ΑΕΠΠ - 16ο Φυλλάδιο Ασκήσεων

April 17, 2017 | Author: Σαρημπαλίδης Ιωάννης | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download ΑΕΠΠ - 16ο Φυλλάδιο Α&sigma...

Description

Τάξη : Γ’ Λυκείου Ενότητα : Δοµές Επιλογής - Επανάληψη

16ο Φυλλάδιο Ασκήσεων (Δοκιµαστικό Τεστ) ΘΕΜΑ 1ο A. Γράψτε τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1–5 και διπλά τη λέξη Σωστό, αν είναι σωστή, ή τη λέξη Λάθος, αν είναι λανθασµένη 1. Η λογική πρόταση «ΚΑΙ» µεταξύ δύο προτάσεων είναι αληθής, όταν η πρώτη πρόταση είναι αληθής και η δεύτερη πρόταση είναι ψευδής. 2. Στην δοµή επιλογής οι εντολές που περιέχονται στο τµήµα του ΑΛΛΙΩΣ εκτελούνται πολλές φορές. 3. Μία λογική πρόταση µπορεί να είναι είτε αληθής είτε ψευδής. 4. Στην σύνθετη επιλογή εκτελούνται πρώτα οι εντολές στο τµήµα του ΑΝ και µετά οι εντολές στο τµήµα του ΑΛΛΙΩΣ. 5. Στην δοµή επιλογής οι εντολές στο τµήµα του ΑΛΛΙΩΣ εκτελούνται όταν η συνθήκη είναι αληθής. ( Μονάδες 10 )

Β.

Γράψετε κατάλληλες προτάσεις σε ΓΛΩΣΣΑ για να πετύχετε τα παρακάτω: α) Εµφανίστε τον µικρότερο αριθµό min µεταξύ των πραγµατικών αριθµών x,y,z. β) Εµφανίστε αν ένα έτος είναι δίσεκτο (ένα έτος θεωρείται δίσεκτο αν είναι πολλαπλάσιο του 4 χωρίς να είναι πολλαπλάσιο του 100 ή όταν είναι πολλαπλάσιο του 400). γ) Εµφανίστε αν ένας πραγµατικός αριθµός έχει δεκαδικά ψηφία ( χρησιµοποιείστε την συνάρτηση Α_Μ ). δ) Εµφανίστε το µήνυµα «Έχασες» αν οι ζωές που έχει ένας παίκτης σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι 1 αλλιώς µειώστε τις ζωές του κατά 1 ( Mονάδες 20 )

ΘΕΜΑ 2ο Έστω το παρακάτω κοµµάτι προγράµµατος: ΔΙΑΒΑΣΕ Κ, Λ Χ  A_M( Κ + Λ / 2 ) Υ(Κ-Λ)*3 ΑΝ ( Χ MOD 2 = 0 Ή Υ >= 4 ) ΤΟΤΕ ΥΥ+Χ ΑΛΛΙΩΣ ΥΥ-Χ

Σαρηµπαλίδης Ιωάννης

Σελίδα 1

16ο Φυλλάδιο Ασκήσεων (Δοκιµαστικό Τεστ)

Δοµές Επιλογής - Επανάληψη

ΤΕΛΟΣ_ΑΝ ΓΡΑΨΕ Υ

Τι θα εµφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή στις εξής δύο περιπτώσεις: •

Κ = 2 και Λ = 3



Κ = 4 και Λ = 5 ( Μονάδες 20 )

ΘΕΜΑ 3ο Να γραφεί αλγόριθµος ο οποίος θα διαβάζει έναν ακέραιο αριθµό x και θα εµφανίζει την τιµή της συνάρτησης : 2x + 4,

f( x ) =

2

x≤5

3 x - 12,

5 < x ≤ 10

x+4 , x−4

10 < x ≤ 20

3

x - 20,

x > 20 ( Μονάδες 25 )

ΘΕΜΑ 4ο Ο υπολογισµός των µορίων υπηρεσίας ενός εκπαιδευτικού γίνεται ως εξής: •

Για κάθε έτος υπηρεσίας λαµβάνει 2 µόρια,



Αν Μ είναι οι µήνες που περισσεύουν τότε λαµβάνει επιπλέον Μ / 6 µόρια,



Αν Η είναι οι ηµέρες του τελευταίου µήνα τότε αν Η > 15 υπολογίζονται σαν ένας ολόκληρος µήνας αλλιώς δεν λαµβάνονται υπόψη.

Να γραφεί πρόγραµµα το οποίο: •

Θα διαβάζει το συνολικό χρόνο υπηρεσίας ενός εκπαιδευτικού σε χρόνια, µήνες και ηµέρες και



Θα εµφανίζει τα συνολικά µόρια υπηρεσίας. ( Μονάδες 25 )

Παράδειγµα: Έστω εκπαιδευτικός που έχει συνολικό χρόνο υπηρεσίας 15 έτη 8 µήνες και 17 ηµέρες. Τότε έχουµε: 15 * 2 = 30 µόρια για τα έτη Οι 17 ηµέρες λογίζονται ως ολόκληρος µήνας άρα θα έχουµε συνολικά 8 + 1 = 9 µήνες και συνεπώς 9/6 = 1,5 µόριο. Δηλαδή συνολικά 30 + 1,5 = 31,5 µόρια.

Σαρηµπαλίδης Ιωάννης

Σελίδα 2

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF