Cartea - Simplu Cristi Stefan

February 15, 2017 | Author: Mihai Kosa | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Cum sa traiesti viata intr-un mod simplu...

Description

Simplu Cristi Ştefan

Cuprins: Introducere Pg. Ego Pg. Începe din interior Pg. Cum să-ţți crești încrederea în tine? Preţțuiește viaţța Pg. Cum să finalizezi ce ai început Minimalism Pg. Perfecţțiunea în imperfecţțiune Scapă de frică Pg. Ce faci cu viaţța ta? Pg. Tu ce vrei? Pg. Ce cred ei despre mine? Pg. Tendinţța de a complica lucrurile Nevoie și dorinţță Pg. Începe acum! Pg. Observă Pg. Încurajează-te! Pg. Ai tot ce îţți trebuie! Pg. You don’t need that fancy shit Cea mai rentabilă investiţție Pg. Feedback-ul negativ Pg. Criticile nefondate Pg. Fă! Pg. Validarea Pg. Comparaţția Pg. Experienţța Pg. Ce pierzi? Pg. Corelaţția și cauzalitatea Pg. Gândirea profundă Pg. Momentul prezent Pg. Un singur lucru Pg. Fullscreen Pg. Frumuseţțea este peste tot Pg. Fără scop Pg. Nu trebuie să faci nimic Pg. Despre simplitate Pg.

Pg. Pg. Pg.

Pg.

Pg.

Toată lumea minte Pg. Persoanele populare Pg. Monetizează-ţți pasiunea Pg. Slow down... Pg. Nu am timp Pg. Ieși din zona de confort Pg. Ești inteligent! Pg. Greșește, este ok! Pg. Nu poţți să te faci de râs Pg. Durerea este în creier Pg. Cititul te face mai inteligent Pg. Nimic personal Pg. Cum să citesc și să reţțin? Pg. Organizarea Pg. Nu am chef azi Pg. Nimic nu este întâmplător Pg. Cum să elimin un obicei negativ Sinceritatea Pg. Iubește munca Pg. Preţțuiește ceea ce ai! Pg. Curaj Pg. Presistenţța Pg. Modestia Pg. Disciplina Pg. Afirmaţțiile pozitive Pg. În căutarea fericirii Pg. Iarba e mai verde acolo Pg. Nu știm nimic Pg. Legea atracţției Pg. Ritualuri Pg. Meditatul Pg. Ceaiul Pg. Alergatul Pg. Cititul Pg. Lucrează Pg. Întrebarea ta Pg. Cel mai bun sfat? Pg. Lista exerciţțiilor practice Pg. Sfârșit Pg. Părerea ta! Pg.

Pg.

1 Introducere “Life is really simple, but we insist on making it complicated.” ― Confucius Prima dată când am auzit acest citat am simţțit un lucru incredibil, acest lucru nu poate fi descris prea bine prin cuvinte. Poate sentimentul este asemănător cu ceea ce a simţțit Arhimede în cadă atunci când a strigat Evrika! Sentimentul este asemănător pentru că este o descoperire imensă. O descoperire ce mi-a influenţțat viaţța și continuă să mi-o influenţțeze într-un mod pozitiv, încă de atunci. O descoperire pe care vreau să o împărtășesc cu tine, dragul meu cititor. Cartea de faţță este o carte scrisă într-un mod simplist, minimalist. Vreau să privești această carte ca pe un drum pe care trebuie să-l parcurgi pentru a ajunge să te înţțelegi mai bine, să te cunoști mai bine, să ajungi mai fericit și împlinit. Vreau ca acestă carte să te liniștească atunci când o citești, să te pună pe gânduri și să te aducă în starea pe care o aveam eu atunci când am descoperit ideea de simplitate și beneficiile pe care le poţți avea de pe urma aplicării acestui concept.

2 Ego “I am the only person in the world I should like to know thoroughly.” - Oscar Wilde În urmă cu 6-7 ani de zile viaţța mea era un dezastru. Un haos total. Pe scurt asta făceam în fiecare zi: mă trezeam entuziasmat să pornesc computerul și să mă joc Counter Strike. Dieta mea era formată în principal din fast food. Beam foarte mult Sprite și eram cu mult peste pragul obezităţții. Aveam să îmi dau seama mai târziu că asta era cea mai mică problemă. Ultima carte pe care o citisem probabil era ceva obligatoriu pentru la școală. Nu îmi plăcea să citesc. Nu îmi plăcea munca. Nu îmi plăcea să îmi fac temele. Nu îmi plăcea să fac ceva anume, îmi plăcea să stau și să mă joc pe computer. Probabil ca asta a fost cea mai tristă perioadă din viaţța mea. Îmi aduc aminte ce mi-a spus profesoara mea din școala generală: ești brânză bună în burduf de câine. Exact astea au fost cuvintele ei și au rămas cu mine de atunci. 7 Fără disciplina instaurată de părinţții mei probabil că nu aș fi ajuns

nicăieri. Probabil că aveam să fiu un simplu muncitor într-o fabrică sau un vânzător la un magazin de la colţțul blocului pentru toată viaţa mea. Viaţța mea socială era aproape inexistentă. Eram de felul meu prietenos însă nu înţțelegeam cum trebuie să procedezi pentru a-ţți face prieteni, pentru a cunoaște oameni sau pentru a avea o relaţție apropiată cu o persoană de sex opus. Din câte îmi aduc aminte schimbarea a început în momentul în care am cunoscut o tipă de care m-am îndrăgostit foarte repede, era printre primele mele relaţții mai serioase și totul s-a terminat la fel de rapid. Este interesant cum cele mai negative lucruri prin care trecem ne lasă să observăm în noi părţți pe care nu le știam până atunci. Atunci am început să înţțeleg că trebuie să fac ceva cu viaţța mea, că trebuie să mă dezvolt, că trebuie să cresc, că trebuie să îmi clădesc o viaţță ce merită să fie trăită. Nu simt deloc nevoia de a mă lăuda însă pentru a crea o oarecare credibilitatea, dar și pentru a mă cunoaște mai bine, vreau să îţți prezint în continuare câteva dintre lucrurile pe care le-am făcut în cei șase ani, până acum. Lucruri care mă definesc pe mine ca persoană, lucruri care îmi oferă valoare, lucruri care mă fac să mă simt mândru: 8 • De la 16 ani am început să studiez psihologia. În special psihologia ce stă în spatele atracţției. În particular toate celelalte ramuri ce ţțin de sociologie, relaţționare, comunicare, limbajul non-verbal și așa mai departe. • De la 17 ani am început să experimentez și să am relaţții cu femei inteligente și frumoase. Relaţții din care am învăţțat în 5 luni mai mult decât poţți învăţța din sute de cărţți. • Am început să îmi cresc cercul social, să mă împrietenesc cu oameni de valoare, oameni care au realizat ceva în viaţța lor, antreprenori atât de la noi din ţțară cât și din afară. Am învăţțat enorm de la ei. • Am început să citesc în jur de 30-35 de cărţți pe an, poate chiar mai multe, nu le-am numărat. Acest lucru mi-a permis să privesc mai în detaliu lucrurile, să înţțeleg mai mult și să ajung la o concluzie: știu că nu știu nimic și nici măcar asta nu știu. • Am avut o perioadă în care am slăbit aproximativ 30 de kg. După care am pus pe mine 35 de kg. Apoi, am început să lucrez la corpul meu, la alimentaţție, la disciplină, să elimin obiceiurile negative din viaţța mea și momentan sunt pe drumul cel bun. Am reușit să dau jos 15-18 kg în 3 luni și ceva și cel mai probabil până termin de scris cartea asta voi mai da jos încă 10 kg.

• Prin 2011 m-am decis să scriu, așa că mi-am făcut un website în engleză, legat de subiectul dezvoltării personale. Am scris în jur de 60 de articole într-un an însă nu am mai avut bani să îl ţțin așa că am decis să renunţț. Din experienţța asta am învăţțat atât de multe lucruri, am discutat cu zeci de oameni din afară care au website-uri de succes și am revenit în forţță, câteva luni mai târziu printr-un website pe care l-am pornit în limba română. Este vorba despre: crististefan.com • Astfel spre sfârșitul lui august 2012 am pornit acest website (http://crisitstefan.com). Răspunsul a fost unul uriaș. În 5-6 luni am scris aproximativ 100 de articole, am fost citit de peste 50.000 de mii de vizitatori unici, am aproximativ 2000 de abonaţți la mail și mă îndrept spre 7000 de oameni ce fac parte din comunitatea de pe Facebook. Am articole ce sar de 500 de like-uri și unul chiar de 2.500. Însă astea sunt simple cifre, prefer să mă concentrez pe misiunea mea: să ajut cel puțin un om. Să schimb cel puţțin un om în mai bine prin articolele mele, restul sunt detalii. • Am renunţțat la fast-food-uri, la mâncăruri nesănătoase și am început să adopt un nou stil de viaţță mai sănătos. • Am inclus sportul printre principalele mele obiceiuri. În ultima lună (Iulie) am alergat peste 150 de km. Alerg de 4 ori pe săptămână și cea mai lungă alergare a fost de 21 km, un semi-maraton. Cel mai probabil în viitor o să alerg la maratonul din octombire apoi am în plan un ultramaraton sau chiar un IronMan. Sunt curios să aflu care îmi sunt limitele. Ideea este că sunt într-o dezvoltare continuă, pentru că fac lucruri în fiecare zi care mă ajută să cresc, să mă dezvolt, să mă uit în spate și să realizez cât de mult am evoluat. Cam asta înseamnă evoluţția, dezvoltarea personală. Să nu te compari cu alte persoane ci doar cu persoana care erai ieri! Așa vezi dacă ai evoluat sau dacă ai stagnat. 3 Începe din interior “Create a life that feels good on the inside, not one that looks good on the outside.” -Unknown Citatul de mai sus este fascinant pentru că mulţți dintre noi cădem în capcana de a ne construi o viaţța ce arată bine din exterior, însă pe interior nu se simte chiar așa de bine. Este probabil cea mai mare greșeală pe care o poţți face deoarce te raportezi la ceea ce vrea societatea, prietenii, familia, de la tine și nu la ceea ce vrei tu de la tine. Tu decizi ce trebuie să faci cu viaţța ta, nu alte persoane!

În continuare o să te învăţț cum prin simplitate poţți să îţți construiești o viaţță care să se simtă bine pe interior. 4Cum să-ţți crești încrederea în tine “Belive you can and you’re halfway there” -Theodore Roosevelt Încrederea în sine este un factor foarte important care îţți influenţțează calitatea vieţții pe care o duci într-un mod semnificativ. Un om fără încredere în el nu poate să reușească aproape nimic, pentru că nu se crede în stare. Dacă tu crezi că poţți să faci ceva, ai dreptate. Dacă tu nu crezi că poţți face ceva, chiar dacă puteai înainte, ai dreptate. Înţțelegi ce vreau să spun? Singur decizi dacă îţți anulezi toate șansele sau dacă te îndrepţți spre ceva măreţț. Dacă ai credinţța că poţți realiza un lucru atunci cu siguranţță o să reușești ceea ce ţți-ai propus, este atât de simplu. Acum ceva zile m-am întâlnit cu un prieten și discutam despre acest subiect, despre încrederea în sine. I-am spus cum mă simt mai încrezător și el mi-a explicat și de ce, mi-a spus așa: “lucrurile pe care le-ai făcut, faptul că ai slăbit, că ai construit un blog care este citit de foarte multă lume, toate victoriile pe care le-ai avut sunt cea mai importantă sursă a încrederii în sine.” Nimeni nu poate să îţți spună: ești prost, ești un leneș, pentru că tu știi în interiorul tău care este adevărul, ai în spate experinţțele, victoriile, munţții pe care i-ai urcat. Cum zice americanul: it is a fact. Nimeni nu poate să te contrazică. Câteva idei de lucruri pe care le-am făcut și m-au ajutat să îmi cresc încrederea în mine, idei din care să te inspiri și tu pentru a-ţți crește încrederea în tine: • Am dat destul de multe kg jos, arăt mai bine, mă simt mai bine. • Am construit un website prin foarte multă muncă și perseverenţță. • Citesc aproape zilnic, asta mă face mai inteligent, mă ajută să gândesc mai în detaliu , mă face să înţțeleg mai bine. • Fac în fiecare zi mișcare, mănânc sănătos. • Fac lucruri care mă sperie, pentru a îmi crește zona de confort. Elementul principal al încrederii în sine este: să faci ceva, să construiești ceva, să ai o realizare. Încrederea ce va urma este un efect al acţțiunilor tale. Trebuie să te concentrezi pe aceste lucruri interne care îţți oferă o anumită valoare, un anumit statut social, care îţți oferă o părere mai bună despre tine.

Exercițiul parctic nr.1: Probabil ai un număr de km după care nu mai poţți, după care pur și simplu cedezi. Ei bine, vreau să te duci în parc și să alergi cu un km peste acel număr. Repetă acest exerciţțiu cel puţțin o dată pe săptămână. Dacă nu ai alergat vreodată până acum și nu ai idee cât de mult poţți alerga încearcă să alergi 5 km fără să te oprești. Vezi cum te simţți după. Asta este o realizare, o victorie importantă, ce te ajută să îţți crești încrederea în tine, pentru că îţți depășești limitele, pentru că ajungi în zona aceea de necunoscut și începi să te cunoști mai bine, începi să realizezi ce potenţțial uriaș se ascunde în tine. 5 Preţțuiește viaţța “To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.” - Oscar Wilde Cel mai popular articol de pe website-ul meu este articolul prin care te învăţț cum să preţțuiești viaţța mai mult. Îţți arăt că nu trăim pentru totdeauna și asta te sperie tare. Este o realizare la care dacă ajungeţți, viaţța voastra se va schimba în mai bine. Însă pentru mine este tare fascinant cum de un concept atât de simplu este atât de greu de înţțeles. Știm că nu o să trăim foarte mult însă nu ne folosim de acestă informaţție. Timpul este cea mai valoroasă resursă. Oamenii se plâng, se stresează și unii chiar decid să își ia viaţța pentru că au pierdut sume mari de bani. Însă mai toată lumea pierde timp și nimeni nu se supără din cauza asta. Timpul spre deosebire de bani nu poate fi dat înapoi. Ce ai pierdut nu mai poţți câștiga. Tu, preţțuiești viaţța? Tu trăiești... sau doar exiști? Merită să te întrebi uneori, merită să te pui pe gânduri.. pentru că suntem tare neglijenţți cu această oportunitate pe care o avem, oportunitatea de a fi în viaţță. Faptul că încă respiri, că trăiești este un dar, un lucru fascinant. Trebuie să preţțuiești mai mult asta. Trebuie să te bucuri mai mult de ceea ce ai, de viaţța ta și de timpul pe care îl ai la dispoziţție. Timpul este o resursă limitată, ai mare grijă cum îl folosești. Exercițiul practic nr. 2: Vreau să îţți imaginezi că ai cu 50 de ani mai mult, dacă ești de o vârstă asemănătoare cu a mea probabil că ai 70-75 de ani. Vreau să îţți imaginezi cum te privești în oglindă și cum îţți atingi faţța, ridurile, părul alb. Cum se simte corpul tău, greu, lipsit de energie, de putere. Motivaţție încă mai ai, însă îţți lipsește puterea.

Acum vreau să îţți imaginezi cum cineva vine și îţți spune. Vrei să ai 20 de ani? Tu răspunzi fără să te mai gândești, DA! Clipești din degete și apari în faţța acestui ecran, citind această carte. Bine ai venit la noua ta viaţță! Acum poţți face ceea ce vrei tu. Acum poţți face ceea ce iubești cu timpul tău. Nu are rost să îl folosești pe lucruri care nu îţți place să le faci... pentru că vei ajunge la 70 de ani, te vei uita în oglindă și singurul regret pe care îl vei avea va fi legat de lucrurile pe care nu ai avut curajul să le faci. Peste 50 de ani vreau să nu mai ai nici un regret! Și sper să îţți amintești de mine, cel care ţți-a dat un impuls. În sinea mea îmi doresc să fiu eu persoana care îţți schimbă viaţța, însă adevărul este că tu ești singura persoana care poate face asta, eu pot doar să scriu și să te pun pe gânduri... tu decizi dacă vrei să trăiești cu adevărat sau vrei doar să exiști. 6 Cum să finalizezi ce ai început “We rate ability in men by what they finish, not by what they attempt” - Harry F. Banks Poate una dintre principalele mele probleme era că majoritatea lucrurilor pe care le începeam nu le mai finalizam. Începusem să învăţț să cânt la chitară însă am renunţțat, am început o carte însă am lăsat-o pentru alta, citeam puţțin apoi renunţțam. Este o abilitate importantă aceea de a duce la capăt ceea ce ai început. Înainte să îţți explic cum să finalizezi ce ai început trebuie să știi următorul lucru: • dacă începi să citești un articol și nu îţți place, este ok dacă renunţți. Pentru că nu îţți place... de ce să citești ceva ce nu îţți place, de ce să îţți pierzi timpul? La fel și pentru cărţți. Dacă o carte este plictisitoare, de ce să o mai citești? Nu are nici un sens. Pe scurt: este ok, nu trebuie să termini neapărat tot ce ai început. Acum pentru lucrurile cu adevărat valoroase, cum ar fi să te ţții de un program, să faci mișcare în fiecare zi, să mănânci sănătos: am o soluţție pe care o aplic și care a funcţționat pentru mine. Soluţția este simplă. Printezi acest calendar și în fiecare zi încercuiești data, după ce ai făcut ce ţți-ai propus. Ideea este să nu te oprești, să nu rupi lanţțul zilelor în care ai reușit. Dacă eșuezi, este ok, o iei de la început și încerci să nu o mai dai în bară. Eu folosesc acest calendar pentru următoarele lucruri: • meditaţție cel puţțin 3 minute pe zi • mâncat sănătos în fiecare zi • scris pentru această carte cel puţțin 30 de minute pe zi

Exercițiul practic nr. 3: Alege un lucru pe care vrei să-l faci și care îţți aduce valoare în timp, ca spre exemplu cititul și selectează un număr de pagini, să spunem 5 pagini pe zi. În fiecare zi citește 5 pagini și îţți notezi în calendar. Cel mai probabil o să citești mai mult de 5 pagini dacă este ceva interesant, dacă nu... de ce să îţți perzi timpul, îţți amintești ce am spus? 7 Minimalism “In the pursuit of knowledge: everyday something is added. In the pursuit of enlightenment: everyday something is dropped.” - Lao Tzu Ziua în care am descoperit acest concept am știu că viaţța mea se va schimba în mai bine. Cineva spunea că lucrul cel mai ușor în viaţță este să acumulăm lucruri, să avem din ce în ce mai multe posesiuni materiale, să ne umplem casa și mintea cu tot felul de informaţții inutile. De ce facem asta? Poate că este in natura noastră. Poate că-i mai ușor așa? Cel mai greu este să elimini toate lucrurile care nu-ţți mai folosesc, toate lucrurile inutile și să ajungi să păstrezi doar esenţțialul. De ce minimalism? De ce simplitate? De ce avem nevoie de acest lucru în viaţța noastră? Simplu. Vreau să îţți imaginezi mintea ta precum o foaie albă de hârtie. Pe această foaie de-a lungul zilei se noteză enorm de multe lucruri (majoritatea inutile). Ajungi acasă seara și vrei să te gândești asupra unui lucru, vrei să creezi ceva, vrei să descoperi. Nu mai ai cum. Fizic nu mai este posibil pentru că mintea ta este mult prea încărcată de foarte multe lucruri. Masa la care lucrezi are foarte multe lucruri pe ea. Acele lucruri te distrag, nu te lasă să te concentrezi. Nu te lasă să-ţți atingi nivelul tău potenţțial. Nu te lasă să creezi. Henry David Thoreau era adeptul simplităţții. Când a scris pentru cartea sa Walden s-a dus într-o casă, departe de civilizaţție, departe de zgomot. Din liniște, din simplitate, din minimalism a apărut o capodoperă. Pentru că a avut spaţțiu să gândească. Exercițiul pratic nr. 4: Acum sper că te-am convins că mai puţțin înseamnă mai mult, că prin simplitate poţți să trăiești la nivelul tău potenţțial și vreau să parcurgi următorii pași: 1. Pune într-o cutie/plasă tot ceea ce ai pe masa la care lucrezi. Mai puţțin computerul, tastatura, mouse-ul și lampa. 2. Lasă cutia în apropierea ta și atunci când începi să lucrezi observă care sunt lucrurile de care ai cu adevărat nevoie.

3. După câteva zile o să observi ceva interesant: 95% dintre lucrurile pe care le aveai pe masa nu le foloseai. Sau cum ar spune Pareto, 80% dintre lucrurile pe care le aveai pe masă le foloseai 20% din timp. 22 4. Extinde acest experiment și la restul spaţțiilor din casa ta. Bucătărie, baie, bibliotecă, șifonier. Încearcă să elimini toate lucrurile care nu-ţți mai folosesc. Nu este așa că acum te simţți mult mai bine? Că ai mai multă libertate? 8 Perfecţțiunea în imperfecţțiune “You are already perfect. But you can always be better” - Zen monk Pe mine mă fascinează de ce unele persoane încă își ascund imperfecţțiunile. De ce le maschează? De ce nu le recunosc? De ce se sperie să le arate? Nimeni nu este perfect și ghici ce? Este ok să fim așa! Este ok că nu ai atins perfecţțiunea. Ești ok așa cum ești. Un mare preot zen spunea că noi suntem deja perfecţți, doar că tot timpul ne putem dezvolta. Foarte adevărat. Dacă stai să te gândești, ești perfect. Dacă stai să te gândești ce încerca Nietzsche să ne trasmită prin conceptul lui - existenţțialism, atunci esti perfect. Pentru că nu ei fac regulile jocului ci tu le faci. Perfecţțiunea înseamnă ce decizi tu că înseamnă. Nu trebuie să-ţți ascunzi greșelile, defectele, pentru că, paradoxal, acest lucru ne atrage la alte persoane. Știu că sună tare ciudat și fals însă așa este. Oamenii sunt atrași de părţțile neșlefuite ale altor persoane, de partea lor umană. Nu suntem atrași de perfecţțiune, pentru că perfecţțiunea nu există printre oameni. Nimeni nu este perfect, toţți au defecte însă după cum spunea și Nietzsche tu ești cel care decide regulile jocului, tu ești cel care spune ce înseamnă perfecţțiune, ce definește acest concept. Tu. Nu alte persoane, nu societatea, nu designerul de modă, nu o reclamă, nu un creator, tu. Tu decizi! Exercițiul practic nr. 5: Vreau să observi care sunt cele mai mari defecte la tine, la mine sunt următoarele: sunt foarte orgolios și tare încăpătânat. Nu îmi place să ascult de alte persoane. Îmi place să fac eu regulile, să mă ghidez singur, să fiu independent și când cineva îmi dă un sfat neîntrebat mă enervează. Când cineva îmi spune că greșesc, de prea multe ori mă enervează. Sunt foarte încăpătânat. Îmi place să fac lucrurile cum zic eu. Să decid eu ce să facem și unde să mergem și mă supăr tare atunci

când sunt refuzat. Asta sunt eu, asta mă reprezintă. Nu o să ascund niciodată aceste lucruri despre mine. Ai văzut ce am făcut? Tocmai mi-am deschis în faţța ta, tocmai ţți-am spus un lucru care ţție poate îţți este frică să-l spui unei persoane apropiate, dar unui om despre care nu prea știi nimic, în afară de faptul că te citește și îţți apreciază munca. Asta vreau să faci și tu. Vreau să găsești un prieten tare apropiat și să începi o conversaţție pe acest subiect: care crezi că sunt cele mai mari defecte ale tale? Răspunde tu primul. Puneţți sufletul pe masă, fără reţțineri, fără să minţți. Spune tot ce simţți, arată-te cum ești. Acest experiment o să te înveţțe că este ok să nu fii perfect și că defectele tale pot fi uneori percepute de alte persoane ca fiind calități, mai știi? 9 Scapă de frică “The only thing we have to fear is fear itself.” - Franklin D. Roosevelt Chiar dacă vrei să recunoști sau nu frica este ceea ce te definește pe tine ca persoană. Toţți avem frici, tuturor ne este frică de ceva anume și mie îmi este frică, contrar așteptărilor voastre. Îmi este tare frică de faptul că nimeni nu va cumpăra această carte, că nu o să-ţți placă. Îmi este destul de frică să vorbesc în public, deși pot spune că mi-am mai invins puţțin din temeri. Îmi este frică de refuz. Îmi este frică de multe lucruri. Însă, în același timp am învăţțat să trec peste aceste frici. Am învăţțat că dacă treci peste ele o să ţți se pară amuzant, o să râzi de tine și de lucrurile care te-au speriat în trecut. Îmi era frică să spun ce simt, acum că am facut-o și am văzut că nu este mare lucru nu îmi mai este frică. Bine, bine, teoria e teorie, dar cum scăpăm de frică? Singurul mod de a scăpa de un lucru care te sperie este să faci acel lucru. Altă soluţție, reţțetă, pilulă magică nu există. Acesta este singurul mod în care evoluezi. Cine îţți spune altfel, minte și nu a încercat niciodată să își învingă fricile. Exercițiul practic nr. 6: Vreau să găsești un lucru care te sperie și să îl faci, începând din acest moment. Ți-e frică să vorbești în public? Forţțează-te să faci asta. Înscriete întru-un grup de public speaking. ŢȚine o prezentare în faţța a peste o sută de oameni. Răspunde la cursuri/seminarii.

Ți-e frică să abordezi o fată drăguţță? Fă-o! Acum! Nu aștepta sfaturi, trucuri, replici, toate sunt o vrăjeală pentru a-ţți lua banii. Singurul mod este să acţționezi, să faci ceea ce te sperie, acum! Ăsta este singurul sfat de care ai nevoie, nu îţți pierde timpul cu alte sfaturi pentru că singura cale este să faci ceea ce te sperie, restul e vrăjeală. 10 Ce faci cu viaţța ta? “You only live once, but if you do it right, once is enough.” - Mae West Ce faci cu viaţța ta? Da, tu! Mă auzi ce spun, ce faci cu viaţța ta? Răspunde, acum! Ce faci cu acest dar, această oportunitate incredibilă ce ţți-a fost oferită? Tu înţțelegi ce vreau să îţți spun eu aici? Tu înţțelegi ce dar ai primit pe mână? De ce să-ţți baţți joc de această șansă de a face ceva măreţț? De a fi genial! De ce să îţți bati joc de tine în fond și la urma urmei, de ce ai vrea asta? Mulţți oameni se plâng că au pierdut bani, dar nimeni nu se plânge când pierde timpul. Timpul este o resursă mult mai valoroasă pentru că nu poate fi recuperată! Banii îi poţți face la loc. Timpul nu! Dacă ajungi să realizezi cât de important este timpul tău și dacă o să te comporţți ca atare vei face lucruri incredibile. Însă suntem prea naivi, nu realizăm. Ne pierdem timpul cu oameni care nu ne fac fericiţți. Stăm tot timpul pe internet, pe Facebook și ne uităm la poze. La filmuleţțe cu pisici. Nu zic că nu trebuie să te relaxezi, însă ce faci cu viaţța ta? Trebuie să te întrebi asta! Trebuie să te zguduie cineva tare și să ţțipe cu toată forţța: cât timp mai ai de gând să irosești?? Chiar trebuie să se întâmple acest lucru pentru a realiză că trebuie de fapt să faci lucrurile care te bucură pe tine, care te fac pe tine fericit, să discuţți cu oamenii în preajma cărora te simţți mai inteligent, mai puternic, mai fericit? Că trebuie să muncești într-un loc de plăcere, nu din obligaţție. Că trebuie să îţți urmezi pasiunea. Că trebuie să faci orice vrei tu, orice te face pe tine fericit!!! Ce mai aștepţți!!! Ce mai aștepţți, spune-mi!! Vreau ca din secunda asta să începi să trăiești la nivelul tău pontenţțial. Să muncești într-un loc în care îţți place. Să faci bani din pasiunea ta! Nu are rost să-ţți irosești timpul în alt mod, este o resursă muuult prea valoroasă! Exercițiul practic nr. 7: Așază-te în faţța oglinzii și întreabă-te: ce fac cu viaţța mea? Oare așa vreau să îmi petrec tot restul existenţței mele? Oare de asta am venit eu pe acest pământ să muncesc ceva ce nu îmi place? Să fac lucruri care mă fac mizerabil? Sau am venit cu un motiv? Am un ţțel și un scop în viaţță? Am ceva

pentru care ard, pur și simplu ard pe interior și nu pot să mai sting focul și pasiunea cu care fac acel lucru? Nu pot noaptea să mai dorm pentru că vreau să fac mai mult din ceea ce îmi place. Vreau neapărat să gasești un lucru pentru care arzi, pentru care ești atât de pasionat încât uiţți să mai mănânci. Pentru mine acest lucru este scrisul. Nu știu cum să îţți explic sentimentul, pentru că este ceva ce vine din interior. Vreau să scriu cât mai mult, cât mai bine, cât mai folositor, vreau să te inspir. Nu pot să dorm noaptea cu gândul la ce o să mai scriu dimineaţța. În minte îmi apar în permanenţță idei. Nu pot să mă opresc! Simt asta cu toată fiinţța mea! Simt că sunt făcut pentru asta. Simt că ăsta e scopul meu și o să trag atât de tare încât nu o să mă mai recunoașteţți peste 2 luni. O să devin atât de bun. O să scriu atât de bine încât o să inspir și mai mulţți oameni! Acesta este lucrul care nu mă lasă să dorm noaptea, pentru care mi-aș da viaţța. Pentru tine care este? Tu ce faci cu viața ta? 11 Tu ce vrei? “A man is a success if he wakes up in the morning and goes to bed at nigh and in between he does what he wants to do” - Bob Dylan Secretul pentru a ajunge să trăiești viaţța pe care tu ţți-o dorești este să te întrebi: ce vreau eu cu adevărat? Am prieteni care mă întreabă cum să pocedeze în situaţția x? Ce aș face eu dacă eram să fiu în locul lor? Oare care este cel mai bun mod să faci asta? Greșesc dacă spun asta? Și așa mai departe, ai prins ideea. Răspunsul meu, deși pare ignorant și egoist, este: tu ce ai face? Pe bune. Nici un sfat măreţț, nici o reţțetă de succes, nimic. Doar o simplă întrebare: tu ce ai face în situația asta? De ce ne interesează așa de mult să aflăm ce ar face alte persoane, pentru că nu ele nu ne trăiesc viaţța. Nu ele suportă consecinţțele deciziilor noastre. Nu ele pot lua decizia pentru noi. Nu eu voi apăsa pe buton, tu trebuie să o faci, pentru că este viața ta! Data viitoare când ești într-o situaţție dificilă și te întrebi ce trebuie să faci, cum trebuie să acţționezi, cel mai bine alege să faci cum vrei tu, să faci ce vrei tu. Nu zic că nu este bine să ceri un sfat. Nu. Spun că nu este bine să exagerezi cu cerutul de sfaturi, pentru că: * este viaţța ta. * nimeni nu ia deciziile vieţții tale, tu trebuie să le iei * nimeni nu este responsabil, tu trebuie să-ţți asumi responsabilitatea pentru acţțiunile tale

* pentru că experienţța altor persoane este poate la fel de limitată ca experienţța ta * pentru că nu ei știu ce este mai bine pentru tine, tu știi * pentru că este ok să greșești, să iei o decizie proastă, pentru că așa înveţți! Mai multe motive nu-ţți trebuie. Acum știi ce trebuie să faci. Exercițiul practic nr. 8: Când te regăsești în faţța unei situaţții în care nu știi cum să acţționezi vreau să te întrebi: ce vreau eu cu adevărat? Ce vreau să obțin din situația asta? Ce aș face eu? Și să acţționezi după ce ţți-ai oferit singur răspunsurile. Pentru că este viaţța ta și tu ești singura persoană care are putere de decizie asupra vieţții tale. Și dacă greșești? Dacă iei o decizie proastă? Este ok. Așa înveţți. 12 Ce cred ei despre mine? “At 20 we worry about what others think of us. At 40, we don’t care what they think of us. At 60, we discover they haven’t been thinking of us at all” - Bob Hope Ne pasă prea mult de ceea ce cred alte persoane despre noi și acest lucru ne ţține pe loc, nu ne permite să ne dezvoltăm. De ce ne pasă așa de mult? Pentru că avem impresia că lor le pasă așa de mult de noi și ceea ce facem zi de zi. Adevărul este că, 90% dintre oameni nu sunt interesaţți de ceea ce faci tu și îţți voi spune și de ce. Lor nu le pasă de ceea ce faci tu pentru că sunt prea preocupaţți dacă ție îţți pasă de ceea ce fac ei. Dacă n-ai înţțeles mai citește o dată. Este foarte simplu. Marea problemă - oare ce cred ei despre mine - este că te va ţține în loc. Nu te va ajuta să evoluezi. Nu te va ajuta să te dezvolţți. Nu te va ajuta să faci ceea ce vrei tu să faci. Pentru că tot timpul te vei întreba, oare dacă fac asta, ce o să creadă lumea despre mine. Acum cine îţți spune că nu îi pasă deloc de ceea ce cred alte persoane despre el te asigur eu că minte. Observă-i acţțiunile. Vorbele nu au valoare, acţțiunile sunt cele care-ţți arată adevărul despre o persoană. Și nu este nimic rău să-ţți pese. Ideea este următoarea, fii pregătit to blow your mind: Trebuie să-ți pese mai mult de ceea ce crezi tu despre tine decât de ceea ce cred alte persoane despre tine. Ăsta este marele secret. Asta e tot ce ai nevoie pentru a nu exista ceva ce te ţține pe loc. Asta e tot ce trebuie să știi pentru a-ţți atinge nivelul potenţțial. Atât. Exercițiul practic nr.9:

Vreau să observi când se întâmplă acest lucru. Vă observi când începe să-ţți pese prea mult de ceea ce cred alte persoane despre tine. Cel mai probabil o să se întâmple când ai o prezentare de susţținut, când vrei să pui o întrebare unei persoane necunoscute, când faci orice lucru care este în afara zonei tale de confort. Vreau să observi gândul și să treci peste el. Atât. 13 Tendinţța de a complica lucrurile “Life is really simple, but we insist on making it complicated.” - Confucius Avem tendinţța uriașă de a complica lucrurile. După cum îmi spunea o cunoștinţță, am tendinţța să fac din 2+2 o problemă de fizică cuantică, răspunsul fiind tot 4. Viaţța este foarte simplă. Trebuie să găsești lucrurile, persoanele, obiceiurile care te fac pe tine fericit și să nu te desparţți de ele. Trebuie să faci ceea ce te face pe tine fericit. Nu este nimic complicat în asta, doar că avem noi tenţțina de a complica lucrurile. Până și cele mai confuze teorii din fizică sau economie sunt simple. Profesorii nu știu să le explice într-un mod simplist pentru că nu le înţțeleg. Dar dacă ai curiozitatea să întri pe MIT Open Courseware sau pe diverse înregistrări de la Yale, vei observa că lucrurile sunt de fapt tare simple. Oamenii mai deștepţți ca tine se folosesc de simplitatea lucrurilor, de simplitate. Pentru că ei înţțeleg felul în care funcţționează anumite elemente într-un mod simplu, de asta sunt mai deștepţți și doar așa stăpânesc foarte bine teoria. În viaţță avem marea tendinţță de a face din orice adiere de vânt o tornadă. Din orice lucru mărunt o mare criză. Pentru că așa suntem noi, nu ne place simplitatea și ne gândim că trebuie să fie ceva tare complicat (dacă nu înţțelegem). Un exemplu vă dau. Seducţția. Seducţția este un proces relativ ușor dacă înţțelegi anumite principii. La început avem impresia ca este ceva foarte complicat, trebuie să faci asta, să spui asta, sa gândești asta.. însă am realizat că totul este simplu. În mare măsură este, cum ar zice americanul, a numbers game. Cu cât mai multe încercări cu atât mai mari sunt șansele. Nu este numai atât, doar că asta e un aspect important. Exercițiul practic nr. 10: Vreau ca data următoare când ceva ti se pare frustrant și greu să te oprești și să înţțelegi că asta e doar reacţția ta la acel lucru, nu și lucru în sine este frustrant și greu, doar că tu nu ai răbdarea necesară de a înţțelege. Asta poate să se întâmple chiar și atunci când înveţți și un concept

este foarte dificil. Cel mai probabil este vorba doar de reacţția ta. 14 Nevoie și dorinţță “The less I needed, the better I felt” -Charles Bukowski Acum 5-6 ani am învăţțat să fac diferenţța dintre două cuvinte foarte importante. Este vorba despre nevoie și dorință. După cum spune și unul dintre poeţții mei preferaţți, cu cât ai nevoie de mai puţține lucruri cu atât o să te simţți mai bine. Dorinţța și nevoia sunt două lucruri diferite. A avea nevoie de o persoană, înseamnă că nu poţți să trăiești fără ea. A avea nevoie de un lucru înseamnă că nu poţți să-ţți continui existenţța fără acel lucru. Ceea ce, oricât de fără suflet sună, nu este adevărat. Dacă stai să te gândești ai nevoie de următoarele lucruri pentru a rămâne în viaţță: 1) aer 2) hrană și apă 3) adăpost Atât. Trei elemente din care rezultă restul lucrurilor pe care le dorești. Pentru a avea o viaţță fericită trebuie să te bucuri de lucrurile simple, să ai nevoie de puţține lucruri. Ăsta e secretul unei existenţțe măreţțe. Exercițiul practic nr. 11: Observă când simţți nevoia falsă și realizează că nu este o nevoie adevărată. Este ceva artificial creat de mintea ta.

15 Începe acum! “Start where you are. Use what you have. Do what you can.” - Arthur Ashe Capitolul ăsta a picat la fix pentru că și eu mă confrunt cu aceeași problemă referitor la această carte. Îmi tot spun, o să scriu mai mult atunci când o să am un laptop și o să mă duc într-o cafenea din centrul Bucureștiului și o să scriu și o să scriu. Însă aici apare marea greșeală. Procrastinarea. Amânarea. Suntem campioni la capitolul amânare. Sunt poate unul dintre cei mai mari procrastinatori pe care-i știu, pentru că tot timpul amân și amân.

Însă am învaţțat un lucru, un lucru tare simplu. Atunci când simt că vreau să nu fac ceva, că vreau să las pe mâine, sau cum este în cazul de faţță că vreau să las pe atunci când o să am laptop și o să scriu eu într-o cafenea. Aleg să mă mulţțumesc cu ceea ce am și să lucrez cu toată puterea și cu resursele pe care le am în acest moment. Când aud astfel de lucruri în mintea mea conștientizez că sunt scuze, deschid procesorul word și încep să scriu. Fără scuze! Trăiește viaţța fără scuze. Unele dintre cele mai întâlnite trei scuze sunt: • Nu am timp [ inserează scuză aici]. • De exemplu - să citesc. Pe bune? Din 24 de ore câte are ziua nu găsești tu 5 minute, hai să fim serioși. Dacă vrei să faci ceva o să găsești o soluţție, dacă nu o să găsești o scuză. Simplu. • Lasă pe mâine. O să încep când toate lucrurile sunt perfecte, la momentul perfect. • Momentul ăsta perfect are o mare problemă - nu există! Dacă aștepţți și tot aștepţți o să ţți-o ia altul înainte care nu-l așteaptă, pentru că realizează că momentul perfect este ficţțiune și noi, ghici ce, trăim în realitate. • Nu știu dacă pot face asta. • Dacă până și tu te îndoiești că poţți face ceva, ce să mai spunem de persoanele din viaţța ta care se bazează pe tine într-o măsură sau alta. Crede mai mult în tine, nu trebuie să folosești lipsa de încredere ca pe o scuză. Acţționează, acum! Exercițiul practic nr. 12: Știi cartea aia pe care tot ai amânat-o și ai uitat-o în bibliotecă? O citesc mâine, încep de mâine îţți tot spuneai. Sau mai știi lucrul ăla pe care ai vrut să-l faci dar ai aplicat scuzele de mai sus? Ei bine, provocarea mea pentru tine este una simplă: fă! Acum! Just do it! Fără scuze, fără motive banale, pur și simplu începe să faci, acum! Spor! 16 Observă “Everything has beauty. But not everyone can see.” -Confucius Mergeam pe stradă și am început fără să vreau să mă concentrez pe momentul prezent. Simţțeam cum aerul îmi trece printre degete, cum trece prin corpul meu obosit după o zi stresantă și prea plină. Simţțeam mirosul teilor. Simţțeam cum pășesc. Mă simţțeam cu totul, eram prezent, eram 100% concentrat pe singurul moment care contează cu adevărat, momentul prezent. Și apoi m-a lovit. M-a lovit un gând. Un gând care mi-a spus: Cristi, scrie despre asta! Mi-am scos repede telefonul și mi-am notat câteva idei, așa că, fără

alte introduceri, m-am gândit să dedic un capitol (mai lung puţțin) acestui subiect foarte apropiat mie. L-am denumit... Observă. Observă pentru că mulţți dintre noi ne grăbim mult prea tare și nu mai avem timp să observăm frumuseţțea din jurul nostru. Seneca spunea că oamenii când își doresc un lucru și apoi îl obţțin uită să-l mai dorească. Vreau să recitești ce a spus Seneca. Uiţți să mai dorești lucrurile pe care le ai. Uiţți să mai apreciezi lucrurile pe care le ai deja. Mare greșeală. Pe care o fac zi de zi. Pe care am făcut-o de ani de zile. Pe care încă o mai fac. Odată ce obţțin ceva uit să-l mai apreciez și îl iau de bun ( for granted). Luăm viaţța for granted. Ne luăm corpul de bun. Ne luăm lucrurile minunate pe care le avem de bune. Luăm prietenii, persoanele dragi, familia, de buni. Luăm tot ce avem de bun și uităm să mai apreciem. Însă trebuie să te oprești puţțin. Stop! Viaţța ta este așa de minunată. Faptul că ești în viaţță este un dar incredibil. Faptul că ai două picioare. Poţți alerga! Ai două mâini, doi ochi. Ești perfect sănătos. De ce oare nu apreciezi asta? De ce oare uneori ești trist și supărat pe micile lucruri, pe reacţțiile și asteptările ireale pe care le ai de la alte persoane? De ce oare? Pentru că uiţți să vrei, să dorești ceea ce ai deja. După cum spunea și Seneca. Care este soluţția te întrebi oare? Soluţția este să începi să observi frumuseţțea din tot ceea ce ne înconjoară. Să apreciezi ceea ce ai. Dar cum mai bine putem aprecia ceea ce avem dacă nu printr-un mic experiment. Așa că, hai să încercăm împreună ceva. Experiment. Vreau să te dezbraci de pantalonii tăi. Acum vreau să-ţți găsești o pereche de blugi și să încerci să te îmbraci cu o singură mână. Folosește doar mâna ta dominantă, fără să te folosești de ambele, doar una, nu trișa. Fă experimentul ăsta. Acum. Probabil o să te chiuni câteva minute să te îmbraci însă asta o să te înveţțe o lecţție foarte importantă despre viaţța ta. Aștept. Hai. Nu trișa, altfel nu are sens. Încă aștept. Nu trișa. Așa bun. Sper că n-ai trișat și că ai încercat. Ce ai observat? Ai văzut cât de greu este. Ai văzut cât de greu este să trăiești fără o mână? Îţți poţți imagina cum este când vrei să ridici ceva, să te legi la șireturi, să îţți pui un pahar cu apă, să mănânci, să te speli, să mergi pe bicicletă, să scrii, să folosești computerul, să mergi pe stradă și toată lumea să se uite la tine ca la un ciudat. Nici nu vreau să continui pentru că îmi vine să plâng. Simt o emoţție puternică în mine și sper că și tu simţți asta. Sper că acum înţțelegi cât de mult trebuie să apreciezi ceea ce ai deja! Sper, că prin acest text să te determin să te bucuri mai mult de

lucrurile pe care le ai deja. De corpul pe care-l ai, de viaţța pe care o ai, de prietenii pe care îi ai. De tot! Te rog din suflet, fă asta. Nu mai lua totul for granted. Pentru că nu știi când o să pierzi totul. Nu este nevoie să pierzi ceva pentru a putea să apreciezi mai mult acel lucru. Este nevoie doar de o minte deschisă, care să realizeze că: ai tot ce-ți trebuie. Totul este perfect! Exercițiul practic nr. 13: Vreau să începi să observi mai mult lucrurile care ne înconjoară și pe care le ai deja, așa că o să-ţți ofer mai multe idei de lucruri pe care să le observi. Observă: • Corpul tău și cum se simte dimineaţța când te trezești din somn • Respiraţția ta. Cum se simte pieptul și stomacul tău atunci când respiri. Cât de incredibil se simte. Cât de tare este că nu trebuie să faci nimic, corpul respiră singur, singur trăiește, se menţține în viaţță. • Vântul. Și felul în care se simte el atunci când îţți pătrunde printre degete, prin păr, prin corp. • Felul în care arată cafeaua ta. Ce gust are. Bulele care se formează deasupra. Laptele pe care-l torni încet în cană și spectacolul care se întâmplă atunci când laptele începe să atingă cafeaua. Acel spectacol frumos care durează doar câteva secunde. • Cartea. Cum simte pagina. Cum miroase. Cât de subţțire este foaia de hârtie. Cât de frumos este scrisă. Textul, literele cuvintele, toate așezate perfect. Toate culese cu mare atenţție. Editate și aduse în forma cea mai bună pentru a putea fi citită de tine. Înţțelegi tu care e ideea. Savurează mai mult viaţța. Apreciază mai mult ceea ce ai. Nu trebuie să pierzi nimic pentru a realiza că ai tot ce-ţți dorești. Observă. Este poate cel mai simplu și frumos lucru pe care-l poţți face pentru a duce o viaţță mai frumoasă, pentru a elimina tot stresul și grijile din mintea ta, pentru a fi fericit și împlinit cu ceea ce ești și ce ai. După cum zicea și un proverb mai vechi: You are already perfect, but you can always be better. 17 Încurajează-te! “Freeing yourself was one thing, claiming ownership of that freed self was another” -Toni Morrison Tu trebuie să crezi în tine atunci când nimeni nu are curajul să creadă. Oferă-ţți tu sprijinul de care ai nevoie pentru a ajunge unde vrei tu să ajungi! Tu singur trebuie să crezi în tine!

Apoi când reușești, cei care nu au crezut în tine, cei care te-au descurajat și ţți-au zis că nu poţți, o să înceapă să vadă cât de mult potenţțial se ascunde în tine și cât de curajos ai fost pentru că ai decis ca singur să crezi în tine, să crezi că poţți duce la bun sfârșit ceea ce ţți-ai propus! Vă rog eu, nu vă mai lăsaţți descurajaţți de vorbele negative sau de faptul că nimeni nu crede în voi, pentru că sunteţți singuri pe acest drum. După cum zicea o tipă într-un film: "Have some fire. Be unstoppable. Be a force of nature. Be better than anyone here, and don't give a damn what anyone thinks. There are no teams here, no buddies. You're on your own. Be on your own." Crezi în tine atunci când nimeni nu are curajul să creadă. Pune-le decizia la îndoială. Exercițiul practic nr. 14: Observă momentele în care nu ești sigur privitor la anumite lucruri ce ţțin de comportamentul tău. Atunci când simţți că nu ai să reușești și fă următorul lucru: crede în tine! Pur și simplu. Nebunește. Crede în tine că o să reușești. Vezi ce se va întâmpla.

18 Ai tot ce îţți trebuie! “Be content with what you have; rejoice in the way things are. When you realize there is nothing lacking, the whole world belongs to you.” -Lao Tzu Lucrând la cartea asta am descoperit un lucru foarte interesant despre mine. Apoi am reflectat asupra lui și l-am transformat într-o lecţție de viaţță. Am vrut să încep să scriu cartea asta. Mi-am spus, când îmi cumpăr laptopul și îmi vând calculatorul o să mă apuc de scris. O să-mi iau laptopul meu nou și frumos într-o cafenea din centrul Bucureștiului și o să scriu. O să beau din cafeaua mea și o să scriu. Ce frumos o să fie. Era un scenariu perfect. Dar ce crezi că s-a întâmplat?

M-am folosit de această scuză pentru a nu scrie acum, ci mai târziu. Pentru că așa suntem noi oamenii, nu vrem să facem totul acum, vrem să lăsăm pe mâine. Să amânăm. Poate din frică, poate că îmi era frică de reacţția voastră la scoaterea cărţții. Și din frica asta am tot găsit scuze peste scuze, mi-am făcut scenarii în minte despre cum o să fie când o să scriu la cartea asta, însă... toate sunt simple scuze care mă îndepărează de la visul meu, acela de a scrie pentru a inspira și ajuta cel puțin un om! Așa că am observat (1) și am realizat că mă mint singur (2). O mare abilitate. Mi-a luat câteva saptămâni, ba chiar luni bune să realizez ce fac eu de fapt. Să realizez că mă mint. După ce am realizat că tot ce am în minte este o mare minciună, m-am decis să scriu. Am decis că: am deja tot ce-mi trebuie pentru a scrie. Nu îmi trebuie un laptop nou și frumos. Nu trebuie să scriu într-o cafenea sau într-un parc ci pur și simplu trebuie să mă folosesc de ceea ce am pentru a ajunge unde îmi doresc să ajung. Vreau să mă crezi, că am destul. Vreau să mă crezi, că ai destul pentru a ajunge ceea ce vrei tu să ajungi! Nu îţți trebuie nimic din ceea ce crezi tu că îţți trebuie pentru a începe să faci ce vrei tu să faci, sunt simple scuze! Exercițiul practic nr. 15: Vreau să încerci să găsești în viaţța ta o mare scuză pe care o tot pomenești atunci când vrei să termini ceva ce ai început. Observă scuza și zdrobește-o. Fă-o să plângă de durere. Apoi vei fi liber să pășești pe drumul ce duce spre visul tău!

19 You don’t need that fancy shit “Don't make excuses and Don't talk about it. Do it.” -M. Douglas Citeam un articol care m-a impresionat, articolul se numește ca titlul de mai sus: nu ai nevoie de that fancy shit. O parte din articol care m-a impresionat a fost următoarea: "nu ai nevoie de un suc de 5$. Să-ţți fie rușine de tine, nu ai nevoie de atâtea lucruri. Sunt persoane în Africa desculţțe care fac mult mai multe lucruri decât tine și au mult mai puţține! Nu ai nevoie de sucul ăla de 5$, sunt persoane care dau cu piciorul în copaci pentru a cădea din el bananele. Să-ţți fie rușine!" Trist dar adevărat. Credem că dacă nu avem ultimul model de telefon mobil, laptop, pantofi de sport sau ultimele gadget-uri nu putem să facem ceva la un nivel înalt. Mă confrunt cu acest lucru pentru că mă antrenez pentru primul

meu maraton. Și tot timpul există ceva nou de cumpărat. Un ceas cu hr-monitor, o sticlă, un baton proteic, un gel, o șapcă, niște pantofi sport mai buni, niște șosete cu mai știu eu ce ventilaţție și gel și alte lucruri. Însă mă opresc și-mi spun: you don’t need that fancy shit! Nu am nevoie de adidași de la Asics de 859 lei reduși de la 929 lei. Sunt copii în Kenya care aleargă desculţți și după cum vedem sunt cei mai buni atleţți, termină maratoane mai repede decât termin eu un 15k. Nu ai nevoie de toate lucrurile pe care societatea încearcă să ţți le bage pe gât. Nu ai nevoie de ceasul ăla scump, nu ai nevoie de tricoul ăla de 100$, nu ai nevoie de pantofii ăia creaţți de acel designer de modă din Paris, nu ai nevoie de noul iPhone, de noul iMac, Macbook, nu ai nevoie de noua rochie pe care ai văzut-o în magazin. Nu ai nevoie! Pentru că ai deja tot ce-ţți trebuie! Nu ai nevoie de ultimele gadget-uri. Nu ai nevoie de aplicaţția aia. Nu ai nevoie de nimic. Singurele lucruri de care ai nevoie cu adevărat sunt următoarele trei: 1. Apă 2. Hrană 3. Adăpost În rest poţți să supravieţțuiești și fără. Nu zic că nu este ok să ai lucruri, însă nu ai nevoie de cele mai noi lucruri. Majoritatea sunt doar simple produse de marketing, care vor să te facă să crezi că ești mai bun odată ce le cumperi și să-ţți ia banii pentru care ai muncit din greu. Prietenul meu, Adi Soare, a alergat un maraton într-un echipament minimalist. S-a antrenat pentru un maraton și alergat unul într-un timp foarte bun, încălaţțat cu o pereche de adidași la 60 de lei, un tricoul la 20-30 lei și niște pantaloni tot la 30 lei. Nu a avut nevoie de adidași de 850 lei, de tricouri cu aerisire de la cele mai tari firme sportive de 285 lei sau de pantaloni cu compresie, care să-ţți facă masaj sau mai știu eu ce, care costă 380 lei. Nu. A alergat ca un spartan. Cu cel mai slab echipament posibil și uite că, a reușit. Astea sunt scuze, că ai nevoie de lucrul ăla cel mai nou și cel mai bun pentru a ajunge unde vrei tu să ajungi. Pentru început, zic eu că ai deja tot ce-ţți trebuie, nu ai nevoie de toate prostiile astea care-ţți sunt băgate pe gât zi de zi prin reclame, bannere și cu ajutorul a tot felul tehnici de makerting. Exercițiul practic nr. 16: Când ajungi în magazine și observi un lucru nou și strălucitor pe care vrei să-l ai, vreau să-ţți spui: I don’t need that fancy shit! Să realizezi că este doar un lucru, te descurci și fără. Nu ai nevoie, ci este pur și simplu o dorinţță care este atașată de o credinţță falsă, aceea că dacă vei avea acel lucru vei deveni mai bun.

20 Cea mai rentabilă investiţție “Best investment is to invest in yourself, in your knowledge.” -Warren Buffett Warren Buffet spunea asta. Mulţți au spus asta înaintea lui probabil și mare dreptate au avut. Cea mai rentabilă investiţție este investiția în cunoaștere. Adică investești în lucrurile care te fac mai deștept: cărţți, training-uri (în care chiar crezi și care chiar te ajută, nu toate prostiile), cursuri și alte lucruri care te fac să crești. Investiţția în capitalul uman este cea mai rentabilă investiţție, însă am observat la mine și la noi o mare problemă referitoare la acest subiect. Ai observat atunci când vrei să-ţți cumperi un articol vestimentar nou, care să zicem costă 50 de lei, un preţț rezonabil. Nu stai așa de mult să te gândești, îl probezi și l-ai plătit. Bum, instant. -50 lei + acel articol. Însă atunci când vrei să investești în cunoaștere, atunci când vrei de exemplu să-ţți cumperi o carte care costă să zicem 29 de lei. Atunci chiar că stai pe gânduri. Parcă ai cumpăra o casă sau o mașină sau ai vrea să te căsătorești cu respectiva carte. Pare a fi cea mai grea decizie din viaţța ta. Oare să dau acei 29 de lei? Sau să mai aștept. Nu știu sigur. Aici este marea problemă. Atunci când este să dăm banii pe tot felul de nimicuri, nu ezităm, îi dăm instant. Însă atunci când vrem să cumpărăm ceva care chiar ne va aduce un câștig, atît pe termen scurt - intelectual, spiritual - cât și pe termen lung - investirea în capitalul uman va crește șanse să faci ceva cu viaţța ta, să descoperi ceva, să lucrezi poate pe un salariu mai bun, să aduci o idee nouă la masă și tot așa, ne tot gândim dacă să facem sau nu investiţția. Însă cu tine mai avem o speranţță. Pentru că ai cumpărat această carte. Ai investit în tine și zic eu că ai făcut alegerea corectă! Mai urmează să și aplici ceea ce îţți spun eu aici. Exercițiul practic nr. 17: Investește o parte din venitul tău curent, să spunem 10% în cărţți, training-uri, cursuri. Dacă ai un venit de 3.000 lei pe lună, atunci 300 de lei trebuie să fie investiţți în astfel de lucruri. Fă asta o regulă în viaţța ta! Doar așa poţți crește, doar așa te poţți dezvolta! Cu 300 de lei îţți cumperi câteva cărţți bune, pe care dacă le citești și dacă aplici ideile de acolo la viaţța ta, nu ai cum ca aceasta să nu se îmbunătăţțească, este aproape imposibil! Pentru câteva recomandări de cărţți foarte bune, care o să-ţți schimbe viaţța în mai bine și o să-ţți îmbunătăţțească existenţța, întră pe următoarele adrese (apasă pe titluri): Ce citește Cristi

10 Recomandări de Cărţți pe care Trebuie să le Citești! 5 Recomandări de Cărţți + Recomandările Cititorilor! Lista mea de citit pentru vacanţță. 37 Recomandări de Super Cărţți Dacă citești toate cărţțile de acolo, pe parcursul anului următor, deja o să observi schimbarea. O să observi o îmbunătăţțire a vieţții tale, a creierului tău, a felului în care gândești. Să ai spor! 21 Feedback-ul negativ “Feedback by nature must be negative to an extent if it is to be helpful in improving performance” -Akerman D. E. Mosk, fondatorul Paypal, Tesla și alte companii uriașe, a fost întrebat: dacă ai putea să dai un sfat din tot ceea ce ai învățat tu până acum, care ar fi acela? Omul a răspuns: să iei în calcul feedback-ul negativ. Asta s-a întipărit la mine în minte de atunci și oricând mă lovesc de un astfel de feedback îl iau în calcul! Pentru că, persoana care-ţți dă acest feedback nu o face din răutate! Toţți cei care te iubesc, prietenii, familia, iubita/iubitul, toţți o să-ţți vrea binele și mulţți nu o să-ţți spună că uneori... nu ești chiar atât de grozav pe cât de crezi și că mai ai de lucrat la anumite lucruri. Pentru că te iubesc și nu vor să te rănească, să te supere, însă aici este un paradox. Nu te vor ajuta să evoluezi! Pentru că dacă nu-ţți spun unde cred ei că mai ai de lucrat, nu vei evolua. Simplu, nu? Vreau să clarific ceva. Atunci când spun feedback negativ mă refer la acel argument valid. Care are o bază solidă în spate, nu o simplă aruncare de cuvinte doar cu scopul de a supăra persoana respectivă, nu. Acel comentariu care-ţți spune: băi, uite, scrii super mișto.. doar că mai faci greși gramaticale. Acolo se scrie așa, nu așa. Este tare mișto ce faci, doar că trebuie să ai grijă mai mult la aceste aspecte, pentru că prin scrisul frumos și corect gramatical arată că respecţți omul care-ţți citește textul respectiv și cumva, îţți crește și ţție credbilitatea. Am primit astfel de feedback și sunt recunoscător pentru el. Pentru că acum am mai mare grijă atunci când public ceva. Uneori mă grăbesc, dar de cele mai multe ori corectez ceea ce am scris și mă uit cu atenţție asupra cuvintelor. Însă, tot mai scapă unele greșeli ce să-i faci, cine a scris foarte multe pagini, în special o carte, știe că este practic imposibil să nu fie greșeală pe acolo. Exercițiul practic nr. 18: Atunci când cineva îţți oferă feedback negativ, notează-l pe o foaie sau într-un document. Fă ca o colecţție cu astfel de feedback-uri. Și vezi ce trebuie să îmbunătăţțești la munca ta, la viaţța ta, la proiectele

la care lucrezi. Nu mai fi așa de încăpăţțânat (în cazul în care te asemeni cu mine) și ascultă și ceea ce spun alte persoane, pentru că multe nu-ţți vor răul, multe chiar vor să te ajute! 22Criticile nefondate “Don't bow down to critics who have not themselves written great masterpieces.” -Lawrence Ferlinghetti Dacă faci ceva cu viaţța ta probabil o să ajungi în postura în care vei fi criticat de cineva. Aici nu mă refer la acel feedback negativ, ci pur și simplu o critică răutăcioasă. Cineva mi-a spus să mă las de scris și să învăţț mai întâi să scriu corect, apoi să scriu o carte. Eu am replicat: să te lași de scris pentru a învăţța să scrii este ca și cum te-ai lasa de mersul pe bicicletă pentru a învăţța să mergi pe bicicletă... adică fără sens. Pentru că aici mergem pe încercări și greșeli. Așa ajungem departe, văzând ce greșim. Dar ce ne facem cu criticile nefondate și pur și simplu răutăcioase? Pai, aplici ce urmează să-ţți spun eu, lucru învăţțat din psihologie și din relaţționarea cu multe astfel de persoane care sunt destul de frustrate pe interior. Ceea ce crezi tu despre mine spune foarte multe lucruri despre tine. Pentru că nu vedem lucrurile așa cum sunt... le vedem așa cum suntem noi. Data viitoare când cineva îţți spune: ești egosit, urmărești doar să faci x și y și z și continuă să-și verse frustrarea (interioară) asupra ta... nu riposta. Nu îi spune ceva... pur și simplu ascultă. Vei afla atât de multe lucruri despre ceea ce gândește acel om despre el, despre credinţțele lui, despre felul în care vede lumea, despre ce simte el pe interior! Exercițiul practic nr. 19: Observă atunci când cineva îţți aruncă o insultă și nu reacţționa. Dacă cineva îţți spune că ești o banană, tu te superi pe persoana respectivă? Nu. Pentru că știi sigur că nu ești o banană. 23Fă! “Just do it.” -Nike Ce îi diferenţțiază pe oamenii de succes de cei care nu au succes? Faptul că aleg să acţționeze.

Stai liniștit. Și ei simt frica, și ei sunt nesiguri uneori. Și ei găsesc scuze. Nici ei nu cred în ideile lor așa de tare. Însă acţționează oricum. Cam asta e secretul dacă vrei să faci ceva cu viaţța ta, să acţționezi. Altfel nu o să faci nimic. Însă tu ești un individ în mișcare, care tot timpul se schimbă și evoluează, nu ai cum să stai, trebuie să faci! Așa că, începând cu această secundă vreau să începi să faci ceva! Să muncești pentru visul tău, să lucrezi pentru ceea ce te pasionează, să faci ceva. Nu mai sta degeba, fă! Doar așa o să ajungi unde vrei tu să ajungi! Prin acţțiune constantă și consolidată. Prin persistenţță. Și prin faptul că ai decis să faci. Exercițiul practic nr. 20: Găsește un lucru pe care tot îl amâni și decide doar să începi. Să-l faci pentru 2 minute. Apoi poţți să te oprești. O să vezi, că după alea două minute nu o să te mai clintești de la acel lucru, mai ales dacă este ceva care te pasionează, cum este pentru mine scrisul.

24Validarea “What the superior man seeks is in himself; what the small man seeks is in others” -Confucius Un concept foarte frumos, care-ţți explică felul în care funcţționează lumea, felul în care gândești tu și de ce faci multe dintre lucrurile pe care le faci. Validarea, pe scurt, înseamnă acel moment în care cineva îţți spune ce tare ești. Adică te validează și tu crezi atunci despre tine, da, sunt tare! Dacă mai multă lume te validează, atunci începi să ajungi ceea ce cred ei că ești. Interesant, nu? Validarea poate fi de două feluri. 1)Validarea exterioară. 2)Validarea interioară. 1) Validarea exterioară Este atunci când aștepţți de la alte persoane să vadă ceva în tine ce tu probabil nu vezi. Să vadă cât de deștept și inteligent și frumos și

minunat ești, pentru că ai nevoie ( crezi că ai nevoie) de cineva să-ţți spună asta. Însă, aici apare marea greșeală. Mulţți dintre noi facem lucruri doar pentru a impresiona alte persoane. Ne cumpărăm haine scumpe, mașini și ne luăm un job care plătește bine, doar pentru a impresiona alte persoane și astfel pentru a obţține validarea lor (validarea exterioară). Însă, nu ai nevoie de așa de multă validare exterioară, ce ai nevoie tu de fapt cu adevărat este al doilea tip de validare. 2) Validarea interioară Asta vine din interior. Adică tu vezi în tine lucruri. Tu vezi cât de genial și inteligent ești. Tu vezi cât de deștept ești. Și validarea asta se construiește doar prin faptul că faci lucruri care să-ţți crească cu adevărat inteligenţța, bogăţția, frumuseţțea, sănătatea și tot așa. Asta nu este falsă, pentru că are o bază. Vrei mai multă încredere în tine? Vrei să fii mai frumos, mai slab și mai sănătos? Atunci slăbește, alergă, mergi la sală, peste 5-6 luni o să începi să te placi. O să te uiţți în oglindă și o să te validezi tu, din interior. O să vezi cât de frumos ești și cât de bine te simţți în pielea ta. Validarea interioară este aspectul pe care trebuie să te concentrezi cel mai mult. Validarea exterioară nu este așa benefică pentru că, după cum ai văzut, poţți să cazi în capcana în care îţți dedici toată viaţța pentru a impresiona alte persoane și pentru a le obţține validarea. Exercițiul practic nr. 21: Găsește un domeniu, un aspect al vieţții tale pe care vrei să-l îmbunătăţțești. Apoi lucrează din greu pentru a obţține rezultatele pe care vrei să le ai și observă cât de tare ești. Uită-te în oglindă și realizează că ești perfect așa cum ești, doar că tot timpul poţți să crești! Cam asta e secretul aici. 25Comparaţția “Comparația este hoțul fericirii.” -Theodore Roosevelt Cea mai mare greșeală pe care probabil, cel mai probabil, o faci în viaţța ta este: te compari cu alte persoane. O greșeală și mai mare ca asta nu există. Pentru că tu când te compari cu alte persoane te compari cu o imagine perfectă a lor. Cine și-ar pune oare pe Facebook poze cu ei când le este greu? Toţți își pun poze când sunt la mare, când beau șampanie, când se distrează, când se relaxează. Nimeni nu își pune poze când se chinuie sau când le este greu. Așa că tu te compari cu o iluzie. O imagine perfectă care de fapt nu

există. Acum înţțelegi de ce este greșit să te compari cu alte persoane? Bun. Așa că oprește-te. Te rog! Al doilea motiv pentru care este greșit să te compari este unul foarte simplist și care provine din matematică. În școala generală ai învăţțat la matematică faptul că nu poţți aduna x cu y, ci trebuie să fie la fel pentru a putea fi adunate. x + x, ne da 2x. x+y... nu pot fi adunate, nu pot fi comparate. 2x nu se știe sigur dacă este mai mare ca 2y. Dacă noi comparăm 2x cu 2y, sau mai bine zis x cu y, facem o mare greșeală, pentru că nu se pot compara, matematic vorbind. Tu ești acel x. Persoanele cu care te compari sunt y, z, w, q și așa mai departe. Nu ai cum să te compari cu ele, pentru că nu există două persoane identice. Acum înţțelegi? Este o mare prostie să te compari... pentru că tu de fapt compari mere cu pere. Te întrebi, măr fiind, de ce nu ești la fel de galben și ţțuguiat. Pentru că ești mar! Exercițiul practic nr. 22: Observă momentele în care te compari cu alte persoane. Apoi revino la analogia: comparaţției merelor cu perelor. Tu ești mărul, ei sunt perele. Este o mare prostie să faci astfel de comparaţții, nu? Pe planeta asta nu există doi oameni la fel. Identici. Suntem cu toții diferiți! 26Experienţța “People never learn anything by being told, they have to find out for themselves.” -Paolo Coelho Multe persoane îmi cer recomandări de cărţți în speranţța că vor învăţța foarte multe lucruri și viaţța lor se va schimba instant. Însă nu ăsta este cazul. Citind o să descoperi foarte multe lucuri, o să realizezi că există mai multe moduri în care poţți să privești o situaţție și gândirea o să se adâncească. Însă cel mai bun profesor de pe lumea asta este doar unul. Se numește experiența. O mie de cărţți sunt mai puţțin valoroase ca un lucru pe care l-ai trăit și simţțit pe pielea ta. Cincizeci de cărţți despre cum să-ţți deschizi o afacere sunt mai puţțin valoroase ca luni de zile petrecute încercând să-ţți deschizi una. Din pratică, din experienţță, înveţți foarte multe lucruri. Încearcă să citești dar să și experimentezi. Trebuie să fie un echilibru între cele două. Exercițiul practic nr. 23: Dacă vrei să găsești cu adevărat răspunsul la o întrebare, la o dilemă, la o problemă, dacă vrei cu adevărat să descoperi, să te descoperi,

atunci experimentează. Cu orice. ŢȚine minte: experienţța este cel mai bun profesor. 27 Ce pierzi? “Singurul lucru de care trebuie să ne fie frică este frica.” -Franklin D. Roosevelt Am învăţțat că singurul lucru pe care-l poţți pierde este viaţța. În rest nu poţți pierde nimic. De ce nu poţți pierde nimic? Pentru că totul este un schimb. Pierzi ceva și câștigi ceva. Acel ceva pe care-l câștigi de multe ori este cu mult mai valoros decât ceea ce ai pierdut. Privește fiecare pierdere ca pe un schimb. Să spunem că ai investit 500 euro într-un proiect în care ai crezut și i-ai pierdut. De fapt, nu ai pierdut 500 de euro, ci ai câștigat o informaţție care costa 500 de euro, despre cum să faci ca data viitoare să nu mai pierzi acei bani. Costul este mult mai mic comparativ cu valoarea lecţției învăţțate. Am dat acest exemplu cu 500 euro pentru că este mai vizual, însă poate fi chiar orice. Ai pierdut de exemplu, ca în cazul meu, un an de zile cu un website despre dezvoltarea personală în limba engleză. Un an de zile de muncă grea. Însă nu am pierdut nimic, pentru că ceea ce am câștigat s-a compensat cu pierderile ba chiar am ieșit pe profit. Am câștigat noi cunoștinţțe în domeniu, am întâlnit și încă mai ţțin legătura cu multe persoane din afară, am învăţțat să scriu mai bine și cel mai important am învăţțat ce trebuie să fac pentru a nu o mai da în bară. Exercițiul practic nr. 24: Atunci când simţți că pierzi ceva cel mai înţțelept lucru pe care-l poţți face este să internalizezi pierderile. Ce vreau să spun cu asta este că trebuie să pui pe o foaie de hârtie lucrurile pe care le-ai învăţțat din acea experienţță, lecţțiile de viaţță și să nu mai repeţți acele greșeli. 28Corelaţția și cauzalitatea “Correlation does not imply causation.” Una dintre marile erori pe care le faci deseori este să confuzi corelaţția cu sora ei cauzalitatea. În engleză, pentru cei care vor să c i t e a s c ă m a i m u l t e d e s p r e , o g ă s i ţț i s u b n u m e l e d e correlation-causation fallacy. Un profesor de prognoză econometrică ne povestea că s-a descoperit exitenţța unei corelaţții negative (legătură inversă) între nivelul

Dâmboviţței și numărul de vânzări al magazinului Cora. Cu cât nivelul scade cu atât numărul de vânzări crește. Să spunem că nivelul vânzărilor s-a datorat creșterii nivelului Dâmboviţței este greșit. Pentru că ele sunt într-o legătură (corelaţție) dar nu și într-o legătură puternică (cauzalitatea). Modificarea uneia nu determină modificarea celeilalte. Noi de multe ori facem prezumţții bazate pe această eroare de logică. Un exemplu în acest sens sunt superstiţțiile. Atunci când îţți iei tricoul preferat la examen sau te pui într-un anumit loc și vezi că ai luat nota 10, presupui că există o cauzalitate. Când de fapt.. este un eveniment întâmplător. O simplă corelaţție. Ideea este că tu nu ai luat 10 pentru că ţți-ai luat tricoul preferat. Cum nici vânzările magazinului Cora nu au crescut pentru că nivelul Dâmboviţței a scăzut. Corelaţția cu inplică și cauzalitatea. Dacă două elemente sunt întro legătură indirectă (una crește alta scade, corelaţție inversă) sau directă (una crește și cealaltă crește, corelaţție directă) acest fapt nu implică și ideea că creșterea uneia dintre ele a determinat pe cealaltă variabilă să se modifice. Sper să fie ușor de înţțeles ce spun eu aici, și pentru a mă asigura că m-am exprimat clar, o să-ţți mai dau un al treilea exemplu. Te duci la o fată frumoasă pe stradă. Spui, bună. Vorbești. Îi iei numărul și apoi o scoţți la întâlnire. Acum ai fi tentat să spui că ai reţțeta, soluţția pentru a scoate toate fetele frumoase la întâlnire, însă îţți poţți da seama că nu este nimic mai fals. Este doar o simplă corelaţție, o întâmplare, nu este nimic calculat, clar, nu există o cauzalitate. Mulţți oameni fac eroarea asta. Mulţți dintre cei care vă învaţță pe voi lucruri fac eroarea asta. Mulţți dintre cei care au website-uri citite de mii de oameni fac eroarea asta. Crezând că dacă un lucru a mers pentru ei, gata, au găsit soluţția universală pentru toată lumea. Marele secret. De asta eu nu dau sfaturi clare. De asta nu-ţți spun, fă asta, apoi asta, apoi asta. Ci îţți dau doar simple idei, pe care tu să le fololsești ca linii directoare după care să te orientezi și să vezi ce funcţționează pentru tine. De asta, cine îţți spune că deţține un secret este un mare păcălici, pentru că face eroarea asta dintre corelaţție și cauzalitate și îţți pune ţție pe tavă un lucru care a funcţționat pentru el dar nu se știe dacă o să funcţționeze pentru tine. Așa că nu îţți mai pierde timpul citind astfel de persoane. Exercițiul practic nr. 25: Pur și simplu observă atunci când o persoană, mai ales dacă este cineva care are un website, blog și dă sfaturi multor oameni, face eroarea asta. Ferește-te de sfaturile acestor persoane, pentru că-ţți poţți da seama cât de multă valoare (sau puţțină) au.

Observă când faci și tu eroarea asta de logică. 29Gândirea profundă “think and think for months and years. Ninety-nine times, the conclusion is false. The hundredth time I am right” -Albert Einstein Ai observat că nu prea mai avem timp să gândim? Tot timpul facem ceva. Tot timpul trebuie să facem ceva. Până și în somn facem ceva, dorim. Uităm să gândim. Mai ales într-un mod profund. Această carte nu ar fi existat fără ca eu să mă opresc din ceea ce făcem, să mă calmez și să încep să mă gândesc. Să mă gândesc la ceea ce vreau să scriu, pentru a te putea ajuta pe tine, pentru că ăsta e obiectivul principal al acestei cărţți. Dacă nu mă zbat să îl ating, mai bine nu mai scriu nimic, nu? La ce folos? Așa că vreau să încerci, cel puţțin o dată pe zi, să te oprești din ceea ce faci, să te uiţți pe geam sau să ieși să te plimbi și să te gândești. Pur și simplu să te gândești la ceea ce vrei să faci, la viaţța ta, la drumul tău, la locul în care ești și la ce ai de făcut pentru a ajunge unde vrei să ajungi. Exercițiul practic nr. 26: Du-te în cel mai apropiat parc, găsește o bancă la umbră, ferită de mulţțime. Ia cu tine un notepad, o agendă, orice pe care-ţți poţți nota ceva și un pix. Apoi gândește-te. Notează ideile ce-ţți vin în minte. Cam așa poţți să creezi ceva. Dacă îţți oferi spaţțiu pentru gândirea profundă, dacă te oprești din ceea ce faci și te concentrezi pe ceea ce este cel mai important, momentul prezent. 30Momentul prezent “Life is only available in the present moment” -Confucius O mare parte din timp, deși trăim acum, nu ne-o petrecem acum, pentru că mai tot timpul suntem cu gândul la ce a fost (trecut) și la ce urmează să fie (viitor). Un preot zen spunea că o persoană fericită este aceea care nu se concentrează pe ceea ce a fost și nu se îngrijorează în legătură cu ceea ce o să urmeze. Ci se concentrează pe momentul prezent. Dacă stai să te gândești are totuși o logică. Trecutul nu mai poate fi schimbat. Faptul că tu te gândești la lucrurile care au fost, este o pierdere de energie, pentru că nu mai poţți modifica nimic. Ce a fost, a fost, a trecut. De asta îi zice trecut.

Viitorul este ceva ce nu poate fi controlat. Nu știm exact ce se va întâmpla în următorul an, următoarea lună sau chiar următoarea zi. Putem să ne asigurăm doar de un singur lucru. De acţțiunile pe care le întreprindem acum, în momentul prezent. Astfel energia ta trebuie concentrată doar pe acest moment prezent, pentru că doar așa o folosești într-un mod productiv, altfel este o risipă. Acum înţțelegi? Exercițiul practic nr. 27: Atunci când observi că te gândești la trecut sau la viitor (îţți este frică de ceea ce va urma) încearcă să te oprești și să realizezi că este o pierdere de energie. Apoi concentrează-te pe momentul prezent. Concentrează-te pe ceea ce ai în faţța ochilor și depune toată energia posibilă pentru a avea un viitor din ce în ce mai răsărit.

31Un singur lucru “Do one thing at a Time, and while doing it put your whole Soul into it to the exclusion of all else.” -Swami V. Este dovedit știintific faptul că nu putem să ne concentrăm pe mai multe lucruri în același timp. Creierul nostru este conceput pentru a face doar un singur lucru. Dacă tu de exemplu, citești această carte și îţți verifici din două în două minute newsfeed-ul sau telefonul mobil, nu faci altceva decât să pierzi timpul și respectiv banii pe care i-ai investit în tine, în cunoaștere, prin această carte. S-a mai dovedit știinţțific că dacă-ţți muţți atenţția de la un lucru la un altul în memoria ta nu se va înregistra mai nimic, mai exact informaţția va ajunge doar în memoria de termen scurt, urmând apoi să fie eliminată. Soluţția este o minte concentrată. Soluţția este să te concentrezi pe un singur lucru. Pe ceea ce faci acum. Apoi când ai terminat lucrul respectiv să te muţți la altul. Astfel te asiguri că îţți folosești creierul într-un mod eficient și că energia ta este folosită pentru a obţține maximum de rezultate. Exercițiul practic nr. 28: Ia spre exemplu această carte. Elimină toate lucrurile care te pot distrage și concentrează-te doar pe cuvintele din faţța ochilor tăi. Fă asta pentru capitolele următoare. Fă asta pentru toate lucrurile pe

care le faci. Fă un singur lucru pe rând. 32Fullscreen “Lack of direction, not lack of time, is the problem. We all have twenty-four hour days.” -Zig Zaglar Vreau să-ţți ofer un mic secret referitor la concentrare și la cum poţți să fii mai atent, să reţții mai mult și să fii mai productiv, atunci când lucrezi la computer. Acest mic secret poartă numele de fullscreen. Este o funcţție, probabil deja știai de ea, care-ţți permite să afișezi o aplicaţție pe tot ecranul. Astfel te asiguri că te concentrezi doar pe un singur lucru odată. Exercițiul practic nr. 29: Încearcă acest lucru când deschizi browser-ul web. Fă-l fullscreen și navighează așa. O să vezi că nu o să te mai distragi de la navigat. Încearcă asta atunci când citești un pdf pe calculator sau când lucrezi la un document, într-un procesor word sau când faci orice pe calculator! 33Frumusetea este peste tot “Everything has beauty. But not everyone can see it” -Confucius Frumuseţțea ne înconjoară, ea este pretutindeni. Însă... nu o observăm, pentru că nu ne uităm cu atenţție. Pentru că ne grăbim. Pentru că vrem totul prea repede. Pentru că simţțim că nu mai avem timp. Productivitate, dezvoltare personală, mai multe cărţți, mai multe articole... paradoxal ne fac mai triști, pentru că uităm să ne oprim și să observăm frumuseţțea lucrurilor și oamenilor ce ne înconjoară. Confucius spunea că frumuseţțea este peste tot... însă nu toată lumea o observă. Observă mai mult. Fă mai puţțin. Oprește-te din fuga asta spre mai mult. Spre ce crezi că te îndrepţți? Viaţța nu devine mai bună dacă te grăbești. Oprește-te și observă frumuseţțea ce te înconjoară. Exercițiul practic nr. 30: Învaţță să observi frumuseţțea: • dintr-o cana de cafea • ce este adusă odată cu liniștea

• unei melodii simple • ce rezultă din calm, solitudine, mulţțumire de sine • din natură • din cuvintele și acţțiunile oamenilor din jurul tău 34Fără scop “Instead of focusing on how much you can accomplish, focus on how much you can absolutely love what you’re doing” -Leo Babauta Am observat un lucru interesant la noi și cred că și tu ai observat această mentalitate, dacă nu la tine, cel mai probabil la multe persoane din jurul tău. Această mentalitate este următoarea: • alergăm doar pentru a slăbi • mâncăm sănătos doar atunci când suntem supraponderali • mergem la sală doar când vara se apropie și avem nevoie de un corp mai frumos pentru a arăta bine la plajă • bem ceai doar atunci când suntem răciţți Adică facem totul cu un scop anume. Pentru a obţține ceva. Însă uităm să ne bucurăm cu adevărat de activitatea în sine, pentru că ea devine un simplu mijloc. Hai să-ţți spun o mică povestioară ce m-a impresionat destul de mult. Doi oameni mergeau pe bicicletă. Unul era mai grăsuţț și altul super 85 fit care se vedea că merge pe bicicletă pentru a se antrena, pentru a face și mai multă masă musculară. Apoi un tip i-a observat și a spus: vezi tu, unul dintre ei se bucură de viaţță, nu îi pasă, merge pe bicicletă de plăcere, nu-l interesează să dea jos din greutate să ajungă într-un punct anume, pur și simplu se bucură. Al doilea toată viaţța lui o să tragă din greu pentru a ajunge undeva, însă nu o să ajungă niciodată. Pentru că tot timpul poţți să ajungi mai sus decât ești în momentul de faţță. Este un drum care nu se mai termină! Cheia este să te mulţțumești cu ceea ce ai, însă nu trebuie să stagnezi, trebuie să evoluezi, doar că lucrurile pe care le faci să le faci for fun, din distracţție, să te bucuri de fiecare moment. Să alergi de plăcere, să mănânci lucruri sănătoase din plăcere, să faci mișcare pentru că te simţți tu mai bine așa, să muncești cu iubire și placere, să citești nu pentru a deveni mai deștept sau nu pentru a termina o carte ci pentru plăcere, pentru că este distractiv să descoperi, să cunoști, pentru că asta e cel mai important lucru pe care-l poţți face, să faci lucrurile din plăcere și nu neapărat cu un scop final în minte. Eu nu am pornit la drum cu gândul că o să devin faimos sau că o să

mă îmbogăţțesc. Oricum, scrisul nu este ceva fulltime pentru mine, este o pasiune, un lucru pe care iubesc să-l fac și l-aș face zi de zi, pentru că îmi oferă plăcere să știu că lucrurile pe care le scriu ar putea să aibă un impact asupra altor persoane. Asta mă fascinează. Că prin cuvintele pe care le aștern aș putea să influenţțez o persoană să se schimbe în mai bine, să treacă peste ceva greu sau să realizeze un lucru pe care eu l-am realizat. Pentru mine asta înseamnă totul. Astfel, ceea ce fac, fac din pură plăcere, lucrurile și alte beneficii or să vină de la sine, chiar nu-mi fac griji. Mă concentrez pe ceea ce fac și o fac cu pasiune și iubire. Încercă să faci și tu asta! Nu pentru un scop anume ci pur și simplu pentru că te simţți bine și îţți place. Exercițiul practic nr. 31: Găsește un lucru care îţți place cu adevărat să îl faci. Să citești, să alergi, să dansezi, să te plimbi, să socializezi și fă-l din pură plăcere. Fără să te stresezi. Fără să ajungi undeva. Fă-l doar din pură plăcere! 35Nu trebuie să faci nimic “Earth provides enough to satisfy every man's needs, but not every man's greed.” -Gandhi Vreau să-ţți vorbesc despre un lucru foarte interesant, pe care sper că l-ai descoperit deja, dacă nu și mai bine, o să-l descoperim acum, împreună. Vreau să îţți spun un mare secret. Nu trebuie să faci nimic. Da, pe bune. Nu trebuie să te duci la școală. Nu trebuie să-ţți faci temele. Nu trebuie să termini o facultate. Nu trebuie să te angajezi. Nu trebuie să faci pur și simplu nimic. Poţți alege să stai toată ziua degeaba. Să dormi toată ziua. Chiar nu este nevoie să faci nimic. Știu, poate sună ca o glumă, însă este ceva mult mai deep în această propoziţție aparent banală. Ce vreau eu să spun este că atunci când vei realiza că nu trebuie să faci nimic, atunci vei face doar ceea ce te pasionează! Avem mare nevoie de oameni care să facă ceea ce iubesc, ceea ce îi pasionează, nu ceea ce trebuie! Pai și de unde vin banii? Te asigur, că dacă faci un lucru care te pasionează și-l faci la un nivel foarte ridicat, îl faci cu multă iubire și dăruire, atunci o să apară modalităţți, metode prin care să-ţți monetizezi visul. Exercițiul practic nr. 32: Răspunde-ţți cu maximă sinceritate la următoarea întrebare: ce ai face dacă banii nu ar fi o problemă, dacă ai avea tot ce îţți dorești? Acum că ţți-ai dat răspunsul, găsește o cale să faci asta în primă fază

ca pe un hobby, apoi încearcă să lucrezi din ce în ce mai tare și o să observi că oportunităţțile o să apară cu ușurinţță. Pentru că nimeni și nimic nu poate să te oprească atunci când pornești în drum spre visul tău cu multă putere și pasiune, nimeni nu o să te oprească! Trebuie doar să crezi în tine! 36Despre simplitate “Simplicity is the ultimate sophistication” -Leonardo da Vinci Observ cum viaţța noastră devine din ce în ce mai complicată. Avem nevoie de mai multe lucruri, mai mulţți prieteni, mai multe știri, mai multe canale tv, mai multe relaţții, mai mult din toate. Totul parcă începe să se îndrepte spre o acumulare materială din ce în ce mai mare și paradoxal asta ne face mai triști. Pentru că odată ce o să avem, să spunem, telefonul mobil pe care îl dorim, nu o să fim fericiţți. Deoarece atunci o să avem nevoie de accesorii, de husă pentru el, de aplicaţții, de mai mult și mai mult. Vreau să faci acest exercițiu. Vreau să inspiri și să expiri adânc. Vreau să te oprești puţțin din ceea ce faci și să te dai cu un pas înapoi. Să te uiţți în jurul tău și să te întrebi: Oare chiar am nevoie de atâtea lucruri? Oare posesiunile materiale mă vor face mai fericit? Oare... mai mult înseamnă mai fericit? Gândește-te, întreabă-te. Spre ce ne îndreptăm? Momentan citesc celebra carte a lui Palahniuk, Fight Club, și acolo spune un lucru foarte interesant, cum că lucrurile pe care le ai, ajung să te deţțină. Nu crezi asta, nu? Ok, hai să vedem, că tot vorbeam de telefonul mobil. Tu îi spui telefonului tău, sună-l pe X, trimite mesajul ăsta, fă asta, pune alarma asta, când pică 5 decembrie? Ș.a.m.d. Ești stăpânul telefonului tău, îi spui ce să facă, corect? Fals. Pentru că ai uitat să observi un lucru. Telefonul îţți spune ţție ce să faci: încarcă-mă, uită-te la mine ai primit un mesaj, uită-te la mine ai primit o notificare, citește mail-ul ăsta!, vreau wifi, acum! The things you own end up owning you. Ăsta este adevărul. Dacă mai mult nu ne face mai fericiţți, care să fie oare răspunsul? Răspunsul este chiar subiectul acestui capitol – simplitatea. Mai mult cu mai puţțin. Cu cât ai mai puţține lucruri cu atât ești mai fericit. Cu cât ai mai puţține de pierdut cu atât o să riști, nu o să îţți mai fie frică, o să ai mai mult curaj.

Când nu o să mai ai nimic de pierdut doar atunci o să ajungi ceea ce ţți-ai dorit. Atunci o să ai curajul să faci ceea ce îţți place! Dacă iese prost... ce pierzi? Nimic. Pentru că nu ai nimic de pierdut. Simplitatea la o femeie. Simplitatea înseamnă eleganţță. Simplitatea mă cucerește de fiecare dată, mai ales la o femeie. Ai văzut cum la nunţți sau la baluri, femeile se fardează, se împobodesc precum bradul de crăciun? De ce? Ca să atragă atenţția, ca să fie mai frumoase? Ei bine... atenţția mi-o atrag (inevitabil ca un brad luminos de crăciun) însă ce simt în interior este doar repulsie. Pentru că eu iubesc simplitatea. Iubesc femeia care se îmbracă simplu, cu o bluză normală, care nu se fardează și nu îi este rușine de felul în care arată. Care citește, care se folosește de timpul ei pentru a ajunge undeva, pentru a face ceva, nu pentru a-l consuma inutil pe site-uri de socializare sau în faţța oglinzii. Iubesc simplitatea unei femei care nu se fardează și care își acceptă lipsurile fără să le acopere cu un strat gros de fond de ten. Iubesc simplitatea la o femeie pentru că simplitate înseamnă eleganţță. Cu cât suntem mai simpli, cu atât suntem mai puri, mai naturali, mai autentici. Nu avem nevoie de etichete pentru a arăta cine suntem, pentru că în aglomeraţția asta și așa nu le mai vede nimeni. Nu ești firmele pe care le porţți. Nu ești postările pe care le pui pe Facebook. Nu ești poza ta de la profil. Nu ești mașinile pe care le conduci. Nu ești telefonul pe care îl ai. Nu ești posesiunile pe care le-ai acumulat. Pentru că un om care încearcă să impresioneze cu asta, se folosește de aparenţțe pentru a arăta ceva, pentru că înăuntru nu are nimic. Știu, am trecut de la femei la telefoane mobile, însă ideea se păstrează. Cu cât ești mai simplu, cu cât ai mai puţține lucruri, cu atât o să fii mai fericit. Cu atât o să fii mai productiv și o să te dezvolţți. Pentru că... eliminând lucrurile ce nu sunt importante, facem loc celor ce sunt cu adevărat importante și aduc valoare în viaţța noastră. Simplitatea este esenţțială. Mai ales dacă vrei să ieși în evidenţță în acestă lume care se concentrează doar pe mai mult, doar pe non-valori, doar pe grabă. Ieși în evidență prin simplitate, ce frumos sună. Prin simplitate ajungi acea persoană din copilărie de care îţți este dor uneori, acea persoană care se bucura la cel mai mic lucru și era tot timpul cu zâmbetul pe buze. Acea persoană cu sentimente sincere, cu o gândire inocentă și cu multă energie și pasiune. Acea persoană se află încă în interiorul tău, trebuie doar să îi faci loc să iasă la suprafată și asta o poţți face doar prin… simplitate.

37Toată lumea minte “Everybody lies, for a reason” -Dr. House Dacă încă nu ai realizat asta și ai 14-15 ani atunci totul este ok, nu este o mare problemă. Însă dacă ai ajuns la o vârstă apropiată de a mea sau cu mult peste a mea, atunci problema se cam amplifică. Cum zicea și Dr. House, everybody lies. Dar cu un motiv, nu așa fără un rost. Ideea este să nu ajungem paranoici, nu la asta îndemn, ci să nu ajungem inconștienţți, la asta mă refer. Toată lumea minte. ŢȚin minte că i-am spus la un moment dat unei fete cu care mă vedeam că o persoană spune în jur de 10 minciuni în 2-3 minute. La care reacţția ei a fost: wow, înseamnă că tu m-ai mințit de mii de ori. M-a amuzat, dar probabil că avea dreptate. Și nu pentru că sunt eu un mincinos "în serie" ci pentru că așa este natura umană. Oricât de împliniţți am fi, oricât de deștepţți sau de fericiţți, tot timpul este loc de mai bine și tot timpul este loc de o minciună mică. 94 Eu încă de când eram prin clasa a 6-a obișnuiam să mint, până când am fost prins. Și lecţția a fost destul de dureroasă, mi-am luat-o pe coajă și de atunci parcă ezit puţțin când urmează să spun o minciună, nu îmi este natural să mint, așa că aleg să fiu sincer în tot ceea ce fac și spun. 38Persoanele populare “Lions, wolves, and vultures don't live together in herds, droves or flocks. Of all animals of prey, man is the only sociable one. Every one of us preys upon his neighbor, and yet we herd together.” -John Gay Știu că știai că persoanele populare sunt tot oameni, însă ai încercat să vorbești cu o persoană populară ca de la egal la egal? Este concepţția aia defectuoasă, cum că o persoană când este populară este arogantă. Nu, nu este arogantă ci atitudinea ta este una ciudată atunci când o abordezi, dacă ai "curajul" să o faci. Știi ce se întâmplă la tine în creier atunci când vrei să începi o conversaţție cu o persoană populară? Te gândești, wow ce tare, ce realizări are, are atâţția fani, atât de multă lume care o/îl adoră. Persoana respectivă simte asta și... care e instinctul ei, exact, să te respingă. Dacă însă te comporţți ca și când este o persoană normală,

un om - și ghici ce - chiar este, atunci o să te asemene cu... ghici cine? Exact! Cu prietenii ei/lui, cu persoanele care îi vorbesc de la egal la egal și nu se lasă intimidaţți de niște numere, de niște aparenţțe - ca până la urmă astea sunt. Așa că data următoare când vrei să vorbești cu cineva popular, te îndrum să o faci - asta în primul rând, apoi în al doilea te îndrum să o faci ca între doi prieteni vechi, să întrebi ceva, să spui ceva amuzant, să comunici ca și cum ai comunica cu un prieten.

39Monetizează-ţți pasiunea “The only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it.” -Steve Jobs Pentru mine treaba asta este fascinantă când văd persoane, în anul 2013, că nu fac ceea ce îi pasionează și să găsească un mod de a câștiga bani din asta. De ce ai face ceva care nu îţți place, doar pentru bani? Trebuie să te oprești și să te întrebi care este visul tău, ce te pasionează? Începe și fă asta de mâine! Te rog eu. Construiește ușor, ușor, fără grabă și în timp o să ai un imperiu. Cum zicea și Charles Bukowski, nu trebuie să renunţți la slujba ta pentru a face ceea ce te pasionează. A face ceea ce te pasionează se poate după ce ai venit de la job, de la 8 seara până la 1 dimineaţța, apoi la 6 ești în picioare și te duci la muncă. În weekend muncești pentru visul tău! Îţți urlă părinţții sau copilul în cap, tu muncești, te concentrezi puternic asupra lucurului pe care-l faciși o să reușești. Nu trebuie să renunţți la nimic, imediat, ci în timp. Fă tranziţția, începând de acum. De acum! Punct. Planul este următorul: 1. Răspunde la întrebarea - Ce îmi place cel mai tare să fac? 2. Fă în timpul tău liber asta. 3. În timp găsește o soluţție să faci bani din pasiunea ta. Văd prea multe persoane în job-uri mizere, prea multe persoane care muncesc doar ca să trăiască, prea multe persoane care au abandonat

visul lor pentru a face ceea ce părinţții lor i-au îndrumat să facă, pentru a face ceea ce fac doar pentru un beneficiu financiar. Știi doar cum stă treaba, dacă nu încerci, nu ai să știi niciodată cine ai putea să ajungi. Poate tu ești următorul Einstein, Picasso, Chanel sau Steve Jobs. Dar dacă nu încerci, dacă nu ai curajul să începi... cum crezi că o să ajungi?

40Slow down... “That there is more to life than increasing its speed.” -Gandhi Nu îmi place mentalitatea asta americană: să muncim cât mai mult, hai muncește, muncește, o să te odihnești când mori. Money, money money! Sunt buni și banii, dar sunt doar un mijloc și nu un scop în sine. Nu fă din bani scopul, el este doar un mijloc. Bun, nu despre bani este vorba aici, ci despre faptul că tot timpul facem ceva, tot timpul simţțim nevoia să facem ceva. Ne trezim dimineaţța, mâncăm, ne spălăm, fugim spre serviciu, ne întoarcem, stăm pe Facebook, citim diverse articole uneori și cărţți și ne culcăm. Tot timpul facem ceva. Eu propun să ne oprim. Eu îţți propun să meditezi pentru 5-10 sau chiar 30 de minute. Eu îţți propun să nu faci nimic, să ai perioade în care se te uiţți pe geam și să te gândești, să îţți pui toate gândurile la locul lor... pentru că doar așa poţți să te bucuri mai mult de viaţță. Viaţța asta nu cred că înseamnă că tot timpul trebuie să facem ceva. 41Nu am timp “We must use time wisely and forever realize that the time is always ripe to do right.” -Nelson Mandela Când aud scuza asta îmi pare rău pentru persoana respectivă. Nu am timp să ies în oraș, nu am timp să socializez, nu am timp să citesc -

mai grav - nu am timp să am timp. Cum? Eu munceam 4 ore pe zi de luni până vineri, am un blog pentru care scriu constant, undeva la 2 articole pe săptămână, am un fan page pentru acest blog pe care postez de 3 ori, uneori chiar de mai multe ori pe zi și sunt și la un master, la zi - buget, care mă soliticită destul de mult cu proiecte, prezentări, teme și am scris și această carte. Totuși am timp să alerg, să citesc, să ies cu oamenii în oraș, în club, la o discuţție, să citesc (știu că am mai zis, dar îmi place să repet asta cu cititul). Citesc undeva la o carte pe săptămână, dacă este puţțin mai mare, la două saptămâni. Astea sunt scuze. Știu persoane mult mai ocupate și fac mai multe treburi interesante. Așa că începe să citești mai mult, să faci ceea ce îţți aduce un beneficu și ai tot abandonat să faci de mult timp. Începe acum, fă în fiecare zi câte puţțin și ai să vezi rezultatele în timp. 42Ieși din zona de confort “Aventura s-a putea să te rănească dar monotonia o să te ucidă.” -Casey Neistat Eu am stat mulţți ani în zona mea de confort, niciodată nu am împins atunci când mi-a fost frică sau când m-a durut și am ajuns într-un punct în care nu m-am mai suportat. Așa că am început să alerg. Disciplină și multă muncă. Am alergat pe zăpadă, pe ploaie, pe ninsoare, pe tot ce vrei tu, timp de 3 luni de zile, zi de zi. Am ajuns la greutatea ideala, apoi ... ce crezi? Am intrat în zona mea de confort și am rămas acolo, am crescut în greutate și am scăzut în încredere. Viaţța mea s-a dus spre mai rău, eram trist, supărat, frustrat, nu eram sociabil... așa că am început să ies din zona mea de confort încă o dată, să ies mai mult în oraș, să cunosc cât mai multe persoane noi, să fac ceea ce mă sperie în fiecare zi. La moment fac dușuri reci gheaţță, spun tot ce am în minte tuturor, mă exprim așa cum vreau, ies în oraș, socializez, cunosc oameni noi în fiecare zi, vorbesc cu persoane străine, alerg prin zăpadă, mănânc sănătos, fac tot ceea ce pentru tine este în afara zonei de confort. Simt că evoluez, încrederea îmi crește în fiecare zi, imaginea mea se îmbunatăţțește și mă simt mai bine, pur și simplu. Ieși din zona ta de confort constant, that's where the magic happens. 43Ești inteligent!

“The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.” -Charles Bukowski Nu ţți-a trecut asta prin minte niciodată? Că probabil ești undeva în top 900.000 de oameni la nivelul inteligenţței? Și probabil că asta este adevărat. Prea puţțină lume mai gândește în zilele noastre, datorită lucrurilor ce ne distrag atenţția și de asta pe mine mă atrage așa de tare faptul că un om citește, faptul că încă mai gândește. Așa că, data viitoare când ești la un interviu pentru un job de vis, probabil că ești printre cei mai inteligenţți de acolo. Probabil că din clasa ta ești în top 5. Cel mai probabil ești printre cei mai inteligenţți oameni de la serviciu, doar că faci ceea ce spune Bukowski. Dacă o persoană are încredere și își poate expune gândurile în faţța tuturor asta nu înseamnă ca este mai inteligentă decât tine. Asta nu înseamnă că trebuie să te simţți inferior. Eu am observat că inteligenţța ţține și de încredere și încrederea ţține de exerciţțiu. Spun asta pentru că dacă ești cât de cât inteligent, dar ai încredere în tine, în cunoștinţțele tale, atunci poţți să îţți expui un punct de vedere și chiar să porţți o discuţție cu o persoană care pare să le știe pe toate. 44Greșeste, este ok! “One who makes no mistakes makes nothing” -Giacomo Cassanova Ne este o frică incredibilă să greșim și nu prea înţțeleg de ce. De fapt înţțeleg, eu am teoria mea și o să dezvolt asta aici. Frica asta vine din comportamentul nostru din copilărie, mai exact felul în care s-au comportat părinţții tăi cu tine atunci când ai greșit. Ce au făcut ei? Te-au pedepsit, exact. Așa că ne este tare frică să greșim acum. Oare dacă îi spun tipei respective ceva și ea îmi dă o plamă, am greșit. Ce nenorocire, am greșit. Am spus ceva greșit, ce frică îmi este. Ce prostie mare!! Mare prostie dragi prieteni, mare! Pentru că din greșeli învăţțăm! Dacă tot timpul am face lucrurile cum trebuie.. nu am mai fi oameni, dar nu se întâmplă așa, pentru că tot timpul greșim. Este în natura umană să greșești. Este ok să greșești. Eu am dat-o în bara de multe ori dar am învăţțat și cele mai tari lecţții din viaţța mea. Din greșeli au venit cele mai bune lecţții. Din eșec de

acolo au venit cele mai mari lecţții, de acolo am învăţțat cel mai mult. Așa că este perfect ok să greșești, nu numai că este ok ci este chiar recomandat. Omul care nu greșește niciodată înseamnă că nu a făcut nimic în viaţța lui, tot timpul a mers la sigur.. și doar știi cum este în afaceri (dar și în viaţță) high risk - high return. Cu cât riscul este mai mare, cu atât beneficiul este mai mare! Nu trebuie să te mulţțumești cu puţțin, cu un risc mic, tinde spre mai mult, tinde spre ceva mai măreţț, cu o rată de profit mai mare! Riscă, greșește, suntem oameni și din greșeli învăţțăm! Din greșeli învăţțăm cele mai tari lecţții atât de tari încât trebuie să greșești în fiecare zi pentru a putea evolua, trebuie să o dai în bară ca să evoluezi!! 45Nu poţți să te faci de râs “Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter, and those who matter don't” -Bernard Baruch Asta este o altă nebunie din capul oamenilor, că s-au făcut de râs. Ai păţțit vreodată asta: să mergi pe stradă și să te împiedici. Să cazi. Apoi să te uiţți rușinat în jurul tău, să te uiţți cum râde lumea de tine.. dar ce crezi - nimeni nu a râs sau poate doar o persoană. Oamenilor nu le pasă că tu ai căzut. Ești un simplu om, nimănui nu îi pasă de prostiile pe care le faci, poate o să se amuze cineva, dar peste 10 minute crezi că o să te mai ţțină minte? Sunt multe alte lucruri importante pe lumea asta, nimeni nu are timpă să râdă de un om care s-a împiedicat pe stradă. În orice aspect al vieţții tale apare problema asta, că se uită lumea la mine când încerc să vorbesc, să fac ceva. Și ce? Ei nu au avut curajul să faca asta, deci trebuie să te simţți mândru. Degeaba crezi că ești personajul principal în filmul tuturor pentru că nu ești! Ce interesant ar fi asta, dar nu ești... ești cel mult în filmul tău. În fine, concluzia este că nimănui nu îi pasă dacă greșești, nu ai cum să te faci de râs, ăsta e adevărul crud. 46Durerea este în creier

“It's so hard to forget pain, but it's even harder to remember sweetness. We have no scar to show for happiness.” -Chuck Palahniuk Durerea este mai mult în creier. Spun asta pentru că vara trecută alergam prin parc și am călcat strâmb, mi-am luxat piciorul. De la adrenalină, de la faptul că eram încălzit și de la nebunia din capul meu cum că nu vreau să renunt, nu am simţțit durere prea mare, așa că am continuat să alerg încă 2 km. Apoi când am ajuns acasă și m-am răcorit - a început durerea, am pus gheaţță și m-am dus la spital să fac o radiografie. Toate ok, doar că piciorul era intins sau luxat, ceva de genul... și eu totuși mai alergasem 2 km și ceva. Apoi am vrut să mai îmi testez încă o dată limita. Cel mai mult alergasem 4 km, am zis să vad dacă pot alerga 6 km și psihic era să cedez, nu mai puteam, durerea era foarte puternică. Îmi simţțeam picioarele grele, apoi am trecut de bariera de 6 km și nu mi-a mai venit să mă opresc. Apoi am alergat, 10 km, 15 km și chiar un semi maraton - 21 km - în 2 ore și 30 de minute. Mind over matter. Din minte pornește totul și de acolo poate fi și controlată durerea. Este bine să te antrenezi însă și mai bine este să te împingi dincolo de limite. 111 Acum câteva săptămâni mi-am făcut un duș rece (7-8 grade celsius) și simţțeam durerea, am început să ţțopăi, să râd, să strig, a fost tare haios și de atunci am mai facut de cel puţțin 5-6 ori dușuri reci și cred că am să continui să fac. Durerea poate fi controlată din creier, cu cât îţți antrenezi creierul să facă mai mult asta cu atât te poţți duce spre rezultate incredibile. Pe toţți ne doare, însă dacă învăţțăm să o controlăm din creier durerea reușim să o dominăm.

Încearcă și tu asta, nu renunţța la primul semn al durerii ci continuă, joacă-te puţțin cu creierul tău și cu limitele tale. 47Cititul te face mai inteligent “I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book.” -Groucho Marx Afirmaţția de mai sus nu este un mit ce trebuie spart ci un mit ce trebuie întărit. Cititul te face mult mai inteligent. Trăim într-o lume

banală, plină cu oameni care sparg seminţțe și se uită mult la televizor și apoi, în contrast, oameni foarte inteligenţți, care au înţțeles această afirmaţție - cititul te face mai inteligent. Acum este discuţția că.. da citești, bine... însă trebuie să și aplici. Ei bine, nu tot ceea ce citești trebuie aplicat. Uneori eu citesc pentru a îmi eleva gândirea, pentru a adopta o altă privire asupra unor lucruri, pentru a înţțelege lumea altfel, pentru a mă ridica. Tudor Chirilă spunea că fiecare carte pe care o citești se pune sub tine și te ridică deasupra celorlalți. Chiar așa este, eu simt asta și pot spune că sunt dependent de cărţți. La modul că, tot timpul citesc, uneori dacă îmi place cartea o fac destul de obsesiv, mănânc mai puţțin, dorm mai puţțin, relaţționez și interacţționez mai puţțin până nu termin cartea. Poate sunt doar eu, dar îmi place tare mult să citesc. Citiţți oameni buni. Citiţți, citiţți și iar citiţți. Doar așa o să vă dezvoltaţți, doar așa o să aflaţți idei noi, o să priviţți altfel lumea, o să înţțelegeţți mai multe și o să fiţți mai fericiţți. Citește cât mai mult. Citește cărţți bune, cărţți foarte bune, cărţți geniale. Nu rata nimic. Eu când termin o carte încep alta, niciodată nu mă opresc. Îmi place să consum cărţți. Sunt dependent de asta și o fac în fiecare zi. Sunt nerăbdător pentru fiecare zi nouă pentru că știu că o să învăţț ceva nou, o idee nouă, un concept nou, poate chiar o să ajung la o realizare care o să îmi schimbe gândirea. Sunt nerăbdător! Să aflu, să cunosc, să experimentez. Nu pot să mă opresc! Oricât de ocupat ești, oricât de multe lucruri ai pe cap, o carte este tot ceea ce îţți trebuie. Când alte persoane dorm, tu citește. Când ei stau degeaba tu aleargă. Când alţții se dau în spate de frică tu împinge cu toată forţța. Când tuturor le este frică, fă tu un pas înainte și ridică mâna. Doar așa o să te dezvolţți. Nu trebuie să te oprești niciodată, să citești este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poţți face cu timpul tău liber. Creierul tău o să îţți mulţțumească și o să te răsplătească într-o zi pentru asta. O să vezi, îţți garantez. 48Nimic personal “It's just business nothing personal” -Mario Puzo Probabil că ai trecut prin unul dintre următoarele evenimente: te-ai despărţțit de cineva la care ţțineai foarte mult, o persoană ţți-a făcut rău, cineva s-a răzbunat și așa mai departe. Vreau să-ţți explic un lucru fascinant, cel puţțin pentru mine a fost atunci când l-am descoperit.

Oamenii nu acţționează pentru a-ţți face ţție rău ci pentru a-și face lor bine. Oamenii sunt egoiști și răul pe care îl primești de la ei nu are legătură cu tine, cu persoana ta. Nu e nimic personal aici. Hai să-ţți dau și un exemplu, pentru a înţțelege mai clar ceea ce vreau să spun. Să spunem că prietenul/prietena ta de câteva luni bune se duce cu altcineva. Ea/el când a luat decizia asta nu s-a gândit, da, îl/o înșel, ce mișto! Ci pur și simplu s-a gândit: ce tare, hai să încerc și asta! Adică o fac pentru mine, pentru binele meu, nu pentru a face rău altei persoane. Acum înţțelegi că nu are legătură cu tine? Pentru că majoritatea oamenilor acţționează într-un mod egoist. Nu are legătură cu tine, ci pur și simplu fiecare om vrea ce este mai bine pentru el chiar dacă de multe ori asta înseamnă să-ţți facă ţție rău (într-un mod indirect). În plus, de asta treaba cu înșelatul este una foarte ciudată. Pentru că nimeni nu te poate înșela, pentru că nu ai drepturi de proprietate asupra unei persoane, fiecare persoană este liberă să facă ceea ce vrea! Exercițiul practic nr. 33: Amintește-ţți de ultima dată când cineva te-a “înșelat”. Acum aplică ceea ce ţți-am spus eu mai sus, cum că nimic nu este personal ci acţțiunile persoanei respective sunt din pur egosim. Te simţți mai bine? 49Cum să citesc și să reţțin? “Do not read, as children do, to amuse yourself, or like the ambitious, for the purpose of instruction. No, read in order to live.” -Gustav Flaubert Multe persoane citesc multe cărţți însă, din păcate, nu reţțin mare lucru de acolo. Pentru că după câteva săptămâni ceea ce ai citit se cam șterge din memorie. Așa că eu am găsit o metodă prin care te asiguri că vei ţține minte mai mult timp informaţția pe care ai citit-o. 1.Atunci când citesc, scriu și subliniez pe marginea cărţții. Ca în fotografia de mai jos

2. După ce am terminat de citit cartea, mă duc în Google Docs și îmi alerg folderul Notes apoi folderul Books. Fac aceleași lucru și pentru video-uri sau articolele pe care le văd/citesc și conţțin informaţție interesantă. 3. În folderul respectiv îmi creez un Document și apoi încep să-mi notez ideile pe care le-am subliniat. 4. Astfel mă asigur că am notate într-un singur spaţțiu toate informaţțiile extrase din cărţți/filmuleţțe/articole și pot să le accesez oricând. 118 Chiar și de pe telefonul mobil, atunci când stau în metrou și vreau să-mi aduc aminte ce spunea Nicholas Carr în cartea sa Superficialii. Exercițiul practic nr. 34: • Intră pe Google Docs/Drive - https://drive.google.com/ • Fă-ţți un cont. • Fă-ţți un folder care se numește Notes sau Notițe. • În acel folder fă-ţți 3 foldere. Carți, filme și articole. • Apoi în fiecare folder îţți creezi un document, în funcţție de ceea ce vrei tu să notezi. Poţți de exemplu să extragi ideile ce ţți-au plăcut din cartea asta și le să pui în folderul cărți. Spor! 50Organizarea

“If you spend too much time thinking about a thing, you'll never get it done.” -Bruce Lee După cum ai văzut din capitolul Cum citesc și rețin? sunt obsedat de ordine, de organizare și vreau ca totul să fie la locul său. Asta pentru că am avut o experienţță în care am pierdut foarte multe documente sau le-am găsit foarte greu, pentru că eram tare dezorganizat. Așa că am să te învăţț, pe scurt, cum să te organizezi mai bine atunci când folosești calculatorul. 1.Folosește Dropbox Dropbox este un fel de hard drive online și ai gratuit câţțiva giga de memorie. În care poţți pune documente importante, poze sau pur și simplu orice vrei tu! Pentru a-ţți face cont pe Dropbox, apasă aici. Este foarte ușor de folosit. Eu acolo îmi ţțin foarte multe lucruri, după cum poţți vedea și în fotografia de mai jos. Am documente de la facultate, puse pe ani, pe semestre și pe materii. Am toate parolele. Am toate cărţțile (pdf-uri) pe care le-am citit și alte lucruri, după cum poţți vedea mai sus. Este locul în care îmi păstrez în siguranţță cele mai importante documente. Dacă îmi ia calculatorul foc, ele tot o să rămână, pentru că sunt stocate la ei pe servere. 2.Google Drive Al doilea sistem pe care-l folosesc pentru organizarea/stocarea datelor on-line, este Google Drive. Cam așa arată: La fel, mi-am organizat pe foldere diverse documente pe care le pun aici. Exercițiul practic nr. 35: 1. Fă-ţți cont pe Dropbox, apasă aici. 2. Fă-ţți câteva foldere și începe să pui documentele cele mai importante. 3. Fă-ţți cont pe Google Drive și pune și acolo alte documente, într-un mod organizat. 51Nu am chef azi “Nu am chef azi, nu am chef azi, n-am chef de nimic...” -Vama Veche

Vreau să-ţți spun un mare "secret". Nu tot timpul o să fii cel mai productiv, cel mai organizat și cel mai disciplinat om de pe acest pământ. Nici eu nu sunt. Nici Warren Buffett nu este. Nimeni nu este. Pentru că suntem oameni și avem tendinţța să pierdem timpul de cele mai multe ori. Uneori este ok să nu faci nimic. Este ok să pierzi timpul. Să stai pe internet și să te uiţți la video-uri amuzante. Se numește relaxare! Însă ai grijă ca relaxarea asta să nu se transforme într-un stil de viaţță! Este ok să pierzi timpul. Este ok să nu faci nimic. Este și mai ok să te relaxezi. Pentru că avem nevoie de relaxare pentru a rămâne în viaţță, de la prea mult stres murim destul de repede. Exercițiul practic nr 36.: Alege o zi din săptămână (duminică am ales eu) în care pur și simplu stai degeaba toată ziua. Te plimbi, te relaxezi, faci lucruri pentru tine, citești ceea ce îţți place, te uiţți la ce video-uri îţți plac, mănânci ce vrei. Este ziua ta în care faci ce vrei tu! 52Nimic nu este întâmplător “Acceptance of what has happened is the first step to overcoming the consequences of any misfortune.” -William James Mi-am dat seama că nimic nu e întâmplător pentru că... tu faci ca lucrurile să se întâmple. Tu faci să câștigi primul loc. Nu e un miracol. Tu faci să-ţți zdrobești concurenţța. Datorită ţție crești, te dezvolţți, te faci mai puternic, mai deștept, mai clar în viziune și gândire! Nu este un eveniment aleatoriu. Nimic nu e întâmplător pentru că viaţța asta este o mașină pe care tu o conduci. Unele lucruri nu pot fi evitate (și poate nici nu trebuie să le eviţți) însă tu ai control asupra vieţții tale.Tu o duci spre prăpastie sau o conduci spre cele mai întalte culmi, vârfuri, spre cele mai înalte! Tu ai controlul absolut asupra existenţței tale! Lucrurile care se întâmplă sunt efectul faptului că realizezi asta, că realizezi că tu ești în control asupra vieţții tale! Ia volanul, nu mai lăsa mașina pe pilot automat! Îndreaptă viaţța asta spre ceea ce vrei! Poţți! Trebuie doar să ai curajul să o conduci, să iei volanul în mână! Exercițiul practic nr. 37: Realizează că toate lucrurile de care te lovești sunt responsabilitatea ta. Dacă te îmbolnăvești, este vina ta, puteai să ai grijă mai mult de tine. Dacă-ţți cade un tablou în cap, este vina ta, puteai să nu stai acolo, astfel nu îţți mai cădea în cap.

Take full responsibility of your life! Fii răspunzător pentru viaţța ta. Nu mai crede în destin, miracole sau noroc. Crezi în tine, în puterea ta de a te conduce spre visele tale! 53 Cum să elimini un obicei negativ “We become what we repeatedly do.” - Sean Covey Dacă vrei să te lași de fumat, să începi să mănânci mai sănătos, să faci mai multă mișcare, să duci o viaţță mai sănătoasă și în concluzie să elimini obiceiurile negative, atunci acest articol te va ajuta. Până acum am realizat 2 provocări pe website de 30 de zile, în care (per total) s-au înscris peste 1.000 de oameni. Îmi place să cred că prin această iniţțiativă am ajutat aproape 10-20% din acești oameni să schimbe ceva în mai bine. Cea mai simplă și eficientă metodă pentru a elimina un obicei negativ este următoarea: • alegi un singur obicei negativ pe care vrei să-l elimini • nu îl mai faci pentru o perioadă de 30 de zile • faci provocarea ta publică, pe pagina ta de Facebook sau pe blog-ul tău. Spui unui prieten apropiat despre acest lucru. • miza: găsești o miză pe care să o dai prietenului dacă nu reușești să termini cele 30 de zile • după cele 30 de zile ai de ales, vrei să continui provocarea toată viaţța - acest lucru te va face un om mai disciplinat și vei avea mai multă încredere în tine sau vrei să începi iar obiceiul negativ și să te simţți prost? Probleme o să intervină pe parcurs. O să vrei să faci lucrul respectiv însă trebuie să-ţți amintești că este doar un experiment de 30 de zile, după aceste 30 de zile poţți face ce vrei. Alte lucruri pe care să le faci: • înlocuiește acest obicei cu unul care îţți aduce un beneficiu (cititul, alergatul, meditaţția, etc.) • atunci când simţți nevoia de a îl face vreau să te oprești, să îţți observi organismul și să iei decizia. Tu să iei decizia pentru organismul tău, nu el pentru tine. • dorinţța de a face o să vină precum un val, dacă observi dorinţța ea se va retrage în câteva secunde. Cam asta este esenţțialul. Atât trebuie să cunoști pentru a schimba un obicei negativ. Dacă vrei să citești mai multe despre cum să schimbi un obicei negativ și ce ne determină să facem aceste lucruri care într-un final ne fac nouă rău, atunci există o carte foarte bună pe acest subiect. Cartea se numește - How to change a habit, de Charles Duggig.

Valori Un om puternic este un om care are un set de valori bine puse la punct. 54 Sinceritatea “Honesty is the first chapter of the book wisdom.” - Thomas Jefferson Sinceritatea este arma ta secretă. Sinceritatea este poate cel mai interesant aspect pe care poţți să-l descoperi la tine. Pe scurt sinceritatea poate fi de două feluri: 1. Sinceritatea interioară 2. Sinceritatea exterioară Voi parcurge aceste două concepte separat, într-un mod simplist pentru a putea să înţțelegi foarte clar ceea ce vreau să exprim. 1.Sinceritatea interioară Pe scurt asta înseamnă să nu te minți. Este tare ușor să te minţți, este tare ușor să prefabrici adevărul. Este tare ușor să spui, nu vreau, să nu ai curajul să iei ceea ce vrei. Este foarte ușor. Nu trebuie să te minţți, pentru că tu ești persoana cea mai ușor de minţțit spunea laureatul Nobel în fizică Richard Feynman. Și are perfectă dreptate. De câte ori te-ai minţțit până acum? Niciodată... serios? Atunci îţți sună cunoscut următoarele afirmaţții: •Nu îmi place de fata aia, are parul... așa, ciudat, nu mă duc să vobesc cu ea. •Îmi place slujba mea, sunt tare fericit!! •Sunt cel mai sănătos om! •Dacă mănânc puţțin dulce.. nu are nimic. Și așa arăt bine. •N-am eu nevoie de stres pe cap, de o relaţție cu o altă persoană. •Îmi place singurătatea, nu suport să am pe cineva care să îmi ofere iubire necondiţționată. •Nu mai pot mai mult de atât. Și lista poate continua la nesfârșit, dar ai înţțeles ideea. Te minţți constant și nu este un lucru bun. Sinceritatea interioară înseamnă să: •Te duci după ce vrei. •Să nu mai întrebi ci să iei direct. •Să trăiești la nivelul tău potenţțial. •Să îţți învingi temerile. Toate aceste lucruri te transformă într-o altă persoană pentru că nu te mai minţți singur. Pentru că poţți să ajungi ceea ce ţți-ai dorit. Nu mai trebuie să te ascunzi. Îţți place să faci un lucru: fă-l! Ce mai aștepţți, viaţța este prea scurtă

pentru a nu fi sincer tu tine. 2) Sinceritatea exterioară Din cea interioară rezultă și cea exterioară. Dacă ești sincer cu tine atunci acţționezi așa cum trebuie. Dacă îţți place de o fată, în interiorul tău simţți cu adevărat asta, faptul că îi spui: îmi placi, esti tare drăguță, este nivelul maxim de atracţție pe care-l poţți genera. Pentru că este un lucru sincer! Ce contează ce spune ea pentru că tu nu ai făcut-o pentru a afla asta, nu ai vrut să vezi cum reacţționează ci pur și simplu ai vrut să spui ce simţți. Acest lucru te va elibera. Eu am fost o persoană tare închisă în mine. Gândeam anumite lucruri însă îmi era frică să le spun. Așa că am decis odată să spun fix ceea ce simt, doar ca un experiment. Atunci s-a întâmplat un lucru incredibil: m-am eliberat! M-am eliberat de toată frustrarea asta interioară, de toate gândurile, de toate fricile care îmi spuneau să păstrez în mine și să nu împărtășesc cu alte persoane ceea ce simt. Acum nu mă interesează. Dacă simt ceva, spun. Treaba asta în atracţție este genială, pentru că arată că ai curajul să spui ce gândești, pentru că arată că nu o faci pentru rezultat ci pentru că așa simţți tu și asta te face extrem de atrăgător. Sinceritatea este răspunsul! Pentru că regretele sunt reprezentate de totalitatea lucrurilor pe care nu le-ai făcut! Trăiește viaţța fără regrete! Fii sincer cu tine! Doar așa poţți să crești, să te dezvolţți și să evoluezi într-o persoană mai bună! Exercițiul practic nr. 38: Îţți place de o fată de la muncă, facultate? Spune-i asta. Nu trebuie să te minţți și nu trebuie să mă minţți. Spune-i ce simţți, dar nu la modul, esti cea mai frumoasă femeie din lume, vreau să fii a mea, pentru că așa o să fugă. Spune-i doar că îţți place zâmbetul ei. Sau că îţți place părul ei. Sau că are un fund tare sexy și nu te mai poţți concentra când apare în preajma ta. Spune-i ce simţți! Ăsta este secretul unei vieţți mai fericite! Să spui tot ceea ce ai pe suflet și în minte, fără regrete, fără să ţții nimic în tine. Fă asta! Acum! Dacă nu faci asta o să trăiești o viaţță plină de regrete. 55 Iubește munca “Choose a job you love and you will never have to work a day in your life.” - Confucius Până acum nu am înţțeles acest citat și probabil mulţți dintre voi nu-l înţțelegeţți cu adevărat, încă.

Mulţți prieteni îmi spun: faci prea multe, ai blog-ul, mai ai o pagină de resurse de dezvoltare personală, ai +5 proiecte pentru facultate, te duci la conferinţțe, workshop-uri și peste asta mai lucrezi și la o carte. Lucrez? Îi întreb eu. Când? Nu. Nu lucrez. Pentru că asta nu este muncă pentru mine. Pentru că este ceva ce iubesc să fac cu adevărat. Pentru că vine de la sine. Pentru că totul este perfect atunci când scriu. Iubesc munca mea! Iubesc să fac asta și asta vreau să fac tot restul vieţții mele. Secretul este să găsești un lucru pe care iubești așa de tare să-l faci încă după ce ai scris aproape 100 de articole, o carte de 5000+ de cuvinte și lucrezi la încă una, care cu siguranţță o să ajungă la aproape 20.000 de cuvinte (a ajuns la 35.000) să spui că nu ai muncit o secundă. Pentru că atunci când faci un lucru care îţți place nu se pune ca muncă, se pune ca distracţție. Exercițiul practic nr. 39: Observă care este lucrul care te pasionează cel mai tare. Poate să fie alergatul, gimnastica, cititul, scrisul, cântatul la chitară. Trebuie să te întrebi dacă-l faci pentru tine și să nu te minţți. Dacă îl faci pentru aprecierea altor persoane, pentru bani, pentru faimă atunci nu-l mai face. Găseste ceva care te umple de fericire atunci când începi să-l faci. Ceva de care simţți o atracţție puternică. Fă asta și nu o să mai muncești o zi din viaţța ta. Atunci o să înţțelegi ce vrea să spună Confucius cu adevărat. 56 Preţțuiește ceea ce ai! “Well you only need the light when it’s burning low Only miss the sun when it starts to snow Only know you love her when you let her go” - Passenger, Let her go. Toată viaţța noastră suntem nemultumiţți. Încercăm să devenim mai buni și în drumul nostru uităm cât de buni suntem deja. Vrem mai multe și uităm cât de multe avem deja. Nu preţțuim ceea ce avem atât de mult și tot timpul vrem mai mult. Acest lucru, pe cât de benefic este pe atât de dăunător. Acest lucru se întâmplă pentru că: •nu preţțuim ceea ce avem •nu ne concentrăm pe momentul prezent •nu suntem recunoscători •înţțelegem adevărata valoare abia atunci când pierdem ceva •uităm să ne bucurăm de drumul pe care-l parcurgem cu gândul la destinaţție 136

Trebuie să preţțuiești mult mai mult lucrurile pe care le ai. Trebuie să preţțuiești mai mult persoanele care îţți sunt alături. Persoanele care ţțin la tine. Persoanele care te plac pentru ceea ce ești tu. Prietenii tăi. Ei toţți sunt foarte valoroși chiar dacă încă mai sunt lângă tine. Însă abia când îi pierdem ne dăm seama de adevărata lor valoare. Atunci înţțelegem cât de mult îi iubeam. Pentru că atunci nu îi mai putem avea. Pentru că nu mai este timp. Este interesant cum funcţționează creierul uman. La fel ca în economie cu cât resursa este mai rară cu atât este mai valoroasă. Eu am pierdut un om pe care-l iubeam și încă-l iubesc cu toată fiinţța mea. Nu l-am pierdut pentru câteva luni, ci pentru totdeauna. Abia atunci am realizat cât de mult ţțineam la persoana respectivă și cât de dureros a fost ( și uneori încă mai este) să știu că nu mai există. Să știu că nu o mai pot vedea niciodată. Să stiu că nu o mai pot lua în braţțe. Aș da orice să-i spun cât de mult o iubesc și să o stârng în braţțe, dar nu mai pot face asta acum. Exercițiul practic nr. 40: Părinţții tăi și bunicii sunt persoanele care au avut grijă de tine când ai fost mic și cel mai probabil încă mai au grijă de tine. Ei te iubesc cu adevărat, indiferent de ceea ce ţți-ar spune. Indiferent de cum s-ar purta. Nu se pot supăra pe tine mai mult de câteva ore, zile și nici tu nu poţți. Ei sunt persoanele care te iubesc cu adevărat! Problema noastră este că nu realizăm asta. Vreau să te gândești pentru un moment cum ar fi ca ei să nu mai existe. Ce îţți dorești să le spui? Ce îţți dorești să faci? Ai vrea să-i stârngi în braţțe? Să le spui cât de mult îi iubești și îi apreciezi? Să le mulţțumești pentru tot ceea ce au făcut pentru tine? Atunci îți propun să faci asta, acum! Nu se știe cât timp mai ai la dispoziţție și este tare dureros să-ţți dorești să spui ceva și să nu mai ai cum. Să-ţți dorești să faci ceva și să nu mai ai acum. Îţți spun asta pentru că așa simt eu în interior, cu persoana pe care am pierdut-o pentru totdeauna. Mi-aș fi dorit să-i spun cât de mult o apreciez, cât de mult o iubesc și să o strâng în braţțe de mai multe ori. Să mă port mai frumos. Să-i vorbesc mai frumos. Să o ajut mai mult. Însă, este prea trâziu acum. Pentru tine nu este prea târziu. Știi ce ai de făcut. Aplică asta la toate persoanele și lucrurile importante din viaţța ta. Preţțuiește mai mult viaţța pentru că nu se știe cât timp mai avem. 57 Curaj “It takes courage to grow up and become who you really are” -E.E.Cummings

Vreau să vă explic un lucru foarte interesant despre curaj și despre frică. Marea greșeală pe care o facem este că atunci când vedem un om curajos avem impresia că el nu simte frică. Dar este greșit, zic eu, să gândim așa. Diferenţța dintre un om fricos și un om curajos nu este dată de faptul că unul simte frica și altul nu simte nimic. Ci de faptul că omul curajos deși simte frica se decide să acționeze. Sper că acum înţțelegi. Speakerul motivaţțional care ţține un discurs în faţța a 300 de oameni, este un om care simte frică, dar decide să o înfrunte, decide să nu se lase controlat de această emoţție și decide că facă! Asta este diferenţța dintre un om curajos și un fricos. Frica este bună. Atunci când simţți frica înseamnă că ai ajuns la una dintre limitele organismului sau psihicului tău și dacă faci ceva ce te sperie asta înseamna evoluție. Asta înseamnă să evoluezi, să faci lucrurile care sunt în afara zonei tale de confort, în afara ariei tale, acolo unde acest sentiment de frică te cuprinte, dar nu trebuie să te controleze. Decide să simţți frica, dar să o faci oricum. Exercițiul practic nr. 41: Găsește un lucru care te sperie și fă-l. Câteva idei: vorbitul în public, abordatul unor persoane necunoscute, fă un video cu tine și pune-l pe YouTube, orice ce sperie... tu știi mai bine. 58 Persistenţța “In the battle between the river and the rock, the river will always win. Not through strength but by persistence” -Kongfuzi, Chinese Philosopher Diferenţța dintre o persoana de succes și una care nu are succes, dintre o persoană care a ajuns undeva și dintre una care nu a ajuns nicărieri este dată de un singur factor. Acel factor este persistența. Hai să îţți spun o mică povestioară din viaţța mea și apoi poate să te aduc la o realizare. Acum doi ani de zile am pornit la drum cu un website în limba engleză, despre dezvoltarea personală. Zi de zi am tras tare. Am scris din tot sufletul meu. Am căutat metode prin care să atrag cât mai mulţți cititori. Însă.. nu a mers, nu a ieșit. Pur și simplu am eșuat. Apoi, peste un an de zile de muncă destul de grea, am închis website-ul. Eram puţțin dezamagit, pentru că am investit ore, foarte multe ore în acest proiect. Și nu doar ore, am investit și suflet dar și bani. Pentru că așa sunt eu, nu pot să fac ceva fără să pun suflet, fără să scriu cu pasiune, nu pot pur și simplu să scriu simple cuvinte, ci

scriu pentru a avea un impact asupra vieţții unor oameni! După această experienţță extraordinară am făcut următorul lucru: am persistat! Nu m-am dat bătut. Nu m-am lăsat. Am continuat să scriu, am continuat să găsesc căi prin care pot să transmit mesajele pe care simt că pot să le transmit. Așa că am scris pentru un website Motivonti, apoi m-am deschis propriul website. Totul a fost o nebunie, nu știam nimic sigur, nu știam ce se va întâmpla, nu am planificat nimic... singurul lucru pe care l-am făcut este că am tot încercat și nu m-am dat bătut! Asta zic eu că este cheia. Ăsta zic eu că este acel secret despre care ei vorbesc dar nimeni nu are curajul să-l pună în cuvinte. Persistenţța. Să nu te dai bătut atunci când nimeni nu mai crede în tine. Să crezi în tine că o să reușești și crede-mă, într-un fel sau altul, într-o zi vei ajunge unde îţți dorești dacă ai curajul să nu te dai bătut chiar și atunci când ai crede că nu se mai poate întâmpla nimic cu tine. Vezi cazul meu. Am ajuns aici doar pentru că nu m-am dat bătut. Dacă renunţțam această carte nu ar fi existat. Acest website nu ar fi existat. Eu nu aș fi existat ca individ ce scrie și încearcă să ajute alte persoane să-și îmbunătăţțească viaţța. Dar am decis să acţționez. Am decis să nu mă dau bătut. Am persitat! Și pot spune că am reușit să ajung unde nici nu credeam că pot ajunge. Exercițiul practic nr. 42: Găsește un domeniu sau un proiect la care lucrezi sau ai lucrat în trecut și te-ai dat bătut, la care ai renunţțat. Apoi ia acel proiect și persistă. Fă cum am făcut eu. Cine știe ce vei ajunge? Cine știe ce drumuri noi vei descoperi? Cine știe, poate tu ești următorul Picasso, Bach, Brâncuși... dar cum poţți ști dacă nu ai curajul să încerci, dacă tu te dai bătut la prima adiere de vânt? 59Modestia “Have more than you show. Speak less than you know.” -William Shakespeare Modestia este o valoare care simt că lipsește în zilele noastre și tu ești cel care are nevoie să o aducă la modă. Prea multă lume care pozează în personaje care știu totul și care nu greșesc. Vorbim prea mult însă știm atât de puţține. Avem impresia că deţținem cheia vieţții, mari secrete, însă aceaste sunt doar simple lucruri care am observat că funcţționează la noi, cel mai probabil nu funcţționează pentru toată lumea. Modestia este importantă, pentru că te ajută să rămâi cu picioarele pe pământ. Știu oameni care după prima dată când au simţțit succesul sau

realizarea profesională și-au arătat adevărata valoare prin comportamentul pe care l-au arătat. Pentru că au căzut în capcana iluziei crezând că sunt cei mai tare și cei mai mari. Însă modestia te ajută să realizezi că nu ești cine știe ce și că tot timpul poţți mai mult. Modestia te propulsează, te ajută să te dezvolţți. Așa că, vorbește mai puţțin decât știi, arată mai puţțin decât ai. Nu te mai lăuda. Păstrează victoriile pentru tine. Modestia este un stil de viaţță. În care faci lucrurile pentru tine, pentru validarea interioară, nu pentru aplauzele și admiraţția persoanelor care te urmăresc. Exercițiul practic nr. 43: Încearcă într-o conversaţție să nu arăţți tot ceea ce știi, în special dacă se ivește un subiect la care te pricepi tare bine. Unele lucruri trebuie să le păstrezi pentru tine, nu trebuie să știe nimeni cât de grozav ești tu. Tu trebuie să știi cât de grozav ești! Exersează modestia zi de zi. Nu te mai lăuda, nu te mai afișa cu lucruri pentru a impresiona alte persoane, trăiește viaţța într-un mod simplu și sincer, făcând o schimbare interioară apoi lumea o să te urmeze. 60Disciplina Self-control is the chief element in self-respect, and self-respect is the chief element in courage” -Thucydes De cele mai multe ori este foarte ușor să treci prin viaţță fără să realizezi mare lucru. Zilele, săptămânile, lunile și chiar anii trec foarte ușor pe lângă noi. Ieri parcă erai la liceu. Acum ești om mare. Totul parcă s-a întâmplat într-o fracţțiune de secundă. Timpul trece pe lângă noi și nu putem schimba acest aspect. Așa este, pur și simplu așa funcţționează universul. Ideea este să instaurezi puţțină disciplină în viaţța ta. Poate prin acele ritualuri pe care urmează să le prezint sau prin alte lucruri pe care le faci pentru ca pe viitor să ai un câștig. Un profesor mi-a spus că: pe scurt ai de ales între două lucruri. Un trade off. Sacrificarea prezentă și satisfacţția viitoare. Sau satisfacţția prezentă și sacrificarea viitorului. Dacă acum te zbaţți puţțin și faci ceva cu viaţța ta, peste câţțiva ani vei culege roadele muncii tale. Ai nevoie de disciplină pentru a te asigura că evoluezi. Pentru că este

foarte periculos să trecă anii pe lângă tine și să nu faci mare lucru și este păcat... pentru că doar o viaţță ai. Asta este singura ta încercare. Nu-ţți mai oferă nimeni o a doua. You only get one shot. Disciplina este cheia. Exercițiul practic nr. 44: Fă ceva destul de greu pentru o perioadă de 30 de zile. Cum ar fi: citește 50 de pagini zilnic. Trezește-te la 5 dimineaţța și învaţță/ lucrează pentru visul tău. Mituri Multe lucruri par să fie așa cum le-ai învățat până acum, dar de cele mai multe ori... nu sunt. 61 Afirmaţțiile pozitive “Positive affirmations = bullshit” - Cristian Ștefan O afirmaţție pozitivă înseamnă ca tu să te pui în faţța oglinzii și să spui: am cel mai frumos corp din lume. Afirmaţțiile pozitive înseamnă să te minţți și acum îţți dai seama de ce nu funcţționează. Dacă nu îţți dai încă seama de ce nu funcţționează o să te întreb următorul lucru: ce crezi că te ajută mai mult să crești în încredere, să spui: sunt cel mai puternic om din lume, cel mai inteligent, uite ce tare sunt eu sau să alergi un maraton, un semi-maraton, să faci ceva, să acţționezi într-un sens? Răspunsul vine de la sine. Nu ai cum să spui lucruri și să ajungi genial, trebuie să lucrezi din greu pentru a deveni genial. Ăsta este adevărul gol goluţț și cine îţți spune altfel minte și te sfătuiesc să nu îţți mai pierzi timpul citind sfaturile unor astfel de persoane. Eu sunt un bărbat mai practic, mai raţțional, direct, hotărât și spun lucrurilor pe nume fără să mă intereseze. Și afirmaţțiile pozitive sunt cea mai mare prostie din lume pe care o poţți face cu viaţța ta. Sunt cea mai mare pierdere de timp. Trebuie să îţți revii și să gândești raţțional și logic. Exercițiul practic nr 45: Așează-te în faţța oglinzii și spune-ţți: sunt așa de puternic, pot face 50 de flotări! Observă ce se întâmplă în timp ce spui asta. Apoi fă 50 de flotări și observă cum te simţți. Sunt două sentimene diferite, unul de victorie și mândire autentică și altul de... nimic? Dacă da, atunci te-am convins. My job here is done. 62 În căutarea fericirii

“For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness.” - Ralph Waldo Emerson Știi cum spune americanul the pursuit of happiness. Ei bine acestă sintagmă este eronată. De ce? Pentru că fericirea nu este ceva ce trebuie alergat, urmărit sau cucerit. Fericirea este in interiorul nostru, este deja acolo. Nu trebuie să facem nimic, trebuie doar să o observăm, să o identificăm și să o preţțuim. Fericirea este acel ceva care ţține doar de tine, nu de alte persoane. Dacă tot timpul o să aștepţți ca altcineva să te facă fericit atunci o să ai o mare problemă, pentru că nimeni nu o să facă asta. Tu trebuie să te ocupi de acest lucru. Este misiunea ta. Este responsabilitatea ta! Unul dintre scriitorii mei preferaţți spune despre fericire că este asemănătoare unui fluture, dacă îl alergi, dacă încerci să-l prinzi el va fugi și mai tare. Însă dacă te oprești din alergat, te concentrezi pe ceea ce îţți place ţție să faci atunci se va așeza pe umărul tău. Fericirea nu este un scop final. Nu trebuie să parcurgi un drum pentru a ajunge într-un punct, ci drumul acela este fericirea. Aventura, entuziasmul, chinul, greutăţțile întâmpinate, toate fac parte din viaţță. Dacă o să faci din fericire o destinaţție nu vei mai ajunge niciodată acolo. Sunt lucruri care ne fac fericiţți pe moment însă pe termen lung au efecte negative. Sunt lucruri care sunt greu de realizat însă pe viitor au efecte pozitive. Exercițiul practic nr 46: Pasul 1) Vreau să iei o foaie de hârţție A4 și un pix. Notează mare titlul - FERICIRE. Pasul 2) Vreau să treci pe foaie cinci lucruri pentru care ești recunoscător. Exemple: pentru că respir și trăiesc și asta e o uriașă opotunitate, pentru că am alături de mine oameni care mă iubesc și îmi vor binele și așa mai departe. Pasul 3) Vreau ca în dreptul fiecărei afirmaţții să notezi motivul pentru care crezi tu că s-a întâmplat. Exemplu: de ce respir, trăiesc sau nu sunt mort? Pentru că cineva mi-a dat acestă oportunitate uriașă pe care nu trebuie să o irosesc. Ideea este să repeţți acest exerciţțiu de câteva ori pe săptămână. Poţți face toată treaba asta mental, nu trebuie să scrii pe foaie, pentru că ai prins deja ideea. 63Iarba e mai verde acolo “Happiness in the present is only shattered by comparison with the past.” -Douglas H.

Vreau ca astăzi să sparg un mit. Mitul care ne spune că iarba e mai verde la vecinul nostru de vis-a-vis, urmând să-ţți explic și de ce nu este chiar așa. Avem tendinţța (despre care am discutat mai pe larg într-un capitol anterior) să ne comparăm cu alte persoane. Un obicei foarte prost. Iarba pare mai verde la vecinul nostru pentru că ne uităm la lucrurile pozitive și le uităm pe cele negative. Un om care are o organizaţție internaţțională primește un comentariu, care sună căm așa: wow, ce viață mișto duci. Ai foarte mulți bani, ai alături de tine femei frumoase și ai tot ce-ți dorești! Aș vrea să fiu în locul tău! La care omul răspune: Da. Asta e prima greșeală pe care o facem ca oameni. Că ne uităm la ceea ce au alte persoane, dar uităm să ne uităm la cât de mult au muncit pentru a ajunge în punctul ăla. Câtă transpirație, persistență și muncă fizică și mentală au depus pentru a avea ceea ce au. Așa că tu, dacă te uiţți la alte persoane și le invidiezi (într-un fel sau altul) atunci faci o mare greseală. Pentru că te uiţți doar la lucrurile pozitive, la cât de bine le merge, nu la cât de greu au tras pentru a ajunge acolo sau la cât de mult stres înseamnă să conduci o organizaţție, la câtă răspundere și așa mai departe. Așa că data viitoare când te observi făcând acest lucru, vreau să te oprești să realizezi că... nu este chiar așa de roz totul precum pare. Exercițiul practic nr. 47: În loc să te uiţți în grădina altei persoane mai bine te concentrezi pe grădina ta. Investești în ea timp și bani și energie pentru a o putea face mai frumoasă. Grădina asta ești tu, mintea ta, corpul tău, sufletul tău, tu. Investește în tine. Investește mai mult în ceea ce nu se vede, nu în aparenţțe. 64Nu știm nimic “Știu că nu știu nimic și nici măcar asta nu știu” -Socrate Marele Socrate a descoperit că nu știe nimic. Mulţți dintre noi încă mai credem că știm totul, ceea ce este o mare iluzie. Nu știm nimic pentru că universul este uriaș. Ceea ce știi tu este foarte puţțin comparat cu tot ceea ce este de știut. După cum ai observat pe măsură ce citești mai mult, ce descoperi mai mult, ce te dezvolţți mai tare, descoperi că nu cunoști mai nimic, că sunt atât de multe lucruri pe care trebuie să le înveţți. Bun și atunci la ce te ajută faptul că știi că nu știi nimic? Pai te ajută să evoluezi. Te ajută să crești. Să descoperi din ce în ce mai multe! Te face curios!

Curiozitatea este o putere foarte mare. Einstein spunea că ale tale cunoștinţțe ar fi zero fără curiozitate. O minte curioasă este precum un aspirator care vrea să obţțină toată informaţția posibilă. Exercițiul practic nr. 48: Încearcă să citești despre ceva ce te pasionează, ceva ce te face curios. Fă-o cu o curiozitate incredibilă și vei observa cât de multe lucruri poţți să inveţți! Curiozitatea este cheia! 65Legea atracţției “The big secret is that there is no secret.” -Unknown Una dintre cele mai vândute cărţți despre dezvoltarea personală este The Secret cu faimoasa lege a atracţției. Iar eu, acum, vreu să-ţți spun de ce acest concept este o mare prostie. Legea asta a atracţției este asemănătoare cu afirmaţțiile pozitive, despre care am discutat mai devreme în această carte. Pe scurt, sunt o simplă iluzie. Un simplu mecanism prin care doresc să vă ia banii și să vă facă să credeţți că aţți obţținut o informaţție valoroasă în schimb. Legea atracţției este o mare păcăleală pentru că dacă stai zi de zi și te gândești la casa pe care o vrei, cât de bogat vrei să ajungi sau ce mașină ai vrea să conduci, nu rezolvi mare lucru. Singurul lucru care te propulsează spre visul tău este să faci lucruri pentru a ajunge acolo. Vrei să ai bani? Muncește. Vrei să ai un blog care să ajute multă lume? Scrie din suflet. Vrei o casă mare? Muncește din greu pentru asta. 157 Este destul de raţțional și logic acest proces. Vrei, muncești și vei obţține. Nu îţți trebuie poze cu un Ferrari pe perete și altfel Universul îţți va da acel Ferrari. Este la mintea cocoșului că fără muncă nu poţți obţține ceea ce îţți dorești. Astfel The secret cu tot cu legea asta a păcălelii, pardon, a atracţției, este o mare vrăjeală. La fel și vizualizările, la fel și afirmaţțiile pozitive și alte lucruri prefabricate de industria dezvoltării personale pentru a face mai mulţți bani de pe urma oamenilor care ar crede în orice doar, doar... vor obţține acea mașină sau casă la care visau de mult. Faptul că visezi nu o să te ducă departe. Faptul că faci, că muncești din greu, că te zbați, că pui iubire și pasiune în tot ceea ce faci, asta o să te ducă departe... nu legea atracţției. Exercițiul practic nr. 49: În loc să îţți imaginezi cum ar fi dacă ai arăta mai bine, lucrează zi de zi la acel corp. Aleargă, fă flotări, genoflexiuni, abdomene, antrenamente cu greutăţți și tot așa. Apoi vei observa schimbările.

Legea atracţției nu există. Tu ești cel care face lucruri și primește: după muncă și răsplată! Cauză și efect. Ritualuri O minte plină este ca un pahar plin cu apă, nu mai poate să creeze ceva de valoare. De asta avem nevoie de ritualuri. Pentru a ne elibera mintea de lucrurile ce nu sunt esențiale astfel putând să ne concentrăm pe ceea ce este mai imporatant. 66Ritualuri “The modern habit of doing ceremonial things unceremoniously is no proof of humility; rather it proves the offender's inability to forget himself in the rite, and his readiness to spoil for every one else the proper pleasure of ritual.” -C.S.Lewis După cum tot încerc să exprim în cartea asta, noi avem tendinţța ca tot timpul să facem câte ceva. Nu ne oprim. Până și în concediu facem ceva. Până și când dormim facem ceva (dormim). Suntem ca niște șoricei care se plimbă prin labirintul numit viaţță și uităm să ne oprim și să ne bucurăm de momentul prezent. De lucrurile pe care le avem. De persoanele care încă sunt în viaţță și ne ajută cu o vorbă bună sau cu sprijin în caz de nevoie. Suntem din ce în ce mai grăbiţți. Era vitezei. În parte din cauza internetului de mare viteză care a schimbat felul în care creierul nostru funcţționează. În parte din cauza oamenilor din jurul nostru. Dar în cea mai mare parte din cauza noastră, pentru că uităm să ne oprim din când în când. De asta avem nevoie de ritualuri. De momente în care noi suntem centrul universului. De momente în care avem grijă de sănătatea noastră fizică și cel mai important cea mentală. Așa că în continuare îţți voi prezenta câteva dintre ritualurile cu care eu m-am jucat. Am ajuns la concluzia că merită să le aplici și tu pentru a îţți creste calitatea vieţții tale. Pentru a duce o viaţță mai calmă și bună, poţți aplica (cel puţțin) unul dintre următoarele ritualuri. 67Meditatul “Smile, breathe and go slowly” -Tich Nhat Hanh Meditatul este un lucru incredibil. Atunci când l-am descoperit am

fost fascinat. Am tot experimentat cu diverse forme de meditat (meditaţție tăcută, ghidată, transcendentală etc.) și chiar am încercat și reușit să meditez pentru 40 de zile, zi de zi. A fost o experienţță grozavă. Mintea mea a devenit mai calmă și mai concentrată. Am învăţțat să mă controlez mai bine. Să-mi controlez mai bine dorinţțele, nerăbdarea și sentimentele ce tot apar în noi atunci când suntem puși în faţța unei situaţții nemaiîntâlnite. Eu îţți recomand să meditezi zilnic. Iată câteva dintre lucrurile pe care le-am învaţțat din meditat și în același timp tu poţți să le folosești ca pe motive pentru a încerca meditaţția: 1) Meditația te calmează. Te ajută să elimini din mintea ta gândurile negative care te încurcă în drumul tău spre ceva măreţț. 2) Meditația îți oferă un moment de liniște. Începi să-ţți vezi viaţța și poziţția în care te regăsești ca pe o fotografie. Știi exact ce e de făcut pentru a ajunge unde vrei să ajungi. 3) Meditația îți crește puterea de concentrare. Meditând îţți vei crește puterea de concentrare și asta este esenţțial. Un om care nu se poate concentra mai mult de 20 de minute asupra unei cărţți, asupra studiului sau asupra muncii sale este un om care nu o să ajungă prea departe. 4) Meditația te disciplinează. Faptul că faci din asta o rutină vei afla că dacă faci lucruri mici zi de zi, în timp beneficiile o să apară. Nu trebuie să faci totul acum, te învaţță că un imperiu se construiește cu efort depus zilnic. 5) Meditația te ajută să asculți mai atent. Să înţțelegi lucrurile la un nivel mai adânc, să pricepi concepte dificile la primă vedere. 6) Meditația îți liniștește mintea, corpul, sufletul, asta te ajută să te concentrezi asupra lucrurilor care contează cu adevărat în viaţța ta. Sper că te-am cucerit acum după ce ai citit unele dintre motivele și lucrurile pe care le-am învăţțat eu din urma meditaţției zilnice. Pentru cei care nu știu cum să mediteze, voi explica într-un mod foarte simplist cum să procedezi atunci când vrei să meditezi, în doar 3 pași, urmând ca tu, după ce citești, să încerci și să vezi cât de interesantă este această experienţță (mai ales dacă o încerci pentru prima dată). Cum să meditezi în 3 pași 1. Elimini toate lucrurile ce ar putea să te distragă. Închizi soneria telefonului mobil, calculatorul și toate cele. 2. Te așezi pe jos. Confortabil. Nu trebuie să stai neapărat într-o poziţție anume. 3. Închizi ochii și te concentrezi asupra respiraţției. Încerci să vizualizezi felul în care aerul ajunge în stomacul tău și cum acesta se dilată, apoi cum îl elimini. Încerci să observi cum se simte corpul tău. Tot corpul tău. De la degetele de la picioare și până la urechi, te concentrezi, încet, calm, în timp ce respiri, asupra fiecărei părţți ale corpului tău.

Te oprești doar atunci când simţți nevoia. Poţți încerca să meditezi pentru 2 minute, apoi următoarea zi pentru 3 minute și tot așa. Ideea nu este să meditezi 10 ore ci să meditezi 5 minute (sau chiar mai puţțin) însă să fie ceva calitativ. Calitatea contează, nu cantitatea. Exercițiul practic nr. 50: Meditează pentru 5 minute. 68Ceaiul “If a man has no tea in him, he is incapable of understanding truth and beauty” -Japanese Proverb Am să încep cu o mică povestioară, o povestioară a unui preot zen care s-a născut în anul 1923, este vorba de Thich Nhat Hanh. El spune că ceaiul este un lucru abosolut încredibil și pentru a înţțelege cu adevărat ce are să îţți spună o cană cu ceai trebuie să fii prezent, trebuie să te concentrezi asupra momentului prezent. Povestea sună cam așa. Îţți fierbi o cană cu ceai și începi să bei din ea. Bei și bei și mintea ta începe să zburde. Începi să te gândești la ce ai făcut mai devreme, sau la ceea ce ai de făcut în viitor. Te gândești la lucrurile pe care le vei face, îţți calculezi în minte.. și mai bei puţțin. Apoi te oprești. Te uiţți la ceaiul din cană și observi un lucru. Observi că în cana ta nu prea mai este ceai. Ceaiul reprezintă viața ta... Fiind pasionat de cultura Japoneză pentru că în școala generală am învăţțat 3 ani de zile limba lor și felul în care ei trăiesc, gândesc și se comportă, am rămas profund impresionat de calmul lor și acest ritual al lor, ritualul ceaiului. Ceaiul pentru mine înseamnă foarte mult. Este un ritual în sine. Un ritual care-mi calmează mintea și tot zgomotul exterior se reduce la minimum. Când spun ceai mă refer la acel tip de ceai verde, full leaf (cu frunză întreagă) fără arome sau chimicale adăugate. Sub toate formele lui. Însă cele mai preferate de mine sunt și chiar vă rog să le încercaţți și voi dacă le găsit prin oraș, deobicei într-un lanţț de librării se găsesc ceaiuri cu frunză întreagă foarte bune, sunt: •Ceai verde japonez cu flori de iasomie (fără arome) •Ceai verde japonez cu polen •Ceai verde simplu •Ceai verde chinezesc •Oolong •Matcha Ultimul e cel mai fin tip de ceai verde și cel mai bun din punct de vedere calitativ (dat de numărul de antioxidanţți pe care-l conţține). Se folosește în ceremonia oficială a ceaiului. Este de fapt frunza de Camellia sinensis presată cu ajutorul unor pietre foarte mari, adusă

sub forma unei pudre fine. Nu prea se găsește la noi în ceainării, pentru că este destul de scump și dacă-l găsești prin magazine costă în jur de 130-150 lei pentru 30 de grame. Însă merită toţți banii, pentru efectele sale asupra sănătăţții. Merită încercat dacă ai ocazia. I just dropped some tea knowledge. Cu plăcere. Ideea este să încerci să-ţți introduci acest ritual în ziua ta, mai ales atunci când te simţți foarte agitat și simţți că trebuie să faci o sută de lucruri și nu știi de unde să începi. Exercițiul practic nr. 51: Caută prin ceainării sau acel lanţț de librării, un ceai verde, fără arome adăugate, de preferat pe care să scrie BIO. Ceaiul să fie cu frunză întreagă, nu prostiile astea pe care le găsești la pliculeţț, care sunt de cea mai joasă calitate posibilă (chiar dacă sunt scumpe). Umple o cană cu apă și las-o să clocotească. Pune timerul la 5 minute, așteptând ca apa să se răcească. Pune 2-3 linguriţțe (depinde cât de mare e cantitatea de ceai pe care vrei să o prepari) de obicei aceste 2-3 linguriţțe ajung la câteva căni de ceai. Apoi lasă-l la infuzat în jur de 3-4 minute. Bucură-te de aromă, de miros, de gust, de tot ceea ce îţți ofera cana de ceai din faţța ta. De căldura. De gusul pe care-l lasă ceaiul odată ce l-ai băut. Observă felul în care corpul tău se simte și se calmează atunci când practici acest ritual. 69Alergatul “You were born to run. Maybe not that fast, maybe not that far, maybe not that efficiently as others. But to get up and move, to fire up that entire energy-producing, oxygen-delivering, bonestrenghtening process we call running” -Florence Griffith-Joyner Dacă îţți vine să crezi sau nu, alergatul este un ritual. Alergatul îţți calmează mintea, îţți folosește resursele organismului, te distrage de la zgomotul ce te înconjoară și te face să te concentrezi asupra momentului prezent. Te face să te bucuri și să simţți fiecare pas. Fiecare inspiraţție. Fiecare expiraţție. Fiecare picătură de transpiraţție ce îţți curge pe frunte. Totul se oprește în loc pentru mine când alerg și probabil de asta și iubesc așa de tare alergatul. Îl iubesc probabil și pentru că s-a creat o dependenţță, datorită endorfinelor ce se elimină în organism, acel runners high de după o cursă lungă și solicitantă. Sau acel mic sentiment de victorie de după fiecare simplă alergare. Alergatul te penalizează dacă ai mâncat prost și te premiază dacă ai mâncat bine. Este un fel de body check. Te verifică. Îţți verifică

sănătatea fizică, dar stai! Asta nu este tot. Ce îţți verifică mai mult este sănătatea mentală. Acea voce ce apare în mintea ta și îţți spune că nu mai poţți, că trebuie să te oprești, că te doare, că de ce te-ai băgat tu în asta, nu era mai bine să stai acasă pe canapea sau în pat? De ce trebuie tu să alergi, nu e pentru tine. Acea voce nu dispare. Însă pe măsură ce alergi sute de kilometri acea voce devine chiar amuzantă. Pentru că începi să râzi de ea și cumva ea este energia care te face să mergi mai departe, dorind să-i arăţți că nu are dreptate și că tu ești mai mare și mai puternic, decât te crezi. Alergatul este un ritual pe care te îndemn din tot sufletul să-l practici. Pentru că te va schimba. Fizic și mental. Exercițiul practic nr. 52: Ia pantofii de alergat pe care nu i-ai folosit de câţțiva ani de zile, îmbracă-te cu un tricou simplu și pantaloni sport și ieși în cel mai apropiat parc de locaţția ta. Fără muzică. Fără ceas. Fără nimic. Pur și simplu aleargă. Aleargă cât de încet sau cât de tare poţți. Cocentrează-te (ca și în cazul meditaţției) asupra respiraţției. Asupra corpului tău. Asupra momentului prezent. După 10-15 minute o să te simţți incredibil. Vei observa că asta este poate cel mai interesant mod în care-ţți poţți începe ziua. Aleargă în fiecare dimineaţță! 70Cititul “The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you will go.” -Dr. Seuss Cititul te introduce într-o lume în care sunetul zgomotului exterior este dat la minimum. Cititul te ridică și te liniștește. Avem foarte mare nevoie în viaţța noastră de mai multă liniște. Prin citit putem atinge acestă stare de liniște, această stare meditativă, în care uităm de dramele din trecut și încetăm să ne mai gândim la problemele din viitor. Suntem concentraţți asupra momentului prezent și acest lucru este o mare putere. O mare putere, de care însă uităm. Privește cititul ca pe o meditaţție. Data viitoare când te simti: agitat, enervat, distras, îngândurat, trist, deschide o carte și începe să citești. Dacă respectiva carte este bună, nu o să o mai lași din mână. Și, în doar câteva secunde, starea ta negativă se va trasforma în una pozitivă, vei uita de tot. Exercițiul practic nr. 53: Pentru a intra în această stare și mai bine, încearcă să urmezi cei 7 pași înainte să te apuci de citit: 1) Închide toate lucrurile ce îţți distrag atenţția. Messenger, Facebook,

Twitter, internet, acces la o conexiune wireless, telefon. 2) Privește în gol pentru câteva secunde. Încearcă să nu te gândești la nimic. 3) Ia cartea de pe raftul din biblioteca ta și încearcă să îi simţți greutatea și cât de fină este coperta. 4) Deschide-o. Observă tipografia extraordinară și gândește-te la munca depusă de autor pentru a redacta această carte, la ideile și gândurile ce au fost în capul său atunci când s-a gândit la acel titlu. 5) Simte cu degetele prima foaie, simte cât de fină și firavă este. Inspiră și expiră, concentrează-te doar asupra cărţții pe care o ai în mână. 6) Acum, ești într-o stare de calm absolut. Acum ești pregătit. 7) Citește. Încearcă să te pierzi printre cuvinte, rânduri, pagini.. cartea este tot ce există, nimic în jurul tău nu este mai important. O lectură plăcută îţți doresc! 71Lucrează “Instead of focusing on how much you can accomplish, focus on how much you can absolutely love what you’re doing” -Leo Babauta Să lucrezi poate fi un ritual dacă o faci cu o prezenţță absolută, dacă te concentrezi 100% pe ceea ce faci și dacă nu te lași distras de lucrurile externe. Pentru a scrie această carte, am avut nevoie de multe ore, chiar zeci mai bine zis sute de ore de muncă în care m-am concentrat doar pe un singur lucru. Pe scris. Pe ceea ce vreau să transmit. Lucrează într-un mod concentrat. Nu distras. Fă din asta un ritual. Exercițiul practic nr 54: Începe-ţți ziua lucrând la un singur lucru, un lucru care te pasionează și care ar putea să aibă impact asupra altor persoane. Un lucru important pentru tine. Apoi elimină toate lucrurile care te distrag și concentrează-te în totalitate pe ceea ce faci. Întrebarea ta Mi-ai adresat o întrebare. Am oferit cel mai bun răspuns pe care am putut eu să-l găsesc. 1. “Se spune că nu este bine să rămâi mult timp în tristeţțe. Este mai bine să-ţți trăiești tristeţțea, să o recunoști, să plângi, apoi să te ridici?” -Diana Elena Eu sunt de părere că trebuie să o recunoști, să o accepţți și să-ţți accepţți responsabilitatea pentru tot ceea ce ai păţțit. După cum am

scris și într-un capitol, din această carte. Odată ce ai realizat că este responsabilitatea ta, atunci poţți trece peste. Pentru că realizezi că ești 100% în control asupra vieţții tale și lucrurilor care ţți se întâmplă. 2. “De ce pare atât de ușor să fii simplu, cand de fapt e atât de greu? A fi un om simplu înseamnă a fi un om sofisticat?” -Teglas Miruna Cel mai greu lucru din lumea asta este să alegi simplitatea, să elimini toate lucrurile care nu-ţți folosesc. Cel mai ușor este să acumulezi lucruri. Este greu pentru că avem tendinţța să complicăm lucrurile, pentru că, nu ne vine să credem că totul este de fapt atât de simplu. 3. “Ești de acord cu urmatoarea idee: "In viaţță nu trebuie să ai carţți bune, ci să le joci bine pe cele pe care le ai."? Ma refer la un sacrificiu venit din partea unor oameni care nu aleg să își urmeze pasiunea, ci mai degraba să muncească într-un loc de muncă stabil și asigurat de dinainte.” -Cocoș Vlad Da, sunt de acord. Dar nu înţțeleg de ce ţți-ai sacrifica pasiunea? O singură viaţță ai, de ce să o irosești pe altceva decât ceea ce te pasionează, aici nu înţțeleg și cred că nici tu. Bine, înţțeleg, dar fac pe prostul. Se numește frică. Acceptă frica și fă-o oricum! Asta este ideea! 4. “Ca autor al cărţții de dezvoltare personală consideri că te-ai dezvoltat îndeajuns încât să îi poţți ajuta pe ceilalţți? Îţți asumi responsabilitatea?” -Victor Foarte bună întrebarea. Consider doar că dacă pot ajuta alte persoane de ce să nu o fac? În plus de asta, prin sutele de articole pe care le-am scris și prin sutele de mesaje pozitive primite de la cititori, ideea că pot ajut s-a întărit și mai tare. Am avut oameni care mi-au spus lucruri care te-ar face să plângi dacă le-ai auzi. Cred însă că oricine poate face asta. Pentru că fiecare are o lecţție de împărtășit, ceva intereasant, un lucru pe care l-a observat, eu doar am curajul să o fac, restul stau în tăcere, deși ar putea să o facă mult mai bine, pun pariu! Da! Îmi asum responsabilitatea pentru tot ceea ce scriu și consider că pot ajuta alte persoane să descopere ceea ce eu am descoperit, să schimbe ceva la ele pentru a duce o viaţță mai bună. 5. “În ce măsură dezvoltarea personală îţți oferă un plus la angajare, la interviu sau la locul de muncă?”

-Anca La ce te ajută o carte? La ce ajută să faci sport? La ce te ajută să te cunoști mai bine? La ce te ajută să gândești? Întrebarea o poţți găsi singură. Te ajută, pentru că te face mai inteligent și dacă oamenii de la muncă sunt în cautare de oameni inteligenţți și cu mintea deschisă, atunci te ajută. Dacă nu, atunci pleacă din locul ăla, nu te merită. 176 6. “Crezi că fericirea depinde de gradul de ignoranţță sau prostie? Poate să fie un om deștept fericit?” -Dirva Ioana Cu cât ești mai inteligent cu atât realizezi că noi oamenii avem nevoi psihologice și că sunt anumite lucruri care ne fac fericiţți. Sunt cei 4 piloni ai fericirii, despre care am scris aici. Dacă îi atingi atunci poţți atinge și fericirea, indiferent de nivelul tău de inteligentă și superioritate. 7. “De ce aleg oamenii să fie pesimiști?” -Agafitei Andrei Valentin Pentru că e mai ușor așa. Este în natura noastră să fim atrași de lucrurile negative și le amplificăm importanţța. Așa au descoperit psihologii că ne funcţționează creierul. De ce să alegem să facem ce este mai ușor? Asta este adevărata întrebare. 8. “Când simţți că nu ești motivat, când tot eșuezi și nu mai ai puterea să mergi mai departe, ce e de făcut?” -Bianca Mergi mai departe. Persistenţță. Exact ce am scris într-un articol din această carte. 177 Am învăţțat că atunci când simţți asta ești foarte aproape de succes! Așa că, mergi și mai departe. Este doar un simplu test de putere și voinţță. Doar cei puternici obţțin tot ce își doresc, pentru că au puterea să nu renunţțe! 9. “De ce te temi tu cel mai mult și ce faci pentru a invinge teama asta?” -Riri Mă tem de eșec și de critici (mai puţțin, teama a scăzut pe parcurs). Scriu articole, chiar dacă există posibilitatea să fiu criticat. Scriu cartea asta, chiar dacă există posibilitatea să nu placă tututor. Îmi pun gândurile în scris, în faţța unui public și aștept să văd dacă am reușit să schimb o viaţță în mai bine sau mi-am luat o roșie în cap. Până acum nu a aruncat nimeni în mine cu lucruri, ceea ce înseamnă că fac ce trebuie, zic eu. A, și mă tem de păianjeni. Dar, e common sense asta, e un mecanism de supravieţțuire, nu? :) 10. “Cum te poţți place pe tine?”

-Andreea Te uiţți in oglindă și vezi ce nu îţți place la tine. Apoi muncești din greu pentru a scăpa de acel lucru. 178 Însă, trebuie să realizezi că ești perfectă așa cum ești, doar că tot timpul poţți ajunge mai bună! 11. “Cum reușești să ai mereu acea doză de energie? Sunt momente în care nu faci nimic din ceea faci cu pasiune? Pierzi timpul?” -Cornelius După cum am scris într-un capitol, nu tot timpul o să ai energie și uneori este bine să nu faci nimic. Energia vine din focul ăla care arde în interiorul tău și care am înţțeles că se numește pasiune. Uneori energia vine din cafea. Alteori nu vine și atunci asta e, nu te judeci, nu te critici, pur și simplu treci peste și mergi mai departe. Nu există persoana care tot timpul să fie super pasionată și super energică, uneori avem momente proaste și nu avem chef să facem nimic. 12. “Ai nevoie de consiliere dacă nu te poţți impune în faţța cuiva?” -Carmen L. Orice crezi că te poate ajuta este ok să fie încercat. Unele persoane sunt mai soft și nu se pot impune chiar așa de bine. Însă, practice makes it perfect. 179 Primul pas spre a te impune, este să crezi că te poţți impune, să vezi în tine acea parte autoritară și serioasă, apoi să o exprimi. 13. “Cum reușesc să nu mă intreseze ce fac alte persoane ci doar ce fac eu?” -Darius Păi realizezi că dacă te interesează ce fac alte persoane prea mult o să-ţți cam pierzi timpul. În plus, nu ești într-o competiţție cu nimeni. Nici măcar cu tine. Viaţța nu este o competiţție. Fiecare are drumul său. 14. “Cât de evoluat ești, pe o scară de la 1 la 10” -Adrian Ciornei Întrebările astea mă amuză, pentru că sunt amuzante :). Eu mă văd o persoană inteligentă, însă în același timp modestia este o valoare, așa că, răspund, că... nu trebuie să ne punem pe o scară, să ne dăm o notă. 15. “Îţți poţți recupera încrederea? Cum?” -Maria R. Da, se poate recupera. Important este să faci lucruri pentru tine, lucruri care să te facă mai mare, să te dezvolte, să te facă să te iubești din cel în ce mai mult. Am scris despre asta într-un capitol. 180

16. “Mintea poate modifica limbajul trupului, dar limbajul trupului poate modifica mintea? Și doi, situaţții în care puterea înseamnă vulnerabilitate?” -Nistor Daniel Tare bună prima întrebare, îmi place să fiu pus pe gânduri și tu ai reușit asta. S-a descoperit că limbajul trupului are efect asupra felului în care gândești. Încearcă să stai într-un power stance cu mâinile în șolduri, spatele drept, fruntea sus. Stai așa câteva minute, observă cum te simţți. Răspunsul o să-l descoperi singur. Și doi, vulnerabiltitatea = putere atunci când te duci să vorbești cu o persoană necunoscută, te faci vulnerabil. Ea poate să-ţți spună nu sau să nu te bage în seamă (rar). Atunci ești într-o poziţție de putere, pentru că ai avut curajul să faci asta. 17. “De ce oamenii ignoră evoluţția pe plan spiritual în defavoarea evoluţției pe plan material?” -Robert Să răspund direct? Pentru că majoritatea oamenilor sunt, ca să nu spun idioţți, nu chiar așa de inteligenţți și nu realizează că viaţța asta înseamnă mai mult decât să ai foarte mulţți bani cu care să îţți cumperi lucruri. 181 18. “Crezi că prin asocieri mai puţțin ordonate, ajungi la concluzii ceva mai ordonate sau poate la fel de dezordonate” -Nicoleta Constantinescu Einstein m-ar fi făcut praf cu idea mea de simplitate și chiar îi dau dreptate (în cazul ăsta). El era un dezorganizat (probabil în apareţță, mintea lui era foarte calculată), însă din haosul ăla a creat cele mai tari lucruri. S-a descoperit că haosul, mai ales atunci când mucești, ajută la creaţție, la descoperire. Când zic haos mă refer la sute de foi împrăștiate atunci când gândești și lucrezi, uite cum arăta biroul lui în ziua în care a murit: Cel mai bun sfat pe care îl poţți da este? M-am gândit să vă fac o surpriză! Așa că pe final de carte, m-am gândit să întreb câteva persoane care mă inspiră pe mine și pe alți zeci de mii de oameni, cu ceea ce fac, întrebarea de mai sus.

Gabriel Nechita Fondatorul celebrului deja website 1cartepesăptămă.com (aka Cititul te face Sexy). Lucrează pentru Google în Irlanda. Este o persoană foarte sinceră și simplă, cu o minte complicată. A răspuns: "Ce ai face diferit dacă ai lua-o de la zero?" Asta e o întrebare foarte interesantă. Are multe implicaţții. În primul rând admite faptul că planurile s-ar putea să nu îţți iasă. Apoi admite faptul că poate ceea ce faci acum nu e așa bun sau nu merge așa de bine. Un alt lucru pe care îl admite, e că ceea ce te-a adus într-un punct nu te va duce mai departe. Sfatul meu este să investești mereu în inteligența ta. Inteligenţța a bătut întotdeauna uneltele sau strategiile pompoase. Unii oameni au făcut avere cu o cameră și un canal de Youtube. Fondul bate forma și o va face întotdeauna, chiar dacă ai multe exemple că nu e așa. Pentru oamenii care contează pentru tine, contează fondul. Tu poţți să faci o avere cu o minte ascuţțită, care ia decizii complexe în cel mai scurt timp. Așadar citește, experimentează, ajustează, astfel încât să îţți creezi o minte capabilă să ia decizii în 30 de secunde, decizii care altora le ia zile întregi. Adrian Soare Fondatorul SuccesDublu.ro, cea mai mare comunitate de dezvoltare personală din România. Speaker motivațional. Om care inspiră prin ceea ce face. Mai nou, alergător de cursă lungă. A răspuns: “Cel mai important sfat pe care l-am primit: Don’t be an idiot! Cel mai important sfat pe care l-ai da? "În orice situatie ai fi, gândește-te cum ar proceda un idiot și fă invers.” Ariel Constantinof Fondatorul celebrului website de dezvoltare personală Motivonti. Fondatorul Tribul, primul serviciu de curierar pe bicicletă din București. A scris și o carte. Un om sociabil și deschis. Face atât

de multe lucruri, deși dacă e să-l întrebi, nu vă spune asta despre el. A răspuns: “Fii sociabil. Ieși din casă și deschide gura. Spune tuturor celor din jurul tău despre proiectul tău, despre jobul tău, despre pasiunea ta. Cunoaște oamenii pe care-i admiri, care te inspiră și fură de la ei ce e mai bun. Nu banii fac ca pământul să se învârtească, ci oamenii de calitate. Cunoaște-i.” Pera Novacovici Fondatorul cunoscutului website despre psihologie și dezvoltare personală - Personalitea Alfa. A scris multe cărți, continuă să facă o super treabă și să inspire foarte multe persoane. A răspuns: “Cel mai important sfat pe care ţți l-aș da e că nu exista cel mai important sfat și că ar fi o greseală să te bazezi pe cel mai bun sfat din partea oricui pentru a atinge succesul, oricare ar fi el în viziunea ta. Fiecare om care a atins niște rezultate deosebite și care este privit ca și model, știe că nu există un secret, sau o tehnică ce te duc la rezultate și nu exista o linie dreaptă din punctul A în punctul B. Pentru că sunt obligat să dau un singur sfat, cel mai bun posibil, să spun că cel mai important lucru este să pornești în aventura vieţții tale în care descoperi că indiferent dacă ai un plan sau nu, odată ce începi să traiești experientele și te schimbi odata cu ele, înţțelegi că viaţța este ca un rău de munte. Imprevizibil și rapid. Pentru a atinge succesul, ceea ce conteaza este sa atingi masa critică. Adică să pui în balanţță suficient de multe lucruri bune încât balanţța să se înclină în favoarea ta. Lucrurile bune sunt gânduri, comportamente și cuvinte. Dar mai ales, fapte. Aceasta e reţțeta succesului pentru mine. Andrei Gligor Alergător de mare anduranță. A alergat “până în Sahara” adică 3600 de KM pentru a strânge 29.000 de euro pentru proiectul Inima Copiilor. Face și multe alte lucruri interesante, vă las pe voi să-l descoperiți! Un om

care inspiră prin tot ceea ce face! A răspuns: “Nu știu dacă este neapărat un sfat cât mai degraba niște concluzii la care am ajuns în ultimii 3 ani de când am intrat în lumea alergătorilor pe distanţțe lungi și a sportului in general. Atunci când simţți că nu mai poţți (este valabil în orice aspect al vieţții) nu uita că viaţța adevărată începe acolo unde se termină zona de confort. Nu încerca să te oprești din cauza unor limite stabilite în minte tot de tine. Cand vei incepe să te "joci" cu ele, să le explorezi vei constata cu uimire că ele de fapt nu există și că tot ceea ce iţți propui, dacă iţți dorești cu adevarat, se poate realiza. Nu renunţța niciodată la visele tale, oricât de nebunești par! Trăiește cu mintea și judecă cu sufletul!” Iulian Novac Un om incredibil. Scrie pentru Bărbatul Adevărat. A alergat sute de km pentru a salva viața celor bolnavi de cancer. Un om care mă inspiră și mă ajută să mă descopăr, nu doar pe mine! A răspuns: “Daca ar fi să las un mesaj, aș vrea să sublintiez 5 lucruri: 1) Găsește oameni alături de care să crești - nebuni, de distracţție, puși pe treabă și care vor mai mult de la viaţța. Ești media anturajului tău. 2) Dă cu capul - TARE - în orice ai face și învaţță din asta. Nu cred în precauţții excesive, frică sau griji. Frica e moartea minţții. Dacă vrei să faci ceva, aruncă-te în ea și învaţță din asta. 3) Lasă-le dracului de obiective, succes și faimă. Crează-ţți o viziune extraordinară pentru viaţța ta și o lume mai bună. Fă-ţți un bucketlist. Revizuiește-le în fiecare zi. Și apoi mergi inspre ele. 4) Meditează. Du-te la retreat-uri, meditează în fiecare zi. O să-ţți vină să plangi de ce chestii vei descoperi în interiorul tău. 5) Ascultă-ţți intuiţția profundă și ATAT. Aruncă ce am spus eu sau oricine altcineva. Tu ești expertul în viaţța ta. Asumă-ţți 100% responsabilitate pentru tine și viaţța ta.” Andrei Roșu Dublu Iron Man Florida. 7.6 km înot, 360 km bicicletă și 84.4 km alergare în 35 de ore și 8 minute. Asta spune destul despre acest om!

O adevărată inspirație pentru oricine își dorește să facă ceva cu viața lui. A răspuns: “Treziţți-vă devreme, de exemplu la 5. Pentru asta, culcaţți-vă devreme, de exemplu la 22. Un pont: puneţți alarma să sune la 21.30, să vă amintească să mergeti spre pat. Fără laptop, fără tabletă, fără tv, fără telefon. Iar a doua zi dimineaţță, lucraţți la visul vostru. Veţți avea două ore în care nu veţți fi deranjaţți.” 190 Andy Szekely Antreprenor, autor și speaker motivațional cu peste 15 ani experiență! Andy este unul dintre greii dezvoltării personale din România. Un om care inspiră și ajută foarte multe persoane prin ceea ce face. A răspuns: “Decide ce vrei, dă-te din calea ta, continuă! Adică, cea mai simplă formula ca să ai sentimentul împlinirii pe parcursul vieţții… Să iţți fie clar ce vrei de la ea (de la viaţța). Să iţți eliberezi drumul de gânduri negative, îngrijorari și condiţții pe care ţți le auto-impui ca să realizezi ceva. Să fii suficient de perseverent ca să acţționezi până când obţții ce iţți dorești. Ăsta nu e doar cel mai important sfat pe care ţți-l pot da. E și cel mai simplu!” Cristian Ciuberea Co-fondatorul Tophabits.ro, unul dintre cele mai vechi website-uri de dezvoltare personală din România. Un om simplu, deștept și care mi-a sărit în ajutor atunci când am avut nevoie! A răspuns: "Nimic nu se schimbă-n bine, atâta timp cât nimic nu se schimbă-n tine" Explicatie: O sa-l citez pe Deliric: "nu se schimbă-n bine, atâta timp cât nimic nu se schimbă-n tine". Lumea exterioară e doar o reflexie a lumii noastre interioare. Daca vrei să schimbi lumea ta exterioară, schimb-o pe cea interioară. Pare simplu, dar nu e. Dar e calea corectă. Și totuși cei mai mulţți o evităm.”

192 Mark Manson Fondatorul celebrului website pentru bărbați și despre psihologie - PostMasculine.com. A scris câteva cărți foarte interesante, în special Models, care îți explică cum să atragi femeile prin sinceritate. Este un om foarte inteligent, pe care îl admir pentru tot ceea ce face prin PostMasculine.com. Cine nu i-a citit website-ul, trebuie să o facă! Am învățat foarte multe de la el. A răspuns: "You don't ever have to prove anything to anybody, including yourself. You are fine as you are. AND you can always be better." În traducere: Nu trebuie să demonstrezi nimic nimănui, nici măcar ţție! Ești perfect așa cum ești. Dar tot timpul te poţți dezvolta. Gabriel Solomon Ultramaratonist român cu mari performanțe sportive. A alergat 24 de ore fără oprire pe bandă - 219 KM - pentru a strânge bani pentru o cauză nobilă. A alergat câteva zeci de maratoane și alte competiții sportive de mare anduranță. A răspuns: “Testează-ţți mereu limitele. Atunci când ajungi la capătul puterilor, când nu numai cei din jur dar și tu începi să crezi că nu vei reuși, în acel moment vei descoperi cu adevărat cine ești. Este ușor să fii optimist sau plin de entuziasm când lucrurile merg bine și ușor.” Jordan Lejuwaan Creatorul unuia dintre cele mai urmărite websiteului de dezvoltare persoanlă din afară HighExistence, având un număr de peste 85.000 de cititori! A răspuns: “Accept everything (or resist nothing). The most powerful belief that you can have in life is that EVERYTHING happens for a reason, even

something that initially seems tragic. Even a car accident could have prevented you from something else fatal. There is a vital lesson in every hardship, and a silver lining in every occurrence. If you embody this truth, you will live in constant bliss. http://www.highexistence.com/secret-to-life-in-2-words” 195 Lista exerciţțiilor practice (54 mai exact) 196 1. Dacă ai alergat până acum probabil ai un număr de km după care nu mai poţți, după care pur și simplu cedezi. Ei bine, vreau să te duci în parc și să alergi cu un km peste acel număr. Repetă acest exerciţțiu cel puţțin o dată pe săptămână. 2. Vreau să îţți imaginezi că ai cu 50 de ani mai mult, dacă ești de o vârstă asemănătoare cu a mea probabil că ai 70-75 de ani. Vreau să îţți imaginezi cum te privești în oglindă și cum îţți atingi faţța, ridurile, părul alb. Cum se simte corpul tău, greu, lipsit de energie, de putere. Motivaţție încă mai ai, însă îţți lipsește puterea. Acum vreau să îţți imaginezi cum cineva vine și îţți spune. Vrei să fi tânăr, vrei să ai 20 de ani? Tu răspunzi fără să te mai gândești, DA! Clipești din degete și apari în faţța acestui ecran, citind această carte. Bine ai venit la noua ta viaţță! Acum poţți face ceea ce vrei tu. Acum poţți face ceea ce iubești cu timpul tău. Nu are rost să îl folosești pe lucruri care nu îţți place să le faci... pentru că vei ajunge la 70 de ani, te vei uita în oglindă și singurul regret pe care îl vei avea va fi legat de lucrurile pe care nu ai avut curajul să le faci. Peste 50 de ani vreau să fii mândru și să nu mai ai nici un regret! Și sper să îţți amintești de mine, cel care ţți-a dat un impuls. 3. Alege un lucru pe care vrei să-l faci și care îţți aduce valoare în timp, ca spre exemplu cititul și selectează un număr minim de pagini, să spunem 5 pagini pe zi. În fiecare zi citește 5 pagini și îţți noteazi în calendar. Cel mai probabil o să citești mai mult de 5 pagini dacă este ceva interesant, dacă nu.. de ce să îţți perzi timpul, îţți amintești ce am spus? 4. 1. Pune într-o cutie/plasă tot ceea ce ai pe masa la care lucrezi. Mai puţțin

computerul, tastatura, mouse-ul și lampa. Lasă cutia în apropierea ta și atunci când începi să lucrezi observă care sunt lucrurile de care ai cu adevărat nevoie din acea cutie. După câteva zile o să observi ceva interesant: 95% dintre lucrurile pe care le aveai pe masa nu le foloseai. Sau cum ar spune Parto, 80% dintre lucrurile pe care le aveai pe masă le foloseai 20% din timp. Extinde acest experiment și la restul spaţțiilor din casa ta. Bucătărie, baie, bibliotecă, șifonier. Încearcă să elimini toate lucrurile care nu-ţți mai folosesc. Nu este așa că acum te simţți mult mai bine? Că ai mai multă libertate? 5. Vreau să observi care sunt cele mai mari defecte la tine, la mine sunt următoarele: sunt foarte orgolios, egoist și tare încăpătânat. Nu îmi place să ascult de alte persoane. Îmi place să fac eu regulile, să mă ghidez singur, să fiu independent și când cineva îmi dă un sfat neîntrebat mă enervează. Când cineva îmi spune că greșesc de prea multe ori mă enervează. Sunt foarte încăpătânat. Îmi place să fac lucrurile cum zic eu. Să decid eu ce să facem și unde să mergem și mă supăr tare atunci când sunt refuzat. Asta sunt eu, asta mă reprezintă. Nu o să ascund niciodată aceste lucruri despre mine. Ai văzut ce am făcut? Tocmai mi-am deschis în faţța ta, tocmai ţți-am spus un lucru care ţție poate îţți este frică să-l spui unei persoane apropiat, dar unui om despre care nu prea știi nimic, în afară de faptul că te citește și îţți apreciază munca. Asta vreau să faci și tu. Vreau să găsești un prieten tare apropiat și să începi o conversaţție pe acest subiect: care crezi că sunt cele mai mari defecte ale tale? Răspunde tu primul. Puneţți sufletul pe masă, fără reţțineri, fără să minţți. Spune tot ce simţți, arată cum ești. Acest experiment să te înveţțe că este ok să nu fii perfect și că defectele tale pot fi uneori percepute de alte persoane ca fiind calităţți, mai știi? 6. Vreau să găsești un lucru care te sperie și să îl faci, începând din acest moment. ŢȚi-e frică să vorbești în public? Forţțează-te să faci asta. Înscrie-te întru-un grup de public speaking. ŢȚine o prezentare în faţța peste o sută de oameni. Răspunde la cursuri/seminarii. ŢȚi-e frică să abordezi o fată drăguţță? Fă-o! Acum! Nu

aștepta sfaturi, trucuri, replici, toate sunt o vrăjeală pentru a-ţți lua banii. Singurul mod este să acţționezi, să faci ceea ce te sperie acum! Ăsta este singurul sfat de care ai nevoie, nu îţți pierde timpul cu alte sfaturi pentru că singura cale este să faci ceea ce te sperie, restul e vrăjeală. 7. Așează-te în faţța oglinzii și întreabă-te: ce fac cu viaţța mea? Oare așa vreau să îmi petrec tot restul existenţței mele? Oare de asta am venit eu pe acest pământ să muncesc ceva ce nu îmi place? Să fac lucruri care mă fac mizerabil? Sau au venit cu un motiv? Am un ţțel și un scop în viaţță? Am ceva pentru care ard, pur și simplu ard pe interior și nu pot să mai sting focul și pasiunea cu care fac acel lucru? Nu pot noaptea să mai dorm pentru că vreau să fac mai mult din ceea ce îmi place. 8. Când te regăsești în faţța unei situaţții în care nu știi cum să acţționezi vreau să te întrebi: ce vreau eu cu adevărat? Ce vreau să obţțin din situaţția asta? Ce aș face eu? Și să acţționezi după ce ţți-ai oferit singur răspunsurile. Pentru că este viaţța ta și tu ești singura persoană care are putere de decizie asupra vieţții tale. Și dacă greșești? Dacă iei o decizie proastă? Este ok. Așa înveţți. 9. Vă observi când începe să-ţți pese prea mult de ceea ce cred alte persoane despre tine. Cel mai probabil o să se întâmple când ai o prezentare de susţținut, când vrei să pui o întrebare unei persoane necunoscute, când vrei să abordezi o femeie ce te atrage, când faci orice lucru care este în afara zonei tale de confort. Vreau să observi gândul și să treci peste el. Atât. 10. Vreau ca data următoare când ceva ti se pare frustrant și greu să te oprești și să înţțelegi că asta e doar reacţția ta la acel lucru, nu și lucru în sine este frustrant și greu, doar că tu nu ai răbdarea necesară de a înţțelege. 202 Asta poate să se întâmple chiar și atunci când înveţți și un concept este foarte dificil. Cel mai probabil este vorba doar de reacţția ta. 11. Observă când simţți nevoia falsă și realizează că nu este o nevoie adevărată, este ceva artificial creat de mintea ta. 12. Știi cartea aia pe care tot ai amânat-o și ai uitat-o în bibliotecă. O citesc mâine, încep de mâine îţți tot spuneai. Sau mai știi lucrul ăla pe care ai vrut să-l faci dar ai aplicat scuzele de mai sus? 13. Vreau să începi să observi mai mult lucrurile care ne înconjoară și pe care la ai deja, așa că o să-ţți ofer mai multe

idei de lucruri pe care să le observi. 14. Observă momentele în care ai dubii în privinţța unor lucruri ce ţțin de comportamentul tău. Atunci când simţți că nu ai să reușești și fă următorul lucru: crede în tine! Pur și simplu. Nebunește. Crede în tine că o să reușești. Vezi ce se va întâmpla. 203 15. Vreau să încerci să găsești în viaţța ta o mare scuză pe care o tot găsești atunci când vrei să termini ceva ce ai început. Observă scuza și zdrobește-o. Fă-o să plângă de durere. Apoi vei fi liber să pășești pe drumul ce duce spre visul tău! 16. Când ajungi în magazine și observi un lucru nou și strălucitor pe care vrei să-l ai, vreau să-ţți spuie: I don’t need that fancy shit! Să realizezi că este doar un lucru, te descurci și fără. Nu ai nevoie, ci este pur și simplu o dorinţță care este atașată de o credinţță falsă, aceea că dacă vei avea acel lucrui vei deveni mai bun. 17. Investește o parte din venitul tău curent, să spunem 10% în cărţți, training-uri, cursuri. Dacă ai un venit de 3.000 lei pe lună, atunci 300 de lei trebuie să fie investit în astfel de lucruri. Fă asta o regulă în viaţța ta! Doar așa poţți crește, doar așa te poţți dezvolta! Cu 300 de lei îţți cumperi câteva cărţți bune, pe care dacă le citești și dacă aplici ideile de acolo la viaţța ta, 204 nu ai cum ca aceasta să se îmbunătăţțească, este aprope imposibil! 18. Atunci când cineva îţți oferă feedback negativ, notează-l pe o foaie, într-un document. Fă ca o colecţție cu astfel de feedback-uri. Și vezi ce trebuie să îmbunătăţțești la munca ta, la viaţța ta, la proiectele la care lucrezi. Nu mai fii așa de încăpăţțânat (în cazul în care te asemeni cu mine) și ascultă și ceea ce spun alte persoane, pentru că multe nu-ţți vor răul, multe chiar vor să te ajute! 19. Observă atunci când cineva îţți aruncă o jignire și nu reacţționa. Dacă cineva îţți spune că ești o banană, tu te superi pe persoana respectivă? Nu. Pentru că știi sigur că nu ești o banană. 20. Găsește un lucru pe care tot îl amâni și decide doar să începi. Să-l faci pentru 2 minute. Apoi te oprești. O să vezi, că după alea două minute te o să te mai clintești de la ace lucru, mai ales dacă este ceva care te pasionează, cum este pentru mine scrisul pentru a ajuta alte persoane. 21. Găsește un domeniu, un aspect al vieţții tale pe care vrei

să-l îmbunătăţțești. Apoi lucrează din greu pentru a obţține rezultatele pe care vrei să le ai și observă cât de tare ești. Uită-te în oglindă și realizează că ești perfect așa cum ești, doar că tot timpul poţți să crești! Cam ăsta este secretul aici. 22. Observă momentele în care te compari cu alte persoane. Apoi revino la analogia: comparaţției merelor cu perelor. Tu ești mărul, ei sunt perele. Este o mare prostie să faci astfel de comparaţții. Pe planeta asta nu există doi oameni la fel. Identici. Suntem cu toţții diferiţți! Din fericire! 23. Dacă vrei să găsești cu adevărat răspunsul la o întrebare, la o dilemă, la o problemă, dacă vrei cu adevărat să descoperi, să te descoperi, atunci experimentează. Cu orice. ŢȚine minte: experienţța este cel mai bun profesor. 24. Atunci când simţți că pierzi ceva cel mai inţțelept lucru pe care-l poţți face este să internalizezi pierderile. 206 Ce vreau să spun cu asta este că trebuie să pui pe o foaie de hârtie lucrurile pe care le-ai învăţțat din acea experineţță, lecţțiile de viaţță și să nu mai repeţți acele greșeli. 25. Pur și simplu observă atunci când o persoană, mai ales dacă este cineva care are un website și dă sfaturi multor oameni, face eroarea asta. Ferește-te de sfaturile acestor persoane, pentru că-ţți poţți da seama cât de multă valoare (sau puţțină) au. Observă când faci și tu eroarea asta. 26. Du-te în cel mai apropiat parc, găsește o bancă la umbră, ferită de mulţțime. Ia cu tine un notepad, o agendă, orice pe care poţți nota ceva și un pix. Apoi gândește-te. Notează ideile ce-ţți vin în minte. Cam așa poţți să creezi ceva. Dacă îţți ofer spaţțiu pentru gândirea profundă, dacă te oprești din ceea ce faci și te concentrezi pe ceea ce este cel mai important, momentul prezent. 27. Atunci când te observi că te gândești (te supără) la trecut sau la viitor (îţți este frică de ceea ce va urma) încearcă să te oprești și să realizezi că este o pierdere de energie. Apoi, concentrează-te pe momentul prezent. Concentreazăte pe ceea ce ai în faţța ochilor și depune toată energia posibilă pentru a avea un viitor din ce în ce mai răsărit. 28. Ia spre exemplu această carte. Elimină toate lucrurile care te pot distrage și concentrează-te doar pe cuvintele din faţța ochilor tăi. Fă asta pentru capitolele următoare. Fă asta pentru toate

lucrurile pe care le faci. Fă un singur lucru pe rând. 29. Încearcă acest lucru când deschizi browser-ul web. Fă-l fullscreen și navighează așa. O să vezi că nu o să te mai distragi de la navigat. Încearcă asta atunci când citești un pdf pe calculator, sau când lucrezi la un document, într-o procesor web, sau când faci orice pe calculator! 30. Învaţță să observi frumuseţțea: dintr-o cana de cafea ce este adusă odată cu liniștea unei melodii simple ce rezultă din calm, solitudine, mulţțumire cu sine din natură din cuvintele și acţțiunile oamenilor din jurul tău 31. Găsește un lucru care-ţți place cu adevărat. Să citești, să alergi, să dansezi, să te plimbi, să socializezi și fă-l din pură plăcere. Fără să te stresezi. Fără să ajungi undeva. Fă-l doar din pură plăcere! 32. Răspunde-ţți cu maximă sinceritate la următoarea întrebare: ce ai face dacă banii nu ar fi o problemă, dacă ai avea tot ce îţți dorești? Acum că ţți-ai dat răspunsul, găsește o cale să faci asta în primă fază ca pe un hobby, apoi încearcă să lucrezi din ce în ce mai tare și o să observi că oportunităţțile o să apară cu ușurinţță. Pentru că nimeni și nimic nu poate să te oprească atunci când pornești în drum spre visul tău cu multă putere și pasiune, nimeni nu o să te oprească! Trebuie doar să crezi în tine! 33. Amintește-ţți de ultima dată când cineva te-a “înșelat”. Acum aplică ceea ce ţți-am spus eu mai sus, cum că nimic nu este personal ci acţțiunile persoanei respective sunt din pur egosim. 34. Intră pe Google Docs/Drive - https://drive.google.com/ Fă-ţți un cont Fă-ţți un folder care se numește Notes sau Notiţțe În acel folder fă-ţți 3 foldere. Carţți, filme și articole. Apoi în fiecare folder îţți creezi un document, în funcţție de ceea ce vrei tu să notezi. Poţți de exemplu să extragi ideile ce ţți-au plăcut din cartea asta, pui în folderul cărţți. 35. Fă-ţți cont pe Dropbox, apasă aici. Fă-ţți câteva foldere și începe să pui documentele cele mai importante.

Fă-ţți cont pe Google Drive și pune și acolo alte documente, într-un mod organizat. 36. Alege o zi pe săptămână (duminică am ales eu) în care pur și simplu stau degeaba toată ziua. Te plimbi, te relaxezi, faci lucruri pentru tine, citești ceea ce îţți place, te uiţți la ce video-uri îţți plac, mănânci ce vrei. Este ziua ta în care faci ce vrei tu! 37. Realizează că toate lucrurile de care te lovești sunt responsabilitatea ta. Dacă te îmbolnăvești, este vina ta, puteai să ai grijă mai mult de tine. Dacă-ţți cade un tablou în cap, este vina ta, puteai să nu stai acolo, astfel nu îţți mai cădea în cap. Take full responsibility of your life! Fii răspunzător pentru viaţța ta. Nu mai credere în destin, miracole, noroc ci crezi în tine, în puterea ta de a te conduce spre visele tale! 38. Îţți place de o fată de la muncă, facultate? Spune-i asta. Nu trebuie să te minţți și nu trebuie să mă minţți. Spune-i ce simţți, dar nu la modul, esti cea mai frumoasă femeie din lume, vreau să fii a mea, pentru că așa o sperii. Spune-i doar că îţți place zâmbetul ei. Sau că îţți place părul ei. Sau că are un fund tare sexy și nu te mai poţți concentra când apare în preajama ta. Spune-i ce simţți! Asta este secretul unei vieţți mai fericite! Să spui tot ceea ce ai pe suflet și în minte, fără regrete, fără să ţții nimic în tine. Fă asta! Acum! Dacă nu faci asta o să trăiești o viaţță plină de regrete. 39. Observă care este lucrul care te pasionează cel mai tare. Poate să fie alergatul, gimnstica, cititul, scrisul, cântatul la chitară. Trebuie să te întrebi dacă-l faci pentru tine și să nu te minţți. Dacă îl faci pentru aprecierea altor persoane, pentru bani, pentru faimă atunci nu-l mai face. Găseste ceva care te umple de fericire atunci când începi săl faci. Ceva de care simţți o atracţție puternică. Fă asta și nu o să mai muncești o zi din viaţța ta. Atunci o să înţțelegi ce vrea să spună Confucius cu adevărat. 40. Părinţții tăi și bunicii sunt persoanele care au avut grijă de tine când ai fost mic și cel mai probabil încă mai au grijă de tine. Ei te iubesc cu adevărat, indiferent de ce ţți-ar spune. Indiferent de cum s-ar purta. Nu se pot supăra pe tine mai mult de câteva ore, zile și nici tu nu poţți. Ei sunt persoanele care te iubesc cu adevărat! Problema noastră este că nu realizăm asta. Vreau să te gândești pentru un moment cum ar fi ca ei să nu mai existe. Ce îţți dorești să le spui Ce îţți dorești să faci? Ai

vrea să-i stârngi în braţțe? Să le spui cât de mult îi iubești și îi apreciezi? Să le mulţțumești pentru tot ceea ce au făcut pentru tine? Atunci îţți propun să faci asta, acum! Nu se știe cât timp mai ai la dipoziţție și este tare dureros săţți dorești să spui ceva și să nu mai ai cum. Să-ţți dorești să faci ceva și să nu mai ai acum. Îţți spun asta pentru că așa simt eu în interior, cu persoana pe care am pierdut-o pentru totdeauna. Mi-aș fi dorit să-i spun cât de mult o apreciez, cât de mult o iubesc și să o strâng în braţțe de mai multe ori. Să mă port mai frumos. Să-i vorbesc mai frumos. Să o ajut mai mult. Însă, este prea trâziu acum. Pentru tine nu este prea târziu. Știi ce ai de făcut. Aplică asta la toate persoanele și lucrurile importante din viaţța ta. Preţțuiește mai mult viaţța pentru că nu se știe cât timp mai avem. 41. Găsește un lucru care te sperie și fă-l. Câteva idei: vorbitul în public, abordatul unor persoane necunoscute, fă un video cu tine, orice ce sperie... tu știi mai bine. 42. Găsește un domeniu, sau un proiect la care lucrezi sau ai lucrat în trecut și te-ai dat bătut, ai renunţțat. Apoi ia acel proiect și persistă. Fă cum am făcut eu. Cine știe ce vei ajunge? Cine știe ce drumuri noi vei descoperi? Cine știe, poate tu ești următorul Picasso, Bach, Brâncuși... dar cum poţți știi dacă nu ai curajul să încercă, să nu te dai bătut la prima adiere de vânt? 43. Încearcă într-o conversaţție să nu arăţți tot ceea ce știi, în special dacă se ivește un subiect în care ești foarte bine documentat. Unele lucruri trebuie să le păstrezi pentru tine, nu trebuie să știe nimeni cât de grozav ești tu. Tu trebuie să știi cât de grozav ești! Exersează modestia zi de zi. Nu te mai lăuda, nu te mai afișa cu lucruri pentru a impresiona alte persoane, trăiește viaţța într-un mod simplu și sincer, făcând o schimbare interioară apoi lumea o să te urmeze. 44. Fă ceva destul de greu pentru o perioadă de 30 de zile. Cum ar fi: citește 50 de pagini zilnic. Trezește-te la 5 dimineaţța și învaţță/lucrează pentru visul tău. 45. Așează-te în faţța oglinzii și spune: sunt așa de puternic, pot face 50 de flotări, observă ce se întâmplă în timp ce spui asta. Apoi fă 50 de flotări și observă cum te simţți. Sunt două sentimene diferite, unul de victorie și mândire autentică și altul de.. nimic?

Dacă da atunci te-am convins. My job here is done. 46. Pasul 1) Vreau să iei o foaie de hârţție A4 și un pix. Notează mare titlul - FERICIRE. Pasul 2) Vreau să treci pe foaie cinci lucrurile pentru care ești recunscător. Exemple: pentru că respiri și trăiesc și am o uriașă opotunitate, pentru că am alături de mine oameni care mă iubesc și îmi vor binele, și așa mai departe. Pasul 3) Vreau ca în dreptul fiecărei afirmaţții să notezi motivul pentru care crezi tu că s-a întâmplat. Exemplu: de ce respir, trăiesc și nu sunt mort? Pentru că cineva mi-a dat acestă oportunitate uriașă pe care nu trebuie să o irosesc. Ideea este să repeţți acest exerţțiţțiu de câteva ori pe săptămână. Poţți face toată treaba asta mental, nu trebuie să scrii pe foaie, pentru că ai prin deja ideea. 47. În loc să te uiţți în grădina altei persoane mai bine te concentrezi pe grădina ta. Investeși în ea timp și bani și energie pentru a o putea crește. Grădina asta ești tu, mintea ta, corpul tău, tu cu totul. Inveștete în tine. Investește mai mult în ceea ce nu se vede, nu în aparenţțe. 48. Încearcă să citești despre ceva ce te pasionează, ceva ce te face curios. Fă-o cu o curiozitate incredibilă și vei observa cât de multe lucruri poţți să inveţți! Curiozitatea este cheia! 49. În loc să-ţți imaginezi cum ar fi să arăţți mai bine, să ai un corp mai frumos, lucrează zi de zi la acel corp. Aleargă, fă flotări, genoflexiuni, abdomene, antrenamente cu greutăţți și tot așa. Apoi vei observa schimbările. Legea atracţției nu există. Tu ești cel care face lucruri și primește: după muncă și răsplată! 50. Meditează pentru 5 minute. 51. Caută prin ceainării sau acel lanţț de librării, un ceai verde, fără arome adăgate, de preferat să scrie și BIO pe etichetă. Ceaiul să fie cu frunză întreagă, nu prostiile astea pe care le găsești la pliculeţț, are sunt de cea mai joasă calitatea posibilă (chiar dacă sunt scumpe). Umple o cană cu apă și las-o să clocotească. Pune timerul la 5 minute, aștepând ca apa să se răcească. Pune 2-3 linguriţțe (depinde cât de mare e cantitatea de ceai pe care vrei să o prepari) de obicei astea 2-3 linguriţțe ajung la câteva cani de ceai. Apoi lasă-l la infuzat în jur de 3-4 minute. Bucură-te de aromă, de miros, de gust, de tot ceea ce îţți ofera cana de ceai din faţța ta. De căldura. De gusul pe care-l lasă ceaiul odată ce l-ai băut.

Observă felul în care corpul tău se simte și se calmează atunci când practici acest ritual. 52. Ia pantofii de alergat mai vechi pe care nu i-ai folosit de ani de zile, îmbracă-te cu un tricou simplu și pantaloni sport și ieși în cel mai apropiat parc de locaţția ta. Fără muzică. Fără ceas. Fără nimic. Pur și simplu aleargă. Aleargă cât ce încet sau cât de tare poţți. Cocentrează-te (ca în cazul meditaţției) asupra respiraţției. Asupra corpului tău. Asupra momentului prezent. După 10-15 minute o să te simţți incredibil. Vei observa că ăsta e poate cel mai interesant mod în care-ţți poţți începe ziua. 53. Pentru a intra în această stare și mai bine, încearcă să urmezi cei 7 pași înainte să te apuci de citit: 1) Închide toate lucrurile ce îţți distrag atenţția. Messenger, Facebook, Twitter, internet, acces la o conexiune wireless, telefon. 2) Privește în gol pentru câteva secunde. Încearcă să nu te gândești la nimic. 3) Ia cartea de pe raftul din biblioteca ta și încearcă să îi simţți greutatea și cât de fină este coperta. 4) Deschide-o. Observă tipografia extraordinară și gândește-te la munca depusă de autor pentru a redacta această carte, la ideile și gândurile ce au fost în capul său atunci când s-a gândit la acel titlu. Simte cu degetele prima foaie, simte cât de fină și firavă este. Inspiră și expiră, concentrează-te doar asupra cărţții pe care o ai în mână. 6)Acum, ești într-o stare de calm absolut. Acum ești pregătit. 7) Citește. Încearcă să te pierzi printre cuvinte, rânduri, pagini... cartea este tot ce există, nimic în jurul tău nu este mai important. O lectură plăcută îţți doresc! 54. Începe-ţți ziua lucrând la un singur lucru, un lucru care te pasionează și care ar putea să aibă impact asupra altor persoane. Un lucru important pentru tine. Apoi elimină toate lucrurile care te distrag și concentrează-te în totalitate pe ceea ce faci. Sfârșit Nu-mi vine să cred că s-a terminat. A fost o muncă foarte grea, de luni de zile, luni în care am depus toată energia posibilă pentru a mă gândi despre ce să scriu în această carte. Apoi alte ore, zeci de ore dacă nu chiar sute, petrecute pentru a o scrie. Însă sunt foarte recunoscător pentru că am oportunitatea să fac asta. Sunt tare bucuros că a ieșit ce a ieșit și sper să ajute cât mai multe

persoane, pentru că ăsta este scopul principal al acestei cărţți. Acum am să te rog un singur lucru. Dacă ți-a plăcut cartea spune-i unui prieten de existența ei. Dă-i adresa de unde o poate cumpăra. Îţți mulţțumesc frumos pentru contribuţția ta, înseamnă enorm pentru mine! Sper să aplici, măcar o parte din ceea ce ţți-am prezentat eu în această carte. Faptul că tu mi-ai cumpărat cartea înseamnă că tu îmi respecţți munca și ai încredere în mine, în ceea ce fac. Acest lucru înseamnă mult mai mult decât cei 29 de lei pe care i-ai dat pe această carte. Cu multă dragoste, Cristian Ștefan http://crististefan.com Părerea ta Sunt curios ce ţți-a plăcut și ce nu ţți-a plăcut la această carte. Așa că vreau să iei legătura cu mine imediat ce ai ajuns la finalul acesteia, pe adresa mea de mail [email protected] și să-mi spui. Poţți să mă găsești și pe Facebook, la adresa mea personală, unde te invit să mă urmărești sau să-mi pui un mesaj cu o întrebare aici: facebook.com/cristianstefanflorin/ Te aștept să -mi citești website-ul, aici: http://crististefan.com O zi faină îţți doresc!

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF