Bronsita Acuta

December 1, 2022 | Author: Anonymous | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Bronsita Acuta...

Description

 

Bronsita Acuta  Bronsita acuta  acuta  este un proces inflamator inflamator care irita irita traheea, traheea, bronhiilor bronhiilor mijlocii mijlocii si uneori ale bronhi bronhiil ilor or mici mici avand avand ca substr substrat at modifi modificar carii ale secret secretiei iei,, sensib sensibili ilitat tatii ii si eventu eventual al al  permeabilitatii acestora si manifestat prin tuse, expectoratie, expe ctoratie, dureri d ureri retrosternale, uneori febra si dispnee (bronsita capilara).Prezinta o evolutie de scurta durata si este una din cele mai frecvente afectiuni inflamatorii pulmonare Cand aceasta infectie apare, caile respiratorii se inflameaza producand mai multa secretie (fl (flegm egma) a) ca de obicei obicei.. nflam nflamati atiaa impre impreuna una cu mucusu mucusull produs produs obstru obstructi ctionea oneaza za respir respirati atia. a. Bronsita este de obicei cauzata de acelasi virus ca si guturaiul. guturaiul. !iru !irusul sul ataca mucoasa mucoasa arborelui arborelui  bronsic provocandu"i rani. Corpul lupta in mod normal cu virusul, dar in tot acest timp mucoasa se inflameaza mai mult si produce mai multa secretie. Corpului ii este necesar un anumit timp  pentru a repara stricaciunile provocate iar in aceasta perioada de refacere este posibil persiste tusea tus ea sa respir respirati atiaa sa fie fie ingreu ingreunat nata. a. #a fumato fumatori ri perioa perioada da de refacer refaceree va dura dura mai mult. Bronsita poate transmisa prin tuse. $e asemenea asemenea cei care fumeaza sau care muncesc in locuri locuri Bronsita poate fi transmisa cu mult fum sunt mai expusi riscului de a contacta bronsita acuta deoarece plamanii acestora au suferit deja daune.

Factorii etiologici care pot genera bronsita acuta sunt% "infectiosi, "fizico"chimici "alergici. &actorii infectiosi sunt% virusi, bacterii, fungi si spirochete. &actorii fizico"chimici% toxine endogene (uree, cloruri, toxine, s.a.) si exogene (pulberi, gaze toxice, gaze industriale, vapori, etc), aici intra si fumul de tigara. &actori alergici% polenuri, medicamente, corpi bacterieni, etc.

 

'ar se intamp intampla la ca bronsi bronsita ta acuta acuta sa fie consecint consecintaa unor boli boli infect infectioa ioase se vir virale ale sau  bacteriene (rujeola, tusa convulsiva, difteria, etc). Producerea Produce rea bronsitei bronsitei acute este dominat dominat de infectie, infectie, dar este posibil posibil ca uneori aceasta aceasta sa urmeze inflamatiei si vasodilatatiei ne specifice prin interventia unor modificari determinate de iritatie irit atie sau alergie. alergie. n afara acestor acestor factori etiologici etiologici (determin (determinati) ati) mai participa participa cu conditii conditii favorizant favor izantee clima clima si sezonul (umiditate, (umiditate, frig), frig), ventilatia ventilatia deficitara, deficitara, conditii conditii neigienice neigienice de locuit locuit sau de la locul de munca, activitatea in conditii alergizante, oboseala, alcoolismul, fumatul, etc. n plus mai pot interveni% muco"vascozitatea, hipo"gamaglobulemia, deficitul de gA secretor, focare de infectie rino" sino"amigdaliene, etc

Forme clinice  Bronsita

acuta

infectioasa  infectioasa 

"

care

este

de

doua

tipuri%

" bronsita acuta virala (cea mai frecventa), este produsa de virusuri% gripal A, B, paragripal ,,*, sincitial respirator (afecteaza preponderent copii si persoanele tinere), adenovirusuri, virusul rujeolei etc. " bronsita acuta bacteriana apare in evolutia unei bronsite acute virale prin suprainfectie cu flora,  pneumococi,, str strept eptoco ococi ci aerobi aerobi si anaero anaerobi, bi, caree popule car populeaza aza in mod normal normal nazofa nazofarin ringel gele% e% pneumococi cor+nebacterii, neisserii, bacterioides.  Bronsita acuta chimica  chimica  se produce produce prin iritat iritatia ia cailor cailor respir respirato atorii rii in urma urma expuner expunerii ii accidentale sau profesionale la diverse substante chimice praf, ciment, fum, gaze iritante, vapori de acizi, amoniac sau acetona etc.

Diagnostic  Examenul clinic

 

$iagnos $ia gnostic ticare areaa bronsi bronsitei tei acute se face face de regula regula pe baza baza anamneze anamnezeii (is (istor toricu icull bolii bolii)) si a rezultatelor de la auscultatia pulmonara si a bronhiilor. uplimentar, se poate face consultatia urechilor, a cavitatii orale, nazale si faringiene, dar si a ganglionilor de la nivelul gatului  Examene de laborator  n caz de febra si expectoratii purulente se va recolta sange pentru a se decide daca se impune sau nu tratamentul cu antibiotice. Cresterea usoara a vitezei de sedimentare a hematiilor (!-" ul) ul) si scade scadere reaa numar numarul ului ui de le leuc ucoc ocit itee (leuc (leucop open enie ie)) in indi dica ca o in infe fect ctie ie vi vira rala la.. Cr Cres este tere reaa semnificativa a vitezei de sedimentare a hematiilor, asociata cu leucocitoza (cresterea numarului de leucocite) , semnalizeaza o infectie bacteriana. $aca evolutia bronsitei este ingrijoratoare, se recomanda examenul bacteriologic al secretiei expectorate si un exudat faringian pentru identificarea germenilor patogeni, care vor fi urmate de o antibiograma.  Radiografia pulmonara $aca manifestarile patologice nu cedeaza sau se inrautatesc, este posibil ca bronsita acuta sa fi evoluatt spre pneumonie. evolua pneumonie. n acest caz se impune impune radiografi radiografiaa pulmonara. pulmonara. xamenul radiologic radiologic al  plamanilor se recomanda si in cazul in care pacientul prezinta hemoptizie, pentru a exclude din diagnostic tumorile pulmonare sau bronhiale. este normala (nu se efectueaza in timpul sarcinii).

Simptomee si evlolutie Simptom #a inceput inceput se acuza acuza doar doar conges congestia tia nazala, nazala, traheal trahealaa sau bronhi bronhica, ca, dureri dureri faring faringien iene, e, senzatie de uscaciune si arsura a gatului si a regiunii retrosternale, raguseala, s.a. urmate de tuse fara expectoratie expectoratie chintoasa, chintoasa, spasmodica spasmodica insotita insotita de disfonie (faza de cruditate). cruditate). #a mai mult de  jumatate este prezenta febra, frisoanele, etc. $upa "* zile boala intra in faza de coctiune% tuse din iritativa se transforma in tuse  productiva (expectoratie sero"mucoasa sau sero"mucopurulenta). $ispneea este absenta in formele simple dar se manifesta in formele bronho"spastice sau este dominanta si foarte intensa

 

in formele grave ale bronsitei acute la copilul mic (laringo"traheita obstructiva) sau bronsita capilara la varstnic si copilul mic (intereseaza bronhiolele si parenchimul pulmonar. pu lmonar. Boala se poate vindeca spontan in " saptamani in afara de formele grave (bronsita capilara si laringo" traheita obstructiva in care mortalitatea depaseste /01. Poate avea o evolutie grava cu complicatii la % debilitati, varstnici, varstnici, diabetici, s.a.  Forme particulare ale bronsitei acute la adulti  adulti   sun suntt bronsi bronsita ta obstr obstruct uctiva iva acuta acuta si  bronsiolita acuta. Br Brons onsit itaa obstr obstruc ucti tiva va acuta acuta evolu evoluea eaza za cu si sindr ndrom om obstr obstruc ucti tiv v di difu fuzz pe ca caii ae aeri rien enee intrapulmonare si se caracterizeaza prin dispnee, expiratie prelungita, raliuri sibilante difuze, , tahipnee si febra. Bronsiolita acuta este o afectiune acuta a cailor aeriene mici, de obicei de origine virala ( virusul sincitial, virusul paragripal) sau poate fi produsa de clamidii si se caracterizeaza prin tuse uscata, iritativa, febra mare si dispnee, insotita de cianoza.  Bronsita acuta la copii const copii constitui ituiee 01 din totalul totalul infectiil infectiilor or respirator respiratorii ii acute, 01 din cazuri bronsita acuta este cauzata de adenovirusuri si pana la 01 " de virusurile gripale. #a sugar si copilul mic bronsita acuta este produsa predominant de virusul sincitial respirator si virusul paragripal *. Bronsita acuta incepe dupa o infectie virala cu semne de  rinita, rinita, febra. Peste *"2 zile apare tuse seaca, frecventa care in asociere cu traheita devine chinuitoare, cu arsuri sau dureri in piept. Peste "* zile tusea devine productiva, cu sputa muco"seroasa sau mucupurulenta, vome  cu amestec de sputa. n bronsita acuta la copil se asculta  provocand la sugar suga r si copii mici vome inasprirea murmurului vezicular si raluri bronsice sibilante si ronflante.  Bronsita acuta la femeile insarcinate apare insarcinate apare mai frecvent primavera si toamna pe timpul umed si friguros.&emeile gravid dezvolta bronsite acute, de obicei primare, de origine infectioasa ( virale sau bacteriene) si foarte rar bronsite secundare ( complicatii ale tuberculozei, tifosului etc.). $e obicei sarcina nu predispune la imbolnavirea de bronsite, dar intumescenta mucoasei  bronhiilor , caracteristice acestei perioade, ingreuneaza expectoratia.3anifertarile clinice ale  bronsitei acute la gravid nu au particularitati. Bronsita acuta nu modifica evolutia sarcinii, insa  predispune la infectarea intrauterine a fatului. n tratamentul bronsitei acute la gravid, de obicei, nu se administreaza antibiotic, insa daca acestea se impugn, se evita cele contraindicate in timpul sarcinii,

 

Bronsi Bro nsita ta acuta, acuta, mai ales ales forma forma obstru obstructi ctiva, va, evolueaz evolueazaa la batran batranii mai grav, grav, ade adesea sea agravand insuficienta cardiaca (indusa de cardiopatia ischemica sau valvulopatii) si se complica cu bronhopneumonie de staza. $urata bronsitelor acute necomplicate este de 4 "0 zile si la tratament adecvat se vindeca comple com plet5 t5 bronsi bronsita ta acu acuta ta netrat netratata ata si, mai ales, ales, in prezen prezenta ta factor factorilo ilorr iri iritan tanti ti are tendin tendinta ta de cronicizare.

Tratament Bronsita Brons ita este cauzata de un virus, deci antibiotic antibioticele ele nu va vor ajuta, ajuta, chiar daca secretiile secretiile sunt sunt co colo lora rate te sau sau de dens nse. e. n un unel elee ca cazu zuri ri medi medicu cull re reco coma mand ndaa med edic icam amen ente te de dest stin inat atee astmaticilor. e evita fumatul si atmosfera poluata. n tratamentul bronsitei acute la copil se  prevede necesitatea respectarii unui regim hidric optim, care sa previna dehidratarea (prin febra si dispnee). n caz de deshidratare se va face un supliment de rehidratare orala. Alimentatia va fi obisnuita. Pot fi administrati agenti antivirali. 6u se administreaza antibiotice (cu exceptia cazurilor de infectie cu m+colasma pneumoniae, care necesita tratament cu eritromicina). $e asemenea, se  bromhexina,,   ef efit itusi usina, na, mucosi mucosisti stina na si admini adm inist streaz reazaa prepar preparate ate mucoli mucolitic tice% e% acetil acetilcis cistei teina, na, bromhexina decocturi mucolitice, care fluidifica si faciliteaza expectoratia mucusului bronsic.

Complicatii Complicatiile sunt rare si constau in% in%  bronhopneumonie si  bronhopneumonie si bronhopneumopatie cronica obstructiva la pacientii ce au depasit varsta de 20 ani.n unele cazuri bronsita si astmul pot fi confundate. $aca exista tuse sau respiratie zgomotoasa mult timp, medicul ar putea face unele analize pentru verificarea existentei altor probleme pulmonare. Pneumonia poate avea simptome asemanatoare cu cele ale unei bronsite acute.Bronsita poate fi cauzata si de acidul gastric patruns in plamani in timpul somnului. somnului. $aca tusea persista si apare un lichid cu gust dezagreabil in gura, trebuie consultat un medic. xista medicamente ce ajuta la reducerea acidului din stomac, astfel ajutand la disparitia tusei. Cand trebuie consultat medicul?

 

" in cazul in care tusea dureaza de mai mult de o luna5 " in cazul in care febra apare des5 " cand scuipati sange5 " atunci cand sunt dificultati ale respiratiei in timpul somnului sau atunci cand exista edeme la nivelul mainilor sau picioarelor. Pacientul trebuie sa fie informat despre masurile igieno-dietetice necesare pentru  prevenirea bronsitei sau cronicizarea acesteia% acesteia% " alimentatie echilibrata, evitarea expunerii la rece5 antigripala in  in sezonul rece, in special, a varstnicilor, copiilor si a tinerilor ce sufera " vaccinarea antigripala de mucoviscedoza, a persoanelor tinere cu bronhopneumopatie cronica obstructiva5 " chimioterapia profilactica% chimioterapia profilactica% Amantadina pentru virusul gripal A, rimantadina pentru virusul implex.. sincitial respirator, aciclovir pentru  pentru virusul -erpes implex

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF