ΣΚ 31-15 ΔΟΓΜΑ ΔΜ

January 10, 2018 | Author: stavrospalat | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

war...

Description

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΟΓΜΑΤΟΣ

ΣΚ 31-15

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ∆ΟΓΜΑ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ∆ΟΓΜΑΤΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ∆ΙΑΤΑΓΩΝ

Α/Α

Σχετική Τροποποιητική ∆ιαταγή

Ηµεροµηνία Καταχωρήσεως

Ο Καταχωρήσας την τροποποίηση Βαθµός

Ονοµατεπώνυµο

Μονογραφή

Οδηγίες: 1. Επιφέρατε αλλαγές στον παρόντα Κανονισµό µόνο κατόπιν ∆γης του ∆Ι∆Ο/ΓΕΣ. 2. Στη θέση κάθε µεταβολής και στο περιθώριο της σελίδας του κειµένου, να αναγράψετε ένα κεφαλαίο Τ και τον α/α της τροποποίησης (π.χ. Τ1, Τ2, κοκ.) 3. Να καταχωρήσετε στον παραπάνω πίνακα κάθε τροποποιητική ∆γή, για επιβεβαίωση ότι έγιναν οι µεταβολές

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σελίδα Γενικά

1

Σκοπός ∆όγµατος

1

∆οµή Κειµένου ∆όγµατος

1

Επιδιώξεις ∆όγµατος

2

Εφαρµογή ∆όγµατος – Ισχύς ∆όγµατος

3

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΓΕΝΙΚΑ

Ορισµός ∆Μ

5

Αρχές ∆Μ

5

Χαρακτηριστικά ∆Μ

6

Αυτοµατοποιηµένα ∆ιαχειριστικά Συστήµατα ∆Μ

7

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΣΧΕ∆ΙΑΣΗ ∆Μ

Γενικά

9

Φάσεις Κύκλου Λειτουργίας ∆Μ

9

Σύστηµα ∆Μ

9

Οργάνωση

10

Ισχύουσα ∆οµή ∆Μ

10

Σχεδίαση ∆Μ

10

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆΄ ∆ΙΕΞΑΓΩΓΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ∆Μ

Γενικά

13

Λειτουργικοί Τοµείς ∆Μ

13

Εφοδιασµός-Ανεφοδιασµός

13

Κινήσεις - Μεταφορές

15

Συντήρηση Υλικού

15

∆ιοικητικές Υπηρεσίες

15

Υπηρεσίες Πεδίου

15

Θέµατα Προσωπικού

15

Υγειονοµική Υποστήριξη

16

Χειρισµός Αιχµαλώτων

16

Επιτάξεις –Βιοµηχανική Κινητοποίηση

17

Ασφάλεια Μονάδων - Περιοχών ∆Μ και Φαλάγγων

17

Υποστήριξη των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ)

18

Κατασκευή, Συντήρηση και ∆ιάθεση Εγκαταστάσεων

18

Εξασφάλιση

Αµοιβαίας

Υποστήριξης

σε

Θέµατα

∆Μ,

µεταξύ

18

Στρατιωτικού και πολιτικού Τοµέα Υποστήριξη µεταξύ των Κλάδων των Ε∆

18

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΕΥΘΥΝΕΣ - ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΕΣ Γενικά

21

Α/ΓΕΕΘΑ

21

Α/ΓΕΣ

21

Συνεργασία µε Λοιπούς Κλάδους των Ε∆

22

∆κτής Μείζονος Σχηµατισµού ∆Μ

22

Ρόλος Σωµάτων

22

Επιχειρησιακός ∆κτής

24

Υποστηριζόµενος ∆κτής

25

Υποστηρίζων ∆κτής

25

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ Η ∆Μ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Γενικά

27

Επιθετικές Επιχειρήσεις

27

Αµυντικές Επιχειρήσεις

28

Ειδικές Επιχειρήσεις

29

Άµυνα Νήσων

30

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ∆ΙΑΚΛΑ∆ΙΚΗ ∆Μ

Γενικά

31

Κανόνες ∆Μ

31

Λειτουργικοί Τοµείς ∆ιακλαδικής ∆Μ

32

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄

Ορολογία

35

Συντµήσεις

37

Βιβλιογραφία

39

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.

Γενικά

α. Αναφερόµενοι σε πολεµικές επιχειρήσεις και στο αξιόµαχο των Ε∆, η σκέψη συνήθως εστιάζεται στα οπλικά συστήµατα, στην τακτική και στρατηγική, στις τηλεπικοινωνίες και στην εκπαίδευση του έµψυχου δυναµικού. Έχει αποδειχθεί ωστόσο από αρχαιοτάτων χρόνων, ότι ένας εκ των κορυφαίων συντελεστών επιτυχίας της δράσης των Ενόπλων ∆υνάµεων (Ε∆) είναι η ∆ιοικητική Μέριµνα (∆Μ), αλήθεια που επιβεβαιώνεται στην πράξη µέχρι και σήµερα. Η αποκτηθείσα µάλιστα εµπειρία καταδεικνύει ότι η σηµασία της αυξάνεται αναλογικά µε την εξάρτηση των Ε∆ από την σύγχρονη τεχνολογία. Στη διεθνή ορολογία η όλη δραστηριότητα, είναι γνωστή µε τον όρο Logistics, που σηµαίνει την παντοειδή υλικοτεχνική υποστήριξη στο ανθρώπινο δυναµικό και στα οπλικά συστήµατα. β. Η ∆Μ δεν είναι απλά η συγκέντρωση µεγάλων ποσοτήτων υλικού εφοδίων και πλήθους προσωπικού. Είναι η βασική προϋπόθεση της ζωής του στρατεύµατος και ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία µιας επιχείρησης. Αποστολή έχει την έγκαιρη και ισορροπηµένη εξασφάλιση, διάθεση, χρησιµοποίηση και συντήρηση όλων των παραπάνω, που αποσκοπεί στην προετοιµασία από του καιρού της ειρήνης, στη διατήρηση ετοιµοπόλεµου του στρατεύµατος και στην αποτελεσµατική υποστήριξή του σε οποιασδήποτε µορφής, έκτασης και έντασης επιχειρήσεις, προσαρµοζόµενη στις εκάστοτε απαιτήσεις του συγχρόνου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Η ∆Μ διασφαλίζει τη διατήρηση του απαιτούµενου ρυθµού στις επιχειρήσεις και επηρεάζει την επίτευξη του επιδιωκόµενου σκοπού, καθώς και τον τρόπο και το βαθµό στον οποίον αυτός τελικά επιτυγχάνεται. γ. Η ∆Μ είναι µία διηνεκής και ατέρµων διαδικασία, σε ειρήνη και πόλεµο αποτελεί δε ιδιαίτερα βαρύνοντα πολλαπλασιαστή ισχύος, ως εξασφαλίζουσα την συντήρηση των δυνάµεων και µέσων και ενισχύουσα κατακόρυφα το ηθικό του Στρατεύµατος, µε τη δηµιουργία της βεβαιότητας στο µαχητή, ότι µπορεί να υπολογίζει κάθε στιγµή και άµεσα, σε ένα ορθά δοµηµένο, αρµονικά και αδιάλειπτα λειτουργούν σύστηµα υποστήριξης οποιασδήποτε ανάγκης του, στην ειρήνη και στον πόλεµο. 2.

Σκοπός ∆όγµατος

Το παρόν δόγµα αποσκοπεί στο να παρέξει ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο θα αποτελέσει βάση για την οργάνωση, τη σχεδίαση, τη διεύθυνση και τη διεξαγωγή της υποστήριξης του ΣΞ από πλευράς ∆Μ, στην ειρήνη και στον πόλεµο. 3.

∆οµή Κειµένου ∆όγµατος Το δόγµα δοµείται σε οκτώ κεφάλαια, όπως παρακάτω: α.

Κεφάλαιο Α΄ «Εισαγωγή»

Περιέχονται η εισαγωγή, ο σκοπός, η δοµή του κειµένου, οι επιδιώξεις του δόγµατος καθώς και η εφαρµογή - ισχύς αυτού. β.

Κεφάλαιο Β΄ «∆ιοικητική Μέριµνα – Γενικά»

Αναπτύσσεται ο ορισµός της ∆Μ, οι αρχές, τα χαρακτηριστικά της ∆Μ και τα αυτοµατοποιηµένα διαχειριστικά συστήµατα ∆Μ. γ.

Κεφάλαιο Γ΄ «Οργάνωση - Σχεδίαση ∆Μ»

Περιγράφονται οι ιδιαιτερότητες και οι επιδιώξεις του σχεδιασµού και της προετοιµασίας στη ∆Μ. δ.

Κεφάλαιο ∆΄ «∆ιεξαγωγή – Λειτουργικοί Τοµείς της ∆Μ»

Αναλύεται ο τρόπος διεξαγωγής της ∆Μ και αναπτύσσονται οι λειτουργικοί τοµείς της ∆Μ. ε.

Κεφάλαιο Ε΄ «Ευθύνες – Αρµοδιότητες»

Αναφέρονται οι αρµοδιότητες εµπλεκοµένων µε την υλοποίηση της ∆Μ. στ.

και

οι

υποχρεώσεις,

των

Κεφάλαιο ΣΤ΄ «Η ∆Μ στην Υποστήριξη των Επιχειρήσεων»

Αναλύονται οι απαιτήσεις ∆Μ σε όλες τις µορφές αγώνα κατά την υποστήριξη των επιχειρήσεων. ζ.

Κεφάλαιο Ζ΄ «∆ιακλαδική ∆Μ» Περιγράφονται οι απαιτήσεις διεξαγωγής της διακλαδικής ∆Μ.

η.

Κεφάλαιο Η΄ «Ορισµοί – Συντµήσεις - Βιβλιογραφία»

Περιλαµβάνονται οι ορισµοί και οι συντµήσεις που αναφέρονται στη ∆Μ, καθώς και η βιβλιογραφία που χρησιµοποιήθηκε για την εκπόνηση του δόγµατος. 4.

Επιδιώξεις ∆όγµατος. Με την εφαρµογή του ∆όγµατος αυτού επιδιώκεται :

α. Η εξασφάλιση συλλογικής προσπάθειας όλων των εµπλεκόµενων φορέων, µε την απόκτηση κοινού υπόβαθρου γνώσεων και αντίληψης περί ∆Μ, από τους ∆κτές όλων των επιπέδων.

β. Ο καθορισµός των αρχών, κανόνων και απαιτούµενων διαδικασιών, που επιβάλλεται να λαµβάνονται υπόψη κατά την προετοιµασία και υλοποίηση της υποστήριξης των επιχειρήσεων, από πλευράς ∆Μ. γ. Η εξέταση των επιµέρους τοµέων της δραστηριότητας ∆Μ και η επισήµανση των ιδιαιτέρων υποχρεώσεων, κατά την λειτουργία της στις διάφορες µορφές αγώνα - τύπους επιχειρήσεων. δ. 5.

Η κατοχύρωση αρµονικής λειτουργίας της ∆ιακλαδικής ∆Μ.

Εφαρµογή - Ισχύς ∆όγµατος Το παρόν δόγµα:

α. Ισχύει από λήψεως και εφαρµόζεται από το ΓΕΣ και τα υφιστάµενα κλιµάκια για την προετοιµασία από την ειρήνη, τη σχεδίαση και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων από το ΣΞ σε εθνικά πλαίσια, ή στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συµµετοχή του, σε συµµαχίες ή διεθνείς οργανισµούς. β. Είναι ένα θεσµικό κείµενο, το οποίο εδράζεται στα καθοριζόµενα στην ΕΘΣΣ, στο ∆όγµα ∆ιακλαδικών Επιχειρήσεων, στο ∆όγµα ∆ιοικητικής Μέριµνας για την Υποστήριξη των ∆ιακλαδικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης στο Επιχειρησιακό και στο Τακτικό ∆όγµα του ΣΞ και ως εκ τούτου οιαδήποτε συναφής τροποποίησή τους, επιβάλλει την κατάλληλη αναθεώρηση - προσαρµογή του παρόντος δόγµατος, σε όση κλίµακα απαιτείται, αξιοποιώντας παράλληλα και τα διδάγµατα από την εφαρµογή του σε ασκήσεις και επιχειρήσεις. Η αναγκαιότητα αναθεώρησής του εξετάζεται κάθε πέντε χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όµως θα επανεκδίδεται κάθε δέκα χρόνια.

Σελίδα σκόπιµα κενή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΓΕΝΙΚΑ 1.

Ορισµός ∆Μ

Είναι η τεχνική της σχεδίασης και διεξαγωγής των κινήσεων και της συντήρησης των ∆υνάµεων. Με την πιο περιεκτική της έννοια, είναι ο τοµέας των στρατιωτικών Επιχειρήσεων που έχει σχέση µε: α. Την απόκτηση, αποθήκευση, µετακίνηση, διανοµή, συντήρηση και εκκένωση του υλικού. β. Τη µετακίνηση, αναπληρώσεις του προσωπικού.

διακοµιδή,

υγειονοµική

περίθαλψη

και

γ. Την απόκτηση ή κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και διάθεση των εγκαταστάσεων. δ. 2.

Την απόκτηση ή παροχή υπηρεσιών.

Αρχές ∆Μ Η ∆Μ διέπεται από τις παρακάτω αρχές: α.

Πρόβλεψη

Οι ανάγκες µιας επιχειρήσεως πρέπει να προβλέπονται έγκαιρα και τα σχέδια να καταστρώνονται νωρίς, ώστε να δίδεται ο ανάλογος χρόνος για τις προπαρασκευές ∆Μ. Απαιτείται συνεπώς η συνεχής, παράλληλη και λεπτοµερής ενηµέρωση των αρµοδίων φορέων επί των σχεδίων επιχειρήσεων, ώστε να αρχίσει η ταυτόχρονη και µελετηµένη προπαρασκευή και από πλευράς υποστηρίξεως ∆Μ. β.

Οικονοµία

Είναι η υπολογισµένη και κατάλληλη χρησιµοποίηση των προσωπικού, µέσων, υπηρεσιών, υλικών και εφοδίων, µε σκοπό την αρτιότερη συντήρηση του Στρατεύµατος. Με αυτή εξασφαλίζεται η εύρυθµη λειτουργία του συστήµατος ∆Μ και η δυνατότητα διάθεσης σε κατάλληλο χρόνο, των εκάστοτε απαραιτήτων µέσων, υλικών και υπηρεσιών. γ.

Ευκαµψία

Η δυνατότητα υποστήριξης από πλευράς ∆Μ µιας επιχειρήσεως, κάτω από οσοδήποτε απρόβλεπτες συνθήκες, που στο σύγχρονο

θέατρο επιχειρήσεων οφείλονται κυρίως στην ταχύτατη και συχνή εναλλαγή της καταστάσεως, προσδιορίζει την έννοια της ευκαµψίας.

δ.

Απλότητα

Η εφαρµογή της αρχής αυτής συνεπάγεται αναµφισβήτητα πλεονεκτήµατα, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ∆Μ, περιορίζοντας τις πιθανότητες αποτυχίας, που εγκυµονεί αντίθετα η περιπλοκή. ε.

Συνεργασία

Για να αποδώσει η ∆Μ, απαιτείται στενή συνεργασία και συντονισµός του Επιτελείου ∆Μ, µε τα υπόλοιπα Γραφεία του Επιτελείου και ∆νσεις, στο εσωτερικό του Στρατού Ξηράς, καθώς και µε τους άλλους Κλάδους των Ε∆ (Πολεµικό Ναυτικό-Πολεµική Αεροπορία), Συµµαχικά Επιτελεία και Πολιτικές Αρχές. Έτσι θα εξασφαλισθεί κοινή και συντονισµένη προσπάθεια και θα αποφευχθούν ο πολλαπλασιασµός των προσπαθειών και η σπατάλη χρόνου και µέσων. 3.

Χαρακτηριστικά ∆Μ Η ∆Μ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, πρέπει να: α.

Είναι σύγχρονη και επίκαιρη

(1) Η κατάλληλη εκµετάλλευση των δυνατοτήτων της πληροφορικής, εξασφαλίζει άµεση και αξιόπιστη πληροφόρηση - εικόνα και δίδεται η δυνατότητα να σχεδιασθεί το δίκτυο ∆Μ, να επιλυθούν προβλήµατα προµηθειών και µεταφοράς των εφοδίων - υλικών, να επιλεγούν οι θέσεις για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων ∆Μ και να δοµηθεί το σύστηµα καταγραφής, παρακολούθησης και διακίνησης των εφοδίων - υλικών – προσωπικού και µέσων, κατά οµοιόµορφο τρόπο, από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς. (2) Η ∆Μ δύναται πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις, µόνον εφόσον διαθέτει σύγχρονα και αυξηµένων πολλαπλών δυνατοτήτων µεταφορικά οχήµατα, µεταφορικά Ε/Π, ποικίλα µηχανήµατα – µέσα φορτώσεως – εκφορτώσεως, κατάλληλα εξοπλισµένα µέσα διακοµιδών ιδιαίτερα Ε/Π κλπ. β.

Είναι συντονισµένη

Προκειµένου να επιτευχθεί ο συντονισµός, κυρίαρχο στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει τη ∆Μ κατά την υποστήριξη των επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρχει από τον καιρό της ειρήνης ενιαίος σχεδιασµός και ενιαίο αυτοµατοποιηµένο σύστηµα διαχείρισης πληροφοριών, το οποίο να πραγµατοποιεί αυτόµατη επεξεργασία δεδοµένων σε όλους τους λειτουργικούς τοµείς της ∆Μ και να παρέχει ενιαία εικόνα της κατάστασης ∆Μ σε πραγµατικό χρόνο, στους εµπλεκόµενους φορείς µέχρι επιπέδου Επιχειρησιακού Σχηµατισµού.

γ.

Είναι ταχεία, ευέλικτη και αποτελεσµατική

Η µεθοδική και µελετηµένη προπαρασκευή του συστήµατος ∆Μ από του καιρού της ειρήνης, θέτει τις βάσεις για ευέλικτη, ταχεία και αποτελεσµατική υποστήριξη των δυνάµεων στην περίοδο κρίσης, οι οποίες θα εισέλθουν στον αγώνα αλλά και θα συντηρούνται αξιόµαχες, όπου και όποτε η αποστολή τους απαιτεί. δ.

Είναι προσανατολισµένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων

Η ιδιαιτερότητα του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, οι εξαιρετικά αυξηµένες απαιτήσεις του καθώς και οι δυσκολίες κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, επιβάλλουν το σαφή και απόλυτο προσανατολισµό της ∆Μ προς κάλυψη των υφισταµένων και µελλοντικών αναγκών του στρατεύµατος. ε.

Χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα

Η ανάπτυξη Συστηµάτων ∆ιαχείρισης Ποιότητας στη ∆Μ πρέπει να αποτελεί στόχο για όλους τους εµπλεκόµενους φορείς. Για να αναπτυχθεί πρέπει να εφαρµόζεται το τρίπτυχο: σχεδιασµός, έλεγχος και βελτίωση της ποιότητας. Η ποιότητα είναι άµεσα συνυφασµένη και µε την ενεργοποίηση του ανθρωπίνου δυναµικού στις Ε∆. στ.

Παρέχει συνεχή υποστήριξη

Η σχεδίαση της ∆Μ και η εφαρµογή των δυνατοτήτων της πρέπει να εξασφαλίζουν τη συνεχή (επί 24ώρου βάσεως) υποστήριξη των επιχειρήσεων, σε όλες τις φάσεις του αγώνα και σε οποιοδήποτε σηµείο του θεάτρου επιχειρήσεων, µε κατάλληλη κλιµάκωση και διασπορά των αποθεµάτων. ζ.

Αξιοποιεί τους επιτόπιους πόρους

Η έκταση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και οι ταχύτατες σε αυτό εξελίξεις, επιβάλλουν την πλήρη αξιοποίηση του δυναµικού και των πόρων της χώρας, του δηµόσιου και ιδιωτικού φορέα, για την ικανοποίηση των ελλείψεων του στρατεύµατος που ανακύπτουν, σε µέσα, εφόδια - υλικά, υπηρεσίες και υποδοµές ∆Μ, στην ειρήνη- κρίση και τον πόλεµο. 4.

Αυτοµατοποιηµένα ∆ιαχειριστικά Συστήµατα ∆Μ

Η υποστήριξη των δυνάµεων σε θέµατα ∆Μ πρέπει να υλοποιείται µέσω αυτοµατοποιηµένων συστηµάτων ∆Μ, ενταγµένων στο Ενιαίο Αυτοµατοποιηµένο Σύστηµα Πληροφοριών. Τα αυτοµατοποιηµένα αυτά συστήµατα ∆Μ πρέπει να είναι συµβατά τόσο σε Κλαδικό όσο και σε ∆ιακλαδικό επίπεδο. Η ροή των πληροφοριών ∆Μ θα πρέπει να είναι συνεχής και άµεση σε σχεδόν πραγµατικό χρόνο, κατά το δυνατόν. Προς τούτο οι πληροφορίες πρέπει να

διακινούνται µε ψηφιακό τρόπο τόσο σε εθνικό (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ ), όσο και σε συµµαχικό επίπεδο για τις συµµετέχουσες Ελληνικές ∆υνάµεις, όταν αυτό απαιτείται. Η λειτουργία του συστήµατος πρέπει να ικανοποιεί τις παρακάτω απαιτήσεις ∆Μ : α.

Αποθέµατα Εφοδίων-Υλικών Όλων των Κλάσεων

Να είναι δυνατή η παρακολούθηση της αποθεµατικής κατάστασης του συνόλου των εφοδίων και υλικών. β.

Μεταφορές - Κινήσεις

(1) Να δίδεται η δυνατότητα πληροφόρησης σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, σε ότι αφορά την συγκέντρωση και τη µεταφορά δυνάµεων καθώς και τη διαθεσιµότητα και µεταφορική ικανότητα των µέσων. (2) Να υπάρχει η δυνατότητα σχεδίασης των κινήσεων και µεταφορών που απαιτούνται, µε τον κατάλληλο συντονισµό αυτών, για την υποστήριξη των διαφόρων σχεδίων. (3) Να υπάρχει η δυνατότητα προσοµοίωσης των κινήσεων και µεταφορών, για την καλύτερη αξιοποίηση των διατιθεµένων µεταφορικών µέσων. (4) Να παρέχει πληροφορίες περί της κατάστασης των αξόνων ∆Μ (Ρεύµα εφοδιασµού και αναπληρώσεων, Ρεύµα εκκενώσεων και διακοµιδών). γ.

Υγειονοµική Υποστήριξη

Να είναι δυνατή η παρακολούθηση των απωλειών υγείας, των νοσηλευτικών µονάδων και των µέσων που απαιτούνται, για την παροχή υγειονοµικής υποστήριξης και την κατά το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των απωλειών υγείας. δ.

Οικονοµικοί Πόροι

Να εξασφαλίζεται η πλέον ορθολογιστική εκµετάλλευση και η µέγιστη αποδοτικότητα των υφιστάµενων οικονοµικών πόρων. ε.

Υποδοµή

Να είναι δυνατή η παρακολούθηση της κατάστασης των κρισίµων εγκαταστάσεων επιχειρησιακής υποδοµής ∆Μ, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων. στ.

Τεχνική Υποστήριξη - ∆ιαθεσιµότητα Κυρίου Υλικού

Να υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της διαθεσιµότητας και της κατάστασης του κυρίου υλικού και µέσων, καθώς και η επισκευαστική πρόοδος αυτών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΣΧΕ∆ΙΑΣΗ ∆Μ 1.

Γενικά

Η ∆ιοικητική Μέριµνα περιλαµβάνει στην ευρεία του όρου έννοια, την υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων από την παραγωγή έως την κατανάλωση, τις κινήσεις, τη συντήρηση εγκαταστάσεων, υλικού και µέσων, την υποστήριξη υγειονοµικού καθώς και την παροχή εκείνων των υπηρεσιών στο προσωπικό, που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ηθικού σε υψηλά επίπεδα. 2.

Φάσεις Κύκλου Λειτουργίας ∆Μ Οι φάσεις του κύκλου λειτουργίας ∆Μ είναι οι παρακάτω: α.

Η διαπίστωση των απαιτήσεων.

β. Η εξεύρεση των υπηρεσιών και οικονοµικών πόρων. γ. 3.

απαιτούµενων

µέσων,

εφοδίων,

υλικών,

Η διανοµή για ικανοποίηση των απαιτήσεων.

Σύστηµα ∆Μ

α. Το Θέατρο Πολέµου (ΘΠ) του Ελλαδικού χώρου περιλαµβάνει τα Θέατρα Επιχειρήσεων (ΘΕ), που προβλέπουν τα σχέδια επιχειρήσεων και τη Ζώνη Εσωτερικού (ΖΕ). Το κάθε ΘΕ περιλαµβάνει τη Ζώνη Μάχης (ΖΜ) και τη Ζώνη Συγκοινωνιών (ΖΣ). β. Στο ΘΠ είναι αναπτυγµένη η Ενιαία Περιοχή Συντηρήσεως (ΕΠΣ), για την οργάνωση και λειτουργία της οποίας ευθύνεται ο Μείζων Σχηµατισµός ∆Μ και περιλαµβάνει την Περιοχή Βάσεως (ΠΒ) και την Περιοχή Συντηρήσεως (ΠΣ). γ. Σύστηµα ∆Μ είναι το πλέγµα περιοχών, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ∆Μ και αξόνων, καθώς και η µέσω αυτών διακίνηση των εφοδίων και υλικών, των αναπληρώσεων και διακοµιδών στον πόλεµο. Είναι ενιαίο ελεγχόµενο ιεραρχικά από τις ∆ιοικήσεις ∆Μ του ΣΞ και περιλαµβάνει: (1) Το ∆ίκτυο ∆Μ, που περιλαµβάνει περιοχές ∆Μ στις οποίες είναι κλιµακωµένα εφόδια, υλικά, προσωπικό και Μονάδες ∆Μ, καθώς και άξονες κατά βάθος και πλάτος. (2) Το Ρεύµα ∆Μ, που περιλαµβάνει τη διακίνηση εφοδίων υλικού και προσωπικού µέσω των αξόνων που συνδέουν τις περιοχές ∆Μ. Ανάλογα µε την φορά του διακρίνεται σε :

4.

(α)

Ρεύµα εφοδιασµού και αναπληρώσεων.

(β)

Ρεύµα εκκενώσεων και διακοµιδών.

Οργάνωση

α. Τη συνολική ευθύνη παροχής υποστήριξης ∆Μ στο Στρατό Ξηράς, στο Θέατρο Πολέµου (ΘΠ), έχει Μείζων Σχηµατισµός ∆Μ, σε συνεργασία µε τους ΜΕΣ στην ΠΕ των οποίων αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται οι Σχηµατισµοί και Μονάδες ∆Μ. β. Οι Σχηµατισµοί και Μονάδες υποστηρίξεως ∆Μ είναι τα στοιχεία εκείνα των δυνάµεων του ΣΞ, των οποίων κύρια αποστολή είναι η παροχή υποστήριξης ∆Μ σε ένα ΘΕ. γ. 5.

Υφίσταται κάθετη δοµή διοίκησης των Σχηµατισµών ∆Μ.

Ισχύουσα ∆οµή ∆Μ

Η ∆Μ πρέπει να είναι προσαρµοσµένη στην υφιστάµενη δοµή του ΣΞ και να ακολουθεί τις πιθανές αλλαγές στην οργάνωση και στα νέα δεδοµένα. Το όλο πλέγµα της ∆Μ από πλευράς υποδοµής, συντήρησης και υποστήριξης της επιχειρησιακής σχεδίασης, αποτελεί πάντοτε αντικείµενο σοβαρού προβληµατισµού. Η ανάγκη αποτελεσµατικής υποστήριξης του ΣΞ, η στενότητα των διατιθέµενων πιστώσεων και του προσωπικού, καθώς και η είσοδος νέων οπλικών συστηµάτων και µέσων, επιβάλλει τη συνεχή επανεξέταση του συστήµατος ∆Μ. 6.

Σχεδίαση ∆Μ

α. Αποσκοπεί στην εξασφάλιση δυνατότητας υποστήριξης οποιασδήποτε µορφής επιχείρησης και διατήρησης της µαχητικής ισχύος του στρατεύµατος. β. Η σχεδίαση της υποστήριξης ∆Μ πρέπει να βασίζεται στην υφιστάµενη δοµή του Στρατού Ξηράς και να προσαρµόζεται στις πιθανές αλλαγές στην οργάνωση, στα νέα δεδοµένα και στις απαιτήσεις της διακλαδικότητας. γ. Ο σχεδιασµός της ∆Μ πρέπει να ενεργείται παράλληλα µε την τακτική σχεδίαση από συλλήψεως της επιχειρήσεως. δ. Παράγοντες, που πρέπει πάντοτε να αναλύονται και λαµβάνονται υπόψη κατά την σχεδίαση ∆Μ είναι: (1)

Αποστολή.

(2)

Επιχειρησιακό Περιβάλλον. (α)

Έδαφος.

(β) Εχθρός (Εχθρική κατάσταση και δυνατότητες του εχθρού που επιδρούν στο ηµέτερο σύστηµα ∆Μ). (γ) Καιρός. (3)

Υποστηριζόµενη ∆ύναµη.

(4)

∆ιαθεσιµότητα των Μέσων.

(5)

Η εκτιµώµενη διάρκεια της επιχείρησης.

(6)

Κόστος υποστήριξης ∆Μ.

Σελίδα σκόπιµα κενή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆΄ ∆ΙΕΞΑΓΩΓΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ∆Μ 1.

Γενικά

Περιλαµβάνει όλες τις ενέργειες υποστηρίξεως των επιχειρήσεων, που πρέπει να λαµβάνει υπόψη του ένας διοικητής, όταν ενεργεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον. 2.

Λειτουργικοί Τοµείς ∆Μ Οι κυριότεροι λειτουργικοί τοµείς ∆Μ είναι: α. β. γ. δ. ε. στ.

Ο εφοδιασµός και ο ανεφοδιασµός µε εφόδια και υλικά. Οι κινήσεις – µεταφορές. Η συντήρηση υλικού. Οι διοικητικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες πεδίου. Τα θέµατα προσωπικού. (1) Οι απώλειες – αναπληρώσεις. (2) Ο χειρισµός νεκρών. ζ. Η υγειονοµική υποστήριξη. η. Ο χειρισµός αιχµαλώτων. θ. Οι επιτάξεις – η βιοµηχανική κινητοποίηση. ι. Η ασφάλεια µονάδων , περιοχών ∆Μ και φαλάγγων. ια. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης. ιβ. Η κατασκευή, συντήρηση και διάθεση εγκαταστάσεων. ιγ. Η εξασφάλιση αµοιβαίας υποστήριξης σε θέµατα ∆Μ µεταξύ στρατιωτικού και πολιτικού τοµέα. ιδ. Η υποστήριξη µεταξύ των Κλάδων των Ε∆. 3.

Εφοδιασµός - Ανεφοδιασµός

α. Αποτελεί έναν από τους κύριους λειτουργικούς τοµείς της ∆Μ στον οποίο συµπεριλαµβάνονται η προµήθεια, η παραλαβή, η αποθήκευση, η µεταφορά, η διανοµή, η συντήρηση, η διάσωση των εφοδίων - υλικών, συµπεριλαµβανοµένου και του καθορισµού του τύπου και της ποσότητας σε κάθε περίπτωση. Αποθέµατα υλικών και εφοδίων όλων των κλάσεων σε ΗΘΕ και ΗΑ (για τα πυροµαχικά) τηρούνται σύµφωνα µε τις προβλέψεις των εκάστοτε σχεδίων. Τα κριτήρια καθορισµού της στάθµης των αποθεµάτων εφοδίων - υλικών και πυροµαχικών σε ΗΘΕ - ΗΑ καθορίζονται από τις Κατευθύνσεις Αµυντικής Σχεδίασης (ΚΑΣ).

β.

Κλάσεις Υλικών - Εφοδίων

Τα υλικά και εφόδια για την καλύτερη οµαδοποίηση, αποθήκευση, λογιστική παρακολούθηση, διαχείριση, κατανοµή και διακίνηση ταξινοµούνται σε κλάσεις, ανάλογα µε τη φύση και το χειρισµό τους. γ.

Πολεµικά Αποθέµατα

Πολεµικά αποθέµατα είναι αποθέµατα εφοδίων και υλικών, που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της ειρήνης για την αντιµετώπιση των αυξηµένων στρατιωτικών αναγκών κατά την έναρξη του πολέµου. Τα αποθέµατα αυτά έχουν σκοπό την υποστήριξη, η οποία είναι ουσιώδης για τη διατήρηση των επιχειρήσεων µέχρις ότου καταστεί δυνατός ο ανεφοδιασµός και συγκροτούνται µε βάση ειδικές κλίµακες και συντελεστές. Σε καιρό πολέµου τα πολεµικά αποθέµατα ορισµένων ειδών, συµπληρώνονται συνολικά ή εν µέρει από τις επιτάξεις και τη βιοµηχανική κινητοποίηση. δ.

Κλιµάκωση Πολεµικών Αποθεµάτων (1)

Τα πολεµικά αποθέµατα κλιµακώνονται σε: (α)

ΒΦ Α΄ Γραµµής (που τηρούνται κατά περίπτωση από

τις Μονάδες). (β) ΒΦ Β΄ Γραµµής (που τηρούνται κατά περίπτωση από τα ανεφοδιαστικά όργανα ή τις Μονάδες). (γ) Πολεµικά αποθέµατα Γ΄ Γραµµής (που τηρούνται κατά περίπτωση από ανεφοδιαστικά όργανα). (2)

Ελάχιστο Όριο Πολεµικών Αποθεµάτων (ΕΟΠΑ).

Είναι το ελάχιστο όριο των πολεµικών αποθεµάτων που πρέπει να τηρείται, κατά κλάση, από την ειρηνική περίοδο από κάθε µονάδα, σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες διαταγές. ε.

Προτεραιότητα Πολεµικών Αποθεµάτων

Προτεραιότητα πολεµικών αποθεµάτων σύµφωνα µε την εκάστοτε επιχειρησιακή σχεδίαση. στ.

Λειτουργία Ηµερησίου Ρεύµατος Εφοδιασµού (ΗΡΕ)

(1) ΗΡΕ είναι η διακίνηση ποσοτήτων εφοδίων και υλικών για τη συντήρηση της εµπολέµου δυνάµεως του Στρατεύµατος, επί µία ηµέρα. (2) Η περιοδικότητα διακινήσεως του ΗΡΕ, µπορεί να είναι και ανά µεγαλύτερα χρονικά διαστήµατα της µιας ηµέρας.

(3) Το ΗΡΕ λειτουργεί, είτε κατόπιν αιτήσεως, είτε αυτόµατα, ανάλογα µε το θέατρο επιχειρήσεων, το κλιµάκιο και τις εκάστοτε προβλέψεις των σχεδίων επιχειρήσεων.

4.

Κινήσεις - Μεταφορές

Είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούν, ως µέρος µίας στρατιωτικής επιχείρησης, κινήσεις Μονάδων ή κλιµακίων ∆Μ, που περιλαµβάνουν µεταφορές υλικών και εφοδίων για την υποστήριξη των στρατευµάτων, µεταφορές αναπληρώσεων προσωπικού προς τη Ζώνη Μάχης καθώς και εκκενώσεις υλικών, εφοδίων και προσωπικού. Οι δραστηριότητες αυτές απαιτούν τη δυνατότητα υποστηρίξεως δια µεταφορικών µέσων, την απαραίτητη υποδοµή, τον έλεγχο κινήσεων και γενικά όλες τις λειτουργίες υποστήριξης. 5.

Συντήρηση Υλικού

Ορίζεται το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για να διατηρηθεί ο εξοπλισµός λειτουργικός ή να αποκατασταθούν οι βλάβες του, ώστε να είναι διαθέσιµος για µελλοντικές επιχειρήσεις. Περιλαµβάνει επιθεώρηση, δοκιµή, συντήρηση, περισυλλογή, µετακοµιδή, επισκευή, ανακατασκευή και εκσυγχρονισµό. Επίσης συµπεριλαµβάνει και όλες τις διαδικασίες ανεφοδιασµού, που έχουν σχέση µε τη συντήρηση. 6.

∆ιοικητικές Υπηρεσίες

Είναι ευθύνη του κάθε ∆ιοικητού και πρέπει να εξασφαλίζονται από αυτόν, µε σκοπό να µην υπάρχει ο παραµικρός κίνδυνος αποτυχίας µιας αποστολής εξαιτίας της έλλειψης αυτών των υπηρεσιών. Τέτοιες υπηρεσίες είναι η ταχυδροµική, η θρησκευτική και η ψυχαγωγία που συντελούν σηµαντικά στη διατήρηση του ηθικού του προσωπικού. 7.

Υπηρεσίες Πεδίου

Είναι εξίσου σηµαντικές και επηρεάζουν την υγιεινή διαβίωση, την καλή κατάσταση και το ηθικό του προσωπικού. Οι υπηρεσίες πεδίου µπορούν να περιλαµβάνουν την προετοιµασία φαγητού, την αντικατάσταση ρουχισµού, το λουτρό, την επιδιόρθωση ρουχισµού και υφασµάτων, την παροχή νερού και άλλα θέµατα υγιεινής και διαβίωσης του προσωπικού. 8.

Θέµατα Προσωπικού α.

Απώλειες - Αναπληρώσεις (1)

Γενικά

«Απώλειες» σε προσωπικό, εννοείται η µείωση της οργανικής δυνάµεως της Μονάδος, που οφείλεται σε εχθρική ενέργεια, ασθένειες, ατυχήµατα καθώς και διοικητικές ενέργειες – µέτρα. Σε ένα πόλεµο οι κάθε είδους απώλειες δηµιουργούν κενά, τα οποία διαρκώς διευρύνονται και όταν δεν αναπληρώνονται έγκαιρα, µειώνουν τη µαχητική ισχύ των Μονάδων. Απαιτείται λοιπόν να υπάρχει κατάλληλο σύστηµα, για να αναπληρώνονται έγκαιρα οι απώλειες και να διατηρείται το αξιόµαχο του Στρατεύµατος.

(2)

Αναπλήρωση Απωλειών

Είναι η τοποθέτηση προσωπικού σε κάποια Μονάδα, για να συµπληρωθούν τα κενά που δηµιουργήθηκαν από τις απώλειες. Είναι απαραίτητο οι Μονάδες να είναι συνεχώς πλήρεις σε προσωπικό, όπως προβλέπεται από τους οικείους ΠΟΥ. Αυτό απαιτεί να υπάρχουν πηγές αναπληρώσεων, Μονάδες αναπληρώσεων, υπεύθυνος φορέας κατά κλιµάκιο και κατάλληλη διαδικασία για την αίτηση, την προετοιµασία και τη διάθεση αυτών. β.

Χειρισµός Νεκρών

Η αναζήτηση, αναγνώριση, περισυλλογή, µεταφορά και ταφή των νεκρών επιβάλλεται, γιατί αποδίδεται η τιµή και ο σεβασµός που αρµόζει, σε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Οι ενέργειες αυτές συµβάλουν ώστε να διατηρηθεί υψηλό το ηθικό του στρατεύµατος. Κάθε νεκρός δικαιούται ταφής κατά τα πρότυπα της θρησκείας του και τη στρατιωτική δεοντολογία. Πρέπει να τηρούνται τα στοιχεία των νεκρών και του σηµείου ταφής, διότι ανθρωπιστικοί λόγοι επιβάλουν οι οικείοι να βρουν τους νεκρούς τους. Επιπλέον πρέπει να παρέχονται όλα τα σχετικά στοιχεία σε διεθνείς οργανισµούς, όταν αυτά ζητηθούν. 9.

Υγειονοµική Υποστήριξη

Υγειονοµική - ιατρική υποστήριξη είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων, που εκτελούνται καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πεδίο της µάχης, για να διατηρήσουν, να βελτιώσουν ή να επανορθώσουν την σωµατική ή ψυχική υγεία του προσωπικού. Αυτό επιτυγχάνεται µε: α.

Την πρόληψη ασθενειών και τραυµατισµών.

β. Την διαλογή, αντιµετώπιση και διακοµιδή των ΑΥ, για να διασφαλιστεί η ταχύτερη και πλήρης αποκατάσταση αυτών. γ. 10.

Την έγκαιρη εφαρµογή των µέτρων για τη διατήρηση της ζωής.

Χειρισµός Αιχµαλώτων

Οι αιχµάλωτοι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης µεταχείρισης. Πρέπει να προστατεύονται από κάθε πράξη βίας και από τις επιθέσεις και την περιέργεια του

κοινού. Έχουν δικαιώµατα σεβασµού προς το άτοµο και την τιµή τους. Αφαιρούνται από αυτούς ο οπλισµός, η εξάρτυση και τα στρατιωτικά έγγραφα, αφήνονται όµως τα προσωπικά είδη. Η χρησιµοποίησή τους σε διάφορες εργασίες και η απόσπαση πληροφοριών πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της Συνθήκης της Γενεύης (4 συµβάσεις του 1949 και 2 Πρωτόκολλα του 1977) και του Ανθρωπιστικού ∆ικαίου. Στα πλαίσια αυτά είναι απαραίτητη η ύπαρξη κατάλληλων χώρων διαβίωσης και φύλαξης καθώς και εκπαιδευµένου προσωπικού, για το χειρισµό τους.

11.

Επιτάξεις – Βιοµηχανική Κινητοποίηση

α. Οι επιτάξεις κάθε είδους και η βιοµηχανική κινητοποίηση, για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών, αποτελούν ιδιαίτερα σοβαρές δραστηριότητες της στρατιωτικής υπηρεσίας, που συνεπάγεται τη διάθεση σηµαντικών πιστώσεων και την αντιµετώπιση διαφόρων προβληµάτων λόγω δυσµενών επιπτώσεων σε συµφέροντα ιδιωτών ή του πληθυσµού γενικότερα. β. Επιβάλλεται εποµένως ο καθορισµός πλήρους ενιαίας διαδικασίας, για όλα τα θέµατα επιτάξεων – βιοµηχανικής κινητοποιήσεως, µε σκοπό την κάλυψη των αναγκών της στρατιωτικής υπηρεσίας. 12.

Ασφάλεια Μονάδων - Περιοχών ∆Μ και Φαλάγγων

α. Οι σύγχρονες αντιλήψεις για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων σε ένα µελλοντικό πόλεµο παραδέχονται, ότι δεν υπάρχουν συνεχή µέτωπα και υπάρχουν µεγάλα κενά µεταξύ των αµυντικών περιοχών καθώς και µέσα σε αυτές. Από τα κενά αυτά, θα είναι δυνατόν εχθρικές δυνάµεις να διεισδύσουν στα µετόπισθεν των µαχόµενων Μονάδων και να προσβάλουν Μονάδες και εγκαταστάσεις ∆Μ. β. Η ασφάλεια των Μονάδων και περιοχών ∆Μ παρουσιάζει δύο βασικές µορφές, την αυτασφάλεια των Μονάδων ∆Μ και την ασφάλεια των περιοχών ∆Μ. (1) Η αυτασφάλεια πρέπει να είναι κανόνας για τις Μονάδες ∆Μ. Κάθε τµήµα ∆Μ, πρέπει να είναι ικανό να αυτοπροστατεύεται. Σε µερικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες µια Μονάδα ∆Μ διαθέτει µεγάλα αποθέµατα σε διασπορά, ενδεχοµένως πρέπει να ενισχύεται σε µέσα για να αυτοπροστατεύεται. (2) Ο υπεύθυνος για την ασφάλεια της Π∆Μ ∆κτής, ελέγχει και συντονίζει τα επί µέρους µέτρα ασφαλείας των Μονάδων και εγκαταστάσεων ∆Μ και καταρτίζει µε τα όργανα του σχέδιο για την ασφάλεια της Π∆Μ. Το σχέδιο αυτό εκτός των άλλων πρέπει να προβλέπει συµπλήρωση και επέκταση των µέτρων ασφαλείας των Μονάδων, ταχυκίνητη εφεδρεία σε κεντρική θέση και τοπικές για κάθε συγκρότηµα εγκαταστάσεων, ώστε να αντιµετωπισθεί κάθε απειλή. γ.

Ασφάλεια κινουµένων φαλάγγων

Κατά την κίνηση πρέπει να υπάρχουν µέτρα για την προστασία των φαλάγγων, τα οποία να προβλέπονται στο σχέδιο ασφαλείας Π∆Μ.

13.

Υποστήριξη των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) α.

Γενικά

Η χώρα µας δεσµεύει δυνάµεις της στις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, για µια σειρά περιπτώσεων όπως παρακάτω : (1)

Επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ.

(2) Επιχειρήσεις που θα διευθύνονται από το ΝΑΤΟ και οι οποίες θα είναι είτε άρθρου 5 (Συλλογική άµυνα εντός των ορίων της Συµµαχίας), είτε µη άρθρου 5 (εκτός των ορίων της Συµµαχίας).

β.

(3)

Επιχειρήσεις που θα διευθύνονται από την ΕΕ.

(4)

Επιχειρήσεις Συνασπισµού Κρατών.

∆ιοικητική Μέριµνα ΕΥΕ

(1) Συνήθως, η υποστήριξη των δυνάµεων που συµµετέχουν σε Πολυεθνικές Επιχειρήσεις αποτελεί εθνική ευθύνη. Ωστόσο είναι δυνατό στη βάση κατά περίπτωση συµφωνιών, η ∆Μ να αποτελέσει αντικείµενο συλλογικής ευθύνης. (2) Η υποστήριξη ∆Μ, για να είναι αποτελεσµατική, πρέπει να σχεδιάζεται λεπτοµερώς και να καλύπτει όλο το φάσµα της υποστήριξης προσωπικού, µέσων και υλικών. γ. Λεπτοµέρειες για την υποστήριξη των ΕΥΕ περιγράφονται στο δόγµα Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης του ΣΞ (ΣΚ 31-4). 14.

Κατασκευή, Συντήρηση και ∆ιάθεση Εγκαταστάσεων

Είναι εξίσου σηµαντική η ύπαρξη κατάλληλης υποδοµής, η οποία εκφράζεται µε την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση κατάλληλων εγκαταστάσεων προκειµένου να είναι πλήρης και συνεχής η υποστήριξη ∆Μ. 15. Η εξασφάλιση αµοιβαίας υποστήριξης σε θέµατα ∆Μ µεταξύ στρατιωτικού και πολιτικού τοµέα.

Σκοπός της είναι η εξασφάλιση στενής συνεργασίας µεταξύ στρατιωτικών αρχών µε τις αντίστοιχες πολιτικές και η αµοιβαία υποστήριξη για κάλυψη τυχόν αναγκών ∆Μ, βάση σχεδίων της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ). 16.

Υποστήριξη µεταξύ των Κλάδων των Ε∆.

Τα ΓΕ των Κλάδων οφείλουν να είναι σε ετοιµότητα και να συνεργάζονται όταν απαιτείται προς κάλυψη αναγκών τους σε θέµατα ∆Μ ακόµη και εκτός του πλαισίου της διακλαδικότητας, µε βάση τους τηρούµενους αλληλόχρεους λογαριασµούς.

Σελίδα σκόπιµα κενή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΕΥΘΥΝΕΣ-ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΕΣ 1.

Γενικά

Σύµφωνα µε το ∆όγµα ∆ιακλαδικής ∆ιοικήσεως και Ελέγχου των Ε∆, η ∆Μ αποτελεί λειτουργία, η οποία εµπίπτει στις αρµοδιότητες των Α/ΓΕ, οι οποίοι και έχουν την ευθύνη υλοποίησής της, µέσω των Σχηµατισµών και Μονάδων ∆Μ του Κλάδου τους, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων, που διευθύνει ο Α/ΓΕΕΘΑ ή Αρχιστράτηγος. 2.

Α/ ΓΕΕΘΑ

Συντονίζει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις ∆Μ των Ε∆ και ευθύνεται για την επιχειρησιακή σχεδίαση, προπαρασκευή και υποστήριξη των επιχειρήσεων σε ειρήνη, κρίση και πόλεµο, σε εθνικό, συµµαχικό και πολυεθνικό επίπεδο. Με τη βοήθεια του ∆ιακλαδικού του Στρατηγείου: α. Καθορίζει τις αρχές και κατευθύνσεις, ώστε η υποστήριξη των διακλαδικών επιχειρήσεων σε θέµατα ∆Μ να πραγµατοποιείται συντονισµένα και αποτελεσµατικά. β. Παρακολουθεί, θέτει προτεραιότητες και συντονίζει το έργο ∆Μ των ΓΕ των Κλάδων, σε εθνικό, συµµαχικό και πολυεθνικό επίπεδο. 3.

Α/ΓΕΣ

α. Ο Α/ΓΕΣ είναι ο κύριος σύµβουλος και υπεύθυνος έναντι του ΥΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ ή Αρχιστρατήγου για την άρτια οργάνωση, λειτουργία, επάνδρωση και εξοπλισµό του συστήµατος ∆Μ του Στρατού Ξηράς. β. Αναπτύσσει το σύστηµα ∆Μ του Στρατού Ξηράς, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, σύµφωνα µε τις αρχές και τις κατευθύνσεις του Α/ΓΕΕΘΑ και έχει την ευθύνη:

(1) Για την παροχή υποστήριξης ∆Μ στο σύνολο των δυνάµεων του Στρατού Ξηράς, στην ειρήνη και στον πόλεµο. Τα εκάστοτε ισχύοντα σχέδια καθορίζουν τον τρόπο υποστήριξης των επιχειρήσεων από πλευράς ∆Μ. (2) Να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Συστήµατος ∆Μ που αναπτύσσει, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα αποθέµατα υλικών και εφοδίων, καθώς και τις αναγκαίες εγκαταστάσεις ∆Μ, λαµβάνοντας τα κατάλληλα µέτρα ασφαλείας για τη λειτουργία του.

4.

Συνεργασία µε Λοιπούς Κλάδους των Ε∆

α. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις του ∆όγµατος ∆ιακλαδικής ∆ιοικήσεως και Ελέγχου των Ε∆, οι Α/ΓΕ ενασκούν κατά την περίοδο της ειρήνης την Πλήρη ∆ιοίκηση των Σχηµατισµών και Μονάδων ∆Μ του Κλάδου τους, ενώ από αναλήψεως της πλήρους ∆ιοικήσεως του συνόλου των Ε∆ από τον Α/ΓΕΕΘΑ ή Αρχιστράτηγο, τους εκχωρείται - µεταβιβάζεται η ∆ιοικητική ∆ιοίκηση και ο Επιχειρησιακός Έλεγχος των παραπάνω Σχηµατισµών και Μονάδων. β. Οι Α/ΓΕ είναι υπεύθυνοι για την υποστήριξη των άλλων Κλάδων των Ε∆, µετά από αίτησή τους µε είδη εφοδίων, υλικών και υπηρεσιών, µε µέριµνα και συντονισµό του ΓΕΕΘΑ. 5. ∆κτής Μείζονος Σχηµατισµού ∆Μ, που έχει την ευθύνη παροχής υποστήριξης ∆Μ. α. Είναι ο κύριος σύµβουλος και υπεύθυνος έναντι του κ. Α/ΓΕΣ για την άρτια οργάνωση, επάνδρωση και εξοπλισµό του Συστήµατος ∆Μ του ΣΞ. β. Ασκεί την Πλήρη ∆ιοίκηση των Σχηµατισµών ∆Μ και των Συγκροτηµάτων – Μονάδων που υπάγονται απευθείας σε αυτόν. γ.

Ευθύνεται για: (1)

Την υποστήριξη από πλευράς ∆Μ του ΣΞ.

(2) Την οργάνωση, λειτουργία και εξασφάλιση του συστήµατος ∆Μ σε ολόκληρο το ΣΞ, στην ειρήνη και τον πόλεµο. (3)

Τη συγκέντρωση των απαιτήσεων ∆Μ και την ικανοποίηση

αυτών. 6.

Ρόλος Σωµάτων α.

Τεχνικό Σώµα (ΤΧ)

Ο ρόλος του είναι ο τεχνικός έλεγχος και η επίβλεψη της συντήρησης Μονάδος (1ου - 2ου κλιµακίου) και η εκτέλεση συντηρήσεως πεδίου και βάσεως (3ου - 5ου κλιµακίου). Επίσης η επιθεώρηση του τεχνικού υλικού όλων των Μονάδων και η εκπαίδευση του προσωπικού ΤΧ και τεχνιτών των λοιπών Ο-Σ. Εκπονεί µελέτες για κατασκευές, ανακατασκευές, διασκευές, εκσυγχρονισµό τεχνικού υλικού και εκτέλεση αυτών. Τέλος συµµετέχει στην περισυλλογή-µετακοµιδή ΒΤΥ. Είναι αρµόδιο για τη διάθεση και διαχείριση πληροφοριών ΤΧ χαρακτήρα στα αυτοµατοποιηµένα συστήµατα ∆Μ, στο µέρος που το αφορά. β.

Σώµα Εφοδιασµού - Μεταφορών (ΕΜ)

Ο ρόλος του είναι η εξασφάλιση, συντήρηση, διαχείριση και εφοδιασµός του Στρατού µε εφόδια (τρόφιµα, καύσιµα-πετρελαιολιπαντικά), υλικά της αρµοδιότητας του (έντυπα, κανονισµός) και πυρκά στο επίπεδο Σχηµατισµών και Συγκροτηµάτων. Επίσης η επιθεώρηση - επίβλεψη χρησιµοποιήσεως από τις Μονάδες των εφοδίων-υλικών αρµοδιότητος του. Ασχολείται µε την εκτέλεση οδικών µεταφορών πάσης φύσεως (προσωπικού και για ανάγκες ∆Μ) και τον ανεφοδιασµό από αέρα τµηµάτων-Μονάδων του ΣΞ µε εφόδια-υλικά. Είναι αρµόδιο για τη διάθεση και διαχείριση πληροφοριών ΕΜ χαρακτήρα στα αυτοµατοποιηµένα συστήµατα ∆Μ, στο µέρος που το αφορά. γ.

Σώµα Υλικού Πολέµου (ΥΠ)

Ο ρόλος του είναι η εξασφάλιση, εναποθήκευση, συντήρηση και διαχείριση υλικών του Στρατού, πλην των εφοδίων αρµοδιότητας ΕΜ, επιστηµονικού, υγειονοµικού και κτηνιατρικού υλικού, φαρµάκων αρµοδιότητας ΥΓ και υλικών αρµοδιότητας ΜΧ. Εκτελεί την επιθεώρηση - ανασκευή πυρκών και επισκευή υλικών της αρµοδιότητάς του. Επίσης είναι η παραγωγή ορισµένων βιοµηχανικών προϊόντων, η επιθεώρηση και ο τεχνικός έλεγχος των υλικών αρµοδιότητάς του, η εκπαίδευση του προσωπικού του και η ειδική εκπαίδευση προσωπικού άλλων Ο-Σ. Είναι αρµόδιο για τη διάθεση και διαχείριση πληροφοριών ΥΠ χαρακτήρα στα αυτοµατοποιηµένα συστήµατα ∆Μ, στο µέρος που το αφορά. δ.

Υγειονοµικό Σώµα (ΥΓ)

Ο ρόλος του είναι η επιλογή υγιούς προσωπικού κατά τη στράτευση και την πρόσληψη λοιπού στρατιωτικού προσωπικού καθώς και την εισαγωγή µαθητών στις παραγωγικές σχολές του Σ.Ξ. Επίσης η υλοποίηση προληπτικής ιατρικής και εφαρµογή όλων των κανόνων υγιεινής και η παροχή περίθαλψης, θεραπείας του προσωπικού. Ασχολείται µε την διακοµιδή των ΑΥ και την συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και την έρευνα σε ιατρικά και άλλα θέµατα Υγκού. Αναλαµβάνει την οδοντιατρική περίθαλψη, την φαρµακευτική υποστήριξη, τον ανεφοδιασµό µονάδων, την τήρηση Πολεµικών Αποθεµάτων, που προβλέπονται από τα Σχέδια, σε υλικά κλάσεως ΙΙ Υγειονοµικού και την κτηνιατρική υποστήριξη. Είναι αρµόδιο για τη διάθεση και διαχείριση πληροφοριών ΥΓ χαρακτήρα στα αυτοµατοποιηµένα συστήµατα ∆Μ στο µέρος που το αφορά. ε.

Σώµα Έρευνας - Πληροφορικής

Ο ρόλος του είναι η επαύξηση της µαχητικής ισχύος και ετοιµότητας του ΣΞ µε τη συνεχή αξιοποίηση και εκµετάλλευση των επιστηµών, διοικήσεως και ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφορικής και εφαρµοσµένης τεχνολογικής έρευνας. Προς τούτο εξασφαλίζει, συντηρεί, διαχειρίζεται τα αυτοµατοποιηµένα συστήµατα ∆Μ και τον εξοπλισµό τους στον βαθµό και τοµέα, που το αφορούν. στ.

Οικονοµικό Σώµα

Ο ρόλος του είναι η διεύθυνση και η εκτέλεση των οικονοµικών υπηρεσιών του Στρατού. Επίσης η διεύθυνση και η εκτέλεση της ταµειακής υπηρεσίας του Στρατού, συµπεριλαµβανοµένου και του χρηµατικού ανεφοδιασµού των Μονάδων και η πληρωµή των δαπανών της στρατιωτικής υπηρεσίας. Εκτελεί έλεγχο των πάσης φύσεως δαπανών και των λογαριασµών εφοδίων και υλικών των Μονάδων και εισηγείται τους καταλογισµούς σε βάρος των υπολόγων διαχειριστών χρηµατικού. Είναι αρµόδιο για τις συνταξιοδοτικές υποθέσεις των παθόντων στην υπηρεσία σε ειρήνη ή πόλεµο. Τέλος συντάσσει τον ετήσιο Π/Υ. ζ.

Ταχυδροµικό Σώµα

Ο ρόλος του είναι η διακίνηση της υπηρεσιακής αλληλογραφίας των Στρατιωτικών Μονάδων καθώς και της ιδιωτικής αλληλογραφίας του στρατιωτικού προσωπικού. ∆ιεξάγει επίσης την υπηρεσία διακίνησης δεµάτων και επιταγών. Είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη των Σωµάτων Ασφαλείας, ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άµυνας και ∆ηµόσιας Τάξης. η.

Κοινά Σώµατα (1)

∆ικαστικό Σώµα

Ο ρόλος του είναι η απονοµή της ποινικής δικαιοσύνης στις Ένοπλες ∆υνάµεις, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα και του Κανονισµού Λειτουργίας των Στρατιωτικών ∆ικαστηρίων, όπως επίσης και ο χειρισµός θεµάτων δικαστικής και νοµικής φύσεως. (2)

Στρατολογικό Σώµα

Ο ρόλος του είναι η προπαρασκευή της στράτευσης και η παρακολούθηση της εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων, από όλους όσους υπέχουν τέτοια υποχρέωση, στρατεύσιµους και εφέδρους, σε ειρήνη, επιστράτευση ή πόλεµο. Επιβλέπει τη σωστή εφαρµογή της στρατολογικής νοµοθεσίας και ελέγχει τη σωστή διεξαγωγή της στρατολογικής υπηρεσίας των διαφόρων Μονάδων του Στρατού. Ενηµερώνει για κάθε φύσης στρατολογικά θέµατα, εκδίδει ερµηνευτικές διαταγές για την εφαρµογή της στρατολογικής νοµοθεσίας και κατανέµει τους στρατεύσιµους κάθε κλάσης ονοµαστικά στους Κλάδους των Ενόπλων ∆υνάµεων. (3)

Θρησκευτικό Σώµα

Ο ρόλος του είναι η χριστιανική κι ηθική διαπαιδαγώγηση του Στρατεύµατος µε βάση τη διδασκαλία του Ευαγγελίου και της Ιερής Παράδοσης. Καλλιεργεί και στηρίζει το ηθικό των στρατευµένων και επιλύει τα ψυχικά, πνευµατικά και ατοµικά τους προβλήµατα. Επιπλέον εξασφαλίζει τις θρησκευτικές και λειτουργικές ανάγκες του προσωπικού των Ενόπλων ∆υνάµεων. 7.

Επιχειρησιακός ∆κτής

Ασκεί έλεγχο ή κατ’ ελάχιστο συντονισµό (ανάλογα µε τη µορφή διαθέσεώς τους), στο έργο των Μονάδων ∆Μ, που του διατίθενται, προκειµένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσµατική υποστήριξη του επιχειρησιακού σχεδίου, η αποδοτική χρησιµοποίηση των µέσων και η αποφυγή ή ο περιορισµός εκτέλεσης των αυτών δραστηριοτήτων από δύο ή περισσότερες Μονάδες ∆Μ. 8.

Υποστηριζόµενος ∆κτής

Έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει τον κύριο ΑΝΣΚ µιας συγκεκριµένης επιχείρησης ή φάσης αυτής. Στα πλαίσια αυτά έχει την κύρια ευθύνη στη σχεδίαση και εκτέλεση των στρατιωτικών στόχων που του έχουν ανατεθεί, µε τις ∆υνάµεις, που του έχουν διατεθεί και έχει την αρµοδιότητα να αιτείται υποστήριξη µάχης και ∆Μ από τους καθοριζόµενους υποστηρίζοντες ∆ιοικητές. 9.

Υποστηρίζων ∆κτής

Έχει την ευθύνη να σχεδιάζει και να αναπτύσσει υπέρ του υποστηριζοµένου ∆ιοικητή, Μονάδες υποστηρίξεως µάχης και ∆Μ, που ζητούνται από τον τελευταίο, ή να παρέχει σε αυτόν υποστήριξη µάχης και ∆Μ.

Σελίδα σκόπιµα κενή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ Η ∆Μ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1.

Γενικά

α. Η σχεδίαση και υλοποίηση της ∆Μ πρέπει να λαµβάνουν υπόψη και πάντα στα πλαίσια των συµφωνηµένων αρχών και εντός του πνεύµατος της διακλαδικής συνεργασίας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε µορφής επιχειρήσεως και να προσαρµόζονται ανάλογα, προς εξασφάλιση της καλλίστης υποστηρίξεως των ενεργουσών δυνάµεων, για την επιτυχία της αποστολής των. β. Υψίστη υποχρέωση της ∆Μ είναι η µε κάθε τρόπο, µέσον και θυσία, προώθηση της απαραίτητης υποστηρίξεως µέχρι των µαχοµένων τµηµάτων. 2.

Επιθετικές Επιχειρήσεις α.

Προέλαση (1)

κινήσεις.

Η προέλαση από πλευράς ∆Μ χαρακτηρίζεται από: (α)

Τις υψηλές καταναλώσεις καυσίµων.

(β)

Τις µικρές καταναλώσεις πυροµαχικών.

(γ)

Τη µεγάλη φθορά των µέσων κίνησης.

(δ)

Τη συµφόρηση των αξόνων ∆Μ, από τις αυξηµένες

(ε) (στ)

Την επιµήκυνση των αξόνων ∆Μ. Τις µειωµένες απώλειες σε προσωπικό.

(2) Ο ρυθµός και το βάθος της προελάσεως, εκτός των άλλων επηρεάζεται και από τις δυνατότητες ∆Μ. Οι δυνατότητες αυτές, πρέπει να επιτρέπουν να διατηρείται η προέλαση στον επιθυµητό ρυθµό και στη συνέχεια να υποστηρίζεται η περαιτέρω επιθετική ενέργεια. β.

Επίθεση (1)

Η επίθεση από πλευράς ∆Μ χαρακτηρίζεται από:

(α) κατά το στάδιο διεξαγωγής.

Τις µεγάλες καταναλώσεις πυροµαχικών, ιδιαίτερα

(β) Τις µεγάλες καταναλώσεις καυσίµων, ιδίως κατά τη φάση της εκµετάλλευσης-καταδίωξης. (γ) (δ) προπαρασκευαστικό στάδιο.

Τις αυξηµένες απώλειες σε προσωπικό. Αυξηµένες δραστηριότητες ∆Μ ιδιαίτερα κατά το

(2) Βασικά η επίθεση κατά το στάδιο της διεξαγωγής δηµιουργεί απαιτήσεις σε πυροµαχικά, ενώ κατά το στάδιο της προπαρασκευής της την απαίτηση για εξασφάλιση µεταφορικών, για να προωθηθούν δυνάµεις και µέσα για την επίθεση, που δεν είναι πλήρως αυτοκινούµενα. 3.

Αµυντικές Επιχειρήσεις α.

Άµυνα Η άµυνα από πλευράς ∆Μ χαρακτηρίζεται:

(1) Από την ανάγκη όπως οι αµυντικές τοποθεσίες γίνουν αυτάρκεις σε ορισµένα εφόδια και υλικά και ιδιαίτερα σε πυροµαχικά και υλικά οργανώσεως του εδάφους. (2) Από τη δυνατότητα οργανώσεως και λειτουργίας κανονικού ρεύµατος ∆Μ, επειδή οι συνθήκες παρουσιάζονται σταθερότερες απ΄ ότι στις άλλες µορφές του αγώνα. (3) Από την µεγάλη ευχέρεια που παρέχεται στη χρησιµοποίηση των επιτόπιων πόρων σε περίπτωση διακοπής ΗΡΕ. β.

Σύµπτυξη

Η σύµπτυξη από πλευράς ∆Μ είναι λεπτή επιχείρηση. Προκειµένου να αντιµετωπισθούν οι πολλές και ποικίλες απαιτήσεις που δηµιουργούνται, χρειάζεται να καταστρωθεί λεπτοµερές και απολύτως συντονισµένο σχέδιο ∆Μ, το οποίο πρέπει να αντιµετωπίζει: (1) Επαρκή υποστήριξη ∆Μ στην κατεχόµενη τοποθεσία, τις τοποθεσίες επιβραδύνσεως και την τελική τοποθεσία. (2)

Την υποστήριξη των Μονάδων που κινούνται προς τα πίσω.

(3) Την έγκαιρη διακοπή ή περικοπή της µεταφοράς προς τα εµπρός εφοδίων και υλικών και την έναρξη καταναλώσεως των αποθεµάτων που δηµιουργήθηκαν. (4) Την έγκαιρη εκκένωση των εφοδίων και υλικών που πλεονάζουν στις εµπρός τοποθεσίες και την κλιµάκωση όσων αναγκαιούν στις ενδιάµεσες τοποθεσίες. (5) Την επαναλειτουργία του ΗΡΕ στην τελική τοποθεσία ή σε κάποια ενδιάµεση τοποθεσία, εάν απαιτείται.

4.

(6)

Τη διακοµιδή των απωλειών υγείας.

(7)

Τις κινήσεις ∆Μ σε απόλυτο συντονισµό µε τις τακτικές.

Ειδικές Επιχειρήσεις

Οι ειδικές συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες που τις χαρακτηρίζουν, απαιτούν ενδεχοµένως παρέκκλιση από το κανονικό σύστηµα ∆Μ, πάντοτε όµως µε κατάλληλη για την περίπτωση εφαρµογή των αρχών ∆Μ, µε σκοπό την αποτελεσµατική υποστήριξη των στρατευµάτων που µάχονται. α.

Αεραποβατικές Επιχειρήσεις

Οι ιδιαιτερότητες της υποστήριξης ∆Μ απορρέουν από τις ανάγκες σε ειδικά υλικά και µέσα, που θα αεροµεταφερθούν µε Α/Φ και Ε/Π, όπως άλλωστε και τα στρατεύµατα, καθώς και από τις απαιτήσεις συντήρησης αεροπρογεφυρωµάτων. β.

Αµφίβιες Επιχειρήσεις

Στις αµφίβιες επιχειρήσεις οι ιδιαιτερότητες ∆Μ εστιάζονται στην άµεση εξάρτηση από τις θαλάσσιες γραµµές συγκοινωνιών, τα διατιθέµενα πλωτά µέσα, τις λιµενικές εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις και την καταλληλότητα προσγιάλωσης στις κατάλληλες ακτές. Επίσης στη δυνατότητα διατήρησης της περιοδικότητας του ΗΡΕ για υποστήριξη των Αποβατικών Στρατευµάτων, τη διακίνηση απωλειών – αναπληρώσεων και την περισυλλογή βαρέως υλικού. γ.

Ανορθόδοξος Πόλεµος

Η υποστήριξη ∆Μ κατά τον ανορθόδοξο πόλεµο αντιµετωπίζει δυσκολίες, κυρίως λόγω µη κανονικής ροής ΗΡΕ. Ο εφοδιασµός των τµηµάτων εξασφαλίζεται κατά βάση από επιτόπιους πόρους αλλά και από ελεύθερες περιοχές µε ανεφοδιασµό από αέρα ή από τη θάλασσα, από καταληφθείσες αποθήκες και Μονάδες του εχθρού καθώς και από κρύπτες υλικών και εφοδίων, που έχουν προετοιµασθεί από τον καιρό της ειρήνης. δ.

Επιχειρήσεις ∆ιάβασης Ποταµίων Γραµµών

Η ∆Μ κατά τις επιχειρήσεις διαβάσεως ποταµών, αν και δεν διαφέρει από αυτήν των συνηθισµένων επιθετικών επιχειρήσεων, επηρεάζεται από τη παρεµβολή υδάτινου κωλύµατος, το οποίο είναι πιθανό να διακόψει την οµαλή λειτουργία του ΗΡΕ.

ε.

Η ∆Μ κατά τον Ορεινό Αγώνα

Ο ορεινός αγώνας, από πλευράς Υποστήριξης ∆Μ, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη επαρκών συγκοινωνιών, τις δυσµενείς καιρικές συνθήκες, την επιµήκυνση του χρόνου και τις δυσχέρειες εφοδιασµού και διακοµιδών αλλά και τις µειωµένες απώλειες, επειδή το έδαφος ευνοεί την κάλυψη και προστασία, οι οποίες όµως είναι δυνατό να αυξηθούν σε περίπτωση δυσµενούς µεταβολής των καιρικών συνθηκών, η οποία δεν είχε προβλεφθεί. 5.

Άµυνα Νήσων

α. Για την σχεδίαση της υποστήριξης από πλευράς ∆Μ µιας δύναµης που αµύνεται σε ένα νησί ή σύµπλεγµα νήσων πρέπει να λαµβάνεται υπόψη η γενική εκτίµηση ότι η εχθρική ενέργεια θα είναι, βραχείας διάρκειας, µεγάλης εντάσεως και θα επιφέρει οπωσδήποτε πλέον των συνήθων, απώλειες, σοβαρές καταστροφές υλικών µέσων και υποδοµών, ενώ ταυτόχρονα θα στερήσει τη δυνατότητα κανονικής λειτουργίας του ΗΡΕ, κυρίως από και προς την/τις νήσους. β.

Απαιτείται ως εκ τούτου: (1)

Η εξασφάλιση αυτάρκειας της νήσου από τον καιρό της

ειρήνης. (2) Η οργάνωση των Π∆Μ µε κατανοµή των εγκαταστάσεων, εφοδίων και υλικών σε δύο ή τρεις περιοχές πίσω από τις πιθανές ακτές αποβάσεως για τη µείωση των κινήσεων και την καλύτερη υποστήριξη των επιχειρήσεων. (3)

Η εκµετάλλευση των επιτόπιων πόρων.

(4)

Η έγκαιρη συµπλήρωση των ελλείψεων σε εφόδια – υλικά.

(5)

Η πλήρης εκµετάλλευση αεροπορικών, θαλάσσιων και

οδικών µεταφορών. (6) Η κατασκευή υποδοµής στις δυτικές ακτές των νήσων για την υποδοχή των πλοίων µεταφοράς ενισχύσεων ή εφοδίων – υλικών. γ. Επιπλέον συντονισµού - συνεργασίας.

επισηµαίνεται

η

αυξηµένη

ανάγκη

διακλαδικού

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ∆ΙΑΚΛΑ∆ΙΚΗ ∆Μ 1.

Γενικά

Βασική επιδίωξη αποτελεί η παροχή των προβλεπόµενων εφοδίων υλικών, µέσων και υπηρεσιών ∆Μ, στον επιθυµητό τόπο και τον κατάλληλο χρόνο. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτείται από τον καιρό της ειρήνης, η στενή και συστηµατική συνεργασία του ΓΕΕΘΑ µε τα ΓΕ των Κλάδων, στους παρακάτω τοµείς της ∆Μ: α. β. γ. δ. ε. στ. 2.

Εφοδιασµό Υπηρεσίες ∆Μ Κινήσεις και Μεταφορές Συντήρηση και Επισκευές Υγειονοµική Υποστήριξη Υποδοµή ∆Μ

Κανόνες ∆Μ

Σε όλες τις περιπτώσεις η ∆Μ πρέπει να σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε απαιτήσεις, υιοθετώντας, πέραν από τις αρχές ∆Μ και τους παρακάτω κανόνες: α.

∆ιαλειτουργικότητα

Με τον κανόνα αυτό εκφράζεται η ικανότητα των συστηµάτων, των Μονάδων ή ∆υνάµεων να παρέχουν και να δέχονται υπηρεσίες από άλλα συστήµατα, Μονάδες ή ∆υνάµεις και να χρησιµοποιούν τις υπηρεσίες αυτές, ώστε να καθίστανται ικανές να επιχειρούν από κοινού αποτελεσµατικά.

β.

Επάρκεια

Η επάρκεια και η παροχή είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεµένες µεταξύ τους. Ανάλογα µε το βαθµό τυποποίησης που επικρατεί στα υλικά - εφόδια και τα χρονικά περιθώρια που έχουν καθορισθεί για την ικανοποίηση των αναγκών ∆Μ, καθορίζεται το είδος του συστήµατος εφοδιασµού που θα εφαρµοσθεί. γ.

Εξουσία

Στους Επιχειρησιακούς ∆ιοικητές παράλληλα µε την ευθύνη πρέπει να δίδεται η ανάλογη εξουσία για τη χρησιµοποίηση των στοιχείων ∆Μ που διαθέτουν ή τους διατίθενται, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις δυνάµεις τους µε τον πιο αποτελεσµατικό τρόπο. Ο βαθµός της διοίκησης που ανατίθεται εξαρτάται βέβαια από την αποστολή και την µορφή της επιχείρησης.

δ.

Ευθύνη

Η ∆Μ αναπτύσσεται από τους Κλάδους των Ε∆ σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Κάθε Κλάδος έχει την ευθύνη να φέρει σε πέρας το έργο που του έχει ανατεθεί. ε.

Πλήρης εικόνα για τα διατιθέµενα µέσα ∆Μ

Για την λήψη απόφασης κάθε Επιχειρησιακός ∆ιοικητής πρέπει να έχει στη διάθεσή του αξιόπιστη, γρήγορη και σε πραγµατικό χρόνο πληροφόρηση, σχετικά µε την πολεµική ετοιµότητα των δυνάµεων του και τις δυνατότητες υποστήριξης αυτών, σε θέµατα ∆Μ. Πρέπει να γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα εφόδιαυλικά, στον εξοπλισµό (προβλήµατα, ελλείψεις, χρόνος επισκευής του µη ενεργού εξοπλισµού) και στις υποδοµές ∆Μ που θα χρησιµοποιηθούν για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να σχεδιασθεί και αναπτυχθεί από τον καιρό της ειρήνης ένας αποτελεσµατικός µηχανισµός αναφορών ∆Μ, ο οποίος θα εκµεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες των σύγχρονων πληροφοριακών συστηµάτων, µε σκοπό να παρέχει την απαιτούµενη πληροφόρηση, σε πραγµατικό ή σχεδόν πραγµατικό χρόνο. στ.

Προτεραιότητα των επιχειρήσεων

Η ∆Μ σχεδιάζεται και αναπτύσσεται σύµφωνα µε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, όπως προσδιορίζονται από τον Επιχειρησιακό ∆ιοικητή. Πρέπει να λειτουργεί ως παράγοντας πολλαπλασιαστικής ισχύος, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεµένος µε την οργανωτική δοµή των µαχόµενων δυνάµεων, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει µε τον αποτελεσµατικότερο τρόπο κάθε επιχειρησιακή επιλογή. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει η ∆Μ από τον καιρό της ειρήνης να είναι κατάλληλα οργανωµένη, συντονισµένη και σαφώς προσανατολισµένη στις ανάγκες των διακλαδικών επιχειρήσεων.

ζ.

Συνεργία

Η ∆Μ για να είναι πραγµατικά αποτελεσµατική, δεν αρκεί να οικοδοµηθεί µόνο µε βάση την ισχύ των συστηµάτων ∆Μ που διαθέτουν οι Κλάδοι των Ε∆, αλλά πρέπει να αξιοποιούνται οι δυνατότητες ∆Μ των Κλάδων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το καθαρό διακλαδικό όφελος να είναι µεγαλύτερο από το άθροισµα των µεµονωµένων εισφορών των Κλάδων. 3.

Λειτουργικοί Τοµείς ∆ιακλαδικής ∆Μ

α. Τυποποίηση στην οργάνωση και λειτουργία των φορέων ∆Μ, µε καθιέρωση κοινής δοµής του επιτελικού φορέα ∆Μ για όλους τους Κλάδους των Ε∆, ώστε να υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. β. ∆ιατήρηση της διακλαδικής συνεργασίας µεταξύ των κλάδων των Ε∆, όπου υφίσταται, στην αµοιβαία υποστήριξη τους και στη διεύρυνσή τους στους παρακάτω τοµείς: (1) Ενιαίος τρόπος προµήθειας κοινών υλικών και εφοδίων. (2) Μεταφορές (εσωτερικού-εξωτερικού). (3) Συντήρηση-ανακατασκευή κοινού κυρίου υλικού. (4) Πληροφοριακά Συστήµατα. (5) Ταχυδροµική Υποστήριξη . (6) Ενιαία Κλίµακα Κατανάλωσης Εφοδίων. (7) Υγειονοµική Υποστήριξη γ. Ανάπτυξη στρατηγικής για την εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι για την αφοµοίωση και εµπέδωση της «∆ιακλαδικής Αντίληψης». δ. Να γίνει µε ρεαλισµό η προσέγγιση των στόχων που έχουν καθορισθεί για την ∆ιακλαδική ∆Μ µε την : (1) παραγόµενου έργου.

Κατάρτιση χρονοδιαγράµµατος για την παρακολούθηση του

(2) Εξασφάλιση της δυνατότητας ανάθεσης επιστηµονικού έργου σε φορείς της Υπηρεσίας, σε πανεπιστήµια και σε επιστηµονικούς συνεργάτες όποτε χρειασθεί. (3) Αξιοποίηση των υπαρχόντων πληροφοριακών συστηµάτων (Σ∆ΕΠ), για ανταλλαγή και αξιοποίηση δεδοµένων. ε. Οριοθέτηση της πραγµατικής διάστασης και του ρόλου της διακλαδικής ∆Μ για κάθε Κλάδο. στ. απαιτείται:

Για να επιτευχθεί η διακλαδικότητα στον τοµέα των µεταφορών

(1) Ο διαχωρισµός µεταξύ χερσαίων, θαλασσίων και εναέριων µεταφορών, και η ανάληψη από κάθε Κλάδο των µεταφορών του τοµέα δράσης του, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. (2) Η ύπαρξη ενιαίου αυτοµατοποιηµένου συστήµατος πληροφοριών για την παρακολούθηση, τον προγραµµατισµό και τη διάθεση των µεταφορικών µέσων. (3) Τα ΓΕ θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα για τη διαθεσιµότητα των µεταφορικών µέσων που διαθέτουν, ώστε να σχεδιάζουν και να εκτελούν τις µεταφορές κατά λειτουργικό τρόπο. (4) Ο σχεδιασµός και η εκτέλεση των µεταφορών θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από διακλαδική αντίληψη και σωστό υπολογισµό των απαιτήσεων. ζ. Για να υπάρξει κοινή αντιµετώπιση της συντήρησης-επισκευής και ανακατασκευής του κυρίου υλικού σε διακλαδικό επίπεδο απαιτείται: (1) Η εναρµόνιση των απαιτήσεων, της φιλοσοφίας, των διαδικασιών και των µέσων συντήρησης. (2)

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας µεταξύ των Κλάδων των Ε∆.

(3) Η εφαρµογή κοινών διαδικασιών συντήρησηςανακατασκευής του κυρίου υλικού και µέσων µεταξύ των Κλάδων των Ε∆. (4) Ο καθορισµός των επισκευαστικών κέντρων στα οποία θα γίνεται η ενιαία επισκευή-ανακατασκευή του κοινού κυρίου υλικού και των τριών Κλάδων, τόσο σε ειρηνική, όσο και σε πολεµική περίοδο. (5) για τους τρεις Κλάδους.

Ο καθορισµός κοινών κλιµακίων επισκευής των υλικών και

η. Είναι δυνατή η ενοποίηση των ταχυδροµικών υπηρεσιών των τριών Κλάδων, µε βάση το Ταχυδροµικό Σώµα του ΣΞ, σε ένα κοινό Ταχυδροµικό Σώµα, έχοντας κοινή οργάνωση, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες και των τριών ΓΕ, τόσο σε ειρήνη, όσο και σε πόλεµο. θ. Πρωταρχικός παράγων για να επιτευχθεί η διακλαδικότητα στη ∆Μ, είναι η δηµιουργία κοινής διακλαδικής νοοτροπίας, συναντίληψης, συνεργασίας και ορολογίας µεταξύ των ασχολουµένων µε αυτή. ι. Για να επιτευχθεί και να προαχθεί η διακλαδικότητα µεταξύ των στελεχών της ∆Μ, απαιτείται η εισαγωγή κοινών αντικειµένων ∆Μ στις Στρατιωτικές σχολές, όλων των βαθµίδων των Ε∆. Με την ίδρυση και λειτουργία της Α∆ΙΣΠΟ επιτυγχάνεται ο στόχος της διακλαδικής εκπαίδευσης. Απαιτείται να δοθεί βαρύτητα σε θέµατα διακλαδικής ∆Μ .

ια. Οι σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες και η εµφάνιση των ασύµµετρων απειλών, καθιστούν πιο αναγκαία την εκπαίδευση των υγειονοµικών Αξκών και των τριών Κλάδων στον επιχειρησιακό τοµέα, όπως αυτό γίνεται σήµερα στο ΣΞ, καθόσον το ΠΝ και η ΠΑ δεν διαθέτουν αντίστοιχες δοµές στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού τους, λόγω διαφορετικής οργάνωσης και αποστολής των υγειονοµικών τους υπηρεσιών. ιβ. Ο ΣΞ, λόγω της µεγάλης διασποράς των µονάδων του σε όλη την επικράτεια, έχει αναπτύξει τη δική του υγειονοµική υποστήριξη σε ειρήνη και πόλεµο. Οι µικρές Μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ, στην ειρήνη εξυπηρετούνται υγειονοµικά από το ΣΞ, όπου υπάρχει δυνατότητα, ενώ για την περίοδο των επιχειρήσεων έχουν εκπονήσει δικά τους σχέδια υποστήριξης. ιγ. Η συµµετοχή µας στις δοµές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις σε όλους τους τοµείς ∆Μ και δεσµεύσεις σε προσωπικό και εξοπλισµό. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ ΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1.

Ορολογία

Aνεφοδιασµός Είναι η αναπλήρωση αποθεµάτων εφοδίων, που καταναλώθηκαν για να διατηρούνται αυτά σε καθορισµένη στάθµη και η εργασία αναπλήρωσης σταθερών αποθεµάτων, που προορίζονται για συγκεκριµένο σκοπό (π.χ. εξυπηρέτηση σχεδίων ∆Μ). Άξονας ∆ιοικητικής Μέριµνας Το γενικό δροµολόγιο ή η δέσµη δροµολογίων επί των οποίων υλοποιείται το ρεύµα διοικητικής µέριµνας των στρατευµάτων, και κατά µήκος του οποίου εγκαθίστανται γενικά οι σχηµατισµοί και οι µονάδες ∆Μ. Απώλειες Με τον όρο αυτό εννοούµε τη µείωση της οργανικής δύναµης µίας µονάδας. ∆ιακρίνονται σε απώλειες µάχης, µη µάχης και διοικητικές. Βασικοί Φόρτοι (ΒΦ) Είναι ποσότητες τροφίµων, καυσίµων και πυροµαχικών, που τηρούνται από τις µονάδες και τα ανεφοδιαστικά όργανα, ανάλογα µε τις εκάστοτε διαταγές, µε σκοπό τη λειτουργία του ΗΡΕ και τη συντήρηση των µονάδων για περιορισµένο χρόνο σε περίπτωση διακοπής του. Οι ΒΦ υπολογίζονται σε αριθµό ηµερών για τα τρόφιµα και τη νοµή, σε αριθµό βολών για τα πυροµαχικά και σε αριθµό µιλίων ή ωρών λειτουργίας για τα καύσιµα.

∆ίκτυο ∆ιοικητικής Μέριµνας Είναι δίκτυο που περιλαµβάνει τις περιοχές ∆Μ στις οποίες είναι κλιµακωµένα εφόδια, υλικά, προσωπικό και µονάδες ∆Μ, καθώς και τους άξονες ∆Μ κατά βάθος και πλάτος. ∆ιοικητικές Απώλειες Είναι απώλειες που προκαλούνται από διοικητικές ανάγκες ή συνέπειες. Σ΄ αυτές περιλαµβάνονται όσες οφείλονται σε απολύσεις, µεταθέσεις, λιποταξία, αυθαίρετη απουσία, κάθειρξη ή φυλάκιση και περιοδική εναλλαγή του προσωπικού. Ενιαία Περιοχή Συντηρήσεως Είναι περιοχή ελεγχόµενη από το Μείζονα Σχηµατισµό ∆Μ, εντός της οποίας αναπτύσσονται και λειτουργούν Σχηµατισµοί και Μονάδες ∆Μ. Εντός αυτής αποθηκεύεται το µεγαλύτερο µέρος των αποθεµάτων του ΣΞ. Ενοποιηµένη Υποστήριξη ∆ιοικητικής Μέριµνας Η διεύθυνση και τεχνική µέσω των οποίων οι παράγοντες ικανότητας υποστήριξης και λογιστικής υποστήριξης εντάσσονται σε ενιαίο σχέδιο και λαµβάνονται υπόψη σε όλο τον κύκλο ζωής των συστηµάτων / υλικών και δια των οποίων όλα τα στοιχεία λογιστικής υποστήριξης σχεδιάζονται, αποκτώνται, ελέγχονται και εξασφαλίζονται κατά έγκυρο και οικονοµικά συµφέροντα τρόπο. Ζώνη Συγκοινωνιών Είναι το πίσω τµήµα του θεάτρου επιχειρήσεων, το οποίο είναι συνέχεια της ζώνης µάχης προς το εσωτερικό και περιλαµβάνει τις γραµµές συγκοινωνιών και τις εγκαταστάσεις και µονάδες διοικητικής µέριµνας οι οποίες είναι αναγκαίες για την άµεση συντήρηση και υποστήριξη των µαχόµενων δυνάµεων. Θέατρο Επιχειρήσεων (ΘΕ) Είναι εκτεταµένος γεωγραφικός χώρος που αναγκαιεί για τη συγκέντρωση, ανάπτυξη, ελιγµό στρατιωτικών δυνάµεων υποστήριξης ∆Μ, που τελούν υπό ενιαία διοίκηση. Ένα ή περισσότερα ΘΕ αποτελούν το Θέατρο Πολέµου (ΘΠ). Κλίµακα Καταναλώσεως Είναι πίνακας που καθορίζει τις ποσότητες εφοδίων και υλικών που προβλέπεται να καταναλωθούν µέσα σε ορισµένο χρονικό διάστηµα (ώρες, ηµέρες κλπ) ή για να επιτευχθεί ένα ορισµένο αποτέλεσµα (Κίνηση ενός µιλίου) από ένα ή περισσότερους οπλίτες, κτήνη, όπλα, οχήµατα ή µηχανήµατα.

Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας Αποστολές που αναλαµβάνονται για την ανακούφιση ατόµων που υποφέρουν, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που οι υπεύθυνες αρχές αδυνατούν ή πιθανόν δεν επιθυµούν να παρέξουν τις απαιτούµενες υπηρεσίες στον πληθυσµό. Οι αποστολές αυτές δυνατόν να αναληφθούν είτε εντελώς ανεξάρτητα, είτε να αποτελέσουν µέρος µιας επιχείρησης υποστήριξης της ειρήνης. Είναι µιά από τις κατηγορίες Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης. Συντηρούµενη ∆ύναµη Είναι η δύναµη, που συντηρείται από τις µονάδες-σχηµατισµούς ∆Μ στον πόλεµο και αφορά προσωπικό και κύριο υλικό. Η συντηρούµενη δύναµη αφορά το προβλεπόµενο στον πόλεµο προσωπικό και το υπάρχον κύριο υλικό κατά τύπο και ποσότητα. Φόρτος Μάχης Υλικά και εφόδια, που φέρονται από το προσωπικό ή και τα µεταφορικά των κλιµακίων µάχης κατά την είσοδό τους στον αγώνα και τα οποία κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την διεξαγωγή των επιχειρήσεων µέχρι να καταστεί δυνατός ο ανεφοδιασµός. Χώρος Συγκεντρώσεως Χώρος που καταλαµβάνεται από τα τµήµατα επίθεσης είτε κατά το τελευταίο στάδιο της προέλασης είτε κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας της επίθεσης. Στο χώρο αυτό γίνονται τελικές προετοιµασίες για την επίθεση. Περιοχή στην οποία συγκεντρώνεται µια δύναµη και γίνονται προπαρασκευές για τη συνέχιση των επιχειρήσεων. Χώρος Τελικού Προορισµού Χώρος διασποράς κοντά στη περιοχή ενέργειας της µονάδας προς τον οποίο η µονάδα αυτή µετακινείται και ολοκληρώνει τις προπαρασκευές της για να αναλάβει πολεµική αποστολή.

2.

Συντµήσεις ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΥΝΤΜΗΣΕΩΝ

Α∆ΙΣΠΟ: ΑΝΣΚ: ΑΥ: ΒΦ: ΓΕ: ∆Μ: ∆ΥΒ: ΕΑΣ: Ε∆: ΕΕ: ΕΘΣΣ: ΕΘΣΥΣΑΝ: ΕΘΣΥΣΥ: ΕΟΠΑ: ΕΠΣ: ΕΥΕ: ΖΜ: ΖΣ: ΗΑ: ΗΘΕ: ΗΡΕ: ΘΕ:

Ανωτάτη ∆ιακλαδική Σχολή Πολέµου Αντικειµενικός Σκοπός Απώλειες Υγείας Βασικοί Φόρτοι Γενικό Επιτελείο ∆ιοικητική Μέριµνα ∆ιοίκηση Υποστήριξης Βάσεως Εθνικός Αµυντικός Σχεδιασµός Ένοπλες ∆υνάµεις Ευρωπαϊκή Ένωση Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική Εθνικό Σύστηµα Αναφορών Εθνικό Σύστηµα Συναγερµού Ελάχιστο Όριο Πολεµικών Αποθεµάτων Ενιαία Περιοχή Συντηρήσεως Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης Ζώνη Μάχης Ζώνη Συγκοινωνιών Ηµέρες Αγώνα Ηµέρες Θεάτρου Επιχειρήσεων Ηµερήσιο Ρεύµα Εφοδιασµού Θέατρο Επιχειρήσεων

ΘΠ: ΚΑΣ: ΛΥΠ: ΜΕΡΥΠ: ΟΑΣΕ: ΟΗΕ: Ο-Σ: ΠΑ: ΠΒ: Π∆Μ: ΠΕ: ΠΝ: ΠΣ: ΠΣΕΑ: Σ∆ΕΠ: ΣΕΜ: ΣΚ: ΣΞ: ΣΤΥΠ: ΣΥΠ: ΤΑΞΥΠ: ΤΧ: ΥΓ: ΥΥ: 3.

Θέατρο Πολέµου Κατευθύνσεις Αµυντικής Σχεδίασης Λόχος Υποστήριξης Μεραρχία Υποστηρίξεως Οργανισµός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη Οργανισµός Ηνωµένων Εθνών Όπλα-Σώµατα Πολεµική Αεροπορία Περιοχή Βάσεως Περιοχή ∆ιοικητικής Μέριµνας Περιοχή Ευθύνης Πολεµικό Ναυτικό Περιοχή Συντηρήσεως Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών Σύστηµα ∆ιοικήσεως Ελέγχου Πληροφοριών Σώµα Εφοδιασµού Μεταφορών Στρατιωτικός Κανονισµός Στρατός Ξηράς Συµφωνία Τυποποίησης Σώµα Υλικού Πολέµου Ταξιαρχία Υποστηρίξεως Τεχνικό Σώµα Υγειονοµικό Υγειονοµική Υποστήριξη Βιβλιογραφία α.

Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, ΓΕΕΘΑ/∆’ΚΛΑ∆ΟΣ/ ∆ΑΣΠ/2002.

β.

ΣΚ 31-1: «Το Στρατιωτικό ∆όγµα του ΣΞ».

γ.

ΣΚ 31-2: «Το Επιχειρησιακό ∆όγµα του ΣΞ».

δ.

ΣΚ 31-3: «Το Τακτικό ∆όγµα του ΣΞ».

ε.

ΣΚ 42-1: «Κανονισµός Στρατιωτικής Ορολογίας».

στ. ζ.

ΣΚ 210-1: «∆ιοικητική Μέριµνα», ΓΕΣ/3ο ΕΓ. ΕΕ 100-1: «Επιχειρήσεις», ΓΕΣ/∆ΕΚΠ/3α.

η. ∆Ε 4: «∆όγµα ∆ιοικητικής Μέριµνας για την Υποστήριξη των ∆ιακλαδικών Επιχειρήσεων», ΓΕΕΘΑ/∆Ι∆∆Ο. θ. ∆όγµα).

ΑJP –04: «Allied Joint Logistic Doctrine» (Συµµαχικό ∆ιακλαδικό

ι. ΑJP –04 (A): «Allied Joint Logistic Doctrine», Dec 2003, (Συµµαχικό ∆ιακλαδικό ∆όγµα). ια.

AΤP- 3.2: «Land Operations» (Χερσαίες Επιχειρήσεις).

ιβ. AAP – 6(v): «ΝΑΤΟ Glossary of Terms and Definitions» (Στρατιωτική Ορολογία ΝΑΤΟ). ιγ. ALP-9 Χερσαίων ∆υνάµεων).

(C):

327/1:

«Land

«NATO

Forces

Military

Logistic

Doctrine»

ιδ.

MC

Planning

for

ιε.

AJP- 3.4.1: «NATO Peace Support Operations».

ιστ.

FM 3-90.6: «Heavy Brigate Combat Team».

ιζ.

JP 3-0: «Joint Operations».

ιη.

FM 3-0: «Operations».

Operations».

(∆όγµα

Peace

∆Μ

Support

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF