Biserica Alba
March 13, 2017 | Author: Snejana Burlacu | Category: N/A
Short Description
Download Biserica Alba...
Description
Armas Dumitru
1.Titlul
Fișa de lectura „Biserica albă” Ion Druță “Biserica Alba”
2.Autorul
Ion Druță
3. Specie
roman
4.Cronotopul
Ocolina,miez de noapte,toamna,tîrgul Ieșilor,Constantinopol,șaptezeci de primăveri,Carpați,sfîrșitul secolului al XVIII,noiembrie,Sălcuța,Neamț,Rusia.
5.Tehnici narative
Fluxul memoriei,relatarea la persoana a III-a,monologul interior, tenica detaliului,caracterizarea in paralel a personajelor.
6.Personaje centrale
Grigori Aleksandrovici Patiomkin favoritul cneaz și primul sfetnic al împărătesei Ecaterina. Ecaterina împărăteasa Rusiei,care nu aruncă vorbe în vînt fiind o fire rece. Părintele Paisie Velicikovski starețul Dragomirnei cu barba pînă la brîu. Zarzărean bătrînul armean care a zărit turcii întrînd noaptea in tîrgul Ieșilor. Rumeanțev-Zadunaiski feldemerașul și guvernatorul Ucrainii. Ecaterina tinara femeie din Ocolina avea 6 copii,care apara demn bisericuța. Taika om cu avere din Ocolina care facea țuica din prune. Părintele Ioan preot din Ocolina,era născut și crescut la munte. Zubov tînarul favorit a împaratesei.
7. Exemple de caracterizare directă,citate din text.
Ecaterina era o tînără femeie ce “Avea o voce joasă și plină de unduiri frumoase,ritmice,tulburătoare”. Un trup plinuț ,vinos,cu coapsă frumos împletita.Mereu era îngrijirată de cele ce se întîmplă în Ocolina. Frumoasă femeie,naltă,cu ochii mari,căprui.Crescută în văile nistrene cînd e vorba sa dea de urme cuiva,il scotea de sub pămînt. Îi era rușine că nu știe să citească.Era mama la 6 copii de care purta de grijă,ca să aibă copii ei cu ce se îmbraca,să aiba o bucațică. O gospodină,care iși ducea lucrul pîna la capăt.Ecaterina era curăjoasă “Stătea bătăușă îndărătnica,care era dintre oamenii ce nu admit situții fără ieșire”. Era hotărîtă „Fără a sta mult pe gînduri a și pașit pragul sfîntui alcaș”.Ea trece prin infernul prin care a trece și poporul nostru.
8. Exemple de caracterizare indirectă,citate din text.
Cazacii o caracterizează pe Ecaterina, spunîndu-i “O fi ea dulce,dar prea pofticioasă ”.Cînd a ieșit sa scheme oameni la reconstrucția bisericii, cei din sat se șopteau “ Ia uitați-vă neavoastră cît e de mintoasă,ia ascultați ce frumos vorbește. Ți le înșiră de parcă ar ceti din carte! Și are suflet de bărbat,să nu credeți! Ce, adică,e usor a sta de una singurică, cu șase copii pe malul Nistrului,păzindu-ți satul? Unde mai pui ca e poate singura în Ocolina care ține pravila străbunilor”.
9. Desfașurarea acțiunii
Romanul “Biserica Albă” este împărțit în 14 capitole fiecare din acestea include cîte o istorioară.Acțiunea se desfășoară la sfîrșitul sec. a XVIII-lea. În primul capitol “Nimic sfînt” actiunea se desfasoara in vechea capitala a Moldovei, in tirgul Iesilor. La un miez de noapte bătrinul Zărzarean zăreste cum intră cinci călareții în oras și asta e pare lui straniu. Al cincelea călareț Zărzarean la cunoscut era Mahmud.În fața palatului se întilneste cu Grigore Ghica aminințundu-l că a venit după capul lui.Astfel într-o zi Mustafa-bei s-a întilnit cu Ghica noaptea la o cafea unde și a fost taiat capul domnitorului. În capitolul II „Ora îmblizirii cugetului” îl cunoastem pe Părintele Păisie viața sa,avea o viața plina de suferințe,molitve și cugetări.. Sufletul cauta un echilibrul de aceea aderă la ora îmblinzirii sufletului sfătuindule pe toți ucenicii său că dupa rugăciune sa mai ingăduie o vreme în genunchi.În capitolul III ”Neprihanirea” autorul ne vorbește despre lupta între creștini și musulmani,despre armata lui Rumeanțev-Zadunaiski. Ajungînd la malul Nistrului încercau sa treacă rîul prin diferite metode,astfel cercetau teritoriile.Lîngă mal armata a observat doua
peștere și în una era foc. Acolo era Ecaterina facîndu-și cunoștintă cu ea, ea a aratat bisericuța din vîrful dealului. Peste un timp Părintele din Ocolina Vasile Găina cu toată lumea se refugia în padure,însa numai Ecaterina nu a acceptat propunerea aceasta. Astfel părintele Vasile a plecat lasîndu-i lumînare și niște psalmuți.În capitolul IV „Fructul oprit”se povestește despre Patiomkin și Ecaterina in 1790 Petersburgul sărbătorea caderea fortareței de la Oceacov.Discuția lor in Neamț despre razboiul din Oceacov.Aici aflăm că Ecaterina se plictisea să steie în biserică. Și că Patiomkin era îndragostit în Ecaterina Dolgorukaia. În capitolul V „Steaua de la Betleem” aflăm ca deja e iarna și e Crăciunul. Acțiunea se desfășoară în satul Sălcuța. Între doi munți pe unul stăpîna oastea cazacilor, iar pe alta oastea turcilor. În toată seara ei coborau din munte în satuc sa sărbătoreze. Vestea cind a ajuns la Ecaterina a stîrnit groază, peste un timp acestea doua popoare au început o luptă între ei.unde a fost ucis fiul sultanului Mahmud. Într-o noapte preotul din Salcuța s-a trezit văzînd că satul arde, atunci ei au evadat în biserica unde s-au salvat femeiile cu copii, barbații înghețint afară au murit toți. Astfel vestea aceasta despre satul care a fost sters a ajuns și la Patiomkin. În capitolul VII aflăm despre bordeiul dăruit lu Ecaterina de Patiomkin,însa în care n-a intrat deoarece a primit o scrisoare ca trebuie să plece.Patiomkin a aflat de noul favorit al lEcaterina acela era Zubov. În capitolul VIII „Poamele pamîntului”ne întoarcem din nou la Ocolina. Ieșind din iarna Ecaterina cu copii săi, însa unul din copii Niță era bolnav,Ecaterina s-a rugat mult la Dumnezeu. În anul acesta a fost roadă de nemaipomenit de multă,îndeosebi vița-de-vie,astfel toți din sat deja aveau vinul său numindu-l „tulburel”. Ecaterina hotaraște într-o zi să plece prin sat să invite oameni la reconstruirea bisericuții,însa fiinca la toți în curte era nevoita să servească vin pentru că să vină toti, ajungînd la Taica a mai servit și țuică,după aia copii au duso acasă. A doua zi nimeni n-a venit la biserică, Ecaterina era dezamagită. În capitolul IX „Facerea imposibilului’’ dupa patru ani de război Rusia a acupat biserici. Astfel a ajuns și la Ismail ducînd o lupta grea. In capitolul X ”Petrecere Imparateasca” aflăm despre întilnirea lui Patiomkin cu Ecaterina la o petrecere organizată de Patiomkin unde a izbucnit neintelegerea între ei doi. Stînd la masă Ecaterina a dorit să cumpere moșia Moghiliov de la Patiomkin însa el ia refuzat, mintînd-o ca a vîndut unui ofițer. Astfel ea a plecat acasă foarte rece.În urătoarele copitole aflăm despre părintele Ioan,relația lui cu Ecaterina.Se construieste biserica cu ajutorul oamenilor,drumul lui Ioan în cautarea clopotului.
10.Prezentarea sfirsitului
Într-o primavară preutul Ioan se întoarcea acasă cu acel clopot care a promis.Astfel el a legat clopotul dorind sa fie primul care va auzi sunetul.Biserica era frumoasă și a capătat și un altar. Într-o buna zu unui om i sa furat calul și el a întrerupt litugia. Cerînd sa-l onoreze cu locul care-i se cuvine pentru întemierea bisericii. Avînd o discuție cu părintele Ioan a înteles ca toti sîntem la fel.și trebuie sa fim uniți.Astfel Biserica Alba continua să ducă slujbi trezint o mare admirație fată de sociotate.
11.Vocabural
„bura”- A ploua mărunt și des; a burnița, a țârâi. ''harambasii''- Căpitan de hoți sau de haiduci. “izul”- Miros deosebit, specific, aromă particulară. “felesag”- Fel de a fi, de a se manifesta; fire, caracter, obicei. “Conace''- Casă boierească la țară, pe o moșie.
12.Expresii,cit ate:
„ tese ceea ce cu vremea se va numi Istorie”. „Se intimpla insa cazuri cind vseselia tisneste de n-o mai poti opri”. „Voda al nostru umbla in camasa de moarte”. „Umorul e dovada libertatii spiritului”. „Acolo unde sfirsesc darurile ceresti,acolo incep marile viclenii ale lumii..”. „Pentru savirsirea pacatelor-vreme destula,pentru ispasirea lor-mai nimic”. „Daca cerul nu-l lumineaza pe om,nu-l va mai lumina nimeni”.
13. Reflectii critice
„Lung e drumul textului druţian pînă la suflarea vie a actorului în scenă. Lung şi anevoios, pentru cel ce vrea să fie stăpîn pe un spectacol după piesele lui Ion Druţă. Dar frumos e drumul acesta, căci te îmbogăţeşte... Enigma dramaturgiei lui Druţă e însuşi sufletul autorului, pe care fiecare îl sesizează, dar nu-l poate transpune aidoma scenic” (Veniamin Apostol, actor şi regizor)
„În aproape şase decenii de activitate scriitorul Ion Druţă şia rotunjit o formulă; şi-a întregit un univers; şi-a făurit un nume; a impus nişte tipologii.(...) Ceea ce nu putem să nu
recunoaştem e faptul că în anii de uniformizare şi nivelare a individualităţilor creatoare Ion Druţă nu şi-a pierdut individualitatea” (Eliza Botezatu, critic literar, profesor universitar)
Cocluzii,atitudini proprii „Biserica Albă” de Ion Druta
este un roman în care se oglindeste viata de pe timpul războiului. Ramanul dat îndeplineste toate trăsăturile definitorii ale unui roman. O mulțime de personaje și fiecare cu istorioara sa: Ecaterina,Taica,Patiomkin,Parintele Paisie,Saltîcov,Zărzărean și multe altele care mi-a creat o linie de subiect cu mai multe planuri,datorita cărora romanul e mai captivant. M-a impresionat ca este descrisă viața de pe timpul războiului, la sat cum valorofica unele marunțisuri de exemplu; cînd pentru Nița avea dorința cea mai mare care putea sa-l reînvie era simplă poamă coapta. De asemenea este caracterizarea în paralel Ecaterina tînara femeie cu problemele de la sat,și Ecaterina împărăteasa Rusiei. Ion Druța a descris foarte bine diferența din acestea doua persoane. Pun preț pe modurile de expunere narațiune+descriere,dialogul și monologul prezente in operă. Pentru a scoate în evidența toate calitățile deosebite ale personajelor sale Ion Druța folosește tehnica detaliului,caracterizarea în paralel,fiinca acctentueaza viata unei simplu om și viata personalor de elită. Romanul are un echilubrul al său, derece din istorioarele complicate cu război, recurge usor la istorioare de la țară. Îm concluzie pot să afirm ca citind romanul dat am aflat o parte din trecutul strămoșilor, in care se oglindește toate suferintele,relatiile între oameni de pe timpul războiului.
View more...
Comments