Aptitude Test-2 With Keys

May 27, 2016 | Author: AntonYogasvara | Category: Types, Books - Non-fiction
Share Embed Donate


Short Description

FOR IBM APPRENTICESHIP TEST...

Description

Test on Analytical Skills for B.Tech VIIth Sem (all branches) and MCA final year Each question carries 1 mark Time – 2 hrs Mark (

Questions - 100

) the correct answer on answer sheet supplied separately –

Directions – In questions 1 – 12, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one – 1. a.

Kiwi

b. Eagle

c. Emu

d. Penguin

e. Ostrich

a.

Ear

b. Lung

c. Eye

d. Heart

e. Kidney

a.

Meter

b. Furlong

c. Yard

d. Mile

e. Acre

a.

Tortoise

b. Snail

c. Turtle

d. Spider

e. Oyster

a.

X- ray

b. Telephone c. Radio

a.

Epicenter b. Seismology c. Focus

a.

Lima

b. Algiers

a.

Peak

b. Mountain c. Hillock

d. Mound

a.

Fox

b. Yak

c. Bear

d. Kangaroo e. Sheep

a.

Reader

b. Writer

c. Printer

d. Publisher e. Reporter

a.

Buffalo

b. Stag

c. Camel

d. Rhinoceros

a.

Himadri

b. Shivalik

c. Kandla

d. Himachal

2. 3. 4. 5. d. Computer e. Television

6. d. Crater

e. Richter Scale

7. c. New York d. Tokyo

e. Beijing

8. e. Valley

9. 10. 11. 12.

Directions – Choose the odd numeral pair/ group in questions 13 – 16 13. a.

2–4

b. 4 – 8

c. 6 – 18

a.

16 – 18 b. 56 – 63 c. 96 – 108

d. 8 – 32

14. d. 86 – 99

Page 1 of 11

15. a.

3–4

b. 16 – 26 c. 26 – 24

a.

22, 4, 5 b. 34, 4, 8 c. 37, 4, 9

d. 27 – 22

16. d. 54, 4, 13

17. Which term of the series 5, 10, 20, 40, …… is 1280? a.

10th b. 9th c. 8th d. None of these

Directions – For questions 18– 22, find the wrong number in the series. 18. 3, 8, 15, 24, 34, 48, 63 a.

15 b. 24 c. 34 d. 48 e. 63

19. 5, 10, 17, 24, 37 a.

10 b. 17 c. 24 d. 37

20. 11, 2, 21, 3, 32, 4, 41, 5, 51, 6 a.

21 b. 11 c. 32 d. 51

21. 2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64 a.

17 b. 26 c. 37 d. 64

22. 3, 10, 27, 4, 16,64, 5, 25, 125 a.

3

b. 4 c. 10 d. 27

Directions – For questions 23 – 30, which term will replace the question mark in the series? 23. ABD, DGK, HMS, MTB, SBL, ? a.

ZKW b. ZKU c. ZAB d. XKW

24. U, O, I, ?, A a.

E b. C c. S d. G

25. Z, U, Q, ?, L a.

I b. K c. M d. N

26. Z, S, W, O, T, K, Q, G, ? a.

N,C b. N,D c. O,C d. O,D

Page 2 of 11

27. AD, EH, IL, ?, QT a.

LM

b. MN c. MP

d. OM

28. EAC, GCE, IEG a.

JHI

b. JGI

c. KGI

d. KHI e. KIJ

c. BDF

d. ADG

29. BEH, KNQ, TWZ, ? a.

IJL

b. CFI

30. Q1F, S2E, U6D, W21C, ? a.

Y66B b. Y44B c. Y88B d. Z88B

31. A sum of money is sufficient to pay A’s wages for 21 days and B’s wages for 28 days. The money is sufficient to pay the wages of both for: (a) 12 days (b) 14 days (c) l2.25 days (d) 24.5 days 32. If 12 men or 18 women can reap a field in 14 days, then the number of days that 8 men and 16 women will take to reap the same field is: (a)5 (b)7 (c)8 (d)9 33. If 1 man or 2 women or 3 boys can do a piece of work in 44 days, then the same piece of work will be done by 1 man, 1 woman and 1 boy in: (a) 21 days (b) 24 days (c) 26 days (d) 33 days 34. A certain distance is covered at a certain speed. If half of this distance is covered in double the time, the ratio of the two speeds is (a) 4 : 1 (b) 1 :4 (c) 2 : 1 (d)1: 2 35. The ratio between the rates of walking of A and B is 2 : 3 and therefore A takes 10 mm. more than the time taken by B to reach the destination. If A had walked at double the speed, he would have covered the distance in: (a 15 mm. (b) 20 mm. (c) 25 mm. (d) 30 mm. 36. If BOMBAY is written as MYMYMY , how will be TAMILNADU be written in that code ? (a) TIATIATIA (b) MNUMNUMNU (c) IATIATIAT (d) ALDALDALD (e) None of these 37.

If FRIEND is coded as HUMJTK how is CANDLE written in that code ? (a) EDRIRL (b) DCQHQK

(c) ESJFME (d) FYOBOC

(e)

DEQJQM

38. If in a certain language COUNSEL is coded BITIRAK how is GUIDANCE written in that code ? (a) EOHYZKBB (b) FOHYZJBB (c) FPHZZKAB (d) HOHYBZBA (e) None of these

Page 3 of 11

39. If JOSEPH is coded as FKOALD then GEORGE will be coded as – (a) CADMNO (b) CAKNIT (c) CAKNCA (d) JAKINS (e) DBLODB 40. If TABLE is coded as GZYOV, how JUICE is coded? (a) OZLFJ (b) QFRXV (c) HOFAD (d) QZHMT (e) EPQIL 41. If DELHI is coded as CCIDD, how would you encode BOMBAY? (a) AJMTVT (b) AMJXVS (c) MXVSU (d) WXYZAX (e) None of these 42. In a certain code, INSTITUTION is written as NOITUTITSNI how is PERFECTION written in that code? (a) NOICTEFREP (b) NOITCEFERP (c) NOITCEFRPE (d) NOITCEFREP (e) NOITCEFPER 43.

If BELIEF is written as afkkdi how is SELDOM written in that code? (a) Tfkenp

(b) rfkfnp

(c) rfkenn (d) rdkenl (e) None of these

44. If PEOPLE is coded as PLPOEE, how is TREND coded? (a) TREDN (b) DNERT (c) NDETR (d) TRDNE (e) TNERD 45. In certain code, PAPER is written as SCTGW. How is MOTHER written in that code? (a) ORVLGW (b) PQVJGT (c) PQXJJT (d) PQXKJV (e) None of these 46. In a certain code, SUBSTITUTION is written as ITSBUSNOITUT. How DISTRIBUTION written in that code? (a) IRTSIDNOITUB (b) IRTSIDNOIBUT (c) IRTDISNOITUB (d)IRTDISNOIUTB (e) None of these 47. In a certain code ADVENTURES is written as TDRESAUVEN. How is SURPRISING written in that code? (a)IUIPGSRSNR (b) IUINGSSRRP (c) IUIPGSSRNR (d) IRIPGSSNRR (e) None of these 48. In a certain code, EXPLAINING is written PXEALNIGNI. How PRODUCED written in that Code ? (a) ORPBUDEC (b) ROPUDECD (c) ORPUDECD (d) DORPDECU (e) None of these

Page 4 of 11

49. If DIAMOND is coded as VQYMKLV, how is FEMALE coded? (a) TUMYNU

(b) UVNZOV (c) UVNYNV

(d) TUNYNV (e) TUMZOU

50. Which of the following words would correctly decode the word ZHOFRPH if the simple Alphabet shifting code is used ? (a)ARTISTS

(b) COMPUTE (c) MAILING (e) WELCOME (e) None of these

51. Pointing to a man on the stage, Rita said. ‚ He is the brother of the daughter of the wife of my husband‛ How is the man on the stage related to Rita : (a) Son

(b) Husband

(c)

Cousin

(d) Nephew

(e) Brother –in-law

52. Pointing to a photograph, a person tell his friend, ‚ She is the granddaughter of the elder Brother of my father. ‚ How the girl in the photograph related to his man ? A. Niece

B. Sister

C. Aunt

D.

Sister – in-law

E. Maternal Aunt

53. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman ? A. NEPHEW B. SON

C. COUSIN

D. UNCLE

E. GRANDSON

54. A man said to a lady, ‚Your mother’s husband’s sister is my aunt‛ How the lady related to the man ? A. Daughter

B. Granddaughter

C. Mother

D. Sister E. Aunt

55. Pointing to a girl in the photograph, Amar said ‚ Her mother’s brother is the only son of my mother’s father‛ How the girl’s mother related to Amar ? A. Mother

B. Sister

C. Aunt

D. Grandmother E. None of these

56. If X is the brother of the son of Y’s son, How is X related to Y? A. Son B. Brother

C. Cousin

D. Grandson

E. Uncle

57. Introducing a man to her husband, a woman said ‚ His brother’s father is the only son of my grandfather ‚ How the woman related to this man? A. Mother

B. Aunt

C. Sister

D. Daughter

E. Grandmother

Page 5 of 11

58. Rita told Mani, ‚ The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother –in-law of my friends mother‛ How the girl related to Rita’s friend ? A. Cousin

B. Daughter

C. Niece

D. Friend

E. Aunt

59. Rahul told Anand ‘ Yesterday I defeated the only brother of the daughter my grandmother’ Whom did Rahul defeat? A. Son B. Father C. Brother

D. Father-in-Law

E. Cousin

60. Pointing to a photograph, a lady tells Pramod. ‚I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle.‛ How the speaker related pramod’s father? A. Sister-in –law

B. Wife

C. Either A or B

D. Neither

A nor B

61. Pointing to a man in the photograph, Asha said, ‚His mother’s only daughter is my mother‛ How is Asha related to that man? A. Nephew

B. Sister

C. Wife

D. Niece E. Granddaughter

62. Introducing a man, a woman said ‚His wife is the only daughter of my father‛ How is the man related to the woman ? A. Brother

B. Father-in-law

C. Maternal Uncle D. Husband E. None of these

63. Deepak said to Nitin, ‚ That boy playing with the football is the younger of two brothers of the daughter of my father’s wife‛ How is the boy playing football related to Deepak ? A. Son B. Brother

C. Cousin

D. Nephew

E. Brother-in-law

64. Pointing to the lady on the platform, Manju said, ‚She is the sister of the father of my mother’s son‛ Who is the lady to Manju? A. Mother

B. Sister

C. Aunt

D. Niece

E. None of these

65. Arun Said,‛ This girl is the wife of the grandson of my mother‛ Who is the Arun to the Girl ? A. Father

B.

Grandfather

C. Husband

D. Father-in-Law

E. None of these

66. Pointing to a man in a photograph, a woman said, ‚ His brothers father is the only son of my grandfather‛ How is the woman related to the man in the photograph ? A. Mother

B. Aunt

C. Sister

D. Daughter

E. Grandmother

67. Pointing to a person, a man said to woman, ‚His mother is the only daughter of your father‛ How the woman related to the person?

Page 6 of 11

A. Aunt

B. Mother

C. Wife

D. Daughter

E. None of these

68. A man pointing to photograph says, ‚The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.‛ How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister? A. Cousin 69.

B. Sister –in –Law

C. Mother

D. Mother-in-law

Pointing to a lady, a man said.‛ The son of her only brother is the brother of my wife‛ How is the lady related to the man? A. Mother’s Sister

B. Grandmother

D. Sister of father –in-law E.

C. Mother-in-Law

Maternal Aunt.

70. Pointing to an old man, kailash said, ‚His son is my son’s uncle‛ How is the old man related to Kailash ? A. Brother

B. uncle

C. Father

D. Grandfather

E. None of these.

71. If Kamal Says, ‚Ravi’s mother is the only daughter of my mother‛ How is Kamal related to Ravi : A. Grandfather

B. Father

C. Brother

D. Cannot determined E. None of these

72. Showing the man receiving the prize, Saroj said. ‚ He is the brother of my uncle’s daughter‛ Who is the man to Saroj ? A. Son B. Brother –in-law

C. Nephew

D. Uncle E. Cousin

73. Pointing to a man, a woman said, ‚His mother is the only daughter of my mother‛. How is the woman related to the man? A. Mother

B. Daughter

C. Sister

D. Grandmother E. None of these

74. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl’s – A. Brother

B. Son

C. Uncle

D.

Son- in-law

E. Nephew

75. Pointing to a gentle man Deepak said, ‚His only brother is the father of my daughter’s father. ‚ How is the gentleman related to Deepak? A. Grandfather

B. Father

C. Brother-in-law

Page 7 of 11

D. Uncle

E. None of these

Directions – Read the following information carefully and answer the questions 76 to 80 : PLACE

MODES

P

HYDERABAD

BUS

Q

CALCUTTA

AEROPLANE

R

BANGLORE

CAR

S

CHENNAI

BOAD

T

DELHI

TRAIN

Five friends P,Q,R,S &T, travelled to five different cities of Chennai, Calcutta, Delhi, Bangalore, & Hyderabad by five different modes of transport of Bus, Train, Aeroplane, Car & Boat from Mumbai. The person who travelled to Delhi did not travel by boat. R went to Bangalore by Car & Q went to Calcutta by aeroplane S travelled by boat whereas T travelled by train. Mumbai is not connected by bus to Delhi and Chennai. 76. Which of the following combinations of person and mode is not correct? (a) P – BUS

(b) Q – AEROPLANE (c) R – CAR

(d) S-BOAT

(e) T- AEROPLANE 77. Which of the following combinations is true for S? (a) DELHI - BUS (b) CHENNAI-BUS (c) CHENNAI – BOAT (e) NONE OF THESE

(d) DATA – INDEQUATE

78. Which of the following combinations of place and mode is not correct? (a) DELHI – BUS

(b) CALCUTTA – AEROPLANE (c) BANGALORE –CAR

(d) CHENNAI- BOAT

(e) HYDERABAD – BUS

79. The person travelling to Delhi went by which of the following modes?

Page 8 of 11

(a) BUS

(b) TRAIN

(c) AEROPLANE

(d) CAR (e) BOAT

80. Who among the following travelled to Delhi? (a) R

(b) S

(c) T

(d) DATA INADEQUATE (e) None of these

Directions: Read the following information and answer the questions from 81 – 85 : In the school, there were five teachers. A and B were teaching HINDI and ENGLISH, C and B were teaching ENGLISH and GEOGRAPHY. D and A were teaching MATHEMATICS and HINDI. E and B were teaching HISTORY and FRENCH 81. Who among the teachers was teaching maximum number of subjects? (a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e)E

82. Which of the following pairs were teaching both GEOGRAPHY and HINDI? (a) A and B

(b) B and C

(c) C and A (d) D and B (e) none of these

83. More than two teachers were teaching which subjects? (a) History (b) Hindi (c) French (d) Geography (e) Mathematics 84. D, B and A were teaching which of the following subjects? (a) English only (b) Hindi and English (c) Hindi Only (d) English and Geography (e) mathematics and Hindi 85. Who among the teachers was teaching less than two subjects? (a) A

(b) B

(c) D (e) Data Inadequate (e) There is no such teacher

Directions – For questions 86 to 90, study the following information carefully and answer the questions that follow: MADHU and SHOBHA are good in Dramatics and Computer Science. ANJALI and MADHU are good in Computer Science and Physics. ANJALI, POONAM and NISHA are good Physics and Mathematics. POONAM and SHOBHA are good in History and Dramatics.

Page 9 of 11

86. Who is good in Computer Science, History and Dramatics? (a) ANJALI (b) MADHU (c) SHOBHA (d) NISHA 87. Who is good in Physics, Dramatics and Computer Science? (a) SHOBHA (b) POONAM (c) MADHU (d) ANJALI 88. Who is good in Physics, History and Dramatics? (a) POONAM (b) SHOBHA (c) MADHU (d) ANJALI 89. Who is good in History, Physics, Computer science and Mathematics? (a) POONAM (b) NISHA (C) MADHU (d) ANJALI 90. Who is the good in Physics, History and Mathematics but not in Computer Science? (a) MADHU (b) POONAM (c) NISHA (d) ANJALI 91. Ravi is not wearing WHITE and Ajay is not wearing BLUE. Ravi and Sohan wear different colors. Sachin alone wear RED. What is Sohan’s colour, if all four of them are wearing different colours? (a) Red (b) BLUE (c) WHITE (d) Can’t say Directions – Study the following information and answer the questions 92 and 93 Kailash, Govind and Harinder are intelligent. Kailash, Rajesh and Jitendra are hard-working. Rajesh, Harinder and Jitendra are honest. Kailash, Govind and Jitendra are ambitious. 92. Which of the following persons is neither hard-working nor ambitious? (a) KAILASH (b) GOVIND (c) HARINDER (d) RAJESH (e) None of these 93. Which of the following persons is neither honest nor hard-working but is ambitious? (a) KAILASH (b) GOVIND (c) RAJESH (d) HARINDER ( e) None of these

Page 10 of 11

Directions – For questions 94 to 97, study the following information and answer the questions that follow: Four young men Raj, Prem ,Ved and Ashok are friendly with four girls Sushma, Kusum, Vimla and Poonam . Sushma and Vimla are friends. Ved’s girl friend does not like Sushma and Vimla. Kusum does not care for Ved. Prem’s girl friend is friendly with Sushma. Sushma does not like Raj. 94. Who is Raj’s girlfriend? (a) Sushma (b) Kusum (c) Vimla (d) Poonam 95. With whom is Sushma friendly? (a) Raj (b) Prem (c) Ved (d) Ashok 96. Who is Poonam’s boyfriend ? (a) Ashok (b) Ved (c) Prem (d) Raj 97. Who does not like Sushma? (a) Poonam (b) Raj (c) Ashok(d) Ved Directions – For questions 98 to 100, study the following information and answer the questions given below it: Six students A B C D E & are sitting in the field. A and B are from Nehru House while the rest belong to Gandhi House. D and F are tall while the others are short. A, C and D are wearing glasses while the others are not. 98. Which two students, who are not wearing glasses, are short? (a) A & F (b) C & E

(c) B & E

(d) E &F

(e) None of these

99. Which short student of Gandhi House is not wearing glasses? (a) F

(b) E

(c) B

(d) A

(e) DATA INADEQUATE

100. Which tall student of Gandhi House is not wearing glasses? a) B

(b) C

(c) E

(d) F

(e) None of these

Answer Key – 1) B, 2) D, 3) E, 4) D, 5) A, 6) D, 7) C, 8) E, 9) D, 10) A, 11) C, 12) C, 13) A, 14) D, 15) B,

Page 11 of 11

16) C, 17) B, 18) C, 19) C, 20) C, 21) D, 22) C, 23) A, 24) A, 25) D, 26) A, 27) C, 28) C, 29) B, 30) C, 31) A, 32) D, 33) B, 34) A, 35) D, 36) B, 37) A, 38) B, 39) C, 40) B, 41) B, 42) D, 43) B, 44) E 45) C, 46) A, 47) C, 48) C, 49) A, 50) D, 51) A, 52) A, 53) C, 54) D, 55) C, 56) D, 57) C, 58) D, 59) B 60) B, 61) D, 62) D, 63) B, 64) C, 65) D, 66) C, 67) A, 68) C, 69) D, 70) C, 71) E, 72) E, 73) A, 74) A, 75) D, 76) E, 77) C, 78) A, 79) B, 80) C, 81) B, 82) E, 83) B, 84) C, 85) E, 86) C, 87) C, 88) A, 89) D, 90) C, 91) D, 92) C, 93) B, 94) B, 95) D, 96) B, 97) A, 98) C, 99) B, 100) D

Page 12 of 11

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.