Negustori şi constructori Vi se deschid noi posibilităţi în şi în jurul oraşului Carcassonne: comerţul înfloreşte în oraşe. Toţi se străduiesc să pună mâna pe cât mai mult vin, grâu şi postav. Constructorii vă ajută să construiţi de două ori mai repede. Drumurile şi oraşele cresc şi ele considerabil mai repede. Şi fiecare mai are şi un purcel cu care – dacă îl utilizează cu perspicacitate – sporeşte recolta ţăranilor lui.
Piesele jocului • 24 cartonaşe de teren noi (marcate cu ) (9 cartonaşe cu vin, 6 cu grâu, 5 cu postav, 4 cartonaşe suplimentare fără mărfuri) • 20 jetoane cu mărfuri (9 x vin, 6 x grâu, 5 x postav) • 12 supuşi noi în 6 culori (câte 1 porc şi 1 constructor pentru fiecare jucător) • 1 săculeţ din material textil
Pregătirea jocului La începutul jocului fiecare jucător primeşte suplimentar 1 porc şi 1 constructor de culoarea sa şi depune aceşti pioni împreună cu supuşii lui în rezerva sa. Jetoanele cu mărfuri trebuie depuse lângă tabla de punctaj. Introduceţi toate cartonaşele de teren în săculeţ. De aici le veţi extrage pe parcursul jocului. În afară de modificările descrise aici toate regulile cunoscute ale jocului Carcassonne rămân valabile.
Distribuirea jetoanelor cu mărfuri Dacă se finalizează un oraş în care se află unul sau mai multe simboluri cu mărfuri, trebuie să procedaţi după cum urmează: Evaluaţi oraşul în mod obişnuit. Jucătorul care a finalizat oraşul, primeşte pentru fiecare simbol de marfă din oraş câte un jeton cu marfa corespunzătoare (devine astfel negustorul acestui oraş). Nu contează, dacă are sau nu are cavaler staţionat în acel oraş, sau dacă în oraş se află sau nu se află cavaleri.
1
Roşu a finalizat oraşul. Albastru primeşte 10 puncte, iar Roşu 2 jetoane cu grâu şi 1 jeton cu vin.
Evaluarea jetoanelor cu mărfuri Jucătorul care are la sfârşitul jocului cele mai multe jetoane cu vin, obţine 10 puncte. Aceeaşi regulă este valabilă pentru jucătorul cu cel mult grâu, respectiv postav. În caz de egalitate toţi cei implicaţi vor obţine numărul integral de 10 puncte.
Puncte:
10 0 10
Puncte:
10
10 10
Exemplu pentru o partidă în doi: Albastru obţine 20 de puncte, Roşu 30 de puncte.
Porcul şi constructorul… …sunt pioni speciali. Aceştia trebuie depuşi pe ultimul cartonaş plasat în joc. Dacă un jucător plasează un pion special în joc, nu mai are voie să utilizeze în acelaşi tur şi un supus. Constructorul şi porcul se pot plasa numai într-un teritoriu (drum, oraş, respectiv câmp) pe care este deja staţionat un supus propriu. Pionilor speciali nu li se aplică regulile valabile pentru supuşi. Dacă dintr-un teritoriu în care este staţionat un pion special este îndepărtat şi ultimul supus de aceeaşi culoare, atunci şi pionul special trebuie să se întoarcă în rezerva stăpânul lui. Porcul şi constructorul nu sunt luaţi în considerare la calcularea majorităţilor dintr-un anumit teritoriu.
Porcul Porcul trebuie aşezat pe un câmp şi are capacitatea de a creşte valoarea oraşelor pentru ţărani. Orice jucător îşi poate plasa porcul numai pe un câmp pe care se află deja cel puţin 1 ţăran propriu. Porcul va rămâne pe acest câmp până la sfârşitul jocului. La evaluarea finală jucătorul obţine pentru fiecare oraş evaluat de pe acest câmp câte 4 puncte în loc de 3. Dar, desigur, numai dacă este proprietarul acestui câmp. Pentru determinarea proprietarului unui câmp trebuie număraţi ţăranii ca şi până acum.
Albastru este proprietarul câmpului. Porcul lui este depus pe acest câmp, de aceea primeşte pentru fiecare oraş finalizat de pe acest câmp câte 4 puncte.
2
Albastru obţine deci 8 puncte. Roşu nu este proprietarul acestui câmp, fiindcă nu deţine majoritatea ţăranilor. De aceea obţine 0 puncte.
Constructorul Constructorul trebuie depus pe un drum sau într-un oraş. Stăpânul lui va beneficia de tururi duble. Cum se depune un constructor pe un drum şi cum funcţionează turul dublu? 1. Jucătorul depune pe drum un tâlhar. 2. F ie în turul următor, fie cândva mai târziu, jucătorul ataşează un cartonaş care continuă acest drum, apoi îşi aşează constructorul pe drum. 3. În turul următor sau mai târziu, jucătorul ataşează încă un cartonaş, continuând sau finalizând drumul pe care este staţionat constructorul. După aceea, trage imediat un al doilea cartonaş pe care îl ataşează undeva în joc. Acesta este turul dublu şi nu poate fi executat altfel decât conform descrierii de mai sus.
1.
1. Plasează un tâlhar. 3a. Continuă drumul
2.
3a.
3b.
2. Plasează constructorul. 3b. trage cel de-al doilea cartonaş şi plasează-l în joc.
lea al doi ş na o t r a c
Alte detalii: • Nu există reacţie în lanţ. Dacă jucătorul îşi depune şi cel de-al doilea cartonaş pe drumul pe care se află constructorul, nu are voie să tragă şi un al treilea cartonaş. • Dacă drumul rămâne deschis (nefinalizat) după un tur dublu, constructorul rămâne staţionat pe acel drum. Până când drumul rămâne deschis, jucătorul poate executa tururi duble conform descrierii. Dacă drumul este finalizat, după evaluare atât tâlharul, cât şi constructorul se întorc la jucător. • Din momentul în care constructorul se află pe un drum pe care nu mai este staţionat cel puţin un supus de aceeaşi culoare, constructorul trebuie retras de pe drum în rezerva jucătorului respectiv. • Jucătorul are voie să plaseze atât pe primul, cât şi pe cel de-al doilea cartonaş depus câte un supus. Dacă drumul este închis după primul cartonaş, constructorul retras după evaluare poate fi aşezat de exemplu pe cel de-al doilea cartonaş din acest tur. • Pe un drum pot staţiona constructorii mai multor jucători. • Între tâlhar şi constructor se poate afla un număr aleatoriu de cartonaşe de drum. • Toate explicaţiile cu privire la drumuri rămân valabile şi pentru oraşe. Trebuie înlocuit doar cuvântul „drum” cu „oraş”, iar cuvântul „tâlhar” cu „cavaler”. • Constructorul poate fi plasat fie pe un drum, fie într-un oraş, dar niciodată nu poate fi aşezat pe un câmp.
3
Un jucător poate efectua de exemplu următoarele mişcări:
1.
2.
3a.
3b.
al doilea cartonaş
1. Aşează în primul tur un tâlhar. 2. În al doilea tur plasează constructorul. 3a. În al treilea tur finalizează drumul şi staţionează un cavaler într-unul din cartierele unui oraş. (Apoi se evaluează drumul. Tâlharul şi constructorul se întorc la jucător). 3b. Jucătorul plasează cel de-al doilea cartonaş şi poate utiliza din nou constructorul.
Săculeţul din material textil Din motive care ţin de tehnica de producţie, cartonaşele CARCASSONNE şi cartonaşele extensiilor pot prezenta uneori mici diferenţe de nuanţă. Dacă există asemenea diferenţe de nuanţă, cartonaşele pot fi trase din acest săculeţ.
Alte cartonaşe de teren noi (exemple) Mănăstirea împarte drumul în 3 porţiuni de drum.
Acest pod nu este intersecţie. Unul dintre drumuri se îndreaptă fără întrerupere de la stânga la dreapta, celălalt din sus în jos. Dar desparte porţiunile de câmp. Pe cartonaşul din stânga se găsesc 4, pe cartonaşul din dreapta 3 porţiuni de câmp separate.
Pe acest cartonaş se găsesc 3 cartiere separate. Unul dintre drumuri se termină în oraş, celălalt la căsuţă.
Toate informaţiile despre jocul Carcassonne sunt disponibile pe pagina noastră de web www.jocul-carcassonne.ro. Aici vi se va răspunde la întrebările legate de joc, veţi putea participa la jocuri cu premii şi veţi putea accesa toate informaţiile actuale referitoare la joc. În magazinul nostru online vă oferim articole legate de Carcassonne şi de celelalte jocuri ale noastre. www.cutia.ro
© 2003, 2013 Hans im Glück Verlags-GmbH Birnauer Str. 15 80809 München, Germania
[email protected]
4