BAZA DE DATE METAERO

January 27, 2017 | Author: razvystefan | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download BAZA DE DATE METAERO...

Description

BAZA DE DATE LA METEOROLOGIE AERONAUTICA PERSONAL NAVIGANT 1.

Procesele care determina formarea cetii sunt: a) racirea produsa prin radiatie; b) racirea produsa prin advectie de aer cald peste o suprafata rece; c) incalzirea adiabatica a aerului pe panta.

2.

Conditiile favorabile pentru formarea cetii: a) stratificare stabila a atmosferei si umezeala relativa ridicata; b) diferenta mare intre temperatura aerului si temperatura punctului de roua in conditii de vant moderat; c) cer senin, instabilitate, vant moderat; d) cer senin, stabilitate, vant slab. 3.

Procesele care determina disparitia cetii: a) insolatie sau incalzirea suprafetei subiacente; b) cer acoperit, fara variatii de temperatura; c) coborare adiabatica a aerului pe panta.

Fenomenul ,,pacla’’ se defineste astfel: a) suspensie in atmosfera a unor particule de apa sau cristale de gheata, invizibile cu ochiul liber; b) transparenta unui val care poate reduce vizibilitatea orizontala in limitele 1-5 Km; c) particule uscate, extrem de mici, care dau aerului un aspect opalescent. 5.

In functie de caracterul miscarii verticale si a altor procese fizice care le genereaza, norii se clasifica in: a) nori stratiformi, nori ondulati, nori convectivi; b) nori josi, nori mijlocii si nori superiori; c) Ci, Cc, Cs, Ac, As, Ns, Sc, St, Cu, Cb, cu speciile corespunzatoare.

6.

Despre norii stratiformi sunt adevarate afirmatiile: a) insotesc trecerea fronturilor (in special frontul cald); b) din el cad precipitatii continue fara sa aiba caracter de aversa; c) creeaza conditii favorabile pentru producerea turbulentei puternice.

7.

Conditiile pentru formarea norilor convectivi sunt: a) instabilitate, umezeala relativa ridicata, insolatie, vant slab; b) trecerea fronturilor reci in anotimpurile calde; c) cer acoperit, presiune scazuta si temperaturi ridicate.

8.

Forfecarea vantului se defineste astfel: a) variatia vectorului vant de-a lungul traiectoriei de aterizare/decolare; b) schimbarea brusca a directiei sau vitezei vantului in stratul situat intre suprafata solului si 500m; c) turbulenta in aer clar la nivele medii.

9.

Incercuiti afirmatiile adevarate legate de fenomenul de ,,givraj’’: a) se formeaza in norii in care predomina picaturi de apa supraracita cu sau fara cristale de gheata; b) se formeaza in conditii de temperaturi cuprinse intre 00 C si –100C; c) prezinta urmatoarele forme: transparent, opac si sub forma de chiciura sau bruma; d) poate aparea si la temperaturi pozitive. 1

10. In straturile joase ale atmosferei se intalneste turbulenta in urmatoarele situatii: a) deasupra suprafetelor neomogene (cu alternante de araturi, paduri, bazine cu apa); b) deasupra muntilor pe versantii expusi la soare; c) cand aerul este umed si instabil se resimte atat in norii cumulus cat si sub nori si in intervalele dintre acestea; d) cand aerul este instabil si uscat, turbulenta are un mers diurn si porneste dimineata de la sol, atingand spre amiaza extinderea maxima de 2-3km; e) in straturile de inversiune de temperatura cand avionul poate pierde inaltime si viteza de zbor; 11. Mesajele de observatie METAR: a) contin informatii despre urmatoarele elemente meteorologice: ………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………… R: - vant (directie; viteza); - vizibilitate orizontala; - (RVR) distanta vizuala in lungul pistei reprezentativa pentru zona de contact a rotilor cu pista; - fenomene meteorologice de timp semnificativ prezent (w’w’); - nebulozitatea sau vizibilitatea verticala; - temperatura aerului mediului si temperatura punctului de roua; - presiunea (QNH); - fenomene meteorologice recente(REw’w’); - forfecare in straturile joase. b) nebulozitatea se codifica cu ajutorul unor prescurtari din limba engleza, care se exprima in optimi astfel: BKN……FEW……SCT……OVC……SKC…… R: - BKN 5-7 optimi; cu sparturi; - FEW 1-2 optimi; putini; -SCT 3-4 optimi;imprastiati; -OVC 8 optimi; acoperit -SKC - cer senin. c) traduceti in limba romana urmatoarele fenomene astfel codificate in METAR: VCBLSN – In vecinatatea aeroportului, transport la inaltime (>2m deasupra solului) de ninsoare PE – granule de gheata VCSH – in vecinatatea aeroportului, aversa IC – ace de gheata RETSGR – recent, oraje si grindina HZ – pacla DZ –burnita moderata SN –ninsoare moderata GS – mazariche tare si/sau moale +TSRA – oraje cu ploaie puternica d) fenomenele de timp recent si fenomenele de timp prezent au aceeasi pozitie in mesajul METAR? R: - NU; fenomenele de timp prezent se gasesc in METAR dupa grupa de vizibilitate, iar cele de timp recent se gasesc dupa QNH. 13. Care este deosebirea dintre norii codificati in mesaje TCU si norii CB? Cum pot fi definiti norii Towering Cumulus? R: - Deosebirea principala dintre norii TCU (Cumulus Congestus) si norii CB (Cumulonimbus) consta in faptul ca numai norului CB ii sunt specifice orajele si caderile de grindina; -varful norului TCU are forma de conopida, de inmuguriri, iar a norului CB, de nicovala. Towering Cumulus (TCU) – este acel tip de nor pe care meteorologii il denumesc Cumulus Congestus (Cu con) – sunt nori Cumulus caracterizati prin extindere verticala mare si a caror varf, in forma de 2

conopida, se afla la o altitudine mult mai mare fata de nivelul izotermei de 00C. Genereaza givraj, turbulenta si precipitatii puternice sub forma de aversa, reducand si vizibilitatea atat in altitudine cat si la sol. 14. Scrieti in clar mesajul TAF urmator: LROP 281322Z VRB02MPS CAVOK TEMPO 1416 TS SCT030CB R: TAF – LROP - Prognoza de aerodrom intocmita si emisa de Centrul Meteorologic pentru aeroportul Otopeni, Romania, Europa; 281322Z - prognoza a fost intocmita in ziua de 28 a lunii respective si este valabila de la ora 1300UTC pana la ora 2200UTC; VRB02MPS - directia vantului prognozat este variabila si viteza medie a vantului prognozat este de 2 sau sub 2metri pe secunda; CAVOK – se prognozeaza indeplinirea simultana a urmatoarelor conditii meteorologice: Vizibilitate orizontala minima prognozata 10 kilometri sau mai mult; Absenta norilor sub 1500 metri sau sub cea mai inalta altitudine minima de sector daca aceasta este mai mare de 1500 metri; Absenta norilor CB sau TCU; Absenta fenomenelor meteorologice semnificative; TEMPO 1416 - temporar de la ora 1400 UTC pana la ora 1600UTC se prognozeaza ca se vor produce schimbari ale timpului (care nu vor persista mai mult de o ora si care nu dureaza in total mai mult de jumatate din perioada indicata): TS – ca fenomene de timp semnificativ prognozat la aerodrom: oraje fara precipitatii; SCT030CB – nebulozitatea (sau gradul de acoperire a cerului cu nori sau intinderea totala a stratului noros) va deveni 3-4 optimi, cu baza norilor Cumulonimbus la 900 metri (3000ft). 15. Norii de convectie termica: a) se formeaza in masa de aer instabila; b) se codifica TCU si CB; c) insotesc patrunderile de aer cald in anotimpul rece. 16. Care este diferenta dintre vizibilitatea orizontala si vizibilitatea oblica atunci cand exista: a) ceata subtire la sol: vizibilitatea orizontala este mai mica decat vizibilitatea oblica b) nori stratus in destramare: vizibilitatea orizontala este mai mare decat vizibilitatea oblica 17. Definiti fenomenul de pacla: R: ,,Suspensie in atmosfera, de particule uscate, extrem de mici, invizibile cu ochiul liber si suficient de numeroase pentru a da aerului un aspect opalescent’’. Reduce vizibilitatea orizontala in limitele 1-5 km. 18. Norii orografici lenticulari pot sa se situeze la: a) un singur nivel; b) un singur nivel sau simultan la nivele nivele diferite sub forma de teancuri de nori; c) nivelul crestei sau partii superioare a obstacolului. 19. a) b)

Caracteristicile cetii in bancuri sunt: aspect de fasii stationare, grosime peste 2 m; fasii de ceata purtate de vant ce se succed cu regularitate, grosime peste 2 m; c) zone de ceata cu vizibilitati si grosimi variabile.

20.

Caracterul norilor Cumulus depinde in cea mai mare masura de: a) densitatea si umezeala aerului instraturile inferioare ale atmosferei; b) distributia presiunii si vantului la nivele joase; c) distanta verticala dintre nivelul de condensare din atmosfera libera si baza stratului stabil.

3

21.

Mesaje METAR: a) contin informatii despre urmatoarele elemente meteorologice: R: vezi 12a b) incercuiti vantul codificat correct in mesajele METAR: b1) 00000 MPS; b2) VRB04MPS; b3) 05003MPS 020V080; b4) 24004G10MPS; c) fenomenele de timp recent si fenomenele de timp present nu au aceeasi pozitie in mesaj; R: fals

d) nebulozitatea se codifica cu ajutorul unor prescurtari din limba engleza, care se exprima in optimi astfel: R: vezi 11b e) traduceti in limba romana urmatoarele fenomene: VCBLSN - In vecinatatea aeroportului, transport la inaltime (>2m deasupra solului) de ninsoare WS RWY25 – forfecarea vantului in stratul dintre nivelul pistei si 500 metri pe pista 25 RETSGR - recent, oraje si grindina 22. Turbulenta termica apare datorita urmatorilor factori: a) straturilor de inversiune de temperatura; b) frecarii intre doi curenti ascendenti cu directii si viteze diferite; c) incalzirea neuniforma a suprafetei solului. 23. Incercuiti afirmatiile adevarat: a) marimea RVR este raportata atunci cand distanta vizuala in lungul pistei este mai mica sau egala cu 1500m; b) fenomenul aer cetos insoteste vizibilitati sub 1000 m; c) forfecarea vantului la nivele joase se raporteaza atunci cand este observata in stratul sol – 500m; d) variatia directiei vantului se poate raporta sub forma: 08005MPS 050V110. 24. Scrieti in limbaj clar in limba romana urmatorul mesaj: LRBS 190730Z 18005MPS 1800SW FZRA BR BKN005 OVC010 M01/M02 Q0990 BECMG 3000 RA R: LRBS - Mesaj de observatie meteorologica regulata pentru aviatie, intocmit si emis de statia meteorologica pentru aeroportul Baneasa, Romania, Europa; 190730Z – Mesajul este emis in data de 19 a lunii respective, la ora 0730UTC (ora de observatie) si este valabil 30 minute; 18005MPS – directia medie a vantului la suprafata 180 grade, viteza medie a vantului la suprafata 5 metri pe secunda; 1800SW – vizibilitatea orizontala minima 1800 metri pe directia SW; – ca fenomene meteorologice de timp semnificativ prezent la aeroport: FZRA - ploaie supraracita cu intensitate moderata; BR – aer cetos; BKN005 - nebulozitatea (plafon) 5-7 optimi cu baza norilor la 150 metri (500 ft); OVC010 - nebulozitatea (plafon) 8 optimi cu baza norilor la 300 metri (1000 ft); M01/M02 – temperatura aerului –10C/temperatura punctului de roua –20C; Q0990 – QNH 990 hectopascali Prognoza de aterizare – valabila 2 ore incepand cu ora de observatie (0730UTC) BECMG – in devenire, in urmatoarele doua ore: 3000 – vizibilitatea orizontala va fi de 3000 metri (se va ameliora) RA – ca fenomene de timp semnificativ present la aeroport ploaie moderata. 4

25. Despre fenomenul de ceata sunt adevarate afirmatiile: a) e definita ca o suspensie de vapori de apa; b) insoteste vizibilitati sub 5 km; c) insoteste vizibilitati sub 1 km. 26. Exista doua mari clase de nori: a) cei care se formeaza in atmosfera stabila si sunt de tip stratiformi; b) cei care se formeaza in atmosfera instabila si sunt de tip cumuliformi. 27. Prezenta norilor de forma lenticulara si a norilor rotori la nivele mai joase constituie o vizualizare a fenomenului de unde orografice. 28. Vizibilitatea oblica observata dintr-o aeronava poate diferi considerabil de vizibilitatea orizontala la nivelul solului in conditii de: a) noapte sau crepuscul; b) pacla sau precipitatii; c) aer cetos, ceata sau nori josi. 29. Viteza vantului de la sol si cea care exista la 1000 m este diferita si anume: a)viteza vantului creste cu inaltimea; b)viteza vantului se reduce datorita scaderii frecarii; c)directia vantului se mentine relativ constanta. 30. Temperatura punctului de roua comunicata in METAR reprezinta: a) temperatura aerului nesaturat; b) temperatura aerului la nivelul de condendare; c) temperatura de condensare a vaporilor de apa. 31. Variatia diurna a temperaturii este maxima: a) in conditii de cer senin; b) in conditii de cer acoperit; c) deasupra apelor fata de uscat. 32. Givrajul sticlos constituie cea mai periculoasa forma de givraj pentru ca: a) mareste greutatea aeronavei; b) deformeaza profilurile aerodinamice; c) pericliteaza functionarea motoarelor. 33. Incercuiti codificarile corecte pentru vant din urmatoarele secvente din mesajele METAR: a) VRB02MPS; b) 24505G10MPS; c) 07003MPS 040V100; d) 04505G10MPS; e) VRB04MPS; 34. Punctul de roua depinde de presiune si este: a) gradul de saturatie in procente; b) temperatura la care aerul devine saturat, prin racire izobara; c) temperatura la care apar norii. 35. Procesele de formare a norilor sunt: a) racirea suprafetei subiacente; b) miscarea verticala sau ascendenta orografica; c) convectie dinamica, termica, turbulenta. 36. Datorita frecarii, la sol, vantul face un unghi cu izobarele si in depresiune miscarea este: a) convergenta; b) divergenta; c) perpendiculara la izobare. 5

37. Givrajul este mai puternic in prezenta: a) norilor Cumulonimbus; b) umiditatii mari si a temperaturilor negative; c) ploii care ingheata. 38. Ceata de radiatie se formeaza frecvent cand: a)umezeala este mare si turbulenta puternica; b)umezeala relativa este peste 85%, racire, turbulenta usoara; c)cerul noptii este acoperit. 39. Norii specifici frontului cald sunt: a) Ci, Cs, As, Ns, St; b) Ci, Cc, Ac, Cu; c) Straturi de Ac si As asociati cu Cb. 40. Cand este atinsa minima termica a zilei: a) inainte de rasaritul Soarelui cu o ora; b) o ora dupa rasaritul Soarelui; c) doua ore dupa rasaritul Soarelui. 41. Inversiunea termica la sol este frecvent produsa de: a) aerul cald in ascensiune rapida in vecinatatea zonei montane; b) deplasarea aerului rece peste aerul cald sau deplasarea aerului cald sub aerul rece; c) radiatia solului in timpul noptilor senine si reci cand vantul este slab. 42. Precipitatiile sub forma de granule de gheata indica: a) prezenta unui oraj in zona; b) trecerea unui front rece; c) la altitudini mari este ploaie care ingheata. 43. Conditiile de formare a givrajului sub forma de bruma sunt: a) temperatura suprafetei aeronavei este la sau sub nivelul de inghet si cad picaturi mici de apa; b) temperatura aerului si temperatura aeronavei sunt sub nivelul de inghet; c) temperatura suprafetei aeronavei este mai mica decat punctul de roua si temperatura punctului de roua este sub nivelul de inghet. 44. Norii lenticulari observati in zona montana indica: a) inversiune; b) aer instabil; c) turbulenta. 45. Forfecarea vantului apare: a) exclusiv in oraj; b) unde are loc o descrestere puternica a presiunii si/sau temperaturii; c) la o schimbare a directiei vantului sau un gradient al vitezei vantului la orice nivel din atmosfera. 46. Care este perioada de valabilitate si frecventa emiterii urmatoarelor prognoze: a) prognoza de aerodrom ____________________________ b) prognoza de aterizare_____________________________ c) prognoza de decolare _____________________________ 47. Scaderea presiunii se poate realiza: a) deasupra suprafetelor intens incalzite, cand vantul este slab; b) de obicei vara, deasupra suprafetei marii; c) datorita vantului, prin retragerea aerului dintr-o anumita zona. 6

48. Ceata se poate forma: a) numai intr-o atmosfera stabila; b) prin cresterea umezelii aerului in apropierea solului; c) datorita racirii aerului pana la punctul de roua. 49. Instabilitatea aerului este determinata de: a) incalzirea aerului la sol; b) racirea aerului in altitudine; c) un front sau o masa de aer rece. 50. Forfecarea vantului se poate intalni: a) la trecerea fronturilor reci; b) datorita unei schimbari termice brusce in inaltime; c) intr-o zona cu turbulenta. 51. Turbulenta convectiva: a)este mai puternica deasupra norilor; b)poate exista si fara prezenta norilor; c)se datoreaza deplasarii unui front rece peste o suprafata incalzita. 52. In conditii de calm la sol si cer senin, la rasaritul Soarelui se poate forma: a) o zona de forfecare daca viteza este suficient de mare la 1000 m; b) o inversiune termica la sol; c) ceata subtire de radiatie. 53. La nivelul solului, temperatura maxima a zilei se intalneste: a)in jurul orei 14; b)la amiaza (miezul zilei) cand razele Soarelui cad perpendicular pe suprafata solului; c)la 2 ore dupa trecerea Soarelui la meridianul locului. 54. Incercuiti afirmatiile adevarate despre fenomenul de unda orografica: a) determina formarea norilor rotori si lenticulari; b) se mentin atunci cand deasupra sau dedesubtul lor exista un strat de izotermie sau o inversiune termica; c) se dezvolta in atmosfera stabila si instabila, 55. Variatia diurna a temperaturii este mai mare: a) deasupra intinderilor mari de apa in conditii anticiclonice; b)deasupra continentelor, mai accentuat in zonele desertice; c) deasupra solurilor umede in conditii ciclonice. 56. O depresiune termica se poate forma: a) vara, deasupra continentelor; b) in zilele calduroase deasupra suprafetelor intinse de apa; c) in momentul trecerii unui front rece in anotimpurile calde. 57. Cand zburati dintr-o zona cu aer mai cald spre o zona cu aer mai rece, inaltimea indicata de altimetru va fi: a)mai mare decat cea adevarata; b)inaltimea reala; c)mai mica decat cea adevarata. 58. Scrieti conditiile meteorologice reale corespunzatoare abrevierii CAVOK, intalnita in mesajele meteorologice: CAVOK –Indeplinirea simultana a urmatoarelor conditii – vezi 14 (CAVOK) 7

59. Conditiile pentru formarea orajelor sunt: a)aer umed, strat gros de instabilitate, incalzire sau ascendenta; b)aer umed foarte stabil; c)prezenta norilor Cu, turbulenta puternica. 60. Care sunt elementele meteorologice prezente in mesajele METAR dar care nu se prognozeaza in mesajele TAF? R: Distanta vizuala in lungul piste (RVR); Temperatura aerului, Temperatura punctului de roua; QNH. 61. Incercuiti subpunctul corect, referitor la fenomenele meteorologice care pot fi raportate in mesajele METAR, in spatiul informatiilor suplimentare: a)RERA, RESN, RETS; b)TURB OBS IN APP, ICE IN APP, TS/CB TO W; c)FG, BR, HZ, FU d)WS ALL RWY. 62. Despre fenomenul de ceata sunt adevarate afirmatiile: a)este definita ca o suspensie de vapori de apa; b)insoteste vizibilitati sub 5 km; c)insoteste vizibilitati sub 1km. 63. . Despre fenomenul de ceata sunt adevarate afirmatiile: a) o suspensie de vapori de apa; b) insoteste vizibilitati sub 5 km; c) poate avea descriptori ca: MI, BC, PR; d) la temperaturi negative se codifica +FZFG. 64. Precizati care din informatiile de mai jos sunt adevarate: a) aerul cetos insoteste vizibilitati sub 10000 m; b) forfecarea vantului se intalneste in stratul sol – 500 m; c) CAVOK apare in mesaje numai cand cerul este senin. 65. Traduceti in limbaj clar in limba romana urmatorul mesaj (nebulozitatea exprimata in optimi): a) BECMG TL 1415 NSW OVC010 b) BECMG FM1015 1200 BCFG c) TEMPO 2000 SNBLSN 66. Datorita frecarii, la sol, vantul face un unghi cu izobarele si intr-un anticiclon miscarea aerului este: a)convergenta; b)divergenta; c)perpendiculara la izobare. 67. Completati spatiile libere cu informatii referitoare la prognoza de tip TREND: - indicativele de evolutie sunt: BECMG, TEMPO - prepozitiile urmate de grupa orara sunt: aratand inceputul FM , sfarsitul TL sau ora AT la care prognoza data este asteptata. 68. Traduceti urmatoarele fenomene de timp prezent: SEV TURB OBS – turbulenta moderata observata IC – cristale de gheata PRFG – partial ceata la aeroport FZDZ – burnita care ingheata 8

SEV MTW – unde orografice puternice +SHSG – aversa de grindina puternica RAGR – ploaie moderata si grindina PE – granule de gheata VCBLSA – in vecinatatea aeroportului (pe o raza de 8 km de la marginea acestuia) transport la inaltime de nisip 69. Scrieti intre paranteze liteza corespunzatoare decodificarii urmatoarelor abrevieri: ( ) (1) 00000 a) vizibilitatea verticala 30 m ( ) (2) +TSGSRA b) furtuna puternica cu grindina ( ) (3) 9999 c) oraj cu mazariche si ploaie puternice ( ) (4) W001 d) nu vor fi schimbari semnificative ( ) (5) NSC e) vizibilitate orizontala peste 10 km f) nu vor mai fi nori semnificativi g) vant calm 70. Traduceti termenii de mai jos folositi in mesajele meteorologice: a) PE...........................................IC....................................SG...................................................... b) VCSHRA..............................................................................RESNGS........................................................ c) +TSRA……………………………………………………SKC………………………………………….. 71. Scrieti in clar, in limba romana, urmatorul mesaj: LROP 120730Z 0506G12MPS 3000 +SN SCT010 OVC030 M05/M03 Q0090 BECMG TL0830 6000 NSW BKN030 LROP 120730Z 0506G12MPS 3000 +SN SCT010 OVC030 M05/M03 Q0090 BECMG TL0830 6000 NSW BKN030 72. Scrieti urmatorul mesaj in limbaj clar, in limba romana, iar nebulozitatea in optimi (definiti notiunile NSW si NSC): LRAR 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 SCT025CB BKN030 TEMPO 1618 26005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030 LRAR 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC 9

BECMG 1416 SCT025CB BKN030 TEMPO 1618 26005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030 73. Traduceti urmatoarele fenomene de timp prezent: SEV TURB OBS____________________________IC________________PRFG______________FZDZ__________________________SEV MTW _____________________ +SHSG _________________ RAGR___________________PE__________________________-VCBLSA_________________________ DRSN______________________________ 74. Scrieti urmatorul mesaj in limbaj clar, in limba romana, iar nebulozitatea in optimi (definiti notiunile NSW si NSC): LROP 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 SCT025CB BKN030 TEMPO 1618 06005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030 75. Scrieti intre paranteze litera corespunzdtoare decodificarii urmatoarelor abrevieri: ( ) (1) 0000 (a) vantul bate din directia predominanta 90° cu variatii intre 50 si 130 grade cu viteza medie 3 m/s ( ) (2)+TSGSRA (b) vantul are directie variabila si viteza minima 5 iar viteza maxima 11 m/s ( ) (3) 9999 (c) furtuna puternica cu ninsoare grauntoasa si ploaie ( ) (4) 09003MPS 050V130 (d) vantul este calm ( ) (5) VRB05G11MPS (e) vizibilitatea orizontaia sub 50 m

10

(f) vantul are directie variabila, bate in rafale cu viteza medie 5 m/s si viteza maxima 11 m/s (g) oraj cu mazariche si ploaie puternice (h) vizibilitatea orizontala peste 10 km

76. Completati spatiile libere cu informatii referitoare la prognoza de tip TREND: - indicativele de evolutie sunt.......................................................................................prepozitiile urmate de grupa orara sunt: aratand inceputul..............,sfarsitul......................sau ora..........................la care prognoza data este asteptata. 77. Precizati care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate referitoare la prognoza de aerodrom TAF: a) nu se foloseste probabilitatea exprimata prin PROB30, PROB40; b) intensitatea precipitatiilor raportate este moderate sau putemicS; c) abrevierea FM si grupa orara asociata separa mesajul in grupe orare autonome. 78. Scrieti in lmbaj clar in limba romana urmatorul mesaj: LRCK 120730Z 07004MPS 040V110 TL0915 8000 NSW BKN015

1400W 6000N R07/1400 BR OVC006 01/M00 Q1000 BECMG

LRCK 120730Z 07004MPS 040V110 1400W 6000N R07/1400 BR OVC006 01/M00 Q1000 BECMG TL0915 8000 NSW BKN015 79. Scrieti in lmbaj clar in limba romana urmatorul mesaj (definiti complet termenii NSC, NSW): LRCK 190500Z 190615 VRB02MPS 0800 FG SCT008 SCT080 BECMG 0810 4000 NSW NSC BECMG 1215 04004MPS 8000 SKC LRCK 190500Z 190615 VRB02MPS 0800 FG SCT008 SCT080 BECMG 0810 4000 NSW NSC BECMG 11

1215 04004MPS 8000 SKC 80. Traduceti urmatoarele fenomene sifi descrierea lor folosite in mesajele meteorologice aeronautice: a) GS_________________ SQ_____________________________HZ__________________________ b) PE________________________VCBLSA______________________________________________ c)FZRA FCST__________________________________EMBD TS____________________________ 81. Ce conditii meteorologice sunt imdeplinite simultan CAVOK?

atunci cand se foloseste abrevierea

82. RVR se masoara atunci cand vizibilitatea de-a lungul pistei este sub 1500 m si se introduce in mesaje astfel: a) R08R/1200D; b) R26R/1230A; c) R08R/P1500U. 83. In cazul cetii cu cer, vizibil vizibilitatea orizontala este fata de vizibilitatea oblica; a) mai mare; b) mai mica; c) nu sunt diferente. 84. Turbulenta in aer clar este intalnita in troposfera mijlocie si superioara si: a) se manifesta deasupra norilor CB; b) apare si in stratul de frecare; c) este un fenomen asociat cu curentul jet si cu undele de munte. 85. Scrieti semnificatia in limbaj clar, in limba romana a mesajului: LROP 172015Z 24005G10MP8 1200 R08R/1500D R26L/P1500 +TSG BKN020CB OVC030 25/24 Q1008 TEMPO TL2115 TSRA BECMG AT2145 6000 NSW

86. Enumerati tipurile de precipitatii specificand in dreptul fiecaruia intervalul de vizibilitati pe care-l il poate insoti:

87. Marcati prognozele TREND corect redactate: a) TEMPO FM0700 TL0900 3000 RA OVC010; b) BECMG TL1700 1500 BR BECMG AT1800 9999 NSW; c) BECMG FM2400 5000 NSC; d) TEMPO AT1200 2000 BR OVC005. 88. a) b)

Probabilitatea producerii givrajului in nori este foarte mare cand: din norii St si Sc cand cade zapada grauntoasa si ace de gheata; din norii St si Sc cad precipitatii sub forma de burnita supraracita; 12

c) d) 89.

temperatura este usor peste 0° C; temperatura este negativa ia rdiferenta T-Td este mare. Explicati urmatoarele prescurtari folosite in mesajele SIGMET: OBSC TS ________________________________________________________ EMBD TS ______________________________________________________ FRQ TS ______________________________________________________ SQLTS __________________________________________________________ precum si: WKN ___________________________________________________________ NC __________________________________________________________ INTSF __________________________________________________________

90. Traduceti in lmbaj clar, in limba romana urmatorul mesaj: LRBB SIGMET 1 VALID 080600/081000 LROP-. SEV MTW OBS IN SW PART OF LRBB FIR FL250 WKN 91. Precizati care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate: a) in prognoza TAF se pot folosi urmatorii termeni pentru a exprima o evolutie: BECMG, TEMPO, PROB, FM; b) eticheta hartilor din documentatia meleoroiogica de zbor "RAFC LONDON” inseamna ca au fost elaborate de Regional Forecast Centre London; c) daca in eticheta hartii scrie ABOVE FL100 este corect sa se delimiteze ca zona de nebulozitate: ISOL EMBD CB ------; d) in prognozele TAF se poate folosi probabilitatea dar numai cu valori PROB30 sau PRQB40. 92. Incercuiti codificarile corecte pentru vant in mesajele METAR: a) VRB05MPS iar grupa norilor BKN030CB b) 24505G10MPS; c) 07003MPS 040V100; d) 04505G10MPS iar la fenomen este TS; e) VRB04MPS. 93. Traduceti termenii de mai jos folositi in mesajele meteorologice: a) WS LOG RWY08.................................................................................................................. b) PE................................................I C........................................SG....................................... c) VCSHRA.......................................................................RESNGS........................................... d)NSW............................................................NSC.................................................................... 94. Numiti urmatoarele simboluri pentru timpul semnificativ utilizate in hartile ce fac parte din documentatia de zbor: SCT........................................................................................................................................................ BKN OCNL EMBD CB ....................................................................................................... 95. Scrieti in limbaj clar, in limba romana, urmatorul mesaj: LROP 120716Z 05006G12MPS 3000 +SN SCT010 OVC030 FM1100 05005MPS 6000 NSW BKN030 LROP 120716Z 05006G12MPS 3000 +SN SCT010 OVC030 13

FM1100 05005MPS 6000 NSW BKN030 96. In METAR-ul de mai jos exista o greseala, explicati care este: LROP 110730Z VRB03MPS 9000 SKC 10/07 Q0990 NOSIG 97. Traduceti urrnatorii termneni folositi in SIGMET: a) SQL TS HVY GR............................................ b) MOV SW WKN................................................ c) VA ETNA ………………................................ d) SEV ICE FCST............................……………. e) TURB OBS ………………………………………………… 98. Conditiile pentru formarea cetii sunt: a) incalzirea aerului in contact cu suprafata subiacenta; b) racirea aerului pe diferite cai; c) tubulenta mare care duce la difuzia racirii intr-un strat gros de aer. 99. In codul METAR Tn spatiul rezervat informatiilor suplimentare se poate raporta: a) fenomene meteorologice recente; b) amplasamentul norilor CB, turbulenta si givraj in APR; c) forfecarea vantului observata la decolare/aterizare. 100. Incercuiti raspunsul corect in legatura cu valabilitatea prognozelor meteorologice aeronautice: - TAF: a) 6 ore b) 9 ore c) 12 ore d) 18 ore e) 24 ore - TREND: a) 1/2 ore b) 1 ora c) 2 ore - SIGMET: a) de preferinta 4 ore b) nu mai mult de 6 ore c) 3 ore d) nu mai mult de 12 ore 101. Incercuiti afirmatiile adevarate: a) cand vizibilitatea este mai mica de 1000 m ceata poate avea calificativele: MIFG, BCFG, VCFG, PRFG; b) fenomenul SQ se caracterizeaza printr-o crestere a vitezei vantului de cel putin 8 m/s, astfel incat grupa vantului poate fi: 06005G13MPS; c) fenomenul IC poate insoti vizibilitati mai mici de 5000 m. 102. Completati spatiile libere cu informatii referitoare la prognoza de tip TEND: - indicativele de evolutie sunt ................................................................................................... - prepozitiile urmate de grupa orara sunt: aratand inceputul ................................................ sfarsitul................................sau ora................................la care prognoza data este asteptata. 103. In legatura cu harta timpului semnificativ sunt adevarate urmatoarele afirmatii: a) pe harta este trecuta pozitia la sol a fronturilor; b) eticheta numeste centrul emitent care poate fi WAFC LONDON sau WAFC WASHINTON c) hartile se pot clasifica astfel: pentru zbor VFR si descrie timpul semnificativ intre sol-3000 m; pentru zbor IFR intre FL 100-250; - pentru zbor IFR intre FL 250 – 450. 14

104. Fenomenul "pacla" se defineste astfel: a) suspensie in atmosfera a unor particule de apa sau cristale de gheata, invizibile cu ochiul liber; b) transparent unui val care poate reduce vizibilitatea orizontala sub 5 km; c) particule uscate, extrem de mici, care dau aerului un aspect opalescent. 105.

Incercuiti afirmatiile corecte legate de fenomenul de "givraj": a) se formeaza in norii in care predomina picaturi de apa supraracita cu sau fara cristale de gheata; b) se formeaza in conditii de temperaturi cuprinse intre 0° C si -10° C; c) prezinta urmatoarele forme: transparent, opac si sub forma de chiciura sau bruma; d) poate apare si la temperaturi pozitive.

106. In straturile joase ale atmosferei se intalneste turbulenta in urmatoarele situatii: a) deasupra suprafetelor neomogene (cu alternante de araturi, paduri, bazine cu apa); b) deasupra muntilor pe versantii expusi la soare; c) cand aerul este umed si instabil se resimte atat in norii cumulus cat si sub nori si in intervalele dintre acestia; d) cand aerul este instabil si uscat, turbulenta are un mers diurn si porneste dimineata de la sol, atingand spre amiaza extinderea maxima de 2-3 km; e) in straturile de inversiune de temperatura cand avionul poate pierde inaltime si viteza de zbor. 107. Probabilitatea producerii givrajului in nori este foarte mare cand: a) din norii St si Sc cand cade zapada grauntoasa si ace de gheata; b) din norii St si Sc cand cad precipitatii sub forma de burnita care ingheata; c) temperatura este usor peste 0°C; d) temperatura este negative iar diferenta intre temperatura aeruiui si temperatura punctului de roua este mare. 108. Norii asociati cu givrajul sunt: a) norii afiati la temperaturi positive; b) norii aflati la temperaturi intre 0 si - 40 grade; c) norul CB impilca fenomenul moderat/puternic. 109. Care sunt elementele meteorologice raportate in prognoza pentru decolare? 110.Conditiile de formare a turbulentei sunt: a) incalzirea neuniforma a suprafetei solului; b) frecarea produsa la limita a doi curenti ascendenti cu directii si viteze diferite; c) suprafefele nomogene ale solului; d) straturile de inversiune de temperatura. 111.Norii Cumulus congestus dau intotdeauna: a) oraje; b) averse; c) burnita. 112. Definitia orajului este: a) variatia elementelor meteorologice; b) norul Cumulonimbus insotit de precipitatii putenice sub forma de grindina; c) ansamblul descarcarilor electrice care insotesc formarea s1 dezvoltarea norilor orajosi. 15

113. Incercuiti subpunctul corect, referitor la fenomenele meteorologice care pot fi raportate in mesajele METAR, in spatiul informatiilor suplimentare : a) RERA, RESN, RETS; b) TURB IN APR, ICE IN APR, TS/CB TO W; c) FG, BR, HZ, FU; d) WS ALL RWY. 114. Scrieti urmatorul mesaj in limbaj clar, in limba romana: LRBB SIGMET 3 VALID 141200/141600 LROPBUCHAREST FIR SEV ICE FCST BTN FL140/200 MOV NE INTSF

115. Marcati prognozele TREND corect redactate: a) TEMPO FM1715 TL1845 2200 BR OVC003; b) BECMG TL1700 1500 BR TEMPO AT1800 9999 NSW; c) BECMG FM2400 3000 BR; d) TEMPO TL0000 +RA OVC030. 116. Precizati care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate referitoare la prognoza de aerodrom TAF: a) nu se foloseste probabilitatea exprimata prin PROB30, PROB40; b) intensitatea precipitatiilor raportate este moderata sau puternica; c) abrevierea FM si grupa orara asociata separa mesajul in grupe orare autonome. 117. Definiti termenii NSW §i NSC folositi in mesajele meteorologice aeronautice:

118. Descrieti conditiile meteorologice intalnite la survolarea la nivel de zbor 300 a tronsonului prezentat mai jos:

119. Forfecarea vantului pe panta de aterizare poate determina o aterizare mai scurta decat cea planificata daca: a) vantul de fata scade; b) reduce viteza aerodinamica; c) vantul de spate creste. 120. Cand vizibilitatea este redusa sub 5000 m, fenomenele indicate in mesajele METAR vor fi: a) pacla, fum, praf, nisip; b) cristale de gheata; c) aercetos. 121. Scrieti in limbaj clar,in limba romana, urmatoarele mesaje: LRCK 120730Z 07004MPS 040V110 1400W 6000N R07/1400 BR OVC006 01/M00 Q1000 BECMG TL0915 8000 NSW BKN015 LRCK 120730Z 07004MPS 040V110 1400W 16

6000N R07/1400 BR OVC006 01/M00 Q1000 BECMG TL0915 8000 NSW BKN015 122. Conditiile in care se poate folosi abrevierea CAVOK in TAF sunt:

123. Printre fenomenele meteorologice care pot afecta securitatea zborului pe rute si care sunt prezente in mesajele SIGMET se numara: a) WS TKOF d) EMBD CB b) OBSC TS e)WSLDG c) SQL 75 HVYGR f) SEV MTW 124. Temperatura punctului de roua comunicata in METAR reprezinta: a) temperatura aerului nesaturat; b) temperatura aerului ia nivelul de condensare; c) temperatura de condensare a vaporilor de apa.

;

125. Incercuiti afirmatiile adevarate: a) fenomenul WS §i fenomenele meteorologice recente ocupa locuri diferite in codul METAR; b) abrevierile NSC si NSW se folosesc in prognoza TREND si mesajul TAF; c) forfecarea vantului inseamna schimbarea brusca a vitezei si/sau directiei vantului pe panta de aterizare/decolare; 126. Scrieti in limbaj clar, in limba romana, urmatorul mesaj (nebulozitatea exprimata in optimi): LROP 121019Z 09005G11MPS 5000 SQ SCT035CB BKN080 FM1200 05006MPS 3000 +TSRA BKN030CB BECMG 1417 9999 NSW OVC030 LROP 121019Z 09005G11MPS 5000 SQ SCT035CB BKN080 FM1200 05006MPS 3000 +TSRA BKN030CB BECMG 1417 9999 NSW OVC030 127. Traduceti in limbaj clar, in limba romana, urmatoarele prognoze TREND: a) BECMGTL1415 NSC OVC010____________________ 17

b) BECMG FM1015 1200 BCFG_____________________________________________ c) TEMPO 2000 SNBLSNW005______________________________________________ 128. Conditiile favorabile formarii cetii sunt: a) amestecarea turbulenta a 2 mase de aer diferite (una rece si una calda) cu umezeala relativa ridicata (peste 85 %); b) racirea puternica a aerului in conditii de cer senin si vant slab la sol; c) racirea aerului cald datorita advectiei lui peste o suprafata mai rece. 129. Fenomenele meteorologice asociate norului CB ce pot fi intalnite in mesaje sunt: a) PO, DRSA, PE; b) PRFG, SQ, 1C; c) GS, SHSN.TS; 130. Turbulenta poate apare in straturile joase ale atmosferei in urmatoarele conditii: a) incalzirea neuniforma a suprafetei solului; b) deasupra muntiior pe versantii expusi la Soare; c) interpunerea unor obstacole (paduri, cladiri, etc) pe directia unui vant relativ puternic; d) datorita prezentei unui strat de inversiune de temperatura. 131. Clasificarea morfologica a norilorii imparte pe acestia in: a) nori stratiformi, convectivi si ondulati; b) CI, CC, CS, AS, AC, NS, ST, SC, CU si CB; c) nori formati din picaturi de apa, nori din particule de gheata si nori micsti. 132. Variatia diurna a temperaturii este mai mare: a) deasupra intinderilor mari de apa in conditii anticiclonice; b) deasupra continentelor, mai accentuat in zonele desertice; c) in vai si depresiuni fata de suprafetele netede ale solului. 133. Cand zburati dintr-o zona cu aer mai rece spre o zona cu aer mai cald, inaltimea indicata de altimetru va fi: a) mai mare decat cea adevarata; b) inaltimea reala; c) mai mica decat cea adevarata. 134. Scrieti conditiile meteorologice reale corespunzatoare abrevierilor SKC si CAVOK, intalnite in mesajele meteorologice: 135. Intr-un maxim barometric circulatia aerului se face: a) lasand presiunea joasa in stanga fata de directia de deplasare a aerului; b) in sensul acelor de ceasornic; c) in sens invers acelor de ceasornic. 136. Daca la un aerodrom avem ceata cu cer vizibil, vizibilitatea orizontala este fata de vizibilitatea oblica: a) mai mare; b) mai mica; c) sunt aproximativ egale. 137. Conditiile cele mai grele de zbor in prezenta undelor orografice se intalnesc: a) la aproximativ 1000 m deasupra varfurilor muntilor; b) in fata obstacolului orografic, pe directia vantului; c) in partea de sub vant a obstacolului orografic. 18

138. Completati spatiile libere cu informatii referitoare la prognoza TREND: - indicativele de evolutie sunt:___________________________________________________________ - prepozitiile urmate de grupa orara sunt:_____________________________________________________ - perioada de valabilitate a acestei prognoze este 139. Scrieti in limbaj clar in limba romana urmatorul mesaj (nebulozitatea in optimi): LRAR 121100Z 121221 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 FEW025 BKN030 TEMPO 1618 06005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN030CB OVC080 FM1900 27004MPS 8000 NSW OVC030

140. Scrieti intre paranteze cifra corespunzatoare decodificarii urmatoarelor abrevieri: ( ) (a) BECMG FM1015 1200 MIFG (1) temporar pana la 20:00 UTC vizibilitate orizontala 1000 m, burnita puternica, vizibilitate verticala 30m ( ) (b) 09004G10MPS (2) RVR pe pista 26 stanga sub 50 m ( ) (c) SNDRSN (3) indevenire de la ora 10:15UTC la ora 12:00 UTC ceata slaba ( ) (d) R26L/M0050 (4) vant din directie 90° cu viteza medie 4m/s in rafale cu viteza maxima 10 m/s ( ) (e) TEMPO TL2000 1000 +DZ W001 (5) ninsoare si transport la sol de zapada (6) zapada §i zapada spulberata (7) in devenire de la 10:15UTC vizibilitatea orizontala 1200 m ceata subtire la sol (8) distanta vizuala in lungul pistei 26 stanga minus 50 m 141. Traduceti in limbaj clar, in limba romana, urmatoarele prognoze TREND: a) BECMG TL1415 NSC OVC010 ___________________________________ b) BECMG FM1015 1200 BCFG _________________________________ c) TEMPO 2000 SNBLSN VV005 ________________________________ 142. Scrieti in limbaj clar in limba romana urmatorul mesaj: LRBB SIGMET 2 VALID 160800/161200 LROP= SEV MTW FCST AT FL130 AND SEV TURB BTN GND AND FL160 STNR WKN=

143. Traduceti urmatoarele fenomene de timp prezent: SEV TURB OBS_____________________________________________IC_______________________________________ PRFG_____________________- FZDZ____________________ SEV MTW___________________________ +SHSG__________________ RAGR_________________________P E ________________ __ __ VCBLSA_________________________________ DRSN_____________________________________________ 19

144. Scrieti in limbaj clar, in limba romana urmatorul mesaj: LRBB SIGMET 3 VALABLE 160800/161200 LROPSEV TURB FCST FIR BUCURESTI BTN GND AND FL160 STNR WKN=

145. Incercuiti codificarile corecte pentru van in mesajele METAR: a) 045005G10MPS; b) VRB05G12MPS iar la grupa fenomenelor meteorologice de timp prezent este TS; c) 07003MPS 030V100; d) VRB04MPS; e) 00000MPS; 146. Scrieti in limbaj clar, in limba romana, urmatorul mesaj: LRBB SIGMET 1 VALABLE 031200/031600 LROPEMBD TS OBS AND SEV TURB FCST FIR BUCURESTI MAINLY E PART BLW FL390 MOV S 30 KMH

147. Incercuiti afirmatiile adevarate: a) fenomenul WS se manifesta numai la sol; b) turbulenta in aer clar este asociata predominant cu curentul jet si undcle orografice; c) givrajul este foarte puternic in norii Cumulonimbus; 148. Traduceti urmatoarele prognoze TREND de la sfarsitul mesajului METAR: a) BECMG FM1015 TL1115 1500 +TSGSRA FEW020TCU SCT025CB b)________________________________________________________________TEMPO TL0015 0400 FG OVC003__________________________________________________ c)________________________________________________________________BECMG AT1200 W002_____________________________________________________________ 149. Scrieti urmatorul mesaj in limbaj clar, in limba romana, iar nebulozitatea in optimi (definiti notiunile NSW si NSC): LROP 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 SCT025CB BKN030 TEMPO 1618 6005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030 150. Scrieti in limbaj clar, in limba romana urmatorul mesaj: LRBB SIGMET 1 VALABLE 031200/031600 LROPOBSC TS OBS AND SEV ICE FCST FIR BUCURESTI SE PART ABV FL240 MOV S NC 151. Incercuiti afirmatiile corecte: a) Altitudinea este distanta pe verticala intre un nivel, un punct sau un obiect considerat a fi un punct si un nivel de referinta specificat; b)VRBB02MPS - bl) directie variabila a vantului cu o viteza medie egala sau mai mica de 2m/s; 20

- b2)directie variabila a vantului cu o viteza medie egala sau mai mare de 2m/s; c) in mesajele METAR grupa "fenomene recente" apare inaintea grupei "timp semnificativ prezent"; d) intinderea totala a stratului noros se da prin abrevierea"SKC"; e) indicatorul de evolutie BECMG este utilizat pentru a descrie schimbarile regulate sau neregulate ale unuia sau mai multor parametri meteorologici; i) descriptorul DR trebuie utilizat doar in combinatie cu abrevierile literale DU,SA,SN 152. Ce conditii meteorologice sunt indeplinite simultan atunci cand se foloseste abrevierea CAVOK? 153. Completati spatiile libere cu informatiile referitoare la prognoza de tip TREND: -indicativele de evolutie sunt________________________________________ -prepozitiile urmate de grupa orara sunt cele care ofera informatii despre: inceputul ______,sfarsitul______sau ora _____ la care prognoza data este asteptata. 154)Explicati urmatoarele prescurtari folosite in mesajele SIGMET: OBSC TS EMBDTS_______________________ FRQTS_________________________ SQLTS________________________ WKN__________________________ NC_____________________________ INTSF

VA ETNA MOVSWWKN SEVICEFCST_ TURB OBS_____ SQL TS HVY GR

155. Incercuiti subpunctele unde apare corect codificat vantul in urmatoarele mesaje METAR: a) 00000MPS; b)VRB04MPS; c)05003MPS 020V080; d)24004G10MPS. 156. Scrieti intre paranteze litera corespunzatoare decodificarii urmatoarelor abrevieri: () (1)00000 a)vizibilitatea verticala 30m; () (2)+TSGSRA b)furtuna puternica cu grindina; ( ) (3)9999 c)oraj cu mazariche si ploaie puternice; () (4) VV001 d)nu vor fi schimbari semnificative; () (5) NSC e)vizibilitatea orizontala peste 10km; () (6) 0000 f)nu vor fi nori semnificativi; () (7) 09003MPS 050V130 g)vant calm; () (8)VRB05G11MPS h) vantul bate din directia predominanta 90 cu variatii intre 50 si 130 cu viteza medie de 3m/s; i)vantul are directie variabila si viteza minima; j)furtuna puternica cu ninoare grauntoasa si ploaie; k)vizibilitate orizontala sub 50m; l)vantul are directie variabila, bate in rafale cu viteza medie 5m/s si viteza maxima llm/s. 157. Scrieti in limbaj clar, in limba romana, urmatoarele mesaje si definiti complet termenii NSC, NSW: 158. LRCK 190500Z 190615 VRB02MPS 0800 FG SCT080 BECMG 0810 4000 NSW NSC BECMG1215 04004MPS 8000 SKC 159. SARO LROP 221630Z 24004MPS 0600 R12/1000U FG DZ SCT010 OVC020 17/16 Q1018 BECMG TL1700 0800 FG BECMG AT1800 9999 NSW 159. Încercuiţi afirmaţiile adevãrate: a) în prognoza TAF se pot folosi urmãtorii termeni pentru a indica o evoluţie: BECMG, TEMPO, PROB, FM; b) ceaţa este o suspensie în aer de vapori de apã care reduc vizibilitatea sub 1000 m; 21

c) fenomenul BR poate însoţi vizibilitãþi sub 5000 m; d) norii care se specificã în mesajele meteorologice sunt numai de tip Cumulus congestus.

160. Traduceţi urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG NSW SCT030TCU____________________________________________ b) BECMG +PE BKN025CB_____________________________________________ c) TEMPO FM0815 1200 BR____________________________________________ 161. Indicaţi codificãrile corecte pentru vizibilitatea orizontalã: a) 2000SW; b) 1400E 6000N; c) 0500; d) 9999. 162. Despre forfecarea vântului putem spune: a) se raporteazã în METAR în spaţiul informaţiilor suplimentare; b) se manifestã în stratul sol-500 m; c) reprezintã variaţia vectorului vânt de-a lungul traiectoriei aterizare/decolare; d) se manifestã prin variaţii ale vitezei şi direcţiei vântului. 163. Frecvenţa de emitere şi perioadele de valabilitate pentru mesajele meteorologice TREND, TAF, METAR sunt: TREND: emitere_________________________ valabilitate ______________________ TAF: emitere_________________________ valabilitate ______________________ METAR: emitere_________________________ valabilitate ______________________ 164. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj: LROP 120018 07003MPS 3000 BR NSC BECMG 0406 0800 FZFG SCT002 OVC003 TEMPO 0608 1500 +DZ BKN003 FM0900 27004MPS 4000 NSW BKN010 165. Completaţi spaţiile libere cu informaţii referitoare la prognoza tip TREND: - indicativele de evoluţie sunt _______________________________ - prepoziţiile urmate de grupa orarã sunt ______________________ 166. Scrieţi între paranteze litera corespunzãtoare decodificãrii urmãtoarelor abrevieri: ( ) (1) 0000 (a) vizibilitatea orizontalã 1400 m în est şi 6000 m în sud-vest ( ) (2) +TSGSRA (b) furtunã puternicã cu grindinã ( ) (3) 9999 (c) oraj cu mãzãriche şi ploaie puternice ( ) (4) 1400E 6000SW (d) oraj frecvent cu grindinã puternicã ( ) (5) FRQ TS HVY GR (e) vizibilitate orizontalã peste 10 km (f) vizibilitate orizontalã 9999 m (g) vizibilitate orizontalã sub 50 m 167. Traduceţi urmãtoarele fenomene şi descrierea lor folositã în mesajele meteorologice aeronautice: +TSRAGS_______________________________________________________________ HZ______________________ SQ _______________________ GR_________________ RESHRA_____________________________________VCFG______________________ OBSC TS______________________ SEV ICE FCST____________________________ SEV MTW ____________________________ SEV TURB OBS____________________

22

168. Prognozele TREND de la sfârşitul mesajului METAR sunt valabile _____ ore şi utilizeazã termenii ___________________________ pentru a indica evoluţia şi prepoziţiile _________________________ pentru a diviza intervalul de timp la care se referã aceastã prognozã. 169. Traduceţi şi explicitaţi urmãtorii termeni folosiţi în mesajele meteorologice: a) -FZDZ _________________________________________________________ b) RESHRA________________________________________________________ c) SNBLSN________________________________________________________ d) - DZRASN ______________________________________________________ 170. Definiţi urmãtorii termeni: CAVOK, NSC, NSW 171. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj: LROP 191601 26004MPS 0800 FZFG BKN003 BECMG 1821 VRB01MPS 0400 FG VV001 172. Traduceţi urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG TL1415 1200 BCFG ____________________________________________ b) TEMPO 1000 MIFG __________________________________________________ c) BECMG FM1715 TL1845 RASN SCT040 _________________________________ 173. Indicaţi codificãrile corecte pentru vânt în mesajele meteorologice: a) 24003MPS 220V260; b) VRB05MPS; c) 00000MPS; d) 10503MPS 174. Precizaţi care din afirmaţiile de mai jos sunt adevãrate: a) în mesajele de prognozã TAF se poate folosi probabilitatea dar numai cu valorile PROB20 şi PROB50; b) indicatorii de evoluþie utilizaţi în TAF sunt BECMG, TEMPO, PROB, FM; c) în mesajul METAR se raporteazã întotdeauna distanþa vizualã în lungul pistei -RVR . 175. Reducerea vizibilitãţii sub 5000 m se datoreazã urmãtoarelor fenomene: a) ceaţã, oraj, vijelie; b) precipitaţiilor sub formã de ace de gheaţã; c) prafului, nisipului sau pâclei. 176. Traduceţi urmãtoarele abrevieri raportate în mesajele SIGMET: a) OBSC TS____________________________________________________________ b) SQL TS HVYGR_____________________________________________________ c) SEV ICE FCST________________________________________________________ d) SEV TURB OBS_______________________________________________________ e) SEV MTW____________________________________________________________ f) WKN____________________ NC ___________________ INTSF _______________ 177. Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã, iar nebulozitatea în optimi: LROP 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 SCT025CB BKN030 TEMPO 1618 26005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030 178. Traduceţi urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG NSW SCT030TCU______________________________________________ b) BECMG +PE BKN025CB_______________________________________________ c) TEMPO FM0815 1200 BR______________________________________________ 179. Încercuiţi codificãrile corecte pentru vânt în mesajele meteorologice: a) VRB05G11MPS; b) 00000KT; c) 04003MPS 070V010; d) 04004G09MPS; e) 04504MPS; f) VRB03KT.

23

180. Completaţi spaţiile libere cu informaţiile corespunzãtoare referitoare la mesajele meteorologice aeronautice: a) mesajul TAF este emis din ___ în ____ ore sau din ___ în ____ ore ºi este valabil ____ ore, respectiv _______ ore; b) mesajul METAR este emis din ____ în _____ ; c) TREND este emisã _____________________ ºi este valabilã ______ ore;

181. Traduceţi urmãtoarele fenomene de timp prezent: SN BLSN________________________________________________________ IC ____ PRFG __________________________ - FZDZ __________________________ SQ ___ +SHSG _____________________ RAGR __________________________PE ________ VCBLSA _____________________________ DRSN _________________________________ 182. Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã (nebulozitatea exprimaþi-o în optimi): LRBS 290700Z 14005MPS 090V260 0800 R27/1000 R09/0800 FZFG VV003 M05/M10 Q1010 BECMG 2000 BR SCT010 BKN030 183. Scrieţi în limbaj clar, în limba românã, urmãtoarele mesaje: a) LRBB SIGMET 2 VALID 101200/101600 LROPBUCURESTI FIR SEV ICE FCST BTN FL140/200 MOV NE INTSF= b) LROP 110716 VRB02MPS 8000 SCT030 BKN100 FM1400 34006G12MPS 2000 +TSRA BKN030CB OVC100 184. Traduceţi în limba românã (nebulozitatea exprimaþi-o în optimi) abrevierile urmãtoare folosite în codul METAR şi TAF: Nebulozitate: OVC...........FEW............SCT..........BKN..............NSC..........VV......... Fenomene: MIFG......................................VCSH......................................................... +TSRAGS...................................RESQ.................................................... BLSN........................................-SG..........................PE............................ RVR: R08R/1000U..................................................................................................... R24C/0900N..................................................................................................... R07/0200V0400D............................................................................................. 185. Scrieţi traducerea termenilor utilizaţi în mesajele meteorologice: VA ETNA.................................................................................................................... MOV SW WKN........................................................................................................ SQL TS HVY GR...................................................................................................... SEV ICE FCST........................................................................................................... EMBD TS HVY GR................................................................................................. 186. Încercuiţi afirmaţiile adevãrate: a) fenomenul WS şi fenomenele meteorologice recente ocupã locuri diferite în codul METAR; b) abrevierile NSC şi NSW se folosesc numai în mesajul de prognoza TAF; c) mesajul SIGMET se emite cu o frecvenþã regulatã, din 4 in 4 ore. 187. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj (definiþi termenul CAVOK): LROP 050413 04006G11MPS 9999 SCT030CB BKN080 PROB30 0810 5000 TSRA BKN030CB BECMG 1012 CAVOK. 188. Încercuiţi codificãrile corecte asupra variaţiilor semnificative ale RVR la un aeroport la care existã transmisometru: a) R26L/0600V0750U; b) R08R/0300V0450; 24

c) R08L/1300VP1500D. 189. Încercuiţi codificãrile corecte pentru vânt în METAR: a) VRB05G11MPS; b) 00000KT; c) 04003MPS 070V010; d) 24004G09MPS; e) 04504MPS; f) VRB03KT. 190.

Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã, iar nebulozitatea în optimi: LROP 120018 07003MPS 3000 BR NSC BECMG 0406 0800 FZFG SCT002 OVC003 TEMPO 0608 1500 +DZ BKN003 FM0900 27004MPS 4000 NSW BKN010 191. Forfecarea vântului reprezintã reprezintã schimbarea vectorului vânt de-a lungul traiectoriei de zbor a aeronavei în stratul sol-500 m. Aceastã schimbare implicã: a) variaţii ale direcţiei vântului; b) variaţii ale vitezei vântului; c) lipsa curenţilor descendenţi; d) prezenţa curenţilor ascendenţi şi descendenţi. 192. Pentru SIGMET sunt adevarate afirmaţiile pe care le veţi încercui: a) comunica informatii meteorologice pentru o regiune care este FIR-ul b) se emit de cãtre centrele de veghe meteorologicã c) se emit numai pentru o listã bine definitã de fenomene meteo pe ruta de zbor d) fenomene pentru emiterea SIGMET-ului pot fi: SEV CAT, FBL ICE, BKN CB e) se emit numai pentru fenomene observate nu si prevãzute f) fenomene pentru emiterea SIGMET-ului pot fi: HVY SS, VA VESUVIO, SQL TS g) schimbarea în intensitate se exprimã prin: WKN, NC, INTSF 193. Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã, iar nebulozitatea în optimi: LRBS 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 SCT025CB BKN03 TEMPO 1618 26005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030 194. Traduceţi urmãtoarele fenomene de timp prezent: SN BLSN________________________________________________________ IC ____ PRFG __________________________ - FZDZ __________________________ SQ ___ +SHSG _____________________ RAGR __________________________PE _______ VCBLSA _____________________________ DRSN ____________________________ 195. Traduceţi în limbaj clar în limba românã urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG FM1015 TL1115 1500 +TSGRRA BKN020TCU SCT025CB ________________________________________________________________________ b) TEMPO TL0015 0400 FG OVC003 ________________________________________________________________________ c) BECMG AT1200 3000 BR ________________________________________________________________________ 196. Încercuiţi codificãrile corecte pentru RVR în mesajele METAR: a) R08L/P1500 b) R03/0800D c) R26/M0500

d) R01/0250N

197. Încercuiţi codificãrile corecte pentru vânt în mesajele METAR: a) 045005G10MPS; b) VRB05G12MPS iar la grupa fenomenelor meteorologice de timp prezent este TS; c) 07003MPS 030V100; 25

d) VRB04MPS; e) 00000MPS; 198. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj meteorologic (cu nebulozitatea exprimatã în optimi): LRCK 210200Z 210312 22005G13MPS 7000 RA OVC020 TEMPO 0307 3000 +RA BR OVC015 SCT060 FM1100 28008MPS 9999 NSW BKN020 199. Precizaţi care din afirmaţiile de mai jos sunt adevãrate: a) indicatorul de evoluþie TEMPO poate fi însoþit de prescurtãrile FM, TL, AT; b) BECMG indicã o fluctuaþie temporarã a unuia sau mai multor parametri meteorologici; c) valoarea QNH este întotdeauna rotunjitã la hectopascalul întreg inferior; d) în TAF se prognozeazã numai norii CB. 200. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj: LRBB SIGMET 1 VALABLE 031200/031600 LROPOBSC TS OBS AND SEV ICE FCST FIR BUCURESTI SE PART ABV FL240 MOV S NC 201. Traduceţi în limbaj clar în limba românã urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG FM1015 TL1115 1500 +TSGRRA BKN020TCU SCT025CB ________________________________________________________________________ b) TEMPO TL0015 0400 FG OVC003 ________________________________________________________________________ c) BECMG AT1200 3000 BR ________________________________________________________________________ 202. Încercuiţi codificãrile corecte pentru vânt în mesajele METAR: a) 045005G10MPS; b) VRB05G12MPS iar la grupa fenomenelor meteorologice de timp prezent este TS; c) 07003MPS 030V100; d) VRB04MPS; e) 00000MPS; 203. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj meteorologic (cu nebulozitatea exprimatã în optimi): LROP 210200Z 210312 22005G13MPS 7000 RA OVC020 TEMPO 0307 3000 +RA BR OVC015 SCT060 FM1100 28008MPS 9999 NSW BKN020 204. Traduceţi urmãtoarele fenomene şi descrierea lor folositã în mesajele meteorologice aeronautice: +TSRAGS_______________________________________________________________ HZ______________________ SQ _______________________ PE_________________ RESHRA_____________________________________VCFG______________________ OBSC TS______________________ SEV ICE FCST____________________________ SQL TS HVYGR _________________________________________________________ SEV MTW ____________________________ SEV TURB OBS____________________ 205. Scrieţi în limbaj clar, în limba românã, urmatoarele grupe de nebulozitate din METAR: a) SCT025TCU ________________________________________________________ b) BKN040CB_________________________________________________________ c) VV003______________________________________________________________ d) SKC__________________FEW________________OVC______________________ 206. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj meteorologic (cu nebulozitatea exprimatã în optimi): 26

LROP 210200Z 210312 22005G13MPS 7000 RA OVC020 TEMPO 0307 3000 +RA BR OVC015 SCT060 FM1100 28008MPS 9999 NSW BKN020 207. Traduceţi urmãtoarele fenomene de timp prezent: SN BLSN________________________________________________________ IC ____ PRFG __________________________ - FZDZ __________________________ SQ ___ +SHSG _____________________ RAGR __________________________PE ________ VCBLSA _____________________________ DRSN ____________________________ +TSRAGS_______________________________________________________________ HZ______________RESHRA__________________________________VCFG_________ 208. Scrieţi între paranteze litera corespunzãtoare decodificãrii urmãtoarelor abrevieri: ( ) (1) 0000 (a) vizibilitatea orizontalã 1400 m în est şi 6000 m în sud-vest ( ( ( (

) ) ) )

(2) +TSGSRA (3) 9999 (4) 1400E 6000SW (5) FRQ TS HVY GR

(b) furtunã puternicã cu grindinã (c) oraj cu mãzãriche şi ploaie puternice (d) oraj frecvent cu grindinã puternicã e) vizibilitate orizontalã peste 10 km (f) vizibilitate orizontalã 9999 m (g) vizibilitate orizontalã sub 50 m

209. Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): LRBS 290700Z 14005MPS 090V260 0800 R27/1000 R09/0800 FZFG VV003 M05/M10 Q1010 BECMG 2000 BR SCT010 BKN030 210. Reducerea vizibilitãþii sub 5000 m se datoreazã urmãtoarelor fenomene: a) ceaţã, oraj, vijelie; b) precipitaţiilor sub formã de ace de gheaţã; c) prafului, nisipului sau pâclei. 211. Orajul este un fenomen meteorologic complex care se manifestã prin: a) descãrcãri electrice însoţite de efecte optice şi acustice; b) intensificarea bruscã a vântului; c) uneori este însoþit de averse de ploaie , zãpadã, grindinã. 215. Încercuiţi A sau F dacă afirmaţiile de mai jos sunt adevărate (A) sau false (F): a) Aerul ceţos este o suspensie în aer de vapori de apă şi praf care reduce vizibilitatea sub 1000 m; A F b) Givrajul sub formă de chiciură se formează predominant din picături de apă care îngheaţă; A F c) Fenomenele meteorologice recente se raportează în METAR după grupa vizibilităţii/RVR; A F d) Când este ceaţă la aerodrom vizibilitatea orizontală este mai mică decât vizibilitatea oblică; A F 216. În prognoza de aerodrom indicatorul PROB este utilizat cu valorile __________; 217. În prognoza TREND sunt utilizate abrevierile ___________________pentru a indica modul în care evoluează elementele meteorologice care sunt prognozate să se manifeste; 217. Mesajul METAR este elaborat şi transmis de către unitatea meteorologică aeronautică __________________________________________________________; 27

218. Frecvenţa de emitere a mesajelor ____________________________________________ ;

meteorologice

METAR

este

219. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): LRCV 081100Z 081221 21006G13MPS 3000 RAGS FEW008TCU BKN010 TEMPO 1216 2000 +RAGR BKN010CB OVC020 FM1900 28007MPS 6000 NSW NSC 220. Încercuiţi codificările posibile pentru vânt în mesajele METAR: a) VRB02MPS; b) 05503MPS 030V100; c) VRB19G25MPS iar la grupa norilor avem CB; d) 04005G08MPS. 221. Traduceţi în limba română următoarele prognoze TREND (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): a) BECMG 1500 +TSGSRA BKN020TCU SCT025CB ______________________________________________________________________ b) TEMPO TL2000 1000 +DZ VV001 ______________________________________________________________________ c) BECMG FM1715 TL1845 SN SCT040 _____________________________________________________________________ 222. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj: LRBB SIGMET 3 VALID 160800/161200 LROP= SEV ICE FCST MAINLY E PART BLW FL150 MOV NE WKN= 223. ( ) ( )

(a) BECMG FM0915 1000 HZ (b) 1000W 5000NE

( )

(c) 0000

( ) ( )

(d) R26L/0200V0400N (e) TEMPO 0500 MIFG

( )

(f) FRQ TS HVY GR

(1) temporar la 05:00UTC bancuri de ceaţă; (2)distanţa vizuală în lungul pistei 26 stânga variază între 200 şi 400 m fără schimbare; (3) în devenire de la 09:15UTC vizibilitatea orizontală 1000 m pâclă (4) vizibilitate orizontală sub 50 m; (5) RVR 1000 m în vest şi 5000 m în NE; (6) temporar vizibilitatea orizontală 500 m ceaţă subţire la sol; (7) vânt calm; (8) oraj frecvent cu grindină puternică; (9) vizibilitatea orizontală 1000 m în vest şi 5000 m în nord-est;

224. Traduceţi în limba română următoarele abrevieri utilizate în mesajele meteorologice: +FZDZ_____________________________ SG ____________________________ RESH_________________________________ VCFG______________________ GS________________________ HZ_______________ SQ __________________ SEV MTW _________________________________________________________ 225. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj: LRBB SIGMET 3 VALID 160800/161200 LROP= SEV ICE OBS SV PART BTN GND AND FL150 MOV NE WKN= 227. Informaţiile SIGMET comunică informaţii meteorologice asupra turbulenţei, givrajului şi undelor orografice de intensitate______________________ ; 228. Localizarea fenomenelor în informaţiile _____________________________________________ ;

SIGMET

se

relatează

faţă

de 28

229. Traduceţi în limba română următoarele abrevieri utilizate în mesajele meteorologice: RESHRA______________________________ VCFG______________________ PE________________________ HZ_______________ SQ __________________ +FZDZ_____________________________ IC ____________________________ SEV MTW _________________________________________________________ 1. Încercuiţi afirmaţiile adevãrate: a) în prognoza TAF se pot folosi urmãtorii termeni pentru a indica o evoluţie: BECMG, TEMPO, PROB, FM; b) ceaţa este o suspensie în aer de vapori de apã care reduc vizibilitatea sub 1000 m; c) fenomenul BR se raporteaza doar pentru poate însoţi vizibilitãþi sub 5000 m; d) norii care se specificã în mesajele meteorologice de observaţii sunt numai de tip Cumulus congestus. 2. Traduceţi urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG NSW SCT030TCU____________________________________________ b) BECMG +PE BKN025CB _____________________________________________ c) TEMPO FM0815 1200 BR____________________________________________ 3. Indicaţi codificãrile corecte pentru vizibilitatea orizontalã: a) 2000SW;

b) 1400E 6000N;

c) 0500;

d) 9999.

4. Despre forfecarea vântului putem spune: a) se raporteazã în METAR în spaţiul informaţiilor suplimentare; b) se raporteaza doar manifestã în stratul sol-500 m; c) reprezintã variaţia vectorului vânt de-a lungul traiectoriei aterizare/decolare; d) se manifestã prin variaţii ale vitezei si directiei vântului. 5. Frecvenţa de emitere şi perioadele de valabilitate pentru mesajele meteorologice TREND, TAF, METAR sunt: TREND: emitere_________________________ valabilitate ______________________ TAF: emitere_________________________ valabilitate ______________________ METAR: emitere_________________________ valabilitate ______________________ 6. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj: LROP 120018 07003MPS 3000 BR NSC BECMG 0406 0800 FZFG SCT002 OVC003 TEMPO 0608 1500 +DZ BKN003 FM0900 27004MPS 4000 NSW BKN010 7. Completaţi spaţiile libere cu informaţii referitoare la prognoza tip TREND: - indicativele de evoluţie sunt _______________________________ - prepoziţiile urmate de grupa orarã sunt ______________________ 8. Scrieţi între paranteze litera corespunzãtoare decodificãrii urmãtoarelor abrevieri: (

)

(1) 0000

(a) vizibilitatea orizontalã 1400 m în est şi 6000 m în sud-vest 29

(

)

(2) +TSGSRA

(b) furtunã puternicã cu grindinã

(

)

(3) 9999

(

)

(4) 1400E 6000SW

(d) oraj frecvent cu grindinã puternicã

(

)

(5) FRQ TS HVY GR

(e) vizibilitate orizontalã peste 10 km

(c) oraj cu mãzãriche şi ploaie puternice

(f) vizibilitate orizontalã 9999 m (g) vizibilitate orizontalã sub 50 m 9. Traduceţi urmãtoarele fenomene şi descrierea lor folositã în mesajele meteorologice aeronautice: +TSRAGS_______________________________________________________________ HZ______________________ SQ _______________________ GR_________________ RESHRA_____________________________________VCFG______________________ OBSC TS______________________ SEV ICE FCST____________________________ SEV MTW ____________________________ SEV TURB OBS____________________ 10. Prognozele TREND de la sfârşitul mesajului METAR sunt valabile _____ ore şi utilizeazã termenii ___________________________ pentru a indica evoluţia şi prepoziţiile _________________________ pentru a diviza intervalul de timp la care se referã aceastã prognozã. 11. Traduceţi şi explicitaţi urmãtorii termeni folosiţi în mesajele meteorologice: a) -FZDZ _________________________________________________________ b) RERA________________________________________________________ c) SN BLSN________________________________________________________ d) - DZ RASN ______________________________________________________ 12. Definiţi urmãtorii termeni: CAVOK, NSC, NSW 13. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj: LROP 191601 26004MPS 0800 FZFG BKN003 BECMG 1821 VRB01MPS 0400 FG VV001 14. Traduceţi urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG TL1415 1200 BCFG ____________________________________________ b) TEMPO 1000 MIFG __________________________________________________ c) BECMG FM1715 TL1845 RASN SCT040 _________________________________ 15. Indicaţi codificãrile corecte pentru vânt în mesajele meteorologice: a) 24003MPS 220V260;

b) VRB05MPS;

c) 00000MPS;

d) 10503MPS

16. Precizaţi care din afirmaţiile de mai jos sunt adevãrate: a) în mesajele de prognozã TAF se poate folosi probabilitatea dar numai cu valorile PROB20 şi PROB50; b) indicatorii de evoluþie utilizaţi în TAF sunt BECMG, TEMPO, PROB, FM; c) în mesajul METAR se raporteazã întotdeauna distanþa vizualã în lungul pistei -RVR . 30

17. Reducerea vizibilitãţii sub 5000 m se datoreazã urmãtoarelor fenomene: a) ceaţã, oraj, vijelie; b) precipitaţiilor sub formã de ace de gheaţã; c) prafului, nisipului sau pâclei. 18. Traduceţi urmãtoarele abrevieri raportate în mesajele SIGMET: a) OBSC TS____________________________________________________________ b) SQL TS HVYGR_____________________________________________________ c) SEV ICE FCST________________________________________________________ d) SEV TURB OBS_______________________________________________________ e) SEV MTW____________________________________________________________ f) WKN____________________ NC ___________________ INTSF _______________ 19. Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã, iar nebulozitatea în optimi: LROP 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 SCT025CB BKN030 TEMPO 1618 26005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030 20. Traduceţi urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG NSW SCT030CB______________________________________________ b)BECMG +TSGR BKN025CB_______________________________________________ c) TEMPO TL0615 1800 BR______________________________________________ 21. Încercuiţi codificãrile corecte pentru vânt în mesajele meteorologice: a) VRB05G11MPS;

b) 00000KT;

c) 04003MPS 070V010;

d) 04004G09MPS;

e) 04504MPS;

f) VRB03KT.

22. Completaţi spaţiile libere cu informaţiile corespunzãtoare referitoare la mesajele meteorologice aeronautice: a) mesajul TAF este emis din ___ în ____ ore sau din ___ în ____ ore şi este valabil ____ ore, respectiv _______ ore; b) mesajul METAR este emis din ____ în _____ ; c) SIGMET este emis _____________________ şi este valabil maximum__________ ore; 23. Traduceţi urmãtoarele fenomene de timp prezent: SN DRSN________________________________________________________ IC ____ PRFG __________________________ - FZDZ __________________________ SQ ___ +SHSG _____________________ RAGS __________________________PE ________ VCBLSA _____________________________ BLSN ____________________________ 24. Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã (nebulozitatea exprimaþi-o în optimi): LRBS 290700Z 14005MPS 090V260 0800 R27/1000 R09/0800 FZFG VV003 M05/M10 Q1010 BECMG 2000 BR SCT010 BKN030 25. Scrieţi în limbaj clar, în limba românã, urmãtoarele mesaje: 31

a) LRBB SIGMET 2 VALID 101200/101600 LROPBUCURESTI FIR SEV ICE FCST BTN FL140/200 MOV NE INTSF= b) LROP 110716 VRB02MPS 8000 SCT030 BKN100 FM1400 34006G12MPS 2000 +TSRA BKN030CB OVC100 26. Traduceţi în limba românã (nebulozitatea exprimaþi-o în optimi ) abrevierile urmãtoare folosite în codul METAR şi TAF: Nebulozitate: OVC...........FEW............SCT..........BKN..............NSC..........VV......... Traduceţi în limba românã (nebulozitatea exprimaþi-o în optimi ) abrevierile urmãtoare folosite în codul METAR şi TAF: Fenomene: MIFG......................................VCSH......................................................... +TSRAGS...................................RESQ....................................................BLSN........................................SG..........................PE............................ Traduceţi în limba românã (nebulozitatea exprimaþi-o în optimi ) abrevierile urmãtoare folosite în codul METAR: RVR: R08R/1000U..................................................................................................... R24C/0900N..................................................................................................... R07/0200V0400D............................................................................................. 27. Scrieţi traducerea termenilor utilizaţi în mesajele meteorologice: VA ETNA.................................................................................................................... MOV SW/10KT WKN........................................................................................................ SQL TS HVY GR...................................................................................................... SEV ICE FCST........................................................................................................... EMBD TS HVY GR................................................................................................. 28. Încercuiţi afirmaţiile adevãrate: a) fenomenul WS şi fenomenele meteorologice recente ocupã locuri diferite în codul METAR; b) abrevierile NSC şi NSW se folosesc numai în mesajul de prognoza TAF; c) mesajul SIGMET se emite cu o frecvenþã regulatã, din 4 in 4 ore. 29. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj (definiþi termenul CAVOK): LROP 050413 04006G11MPS 9999 SCT030CB BKN080 PROB30 0810 5000 TSRA BKN030CB BECMG 1012 CAVOK 30. Încercuiţi codificãrile corecte asupra variaţiilor semnificative ale RVR la un aeroport la care existã transmisometru: a) R26L/0600V0750U; b) R08R/0300V0450; c) R08L/1300VP1500D. 31. Încercuiţi codificãrile corecte pentru vânt în METAR: a) VRB05G11MPS; b) 00000KT; c) 04003MPS 070V010; d) 24004G09MPS; e) 04504MPS; 32

f) VRB03KT. 32. Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã, iar nebulozitatea în optimi: LROP 120018 07003MPS 3000 BR NSC BECMG 0406 0800 FZFG SCT002 OVC003 TEMPO 0608 1500 +DZ BKN003 FM0900 27004MPS 4000 NSW BKN010 33. Forfecarea vântului reprezintã reprezintã schimbarea vectorului vânt de-a lungul traiectoriei de zbor a aeronavei în stratul sol-500 m. Aceastã schimbare implicã: a) variaţii ale direcţiei vântului; b) variaţii ale vitezei vântului; c) lipsa curenţilor descendenţi; d) prezenţa curenţilor ascendenţi şi descendenţi. 34. Pentru SIGMET sunt adevarate afirmaţiile pe care le veţi încercui: a) comunica informatii meteorologice pentru o regiune care este FIR-ul b) se emit de cãtre centrele de veghe meteorologicã c) se emit numai pentru o listã bine definitã de fenomene meteo pe ruta de zbor d) fenomene pentru emiterea SIGMET-ului pot fi: SEV CAT, FBL ICE, BKN CB e) se emit numai pentru fenomene observate nu si prevãzute f) fenomene pentru emiterea SIGMET-ului pot fi: HVY SS, VA VESUVIO, SQL TS g) schimbarea în intensitate se exprimã prin: WKN, NC, INTSF 35. Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã, iar nebulozitatea în optimi: LRBS 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 SCT025CB BKN030 TEMPO 1618 26005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030 36. Traduceţi urmãtoarele fenomene de timp prezent: +SN BLSN________________________________________________________ IC ____ BCFG __________________________ - FZDZ __________________________ SQ ___ +SHGS _____________________ RASG __________________________PE _______ VCBLSN _____________________________ DRSA ____________________________ 37. Traduceţi în limbaj clar în limba românã urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG FM1000 TL1115 3500 +TSGRRA BKN020TCU SCT025CB ________________________________________________________________________ b) TEMPO TL0015 0400 FG VV003 ________________________________________________________________________ c) BECMG AT1200 1200 BR ________________________________________________________________________ 38. Încercuiţi codificãrile corecte pentru RVR în mesajele METAR: a) R08L/P1500

b) R03/0800D

c) R26/M0500

d) R01/0250N

39. Încercuiţi codificãrile corecte pentru vânt în mesajele METAR: a) 045005G10MPS; b) VRB05G12MPS iar la grupa fenomenelor meteorologice de timp prezent este TS; c) 07003MPS 030V100; 33

d) VRB04MPS; e) 00000MPS; 40. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj meteorologic (cu nebulozitatea exprimatã în optimi): LRCK 210200Z 210312 22005G13MPS 7000 RA OVC020 TEMPO 0307 3000 +RA BR OVC015 SCT060 FM1100 28008MPS 9999 NSW BKN020 41. Precizaţi care din afirmaţiile de mai jos sunt adevãrate: a) indicatorul de evoluþie TEMPO poate fi însoþit de prescurtãrile FM, TL, AT; b) BECMG indicã o fluctuaþie temporarã a unuia sau mai multor parametri meteorologici; c) valoarea QNH este întotdeauna rotunjitã la hectopascalul întreg inferior; d) în TAF se precizeazã numai norii CB. 42. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj: LRBB SIGMET 1 VALABLE 031200/031600 LROPOBSC TS OBS AND SEV ICE FCST FIR BUCURESTI SE PART ABV FL240 MOV S NC 43. Traduceţi în limbaj clar în limba românã urmãtoarele prognoze TREND: a) BECMG FM1015 TL1115 1500 +TSGRRA BKN020TCU SCT025CB ________________________________________________________________________ b) TEMPO TL0015 0400 FG OVC003 ________________________________________________________________________ c) BECMG AT1200 3000 BR ________________________________________________________________________ 44. Încercuiţi codificãrile corecte pentru vânt în mesajele METAR: a) 045005G10MPS; b) VRB05G12MPS iar la grupa fenomenelor meteorologice de timp prezent este TS; c) 07003MPS 030V100; d) VRB04MPS; e) 00000MPS; 45. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj meteorologic (cu nebulozitatea exprimatã în optimi): LROP 210200Z 210312 22005G13MPS 7000 RA OVC020 TEMPO 0307 3000 +RA BR OVC015 SCT060 FM1100 28008MPS 9999 NSW BKN020 46. Traduceţi urmãtoarele fenomene şi descrierea lor folositã în mesajele meteorologice aeronautice: +TSRAGS_______________________________________________________________ HZ______________________ SQ _______________________ IC_________________ RESHRA_____________________________________VCFG______________________ OBSC TS______________________ SEV ICE FCST____________________________ SQL TS HVYGR _________________________________________________________ 34

SEV MTW ____________________________ SEV TURB OBS____________________ 47. Scrieţi în limbaj clar, în limba românã, urmatoarele grupe de nebulozitate din METAR: a) SCT025TCU ________________________________________________________ b) BKN040CB_________________________________________________________ c) VV003______________________________________________________________ d) SKC__________________FEW________________OVC______________________ 48. Scrieţi în limbaj clar în limba românã urmãtorul mesaj meteorologic (cu nebulozitatea exprimatã în optimi): LROP 210200Z 210312 22005G13MPS 7000 RA OVC020 TEMPO 0307 3000 +RA BR OVC015 SCT060 FM1100 28008MPS 9999 NSW BKN020 49. Traduceţi urmãtoarele fenomene de timp prezent: SN BLSN________________________________________________________ IC ____ PRFG __________________________ - FZDZ __________________________ SQ ___ +SHSG _____________________ RAGR __________________________PE ________ VCBLSA _____________________________ DRSN ____________________________ +TSRAGS_______________________________________________________________ HZ______________RESHRA__________________________________VCFG_________ 50. Scrieţi între paranteze litera corespunzãtoare decodificãrii urmãtoarelor abrevieri: (

)

(1) 0000

(a) vizibilitatea orizontalã 1400 m în est şi 6000 m în sud-vest

(

)

(2) +TSGSRA

(b) furtunã puternicã cu grindinã

(

)

(3) 9999

(

)

(4) 1400E 6000SW

(d) oraj frecvent cu grindinã puternicã

(

)

(5) FRQ TS HVY GR

(e) vizibilitate orizontalã peste 10 km

(c) oraj cu mãzãriche şi ploaie puternice

(f) vizibilitate orizontalã 9999 m (g) vizibilitate orizontalã sub 50 m 51. Scrieţi urmãtorul mesaj în limbaj clar în limba românã (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): LRBS 290700Z 14005MPS 090V260 0800 R27/1000 R09/0800 FZFG VV003 M05/M10 Q1010 BECMG 2000 BR SCT010 BKN030 52. Reducerea vizibilitãþii sub 5000 m se datoreazã urmãtoarelor fenomene: a) ceaţã, oraj, vijelie; b) precipitaţiilor sub formã de ace de gheaţã; c) prafului, nisipului sau pâclei. 53. Orajul este un fenomen meteorologic complex care se manifestã prin: 35

a) descãrcãri electrice însoţite de efecte optice şi acustice; b) intensificarea bruscã a vântului; c) averse de ploaie , zãpadã, grindinã uneori este însoþit de. 54. Încercuiţi A sau F dacă afirmaţiile de mai jos sunt adevărate (A) sau false (F): a) Aerul ceţos este o suspensie în aer de vapori de apă şi praf care reduce vizibilitatea sub 1000 m; A F b) Givrajul sub formă de chiciură se formează predominant din picături de apă care îngheaţă; A

F

c) Fenomenele meteorologice recente se raportează în METAR după grupa vizibilităţii/RVR; A

F

d) Când este ceaţă la aerodrom vizibilitatea orizontală este mai mică decât vizibilitatea oblică; A F e) Când sunt nori joşi vizibilitatea orizontală este mai mare decât vizibilitatea oblică; A

F

55. În prognoza de aerodrom indicatorul PROB este utilizat cu valorile __________; 56. În prognoza TREND sunt utilizate abrevierile ___________________pentru a indica modul în care evoluează elementele meteorologice care sunt prognozate să se manifeste; 57. Mesajul METAR este elaborat şi transmis de către unitatea meteorologică aeronautică __________________________________________________________; 58. Frecvenţa de emitere a mesajelor ____________________________________________ ;

meteorologice

METAR

este

59. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): LRTR 081100Z 081221 21006G13MPS 3000 RAGS FEW008TCU BKN010 TEMPO 1216 2000 +RAGR BKN010CB OVC020 FM1900 28007MPS 6000 NSW NSC 60. Încercuiţi codificările posibile pentru vânt în mesajele METAR: a) VRB02MPS; b) 05503MPS 030V100; c) VRB19G25MPS iar la grupa norilor avem CB; d) 04005G08MPS. 61. Traduceţi în limba română următoarele prognoze TREND (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): a) BECMG VRB10G15MPS 5000 +TSRA BKN020TCU SCT025CB ______________________________________________________________________ b) TEMPO TL2000 2000 +DZ BR VV005 36

______________________________________________________________________ c) BECMG FM1715 TL1845 SN SCT040 _____________________________________________________________________ 62. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj: LRBB SIGMET 3 VALID 160800/161200 LROP= SEV ICE FCST MAINLY E PART BLW FL150 MOV NE/10 KT WKN= 63. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj (nebulozitatea în optimi): LRBM 120500Z 120615 05003MPS 6000 OVC080 PROB30 TEMPO 1113 06005G10MPS 2000 BLSN BKN010CB OVC020 FM1400 VRB02MPS CAVOK (definiţia completă) 64. Scrieţi între paranteze cifra corespunzătoare decodificării următoarelor abrevieri: ( )

(a) BECMG FM0915 1000 HZ

(1) temporar la 05:00UTC bancuri de ceaţă;

( )

(b) 1000W 5000NE

(2)distanţa vizuală în lungul pistei 26 stânga variază între 200 şi 400 m fără schimbare;

( )

(c) 0000

(3) în devenire de la 09:15UTC vizibilitatea orizontală 1000 m pâclă

( )

(d) R26L/0200V0400N

(4) vizibilitate orizontală sub 50 m;

( )

(e) TEMPO 0500 MIFG

(5) RVR 1000 m în vest şi 5000 m în NE; (6) temporar vizibilitatea orizontală 500 m ceaţă subţire la sol;

( )

(f) FRQ TS HVY GR (7) vânt calm; (8) oraj frecvent cu grindină puternică; (9) vizibilitatea orizontală 1000 m în vest şi 5000 m în nordest;

65. Traduceţi în limba română următoarele abrevieri utilizate în mesajele meteorologice: +FZDZ_____________________________ SG ____________________________ RESH_________________________________ VCFG______________________ GS________________________ HZ_______________ SQ __________________ SEV MTW _________________________________________________________ 66. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj: LRBB SIGMET 3 VALID 160800/161200 LROP= BUCHAREST FIR SEV ICE OBS SV PART BTN GND AND FL150 MOV NE/30KT WKN=

37

67. Decodificaţi următoarea prognoză de zonă pentru CTA Bucureşti: (doar ptr. ACC) FA LRBB 090630 AREA FCST FL100 TO FL390 VALID 091200 CTABUH WINTEM: FL100 26005M08 FL180 FL240 25012M26 FL300 FL340 25020M54 FL390

25012M06 24022M53 25020M50

SYNOPSIS: NO MAJOR WX SYSTEM SIGWX: OVC LYR MOD TURB INC FL200/XXX MOD ICE INC FL160/XXX BKN OVC LYR AC MOD TURB AND ICE INC FL180/XXX AT E OF 25 DEG E FZ LEVEL: XXX 68. Decodificaţi următoarea prognoză de zonă pentru CTA Bucureşti: (doar ptr. ACC) FA LRBB 061830 AREA FCST FL100 TO FL390 VALID 070000 CTABUH WINTEM: FL100 30022M13 FL180 32032M27 FL240 32045M37 FL300 32055M52 FL340 33045M58 FL390 32030M55 SYNOPSIS: WARM FRONT BECHET-GALAŢI MOV SLW S SIGWX: BKN OVC AS AC FL180/XXX MOD ICE INC MOD TURB INC FL160/XXX MOD CAT FL350/230 FZ LEVEL: XXX 69. Informaţiile SIGMET comunică informaţii meteorologice asupra turbulenţei, givrajului şi undelor orografice de intensitate______________________ ; 70. Localizarea fenomenelor în informaţiile _____________________________________________ ;

SIGMET

se

relatează

faţă

de

71. Încercuiţi răspunsul corect: a) Prognozele de zonă pentru CTA-uri se emit din 4 în 4 ore; (doar ptr. ACC) A F b) Prognoza de zonă pentru CTA este utilizată pe o perioadă de 6 ore reprezentând + 3 ore faţă de ora fixă pentru care a fost dată; (doar ptr. ACC) A

F

c) Norii Cumulonimbus sunt raportaţi în informaţiile SIGMET pentru nivele subsonice; A F d) Fenomenele meteorologice raportate în SIGMET sunt însoţite întotdeauna de intensitate; A

F 38

e) Prognoza de zonă se referă la spaţiul aerian cuprins între sol şi FL390; A

F

72. Traduceţi în limba română următoarele abrevieri utilizate în mesajele meteorologice: RESHRA______________________________ VCFG______________________ PE________________________ HZ_______________ SQ __________________ +FZDZ_____________________________ IC ____________________________ SEV MTW _________________________________________________________ 73. Decodificaţi următoarea prognoză de zonă pentru CTA Bucureşti: (doar ptr. ACC) FA LRBB 100030 AREA FCST FL100 TO FL390 VALID 100600 CTABUH WINTEM: FL100: 12007M08 FL180 : 19010M26 FL240: 20015M40 FL300 : 21017M56 FL340: 23017M54 FL390 : 23017M49 SYNOPSIS: WARM FRONT TR. MĂGURELE-GALAŢI SIGWX: BKN OVC/LYR MOD TURB INC FL200/XXX MOD ICE INC FL170/XXX ISOL EMBD CB FL240/XXX OVER SE PART OF CTA FZ LEVEL: XXX _____________________________ 1.

Precizaţi care sunt unităţile meteo aeronautice din România..

2.

Precizaţi care este unitatea meteo care emite mesajul SIGMET: - staţia meteorologică aeronautică, - biroul meteo de aerodrom, - centrul de veghe meteo.

3.

Precizaţi care este unitatea meteo care emite mesajul METAR: - staţia meteorologică aeronautică, - biroul meteo de aerodrom, - centrul de veghe meteo.

4.

Marcaţi afirmaţiile adevărate - Burniţa este asociată cu norii:a) cirrus, b) stratus, c) cumulus - Orajul se raportează de aeronave Raportarea despre oraj este acceptata indiferent de locul de manifestare (doar pentru CTA dirijare) - Fenomenul meteorologic "granule de gheaţă" se raportează doar dacă implică vizibilităţi orizontale sub 5000m - Mesajele de observaţie de tip METAR au valabilitate maximă de 30 min. - Ceaţa reduce vizibilitatea sub 1000m.

5.

Marcaţi afirmaţiile adevărate: - Orajul este generat de norii:a) cirrus, b) stratus, c) cumulonimbus. - Raportarea despre Givrajul sever este acceptata indiferent de locul de manifestare. 39

-

Fenomenul meteorologic "pâclă uscată" se raportează doar dacă implică vizibilităţi orizontale sub 5000m. (doar pentru CTA dirijare) Mesajele de observaţie de tip SPECI au valabilitate maximă de 30 min. Aer ceţos reduce vizibilitatea sub 1000m.

6.

Marcaţi afirmaţiile corecte: - Aversa este asociată cu norii:a) cirrus, b) stratus, c) cumulonimbus. - Raportarea despre turbulenţa moderată este acceptata indiferent de locul de manifestare. (doar pentru CTA dirijare) - Fenomenul meteorologic "fum" se raportează doar dacă implică vizibilităţi orizontale sub 5000m. - Mesajele de observaţie de tip METAR au valabilitate maximă de 60 min. - Aer ceţos reduce vizibilitatea sub 5000m.

7.

Marcaţi afirmaţiile adevărate - Aversa de ploaie este asociată cu norii:a) cirrus, b) stratus, c) cumulonimbus. - Raportarea despre turbulenţa este acceptata indiferent de gradul său de intensitate. (doar pentru CTA dirijare) - Fenomenul meteorologic "ace de gheaţă" se raportează în mesajul de observaţie numai dacă implică vizibilităţi orizontale cu valori sub 3000m. - Informările de tip SIGMET au valabilitatea maximă de 3 ore. - Turbulenţa în aer clar este asociată cu curentul jet.

8.

Vizibilitatea de-alungul pistei (RVR) este definită ca fiind:

………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………

9. Givrajul puternic poate fi întâlnit în norii: a) stratus b) cumulonimbus

c) altocumulus

10. Norii asociaţi cu givrajul moderat/puternic sunt: ……………………………………………………………………………………………… 11. Precizaţi care sunt efectele periculoase ale givrajului. ………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………… 12. Turbulenţa puternică poate fi întâlnită în norii: a) stratus b) cumulonimbus c) altostratus 13. Turbulenţa poate fi categorisită în funcţie de intensitate astfel: a) slaba, moderata, puternica, extrema b) slaba, puternica, extrema 14. Ce tip de turbulenţă este asociată cu curentul jet: (doar pentru ACC) a) de frecare b) CAT c) orajoasa 40

15. Orajul este asociat cu norii: a) stratus b) cumulonimbus c) altocumulus 16. Precizaţi fenomenul meteo asociat cu orajul a) turbulenta moderat/puternica b) ceata c) burnita 17. Altimetrul este calat pe presiunea …………..………. atunci când poziţionarea aeronavei pe verticală este raportată în nivele de zbor. 18. Altimetrul este calat pe presiunea …………..………. atunci când poziţionarea aeronavei pe verticală este raportată ca altitudine. 19. Altimetrul este calat pe presiunea …………..………. atunci când poziţionarea aeronavei pe verticală este raportată în înălţimi. 20. Precizaţi care sunt mărimile care definesc atmosfera standard ICAO: a) ………………………………………………………………………………… b) ………………………………………………………………………………… c) ………………………………………………………………………………… d) …………………………………………………………………………………

21.

Precizaţi fenomenele meteo semnificative pe rută de tip orajos, care sunt menţionate în mesajele

SIGMET pentru zboruri subsonice. a) EMBD TS (+HVY GR), OBSC TS (+HVY GR), FRQ TS (+HVY GR), SQL TS(+HVY GR) b) SEV TURB, SEV ICE, SEV MTW, FC, VA, HVY SS, HVY DS 22. Precizaţi fenomenele meteo semnificative pe rută, altele decât cele orajoase, care sunt menţionate în mesajele SIGMET pentru zboruri subsonice. b) EMBD TS (+HVY GR), OBSC TS (+HVY GR), FRQ TS (+HVY GR), SQL TS(+HVY GR) c) SEV TURB, SEV ICE, SEV MTW, FC, VA, HVY SS, HVY DS 23. Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): - METAR LROP 020430Z 12003MPS 090V160 0250 R08/0300V0450U FZFG BKN000 OVC002 M03/M03 Q1030 BECMG AT 0600 0600 FG BKN002 24. Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): - METAR LRBS 271730Z VRB11G17MPS 5000 TSRA SQ SCT006 BKN030CB 26/23 Q0998 WS ALL RWY TEMPO TL 1830 3000 +TSRAGR BKN003 OVC025CB 25. Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): - METAR LRBS 171730Z VRB09G16MPS 3000 +TSGRRA SQ SCT007 OVC030CB 19/18 Q0999 WS LDG RWY07 BECMG TL1900 9999 NSW SCT025 BKN100 26. Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): - METAR LROP 170430Z 12003MPS 090V160 0250 R08/0300V0450U FZFG BKN000 OVC002 M03/M03 Q1034 BECMG AT 0600 0600 FG BKN002 27. Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): - METAR LROP 040430 22005MPS 3000 +RA SCT015 BKN035 OVC060 24/23 Q1000 RESH BECMG AT 0530 5000 BR NSC 28.

Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): 41

- METAR LROP 130500Z 08003MPS 040V110 0350 R26L/0400V0650N FZFG VV000 M01/M01 Q1032 RESN BECMG TL 0600 0600 FG BKN002 29. Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): - TAF LROP 251200Z 251322 13004MPS 5000 BR BKN010 OVC050 BECMG 1416 20005MPS 3000 FZRA BR BKN005 OVC040 PROB30 TEMPO 1720 1500 +FZDZ BR OVC003 BECMG 2022 26003MPS 9999 NSW SCT015 BKN080 30. Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): - TAF LRBS 030300Z 030413 13003MPS 0800 FZFG BKN003 TEMPO 0407 0600 FZFG OVC002 PROB40 0406 0350 FZFG VV001 BECMG 0810 24005MPS 5000 BR SCT015 BKN080 31. Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): - TAF LRBS 040300Z 040413 16002MPS 0350 FZFG BKN002 TEMPO 0407 0100 FZFG VV001 BECMG 0810 24005MPS 1500 BR BKN005 BKN080 PROB40 1113 3000 SCT010 BKN100 32. Decodificaţi în limbaj clar în română ((nebulozitatea in optimi), explicând în clar şi termenul CAVOK): - TAF LROP 212100Z 212207 23004MPS 5000 RA BKN015 OVC080 BECMG 2301 3000 +RASN BKN010 OVC060 TEMPO 0104 1500 +FZDZ OVC005 FM0500 28006G12 8000 NSW SCT035 33. Decodificaţi în limbaj clar în română (nebulozitatea in optimi): - TAF LROP 181600Z 181812 21003MPS 5000 BR OVC010 TEMPO 0105 3000 DZ BR OVC005 PROB30 TEMPO 0204 1500 +DZ BR OVC003 BECMG 0507 27006MPS CAVOK BECMG 0710 35003MPS SCT035 PROB40 1012 5000 SHRA SCT035CB BKN100 34. Decodificaţi în limbaj clar în română : - LRBB SIGMET 5 VALID 051200/051600 LROPBUCUREŞTI FIR SEV TURB FCST BTN FL280/FL410 S 47 DEG N AND W OF 25 DEG E MOV NE/20 KT NC= 35. Decodificaţi în limbaj clar în română: - LRBB SIGMET 2 VALID 111100/111430 LROPBUCUREŞTI FIR SQL TS FCST TOPS AT FL290 N 46 DEG N AND E OF 24 DEG E STNR INTSF= 36. Decodificaţi în limbaj clar în română: - LRBB SIGMET 1 VALID 131300/131630 LROPBUCUREŞTI FIR OBSC TS OBS TOPS AT FL320 AND HVY DS FCST S 46 DEG N AND E OF 25 DEG E MOV S/30 KMH WKN= 37. Decodificaţi în limbaj clar în română: - LRBB SIGMET 4 VALID 252200/260130 LROPBUCUREŞTI FIR SEV ICE FZRA OBS BLW FL150 S 47 DEG N AND W OF 25 DEG E STNR WKN= 38. Decodificaţi în limbaj clar în română: - LRBB SIGMET 2 VALID 182300/190300 LROPBUCUREŞTI FIR SEV MTW FCST BLW FL210 S OF CARPATHIANS MOV SE/25 KT NC

42

1. Incercuiti afirmatiile adevarate: a) in prognoza TAF se pot folosi urmatorii termeni pentru a indica o evolutie : BECMG, TEMPO, PROB, FM; b) ceata este o suspensie in aer de vapori de apa care reduc vizibilitatea sub 1000m; c) fenomenul BR poate insoti vizibilitati sub 5000m; d) norii care se specifica in mesajele meteorologice sunt numai de tip Cumulus Congestus. 2. Traduceti urmatoarele prognoze TREND: a) BECMG NSW SCT030TCU IN DEVENIRE NU VOR FI FENOMENE METEO SEMNIFICATIVE, NEBULOZITATE ¾ OPTIMI, NORI CUMULUS CONGESTUS CU INALTIMEA BAZEI LA 900M. b) BECMG + PE BKN025CB IN DEVENIRE GRANULE DE GHEATA CU INTENSITATE PUTERNICA, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI , NORI CB CU BAZA LA 750M. c) TEMPO FM 0815 1200BR TEMPORAR INCEPAND CU ORELE 0815 UTC, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 1200M, AER CETOS. 3. Indicati codificarile corecte pentru vizibilitatea orizontala: a) 2000SW:

b) 1400E 6000N;

c) 0500;

d) 9999.

4. Despre forfecarea vantului putem spune: a) b) c) d)

se raporteaza in METAR in spatiul informatiilor suplimentare; se manifesta in stratul sol – 500 m; reprezinta variatia vectorului vant de-a lungul traiectoriei aterizare / decolare; semanifesta prin variatii ale vitezei si directiei vantului.

5. Frecventa de emitere si perioadele de valabilitate pentru mesajele meteorologice TREND, TAF, METAR sunt: TREND Emiter : e TAF:

Emiter e

META R:

Emiter e

½ ore

valablita te

Din 3 in 3 ore TAF scurt valablita Din 6 in 6 ore TAF te lung ½ ore valablita te

2 ore 9 ore 18/24 ore Pana la emiterea unui nou mesaj METAR sau SPECI

6. Scrieti in limbaj clar in limba romana urmatorul mesaj: 43

LROP 120018 07003MPS 3000 BR NSC BECMG 0406 0800 FZFG SCT002 OVC003 TEMPO 0608 1500 +DZ BKN003 FM0900 27004MPS 4000 NSW BKN010 MESAJ DE PROGNOZA DE AERODROM (TAF) EMIS DE CENTRUL DE VEGHE METEOROLOGICA BUCURESTI- OTOPENI, VALABIL PENTRU AEROPORTUL LROP, IN DATA DE 12 ALE LUNII, DE LA ORA 00.00UTC PANA LA ORELE 18.00UTC ( TAF LUNG 18 ORE): DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 070 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 3 M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 3000M, AER CETOS, FARA NORI SEMNIFICATIVI SUB 1500M, IN DEVENIRE DE LA ORA 0400UTC LA ORA 0600UTC : VIZIBILITATEA ORIZONTALA 800M, CEATA CARE INGHEATA, NEBULOZITATE ¾ OPTIMI, CU BAZA NORILOR LA 60M, NEBULOZITATE TOTALA 8 OPTIMI, CU BAZA NORILOR LA 90M, TEMPORAR INTRE ORA 06.00UTC SI 08.00UTC , VIZIBILITATEA ORIZONTALA 1500M, BURNITA PUTERNICA , NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 90M, DE LA 09.00UTC , DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 270 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 4 M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 4000M, FARA FENOMENE METEO SEMNIFICATIVE, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 300M.

44

7. Completati spatiile libere cu informatii referitoare la prognoza tip TREND: -

indicativele de evolutie sunt:TEMPO , BECMG prepozitiile urmate de grupa orara sunt:FM, TL, AT

8. Scrieti intre paranteze litera corespunzatoare decodificarii urmatoarelor abrevieri: (g ) (c ) (e ) (a ) (d ) ( ) ( )

(1) 0000

(a) vizibilitatea orizontala 1400m in est si 6000m in sud-vest

(2) +TSGSRA

(b) furtuna puternica cu grindina

(3) 9999

(c) oraj cu mazariche si ploaie puternica

(4) 1400E (d) oraj frecvent cu grindina puternica 6000SW (5) FRQ TS HVY (e) vizibilitate orizontala peste 10 km GR (f) vizibilitate orizontala 9999m (g) vizibilitate orizontala sub 50 m 9. Traduceţi următoarele fenomene şi descrierea lor folosită în mesajele meteorologice aeronautice: +TSRAGS ORAJ CU PLOAIE SI GRINDINA PUTERNICE HZ PACLA USCATA SQ VIJELIE GR GRINDINA RESHRA AVERSA DE PLOAIE RECENTA VCFG CEATA IN VECINATATE OBSC TS ORAJE OBSCURIZATE SEV ICE FCST GIVRAJ PUTERNIC PROGNOZAT SEV MTW UNDE OROGRAFICE PUTERNICE SEV TURB OBS TURBULENTA PUTERNICA OBSERVATA 10. Prognozele TREND de la sfârşitul mesajului METAR sunt valabile 2 ore şi utilizează termenii BECMG, TEMPO pentru a indica evoluţia şi prepoziţiile FM, TL, AT pentru a diviza intervalul de timp la care se referă această prognoză. 11. Traduceţi şi explicitaţi următorii termeni folosiţi în mesajele meteorologice: a) – FZDZ : BURNITA SLABA CARE INGHEATA b) RESHRA : AVERSA DE PLOAIE RECENTA c) SNBLSN : NINSOARE SI TRANSPORT DE ZAPADA LA INALTIME d) – DZRASN : BURNITA , PLOAIE SI NINSOARE SLABE 12. Definiţi următorii termeni: CAVOK, NSC, NSW. CAVOK : SUNT INDEPLINITE SIMULTAN URMATOARELE CONDITII: - VIZIBILITATE 10KM SAU MAI MULT; - NICI UN NOR SUB 1500M, SAU SUB CEA MAI INALTA ALTITUDINE MINIMA DE SECTOR, SUPERIOARA VALORII DE 1500M, SI ABSENTA NORILOR CB; - ABSENTA FENOMENELOR METEO SEMNIFICATIVE. NSC: FARA NORI SEMNIFICATIVI SUB 1500M; NSW: SFARSITUL FENOMENELOR SEMNIFICATIVE/ NU SUNT FENOMENE METEO SEMNIFICATIVE

DACA ESTE

13. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj: LROP 191601 26004MPS 0800 FZFG BKN003 BECMG 1821 VRB01MPS 0400 FG VV001 MESAJ DE PROGNOZA DE AERODROM (TAF) EMIS DE CENTRUL DE VEGHE METEOROLOGICA BUCURESTI- OTOPENI, VALABIL PENTRU AEROPORTUL LROP, VALABIL IN DATA DE 19 ALE LUNII , DE LA ORA 16.00UTC PANA LA ORELE 01.00 UTC IN ZIUA URMATOARE ( TAF SCURT) : DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 260 GRADE, VITEZA MEDIE A 45

M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 800M, CEATA CARE INGHEATA, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI , CU BAZA 90 M, IN DEVENIRE, DE LA ORA 18.00UTC PANA LA 21.00 UTC, DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA VARIABILA, VITEZA MEDIE A VANTULUI 1M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 400M, CEATA, VIZIBILITATE VERTICALA 30 M. VANTULUI

4

NORILOR LA

Traduceţi următoarele prognoze TREND: a) BECMG TL1415 1200 BCFG : IN DEVENIRE PANA LA ORELE 14.15UTC, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 1200M, BANCURI DE CEATA; b) TEMPO 1000 MIFG : TEMPORAR , VIZIBILITATEA ORIZONTALA 1000M, CEATA SUBTIRE LA SOL; c) BECMG FM1715 TL1845 RASN SCT040 : IN DEVENIRE DE LA ORA 17.15UTC, PANA LA ORA 18.45UTC, PLOAIE SI NINSOARE MODERATE, NEBULOZITATE ¾ OPTIMI , CU BAZA NORILOR LA 1200M. 14. Indicaţi codificările corecte pentru vânt în mesajele meteorologice: a) 24003MPS 220V260; b) VRB05MPS; c) 00000MPS; d) 10503MPS; 15. Precizaţi care din afirmaţiile de mai jos sunt adevărate: a) în mesajele de prognoză TAF se poate folosi probabilitatea dar numai cu valorile PROB20 şi PROB50; b) indicatorii de evoluţie utilizaţi în TAF sunt BESMG, TEMPO, PROB, FM; c) în mesajul METAR se raportează întotdeauna distanţa vizuală în lungul pistei –RVR. 16. Reducerea vizibilităţii sub 5000 m se datorează următoarele fenomene: a) ceaţă, oraj, vijelie; b) precipitaţiilor sub formă de ace de gheaţă; c) prafului, nisipului sau pâclei. 17. Traduceţi următoarele abrevieri raportate în mesajele SIGMET: a) OBSC TS ORAJE OBSCURIZATE b) SQL TS HVYGR : LINIE DE GEN(VIJELIE) CU GRINDINA; c) SEV ICE FCST GIVRAJ PUTERNIC PROGNOZAT; d) SEV TURB OBS TURBULENTA PUTERNICA OBSERVATA e) SEV MTW : UNDE OROGRAFICE PUTERNICE; f) WKN : IN DIMINUARE NC FARA SCHIMBARI DE INTENSITATE INTSF : IN INTENSIFICARE 18. Scrieţi următorul mesaj în limbaj clar în limba română, iar nebulozitatea în optimi: LROP 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 SCT025CB BKN030 TEMPO 1618 26005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030 MESAJ DE PROGNOZA DE AERODROM (TAF) EMIS DE CENTRUL DE VEGHE METEOROLOGICA BUCURESTI- OTOPENI, IN DATA DE 12 ALE LUNII ORA 11.00 UTC, VALABIL PENTRU AEROPORTUL LROP, IN DATA DE 12 ALE LUNII, ORA 12.00UTC, PANA IN DATA DE 13 ALE LUNII ORA 06.00 UTC ( TAF LUNG 18 ORE) : DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 070 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 3M/S , VIZIBILITATEA ORIZONTALA 500M , FARA NORI SEMNIFICATIVI SUB 1500M, IN DEVENIRE INTRE ORELE 14.00 UTC SI 16.00 UTC, NEBULOZITATE ¾ OPTIMI CU BAZA NORILOR CB LA 750M, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 900M, TEMPORAR INTRE 16.00 UTC SI 18.00UTC , DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 260 GRADE, VITEZA MEDIA A VANTULUI 5M/S , RAFALE DE 10M/S , VIZIBILITATEA ORIZONTALA 3000M, ORAJ CU GRINDINA SI PLOAIE PUTERNICE, NORI CB CU BAZA LA 750M NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI, DE LA ORA 19.00 UTC , DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 270 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI DE 4M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 8000M , FARA FENOMENE METEO SEMNIFICATIVE, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 900M. 19. Traduceţi următoarele prognoze TREND: a) BECMG NSW SCT030TCU :IN DEVENIRE FARA FENOMENE METEO SEMNIFICATIVE, NORI CUMULUS congestus cu la 900metri, nebulozitate imprastiata ¾ optimi b) BECMG +PE BKN025CB : IN DEVENIRE GRANULE DE GHEATA PUTERNICE, NEBULOZITATE FRAGMENTATA ¾ OPTIMI, NORI CUMULONIMBUS CU BAZA LA 750 METRI 46

c) TEMPO FM0815 1200 BR :TEMPORAR ,DE LA ORA 08.15 UTC VIZIBILITATEA ORIZONTALA 1200 METRI, AER CETOS

20. Încercuiţi codificările corecte pentru vânt în mesajele meteorologice: a) VRB05G11MPS; B) 00000KT; c) 04003MPS 070V010; d) 04004G09MPS; e) 04504MPS; f) VRB03KT. 21. Completaţi spaţiile libere cu informaţiile corespunzătoare referitoare la mesajele meteorologice aeronautice: a) mesajul TAF este emis din 3 în 3 ore sau din 6 în 6 ore şi este valabil 9 ore, respectiv 18/24 ore; b) mesajul METAR este emis din ½h în ½ h; c) TREND este emisă ½ h şi este valabilă 2 ore. 22. Traduceţi următoarele fenomene de timp prezent: SN BLSN NINSOARE, TRANSPORT DE ZAPADA LA INALTIME IC ACE DE GHEATA PRFG CEATA PARTIALA - FZDZ BURNITA CARE INGHEATA SLABA SQ VIJELIE +SHSG AVERSA DE NINSOARE GRAUNTOASA PUTERNICA RAGR PLOAIE SI GRINDINA PE GRANULE DE GHEATA VCBLSA TRANSPORT DE NISIP LA INALTIME IN VECINATATEA AERODROMULUI DRSN TRANSPORT DE ZAPADA LA SUPRAFATA SOLULUI 23. Scrieţi următorul mesaj în limbaj clar în limba română (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): LRBS 290700Z 14005MPS 090V260 0800 R27/1000 R09/0800 FZFG VV003 M05/M10 Q1010 BECMG 2000 BR SCT010 BKN030 Mesaj regulat de observatie meteorologica (METAR) , vala bil in data de 29 ale lunii, ora 07.00 UTC , pentru aeroportul Baneasa (LRBS) , directia vantului la suprafata 140 grade, viteza medie a vantului 5 m/s, variatia directiei vantului la suprafata intre 090 grade si 260 grade, vizibilitatea orizontala 800m, vizibilitatea in lungul pistei (RVR) pentru pista 27 1000m, vizibilitatea in lungul pistei (RVR) pentru pista 09 800m, ceata care ingheata, vizibilitatea verticala 90 metri, temperatura minus 5 grade Celsius, temperatura punctului de roua minus 10 grade Celsius, QNH 1010 hPa, tendinta pentru urmatoarele 2 ore, in devenire vizibilitatea orizontala 2000m, aer cetos, nebulozitate imprastiata ¾ optimi cu baza norilor la 300metri, nebulozitate fragmentata 5/7 optimi , cu baza norilor la 900 metri

47

24. SCRIEŢI ÎN LIMBAJ CLAR, ÎN LIMBA ROMÂNĂ, URMĂTOARELE MESAJE: a) LRBB SIGMET 2 VALID 101200/101600 LROP- BUCUREŞTI FIR SEV ICE FCST BTN FL 140/200 MOV INTSF= AL DOILEA MESAJ SIGMET, EMIS DE DE CENTRUL DE VEGHE METEOROLOGICA BUCURESTI- OTOPENI, VALABIL PENTRU FIR BUCURESTI IN DATA DE 10 ALE LUNII, INTRE ORELE 1200 UTC SI 16.00 UTC: GIVRAJ PUTERNIC PROGNOZAT IN ZONA FIR BUCURESTI, INTRE NIVEL 140 SI NIVEL 200, SE DEPLASEAZA CATRE NORD EST, IN INTENSIFICARE

b) LROP 110716 VRB02MPS 8000 SCT030 BKN100 FM1400 34006G12MPS 2000 +TSRA BKN030CB OVC100 MESAJ DE PROGNOZA DE AERODROM (TAF) EMIS DE CENTRUL DE VEGHE METEOROLOGICA BUCURESTIOTOPENI, IN DATA DE 11 ALE LUNII, INTRE ORELE 0700 – 1600 UTC, PENTRU AEROPORTUL OTOPENI (LROP) – TAF SCURT DE 9 ORE: DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA VARIABILA , VITEZA MEDIE A VANTULUI 2 M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 8000 M , NEBULOZITATE ¾ OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 900M, NEBULOZITATE FRAGMENTATA 5/7 OPTIMI BAZA NORILOR LA 3000M. DE LA 14.00 UTC, DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 340 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 6 M/S, CU RAFALE DE 12M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 2000M, ORAJ CU PLOAIE PUTERNICA, NEBULOZITATE FRAGMENTATA 5/7 OPTIMI, NORI CUMULONIMBUS CU BAZA LA 900M, NEBULOZITATE TOTALA CU BAZA NORILOR LA 3000M. 26. Traduceţi în limba română (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi) abrevierile următoare folosite în codul METAR şi TAF: Nebulozitate: OVC 8/8 OPTIMI FEW ½ OPTIMI SCT ¾ OPTIMI BKN 5/7 OPTIMI NSC FARA NORI SEMNIFICATIVI SUB 1500M VV VIZIBILITATE VERTICALA FENOMENE: MIFG CEATA SUBTIRE LA SOL VCSH AVERSA IN VECINATATEA AEROPORTULUI +TSRAGS ORAJ CU PLOAIE SI MAZARICHE PUTERNICA RESQ VIJELIE RECENTA BLSN TRANSPORT DE ZAPADA LA INALTIME –SG NINSOARE GRAUNTOASA SLABA PE GRANULE DE GHEATA RVR: R08R/1000U :VIZIBILITATE DE-A LUNGUL PISTEI , PENTRU PISTA 08 DREAPTA 1000M IN URCARE R24C/0900N :VIZIBILITATE DE-A LUNGUL PISTEI , PENTRU PISTA 24 CENTRU, 900M FARA SCHIMBARI R07/0200V0400D :VIZIBILITATE DE-A LUNGUL PISTEI , PENTRU PISTA07 , VARIAZA INTRE 200M SI 400M ,

IN

SCADERE

27. Scrieţi traducerea termenilor utilizaţi în mesajele meteorologice: VA ETNA CENUSA VULCANICA ETNA; MOV SW WKN IN DEPLASARE CATRE SUD VEST, IN SLABIRE; SQL TS HVY GR LINIE DE GREN, ORAJ CU GRINDINA PUTERNICA; SEV ICE FCST GIVRAJ PUTERNIC PROGNOZAT EMBD TS HVY GR ORAJ INGLOBAT CU GRINDINA PUTERNICA 28. Încercuiţi afirmaţiile adevărate: A)

WS ŞI FENOMENELE METEOROLOGICE RECENTE OCUPĂ LOCURI METAR; b) abrevierile NSC şi NSW se folosesc numai în mesajul de prognoză TAF; c) mesajul SIGMET se emite cu o frecvenţă regulată, din 4 în 4 ore. FENOMENUL

DIFERITE ÎN CODUL

48

29. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj (definiţi termenul CAVOK): LROP 050413 04006G11MPS 9999 SCT030CB BKN080 PROB30 0810 5000 TSRA BKN030CB 1012 CAVOK. MESAJ DE PROGNOZA DE AERODROM (TAF) EMIS DE CENTRUL DE VEGHE METEOROLOGICA BUCURESTI- OTOPENI, IN DATA DE 05 ALE LUNII, INTRE ORELE 04.00UTC SI 13.00 UTC PENTRU AEROPORTUL OTOPENI (LROP) – TAF SCURT DE 9 ORE: DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 040 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 6 M/S , CU RAFALE DE 11 M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA PESTE10 KM, NEBULOZITATE ¾ OPTIMI NORI CB CU BAZA LA 900 METRI, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 2400 METRI, PROBABILITATE 30% INTRE ORELE 0800 – 1000 UTC , VIZIBILITATE ORIZONTALA 5000 M, ORAJ CU PLOAIE, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI NORI CB CU BAZA LA 900M, IN DEVENIRE INTRE ORELE 10.00 UTC SI 12.00 UTC CAVOK 30. Încercuiţi codificările corecte asupra variaţiilor semnificative ale RVR la un aeroport la care există transmisometru: A)

R26L/0600V0750U; b) R08R/0300V0450; c) R08L/1300VP1500D. 31. Încercuiţi codificările corecte pentru vânt în METAR: a) b) c) d) e) f)

VRB05G11MPS; 00000KT; 04003MPS 070V010; 24004G09MPS; 04504MPS; VRB03KT.

32. Scrieţi următorul mesaj în limbaj clar în limba română, iar nebulozitatea în optimi: LROP 120018 07003MPS 3000 BR NSC BECMG 0406 0800 FZFG SCT002 OVC003 TEMPO 0608 1500 +DZ BKN003 FM0900 27004MPS 4000 NSW BKN010. MESAJ DE PROGNOZA DE AERODROM (TAF) EMIS DE CENTRUL DE VEGHE METEOROLOGICA BUCURESTI- OTOPENI, VALABIL PENTRU AEROPORTUL LROP, IN DATA DE 12 ALE LUNII, INTRE ORELE 00.00UTC- 18.00 UTC ( TAF LUNG 18 ORE) : DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 070 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 3M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 3000M, AER CETOS, FARA NORI SEMNIFICATIVI SUB 1500M, IN DEVENIRE INTRE ORELE 04.00UTC SI 0600UTC, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 800M, CEATA CARE INGHEATA, NEBULOZITATE ¾ OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 60M, NEBULOZITATE TOTALA ( 8/8 OPTIMI) CU BAZA NORILOR LA 90 M. TEMPORAR INTRE ORELE 06.00UTC SI 08.00UTC , VIZIBILITATEA ORIZONTALA 1500M, BURNITA PUTERNICA, NEBULOZITATE FRAGMENTATA 5/7 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 90 M. DE LA ORA 09.00UTC , DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 270 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 4M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 4000M, FARA FENOMENE METEO SEMNIFICATIVE, NEBULOZITATE FRAGMENTATA 5/7 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 300M. 33. Forfecarea vântului reprezintă schimbarea vectorului vânt de-a lungul traiectoriei de zbor a aeronavei în stratul sol-500m. Această schimbare implică: a) variaţii ale direcţiei vântului; b) variaţii ale vitezei vântului; c) lipsa curenţilor descendenţi; D) PREZENŢA CURENŢILOR ASCENDENŢI ŞI DESCENDENŢI.

49

34. Pentru SIGMET sunt adevărate afirmaţiile pe care le veţi înlocui: a) b) c) d) e) f) g)

comunică informaţii meteorologice pentru o regiune care este FIR-ul; se emit de către centrele de veghe meteorologică; se emit numai pentru o listă bine definită de fenomene meteo pe ruta de zbor; fenomene pentru emiterea SIGMET-ului pot fi: SEV CAT, FBL ICE, BKN CB; se emit numai pentru fenomene observate nu şi prevăzute; fenomene pentru emiterea SIGMET-ului pot fi: HVY SS, VA VESUVIO, SQL TS; schimbarea în intensitate se exprimă prin: WKN, NC, INTSF.

35. Scrieţi următorul mesaj în limbaj clar în limba română iar nebulozitatea în optimi: LRBS 121100Z 121206 07003MPS 5000 NSC BECMG 1416 SCT025CB BKN030 TEMPO 1618 26005G10MPS 3000 +TSGRRA BKN025CB FM1900 27004MPS 8000 NSW BKN030. MESAJ DE PROGNOZA DE AERODROM (TAF) EMIS DE CENTRUL DE VEGHE METEOROLOGICA BUCURESTI- OTOPENI, IN DATA DE 12 ALE LUNII ORA 11.00 UTC, VALABIL PENTRU AEROPORTUL LRBS, IN DATA DE 12 ALE LUNII, ORA 12.00UTC, PANA IN DATA DE 13 ALE LUNII ORA 06.00 UTC ( TAF LUNG 18 ORE) : DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 070 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 3M/S, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 5000M, FARA NORI SEMNIFICATIVI SUB 1500M; IN DEVENIRE INTRE ORELE 14.00UTC SI 16.00UTC , NEBULOZITATE ¾ OPTIMI NORI CB CU BAZA LA 750M, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 900M; TEMPORAR INTRE ORELE 1600UTC SI 18.00UTC, DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 260 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 5M/S, RAFALE CU VITEZA MAXIMA DE 10M/S, VIZIBILITATE ORIZONTALA 3000M,. ORAJ CU GRINDINA SI PLOAIE PUTERNICE, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI , NORI CB CU BAZA LA 750M; DE LA ORA 19.00UTC DIRECTIA VANTULUI LA SUPRAFATA 270 GRADE, VITEZA MEDIE A VANTULUI 4 M/S, VIZIBILITATE ORIZONTALA 8000M, FARA FENOMENE METEO SEMNIFICATIVE, NEBULOZITATE 5/7 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 900M. 36. Traduceţi următoarele fenomene de timp prezent: SN BLSN NINSOARE, TRANSPORT DE ZAPADA LA INALTIME IC ACE DE GHEATA PRFG PARTIAL ACOPERIT DE CEATA - FZDZ BURNITA CARE INGHEATA SLABA SQ VIJELIE +SHSG AVERSA DE MAZARICHE PUTERNICA RAGR GRINDINA SI PLOAIE PE GRANULE DE GHEATA VCBLSA TRANSPORT DE NISIP LA INALTIME IN VECINATATEA AERODROMULUI DRSN TRANSPORT DE ZAPADA LA SUPRAFATA 37. Traduceţi în limbaj clar în limba română următoarele prognoze TREND: a) BECMG FM1015 TL1115 1500 +TSGRRA BKN020TCU SCT025CB : In devenire, de la 10.15 UTC pana la 11.15UTC, vizibilitatea orizontala 1500m, oraj cu grindina si ploaie puternice, nebulozitate 5/7 optimi nori Cumulus Congestus cu baza la 600m, nebulozitate ¾ optimi, nori CB cu baza la 750m b) TEMPO TL 0015 0400 FG OVC003 : TEMPORAR, PANA 400M, CEATA, NEBULOZITATE 8 OPTIMI CU BAZA NORILOR LA 90M.

LA ORA

0015 UTC,

VIZIBILITATEA

ORIZONTALA

c) BECMG AT1200 3000 BR : IN DEVENIRE LA ORA 1200UTC, VIZIBILITATEA ORIZONTALA 3000M, AER CETOS. 38. Încercuiţi codificările corecte pentru RVR în mesaje METAR: a) R08L/P1500

b) R03/0800D

c) R26/M0500

d) R01/0250N.

50

39. Încercuiţi codificările corecte pentru vânt în mesajele METAR: a) b) c) d) e)

045005G10MPS; VRB05G12MPS iar la grupa fenomenelor meteorologice de timp prezent este TS; 07003MPS 030V100; VRB04MPS; 00000MPS;

40. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj meteorologic (cu nebulozitatea exprimată în optimi): LRCK 210200Z 210312 22005G13MPS 7000 RA OVC020 TEMPO 0307 3000 +RA BR OVC015 SCT060 FM1100 28008MPS 9999 NSW BKN020. 41. Precizaţi care din afirmaţiile de mai jos sunt adevărate: a) b) c) d)

indicatorul de evoluţie TEMPO poate fi însoţit de prescurtările FM, TL, AT; BECMG indică o fluctuaţie temporală a unuia sau mai multor parametri meteorologici; valoarea QNH este întotdeauna rotunjită la hectopascalul întreg inferior; în TAF se prognozează numai norii CB.

42. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj: LRBB SIGMET 1 VALABLE 031200/031600 LROPOBSC TS OBS AND SEV ICE FCST FIR BUCURESTI SE PART ABV FL240 MOV S NC 43. Traduceţi în limbaj clar în limba română următoarele prognoze TREND: a) BECMG FM1015 TL1115 1500 +TSGRRA BKN020TCU SCT025CB ______________________ __________________________________________________________________________________ b) TEMPO TL0015 0400 FG OVC003 ___________________________________________________ __________________________________________________________________________________ c) BECMG AT1200 3000 BR __________________________________________________________ __________________________________________________________________________________ 44. Încercuiţi codificările corecte pentru vânt în mesajele METAR: a) b) c) d) e)

045005G10MPS; VRB05G12MPS iar la grupa fenomenelor meteorologice de timp prezent este TS; 07003MPS; VRB04MPS; 00000MPS;

45. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj meteorologic (cu nebulozitatea exprimată în optimi): LROP 210200Z 210312 22005G13MPS 7000 RA OVC020 TEMPO 0307 3000 +RA BR OVC015 SCT060 FM1100 28008MPS 9999 NSW BKN020 46. Traduceţi următoarele fenomene şi descrierea lor folosită în mesajele meteorologice aeronautice: +TSRAGS _______________________________________________________________________ HZ________________________SQ________________________PE_________________________ RESHRA _________________________________________VCFG__________________________ OBSC TS__________________________SEV ICE FCST __________________________________ 51

SQL TS HVYGR __________________________________________________________________ SEV MTW _________________________________SEV TURB OBS________________________ 47. Scrieţi în limbaj clar, în limba română, următoarele grupe de nebulozitate din METAR: a) SCT025TCU____________________________________________________________________ b) BKN040CB ____________________________________________________________________ c) VV003_________________________________________________________________________ d) SKC______________________FEW___________________OVC_________________________ 48. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj meteorologic (cu nebulozitatea exprimată în optimi): LROP 210200Z 210312 22005G13MPS 7000 RA OVC020 TEMPO 0307 3000 +RA BR OVC015 SCT060 FM1100 28008MPS 9999 NSW BKN020

49. Traduceţi următoarele fenomene de timp prezent: SN BLSN __________________________________________________________IC _________ PRFG __________________________-FZDZ _______________________________SQ_______ +SHSG ______________________RAGR______________________________PE____________ VCBLSA ____________________________DRSN_____________________________________ +TSRAGS ______________________________________________________________________ HZ _________________RESHRA__________________________________VCFG____________ 50. Scrieţi între paranteze litera corespunzătoare decodificării următoarelor abrevieri: ( ) ( ) ( )

(1) 0000 (2) +TSGSRA (3) 9999

(a) vizibilitatea orizontală 1400 m în este şi 6000 m în sud-vest (b) furtună puternică cu grindină © oraj cu măzăriche şi ploaie puternice

( )

(4) 1400E 6000SW

(d) oraj frecvent cu grindină puternică

( )

(5) FRQ TS HVY GR

(e) vizibilitate orizontală peste 10 km (f) vizibilitate orizontală 9999 m (g) vizibilitate orizontală sub 50 m

51. Scrieţi următorul mesaj în limbaj clar în limba română (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): LRBS 290700Z 14005MPS 090V260 0800 R27/1000 R09/0800 FZFG VV003 M05/M10 Q1010 BECMG 2000 BR SCT010 BKN030 52. Reducerea vizibilităţii sub 5000 m se datorează următoarele fenomene: a) ceaţă, oraj, vijelie; 52

b) precipitaţiilor sub formă de ace de gheaţă; c) prafului, nisipului sau pâclei. 53. Orajul este un fenomen meteorologic complex care se manifestă prin: a) descărcări electrice însoţite de efecte optice şi acustice; b) intensificarea bruscă a vântului; c) uneori este însoţit de averse de ploaie, zăpadă grindină. 54. Încercuiţi A sau F dacă afirmaţiile de mai jos sunt adevărate (A) sau false (F): a) Aerul ceţos este o suspensie în aer de vapori de apă şi praf care reduce vizibilitatea sub 1000m; A

F b) Givrajul sub formă de chiciură se formează predominant din picături de apă care îngheaţă;

A

F c) Fenomenele meteorologice recente se raportează în METAR după grupa vizibilităţii/RVR;

A

F d) Când este ceaţă la aerodrom vizibilitatea orizontală este mai mică decât vizibilitatea oblică;

A

F e) Când sunt nori joşi vizibilitatea orizontală este mai mare decât vizibilitatea oblică.

A

F 55. În prognoza de aerodrom indicatorul PROB este utilizat cu valorile ______________. 56. În prognoza TREND sunt utilizate abrevierile ___________________ pentru a indica modul în care evoluează elementele meteorologice care sunt prognozate să se manifeste. 57. Mesajul METAR este elaborat şi transmis de către unitatea meteorologică aeronautică _________ _______________________________________________. 58. Frecvenţa de emitere a mesajelor meteorologice METAR este _____________________________ _____________________________________________________. 59. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): LRCV 081100Z 081221 21006G13MPS 3000 RAGS FEW008TCU BKN010 TEMPO 1216 2000 +RAGR BKN010CB OVC020 FM1900 28007MPS 6000 NSW NSC 60. Încercuiţi codificările posibile pentru vânt în mesajele METAR: a) b) c) d)

VRB02MPS; 05503MPS 030V100; VRB19G25MPS iar la grupa norilor avem CB; 04005G08MPS.

61. Traduceţi în limba română următoarele prognoze TREND (nebulozitatea exprimaţi-o în optimi): a) BECMG 1500 +TSGRA BKN020TCU SCT025CB ____________________________ 53

_________________________________________________________________________ b) TEMPO TL2000 1000 +DZ VV001 ________________________________________ _________________________________________________________________________ c) BECMG FM1715 TL1845 SN SCT040 ______________________________________ __________________________________________________________________________ 62. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj: LRBB SIGMET 3 VALID 160800/161200 LROP= SEV ICE FCST MAINLY E PART BLW FL 150 MOV NE WKN= 63. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj (nebulozitatea în optimi): LRBM 120500Z 12061505003MPS 6000 OVC080 PROB30 TEMPO 1113 06005G10MPS 2000 BLSN BKN010CB OVC020 FM1400 VRB02MPS CAVOK (definiţia completă)

64. Scrieţi între paranteze cifra corespunzătoare decodificării următoarele abrevieri: ( ) gheaţă

(a) BECMG FM0915 1000 HZ

( )

(b) 1000W 5000NE

( ) vizibilitatea

© 0000

(1) temporar la 05:00UTC bancuri de

(2) distanţa vizuală în lungul pistei 26 stânga variază între 200 şi 400 m fără schimbare. (3) în devenire de la 09:15UTC orizontală 1000 m pâclă;

( )

(d) R26L/0200V0400N

(4) vizibilitate orizontală sub 50m;

( )

(e) TEMPO 0500 MIFG

(5) RVR 1000 m în vest şi 5000 m în NE;

(f)

(f) FRQ TS HVY GR

(6) temporar vizibilitatea orizontală 500 m ceaţă subţire la sol; (7) vânt calm; (8) oraj frecvent cu grindină puternică; (9) vizibilitatea orizontală 1000 m în vest şi 5000 m în nord-est.

65. Traduceţi în limba română următoarele abrevieri utilizate în mesajele meteorologice: +FZDZ _________________________________SG ____________________________________ RESH _____________________________________VCFG _______________________________ GS ______________________________________________SQ ____________________________ SEVMTW _________________________________________________________________________ 54

66. Scrieţi în limbaj clar în limba română următorul mesaj: LRBB SIGMET 3 VALID 160800/161200 LROP= SEV ICE OBS SV PART BTN GND AND FL150 MOV NE WKN= 67. Decodificaţi următoarea prognoză de zonă pentru CTA Bucureşti: FA LRBB 090630 AREA FCST FL100 TO FL390 VALID 091200 CTABUH WINTEM: FL100 26005M08 FL240 25012M26 FL340 25020M54

FL180 FL300 390

25012M06 24022M53 25020N50

SYNOPSIS: NO MAJOR WX SYSTEM SIGWX: OVC LYR MOD TURB INC FL200/XXX MOD ICE INC FL160/XXX BKN OVC LYR AC MOD TURB AND ICE INC FL180/XXX AT E OF 25 DEG E

68. Decodificaţi următoarea prognoză de zonă pentru CTA Bucureşti: FA LRBB 061830 AREA FCST FL100 TO FL390 VALID 070000 CTABUH WINTEM: FL100 30022M13 FL240 32045M37 FL340 33045M58

FL180 FL300 FL390

32032M27 32055M52 32030M55

SYNOPSIS: WARM FRONT BECHET-GALAŢI MOV SLW S SIGWX: BKN OVC AS AC FL180/XXX MOD ICE INC MOD TURB INC FL160/XXX MOD CAT FL350/230 FZ LEVEL:

XXX

69. Informaţiile SIGMET comunică informaţii meteorologice asupra turbulenţei, givrajul şi undelor orografice de intensitate ___________________________________________; 70. Localizarea fenomenelor în informaţiile SIGMET se relatează faţă de _______________________ ____________________________________________________. 71. Încercuiţi răspunsul corect (Adevărat sau Fals): a)Prognoze de zonă pentru CTA-uri se emit din 4 în 4 ore; 55

A

F

b)Prognoza de zonă pentru CTA este utilizată pe o perioadă de 6 ore reprezentând + 3 ore faţă de ora fixă pentru care a fost dată; A

F

c) Norii Cumulonimbus sunt raportaţi în informaţiile SIGMET pentru nivele subsonice; A

F

d) Fenomene meteorologice raportate în SIGMET sunt însoţite întotdeauna de intensitate; A

F

e) Prognoza de zonă se referă la spaţiul aerian cuprins între sol şi Fl390; A

F

72. Traduceţi în limba română următoarele abrevieri utilizate în mesajele meteorologice: RESHRA _______________________________VCFG_____________________________ PE_________________________HZ_____________________SQ____________________ SEV MTW ________________________________________________________________

56

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF