Nationellt sfi-prov 21 A

June 9, 2018 | Author: Hadeal Alkhalily | Category: Driver's License, Money, Insurance, Transport
Share Embed Donate


Short Description

21Prov21 Hafte A...

Description

sfi svenska för invandrare, kurs D

Nationellt sfi-prov 21 Del A, 50 minuter Elevens namn:

Stockholms universitet Centrum för tvåspråkighetsforskning

© Skolverket 2006

Den här delen av provet handlar om ekonomi.

Det har blivit dyrt att ta körkort

Läs artikeln och gör uppgiften på nästa sida.

Sema – en av få som lyckats ta körkort

Höga priser gör att många avstår från att ta körkort eller kör upp för tidigt.

Foto: Stefan Källstigen



Uppgift 1

Allt fler missar sin uppkörning. De höga priserna gör att fler chansar på att klara sig när de kör upp.   – De kommer hit innan de har övningskört tillräckligt mycket och tror att de ska klara sig ändå, säger Eva Reslin Nordström, chef för Vägverkets förarenhet i Farsta. 19-åriga Sema Ergün hoppar upp i famnen på sin kompis Dilek och tjuter av glädje. För några minuter sedan fick hon sitt efterlängtade körkort.   – Jag har kämpat hårt. Jag ville klara det innan jag åker på semester.   Den här uppkörningen var den tredje. Den första gången, i februari, var Sema för nervös. Den andra gången vet hon inte riktigt vad som hände …   – I dag var jag spänd, men inte stressad. Jag var luuuuugn, säger Sema. När Vägverkets kontrollant sa att hon var godkänd hade hon svårt att tro det.   – Jag kramade henne tre, fyra gånger när jag fattade att det var sant, skrattar Sema.   Körkortet har kostat henne strax under 10 000 kronor och det är ett bra pris. Genomsnittet ligger på 15 000 – 20 000 kronor men många betalar uppåt 30 000 kronor innan de är klara. Av Semas kompisar är det inte många som tar körkort.   – Alla vill, men de flesta har inte råd, säger hon. På Vägverket i Farsta säger man att allt fler är dåligt förberedda när de ska köra upp. Förra året missade tre av fem sin uppkörning.   – Just nu är det många som chansar, säger Eva Reslin Nordström.

Hon ser de höga kostnaderna som en av anledningarna. En annan faktor kan vara att fler och fler väljer att köra privat i stället för att gå på körskola och då kan det vara svårt att avgöra om man är färdig att köra upp.   – Men vi har inte rätt att neka någon att boka tid för uppkörning, säger Eva Reslin Nordström. Det händer att samma elev kommer tillbaka två, tre gånger under samma vecka fastän de har gjort allvarliga fel, som till exempel kört mot rött ljus eller varit nära att krocka. De kommer ändå tillbaka utan att ha övningskört mer eller tagit nya lektioner. I hela landet är det i dag bara 30 procent av 18-åringarna som tar körkort. I början 1990-talet var det 50 procent.   Sverige är det land i Europa där minst andel 18-åringar tar körkort. I Tyskland är andelen drygt 80 procent, i Finland, Danmark och Norge över 60 procent. Att ett körkort i dag kan kosta upp emot 30 000 kronor har avskräckt många från att ens försöka. En ung person som inte kör bil kan få svårare att komma in på arbetsmarknaden eftersom många jobb kräver körkort. Dessutom kan det bli svårare att ta sig till arbetsplatsen.   – Utvecklingen är verkligen inte bra för samhället på sikt, säger Tomas Nilsson, talesman för Motormännen.

Källa: Åsa Sturestig, bearbetad, Mitt i Bromma 11/6 2006

Vilka påståenden stämmer med texten? Här ser du nio olika påståenden. Vilka av dem stämmer med texten? Skriv numret för de påståenden som stämmer med texten på raderna längst ned på sidan!

1 Sema klarade körkortet på tredje försöket. 2 Sema blev förvånad när hon fick veta att hon klarat uppkörningen. 3 Semas körkort blev ovanligt dyrt. 4 Det har blivit vanligare att man inte klarar uppkörningen. 5 Det är lättare att klara sig om man bara övningskör privat. 6 Det är många som kör upp för tidigt. 7 Man har rätt att köra upp så många gånger man vill. 8 Det är många som tycker att trafikreglerna har blivit svårare. 9 Fler unga tar körkort i Sverige än i övriga Europa.

Följande påståenden stämmer med texten:

1

______ ______ (exempel)

______

Nationellt prov sfi: 21, kurs D – Del A

______

______

3



Uppgift 2

Spartips!

Den förra uppgiften handlade om att det är dyrt att ta körkort. Ibland kan man behöva spara pengar för att få råd att göra något extra. Här ger några personer sina bästa tips på hur man kan spara pengar. Kryssa för det alternativ som stämmer bäst med de understrukna orden.

A

Eva, 35 år – Jag undviker att köpa dyra leksaker till mina barn. De tycker ändå bäst om att leka med grytor, slevar och kastruller i köksskåpen.





B

 avstår från att köpa  behöver inte köpa  försöker köpa

Sonja, 25 år – När jag köper dyrare grejer brukar jag aldrig handla på kredit. Men ibland kan det ju vara svårt att stå emot, som nu senast när jag köpte en ny dvd …





 låna pengar  betala kontant  ta ut pengar

C Carlos, 16 år

– Jag fyndar begagnade kläder i second handbutiker. Där kan man hitta schyssta jeans och skor som knappt är använda.



4

 säljer ofta  handlar billiga  byter ibland

Nationellt prov sfi: 21, kurs D – Del A

D

Stina, 19 år – Jag pluggar för tillfället, men jag får det att gå ihop ändå eftersom jag tänker på vad jag köper.



E

 sparar pengar  tjänar extra pengar  har tillräckligt med pengar

Wera, 63 år – Nu går jag snart i pension och därför är det bra att lägga undan lite pengar varje månad. Efter ett tag så blir det en del.



 spara  vinna  tjäna

Illustration: Robert Nyberg

Nationellt prov sfi: 21, kurs D – Del A

5



Uppgift 4

Hemförsäkring

Här ser du några frågor och svar om hemförsäkringar från Konsumentverkets hemsida. Vilken fråga passar till vilket svar? Välj bland alternativen längst ner på sidan och skriv svarets nummer på linjen.

A Varför ska man ha en hemförsäkring?

________

B Kan alla försäkra sig?

________

C Vad kostar det?

________

D Behöver alla i familjen ha varsin försäkring?

________

E I hemförsäkringen ingår reseskydd. Vad innebär det?

________

1 Du ska kontakta ditt försäkringsbolag så får de tala om för dig vilken verkstad du ska vända dig till.

2 För att känna sig trygg. Oförutsedda saker kan hända i livet, brand, sjukdom och andra olyckor. Då är det skönt att slippa oroa sig för ekonomin.

3 Huvudregeln är att ett försäkringsbolag inte har rätt att neka en kund en försäkring, det finns dock undantag till detta.

4 Att du får ekonomiskt stöd om något skulle hända dig eller ditt bagage när du är utomlands. Den gäller i de flesta fall i 45 dagar.

5 Det beror på. När du tecknar en hemförsäkring måste du som regel uppge ett försäkringsbelopp. Det ska motsvara värdet av alla dina tillhörigheter och blir den högsta ersättning du kan få om hela hemmet förstörs. Ju högre belopp du anger desto dyrare bli försäkringen.

6 En hemförsäkring inkluderar alla som är folkbokförda på samma adress men det kan vara bra att anmäla tillökning till försäkringsbolaget.

6

Nationellt prov sfi: 21, kurs D – Del A

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF