Ce Este Goji

January 27, 2018 | Author: Madalin Stroescu | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Goji...

Description

Ce este Goji?

Daca ati cautat pana acum ingrediente capabile sa va ajute in pastrarea sanatatii si tineretii, ati ajuns in locul potrivit. Noi va oferim goji, "fructul longevitatii" sau "superfructul", cum i se spune deja in multe parti ale lumii. Fructul Goji (varietatea Lycium Barbarum) este o comoara a Tibetului, zona cunoscuta mai mult datorita culmilor inalte din Himalaya si a lui Dalai Lama. Goji face parte din traditia medicinala si culinara a Orientului, statisticile demonstrand ca acolo sunt cei mai multi oameni peste 100 de ani. De cativa ani a ajuns insa si la noi si aduce azi beneficii de sanatate celor care doresc sa-l incerce.Continutul bogat de vitamine, minerale, polizaharide, aminoacizi, uleiuri esentiale si alte elemente importante este un adevarat cadou de la natura pentru corpul uman. Analizele de laborator arata ca efectele consumului de goji depasesc orice asteptari. Prevenirea si tratarea mai multor afectiuni, intarirea sistemul imunitar, prevenirea imbatranirii organismului, ameliorarea unor boli dificile sunt printre cele mai importante efecte ale sale. Cunoscut ca si tonifiant general al organismului, si-a gasit locul nu doar in medicina poporului tibetan ci si in traditia culinara orientala. Desi consumul fructelor proaspete de goji este cel mai recomandat, ele pot fi foarte bine integrate in diverse retete de mancaruri si bauturi (cateva dintre acestea le puteti gasi in sectiunea "Goji in bucatarie"). Ramaneti in continuare alaturi de noi ca sa aflati cum puteti obtine acest fruct miraculos si cum sa-l folositi in avantajul dumneavoastra.

Povestea goji Goji este cunoscut de peste 2000 de ani in Tibet si folosit in medicina traditionala datorita numeroaselor benficii curative. Localnicii care consuma zilnic goji sub forme diferite – ca fructe uscate, suc, ceai sau ca ingrediente culinare - traiesc mai mult, mai energic si mai sanatos, chiar si peste 100 de ani. Legendele vorbesc despre goji inca din anul 800 D.C., cea mai cunoscuta relatand despre fantana de langa un tufis cu fructe goji. Calugarii tibetani care beau apa din aceasta fantana au observat primii calitatile ei deosebite asupra organismului si au inteles ca fructele goji care cadeau in apa ii dadeau aceste calitati. O alta legenda vorbeste despre un chinez numit Li Qing Yuen, care ar fi trait 252 de ani consumand zilnic supa din fructe goji, practicand yoga taoista si facand miscare.

Cu timpul vestea despre fructul miraculos s-a raspandit, au venit oameni din toata Asia si au luat rasaduri pe care le-au plantat in satele lor. Încetul cu incetul planta s-a raspandit in Himalaya si Asia, tot mai multi oameni au auzit si incercat fructul goji iar medicii au efectuat tot mai multe cercetari si au scris carti despre el. Fructul Goji este cunoscut in America de-abia de la inceputul acestui secol si adoptat rapid de staruri precum Madonna, Elizabeth Hurley, Mischa Barton si altii (“superfructul anului” in 2007). Daca nu ati auzit pana acum de goji, ne face placere sa vi-l prezentam ca pe o noutate miraculoasa de care majoritatea europenilor probabil nu au aflat inca. Povestea si calatoria lui goji prin Europa este prea putin cunoscuta in momentul actual, desi in anul 1730 britanicii il cultivau si il foloseau la prepararea ceaiului.

Povestea goji in viata dumneavoastra abia incepe. Conform unei carti de medicina editat in timpul Dinastiei Ming (1368-1644 D.C) “consumul zilnic de goji reguleaza fluxul energiei vitale, intareste psihicul si asigura longevitate”

Fructele Goji – sursa de energie si vitamine. Goji este cunoscut de peste 2000 de ani in Tibet si folosit in medicina traditionala datorita numeroaselor benficii curative. Localnicii care consuma zilnic sub forme diferite – ca fructe uscate, juice, ceai sau ca ingrediente in mincaruri - traiesc mai mult, mai energic si mai sanatos chiar si peste 100 de ani. S-a dovedit statistic ca in aceasta regiune numarul persoanelor cu virste peste 100 de ani este de 16 de ori mai mare ca in celelalte regiuni ale lumii! Cu toate ca se cunostea de atitea ani proprietatile fructelor goji au fost recunoscute numai foarte recent medicina moderna. Cercetari stiintifice confirma adevarul stiut de 2000 de ani... Introdus pe piata americana abia in anul 2007 devine in foarte scurt timp super fructul anului,consumat de Madonna, Elizabeth Hurley, Mischa Barton si alte staruri.

De ce este goji super fruct?

Este un cadou de la natura, un concentrat de vitamine, minerale, polizaharide, amino acizi, uleiuri esentiale si alte elemente importante pentru corpul uman. Este al doilea in lume ca continut de vitamina C, contine mai mult beta caroten ca morcovii si mai mult fier decit o friptura dar este bogat in vitamina B si altele. Este cel mai eficient antioxidant – consumul a numai 20 grame de goji asigura necesarul zilnic de antioxidanti! De fapt contine toate elementele necesare si benefice pentru corpul uman. Datorita acestor componente goji ajuta la prevenirea si tratarea mai multor afectiuni, intareste sistemul imunitar, ajuta la prevenirea inbatrinirii organismului, este un tonofiant general al corpului uman.

Goji pentru sanatatea ta Analizele moderne de laborator releva date concretedespre compozitia fructului goji Continut de micronutrienti • 21 de minerale - fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu, selenium, fosfor, germanium s.a.; • 18 aminoacizi care formeaza un bloc de proteine si contin 8 substante necesare vietii; • cantitati mari de vitamine - continut foarte mare de vitamina C, B1, B2, B6, precum si vitamina E - foarte rar intilnit in alimente; • 8 polizaharide (31% din greutatea fructului) si 6 monozaharide; • 5 acizi grasi nesaturati (incluzand acizi esentiali precum acizii linoleic si alfalinoleic); • fitosteroli; • o gama larga carotenoizi, cu efect antioxidant puternic, inclusiv betacarotena si zeaxatina; • numerosi pigmenti fenolici (fenoli). Continut macronutritiv • carbohidrati - 68%, proteine - 12%, lipide -10% si fibre 10%. Valoare calorica totala: 370 (kCal)/100 g de fructe uscate.

Beneficiile fructelor goji Principalele efecte terapeutice legendare, sustinute de numeroase cercetari stiintifice, sunt:



• •



• •

• •



Goji este mentionat inca din anul 475 in medicina traditionala ca remediu pentru ficat, rinichi, ochi, inima, ce imbunatateste circulatia sangelui, ajuta vederea, intareste muschii si sistemul osos. Este puternic antioxidant, intareste inima si sistemul imunitar, reduce efectele procesului de imbatranire. Eficient in cure de slabire si combaterea celulitei. Fitosterolii au un rol important in mentinerea nivelului colesterolului la un nivel cat mai mic, inhiband absorbtia lui intestinala. Continutul de germaniu creste abilitatea corpului sa produca g-interferon. Interferonul este un element important de care corpul are nevoie in lupta contra cancerului. Stimuleaza producerea si reproducerea celulelor sangelui precum si regenerarea si vindecarea mai rapida a ranilor. Este folosit de femei pentru tonifierea organismului dupa perioada ciclului menstrual, pentru combaterea greturilor asociate cu primele 3 luni de sarcina si pentru ameliorarea neplacerilor legate de menopauza. Stimuleaza nivelul energetic si buna dispozitie. Ajuta la imbunatatirea performantei sexuale si a fertilitatii – conform unei vorbe stravechi din Tibet calatorul care stie ca nu va ajunge curand acasa nu trebuie sa consume goji! Este o sursa naturala de energie pentru corpul uman si pe termen lung ajuta lacresterea longevitatii.

Goji in bucatarie Fructele goji se cultiva si in Romania de cativa ani si cresc pe tufisuri de aproximativ 2 metri inaltime. Recoltarea se face in perioada iulie-octombrie, prin scuturarea tufisurilor- nu se ating cu mana pentru a nu-si pierde culoarea. Fructele goji se pot manca proaspete sau uscate, in amestecuri, preparate si bauturi (suc sau ceai). Sucul de goji obtinut prin extragere la rece este alternativa sanatoasa la fierberea fructelor in ceai, deoarece conserva maximul de proprietati benefice. Efectele folosirii acestui fruct se simt cel mai bine prin consum proaspat sau uscat, fara prelucrarea termica aferenta gatitului. Se spune ca un pumn de fructe consumat dimineata asigura o buna dispozitie pentru restul zilei. Pentru diversificare, goji se poate adauga in iaurtul cu cereale. O alta reteta sanatoasa este salata de goji cu felii de mere, nuci, seminte de pin si de floarea –soarelui, alaturi de alte fructe preferate. Aceasta compozitie poate fi trecuta prin blender si pasta rezultata se poate transforma –prin congelare- intr-o inghetata delicioasa.

Este recomandata folosirea fructelor goji de catre femei, mai ales pentru evitarea greturilor in primele 3 luni de sarcina si pentru diminuarea efectelor menopauzei. Femeile din China consuma supa de gaina preparata cu legume si fructe uscate de goji dupa fiecare perioada de menstruatie. Se pare ca aceasta reteta face minuni pentru mentinerea unui aspect frumos si tanar. Fructele proaspete sau uscate se pot adauga in compozitia diverselor preparate culinare, in functie de gusturi si de imaginatie. Este important de retinut ca ele nu fac minuni prin simplul consum, ci alaturi de un stil de viata adecvat, ce include o dieta cu multe cruditati, apa si aer curate, precum si miscare frecventa. Daca in bucataria traditionala din China le gasim in supe sau in preparatele cu peste, combinatiile de goji cu iaurt si cereale sau cu diferite creme si prajituri pot fi mai aproape de preferintele culinare occidentale. Consumul zilnic recomandat este de cca. 10-30 g, dar se poate consuma oricat fara efecte negative. Reduce nivelul glicemiei si al colesterolului si protejeaza sanatatea stomacului.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF