Casa Inteligenta

June 11, 2018 | Author: Justicefry | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Casa Inteligenta...

Description

UNIVERSITATEA UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV FACULTATEA DE DESIGN DE PRODUS

ȘI

MEDIU

DEZVOLTARE DURABILA CASA EFICIENTA ENERGETIC SI TERMIC

STUDENT: FILOTE DANIEL FACULTATEA: DPM SECȚIA: ISER  ANUL: II GRUPA: 17301

ANUL UNIVERSITAR 

2011 – 2012

Ce este o casa eficienta?

O casa eficienta este o casa in care climatul interior este cat mai putin dependent de conditiile exterioare meteorologice si acustice. Astazi este pe deplin posibil obtinerea unei bune calitati arhitecturale, un mediu interior agreabil, confortabil şi sănătos şi un consum de energie redus pentru casa dumneavoastra fara costuri semnificative de construire si intretinere ulterioara fata de o casa traditionala. Aceste atribute definesc o clădire eficientă energetic. Este o casa pentru al carei confort termic sunt reduse foarte mult emisiile de dioxid de carbon. Din aceasta cauza impactul asupra mediului inconjurator este cu mult redus fata de cladirile clasice. Pentru aceste case necesarul anual de energie se plaseaza intre valorile 23 - 60 kWh/mp an. Coeficientul de transfer termic al ferestrelor si al profilelor nu trebuie sa depaseasca 1.2 W/mpK. Coeficientul de transfer termic al peretilor nu trebuie sa fie mai mare de 0.22 W/mpK, al acoperisului 0.13 W/mpK, al pardoselii de la parter 0.4 W/mpK iar al soclului 0.4 W/mpK. Etansarea anvelopei trebuie sa permita maxim 1.5 schimburi de aer/ora la o diferenta de presune de 50 Pa. Apa calda este incalzita folosindu-se surse de energie regenerabila - se folosesc colectoare solare si de preferat pompe de caldura. Echiparea casei cu aparatura electrocasnica de clasa A sau A+. Odata cu impunerea la nivel global a conceptului de sustenabilitate si eficienta energetica pentru materialele utilizate in anvelopa cladirii, oamenii incep sa constientizeze mai bine avantajele obtinute prin sistemele constructive moderne: folosirea unor materiale 100% naturale pentru constructia locuintei, eficienta termica, costuri de intretinere reduse si amprenta de carbon redusa. O mai buna cunoastere a acestor avantaje va duce la schimbarea modului in care oamenii fac alegerile pentru propria locuinta si la cresterea interesului pentru produsele inovatoare. In Europa Occidentala sunt deja din ce in ce mai des intalnite casele cu consum redus de energie, acel tip de constructie care, prin design, tehnologiile si materialele de constructie folosite, consuma mult mai putina energie decat o casa traditionala. Avand in vedere avantajele

evidente ale unei astfel de case, tendinta in construirea noilor locuinte ar trebui sa se indrepte catre preluarea modelului caselor cu consum redus de energie.

Cateva puncte importante ce trebuie luate in calcul sunt: - Alegerea unui lot de pamant cu deschidere larga spre sud - Pozitionarea spatiilor de locuit spre sud - Integrarea de spatii vitrate generoase in fatada sudica a casei - Proictarea streasinilor si a altor elemente pentru a asigura umbrirea geamurilor si a peretilor.

Foarte importanta este directia in care se aseaza casa. Trebuie ales un loc in care soarele sa bata nestingherit dinspre sud, de preferinta fara copaci foarte mari sau alte cladiri, pentru a putea beneficia de radiatia solara iarna. Axa lunga a casei trebuie asezata pe directia est-vest, beneficiand astfel de o deschidere cat mai mare spre sud. Spatiile de locuit, livingul si dormitoarele, trebuie pozitionate spre sud. Astfel iarna vor beneficia de soare si lumina, iar vara vor fi protejate de arsita.

Cum pozitionezi eficient ferestrele

Prin ferestre se transfera foarte multa caldura. Vara caldura patrunde prin geamuri, iarna se pierde. Este importanta pozitionarea, dimensionarea si protectia solara asigurata geamurilor pentru a beneficia de avantajele soarelui fara a diminua confortul. Daca iarna soarele poate sa lumineze si sa incalzeasca camerele, vara poate fi umbrit prin pergole, streasini sau verande. Fatada nordica a casei nu primeste aproape deloc soare in timpul anului. Ferestrele trebuie proiectate cat mai mici pentru a limita pierderile iarna, dar suficient

de mari sa poata asigura o briza vara. Ferestrele orientate spre est nu primesc suficienta energie iarna si lasa caldura sa iasa. Vara geamurile se incalzesc rapid de la soarele de dimineata fiind mai greu de umbrit, cauzand un efect de sera nedorit.

Ferestrele orientate spre vest sunt supuse soarelui de dupa amiaza si sunt greu de umbrit. Este bine ca ele sa fie prevazute cu rulouri termoizolante care vara protejeaza fereastra de radiatia solara si tin caldura in casa iarna.

Trucuri sa profiti de soare iarna si de umbra vara

Proiectarea de streasini sau verande bine dimensionate in functie de insorire este esentiala pentru a profita de soare iarna si de umbra vara. Dimensiunea lor trebuie sa tina cont de inaltimea ferestrelor si pozitia soarelui la amiaza. Pergolele, in functie de model, pot fi proiectate sa asigure umbra fara a fi necesara o suprafata continua opaca. Ele pot fi folosite de plante agatatoare sa se dezvolte si sa asigure umbra si racoare. Pozitionarea si tipul arborilor si arbustilor in gradina, pot imbunatati semnificativ comfortul interior. Vara, cand copacii sunt plini de frunze, acestia asigura umbra necesara ferestrelor si peretilor, iar iarna, dupa ce le cad frunzele, soarele poate sa incalzeasca casa. Pavajele sau platformele betonate dinspre sud reflecta caldura in casa. Gazonul si arbustii din apropierea casei asigura o protectie mai buna contra radiatiei indirecte si au un efect racoros.

Reabilitare Termica

Activitatea de modernizare şi reabilitare termică a clădirilor urmă reşte  îmbunătăţirea izolării termice a elementelor de construcţie care delimiteaza de exterior spaţiile interioare încălzite, precum şi creşterea eficienţei energetice a instalaţiilor interioare de incălzire şi de alimentare cu apă caldă de consum, a echipamentelor

termice ( centrale termice, puncte termice), a reţelelor de distribuţie a agentului termic şi a apei calde de consum. Modernizarea şi reabilitarea termică a clădirilor si instalaţ iilor interioare aferente constituie parte integrantă a politicii energetice a statului şi se realizează prin programe naţionale armonizate cu prevederile legislaţiei europene referitoare la eficienţ a energetică şi la protecţ ia mediului. Clădirile sunt responsabile pentru 40 % din totalul consumului de energie în UE. Sectorul construcț iilor se află în expansiune, ceea ce va duce la creȘterea consumului de energie. Prin urmare, reducerea consumului de energie Și utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul clădirilor constituie măsuri importante necesare pentru reducerea dependenței energetice a Uniunii și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Lucrările importante de renovare a unor clădiri existente, indiferent de dimensiunea acestora, constituie o ocazie de a adopta măsuri eficiente din punctul de vedere al costului pentru creȘterea performanȘei energetice Sunt necesare măsuri de cre ă tere a numărului de clȘdiri care nu doar  îndeplinesc, ci Și depȘȘesc cerinȘele minime în vigoare în materie de performanță energetică, reducându-se astfel atât consumul de energie, cât Și emisiile de dioxid de carbon. De ce să reabilităm termic o locuin ţă ?

Prin reabilitarea termică obţinem: •







scăderea pierderilor de energie termică prin anvelopa locuinţ ei şi implicit reducerea cheltuielilor de întreţ inere scăderea pierderilor de energie termică prin instalaţ iile interioare de incălzire şi de alimentare cu apă caldă de consum  îmbunătăţirea condiţiilor de confort termic în locuinţă creşterea valorii locuinţei pe piaţa imobiliară.



noxe si mai

reducerea emisiilor de deci un mediu curat.

Sfaturi pentru salvarea energiei:

Reducerea consumului de energie in casa va salva bani si planeta deasemenea. Reducerea consumului de energie nu este complicata si nici o munca grea. Baie: •





Un dus fierbinte foloseste 20% din energia folosita la o baie fierbinte; Inchideti apa in timp ce va spalati pe dinti si veti salva intre 7 si 12 litri de apa pe minut; Punand o sita la robinetul de apa calda, economisiti destula apa calda intr-o saptamana pentru a umple jumatate de vana.

Bucatarie: •





Folositi o tura completa la masina de spalat, incarcand-o doar pe  jumatate, va folosi mai multa energie decat jumatate din energia consumata la o tura completa; Aparatura cu clasa de consum A+ foloseste cu pana la 50% mai putina energie decat cea veche; Incalziti doar atata apa cat folositi. Daca toti oamenii din Romania ar face asta timp de un an, cu energia salvata putem lumina o strada timp de 2 luni.

Living:













Reducerea temperaturii in camera cu 1 grad, scade factura cu pana la 10%; Puneti folie reflectorizanta in spatele caloriferelor. Jumatate din caldura se risipeste in spatele caloriferelor; Inchideti lumina cand nu sunteti in camera; Inchiderea aparaturii, in locul lasarii in standby, salveaza intre 6% si 10%% din energia electrica; Nu lasati telefoanele la incarcat toata noaptea; Iarna, setati caldura sa porneasca cu o ora inainte sa va treziti, in loc sa o lasati sa mearga toata noaptea.

Acoperis: •



Panourile colectoare indreptate spre soare acopera 60% din necesarul de apa calda;  Tuburile de lumina sunt o metoda inovatoare pentru a avea lumina naturala si gratis pe timpul zilei.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF