Bridge Team Management Voyage Planning PDF
November 13, 2022 | Author: Anonymous | Category: N/A
Short Description
Download Bridge Team Management Voyage Planning PDF...
Description
VOYAGE PLANNING ON CHARTS Bu yazı; OCIMF ve CDI denetlemelerine girecek olan gemilerin Navigasyon Zabitlerine rehber olması amacıyla “Bridge Team Management” kitabı referans alınarak hazırlanmıştır. ( MKP-2007 )
A > HARİTA ÇİZİM AŞAMASINDA YAPILACAKLAR : SEFER PLANLAMASINDA HARİTA ÜZERİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Aşağıda listelenen unsurlar harita üzerinde işlenmiş olmalıdır : 1- NO-GO AREAS : GİRİLEMEYECEK ALANLAR 2- MARGINS OF SAFETY ( NOT LESS THAN , NOT MORE THAN ) : EMNİYET SINIRLARI 3- WHEEL OVER POINT ( W/O ): DÜMEN KOMUT NOKTALARI 4- ABORT LINE : İPTAL HATTI 5- CONTINGENCY AREAS : ACİL DURUM ALANLARI 6- TIDAL WINDOW : GEL-GİT PENCERELERİ 7- WAYPOINTS : DÖNÜŞ NOKTASI 8- ECHO SOUNDER : ELEKTRONİK İSKANDİL 9- RADIO BEACONS : 10 - VESSEL TRAFFIC SERVICES ( VTS ) : TRAFİK SERVİSLERİ 11 - PORT OF CALL , EMG.BERTHING PORTS INFORMATION : 12 - LIGHTS LIGHTS / LANDFA LANDFALL LL LIGHTS : FENERLER / KARACİSMİ FENERLERİ 13 - RADAR TARGETS : RADAR HED HEDEFLERİ EFLERİ , RADAR KUL KULLANIMI LANIMI 14 - SEPERATION SCHEMES : SEPERASYONLAR 15 - CROSS TRAFFIC / HIGH DENSITY AREAS : KROS / YOĞUN TRAFİK AL ALANLARI ANLARI 16 - CHART CHANGES : HARİTA DEĞİŞİMLERİ 17 - UNDER KEEL CLEARANCE : UKC
HARİTALARIN ÜZERİNE YAPILAN TÜM B BU U İŞARETLEMELER , HARİTA ÜZERİNDEKİ SEYRE İLİŞKİN BİLGİLERİN OKUNMASINI ENGELLEMEYECEK ŞEKİLDE OLACAKTIR.
Prepared By MKP - 2007
VOYAGE PLANNING ON CHARTS
Sayfa 1 / 5
1- NO-GO AREAS : GİRİLEMEYECEK ALANLAR Draftın %10 fazlasından daha sığ sular seyir için tehlikeli kabul edilmeli ve bu bölgelerin üzeri haritada taranmalıdır. Tarama işleminde abartıya kaçılmamalı, harita kağıdını kağıdını yıpratacak kadar kadar sert karalamalar yapılmamalı. Harita üzerinde seyre gerekli bilgilerin okunmasına engel olacak şekilde tarama yapılmamalı. Sahiller ve adalar haritada belli olduğu için taranmasına gerek yoktur. Taranması gereken alan; draftımızın %10 fazlasından daha sığ olan sulardır.Bu %10 değeri aşırı gelgit, ağır denizler veya gemimizin squat faktörü göz önüne alındığında %20 olarak da kabul edilebilir. 2- MARGINS OF SAFETY ( NOT LESS THAN , NOT MORE THAN ) : EMNİYET SINIRLARI Emniyet sınırları, geminin tehlikeye düşmeden ne kadar rotadan sapabileceğini gösterir. Rotamızın yakınındaki “No-Go Areas” bölgelerine gemimizin girmemesi için emniyet sınırları belirlemeliyiz. Bu sınırların “No-Go Areas” bölgelerine mesafeleri öyle olmalı ki en kötü durumda bile gemimiz emniyet sınırları içinde kalmalı. Bunu belirleyen faktörler ; - Gemimizin boyutları - Gel-git akıntıları - Gemimizin manevra karakteristikleri - Seyir ekipmanlarımızın doğruluğu ve kondisyonu Örnek Şekil :
Wheel Over Point
TIDAL STREAM Gel-Git Akıntısı Set=120° Drift=1,8 kts
Abort Line
Burada NMT 042 iken gemi pruvası 060 olmuş ve gemi Emniyet Sınırı dışında kalmıştır.Bu rota ayağı üzerinde pruvamız 042 den daha büyük (NMT) olmamalıdır.
Emergency Anchorage
Burada NLT 006 iken gemi pruvası 340 olmuş ve gemi Emniyet Sınırı dışında kalmıştır.Bu rota ayağı üzerinde pruvamız 006 den daha küçük (NLT) olmamalıdır.
Emniyet Sınırları İçindeki Gemi
* Renklendirmeler şeklin daha rahat anlaşılması içindir. Harita üzerinde çizimler kurşun kalemle yapılmalıdır. 3- WHEEL OVER POINT ( W/O ): DÜMEN KOMUT NOKTALARI Rota değişimi yapılacağı zaman, geminin manevra karakteristiği ve yapılacak rota değişiminin büyüklüğü dikkate alı alınarak, narak, dönüş n noktasına oktasına ( waypoint’e ) gelmeden önc önce e dümen komutu verilir.Bu komutu verdiğimiz nokta haritaya W/O olarak işaretlenir. Bu nokta , imkan varsa, bir kara
cismini bordalayac bordalayacak şekilde vveya eya ccisim isim pruvadan belli bir mesafede mesafede olacak şekilde belirlenirse takibi veakuygulaması dahasabit kolay bir olacaktır.
Prepared By MKP - 2007
VOYAGE PLANNING ON CHARTS
Sayfa 2 / 5
4- ABORT LINE : İPTAL HATTI Geminin ilerlemesinden başka seçenek olmayan yerde İptal Hattı çizilir. Genellikle sığ sulara, dar kanallara girmeden öncedir. Geminin sancağa veya iskeleye tam dönüş yapamayacağı yerde ise “Point of No Return” terimi kullanılabilir. 5- CONTINGENCY AREAS : ACİL DURUM ALANLARI Sefer esnasında acil veya olağan dışı bir durumda plandan, rotadan sapmak gerekebilir. Acil olarak demir atmak, bir limana sığınmak, neta bir bölgede driftte kalmak veya alternatif rotalara sapmak gerekebilir. Böyle bir acil durumda vardiya zabiti acil durum bölgesini saptamak için zaman harcamamalı ve önceden planlanmış, belirlenmiş alanı haritada görebilmelidir.Bunlar ; o Emergency Anchorage Area ( Safe Anchorage Area ) o Waiting Area ( Drifting Area ) o Emergen Emergency cy Berth o Alternative Route ( kesik kesik çizgilerle haritaya işlenir ve üzerine ALTERNATE ROUTE yazılır ) 6- TIDAL WINDOW : GEL-GİT PENCERELERİ Sığ sulardaki ve yanaşacağımız limanlardaki gel-git zamanları önceden hesaplanıp haritaya işlenmeli. “ ◊ “ ( baklava ) şeklinde Gel-git akıntısı ( TIDAL STREAM ) bilgisi olan haritalarda , ilgili limanın yüksek su zamanı, zamanı, harita üzerindeki cetvele yazılmalı ve seyir seyir esnasında, rotamıza yakın olan “ ◊ “ şşekillerinden ekillerinden akıntı yönünde ve hızında vektörel bir ok ççizerek izerek akıntılar haritada belirtilmeli. Seyir bölgesinde gemimizin seyrini etkileyecek kuvvette bölgesel akıntılar varsa bunlar da haritaya işlenmeli. 7- WAYPOINTS : DÖNÜŞ NOKTASI Rota değişim noktalarıdır. Voyage plan üzerinden takibinin yapılabilmesi için harita üzerinde de waypoint numaraları ve enlem-boylamı yazılmalıdır. Önemli waypointlerin yanına notlar yazılmalıdır; örneğin “CHANGE OF SPEED” , “PILOT EMBERKATION POINT” , “EOSP” veya “COSP” , “TUG BOAT MEETING AREA” .
İki waypoint arası rota ayağı (LEG) üzerine Rota Açısı,Mesafe ve Mevki Atma Aralıkları ( fixing intervals ) da yazılmalıdır. Fixing intervals öyle belirlenmelidir ki iki mevki arasında geminin tehlikeye düşme ihtimali olmamalıdır. 3 dakikadan başlayıp 9,15,30 gibi üçün katları şeklinde olabilir. 3 dakikadan daha daha sık mevki atılması g gereken ereken dar kanal seyri seyri gibi durumlarda ise mevki atma aralığı için sefer planına “as much as practicable” veya “as much as possible” ibaresi düşülür ve mümkünse P.I. ( paralel index ) methodu ile mevki kontrol edilir. 8- ECHO SOUNDER : ELEKTRONİK İSKANDİL Sığ sulara girmeden önce Echo Sounder cihazı açılacağı zaman haritaya “SWITCH ON ECHO SOUNDER” veya “ACTIVATE ECHO SOUNDER” ibaresi yazılmalıdır ( genel olarak 50 metreden daha sığ olan sulara girileceği zaman ). 9- RADIO BEACONS : Rota yakınında seyre yardımcı olabilecek R.Beacon’ların harflerinin yanına mors karşılıkları yazılmalı. Örneğin S için “ “ , O için “ “. Böylece vardiyacı zabitin radarda Beacon takibi kolaylaşacaktır.Mors karşılıkları için başka kaynaklara bakarak dikkat dağılması önlenecektir. 10 - VESSEL TRAFFIC SERVICES ( VTS ) : TRAFİK SERVİSLERİ VTS rapor noktaları , sektörler, kullanılacak VHF kanalları harita üzerinde işaretlenmeli ve harita
üzerinde bakarak bir pencere verilecek rapor içeriği yazılmalıdır. Böylece vardiya zabiti bu bilgiler için kitaplara vakitiçine kaybetmemeli.
Prepared By MKP - 2007
VOYAGE PLANNING ON CHARTS
Sayfa 3 / 5
11 - PORT OF CALL , EMG.BERTHING PORTS INFORMATION : LİMAN BİLGİLERİ Yanaşacağımız veya Acil durum limanlarına ait Port Contol / Pilot kontak detayları ve verilecek rapor/bilgiler, harita üzerinde bir pencere içine yazılmalıdır. Böylece vardiya zabiti bu bilgiler için kitaplara bakarak vakit kaybetmemeli. 12 - LIGHTS LIGHTS / LANDFA LANDFALL LL LIGHTS : FENERLER Seyirde kullanılacak belli başlı fenerlerin görünme mesafeleri, bizim köprüüstü göz yüksekliği ( KÜGY ) de dikkate alınarak önceden hesaplanmalı ve haritaya işaretlenmeli. En uzun menzilli olan ve açıkdenizden karaya yaklaşmada ilk görülecek fener için bunu yapmak daha faydalı olacaktır.
Landfall Lights : Seyir yardımcı feneri değil de belli bir yüksek yapıya ( Heykel, Fabrika bacası, Köprü, Anıt vb ) ait fenerler de açık deniz denizden den karaya yaklaşmada referans olarak kulla kullanılabilir. nılabilir. Fenerlerin görünme mesafeleri hakkında zabitler bilgi sahibi olmalıdır. Gemi KÜGY dikkate alınarak görünme mesafeleri belirlenecektir. Fenerlerin görünme mesafeleri hakkında rehber bir posterin köprüüstüne asılması faydalı olur. Rota çizerken, pruva hizasında fener olacak şekilde yapılan çizimler rota takibini kolaylaştıracaktır. Dönüş noktalarını belirlerken belirlerken fenerleri bordalayarak veya veya pruvadan belli mesa mesafede fede tutarak yapılan rota değişimleri daha sağlıklı olacaktır. Seyirde kullanabileceğimiz Transit Hatlar, açılarıyla birlikte haritada belirginleştirilmelidir. 13 - RADAR TARGETS : RADAR HED HEDEFLERİ EFLERİ , RADAR KUL KULLANIMI LANIMI Kritik seyir bölgelerinde radardan rahatça mevki konabilecek hedeflerin önceden belirlenerek haritaya işlenmesi gerekir. Referans Referans alınacak kerteriz ve mesafeler önceden haritaya haritaya işlenmelidir. Uygun yerlerde P.I. ların haritaya çizilmesi gerekir. Sabit olmayan yüzer cisimlerden P.I. yapılmamalıdır. Cisimlerin ufuktan yüksekliğine bağlı olarak Radarın 10 mil menzilden sonra sağlıklı ölçüm yapamayacağı unutulmamalıdır. En rahat P.I. kullanımı Radar Noth-Up ve Relative Motion modunda ikendir. 14 - SEPERATION SCHEMES : SEPERASYONLAR Seperasyon içindeki rotalar, seperasyon akış yönlerine paralel olmalıdır. Seperasyon içinde diğer gemilere çapariz verecek şekilde trafik akış yönüne paralel olmayan rotalar çizilmemelidir. Seperasyona giren ve seperasyondan çıkan gemilerle aykırı düşmemek için Seperasyon rotalarına girişlerimiz mümkün oldukça önceden yapılmalıdır. 15 - CROSS TRAFFIC / HIGH DENSITY AREAS : KROS / YOĞUN TRAFİK AL ALANLARI ANLARI Feribot-Vapur hatları gibi düzenli seferlerin yapıldığı bölgeler veya birbirine yakın ve arasında yoğun trafik olan liman hatları rotamız üzerindeyse haritaya “Cross Traffic” şeklinde işaretlenmeli ve vardiyacı zabitin dikkat etmesi sağlanmalıdır. Balıkçı bölgesi gibi veya yoğun kullanılan ticari rotaların birleştiği alanlar ise “High Density Traffic” şeklinde işaretlenmelidir. 16- CHART CHANGES : HARİTA DEĞİŞİMLERİ Çizilen rotanın harita bitim sınırına bir sonraki haritanın başlangıç sınırı işaretlenmeli ve o haritanın numarası yazılmalıdır. 17- UNDER KEEL CLEARANCE : UKC Draftımızın %10 undan daha sığ sularda seyir yapılacağı zaman burası haritaya işaretlenmeli ve
vardiyacı zabitin dikkat etmesi sağlanmalı. Eğer squad etkisini azaltmak için sürat düşürülecekse bu da haritaya işaretlenmeli.
Prepared By MKP - 2007
VOYAGE PLANNING ON CHARTS
Sayfa 4 / 5
B > SEYİR ESNASINDA VARDİYA ZABİTİNİN HARİTADA YAPACAKLARI : Dümen ele alındığında saatiyle birlikte haritaya yazılmalıdır ve “WHEEL MANNED” , “MANUAL STEERING” veya “HAND STEERING” ibaresi konmalıdır. •
Rotadan büyük sapmalar olduğunda sebebi haritaya yazılmalıdır. “Fishing Boats” , “OVERTAKING” veya “CROSS TRAFFIC” TRAFFIC” vb.
•
•
Pilotun gemiye çıktığı, gemiden indiği veya pilot değişimi olduğubelirtilmeli. zaman, haritaya mevki atarak ve “ P.O.B.” , “PILOT LEFT” veya “PILOT CHANGE” gibi ibarelerle Limana varmadan veya dar kanallara girmeden 1 saat önce standart testlerin yapılıp bunlar “PROPELLER ASTERN AND BACKUP SYSTEM, STEERING GEAR, NAVIGATIONAL EQUIPMENT TESTED, OK” olarak haritaya yazılmalı ve bu testler Güverte Jurnaline de kırmızı kalemle “Master on Bridge in Conn.” İle başlayarak yazılmalı. •
Kaptanın Köprüüstünde kumandayı aldığı veya zabite devrettiği zamanlar haritaya ve Güverte Jurnaline yazılmalı. •
Limana veya demire yaklaşma öncesi postalar yerlerine komut zamanı haritaya işlenmeli. “PERSONEL STAND-BY” , “CALL THE CREW” veya “SEND POSTS” gibi yazılabilir. •
Uzun süre kara menzilinden uzak seyredip sonra kara gözüktüğünde mutlaka Radar+Gps veya Radar+Visual olarak olarak dou double-fix ble-fix ( double-check , cross check) mevki ssaptanmalıdır. aptanmalıdır. Ay Ayrıca rıca mümkün oldukça ve özellikle karaya yakın seyirlerde double-check mevki saptanmalıdır. Okyanus geçişlerinde GPS+Celestial şeklinde double check yapılacağından bunun için göksel seyir defteri hazırlanmalı ve mevki - intersept hesapları bu defterde yazılmalı. Ayrıca gök cisimlerinden cayro hatası tayini hesapları da bu deftere yazılmalı. •
Her waypoint dönüşü öncesinde ve sonrasında en az 2 mevki atarak geminin rotada seyrettiği ve dönüşü doğru yaptığı kontrol edilmeli. •
Gemi saatleri ileri veya geri alındığındaki mevkiye haritada “VESSEL’S CLOCKS ADVANCED/RETARTED ” ibaresi yazılmalı. •
Seyir yapılan bölge ve haritaya göre GPS datumu ayarlanmalı ve GPS düzeltmesi uygulanarak mevki atılmalı. Bölgeye ait GPS datum ve düzeltme bilgisi harita kitabesinde yazar. •
Navtex ve EGC den gelen Navigational Warning ler rotamız üzerinde olduğunda bunlar haritaya kurşun kalem ile işlenmelidir ve mesaj üzerine ilgili zabit işlediği harita numarasını yazıp, imzasını atmalıdır. Eğer Navigational Warning rotamız üzerinde değilse değilse mesaj üz üzerine erine “OUT OF RANGE” ibaresini yazmalıyız. •
Prepared By MKP - 2007
VOYAGE PLANNING ON CHARTS
Sayfa 5 / 5
View more...
Comments