Alimente Modificate Genetic

February 24, 2018 | Author: Bogdan Gabriel | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Alimente Modificate Genetic...

Description

ALIMENTE MODIFICATE GENETIC

Alimentele modificate genetic sunt produse ce au calitati nutritive similare sau, uneori, chiar mai bune decat cele obtinute prin metodele clasice. "Noile alimente" sunt rezultatul ingineriei genetice. Aceasta metoda consta in luarea de la organismul donor a genei care intereseaza si introducerea ei intr-o molecula de ADN strain, care se numeste vector purtator. Apoi urmeaza etapa inserarii intregii molecule de ADN in molecula ADN a organismului gazda. In continuare se urmareste celula in care se manifesta genele si apoi se selecteaza produsul care ne intereseaza. Acest produs este greu de controlat, deoarece genele nu functioneaza izolat, ci interactioneaza unele cu altele, iar organismul uman are zeci de mii de gene si daca luam in calcul si faptul ca indivizii sunt entitati distincte, atunci ne putem da seama ca aceeasi gena poate avea efecte diferite de la un organism la altul. Prin tehnicile de inginerie genetica au fost obtinute: - plante rezistente la seceta si daunatori; - cereale cu un continut crescut de proteine; - cereale fara gluten; - orez cu un continut ridicat de vitamina A; - seminte de rapita cu acizi grasi care pot fi utilizati in regimuri dietetice; - plante fara proteine alergene (kiwi fara proteina alergena);

- bacterii acidolactice rezistente la bacteriofagi; - tomate cu coacere in timpul transportului; - cantitate crescuta de lecitina (prezenta, in mod obisnuit, in galbenusul de ou si soia) din soia si care este utilizata ca emulgator pentru margarina, ciocolata si alte produse alimentare; - chimozina modificata genetic (in mod obisnuit, chimozina este o enzima extrasa din stomacul viteilor), care este utilizata in productia de branzeturi; - vitamine si arome alimentare.

Care sunt riscurile alimentelor modificate genetic asupra sanatatii consumatorilor? a. Efectele alergice Genele nou inserate pot produce proteine care la unele persoane determina alergii. Cele mai frecvente alergii sunt cele fata de lapte, oua, peste, cereale si soia. La inceputul anilor '90 cand soia a capatat efecte nutritive sporite prin introducerea unei gene de la nucile braziliene, riscul potential a devenit evident. b. Rezistenta la antibiotice Se stie ca unele alimente modificate genetic pot creste rezistenta omului sau a animalelor fata de antibiotice. De exemplu, tomatele modificate genetic consumate proaspete au gene marker (o gena rezistenta la antibiotice) ce sunt foarte rezistenta la neomicina sau kanamicina. Acelasi lucru se intampla si in cazul semintelor de bumbac. In general, riscul variaza in functie de originea genei implicate. Bacteriile ce produc acid lactic nu trebuie sa contina gene de rezistenta la antibiotice. c. Modificari la nivelul metabolismului Prin inserarea de gene noi se pot produce alterari la nivelul genomului - adica totalitatea genelor pe care le contine un organism - alterari care pot genera in organismul gazda si alte efecte decat cele scontate, cum ar fi scaderea cantitatii de substante nutritive si cresterea nivelului de toxine in organismul gazda.

Situatia alimentelor modificate genetic in Romania 2006 a fost ultimul an in care au fost permise in Romania culturile de alimente modificate genetic. La acel moment existau 130 000 ha cultivate cu soia modificata genetic. De atunci se incearca scoaterea de pe piata a alimentelor modificate genetic, unele hypermarketuri le-au scos definitiv din rafturi pana in prezent. Cu toate acestea inca se importa alimente modificate genetic,

cumparatorii fiind atrasi de aspectul mai placut al acestora (in cazul legumelor si fructelor), sau pur si simplu romanul se lasa pacalit prin faptul ca nici macar nu citeste eticheta... Este o problema controversata, personal nu cred ca toate aceste modificari ale alimentelor sunt daunatoare. Pericole sunt la tot pasul, unde ne asteptam mai putin.. Greenpeace Romania lupta pentru interzicerea cu desavarsire a acestor alimente, si totusi ele apar pe piata, caz in care autoritatile care ar trebui sa raspunda paseaza vina de la una la alta.

Fructe modificate genetic. Curiozitati si beneficii Produsele modificate genetic reprezinta una din cele mai mari controverse din prezent. Sustinatorii acestora subliniaza oportunitatile minunate de a crea produse bogate in substante nutritive si de a rezolva problema foametei, in timp ce criticii se tem de efectele necunoscute asupra sanatatii noastre. Indiferent de opiniile celor doua parti, un lucru este sigur: anumite fructe si legume modificate genetic sunt inspaimantator de intrigante! Iata cateva dintre cele mai interesante exemple: Graisins Grasins sau stafida uriasa este o stafida care a fost reprogramata genetic pentru a depasi cu mult dimensiunea normala. A fost produsa de Institutul National de Genetica din Japonia, ceea ce nu este deloc surprinzator daca ne gandim la pasiunea acestui popor pentru fructele de dimensiuni mari. Desi au acelasi gust ca si stafidele mici sigur va veti impresiona oaspetii cu astfel de fructe.

Grapples Initial fondate de UNICEF si create pentru a ajuta lumea a treia, grapple este o simpla incrucisare genetica intre strugure si mar. Fructul pastreaza marimea si forma unui mar, textura unui strugure si savoarea celor doua avand insa o cantitate foarte mare de vitamina C.

Pluots Prunele si caisele sunt fructe delicioase dar combinate ele au creat fructul modificat genetic pluot. Descrise de inteleptii greci ca “un fruct de o savoare intensa” acesta are o mare cantitate de vitamina C si nu contine sodiu sau colesterol.

Tangelo “Sa aleg o mandarina sau un grepfrut?” Nu trebuie sa va mai puneti aceasta intrebare deoarece iubitorii acestor fructe pot beneficia de ce este mai bun din amandoua datorita acestui hibrid dulce, bogat in fibre, vitamina C si cu un gust usor acrisor.

Morcovi colorati Oare pot morcovii viu colorati, modificati genetic sa fie secretul unei absorbtii mari de calciu? Doi cercetatori din Texas au raspuns afirmativ – au creat un soi de morcovi si pretind ca acestia permit unei persoane sa absorarba cu 40% mai mult calciu decat dintr-un morcov obisnuit.

Salata care lupta impotriva diabetului Diabetul este una din cele mai frustrante si amenintatoare boli. A trai cu aceasta boala inseamna zilnic injectii dureroase cu insulina. Cel putin pana acum. Profesorul Henry Daniell de la Universitatea din centrul Floridei a creat un soi de salata modificata genetic care poarta gena insulinei. Celulele salatei protejaza insulina prin tractul digestiv si cand insulina ajunge la intestine, raspunsul natural al organismului de a produce insulina este activat.

Lematos Deci, o lamaie si o rosie nu sunt cele mai potrivite partenere dar aceasta nu i-a oprit pe cercetatorii israelieni sa creeze ceea ce numim lemato. Spre deosebire de celelalte fructe modificate genetic (care au fost create initial din motive medicale), lemato a reprezentat doar un experiment pentru a determina daca este posibil ca rosiile sa indeparteze aroma puternica lamailor.

Dezavantajele alimentelor modificate genetic Tehnologia care furnizeaza noi proprietati organismului transferand gene de la un organism la altul sau care interfereaza cu structura sa genetica se numeste tehnologie genei . Prin aceasta tehnologie structura genetica a alimentelor este schimbata de aceea aceste alimente se numesc alimente modificate genetic . Siguranta acestor alimente ramane un subiect deschis de discutie .

Printre riscurile pe care aceste alimente le prezinta se numara : • • •

alimentele modificate genetic pot dobandi proprietati nedorite prezervarea varietatii genetice intr-o specie este pusa in pericol tehnologia practic face ca fermierul sa cultive doar un tip de plante fertile .

• • •



• • • • •

tehnologia poate cauza degenerare nedorita . Deci chiar daca este surprinzator se pot obtine produsei slabe calitativ . alimentele modificate genetic pot modifica flora solului . Astfel se poate ajunge la pierderea unor insemnate microorganisme din sol ce poate cauza dezechilibre . cand microorganisme alterate genetic sunt consumate impreuna cu alimentele ele se pot reuni cu organismul uman sau animal . Aceasta combinatie poate cauza pierderi , metamorfoze sau alte organisme ciudate . daca in urma interventiei genetice se creaza alumente rezistente la antibiotice aceasta proprietate s-ar putea transfera si la consumatorul acestor alimente cu efecte nocive pentru sanatate . Antibioticele prescrise in scopuri curative in diverse maladii nu si-ar mai produce efectul scontat . in cadrul circuitului inchis al naturii insectele consumand aceste alimente modificate genetic ar putea dezvolta mecanisme de rezistenta . exista riscul aparitiei unui singur tip de flora alte organisme ce traiesc in acelasi mediu ar putea fi influentate de alimentele modificate genetic prin aceasta tehnologie genele transferate ar putea contamina celelalte organisme in mod nedorit cu efect biologic dezastruos chiar si alimentele cu efect benefic initial ar putea ajunge sa poarte gene cu efecte toxice ce ar putea genera imbolnaviri

Rosiile modificate genetic pentru a vindeca HIV si hepatita B Cercetatorii au creat rosii modificate genetic care contin vaccinuri. Cercetatorii rusi au dezvoltat niste rosii modificate genetic care contin vaccinuri. In zonele cele mai sarace ale lumii este de multe ori dificila distributia vaccinurilor chiar si cand acestea exista. De pilda transportul pe distante mari poate necesita camere frigorifice, dar acestea pot fi o problema in Africa in regiuni unde electricitatea nu este disponibila la scara larga. In consecinta, una dintre solutii ar fi includerea vaccinurilor in produse alimentare precum bananele, cartofii sau rosiile. Rurik Salyaev de la Institutul de Fiziologie a Plantelor si Biochimie din Irkutsk, Siberia si colegii sai planuiesc sa dezvolte vaccinuri anti-HIV si impotriva hepatitei B care sa fie implementate astfel in plante. In acest fel oamenii ar putea pur si simplu sa cultive remediul pentru astfel de boli. Conform unui articol din New Scientist care va aparea in numarul urmator, oamenii de stiinta au folosit bacteria Agrobacterium tumefaciens pentru a introduce in planta care produce rosii o combinatie sintetica formata din fragmente de HIV si ale virusului hepatitei B. Aceste fragmente contin genele pentru anumite proteine produse de HIV si o gena numita antigenul de suprafata produsa de virusul hepatitei B. Aceasta schimbare a rosiilor le-a facut sa produca si aceste proteine, iar odata ce sunt mancate, ele declansaza o reactie imunitara in corp – acesta produce anticorpii impotriva virusilor. Testele pe cobai sunt incurajatoare: acestia au produs cantitati mari de anticorpi impotriva ambilor virusi, iar anticorpii au fost localizati inclusiv in mucoase – poarta de intrare a virusilor in organism in timpul contactului sexual.

Dumnezeu, Darwin şi alimentele modificate genetic Dumnezeu a creat lumea în 6 zile şi în a 7 a s-a hodinit. Darwin a creat-o în câteva milioane de ani, după care s-a hodinit. Cercetătorii moderni vor să o distrugă în câţiva ani şi nu se odihnesc deloc.De pe 26 Mai, în România se pot importa masiv alimente modificate genetic. Adică vine un nene cercetător, ia genomul seminţei de roşii, îi bagă o mică substanţă care îl face să se modifice şi astfel iese o roşie de o kilă, din care poate să mănânce tot blocul.Partea proastă e că această modificare poate fi transferată în corpul celui ce mănâncă roşia aia. Partea proastă e că produsele astea creează imunităţi la diferite substanţe, unele din ele numindu-se antibiotice, adică penicilină, ampicilină şi altele.Rezultatul? Copii născuţi monştri, cancere ciudate, tumori imense în corpurile oamenilor, rezistenţa la antibiotice, adică mori dacă te tai în ceva, pentru că faci

septicemie şi nu ai cum să te vindeci si altele. Nu am nici timp, nici chef să adun toate binefacerile acestor alimente.Ce e interesant nu e că aleşii noştri au votat cu majoritate absolută legea asta. Ştim toţi că au afaceri în toate domeniile şi e normal să voteze legi care le facilitează accesul la produse ieftine, care să le sporească vânzările. E interesant că NIMENI, pe nici un canal media, nu a comentat nimic la asta. Bănuiesc că toţi consumă alimente bio, din dosul curţii.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF