Autoform Steps
March 12, 2017 | Author: rudolf_laszlok | Category: N/A
Short Description
Autoform Steps...
Description
Modelarea 3D a sculelor şi semifabricatului in Solid Works: in planul Front, la cota z=0.
Blank-semifabricatul
Die- placa activa de ambutisare
1
Punch - poanson - în continuare se exporta suprafeţele active ca fişiere IGES.
2
AUTOFORM
File -> New
3
Fereastra pentru definirea unui proces de ambutisare inversa, înainte de completare date
4
Se denumeşte fişierul Se selectează unităţile de măsură Se introduce 0.005 la Geometric error tolerance Meshing parameters -> Se introduce 0.005 error tolerance si 1.2 la max side length Se apasa OK
5
Model -> Geometry generator
In “Geometry generator”: File->Imoport. Se importa fiecare componenta a modelului. Se începe cu semifabricatul. Dupa import se apasa “Apply” dreapta jos, numai după importarea semifabricatului. Se continua cu importarea sculelor (placa activa, poanson, placă de reţinere) in acest caz nu este nevoie actionarea butonului “Apply” dupa importarea fiecărei scule.
6
Lista elementelor care vor fi importate
După importare se salveză fisierul, apoi se intră in Model -> Process generator 7
In continuare se importă datele de material.
Model -> Material Generator
In Material Generator se alege File->Import apoi se caută fişierul de material generat anterior si se importa
8
In continuare se gerează un proces de ambutisare, pe o presa cu simpla acţiune (poansonul este jos, fix, iar placa activa este deasupra si mobila).
Model->Process generator
Se aleg optiunile pentru definiea procesului ca in imaginea de mai sus
1. La “Auto-posioning/geometry stage” se alege Pansonul (Punch). 2. La “Geometry refers to” se alege “no offset”.
9
Se definesc pe rand semifabricatul si sculele
10
Definirea semifabricatului Se alege optiunea “Copy from …”
11
Se alege ca in imaginea de mai sus, apoi“OK”
12
Se alege materialul. Apoi la “On”se alege “Z coord” de exemplu 10 mm (adica semifabricatul va fi cu 10 mm deasupra poansonului (elementul de referinţă); cota Z, care da pozitia pe directia respectiva, se considera pana la jumatatea din grosimea semifabricatului. Altfel spus se tine cont de grosimea semifabricatlui.
13
Se definesc sculele. Se incepe, de exemplu, cu “die” (placa activă de ambutisare). La Movement se alege -30 (de exemplu), in loc de -1000; adica matrita va fi cu 30 mm deasupra poansonului (elementul de referinta) In continuare la “Geometry” se alege “Reference”
14
Se aleg optiunile pentru matrita ca in imaginea de mai sus Apoi “OK”
Se trece la definirea pozitiei si geometriei poansonului. La Movement se alege 0, poansonul fiind elementul de referinta va avea cota z=0 mm. Apoi se intra in Geometry->Reference.
15
Definirea geometriei poansonului Apoi “OK” Asemanator pentru Inelul de retinere (binder)
La “Movement”. Deplasarea inelului de retinere se alege tinand cont de grosimea semifabricatului. Inelul este pozitionat sub semifabricat si in contact cu acesta. De xemplu in cazul de fata Zinel=10mm minus jumatate din grosimea tablei. Astfel, pentru o tabla cu grosimea de 1 mm z=10-1/2=9.5 mm, iar pentru o tabla cu grosime de 0.85 mm, z=10-0.85/2=9.575 mm Apoi se alege” Reference”. 16
Definirea geometriei inelului de retinere Apoi “OK”
17
Definirea procesului se ambutisare 1.Inchiderea matritei Inchidrea matritei inseamna prinderea semifabricatlui intre inelul de retinere si placa activa. Aceasta se va realize prin deplasarea placii active pana cand aceasta ajunge in contact cu semifabricatul. La aceasta deplasare a placii active se va tine cont de grosimea semifabricatului. In etapele anterioare placa activă este poziţionata cu 30 mm deasupra poansonului, iar semifabricatul la 10 mm deasupra. Astfel, la timpul procesului (imaginea de mai jos) se va alege: - pentru tabla cu grosimea de 1 mm, se va alege 19.5 mm - pentru tabla cu grosimea de 0.851 mm, se va alege 19.575 mm.
Se fac setarile ca in imaginea de mai sus.
18
2. Ambutisarea
In timpul compilarii OBS: OBS - Cand dorim sa modificam pozitia sculelor si a semifabricatului, nu se poate modifica pozitia semifabricatului in rezultate (dupa compilare). Mai intai se salveaza documentul, apoi se introduce noua coordonata (z) a pozitiei semifabricatului.
19
View more...
Comments