Ξημερώνει μια νέα μέρα - ενεστωτας - παρατατικος - εξ. μελλοντας- γραμματικη 4.pdf

September 13, 2017 | Author: tadefterakiablogaroun | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Ξημερώνει μια νέα μέρα - ενεστωτας - παρατατικος - εξ. μελλοντας- γραμματικη 4.pdf...

Description

Ξημερώνει μια νέα μέρα…ώρα για σχολείο Γραμματική Ενεστώτας – Παρατατικός – Εξακολουθητικός Μέλλοντας παρελθόν

παρόν

Παρατατικός

Ενεστώτας

έγραφα

γράφω

μέλλον

Εξακολουθητικός Μέλλοντας Θα γράφω

Τα ρήματα που αναφέρονται σε κάτι που γίνεται τώρα, είναι σε χρόνο Ενεστώτα. Π.χ. Η Μαρία λύνει τις ασκήσεις της. Τα ρήματα που αναφέρονται σε κάτι που γινόταν στο παρελθόν συνέχεια, είναι σε χρόνο Παρατατικό. Π.χ. Δύο ώρες έλυνε την άσκηση αυτή.

Τα ρήματα που αναφέρονται σε κάτι που γίνεται στο μέλλον συνέχεια, είναι σε χρόνο Εξακολουθητικό Μέλλοντα. Π.χ. Αύριο, θα διαβάζω όλη μέρα.

Ενεργητική φωνή

Παρατατικός

Ενεστώτας

Εξ. Μέλλοντας

έγραφα

γράφω

Θα γράφω

έγραφες

γράφεις

Θα γράφεις

έγραφε

γράφει

Θα γράφει

γράφαμε

γράφουμε

Θα γράφουμε

γράφατε

γράφετε

Θα γράφετε

έγραφαν

γράφουν

Θα γράφουν

Εξάσκηση

1. Μεταφέρω τις προτάσεις στον Παρατατικό και Εξ. Μέλλοντα: Πυκνοί μαύροι καπνοί τυλίγουν τα σπίτια. _________________________________________(Παρατατικός) _________________________________________(Εξ. Μέλλοντας) Η βροχή πέφτει και ποτίζει τα χωράφια. _________________________________________(Παρατατικός) _________________________________________(Εξ. Μέλλοντας) 2. Συμπληρώνω τον πίνακα:

Παρατατικός

Ενεστώτας

Εξ. Μέλλοντας

έκοβα κλείνουμε Θα χορεύει ξύνεις μαγείρευαν Θα διορθώνετε

3Συμπλήρωσε τα κενά στις προτάσεις, βάζοντας τα ρήματα των παρενθέσεων στον σωστό τύπο.  Με το πρώτο φως του ήλιου τα παιδιά …………………………. (ξυπνώ, Ενεστώτας)  Οι δάσκαλοι ………………………………. (κάθομαι, Παρατατικός) στους «θρόνους», δηλαδή σε καρέκλες με πλάτη και κυρτωμένα πόδια.  Ο μαθητής ………………………….(μπορώ, Εξακολ. Μελλ.) να υπογραμμίσει και να κρατήσει σημειώσεις, ανοίγοντας ένα «παράθυρο» στην οθόνη της «τσάντας» που ……………………………………… (αναγνωρίζω, Εξακολ. Μελλ.) τον γραφικό του χαρακτήρα.  Ο παιδαγωγός ………………………………… (συνοδεύω, Παρατατικός) το παιδί όπου ………………………………. (πηγαίνω, Παρατατικός) και …………………………….. (παραμένω, Παρατατικός) συνεχώς κοντά του.

Sxolikes ataxies

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF