determina pe cel ce va depaseste sa renunte la manevra;

o

b)

claxonati si ii faceti semn cu bratul sa nu mai depaseasca;

o

c)

reduceti imediat viteza si circulati cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile, pentru a-i permite efectuarea depasirii si reintrarea pe sensul normal de mers.



8. Se interzice depasirea:

o

a)

atunci cand se incalca marcajul continuu longitudinal;

o

b)

in zonele cu trafic intens;

o

c)

cand se incalca marcajul discontinuu longitudinal.



9. Indicatorul precizeaza:

o

a)

pe banda din stanga, vehiculele vor circula cu cel mult viteza indicata;

o

b)

pe banda din dreapta, se poate circula fara restrictie de viteza;

o

c)

pe banda din stanga, pot circula cei care se deplaseaza cel putin cu viteza mentionata.

 

[click pentru a mari imaginea]

10. Care este ordinea de trecere prin intersectie?

o

a)

autoturismul, autocamionul, motocicleta;

o

b)

autoturismul, motocicleta, autocamionul;

o

c)

autocamionul, autoturismul, motocicleta.

 

[click pentru a mari imaginea]

11. Care dintre vehicule va trece primul prin intersectie?

o

a)

tramvaiul 1;

o

b)

tramvaiul 2;

o

c)

autoturismul.

  o

[click pentru a mari imaginea]

12. In care dintre situatii consumul de carburant al unui motor creste?

a)

atunci cand motorul nu atinge temperatura de functionare;

o

b)

atunci cand fumul de esapament este de culoare neagra;

o

c)

atunci cand motorul functioneaza cu intreruperi.

 o

13. Cum se procedeaza cu accidentatul readus la viata prin resuscitare cardio-respiratorie?

a)

se va transporta la domiciliu sau la locul de munca;

o

b)

se va transporta intotdeauna la o unitate medicala specializata;

o

c)

se va astepta sosirea politiei rutiere.

 o

14. In ce situatie se retine permisul de conducere?

a)

atunci cand nu se respecta obligatia de reducere a vitezei;

o

b)

atunci cand nu se respecta normele referitoare la prioritatea de trecere a pietonilor;

o

c)

atunci cand se incalca normele legale referitoare la stationare.



15. Care sunt sanctiunile contraventionale?

o

a)

amenda penala;

o

b)

amenda, si dupa caz, atentionarea;

o

c)

amenda, puncte de penalizare, precum si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule.

 o

16. Sunteti obligat sa opriti la semnalele date de:

a)

indrumatorii de circulatie ai Ministerului Apararii;

o

b)

conducatorii vehiculelor de ambulanta;

o

c)

inspectorii primariei.

 o

17. Scoaterea pe partea laterala a bastonului de catre politistul care insoteste o coloana oficiala obliga conducatorul:

a)

sa reduca viteza si sa opreasca in afara drumului imediat ce este posibil;

o

b)

sa reduca viteza si sa circule cat mai aproape de marginea drumului;

o

c)

sa opreasca autovehiculul cat mai aproape de marginea drumului.



[click pentru a mari imaginea]



18. Daca la trecerea la nivel cu calea ferata constatati ca un vehicul este imobilizat pe calea ferata, cum veti proceda?

o

a)

va continuati drumul, deoarece degajarea caii ferate se va face de catre personalul calificat;

o

b)

opriti si anuntati telefonic politia despre acest incident;

o

c)

acordati sprijin pentru scoaterea vehiculului de pe calea ferata sau, daca nu este posibil, semnalati prezenta acestuia.



19. In care dintre urmatoarele situatii va este interzis sa mariti viteza de deplasare?

o

a)

cand urmeaza sa fiti depasit;

o

b)

la sesizarea aparaturii de detectare a sistemelor radar;

o

c)

pe timp de noapte.



20. De ce trebuie reparat neconditionat un esapament defect?

o

a)

pentru ca produce un zgomot prea mare;

o

b)

nu este o urgenta;

o

c)

pentru ca destabilizeaza autovehiculul.



21. Cum trebuie sa procedati atunci cand intrati, pe timp de zi, intr-un tunel iluminat necorespunzator?

o

a)

claxonati;

o

b)

aprindeti luminile de intalnire;

o

c)

aprindeti lumina intermitenta de avertizare.

 o

22. Care sunt vehiculele care au prioritate de trecere intr-o intersectie dirijata?

a)

autocamioanele de mare tonaj;

o

b)

vehiculele apartinand Protectiei Civile, semnalizate ca atare;

o

c)

vehiculele apartinand Serviciului de Ambulanta, cand au in functiune semnalele speciale luminoase si sonore.

 o

23. Ce se intelege prin conducere ecologica a unui autovehicul?

a)

obligatia de a folosi in permanenta carburant biodegradabil;

o

b)

deplasari urbane cu bicicleta, pe jos sau cu alte mijloace care nu polueaza atmosfera;

o

c)

un ansamblu de masuri comportamentale, de control sau de verificare a vehiculului, prin care se realizeaza o importanta economie de energie si protectia mediului.

 o

24. Ce rol au tetierele, din punct de vedere al conduitei preventive?

a)

in cazul tamponarii din spate a autovehiculului, previn posibila fracturare a coloanei cervicale;

o

b)

nu au decat rol estetic;

o

c)

contribuie la fixarea telefoanelor mobile, permitand efectuarea convorbirilor fara a mai duce aparatul la ureche.



25. Care dintre autovehicule este parcat regulamentar?

o

a)

autoturismul si autocamionul;

o

b)

toate cele trei autovehicule;

o

c)

autobuzul.

  o

[click pentru a mari imaginea]

26. Ce obligatii are conducatorul unui autovehicul, daca a obtinut permis de conducere de mai putin de un an?

a)

sa circule cu semnul distinctiv aplicat regulamentar;

o

b)

sa emita semnale acustice ori de cate ori efectueaza o depasire;

o

c)

sa circule cu faza de drum in functiune, inclusiv pe timp de zi.

Chestionarul Numarul 13 Pentru completarea acestui chestionar aveti la dispozitie 30 de minute.Succes! TIMP RAMAS: 29:53



1. Conducatorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de masurare a vitezei?

o

a)

da;

o

b)

nu;

o

c)

acest aspect nu este stabilit legal.



2. Care este semnificatia indicatorului?

o

a)

obliga la ocolirea prin dreapta a locului unde este instalat;

o

b)

obliga la schimbarea directiei de mers catre dreapta;

o

c)

obliga la folosirea benzii de langa trotuar.

 

[click pentru a mari imaginea]

3. Aveti posibilitatea de a trece pe sensul opus de mers, la intalnirea unui astfel de marcaj rutier?

o

a)

legal, nu este stabilit acest aspect;

o

b)

da;

o

c)

nu.

 

[click pentru a mari imaginea]

4. Cum veti proceda in aceasta situatie?

o

a)

urmati vehiculul care executa depasirea;

o

b)

va asigurati si va incadrati regulamentar pe banda din partea dreapta;

o

c)

indicatorul se adreseaza vehiculelor care circula din sens opus.

 

[click pentru a mari imaginea]

5. Care este traseul optim pentru a intoarce in intersectia prezentata?

o

a)

traseul 1;

o

b)

traseul 2;

o

c)

traseul 3.

  o

[click pentru a mari imaginea]

6. Cum veti proceda corect pentru a intra pe autostrada folosind banda de intrare (accelerare):

a)

veti mari viteza, intrucat banda pe care circulati este special creata in acest scop;

o

b)

cedati trecerea autovehiculelor care circula pe prima banda a autostrazii si nu stanjeniti in niciun fel circulatia acestora;

o

c)

nu aveti nicio obligatie, deoarece autostrada are suficiente benzi pentru a permite circulatia tuturor vehiculelor.

 o

7. Puteti depasi tramvaiul oprit intr-o statie fara refugiu pentru pietoni, pe o strada cu sens unic?

a)

da, dar numai pe partea stanga;

o

b)

da, dar numai daca nu exista pietoni in statia de tramvai;

o

c)

nu, deoarece depasirea este interzisa.

 o

8. In care dintre urmatoarele situatii va este interzis sa efectuati depasirea?

a)

pe drumurile cu o singura banda de circulatie pe sens;

o

b)

la mai putin de 150 m de trecerile la nivel cu calea ferata;

o

c)

in zona de actiune a indicatorului Depasirea interzisa .



9. Care este pozitia corecta a conducatorului auto in timpul conducerii?

o

a)

sa fie cat mai concentrat, sa tina volanul strans si privirea indreptata numai inainte si sa stea cat mai aproape de parbriz;

o

b)

sa stea cat mai confortabil pe scaun, cu capul rezemat de tetiera si cu ambele maini pe volan, in zona orelor 10:00-14:00;

o

c)

cea mai corecta pozitie in timpul conducerii auto este aceea care previne aparitia somnului.



10. In situatia data, aveti obligatia:

o

a)

sa opriti, sa va asigurati si sa acordati prioritate de trecere inainte de a traversa intersectia;

o

b)

nu aveti nicio obligatie, intrucat circulati pe un drum prioritar;

o

c)

aplicati regula prioritatii de dreapta;

 

[click pentru a mari imaginea]

11. Cum procedati daca va aflati in autoturismul rosu si observati ca de pe drumul fara prioritate se apropie o coloana cu regim prioritar?

o

a)

va continuati drumul, deoarece aveti prioritate de trecere in sensul giratoriu;

o

b)

opriti si acordati prioritate coloanei cu regim prioritar;

o

c)

virati la dreapta si parasiti intersectia.

  o

[click pentru a mari imaginea]

12. Unui autovehicul nu-i este permis sa circule atunci cand:

a)

unul dintre faruri nu functioneaza;

o

b)

parbrizul este fisurat;

o

c)

noxele emanate depasesc limita legala admisa.

 o

13. Ce trebuie sa aveti in vedere inaintea transportarii unei victime la spital?

a)

ca functia respiratorie si functia circulatorie sa fie asigurate;

o

b)

ca punctul sanitar catre care va indreptati sa nu fie la o distanta mai mare de 50 km;

o

c)

ca autovehiculul cu care va fi transportata victima sa asigure confortul necesar.

 o

14. Conducatorul unui vehicul implicat intr-un accident de circulatie, din care au rezultat numai pagube materiale, este obligat sa se supuna recoltarii probelor biologice, daca aerul expirat, testat cu un aparat autorizat, arata o concentratie:

a)

mai mica de 0,40 mg/l alcool pur;

o

b)

mai mare de 0,80 mg/l alcool pur;

o

c)

mai mare de 0,40 mg/l alcool pur.



15. In cazul implicarii intr-un accident, puteti parasi locul acestuia fara incuviintarea politiei, daca a rezultat vatamarea integritatii corporale a unei persoane?

o

a)

da, daca accidentul nu s-a produs din vina dvs.;

o

b)

da, in cazul in care autoturismul dvs. nu a fost avariat;

o

c)

nu.



16. Cate corpuri de iluminat are semaforul care se adreseaza pietonilor si biciclistilor?

o

a)

doua corpuri;

o

b)

trei corpuri;

o

c)

patru corpuri.



17. La semnalul politistului avand bratul stang intins orizontal, orientat cu fata catre autovehiculul care se apropie, conducatorul auto trebuie:

o

a)

sa reduca viteza;

o

b)

sa opreasca imediat;

o

c)

sa continue deplasarea.

 o

18. Cum trebuie sa procedati in situatia data?

a)

va continuati deplasarea, deoarece cele doua lumini rosii alternante indica permisiunea de a traversa calea ferata;

o

b)

opriti;

o

c)

va continuati deplasarea daca semibarierele nu sunt coborate inca.

  o

[click pentru a mari imaginea]

19. Circulati intr-o coloana si respectati distanta fata de vehiculul din fata. Ce trebuie sa faceti in plus?

a)

sa aprindeti lanterna de ceata din spate;

o

b)

sa observati prin geamul lateral al vehiculului marginea din dreapta a partii carosabile;

o

c)

sa ramaneti la limita propriei benzi si sa va asigurati campul de vizibilitate.

 o

20. Daca efortul depus pentru actionarea volanului este mai mare decat in mod obisnuit, trebuie sa verificam, in primul rand:

a)

starea de prindere a volanului pe axul sau;

o

b)

presiunea in pneurile puntii din spate;

o

c)

presiunea in pneurile puntii din fata.

 o

21. Ce va este interzis in aceasta situatie?

a)

sa opriti sau sa stationati;

o

b)

sa depasiti alte vehicule, cu exceptia bicicletelor sau a carutelor;

o

c)

sa calcati marcajul aplicat pe carosabil.

  o

[click pentru a mari imaginea]

22. Un autovehicul avariat nu mai poate circula daca:

a)

are elemente de caroserie distruse;

o

b)

au trecut mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei;

o

c)

au trecut mai mult de 3 zile de la constatare.

 o

23. Comportamentul ecologic in conducerea unui autovehiculul presupune:

a)

planificarea traseului pentru a economisi timp si combustibil;

o

b)

evitarea zonelor cu circulatie densa, cu lucrari pe carosabil sau cu teren accidentat;

o

c)

viteza si acceleratie mai mari, pentru a scurta timpul de deplasare.

 o

24. Conduita preventiva asigura:

a)

mentinerea starii tehnice a autovehiculului;

o

b)

siguranta si fluenta deplasarii pe drumurile publice;

o

c)

prelungirea duratei de exploatare a motorului.



25. Este permisa oprirea voluntara a autovehiculului in tuneluri?

o

a)

da;

o

b)

nu;

o

c)

numai daca lungimea tunelului depaseste 1000 m.



26. Este permisa oprirea in dreptul statiei de tramvai prevazuta cu refugiu pentru pietoni?

o

a)

da, cand tramvaiul nu se afla in statie;

o

b)

da, deoarece in astfel de statii este permisa depasirea;

o

c)

nu.

Chestionarul Numarul 14 Pentru completarea acestui chestionar aveti la dispozitie 30 de minute.Succes! TIMP RAMAS: 29:52

 o

1. Cand aveti voie sa fiti agresiv in timpul conducerii pe drumurile publice?

a)

atunci cand cel din fata ruleaza cu viteza redusa, fara motiv intemeiat;

o

b)

in nicio situatie, indiferent de ceea ce se intampla cu ceilalti participanti la trafic;

o

c)

atunci cand cel din fata v-a facut semne obscene.

 o

2. La intersectiile fara marcaje, conducatorii auto care vor sa circule pe directia inainte vor ocupa:

a)

randul din stanga;

o

b)

randul din dreapta;

o

c)

oricare dintre randuri.

 o

3. Care este regula de trecere la intalnirea acestui indicator?

a)

regula prioritatii de stanga;

o

b)

regula primului ajuns in intersectie;

o

c)

regula prioritatii de dreapta.

  o

[click pentru a mari imaginea]

4. Ce obligatii va revin la executarea manevrei de trecere a vehiculului de pe o banda pe alta?

a)

sa semnalizati din timp si sa va asigurati ca puteti efectua manevra fara a perturba circulatia sau fara a pune in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic;

o

b)

sa va asigurati din spate;

o

c)

sa va asigurati din fata si din spate.

 o

5. Ce reprezinta distanta de 50 m necesara pentru semnalizarea schimbarii directiei de mers in localitati?

a)

distanta fata de vehiculul care se deplaseaza in spatele dvs.;

o

b)

distanta fata de locul in care se termina executarea manevrei de depasire;

o

c)

distanta dintre locul in care se semnalizeaza intentia de a depasi si locul in care se incepe manevra.

 o

6. Utilizarea pe autostrada a limitatorului de viteza pentru autovehiculele dotate cu acest sistem are ca efect:

a)

cresterea consumului de combustibil;

o

b)

reducerea consumului de combustibil;

o

c)

acest sistem nu are efecte asupra consumului de combustibil.



7. Puteti depasi in situatia data?

o

a)

da, daca va asigurati ca manevra poate fi executata si semnalizati corespunzator;

o

b)

nu, deoarece vizibilitatea este redusa;

o

c)

nu, deoarece prin aceasta manevra veti trece peste axul drumului.

 

[click pentru a mari imaginea]

8. Va este permis sa executati depasirea in situatia prezentata?

o

a)

nu, deoarece efectuati manevra pe un pod;

o

b)

da, intrucat axul drumului nu este marcat cu o linie continua;

o

c)

nu, deoarece podul nu are parapeti din beton.

 

[click pentru a mari imaginea]

9. Care autoturism isi continua deplasarea prin intersectie?

o

a)

autoturismul alb;

o

b)

autoturismul rosu;

o

c)

autoturismul albastru.

  o

[click pentru a mari imaginea]

10. Intentionati sa virati la dreapta. Cum procedati cu pietonii care traverseaza regulamentar strada?

a)

virati fara ezitare, deoarece pietonii sunt obligati sa astepte;

o

b)

acordati prioritate pietonilor care se afla pe sensul dvs. de mers;

o

c)

dati semnale de avertizare sonora, pentru ca pietonii sa va permita trecerea.

  o

[click pentru a mari imaginea]

11. In ce ordine vor trece prin intersectie autovehiculele din imagine?

a)

autoturismul, autocamionul, motocicleta;

o

b)

autocamionul, motocicleta, autoturismul;

o

c)

autocamionul, autoturismul, motocicleta.

  o

[click pentru a mari imaginea]

12. Cand constatati ca aveti anumite probleme cu vederea, trebuie:

a)

sa va cumparati ochelari de vedere cu caracteristici superioare;

o

b)

sa evitati conducerea autovehiculului pana cand sunteti consultat de medicul specialist, urmand sa va conformati sfaturilor acestuia;

o

c)

sa conduceti folosind lumina de drum chiar si in localitati sau cand din sens opus se apropie alte vehicule.

 o

13. Ce masuri se iau in cazul accidentarii foarte grave a unei persoane, intr-un accident de circulatie?

a)

transportul imediat la cea mai apropiata unitate sanitara, cu orice mijloc de transport posibil;

o

b)

transportul imediat pana la prima localitate si anuntarea ambulantei;

o

c)

acordarea primului ajutor, pana la sosirea ambulantei.

 o

14. Politistul rutier poate dispune imobilizarea unui vehicul atunci cand:

a)

vehiculul nu are efectuata inspectia tehnica periodica;

o

b)

anvelopele au alte dimensiuni decat cele prevazute in cartea de identitate a vehiculului;

o

c)

conducatorul auto refuza sa se legitimeze.

 o

15. Punctele de penalizare se aplica pentru:

a)

nerespectarea semnificatiei indicatorului Copii ;

o

b)

nerespectarea semnificatiei indicatorului Drum cu denivelari ;

o

c)

nerespectarea semnificatiei indicatorului Oprire , instalat la trecerea la nivel cu o cale ferata.

 o

16. Cum veti proceda in situatia data?

a)

reduceti viteza si traversati cu atentie;

o

b)

opriti si asteptati aparitia luminii de culoare verde;

o

c)

acordati prioritate pietonilor, dupa care va continuati deplasarea.

  o

[click pentru a mari imaginea]

17. Rotirea vioaie a bratului politistului semnifica:

a)

marirea vitezei de deplasare sau grabirea traversarii drumului de catre pietoni;

o

b)

oprirea temporara a circulatiei;

o

c)

reducerea vitezei de deplasare.

 o

18. Cum procedeaza conducatorul de autovehicul cand, la apropierea de o trecere la nivel cu calea ferata fara bariere, luminile rosii din dreptul indicatorului de atentie in cruce se aprind si se sting alternativ?

a)

reduce viteza si opreste numai in cazul apropierii trenului;

o

b)

opreste vehiculul fara a depasi indicatorul;

o

c)

reduce viteza si, dupa ce se asigura, isi continua deplasarea.

 o

19. In situatia data sunteti obligat:

a)

sa nu depasiti viteza de 30 km/h intre orele 7.00-22.00, fiind intr-o zona frecventata de copii;

o

b)

sa acordati prioritate de trecere biciclistilor;

o

c)

sa ocoliti locurile de joaca pentru copii.

  o

[click pentru a mari imaginea]

20. Ce cauze determina poluarea mediului ambiant de catre autovehicule?

a)

rularea cu viteza redusa, fara motiv;

o

b)

arderea incompleta si defectuoasa a combustibilului;

o

c)

defectarea filtrului de benzina sau motorina.



21. Pentru a folosi telefonul mobil, atunci cand nu aveti un sistem de tip maini libere :

o

a)

opriti pe banda de stationare;

o

b)

opriti in parcarea din zona complexului de servicii;

o

c)

telefonul poate fi folosit fart restrictii.

 

[click pentru a mari imaginea]

22. Un autoturism este prevazut cu centuri de siguranta pentru toate locurile. Ce persoane sunt obligate sa le foloseasca?

o

a)

persoanele de pe scaunele din spate;

o

b)

toate persoanele;

o

c)

persoanele de pe scaunele din fata.

 o

23. Pentru a conduce ecologic un autovehicul, se recomanda:

a)

folosirea motorului la relanti, in cazul in care stationati mai mult timp in acelasi loc;

o

b)

mentinerea unei viteze constante, de preferinta medie;

o

c)

oprirea motorului in timp ce coborati o panta, pentru a economisi carburant.



24. Cum procedati in situatia in care observati in fata dvs. o minge care se rostogoleste?

o

a)

continuati sa circulati cu aceeasi viteza, intrucat trecerea peste minge nu este periculoasa pentru autovehicul;

o

b)

semnalizati sonor, reduceti viteza si circulati cu maxima atentie, intrucat este foarte posibil sa apara un copil dupa minge;

o

c)

virati brusc in directia opusa de rostogolire a mingii.

 o

25. Se interzice stationarea voluntara:

a)

pe drumurile cu mai putin de doua benzi pe sensul de mers;

o

b)

in zona de actionare a indicatorului Circulatie in ambele sensuri";

o

c)

in dreptul cailor de acces care deservesc proprietati alaturate drumurilor publice.

 o

26. Intr-o zona rezidentiali semnalizata ca atare:

a)

copiii nu se pot juca pe partea carosabila;

o

b)

pietonii pot folosi toata latimea partii carosabile;

o

c)

viteza maxima admisa este de 30 km/h.

Chestionarul Numarul 15 Pentru completarea acestui chestionar aveti la dispozitie 30 de minute.Succes! TIMP RAMAS: 29:52



1. Oprirea voluntara a vehiculelor este interzisa:

o

a)

pe drumurile cu sens unic;

o

b)

in zonele rezidentiale semnalizate ca atare;

o

c)

la mai putin de 25 m inainte si dupa statiile mijloacelor de transport public de persoane.



2. Panoul de sub indicator permite:

o

a)

stationarea mijloacelor de transport public de persoane in intervalul mentionat;

o

b)

stationarea in timpul orelor mentionate;

o

c)

stationarea in afara intervalului orar mentionat.

 

[click pentru a mari imaginea]

3. La intalnirea carui indicator este permisa intoarcerea autovehiculului?

o

a)

Sens unic ;

o

b)

Inainte ;

o

c)

Stationarea interzisa .



4. Cum este corect sa procedati, daca va aflati la volanul autoturismului rosu?

o

a)

circuland spre stanga, va puteti angaja abia ultimul;

o

b)

va angajati primul in traversare;

o

c)

permiteti trecerea tramvaiului.

 

[click pentru a mari imaginea]

5. Ce traseu trebuie sa urmati pentru a vira la stanga in intersectie?

o

a)

traseul 1;

o

b)

traseul 2;

o

c)

traseul 3.

  o

[click pentru a mari imaginea]

6. Cum procedati in cazul in care aveti o defectiune la sistemul de rulare pe autostrada?

a)

parasiti carosabilul in timp ce ruleaza autovehiculul, opriti pe banda de urgenta si il semnalizati;

o

b)

aprindeti luminile de pozitie;

o

c)

aprindeti proiectoarele.



7. Cand este permisa depasirea prin stanga a tramvaielor aflate in mers?

o

a)

atunci cand drumul public este cu sens unic;

o

b)

cand intre sina de tramvai din dreapta si marginea trotuarului nu exista suficient spatiu pentru depasire;

o

c)

in nicio situatie.

 o

8. Este regulamentar sa depasiti autobuzul oprit in statie?

a)

da, daca va asigurati si semnalizati;

o

b)

da, numai daca autobuzul are refugiu pentru pietoni;

o

c)

nu, pana la plecarea autobuzului din statie.

  o

[click pentru a mari imaginea]

9. Ce obligatii are conducatorul auto care intentioneaza sa repuna in miscare autovehiculul aflat intre alte vehicule stationate?

a)

semnalizeaza plecarea de pe loc, pentru a fi observat de cei care circula in acelasi sens;

o

b)

semnalizeaza din timp plecarea de pe loc, se asigura ca poate efectua manevra fara a perturba circulatia sau fara a pune in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic si acorda prioritate vehiculelor care circula pe drumul public, indifer

o

c)

manevreaza cu grija autovehiculul, pentru a nu lovi vehiculele din fata sau din spatele sau, dupa care se repune in miscare.



10. Cum trebuie sa procedeze conducatorul autoturismului verde in situatia data?

o

a)

depaseste prin partea dreapta autobuzul, dupa ce a trecut autoturismul rosu;

o

b)

trece printre autobuz si autoturismul rosu, deoarece se deplaseaza inainte;

o

c)

semnalizeaza autobuzul sa elibereze banda.

 

[click pentru a mari imaginea]

11. In situatia data, aveti prioritate fata de vehiculele care circula din sens opus?

o

a)

nu;

o

b)

da;

o

c)

indicatorul se refera la faptul ca circulatia se desfasoara in ambele sensuri.

 

[click pentru a mari imaginea]

12. Ce masuri de precautie trebuie sa luati la utilizarea solutiei antigel?

o

a)

nicio masura, intrucat lichidul respectiv nu este nociv;

o

b)

se va evita contactul cu aceasta, deoarece este toxica;

o

c)

nu se va combina cu apa, deoarece degaja multa caldura.



13. Cand gura unui ranit ramane inclestata, respiratia artificiala se poate face:

o

a)

prin gura inchisa a victimei;

o

b)

prin narile victimei;

o

c)

in acest caz nu se mai face respiratie artificiala.



14. Conduceti autovehiculul pe drumurile publice si refuzati recoltarea unor probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. Veti fi pedepsit penal?

o

a)

da;

o

b)

numai daca sunteti implicat intr-un accident de circulatie;

o

c)

nu.



15. In care dintre situatii se suspenda exercitarea dreptului de a conduce autovehicule?

o

a)

in cazul depasirii in mod repetat, cu mai mult de 20 km/h, a vitezei maxime legale;

o

b)

in cazul neopririi la semnalul agentului de cale ferata;

o

c)

in cazul neprezentarii in termen de 24 de ore la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident cu avarierea vehiculului.



16. Cand semaforul este insotit de lumina intermitenta de culoare verde, sub forma unei sageti pe fond negru catre dreapta, aveti urmatoare permisiune:

o

a)

niciuna, indicatorul fiind de informare;

o

b)

niciuna, intrucat indicatorul nu vi se adreseaza;

o

c)

sa circulati numai in directia indicata, oricare ar fi in acel moment semnalul in functiune al semaforului.



17. Autoturismul poate patrunde in intersectia prezentata?

o

a)

da;

o

b)

numai in caz de urgenta;

o

c)

nu, in intersectie poate patrunde numai bicicleta.

 

[click pentru a mari imaginea]

18. La calea ferata curenta prevazuta cu bariere, atunci cand semnalele sonore si luminoase de culoare rosie sunt in functiune, sunteti avertizat ca:

o

a)

instalatia de inchidere si deschidere a barierelor nu functioneaza normal;

o

b)

trenul se apropie, urmand ca barierele sa se inchida automat;

o

c)

trebuie sa traversati de urgenta calea ferata.



19. Viteza maxima cu care pot sa conduca un autoturism, pe drumurile nationale europene (E), persoanele care au mai putin de un an de practica de conducere, este de:

o

a)

110 km/h;

o

b)

80 km/h;

o

c)

90 km/h.

 o

20. Uzura prematura a pneurilor din fata se datoreaza, in primul rand:

a)

dereglarii geometriei directiei;

o

b)

circulatiei frecvente cu viteza redusa;

o

c)

fenomenul este specific autovehiculelor care au tractiunea pe puntea din spate.



21. Ce substante au efect asemanator cu cel al alcoolului si pot reduce capacitatea de concentrare a unui conducator auto?

o

a)

condimentele foarte iuti;

o

b)

medicamentele sau substantele cu efect psihoactiv;

o

c)

cofeina.

 o

22. Pe timpul deplasarii intr-un autoturism pe un drum public este interzis:

a)

sa fie transportati copii de pana la 12 ani pe scaunul din spate;

o

b)

sa se fumeze in timpul mersului;

o

c)

ocupantii locurilor din fata sa tina in brate animale.

 o

23. Cand se recomanda sa opriti motorul pentru a reduce consumul de combustibil?

a)

in cazul unei opriri lungi la o trecere la nivel cu calea ferata;

o

b)

la culoarea rosie a unui semafor care, de regula, dureaza foarte mult;

o

c)

la semnalul politistului rutier facut in acest sens.

 o

24. Ce se intelege prin vigilenta, din punct de vedere al conduitei preventive?

a)

capacitatea de a nu intra in conflict cu organele de politie rutiera;

o

b)

sa fiti odihnit si bine alimentat, pentru a nu fi obligat sa opriti pe traseu;

o

c)

mentinerea neintrerupta a atentiei pe toata durata deplasarii.

 o

25. Ati executat corect oprirea in aceasta situatie?

a)

da, pentru ca autobuzul nu se afla in acest moment in statie;

o

b)

nu, pentru ca acest spatiu este rezervat doar opririi autobuzului;

o

c)

da, daca semnalizati acest lucru cu lumina galbena intermitenta.

  o

[click pentru a mari imaginea]

26. Este interzisa oprirea voluntara:

a)

pe trecerile pentru pietoni sau la mai putin de 25 m, inainte si dupa acestea;

o

b)

la o distanta mai mica de 100 m, inainte si dupa trecerea la nivel cu calea ferata;

o

c)

la o distanta mai mica de 50 m, inainte si dupa statiile mijloacelor de transport public.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF