Atlas Botanicc

March 26, 2018 | Author: lacracondrea | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

descriere plante...

Description

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Afin Factorul curativ: frunzele Afectiuni pentru care se recomanda: diaree; diabet; infectii urinare; uremie; guta, reumatism; diaree; enterocolite de fermentatie, de putrefactie; oxiuraza; diabet; infectii urinare. Sucul este extrem de folositor in infectiile intestinale, enterite, colite, diaree, putrefactii intestinale. Are proprietatea de a cobori nivelul zaharului din sange, fiind un adevarat elixir pentru diabetici. Regleaza scaunele, face sa inceteze fermentatiile intestinale, ajuta la eliminarea gazelor, amelioreaza inflamatiile hemoroidale si restabileste pofta de mancare. Imbunatateste vederea, mai ales cea nocturna. Prezentare generala Denumirea uzuala: Afin (lat. Vaccinium Myrtillus), denumiri alternative: afene, afin de munte, asine, coacaza, pomusoare. Scurta descriere: Arbust inalt de 10-50 de cm, foarte ramificat, cu tulpina verde avand muchii evidente, frunze ovale, cu varf ascutit si marginea marunt dintata, flori solitare, cu corola roz, globuloasa. Calitati curative si actiune farmaceutica: Taninuri, derivati flavonici, arbutozid, anticataral. Hipoglicemiant activ; diuretic si dezinfectant al tubului urinar; antidiareic; antihemoragic; anticataral. Sucul este unul dintre cele mai puternice sucuri de fructe, avand o mare eficienta terapeutica, chiar si in doze mai mici. Sucul de afine prezinta o culoare inchisa, un gust acrisor-astringent si, atentie, pateaza foarte repede. Se remarca prin calitatile sale cicatrizante si anti-hemoragice, continand si substante care impiedica inmultirea bacteriilor. Recomandari: - suc din fructe impotriva infectiilor cauzate de bacterii; bun cicatrizant. O cura de 2-4 saptamani are efecte spectaculoase in bolile circulatorii, in varicesi arterita mai ales. Cu ajutorul acestui suc, se trateaza foarte eficient diabetul, dar si complicatiile sale, mai ales cele vasculare. - vin din fructe in ateroscleroza, constipatie, fermentatie intestinala, insuficienta biliara, diabet, diaree. Proprietati: antidiareic, antiseptic, bactericid, dizolvant al acidului uric. Preparare

Page 1

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Suc Se obtine prin zdrobirea boabelor, urmata de filtrare prin tifon sau strecuratoare de plastic. Sucul se consuma foarte proaspat Se iau 3-4 linguri de suc, amestecat cu putina apa, inainte de mese. Vin - 500 g afine, 1 l vin rosu. Se varsa afinele intr-un vas, se adauga doua pahare cu apa si se fierb incet 15 minute. Se adauga vinul rosu si se prelungeste fierberea inca 15 minute. Se lasa sa se raceasca si se filtreaza. Varianta Se zdrobesc 500 g afine, se adauga 1 l vin alb, o lingurita scortisoara pudra, o lingurita de cuisoare si 100 g miere. Se lasa la macerat 8 zile, se filtreaza si se pune in sticle. - cate 25 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 2

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Aloe

Factorul curativ: frunze Afectiuni pentru care se recomanda: alergie, astm, anemie, artrite, artroze, afectiuni ale prostatei, afectiuni ale unghiilor, abcese, boli carentiale, bronsite, colita intestinala, cefalee, cistite, crampe musculare, combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei si radioterapiei, cataracta, constipatie cronica, diabet zaharat, depresii, entorse, escoriatii, eruptii cutanate, foliculite, furunculoze, faringite, gingivite, hemoroizi, herpes, hepatita cronica, insomnie, inflamatii cutanate, infectii fungice, intinderi musculare, ligamente, intepaturi de insecte, keratroza, keratite, pancreatita cronica, psoriazis, piele uscata, scleroza multipla, unghie incarnata, urticarie, viroze, vergeturi, varice, zona zoster. Prezentare generala Denumirea uzuala: Aloe (lat. Aloe vera) Scurta descriere: Inca din antichitate, Aloe Vera a fost utilizata in tratarea diferitelor afectiuni de catre oamenii din intreaga lume, pentru efectele sale binefacatoare asupra sanatatii, dar si frumusetii. Calitati curative si actiune farmaceutica: Ca si P (osteogeneza); K necesar activitatii musculare; Fe, componenta a hemoglobinei; Na necesar in schimbul de apa-saruri; CI este antiseptic; Mn cu Mg ajuta sistemul nervos si muscular; Cu cu rol in metabolismul celular; Cr inlesneste activitatea enzimelor, scade lipemia; Zn cu rol in metabolismul protidic; Mono si polizaharide (aici intra Acemannan); Hormoni cu efect anti-inflamator si stimuleaza regenerarea tisulara; Acid salicilic cu efect analgezic; Aminoacizi (7 din cei 8 aminoacizi esentiali si 11 din cei 14 neesentiali) - furnizeaza energie, au rol catalizator, regleaza echilibrul chimic si contribuie la regenerarea tisulara; 9 Enzime si Steroizi (Colesterina, campestrina, betasitosterina cu efect antiinflamator si lupeol cu efect antiseptic si analgezic). Substante dezinfectante (lupeolul, acidul salicilic, compusi cu structura fenolica etc.) care distrug bacteriile, ciupercile, virusii, cu efect antibacterian, antivirotic si antifungic; lupeolul, acidul salicilic si magneziul au efect analgezic, care calmeaza eficient durerea. Contine cel putin 3 acizi grasi (sterine vegetale: colesterina, campesterina si beta-sterina) cu efect antiinflamator. Beta-sitosterina este agent anticolesterol. Intareste sistemul imunitar, are efect analgezic si calmeaza nervii, accelereaza si normalizeaza metabolismul, regenereaza vilozitatile intestinale si detoxifica organismul; are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator si poate chiar stimula regenerarea celulara; asigura combaterea numeroaselor probleme de sanatate si evindeca si amelioreaza multe boli si anomalii. Planta hraneste, detoxifica, normalizeaza tractul digestiv si favorizeaza absorbtia alimentelor si echilibreaza starea generala. Recomandari:

Page 3

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Sucul proaspat se foloseste extern, comprese, ca medicament antiiradiant. Vindeca arsuri, inclusiv pe cele produse de iradiatii, boli de piele, acnee, dermatite, eczeme etc. Intern, se foloseste sub forma de vin de aloe. Se consuma timp de 7 zile, cate 1 lingurita de 3 ori/zi, inainte de masa, apoi, 2 saptamani cate 1 lingura de 3 ori/zi. in aceasta perioada, se exclud din alimentatie ouale si laptele. Se consuma supe de legume si fructe care nu trebuie sa provina din zone cu exces de radioactivitate in sol. De asemenea, se pot procura geluri si creme. Preparare Se pot achizitiona din magazine naturiste si farmacii. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 4

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Alun Factorul curativ: fructe, frunze tinere. Afectiuni pentru care se recomanda: anemie, anemie posthemoragica, crestere, diabet, fragilitate capilara, pietre la rinichi, sarcina, boli pulmonare. Prezentare generala Denumirea uzuala: Alun, (lat. Corylus avellana L.). Scurta descriere: Alunul romanesc este un arbust, o tufa ceva mai mare, care creste mai ales la marginea palcurilor de padure, acolo unde este lumina din belsug si pamant afanat. Mai exista o specie de alun, turceasca, mai productiva, dar ale carei fructe nu au virtutile tamaduitoare si vitalitatea alunului autohton. Calitati curative si actiune farmaceutica: Fructele alunului sunt o adevarata mina de energie, avand o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii, dar fiind mai digerabile si avand o toxicitate mult mai mica. In plus, aluna este foarte bogata in vitamine (A, B1, B2, C) si in minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu). Ca medicament, alunele au valoare terapeutica atunci cand sunt consumate crude, neprajite, fiind indicate pentru: anemie, anemie posthemoragica, crestere, diabet, fragilitate capilara, pietre la rinichi, sarcina, boli pulmonare. Recomandari: - pentru consum, in afectiuni precum anemie, anemie posthemoragica, crestere, diabet, fragilitatea capilara, pietre la rinichi. Sarcina - 20 de alune mancate dimineata si aceeasi cantitate seara constituie un intaritor remarcabil pentru femeile gravide. Este recomandata o portie de 150-200 g de alune pe zi. - ulei din fructe pentru eliminarea teniilor, impotriva infectiilor cailor respiratoare Prin presare la rece, se poate obtine uleiul de alune, care nu se conserva foarte mult timp, dar care are efecte tamaduitoare foarte puternice. O lingurita de ulei luata seara si una dimineata, timp de 15 zile, duce la eliminarea teniei. Luat zilnic, uleiul de alune protejeaza gatul impotriva infectiilor, fiind folosit cu mult succes si contra hipertensiunii arteriale: doza este aceeasi. - faina din fructe ca energizant Este un vitalizant de exceptie. Pentru copii, mai ales, aceasta forma de administrare a alunelor este foarte indicata. Preparare Faina Prin zdrobirea alunelor crude in piua sau macinarea lor cu rasnita, se obtine o "faina" foarte gustoasa care poate fi amestecata cu miere si busuioc.

Page 5

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Pentru consum Doua lingurite de frunze de alun maruntite si 50-100 g de alune crude consumate zilnic. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 6

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Anason Factorul curativ: fructe Afectiuni pentru care se recomanda: bronsite; anorexie; insuficienta pancreatica si intestinala; balonari abdominale; viermi intestinali. Prezentare generala Denumirea uzuala: Anason (lat. Pimpinella anisum), denumiri alternative: anis, badeanul, chimenul dulce, chimion dulce, molura. Scurta descriere: Specie anuala, exclusiv de cultura, inalta de 40-70 cm, cu frunze rare, cele inferioare intregi, dintate si inflorescente umbele. Calitati curative si actiune farmaceutica: Ulei volatil bogat in anetol, aldehida anisica, colina, cetone. Carminativ; antispastic; stomachic; expectorant; galactogog; tonic nervin; stimulent pancreatic. Recomandari: - infuzie din fructe impotriva gastritei Reteta 1: Se bea in 2-3 reprize. Reteta 2: Se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Preparare Infuzie - din 6-8 fructe, la 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 10 - 15 minute si apoi se strecoara. Sau: - o lingurita la 300 ml de apa clocotita; dupa 20 de minute se strecoara. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Precautii: Cura se utilizeaza scurt timp, anetolul fiind toxic. Contraindicatii: Nu trebuie folosit de cei ce sufera de gastrita hiperacida, ulcer, enterocolita acuta sau cronica.

Page 7

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Page 8

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Angelica Factorul curativ: tulpini, seminte Afectiuni pentru care se recomanda: stari depresive, astenie, isterie, afectiuni psihosomatice; dificultate de concentrare, intarziere de dezvoltare mentala la copii; bulimie; colita de fermentatie, colita de putrefactie, gastrita hipoacida, indigestie; anorexie, anorexie psihica, digestie dificila; epidemii de gripa, epidemii diverse; tulburari de ciclu menstrual, dereglari hormonale la femei, insotite de simptome diverse (acnee, hirsutism, tesut adipos in exces); cancer; boli infectioase grave (TBC, hepatita virala); scleroza in placi; paralizie. Prin calitatile sale tonice si psihotrope, ea este capabila sa elimine starile de blocaj ale celor grav bolnavi, stari caracterizate prin inapetenta, voma, apatie, pesimism si absenta dorintei de a trai, de a lupta cu boala. Sunt numeroase cazurile in care, desi boala este vindecabila, pacientul nu este capabil sa sustina lupta cu el insusi, care este, de fapt, si cea mai grea. Angelica, alaturi de rugaciune, este un remediu cu adevarat magic in aceste stari-limita, in care este nevoie de o sustinere adecvata, pentru ca pacientul sa poata depasi pragul critic. Prezentare generala Denumirea uzuala: Angelica, (lat. Angelica arhangelica), denumiri alternative: Iarba celor sapte ingeri. Scurta descriere: Desi este o planta ierboasa, angelica atinge dimensiuni impresionante, tulpina sa puternica putand depasi doi metri inaltime. Are flori albe, dispuse in umbrele mari, globulare, seminte cu gust astringent-aromat si un rizom din care se desprind radacini lungi. Este o planta iubitoare de umezeala si lumina, mare amatoare de pamanturi afanate si grase, bogate in substante nutritive. Creste in zona montana si submontana, la 500-1500 de metri, prin locuri pietroase si umede, pe malul apelor, la margini de padure. Fiind declarata monument al naturii, angelica nu se recolteaza din flora spontana, ci numai din culturi. In traditia romaneasca, angelica este o planta cu insusiri magice. Asa cum arata si numele se zice ca are puterea de a atrage protectia ingerilor. Raspandita si in alte tari ale Europei, angelica era considerata in Evul Mediu un adevarat panaceu. In secolul al VII-lea, de exemplu, este consemnata salvarea de la moarte a unui intreg oras, in timpul unei epidemii de ciuma, cu ajutorul angelicai. De altfel, planta intra in componenta diverselor elixiruri benedictine(ordinul calugaresc al benedictinilor cunostea enorm de multe secrete de vindecare cu plante), precum si in misteriosul "teriac venetian", un remediu alchimic, care intra si astazi in componenta bitterului suedez original. Pintea, celebrul haiduc din Muntii Gutaiului, cunostea si el miraculoasa forta de tamaduire a plantei. Se spune ca in traista sa din piele avea mereu clondirul cu palinca, in care lasa la plamadit angelica, un elixir care il apara nu doar de ciuma si de holera, ci si de suparari, sminteala si lingori. In popor, angelica era folosita in scaldatorile copiilor care plangeau ori

Page 9

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana care erau urmariti de boli, pentru ca se credea ca au fost parasiti de ingerul pazitor, care era chemat inapoi de puterea plantei. In Ardeal, o inghititura de palinca, in care se macerasera seminte si tulpini de angelica, era un remediu traditional pentru dureri de stomac, raceli si gripe, reumatism, indispozitie si depresii cauzate de vremea friguroasa si rea. Se mai spunea ca batranilor le reda parte din vigoarea si bucuria tineretii. Calitati curative si actiune farmaceutica: Calmant, laxativ, calitati tonice si psihotrope. Recomandari: - macerat la rece din angelica pentru stari depresive, astenie, isterie, afectiuni psihosomatice. Se recomanda o cura de minimum o luna, cu macerat la rece de angelica. Se beau 4 cani (250 ml) de macerat pe zi. Pe parcursul tratamentului, se exclude consumul de alcool, cafea si tutun. - uleiul volatil din semintele de angelica impotriva dificultatilor de concentrare, intarziere de dezvoltare mentala la copii. Uleiul este un excitant cerebral foarte bun. Se foloseste maceratul de angelica (3 pahare pe zi), in care se adauga 2 lingurite de pulbere de pelin si 2 lingurite de pulbere de menta. Se amesteca bine si se bea. - tinctura de angelica impotriva bulimiei: 1 lingurita intr-un pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, inainte de masa). - pulbere de angelica impotriva indigestiei, anorexiei, anorexiei psihice, digestiei dificile Inainte de a manca, se ia o jumatate de lingurita de pulbere de angelica, care se tine sub limba 15 minute, dupa care se inghite cu apa. Se iau de patru ori pe zi. In cazul in care puterea de digestie este foarte redusa, se adauga putina pulbere de tintaura sau de anghinare. O lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa. Preparare Maceratul de angelica: - 2 lingurite de pulbere de angelica se pun intr-un litru de apa la macerat, de seara pana dimineata; dimineata, maceratul se filtreaza si se pune la racoare. Se beau patru cani (250 ml) de macerat pe zi. Pulberea de angelica: - florile, tulpinile si semintele se macina fin cu rasnita electrica de cafea sau se zdrobesc bine in piua. Apoi, pentru a elimina elementele dure care ar putea leza mucoasa bucala, se cerne pulberea prin sita de faina alba. Pulberea fina rezultata se pastreaza la loc intunecos si rece, de preferinta in borcanele de sticla bine inchise. Termenul de valabilitate a pulberii este de doua saptamani, dupa care mai trebuie macinata o portie. Tinctura de angelica: - intr-un borcan cu filet se pun 100 g de angelica (aproximativ 20 de linguri de pulbere obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea), 250 ml (o cana) de apa si 250 ml alcool alimentar de 90 de grade. Se lasa totul sa se macereze 7 zile, apoi se scoate si se filtreaza prin tifon. Tinctura se pastreaza in sticle bine inchise, la loc intunecos si racoros. Plamadeala de angelica in tuica: se face cu planta proaspata. O mana de tulpini, frunze, flori si seminte verzi de angelica se toaca foarte marunt pe o planseta de lemn, dupa care se pun intr-o sticla cu gatul larg, cu tot cu sucul rezultat. Imediat dupa aceea, pentru ca planta sa nu apuce sa se oxideze, se toarna peste ea o jumatate de litru de rachiu tare (40 de grade). Se lasa la macerat o luna intreaga, agitandu-se de trei ori pe zi sticla, dupa care se filtreaza printr-un tifon subtire, pliat in doua. Se pastreaza la loc intunecos si rece. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Daca senzatia de voma este foarte puternica, atunci se administreaza cu putina menta. Angelica este contraindicata femeilor in perioada de graviditate, avand proprietati avortive.

Page 10

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Anghinare Factorul curativ: frunze Afectiuni pentru care se recomanda: nefrite cronice; varsaturi; enterite, fermentatii intestinale; hemoroizi; angina pectorala; arteroscleroza; hepatite cronice, ciroze hepatice; angiocolite; colecistite acute si cronice; constipatii; hipertensiune arteriala; hipercolesterolemie. Aceasta planta dubleaza practic intensitatea efectelor plantelor laxative si depurative, fiind de un imens ajutor in cura de dezintoxicare. Prezentare generala Denumirea uzuala: Anghinare (lat. Cynara scolymus). Scurta descriere: Este unul dintre cele mai bune tonice amare din flora mondiala. Calitati curative si actiune farmaceutica: Cinarina, oxidaze, polifenoli, flavone, inulina, saruri de potasiu si magneziu; principiu amar, acizi organici, acid clorogenic, acizi aminati. Excita secretiile biliare, scade zaharul din sange, maresc reziduul uscat al bilei, stimuleaza secretia biliara a colesterolului, scad colesterolul din sange, regenereaza celulele hepatice. Recomandari: - infuzie din frunze impotriva diferitelor afectiuni Se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Dupa o pauza de o luna, cura se poate relua. Preparare Infuzie - 2 lingurite la 300 ml apa clocotita. Dupa 10 zile se mareste doza la 4 lingurite, iar dupa inca 10 zile, 5 lingurite la 300 ml apa clocotita. In acest fel doza creste treptat la 10 zile. Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Page 11

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Nu se supradozeaza, provocand colici hepato-biliare. Este contraindicat in cazul afectiunilor acute renale si hepatobiliare.

Page 12

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Ardei iute Factorul curativ: fructul Afectiuni pentru care se recomanda: Se foloseste in artrite, poliartrite reumatoide, la masaj usor in nevralgie si in crizele de lombosciatica, pe articulatiile dureroase, in cazul sechelelor ramase din traumatisme mai vechi. Pe perioada anotimpului rece, va fi de un real ajutor persoanelor friguroase, care au extremitatile corpului reci, cu circulatia slaba. Prezentare generala Descriere: Ardeii iuti sunt fructele unor plante tropicale si poarta o energie creativa. Din verzi, ei devin galbeni si apoi rosii pe masura ce se coc, si atit varietatile iuti cit si cele dulci sustin vitalitatea si cresterea. Pentru maxime beneficii esoterice, ardeii iuti ar trebui consumati cruzi, murati sau usor copti, dar niciodata fierti. Denumirea uzuala: Ardei iute (Capsicum annuum). Calitati curative si actiune farmaceutica: Are efecte excelente antireumatice, de intensificare a circulatiei sanguine periferice si de redare a mobilitatii articulatiilor. Recomandari: - unguent din ardei iute impotriva artritelor, poliartritelor; nevralgii; lombosciatica; circulatie slaba. Preparare In untul clarifiat incins (cantitatea obtinuta dintr-un pachet) se pun 3-4 linguri de ardei iute taiat marunt (mai ales partea cu seminte) si se amesteca foarte bine la foc mic, vreme de 10 minute, dupa care se lasa unguentul sa se raceasca putin si se filtreaza. Unguentul se pastreaza la rece. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Acest unguent nu este suportat de toata lumea, capsicina din ardeiul iute putand declansa reactii alergice severe. Din acest motiv, inainte de a folosi unguentul, se va face o proba, intinzandu-l pe o portiune mica de piele. Daca apar inflamatii, senzatii de mancarime sau usturime intensa inseamna ca aveti sensibilitate alergica la acest produs si, in consecinta, nu il veti utiliza.

Page 13

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Armurariu Factorul curativ: semintele Afectiuni pentru care se recomanda: hepatita virala A, B si C, icter, insuficienta hepatica, ciroza hepatica; diskinezie biliara, litiaza biliara; diferite intoxicatii. Prezentare generala Denumirea uzuala: Armurariu (lat. Silybum marianum Gaerth.). Scurta descriere: Armurariu este o planta tepoasa, de vreun metru inaltime, cu tulpini si frunze de un verde sters, cu flori rosietice, care fac niste seminte cu gust amarui. Acest scaiete este printre cele mai utilizate plante medicinale din lume. De ce? Pentru ca in semintele sale se ascund substante cu o extraordinara actiune benefica asupra ficatului. In tara noastra este plantade cultura si creste in zone precum Dobrogea, Oltenia, in sudul Moldovei si in zona Subcarpatilor Sudici. Calitati curative si actiune farmaceutica: Semintele de armurariu contin silimarina formata din flavonide, silibina, silidianina, silicristina, betaina hcl, aminoacizi, glicina, cisteina, leucina, tiramina, acid glutamic, 1-2 aminobutiric, polihidroxil cromone, lipide, cu proprietati eupeptice, tonic amare, hepatoprotectoare; actiunea de impiedicare a distructiei si de reconstructie a celulei hepatice. Recomandari: Uz intern: Hepatita virala A, B si C - Armurariul se ia sub forma de infuzie combinata: 1 litru si jumatate pe zi, vreme de 3 saptamani. Apoi se face o pauza de 15 zile, dupa care armurariul se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia o lingurita de 4 ori pe zi. Icter, insuficienta hepatica - Se administreaza zilnic jumatate de litru de infuzie combinata de armurariu, in cure de doua saptamani, cu o saptamana de pauza. Ciroza hepatica - Se ia sub forma de pulbere cate o lingurita rasa de patru ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 15 zile de pauza. Diskinezie biliara, litiaza biliara - se face un amestec de tinctura de armurariu si tinctura de anghinare, in proportii egale. Se ia din aceasta combinatie o lingurita de patru ori pe zi, de preferinta inainte de mesele principale. Tratamentul e recomandat si in cazul dispepsiei sau al digestiei dificile. Otravire cu ciuperci toxice - se consuma timp de 10 zile din abundenta infuzie combinata de armurariu (minim un litru pe zi), deoarece sustine activitatea hepatica si neutralizeaza direct actiunea unor substante toxice din ciuperci.

Page 14

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Intoxicatie cu metanol, cu tetraclorura de carbon, cu metale grele (plumb, mercur), cu medicamente care ataca ficatul - se administreaza timp de o saptamana un litru si jumatate de infuzie combinata de armurariu pe zi. E un tratament adjuvant foarte util pentru protejarea organelor interne si a sistemului nervos. Alcoolism - se fac cure de trei saptamani, cu doua saptamani de pauza, cu infuzie combinata de armurariu, din care se bea un litru pe zi. Uz extern: Psoriazis - se aplica o data pe zi o cataplasma cu pulbere de seminte de armurariu, pe locurile afectate. Suplimentar se poate face o cura interna cu seminte de armurariu, sub forma de tinctura, 4 lingurite pe zi, pentru dezintoxicare. Adjuvant in cancerul de piele - o data la doua zile, se pun cataplasme cu pulbere pe zona bolnava. Pe langa acesta, se poateface un tratament intern.

Preparare Ceai Pulbere: se macina cu rasnita electrica de cafea dupa care se face o cernere prin sita pentru faina alba. Se pastreaza pulberea intr-un borcan ermetic inchis, la rece si la intuneric, nu mai mult de 4-5 zile. Tinctura: se poate pastra mult timp (2 ani), fara a-si pierde calitatile terapeutice. Se pun intr-un borcan douazeci de linguri de pulbere de seminte de armurariu, care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, iar deasupra ramane un strat de alcool de doua degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare, si se pastreaza vreme de maximum 2 ani. Infuzia combinata: 1-2 lingurite de pulbere de seminte de armurariu se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte 20 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte; se bea acest preparat cu un sfert de ora inainte de masa. Cataplasma: 2-3 linguri de pulbere fin macinata din seminte de armurariu se amesteca cu apa calduta pentru a forma o pasta ce va fi aplicata extern pe locurile afectate. Se leaga deasupra un tifon curat, cataplasma fiind mentinuta astfel timp cel putin 2-3 ore. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 15

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Arnica Factorul curativ: partea aeriana. Afectiuni pentru care se recomanda: laringita acuta, plagi Prezentare generala Denumirea uzuala: Arnica (lat. Arnica montana), denumiri alternative: potbal de munte, carul padurilor, cujda, carul zanelor. Scurta descriere: Planta ierboasa perena, cu rozeta bazala si frunze tulpinate putine, opuse, inflorescenta mare, de culoare galbena. Calitati curative si actiune farmaceutica: Ulei volatil; carotenoizi, alcooli triterpenici, flavonoide, colina. Antiinflamator; antiseptic; cicatrizant. Principiile sale active, care stimuleaza imunitatea, sunt inrudite cu cele ale echinaceei, insa are cateva calitati care o individualizeaza si care o fac un ajutor nepretuit pe perioada sezonului rece. In primul rand, ea stimuleaza imunitatea nespecifica la nivelul gatului si al cailor respiratorii superioare, protejandu-le de infectii si fiind ideala pentru cei care sunt mai mereu ragusiti, au amigdalita cronica, faringita, sinuzita etc. Apoi, folosita extern, ea imbunatateste circulatia, incalzeste extremitatile si creaza o stare de confort fizic, fiind excelenta pentru persoanele sensibile la frig (frigul fiind unul din principalii dusmani ai imunitatii). Nu in ultimul rand, ea este un ajutor pretios atunci cand boala s-a instalat, intrucat elimina senzatiile de slabiciune si ameteala, tonifica inima (care este solicitata mai ales in bolile cu febra puternica) si regleaza, prin mecanisme inca necunoscute, temperatura corpului. Recomandari: - tinctura pentru stimularea imunitatii Pentru uz intern Se iau 30-40 de picaturi de tinctura de trei ori pe zi, diluate in apa, pe stomacul gol, vreme de 30 de zile, pentru o cura de amplificare a imunitatii. Atunci cand boala s-a instalat, se pot lua 4, maximum 5 doze pe zi, la adulti. Copiilor sub 7 ani nu va fi administrata decat sub supraveghere medicala, cei peste aceasta varsta putand lua 5-10 picaturi de trei ori pe zi. Pentru uz extern In tratamentul infectiilor gatului se face gargara cu arnica: 1-2 lingurite de tinctura la jumatate de pahar de apa, dar cu atentie, pentru a nu inghiti preparatul. Persoanele care au circulatia periferica deficitara, fiind foarte sensibile la frig, vor face inainte si dupa expunerea la frig frictionari energice ale membrelor si toracelui cu aceasta tinctura, dupa care vor aplica o pelicula subtire dintr-un unguent natural (de tataneasa sau musetel) pe locurile frictionate. Preparare

Page 16

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Tinctura Poate fi achizitionata din farmacii. Se foloseste ca cicatrizant si antiseptic in rani. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu se utilizeaza intern, provocand deranjamente gastrointestinale si hipertensiune arteriala.

Page 17

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Banutei Factorul curativ: florile Afectiuni pentru care se recomanda: stimuleaza activitatea rinichilor, eliminatoxinele. Prezentare generala Denumirea uzuala: Banutei, (lat. Bellis perennis), denumiri alternative: nasturasi, paraluta. Scurta descriere: Margarete pitice, cu mijlocul galben si petalele albe, tivite cu un paspoal rosiatic, banuteii se gasesc pe toate pajistile de la campie si pana in zonamontana. Calitati curative si actiune farmaceutica: Detoxifiant important in cura de primavara; tonic amar. Recomandari: - ceai din flori de banutei Intoxicatiile - se bea un litru de ceai pe zi, timp de 12 zile la rand, pe stomacul gol, dimineata si seara. Insuficienta renala cronica - se bea 12 zile la rand ceaiul recomandat mai sus, in care s-a pus si papadie proaspata (trei-patru plante cu tot cu radacina). Se mai foloseste in tratarea migrenelor si a reumatismului. Litiaza renala cu urati - la ceaiul de banutei se adauga o lingurita de muguri sau o mana de frunzulite proaspete de mesteacan. Se tine o cura de 21 de zile, timp in care se beau 1,5-2 litri pe zi de ceai, pe stomacul gol, in doua reprize (dimineata si seara). - pulbere din flori uscate de banutei impotriva cancerului de san: patru parti flori de banutei, patru parti frunza de captalan, patru parti tataneasa, doua parti iarba de rachitan, o parte marul lupului, doua parti vasc de mar sau de brad. Plantele se folosesc sub forma de pulbere, doua lingurite de patru ori pe zi, in cure de 12-18 luni. Preparare Ceai - O mana de flori proaspete se ia si se toaca marunt, apoi se pune la inmuiat in jumatate de litru de apa timp de 4-5 ore, dupa care se filtreaza. Zeama care rezulta se pune deoparte, iar florile se oparesc cu inca jumatate de litru de apa clocotita, dupa care se acopera si se lasa sa se raceasca. La sfarsit, se combina cele doua extracte, obtinanduse aproape un litru de ceai care se bea in trei reprize, pe stomacul gol.

Page 18

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Alimentatie - Florile proaspete se folosesc in salata (cu ulei si ceapa verde), ca ingredient in supele de primavara alaturi de urzica si spanac, ca adaos in salatele de fructe. In supe si ciorbe, florile se pun doar dupa ce s-a stins focul. Florile tocate si amestecate cu miere se folosesc intern mai ales pentru tratarea infectiilor din zona gatului si a arborelui bronsic. Pulbere - Pentru a fi folosite in combinatii cu alte plante medicinale, florile se usuca. Uscarea se face la umbra, in strat subtire, in locuri bine ventilate. Pulberea se obtine prin macinare cu rasnita de cafea, urmata de o cernere (cu ajutorul unei site pentru faina alba). Termenul de garantie pentru florile uscate este de doi ani, iar pentru pulbere de maximum trei saptamani. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 19

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Boz Factorul curativ: radacina Afectiuni pentru care se recomanda: constipatie; obezitate, ingrasare, apetit alimentar necontrolat; gastrita hipoacida, capacitate de digestie slaba; cistita; infectii renale; ascita. Prezentare generala Denumirea uzuala: Boz, (lat. Sambucus ebulus). Scurta descriere: Bozul este fratele salbatic al socului, avand frunzele, florile si fructele foarte asemanatoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund si avand o rezistenta mult mai mare la conditiile vitrege de mediu. Se distinge printr-un miros al frunzelor, al tulpinilor si al radacinilor care poate fi dezgustator, dar care are un rol important in orice terapie. Putine plante sunt atat de putin pretentioase ca bozul, care se aseaza oriunde este lumina destula si pamant cu multe resturi organice. Il gasim de la munte pana la campie, pe marginile de drum, in locurile virane, pe malul apelor curgatoare, la margini de padure. Radacina sa este adanca si foarte puternica, necesitand un efort considerabil la dezgropare care de obicei se face la sfarsitul lui octombrie, cand planta si-a sfarsit vegetatia. Dupa dezgropare, radacina se spala in apa, se taie marunt si (in cazul in care nu o folosim cruda) se intinde la uscat in strat foarte subtire, in locuri bine aerisite. Calitati curative si actiune farmaceutica: Bozul este un inhibitor redutabil al apetitului alimentar. Radacina de boz este fara doar si poate unul dintre cele mai puternice purgative si detoxifiante din flora noastra. Cel mai semnificativ este efectul acestei plante in curele de slabit, unde este o arma redutabila, probabil fara egal in flora noastra medicinala. Recomandari: - plamadeala din radacina de boz pentru cura de slabire si pentru purgatie. Constipatie - radacina de boz (mai ales macerata in tuica): se iau 1-2 linguri de plamadeala de doua-trei ori pe zi, pe stomacul gol. De regula, un tratament dureaza doua saptamani, apoi se face o pauza de o saptamana, dupa care se poate relua. Obezitate, ingrasare, apetit alimentar necontrolat: e un diuretic si un laxativ-purgativ redutabil, care produce o scadere rapida in greutate. Mirosul sau destul de neplacut inhiba extraordinar de mult apetitul. Se administreaza o lingura de plamadeala de boz in tuica, cu cateva minute inainte de masa. - macerat din radacina de boz Cistita si infectii renale recidivante, ascita - de patru ori pe zi, se ia cate o jumatate de pahar de macerat la rece. - pulbere din radacina de boz impotriva gastritei hipoacide si a capacitatii de digestie slaba - se ia un varf de cutit de pulbere din aceasta radacina, cu 20-30 de minute inainte de mesele principale. - pentru consum impotriva indigestiei si anaciditatii gastrice O felie de radacina de boz de marimea unghiei degetului mic, mestecata inainte de masa cu un sfert de ceas, este un excelent stimulent gastric.

Page 20

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Preparare Plamadeala in tuica Este forma cea mai eficienta de administrare a radacinii de boz, care este foarte puternica si, ca atare, trebuie luata in preparate care sa permita o dozare foarte buna. Se prepara din 100 g de radacina proaspata, taiata foarte marunt, care se pun intr-un litru de tuica tare, unde se lasa sa macereze vreme de 5 zile. Dupa trecerea timpului de macerare se filtreaza si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se iau de regula 1-3 linguri pe stomacul gol, inainte de masa, pentru cura de slabire si cu doua ore inainte de masa, pentru efectul purgativ. Maceratul la rece Doua varfuri de cutit de radacina de boz maruntita se lasa la inmuiat intr-un pahar (200 ml) de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Preparatul astfel obtinut se ia pe stomacul gol, cate 1-2 pahare pe zi.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii Radacinile de boz sunt un purgativ cu o actiune extrem de drastica si care pot da efecte secundare extrem de neplacute (deshidratare, colici abdominale, stari de iritatie a tubului digestiv). Din acest motiv, este extrem de important sa nu se depaseasca dozele mentionate in randurile de mai sus. De asemenea, aceasta planta sau extractele obtinute din ea nu vor fi lasate la indemana copiilor. Este foarte puternic si, ca atare, trebuie luat cu masura. In cazul in care abuzati de el, este foarte posibil sa aveti o scadere mai brusca in greutate si puteti sa va confruntati cu un deranj stomacal destul de serios Intern, planta nu va fi administrata persoanelor cu diaree, care sufera de colon iritabil, gastrita hiperacida, sau care sunt slabite. Radacina de boz este, de asemenea, contraindicata persoanelor care au senzatie de voma accentuata.

Page 21

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Brad Factorul curativ: muguri Afectiuni pentru care se recomanda: ajuta la fixarea calciului in oase si dinti. De asemenea, stimuleaza imunitatea organismului. Prezentare generala Denumirea uzuala: Brad (lat. Abies alba). Scurta descriere: Face parte din Familia Pinaceae. Aceasta familie cuprinde arbori si arbusti cu tulpina dreapta si coroana piramidala. Florile unisexuate sunt dispuse in conuri fermele si mascule. Calitati curative si actiune farmaceutica: Capacitate de a favoriza fixarea calciului in oase si dinti. S-a mai dovedit ca bradul alb are actiune antiseptica, antiinflamatoare si imunostimulatoare asupra aparatului respirator. Efectele lui se simt in special la nivelul cailor aeriene superioare, de aceea se recomanda si in cazuri de rinofaringite recidivante, rinite si sinuzite. Recomandari: - macerat din muguri folosit in tratamentul rahitismului si tulburarilor de crestere la copii. S-a mai dovedit benefic in consolidarea fracturilor, indiferent de varsta; in osteoporoza; in vindecarea cariilor dentare cauzate de lipsa de minerale din organism; eliminarea problemelor legate de dentitie; si a vindecarii parodontozei. Se mai foloseste si la tratarea hipocalcemiilor usoare, deoarece are calitatea de a regla nivelul calciului. In plus, atenueaza tulburarile neuro-musculare cauzate de hipocalcemii. De asemenea, calitatile lui il fac un bun remediu in acele tulburari de crestere ce apar indeosebi din lipsa poftei de mancare. - gemoderivat din muguri Naturistii mai prescriu gemoderivatul din brad alb in cazuri de anemie, osteoporoza, rahitism, boala Scheurman, infectii acute si cronice ORL. Este un bun imunostimulator si puternic anti-infectios. Mai are proprietati ce stimuleaza formarea tesutului osos, calitati diuretice si antireumatice.

Page 22

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Preparare Macerat Se iau cate 30 de picaturi din gemoderivat, 1-3 ori/zi, sau 50 de picaturi de 2 ori/zi, in cazul cariilor dentare, inainte de mese. Ulei volatil Se mai produce si ulei volatil din muguri si cetina de brad alb, folosit pentru afectiunile cailor respiratorii. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Acesta este contraindicat in astm bronsic si tuse convulsiva.

Page 23

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Broccoli Factorul curativ: inflorescenta. Afectiuni pentru care se recomanda: osteoporoza; detoxifiant; reduce grasimile. Prezentare generala Denumirea uzuala: Broccoli (lat.Broccoli oleracea). Scurta descriere: Planta leguminoasa, apartinand familiei Papaveraceae. Se inrudeste cu conopida si sparanghelul. Se aseamana cu conopida, singura diferenta este dimensiunea mai mica decat a acesteia si culoarea inflorescentei care este verde, si nu alba, ca in cazul conopidei. Calitati curative si actiune farmaceutica: Pe langa actiunea sa de stopare a cancerului si de intarziere a osteoporozei, leguma inrudita cu conopida si sparanghelul are si mari calitati de epurare a organismului si de reducere a grasimilor. Recomandari: - suc de broccoli pentru detoxifierea organismului Preparare Sucul Se baga leguma cruda, foarte bine spalata, in blender, iar sucul obtinut, diluat cu putina apa si stropit cu lamaie, se consuma de trei ori pe zi. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 24

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Brusture Factorul curativ: radacinile Afectiuni pentru care se recomanda: diabet; calculoza biliara; raceala; gripa; acnee; furunculoza; eczeme uscate; tenuri grase (seboreice). Prezentare generala Denumirea uzuala: Brusture (lat. Arctium Lappa), denumiri alternative: caftalan, ciulin, lipan. Scurta descriere: Specie erbacee bianuala, in primul an are numai frunze foarte mari in rozeta pornind direct din radacina, iar in al doilea an tulpini florifere puternice, la baza cu frunze mai mari in rozeta, iar pe tulpina mai mici; florile sunt de culoare purpurie, grupate si avand tepi cu varful intors. Calitati curative si actiune farmaceutica: Inulina, ulei volatil, saruri de potasiu, acid cafeic, vitamine din grupa B. Depurativ, hipoglicemiant, coleretic-colagog, tonic capilar, dezinfectant. Recomandari: - suc din radacini pentru intarirea radacinilor Pielea capului se frictioneaza energic cu suc, de doua-trei ori pe saptamana. - decoct din radacina pe uz intern, impotriva calculozei biliare, dischineziei, afectiunilor renale Lichidul se bea caldut in 3-4 reprize in decursul unei zile. - decoct din radacina pentru uz extern, pentru dezinfectare (dermatoze - acnee, furunculoza, seboree, plagi infectate), si igiena si fortifierea parului. Se foloseste in aplicatii locale sub forma de comprese. Preparare

Page 25

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Suc Toamna tarziu sau la inceputul primaverii se scot din pamant radacini de brusture de un an, se spala si se stoarce sucul. Toate acestea trebuie facute foarte repede, pentru ca atat radacinile, cat si sucul se oxideaza si se innegresc foarte repede. De asemenea, sucul proaspat de radacini de brusture poate fi amestecat (in proportii egale) cu vodca, in cazul acesta rezistand mai mult. Inainte de intrebuintare, amestecul se combina in proportii egale cu apa. Decoct Reteta 1 - uz intern - 2 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa clocotita; se continua fierberea inca 2 minute la foc scazut, apoi se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa 15 minute. Reteta 2 - uz extern - 4 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa, se prepara in acelasi mod ca si pentru uz intern. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 26

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Busuioc Factorul curativ: partea aeriana - frunzele (verzi, uscate sau pudra). Afectiuni pentru care se recomanda: tuse, raceala, gripa; probleme digestive (meteorism, colici, colita de fermentatie); inapetenta; diabet, calculoza biliara; probleme ale pielii (ten seboreic - gras, acnee, furunculoza, eczeme uscate). Prezentare generala Denumirea uzuala: Busuioc (lat. Ocimum Basilicum L.), denumiri alternative: borjolica, bosioc, matacina, vasileac. Scurta descriere: Specie erbacee, care creste anual, in cultura. Planta propriu-zisa este ramificata la baza, avand o inaltime de 20-60 cm, cu tulpini paroase in 4 muchii, frunze ovale, opuse si inflorescenta asemanatoare unor spice. Calitati curative si actiune farmaceutica: - ulei volatil, saponozide triterpenice, taninuri. - carminativ, spasmolitic, stomachic, sedativ si antimigrenos, antitusiv, diuretic, galactolog, antiseptic. Recomandari: - infuzie din frunze pentru tuse, raceli, gripe. - suc din frunze pentru tuse, raceala, gripa. - ceai din frunze impotriva problemelor digestive. - frunze crude impotriva inapetentei. - pasta din frunze in probleme ale tenului (comprese). - pudra din frunze de busuioc uscate congestiilor nazale. Preparare Ceai: - 10-12 frunze spalate si strivite si o lingurita rasa de ghimbir se prajesc intr-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se inmoaie. Se adauga o cana cu apa si se fierb cateva minute. Se adauga o lingurita de miere si se bea. Infuzie: - 10-15 frunze la doua cani cu apa. Se bea cald. - se fierb 20 de frunze de busuioc in 250 ml de apa si se bea. Suc: - Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adauga o lingurita de suc de ghimbir si o lingurita de miere. Se amesteca si se consuma dimineata si seara. Decoct: - 2 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa clocotita; se continuafierberea inca 2 minute la foc scazut, apoi se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa 15 minute. Lichidul rezultat se bea caldut, in 3-4 reprize, in decursul unei zile. Sau: - 4 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa. Se prepara in acelasi mod. Se foloseste in aplicatii locale sub forma

Page 27

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana de comprese. Pudra: - Se foloseste pudra din frunze de busuioc uscate, care se prizeaza pentru inlaturarea congestiilor nazale. Frunze crude: - se mesteca 4 frunze de busuioc dimineata, pe stomacul gol. Pasta: - se face o pasta din cateva frunze proaspete si putina apa. Se aplica pe zona afectata. Suplimentar, se consuma cate o lingurita de suc de frunze de busuioc zilnic. Busuiocul proaspat, pus in vaza, ajuta la improspatarea aerului din locuinta si alunga insectele. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 28

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Camfor Factorul curativ: rasina Afectiuni pentru care se recomanda: astm; reumatism; hipertensiune, palpitatii cardiace; gripa; tulburarilor de menopauza, problemelor menstruale si sexuale (la barbati). Prezentare generala Denumirea uzuala: Camfor (lat. Cinnamomum camphora). Scurta descriere: Camforul este obtinut din rasina unui copac originar din sudul Chinei, inrudit cu arborele din care se obtine scortisoara. Arborele de camfor este un fenomen de vitalitate: ajunge la varste de peste doua mii de ani, atinge cincizeci de metri inaltime, secreta substante antibiotice si antimicrobiene atat de puternice, incat este practic invulnerabil la boli. Calitati curative si actiune farmaceutica: Fireste, proprietatile sale terapeutice sunt pe masura caracteristicilor sale biologice, fiind printre cele mai vechi si mai folosite medicamente din lume. Chinezii, la fel ca si indienii, aveau un adevarat cult pentru aceasta rasina despre care spuneau ca sporeste energia tuturor celorlalte plante cu care intra in amestec, ca este printre putinele remedii capabile sa reinvie spiritul adormit si ca stimuleaza circulatia energiilor stagnante. Apoi, camforul impreuna cu theriacul venetian (un remediu alchimic obtinut din rasina de zada), se spune ca, sunt singurele componente ale bitterului suedez care nu pot fi substituite de nici o alta planta. Camforul regleaza activitatea inimii si a sistemului nervos, decongestioneaza caile respiratorii si plamanii, scade febra. Se mai spune ca aceasta rasina are proprietatea de a transporta si de a difuza in tot corpul principiile vindecatoare ale celorlalte plante. Recomandari: - elixir din rasina impotriva palpitatiilor cardiace, hipertensiunii: o lingurita, de patru ori pe zi, la orele 8, 12, 18 si 22. Se face o cura de trei luni, cu trei saptamani de pauza, dupa care se reia de cate ori este nevoie. Impotriva tulburarilor de menopauza (bufeuri, transpiratie, aritmie, nervozitate); de trei ori pe zi, cate o lingurita din elixirul pe baza de camfor si paducel descris mai sus. Tratamentul dureaza un an si are efecte de reglare hormonala si nervoasa extraordinare.

Page 29

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Impotriva epuizarii psihice: 2-3 lingurite pe zi, pe stomacul gol. - alcool camforat impotriva sindromului premenstrual, ciclului menstrual abundent si/sau dureros Se ia alcool camforat incepand cu o saptamana inainte de ciclul menstrual sipana in ultima zi, cate o lingurita de patru ori pe zi. Camforul are efect de reglare a gonadelor si are efecte contraceptive. Impotriva tulburarilor de dinamica sexuala la barbati: alcoolul camforat - cate o lingurita de patru ori pe zi. - unguent camforat impotriva reumatismului: aplicatii cu unguent de camfor de 2-3 ori pe zi, pe articulatiile dureroase. Impotriva bronsitei, astmului, adjuvant in pneumonie Se amesteca in unguentul camforat clasic cateva picaturi de ulei volatil de menta. Se maseaza cu acest unguent intreaga zona toracica (pieptul si spatele). Acest tratament este indicat si contra tusei. Impotriva mancarimilor pielii, indiferent de natura lor: Se pun in alcoolul camforat cateva picaturi de ulei volatil de menta. Se aplicape piele printr-o frictionare usoara. Impotriva durerilor de cap: Se maseaza ceafa si tamplele cu alcool camforat. Impotriva crampelor musculare: Se maseaza bland zona afectata cu unguent camforat. Preparare Alcool camforat Este leacul pe baza de camfor cel mai simplu si mai la indemana pentru a fi folosit atat intern, cat si extern. Se obtine prin dizolvarea cristalelor de camfor in alcool alimentar de mare puritate (96 de grade), in proportie de 1:9. Pentru a obtine 100 de grame de alcool camforat, se pun intr-o sticla 10 grame de camfor si 90 de grame de alcool, dupa care se pune dopul si se agita bine pentru a se omogeniza. Intern, se administreaza 50 de picaturi de camfor de 3-4 ori pe zi, iar extern se foloseste sub forma de comprese sau pentru frictionari. Unguent cu camfor In varianta sa casnica, se obtine din untura (circa 10 linguri) si cristale de camfor (10 g). Se pune intr-un vas camforul, se adauga peste el o lingurita-doua de alcool alimentar de 96 de grade, se zdrobeste si se amesteca bine pentru a se dizolva, dupa care se adauga osanza de porc (untura) si se omogenizeaza prin amestecare. Se pastreaza la frigider si se aplica local. Cel mai bine este insa sa gasiti unguentul camforat gata preparat, al carui mod de obtinere este relativ similar cu cel descris mai sus, atat doar ca in loc de untura (care are numeroase inconveniente) se foloseste un amestec de lanolina si vaselina. Elixir pentru inima si sistemul nervos Este o veche reteta farmaceutica, care face adevarate minuni in clinicile si sanatoriile naturiste. Se obtine din camfor si tinctura de paducel. Mai intai se prepara tinctura de paducel: se umple pe jumatate un borcan cu pulbere (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea) de flori si frunze de paducel, se completeaza volumul ramas cu alcool alimentar de 70 de grade, se inchide ermetic borcanul si se lasa sa se macereze 8 zile, dupa care se filtreaza continutul, iar tinctura rezultata se trage separat intr-o sticla inchisa la culoare. La jumatate de litru de tinctura de paducel astfel obtinuta, se adauga o lingurita (aproximativ 7 grame) de camfor, care se va dizolva prin agitare. Din acest elixir se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu supradozati camforul! Pentru uz intern, in doze mai mari de 4-6 g pe zi, camforul genereaza simptome neplacute: hipotensiune, deranjamente digestive, dificultate in respiratie. La adulti, o doza de peste 17 g produce paralizia unor centri nervosi, care duce la coma si apoi la moarte.

Page 30

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Cardamon Factorul curativ: seminte Afectiuni pentru care se recomanda: intoxicatii. Calitati curative si actiune farmaceutica: Ulei volatil Semintele foarte aromate ale acestei plante sunt deopotriva un stimulent nervos si un antitoxic. Stimularea produsa de cardamon este insa net diferita de cea produsa de cafeaua obisnuita. In timp ce la cafea efectul stimulativ este dat de o singura substanta - cofeina, la cardamon substanta activa - uleiul volatil are o multitudine de componente, fiind mult mai nuantat ca actiune. Parfumatul cardamon este numit "samanta dragostei" de catre europenii care au incercat cafeaua araba - care este in mod traditional aromatizata cu cardamon - si care au observat in paralel o crestere a potentei si a dorintei, pe care nu si-o puteau explica. Prezentare generala Denumirea uzuala: Cardamon (lat. Elettaria cardamonum). Scurta descriere: Exista o serie de plante folosite intens in Orient care potenteaza calitatile stimulatoare ale cafelei, ii imbogatesc aroma si ii reduc din toxicitate. Cea mai celebra din aceste plante aromatice este cardamonul, numit si "samanta dragostei". Recomandari: - cafeaua cu cardamon, inlocuitorul cafelei obisnuite - ulei volatil Preparare Cafea Cafeaua cu cardamon este foarte placuta la gust. Se prepara din 1-2 lingurite cu varf de pudra de cafea si seminte de cardamon. Doza de cardamon care trebuie adaugata este de 2-5 bobite pentru o cescuta de cafea (cu timpul este indicat sa se cresca numarul de bobite pana la 7-10). Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 31

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Cartof Factorul curativ: tuberculi. Afectiuni pentru care se recomanda: obezitate, hepatita virala, scorbut, constipatii usoare, cancer gastric; impotriva tumorilor. Prezentare generala Denumirea uzuala: Cartof (lat. Solanum tuberosum), denumiri alternative: barabule, caraboi. Scurta descriere: Tulpinile subterane formeaza tuberculi, frunzele sunt penat-sectate, iar florile albe. Fructul este o baca sferica, suculenta. Calitati curative si actiune farmaceutica: Folosit pentru glucoza, dextrina, spirt. Constituie unul din cele mai blande remedii, are efecte calmante, antiacide si usor depurative. Sucul foarte proaspat de cartof contine anumite substante inrudite cu cortizonul, care au efecte de inhibare a dezvoltarii tumorilor, de oprire a proliferarii virusurilor hepatice, efecte hipotensoare si anticonceptionale. Recomandari: - suc din bulb de cartofi impotriva unor afectiuni precum: Obezitate O jumatate de pahar de suc de cartofi baut cu un sfert de ora inainte de fiecare masa (indiferent cat de saraca din punct de vedere cantitativ ar fi) are efecte de inhibare a apetitului alimentar foarte puternice. Mai mult, acest remediu stimuleaza din plin procesele de eliminare, ceea ce determina o accelerare a procesului de slabire. Hepatita virala A, B, C Se bea de doua ori pe zi o combinatie formata dintr-un sfert de pahar (50 ml) de suc de patrunjel si trei sferturi de pahar (150 ml) de suc de cartofi. Cura dureaza vreme de 30 de zile, cu o pauza de 10 zile, dupa care se poate relua. Efectele in tratarea hepatitelor, cronice sau acute, sunt cu adevarat extraordinare. Constipatii usoare, reumatism Se bea jumatate de litru de suc de cartofi pe parcursul unei zile, timp de 2-3 saptamani. Pentru a face gustul mai suportabil, se poate adauga si suc de morcov. Scorbut Sucul de cartofi este in aceasta afectiune unul din cele mai puternice si mai rapide remedii cunoscute. Se bea un pahar pe zi, in timpul sezonului rece. Cancerul gastric Se bea cate un sfert de pahar (50 ml) de suc de cartofi de 3-4 ori pe zi. Pentru un gust mai bland si un efect mai

Page 32

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana puternic, se dilueaza cu suc de morcov. Efecte si mai puternice se obtin cu urmatoarea combinatie: 100 ml cartofi + 100 ml varza + 500 ml morcov. Se bea aceasta cantitate pe parcursul unei zile. In ciuda gustului destul de greu de suportat, acest amestec, baut in cure de 20 de zile, are efecte exceptionale in aceasta categorie de afectiuni. Daca simtiti ca va este greu sa beti foarte mult din aceasta combinatie, puteti injumatati cantitatea zilnica. Preparare Suc Se obtine la fel ca si celelalte sucuri, prin centrifugarea tuberculilor foarte bine spalati in prealabil. Este recomandat sa fie consumat atunci cand este foarte proaspat, altfel se oxideaza repede si isi pierde o parte din calitatile terapeutice. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 33

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Castravete Factorul curativ: fructul Afectiuni pentru care se recomanda: reglarea tranzitului intestinal; eliminarea apei din tesuturi; diabet. Prezentare generala Denumirea uzuala: Castravete (lat. Cucucmis sativus). Calitati curative si actiune farmaceutica: Mult apreciat pentru proprietatile lui culinare si ca factor de frumusete, castravetele ajuta si la slabit. Efectului de reglare a tranzitului intestinal i se adauga si acela de eliminare a apei retinute in tesuturi. O substanta pe care o contine, asemanatoare cu insulina, il recomanda si diabeticilor. Recomandari: - suc pentru reglarea tranzitului intestinal si eliminarea apei din tesuturi Preparare Suc Sucul de castraveti se obtine in centrifuga (dupa decojire) sau dat pe razatoare si stors. Fiindca gustul lui nu este prea placut, se poate combina cu suc de rosii sau mere. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 34

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Catina rosie Factorul curativ: muguri si fructe. Afectiuni pentru care se recomanda: in tratarea bolilor maduvei osoase, splinei si ficatului; anemie si slabire excesiva; combate hepatita; tulburari de crestere; afectiuni ale maduvei osoase si splinei; in rubeola, mononucleoza infectioasa, hepatita virala, calculi biliari, limfocitoza, febra eruptiva, boala Hand-Christian-Schuller, anorexie si scadere ponderala, tulburari de crestere ponderala si slabire excesiva, hipercolesterolemie, boala Werlhof.; ca si diuretic, ca protector al ficatului; diuretic si sudorifer; antianorexic; hemostatic. S-a mai dovedit eficienta in tratarea tulburarilor de dentitie. Are si un puternic efect de coagulare a sangelui. Se foloseste impreuna cu alun si brad, in anemie; cu coacaz negru, in mononucleoza infectioasa; cu vita-de-vie in limfocitoza; cu ienupar, in hepatita; cu porumbar, in anorexie si scadere ponderala; cu brad, in tulburari de dentitie, cu carpen, in boala Werlhof. Prezentare generala Denumirea uzuala: Catina rosie (lat. Tamarix ramosissima). Scurta descriere: Arbust spinos, ce peri stelati pe tulpini si pe frunze; frunzele sunt inguste si lanceolate, florile sunt unisexuate dioice (apar inaintea frunzelor), mici si galbui, in inflorescente globuloase (cele barbatesti) si putin mai alungite (cele femeiesti), fructele sunt drupe, false, de culoare portocalie si grupate in ciorchini. Calitati curative si actiune farmaceutica: Vitaminele C, B1, B2, carotenoide dizolvate intr-un ulei gras, acid folic, acizi grasi nesaturati, fitosteroli, inozitoli, acid nicotinic. Vitaminizant de exceptie, depurativ, antidiareic. Catina contine multe vitamine, printre care amintim vitamina C, care ajuta la buna functionare a glandelor cu secretie interna si in procesul de eliminare a toxinelor; complexul de vitamina B, care intervine in procesele metabolice; beta-caroten; vitamina E cu rol de antioxidant. Recomandari: - infuzie din muguri de catina pentru eliminarea toxinelor Una-doua lingurite la cana, 2 cani pe zi. - extractul de muguri de catina, in tratarea bolilor maduvei osoase, splinei si ficatului, anemiei si slabirii excesive - sucuri, marmelada, gem din fructe de catina Sunt o valoroasa sursa polivitaminica. - suc de fructe de catina pentru prepararea unor comprimate polivitaminizate - gemoderivatul din fructe de catina impotriva diareei Se administreaza in functie de varsta: nou-nascuti 5-10 picaturi/zi; sugari 1-6 luni 10- 25 picaturi/zi; copii 6-12 luni 15-

Page 35

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana 30 picaturi/zi; copii peste un an 20-50 picaturi/zi; adulti 50-70 picaturi/zi, iar in asocieri cu alte extracte 30-40 picaturi de 2-3 ori/zi. Preparare Infuzie Doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 30 de minute; se bea fractionat in decursul unei zile. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 36

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Ceai Factorul curativ: frunze Afectiuni pentru care se recomanda: Ceaiul verde are o actiune mult mai nuantata si complexa decat cea a ceaiului negru, fiind un medicament de exceptie in bolile cardio-vasculare, datorita faptului ca actioneaza in sens reglator asupra metabolismului lipidelor. El reduce cantitatea de colesterol si de lipide din sange, fiind un medicament redutabil impotriva aterosclerozei si a obezitatii. Extractul de ceai verde blocheaza celulele canceroase, impiedicand dezvoltarea si raspandirea lor. Cele mai receptive la tratamentul cu ceai verde s-au dovedit cancerul de piele, cel de intestin si de stomac. Ceaiul negru este un remediu foarte eficient pentru protejarea organismului la radiatii. S-a dovedit ca cei care au consumat doze medii-mari de ceai negru (4-8 g/zi) au suferit mult mai putin de pe urma radiatiilor. Prezentare generala Denumirea uzuala: Arborele de ceai (lat. Thea chinensis). Scurta descriere: Facand parte din familia Theaceae, este un arbust de 1-2 m, originar din China, unde s-a raspandit ca planta de cultura in tarile tropicale si subtropicale (Indria,Sri Lanka, Indonezia, Madagascar, Brazilia etc.). Frunzele sunt ovale, dintate pe margini. Ceaiul are flori mari, albe. Dupa culegere, frunzele de ceai se lasa sa fermenteze, apoi mai sunt supuse si la alte prelucrari, pana ajung la stadiul in care se consuma. Calitati curative si actiune farmaceutica: Contin in principal teina, care este un stimulent al sistemului nervos. O alta substanta activa a ceaiului verde este cofeina, continuta insa in cantitati mai mici si fiind completata si corectata ca actiune de alte substante. In rest, confera aceeasi stimulare puternica si de scurta durata, mareste o anumita receptivitate a mintii, stimuleaza puternic sistemul nervos central. Principala substanta activa a ceaiului negru este tot cofeina, el fiind etraordinar in caz de radiatii. Desi sunt doua sortimente de ceai diferite, ele se obtin din aceeasi planta, un arbore originar de pe versantii chinezi si indieni ai Himalayei, frunzele acestui arbore fiind uscate insa diferentiat: - ceaiul negru este uscat la temperatura mediului ambiant, la care frunzele se innegresc si fermenteaza putin, capatand si aroma specifica; - ceaiul verde este uscat la temperaturi ceva mai mari, nu fermenteaza, este bogat in vitamina C si contine o serie de substante in stare naturala, cu efecte terapeutice remarcabile. Ceaiul negru are o actiune mai asemanatoare celei a cafelei. Recomandari:

Page 37

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana - infuzie din frunze pentru stimularea sistemului nervos si detoxifiere. Preparare Infuzie Se pun fruzele de ceai in apa clocotita si se lasa sa dea un clocot. Apoi, se acopera cu un capac. Se bea ca atare sau indulcit cu miere. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 38

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Ceapa Factorul curativ: bulbul Afectiuni pentru care se recomanda: Poate fi considerat un adevarat panaceu in bolile respiratorii, in diabet, in infectiile urinare si renale, dereglari ale glandelor cortico-suprarenale, precum si in anumite dereglari hormonale; ascita. Prezentare generala Denumirea uzuala: Ceapa (lat. Allium cepa). Scurta descriere: Bulb tunicat, tulpina dreapta, frunze cilindrice, flori albe-galbui, grupate in umbele globuloase. Calitati curative si actiune farmaceutica: Este un puternic antiinfectios, elimina parazitii intestinali, stimuleaza in mod deosebit activitatea rinichilor. Recomandari: - suc din bulb impotriva diferitelor afectiuni: Viermi intestinali (ascaris, tenie) - 2 linguri de suc de ceapa se dizolva intr-un pahar de lapte. Se beau doua asemenea doze, dimineata si seara, pe stomacul gol. O cura dureaza minimum 10 zile. Preventiv, se administreaza copiilor expusi la infectia cu paraziti intestinali o doza la 3-4 zile. Ascita - se bea zilnic jumatate de pahar de lapte, in care au fost dizolvate 3-4 lingurite de suc proaspat de ceapa. - la o ora dupa masa, se beau 2 linguri de suc de ceapa diluate in jumatate de pahar de suc de morcov. Tratamentul se face vreme de minimum trei saptamani, timp in care, in cazul pacientilor insulino-dependenti, glicemia va fi verificata regulat, pentru a se ajusta doza zilnica de insulina. Astm, bronsita, tuse - se amesteca doua linguri de suc de ceapa cu patru linguri de miere. Se administreaza acest remediu pe parcursul unei zile. Infectii renale si urinare (cistita) recidivante - intr-un pahar de suc de morcov, se adauga 2 linguri de suc de ceapa si 6 linguri de suc de telina. Se beau 2-3 asemenea doze pe zi, in cure de minimum doua saptamani.

Page 39

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Dereglari ale glandelor cortico-suprarenale - se bea sucul de mai sus (de la infectii renale): o doza pe zi, in cure de doua luni. O combinatie puternic detoxifianta: - 40 ml ceapa + 100 ml telina + 50 ml ridiche (neagra sau rosie). Se iau din acest suc cate 6 linguri, de 4-5 ori pe zi. Este un excelent drenor si detoxifiant al organismului, indicat pentru tratarea acneei, psoriazisului, eczemelor alergice, lupusului eritematos, bolilor imune in general. - vin din ceapa in astenie, hidrofizie, tulburari renale.

Diuretic, stimulent general, tonic cardiac.

Preparare Suc Se stoarce ceapa in masina de stors fructe. Vin - 5 cepe, 1 l vin alb, 100 g miere. Se rad cepele. Se adauga vinul si mierea. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se filtreaza. Varianta Se paseaza 500 g ceapa la centrifuga. La sucul obtinut se adauga 150 g zahar. Se amesteca bine si se filtreaza. Cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Este atat de puternic, incat nu poate fi consumat decat in doze mici (maximum 50 ml pe zi) si in combinatie cu miere sau cu alte sucuri, cum ar fi cel de morcov.

Page 40

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Cereale Factorul curativ: germeni Afectiuni pentru care se recomanda: Germenii de grau de soia, lucerna sau porumb sunt recomandati impotriva imbatranirii precoce, in cazurile de anemie, lipsa de calciu si magneziu, migrene, insomnii, dar si in tratarea intarzierilor de crestere la copii. Includerea germenilor in dieta zilnica a copiilor ii va face mult mai rezistenti in fata racelilor sau gripelor. In boabele de grau sau de soia, enzimele se gasesc intr-o stare latenta. De asemenea, sunt un bun detoxifiant si energizant. Prezentare generala Denumirea uzuala: Cereale (lat. Familia Gramineae). Scurta descriere: Plante ierbacee, rareori lemnoase. Radacina este fasciculara, insa adeseori exista un rizom cu radacini adventive. Tulpinile sunt cilindrice, cu noduri si intrenoduri, goale la interior, cu exceptia porumbului si a trestiei de zahar. Frunzele au limbul liniar, ingust si prevazut cu o teaca. Florile sunt hermafrodite, inconjurate de spiculete. Floarea are trei stamine (rar sase). Inflorescenta este un spic. Fructul e o cariposa. Calitati curative si actiune farmaceutica: Germenii sunt o sursa naturala de vitamine si minerale, un supliment alimentar care poate inlocui uneori fructele si legumele, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Vitaminele din complexul B, calciul, magneziul, fosforul, enzimele din semintele incoltite ofera un plus de energie organismului. Germenii nu contin colesterol, sunt hipocalorici, fiind recomandati bolnavilor cu ateroscleroza si celor care vor sa slabeasca. Recomandari: In supermarketuri, germenii se gasesc sub mai multe forme de prezentare: fulgi din germeni de grau sau soia, fulgi amestecati cu fructe uscate (musli), paine sau biscuiti cu germeni de grau. Aceste produse pastreaza destul de putin din proprietatile germenilor proaspeti, pregatiti in casa. Coacerea la temperaturi ridicate a painii sau biscuitilor distruge unele substante nutritive din germeni. Mai rar, in unele magazine pot fi gasiti si germeni proaspeti, care au o perioada de valabilitate foarte mica si care isi pastreaza vitaminele si mineralele. In cazul persoanelor suprasolicitate sau stresate, germenii proaspeti reprezinta un mijloc de recapatare a energiei, o solutie de revitaminizare. Nu putem vorbi despre o doza anume in ceea ce priveste cantitatea de germeni pe care ii putem manca. Totul depinde de modul cum ii suporta organismul fiecaruia. Cura poate incepe cu o lingura de germeni, iar dupa aceea cantitatea poate creste treptat. La persoanele sanatoase, fibrele alimentare ajuta digestia si combat constipatia. La cina, germenii nu se asociaza la aceeasi masa cu proteinele de origine animala.

Page 41

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Preparare Studiile au aratat ca prin germinare, cantitatea de vitamine si enzime creste de cateva ori. De asemenea, semintele incoltite sunt mult mai usor de digerat, iar substantele nutritive (vitaminele si minerale) se absorb mai bine. Trebuie sa fim atenti la semintele din care pregatim germenii. Acestea nu trebuie sa fie mai vechi de un an, nu trebuie sa fie tratate cu pesticide, sa nu fie mucegaite. Trebuie sa le spalam foarte bine inainte, iar dupa aceea sa le asiguram un mediu cu umiditate si temperatura care sa le permita sa incolteasca. Germenii pot fi pastrati la frigider maximum doua-trei zile. Cel mai bine este sa ii consumam cat mai repede din momentul in care au incoltit si daca ni se par prea tari, ii putem macina. Nu se trateaza termic, pentru ca in acest fel se pierd vitaminele si mineralele. Germenii pot fi amestecati cu miere. De asemenea, peste ei se poate adauga ulei de masline sau putin sos, in nici un caz grasimi saturate, hidrogenate sau partial hidrogenate, de genul maionezei. Cel mai bine este sa ii mancam intre mese. Chiar una dintre mese e cea de aseara: poate fi inlocuita cu germeni. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Germenii pot provoca iritatii ale colonului sau ale altor zone ale tubului digestiv.

Page 42

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Cerentel Factorul curativ: rizomii Afectiuni pentru care se recomanda: - intern: enterite infectioase; diaree; afectiuni gastrice; voma; hemoragii hemoroidale; menstre cu dureri; - extern: plagi; gingivite sangerande; abcese dentare; amigdalite. Prezentare generala Denumirea uzuala: Cerentel (lat. Geum urbanum), denumiri alternative: barbusoara, cerculet, cuisorita, ridichioara, verental. Scurta descriere: Planta ierboasa perena, erecta, cu peri aspri pe tulpina, frunze in rozeta, cu tulpini scurt petiolate si flori cu 5 petale. Florile au aspect de buzdugan. Calitati curative si actiune farmaceutica: Tanin, glicozida geina, ulei volatil, eugenol, substante amare. Puternic astrigent; calmant; antiseptic. Recomandari: - decoct din pulbere de rizom impotriva gastritei Se bea dimineata, pe stomacul gol, neindulcit. - decoct din frunze impotriva plagilor; abceselor dentare. Se foloseste sub forma de gargara si in aplicatii locale sub forma de comprese. Preparare Decoct - intern: 2 lingurite pulbere din rizom si radacina, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 25-30 de minute si apoi se strecoara. - extern: 3 lingurite la 300 ml de apa rece; se fierbe 30 minute. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu se supradozeaza, deoarece provoaca greata si varsaturi. Nu se utilizeaza intre mese, deoarece produce iritatii gastro-intestinale. Afectiuni cronice hepatice si renale

Page 43

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Chimen negru Factorul curativ: seminte Afectiuni pentru care se recomanda: cure de slabit; reglare a apetitului si a metabolismului; guturai, bronsite, gripa. Studiile facute in ultimii ani au demonstrat ca administrarea acestei plante in cure de 12-21 de zile este eficienta nu numai in prevenirea guturaiului, bronsitelor sau a gripei, ci si a unei game impresionante de boli, in care sistemul imunitar joaca un rol esential, inclusiv in cele tumorale benigne sau maligne. Prezentare generala Denumirea uzuala: Chimen negru (lat. Nigelia sativa), denumiri alternative: nigelia. Scurta descriere: Nigelia este un remediu extrem de vechi, adus din Etiopia acum mii de ani, dar care in Europa a fost redescoperit de curand. La noi in tara, creste in zonele sudice, fiind un condiment foarte apreciat in anumite alimente (mai ales in lactate). Calitati curative si actiune farmaceutica: In scop terapeutic, se foloseste fie uleiul esential al acestei plante, fie tinctura, cu care se obtin de asemenea rezultate foarte bune, fiind recomandata in curele de slabire alaturi de ceaiul verde, pentru calitatile sale de intensificare a metabolismului si de reglare a apetitului. Recomandari: - tinctura din seminte impotriva slabiciunii si pentru imunitate Se iau 50 de picaturi de tinctura in jumatate de pahar de ceai verde rece sau caldut (in nici un caz fierbinte), de patrusase ori pe zi. Amestecul de ceai verde si nigelia are un gust si o aroma extrem de placute, inviorand si eliminand slabiciunea de moment. Pentru persoanele care nu suporta ceaiul verde (care este el insusi un stimulent foarte bun, dar si puternic) se recomanda dizolvarea tincturii in ceai de sunatoare sau talpa-gastei. O cura pentru intarirea imunitatii dureaza minimum 12 zile, putand fi facuta o data pe luna. Preparare

Page 44

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Tinctura Se fierbe impreuna cu ceai verde. Ulei esential Se consuma ca atare. Este, insa, foarte greu de gasit si scump. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 45

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Chimion Factorul curativ: fructe - semintele Afectiuni pentru care se recomanda: diaree, probleme digestive, flatulenta; insomnie; pentru stimularea lactatiei. Prezentare generala Denumirea uzuala: Chimionul, (lat. Chimionum cyminum), denumiri alternative: chim, chimeon, piperus, secarica. Calitati curative si actiune farmaceutica: Laxativ, calmant. Recomandari: - pulbere din seminte de chimion impotriva diareei, a insomniei - ceai din seminte de chimion (infuzie) impotriva oboselii accentuate si a flatulentei - consumat ca atare in alimentatie pentru stimularea lactatiei. Preparare Pulbere Diaree: prajiti 2-3 lingurite de seminte de chimion si macinati-le fin. Adaugati cate un varf de cutit de ghimbir, scortisoara si piper. Amestecati-le intr-o cana cu iaurt. Mancati de doua ori pe zi. Amestecati cate o lingurita de chimion, ghimbir, scortisoara si miere. Mancati cate jumatate de lingurita, de trei ori pe zi. Insomnie: Presarati o lingurita de pudra de chimion pe o banana taiata in felii. Mancati cate o portie in fiecare seara. Suc Probleme digestive: fierbeti o lingurita de chimion intr-o cana de apa. Adaugati o lingurita de suc din frunze de coriandru si putina sare, pentru gust. Beti cateva zile, inainte de mese. Infuzie Oboseala accentuata: faceti un amestec din cate o jumatate de lingurita de chimion, coriandru, piper si linte. Fierbeti putin intr-o cana cu apa, adaugati sare si beti. Ceai Flatulenta: amestecati cantitati egale de seminte macinate de chimion, piper si ghimbir. Faceti infuzie. Beti ceai cald de doua ori pe zi, cateva zile la rand. Pentru consum Stimularea lactatiei: amestecati o lingurita de chimion cu putin zahar nerafinat. Beti cu lapte cald seara, la culcare. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 46

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Cicoare Factorul curativ: radacinile si partea aeriana. Afectiuni pentru care se recomanda: angiocolite, dischinezii biliare, constipatii cronice, acnee, furunculoza, hepatite cronice. Prezentare generala Denumirea uzuala: Cicoare (lat. Cichorium Intybus), denumiri alternative: andivie, andiva. Scurta descriere: Specie erbacee perena, cu rozeta bazala de frunze alungite si crestate neregulat, tulpina ramificata, inalta de 0,3-1 m, cu frunze mici, inflorescente cu flori albastre-azurii. Calitati curative si actiune farmaceutica: Glicozidul cicorina, inulina, aminoacizi esentiali, acid cicoric, principiu amar, tanin, ulei volatil. Coleretic-colagog, prin stimularea activitatii ficatului si a eliminarii bilei pe care o si fluidifica, tonic-amar, usor laxativ (indeosebi radacina); depurativ; favorizeaza functia glicogenetica a ficatului si calmeaza setea caracteristica a diabeticilor. Iata cateva dintre proprietatile cicorii: stimuleaza activitatea cerebrala, fiind indicata pentru sustinerea activitatii intelectuale intense, stimuleaza sistemul nervos, fiind un remediu eficient si bland contra starilor de somnolenta, astenie, favorizeaza concentrarea mentala, stimuleaza digestia, secretia si evacuarea bilei, procesele de eliminare, stimuleaza pancreasul si normalizeaza valorile glicemiei. Cicoarea este inlocuitorul traditional al cafelei, fiind foarte asemanator cu ea ca gust si destul de putin ca aroma. Are niste efecte tonifiante remarcabile. Recomandari: - infuzie din frunze pentru stimularea sistemului nervos - decoct din radacina pentru stimularea digestiei - infuzie pentru a inlocui cafeaua Producatorii din intreaga lume au elaborat o serie intreaga de sortimente de cicoare. Exista acum si in comertul nostru cicoare pura (prajita si rasnita), cicoare granulata (destinata obtinerii "cafelei" la filtru), cicoare solubila (inlocuitorul Ness-ului), cicoare combinata cu malt, cicoare aromatizata cu vanilie. Producatorii nu s-au limitat la atat. A aparut si capuccino cu cicoare, fara cofeina, cu diferite arome de alune, ciocolata, frisca etc. Preparare

Page 47

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Infuzie Una-doua lingurite de frunze la o cana de apa, se beau 2 cani pe zi. Decoct Doua lingurite de radacina maruntita, la 200 ml de apa rece; se fierbe 5 minute; se bea caldut in 3 reprize, inaintea meselor principale. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 48

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Cimbru Factorul curativ: cimbru de cultura: partea aeriana, partea erbacee a ramurelelor; cimbru de gradina: partea aeriana. Afectiuni pentru care se recomanda: intern: dischinezii biliare; tuse, bronsita, raguseala, astm bronsic; dispepsii usoare; enterocolite; viermi intestinali; extern: reumatism, guta; seboree; plagi purulente. Prezentare generala Denumirea uzuala: Cimbru de gradina (lat. Satureja hortensis); Cimbru de cultura (lat. Thymus vulgaris); denumiri alternative: Cimbru de cultura - cimbru adevarat, iarba cucului, lamaioara, lamaita. Scurta descriere: Exista doua tipuri de cimbru: de cultura si de gradina. Cimbrul de gradina Atinge inaltimi intre 10-30 (45) cm. Tulpina foarte ramificata de la baza, cu ramuri de culoare violeta. Frunzele sunt liniare sau liniar-lanceolate. Florile sunt liliachii, roze sau albe, cu pete purpurii pe partea interna, grupate cate 3-6. Fructele sunt nucule. Cimbru de cultura Subarbust de cultura cu tufe globuloase, cu baza lignificata, inalt de 10-50 cm, tulpini numeroase, cilindrice, lemnoase, frunze scurt petiolate, opuse si mici, flori mici rozee grupate in inflorescente. Calitati curative si actiune farmaceutica: Cimbru de gradina: Ulei volatil, sescviterpene, tanin, mucilagii, sibstante amare. Condimentara si buna melifera. Expectorant, antiseptic intestinal, coleretic, colagog, stomahic. Cimbru de cultura: Ulei volatil, tanin, acid cafeic, flavone, principiu amar. Antiseptic intestinal, carminativ, coleretic, diuretic, expectorant, calmant al centrului tusei; tonic aperitiv, stomachic; stimulent nervos; tonic capilar; vemifug; analgezic. Recomandari: - tinctura din frunze pentru dischinezii biliare; tuse, bronsita, raguseala, astm bronsic; dispepsii usoare; enterocolite; viermi intestinali. Cu aceasta tinctura se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de scleroza in plagi multiple. - infuzie din planta pentru uz intern, impotriva tusei, bronsitei, raguselii, astmului bronsic; dispepsiilor usoare; enterocolitelor Se bea in 3 reprize in timpul unei zile, de preferinta inaintea meselor principale. Sau se iau 3-4 linguri pe zi, inaintea meselor principale. - infuzie din planta pentru uz extern, impotriva reumatismului, gutei; seboreei; plagilor purulent Dupa 30 de minute, se strecoara si se introduce in apa din cada care trebuie sa atinga 37 grade C. Se sta 15-20 minute.

Page 49

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Preparare Tinctura - se prepara cu inflorescente culese in soarele amiezii. Se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, se toarna rachiu de fructe de 350-400 si se lasa la macerat la soare, timp de 14 zile. Infuzie pentru uz intern - 1 sau 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita; - mai concentrat: 2-3 linguri de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Infuzie pentru uz extern - 100 gr planta intreaga, uscata si maruntita; se introduc in 3 l apa clocotita. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Cimbrul de cultura e contraindicat in dispepsii si hipopepsii, deoarece inhiba activitatea enzimatica; insuficienta pancreatica.

Page 50

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Cires Factorul curativ: fructe; codite Afectiuni pentru care se recomanda: afectiuni renale; probleme digestive Prezentare generala Denumirea uzuala: Cires (lat. Prunus avium). Scurta descriere: Atinge inaltimi de pana la 20 m. frunzele sunt alungit-ovate, cu margini dublu serat-crenate. Florile sunt albe, fructele drupe globuloase. Calitati curative si actiune farmaceutica: Principii amare. Actiune diuretica. Recomandari: - pasta de fructe in comprese impotriva migrenelor Se strivesc cirese si se aplica sub forma de compresa pe frunte - ceai din codite uscate de cires impotriva litiazei renale - pentru consum - fructe, pentru purificarea organismului Consumand una sau doua zile numai cirese ajutam organismul sa elimine toxinele si deseurile. Preparare Pasta Se strivesc fructele si se face o pasta.

Page 51

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Ceai Se fierb coditele uscate de cirese, in apa rece. Ceaiul se bea neindulcit. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 52

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Ciubotica cucului Factorul curativ: rizomul cu radacini si florile. Afectiuni pentru care se recomanda: in bronsite. Prezentare generala Denumirea uzuala: Ciubotica cucului (lat. Primula elatior) si o alta specie (lat. Primula officinalis); denumiri diverse: anglicel, anclicel, tata oii, tata vacii. Scurta descriere: Ciubotica cucului face parte din familia Primulaceae si este foarte raspandita in tara noastra. este o planta erbacee, vivace, cu rizom scurt in opamant, gros si cilindric, de culoare brun-inchisa la exterior, albicioasa la interior, din care pornesc numeroase radacini. Are o rozeta cu frunze ovale, paroase si ingustate la baza. In luna aprilie apare tulpina florifera, catifelat-oparoasa, terminandu-se cu o inflorescenta multiflora. Florile sunt de culoare galben-aurie. La Primula officinalis florile se recolteaza primavara devreme sau toamna tarziu, iar la Primula elatior, in timpul infloririi. Calitati curative si actiune farmaceutica: Saponozide triterpenice (primulozida) , vitamina C si flavonozide. Au actiune expectoranta, emetica si secretolitica. Recomandari: Infuzie si decoct: se administreaza de 2-3 ori/zi in bronsite. Preparare Ceai (infuzie) si decoct: se opareste 1 lingurita (cu varf) de plante cu 1litru de apa si se lasa sa stea putin. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 53

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Coacaze negre Factorul curativ: frunze si fructe. Afectiuni pentru care se recomanda: hipertensiune, afectiuni renale (litiaza urica), edeme cardiorenale, guta; anemie; oboseala vizuala, miopie progresiva; articulatii umflate, dureroase; reumatism cronic degenerativ; teroscleroza, arterita, trombagenita obliteranta, hipertensiune; litiaza renala (cu urati); tulburari specifice debutului menopauzei; alcoolism. Prezentare generala Denumirea uzuala: Coacaz, (lat. Ribes Nigrum), denumiri alternative: ruzinca, ribizli. Scurta descriere: Arbust cultivat, mai rar intalnit in flora spontana, inalt pana la 1-2 metri, puternic ramificat, cu frunze trilobate, pe spate cu puncte galbene stralucitoare, flori cu 5 petale, campanulate, galben-verzui la exterior, rosu carnal la interior. Calitati curative si actiune farmaceutica: Rutozid, vitamina C, tanin, saruri de potasiu, ulei volatil. Hipotensor cu marcata actiune antiaterosclerotica, diuretic cu masiva eliminare de acid uric si purina. Coacazele negre contin un numar impresionant de minerale si vitamine, intre care vitamina C, intr-o forma care se dovedeste a fi cea mai stabila dintre toate fructele, rezistand la caldura si oxidare. In plus, este singurul fruct de padure care contine ulei volatil intr-o proportie destul de mare, un ulei cu miros mai putin placut, dar cu efecte cu totul deosebite. Recomandari: - suc din frunze de coacaz negru pentru stimularea formarii hematiilor Litiaza renala (cu urati) - in fiecare zi se bea de dimineata o cana de suc proaspat, iar seara o cana de ceai fierbinte de fructe si frunze. In a zecea zi decura, se bea un litru din ceaiul obtinut dintr-o lingura de frunze de mesteacan, o lingura de boabe de ienupar si o lingura de frunze de coacaz negru, la un litru de apa clocotita. Se bea zilnic o cana de suc pe stomacul gol sau se ia o lingurita de pulbere de trei ori pe zi. O cura dureaza 2-3 saptamani. - macerat din fructe sau frunze de coacaz negru Se fac cure indelungate (3-6 luni) cu pulbere sau cu macerat de coacaze negre. - ulei volatil din fructe de coacaz negru pentru revitalizarea organismului, impotriva reumatismului, litiazei renale, hipertensiunii. - pulbere din frunze de coacaz negru impotriva miopiei, oboselii vizuale, articulatiilor umflate, a reumatismului cronic degenerativ, a litiazei renale, hipertensiunii Tulburari specifice debutului menopauzei Se beau una-doua cani de ceai pe zi sau se iau trei lingurite de pulbere pe stomacul gol. In afara sezonului se ia o jumatate de lingurita de pulbere de coacaze negre si o jumatate de lingurita de pulbere de macese pe zi. - ceai din frunze si fructe de coacaz negru impotriva alcoolismului

Page 54

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Se bea tot acest preparat o data, pe stomacul gol. Cura dureaza 6 luni. - pentru consum impotriva arteroscelrozei, arteritei, trombagenitei obliterante, hipertensiunii Se consuma zilnic 100-200 g de coacaze negre sau se bea un pahar de suc. In afara sezonului, se ia inainte de fiecare masa jumatate de lingurita de pulbere de coacaze negre. Sensibilitate la infectii (respiratorii, intestinale, renale) - se consuma zilnic 100 g de fragi si 100 g de coacaze negre. Arteroscelroza, arterita, trombagenita obliteranta, hipertensiune - 500 g pe zi, vreme de doua saptamani. Preparare Suc Se storc fructele sau frunzele de coacaz negru pentru a se obtine sucul. Ceaiul Alcoolism - doua linguri de fructe uscate si o lingurita de seminte de patrunjel se fierb la foc domol in trei sferturi de litru de apa, vreme de 15 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Ceaiul obtinut cu apa calduta din fructe si frunze are efecte antiinflamatoare si depurative ideale, fiind in mod deosebit indicat in cure de 21 de zile pentru reumatici. Pulbere Fructele sau frunzele uscate de coacaz negru se piseaza in mojar sau cu mixerul. Pudra, astfel obtinuta, se foloseste pentru diferite afectiuni. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Pot aparea reactii puternice de voma, diaree, ca semn al dezintoxicarii organismului. Daca cura nu este intrerupta cateva saptamani si nu este consumat alcool, dependenta dispare relativ repede si apare chiar o anumita intoleranta la alcool.

Page 55

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Coacaze rosii Factorul curativ: fructe si frunze. Afectiuni pentru care se recomanda: stimulent digestiv si drenor extrem de activ; obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele. Prezentare generala Denumirea uzuala: Coacaz rosu, (lat. Ribes rubrum). Scurta descriere: Sunt identice celor negre, doar culoarea fructelor difera. Calitati curative si actiune farmaceutica: Daca fragii si zmeura au un caracter cvasiuniversal, fiind adecvate tuturor constitutiilor si unei game impresionante de boli, boabele rosii translucide de coacaze sunt un remediu care actioneaza cu o "tinta" anume. Are un gust acru puternic, efect de stimulent digestiv si drenor extrem de activ. Este o adevarataarma secreta a dietoterapiei in obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele, rebele la alte forme de tratament. Recomandari: - suc din fructe de coacaz impotriva digestiei lenese si previne dischinezia biliara si migrenele cauzate de aceasta Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburari asociate: se bea un pahar de suc inainte de fiecare masa. Este bine sa se adopte si o dieta vegetariana cu multe salate si multe fructe. Se bea cate un pahar, cu un sfert de ora inainte de masa, fiind folosit mai ales ca tonic digestiv si decongestiv hepatic. Este eficient si in dischinezia biliara si in migrenele asociate acesteia. - pentru consum la aparitia lipsei de mancare, digestiei lente sau in cazul persoanelor supraponderale, cu digestie lenta, indigestii frecvente, tranzit intestinal incetinit, convalescenta, inapetenta: se face cura cu coacaze rosii in varianta in care se consuma cantitati mici, maximum 100 g, inainte si dupa masa; - tendinta de ingrasare, obezitate, gastrita: se consuma cantitati mari de coacaze rosii (peste 300 g) inainte de fiecare masa. Cura se face diferentiat, in functie de scopul sau: - pentru persoanele lipsite de pofta de mancare, cu digestie lenta, astenice, vor fi consumate 50-100 g inainte de masa si aceeasi cantitate la sfarsitul mesei (la fel ca si portocalele, coacazele rosii consumate dupa masa nu incurca, ci din contra, stimuleaza digestia). - pentru persoanele cu foame puternica, cu tendinta spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrita, se recomanda consumul unor cantitati mai mari (300-500 g), inainte de fiecare masa, deoarece in cantitati mari coacazele rosii au efectul paradoxal de a inhiba secretia gastrica si de a taia foamea. Preparare

Page 56

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Suc Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de stoarcere prin tifon. Se prepara intotdeauna cu cateva minute inainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 57

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Coada calului Factorul curativ: tulpinile sterile Afectiuni pentru care se recomanda: anemie, convalescenta; guta, reumatism; ulcer gastric; bronsite. Prezentare generala Denumirea uzuala: Coada calului (lat. Equisetum Arvense), denumiri alternative: barba ursului, barba sasului, bradisor, bradulet, coada manzului, codaie, parul porcului. Scurta descriere: Planta perena ierboasa, erecta, cu tulpini de doua feluri, fertile, de culoare bruna, terminale cu un spic si sterile, verzi, costate, cu ramificatii verticale. Calitati curative si actiune farmaceutica: Acid silicic, saponine, flavonoide, saruri de potasiu, urme de ulei volatil, principiu amar, vitamina C. Diuretic, seclorurant, remineralizant, hemostatic, neutralizant gastric,expectorant, antieczematos, antisudorific. Recomandari: - tinctura din tulpina impotriva hiperhidroza plantara Se pot trata picioarele care transpira (hiperhidroza plantara), prin frectii. Se mai pot face bai la picioare cu ceai din aceeasi planta. Este recomandata baia vitala, timp de 25 minute, o baie de abur a picioarelor, urmata de dus rece, sau baie alternanta de picioare. Pentru persoanele care suporta, se face baie rece la picioare timp de 15 minute, de 2 ori pe zi, in solutie de apa cu otet de mere in parti egale. Tinctura suedeza are efecte benefice, daca se tin talpile picioarelor intr-un vas cu tinctura in cantitate necesara sa asigure un contact intim cu toata suprafata piciorului, timp de 15 minute. Ciorapii si incaltamintea se pudreaza cu oxid de zinc. Alimentatie recomandata: Pe timpul tratamentului se tine o dieta cu sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 2 luni. Dimineata se face o clisma cu 2 litri infuzie calduta de musetel, se bea zilnic de 3x50 ml suc de orz verde sau seva de mesteacan. Se face o cura cu boabe de ienupar. - ceai de coada calului impotriva anemiei, in perioada de convalescenta; impotriva artritelor, hipermenoreei, enterocolitelor, colicilor gastrice Se recomanda sa se bea zilnic, dimineata pe stomacul gol, 1 ceasca cu ceai; sau se beau 3 ceaiuri pe zi, intre mese. - decoct din tulpina impotriva afectiunilor cardiace, anemiilor, pentru prevenirea cariilor dentare si fortifierea unghiilor - pulbere din tulpina ca remineralizant: 1 varf de cutit pe zi. Preparare

Page 58

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Tinctura - 10 gr de planta se lasa la macerat cu 50 ml timp de 14 zile, la soare sau alta sursa de caldura, agitand zilnic. Ceai - decoct - 1 lingurita de planta maruntita la la o cana de apa (250 ml) apa rece; se fierbe 15 minute - foarte concentrat: 100 g la 1 litru de apa Macerat - se macereaza tulpinile la rece, in rachiu natural de fructe Pulbere Se macina tulpinile uscate. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 59

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Coada soricelului Factorul curativ: inflorescentele. Afectiuni pentru care se recomanda: anorexie, enterocolite, colici gastrice, colici hepatice, bronsite, gastrite, hipermenoree, dismenoree, hemoroizi, balonari abdominale, cistite. Prezentare generala Denumirea uzuala: Coada soricleului (lat. Achillea Millefolium), denumiri alternative: alunele, bradatel, ciuresica, iarba oilor, sorocina. Scurta descriere: Specie ierboasa perena, inalta de 20-80 cm, cu frunze fin divizate si inflorescenta bogata, alba. Calitati curative si actiune farmaceutica: Ulei volatil cu azulee, substante amare, tanin, colina, vitamina C, ulei gras, rezine. Antiseptic similar musetelului; tonic-aperitiv; coleretic-colagog si stimulent al functiei hepatice; antispastic; astringent; antiinflamator; cicatrizant. Recomandari: - infuzie din flori pentru probleme gastrice, hepatice; impotriva colicilor; diuretic, laxativ; antihemoroidal; antiastmatic. Reteta 1: Se bea caldut si fractionat in 4-5 reprize; in cursul unei zile. Reteta 2: Se foloseste sub forma de comprese sau bai. - alifie din flori impotriva hemoroizilor - tinctura din flori Planta are o influenta pozitiva asupra maduvei osoase, stimuleaza hematopoeza (formarea sangelui), asupra osteoporozei, hemoragiei pulmonare, cancerului pulmonar. Preparare Infuzie Reteta 1 - 2 linguri de flori la 500 ml de apa clocotita; Reteta 2

Page 60

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana - 3 linguri la 500 ml de apa clocotita; Alifie - se infierbanta bine 90 gr de unt nesarat sau untura de porc, se adauga 15 gr de flori de coada soricelului, proaspete si taiate marunt, se prajeste putin in grasime, se amesteca si se da tigaia deoparte, lasandu-se la macerat pana a doua zi,. Atunci, se incalzeste usor, se strecoara prin tifon si se introduce in borcan uscat, care se pastreaza la frigider. Tinctura Florile culese in soare se introduc, fara a se indesa, intr-o sticla, pana la gat, se toarna deasupra tuica de fructe de 400, se lasa la macerat 15 zile la soare sau in apropierea unei surse de caldura. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 61

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Coriandru Factorul curativ: fructele si frunzele. Afectiuni pentru care se recomanda: anorexie; dispepsii digestive, balonari abdominale; viermi intestinali; conjunctivita; tuse, raceala, gripa; dureri de cap; probleme ale sinusurilor; umflaturi. Prezentare generala Denumirea uzuala: Coriandru, (lat. Coriandrum sativum), denumiri alternative: anason, chimen, coliandru, piper alb, pucioasa. Scurta descriere: Planta anuala excesiv de cultura, inalta de 0,30-1 m, cu frunze bazale divizate in segmente ovale, cele superioare profund dintate, flori in umbrele compuse, albe sau roz, cu miros specific, neplacut. Calitati curative si actiune farmaceutica: Ulei volatil. Carminativ, tonic-stomachic; nervin; vermifug; bactericid si fungicid; sedativ pentru dureri reumatismale. Recomandari: - suc din frunze de coriandru impotriva conjunctivitei, sangerarilor nazale. Conjunctivita - se pun la colturile ochilor cate doua picaturi de suc din frunze proaspete, diluat cu apa fiarta si racita. Sangerari nazale - se pun in fiecare nara 5-6 picaturi de ulei sau suc proaspat de coriandru. - infuzie din seminte de coriandru pentru tratarea umflaturilor si a problemelor sinusurilor, a tusei, racelii, gripei Probleme ale sinusurilor - se fac inhalatii. - pasta din frunze de coriandru pentru tratarea umflaturilor si a durerilor de cap Dureri de cap - pasta se aplica pe frunte. - cataplasma din frunze de coriandru impotriva umflaturilor Se aplica pe umflatura cataplasma. Concomitent, se bea infuzie de coriandru (o lingurita de seminte la o cana cu apa fierbinte). - ulei de coriandru pentru oprirea sangerarilor nazale Preparare Suc Se storc fructele proaspete si se filtreaza sucul printr-un tifon.

Page 62

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Pasta Se face o pasta din seminte de coriandru uscate si apa. Infuzie Se fierb 2-3 linguri de seminte de coriandru intr-un litru de apa. Tuse, raceala, gripa: se zdrobesc doua lingurite de seminte de coriandru si se adauga doua lingurite de praf de ghimbir. Se pun intr-o tigaie la prajit, la foc mic. Se toarna deasupra doua cani de apa. Se acopera cu capac si se fierb cateva minute. Se filtreaza, se adauga o lingurita de miere (pentru gust) si se bea cald. Cataplasma - frunze de coriandru umezite si zdrobite Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 63

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Crusin Factorul curativ: scoarta Afectiuni pentru care se recomanda: constipatii cronice, hepatite. Prezentare generala Denumirea uzuala: Crusin (lat. Rhamnus frangula); alte denumiri: patachina Scurta descriere: Crusinul este un arbust inalt de 1-3 m, intalnit la campie, deal si munte, pe malurile apelor si in cranguri si luminisuri. Are frunze de culoare verde-inchis, cu varful ascutit, avand nervuri laterale paralele si proeminente. Fructele sunt mai multe pe aceeasi codita, sunt sferice si au 6-8 mm in diametru. La inceput sunt verzi, apoi rosii, iar la maturitate sunt negru-violacee. Scoarta si tulpina prezinta niste pete mici, ovale, albe sau alb-cenusii. Calitati curative si actiune farmaceutica: Antracenozide (gluco-frangulozida si frangulozida) si angliconii lor. E un bun laxativ si purgativ, precum si colagog. Recomandari: Pulbere ca purgativ si laxativ: casete de 1-3 gr pe zi, iar actiunea laxativa are loc la circa 10 ore de la administrare; sau ca decoct - laxativ si purgativ: 2-5% ca laxativ. Preparare Decoct: o lingura de coaja maruntita se opareste cu 250 ml de apa, dupa care se fierbe la foc mic 15-30 de minute. se filtreaza cat e fierbinte, iar ceaiul ibtinut se bea seara, inainte de culcare. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 64

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Cuisoare Factorul curativ: fructele Afectiuni pentru care se recomanda: astm; respiratie urat mirositoare; indigestie; dureri musculare sau de spate; dureri de gingii sau gat; dureri de dinti; stari de greata. Prezentare generala Denumirea uzuala: Cuisoare (lat. Syzygium aromaticum). Calitati curative si actiune farmaceutica: Calmant, sedativ, reconfortant. Recomandari: - ulei de cuisoare impotriva astmului, durerilor musculare sau de spate, a durerilor de dinti Se amesteca 5 picaturi de ulei de cuisoare cu o lingurita de miere si un catel de usturoi pisat. Se consuma inainte de culcare. Se aplica ulei de cuisoare in jurul dintelui, pe gingie. Se aplica ulei cald de cuisoare pe zona afectata si se maseaza usor. - infuzie din cuisoare impotriva durerilor de gingii Se face gargara cu infuzie din cuisoare sau se mesteca patru cuisoare. - consumate ca atare impotriva respiratiei urat mirositoare Se mesteca doua cuisoare zilnic. In India, cuisoarele sunt mestecate impreuna cu ierburi aromate si cu frunze de betel, pentru o respiratie proaspata si pentru a ajuta digestia. - pudra din cuisoare impotriva starilor de grata Se prajeste o jumatate de lingurita de pudra de cuisoare, se amesteca cu o lingurita de miere si se mananca. Preparare Infuzie Se pun cuisoare in apa clocotita si se fierb 1-2 minute. Apoi se acopera vasul cu un capac. Pudra Se zdrobesc cuisoarele in mojar sau cu rasnita de cafea. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 65

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Dafin Factorul curativ: frunze Afectiuni pentru care se recomanda: impotriva betiei, intoxicatiilor, otravirii; impotriva digestiei grele (atonie digestiva); impotriva gripei, bronsitei. Prezentare generala Denumirea uzuala: Dafinul (lat. Laurus nobilis), denumiri alternative: laur. Scurta descriere: In Grecia Antica era pretuita pentru mireasma intensa si delicata a frunzelorsale. A fost introdus in alimentatie, mai intai ca un fel de medicament adaugat la hrana zilnica, pentru a creste puterea de digestie si a evita intoxicatiile. Si-a intrat in drepturi o data cu aparitia zacustilor si a celorlalte conserve de toamna, in a caror pastrare si aromatizare este neinlocuit. Calitati curative si actiune farmaceutica: Aromatizant. Detoxifiant, laxativ. Recomandari: - infuzie din frunze impotriva betiei, intoxicatiilor, otravirii Reteta 1: Se bea dintr-o data intreaga cantitate preparata, efectul de eliminare fiind foarte prompt. Este un vomitiv si antitoxic redutabil. Reteta 2: Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei Se lasa la racit, dupa care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de trei ori pe zi. - frunze pentru consum impotriva digestiei grele (atonie digestiva) Se face tratament vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara. Efectul de intarire a digestiei este remarcabil. - macerat din frunze impotriva gripei, bronsitei Se bea pe stomacul gol, in mai multe reprize (in loc de apa). Acest preparat scade febra, elimina durerile decap si ne ajuta sa ne refacem rapid. Preparare Infuzie Reteta 1: Se pun 20-30 de frunze de dafin oparite cu o cana de apa si lasate la infuzat 20 de minute.

Page 66

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Reteta 2: Se pun 10 frunze de dafin intr-o cana de apa clocotita. Pentru consum Se pun in mancaruri 1-2 frunze de dafin. Macerat Se pun 4 frunze de dafin si coaja de la o portocala intr-un litru de apa. Se lasa la macerat 4 ore, dupa care se filtreaza totul. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Deoarece in doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus in cantitati mici in mancare. Exista persoane care nu suporta (nici cantitati mici de dafin. In cazul lor, mancarea va fi pregatita fara dafin.

Page 67

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Dovleac Factorul curativ: semintele Afectiuni pentru care se recomanda: viermi intestinali (tenie, ascarizi); hperexcitabilitate nervoasa si sexuala; prostatita; sterilitate la femei; colita de putrefactie. Prezentare generala Denumirea uzuala: Dovleac (lat. Cucurbita pepo), denumiri alternative: bostan. Calitati curative si actiune farmaceutica: Este un remediu foarte mult folosit in medicina populara romaneasca. Uleiul extras din semintele de dovleac este un excelent reglator al activitatii nervoase si al celei hormonale, este printre cele mai puternice vermifuge si detoxifiante naturale, fiind utilizat in trecut intr-o multitudine de boli, de la cele infectioase la cele cu substrat hormonal sau nervos. Recomandari: - ulei de seminte impotriva viermilor intestinali, prostatitei, solite de putrefactie etc. Viermi intestinali (tenie, ascarizi) Doua linguri de ulei de dovleac se amesteca bine cu 2 lingurite de samburi de lamaie (care se strang din timp), bine pisati. Se consuma acest amestec pe stomacul gol, dimineata, dupa care se bea putin suc de lamaie. La 30 de minute, se mai ia 1 lingurita de ulei de ricin, diluata in 2 linguri cu ulei de dovleac. Tratamentul se repeta sapte zile la rand si are efecte vermifuge foarte puternice. Hiperexcitabilitate nervoasa si sexuala Se consuma la fiecare masa salata verde, varza cruda sau andive, toate asezonate cu ulei de dovleac. Se scot in acelasi timp din alimentatie zaharul, produsele cu cacao si ciocolata, produsele cu indulcitori artificiali. Seara se iau 2 lingurite de ulei de dovleac cu putin suc de lamaie. Prostatita Se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita de ulei de dovleac, de preferinta intre mese, pe stomacul gol. Este un remediu de intensitate medie, cu efecte foarte bune pe termen lung. Sterilitate la femei Se introduce in alimentatie ulei de dovleac, care va fi consumat neprelucrat termic, in salate, sosuri preparate la rece, adaugat ulterior in tocanite, ciorbe etc. Uleiul de seminte de dovleac este bogat in vitamina E si contine anumite substante cu efect hormonal care favorizeaza procrearea. Colita de putrefactie Inainte de fiecare masa, se consuma o salata obtinuta din doi morcovi de marime medie, cruzi, asezonata cu doua

Page 68

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana lingurite de ulei de dovleac si cu sucul de la o jumatate de lamaie. Tratamentul se tine doua saptamani, timp in care nu se consuma nici un fel de carne sau de preparate din carne, nici hrana foarte bogata in proteine. Preparare Ulei Se obtine prin stoarcerea in teasc a semintelor. Se gaseste in comert, gata preparat. Precautii, contraindicatii si alte comentarii In tratarea viermilor intestinali (tenie, ascarizi), nu da alte reactii adverse, ci doar o usoara senzatie de voma, care va fi combatuta cu suc proaspat de lamaie.

Page 69

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Dud Factorul curativ: frunzele, fara petiol; fructele mature Afectiuni pentru care se recomanda: enterite acute, diabet zaharat; diete. Prezentare generala Denumirea uzuala: Dudul alb (lat. Morus alba); Dudul negru (lat. Morus nigra); denumiri populare: agud si fragar. Scurta descriere: Dudul alb este un arbore falnic originar din China, in timp ce dudul negru are catara de origine India.. In tara noastra a fost aclimatizat pentru fructele comestibile. Calitati curative si actiune farmaceutica: Tanin, provitamina A, acid folic, aminoacid, vitamina C si antocianozide; acizi (aspartic, folinic, acetic, propionic), arginina, compusi volatili (butilamina), aldehide, cetone, betacaroten, carbonat de calciu, adenina. Proprietati astringente, si antidiabetice, iar fructele sunt laxative, utilizate proaspete. Recomandari: Uz intern: diaree si diabet zaharat (eficacitatea este si mai sporita daca la ceai se adauga si frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica), gastrite, ulcer gastric si duodenal - consumarea fructului bine copt - in constipatie Uz extern: angine, stomatite, constipatie, afte. Infuzie: cate 3-4 linguri pe zi, pentru tratarea enteritelor acute. daca se asociaza cu frunze de afin, teci de fasole si frunze de urzica, se utilizeaza in tratamentul diabetului zaharat, ca adjuvant. Se poate bea si ceaiul dietetic. Sirop: din fructele proaspete, pentru ca are efect laxativ si usor diuretic cu efect laxativ si usor diuretic.se va bea fractionat in 3 reprize dupa mesele principale; in cazul diabetului nu se va indulci cu zahar, optand pentru zaharina.sucul fructelor extras inainte de completa maturitate contine circa 25 g acid la l, utilizandu-se in sirop astringent pentru gargara impotriva anginelor, stomatitelor si aftelor. Preparare Infuzie din o lingura frunze de dud alb/negru la 250 ml apa clocotita. Sirop din fructe proaspete: se strivesc dudele bine coapte, cu mâna sau într-un mojar de lemn, trebuie avut în vedere că la fiecare kilogram de fructe se adaugă 300 ml apă. Se amestecă, se pun apoi într-o bucată de tifon şi se stoarce compoziţia deasupra unui vas în care urmează a se pune la fiert. Pentru un kilogram de suc se adaugă un kilogram de zahăr, se amestecă cu o lingură de lemn bine şi se pune la fiert pentru un sfert de oră. Când este aproape gata, se adaugă trei linguri suc proaspăt de cătină şi, aşa fierbinte, se toarnă în sticle care vor fi înfăşurate în prosoape ude. Înainte de a se pune dopul, se adaugă o linguriţă de alcool alimentar de peste 45 de grade sau rom. Se păstrează la rece. Este folosit ca un bun laxativ, diuretic şi depurativ. Suc: fructele, înainte de a ajunge la completa maturizare, se introduc în storcătorul electric, iar sucul obţinut se utilizează la prepararea siropului pentru gargară, contra anghinelor, stomatitelor şi a aftelor. Tinctura din frunze se obţine prin macerarea a 100 g frunze proaspăt culese, macerate timp de 21 de zile în 100 ml alcool alimentar. Se strecoară şi se utilizează prin administrarea a câte 30 de picături, diluate în apă, înaintea meselor principale.

Page 70

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 71

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Echinaceea Factorul curativ: numeroase parti ale diferitelor specii de Echinacea, cel mai des folosite fiind radacinile de la plantele care au cel putin 3 ani. Florile, frunzele si tulpinile pot fi taiate in timpul verii cand plantele de 2 – 3 ani sunt in plina inflorire. Afectiuni pentru care se recomanda: raceli; ca stimulent pentru sistemul imunitar prin diverse metode printre care si cresterea producerii de anumite celule albe din sange si intarirea peretilor celulari astfel incat bacteriile si virusii sa nu intre atat de usor in celule; efecte antivitale semnificative; anti-infectii si anti-inflamatorii, eczema si psoriazis; hemoroizi si muscaturi de insecte; protejeaza pielea impotriva actiunii soarelui. Prezentare generala Denumirea uzuala: Echinacea (lat. Echinacea purpurea). Scurta descriere: E o planta erbacee, facand parte din Familia Asteraceae. Planta creste inAmerica de Nord, avand flori composite, care infloresc vara tarziu. E o planta perena, atingand 1-2 m inaltime. Frunzele au forma eliptica, o lungime de 10–20 cm si latime de 1,5–10 cm latime. Sunt de culoare rosu inchis, uneori albe sau galbene. Sunt aranjate sub forma unor mici conuri. Calitati curative si actiune farmaceutica: Sunt cunoscute multe specii de Echinacea, insa doar 3 dintre ele – Echinacea angustifolia, Echinacea pallida si Echinacea purpurea – sunt folosite in medicina. Echinacea angustifolia are un gust puternic amar care produce o senzatie intepatoare cand vine in contact cu tesuturile din interiorul gurii. Antibiotic sintetic. Recomandari: Ceai si extracte din partile aeriene uscate. Suc uneori, plantele taiete proaspat sunt zdobite pentru a se face suc. Se recomanda sa se refrigereze sucul proaspat de Echinacea pentru a diminua pierderea compusilor activi. Dozajul variaza foarte mult in functie de afectiunile care trebuie tratate si produsul variat. Trebuie sa urmati cu strictete instructiunile medicului. Creme, lotiuni, ape de gura, unguente, paste de dinti; produse cosmetice. Preparare Pulbere - planta uscata (poate fi achizitionata de la farmaciile naturiste) se macina cu rasnita electrica de cafea sau in piua, apoi se cerne prin sita pentru faina alba. Se iau trei lingurite rase de pulbere pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In infectiile acute puteti lua pana la sase lingurite de planta pe zi, pe stomacul gol, tinand eventual planta mai putin timp sub limba, deoarece este destul de iritanta si lezeaza tesuturile epiteliale. Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Page 72

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Nu este recomandata in timpul sarcinii, in timpul alaptarii sau in copilarie. Poate avea slabe efecte secundare ocazionale cum ar fi diaree si greata, urticarie. Echinacea angustifolia poate provoca o senzatie de amareala sau de usturime in gura. Copiii intre 2 si 11 pot face urticarie in cazul administrarii orale. Forma injectabila a plantei este asociata cu friguri, musculatura slabita, durere si iritatie in locul injectarii. Pacientii suferinzi de boala lui Crohn, scleroza multipla, artrita reumatica, lupussau diabet grad I trebuie sa evite administrarea produselor pe baza de Echinacea. Din cauza ca accelereaza functiile sistemului imunitar, Echinacea poate interactiona cu efectele medicamentelor folosite dupa transplantul de organe sau in alte afectiuni. Pentru ca este distrusa de anumite enzime din ficat, Echinacea poate sa interactioneze cu medicatia care are la baza astfel de enzime: medicamentele impotriva alergiilor, pentru reducerea nivelului ridicat al colesterolului, impotriva cancerului, contraceptive orale etc. Unele interactiuni dintre produse pe baza de plante si medicamente pot fi foarte severe. pentru a evita interactiunile daunatoare anuntati doctorul ori farmacistul ce medicamente luati, inclusiv cele eliberate fara reteta, vitamine si plante.

Page 73

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Eucalipt Factorul curativ: frunze Afectiuni pentru care se recomanda: infectiile cailor respiratorii, bronsite, tuse convulsiva, sinuzite, adjuvant in tratamentul infectiilor pulmonare (pleurezie). Prezentare generala Denumirea uzuala: Eucalipt (Eucalyptus globulus). Scurta descriere: Eucaliptul este un arbore originar din Australia si Tasmania, fiind cultivat in regiunea mediteraneana si in Asia. Este un arbore al carui trunchi creste pana la 60-100 de metri maltime. Se folosesc frunzele (Folium Eucalypti) de forma lanceolata, cu codita scurta, a caror suprafata este brazdata de nervuri si punctata de pete albicioase. Frunzele degaja un miros puternic aromat si au gust amar, astringent, racoritor. Calitati curative si actiune farmaceutica: In continutul frunzelor acestei plante se gaseste ulei volatil (eucaliptol) si numeroase substante terpenice si sescviterpenice. In plus, frunzele de eucalipt mai contin taninuri, rasini, ceara, cumarine, flavonoizi. Uleiul volatil si preparatele din frunze de eucalipt au proprietati antiseptice, expectorante, reduc inflamatia si secretiile din caile respiratorii. Recomandari: Este interesant de notat faptul ca principiile din uleiul de eucalipt patrund in plamani chiar si prin piele, daca se efectueaza un masaj al pieptului. Preparatele din eucalipt sunt indicate in tratamentul racelilor, a tusei in special, a brionsitelor - pe cale externa, sub forma de frectii sau inhalatii. Se pot face si inhalatii. Preparare Se gaseste produsul in farmaciile si magazinele naturiste. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 74

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Fag Factorul curativ: scoarta, mugur, frunze. Afectiuni pentru care se recomanda: Fagul trateaza in special bolile de rinichi, pentru care reprezinta o veritabila minune. Prezentare generala Denumirea uzuala: Fag (lat. Fagus sylvatica L.). Scurta descriere: Face parte din Familia Fagaceae. trunchiul are scoarta neteda, cenusie-albicioasa. Fructul sau se numeste jir, fiind o achena invelita intr-o cupa tepoasa cu patru valve. Calitati curative si actiune farmaceutica: Extractul hidrolizat de frunze contine compusi de natura flavonoida: miricetina, leucodelfina, acid elagic, everatina, camferol, acid cafeic, acid cumaric, tanin. Scoarta de fag este utilizata ca febrifug si tonic amar. Datorita taninului este utilizata ca antidiareic. Gudronul extras din lemn este folosit la tratarea dermatitelor si afectiunea cailor respiratorii. Recomandari: - decoct din scoarta pentru tratarea diareelor si a dizenteriei; febrei; litiazei urinare Reteta 1: Se beau 1-2 cesti pe zi. Reteta 2: Pentru tratarea febrei - se strecoara si se ia cate o lingurita de mai multe ori pe zi. - decoct din ramuri tinere pentru tratarea durerilor reumatice Se fac bai de 15-20 minute cu o fiertura de ramuri tinere si frunze de fag. Aceasta se toarna in apa de baie, a carei temperatura nu trebuie sa depaseasca 37 grade Celsius. - infuzie din muguri pentru tratarea litiazei urinare - pentru consum: semintele indicate in calculoza renala si in colici renale. - macerat din radacini tinere (recoltate in lunile martie si mai) Au indicatii in afectiunile cailor respiratorii superioare, tuse, traheita, bronsite si epilepsie. - macerat din muguri (gemoderivat) pentru tratarea emfizemului pulmonar, nefritelor, cisto-pielitelor. Din mugurii macerati se obtine un extract numit gemoderivat. Se administreaza in doza de 50 picaturi, de 1-2 ori pe zi, in putina apa, inainte de mese. - carbune din scoarta contra febrei, problemelor stomacale, impotriva calculilor urinari Scoarta ramurilor tinere de fag se foloseste drept un puternic remediu contra febrei, fiind la fel de activ precum scoarta de chinina. Carbunele obtinut din lemn are proprietati antiacide si absorbante pentru gazele si toxinele intestinale. Cenusa lemnului, diluata in vin alb, are proprietati diuretice, fiind capabila sa dizolve calculii urinari. De curand, fitoterapia a descoperit in mugurii de fag proprietati stimulatoare ale diurezei si functionalitatii rinichilor. Ei sunt recomandati in insuficienta renala, litiaza renala si in formele de obezitate caracterizate prin retentie hidrica. Preparare

Page 75

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Decoct Reteta 1: Se face un decoct dintr-o lingurita scoarta de fag maruntita, la o ceasca de apa. Reteta 2: Se realizeaza un decoct dintr-o lingura scoarta uscata si maruntita si doua linguri de scoarta proaspata, la o ceasca de apa. Se fierbe pana da in clocot. Infuzie Doua lingurite de muguri, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, apoi se strecoara si se beau doua cani pe zi. Macerat Se pun mugurii sau radacinile la macerat. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 76

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Fenicul Factorul curativ: fructele Afectiuni pentru care se recomanda: colite; constipatii; spasme usoare ale tubului digestiv. Prezentare generala Denumirea uzuala: Fenicul (lat. Foeniculum vulgare); denumiri aditionale: molura. Scurta descriere: Este o planta erbacee, bianuala sau perena, originara din sudul Europei. In Romanaia se gaseste numai in cultura. Are tulpina dreapta, de 2 m inaltime, cilindrica. Frunzele au la baza o teaca dezvoltata, sunt alungit-triunghiulare, cu segmente lungi. Florile au culoarea galben-auriu, sunt mici si regulate. Fructele sunt eliptic lungi, de culoare cenusie sau brun-verzuie, avand un miros placut si gust dulceag. Calitati curative si actiune farmaceutica: Ulei volatil bogat in anetol. Antispastic, carminativ, sedativ, galactagog si expectorant. Recomandari: Pulbere: 1-4 gr pe zi, in casete Infuzie - 2-3 ceaiuri pe zi Preparare Ceai - 5-6 fructe la o cana de apa, pentru sigari; o jumatate de lingurita de fructe la 250 ml de apa pentru adulti. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Nu exista.

Page 77

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Floarea soarelui Factorul curativ: semintele Afectiuni pentru care se recomanda: Primele rezultate vizibile sunt albirea dintilor, reducerea sangerarii gingiilor si intarirea lor, improspatarea respiratiei. Nu actioneaza doar local, la nivelul cavitatii bucale, ci asupra intregului corp: boli respiratorii (bronsita, astm, rinita), boli vasculare (flebita si tromboflebita, ateroscleroza), boli digestive (indigestie, gastrita hipo-acida), dereglari de ciclu menstrual, hepatita, reumatism, alergie, eczeme infectioase greu vindecabile, migrene, tulburari de asimilatie care produc lipsa de calciu, magneziu, fier etc. Prezentare generala Denumirea uzuala: Floarea soarelui (lat. Helianthus annuus). Calitati curative si actiune farmaceutica: In cazul de fata, facem referire strict la uleiul obtinut prin presare la rece, si nu la variantele sale rafinate sau dublu rafinate, pe care le gasim de obicei in comert. Acest ulei natural de floarea-soarelui este de o culoare ceva mai inchisa, avand in plus o aroma distincta, de planta, pe care variantele prelucrate nu o mai pastreaza. Este foarte bogat in vitaminele E si F, in acizi grasi nesaturati (extrem de sanatosi pentru inima si vasele de sange), precum si in substante cu efecte antiinfectioase, stimulatoare ale activitatii hormonale, regenerative etc. Recomandari: Boli cardiovasculare, valori ridicate ale colesterolului - se foloseste uleiul presat la rece. Prevenirea guturaiului - ne ungem pe interior narile, cu ajutorul unui betisor cu vata in varf, cu ulei de floarea-soarelui, pe o suprafata cat mai mare. Cei care sufera de rinita cronica vor face acelasi tratament, folosind o lingurita de ulei de floarea-soarelui, in care s-au adaugat o picatura de ulei de menta si zece picaturi de ulei de catina. Dureri de urechi - o lingurita de ulei de floarea-soarelui se incalzeste, se adauga 3-4 picaturi de ulei de menta si se toarna solutia in ureche. Pentru albirea dintilor - dimineata, pe stomacul gol, luam o lingura de ulei de floarea-soarelui in gura, fara a o inghiti. Dupa 5-10 minute va fi scuipat, dupa care ne vom clati eventual gura cu putina apa. Se poate face de trei ori pe zi aceasta procedura, vreme de doua saptamani. Preparare Se gaseste gata preparat, in magazine.

Page 78

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Precautii, contraindicatii si alte comentarii Folosit in gargara pentru albirea dintilor: Este posibil ca dupa primele zile de tratament sa se agraveze aparent anumite afectiuni, cum ar fi cele biliare, digestive ori endocrine, dar acesta este un semn de vindecare si, deci, cura trebuie continuata.

Page 79

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Fragute Factorul curativ: frunzele, fructele. Afectiuni pentru care se recomanda: reducerea tensiunii arteriale si marirea rezistentei la caldura; bolile de ficat (hepatita, hepatita cronica, ciroza); diabetul; guta; valorile crescute ale colesterolului; arteroscleroza; reumatismul; bolile de piele, tulburarile de tranzit intestinal; oxiuri. Prezentare generala Denumirea uzuala: Fragute (lat.Fragaria vesca), denumiri alternative: fragi de padure. Scurta descriere: Specie erbacee perena, inalta de 5-20 cm, cu rozeta de frunza la baza si stoloni, flori albe, cu 5 petale. Calitati curative si actiune farmaceutica: Tanin, flavone, fragarina (fenol specific), vitamina C, ulei volatil. Astringent-antiareic, diuretic cu eliminare de acid uric si urati; antisudorific. Virtutile lor de medicament sunt cunoscute inca din Antichitate, cand erau recomandate de medicii romani ca reintineritoare si purificatoare. Felcerii din Evul Mediu i-au folosit la randul lor pentru eliminarea toxinelor, pentru impiedicarea formarii si pentru eliminarea pietrelor la bila si la rinichi, precum si contra reumatismului si gutei. O binemeritata faima au castigat-o atunci cand un anume botanist si savant, care a introdus pentru prima data denumirile latine ale plantelor, s-a vindecat de o guta rebela, printr-o simpla cura de fragi. In zilele noastre, fragii au ajuns in Europa o raritate in flora spontana, din cauza uniformizarii padurilor, care le-a stricat mediul de viata, precum si din cauza folosirii irationale a substantelor chimice. Din fericire, in tara noastra marginile de padure si poienile sunt pline de fragi. Destul de greu de cules, ceea ce-i face si mai pretiosi, cu un gust si o aroma deosebite, ei constituie un adevarat remediu in tratamentele naturiste. Recomandari: - cura cu fragi Se consuma 150-300 g de fragi pe stomacul gol, la 4 ore distanta de mesele de peste zi (combinate cu alte alimente, stationeaza si fermenteaza in intestin). Cea mai mare cantitate este bine sa fie ingerata dimineata, ca mic dejun, cand efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Cura cu fragi dureaza 7-10 zile, timp in care consumul de carne, prajeli si alimente cu aditivi sintetici va fi redus la maximum, pentru ca efectul lor tamaduitor sa nu fie perturbat. De obicei, se consuma simpli, fara nici un fel de adaos. In mod exceptional, vor fi asociati cu putina miere de albine, pentru a le mari efectul laxativ, in tratamentul constipatiei si a bolilor asociate acesteia. Prin adaugarea de zahar, frisca etc. se anuleaza efectul de regulator metabolic al fragilor.

Page 80

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana - suc de fragi Sucul de fragi se administreaza intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol - un pahar la adulti si jumatate de pahar la copii. Extern, acest suc se foloseste in scopuri cosmetice. - ceai de fragi Se administreaza 2-3 cani pe zi. - masca din fragi pentru infrumusetare Pentru prevenirea aparitiei ridurilor si combaterea lor, pentru a da stralucire si prospetime tenului - din fragii zdrobiti se alcatuieste o masca, care se intinde pe fata seara si se lasa minimum doua ore. Este un adevarat elixir care previne formarea ridurilor, da prospetime si stralucire tenului. Face adevarate minuni chiar si in cazul persoanelor care nativ au un ten mai lipsit de stralucire. Lotiune de curatare a tenului din suc de fragi - se amesteca 3 linguri de suc de fragi obtinut prin stoarcere prin tifon, 2 albusuri de ou batute spuma, 10 linguri de tinctura de smirna si 20 picaturi de apa de trandafir. Se aplica pe fata cu untampon de vata. Se spala peste o ora cu apa in care s-a dizolvat, in prealabil, bicarbonat (2 lingurite la 1 litru de apa). Preparare Sucul de fragi Se prepara foarte simplu: se spala foarte bine fructele si se zdrobesc cu o furculita, pana devin ca o pasta, care se pune intr-un tifon curat si se stoarce cu mana. Se va obtine un suc rosiatic si foarte parfumat, cu efecte terapeutice exceptionale; restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata, prajituri ori inghetata. Ceaiul de fragi Se culeg fragii cu tot cu frunze si se pun la uscat, foarte rasfirati, intr-un loc calduros si cu foarte multa lumina (altfel fructele se strica). Se pot usca si separat, fructele la soare si frunzele la umbra, dupa care se combina in proportii egale. Ceaiul se obtine prin oparirea, vreme de 20 de minute, a unei lingurite de fructe si frunze cu o cana de apa clocotita, urmata de filtrare. Precautii, contraindicatii si alte comentarii Atentie la reactia alergica: fragii sunt foarte puternici ca remediu, la granita dintre aliment si planta medicinala, dar la persoanele sensibile pot da reactii alergice puternice. De vina sunt acele mici punctisoare galbui de pe fruct, care nu sunt altceva decat semintele plantei si care au un mare potential terapeutic, dar pot produce si alergiii. Consumati, asadar, intai cantitati reduse de fragi: cateva lingurite in prima zi si continuati doar daca vedeti ca nu apar probleme digestive,

Page 81

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Page 82

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana

Frasin Factorul curativ: frunzele, florile, semintele, mugurii. Afectiuni pentru care se recomanda: Intern - colecistite, angiocolite, ulcer gastric si duodenal, dismenoree, metroragii, enterocolite; extern - plagi greu vindecabile; hemoroizi; arsuri; eczeme; acnee; leucoree. Prezentare generala Denumirea uzuala: Frasin (lat. Fraxinus excelsior), denumiri alternative: frasanul. Scurta descriere: Arbore viguros, inalt pana la 35 m, cu frunze penat compuse si fructe simple. Calitati curative si actiune farmaceutica: usor; coleretic - colagog; cicatrizant si antiinflamator hemoroidal. Mugurii de frasin trateaza bolile de ficat si rinichi, iar semintele de frasin au proprietati afrodisiace. Ele se folosesc inclusiv in caz de sterilitate masculina. Recomandari: - gemoderivat din muguri impotriva diferitelor afectiuni Mugurii de frasin se folosesc pentru tratarea bolilor care afecteaza caile biliare, caile urinare, ochii si aparatul osteoarticular. Au un efect benefic si in metabolismul lipidelor din organism. Mugurii mai sunt un bun remediu impotriva gutei, a febrei, a colesterolului mare. Semintele au dat rezultate in tratamentul tulburarilor de libido masculin, impotentei, asteniei sexuale, insuficientei testiculare, sterilitatii masculine. Bolile in care se recomanda extractul din muguri de frasin sunt guta acuta si cronica, artrita gutoasa, hipercolesterolemie, dischinezie biliara si colecistita, congestie hepatica si biliara, celulita, insuficienta renala usoara cu oligurie. De asemenea, are efecte pozitive in obezitate cu retentie de apa, fibromatoza uterina, nevroza anxioasa, retinopatii. Gemoderivatul din muguri de frasin se administreaza inainte de nivelul uremiei si al colesterolemiei. - infuzie din flori impotriva dismenoreei si metroragiilor: se fac spalaturi vaginale Preparare Gemoderivat Mugurii de frasin sunt lasati la macerat pentru a se produce gemoderivatul. Infuzie O lingura de flori de frasin la o cana de apa. Se pun frunzele in apa clocotinda, se da un clocot, apoi se da deoparte si se acopera cu un capac. Pentru spalaturile vaginale, se pun 10 gr de flori la 100 ml de apa clocotita, se lasa 30 de minute, dupa care se strecoara si se fac spalaturile. Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Page 83

ATLAS BOTANIC Clasa AMF IID Pintea Condrea Lacramioara Ioana Nu exista.

Page 84

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF