Klaus-Jürgen Wrede
Contele, regele şi ceilalţi Această extensie este compusă din 4 mini-extensii care pot fi integrate în joc fiecare în parte, sau toate împreună. Se recomandă să nu utilizaţi în aceeaşi partidă „Contele din Carcassonne” împreună cu „Râul II”. Se pot ivi situaţii în care să nu mai puteţi ataşa cartonaşe noi în mod rezonabil.
Piesele jocului
•1 pion din lemn – contele • 36 cartonaşe de teren
Rege & cavaleri briganzi (7 cartonașe) Amestecaţi cele 5 cartonaşe de teren noi cu celelalte cartonaşe ale jocului. Pe acest cartonaş se găsesc 2 cartiere separate. Acestea pot fi însă conectate între ele în cursul jocului cu ajutorul altor cartonaşe. La începutul jocului puneţi regele deoparte. În momentul în care unul dintre jucători finalizează construirea unui oraş, acesta îşi ia regele asupra lui. Dacă pe parcursul jocului un alt jucător reuşeşte să finalizeze un oraş mai mare (adică reuşeşte să ataşeze ultimul cartonaş la acel oraş), regele va fi preluat de acest jucător. La sfârşitul jocului, jucătorul în posesia căruia se află în acel moment regele, primeşte pentru fiecare oraş finalizat din acea partidă câte 1 punct. Cavalerul brigand funcţionează similar cu regele. Cavalerul se află întotdeauna în posesia jucătorului care a reuşit să finalizeze cel mai lung drum. La sfârşitul jocului jucătorul în posesia căruia se află în acel moment cavalerul, primeşte pentru fiecare drum finalizat din acea partidă câte 1 punct.
Lăcaşul de cult şi ereticul (5 cartonașe)
Amestecaţi cele 5 cartonaşe de teren „lăcaş de cult” între celelalte cartonaşe de teren. Lăcaşul de cult trebuie utilizat şi evaluat similar cu mănăstirea. Dacă un jucător aşează un supus pe lăcaşul de cult, acest supus va purta denumirea de eretic.
Utilizarea lăcaşului de cult Este interzis ca un lăcaş de cult să se învecineze direct cu mai multe mănăstiri. Este interzis ca o mănăstire să se învecineze direct cu mai multe lăcaşuri de cult. Dacă unul dintre jucători îşi depune lăcaşul de cult nemijlocit lângă mănăstirea altui jucător (în direcţie orizontală, verticală sau diagonală), ereticul îl provoacă pe călugăr la duel. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă călugărul este plasat direct lângă lăcaşul de
1
cult al unui alt jucător. Este desigur posibil, ca un jucător să-şi provoace la duel propriul călugăr, respectiv propriul eretic. Provocarea la duel Obiectul duelului este: cine reuşeşte să-şi finalizeze mai repede edificiul. Jucătorul care reuşeşte să-şi finalizeze primul edificiul, primeşte 9 puncte, celălalt jucător nu primeşte nimic. Ambii supuşi se întorc la stăpânii lor. Dacă o provocare la duel nu este rezolvată până la sfârşitul partidei, ambii jucători primesc numărul de puncte obişnuit pentru mănăstiri nefinalizate. Dacă un jucător ataşează în joc un cartonaş cu un lăcaş de cult, în locul lăcaşului de cult jucătorul are desigur şi opţiunea de a-şi plasa supusul pe câmp, pe drum sau în oraş.
Contele din Carcassonne (12 cartonaşe şi un pion din lemn)
1 4
2
3 Aranjaţi cele 12 cartonaşe în mod corespunzător în mijlocul mesei înainte de a începe jocul. Oraşul care rezultă – Carcassonne însuşi – este punctul de pornire al jocului. Nu va fi deci nevoie de cartonaşul de pornire obişnuit. Oraşul constă din patru cartiere: 1. Castelul 2. Piaţa 3. Fierăria 4. Catedrala Depuneţi pionul din lemn al contelui din Carcassonne pe castelul din oraş, apoi începeţi jocul în mod obişnuit.
Supuşii în oraş
De fiecare dată când un jucător declanşează o evaluare în cursul căreia cel puţin 1 adversar primeşte puncte, jucătorul însuşi însă nu, la sfârşitul turului iniţiatorul evaluării
2
are voie să depună 1 supus din rezerva lui pe unul dintre cartierele oraşului, la alegere. Dacă acest jucător declanşează concomitent mai multe evaluări, poate utiliza posibilitatea descrisă mai sus numai dacă nu obţine puncte la niciuna dintre evaluările declanşate. Însă în fiecare tur are voie să staţioneze cel mult un supus în oraşul Carcassonne. Dacă în decursul partidei se finalizează un teritoriu (oraş, drum, mănăstire), toţi jucătorii au posibilitatea să-şi mute încă înainte de evaluare un supus din cartierul potrivit al oraşului în acest teritoriu. (Excepţie: Contele se află în cartierul respectiv – vezi mai jos.) Astfel se pot deci muta supuşi în teritoriile deja ocupate. După aceea urmează evaluarea. Supuşii pot fi mutaţi după cum urmează: • Din castel într-un oraş care urmează a fi evaluat. • Din fierărie pe un drum care urmează a fi evaluat. • Din catedrală într-o mănăstire care urmează a fi evaluată. • Din piaţă pe un câmp care urmează a fi evaluat. (Supuşii staţionaţi în piaţă pot fi mutaţi numai la sfârşitul partidei.) Cum se desfăşoară această acţiune în detaliu? Începe jucătorul din stânga jucătorului care a declanşat evaluarea, apoi urmează pe rând ceilalţi jucători. Declanşatorul evaluării îşi poate muta ultimul supusul. Fiecare jucător are voie să mute de la 0 la toţi supuşii săi din cartierul respectiv în teritoriul care urmează a fi evaluat. După aceea se efectuează evaluarea în mod obişnuit. Supuşii încă neutilizaţi rămân pentru moment în Carcassonne. Supuşii staţionaţi în Carcassonne pot fi utilizaţi numai în modul descris mai sus. Aceştia nu pot fi pur şi simplu retraşi din oraş.
Contele
De fiecare dată când un jucător staţionează un supus în oraşul Carcassonne, are voie să mute contele după plac într-unul dintre cele patru cartiere. Este interzis să retrageţi supuşi din cartierul în care este staţionat contele. Exemplu: Se evaluează un oraş. Contele se află în castel (castel = oraş). Niciunul dintre jucători nu are voie să-şi mute vreun supus din castel în oraş. Supuşii staţionaţi în acest cartier sunt blocaţi, până când contele este mutat într-un alt cartier. Contele este întotdeauna staţionat într-unul dintre cartierele oraşului şi niciodată nu părăseşte Carcassonne. Particularităţi ale extensiilor 1. Extensia Hanuri și catedrale: Este permisă şi staţionarea supusului mare în Carcassonne. Dacă este utilizat la o evaluare, are valoarea a doi supuşi normali, ca şi până acum. 2. Extensia Negustori & constructori: Dacă un jucător efectuează un tur dublu cu ajutorul unui constructor şi îndeplineşte pentru ambele părţi ale turului toate condiţiile puse, are dreptul să staţioneze în ambele părţi ale turului câte un supus în Carcassonne.
3
Râul II (12 cartonașe)
Râul trebuie aranjat pe masă înainte de a începe partida. Nu este nevoie de cartonaşul de pornire din jocul de bază. Puneţi deoparte izvorul, bifurcaţia şi lacul cu vulcan şi amestecaţi celelalte cartonaşe cu porţiuni de râu. Depuneţi izvorul în mijlocul mesei. Cel mai tânăr jucător aşează cartonaşul cu bifurcaţia. După aceea rând pe rând fiecare jucător trage câte un cartonaş cu râu şi îl ataşează pe partea stângă sau dreaptă a unuia dintre braţele râului. La sfârşit se plasează cartonaşul cu vulcanul. Cartonaşele cu râu pot fi ataşate după dorinţa fiecărui jucător, cu respectarea celor două excepţii. (Este interzis să inversaţi cursul râului şi să legaţi între ele braţele râului.) Fiecare jucător poate să aşeze un supus, dacă doreşte, precum este cunoscut din jocul normal. Nu are însă voie să plaseze supuşi pe râu. Jucătorul care aşează vulcanul, nu are voie să plaseze un pion pe acest cartonaş, dar drept compensare execută imediat şi o nouă acţiune: începe jocul normal. Dacă jucaţi fără extensiile respective, hanul, cireada de porci, respectiv vulcanul rămân fără semnificaţie. Cireada de porci aduce ţăranului care deţine câmpul respectiv 1 punct suplimentar pentru fiecare oraş. Acest bonus este valabil suplimentar la porcul regulamentar din extensia Negustori şi constructori. Han pe malul lacului Hanuri şi catedrale, extensia nr. 1, regula de pe pagina 1. Vulcanul Prinţesa şi balaurul, regula de pe pagina 1. Jucătorul care depune acest cartonaş în joc, poate executa imediat după aceasta încă un tur.
Toate informaţiile despre CARCASSONNE sunt disponibile pe pagina noastră de WEB www.jocul-carcassonne.ro. Aici vi se va răspunde la întrebările legate de joc, veţi putea participa la jocuri cu câştig şi veţi putea accesa toate informaţiile actuale referitoare la joc. © 2007 Hans im Glück Verlags-GmbH Birnauer Str. 15 80809 München
[email protected]
Jucaţi CARCASSONNE şi online, în mod gratuit: www.brettspielwelt.de
4